#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/07/2010 22:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Απαγορεύεται το πτύειν»Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Οι δημόσιοι χώροι αντανακλούν το δημόσιο ήθος. Οι λεηλατημένες πλατείες με τα σπασμένα παγκάκια, τα ρημαγμένα συντριβάνια, τα σκουπίδια στις νησίδες και στα παρτέρια, η «τέχνη» των γκράφιτι στους τοίχους, τα βανδαλισμένα αγάλματα των ηρώων μας, είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας που έχτισαν σχεδόν 40 χρόνια μαϊμού «αριστεροφροσύνης».

Το «Τουβλοποιείον η Αννούλα», που παριστάνει την Παιδεία, Δια Βίου Μάθηση και Δυο Αυγά Τουρκίας πλησιάζει στο απόγειο της απόδοσης. Πλέον με 6 μπαίνεις στα ΤΕΙ και με 8 σε ΑΕΙ. Κάτω από την βάση εννοείται. Μπορεί να είσαι "δυσλεκτικός" μαλάκας, να μην μπορείς να βρεις την πόλη σου στο χάρτη, να έχεις εθνική συνείδηση μετέωρου μπαμπουΐνου αλλά, όσο κι αστροπέλεκας να ‘σαι, το «Τουβλοποιείον η Αννούλα» θα σε στοιβάξει σε κάποια ανώτατη σχολή.

Δεν φταίει βέβαια μόνον η Αννούλα. Πήρε δεκαετίες ο άθλος του αφελληνισμού, της ασυδοσίας, της κατάλυσης κάθε έννοιας πειθαρχίας και ελέγχου.

Δεν πήγα ποτέ σε σχολείο που να ‘χε κεντρική θέρμανση. 6ο Δημοτικό Κορυδαλλού, Γυμνάσιο Αρρένων και 1ο Λύκειο Κορυδαλλού, μια ζωή το «δαγκώναμε». Οι δάσκαλοι κι οι καθηγητές μας ήταν κακά αμειβόμενοι και δίδασκαν σε γκρίζα κτίρια, με ανύπαρκτες υποδομές και μικρά τσιμεντένια προαύλια. Στο δε Γυμνάσιο ήμασταν 40 ματσουλαραίοι σε κάθε τμήμα. Πάντως μάθαμε ελληνικά της προκοπής, γεωγραφία, Ιστορία, στοιχειώδη μαθηματικά. Πήραμε μια ιδέα από τον Ελληνικό Τρόπο, μάθαμε πέντε πράγματα για την χώρα μας, τον Λαό μας, την Ιστορία του και για τις άλλες χώρες και τους άλλους λαούς. Μάθαμε το βασικό εργαλείο του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της ελευθερίας: την ελληνική γλώσσα και πάνω απ’ όλα μάθαμε το αυτονόητο: ν’ αγαπάμε την Πατρίδα. Γιατί άραγε;

Γιατί υπήρχε στοιχειώδες σύστημα ελέγχου κι αξιολόγησης. Οι διδάσκοντες έτρεμαν τον Επιθεωρητή και την έκθεση του. Θεωρήθηκε «αυταρχικό» σύστημα κι αφού τον βάφτισαν «σύμβουλο» νομίζω, μετά τον εξέλεγαν, όπως και τους Διευθυντές, και στο τέλος τον κατήργησαν κι ησύχασαν. Σήμερα λοιπόν κανείς δεν ελέγχει κανέναν, κανείς δεν αξιολογεί κανέναν. Μπορείς να παράγεις στρατιές από αναλφάβητους, που η κατάργηση της βάσης θα τους επιτρέψει να γίνουν και …φοιτητές και κανείς δεν θα σου πει τίποτε.

Οι ωρυόμενοι για τα φράγκα συνδικάλες δεν αισθάνονται την ελάχιστη ντροπή για την κατάντια της αφελληνισμένης αναλφάβητης παιδείας που δίνουν στα παιδιά των Ελλήνων. Οι αριστεριστές κι οι ρηγάδες που κοροϊδεύαμε στα αμφιθέατρα κατά κύματα αποφοίτησαν και διορίστηκαν. Φτυαρίζουν άμμο στο Τουβλοποιείο. Σίγουρα υπάρχουν κι εξαιρέσεις, ωραίοι Έλληνες που ‘χουν το χάρισμα του Δάσκαλου στο αίμα τους. Θυμάμαι τον φιλόλογο Στεφανίδη στον Κορυδαλλό, τον μαγικό Ανδρέα Μπελεζίνη, αυτός βέβαια φροντιστής, που χάραξε τις ψυχές στρατιών και γενεών αποφοίτων του Κλασσικού.

Οι πολλοί όμως; Που είναι οι διαμαρτυρίες τους για τον αφελληνισμό της Παιδείας, για την στροφή στις «δεξιότητες»; Τι πάει να πει αυτή η μαλακία; Αδειάζουν στην κοινωνία μουνουχισμένα ανδράποδα, έτοιμα για την πρέζα και την εκμετάλλευση και κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια.

Μην μου πείτε για τις αμοιβές τους. Ο Γεώργιος Ζωγράφος, ο αυστηρός Πατριώτης και Δημοκράτης δάσκαλος μου στην 5η και 6η δημοτικού, που του χρωστάμε όλοι και όλες που περάσαμε από τα χέρια του ισόβια ευγνωμοσύνη, έπαιρνε τρεις κι εξήντα αλλά όχι μόνο έβγαλε καλούς Έλληνες αλλά είχε αξιοπρέπεια για να δώσει και ρέστα σε άλλους. Γεια σου Κύριε, όπου και να ΄σαι. Θα ΄πρεπε οι παλιοί σου μαθητές να σε πάρουμε μια τιμητική βόλτα στους ώμους και να γκρεμίσουμε το τείχος της καφροσύνης τους για να διαβείς. Να φορέσεις εκείνο το γκρι σακκάκι σου με τα πετσιά στους αγκώνες και να μας πεις πάλι για τον Ηρωϊκό Τρόπο και την Φιλοτιμία, να τα πεις και σ’ αυτά τα βώδια με το βρώμικο μάτι, που θέλουν λέει ν’ αντιγράψουν τώρα το μοντέλο της …Πορτογαλίας. Θου κύριε…

Το θέμα είναι απλό, αδέρφια. Σύστημα που ανταμείβει τους κακούς και τιμωρεί τους καλούς, σύστημα όπου κανείς δεν ελέγχει και δεν αξιολογεί κανέναν, σύστημα που δεν εμποτίζει την νεολαία με Γνώσεις και δεν της δίνει εθνικό μπούσουλα κι Ιδεολογία, παράγει βάνδαλους, αφασιακούς αναλφάβητους, «επιστήμονες» του 8 κάτω από τη βάση, που θα μπουν και θα βγουν στα Πανεπιστήμια της αριστερίστικης Χούντας, του νεποτισμού και της μικροκομματικής συναλλαγής, του «ασύλου» για κάθε φασιστοειδές κι εγκληματία.

«Απαγορεύεται το πτύειν» έγραφε κάποτε μέσα στα αστικά λεωφορεία και στα καφενεία. Όσοι περάσαμε τα 40 το θυμόμαστε. Ναι, οι Έλληνες κάποτε έφτυναν στο δάπεδο των λεωφορείων και στο πάτωμα των καφενείων. Σιγά – σιγά το κόψανε. Σήμερα η «παιδεία» της ανακυκλωμένης αριστεροφροσύνης τους μαθαίνει να φτύνουν τα ίδια τους τα μούτρα, τους τάφους των προγόνων τους, όταν δεν κυνηγά την Χαρά Νικοπούλου και δεν κάνει πλάτες στους θηλυκούς αγκιτάτορες των Σκοπιανών παλαιοναζί και των τούρκων ισλαμοφασιστών.

Νομίζετε τυχαία έφυγε το «Εθνικής»;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 14/07/2010 22:29:02

  Επιβάλλεται το πτύειν : τον ΓΑΠ, την Διαμαντοπούλου-Bilderberg και τα υπόλοιπα κουμάσια.

  • nick avatar
   nick @ Προφήτης 14/07/2010 22:36:15

   Όπου τους βρίσκετε φτύστε τους στα μούτρα. Αν και ούτε αυτό τους αξίζει...

  • Σοσιαληστής avatar
   Σοσιαληστής @ Προφήτης 15/07/2010 07:50:37

   Και ο υπουργός οικονομίας στην Bilderberg...

 2. Orestios avatar
  Orestios 14/07/2010 22:45:49

  Το σύστημα δεν χρειάζεται να λειτουργεί μόνο μεταξύ επιβράβευσης και τιμωρίας. Αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε ένα από τα 2 άκρα.
  Σήμερα υπάρχει το ευνοιοκρατικό, που είναι τιμωρητικό ουσιαστικά, γιατί αποκλείει ανθρώπους με προσόντα, χάριν της κόρης του καθενός υπουργού ή βουλευτή.
  Το σύστημα οφείλει να είναι αξιοκρατικό, δηλαδή να επιλέγει αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά τους μελλοντικούς φοιτητές. Να έχει απαιτήσεις και να μην δέχεται έξωθεν παρεμβάσεις. Να αξιολογεί και όχι μόνο να βαθμολογεί. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Προϋποθέτει την ύπαρξη ανθρωπίνου δυναμικού που αγαπά την δουλειά του και όχι συνδικαλιστές σε άμεση πολιτική διαπλοκή.
  Βασική αιτία των δεινών είναι ο σφικτός πολιτικός εναγκαλισμός. Είναι ολόκληρη κουλτούρα που οι σοσιαλιστές δεν έχουν γιατί έχουν διαφορετική αντίληψη για το "Κράτος", που πρέπει κατ' αυτούς να είναι ελεγκτικό, παρεμβατικό, ρυθμιστικό και ευνοιοκρατικό. Η νοσηρή αυτή αντίληψη ξεκινά από κυρίες σαν την Άννα ή την Δραγώνα. Η Αννούλα στα 24 της ήταν διορισμένη Νομάρχης, κάτι που αποτελεί την επιτομή της ευννοιοκρατίας.

 3. Misha avatar
  Misha 14/07/2010 22:47:47

  Φαήλο, αδερφέ συχώρα με αλλά λές μισές αλήθειες.
  Πριν την Αννούλα της Λέσχης ήταν η Μαριέττα της Ρεπούση, και πριν ο Κοντογιαννόπουλος του Τεμπονέρα, και πιο πρίν ο Γράλλης της Στοάς.

  Σήμερα η κοσμοπολίτικη «αριστεροφροσύνη» είναι ταυτόσημη με την νεοφιλελεύθερη ευρωφροσύνη.Γι αυτό και συνυπάρχουν δίχως ιδιαίτερο πρόβλημα ο Μάνος κι ο Ανδριανόπουλος με τον Ανδρουλάκη και τον Μππίστη στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Γι αυτό και ο Κωνσταντόπουλος μπορεί να είναι πρόεδρος του ΠΑΟ και ο Τσύρκος συνδαιτημόνας του Παπαχελά και του Πάγκαλου.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Misha 15/07/2010 00:08:08

   Μίσα,δεν λέω μισές αλήθειες. Πρόκειται για την ίδια νοοτροπία,είτε με μπλε είτε με πράσινο χρώμα. Θυμήσου τι τράβηξε ο φίλος μου ο μακαρίτης ο Τρίτσης που ήθελε να ξαναφέρει τα αρχαία και που συγκρούστηκε με τις συνδικάλες. Αναφέρομαι στην Αννούλα κατ'οικονομίαν,αυτή είναι τώρα. Ο επανελληνισμός της παιδείας είναι αναγκαιότητα επιβίωσης.

  • Misha avatar
   Misha @ Misha 15/07/2010 09:56:07

   Aγαπητέ Φαήλο, αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία να αναφερθείς ονομαστικά σε στελέχη της ΝΔ που έδρασαν το ίδιο διαλυτικά στην παιδεία με την πολύφερνη Άννα.
   Αν παρατηρήσεις ποιοί είναι όλοι τούτοι θα δείς ότι κοινός τόπος τους είναι ο άκρατος ευρωλιγουρισμός.Όταν ακούνε Κορυδαλλό και Νίκαια και Νεάπολη ξυνίζουν τις γαλλικές φατσούλες τους , τις καπνισμένες με Ντάβιντοφ και παρφουμαρισμένες με Κοκό Σανέλ.
   «Επανελληνισμός» , αδερφέ, με Μάαστριχτ και Λισσαβώνα είναι αδύνατος.Σα να λέμε εθνική ανεξαρτησία με τούρκο πρόεδρο ένα πράγμα.
   Καλή δύναμη να έχεις, κι υπομονές, για ν αντέχεις στο λάκκο με τα φίδια που έπεσες.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Misha 15/07/2010 10:03:30

    Μαριέτα Γιαννάκου - Κουτσίκου, Κοντογιαννόπουλος κλπ. Κανένα πρόβλημα δεν έχω. Απλώς δεν ήταν αυτός ο στόχος της ανάρτησης, τα πρόσωπα. Αν ασχοληθώ με αυτά θα γράψω εγκυκλοπαίδεια.
    Έχω σαμαρική ανοσία στα δήγματα των ερπετών.

 4. ΜΠΕΝ avatar
  ΜΠΕΝ 14/07/2010 23:27:28

  Αντικειμενικό το απολυτήριο και κατάργιση του "κλειστού επαγγέλματος του φοιτητή", με το όποιος επιθυμεί και δύναται σπουδάζει. Τέρμα οι μιζοφοιτητές - φυσικά δεν είναι όλοι - των ιδιαιτέρων και του άνισου ανταγωνισμού. Έλεος με τους Πασπίτες και τους Δακίτες αγαστά με τους καθηγητάδες στα Πανεπιστήμια.

 5. ZARKO avatar
  ZARKO 14/07/2010 23:28:07

  Το χειρότερο δεν είναι ότι βγαίνουν αναλφάβητοι μαθητές από τα λύκεια και μπαίνουν έτσι στα πανεπιστήμια, ανακυκλώνοντας την αγραμματοσύνη. Το χειρότερο είναι ότι αυτού του είδους την παιδεία την θεωρούν δικαίωμα πλέον και οι γονείς για τα παιδιά τους και επιπλήττουν και τους καθηγητές (όποιοι υπάρχουν ακόμα) που προσπαθούν να κάνουν σωστό μάθημα τοποθετώντας ψηλά τον πήχη.
  Επίσης, δεν είναι δυνατόν ντεμέκ σοσιαλιστές, κομμουνιστές του κώλου και αριστεροχαρούμενοι γόνοι ευκατάστατων οικογενειών να απαιτούν από τους καθηγητές τους στα πανεπιστήμια να μην προβαίνουν σε ''μαζικό κόψιμο'' στις εξετάσεις. Και όλα αυτά τα στηρίζουν στον πασοκικό -αν δεν κάνω λάθος- νόμο που προβλέπει ότι σε κάθε μάθημα θα πρέπει να περνά το 70% των σπουδαστών. Δλδ αν σε ένα μάθημα μαζευτούν 100 φοιτητές και οι 85 πχ δώσουν λευκή κόλλα, οι 15 τουλάχιστον από αυτούς πρέπει να περάσουν το μάθημα βάση νόμου!!!!!!!!!!!!
  Υ.Γ. Ακόμα χειρότερα είναι και τα νέα πρότυπα που δημιουργούνται πλέον μέσω των επαίσχυντων, τραγικών και εντελώς άχρηστων ριάλιτι και της υπερπροβολής ιερόδουλων (βλ. αλεξαν΄δράτου) και των λοιπων μαϊντανών με τους οποίους μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα κανάλια....

  • ekpaideytikos avatar
   ekpaideytikos @ ZARKO 15/07/2010 02:11:56

   μπορεί να γίνει ένα μαθηματικό explain στα παρακάτω;

   >σε κάθε μάθημα θα πρέπει να περνά το 70% των σπουδαστών. Δλδ αν σε ένα μάθημα μαζευτούν 100 φοιτητές και οι 85 πχ δώσουν λευκή κόλλα, οι 15 τουλάχιστον από αυτούς πρέπει να περάσουν το μάθημα βάση νόμου!!!!!!!!!!!!

   (δε ρωτάω ποιος νόμος το λέει αυτό, από αβρότητα, αλλά δυσκολεύομαι να τα υπολογίσω και να τα βγάλω 15)

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ ekpaideytikos 15/07/2010 02:17:59

    γράψε λάθος για τα μαθηματικα. Όντως τα μπέρδεψα, είναι και αργά. άλλωστε δεν ήμουν ποτέ καλός στα μαθηματικά. Πάντως το συζητούσαμε με καθηγητές πρόσφατα λόγω εξεταστικής. Ότι απαγορεύεται να κόψει ο διδάσκων πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό εξεταζόμενων. Ακόμα και α δώσουν όλοι λευκή κόλλα πρέπει κάποιοι να περάσουν.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ ekpaideytikos 15/07/2010 07:32:08

    100*30% = 30 πρέπει να περάσουν, 100-85 = 15 που έστω κάτι γράψανε άρα αν "περάσουμε" αυτούς τους 15 χρειάζονται ακόμα 15 από τους υπόλοιπους 85 που δεν γράψανε τπτ. Τα αμαθηματικά είναι οκ. Το σύστημα όχι.

 6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 14/07/2010 23:39:02

  Ο κ. Κρανιδιώτης έχει απόλυτο δίκιο σε όλα όσα γράφει και σας το λέω ως καθηγητής της Μέσης Εκπαίδευσης, η απαξίωση των καθηγητών οφείλεται στους ιδίους και στην κυριαρχία της αριστερόστροφης υποκουλτούρας της μηδενικής προσπάθειας, του τρόμου έναντι κάθε μορφής αξιολόγησης και καινοτομίας.
  Υπάρχει μία νομενκλατούρα αριστερών συνδικαλιστών, οι οποίοι σταματούν κάθε προσπάθεια, το ελπιδόφόρο είναι ότι η εισαγωγή μέσω ΑΣΕΠ ανατρέπει ριζικά τα δεδομένα, το ίδιο και η σταδιακή απομάκρυνση των ιδεολογημάτων της γενιάς του Πολυτεχνείου.
  Εξαίρετο άρθρο, Φαήλο, έγραψες ό,τι βλέπουμε στη Μέση Εκπαίδευση.

 7. SAM avatar
  SAM 15/07/2010 00:00:29

  το ξέρω ότι έχω γίνει κουραστικός.......ΑΛΛΑ ΤΟ ΖΗΤΑΩ ΣΑΝ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΠΑΣΟΚ ΔΝΤ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΩΣΟΥΜΕ

 8. Ευαγγελία avatar
  Ευαγγελία 15/07/2010 00:05:03

  Διορίστηκα καθηγήτρια Μ.Ε. προ τριετίας, αμέσως μετά την τρίωρη παραμονή μου στη Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές, οπότε ήταν πολλαπλά τα πολιτισμικά σοκ που υπέστην. Κρίμα, γιατί ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει για να κάνουμε το παιδί του άνθρωπο. Ένα θα αναφέρω από τα πολλά: πέρυσι, επί Στυλιανίδη ζητήθηκε για πρώτη φορά από τους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν έναν ετήσιο προγραμματισμό της διδασκαλίας τους. Σιγά το πράγμα. Στο κάτω κάτω, ο κάθε εργοδότης δικαιούται να ζητήσει κάτι τέτοιο από τον εργαζόμενο. Φυσικά αντέδρασαν οι συνδικαλιστές μας (!!!). Φέτος δε, που το ΠΑΣΟΚ κατάργησε τα επιδόματα των τρίτεκνων, μούγγα στη στρούγγα. Θέλω να πιστεύω ότι η απαξία αυτή δεν θα εξελιχθεί σε μόνιμη κατάσταση. Είναι πολύ όμορφη η δουλειά του εκπαιδευτικού, εάν την κάνει σωστά έχει λαμβάνειν απεριόριστη προσωπική ικανοποίηση και οι μαθητές είναι το μέλλον, η ελπίδα της πατρίδας μας. Αξίζουν τις προσπάθειές μας.

  • ZARKO avatar
   ZARKO @ Ευαγγελία 15/07/2010 00:17:46

   Τρεις ώρες για μεταπτυχιακές σπουδές ε; Αυτό σημαίνει να κινείσαι με άλλες ταχύτητες. Και γω παλεύω τρία χρόνια να γράψω την ρημάδα την εργασία και δεν προάβαίνω...

   • Ευαγγελία avatar
    Ευαγγελία @ ZARKO 15/07/2010 00:47:38

    Τρίχρονη εννοούσα φυσικά! Το τρίωρο κολλούσε κάπου άλλου μάλλον και δεν βγήκε. Δεν το πιστεύω ότι κάνω σαρδάμ και γράφοντας, καλά ο Σημίτης είμαι?

  • ekpaideytikos avatar
   ekpaideytikos @ Ευαγγελία 15/07/2010 02:22:41

   Αγαπητή,
   εύχομαι να έλθει σύντομα η στιγμή - που είναι θέμα εμπειρίας-χρόνων υπηρεσίας, ώστε να σχηματίσετε μια κάποια ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικής εκπαίδευσης και να συνδιαλέγεστε για εκπαιδευτικά ζητήματα (προς όφελός σας και των μαθητών σας) με κατέχοντες κι επαΐοντες.

   Δυστυχώς η εκπαίδευση έγινε κομματικό φέουδο κι ο κάθε χτεσινός μανάβης, χασάπης, περιπτεράς, ξενοδοχοϋπάλληλος, δημοσιογράφος των blogs, με πολιτικές φιλοδοξίες (για βελτίωση της θέσης του, κοινωνικά, κοινωνικεπαγγελματικά), να γίνει παράγοντας, αρχίζει να έχει λόγο (και να θέλει - να απαιτεί να τον πάρουν στα σοβαρά) για ζητήματα που γνωρίζει μέσω παρελάσεων κλπ κοινωνικών εκδηλώσεων. ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΔΟΠΑΤΑ!

   Δυστυχώς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει κανένας! (να ομιλεί και να γράφει)κι αν του πας κόντρα, τον αγριέψεις, θα τον πεισμώσεις . και θα γίνει ακόμα χειρότερα.
   Μπορεί και να προσπαθήσει να σου αφαιρέσει το λόγο! Να απαιτεί από τον administratorα... ...

 9. Ευαγγελία avatar
  Ευαγγελία 15/07/2010 00:08:27

  Να προσθέσω και κάτι εκ των έσω, που δεν το παίξαν καθόλου τα κανάλια (γιατί άραγε?): Η μανδάμ του Δια βίου ωρυόταν για τις ρουσφετολογικές αποσπάσεις των εκπαιδευτικών δεξιά κι αριστερά ´´Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους``. Σας πληροφορώ ότι όσους αποσπασμένους συναδέλφους από το νομό μου ξέρω έχουν αποσπαστεί και φέτος. Ο νοών νοείτω...

 10. ekpaideytikos avatar
  ekpaideytikos 15/07/2010 00:14:57

  > Γιατί υπήρχε στοιχειώδες σύστημα ελέγχου κι αξιολόγησης. Οι διδάσκοντες έτρεμαν τον Επιθεωρητή και την έκθεση του. Θεωρήθηκε «αυταρχικό» σύστημα κι αφού τον βάφτισαν «σύμβουλο» νομίζω, μετά τον εξέλεγαν, όπως και τους Διευθυντές, και στο τέλος τον κατήργησαν κι ησύχασαν. Σήμερα λοιπόν κανείς δεν ελέγχει κανέναν, κανείς δεν αξιολογεί κανέναν. Μπορείς να παράγεις στρατιές από αναλφάβητους, που η κατάργηση της βάσης θα τους επιτρέψει να γίνουν και …φοιτητές και κανείς δεν θα σου πει τίποτε.

  ΜΗΝ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΥΤΑ ΚΥΡΙΕ
  ΜΗΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ
  ΜΗ ΛΟΓΙΖΕΣΤΕ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΣΑΝ ΒΑΣΗ

  --------

  Το ότι περιέχονται ανακρίβειες σε αυτά που παραθέτετε, δεν είναι και για επίπληξή σας σας, καθώς δε μπορεί να γνωρίζει ο καθένας τα εσωτερικά κάθε υπηρεσίας.

  Όμως το να τα απουνδέετε από τη πραγματιότητα που υπάρχει γύρω σας, αυτό είναι σοβαρό λάθος, παραπληροφόρηση, σκοπιμότητα ίσως.

  Μέχρι το 1983 υπήρχε ο θεσμός του επιθεωρητή δημοτικής εκπαίδευσης. Αδρανοποιήθηκε, τους περιόρισαν στα γραφεία, τους αφαίρεσαν αρμοδιότητες ελέγχου κι αξιολόγησης, οπότε μέχρι το 1990 όλοι τους βγήκαν στη σύνταξη. (Υπάρχουν δεκάδες ιστορικές καταγγελίες ελέγχου επιθεωρητών ιδιαίτερα σε γυναίκες εκπαιδευτικούς... θα τις βρείτε στο ίντερνετ... για να δείτε τη μεθοδολογία και την αποτελεσματικότητά τους.)

  Το 1985 το πασοκ θεσμοθετεί το διπλό θεσμό:

  1. Τους Προϊσταμένους Γραφείων Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας για το διοικητικό έλεγχο των εκπαιδευτικών (αν πηγαίνουν στην ώρα τους, αν εξυπηρετούν τους πολίτες, αν κάνουν σωστά το μάθημα τους κλπ διαδικασίες ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΕΣ π.χ. τον πειθαρχικό έλεγχο των εκπαιδεθτικών σαν υπαλλήλων, που έννοια σας, τους αλλάζουν τα φώτα. Οι καταγγελίες πραγματικές ή σκόπιμες πάνε σύννεφο!

  2. τους Σχολικούς Συμβούλους, οι οποίοι σχετίζονται με ζητήματα οργάνωσης της διδασκαλίας και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης, π.χ. συγγραφή βιβλίων, συνεργασία με το ΠΙ και μεταφορά στη βάση των δασκάλων των εκπαιδευτικών σχεδιασμών τοης υπουργού και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κλπ.

  Διπλός - ασφυκτικός δηλαδή έλεγχος της εκπαίδευσης.

  Τα ερωτήματα: Ποιοι στελεχώνουν αυτές τις θέσεις; Και πώς εφαρμόζουν το νόμο; Τι αποτέλεσμα έχουν;

  Καθαρά κομματικά στελέχη, συνδικαλιστές, ανιψιοί, βαφτισιμιοί υπουργών και βουλευτών, και γλείφτες όλων των προηγούμενων.

  Π.χ. στο νομό Αττικής λένε ότι δε μπορεί να γίνει κάποιος Σχολικός Σύμβουλος αν δεν έχει διδακτορικό τίτλο! Και καθημερινά βλέπουμε συμβούλους με πέτσινα πτυχία ίντερνετ ή και χωρίς πτυχία! Έτυχε όμως να είναι πολιτικοί γνωστοί κολλητοί φίλοι του Λυκουρέντζου ή της Γιαννάκου.

  Δείτε ένα παράδειγμα. Στις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης του 2002, ο τελευταίος του πινακα δεν είχε ούτε εξομοίωση. Μόνο το βασικό πτυχίο. Στις επιλογές του καλοκαιρού του 2004 (με ΝΔ πλέον) βγαίνει πρώτος στον πίνακα με 10 πτυχία (που ποτέ βέβαια δεν δημοσιεύουνται - ας είναι καλά τα περίφημα προσωπικά δεδομένα) . Τώρα, στις επιλογές αυτού του μήνα, θα γίνουν πάλι τα ίδια.

  Τι κερδίζουν; Τα 400 ευρώ παραπάνω το μήνα και το ότι δε μπαίνουν στην τάξη να κάνουν μάθημα. Έχουν ένα γραφείο με υπολογιστή και σουλατσάρουν στο ίντερνετ!

  Πως εφαρμόζεται η εκπαιδευτική πολιτική;

  Αν οι εκπαιδευτικοί της περιοχης ευθύνης τους ανήκουν σε κάποια παράταξη κόμματος της βουλής, δεν τον πειράζουν.. τον προωθούν "δημοκρατικά, αναλογικά ποσοτικά, στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Είναι διαπαραταξιακή συμωνία. Προηγούνται πάντα κομματόσκυλα, συνδικαλιστές, φίλοι τους.. Τους λουφάρουν από ώρες διδασκαλίας, τους δίνουν άδειες άγραφες για συλλογή ελαιοκάρπου... αγορικές κλπ. Αλληλουποστηρίζονται - αλληλοπροωθούντι, ώστε να είναι πάντα σε κάθε πολιτική αλλαγή βολεμένοι.

  Αν οι εκπαιδευτικοί της περιοχής τους δεν ανήκουν σε παρατάξεις των κομμάτων, αλλλά είναι υποτακτικοί ή ήσυχοι.. δε μιλάνε, δεν κάνουν αντιπολίτευση, θα πάρουν το μισουδάκο τους, θα τους γίνει και καμιά απόσπαση που βολεύει το μεγάλωμα των παιδιών...

  Αν οι εκπαιδευτικοί της περιοχής τους δεν ανήκουν σε παρατάξεις των κομμάτων, αλλλά δεν είναι υποτακτικοί ή δεν είναι ήσυχοι.. μιλάνε, κάνουν αντιπολίτευση (σε όλα τα κόμματα, δηλαδη ανήκουν στο σημερινό 50 %) , θα τους κόβουν το μισθό με διάφορα πειθαρχικά - ας έχειτε υπόψη πως με περικοπή μισθού κάτω από 2 μήνες δεν έχεις δικαίωμα έφεσης, έτσι τους αλλαποτινάζουν! Τους αποσπούν αυθαίρετα και δυσμενώς... θα τους φορτώσουν όλα τα κακά της εκπαίδευσης. Αυτοί φταίνε!

  Δε μίλησα καθόλου για το μαθητή και το μάθημα. Μα δεν τα λογαριάζει κανένας!

  Το ίδιο γινόταν και στον καιρό σου. Και (εκτιμώ-άποψή μου, διαβάζοντας αυτά που γράφεις) πως δεν έμαθες ούτε "τότε" γράμματα! Με τον Επιθεωρητή! Είναι ολοφάνερο στο κείμενό σου!

  Η δημόσια εκπαίδευση έχει κακιά αρρώστεια, πολύχρονη, ανίατη. Είναι κομματικό φέουδο.

  Η μόνη ελπίδα είναι η χορήγηση επιδόματος από την εφορία (με βάση τη δήλωση/το δηλωμένο πραγματικό εισόδημα) επιδόματος εκπαίδευσης στους γονείς μαθητών κι η επιλογή σχολείου από το γονέα. Και οι επιχορηγήσεις για υλικοτεχνιή υποδομή/βελτίωσή του σχολείου καθώς και οι μισθοί των υπηρετούντων σε αυτά εκπαιδευτικών να είναι συνάρτηση του αριθμού των μαθητών και των επιδομάτων που καταθέτονται στο Σχολικό Ταμείο.

