#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/10/2010 15:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απεργίες για εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής;

Μια άλλη ανάγνωση της σημερινής απεργίαςΣτην Κλαυθμώνος σήμερα η ΑΔΕΔΥ και άρα ο δημόσιος τομέας έχει κατεβάσει ρολά, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει ο συνδικαλιστικός φορέας αντιδρώντας στο ενιαίο μισθολόγιο και τις «αντιλαϊκές πολιτικές που επιβάλλει το μνημόνιο».

Όλα καλά και άγια, να προσθέσουμε όμως κάποιους προβληματισμούς:

Υπάρχει κάποιος προγραμματισμός κινητοποιήσεων, ο οποίος θα κορυφωθεί σε κάποιο σημείο (πχ κατάθεση προϋπολογισμού),  ή αυτός θα εξαρτηθεί από την πορεία του διαλόγου με την Κυβέρνηση;

Πάνε πάνω από δύο μήνες, από τότε που γράφαμε  (http://www.antinews.gr/?p=56196) για τη μάχη των επιδομάτων:

«Το ενιαίο μισθολόγιο –μια διεκδίκηση δεκαετιών για την ΑΔΕΔΥ- θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εργαζόμενους, καθώς θα γίνει στη λογική  της κατάργησης επιδομάτων και όχι στη λογική της ενσωμάτωσης τους στον βασικό –και συντάξιμο-μισθό αλλά και της  άμβλυνσης των τεράστιων μισθολογικών ανισοτήτων. Επίσης θα «τιμωρηθεί» η λογική της λήψης επιδομάτων (σε 12μηνη βάση) που δέχονταν επί δεκαετίες οι υπάλληλοι, αντί σοβαρών αυξήσεων στους βασικούς μισθούς στις υποτιθέμενες καλές εποχές. Οι νέες μειώσεις αποδοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους θα στηριχθούν επικοινωνιακά στο- σωστά μαντέψατε- μνημόνιο. Το συνολικό ύψος των αμοιβών θα βαίνει μειούμενο κάθε χρόνο, με ρυθμό επιταχυνόμενο από το 2012 και μετά.

Ένα ακόμη φαιδρό επιχείρημα είναι ότι οι μειώσεις γίνονται για να μη γίνουν απολύσεις. Να γίνουν χίλιες φορές.  Πρώτοι να φύγουν όσοι δεν τεκμηριώνουν το πόθεν έσχες  τους, αυτοί που πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους. Μετά αυτοί που διορίστηκαν με σαθρές διαδικασίες, εκτός ΑΣΕΠ και παραγωγικών σχολών. Αυτά δεν είναι αυτονόητα;

Τα περαιτέρω αρνητικά αποτελέσματα στην αγοραστική δύναμη και άρα και στην ενεργό ζήτηση 1 εκατομμυρίου νοικοκυριών δεν φαίνεται να απασχολεί το οικονομικό επιτελείο. Είναι …αφαιρετικοί τύποι.

Το πρώτο βήμα στον κυβερνητικό σχεδιασμό  έγινε με την ολοκλήρωση της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων Ακολουθεί η συγκρότηση της ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Οι διαδικασίες συγκρότησης της Αρχής δεν έχουν γίνει γνωστές, ούτε και οι απολαβές  των υπαλλήλων που θα την στελεχώσουν. Θα είναι αδιάβλητες, είναι αυτονόητο…

Το κερασάκι… στα μούτρα, είναι η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα, πολύ όμορφη στη θεωρία, στην πράξη θα οδηγήσει σε περισσότερες στρεβλώσεις από αυτές που υποτίθεται ότι θα θεραπεύσει».

Δεν θα μπούμε στη λογική κριτικής  των μορφών πάλης που επιλέγει η ΑΔΕΔΥ κι αν η απεργία έπρεπε να είναι 24 ή 48ωρη ή λευκή ή οτιδήποτε.