  Φυσικά, όλοι όσοι σχεδιάσουν και υλοποιήσουν τα παραπάνω, να είναι σταλμένοι - ορισμένι για 10-20 χρόνια , από την Ε.Ε. Έμπειρα στελέχη του φινλανδικού, του κορεάτικου, του γερμανικού ή όποιου άλλου εκπαιδευτικού συστήματος θεωρείται πετυχημένο με βάση τους διεθνείς εκπαιδευτικους δείκτες, π.χ. δείκτες πίζας

  Σε κάθε περίπτωση, μακριά από την υπόθεση της εκπαίδευσης, οι αγανακτισμένοι γονείς ή αγανακτισμένοι ψηφοφόροι, υπουργοί τύπου διαμαντοπούλου, άρη, στυλιανίδη, λυκουρέντζου, καλού, γιαννάκου, ευθυμίου, αρσένη κλπ. όλοι αυτοί λειτουργούν με βάση το προσωπικό πολιτικό ή κομματικό όφελος. Ας φέρπυν από το εξωτερικό πετυχημένα εκπαιδευτικά στελέχη, με πρόκληση τη φήμη τους!

  Μπορούν να φέρουν ξανά "βαυαρούς" για 20 χρόνια; Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα.

  • Ευαγγελία avatar
   Ευαγγελία @ ekpaideytikos 15/07/2010 00:48:05

   Μα φέρανε ΔΝΤ...

   • Ευαγγελία avatar
    Ευαγγελία @ Ευαγγελία 15/07/2010 00:53:33

    Επειδή όλα συνδέονται, ακριβώς λόγω άκρατου κομματισμού έχει επικρατήσει η στρατηγική της ήσσονος προσπαθείας για εκπαιδευτικούς, μαθητές στελέχη της εκπαίδευσης.

  • ekpaideytikos avatar
   ekpaideytikos @ ekpaideytikos 15/07/2010 00:56:17

   >Όσοι περάσαμε τα 40 το θυμόμαστε...

   πιθανά έχετε περάσαι τα 50.
   Ή μπορεί να χρησιμοποιείτε μνήμες άλλων - μεγαλύτερών σας.

   >χάραξε τις ψυχές στρατιών και γενεών αποφοίτων του Κλασσικού.

   Σίγουρα το "κλασσικό" δε σταμάτησε στην εποχή του Ορέστη Μακρή, αλλά μετά το 1980 άλλαξε ο διαχωρισμός - οι κατευθύνσεις στο λύκειο. Τέρμα τα ως τότε κλασσικά-πρακτικά.
   οπότε αν είσαστε από 16- 18 χρονών τ΄'οτε, σήμερα είστε μεταξύ 46-48.
   Με δεδομένο πως το όνομα κι η χάρη των "κλασσικών" άρχισε να φθίνει μετά το 1970, τάχετε περάσει ή κινείστε οριακά στο όριο των 50!

   κλέβουμε - κλέβουμε;

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ekpaideytikos 15/07/2010 08:54:03

    Ανώνυμε χαριτωμένε "εκπαιδευτικέ",
    Και το 80-83 που πήγα Λύκειο (είμαι ακριβώς 45), την Τρίτη Δέσμη, κλασσικό την λέγαμε μεταξύ μας. Δεν το 'ξερες; Μήπως είσαι υδραυλικός τελικά; Άντε ας δεχτώ πως είσαι ότι δηλώνεις, για την οικονομία της συζήτησης.
    Σ' ευχαριστώ που αξιολογείς τα "γράμματα" μου. Στους μαθητές σου διδάσκεις αυτό που αποπνέει το κείμενο σου, την λούφα και την υπεκφυγή; Είσαι προφανώς κι εσύ από αυτούς που ασμένως κι ανερυθριάστως συμμετέχεις στην εκτροφή μοσχαριών.
    Εγώ θυμάμαι πολύ καλά τον πανικό των διδασκόντων όταν έσκαγε μύτη επιθεωρητής και θυμάμαι επίσης πολύ καλά ότι ο επιθεωρητής μας εξέταζε κι έβλεπε ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΞΕΡΑΜΕ. Και ελληνικά μάθαμε κι ας μην σ' αρέσουν εσένα.
    Σήμερα λοιπόν, εσείς με τους "συμβούλους", με τις "δεξιότητες", με τα "διδακτορικά" γιατί βγάζετε μογγόλους, αναλφάβητους, και ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΚΑΝ;
    Έλεγχος; Ποιός έλεγχος; Πότε και που διώξανε κάποιον ή τον τιμωρήσανε γιατί οι μαθιητές του τελειώσανε το Λϋκειο και γράφουν την γυναίκα γινέκα, σαν τον Μποστ;
    Ποιοί ελέγχουν τασ κομματικά φέουδα του συνδικαλισμού αν όχι οι αριστερόφρονες αφασιακοί;
    Πότε διαμαρτρήθηκαν μαζικά κι οργανωμένα για τον αφελληνισμό της Παιδείας;
    Η Δημόσια εκπαίδευση, σ' αρέσει δεν σ' αρέσει, χρειάζεται Ελληνικό μπούσουλα και πειθαρχία για να υπηρετήσει ξανά τον σκοπό της.

   • Άπιστος Θωμάς avatar
    Άπιστος Θωμάς @ ekpaideytikos 15/07/2010 09:33:01

    Τα παιδιά μου, έφτασαν στο σημερινό Γυμνάσιο, το 1998 και το 2000 αντίστοιχα. Η ορθογραφία τους, ήταν στο κατώτατο δυνατό επίπεδο.
    Τους έμαθα τις προθέσεις που μάθαμε εμείς στην δική μας εποχή.
    Τις παραθέτω και εδώ, γιά τους σημερινούς εκπαιδευτικούς. Είς, έν, έκ(έξ), συν, πρός, πρό, ανά, κατά, διά, μετά, παρά, αντί, αμφί, περί, από, υπό, υπέρ.
    Δεκαεπτά.
    Αποτέλεσμα : Η ορθογραφία τους, μόνο από αυτό, βελτιώθηκε κατά 90%.
    Καταλάβατε, σημερινοί εκπαιδευτικοί; Μπά, δεν νομίζω.

  • Άπιστος Θωμάς avatar
   Άπιστος Θωμάς @ ekpaideytikos 15/07/2010 09:22:39

   Τι σημασία έχει ποιοί στελεχώνουν τα Γραφεία Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Γραφεία των Σχολικών Συμβούλων;
   Εσείς οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί τι κάνετε μέσα στην τάξη;
   Στην πόλη που έγώ έβγαλα το 6/ταξιο Γυμνάσιο, ο φιλόλογός μου, μία φορά στις δέκα ημέρες, έμπαινε στην τάξη και μας έλεγε "Κλείστε τα βιβλία. Σήμερα θα συζητήσουμε". Περίπου το ίδιο έκαναν και αρκετοί άλλοι.
   Και τότε υπήρχαν επιθεωρητές και κρατικό πρόγραμμα διδασκαλίας.
   Αυτό δεν τους εμπόδισε, μέσα από αυτές τις συζητήσεις, να μας μάθουν να σκεφτόμαστε και γι' αυτό τους ευγνωμονούμε και τους σεβόμαστε.
   Ο δάσκαλος του Δημοτικού στο χωριό μου, τα μεσημέρια που είχε διακοπή, πήγαινε στο χωράφι γιά όργωμα και σπαρτό και το απόγευμα πάλι στην αίθουσα. Αυτό δεν το εμπόδισε να αστειεύεται μαζί μας, να γελάμε και να μας κάνη υπεύθυνους ανθρώπους, να τον αγαπάμε και να τον σεβόμαστε.

   Υπάρχει η παραμικρή σχέση του τότε με το δικό σας σήμερα;
   Αν ναί, να την ακούσω.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Άπιστος Θωμάς 15/07/2010 09:41:55

    Άπιστε Θωμά,
    Είπες λακωνικά και πιο αποτελεσματικά όλα όσα ήθελα να πω σε 3 σελίδες.

 11. Piperopoulos avatar
  Piperopoulos 15/07/2010 00:45:47

  ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ..ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΣ ΙΔΕΛΟΓΙΚΑ… ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΥΣ… ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΣΟΥ…ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΝΟΜΙΚΗΣ…

  • μούτρο avatar
   μούτρο @ Piperopoulos 15/07/2010 08:57:56

   σσσσσσσσσσσσσσ σιγα ρε τιτανα.. "πτυχιακη νομικής"

   να σας πλύνουμε τα ποδια, δάσκαλε;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Piperopoulos 15/07/2010 09:06:48

   Άντε να το πω και σε σένα, λείπουν τα εισαγωγικά, γράψε "δυσλεκτικούς". Έχω κι εγώ φίλο με το πρόβλημα, είναι δυσλεκτικός, ταλέντο στη δουλειά του και δεν είναι μαλάκας. Τις εξυπνάδες κράτα τες κάβα για άλλους.

 12. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 15/07/2010 00:53:45

  Ο ευτελισμός της παιδείας προχώρησε χέρι - χέρι με τον ευτελισμό της γλώσσας γιατί αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Η διαδικασία ξεκίνησε επί υπουργίας Γ. Ράλλη, συνεχίστηκε με Τρίτση και όλους τους επόμενους έως Γιαννάκου και Διαμαντοπούλου και τελικά φτάσαμε εδώ που είμαστε. Απαραίτητοι συνεργοί οι εκάστοτε Μπαμπινιώτηδες, Βερέμηδες και πάει λέγοντας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα βλάκα πρόεδρο της ΟΛΜΕ τη δεκαετία του '80 (ξεχνάω το όνομά του) που έλεγε στην τηλεόραση ότι η κατάργηση των αρχαίων ελληνικών ήταν κατάκτηση του 'κλάδου' (και ήταν και φιλόλογος ο ηλίθιος). Χωρίς όλη αυτή την προεργασία, δεν θα μπορούσαν να παραχθούν και να σταθούν υποπροϊόντα τύπου Δραγώνα, Ρεπούση, Ηρακλείδη και ΣΙΑ, που κάνουν το άσπρο μαύρο, αποδομούν την προσωπικότητα των διδασκομένων και αποχαυνώνουν τη νεολαία. Δουλειά τους είναι να 'παράγουν' καταναλωτές και υπάκουους υπήκοους της Νέας Τάξης.

  Όχι, αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά. Κάποιοι δούλεψαν συστηματικά επί τρεις δεκαετίες και βάλε για να οδηγηθούμε στην τωρινή ξεφτίλα.

  • ekpaideytikos avatar
   ekpaideytikos @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 15/07/2010 00:58:53

   > κατάργηση των αρχαίων ελληνικών ήταν κατάκτηση του ‘κλάδου’ (και ήταν και φιλόλογος

   θα τον βρεις στο σιτέ του Παιδαγωγικού

   • ekpaideytikos avatar
    ekpaideytikos @ ekpaideytikos 15/07/2010 01:01:28

    Δείτε και το layout ενός νέου site αφιερωμένο στη tzoulia, τίνος site layout μιμείται.

    Μετά το ναυτικό μουσείο, νέα κατάσταση.

    Περισσότερα με γκούκλισμα

  • ZARKO avatar
   ZARKO @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 15/07/2010 01:13:49

   Αφού τα ελληνικά είναι μικρή γλώσσα, σύμφωνα με την πάνσοφη-θεά Αθηνά- Δραγώνα. Θέλεις να μεγαλώνουν τα ελληνόπουλα με κόμπλεξ; θες να τα κοροϊδεύουν τα αγγλάκια, τα γαλλάκια και τα γερμανάκια; αυτό το μέλλον θέλουμε για τις επόμενες γενιές. Πραγματικά ώρες - ώρες δεν μας καταλαβαίνω εμάς τους Έλληνες...
   Πέρα από την πλάκα, στην Αυστραλία η ελληνική γίνεται δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους και αυτός ο φωστήρας η Δραγώνα την απαξιώνει αποκαλώντας την μικρή... και μετά φταίει ο κόσμος αν τους αποκαλεί εθνοπροδότες;

   • ekpaideytikos avatar
    ekpaideytikos @ ZARKO 15/07/2010 01:29:46

    ζάρκο;

    είναι από το ζάρκο πάσπαλιε;

    αν ναι... κι εσύ... δεν προτίμησε κάποιο νικ π.χ. βασίλης γκούμας, τρόντζος, γκάλης, γιαννάκης..

    ανεβάζεις την αξία της ιστορίας του γιουγκοσλάβικου μπασκετ - μη φημίζοντας την αντίστοιχη άξια - ελληνική!

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ ZARKO 15/07/2010 01:42:51

    Ναι από τον Ζάρκο Πάσπαλ (Πάσπαλιε είναι στην κλητική). Προτίμησα ως λάτρης του αθλήματος ένα ψευδώνυμο από τη σερβική σχολή (το μοναδικό γιουγκοσλαβικό που υπάρχει πλέον είναι τα κόκκαλα του Τίτο και το Γ. στο π.Γ.Δ.Μ.) του μπάσκετ, την γνωστή σχολή των Πλάβι γιατί είναι η μεγαλύτερη σχολή μπάσκετ παγκοσμίως. Προϊόν της οποίας και ο αξέχαστος Ζάρκο. Αντιθέτως η καλαθόσφαιρα όπως και οι περισσότεροι τομείς στην Ελλάδα νοσούν και φυτοζωούν. Ποτέ δεν υπήρχε ελληνική σχολή στο μπάσκετ, παρά τις επιτυχίες που μας έφερε αυτό το άθλημα.

   • ekpaideytikos avatar
    ekpaideytikos @ ZARKO 15/07/2010 01:56:50

    ZARKO says:
    15/07/2010 at 03:42 Ναι από τον Ζάρκο

    εμμμμμμμμ...
    πώς να κερδίσει πόντους το ελληνικό μπάσκετ όταν οι ίδιοι οι έλληνες διαφημίζουν στα νικ τους ξένους θρύλους των μπασκετικών χώρων;

    εμμμμ...

    έχεις βέβαια δικαίωμα επιλογής και ανάδειξης και διαφήμισης της αξίας του ωραίου, του μεγάλου, του σημαντικού... του παγόσμιου... του διαχρονικού...

    αλλά αν δεν παινέψεις και το σπίτι σου....

    Συγνώμη που ασχολούμαι (κριτικάρω) την επιλογή σου σε ξένο νικ... αλλά από την εποχή της Αθήνας και της Σπάρτης, υπήρχε ξενομανία... έμφαση σε εισαγωγές περσικών προϊόντων, αρωμάτων, υφαντών, χαλιών, θεοτήτων, λατρειών, χρήσεων περσικών ονομάτων σε δούλους τους κλπ. τους έδιναν τα πολύτιμα τάλαντά τους, για να φτιάξουν οι πέρσες όπλα για να τους υποτάξουν!

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ ZARKO 15/07/2010 02:05:44

    Αν περίμενε από αυτά το ελληνικό μπάσκετ να κερδίσει πόντους, ζήτω που καήκαμε. Έτσι και αλλιώς η σύγκριση με το ξένο όταν το ξένο είναι αποδεδειγμένα καλύτερο μόνο καλό μπορεί να κάνει. Δεν είναι ξενομανία.
    Μην ξεχνάς, χωρίς παρεξήγηση πάντα, ότι γράφεις το δικό σου το ψευδώνυμο (και όχι νικ) σε γκρικλις.
    Και πέραν τούτων, εγώ σχολίασα αρχικά τον πόλεμο που δέχεται η ελληνική γλώσσα και όχι το άμοιρο ελληνικό μπάσκετ που αυτοκαταστρέφεται...

  • ekpaideytikos avatar
   ekpaideytikos @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 15/07/2010 01:18:35

   >Κάποιοι δούλεψαν συστηματικά επί τρεις δεκαετίες

   κολλημένος με τις τρεις (τελευταίες θα εννοείς οπωσδήποτε) δεκαετίες!

   Και γιατί όχι.. μετά το 1950;
   Ή από το 1920...

   Υπάρχουν κάποια στοιχεία, έρευνες κλπ κοινής αποδοχής που θα μπορού σαν να διαφωτίσουν ή μιλάει το συναίσθημα; Π.χ. η νοσταλγία;

   Οι χώρες του ΟΟΣΑ π.χ. (όπου συμμετέχει και η Ελλάδα, είτε ερετζήδικη, είτε χουντική, είτε νεοδημοκρατική, είτε πασοκτζήδικη) έχουν κοινή μέθοδο συλλογής κι επεξεργασίας εκπαιδευτικών στοιχείων - και τα χρησιμοποιούν εργαλειακά.

   Η διαχρονική εξέλιξη των στοιχείων δε συμφωνεί με αυτά που υποστηρίζετε εσείς συναισθηματικά.

   Σήμερα τα ελληνόπουλα είναι "τέρατα γνώσης και μόρφωσης"
   δείτε π.χ. πόσοι ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακών - διδακτορικών, πολύγλωσσοι κλπ τη δεκαετία του 70-80 και πόσοι είναι σήμερα.

   Οι αξίες βέβαια ανά εποχή διαφέρουν. Ξενίζουν ίσως άτομα μεγάλων ηλικιών, όταν βλέπουν πχ. τα εγγόνια τους να διαφέρουν από αυτούς, αξιακά.

   Τα προβλήματα που φέρνουν τον πυρετό και την ένταση στην εκπαίδευση είναι άλλα - αυτά που συνδέονται δηλαδή με τη γενικότερη πορεία της ποιότητας της δημοκρατίας, την επιδείνωση των οικονομικών, την αδικία τελοσπάντων που απορρέει από τον άκρατο κομματισμό. Το ίδιο χάλι στην ποιότητα παροχής υπηρεσίας που΄συναντά κάποιος στα πάρεδώσε του με τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την Πλεοδομία, την Εφορία κλπ συναντά και στην εκπαίδευση.

   ΥΓ. κι ένα εφετζήδικο. Υπάρχουν και επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν πως π.χ. αν σε μια τάξη, την τρίτη τάξη τους πέσει "κακός δάσκαλος"... κοπανατζής, ανίδεος.. άσχετος.. οι μαθητές αυτής της τάξης όταν πάνε στην Τετάρτη τάξη δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβημα προόδου σε αυτήν την τάξη. Απίστευτο αλλά αληθινό!

   • Maya avatar
    Maya @ ekpaideytikos 15/07/2010 02:23:14

    Το σύστημα ΠΑΣΟΚ δούλεψε συστηματικά για να διαλύσει την χώρα: Παιδεία, Υγεία, Στρατός οι σταθεροί του στόχοι προς καταστροφή προκειμένου να μην έχουμε άμυνες και αντισώματα απέναντι στην επιθετική του αρρώστια.

    Όσοι γεννήθηκαν από το '81 και μετά έχουν να θυμούνται:
    Ρίτα Σακελλαρίου, Ρούλα Κορομηλά, ντιβάνια στους διαδρόμους και την ευχή να μην αρρωστήσεις 15αύγουστο ή σε νησί, καταλήψεις και κομματικοποιημένους καθηγητές-συνδικαλιστές, Ίμια, Ι5άδες και ροζ στριγκάκια. Και πόσα άλλα ακόμα.

    Κάτι προλάβαμε να ακούσουμε από Ελύτη, και από Αρχαία Τραγωδία, αλλά η φιλόλογος ήταν από την φύση της ήπιων τόνων και δεν μπορούσε να υπερκαλύψει τις φωνές των ατίθασων μαθητών που είχαν την εύνοια των "τσαμπουκαλέων" καθηγητών που από σύμπτωση και μόνο ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Και που πάλι από σύμπτωση και μόνο σπάγανε θρανία στις καταλήψεις επί ΝΔ. Και να πεις ότι τα πληρώνανε μετά από τα τρελά ιδιαίτερα που κάνανε για να κωλοβαράνε στην τάξη και να λένε το 1/100 του μαθήματος, πάει και έρχεται.

    Η παράδοση βλέπετε σώζει. Και το πολιτικό μας σύστημα με καπετάνιο το ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί για να την θάψει.

    Και όταν λέμε παράδοση, δεν εννοούμε τους απρόσωπους θεσμούς που συγκεντρώνονται στο πρόσωπο εκείνου του παπά που φέρνει για Διοικητή του Αγίου Όρους τον Ψυχάρη. Ούτε το απρόσωπο κτίριο του Κοινοβουλίου.
    Εννοούμε την αλήθεια που αντανακλάει πάνω στον βράχο του Αιγαίου το φως του ήλιου.

    Να τον αναζητήσετε αυτόν τον βράχο. Αν μη τι άλλο είναι φανερό ότι χρειάζεστε διακοπές.

    ΥΓ: Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν πως ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο! Τρομερό;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ekpaideytikos 15/07/2010 06:55:57

    Υπαρχει το εξης ενδεικτικο γεγονος : επι του κρατους της δεξιας,δηλαδη ενος αυστηρου καπιταλιστικου κρατους η μεγαλη πλειοψηφια των παιδιων πηγαινε σε δημοσια σχολεια.Με εξαιρεση ελαχιστα ιδιωτικα υψηλης ποιοτητος για την αρχουσα ταξη οπως το Κολλεγιο ολα τα ιδιωτικα σχολεια θεωρουνταν κατωτερα απο τα δημοσια και εκει πηγαιναν μονο τα παιδια που ηθελαν να παρουν χαριστικα απολυτηριο γιατι δε μπορουσαν αλλιως.
    Επι υποτιθεμενου σοσιαλισμου διογκωθηκαν τα ιδιωτικα σχολεια οπου στελνει τα παιδια της η μεσαια ταξη,ακομη και οι μισθοσυντηρητοι για να αποφυγουν τα δημοσια και το χαλι τους.
    Μονο φετος με την κριση θα υπαρξει αναγκαστικη επιστροφη στα διαλυμενα δημοσια σχολεια γιατι οι γονεις δεν εχουν λεφτα για διδακτρα.Ολα τα προηγουμενα χρονια παμπολλοι γονεις προτιμουσαν να ξυλωνονται παρα να αφησουν τα παιδια τους στο ελεος της ΟΛΜΕ.
    Αυτο δειχνει κατι παρ οσα λετε : οι ατομικες επιλογες παντα αποδεικνυουν πως η κοινωνια καταλαβαινει ποιοι θεσμοι λειτουργουν και ποιοι οχι.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 15/07/2010 07:45:04

   Επειδή αναφέρεις και τον Ράλλη ως (συν)υπεύθυνο του ευτελισμού της γλώσσας μας, θα προτιμούσες να εξακολουθούσε να είναι η καθαρεύουσα το βασικό (και μοναδικό) γλωσσικό εργαλείο διδασκαλίας στα σχολεία όπως ήταν μέχρι το 1976;

   Άλλα πράγματα οδήγησαν στον ευτελισμό της γλώσσας και άλλα πράγματα οδηγούν στον σταδιακό αφελληνισμό της εκπαίδευσης, όχι η κατάργηση της "καθαρευούσης"...

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Αυριανιστής 15/07/2010 07:55:33

    Ο Ράλλης δεν κατάργησε μόνον τη διδασκαλία της καθαρεύουσας, αλλά ευτέλισε και τη δημοτική, καταργώντας την τρίτη κλίση, αλλάζοντας την ορθογραφία πολλών λέξεων (καταργώντας π.χ. το -η στην υποτακτική και κάνοντάς τα όλα -ει, χωρίς λόγο, αποκόπτοντας την κλίση των ρημάτων από τη γραμματική τους και πολλά άλλα). Καταρχάς, νομίζω ότι κάνεις ένα λάθος (εσύ που είσαι παλιότερος βέβαια θα ξέρεις καλύτερα κι αν κάνω εγώ λάθος, πες μου). Στα δημοτικά σχολεία διδασκόταν ανέκαθεν η δημοτική. Στο γυμνάσιο και μετά διδασκόταν η καθαρεύουσα, σε μια εποχή που δεν πήγαιναν όλοι στο γυμνάσιο, η μειοψηφία. Από κει και πέρα, προσωπικά θα προτιμούσα χίλιες φορές τη διδασκαλία της "καθαρευούσης" (την οποία συκοφάντησε κι αυτή η χούντα), παρά το σημερινό γλωσσικό ευτελισμό. Ο οποίος οφείλεται στη χωρίς φρένο "απλοποίηση" της γλώσσας. Σε ρωτώ τώρα εγώ: Είναι η γλώσσα του Παπαδιαμάντη "φυσική" ή όχι; Του Μακρυγιάννη; Κι όμως, έχουμε φτάσει σε σημείο γραμματικά φαινόμενα όπως οι μετοχές, τα απαρέμφατα και η δοτική να μην είναι προσβάσιμα στο γνώση της "δημοτικής" που αποδεικνύεται το ίδιο τεχνητή με την "καθαρεύουσα". Απλώς, πιο εύκολη και πιο απλή. Τεχνητά αστικά ιδιώματα είναι και τα δύο, το ένα για λαϊκιστές και το άλλο για ψώνια, να το πούμε έτσι. Και γίναμε κι εμείς κόμματα (που δεν περνιόμαστε ούτε για λαϊκιστές ούτε για ψώνια) της μιας ή της άλλης παράταξης, άλλο αν σήμερα η "επίσημη" υποστήριξη της καθαρεύουσας έχει γίνει πολιτικά "μη ορθή", κάτι σαν την κατάργηση των αμβλώσεων δηλαδή.

    Νομίζω λοιπόν, για να καταλήξω, ότι και η χωρίς φρένο απλοποίηση της γλώσσας, που ζούμε σε όλα τα επίπεδα σήμερα, είναι βασικό στοιχείο της παρακμής μας. Μπορεί και η καθαρεύουσα να ήταν τεχνητή, αλλά το βασικό στοιχείο ήταν η ενυπάρχουσα, στην καθαρεύουσα, απαίτηση για ανώτερο και συνθετότερο επίπεδο γλώσσας, που να περιέχει όλα τα γλωσσικά φαινόμενα που διαχρονικά κόσμησαν την ελληνική γλώσσα. Η δημοτική έχει σαφώς λιγότερες δυνατότητες ως γλώσσα, τόσο ως γραμματική και συντατικό, όσο και ως λεξιλόγιο. Συνεπώς, καθαρεύουσα και πάλι καθαρεύουσα.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Αυριανιστής 15/07/2010 08:01:01

    Επώνυμε, δεν διαφωνώ με την ανάλυσή σου περί την αναγκαιότητα "χτισίματος" γλωσσικού υποβάθρου, αλλά δεν συμμερίζομαι με τίποτε το "δια ταύτα" της ανάλυσης και επιμένω σταθερά ότι για τον ευτελισμό της γλώσσας δεν ευθύνεται η κατάργηση της καθαρεύουσας ως ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ διδακτέας γλώσσας στο (εξατάξιο) γυμνάσιο. Οι μαθητές μπορούσαν κάλλιστα να πάρουν τα αναγκαία γραμματικά και συντακτικά στοιχεία που λες, μέσω των αρχαίων ελληνικών, όπως κάναμε κι εμείς (και δεν πάθαμε και τίποτα στο κάτω-κάτω).

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Αυριανιστής 15/07/2010 08:08:34

    Μα ήταν η μοναδική διδακτέα γλώσσα, επειδή ακριβώς ήταν η επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους. Είχε μια απόσταση απο την ομιλούμενη (δεν ήταν γλωσσική αποκλειστικότητα αυτό, πού να δεις στην Ιταλία, την Ολλανδία και αλλού τι συμβαίνει, για να μην πούμε στη δική μας Κύπρο), αλλά ήταν η γλώσσα στην οποία εκφράζονταν όλοι "επίσημα". Οπότε, για να την κατέχεις με πληρότητα και ορθότητα, έπρεπε να είναι η γλώσσα του σχολείου. Δεν γινόταν αλλιώς. Αν έχεις γλώσσα "επίσημη", τότε πρέπει να είναι σχολική γλώσσσα.

    Με κίνδυνο να σε εκνευρίσω, σκέφτομαι τώρα ότι αν διδασκόταν κι από την πρώτη δημοτικού, ίσως να ήταν καλύτερα γιατί δεν θα υπήρχε αυτός ο διαχωρισμός σε "καλούς" δημοτικιστές και "κακούς" καθαρευουσιάνους. Θα έχανε δηλαδή τη "λαϊκή της νομιμοποίηση" η δημοτική.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 15/07/2010 10:24:55

   Για τον Τρίτση δεν έχεις δίκιο, τον αδικείς αλλά είναι μεγάλη κουβέντα.

   • I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
    I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 12:55:08

    Γιατί τον αδικώ; Δεν κατάργησε τα αρχαία και τότε του είπε ο Αντρέας και το περίφημο "Αντώνη έγραψες ιστορία"; Άλλο αν αργότερα μετάνοιωσε και παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος του. Δυστυχώς όμως, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...

 13. ekpaideytikos avatar
  ekpaideytikos 15/07/2010 02:35:12

  > Και πέραν τούτων, εγώ σχολίασα αρχικά τον πόλεμο που δέχεται η ελληνική γλώσσα και όχι το άμοιρο ελληνικό μπάσκετ που αυτοκαταστρέφεται…

  όλα συνδέονται.

  κατά το γλωσσολόγο λιακό (κι έχει δίκιο εδώ), "δώσε στα πιτσιρίκια φωτογραφίες - φανέλες ξένων παικτών... π.χ charisteas.. karagounis... messi... δώσε μουντιάλ και μουντομπάσκετ...δώστους μπ3όφωνα με 5-10 σίνγκλς της λέιντι γκάγκα... κλπ - και τους πήρες τη γλώσσα σε λίγες δεκαετίες!

  • ZARKO avatar
   ZARKO @ ekpaideytikos 15/07/2010 11:16:50

   Που κολλάει ο Καραγκούνης και η γκαγκά με τον Ζάρκο βρε καλέ μου άνθρωπε. Το ότι έχει εμπορευματοποιηθεί ο αθλητισμός δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να αθλούμαστε και να αγαπάμε το συγκεκριμένο άθλημα, την καλαθοσφαίριση. Δεν σου είπα ότι έχω αφίσες στο σπίτι μου με τη σκατόφατσα του Ζάρκο. Ο θαυμασμός μου προς τον Πάσπαλ πηγάζει ξεκάθαρα από τις αγωνιστικές του επιδόσεις και όχι από το εξωαγωνιστικό προφίλ του. Άλλωστε μιλάμε για έναν αντιεμπορικό, βαλκάνιο, ορεσίβιο τύπο. Και να στο θέσω αλλιώς. Αν μπορείς μάζεψε σε μια τηλεοπτική εκμπομπή τον Καραγκούνη, τον Ζαγοράκη, τον Γκέκα, τον Φώτση και τον Γκάλη από τη μια πλευρά και από την άλλη τον Τόμιτς, τον Γιοβάνοβιτς (παλιό παίκτη του Ηρακλή στο ποδόσφαιρο), τον Στογιάκοβιτς και τον Σαβέφκσι και πες μου ποιος μιλάει καλύτερα ελληνικά.
   Τα παιδάκια δεν χάνουν τον μπούσουλα τους επειδή θαυμάζουν την αγωνιστική αξία ενός αθλητή, αλλά λόγω του εμπορικού μηχανισμού που οικοδομείται γύρω από τα νέα είδωλα (βλ. Μπέκαμ πχ). Για το γεγονός ότι αθλητισμός και εκπαίδευση είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους δεν φταίει ο αθλητισμός...

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ ZARKO 15/07/2010 11:27:40

    Και για να χουμε και καλό ερώτημα την άποψη σου για την Δραγώνα γιατί δεν την μοιράζεσαι μαζί μας;

 14. ekpaideytikos avatar
  ekpaideytikos 15/07/2010 02:44:35

  >Maya says:
  15/07/2010 at 04:23 Το σύστημα ...

  Μάγια η μέλισσα! παιδικό τηλεοπτικό θέαμα της δεκατίας του 80... πασοκτζήδικη αγορά αν θυμάμαι καλά! παιδαγωγική, αξιόλογη παιδική εκπομπή . χιλιάδες φορές ανώτερη από τον κλούβιο και τη σουβλίτσα της εποχής της υενεδ - ως το τέλος της δεκατίας του 70

  Και εσείς βλέπατε, σας άφηναν οι γονείς σας να βλέπετε ρίτα σακελλαρίου και ρούλα κορομηλά? Η Ρούλα έπαιζε τις ώρες σχολείου; από 9 ως 12. Εσείς που τη βλέπατε;

  • αναρχοδεξιός avatar
   αναρχοδεξιός @ ekpaideytikos 15/07/2010 03:33:00

   μέχρι το '85-87 ο κρατικός μηχανισμός ήταν δεξιός (προς χουντικός) οπότε η αγορά της μάγιας της μέλισσας δεν μπορεί να πιστωθεί στο πασοκ. από το '88 άρχισε η αποδόμηση του κράτους, της ερτ κλπ. αλλά το έχω δει αυτό το πρόγραμμα στο γκρηκ τιουμπ και είναι μεγάλη κοτσάνα.
   οι εκπαιδευτικοί φταίτε για τα χάλια της παιδείας. κατεβαίνετε στους δρόμους μόνο για τους μισθούς σας. ποτέ δεν κάνατε μια απεργία για θέματα παιδείας, όπως η κατάργηση των αρχαίων ή τώρα για το νεό σύστημα. αλήθεια γιατί δεν κάνετε μια κινητοποίηση για τα χάλια της παιδείας? κανένας εκπαιδευτικός ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε. κι είστε οι πρώτοι που θα έπρεπε να καταλαβαίνετε τις αρνητικές επιπτώσεις όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων.
   θυμάμαι πόσο βαρετό ήταν το μάθημα των "αρχαίων", όπου κάναμε αποσπάσματα από την οδύσσεια του ομήρου (στη νεοελληνική) και εξεταζόμασταν στα "πολιτιστικά στοιχεία" της εποχής του Ομήρου. κάτι μεταξύ fashion design και διακόσμησης. μεγάλος, διάβασα την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και άλλαξε εντελώς ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. δε φταίει μόνο του το σύστημα. χρειάζεται κι αυτούς που θα το υποστηρίξουν. όλοι οι εκπαιδευτικοί το υποστηρίζετε. πάντα το υποστηρίζατε.

   • νώντας avatar
    νώντας @ αναρχοδεξιός 15/07/2010 19:40:53

    Στα υπόψη πως κανένα εκπαιδευτικό σύστημα, ακόμα και το φινλανδικό, δεν εγγυάται πως θα μάθουν όλοι μαθητές του γράμματα, πως δε θα μείνουν στουρνάρια.

    Πάντως, ας έχεις σαν παρήγορη είδηση, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, όλα τα αμάξια που ξεκινάνε από Αθήνα για Πάτρα (π.χ.), όλα φτάνουν στο τέρμα τους. Άλλο σήμερα, άλλο αύριο. Άλλο γρήγορα, άλλο αργά.
    Σημασία έχει ότι ΟΛΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ!

  • Maya avatar
   Maya @ ekpaideytikos 15/07/2010 10:16:48

   Στην τάξη σας φυσικά. Ξεχνάτε ότι είχατε μεταφέρει το βλαχοκιτσαριό και την όλη νοοτροπία του στο σχολείο;

   Να το κοιτάξετε αυτό, η αμνησία μπορεί να είναι σύμπτωμα γεροντικής άνοιας. Ή απλά οξείας πασοκίτιδας. Διαλέξτε.

   • νώντας avatar
    νώντας @ Maya 15/07/2010 19:34:53

    Η Ρούλα σαν τηλεοπτικό φρούτο (μπράβο ρούλα κλπ) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κανάλι του ΑΝΤ1, το 1990, αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης. Εποχή συγκυβέρνησης και στη συνέχεια κυβέρνηση Μητσοτάκη (1990-1993). Το κανάλι του Αντ1 τότε ήταν δεξιό, θυμήσου και τα βασικά του στελέχη - δημοσιογράφους (παναγιωτόπουλος, τερενσ κουίκ). Σε πολιτική εξισορρόπιση έδωσαν το μεγκα στους μγαλοεκδότες λαμπράκη κλπ.

    Έτσι Μάγια, μέλισσα, με δεξιότατο καραδεξιότατο σταθμό μεγαλώσατε τηλεοπτικά. Και μάλιστα με ΚΑΡΑΚΙΤΣΑΤΕΣ αντιγραφές της ντομένικα της ΡΑΙ (Ραφαέλα καρά κλπ)

    Θα μπορουσα να έγραφα και άλλα, αλλά δεν αξίζει η προσπάθεια.

    Όμως το αρχικό κείμενό σας μου θύμισε ένα σπαμ μαιλ που κυκλοφορεί την τελευταία χρονιά στο ίντερνετ, όπου η γενιά του '81 δήθεν παραπονιέται για αυτά που βίωσε κλπ.

    Βασικά αυτός/ή/οι/ές που το έγραψαν, σαχλαμάρες γράφουνε που δεν αντέχουν σε καμιά κριτική. Ανακρίβειες, υπερβάσεις κλπ.

    Μην το αναπαράγετε λοιπόν. Έστω κι εν μέρει. Μια ανοησία και μισή είναι!

   • Maya avatar
    Maya @ Maya 15/07/2010 22:03:48

    Γιατί κολλήσατε και εσείς μόνο στην Κορομηλά; Τόσες άλλες εικόνες σας έδωσα, δεν έχετε να πείτε τίποτα απολύτως για αυτές;

    Κατά την γνώμη μου η τηλεόραση σαν μέσο χρησιμοποιήθηκε με επαγγελματική μαεστρία για τον σκόπιμο αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα. Για νάρκωση και αποχαύνωση. Για να εμπεδώσουμε ότι είμαστε τούρκικη επαρχία. Ή τουλάχιστον να μην μπορέσουμε να αντιδράσουμε όταν το συνειδητοποιήσουμε.
    Όταν λέμε Ρούλα Κορομηλά εννοούμε τον γενικότερο αυτόν "θεσμό" που είναι καθαρά Λαλιώτικης εμπνεύσεως. Την ΝΔ άλλωστε δεν την ενδιέφερε ποτέ να έχει ιδιαίτερη σχέση με τα ΜΜΕ, για αυτό και δεν τα πολέμησε ποτέ, ή τουλάχιστον για αυτό δεν έφτιαξε τον δικό της ουσιαστικό κύκλο επιρροής όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ.

    Χρονικά η δημιουργία αυτού του "θεσμού" συμπίπτει με την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά το όλο σύστημα ανδρώθηκε και απογειώθηκε επί ΠΑΣΟΚ. Κάνανε την χαζομάρα, την κενότητα και την ευκολία κανόνα. Είναι ο ίδιος κανόνας που καθρεφτιζότανε τόσο πετυχημένα και στον "πολιτικό" λόγο των Τζοχατζόπουλων, Γειτόνων, Πρωτοπαπάδων, Πανταγιάδων, Δαμανάκηδων, Παπαντωνίων, Μπεγλίτιδων κλπ.

    Το κείμενο που λέτε δεν το ξέρω, αλλά ξέρω πώς είναι η ζωή στην Ελλάδα αν έχεις γεννηθεί απ' το '81 και μετά. Επιτρέψτε μου.

    Ίσως να λέγαμε τα ίδια αν ήταν και η ΝΔ τόσα χρόνια πάνω, αλλά σε μια τελική ανάλυση εκείνη δεν μου συστήθηκε ποτέ ως παράταξη σοσιαλιστική, φιλολαϊκή και όλες τις υπέροχες αυτές φιλολογίες που έχει το θράσος το ΠΑΣΟΚ και προβάλλει ακόμα μέχρι σήμερα, πάντα με τις ευλογίες και την αμέριστη υποστήριξη όλων των ΜΜΕ.

 15. ataktos avatar
  ataktos 15/07/2010 04:36:25

  για αυτούς ο λαός έχει κάτι ποιο εξαιρετικό ..το λέμε ....ροχάλα

 16. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 15/07/2010 05:58:24

  "Ekpaideytikos"... Σιγά να μην είσαι εκπαιδευτικός. Κλασικός προβοκάτορας είσαι. Έρχεσαι εδώ από το πουθενά, σχολιάζεις περιπαικτικά τα nicks των σχολιαστών (λες και έχει σημασία το τι nick χρησιμοποιεί ο καθένας - βάζει ότι του έρχεται στο μυαλό) και το μόνο που είχες να μας πεις είναι ότι "γιατί από το 1981" η καταστροφή της παιδείς και ότι υπήρχαν "δεκάδες" καταγγελίες σεξουαλικών παρενοχλήσεων εκ μέρους των επιθεωρητών. Εγώ έναν που ξέρω ότι το έκανε, μετά από την πρώτη καταγγελία τον έστειλαν από κει που ήρθε! Βλέπεις, "εκπαιδευτικέ", η κακιά και ηθικολογική δεξιά κάτι τέτοια δεν τα σήκωνε καθόλου.

  Άστο και μην το παιδεύεις. Το 1981 ξεκίνησε η καταστροφή της παιδείας. Με την κατάργηση των επιθεωρητών και όλα τα σχετικά. Δεν είναι η ύπαρξη θεσμών που επιβάλλουν στους εκπαιδευτικούς να πηγαίνουν στην ώρα τους (...! τι λες ρε παιδί μου! τόσο μπροστά το ΠΑΣΟΚ! Προηγούνταν της εποχής του! Μετά έδωσε κι επίδομα έγκαιρης προσέλευσης επειδή πήγαιναν στην ώρα τους...), είναι η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ που περνάς και η νοοτροπία που πέρασε στον εκπαιδευτικό ήταν ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΘΕΣ - ΚΑΝΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ - ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ - ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ - ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΑΙ - ΖΗΣΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ. Και βγάζουμε αυτή τη στιγμή κατεστραμμένα Ελληνόπουλα για να ικανοποιηθούν τα συμπλέγματα μιας μικρής κάστας σοσιαλιστικών λ@αμογιών - γιατί ξέρεις υπάρχουν πολλών ειδών λ@μόγια, σοσιαλιστικά, εθνικιστικά, θρησκευτικά, οικολογικά, καπιταλιστικά, ένα σωρό, ότι θέλεις.

  Ε, το 1981 κυριάρχησαν τα σοσιαλιστικά λ@μόγια. Μην πας να τα υπερασπιστείς τώρα γιατί όλοι ξέρουμε ότι από εκεί ξεκίνησε το κακό. Τζάμπα ο κόπος σου να πιάσεις το πληκτρολόγιο.

  • ataktos avatar
   ataktos @ Επώνυμος 15/07/2010 06:22:12

   Επώνυμε -πες τα ..και τώρα ήρθε... η ώρα τον Οικολόγων Πρασίνων ..χιχιχχι

   • ataktos avatar
    ataktos @ ataktos 15/07/2010 06:26:22

    εκεί να δεις χαρχαλα ..και χρήμα .. οργανώσει .. ταχύτητα ... θράσος

  • νώντας avatar
   νώντας @ Επώνυμος 15/07/2010 18:31:45

   > Επώνυμος says: Μετά έδωσε κι επίδομα έγκαιρης προσέλευσης επειδή πήγαιναν στην ώρα τους…),

   πότε έγινε αυτό;
   δόθηκε σε εκπαιδευτικούς;

   Αν δεν τεκμηριώσεις τα παραπάνω, με συγκεριμένα, τότε είσαι για το αντίθετο του ότι προτρέπει ο τίτλος του άρθρου.

 17. NIKOS X. avatar
  NIKOS X. 15/07/2010 06:05:12

  ΠΑΛΙΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟΙ.
  ΣΗΜΕΡΑ...ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.
  ΠΑΛΙΑ Ο "ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ" [ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ], ΦΥΛΛΑΓΕ ΤΑ ΕΡΜΑ.
  ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΦΟΒΟΣ ΟΥΤΕ ΝΤΡΟΠΗ ΟΥΤΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
  ΠΑΝΤΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΒΛΑΚΩΔΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΛΠ.
  ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ "ΑΝΑΠΟΔΑ" ΒΟΛΕΥΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΛΟΥΦΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΩΧ-ΑΔΕΛΦΕ.
  ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΟΜΙΣΕ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ..ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΣΤΗ ΟΥΡΑ.

 18. 30ς δρομος για τον κορυδαλλο avatar
  30ς δρομος για τον κορυδαλλο 15/07/2010 07:17:06

  πως γινεται απο τα αριστεροκρατουμενα πανεπιστημια...μολις παίρνουν το πτυχιο να ζηταν τουρκορουσφετι στη ΝΔ κ ΠΑΣΟΚ

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ 30ς δρομος για τον κορυδαλλο 15/07/2010 07:59:01

   Μα ακριβώς επειδή είναι αριστεροκρατούμενα: "Μη δουλέψεις, θα σε ταϊσει άλλος". Έτσι πάει.

   • 30ς δρομος για τον κορυδαλλο avatar
    30ς δρομος για τον κορυδαλλο @ Επώνυμος 15/07/2010 08:58:06

    και με χαρα τους υποσχεστε θεση στην ΑΓΡΟΓΗ

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 15/07/2010 09:07:39

    Περιμένατε εσείς την ΑΓΡΟΓΗ για να μάθετε ότι, με την εξαίρεση του ΑΣΕΠ, επί 180 χρόνια το κράτος κάνει ρουσφετολογικούς διορισμούς;

    Αργήσατε αλλά το καταλάβατε. Θέλει και νοημοσύνη για να καταλάβεις τι γινόταν επί 180 χρόνια.

   • 30ς δρομος για τον κορυδαλλο avatar
    30ς δρομος για τον κορυδαλλο @ Επώνυμος 15/07/2010 10:01:56

    να το αλλαζατε

  • νώντας avatar
   νώντας @ 30ς δρομος για τον κορυδαλλο 15/07/2010 18:40:05

   Δεν είναι αριστεροκρατούμενα από τους φοιτητές (που τους στέλνουν οι γονείς τους ή οι ανάγκες τιους , να πάρουν πτυχίο). Είναι αριστροκρατούμενα από τους καθηγητές. δε γνωρίζεις - δεν έχεις δει τηλεοπτικά δρώμενα στα δελτία ειδήσεων με την ποσδεπ;

   Φαίνεται έχεις κόψει επαφές με το χώρο, από τη δεκαετία του 80.
   Οι φοιτητές δεν αριστεροκρατούν τα πανεπιστήμια.

   Τα πανεπιστήμια αριστεροκρατούνται "από μόνα τους"!


   Η Δεξιά και το Πασοκ, κατάφεραν να κρατήσουν για τον εαυτό τους κάποιες καθηγητικές έδρες - και δεν κουνάνε καθόλου τα αυγά, μη σπάσουν. Ζημιωμένοι θα βγουν.. θα χάσουν κι αυτές τις έδρες που έχουν.

 19. lpap avatar
  lpap 15/07/2010 07:18:19

  Θα παρακαλούσα για μια διόρθωση σε μια φράση που νομίζω αδικεί το υπόλοιπο κείμενο. Η φράση "δυσλεκτικός μαλάκας" αδικεί νομίζω τους δυσλεκτικούς. Κάθε δυσλεκτικός δε σημαίνει πως είναι κι ανίκανος να προσφέρει.Να θυμήσω πως κι ο Αινστάιν ήταν δυσλεκτικός. Κι εξάλλου το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να παρέχει σε κάθε μαθητή που χει την ιδιαιτερότητά του τη δυνατότητα να εξελιχθεί και να βελτιώσει τις δεξιότητές του. Αν δεν παρέχει κι αυτή κι άλλες δυνατότητες λάθος της πολιτείας. Και μην ξεχνάμε πως οι παλιότερες γενιές μπαίνοντας στο σχολείο είχαν ελάχιστες παραστάσεις. Αποτέλεσμα να απορροφούν με μεγαλύτερη ευκολία καθετί. Σημερα τα παιδιά κατακλύζονται από εικόνες, μηνύματα κι ένα σωρό πληροφορίες. Φτάνοντας στο σχολείο είναι ήδη κουρασμένα και αρνούνται συνήθως να εισπράξουν κι άλλες πληροφορίες. Είναι πολυσύνθετο το πρόβλημα της παιδείας και της γνώσης.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ lpap 15/07/2010 09:15:53

   Βαρέθηκα να το λέω. Με την ...φόρα που είχα ξέχασα τα έρμα τα εισαγωγικά. Φυσικά και δεν αναφέρομαι στους δυσλεκτικούς. Πως λέμε "τυφλός" ή "ανάπηρος" (πνευματικά). Άμα ξεχάσεις τα εισαγωγικά του αλλάζεις τα φώτα, νοηματικά, κατά λάθος.

   • lpap avatar
    lpap @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 09:23:22

    οκ. δεν είχα διάθεση επικριτική απλά κριτική!

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 09:44:36

    Και η επικριτική διάθεση δικαίωμα είναι, αδερφέ. Κι εγώ όταν το ξαναδιάβασα το πρωϊ μου χτύπησε στο μάτι η παράλειψη μου, που δημιούργησε εύλογη παρεξήγηση.

   • lpap avatar
    lpap @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 10:06:09

    Όταν είσαι στο χώρο της εκπαίδευσης και δη της ειδικής αγωγής και κάνεις κόπο κι αγώνα καθημερινά για να εκλείψουν οι όποιες προκαταλήψεις δεν ευχαριστεί μια τέτοια διατύπωση. Αντιλήφθηκα πως εκ παραδρομής γράφτηκε αλλά έπρεπε να το επισημάνω. Καμιά κακή πρόθεση. Αντίθετα.

  • zackii avatar
   zackii @ lpap 15/07/2010 11:00:32

   Κύριε Κρανιδιώτη μιας και λέμε γιά δυσλεκτικούς το ξέρετε ότι το ΓΕΕΘΑ στη ΖΟΎΛΑ, και χωρίς να αναφέρεται στην προκήρυξη, κόβει στα ψυχομετρικά τεστ τους υποψήφιους υπ/κους? Η προκήρυξη λέει ότι θα περνούν από υγιειονομική επιτροπή, αυτοί όμως τους κόβουν από την προηγούμενη διαδικασία των ψυχομετρικών τεστ , γιά να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Και όχι μόνο τώρα αλλά και επί ΝΔ. Βάζουν τους γονείς να δίνουν χιλιάδες ευρώ γιά φροντιστήρια τζάμπα. Το άκρον άωτον της παλιανθρωπιάς αμφοτέρων. Αν θέλετε στοιχεία δώστε το τηλέφωνό σας γιά να σας τα δώσω.

 20. Αυγερινός Κ.Χ. avatar
  Αυγερινός Κ.Χ. 15/07/2010 07:39:23

  Ελα Ρε Φαήλο! Κορυδαλλιώτης είσαι; Και καταδρομέας! Ετσι εξηγούνται όλα! Δικός μας είσαι!
  Αν έχεις μεγαλώσει στο Νίκαια-Κορυδαλλό κι έχεις περάσει κι από το Πεύκο το μεγάλο λίγο δύσκολο να βγείς Αριστερο-κουλτουριαρο-εκσυχρονιστο-προοδευτικο-μεσαιοχωρίτης που θα έλεγε κι η Μιραράκη.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αυγερινός Κ.Χ. 15/07/2010 09:02:53

   Πλατεία Μέμου. 1980. Καφέ στο Αλλέγκρο μετά τον "Ηράκλειτο"...

 21. TopGunZ avatar
  TopGunZ 15/07/2010 07:43:39

  Η παρατήρηση ότι συμφωνώ με το πνεύμα των λεγομένων του κου Κρανιδιώτη έχει πλέον παραδοσιακά καταντήσει μη αναγκαίο.

  Απλά στην εν λόγω ανάρτηση με ενόχλησε λίγο ο χαρακτηρισμός για τους δυσλεκτικούς. Έχοντας αδερφικό φίλο με το εν λόγω πρόβλημα, μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω ότι οι δυσλεκτικοί στο ελληνικό σύστημα παιδείας τυγχάνουν αντιμετώπισης χειρότερης από αυτήν που αξίζουν: συνήθως πρόκειται για άτομα με αρκετά αυξημένες δυνατότητες στο χώρο των Μαθματικών, ενώ και η αδυναμία τους είναι σε μεγάλο βαθμό θεραπεύσιμη. Δυστυχώς, τον προαναφερθέντα φίλο μου, όχι μόνο δεν τον βοήθησαν, αλλά πρακτικά τον προσέβαλλαν οι ίδιοι οι καθηγητές τους, με αποτέλεσμα να "περάσει" σε μέσης βάσης σχολή ΤΕΙ, πολύ κατώτερη των ικανοτήτων του.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ TopGunZ 15/07/2010 09:01:56

   Βλ. παρακάτω. Απλώς από κεκτημένη ταχύτητα ξέχασα τα εισαγωγικά.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 10:18:11

    OK, το φαντάστηκα ότι δεν επιδιώκατε να προσβάλλετε τα εν λόγω άτομα, κακώς η γραφή μου υποννόησε το αντίθετο.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 11:27:42

    Ήδη ζήτησα από τον Φάκτορα και το διόρθωσε. Μάθημα πρώτον: ξαναδιαβάζουμε το άρθρο μας τρεις (3) φορές πριν το στείλουμε για ανάρτηση.

 22. klausevitz avatar
  klausevitz 15/07/2010 08:15:28

  Η εξιδανίκευση του παλαιού σχολείου και η καταβαράθρωση
  της σημερινής κατάστασης εξυπηρετεί ιδεολογήματα πρόχειρα.
  Το παλιό σχολείο ασφυκτιούσε και το σημερινό μπερδεύει.
  Υπήρξε μια περίοδος ('64-'65 ) με Λ.Ακρίτα, Ε.Π.Παπανούτσο &
  Ι.Θ.Κακριδή, που επιχείρησε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό:
  παράδοση και ανανέωση,ελληνική παιδεία και εκσυγχρονισμό.
  Κανένας "αριστερισμός" δεν εναντιώθηκε. Ούρλιαζαν,τότε, οι
  ...τρέχοντες δεξιοί, οι δεσποτάδες και τελικά...η ΧΟΎΝΤΑ.
  Μετά το '81 το "μείγμα" λαικοποίησης και επέκτασης είχε τα
  σύν και τα προφανή πλήν. Ο αναγκαστικός και βίαιος εκδυτικισμός
  παρήγαγε μια κουλτούρα ερζάτς και σάρωσε ό,τι βρήκε μπρός του'
  άλλοτε με "δεξιά",'αλλοτε με "αριστερή" λεοντή...!
  Για χρόνια ζήσαμε μια πρόχειρη αριστερή αγκιτάτσια, να ξαναζήσουμε
  την αντίστοιχη δεξιά ...πάει πολύ.
  'Ενας πολιτικός που υπολήπτομαι -ο Ζ.Π.Σεβενεμάν-υπουργός Παιδείας
  το 1984, είχε δώσει τήν πρέπουσα γραμμή και τήν υλοποίησε,για τη
  χώρα του: Ραμπελαί σύν Yπολογιστής (Rabellais plus l'Ordinateur).
  Δεν μας κάνει το σημερινό κοφούζιο; σύμφωνοι! Δεν έχουμε,όμως,
  καμμιά διάθεση να μας "ανατάξουν" αναπαλαιωμένοι αντιδραστικοί!

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ klausevitz 15/07/2010 09:04:18

   Χειροκροτώ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ klausevitz 15/07/2010 09:13:13

   Συμφωνώ κι εγώ, με μια επιφύλαξη για τα κίνητρα Παπανούτσου και λοιπών. Νομίζω ότι διακηρυγμένος στόχος τους ήταν να πάμε σε μια κάτασταση περίπου όπως αυτή που επιβλήθηκε μετά το 1981. Δεν θα έμενε δηλαδή η μεταρρύθμισή τους μόνον σε αυτά που έβαλαν τότε. Αν είχε μείνει εκεί, αν στοχευμένα ήθελε να μείνει εκεί και μόνον εκεί, τότε αλλάζει (αλλά δεν είμαι σίγουρος, ίσως έχεις περισσότερες λεπτομέρειες).

   Αυτό που είπε ο Σεβενεμάν και που ασπάζομαι απολύτως, το λένε και οι Βαυαροί, που τους κατηγορούν οι υπολοιποι Γερμανοί ότι είναι υπερβολικά παραδοσιακοί (ενώ είναι το πιο πλούσιο κρατίδιο της Γερμανίας): Weißwurst und Microchips. Δηλαδή, άσπρα λουκάνικα (το παραδοσιακό τους έδεσμα) και μικροτσίπς. Παράδοση και τεχνολογία - και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχεις και το ένα και το άλλο. Αυτοί που ζητούν να φύγουμε από την παράδοση, συνήθως είναι εντελώς αμόρφωτοι - βλ. Ρεπούση.

   • klausevitz avatar
    klausevitz @ Επώνυμος 15/07/2010 10:05:07

    Προφανώς, το πράγμα θα είχε συνέχεια...όχι αυτήν
    που θεωρείς αναπότρεπτη: το σχολείο εργασίας και
    όχι σωρευτικής πληροφόρησης....την κατάργηση της
    φεουδαρχικής έδρας,στο Πανεπιστήμιο,χωρίς τη συναλλαγή
    διδακτικού προσωπικού και φοιτητικού συνδικαλισμού...!
    Τελικά,τίποτε δεν εγγυάται την ευστάθεια και
    λειτουργικότητα ενός συστήματος άν δεν υπάρχει η
    ατμόσφαιρα αποδοχής. Δυστυχώς, είμασταν και είμαστε
    μια πολωμένη κοινωνία σε αντιθέσεις που έπρεπε να
    είχαν-προ πολλού-ξεπεραστεί.
    Κι'ύστερα, τα "αφεντικά" της Παιδείας πρέπει να είναι
    προσωπικότητες εθνικής εμβέλειας:λόγιοι και τεχνικά
    εξοπλισμένοι...δύσκολο!....schwer verstandlich...!

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Επώνυμος 15/07/2010 10:21:38

    Ή όπως είπε και ο Φρήντμαν, the Lexus and the olive tree. Η ανάπτυξη μιας χώρας-κοινωνίας και η διατήρηση της ακεραιότητάς της στο παγκόσμιο προσκήνιο είναι άμεσα συνυφασμένη με το σφιχταγκάλιασμα της τήρησης της παράδοσης με την αποδοχή και υιοθέτηση της τεχνολογικής εξέλιξης.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 15/07/2010 10:41:49

    Τι θα πει "σχολείο εργασίας και όχι σωρευτικής πληροφόρησης"; Μας έπρηξαν όλοι αυτοί οι μεταρρυθμιστές ότι "δεν θέλουμε τη στείρα αποστήθιση". Μα πότε είπε κανένας για "στείρα" αποστήθιση; Αυτό έκανε το παλιό σχολείο; Μα δεν χρειάζεται καθόλου αποστήθιση; Αν δεν σωρεύσεις την πληροφορία, πώς θα την επεξεργαστείς; Το ένα δεν καταργεί το άλλο, είναι προϋπόθεση του άλλου.

    Με τον πόλεμο κατά της "στείρας αποστήθισης" δεν μαθαίνεις πλέον τίποτα. Μα η ορθογραφία θέλει αποστήθιση, τουλάχιστον στην αρχή και πριν μαθείς καλά τη δομή της γλώσσας μέσω των αρχαίων (και μόνο) ελληνικών. Πώς θα μάθεις τα ποτάμια της Γαλλίας αν δεν τα αποστηθίσεις, πώς θα ξέρεις την πρωτεύουσα της Ονδούρας, αν δεν την αποστηθίσεις; Να μην την ξέρεις; Ε, μα έτσι γίνονται αμόρφωτοι οι άνθρωποι. Πώς θα ξέρεις την ιστορία αν δεν αποστηθίσεις, πώς θα μάθεις τα βασικά της πίστης σου (ή της κρατούσας κοινωνικά πίστης, ως γνωσιολοβικό υπόβαθρο των κατεστημένων κοινωνικών συνθηκών, αν δεν είσαι πιστός της κρατούσας) αν δεν αποστηθίσεις;

    Το κυριότερο: Πώς θα γίνεις σωστός πολίτης αν δεν μάθεις να στρώνεις των κ_λο σου να δουλεύει, να διαβάζει να μάθει; Και δεν μιλάω για αυτούς που "δεν παίρνουν τα γράμματα" κατά πώς λέγαμε τότε, μιλάω για αυτούς που γίνονται σήμερα συνειδητοί τεμπέληδες, που πηγαίνουν και φροντιστήριο και ιδιαίτερα για να τα ακούσουν τρεις φορές τα ίδια πράγματα και να μην χρειαστεί στο τέλος να διαβάσουν αυτοί για να τα μάθουν, να τα μάθουν από μόνοι τους. Και να αντιγράψουν και στις εξετάσεις, για να μην χρειαστεί σίγουρα να διαβάσουν.

    Δεν ήταν σχολείο εργασίας αυτό που επαγγέλθηκαν όλοι οι μεταρρυθμιστές. Στην ουσία, αυτό που ήρθε μετά το 1981 ήταν, υποτίθεται, το σχολείο που ήθελε να φτιάξει και ο Παπανούτσος. Άραγε δεν ήταν; Δεν μπορώ να ξέρω. Αν κρίνω όμως από αυτό που μου λες για "σχολείο εργασίας και όχι σώρευσης πληροφορίας", υποθέτω ότι πρέπει να ήταν ακριβώς αυτό που επεδίωκε και ο Παπανούτσος.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ klausevitz 15/07/2010 09:31:15

   Αυτό που λέω είναι απλό: κανένα σύστημα που στερείται αξιόπιστου και αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου δεν μπορεί να λειτουργήσει. Πά;νω από όλα όμως χρειάζεται να έχεις μια ξεκάθαρη κρατική ιδεολογία - σκοπό: τι ανθρώπους θέλεις να βγάλεις. Αν λοι΄πον θέλεις να βγάλεις Έλληνες χρειάζεσαι ένα γερό υπόστρωμα από ανθρωπιστικές σπουδές. Δόξα τω Θεώ έχουμε μπόλικο πράγμα, από 'Ομηρο έως Ελύτη και Δημουλοά, έχοπυμε φιλοσοφία και Ιστορία για να δώσουμε και ρέστα σε όλο τον Κόσμο. Πρώτα δίνεις το αξιακό πρότυπο και μετά αρχίζει η εξειδίκευση, οι "δεξιότητες" κλπ.
   Αυτό δεν χρειάζεται αγκιτάτσια, ούτε είναι "αντιδραστικό" αγαπητ΄ς Κλαούζεβιτς. Χρειάζεται κρατική ιδεολογία, αποφάσεις, οργάνωση, εκτέλεση. Ας καταφέρουμε να βγάλουμε καταρχήν μαθητές που δεν θα στραμπουλάνε την γλώσσα τους, που η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία κι ο Παπαδιαμάντης, ο Ελύτης δεν θα τους φαίνονται κινέζικα, που θα ξέρουν την Ιστορία του Έθνους τους, τους Ήρωες και τα Σύμβολα του και θα 'ναι μια καλή αρχή.