Το ζήτημα είναι ότι στήνεται ένα νέο δημόσιο κακώς αμειβομένων υπαλλήλων, σε ένα σαθρό και χαοτικό σύστημα όπου το αγαπημένο παιχνίδι είναι το «ψάξε, ψάξε την αρμοδιότητα» και οι πραγματικές εξουσίες εδράζονται στις ορδές των συνεργατών και μυστικοσυμβούλων. Τη μέτρηση της παραγωγικότητας θα την αναλάβει ένας βελιγκέκας σε κάθε υπηρεσία, ο οποίος θα ορίζει ουσιαστικά το ύψος των αμοιβών των υπολοίπων.

Οι απανταχού «επιχειρηματίες-υπάλληλοι» πρώην και νυν,  με τα στημένα παραμάγαζα και τα παστωμένα μετρητά, σπίτια, εξοχικά, σκάφη, τα οποία απέκτησαν εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους και κάνοντας αφαίμαξη του κρατικού κορβανά αλλά και των πολιτών, φανταζόμαστε ότι κοιτούν αφ΄υψηλού και χασκογελάνε…

Εκτός κι αν οι αραιές 24ωρες παίζουν το ρόλο του αποσυμπιεστή της δυσαρέσκειας και οργής και μετά τα κεφάλια μέσα πάλι. Και βέβαια κάθε συνδικαλιστικός φορέας τελικά κρίνεται από την επιτυχία που θα καταγράψει στη διατήρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των μελών του.

Ή σκοπεύει να πανηγυρίσει τη μεσοσταθμική (μείωση μισθών, μικρότερη αύξηση συντάξεων) μικρή απώλεια εισοδήματος ως επιτυχία;

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TASSOS avatar
  TASSOS 07/10/2010 16:08:46

  Και ο συνδικαλισμός,όπως λειτούργησε μετά την μεταπολίτευση, έχει πεθάνει. Πλήρωσε τον εναγκαλισμό του με τους πολιτικούς και όλες τις υποσχέσεις που τα μέλη του εξαργύρωσαν από αυτούς. Με αυτή του την μορφή, παράγοντας αυτή την μορφή δράσης οι εργαζόμενοι μάλλον τον χλευάζουν παρά τον εμπιστεύονται.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ TASSOS 07/10/2010 16:52:52

   Ναι μάλλον είναι πασσέ

 2. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 07/10/2010 16:20:46

  Αδέρφια αν είμασταν αληθινοί Έλληνες θα είχαμε ρίξει την κυβέρνηση αυτό
  είναι το μόνο σίγουρο. Είναι δυνατόν να μας φέρονται με τέτοιο τρόπο που
  μας γυρίζουν 100 χρόνια πίσω και να μην έχει παραλύσει το κράτος;
  Το γνωρίζετε ότι για το μνημόνιο δεν υπάρχει ούτε η γνωμοδότηση του
  Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως ψευδώς έλεγε ο ΓΑΠ μέσα στην Βουλή;
  Είναι δυνατόν την υπεράσπιση της Ελλάδος να την αναλαμβάνει γραφείο
  δικηγορικό στην Αγγλία; Μας αξίζουν μωρέ μας αξίζουν...
  Ίσως βέβαια να φτάσουμε να κυνηγάμε καμιά αγελάδα στο δρόμο καμιά 200 άτομα, όπως στην Αργεντινή και μετά να ξυπνήσουμε.Δεν έχουμε και ιερά βόδια στον τόπο μας, εκτός των πολιτικών....

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Δημήτρης 07/10/2010 16:53:54

   Δεν γνώριζα για τη μη γνωμοδότηση. Ενδιαφέρον στοιχείο Δημήτρη

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 07/10/2010 16:22:51

  Πρόκειται για τη μαξιμαλιστική συνέχιση ενός ανέντιμου κράτους. Το κράτος ήταν και μέχρι σήμερα ανέντιμο, λίγο πολύ όμως κατάφερνε να τους κρατάει όλους κάπως ευχαριστημένους. Τώρα συνεχίζουμε να έχουμε ανέντιμο κράτος, όμως να έχει μέσα ανθρώπους καταπιεσμένους και πεινασμένους. Όχι μόνον οικονομικά, αλλά και κοινωνικά. Ό,τι χειρότερο δηλαδή.