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 10:21:29

    Ακριβώς, χρειάζεται το ανθρωπιστικό υπόστρωμα, ακριβώς όπως στα καλύτερα σχολεία του εξωτερικού στο παρελθόν, ασχέτως κατεύθυνσης, η κλασική παιδεία ήταν προαπαιτούμενο.
    Η υπέροχη έννοια της Bildung, της αστικής παιδείας με την κλασική έννοια, βασίστηκε στις αξίες του αρχαίου κόσμου, συνδυασμένες με ισχυρό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, πατριωτισμού και σοβαρότητας.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 10:33:03

    "αξίες του αρχαίου κόσμου, συνδυασμένες με ισχυρό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, πατριωτισμού και σοβαρότητας".
    Γιάννη, είπες σε μία φράση το δόγμα που έχει ανάγκη η Εθνική Παιδεία, γιατί ο Αντώνης θα την ξανακάνει Εθνική από ντεμί σεζόν αποδομητική διεθνιστική βιοχλαπάτσα.

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 10:42:17

    Ακριβώς, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο Ηγέτης που θα επεξεργαστεί ένα νέο συνολικό Εθνικό Δόγμα, έναν οδηγό για την Ελλάδα στον ταραχώδη 21ο αιώνα. Η αναμόρφωση της παιδείας με βάση τις ανωτέρω αρχές θα θωρακίσει την ελληνική κοινωνία έναντι του εθνομηδενισμού, της μηδενικής προσπάθειας, της αναξιοκρατίας.

 23. Greg avatar
  Greg 15/07/2010 08:31:06

  Δυσλεκτικός φίλος ανακάλυψε την "πάθηση" που είχε σε ηλικία 22

  • Ναγια avatar
   Ναγια @ Greg 15/07/2010 08:39:48

   Το πρόβλημα με την δυσλεξία το έχουν οι άλλοι. Όχι οι "δυσλεκτικοί".

   Ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν έχουν ανακαλύψει από τι πάσχουν, π.χ. "κρετινισμός".

 24. Greg avatar
  Greg 15/07/2010 08:40:11

  Δυσλεκτικός φίλος ανακάλυψε την "πάθηση" που είχε σε ηλικία 22 ετών! Πήγε σε ιδιωτική σχολή γραφιστικής στα 18 και μετά για δύο χρόνια στην Αγγλία, όπου στο πρώτο τεστ δημιουργήθηκαν στους εκεί καθηγητές υποψίες δυσλεξίας. Τριμελές κλιμάκιο ειδικών από το Λονδίνο τον επισκέφτηκε στο Σάρει, αμέσως μέσα από σχετικά τεστ διαπιστώθηκε η "πάθηση", του έδωσαν δωρεάν ειδικό λάπτοπ, και δύο χρόνια μετά αποφοίτησε με άριστα! Μέχρι τότε ο φίλος νόμιζε ότι είναι λίγο βλάκας, αφού οι φωστήρες δάσκαλοί του στο ελληνικό σχολείο αναρωτιόντουσαν πώς είναι δυνατόν αυτός ο κουμπούρας να γράφει λάθος ακόμη και το όνομά του!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Greg 15/07/2010 08:48:48

   Πολλοί άνθρωποι έχουν κάποιας μορφής δυσλεξία και είναι καθημερινοί, δίπλα μας. Γνωστή μου, ηλικίας, τότε (όταν μου το είπε) 54 ετών, μου είπε ότι από μικρή μπέρδευε μονίμως το αριστερά με το δεξιά και τελικά σε μεγάλη ηλικία της είπε κάποιος ότι αυτό είναι σύμπτωμα δυσλεξίας. Όχι τυχαία, και αυτή η γνωστή μου είχε ιδιαίτερες ικανότητες. Αλλά δεν την περνούσες με τίποτα για δυσλεκτική, καμία σχέση.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Greg 15/07/2010 10:23:42

   Παρόμοιο σκηνικό με τον "κολλητό" μου. 27 χρονών το παιδί σήμερα και δυστυχώς ούτε τη σχολή του μπόρεσε να τελειώσει, ούτε να λύσει στο ελάχιστο το πρόβλημά του.

 25. 30ς δρομος για τον κορυδαλλο avatar
  30ς δρομος για τον κορυδαλλο 15/07/2010 08:59:20

  ΥΠΑΧΡΕΙ ΚΑΝΑ ΠΡΟΛΒΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΛΣΕΤΚΙΚΟΥΣ?

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ 30ς δρομος για τον κορυδαλλο 15/07/2010 09:19:13

   Διάβασα πως βρέθηκε δυσλεξία για τη θεραπεία

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ Thraphsorchis 15/07/2010 09:24:15

    αχαχαχαχ !καλό παίζεσαι δεν μγεάλε

 26. cornelsen avatar
  cornelsen 15/07/2010 08:59:53

  "Πλέον με 6 μπαίνεις στα ΤΕΙ και με 8 σε ΑΕΙ." Μην περιορίζεις το πρόβλημα στον βαθμό εισαγωγής. Αν τα θέματα είναι δύσκολα είναι φυσικό η εισαγωγή να γίνεται με βαθμό κάτω από την βάση.

  "Μπορεί να είσαι δυσλεκτικός μαλάκας" Απρεπέστατος χαρακτηρισμός και λανθασμένη εικόνα για τούς δυσλεκτικούς μαθητές.

  "Πάντως μάθαμε ελληνικά της προκοπής, γεωγραφία, Ιστορία, στοιχειώδη μαθηματικά." Επειδή είμαι αυτής τής γενιάς, όχι, δεν μάθαμε περισσότερα γράμματα από τα σημερινά παιδιά. Ίσως τότε να είχαμε περισσότερα κίνητρα και λιγότερα μέσα (φροντιστήρια, ιδιαίτερα).

  Όντως το πρόβλημα τής Εκπαίδευσης δεν είναι οικονομικό -έστω κι αν φωνάζουμε συχνά "δώστε λεφτά για την παιδεία".

  "Σήμερα η «παιδεία» της ανακυκλωμένης αριστεροφροσύνης" Γνωρίζεις κάποιον άλλο που να αντιστάθηκε -όχι μόνο στον χώρο τής Παιδείας- εκτός από τούς αριστερούς; Μήπως ήταν η... ΟΝΝΕΔ; Ή ο Καρατζαφέρης;

  http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=16457&blid=95

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ cornelsen 15/07/2010 09:22:44

   πρέπει να ενσωματώσουν τα παιδιά των αλλοδαπών γι αυτό γίνονται όλα αυτά

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ cornelsen 15/07/2010 09:38:06

   Είδες να εξαιρώ την παλιά ΝΔ; Έχω γράψει πολλές φορές για την ενοχική "δεξιά". Όταν γινόταν ο χαμός με την Ρεπούση, μόνο ο Αντώνης έγραψε ένα τεκμηριωμένο σοβαρό ολοσέλιδο άρθρο στο ΠΑΡΟΝ. Άλλοι σφυρίζανε κλέφτικα.
   Για τον Καρατζαφέρη τι να σου πω; Ως καλός Έλληνας έχω και πρόβλημα αισθητικης. Ξέρεις, η επιλογή δεν είναι ή με την Δραγώνα ή με τον Καρατζαφέρη.
   Σε τι αντιστάθηκαν, πλην μισθολογικών κλπ ζητημάτων;
   Θεωρείς ότι το αξιακό πρότυπο που δίνουν είναι αυτό που αξίζει στη νεολαία κι έχει ανάγκη η χώρα;
   Θα χαρακτήριζες ελληνική την Παιδεία σήμερα;

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 10:07:10

    Για τους δυσλεκτικούς το είπα δεκα φορές παραπάνω. Ξέχασα τα εισαγωγικά λόγω κεκτημένης ταχύτητος γραφής.

 27. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 09:00:11

  Εννοείται πως δεν αναφέρομαι στους πάσχοντες από δυσλεξία. Γράφτηκε σε 10 λεπτά και ξέχασα τα εισαγωγικά. Προσθέστε τα.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 10:12:38

   Φαήλο, νομίζω ότι πρέπει να διορθώσεις κάτι ακόμη. Στην προτελευταία παράγραφο λες "σύστημα που ανταμείβει τους καλούς και τιμωρεί τους κακούς", ενώ προφανώς εννοείς το αντίστροφο.

   Συγχαρητήρια για το άρθρο. Αφού το διάβασα, καθώς και το σύνολο των σχολίων, για πρώτη φορά από τότε που συχνάζω στο antinews, αισθάνομαι τόση θλίψη, που δεν βρίσκω ούτε το κουράγιο να απαντήσω σε σχολιαστή... Δυστυχώς, είναι πολύ αργά.

   Τελείωσα τη μέση εκπαίδευση το 1968. Έχω ακόμη καλύτερες εμπειρίες από τις δικές σου, και πολλών άλλων εδώ. Φοβάμαι ότι ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν τη σύγκριση που κάνουμε οι παλιοί. Και ακόμη λιγώτεροι θέλουν να καταλάβουν, γιατί το νιώθουν ότι δεν έχουν τα φόντα. Ειναι ανώφελο, πρέπει όλα να γίνουν από την αρχή.

   Νομίζω ότι παρατηρείται τις τελευταίες μέρες επέλαση "σχολιαστών" με ψεύτικη ταυτότητα, με στόχο να αποδομήσουν κάθε διάλογο. Μάλλον αρχίζει να ισχύει και στον φιλόξενο αυτό χώρο η κατάρα της κατάλυσης του αγαθού της δημοκρατίας από τους ωρκισμένους της εχθρούς. Ο Επώνυμος επισημαίνει εύστοχα, τι κάνουμε λοιπόν? θα καταντήσουμε να παίζουμε άμυνα, ή θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το επίπεδο της συζήτησης?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ δρόμος 15/07/2010 10:47:01

    Ξεμπρόστιασμα, δρόμε, ξεμπρόστιασμα! Αυτά εδώ τα τυπάκια βασίζονται στο έμφυτο φιλότιμο και εσωτερική ευγένεια του Έλληνα που θέλει να σέβεται τον απέναντί του και κοιτάνε να κάνουν απλώς θόρυβο για να χαλάσουν τη δική μας επικοινωνία, τη δική μας πολιτική ζύμωση και παραγωγή σκέψης. Να φτιάξουν κλίμα δήθεν "αμφισβήτησης" και ηττοπάθειας σε όσους υποστηρίζουμε Αντώνη. Ε, ας πάρουν το μήνυμα ότι ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΧΑΜΠΆΡΙ ΕΥΚΟΛΑ. Ας καταλάβουν ότι ο προβοκάτορας έχει συγκεκριμένο τρόπο γραφής, συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και συγκεκριμένο τρόπο αποδόμησης των υπολοίπων. Όσο και να το κρύψει, τελικά δεν κρύβεται, γιατί κάποια στιγμή τη δουλειά που θέλει θα την κάνει. Αλλιώς γιατί να χάνει το χρόνο του εδώ μέσα. Το παν είναι όμως να είσαι ΣΥΝΕΧΩΣ υποψιασμένος και να μην αφήνεις αυτή τη δήθεν ευγένεια που τους ανοίγει το δρόμο να σε μπλοκάρει.

    Είναι απλό, απλώς θέλει να το πάρεις απόφαση.

    Και ο μη προβοκάτορας επίσης φαίνεται. Δεν είναι δύσκολο να τον ξεχωρίσεις, λίγη εξάσκηση θέλει και εμπιστοσύνη στο ένστικτό σου.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ δρόμος 15/07/2010 11:32:31

    Εγώ Επώνυμε, που φημίζομαι για την ανατροφή μου με γαλλικά, πιάνο και μπαλέτο μ' αρέσει πολύ να αντιμετωπίζω τις διαδικτυακές κρυπτόμενες κότες, ακριβώς γιατί σκουπίζω τα πόδια μου πάνω στο "σαβουάρ βιβρ" της κολωνακιώτικης συντεχνίας. Πιστεύω πως έτσι πρέπει να κάνουμε όλοι με αυτούς. Όταν σε σκουντάνε αναιδώς να τους "πυροβολείς" ανάμεσα στα μάτια.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ δρόμος 15/07/2010 11:34:43

    Ναι, αλλά δεν είναι βαρετό; Αν τους ξεμπροστιάσεις σιγά σιγά εξαφανίζονται. Μόνον όσοι πιστεύουν αυτό που κάνουν μένουν και αυτούς μετά τους πυροβολείς ανάμεσα στα μάτια, οπότε έχεις και τα δύο.

 28. eregoz avatar
  eregoz 15/07/2010 09:12:59

  ΦΑΗΛΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΛΠΙΔΑ..ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΕΓΩ ΣΤΡΑΒΑ ΤΟΝ ΓΙΑΛΟ(ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ) ΑΛΛΑ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ..ΝΑ ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙΣ ΤΗΝ ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΡΕΜΟΣΒΗΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ (ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ),..ΝΑ ΣΕ ΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΛΑ.

 29. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 15/07/2010 09:16:25

  Υπάρχει το νεοδημοκρατικό παράδειγμα "εθνικής παιδείας" του Γιουτλάκη στη Γκράβα.

  Αναζητήστε στο διαδίκτυο το συμβάν. Είναι ιδιαίτερα διδακτικό ως προς το τι ζημιά μπορεί η "ελληνοκεντρική" ιδεοληψία στις προσπάθειες όσων προσπαθούν να προσφέρουν Παιδεία σε εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Thraphsorchis 15/07/2010 09:25:56

   Αυτό είναι διαφορά κοσμοαντίληψης. Για μένα, όχι μόνον είχε υποχρέωση, ως διευθυντής, να ενεργήσει έτσι ο Γιουτλάκης (άρα καλά έκανε ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ), αλλά είμαι και αντίθετος με την ιδέα του να έρχονται εδώ τα αλβανόπουλα και να μην επιδιώκουμε την ενσωμάτωσή τους και τον εξελληνισμό τους. Αλλιώς, πάμε για πολυεθνικά γκέτο. Η κυρία εκείνη ήθελε να τους διδάσκει αλβανικά στο δημόσιο ελληνικό σχολείο. Ε, αν θέλουν ας το κάνουν μόνοι τους, χωρίς την κρατική βοήθεια. Το ελληνικό κράτος διδάσκει ελληνικά, γιατί είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ κράτος.

   Κατά τα λοιπά, ισχύουν για τους θιασώτες του πολυπολυτισμού αυτά που είπε χθες ή προχθές ο Προφήτης στο "φίλο του λαού". Αν δεν τα βρίσκεις, πες μου να σου τα κάνω λινκ ή να τα αντιγράψω.

   • ekpaideytikos avatar
    ekpaideytikos @ Επώνυμος 15/07/2010 15:55:44

    > Για μένα, όχι μόνον είχε υποχρέωση, ως διευθυντής, να ενεργήσει έτσι ο ... (άρα καλά έκανε ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ),

    γράφτηκε σε εκπαιδευτικά φόρα, πως είπε στο δικαστήριο, σαν μάρτυρας κατηγορίας

    ... πως τον έβαλαν άλλοι ... πως τον έβαλε ο γενικός γραμματέας του τότε ΥΠΕΠΘ
    (πλατιά η σημασία του "έβαλαν, έβαλε")

    και πως τον εγκατέλειψαν στην πορεία (όταν άλλαξε η κυβέρνηση)    ο τότε γενικός γραμματέας, δεν απάτησε- ενώ το ζήτημα ήταν τόσο σοβαρό. τουλάχιστον εγώ δε διάβασα πουθενά απάντησή του, ούτε μέσω κύκλων.

    από τα παραπάνω προκύπτει πως δεν ενήργησε ο ίδιος - με την κρίση του.. αλλά ήταν ενδιάμεσος εντολών

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 15/07/2010 16:00:35

    Το ερώτημα, όσον αφορά το δικαστήριο, είναι ΕΝΑ: ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟ Ή ΟΧΙ Η ΚΥΡΙΑ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ;

    Τα υπόλοιπα είναι για να παραμυθιάζεστε μόνοι σας.

    Αν δηλαδή του είπαν από το Υπουργείο ότι "ως διευθυντής είσαι υποχρεωμένος να της κάνεις μήνυση, αλλιώς είσαι κι εσύ εκτεθειμένος" (που ήταν), ήταν λάθος αυτό;

    Γιατί η άλλη έκανε του κεφαλιού της. Ότι της πρόσταζε η πολυπολιτισμική κούτρα της.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Thraphsorchis 15/07/2010 09:33:52

   Ενα κρατος δεν εχει καμμια υποχρεωση να διδασκει μαθηματα στη γλωσσα των μεταναστων.Αυτη η υποχρεωση υπαρχει μονο για τις εθνικες μειονοτητες που βρισκονται σε καθε χωρα και οχι για τους μεταναστες.
   Δεν μπορεις να πας σε αλλη χωρα και να απαιτησεις δωρεαν παιδεια στη γλωσσα σου.Να φτιαξεις ιδιωτικο φροντιστηριο.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ψυχραιμια 15/07/2010 09:39:03

    αφού η νεοταξιτισσα προωθεί ρύθμιση και δεν ξέρω αν την έχει περάσει κιόλας τα παιδιά των αλλοδαπών να διδάσκονται τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα

   • Orestios avatar
    Orestios @ ψυχραιμια 15/07/2010 09:44:02

    Έτσι είναι.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ ψυχραιμια 15/07/2010 13:32:56

    Δεν απαίτησε από την κα Πρωτονοτάριου κανείς και τίποτα. Η ίδια προσφέρθηκε αφιλοκερδώς και έμπλεξε.

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 11:08:36

   Είναι δεδομένο της γλωσσολογίας πως το πολύ μετά τρεις γενιές οι μετανάστες μιλάνε την γλώσσα της χώρας υποδοχής. Όσοι έχουν συγγενείς ελληνοαμερικανούς το «βλέπουν» με τα αυτιά τους.

   Δεν μαθαίνεις μόνο γλώσσα στο σχολείο αλλά και φυσική / μαθηματικά κλπ. Πρέπει ως μαθητής να μπορείς να τα καταλάβεις.

   Αν η μητρική σου είναι άλλη γλώσσα, θες βοήθεια για να ενταχθείς και είναι ιερό καθήκον του δασκάλου να διδάξει και να βοηθήσει το μαθητή του όπως του γιατρού να θεραπεύσει, ΟΛΟΥΣ και χωρίς αποκλεισμούς.

   Η κα Πρωτονοταρίου εφάρμοσε, μεταξύ άλλων, διδασκαλία ελληνικών στους ΓΟΝΕΙΣ των μαθητών.

   Η κα Πρωτονοταρίου βοήθησε και "τιμωρήθηκε" γι’ αυτό από ένα γλοιώδες υποκείμενο, επαγγελματία υπερέλληνα, που στο δικαστήριο παραδέχθηκε πως «εκτελούσε εντολές».

   Δεν μιλάω για πολύ-οτιδήποτε και νεο-οτιδήποτε αλλά για τη βασική ευθύνη ενός κράτους να μην αμολάει αστοιχείωτους ανθρώπους στους δρόμους, υποψήφιους μόνον για συμμορίες.

   Αλήθεια «πατριώτες»…
   Πόσα σχολεία Ρομά (καραελλήνων πολιτών) φτιάχτηκαν επί προεδρίας Αγιάσογλου στον ΟΣΚ;
   Με ΣΔΙΤ (χαχα);
   Με τι πρόγραμμα διδασκαλίας; Σε τι γλώσσα γίνονται τα μαθήματα;
   (διότι αν δε θέλει να μιλήσει αρχαία ο γύφτος μη σώσει να μάθει να διαβάζει, σωστά;;;)

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Thraphsorchis 15/07/2010 11:40:59

    Για; την κ. Πρωτονοταρίου, δεν ξέρω το θέμα. Αν δίδασκε τους γονείς Ελληνικά, εύγε. Αν μάθαινε στα παιδιά αλβανικά, λάθος. Κάτι για στίβες βιβλίων αλβανικής Ιστορίας άκουσα. Αν είναι αλήθεια...
    Ότι δεν υπηρετεί την αφομοίωση είναι λάθος. Άμα θέλουν να διατηρήσουν την γλώσσα τους, ας πληρώσουν μόνοι τους.
    Οι ύβρεις σου τραβήξανε λίγο την ηλεκτρονική σου μάσκα. Ίσως τελικά είσαι απλώς orchis. "Αριστερός".
    Άμα έχει χρόνο για χάσιμο ο Αγιάσογλου, ίσως σου απαντήσει.
    Πάντως ξέρω ότι έφτιαξε ΠΟΛΛΑ σχολεία στους Πομάκους σε χρόνο dt.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Thraphsorchis 15/07/2010 11:49:35

    Για να μην κουράζεσαι λοιπόν, ωρέ orchi, τον πήρα τον Αγιάσογλου και τον ρώτησα. Έφτιαξε τρία σχολεία στους Ρομά. Το ξέρεις το Δροσερό Ξάνθης, δίδυμε αδένα; Ε, ο Αγιάσογλου το ξέρει και τους έφτιακε ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ στους μουσουλμάνους Ρομά. Κατάλαβες ψεύτη και συκοπφάντη μου; Άντε τώρα να ρουφήξεις ένα κλούβιο "προοδευτικό" αυγό. Μήπως είσαι επίδοξος συμβασιούχος του ΟΣΚ, που δεν πληρούσες τις προϋποθέσεις;

  • ataktos avatar
   ataktos @ Thraphsorchis 15/07/2010 11:50:32

   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτη- μην παρεκτρέπεσαι και τρέχεις παρακαλώ ..δλδ οι Αλβανοί μετανάστες δεν πληρώνουν εδω φόρους στο ελληνικό κράτος ..και κατά την γνώμη σου ..δεν δικαιούνται να διδάσκονται την γλώσσα του . Κάνεις μεγάλο λάθος και διαφωνώ μαζί σου

   • ataktos avatar
    ataktos @ ataktos 15/07/2010 11:58:37

    όταν ο Πρόδρομος Ε. στην Κορυτσά Αλβανιας ,στα χωρια της Φλώρινας .. έστηνε τα ελληνικά σχολεία ,στα χωρία τον πουμακων στην Ελλαδα κλπ .τι ήταν άλλο από Ελληνας .. ευεργέτης ..δεν μου λες που ήταν το ελληνικό κράτος ..του Σημιτη

 30. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 15/07/2010 09:22:49

  Παρόλα αυτά, το σωστό είναι "δυσλεξικός".

 31. Greg avatar
  Greg 15/07/2010 09:27:45

  Η δυσλεξία δεν γίνεται αντιληπτή στον προφορικό λόγο(δυσαρθρία). Τα συμπτώματα εντοπίζονται στον γραπτό λόγο και στην ανάγνωση. Αν σε μια παράγραφο, διαβάσεις κάστρο αντί για κράτος, δημιουργούνται προβλήματα κατανόησης και φτου και πάλι από την αρχή. Υπάρχει και αστεία διάσταση με τον φίλο δυσλεκτικό, ο οποίος έχει εταιρία τοποθέτησης δαπέδων. Στέλνει συνεργείο σε μια οδό με αριθμό 79. Έχει σημειώσει το 79 αλλά διαβάζει 97. Του λένε: "είμαστε στο 97". Κοιτάζει το σημείωμα -που γράφει 79- το αφεντικό και λέει: "ναι, σωστά στο 97". Μπέρδεμα. Αλλά δεν του συμβαίνει συχνά, αλλιώς θα είχε κλείσει..

 32. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 15/07/2010 09:33:11

  Οι ιδιοκτήτες αυτού του κράτους μέσω της εκπαίδευσης προσπάθησαν διαχρονικά να νομιμοποιήσουν την πολιτκή ισχύ τους, επενδύοντας στο μανδύα της εκάστοτε επικρατούσας "ιδεολογίας". Όταν ιδιοκτήτης του κράτους ήταν η "δεξιά" παράταξη κυριαρχούσε το ελληνοχριστιανικό ιδεώδες. Μόλις την ιδιοκτησία κατάλαβε η "αριστερά" εξοβέλισε το προηγούμενο ιδεολόγημα και το αντικατέστησε με το "εθνομηδενιστικό". Και ιδού τα αποτελέσματα.
  Η σωστή διδασκαλία επαφιώταν και επαφίεται και σήμερα στον πατριωτισμό των δασκάλων. Όσοι έμαθαν σωστά γράμματα το οφείλουν στους καλούς δασκάλους που είχαν και ελάχιστα στο σύστημα.

  Η ελληνική γραμματεία είναι τεράστια και ανεκτίμητη. Όμως τα "επικίνδυνα κείμενα" δε διδάσκονται γιατί αποτελούν το σπόρο για την πυρήνωση σκέψης. Και καμία εξουσία δε θέλει σκεπτόμενους ανθρώπους.

 33. Greg avatar
  Greg 15/07/2010 09:40:20

  Είναι αστειότητες αυτά που λένε οι "παλιότεροι" ότι τάχα "τότε" μάθαιναν γράμματα. Πότε; Στο εξατάξιο γυμνάσιο, όπου η ύλη ήταν η σημερινή του δημοτικού(και αν); Όταν σε όλο το γυμνάσιο και λύκειο μάθαιναν ορθογραφία, προπαίδεια, τα φυτά και ζώα της πατρίδας μας, τους νομούς της Ελλάδας και τις πρωτεύουσές τους, τα ποτάμια και τα υψόμετρα των βουνών; Ενώ σήμερα στο δημοτικό κάνουν εξισώσεις όλων των βαθμών και συναρτήσεις; Καμία σχέση το τότε με το τώρα και κακώς συγκρίνονται τα ανόμοια. Ο σημερινός μαθητής του 8 δεν εξετάζεται στην ίδια ύλη με τους τότε "αριστούχους". Την σημερινή ύλη, ο αριστούχος του χθες, θα την μάθαινε μόνο αν έκανε διδακτορικό .

  • Άπιστος Θωμάς avatar
   Άπιστος Θωμάς @ Greg 15/07/2010 09:51:31

   Εμείς οι "παλιοί", λάβαμε Παιδεία. Εσείς οι νεώτεροι, λάβατε και λαμβάνετε μόρφωση.
   Η Παιδεία, μας έμαθε να σκεπτόμαστε. Αυτό, δεν το υποκαθιστά καμμία "ύλη" και καμμία μόρφωση.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Greg 15/07/2010 10:07:28

   Είσαι σίγουρος ότι στο παλαιό εξατάξιο γυμνάσιο έκαναν... προπαίδεια αντί συναρτήσεων και ολοκληρωμάτων; Όχι τίποτε άλλο, αλλά τότε οι εισακτέοι εισάγονταν στα ΑΕΙ με απευθείας εξετάσεις που όριζαν τα Ιδρύματα. Λες να έβαζαν τόσο εύκολα θέματα τα ίδια τα ΑΕΙ, με ούτως ή άλλως υποπολλαπλάσιο αριθμό εισακτέων; Έχει μείνει παροιμιώδες το επίπεδο της δυσκολίας τους...

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ Αυριανιστής 15/07/2010 10:39:10

    Κοιτάξτε, προφανώς κάθε γενιά αποτιμά διαφορετικά την ευρυμάθειά της, ωστόσο το ποσό της γνώσης προφανώς αυξάνεται με τα χρόνια. Δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσει κανείς ότι ο μέσος καλός μαθητής το 2010 έχει την δυνατότητα (είμαι προσεκτικός στην διατύπωση) να γνωρίζει πολύ περισσότερα από τον μέσο μαθητή του 1970 ή του 1980. Ξένες γλώσσες, Η/Υ, νέα σχολικά βιβλία.
    Το ίδιο ισχύει και για τους νέους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι πολύ πιο καταρτισμένοι από τους παλαιότερους. Η επετηρίδα ήταν ένα καταστροφικό για την παιδεία σύστημα από ένα σημείο και μετά, διότι προκαλούσε επανάπαυση σε συνδυασμό με την διάλυση της παιδείας από τα σοσιαλιστικά πειράματα του ΠΑΣΟΚ μετά το 1981. Πολλοί, δηλαδή, καθηγητές αξιολογούνταν μονο μία φορά, στις πανελλαδικές όταν ήταν 18, έκτοτε έπαιρναν το πτυχίο (είτε στα 4 χρόνια με άριστα, είτε στα 24 με καλώς) και διορίζονταν. Αυτό ανατράπηκε εν μέρει με το ΑΣΕΠ, ωστόσο δεν αρκεί. Χρειάζεται συνολική αναμόρφωση με ανάδειξη των πλέον καταρτισμένων βάσει του βιογραφικού και όχι βάσει απλώς των ετών υπηρεσίας. Έτσι θα προκληθεί κινητικότητα και δυναμισμός.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Αυριανιστής 15/07/2010 11:49:13

    Η αύξηση του ποσού της γνώσης οφείλεται ελάχιστα στο σχολικό πρόγραμμα και τα βιβλία. Πιό έξυπνες διδακτικές μέθοδοι, ναι. Η/Υ, ναι, και μαζί η πρόσβαση σε μεγαλύτερο ορίζοντα πληροφορίας. Ωστόσο, η με κάθε τρόπο υποβάθμιση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας έχει σαν συνέπεια την ολοένα αυξανόμενη αδυναμία έκφρασης, για να μην πάμε στις επιστημονικές παρατηρήσεις συσχετισμού του εύρους της νοητικής λειτουργίας με τη γνώση της γλώσσας μας.

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ Αυριανιστής 15/07/2010 11:59:38

    Συμφωνώ με πολλές από τις παρατηρήσεις σας, έχετε δίκιο σχετικά με την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Η κατάργηση του πολυτονικού και η συνειδητή υποβάθμιση της ελληνικής γλώσσας ήταν καταστροφικές. Κατά την γνώμη μου το όριο ήταν ακριβώς το 1982, όταν επιβλήθηκαν οι σοσιαλιστικές ιδέες στην εκπαίδευση. Έκτοτε η παιδεία υποβαθμίστηκε δραματικά, η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους αποφότους των ΑΕΙ σταδιακά μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 με την διάδοση της πληροφορίας. Αναφερόμουν στο διαθέσιμο ποσό γνώσης στην κοινωνία, όχι μόνο στο σχολείο, αν και το ένα είναι συνάρτηση του άλλου. Και πάντως γλιτώσαμε τουλάχιστον από τις σοσιαλιστικές γραφικότητες της δεκαετίας του 1980, θυμάμαι τα σχολικά μου βιβλία να έχουν παραδείγματα για συνεταιρισμούς, να εκθειάζουν την Αλβανία και την Βουλγαρία για την οικονομική τους ανάπτυξη ή την ΕΣΣΔ και τον διεθνή κομμουνισμό. Φυσικά πλέον προσπαθούν να περάσουν τον εθνομηδενισμό, οπότε χρειάζεται όλοι εμείς να επεξεργαστούμε ένα εντελώς διαφορετικό πρότυπο, σύγχρονο, το οποίο θα συνδυάζει τις ανθρωπιστικές αξίες, τον πατριωτισμό με την τεχνολογία και την καινοτομία. Σοφοκλής και τεχνολογίες.

 34. ataktos avatar
  ataktos 15/07/2010 09:49:45

  βλέπω στα αζήτητα και τον Ανδριανόπουλο ..χιχχιι

 35. armageddon avatar
  armageddon 15/07/2010 09:59:47

  ΕΡΙΞΑΝΕ ΤΗΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΡΟΊΔΕΨΟΥΝ ΤΓΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ,ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 1974
  ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΗΤΑΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ,ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΑΝ ΤΑ
  ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΘΟΥΝ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ,ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΛΕΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ /

  • Vassilis Man avatar
   Vassilis Man @ armageddon 15/07/2010 12:03:59

   Συμφωνώ απόλυτα. Όπως λένε και στο εμπόριο, οι ακατέργαστες ύλες είναι πάμφθηνες και τις κάνεις και ότι θες άνετα.

 36. zame avatar
  zame 15/07/2010 10:05:39

  ...στερνη μου γνωση..να σε ειχα πρωτα..και μετα να ψηφιζα..τους εκολαπτομενους και φερελπεις μαγους..που ολοι πλεον εχουν τα ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ τους..γιατο μας την "λενε" κιολας που μπερδεψανε την Δημοκρατια με την Αυθερεσια.

 37. ganasta avatar
  ganasta 15/07/2010 10:13:23

  Κατάργησαν τη λέξη «Εθνική» μπροστά από την λέξη «Παιδεία».
  Τυχαίο; Δεν νομίζω.

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ ganasta 15/07/2010 11:21:06

   Όχι τυχαίο. Περιττό.

   Το σχολείο δεν είναι για να φτιάχνει οπαδούς που αναμασούν τις προγονικές ιδεοληψίες (βλέπε υποχρεωτικό εκκλησιασμό) αλλά συγκροτημένα και ανεξάρτητα σκεπτόμενα άτομα.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Thraphsorchis 15/07/2010 11:24:04

    χο! χο!
    Στην θεωρία είστε πρώτοι. Στην πράξη χέσε μέσα.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 11:50:54

    Ενώ εάν ήταν "Εθνικής" Παιδείας θα ήμασταν πρώτοι και στην πράξη;

   • Orestios avatar
    Orestios @ Thraphsorchis 15/07/2010 11:55:18

    Η θεωρητική σας κατεύθυνση περιορίζεται στην αναζήτηση του ιδανικού, μιας ουτοπίας δηλαδή.
    Το απτό αποτέλεσμα των 30 ετών ρεφορμισμου και των ερασιτεχνισμών είναι απογοητευτικό.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Thraphsorchis 15/07/2010 11:55:55

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος, αποστολή της παιδείας είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη της εθνικής και της θρησκευτικής συνείδησης. Από την άποψη λοιπόν που το λες, ναι, ακριβώς το σχολείοι προορίζεται να φτιάξει "οπαδούς". Να αναπτύξει δηλαδή ανθρώπου με ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ και όχι ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ.

    Άμα δε σου αρέσει, και μέχρι να καταφέρετε να αλλάξετε το Σύνταγμα (που δεν θα το καταφέρετε), να πάς να ζήσεις αλλού που είναι για τα γούστα σου.

    Αν και σε κανένα κράτος δεν υπάρχει η σάπια νοοτροπία που ευαγγελίζεσαι. Όλοι οι λαοί έχουν πολύ περισσότερο σεβασμό στην ταυτότητά τους από εσάς του πρώην Έλληνες.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 12:15:58

    @ Orestios

    Η ουτοπική θεώρηση δίνει κατεύθυνση στην πολιτική πράξη.

    Ακόμη απογοητευτικότερο του σημερινού ήταν το αποτέλεσμα του προηγούμενου εκπαιδευτικού καθεστώτος που γέννησε του Συνταγματάρχες (με τα ΥΠΕΡΟΧΑ ελληνικά τους), τις γιορτές πολεμικής αρετής των ελλήνων και βέβαια την ανοχή του κύριου όγκου του πληθυσμού στα παραπάνω εξόφθαλμα και ευλογημένα από την εκκλησία ΜΑΣ αίσχη.

    @ Επώνυμος
    Ώστε το Σύνταγμα στηρίζει τη μισαλλοδοξία;
    Τότε πράγματι θα μεταναστεύσω.
    Σας αφήνω τη λυπητερή (επωμίζεστε το δημόσιο χρέος που μου αναλογεί)

   • Orestios avatar
    Orestios @ Thraphsorchis 15/07/2010 12:19:31

    Το αποτέλεσμα της απεραντολογικού ρεφορμισμού εξακολουθεί να είναι απογοητευτικό.
    Οι λόγοι που επικαλείσαι για να δικαιολογήσεις την αποτυχία είναι τουλάχιστον γλαφυροί.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Thraphsorchis 15/07/2010 12:19:53

    Για να μην πω γραφικοί.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Thraphsorchis 15/07/2010 12:24:22

    Ναι βρε! Το Σύνταγμα στηρίζει το δικαίωμα αυτού του κράτους να είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ και ΟΡΘΟΔΟΞΟ.

    Στο καλό και να μας γράφεις. Θα σου πρότεινα ως τόπο μετανάστευσης την πολυπολιτισμική Σαουδική Αραβία.

    Το ποσοστό δημόσιου χρέους που σου αναλογεί θα μας το ξοφλήσεις όμως, γιατί κάτι τύποι σαν και του λόγου σου το φτιάξανε και επωφελήθηκαν άμεσα.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 12:48:51

    @ Orestios
    Γιατί όχι και γραμμικοί;

    @ Επώνυμος
    Τυφλώνεστε από την Αγίαν Πίστην σας;
    ΔΕΝ δημιούργησα εγώ χρέος. Ήμουν πολύ απασχολημένος να εργάζομαι.

    Μάλλον για Γερμανία με βλέπω. Να μη χρειαστεί να αλλάξω και πινακίδες στο Καγιέν.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Thraphsorchis 15/07/2010 12:51:34

    Χαίρομαι που επιβεβαιώνεις την άποψη μου.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 13:13:49

    Χαίρεστε εύκολα. Καλό είναι αυτό μάλλον.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Thraphsorchis 15/07/2010 13:21:43

    Και γιατί να είαι κακό?
    Έχει πλάκα να βλέπεις τους δήθεν ρεφορμιστές να καταντούν γραφικοί.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 13:36:13

    Βοηθήστε με....
    Με θεωρείτε ρεφορμιστή ή δήθεν ρεφορμιστή;
    Ποιό από τα δύο είναι το "κακό";
    Διότι μέχρι τώρα ρεφορμιστές ήταν στα μάτια των κουκουέδων οι εσωτερικάριοι.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Thraphsorchis 15/07/2010 13:39:12

    Η δυσκολία σου να κατανοήσεις τα γραφώμενα απλά επιβεβαιώνει όσα επισημαίνονται.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 14:02:56

    Η δυσκολία να απαντήσετε τί σημαίνει;

   • KM avatar
    KM @ Thraphsorchis 16/07/2010 10:57:49

    Σπασμένη μου ορχιδέα, το Σύνταγμα επιτάσσει το σχολείο να προάγει τις προγονικές αξίες. Ιδεοληψίες είναι οι δικές σου και (ω ναι!) τις απορρίπτουμε ως λαός και λύσσα όσο θες: στην παρούσα ιστοσελίδα, αλλού ή... κατ'ιδίαν.

    Πάντα θα είσαι μηδενικό. Άντε, 0,001%, μη σε αδικήσω. Ακόμα και μέσα σε λεωφορείο να μαζευτείτε όλοι οι φωταδιστές, μηδενός απόντος, πάλι μειοψηφία επί των επιβατών θα είστε. Άς είναι καλά τα φράγκα που πολλαπλασιάζουν τεχνητά τις φωνές σας αλλά δεν θα σας βγει στο τέλος...

 38. Άπιστος Θωμάς avatar
  Άπιστος Θωμάς 15/07/2010 10:16:05

  Είναι καιρός, να ανοίξουμε μία συζήτηση, γιά το επίπλαστο θέμα-δίλημμα "Δημοτική" και "Καθαρεύουσα".
  Να στοχαστούμε, το ανυπολόγιστο κακό που έχει κάνη μέχρι σήμερα στην πατρίδα μας, αυτή η πλαστή διαμάχη.
  Το γεγονός ότι, σήμερα, εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορούν να μιλήσουν ούτε Δημοτική ούτε Καθαρεύουσα, δεν οφείλεται στην διαμάχη καθ' εαυτή, αλλά, στην επίτηδες σχεδιασμένη Εκπαιδευτική πολιτική, η οποία, αντί να διαμορφώνει ελεύθερους πολίτες με Παιδεία, παράγει πειθήνιους υπηκόους με δεξιότητες.
  Αν οι Έλληνες αποκτούσαν Παιδεία, τότε, μόνο "γλωσσικό" ζήτημα ΔΕΝ θα υπήρχε. Ούτε κάν διάκριση μεταξύ Δημοτικής και Καθαρεύουσας.

  Αλλά, ποιά, μπορεί να είναι, τα όρια της σημερινής Εκπαιδευτικής πολιτικής, όταν το κύριο θεσμικό όργανο χάραξής της, ονομάζεται Παιδαγωγικό Institute; Χάθηκε ένας πλήρως Εληνικός τίτλος;

  Πραγματικά ονειρεύομαι, την ημέρα που θα εγκαινιασθή, όχι στην Αθήνα, μία μεγάλη βιβλιοθήκη της Ελληνικής Γραμματείας, από την Γαμμική Α' μέχρι και σήμερα, η οποία θα καταστή το παγκόσμιο κέντρο μελέτης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, με εκδόσεις, μελέτες, εργασίες, συνέδρια...

  Αλλά αυτό, απαιτεί μία πραγματική επανάσταση. Δεν αρκούν οι τομές, οι μεταρρυθμίσεις, οι δήθεν συγκρούσεις. Απαιτείται μία καθολική εξέγερση, ένας σαρωτικός ξεσηκωμός.

  Προ ετών, έτυχε να συμμετάσχω σε συζήτηση με ένα αξιολογότατο άτομο, της Εκπαιδευτικής κοινότητας.
  Του έκανα την εξής ερώτηση : Γιατί δεν διδάσκετε τα Αρχαία Ελληνικά από το Δημοτικό, με την μέθοδο της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών; Πώς είναι δυνατόν, ένας Έλληνας μαθητής να μαθαίνει πολύ καλά τα Γερμανικά, τα οποία έχουν πολλές ομοιότητες με την Ελληνική γραμματική και, να μην μπορεί να μάθη τα Αρχαία Ελληνικά, όπου αν μη τι άλλο, θα έχη περιορισμένο πρόβλημα λεξιλογίου;
  Η απάντηση ήταν : Γιά να γίνη αυτό, θα πρέπει να ανατείλη ο ήλιος από την Δύση.
  Εγώ, κατάλαβα,
  Εσείς οι νεώτεροι Εκπαιδευτικοί, καταλάβατε;

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Άπιστος Θωμάς 15/07/2010 11:54:43

   Αν είναι επίπλαστο θέμα-δίλημμα γιατί να το ανοίξουμε;

   Υπάρχουν τόσα πολλά επίπλαστα θέματα προς συζήτηση εξάλλου...

   Το φύλο των αγγέλων επι παραδείγματι.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Thraphsorchis 15/07/2010 12:10:37

    Ωραίο επίπεδο βρε! Αυτά έχεις να απαντήσεις στην τόσο καλά τεκμηριωμένη σκέψη του συνομιλητή σου;

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 12:39:40

    Κρίνω την μάλλον άστοχη εισαγωγή.

    Ας σχολιάσω και το περιεχόμενο…

    Η καθαρεύουσα ήταν μία τεχνητή γλώσσα, για την εξυπηρέτηση των Μανδαρίνων της Βασιλείας, μακριά από το λαό, ατόνησε και πέθανε. Συμβαίνει και στις καλύτερες των γλωσσών. Συνέβη και στα λατινικά που ήταν η lingua franca της επιστήμης και μετά την αναγέννηση.

    Ας μάθουν λοιπόν τα πιτσιρίκια αρχαία σαν ξένη γλώσσα. Αυτό βέβαια θα γίνει εις βάρος της διδασκαλίας άλλων μαθημάτων.

    Ποιο μάθημα σκοπεύουμε να θυσιάσουμε ώστε αυτός που αύριο θα σας γυρίζει το μπιφτέκι στην ψησταριά (διότι μιλάμε για χρόνο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ εκπαίδευσης) να μπορεί να κλείνει την προστακτική αορίστου Β του «δέχομαι»;

    Πράγματι… Επίπλαστο ήταν.

    NEWSFLASH…
    Προχθές έμαθα πως βάνδαλοι διέρρηξαν την Εθνική Βιβλιοθήκη και μετάφρασαν Παπαδιαμάντη στα Ελληνικά.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Thraphsorchis 15/07/2010 12:49:39

    Ούτε Ζωιστής να ήσουν Thraphsorchis.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 13:07:00

    Και τι θα ήμουν τότε δηλαδής;

   • anonymous avatar
    anonymous @ Thraphsorchis 15/07/2010 13:10:00

    Θραψόρχι: τα σπηκαρεις και τα αρχαια και τα μαγκικα να πουμε ...

   • Orestios avatar
    Orestios @ Thraphsorchis 15/07/2010 13:15:16

    Αυτό που είσαι. Δεν έχει διαφορά με το άλλο.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 13:17:35

    That's me

   • Dimi avatar
    Dimi @ Thraphsorchis 15/07/2010 14:57:25

    @ Thraphsorchis Βρε συ μονόρχις, ή όπως αλλιώς σε λένε, επειδή προφανώς η λέξη Σεβασμός Δεν υπάρχει στο δικό σου λεξικό, σου λέω λοιπόν, εγώ η Dimi, ότι από το πρωϊ, μάς πας καρότσι με τα πτύελά σου, και μάς έχεις παραζαλίσει το αιδοίο τελικά.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Thraphsorchis 15/07/2010 15:03:32

    Η δημοτική είναι το ίδιο τεχνητή με την καθαρεύουσα, απλώς στη δημοτική έχει διακοπεί με εξίσου τεχνητό τρόπο (όπως εξίσου δηλαδή φτιάχτηκε όλη η γλώσσα τεχνητά) η σύνδεση της γλώσσας μας με την αρχαία μορφή της. Αυτό είναι το έγκλημα που συνοδεύει τη δημοτική. Το τεχνητή πάει παντού. Σε κανένα μέρος της Ελλάδας δεν μιλιόταν αυτές οι "εκκαθαρισμένες" γλώσσες, ούτε η καθαρεύουσα, ούτε η απλοποιημένη μορφή της, δημοτική.

    Διάβασε Μακρυγιάννη, δημοτικά τραγούδια, λοιπή δημώδη λογοτεχνία και πήγαινε μέχρι σήμερα στα χωριά όλης της χώρας να δεις πώς ακριβώς μιλάνε. Καμία σχέση η δημοτική με το όνομά της. Ευκολική έπρεπε να τη λένε, απλώς ήταν πιο εύκολη.

    Η αρχαία μορφή της γλώσσας ΔΕΝ είναι ΞΕΝΗ γλώσσα! Είναι η δική μας γλώσσα, που η "δημοτική" σταμάτησε να τη θεωρεί δική μας και άρχισε, μετά τη δημοτική, να είναι αυτή κάτι περίπου νεκρό για όλους εμάς. Δεν είμαστε οι μόνοι με γλώσσα διαφορετική από την ομιλουμένη και "μακριά από το λαό" και το καλύτερο παράδειγμα είναι η Ιταλία, που είναι η μόνη συγκρίσιμη χώρα, μια που κι αυτή προέρχεται από τον πλούτο της λατινικής παράδοσης.

    Πρόσεξε να δεις που κάνεις εδώ λάθος: Συγκρίνεις τα λατινικά με την καθαρεύσουσα, ενώ το σωστό μέγεθος σύγκρισης θα έπρεπε να είναι τα αρχαία ελληνικά. Τα αρχαία ελληνικά, η "ζωντανή" χρήσης του φυσικά και δεν μπορεί να υποστηριχθεί, όπως και των λατινικών, με την εξαίρεση της εκκλησιαστικής γλώσσας (και πάλι όπως και τα λατινικά), όπου υποστηρίζεται μέχρι σήμερα χωρίς πρόβλημα, λόγω των ειδικών συνθηκών σεβασμού στην παράδοση, γλωσσική και άλλη, που υπάρχει στους κόλπους της Εκκλησίας. Αλλά η καθαρεύσουσα είναι το αντίστοιχο της "επίσημης" ιταλικής γλώσσας, που δεν έχει αντίστοιχο στον ομιλούμενο λόγο και έχει πολλά φαινόμενα που δεν τα βρίσκεις στην ιταλική καθομιλουμένη, ειδικά στις κλίσεις των ρημάτων, στο λεξιλόγιο και αλλού. Άστοχη η σύγκριση λοιπόν, αν συνέκρινες με αυτό που συμβαίνει ΣΗΜΕΡΑ στην Ιταλία, όπου ο γραπτός λόγος είναι ακριβώς "καθαρεύουσα" με τα δικά μας δεδομένα, τότε θα είχες σωστή σύγκριση και αυτή θα ήταν βέβαια υπέρ της καθαρεύουσας.

    Αυτός που ψήνει μπιφτέκι στην ψησταριά δεν έχει λιγότερο δικαίωμα στη γνώση της αρχαίας μας γλώσσας από εμένα και από εσένα. Αυτός ο εξωφρενικός ελιτισμός είναι βέβαια χαρακτηριστικό όλων των νεοταξιτών. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να θυσιάσουμε κάποιο μάθημα. Όλο και στριμώχνονται διάφορες ανοησίες στο σχολικό πρόγραμμα, τα αρχαία δεν στριμώξουμε; Σιγά το πράγμα. Αν θέλει κανείς, όλα τα κάνει, αλλά εσείς δεν θέλετε και ψάχνετε προφάσεις για να σκοτώσετε τη γλώσσα μας. Μην ανησυχείτε, το έχετε σχεδόν καταφέρει.

   • Άπιστος Θωμάς avatar
    Άπιστος Θωμάς @ Thraphsorchis 15/07/2010 19:12:03

    Μπορούμε να το ανοίξουμε και αυτό το θέμα του φύλου των αγγέλων.
    Προηγουμένως, ας ανοίξουμε το θέμα του ιδεολογικού σου φύλου, γιατί με έχεις μπερδέψη. Αμφιταλαντεύομαι, ανάμεσα στα εξής :
    - Τυποποιημένος καταναλωτής
    - Νεοταξίτης υπήκοος ή νεοταξίτικη καμαριέρα το ίδιο κάνει
    - Κίτς αμφισβητίας γενικώς
    - Κακόγουστος μπλαζέ
    - Ματαιόδοξος ημιμαθής
    - Άλλο τι...

    Γιά διαφώτισέ με αν μπορείς

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 23:39:11

    @ Επώνυμος

    Τα σύγχρονα νέα ελληνικά είναι βασικά η Μοραΐτικη διάλεκτος.

    Τα αρχαία έχουν διαφορετική σύνταξη και είναι τόσο παλιά ώστε τα ευαγγέλια ΔΕΝ θεωρούνται αρχαιοελληνικά κείμενα.

    Συγκρίνω τα λατινικά με την καθαρεύουσα ως προς τούτο: Τα λατινικά, αν και μη λαϊκή γλώσσα είχαν πρωτότυπα κείμενα μέχρι πρόσφατα ~1600 λόγω της χρήσης τους ως κοινή "επιστημονική" γλώσσα. Αυτή η μακρά λόγια παράδοση όμως δεν επέζησε, όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι γραμματίζονταν και ήθελαν να συνεννοούνται στην κοινή γλώσσα του τόπου τους.

    Η καθαρεύουσα μπορεί να είχε κάποιο ρόλο "κοινής" διοικητικής ελληνικής μεταξύ των δακτυλοδεικτούμενων εγγράμματων του πρώιμου ελληνικού κράτος, με την εξάπλωση πλέον των σχολείων και του κοινού πλέον ιδιώματος κατέστη άχρηστη και απέθανε.

    Ο Ροΐδης ήταν μάστοράς της, ο Παπαδιαμάντης μαιτρ, ακόμα και η Εστία μπορεί σήμερα να γράψει κάτι που φαντάζει πιο εύστροφο από την αντίστοιχη δημοτική έκφραση, αλλά συνολικά το κόστος ήταν δυσανάλογο για το ελαφρώς διαυγέστερο αποτέλεσμα της καθαρευουσιάνικής έκφρασης.

    Σαφώς και ο ψήστης έχει δικαίωμα στα αρχαία ελληνικά, αλλά και στις διαφορικές εξισώσεις και σε κάθε γνώση.
    Δεν είναι ελιτισμός είναι αίσθηση των μεγεθών.
    Στην υποχρεωτική εκπαίδευση δίνεις τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ εφόδια.
    Τα αρχαία μπορεί να είναι όμορφα ή ακόμα και χρήσιμα, ΔΕΝ είναι όμως απαραίτητα.

    How about αρχαία στο δημοτικό σε αντικατάσταση των θρησκευτικών!

    Πόσο κακοί είμαστε εμείς οι νεοταξίτες; Τί πιστεύουμε; Ποιός μας πληρώνει; Ποιός μπορεί να μου απαντήσει σε όλα αυτά;


    @ Άπιστος Θωμάς

    Αμφι-ταλαντευόμαστε ανάμεσα σε δύο επιλογές.
    Ανάμεσα σε έξι ψάχνουμε άλλο ρήμα.
    Καλουπώστε με όπου θέλετε.
    Είναι περιττό και μου είναι αδιάφορο.
    Αν πρέπει να με κατατάξετε για να μου απαντήσετε μάλλον δε με ενδιαφέρει και η ανάρτηση.

    Ο Καφρίλος είναι μανούλα στις κατατάξεις. Θα σας βρει επίθετα που ούτε ο Μπαμπινιώτης δε θυμάται πια.

 39. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 10:20:34

  Ωχ! Το έκανα και αυτό; Φυσικά εννοώ το αντίθετο.
  Σιγά την "επέλαση". Απλώς πρέπει να κρατάμε την θέση μας και το επίπεδο και να δίνουμε και καμμιά στο δόξα πατρί στους διαδικτυακούς κουκουλοφόρους. Συνεχίζουμε απτόητοι.

 40. cornelsen avatar
  cornelsen 15/07/2010 10:38:38

  @Φ. Κρανιδιώτης
  Τι σημαίνει "ελληνική παιδεία";

  Εγώ ξέρω ότι η παιδεία που δίνεται από την κυρίαρχη τάξη μέσω τού εκπαιδευτικού συστήματος εξυπηρετεί τα -κατά εποχή- συμφέροντά της. Και τούς κοινωνικο-οικονομικούς προσανατολισμούς της. Κάποτε τα σχολεία μας δίδασκαν την εθνικιστική εκδοχή τής Ιστορίας (π.χ. τουρκοφαγία, κομμουνιστοσυμμορίτες, αρχιολατρεία), σήμερα την Ιστορία τής νεοταξικής Ελλάδας (για να μείνω στο θέμα τής διδασκαλίας τής Ιστορίας).
  Και οι δύο παραπάνω εκδοχές παραποιούν την πραγματική ελληνική Ιστορία.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ cornelsen 15/07/2010 11:20:25

   Cornelsen,
   ανοίγεις ωραίο μεγάλο θέμα. Με καλεί το καθήκον (οι κόρες μου) και θα το συζητήσουμε διαδικτυακώς το βράδυ ή αύριο. Σύντομα τα εξής:
   Πάντως η επιλογή δεν είναι υποχρεωτικά μεταξύ των δύο που αναφέρεις.
   Η Ελληνική Παιδεία είναι αυτή που βασίζεται στον Ανθρωποκεντρισμό και στο αυτονόητο: την συνάρτηση Εθνικού και Κοινωνικού.
   Δεν μπορείς να δακρύζεις για τις χελώνες, να κόπτεσαι (δίκαια) για τους εργάτες, τους gay, τους μετανάστες, τα κινήματα στο Τόγκο και Ζουζιλάνδη και να μην δίνεις δεκάρα για την υπαρκτή αποειλή του τουρκικού ισλαμοφασισμού απέναντι στον Λαό σου.
   Ή ακόμη χειρότερα να προμοτάρεις τις θέσεις των επιγ΄'ονων συνεργατών των Ναζί, των Τσάμηδων, σε βάρος του ίδιου του Λαού σου, ενάντια στα συμφέροντα της χώρας σου.
   Η αγάπη για την Πατρίδα και το Έθνος σου είναι φυσικό συναίσθημα κι αναγκαία Αρετή, όπως ο σεβασμός στους γονείς σου, η αγάπη στα παιδιά και στα ζώα, ο σεβασμός της φύσης.
   ΔΕν πιστεύω στην φυλετική θεωρία, χλευάζω τις μαλακίες για γονιδιακή φυλετική υπεροχή. ΌΛα είναι το εποικοδόμημα. Όμως αυτός είναι ο Λαός μου, το Έθνος μου. Αρέσει ή όχι, το εποικοδόμημα που χτίσαμε εμείς είναι λαμπρό. Είμαι περήφανος γι' αυτό, σέβομαι τους άλλους ανθρώπους, τους άλλους λαούς, όταν όμως απειλούν τον δικό μου Λαό οι κυβερνήσεις τους, δεν μπορώ να βάλω τρο κεφάλι στην άμμο, χάριν ψευτοπροοευτικών προλήψεων.
   Ταξιδεύω κι όταν επισκέπτομαι άλλες χώρες πάω με τον σεβασμό στην ταυτότητα και τις συνήθειες τους, που απαιτώ να δείχνουν κι αυτοί για την χώρα μου.
   Η εκπαίδευση δεν είναι χώρος πειραματισμού για "ιαχωβάδες" του αριστερόστροφου αποδομητισμού.
   Η Ελληνική Παιδεία είναι αυτή λοιπόν που διδάσκει στα παιδιά την γλώσσα, την Ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων, που διατηρεί κι ενισχύει την Εθνική Ταυτότητα και συνοχή, είναι αυτή που μεταδίδει στα παιδιά ένα αξιακό πρότυπο πατριωτισμού, φιλοτιμίας, ανθρωποκεντρισμού, ευγενούς άμιλλας.
   Και ποιά είναι η "κυρίαρχη τάξη" στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα αν είσαι μεγαλοσουβλατζής είσαι παράγοντας. Εδώ, η κυρίαρχη τάξη είναι μεγαλομεσάζοντες, κρατικοδίαιτοι, μισέλληνες φορείς της παρακμής. Δες τι κανάλια φτιάξανε, τι "πολιτισμό" φτιάχνουν με τραγουδιάρες και στυλίστες, δες πως ευτελίζουν την γλώσσα και πως τα συγκροτήματα τους υπερπροβάλλουν κάθε τι αποδομητικό, ανθελληνικό.

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 12:00:48

    Είναι όντως εριστική η μανία του ανθελληνισμού της παιδείας, από τους νεοφιλελεύθερους πολίτες του κόσμου και τους αποτυχημένους καλλιτέχνες,κουλτουριάρηδες και αριστεροχαρούμενους . Με το πρόσχημα του εθνικισμού έχουμε παραιτηθεί της ελληνικής κουλτούρας και του ελληνικού τρόπου σκέψης, ως παλιομοδίτικο, εθνικιστικό, επικίνδυνο, ανούσιο, ανώφελο και κάναμε θρησκεία τις χολιγουντιανές αξίες και τις πολυπολιτισμικές ιδέες.
    Δεν μπορώ να ακούω από Έλληνες ότι δεν τους νοιάζει για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, για την Κύπρο και τα λοιπά νησιά στο Αιγαίο. Δεν μπορώ να ακούω απόψεις του τύπου:''Αν είναι να μειωθεί η τιμή της βενζίνης να δώσουμε την Ακρόπολη''
    Πείτε μου γιατρέ είμαι σοβαρά εθνικιστής και φασίστας;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 15:07:05

    Όχι μωρέ. Τομαριστής δεν είσαι απλώς και αυτό σε ορισμένους φαίνεται παράξενο.

    Αλλά εμείς θα νικήσουμε και αυτό να το θυμάσαι.

 41. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 15/07/2010 11:58:05

  "Ελληνική Παιδεία" δεν ήταν το όνομα εκείνου του ελληνορθόδοξης οπτικής σχολείου που τιμωρούσε τους αριστερόχειρες;

  Τι να κάνουν άραγε αυτοί οι τύποι της "Ζωής";
  (ή του "Σωτήρα" πάντα τα μπέρδευα)

  • Orestios avatar
   Orestios @ Thraphsorchis 15/07/2010 12:41:37

   Επιβεβαιώνεις την άποψή μου πως είσαι γραφικός.
   Επικαλούμενος γραφικούς και με αοριστολογικές γενικεύσεις δεν μπορείς να δικαιολογήσεις την αποτυχία του 30χρονου ρεφορμισμού στην Παιδεία.
   Τα επιχειρήματα σας έχουν τελειώσει, γιατί δεν διαφέρετε από αυτούς τους γραφικούς, που κι αυτοί ρεφορμισμές ήταν.

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 13:04:42

   Μπορώ όμως να αντικρούσω τα "όπισθεν ολοταχώς" επιχειρήματα υπέρ της Ελληνοχριστιανικής Αγωγής.

   Καμία γενίκευση. Για συγκεκριμένη πρακτική συγκεκριμένου σχολείου έγραψα.

   Και δε δικαιολογώ τίποτα. Ας επιστρέψουν ο επιθεωρητές στα σχολεία και ας στείλουν σπίτια τους όσους βάζουν τα παιδάκια να εξομολογηθούν, κατά παράβαση της νομοθεσίας. (βλέπε σχετικό πόρισμα στην ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη)

   Ξέρετε κανένα φρικοδέστερο θέαμα από έναν ρασοφόρο να χαϊδεύει το κεφαλάκι ενός οκτάχρονου;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Thraphsorchis 15/07/2010 15:13:20

    Ναι. Το θέαμα του να σπάνε στο ξύλο οι ομοϊδεάτες σου τη Χαρά Νικοπούλου, επειδή πήγε να δώσει ελληνική παιδεία στα μουσουλμανάκια. Της έσπασαν και το χέρι, για μήνες κυκλοφορούσε η κοπέλα με γύψο.

    Επίσης, το θέαμα της Δραγώνα να είναι Ειδική Γραμματέας στο Υπουργείο πρώην Εθνικής Παιδείας.

    Και πολλά άλλα, βαριέμαι να γράφω τώρα.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 23:42:42

    @ Επώνυμος
    Δεν νομίζω πως έχω ομοϊδεάτες, και σίγουρα το ξύλο δεν είναι στα πιστευω μου.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Thraphsorchis 15/07/2010 13:10:54

   Λυπάμαι που σου το λέω αλλά γίνεσαι ακόμη πιο γραφικός.

   Η επίπλαστη ρεφορμιστική σου δυναμική περιορίζεται σε μια αδιέξοδη και κουραστική διαμάχη με εξίσου γραφικές πρακτικές, που πάντα ήταν καταδικαστέες.

   Επιβεβαιώνεται η αρχική μου θεώρηση πως, εκ του αποτελέσματος, όλη η δήθεν αναθεωρητική προσπάθεια αυτών των 30 χρόνων ήταν τελικά ένας διαγωνισμός γραφικότητας μεταξύ ακραίων τάσεων με θύμα τους μαθητές.

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 23:44:38

   @ orestios
   Κάτι πρέπει να κάνετε με τον βερμαλισμό σας.
   Δοκιμάστε Rexona.