  Κατά τα άλλα, πολυ εύστοχο το συμπέρασμα ότι πρόκειται για διαδικασία εκτόνωσης της οργής. Απεργήστε, απεργήστε, πού θα πάει, θα περάσει και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Επώνυμος 07/10/2010 16:51:38

   Πολύ ωραίο σχόλιο Επώνυμε. Η μαξιμαλιστική συνέχιση ενός ανέντιμου κράτους. Καταπληκτικό!

  • Orestios avatar
   Orestios @ Επώνυμος 07/10/2010 17:45:46

   Το σοσιαλιστικό Κράτος, έτσι όπως το έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ και που δεν διαφέρει πολύ από τις Σοβιετίες ή τα Φασιστικά, είναι ενάντίον της ατομικής περιουσίας του καθενός.
   Την δαιμονοποιεί και την κυνηγά με φόρους, θεωρόντας την apriori δική του ιδιοκτησία. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ζητά μπαξίσι για κάτι που δεν του ανήκει.
   Ουσιαστικά, έχουμε ένα Κράτος που συμπεριφέρεται σαν λήσταρχος και δυνάστης ταυτόχρονα.

 4. Enzo avatar
  Enzo 07/10/2010 16:27:55

  δεν εχει φτασει ακομα η κοινωνια σε κρισιμη καμπη για να ερθουν τα πανω κατω και αυτο το ξερουν αυτοι που κυβερνανε και ετσι συνεχιζουν ακαθεκτοι στο εργο τους , αυτο της καταστροφης της χωρας.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Enzo 07/10/2010 16:30:52

   Κάποια στιγμή θα γίνει ένα μπαμ από κάτι άσχετο και εκεί θα έρθει η κρίσιμη καμπή.

   Στο οικονομικό θέμα, όταν περάσει ο Δεκέμβριος-Ιανουάριος, που δεν θα μπουν τα δώρα δημοσίου και συνταξιούζων στην αγορά, τοτε θα ξέρουμε τις πλήρεις επιπτώσεις της πολιτικής του Μνημονίου.

   Μέχρι στιγμής πάντως ο Έλληνας απέδειξε ότι επιβιώνει. Αυτό είναι βέβαια καλό, πολύ καλό, αλλά έχει την αρνητική παρενέργεια ότι δεν πέφτει αυτή η κυβέρνηση.

   • Enzo avatar
    Enzo @ Επώνυμος 07/10/2010 16:40:32

    Επωνυμε εγω δεν περιμενω τιποτα απο τους Ελληνες.
    ο καναπες ειναι πολυ ανετος για να σηκωθεις.
    μονο οταν σηκωθουνε οι καναπεδατοι τοτε κατι μπορει να αλλαξει σε αυτη την χωρα.

   • MatrixRevolutionEra avatar
    MatrixRevolutionEra @ Επώνυμος 07/10/2010 17:34:29

    Μην είσαι σκληρός..Οι άνεργοι που ξέρω κατεβαίνουν στις πορείες του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι(προς το παρόν), προς το παρόν τρώνε τα νύχια τους γιατί έχουν αντιληφθεί διάφορα και κυρίως τι εστί 3846/2010.
    Να σηκωθούμε από τον καναπέ και τι; Να φωνάξουμε, να τα σπάσουμε, να απεργήσουμε μια μέρα;
    Έχουμε πόλεμο και κυβέρνηση κατοχής.Η λύση είναι το αντάρτικο.
    Όταν όλοι αντιληφθούν ότι είμαστε σε καιρό πολέμου αυθόρμητα θα σχηματιστεί το αντάρτικο, προσαρμοσμένο κατάλληλα στις σημερινές συνθήκες πολέμου, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του Β'ΠΠ αν πάει εκεί το μυαλό κάποιον.
    Οψόμεθα.

   • Φαινότυπος avatar
    Φαινότυπος @ Επώνυμος 07/10/2010 20:28:10

    Ο Έλληνας απέδειξε ότι δεν επιβιώνει. Αυτό είναι βέβαια κακό, πολύ κακό, αλλά έχει τη θετική του πλευρά ότι έπεσε η κυβέρνηση.

 5. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 07/10/2010 16:43:20

  Απεργίες απο - ενοχοποίησης των συνδικαλιστών.
  Πρέπει να κάνουν και κάτι για να δικαιολογούν την ύπαρξη τους, τις θέσεις τους και τα προνόμια τους.

  Αν αυτά τα μέτρα τα είχε πάρει μια κυβέρνηση της Ν.Δ. οι κύριοι Παπασσπύρος και Παναγόπουλος ΄θα είχαν κατασκηνώσει μπροστά από τη Βουλή.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Κώστας Ροδινός 07/10/2010 16:55:45

   Αποκλείεται Κώστα μου. Μέχρι 4ωρες στάσεις εργασίας θα έφταναν

 6. TASSOS avatar
  TASSOS 07/10/2010 17:22:26

  O No 2 της Παπανδρεικής κάστας του 20ου αιώνα δούλεψε, μαζί με τους συμβούλους του, πολύ καλά φτιάχνοντας το "βαθύ, πράσινο ,δημόσιο τομέα". Φτιάχτηκε για να αντέχει τα σοκ και να στηρίζει τα κατεστημένα που εξέθρεψε η πράσινη λαίλαπα. Για πόσο ακόμα θα αντέχουν? Ασ περιμένουμε το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου και τα ξαναλέμε.

 7. ευτυχια avatar
  ευτυχια 07/10/2010 19:23:24

  Τι σας κάνει να πιστεύετε οτι έχει πεθάνει? Απλώς πήρε προαγωγή! Ολοι οι διευθυντές Δημοσίου, ΟΣΕ, ΔΕΚΟ κλπ είναι πρώην συνδικαλιστές. Κι όσοι δεν είναι, εξαρτώνται άμεσα απο τους διάφορους συνδικαλιστές. Ο βρώμικος ρόλος τους παραμένει και φαίνεται κι απο την τωρινή τους στάση. Κάνουν καμμιά βόλτα στο Σύνταγμα με δυό ντουντούκες κάθε τρίμηνο και αντιδρούν στα μέτρα. Είδατε εσείς κανέναν απ αυτούς σε κανένα κανάλι? Μόνο τώρα που οι περισσότεροι είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές, ψιλοβγήκανε. Γνωρίζετε ποιόν έχουμε υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας (ναι, αυτόν που δεν ήξερε το όνομά του ο Παπακωνσταντίνου?)Τον Κουσελά.Αέναα άεργος, εργατοπατέρας της Εθνικής, πασοκόσκυλο του κερατά κι αν έμαθε επιτέλους να γράφει τό όνομά του, θα εκπλαγώ πολύ.Δείτε μόνο τις φορολογικές δηλώσεις όλων αυτών των αναλφάβητων που πιάσανε την καλή χωρίς να δουλέψουν ούτε μέρα.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ευτυχια 07/10/2010 19:33:00

   h--p://www.antinews.gr/?p=63735

  • firiki2010.wordpress.com avatar
   firiki2010.wordpress.com @ ευτυχια 07/10/2010 20:43:45

   H Εθνική δημιουργεί μια πολύ κακή παράδοση. Για θυμηθείτε πριν λίγα χρόνια ποιον είχαμε υφυπουργό (ή μήπως Υπουργό?) και μάλιστα ...Εργασίας! Τον "σκληρά εργασθέντα" κ Πρωτόπαπα. Μόνιμα αποσπασμένος συνδικαλιστής από τη στιγμή της προσληψης του... ή κάνω λάθος? Με τέτοιο παρελθόν(Πρωτόπαππας) και παρόν (Κουσελάς) είναι να μην αισθάνεται ριγμένος ο άλλος Εθνικάριος Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ Παναγόπουλος?

 8. lornion avatar
  lornion 07/10/2010 19:36:21

  Ζούγκλα στην πλέον αηδιαστική μορφή.κοινωνία μηδέν .

 9. KostasT avatar
  KostasT 07/10/2010 20:20:34

  Γιατί δεν ξεσηκωνόματε?
  Όλους με το ξύλο!
  Εδώ και τώρα όλοι!

 10. ευτυχια avatar
  ευτυχια 07/10/2010 20:48:21

  Βεβαίως, firiki, ριχμένος με εισόδημα 250.000 ευρω τον χρόνο και βαθμό Διευθυντή. Ο ίδιος, βέβαια, δεν ήταν star επι Πρωτόπαππα- ηταν μόλις υπεύθυνος Διεθνών Σχέσων της ΟΤΟΕ, γιατί ήταν ο μόνος που μιλούσε κάτι κουτσοαγγλικά. Μια και η ξένη γλώσσα δεν ήταν απαραίτητο προσόν στους διαγωνισμούς τραπεζουπαλλήλων-για τους Πασόκους, εννοώ. Για τους άλλους, ήταν.