 42. Vassilis Man avatar
  Vassilis Man 15/07/2010 12:02:16

  Επιτρέψτε μου να αναφέρω στη συζήτηση το Κείμενο του Παπανούτσου "Γιγαντισμός και Χαμηλή Ποιότητα". Αν και γραμμένο για την τριτοβάθμια περιγράφει γλαφυρότατα τις παθόγενιες του συνόλου του εκπαιδευτικού χώρου της χώρας.

 43. Greg avatar
  Greg 15/07/2010 12:21:05

  Το μέλλον, δυστυχώς, προδιαγράφεται δυσοίωνο, αν δεχτούμε ότι μόνο μέσω της Παιδείας μπορεί να υπάρξει καλύτερο αύριο. Με λιγότερα κονδύλια, περισσότερα παιδιά ανα τάξη, κατάρρευση υποδομών. Η επένδυση στην Παιδεία αποδίδει σε 20 χρόνια, ενώ διαχρονικά οι πολιτικοί στην Ελλάδα βλέπουν το πολύ μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αλλά ακόμη και σε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό πάλι υπάρχουν προβλήματα. Από την μια οι πολεμοχαρείς, υπέρμαχοι βιβλίων που αραδιάζουν σε όλες τις σελίδες αριθμούς νεκρών και ημερομηνίες και από την άλλη οι υπέρμαχοι του "συνωστισμού". Χάθηκε το μέτρο;

 44. GSV avatar
  GSV 15/07/2010 13:29:36

  Εχετε απολυτο δικαιο κυριε Κρανιδιώτη. Καποτε απο τα σχολεια εβγαιναν ελληνοπουλα τωρα βγαινουν απλως ελληνοφωνοι νεοι. Καποτε ενιωθες υπερηφανος να παρελασεις στις εθνικες εορτες τωρα θεωρηται υπολλειμα φασιστικων περιοδων η παρελαση.

  Μας εφαγε η αριστερισμος και ο προοδευτισμος. Το μεγαλυτερο κατηγορω μου για τη δικτακτορια ειναι οτι με τη πτωση της εδωσε μοιραια ανεξελεγκτο βημα σε αριστερες και ψευδο-προοδευτικες αποψεις περι εθνους.

  Και ιδου τα χαλια μας. Μας ειπαν οτι η αγαπη προς τη σημαια ειναι χαρακτηριστικο υποαναπτυκτων λαων. Τα αρχαια ελληνικα ειναι μια νεκρη γλωσσα. Καποιοι εχουν αρχισει να προσδιοριζονται ως ελληνοφωνοι ευρωπαιοι.

  Να μη μας τα λενε εμας αυτα. Να πανε στα βουνα της πινδου και της αλβανιας και να τα πουν στα κοκκαλα των ελληνων που τα ξεπλενει ακομα η βροχη.

  Γιατι σε αυτη τη παλιο-χωρα μερικοι εχυσαν το αιμα τους για να μπορει ο καθε εξυπνακιας να λεει τη μ@λ@κια του.

  Δεν θα τους περασει ομως. Εφοσον το κρατος δεν θελει να διδασκει την ελληνικη ιστορια και τον ελληνικο πολιτισμο εχει χρεος ο καθε γονιος να τα διδαξει μονος του στα παιδια του.

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ GSV 15/07/2010 14:00:06

   Είμαι από αυτούς που «σας είπαν». Και σας ξαναλέω διότι φαίνετε πως αγνοείτε τα γεγονότα:

   ΕΙΝΑΙ φασιστικό υπόλειμμα οι σχολικές παρελάσεις. Καθιερώθηκαν επί Μεταξά.

   Και το θρήσκευμα στις ταυτότητες, επί γερμανικής κατοχής πρωτομπήκε.

   Εγώ με τη δικτατορία έχω μάλλον μεγαλύτερο πρόβλημα. Κυρίως με το ότι ήταν ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ.

   Η αγάπη για τη σημαία δεν μπορεί να είναι κενή περιεχομένου. Πρέπει να νοιώθεις πως ανήκεις σε αυτό που αγαπάς και πως δε σε σπρώχνουν να μεταναστεύσεις.

   Τα αρχαία ελληνικά είναι «εξ ορισμού» μια νεκρή γλώσσα. Αλλιώς θα λέγονταν σκέτα Ελληνικά.

   Και τέλος αν όσοι έπεσαν μαχόμενοι έχουν την απαίτηση να μιλάω όπως θα ήθελαν εκείνοι, να πα να γαμ…. και αυτοί και τα κόκκαλά τους.

   Υποτίθεται πως πεθαίνεις για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μιλάς όπως θέλεις και το δικαίωμα καθενός άλλου στη γνώμη του. Τη ΔΙΚΗ του γνώμη όχι τη δική σου.

   Θυμηθείτε να διδάξετε στα παιδιά σας τον αφορισμό της επανάστασης του 21 από τον πατριάρχη. Μάλλον θα βραχυκυκλώσουν.

   • Omerta avatar
    Omerta @ Thraphsorchis 15/07/2010 14:23:08

    Thraphsorchis

    "Και τέλος αν όσοι έπεσαν μαχόμενοι έχουν την απαίτηση να μιλάω όπως θα ήθελαν εκείνοι, να πα να γαμ…. και αυτοί και τα κόκκαλά τους."

    Είσαι όντως τόσο μεγάλος ΚΑΦΡΟΣ;

   • anonymous avatar
    anonymous @ Thraphsorchis 15/07/2010 14:33:04

    απομονωστε τον αφρισμενο προβοκατορα μην του απαντατε
    ειναι απο αυτους που εχουν εξαπολυθει στα πατριωτικα ιστολογια και ριχνουν δοκανα σε αδολους πατριωτες που δυστυχως τσιμπανε

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 14:35:37

    Που διαφωνείτε ακριβώς;
    Διάφοροι νεκροί για διάφορες ιδεολογίες.
    Δεν μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους. Σωστά;

   • anonymous avatar
    anonymous @ Thraphsorchis 15/07/2010 14:35:43

    εχω δικιο θραψαρχιδι;

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 14:40:16

    Οι ανώνυμοι έχουν ΠΑΝΤΑ δίκιο

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 14:41:38

    Αλλά, παρά την συμβουλή σας, φαίνετε ότι τσιμπάτε.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Thraphsorchis 15/07/2010 14:42:00

    δεν εισαι αφελης

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 14:44:07

    Όχι δεν είμαι.
    Η Ισραηλινή πρεσβεία με πληρώνει με τη λέξη.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Thraphsorchis 15/07/2010 14:45:57

    well well !!

   • ataktos avatar
    ataktos @ Thraphsorchis 15/07/2010 14:49:55

    Thraphsorchis -ΈΤΣΙ ΕΊΝΑΙ !!! το συμπέρασμα σου είναι σωστό..

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ Thraphsorchis 15/07/2010 14:57:46

    Thraphsorchis @
    1] φασιστικές εννοείς και τις παρελάσεις που γίνονται κάθε Φεβρουάριο σε Πάτρα, Ξάνθη και ΜΟσχάτο ή αυτές δεν σε πειράζουν;
    2} υποτίθεται ότι το θρήσκευμα αφαιρέθηκε από τις ταυτότητες για να διαφυλαχθεί η ελεύθερη βούληση όσων δεν δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι. Την ελεύθερη βούληση των χριστιανών ορθοδόξων την σκέφτηκε κανείς; ή είναι φασίστες και αυτοί. Και στο λεώ εγώ που άκουσα ΄πολλά για τα σχόλια μου εναντίον της Εκκλησίας σε ένα παλαιότερο άρθρο για τα συσσίτια των εκκλησιών
    3] τα αρχαία ελληνικά μπορεί να μην ομιλούνται αλλά υπάρχουν παντού στην κοινωνία και την κουλτούρα μας και αποτελούν την ναυαρχίδα του ελληνικού πολιτισμού και της δυτικής σκέψης. Δεν είναι νεκρά ούτε μικρά όπως τα αποκάλεσε η Δραγώνα (σκατά στα μούτρα της μιας που το φερε και η κουβέντα). Είναι σαν το DNA, περνα από γενιά σε γενιά χωρίς να το καταλαβαίνεις. Επίσης, επειδή η γλώσσα είναι αντανάκλαση της σκέψης και δεδομένου ότι τα αρχαία ελληνικά έχουν πολλές δυσκολίες καταλάβαμε όλοι το επίπεδο της σκέψης σου
    4] φαντάζομαι για τους νεκρούς σλαβόφωνους στο Γράμμο και στο βίτσι θα τρέφεις μεγαλύτερο σεβασμό. Δικαιώμα σου.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Thraphsorchis 15/07/2010 15:09:31

    Το διάγγελμα ενός "Ζωιστή" αλλά της αριστεράς πια.
    Συνέχισε μεγάλε, να δούμε πόσο πιο γραφικός μπορείς να γίνεις.
    Η κατρακύλα σου μάλλον δεν έχει πάτο.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Thraphsorchis 15/07/2010 15:15:08

    Θραψόρχι, τις μονόσειρες ατακουλίτσες εδώ εσύ είσαι που τις λες ατιμούλικο και λες τώρα ότι οι άλλοι δεν έχουν επιχειρήματα στα ανύπαρκτα επιχειρήματά σου;

    Άστο και δεν το σώζεις. Ευτυχώς που εμφανίζονται πού και πού κάποιοι σαν κι εσένα και γίνεται σύγκριση του επιπέδου σας με τους υπολοίπους.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Thraphsorchis 15/07/2010 15:29:45

    Θραψόρχι, έχεις βαυκαλιστή μέ όλη την ψευδή προπαγάνδα του σιναφιού σου. Έχεις πολλή πλάκα.

    - Οι παρελάσεις υπήρχαν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ από το τέλος του 19ου αιώνα. Θα έχεις δει ίσως και σε σχολικά βιβλία ακόμη λόχο ευζώνων να παρελαύνει κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι μετά τη λήξη του Α΄ ΠΠ (1919). Μόνον εκεί λες να έκαναν παρέλαση;

    - Το θρήσκευμα στις ταυτότητες μπήκε επειδή υπήρχαν τρεις διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα (τέσσερις μαζί με τους καθολικούς) μετά το 1912 και ήταν ανάγκη να ξέρουμε ποιος σε παντρεύει, ποιος σε δικάζει για ορισμένα θέματα (π.χ. διαζύγια), πώς κληρονομείσαι (αλλιώς κληρονομούνται οι μουσουλμάνοι) και διάφορα άλλα πράγματα. Έτσι ήταν σε αυτή τη χώρα και καμία σχέση δεν έχει με τη γερμανική κατοχή. Ευτυχώς που υπήρχε δηλαδή τότε, γιατί οι Έλληνες επίσκοποι έσωσαν ένα σωρό Εβραίους με το να τους δίνουν ψευδείς ταυτότητες ότι είναι τάχα Χριστιανοί για να σωθούν από τους ναζί.

    Αλλά έτσι είναι, ότι δεν μπορείτε να το πολεμήσετε με επιχειρήματα, το συκοφαντείτε. Δεν είναι επιχειρημάτα αυτά που λες Θραψόρχι, είναι τσουβάλιασμα με αλλότριες καταστάσεις. Κλασική μέθοδος του σιναφιού σου.

    - Εντάξει, είσαι εσύ μόνον δημοκράτης, εμείς δεν έχουμε καθόλου πρόβλημα με τη δικτατορία. Καλά, μόνον τσουβαλιάσματα και μάλιστα εκ του μη όντος μπορείς να κάνεις;

    - Η αγάπη για τη σημαία ποτέ δεν είναι κενή περιεχομένου. Συμβολίζει τα πάντα. Μην κρίνεις από τον εαυτό σου που δεν αγαπάει τη σημαία καθόλου. Εμείς την αγαπάμε και η αγάπη μας είναι πολύ πλήρης περιεχομένου. Πιο πλήρης δεν γίνεται.

    - Τα αρχαία ελληνικά έγιναν νεκρή γλώσσα με το που καταργήθηκε η καθαρεύουσα, η λόγια, γραφόμενη, επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους μέχρι το 1976. Να σου πω και το άλλο που ίσως σοκάρει τη φιλολαϊκότητά σου και το δημοτικισμό σου: Η καθαρεύουσα ποτέ δεν επιβλήθηκε με νόμο, υιοθετήθηκε φυσιολογικά, ενώ η δημοτική επιβλήθηκε με νόμο! Είχε ανάγκη να επιβληθεί, αλλιώς δεν θα επικρατούσε!

    - Κανένας δεν είχε την απαίτηση να μιλάς όπως μιλούσαν αυτοί. Ούτε καν να τους σέβεσαι δεν είχαν την απαίτηση. Από το πώς μιλάει ο καθένας για όσους θυσιάστηκαν για αυτόν, κρίνεται και ο ίδιος.

    - Πεθαίνεις για την πατρίδα σου και ο Βολταίρος στα λόγια καλός ήταν αλλά στην πράξη δεν έκανε τα ίδια και είχε φιμώσει πολύ κόσμο και κοσμάκη με αντίθετες απόψεις.

    - Μα φυσικά και μαθαίνουν οι μαθητές για τον αφορισμό της Επαναστάσης από το Γρηγόριο τον Ε΄. Όλη την αλήθεια όμως και όχι και τη μισή που προπαγανδίζετε συκοφαντικά εσείς. Και δεν βραχυκυκλώνει κανένας.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 17:54:43

    Προς όλους:
    Μην προσπαθείτε να με καλουπώσετε σε κόμμα / κίνημα / σχηματισμό . Είμαι πολύ σνομπ για μαζικότητες.

    @ ataktos
    Ποιό συμπέρασμά μου είναι σωστό;

    @ ZARKO
    1) Σχολικές παρελάσεις είναι το θέμα.
    Ποιές άλλες χώρες έχουν;

    2) Δεν υποτίθεται τίποτε. Το θρήσκευμα είναι προσωπικό δεδομένο και το κράτος δεν έχει κανένα λόγο να τηρεί σχετικά στοιχεία. Αν θέλετε να διατυμπανίσετε το θρήσκευμά σας φορέστε ένα σταυρουδάκι. Η ελεύθερη βούληση σας δεν απειλείτε από τα στοιχεία που ΔΕΝ τηρεί το κράτος. Απόδειξη το πως αν και ο Καραμανλής ΥΠΕΓΡΑΨΕ για τις ταυτότητες, δεν άλλαξε το νόμο λόγω συνταγματικού κωλύματος

    3) Αν χρειάζεστε τέτοιο σχοινοτενές κείμενο για να αντιληφθείτε το επίπεδο της σκέψης μου είναι επειδή έχετε ήδη έτοιμο το συμπέρασμα και αναζητείτε σκεπτικό.

    4) Φαντάζεστε ανοησίες. ΚΑΘΕ αγωνιστής πέφτει για τα δικά του πιστεύω όχι για να ορίσει τη δικιά μου ζωή. Μπορεί να με παραδειγματίσει αλλά δεν φέρω καμία υποχρέωση για τη θυσία κανενός. Αλλιώς θα ήταν κάτι σαν το προπατορικό αμάρτημα. Θες - δε θες θα τό 'χεις στο κεφάλι σου

    @ Orestios
    Δεν βρήκα ορισμό του Ζωιστή. Ξηγηθείτε.
    Και πάψτε να με λέτε γραφικό, σνιφ.

    @ Επώνυμο
    Je m'appelle Thraphsorchis pas Θραψόρχις ni anonymous.
    ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟ έτσι εμφανίζομαι.
    Δεν πιάνω κουβέντα με τον εαυτό μου.
    Δεν έχω σινάφι.
    Όντως έχω πλάκα, ρωτήστε και τη μαμά μου

    - Εύζωνες;! WTF! μιλάμε για ΣΧΟΛΙΚΕΣ παρελάσεις

    - Ο πρώτος νεκρός αξιωματικός του 40 ήταν (αν δεν απατώμαι) ο Μορδεχάι,. Φριζής Ιουδαίος το θρήσκευμα. Στο εβραϊκό μουσείο Αθηνών υπάρχει στρατιωτική ελληνική σημαία του εβραϊκού τάγματος με το άστρο του Δαβίδ στη σφαίρα.
    Πόσοι αλλόθρησκοι αποφοίτησαν από την ευελπίδων μετά το 45; Μηδέν υποθέτω.

    Πριν το 1912 δεν υπήρχαν διαφορετικές θρησκευτικές οντότητες; Σίγουρα είχαμε καθολικούς. Τι κάναμε τότες;

    - Δεν λέω ότι μονός εγώ είμαι δημοκράτης.
    Αν όμως έλεγα πως το μεγαλύτερο λάθος της δικτατορίας είναι η διάδοχη κατάστασή της, θα ήμουνα φασίστας.
    Εδώ ελέχθη ακριβώς αυτό.

    - ΕΓΩ ΡΕ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΩ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ;! Ναι σωστά δεν…
    Ειδικά όταν την κουνάνε κάποιοι μισαλλόδοξοι πατριώτες της κερκίδας.
    Εάν «Συμβολίζει τα πάντα» δεν συμβολίζει τίποτα, όπως αυτά που ανήκουν σε όλους δεν ανήκουν σε κανένα.
    Και ο εθνικός μας ύμνος μουσικά πάσχει, αν δεν το’ χει πάρει τ’ αφτί σας.
    Τουλάχιστον είμαι υπέρ της στρατιωτικής θητείας.
    Αλλά δεν είμαι πρόθυμος να πεθάνω για την πατρίδα.
    Είμαι κάτι καλύτερο.
    Είμαι πρόθυμος να ΣΚΟΤΩΣΩ για την πατρίδα.

    - «Η καθαρεύουσα δεν επιβλήθηκε με νόμο αλλά στην πράξη» ως η γλώσσα της γραφειοκρατίας, ΑΠΟ τη γραφειοκρατία, δεσποτική και απόμακρη από τον λαουτζίκο. Ήταν fucking τεχνητή γλώσσα. Farewell

    - Δεν θυσιάστηκαν για μένα αλλά για τα δικά τους πιστεύω. Ασπάζομαι όσα θέλω αλλά είναι παράλογο να τα ασπαστώ όλα λόγω ασυμβατοτήτων. ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

    - Παρόλα αυτά ασπάζομαι τα λεγόμενα του Βολταίρου που φυσικά δεν είναι άποψη ΜΟΝΟ του Βολταίρου. Η πρακτική του μου είναι άγνωστη. Κρίνουμε τις ιδέες όχι τα άτομα. Όλοι είμαστε κατώτεροι της ρητορικής μας.

    - Εγώ λοιπόν δεν έμαθα για τον αφορισμό στο σχολείο. Μετά το' μαθα.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Thraphsorchis 15/07/2010 18:25:06

    Εντάξει βρε πουλάκι μου, η μαμά σου ήταν μια "σκύλα" και ο μπαμπάς σου την κεράτωνε, αλλά δεν χρειάζεται όλος αυτός ο κοπρανώδης λόγος, ειδικά εδώ. Πήγαινε σε κάποιον ειδικό να τα πεις. Δεν καταλαβαίνεις ότι γίνεσαι καρικατούρα?
    Άντε πουλάκι μου, που δεν χρωστάς σε κανέναν κι εσύ.

    Απροπό, Ζωιστής ο οπαδός της "Ζωής". Ξέρεις εσύ.

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ Thraphsorchis 15/07/2010 19:17:35

    Thraphsorchis @
    1] το ότι δεν γίνονται σχολικές παρελάσεις σε άλλες χώρες τι σημαίνει; ότι αυτομάτως πρέπει να απαγορευτούν και εδώ; Αν είναι έτσι να μην τρώμε τζατζίκι, φέτα, ούτε να πίνουμε ούζο και φραπέ γιατί σε καμία άλλη χώρα δεν το κάνουν. (Ενδοχολικές εκλογές γίνονται σε άλλες χώρες;)
    2] Το θέμα με τις ταυτότητες δεν δημιουργηθηκε για να φακελωθούν άτομα και θρησκευτικές ομάδες αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της εθνικής ταυτότητας του ΈΛληνα, καθώς ως γνωστόν Ελληνισμός και Ορθοδοξία για τον απλό πολίτη, πάνε μαζί.
    3] Ο πόλεμος εναντίον των αρχαίων ελληνικών έχει ακριβώς τον ίδιο στόχο. Η απλοποίηση της γλώσσας οδηγεί σε απλοποίηση της σκέψης. Η σύνταξη μερικών αράδων αγνώστου κειμένου ακονίζει το μυαλό όσο δεν φανταζεσαι. Δεν είναι τυχαίο ότι εκδηλώνουν αποστροφή για τα αρχαία ελληνικά, αριστερόφρονες τεμπέληδες, επειδή γι΄αυτούς έχει ήδη σκεφθεί ο θείος Λένιν και ο σύντροφος Μπακούνιν
    4] Κάθε αγωνιστής είναι και συναγωνιστής με άλλους. Κανένας δεν πηγαίνει στον πόλεμο για τον ευατό του. Η αυτοπεριχαράκωση του πολίτη οδηγεί στην υποδούλωση του και εν τέλει στον αφανισμό του. Αλλά εσύ από ότι φαίνεται δεν πιστεύεις στα δημοκρατικά ιδεώδη. Δεν σου ζήτησε κανείς να ξεχρεωσεις, αλλά να σέβεσαι.
    * για τον Εβραίο που πέθανε υπερασπιζόμενος τα ελληνικά χώματα ορθώς και λαμπρά έπραξε. Η πίστη στην πατρίδα υπερισχύει των υπολοίπων
    * ας λιώσει αυτή η καραμέλα με τους μισαλλόδοξους που κραδαίνουν το ύψιστο εθνικό σύμβολο. Αν υπάρχουν τέτοιοι είναι πολύ λιγότεροι από όσους νομίζεις ότι υπάρχουν
    *αν είσαι πρόθυμος να σκοτώσεις για την πατρίδα όπως λες άρπαξε ένα καλασνίκωφ, καμιά 300αριά σφαίρες και άμε μέχρι την ΒΟυλή. Και αν πάρει και το μάτι και κανέναν Ολι Ρεν, ρίχτου στο ψαχνό και αυτού. Ράμπο...

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 15/07/2010 21:11:46

    @ ZARKO
    1) O GSV (στου οποίου το thread απάντησα και βρισκόμαστε ακόμα) έγραψε:
    "Καποτε ενιωθες υπερηφανος να παρελασεις στις εθνικες εορτες τωρα θεωρηται υπολλειμα φασιστικων περιοδων η παρελαση." - δική του ορθογραφία.

    Απάντησα:
    "ΕΙΝΑΙ φασιστικό υπόλειμμα οι σχολικές παρελάσεις. Καθιερώθηκαν επί Μεταξά."

    Γράφετε:
    "1] φασιστικές εννοείς και τις παρελάσεις που γίνονται κάθε Φεβρουάριο σε Πάτρα, Ξάνθη και ΜΟσχάτο ή αυτές δεν σε πειράζουν;"

    Σας απαντάω:
    "1) Σχολικές παρελάσεις είναι το θέμα. Ποιές άλλες χώρες έχουν;"

    και μου ανταπαντάτε:
    "1] το ότι δεν γίνονται σχολικές παρελάσεις σε άλλες χώρες τι σημαίνει; ότι αυτομάτως πρέπει να απαγορευτούν και εδώ; Αν είναι έτσι να μην τρώμε τζατζίκι, φέτα, ούτε να πίνουμε ούζο και φραπέ γιατί σε καμία άλλη χώρα δεν το κάνουν. (Ενδοχολικές εκλογές γίνονται σε άλλες χώρες;)"

    Καταλήγω
    Η σχολική παρέλαση έχει καθιερωθεί από τον Μεταξά (αυτός ήταν ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ). ΕΙΝΑΙ φασιστικό υπόλειμμα.

    Όσοι το θεωρούν εκδήλωση "ελληνικότητας", τραβάτε να παρελάσετε με τα παιδάκια σας πάνω κάτω τις πλατείες, να χωνέψετε και το τζατζίκι. Τα δικά μου παιδιά δεν θέλω να συμμετέχουν σε αυτό το τσίρκο.

    2) Το θέμα με τις ταυτότητες το δημιούργησε ο Χριστόδουλος για να κοντράρει το επερχόμενο τότε κτηματολόγιο που, ελλείψει έγκυρων τίτλων, θα κουτσούρευε την εκκλησιαστική περιουσία.
    Είχαμε ήδη καταδίκες από ευρωπαϊκά όργανα για την πρακτική της συλλογής θρησκευτικών δεδομένων, αλλά και γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων για το αντισυνταγματικό του πράγματος.
    Ο νόμος πέρασε και δεν πάθαμε τίποτε. Τουλάχιστον το αν βάπτισα ή όχι τα παιδιά μου δεν έχει καταχωρηθεί πουθενά.

    3) Δεν φαίνεται να παίρνει περισσότερη απλοποίηση η σκέψη σας, παρά τα αρχαία που προφανώς ομιλείτε.

    4) Γράφετε:
    "4] φαντάζομαι για τους νεκρούς σλαβόφωνους στο Γράμμο και στο βίτσι θα τρέφεις μεγαλύτερο σεβασμό. Δικαιώμα σου."

    Σας απαντάω:
    "4) Φαντάζεστε ανοησίες. ΚΑΘΕ αγωνιστής πέφτει για τα δικά του πιστεύω όχι για να ορίσει τη δικιά μου ζωή. Μπορεί να με παραδειγματίσει αλλά δεν φέρω καμία υποχρέωση για τη θυσία κανενός. Αλλιώς θα ήταν κάτι σαν το προπατορικό αμάρτημα. Θες – δε θες θα τό ‘χεις στο κεφάλι σου"

    και μου ανταπαντάτε:
    "4] Κάθε αγωνιστής είναι και συναγωνιστής με άλλους. Κανένας δεν πηγαίνει στον πόλεμο για τον ευατό του. Η αυτοπεριχαράκωση του πολίτη οδηγεί στην υποδούλωση του και εν τέλει στον αφανισμό του. Αλλά εσύ από ότι φαίνεται δεν πιστεύεις στα δημοκρατικά ιδεώδη. Δεν σου ζήτησε κανείς να ξεχρεωσεις, αλλά να σέβεσαι.
    * για τον Εβραίο που πέθανε υπερασπιζόμενος τα ελληνικά χώματα ορθώς και λαμπρά έπραξε. Η πίστη στην πατρίδα υπερισχύει των υπολοίπων
    * ας λιώσει αυτή η καραμέλα με τους μισαλλόδοξους που κραδαίνουν το ύψιστο εθνικό σύμβολο. Αν υπάρχουν τέτοιοι είναι πολύ λιγότεροι από όσους νομίζεις ότι υπάρχουν
    *αν είσαι πρόθυμος να σκοτώσεις για την πατρίδα όπως λες άρπαξε ένα καλασνίκωφ, καμιά 300αριά σφαίρες και άμε μέχρι την ΒΟυλή. Και αν πάρει και το μάτι και κανέναν Ολι Ρεν, ρίχτου στο ψαχνό και αυτού. Ράμπο…"

    που βεβαίως δεν ανταπαντά σε τίποτα. Σέβομαι τη θυσία ως πράξη αλλά ΔΕΝ με δεσμεύει για τη δικιά μου ζωή. Εάν η όποια θυσία είχε σκοπό την δικιά μου δέσμευση τότε ΔΕΝ τη σέβομαι διότι μου στερεί, εμένα του ζωντανού, το δικαίωμα να ορίσω τη ζωή μου με βάση τις δικές μου προτεραιότητες.

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ Thraphsorchis 15/07/2010 22:04:51

    Thraphsorchis @
    1] τι thread και spread ρε παληκάρι μου; τι τα γράφεις σε μένα αυτά; δεν έχουμε σχεδιο εναντίον σου, ούτε καν τους ξέρω τους ανθρώπους, το ότιδεν συμφωνούμε με σένα δεν σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε εις βάρος σου και σταμάτα να απευθύνεσαι σε β΄πληθ.
    2] Ο Μεταξάς μεταπολιτευτικά έχει λάβει την μορφή τέρατος, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε. Ουσιαστική, επιστημονική εξέταση της διακυβέρνησης του μόλις προσφάτως ξεκίνησε. Ο φασισμός στην Ελλάδα και γενικά στα Βαλκάνια (με εξαίρεση ίσως την Ρουμανία και σίγουρα την Κροατία) ήταν αστείος σε σχέση με τον φασισμό στη λοιπή Ευρώπη.
    Οι σχολικές παρελάσεις πλέον είναι ακίνδυνες για τα αριστερίστικα σου όνειρα. Έτσι κι αλλιώς οι αραιές πορείες που προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση και ταλαιπωρούν τον κοσμάκη είναι έκφανση δημοκρατίας. Οι σχολικές παρελάσεις σε μάραναν
    3] Στα Βαλκάνια Ορθοδοξία και Εθνος είναι ένα. Αφετηρία του Μακεδονικού Ζητήματος είναι η ίδρυση Βουλγαρικής Εξαρχίας, ο Τίτο το σαθρό οικοδόμημα του μακεδονισμού το στήριξε σε μια σχισματική ''μακεδονική'' Εκκλησία. Το πλήγμα στα οικονομικά του Χριστόδουλου ήταν μια συνέπεια, όχι η αιτία του ζητήματος. Και γω έχω διαφορές με τον κλήρο αλλά ''η Ορθοδοξία για την ελληνική κοινωνία αποτελεί ένα βιωμένο σύμβολο ταυτότητας και μαζικής μνήμης'' και αυτά τα λένε αριστεροί όχι φασίστες, εθνικιστές http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=4598
    4] και για να ολοκληρωθεί η αφελληνισμός των Ελλήνων θα πρέπει να τους καταστρέψουν και την γλώσσα. Υπάρχει ένα βιβλίο ''Η εκδίκηση των τόνων'' (ζητώ συγνώμη από όλους γιατί το χω ξαναγράψει και πιθανόν να φαίνομαι γραφικός) για την αξία του πολυτονικού συστήματος και την εν γένει εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών. Δεν το χουν γραψει φιλόλογοι αλλά γιατροί και παιδοψυχολόγοι. Άρπα το http://www.greekbooks.gr/BookDetails.aspx?id=196395
    5] ''που βεβαίως δεν ανταπαντά σε τίποτα'' για να υπάρξει απάντηση χρειάζεται να διατυπωθεί ερώτηση. Έκανες την παρατήρηση σου και γω την δική μου. Επί της ουσίας μας λες ότι πρέπει να πάω στον πατερα μου και να του πω ''εισαι μλκας που δεν σπούδασες και θυσίασες τα ονειρα σου για να με μεγαλώσεις'' και αυτό να μου πει ''μπράβο'' σύμφωνα με το δικαίωμα μου να ορίσω την ζωή μου με βαση τις δικές μου προτεραιότητες.

   • Greg avatar
    Greg @ Thraphsorchis 17/07/2010 10:07:13

    Κάθε γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται, εμπλουτίζεται ή και απλοποείται με την πάροδο των ετών. Τα ελληνικά διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

    -αρχαία ελληνικά
    -ευαγγελική γλώσσα
    -νέα ελληνικά

    Η επιβίωση της ελληνικής γλώσσας μέχρι σήμερα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην χριστιανική θρησκεία. Η επικράτηση του χριστιανισμού -μέσω της ελληνικής- διατήρησε μέσα στους αιώνες και ελληνόφωνους χριστιανικούς πληθυσμούς, οι οποίοι αλλιώς θα είχαν εξαφανιστεί. Με την δημιουργία του ελληνικού κράτους, δημιουργήθηκε και η επίσημη ελληνική γλώσσα. Δεν ήταν "τεχνητή", αλλά δεν θα μπορούσε παρά να είναι έργο λογίων, που δοκιμάστηκε βέβαια στην πράξη. Η επικράτηση τελικά της δημοτικής ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη, αποτέλεσμα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός, είναι ο σημερινός μας πολιτισμός. Έτσι εξηγούνται, για όσους δεν γνωρίζουν, οι σχέσεις εκκλησίας-κράτους, οι δυσκολίες στον διαχωρισμό τους, κα. Το ελληνικό κράτος, άλλωστε, γεννήθηκε μέσα από τον πόλεμο χριστιανών-μουσουλμάνων, όχι ελλήνων-τούρκων.