 11. ευτυχια avatar
  ευτυχια 07/10/2010 20:57:22

  Ολη εκείνη η παρέα, τα κατάφερε μια χαρά: Τσουκάτου Πόπη, Κουσελάς, Πρωτόπαππας, Παναγόπουλος κλπ. Ακόμα κι Βαφειάς έγινε Νομάρχης κάπου. Μιλάμε για I.Q. κομμωτριών. Φανταστείτε οτι όταν γινόταν καμμιά φασαρία, ο Βαθειάς φώναζε τα κανάλια και προκαλούσε τους αστυνομικούς, ωστε να του πάρουν πλάνα όταν θα τον βάζουν στην κλούβα, για να δείξει πόσο αγωνιστής είναι. Οι μπάτσοι είχαν απηυδίσει. Λέγανε : μαζέψτε αυτό το ψώνιο γιατί κάποια μέρα θα μας ξεφύγει ο έλεγχος και θα τον κάνουμε πραγματικά μαύρο στο ξύλο.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ευτυχια 07/10/2010 21:00:38

   Αυτοί είναι οι πραγματικοί αγωνιστές που τα βάζουν με την εξουσία.
   χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
   Κοροϊδεύουν τον κοσμάκη τα λα@@@@@α

  • firiki2010.wordpress.com avatar
   firiki2010.wordpress.com @ ευτυχια 07/10/2010 21:12:05

   Ρε Ευτυχία, και η Γεννηματά Εθνικάρια δεν είναι? Οχι βέβαια συνδικαλίστρια... σ΄ αυτή αρκούσε το όνομα για να προχωρήσει.
   Πάντως πολυ στεναχωρέθηκα γι αυτά που μου είπες για τον καημένο τον Παναγόπουλο. Κριμα το παιδί!

 12. ευτυχια avatar
  ευτυχια 07/10/2010 21:20:30

  firiki@
  Το κλπ ήταν για άλλους ασήμαντους Εθνικάριους του ιδίου φυράματος που μου διαφεύγουν.Σε βλέπω τόσο στενοχωρημένο και πολύ προβληματίστηκα.Μήπως να κάνουμε κανένα fund, καμμιά ΜΚΟ, βρε παιδί μου, για την ενίσχυση και στήριξη του Παναγόπουλου και άλλων ατυχησάντων σαν "SAVE the Unionists", ας πούμε? Βέβαια, οσονούπω, θα πέσει τόσο γιαούρτι που θα το χρειαστούμε το fund.

  • firiki2010.wordpress.com avatar
   firiki2010.wordpress.com @ ευτυχια 07/10/2010 21:46:21

   Mη με υπολογίζεις για το fund! Μόλις θυμήθηκα ότι λόγω πολιτικων πεποιθήσεων δεν μου αναγνωρίζονται "κοινωνικές ευαισθησίες"!

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 07/10/2010 22:40:13

  "Μπορεί να έχεις φοβερές ιδέες, αλλά αν δεν τις περάσεις προς τα έξω,
  οι ιδέες σου δεν θα σε οδηγήσουν πουθενά".

  ~Lee Iacocca:
  - To μεγάλο αφεντικό που το 1980 διέσωσε την Crysler από χρεωκοπία
  - Ενας από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο
  - Συγγραφέας του Βest-Seller: "Where Have All The Leaders Gone?"

 14. ευτυχια avatar
  ευτυχια 07/10/2010 22:43:01

  Σωστός ο Αιακόκα, αλλά εσύ σε τι αναφέρεσαι, Dimi?

 15. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 09/10/2010 18:53:16

  Πολύ σωστό συμπέρασμα το περί εκτονώσεως της Λαϊκής οργής. Για θεωρητική τεκμηρίωση, παραπέμπω στην "ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ" του Γεωργαλά (της Χούντας, βεβαίως, βεβαίως).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.