  • anonymous avatar
   anonymous @ GSV 15/07/2010 14:39:32

   τωρα βγαινουν απλως ελληνοφωνοι νεοι

   Αν έβγαιναν ελληνόφωνοι καλά θα ήταν. Greeklish γράφουν.

  • nGeorgiopoulos avatar
   nGeorgiopoulos @ GSV 15/07/2010 22:18:29

   H aplopoihsh ths glwssas den einai kati pou apofasizetai ek twn anw. H glwssa eixe hdh aplopoih8ei apo ta ustera buzantina xronia. Meta erxetai o Korahs kai kanei thn Ka8areuousa pou epiballetai ek twn anw me glwssika ekrwmata tupou "ommation". Oi glwsses den apaitoun kamia Dragwna kai kanenan allon gia na diamorfw8oun, diamorfwnontai ston dromo apo thn omilia. Kai epitelous nai, ta arxaia einai nekrh glwssa, den suntassoume me aparemfata, rhmata me genikes kai dotikes. Ta paidia anti na spataloun wres na ma8ainoun dotikes kai aparemfata kalutera na ma8oun swsta ta nea ellhnika wste na apofeugontai kai ellhnikoures tupou "katarxas", poias arxas mwre?
   Kai gia thn geloiothta ths ka8areuousas to gnwsto apo to biblio sumbantwn tou 1923.

   << Λαμπυριζουσης και σελαγιζουσης της σεληνης παρα λιμνην της Δοιρανης εωρακαμεν τους ληστας.
   Κραζων δε "σταθητε, ρε πουσ...ηδες , γαμω το στανιο σας"
   και απαντησαντων "κλαστε μας τα αρ...δια" απεδρασαντε αυτοι !!!!!

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ nGeorgiopoulos 15/07/2010 23:45:57

    Η απλοποίηση της γλώσσας επιβάλλεται πρωτίστως εκ των άνω, μέσω πχ της απλοποίησης της ορθογραφίας (βλ. υπερμετρη χρήση -ι, -ο αντί των -η, -υ, -ει, -οι και -ω) και την εισαγωγή αγγλικών λέξεων και εκφράσεων στον καθημερινό λόγο.
    Όντως η γλώσσα δεν περιμένει καμία Δραγώνα (μπλιαχ) για να διαμορφωθεί. Ευτυχώς να λέμε. Αν διαμόρφωνε την ελληνική γλωσσα η κυρά αυτή, θα λεγαμε ''μπουζαντινά'' χρόνια αντί για ''βυζαντινά'', ''χντχ'' αντί για ''ήδη'' κ.ο.κ..
    Οι εκφράσεις ''γνωστό τοις πάσι'', ''εν αμφιβόλω'',
    “Εν τη ρύμη του λόγου “, “Ειρήσθω εν παρόδω”, ''Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια'', ή επίσης ''παραιτούμαι του δικαιώματος'', είναι τελείως άγνωστες και ανήκουν σε νεκρή γλώσσα. Και τα λατινικά είναι νεκρή γλώσσα αλλά χρησιμοποιούνται στην νομική.
    Εμ αν ήξεραν τα παιδιά μας αρχαία δεν θα έκαναν λάθη του τύπου ''κατ' αρχάς''. Εντούτοις ξέρουν όλα τα σουπερ ντούμπερ έξτρα σπέσιαλ εξαρτήματα των η/υ και των κινητών τηλεφώνων.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ nGeorgiopoulos 16/07/2010 05:29:34

    Στο πρωτότυπο λέει σταυρό όχι στανιό.
    Αλλά ξέρετε που γράφετε... οπότε σοφή η παραφθορά.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ nGeorgiopoulos 16/07/2010 10:22:43

    Από αναφορά του Μοπίραρχου Πετράκη. Μορφή!

 45. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 15/07/2010 14:36:09

  Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στην κοινωνία που υποστηρίζουν ότι η παιδεία τώρα είναι καλύτερη, γιατί για παράδειγμα τα παιδιά του Γυμνασίου - Λυκείου μαθαίνουν περισσότερα πράγματα νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν. Π.χ. αρκετά κεφάλαια των μαθηματικών που τώρα τα μαθαίνουν στην Γ' Γυμνασίου, παλιά τα μάθαιναν στη Β' και Γ' Λυκείου. Η λογική αυτή είναι λάθος γιατί εστιάζει στην ποσότητα και χάνει την ποιότητα. Αυτό που γίνεται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (όταν διαμορφώνεται ακόμα ο χαρακτήρας των μαθητών) είναι η παροχή όγκου πληροφοριών και μάλιστα με αποσπασματικό τρόπο (ανοίξτε κάποιο βιβλίο Γυμνασίου ή Λυκείου και θα το διαπιστώσετε εύκολα). Επίσης, έχει εισαχθεί και το σύστημα των πολλαπλών απαντήσεων (multiple choice), όπου τσεκάρεις τη σωστή. Αυτό δίνει 3-4 πιθανές απαντήσεις σα μασημένη τροφή, ευνοεί το τσεκάρισμα στην τύχη (ΠροΠό) και περιορίζει τους ορίζοντες αναζήτησης και τεκμηρίωσης της ορθής απάντησης. Όλα αυτά ευνοούν την παπαγαλία, μειώνουν την κριτική σκέψη και οι μαθητές καταλήγουν σαν computers με τεράστιο σκληρό δίσκο και πολύ αργό τσιπάκι επεξεργαστή.

  Είναι επίσης γεγονός ότι σήμερα 'παράγονται' (αυτή είναι η λέξη που απεικονίζει την πραγματικότητα) περισσότεροι διδάκτορες από ότι παλιότερα. Και λοιπόν, και τι έγινε; Τι είναι το διδακτορικό δίπλωμα; Είναι μόρφωση; Δυστυχώς όχι. Το διδακτορικό είναι απλά και μόνο εξειδίκευση σε κάτι. Και το χειρότερο είναι ότι είναι τέτοιος ο καταμερισμός των εξειδικεύσεων, ώστε πολλές φορές διδάκτορες διαφορετικών αντικειμένων της ίδιας επιστήμης δε μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους! Αυτό που τελικά παράγεται είναι εξειδικευμένοι 'εργατοτεχνίτες' της επιστήμης. Το αν θα αποκτήσει κανείς ευρύτερη παιδεία της επιστήμης του και αν θα γίνει ολοκληρωμένη επιστημονική προσωπικότητα, εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στην προσωπική φιλοτιμία και φιλομάθεια του καθενός. Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι εστιάζουν στο στενό τους αντικείμενο.

  Άλλα είναι τα κριτήρια της μόρφωσης και μπορείς να τα διακρίνεις από τον τρόπο που μιλάει και εκφράζεται κανείς. Η γλώσσα είναι συστατικό στοιχείο της μόρφωσης. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος σκέπτεται με λέξεις που αντιπροσωπεύουν νοήματα. Άμα του τσακίσεις κάποιου τη γλώσσα και του περιορίσεις το λεξιλόγιο και τον τρόπο έκφρασης, μοιραία του περιορίζεις και τον τρόπο σκέψης. Αυτό κάνουν τα περισσότερα σχολικά εγχειρίδια και αντί να δομούν, τελικά αποδομούν τη σκέψη του μαθητή. Αυτό είναι εμφανές σε όλο το φάσμα, από τους αθλητικούς ρεπόρτερς π.χ. ("απέκρουση", "επιτίθονται", κλπ) έως τους νέους πολιτικούς της ξύλινης γλώσσας, των τσιτάτων και των συνεχών σαρδάμ (ο ΓΑΠ εξαιρείται γιατί άλλη ήταν η μητρική του γλώσσα) που συχνά δε βγάζεις νόημα τι ακριβώς θέλουν να πουν. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μπορέσεις ποτέ να τα μάθεις 'όλα' για όλα τα θέματα και σε όλες τους τις λεπτομέρειες, μπορείς όμως να πάρεις μια καλή ιδέα για το 'όλον' σε κάθε περίπτωση και να διαμορφώνεις ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική άποψη. Αυτό όμως είναι το μόνο που δε γίνεται στο σημερινό σχολείο.

  Υ.Γ.1 Εκπαιδευτικέ (3:18), οι 3 και βάλε δεκαετίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και με τις αντίστοιχες της ΝΔ, οπότε μη βάζεις κομματικά και συναισθηματικά ζητήματα. Πάντως, το εφετζίδικο που ανέφερες στο σχόλιό σου εκείνο, είναι απτή απόδειξη της αποσπασματικότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

  Υ.Γ.2 Αυριανιστή (9:45), της δημοτικής είμαι κι εγώ, αλλά η γνώση της καθαρεύουσας λειτουργεί σα γέφυρα μεταξύ της νέας και της αρχαίας ελληνικής.

  • n Georgiopoulos avatar
   n Georgiopoulos @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 16/07/2010 02:34:09

   Η καθαρευουσα ειναι τεχνητη γλωσσα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ n Georgiopoulos 16/07/2010 06:52:58

    Το ίδιο και η δημοτική. Διάβασε όλα τα κείμενα-καταγραφές της επαναστατικής περιόδου, δεν θα βρεις κανένα στη σημερινή δημοτική. Διάβασε το "Ταξίδι μου" το Ψυχάρη (1888), το πρώτο έργο της δημοτικής, εκεί να δεις τεχνητότητα. Μια γλώσσα ακραία, που ξενίζει, που δεν υπήρχε ποτέ πραγματικά, ούτε υπήρξε ποτέ στη συνέχεια.

    Η διαφορά καθαρεύουσας και δημοτικής δεν είναι ως προς την τεχνητότητα, είναι ως προς το βαθμό λεξιλογικής δυσκολίας, τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα που χρησιμοποιεί η κάθε μία και την αρχαιοπρέπεια λέξεων και εκφράσεων. Κάποια γραμματικά φαινόμενα που είχαν καταργηθεί από τον προφορικό λόγο, αλλά επιβίωναν θαυμάσια στον ζωντανό γραπτό λόγο.

    Η καθαρεύουσα δεν επιβλήθηκε νομικά, αλλά επιβλήθηκε απο τους λόγιους, λογοτέχνες και άλλους. Αυτό το φαινόμενο, το να έχει δηλαδή μια γλώσσα ένα επίπεδο ανώτερο και πολυπλοκότερο στον κόσμο των λογίων και των λογοτεχνών, δεν είναι ούτε μόνον ελληνικό ούτε μόνον σύγχρονο. Ας δούμε μόνον τη γλώσσα του Αριστοφάνη (που καταγράφει αξιόπιστα τον προφορικό λόγο της κλασικής Αθήνας) και του σύγχρονού του Θουκυδίδη, πόση διαφορά έχουν. Η γλώσσα του Θουκυδίδη είναι κανονικότατη "καθαρεύουσα" σε σχέση με την απλούστερη γλώσσα του Αριστοφάνη. Κάποιος (εσύ;) έκανε παραπάνω λόγο για τα Ευαγγέλια και τη γλώσσα τους ότι δεν είναι "κανονικά αρχαία". Ας δούμε όμως τη γλώσσα του Μάρκου και του Ματθαίου (σαφώς απλούστερη) και ας δούμε και τη γλώσσα του πιο μορφωμένου (γιατρού στο επάγγελμα) Λουκά, πόση διαφορά έχουν. Τα ίδια βλέπουμε βέβαια και σε όλες τις γλώσσες, ευρωπαϊκές και όχι μόνον. Φεύγοντας από Ευρώπη και κοιτώντας π.χ. τι γίνεται στην αραβική γλώσσα, που εκτείνεται σε αχανείς εκτάσεις η χρήση της και μιλιέται από αρκετά διαφορετικόύς λαούς, βλέπεις εκεί ότι υπάρχει μια ενιαία "καθαρεύουσα", που μάλιστα πλησιάζει πολύ την αρχαιοπρεπή γλώσσα του Κορανίου (λογικό μια που η θρησκεία αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα γλωσσικής και εθνικής ενοποίησης μεταξύ των Αράβων), ενώ οι κατά τόπους διάλεκτοι (με δεδομένη μάλιστα και την αρκετά διαφορετική κατά τόπους φωνηεντοποίηση μιας γλώσσας που γράφει καταρχήν μόνον σύμφωνα) είναι ακαταλαβίστικες από τη μία περιοχή στην άλλη. Τι είναι όμως η γλώσσα που ακούγεται π.χ. στις αραβικές τηλεοράσεις; Μια μορφή "καθαρεύουσας" με τα δικά μας δεδομένα.

    Αυτές οι κατά τόπους διαφοροποιήσεις διαλέκτων έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο και στη δική μας περίπτωση, όταν το 19ο αιώνα οι διάλεκτοι ήταν ακόμη ζωντανές. Σήμερα, ζωντανή διάλεκτος υπάρχουν στην ουσία μόνον στην Κύπρο, και αυτό λόγω της μη ένταξης της νήσου στο ελληνικό κράτος. Σε όλα τα άλλα μέρη, η διάλεκτος δεν είναι η κατεξοχήν ομιλούμενη γλώσσα. Όταν όμως ήταν, υπήρχε ανάγκη για μια συμβατική γλώσσα, που λογικό ήταν να είναι προσαρμοσμένη μάλλον προς την Εκκλησιαστική γλώσσα, ενοποιητικό γλωσσικό παράγοντα στο σύνολο του έθνους, απελευθερωμένου και σκλαβωμένου. Ας σκεφτούμε μόνον ότι τα ποντιακά (πολύ πιο αρχαιοπρεπής διάλεκτος απο τις ελλαδικές διαλέκτους) ήταν η γλώσσα της καθημερινότητας στον Πόντο, αλλά η επικοινωνία με τους λοιπούς Έλληνες δεν μπορούσε να γίνεται σε αυτή τη γλώσσα. Σε ποια άλλη γλώσσα θα γίνονταν; Μα σε ποια άλλη από την εκκλησιαστική, που την κατείχαν όλοι οι τότε εγγράματοι;

    Σε τελική ανάλυση, η καθαρεύουσα ήταν μια τεχνητά απλοποιημένη μορφή της ζωντανής, τον καιρό της απελευθέρωσης, εκκλησιαστικής γλώσσας. Ζωντανής όχι μόνον σε επίπεδο Εκκλησίας, αλλά και σε επίπεδο επίσημου λόγου και σε επίπεδο μη εκκλησιαστικής γραμματείας. Σήμερα παραμένει ζωντανή αυτή η γλώσσα, σε πείσμα των καιρών, μόνον μέσα στην Εκκλησία, αλλά αυτό δεν έχει σημασία για τη συζήτησή μας. Η ουσία είναι ότι, εκ των πραγμάτων, αποδεικνύεται ότι η λόγια τεχνητότητα της καθαρεύουσας έκανε κακό στη ζωντάνια της γλώσσας, αφού οδήγησε στη μη λόγια, αλλά πολιτικάντική τεχνητότητα της δημοτικής. Αν είχε αφεθεί η εκκλησιαστική γλώσσα να λειτουργήσει ενοποιητικά με φυσιολογικό και ζωντανό τρόπο, τότε η ζωντάνια και η φυσιολογική επαφή μεταξύ της απλότητας του προφορικού λόγου και της πολυπλοκότητας και του σαφώς ανώτερου επιπέδου του γραπτού λόγου θα είχε οδηγήσει σε φυσιολογικές γλωσσικές εξελίξεις, χωρίς τον πολιτικαντισμό των δημοτικιστών, χωρίς τον ψωνισμό των καθαρευουσιάνων και αχρείαστες συγκρούσεις.

    Ας πάρουμε μόνον για παράδειγμα την αρχαιοπρεπή γλώσσα του Παπαδιαμάντη, πόσο ζωντανή μας φαίνεται σε σύγκριση με τον πράγματι τεχνητό αρχαιοπρεπισμό της καθαρεύουσας. Και ας πάρουμε και την τεχνητά δημοτική γλώσσα του Ψυχάρη (αλλά και του Μ. Τριανταφυλλίδη), πόσο νεκρή μας φαίνεται σε σύγκριση με την πραγματικά λαϊκή γλώσσα του Μακρυγιάννη, ώστε να γίνει αντιληπτό το κοινό έγκλημα δημοτικιστών και καθαρευουσιάνων εις βάρος της ελληνικής γλώσσας. Της διαχρονικής και ζωντανότατης μέχρι σήμερα, ενιαίας ελληνικής γλώσσας.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ n Georgiopoulos 16/07/2010 07:13:57

    Επώνυμε, αφιερωμένο...

    ...Ἦτον ἀπόλαυσις, ὄνειρον, θαῦμα. Εἶχεν ἀπομακρυνθῆ ὡς πέντε ὀργυιᾶς ἀπὸ τὸ ἄντρον, καὶ ἔπλεε, κ᾿ ἔβλεπε τώρα πρὸς ἀνατολᾶς, στρέφουσα τὰ νῶτα πρὸς τὸ μέρος μου. Ἔβλεπα τὴν ἀμαυρὰν καὶ ὅμως χρυσίζουσαν ἀμυδρῶς κόμην της, τὸν τράχηλόν της τὸν εὔγραμμον, τὰς λευκὰς ὡς γάλα ὠμοπλάτας, τοὺς βραχίονας τοὺς τορνευτούς, ὅλα συγχεόμενα, μελιχρὰ καὶ ὀνειρώδη εἰς τὸ φέγγος τῆς σελήνης. Διέβλεπα τὴν ὀσφύν της τὴν εὐλύγιστον, τὰ ἰσχία της, τὰς κνήμας, τοὺς πόδας της, μεταξὺ σκιᾶς καὶ φωτός, βαπτιζόμενα εἰς τὸ κῦμα. Ἐμάντευα τὸ στέρνον της, τοὺς κόλπους της, γλαφυρούς, προέχοντας, δεχομένους ὅλας τῆς αὔρας τὰς ριπᾶς καὶ τῆς θαλάσσης τὸ θεῖον ἄρωμα. Ἦτο πνοή, ἴνδαλμα ἀφάνταστον, ὄνειρον ἐπιπλέον εἰς τὸ κῦμα· ἦτον νηρηίς, σειρήν, πλέουσα, ὡς πλέει ναῦς μαγική, ἡ ναῦς τῶν ὀνείρων!..

    Από το Ὄνειρο στὸ κύμα

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ n Georgiopoulos 16/07/2010 15:22:37

    @Γιάννης Φαίλτωρ

    μ' αρέσει ρε γμτ μου αυτή η γλώσσα. Για την καθαρεύουσα λέω. Τεχνητή ξε-τεχνητή, διαφωνώ, συμφωνώ, μ' αρέσει. Σάμπως οι γυναίκες οι όμορφες δεν είναι τεχνητές κατά ένα 30% τουλάχιστον. Ολο Hondos Center μπαινοβγαίνουν...Και συγνώμμη ρε σεις κορίτσια αλλά...

    Αλλά έχω μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό. Είμαι φαταούλας. Μ' αρέσει και η δημοτική. Οχι η δημοτικιά, για να εξηγούμαι. Η δημοτική. Κι άμα πάω στο χωριό μου -μόλις γύρισα- πιάνω τον εαυτό μου να μεταχειρίζεται ουσιαστικά και ρήματα στο πανελλήνιο άγνωστα. Με τοπική ισχύ μόνο δηλαδή.

    Η καθαρεύουσα είνα σαν σαραντάρα με φουστάνι παλαιάς εποχής, ολόσωμο, απ' εκείνα τα θηλυκά. Και με καπελίνο. Ολο υπόσχεση. Κουκλάρα. Ξεμυαλίστρα. Η αρχαία ΄(ποια απόλες τώρα μην τα ρωτάς) είναι κυρία. Κλάσεως. Με σινιέ ταγιέρ και γόβα στιλέτο. Ξελογιάστρα μεγάλη. Σου σκίσει την ψυχή. Η νεο-ελληνική καθομιλουμένη δημοτική είναι το καινούριο, το κοράσιον, που ξέρει πως ότι τρέλλα και να κάνει είναι εκ του ασφαλούς. Δεν κινδυνεύει. Μπορεί να ερωτευθεί το πιο ξενικό χωρίς κίνδυνο λόγω της άπειρης δύναμης που κουβαλάει από τις άλλες δυο. Και τον αφαλό της να δείξει. Της μάθανε να βγάζει τα φρύδια της, ε τα πνεύματα και τους τόνους. Πειράζει, ναι, αλλά θα το πάρει χαμπάρι αργά ή γρήγορα και θα ισιοπατήσει. Τι είναι ένας και δυο υπουργοί για την ελληνική; Αμελητέοι. Ούτως ή άλλως όλοι αυτοί είναι "των καλών άπειροι όντες".

    Και λέω κι εγώ, έτσι για να ρίξω λάδι στη φωτιά, ότι αρχαία, καθαρεύουσα, δημοτική, θρακιώτικα, ποντιακά κλπ κλπ είναι ΜΙΑ γλώσσα. Η ίδια γλώσσα. Πάντα η ίδια γλώσσα. Ζωντανή. Ζει με μας και μας κρατάει ζωντανούς. Κι εμείς ζούμε μαζί της. Την κουβαλάμε και μας κουβαλάει. Αν ο έλληνας μάθει σωστά, το λίγο λίγο, να χειρίζεται μια εκδοχή της την έκανε την δουλειά του. Διότι έλληνας είναι δουλειά. Σοβαρή δουλειά. Ελληνας είναι αυτός που συντηρεί μέσα στον χρόνο την πρόταση για τον εξανθρωπισμό του ανθρώπου. Και βασική του υποχρέωση, για να κάνει και την δουλειά του σωστά, είναι να μιλάει την γλώσσα του. Οσο σωστά δύναται ο καθένας. Διότι μες τη γλώσσα του είναι όλα. ΟΛΑ λέμε. Γραμμένα. Με το νι και με το σίγμα.

    Στο χωριό μου λένε το αγγείο αγγειό και γκιούμι (εκ του το αγγείο μου). Το γκιούμι είναι αυτό που κουβαλάνε το γάλα, το μεγάλο δοχείο. Τρέχα γύρευε τώρα από πότε. θρακιώτες αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα τις μιλάνε αυτές τις λέξεις.

    Η ελληνική, όλες οι εκδοχές, είναι το υπερ-εργαλείο που έφτιαξε ποτέ ο άνθρωπος. Οχι ο υπολογιστής, το ψαλίδι κι ο τροχός. Η ελληνική. Δεν πα να καταργούνε οι Τρίτσηδες τα αρχαία (κακώς βέβαια). Οι έλληνες όσο μιλάνε αυτή τη γλώσσα, όποια εκδοχή, έχουμε ελπίδες. Κι εμείς κι όλος ο κόσμος.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ n Georgiopoulos 16/07/2010 16:03:21

    @ Θρὰξ Άναρμόδιος

    Πόσο δίκιο έχεις.
    MIA. Όπως ακριβώς το είπες. Ζωντανός οργανισμός. Εξελισσόμενος. Αυτό που αλλάζει είναι η ΜΟΡΦΗ της. Και η κάθε διαφορετική μορφή εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Άλλες οι ανάγκες του γραποτύ λόγου, άλλες της λόγιας τέχνης, άλλες της απλής καθημερινλης επικοινωνίας.
    Η γλώσσα του Παπαδιαμάντη π.χ. είναι πανέμορφη. Όμως είχε διχάσει (τι πρωτότυπα ελληνικό!) τους κριτικούς. Οι επικριτές της τη χαρακτήρισαν προβληματική, σχολαστική, αδρανή επιβίωση του παρελθόντος κλπ. Άλλοι την ύμνησαν, όπως ο Ελύτης.
    Φαίνεται ότι ψάχουμε πάντα αφορμές να τσακωνόμαστε.

    Να όμως κι ένα απόσπασμα της γλώσσας του λαού, της δημοτικής μέσα από το ομορφότερο ίσως δημοτικό μας τραγούδι, Της Λιογέννητης, που χάνεται χρονικά στα βάθη του Βυζαντίου.

    Ο Κωσταντής είναι σφοδρά ερωτευμένος με τη βασιλοπούλα Λιογέννητη. Της στέλνει προξενητάδες για να την κάνει γυναίκα του. Πρόσεξε την άρνηση της περήφανης κόρης:

    "Για πήτε του του Κωσταντή, του μοσκαναθρεμμένου,
    δε θέλω τον, δεν χρήζω τον, δεν καταδέχομαί τον.
    Σαν έρθη η μάννα μ' απ' τη γης κι' ο κύρης μ' απ' τον Άδη,
    τα δυο μ' αδέρφια τα καλά από τον Κάτω κόσμο,
    να σπείρουνε τη θάλασσα σιτάρι να καρπίση
    χρυσάγανο, χρυσόσταχο και χρυσοκονδυλάτο,
    και με τ' άργυροδρέπανα να μπουν να το θερίσουν,
    κ' εις τον αφρό της θάλασσας να κάμουνε τ' αλώνι,
    μηδέ και τάχυρο βραχή μηδέ και το σιτάρι,
    μηδέ την πάχνη τ' αλωνιού αέρας να την πάρη,
    τότε κ' εγώ τον Κωσταντή θα τόνε πάρω γι' άντρα,
    και πάλι ναί, και πάλι όχι, και πάλι σα μου δόξη."

    Υπάρχει κάτι πιο υπερρεαλιστικό από αυτό?
    Και σε τι γλώσσσα? Ολοζώντανη δημοτική!

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ n Georgiopoulos 16/07/2010 16:21:12

    Γιάννη, αριστούργημα.

    Κι έχω και την υποψία ότι θα το καταλάβαιναν όλοι οι έλληνες ανεξαρτήτως εποχής και περιοχής. Ανεξαρτήτως διαλέκτου, ντοπιολαλιάς κλπ. Από τους ομηρικούς και παλιότερα μέχρι τους σύγχρονους έλληνες.

    Δηλαδή τι υποψία. Βεβαιότητα. Είμαι σίγουρος ότι αν αντάμωναν ένας σημερινός έλληνας με έναν της αρχαιότητας, από οποιεσδήποτε περιοχές, σε λίγο όχι μόνο θα συζητούσαν κανονικά, αλλά, επειδή είναι σίγουρο ότι θα διαφωνούσαν, θα τραβούσαν κι έναν ξεγυρισμένο καβγά ελληνικώτατο (lol), προς δόξαν της φυλής και του γένους.

    Κι όπως κοροϊδεύει κι ο Αριστοφάνης στους Ορνιθες, θα κατέληγαν κατά την ελληνικώτατη συνήθεια, στα δικαστήρια (lol εκ νέου).

    Είμεθα άπαιχτοι και ωραίοι.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • gloup avatar
    gloup @ n Georgiopoulos 16/07/2010 17:05:26

    Τι αριστουργηματικό δημιούργημα,τι δύναμη είναι η γλώσσα μας, σε κάθε της εκδοχή. Τι περιουσία και προστασία για όποιον την καλλιεργεί. Αυτόν τον κακομοιριασμένο τον Θραυσοκάτι (Thraph.)τον έκανε ρόμπα η Λιογέννητη. Ευχαριστίες στον Γιάννη Φαίλτωρ για την υπόμνηση του ποιήματος και στον Φαήλο Κρανιδιώτη που έριξε την πέτρα στα λιμνασμένα, βρώμικα νερά.

 46. Greco avatar
  Greco 15/07/2010 15:03:03

  δωστε σε εναν αμαθη ανθρωπο χωρις ιδανικα, με καταγωγη για την οποια πιθανως να ντρεπεται...

  φραγκα και σκορπιες-περιορισμενες γνωσεις

  και θα βγει το εκτρωμα τυπου "θραψορχη"(!)

  (εξω οι ελληνοφωνοι!)

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Greco 15/07/2010 17:46:59

   That hurts!!! :(

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Greco 15/07/2010 19:27:38

   A propos ...

   Τα φράγκα πως τα συμπεράνατε;

 47. ekpaideytikos avatar
  ekpaideytikos 15/07/2010 15:43:23

  > Και το 80-83 που πήγα Λύκειο (είμαι ακριβώς 45), την Τρίτη Δέσμη, κλασσικό την λέγαμε μεταξύ μας. Δεν το ‘ξερες; Μήπως είσαι υδραυλικός τελικά; Άντε ας δεχτώ πως είσαι ότι δηλώνεις, για την οικονομία της συζήτησης

  Οπότε δηλαδή όλα είναι στο περίπου - και λίγο τραβηγμένα προς τα πάνω...

  Εμμμ... δημόσιος λόγος στο "περίπου" δεν πιάνεται!

  Τελοσπάντων, δεν έχω διάθεση να μπω στην ουσία πολλών από αυτά που θίγονται σε αυτή τη συζήτηση, σας συμβουλεύω όμως - και στην ηλικία που είστε ξέρετε πως δεν πρέπει να αποκρούετε τις συμβουλές, "μη καταπιάνεστε στο δημόσιο λόγο, για πράγματα που δε γνωρίζετε σε βάθος."

  "Αν υπάρχει ανάγκη, π.χ. όπως σε μια κοινωνική συνάντηση και συζήτηση για τον καιρό... εσείς δείξτε ότι διαφέρετε από τους άλλους, εισάγοντας π.χ. νέες θεματικές συζήτησης .. για το μουντιάλ... για τον πώλ το χταπόδι... αλλά μη μπαίνετε σε θέματα παιδείας." Η παιδεία είναι ταυτόσημη του βαθμού (της αξιολόγησης).

  Θα σας ταράξουν στη βαθμολογία!

  Ή αλλιώς θα σας αξιολογήσουν πολύ χαμηλά στην κλίμακα!

  • ZARKO avatar
   ZARKO @ ekpaideytikos 15/07/2010 15:53:16

   Ε όχι και πωλ το χταπόδι. Παύλος το χταπόδι έπρεπε να γράψεις, μην υποβαθμίζεις τα ελληνικά χταπόδια και μην είσαι ξενομανής...

 48. Α.Κ. avatar
  Α.Κ. 15/07/2010 15:50:22

  Αγαπητοί σχολιαστές

  Διάβασα όλα τα σχόλια μέχρι τις 17:30.

  Μου προκαλεί ΚΑΤΑΠΛΗΞΗ που ανάμεσα σε τόσους σχολιαστές σε αυτό το φιλόξενο και υψηλού (εκτός εξαιρέσεων βεβαίως) επιπέδου μπλογκ, δεν βρέθηκε ένας να προβάλλει την ΥΨΙΣΤΗ ανάγκη της (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ) διδασκαλίας στα ελληνικά σχολεία, των δύο μεγαλυτέρων πνευματικών παρακαταθηκών των Ελλήνων: της ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ και του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ.

  Είναι εκ των ων ουκ άνευ η διδασκαλία του τρόπου ανάλυσης, της μεθόδου του ΣΚΕΠΤΕΣΘΑΙ, του τρόπου αποκάλυψης παντός ψεύδους, τα οποία προσφέρει η Φιλοσοφία (από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα), αλλά και η διδασκαλία του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, της ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ, της ΕΥΘΥΝΗΣ, της ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ που προσφέρει η διαδασκαλία του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ.

  Τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους.

  Και ένα εξατομικευμένο σχόλιο προς Thraphsorchis 15/7, 16:00
  Σε μία ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ κοινωνία, ο Πολίτης δεν έχει μόνο Δικαιώματα έχει και Υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις που τις οφείλει, όχι προς έναν άνθρωπο ή την κυβέρνηση, αλλά στην ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΚΑΘΕΑΥΤΗ στην οποία και ο ίδιος ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ.
  Συγκρατείστε παρακαλώ, ότι η έννοια του ΠΟΛΙΤΗ συνδέεται ΣΤΕΝΟΤΑΤΑ με την έννοια του ΟΠΛΙΤΗ. Δεν ζητάς μόνο από την ΠΟΛΙΤΕΙΑ (και δεν εννοώ το "κράτος"). Πρέπει και να προσφέρεις αλλά ενίοτε και να ΥΠΑΚΟΥΣ στην πλειοψηφία.

  • ataktos avatar
   ataktos @ Α.Κ. 15/07/2010 15:55:26

   προσωπικά .. προτιμώ .. τον Αριστοτέλη

   • Α.Κ. avatar
    Α.Κ. @ ataktos 15/07/2010 16:00:55

    Εάν αναφέρεστε στην σκληρή κριτική του στη Δημοκρατία, συμφωνώ. Δεν είναι το τέλειο σύστημα. Από την άλλη...η διδασκαλία των θετικών και των αρνητικών στοιχείων του πολιτεύματος, δεν θα έπρεπε να είναι ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ στα ελληνικά σχολεία; (και όχι μόνο)

  • ekpaideytikos avatar
   ekpaideytikos @ Α.Κ. 15/07/2010 17:08:51

   > την ΥΨΙΣΤΗ ανάγκη της (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ) διδασκαλίας στα ελληνικά σχολεία, των δύο μεγαλυτέρων πνευματικών παρακαταθηκών των Ελλήνων: της ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ και του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ.

   Στην πρωτοβάθμια, την τριτοβάθμια, τη μεταπανεπιστημιακή. διδάσκονται 100% (φυσικά και στη δευτεροβλαθμια, αγνοώ τη μορφή - την ονομασία του μαθήματος)

   Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εδώ το θέμα είναι ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής ("πολιτικός εργάτης") της παιδείας.
   Δοιμάστηκαν όλοι. Είναι νωπές οι μνήμες κάθε διαχείρισης και διαχειριστή.

   Απορρίπτονται για τη συνέχεια.


   Πολιτικό κενό, πάμε παρακάτω.

   • Α.Κ. avatar
    Α.Κ. @ ekpaideytikos 15/07/2010 17:33:27

    Προφανώς αγαπητέ δεν αντιληφθήκατε (και φταίει η τηλεγραφικότητά μου) τη σημασία της ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ διδασκαλίας.

    1) Αναφέρομαι στην 1βάθμια και την 2βαθμια εκπ.
    2) Δεν εννοώ διδασκαλία της μορφής: "ο Αριστοτέλης είπε αυτό (χωρίς ανάλυση), διάβασε 1 σελίδα στο σπίτι και ίσως σε εξετάσω αύριο". Αυτό δεν είναι ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Δεν είναι καν φιλοσοφία.
    3) Ουσιαστική σημαίνει ΟΛΑ τα μαθήματα των σχολείων να εκκινούν π.χ. από τη ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ των επιστημών που αγγίζουν, από την αναζήτηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και κατά πόσο αυτή είναι εφικτή.
    4) Διδασκαλία Φιλοσοφίας είναι να μάθεις στα παιδιά να ΑΝΑΛΥΟΥΝ, να ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ πέραν τον μηνυμάτων των ΜΜΕ, να στέκονται στην Πνύκα και να ΝΙΩΘΟΥΝ την ΕΥΘΥΝΗ που έχει η ψήφος, να μαθαίνουν ότι είναι, κατά Σάρτρ, "καταδικασμένοι να ζούνε ελεύθεροι" και τι σημαίνει αυτό ΠΡΑΚΤΙΚΑ για τη ζωή τους, ενώ την άλλη μέρα να μαθαίνουν τον "ιστορικό υλισμό" του ΜΑΡΞ και πώς έβλεπε αυτός ότι θα εξελιχθεί η ΖΩΗ ΤΟΥΣ.
    5) Για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ένα μόνο θα πω: μήπως δεν πρέπει να μάθουν τα παιδιά ότι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ διά ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ;

    Θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες. Νομίζω καταλάβατε όμως ότι η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ διδασκαλία της ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ετοιμάζει ΠΟΛΙΤΕΣ με ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ για τις επιλογές τους και γενικά ανθρώπους που δεν τρώνε εύκολα κουτόχορτο.

    Μήπως γι' αυτό η διδασκαλία τους έχει τη μορφή που όλοι ξέρουμε ;;

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Α.Κ. 15/07/2010 21:24:30

   @Α.Κ. 17:50

   ΝΝΝΝαι. Και;

   Κάναμε και στον καιρό μου αγωγή του πολίτη και τα θυμάμαι.

   Υπακούω στην πλειοψηφία. Πληρώνω τους φόρους μου στο ακέραιο. Έκανα δύσκολο και πλήρες, στρατιωτικό. Σπούδασα - δούλεψα - έκανα παιδιά.

   Η πλειοψηφία δεν έχει κανένα δικαίωμα στη σκέψη μου.

   Όσο δε αφορά την ύπαρξή μου, δε θα πάω να σκοτωθώ επειδή κάποιος με θυμιάτισε. Εξάλλου είστε τόσοι πολλοί πρόθυμοι για αυτήν την τιμή…

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Α.Κ. 16/07/2010 15:35:10

   @Α.Κ. says:
   15/07/2010 at 17:50

   "
   Αγαπητοί σχολιαστές

   Διάβασα όλα τα σχόλια μέχρι τις 17:30.

   Μου προκαλεί ΚΑΤΑΠΛΗΞΗ που ανάμεσα σε τόσους σχολιαστές σε αυτό το φιλόξενο και υψηλού (εκτός εξαιρέσεων βεβαίως) επιπέδου μπλογκ, δεν βρέθηκε ένας να προβάλλει την ΥΨΙΣΤΗ ανάγκη της (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ) διδασκαλίας στα ελληνικά σχολεία, των δύο μεγαλυτέρων πνευματικών παρακαταθηκών των Ελλήνων: της ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ και του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ.
   "

   Αγαπητέ Α.Κ. αυτό το δεύτερο, περί πολιτεύματος, το έχω αναλάβει (lol) προσωπικά. Αλλά έλειπα στην γενέτειρα μερικές ημέρες και δεν όρισα αντικαταστάτη. Σκέφτηκα να τους αφήσω να ησυχάσουνε και λίγο. Είχανε και πιο επείγοντα ενδιαφέροντα οι συσ-σχολιαστές εδώ, ποδοσφαιρικά και λίγο μικροπολιτικά. Επανήρθα όμως (lol δις)

   Μ' έχει φάει όμως και η μοναξιά. Που και που ακούω κάναν καλό λόγο. Να μην είμαι κι άδικος.

   Τα περί φιλοσοφίας είναι πιο βαρύ σαν θέμα από τα πολιτειακά ζητήματα. Και λόγω θέρους... Είχαμε όμως μια πρώτη αναγνωριστική σύγκρουση. Χωρίς πολλά θύματα ευτυχώς. Διότι δεν βοηθά και η ιδιοσυγκρασία μας. Είμεθα συγκρουσιακοί τύποι, εθνικώς.

   Στο μόνο που συμφωνούμε όλοι είναι η Δημοκρατία. Δηλαδή δεν είχαμε καμμιά σοβαρή ένσταση. Συμφωνία πανεθνική. Μένει τώρα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι και τι δεν είναι δημοκρατία.

   Εχω παραγγείλει στοκ επιδέσμους για την επικείμενη μάχη.

   Θραξ Αναρμόδιος

 49. ekpaideytikos avatar
  ekpaideytikos 15/07/2010 16:06:30

  >Ακριβώς, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο Ηγέτης που θα επεξεργαστεί ένα νέο συνολικό Εθνικό Δόγμα, έναν οδηγό για την Ελλάδα στον ταραχώδη 21ο αιώνα. Η αναμόρφωση της παιδείας με βάση

  Παρακολουθώντας από τον τύπο τη μέχρι τπώρα πολιτεία του (αφότου εκλέχτηκε - και γιατί όχι και την προηγούμενη), θα τη συνέκρινα σαν ισάξια του αβραμό, που έλαβε το χαρακτηρισμό του (αυτον που έλαβε)

  Επειδή είναι ανάγκη σε αυτόν τον τόπο να υπάρχουν ισχυρά κόμματα, αυτός ο ΗΓΕΤΗΣ (κατά την ταπεινή μου γνώμη) θα σας οδηγήσει στο νούμερο 12-18%. κοντά είναι οι εκλογές του νοέμβρη - όπου μπορούν να υπολογιστούν σαν πολιτικό βαρόμετρο. Θα σας λιμνάσει εκεί για χρόνια. Όπως λίμνασαν (και διαλύθηκαν?) οι χριστιανοδημοκράτες στην Ιταλία.

  Βρείτε κανέναν άνθρωπο που δίνει μια κάποια πολιτική σοβαρότητα... π.χ. το Δήμα... Δώστε του την ευκαιρία να ψηθεί τώρα στην αντιπολίτευση και σε 3-4 χρόνια να βγει στην κόντρα!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ekpaideytikos 15/07/2010 16:12:25

   Η μόνη σας ελπίδα να κάνετε πόλεμο σήμερα στο Σαμαρά είναι η εν μέρει τεχνητή δημοσκοπική του απαξίωση.

   Τώρα, όμως, με αυτά που γράφεις, εκπαιδευτικέ, μας δίνεις ταυτότητα Ιπποκράτους μεριά, ξέρεις. Είναι στάνταρ αυτά που λέτε και καρφώνεστε.

   • ekpaideytikos avatar
    ekpaideytikos @ Επώνυμος 15/07/2010 16:39:30

    οκ, με καταλάβατε, με αποκαλύψατε.

    Βασικά είμαι άνεργος και διαθέτω την πένα μου (για χρήση σε blogs) σε κάθε ενδιαφερόμενο.

    Τιμές: με τη σειρά, με το σεντόνι, με τις απαντήσεις.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Επώνυμος 15/07/2010 17:39:45

    Επώνυμε, δεν προλαβαίνω να διαβάσω αναλυτικά, αλλά βλέπω ότι η αίσθησή μου επιβεβαιώνεται: δεν είναι τυχαία η παρουσία τους εδώ, και δεν έχει καμμία σχέση με δημοκρατικό διάλογο η κουβέντα τους. Για μένα, δεν έχει νόημα ούτε το ξεμπρόστιασμα, ούτε η επιχειρηματολογία. Είναι διαλυτικά στοιχεία, και σαν τέτοια πρέπει να απομονωθούν. Αναλίσκεσθε χωρίς λόγο και αποτέλεσμα.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ekpaideytikos 15/07/2010 20:52:58

   Έλα ρε, δεν μας το 'λεγες τόση ώρα; Του Φόρουμ είσαι, τί χαμπάρια; Να σας στείλω και κείνο το κινέζικο μπρίκι, γιατί έμαθα ότι χάλασε η καφετιέρα SIEMENS.

 50. Α.Κ. avatar
  Α.Κ. 15/07/2010 16:12:13

  Αγαπητέ εκπαιδευτικέ

  Δεν πρόκειται να υπερασπιστώ τον Σαμαρά. Χρειάζομαι πολλά περισσότερα δείγματα πριν τον κρίνω. Θα ήθελα όμως να σας θυμίσω ότι μετά τους Χριστιανοδημοκράτες (κατάπτυστοι) στην Ιταλία, ακολούθησε ο Μπερλουσκόνι.

  • ekpaideytikos avatar
   ekpaideytikos @ Α.Κ. 15/07/2010 16:55:30

   1. Για να κρίνεις , προσέχεις τον ίδιο, προσέχεις τους γύρω του, προσέχεις τι λόγο εκφέρουν, ανατρέχεις στο παρελθόν.

   Υπάρχουν τόσα δείγματα που δε χειάζεται να περιμένεις άλλο για να κρίνεις. 6-8 πολιτικοί μήνες είναι υπεραρκετοί.

   Δε βλέπεις που το ΠΑΣΟΚ παίζει μπάλα α λα Γερμανία (μέχρι πριν τον ημιτελικό)... πως δεν υπάρχει αντίπαλος; πως ο δήθεν αντίπαλος περιμένει το ώριμο φρούτο να πέσει; όποτε πέσει;

   2. η ραγδαία φθορά της νουδού άρχισε το νοέμβριο του 2007, μετά τις μαζικές επιλογές 15.000 περίπου εκπαιδευτικών στελεχών, πανελλήνια. ακολούθησε η περίπτωση ζαχό κι ήρθε καπάκι κι ο δεκέμβρης του 2008. να σκεφτώ πως το πασοκ διάχθηκε και κάνει τμηματικά τις επιλογες στελεχών... λίγους λίγους; Υπόψη πως όποιος ελέγχει πολιτικά την εκπαίδευση (σχολεπία, συλλόγους γονέων κλπ) κερδίζει τις εκλογές.

   3. Αν ζητήσει ξεκάθαρη συγνώμη η ΝΔ και απομακρύνει από τους κόλπους της τα εκπαιδευτικά μεγαλοστελέχη που εισηγήθηκαν κι αποφάσισαν τότε (δηλαδή συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί σαν το ζαχό) , συγκεκριμένα και αναλυτικά, τότε μπορεί να ελπίζει πως μπορεί να ξεγελάσει κάποιους ευκολόπιστους.


   4. Η χριστιανοδημοκρατία υπήρχε παράλληλα με τα κόμματα του Μπερλουσκόνι. Για 5-10 χρόνια. Ωσότου λίγο προν φτάσουν σε ποσοστά Ζίγδη, απορροφήθηκαν ΣΑΝ ΣΤΕΛΕΧΗ κι όχι σαν πολιτικός φορέας από το Μπερλουσκόνι. Κι εδώ, πιθανόν αν βγουν στο πολιτικό προσκήνιο κάποιοι τύπου Βγενόπουλου, Γιάννας, "πρίγκηπα" Νικόλαου? , σύντομα θα κερδ΄σουν τις ψήφους και τα στεέχη στη συνέχεια του Νεοδημοκρατικού χώρου. Απλά πράγματα.

   • Α.Κ. avatar
    Α.Κ. @ ekpaideytikos 15/07/2010 17:16:29

    Δυστυχώς με αναγκάζεις να δευτερολογήσω. Απελθέ απ'εμού η υποστήριξη Σαμαρά αλλά... πρέπει να ειπωθεί ότι:

    1) Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αντίπαλο; Με συγχωρείς αλλά δεν πρέπει να ζεις στην Ελλάδα. Η υποστήριξη των συμφερόντων, των ΜΜΕ και των "δημοσκόπων" ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το τι λέει ο Ελληνας στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του.

    2) Η ραγδαία φθορά της ΝΔ ξεκίνησε μετά τις εκλογές του 2007 γιατί ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ. Νομίζεις όμως ότι ο δικομματισμός (άρα και το ΠΑΣΟΚ) δεν έχει ξεκινήσει την κατηφόρα του εδώ και καιρό; Πόσοι Ελληνες πιστεύουν νομίζεις ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η ελπίδα της χώρας ;

    3) Για το τι θα γίνει με τους νέους "φορείς - κόμματα" δεν μπορώ να ξέρω. Σίγουρο είναι πάντως ότι, τουλάχιστον εδώ, πρέπει να τους δούμε με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ οψέποτε και αν κάνουν την εμφάνισή τους.

    4) Οσον αφορά την ιστορία του Σαμαρά, πιστεύω ότι είναι καλύτερος από τους περισσότερους πολιτικούς της μεταπολίτευσης. ΟΜΩΣ..... επειδή έχουμε καεί στο χυλό...οφείλουμε να φυσάμε το γιαούρτι μέχρι ξεπετσιάσματος (μ' αρέσει το πρόβειο γαρ !)

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ ekpaideytikos 15/07/2010 17:48:57

    Καλέ μου άνθρωπε Α.Κ., που δεν σε γνωρίζω, σου μοιάζει ετούτος με εκπαιδευτικό ????

    Γιατί αν είναι, κατευθείαν για πρωθυπουργοί θα βγαίνουν τα μπουμπούκια μας από τπ Λύκειο!!!

 51. νώντας avatar
  νώντας 15/07/2010 18:00:06

  > Δυστυχώς με αναγκάζεις να δευτερολογήσω.

  Τριτολόγησε, ζήτα και χαριστική παράταση, εκφράσου όσο μπορείς, αρκεί να νιώσεις το αίσθημα της ικανοποίησης.

  Μη χανεις άλλο χρόνο
  Μην ανισχυροποιείς την έννοια της λέξης "ελπίδα"

  Ας θυμηθεις και την ταινία του Βέγγου με τον Αστραχάν!

 52. νώντας avatar
  νώντας 15/07/2010 18:04:26

  > πιστεύω ότι είναι καλύτερος από τους περισσότερους πολιτικούς της μεταπο

  ει... ψιτ.. σκέφτηκες γιατί τα δουκάτα και οι βαρωνοι έβαλαν στο πλάι του σαμυ το δήμα; για σκέψου λίγο; αναλώσιμος είναι ο σαμυ. μέχρι το νοέμβρη, ώστε να βρεθεί τυπική δικαιολογία.

  • I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
   I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ @ νώντας 15/07/2010 18:12:46

   Δεν είναι κακό να είσαι ΠΑΣΟΚ, κακό είναι να προβάλλεις τους ευσεβείς πόθους σου σαν προβλέψεις, γιατί μετά η προσγείωση στην ωμή πραγματικότητα είναι ανώμαλη. Καταλαβαίνω την ανάγκη να απαξιωθεί ο Σαμαράς ύστερα από το ΟΧΙ στα μέτρα του ΔΝΤ, γιατί η κοινωνική δυναμική που αναπτύσσεται θέτει το ΔΝΤ σαν διαχωριστική γραμμή πλέον. Αυτή τη δυναμική προσπαθούν (απελπισμένα) να τιθασσεύσουν τα ΜΜΕ με "δημοσκοπήσεις" του τύπου "70% των Ελλήνων είναι υπέρ των μέτρων" και άλλα παρόμοια που δεν τα πιστεύουν ούτε αυτοί που τα γράφουν (ειδικά αυτοί). Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη μεγάλο πρόβλημα (και εσωτερικά). Δεν τολμάνε να εμφανιστούν οι βουλευτές του στις περιφέρειες και πέφτει κράξιμο, ενίοτε και ζαρζαβατικά. Και μιλάμε για νεοεκλεγείσα κυβέρνηση με 10% διαφορά από τον δεύτερο! Εσωκομματικά δε, άστα να πάνε. Τον Ξυνίδη όλο με τις καρεκλιές τον παίρνουν οι συνδικαλιστές (του ΠΑΣΟΚ). Ο Παναγιωτακόπουλος οργανώνει ευθέως καταστάσεις και βγάζει μανιφέστα. Η Βάσω δείχνει σχεδόν στα ίσα Παπακωνσταντίνου (μέσω ΤτΕ) για το σκάνδαλο Τ+3 που έγινε Τ+10, μία μόλις μέρα μετά τις εκλογές. Και αυτό το κάνει πρώτα με 10 και στη ρελάνς με 15 βουλευτές για επίδειξη δύναμης. Δουλεύουν ήδη για την επόμενη μέρα. Αυτά (και πολλά άλλα) μέχρι τώρα, μόλις 9 μήνες μετά τις εκλογές. Φιλική συμβουλή, απολαύστε τις διακοπές σας γιατί μετά έρχεται το φθινόπωρο με ότι αυτό συνεπάγεται...

   • νώντας avatar
    νώντας @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 15/07/2010 19:14:36

    Επαναλαμβάνεσαι.
    Πόσες φορές πρέπει να σου γράψω πως υπ΄ρχει πολιτικό κενό; Αφού το καταγράφουν κι οι δημοσκοπήσεις κι η κουβέντα με τους κολλητούς σου.

    Αν λάβουμε υπόψη μας πως όλα μας έρχονται από τη δύση (από ιταλία μεριά - σαν πιο κοντινά) , δηλαδη τα κοινωνικά φαινόμενα... υπολόγισε πως προς τα δυτικά και τα βόρεια της ιταλίας υπάρχουν γερά κοινωνικοπολιτικά στεγανά, κράτη με δυνατές οικονομίες και δημοκρατικές υποδομές, το φαινόμενο αναμένεται να εξαπλωθεί προς την ανατολή, αλβανία, ελλάδα ...

    τι άλλο θέλεις;

    οι έξυπνοι πιάνουν από τώρα θέση και σχεδιάζουν. οι πολιτικά "μωροί";

 53. smoking area avatar
  smoking area 15/07/2010 19:41:51

  Φαηλο, να σαι καλα.
  Το εριξες παλι το πονημα.
  Αν σε βαθεια γεραματα χρειαστεις κανα χειρουργό, ψαξτον με κριτηριο την εθνικοφροσυνη. Και ο,τι σε βρει...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ smoking area 16/07/2010 10:26:10

   Χώρε καπνιστών, άμα είναι αυτό που κατάλαβες, τι να πω; Άνοιξε κανά παράθυρο γιατί ντουμάνιασες και έχεις κακή οξυγόνωση.

 54. ανέστης avatar
  ανέστης 15/07/2010 20:21:47

  Το συγκεκριμένο θέμα είναι ίσως η λύση του προβλήματος εαν αλλάξει η παιδεία μας θα αλλάξουμε ως πολίτες και την συνέχεια θα αλλάξουμε ως χώρα ως έθνος . Το δυστύχημα είναι οτι αυτό το ξέρουν το ξέρουν και οι εκπρόσωποι των νεοταξιτών στην χώρα βλέπε Διαμαντοπούλου .Πάντος όσο πιο συχνά το θίγεται σαν θέμα τόσο καλύτερα είναι

 55. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 20:42:24

  Ένα γενικό σχόλιο για το φαινόμενο που βλέπω και σήμερα εδώ. Διάφοροι χολερικοί "αριστερόστρόφοι" πάππου προς πάππου βγάζουν τα συφοριασμένα σώψυχα τους μόλις ακούσουν για Έθνος, Πατρίδα, Εθνική Παιδεία.
  Μόλις ακούσουν ή διαβάσουν αυτές τις κακές λέξεις αρχίζουν την παραμύθα για Χούντα, Ελληνοχριστιανικά Ιδεώδη, Ρατσισμό, Φασισμό, Σωβινισμό και τρεις τον κλαίγανε και πέντε τον μοιρολογούσανε.
  Είναι σαν να σου πει κάτι κάποιος για το στοιχειώδες δικαίωμα των ανθρώπων στην εργασία, στην δίκαιη αμοιβή, στο οκτάωρο και την κοινωνική ασφάλιση κι εσύ ν' αρχίσεις να του λες για τις σταλινικές διώξεις, τα γκουλάγκ, την ΟΠΛΑ και τον Πολ Ποτ.
  Μα πόσο μαλάκες και παλιάνθρωποι μπορεί να είσαστε κι εσείς οι διαδικτυακοί ψευδώνυμοι κι εσείς οι άλλοι οι επώνυμοι και φανεροί ρουφιάνοι της παρακμής;
  Όποιος δεν είναι σαν τα μούτρα σας πρέπει να είναι χουντικός ή χρυσαυγίτης. Έτσι σας βολεύει να το παρουσιάζετε.
  Λοιπόν, δίδυμε αδένα και λοιποί κολωνακιώτες ή μη νεοταξίτες αποδομητές θα σας πω σε τι είναι καλύτεροι οι χρυσαυγίτες από σας: δεν προσποιούνται τους "δημοκράτες", δεν κρύβουν τις ολοκληρωτικές αντιλήψεις τους, την πίστη τους στην φυλετική θεωρία, την αποστροφή τους και το μίσος τους για όποιον θεωρούν απέναντι, δεν παριστάνουν τους "προοδευτικούς", είναι γνήσιοι φασίστες με την ούγια κι έχω ακούσει πολλές φορές τον αρχηγό τους, τον Ν. Μιχαλολιάκο, να ξεκινάει στην τηλεόραση λέγοντας "είμαι αντιδημοκράτης".
  Εσείς, όμως, περιφερόμενοι υβριστές και συκοφάντες, υποδύεστε την κρεμ ντε λα κρεμ της προόδου, ενώ στ' αλήθεια είσαστε φασιστόμουτρα και μάλιστα δειλά, κρυπτόμενα, τραβεστί ολοκληρωτικοί, που μισείτε την ίδια την γη που πατάτε, τον ίδιο το Λαό που σας γέννησε, τους Ήρωες και τα Σύμβολα του.
  Λοιπόν, κορίτσια και παράξενα αγόρια, το φάσμα έχει κι άλλα χρώματα, δεν είσαστε μόνο εσείς οι οπαδοί της διπλάς χειραντλήσεως από τη μια κι οι νεοναζί, φασίστες κλπ από την άλλη.
  Υπάρχει ανάμεσα η πλειοψηφία των Ελλήνων, που καταδυναστεύσατε πνευματικά και πολιτικά, που οδηγήσατε την χώρα τους στην απόλυτη πνευματική ένδεια και στην οικονομική καταστροφή, αφού της φάγατε τις σάρκες, της τσακίσατε το φρόνημα, μαχαιρώσατε την Παιδεία, υπονομεύσατε τον πολιτισμό και την Εθνική Ταυτότητα.
  Αυτή η πλειοψηφία παρά τις επί δεκαετίες πορδές σας στον άνεμο, ακόμη και σήμερα αγαπάει τον τόπο της και κόβετε τις φλέβες σας όταν ακόμη και τώρα δημοσκοπικά σας λέει ότι πάνω απ' όλα εμπιστεύετε τις Ένοπλες Δυνάμεις, την οικογένεια, προσδοκά στην Εκκλησία του και θέλει όλα όσα μισείτε.
  Ότι φοβάστε θα γίνει πραγματικότητα και ναι, θα τα κάνει ο Σαμαράς. Πιάστε ίσκιο, μην καεί από τον ήλιο η ευαίσθητη επιδερμίδα σας και θα δείτε πως η Πατρίδα είναι ένα με την Δημοκρατία, πως η Παιδεία θα ξαναβγάλει Έλληνες κι όχι ευνούχους της κοσμοπολίτικης τρικυμίας του κρανίου σας.
  Κι εσύ ρε orchi, που θα γ...εις και τα κόκκαλα των ηρώων μας, είσαι πολύ χαριτωμένος. Μάλλον κάποιος παπάς στα οκτώ σου, που είπες, σε χάϊδεψε λίγο παραπάνω κι έχεις άχτι.

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 20:46:20

   Έτσι...καμία ανοχή στους εθνομηδενιστές και σε όσους κρατούν την πατρίδα μας δέσμια ανθελληνικών ιδεολογημάτων.
   Ευθαρσώς, επωνύμως, ελληνικώς.
   Μέτωπο απέναντι στους εχθρούς του λαού μας.

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 15/07/2010 20:51:18

    και του ΕΘΝΟΥΣ...

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 15/07/2010 20:58:27

    Η ιδεολογική κυριαρχία της Παράταξης είναι βασική προϋπόθεση της πολιτικής κυριαρχίας, όπως πολύ αποτελεσματικά είχε προτείνει ο Γκράμσι, ο γνωστός μαρξιστής διανοούμενος.
    Πρώτα κατακτάς την ιδεολογία της κοινωνίας και κατόπιν την πολιτική εξουσία και τη μετασχηματίζεις περαιτέρω.
    Χρειαζόμαστε έναν κεντροδεξιό-εθνικό γκραμσισμό, όχι την αποδοχή της αντεθνικής επιχειρηματολογίας.
    Πρέπει δυνατά και καθαρά να πούμε ΟΧΙ στην πολυπολιτισμικότητα, όχι στη μαζική μετανάστευση, ναι στην επιλεκτική ποιοτική μετανάστευση, να πούμε ΟΧΙ στο απαράδεκτο ασύλο των πανεπιστημίων, ΝΑΙ στην επιχειρηματικότητα.
    Έχει έρθει η ώρα των μεγάλων ξεκάθαρων δηλώσεων, για να γκρεμίσουμε τη σαπίλα της ανθελληνικής θολοκουλτούρας και να περάσουμε τις υγιείς ιδέες μίας Ισχυρής Πατρίδας, ενός Δίκαιου Κράτους και ενός Εθνικού Δόγματος.
    Με τον Αντώνη Σαμαρά για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 15/07/2010 21:10:12

    Αυτό όμως αγαπητέ μαυ απαιτεί στρατηγική εισχώρησης και κυριαρχίας στα κέντρα δημιουργίας και προώθησης αυτών των ιδεών. Αυτά ελέγχονται και χρηματοδοτούνται από εξωχώριες αφανείς ή ημιαφανείς πηγές (ίδρυμα Soros κλπ).
    Ο αντίπαλος δυστυχώς δεν είναι καθόλου εύκολος αλλά από την άλλη ούτε και ανίκητος.

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 15/07/2010 21:15:56

    Χωρίς αγώνα δεν γίνεται τίποτε. Στήνουμε δίκτυα, εκμεταλλευόμαστε το Διαδίκτυο, προσπαθούμε να εκδώσουμε περιοδικά, γράφουμε και δημοσιεύουμε όπου μπορούμε, λειτουργούμε με αλληλεγγύη και με τη λογική ενός Κινήματος, να κάτι που πάντα έλειπε από την Κεντροδεξιά και που πρέπει επειγόντως να αποκτήσει.
    Οι εθνομηδενιστές που κυριαρχούν δεν πρόκειται να παραιτηθούν, οι ίδιοι επικράτησαν με συντονισδμένη δράση και διείσδυση σε ομίλους και εκδοτικά κέντρα.
    Θα τους αφήσουμε εκεί ή θα κάνουμε το καθήκον μας;
    Θα μεμψιμοιρούμε ή θα πολεμήσουμε;

    Μη ρωτάς αν θα νικήσουμε, μη ρωτάς αν θα χάσουμε.
    ΠΟΛΕΜΑ!

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 15/07/2010 21:29:24

    Ιωάννης Φαίλτωρ".
    Ανίκητος; Κανείς.
    Ότι έχει αρχή, έχει και τέλος. Ότι γεννήθηκε, μπορείς και να το σκοτώσεις.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 15/07/2010 21:29:40

    Μα αυτό κάνουμε όλοι εδώ μέσα αλλά και αλλού. Δεν τίθεται θέμα ηττοπάθειας. Ο μεταμοντέρνος μηδενισμός είναι νομοτελειακά καταδικασμένος να σβήσει. Τι άλλο θα πάρει μαζί του στον τάφο δεν ξέρω.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 15/07/2010 21:37:08

    Κορυδαλλιώτη Φαήλο, ένας Αιγαλιώτης μαζί σου!

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 15/07/2010 21:39:10

    Όλη η Ευρώπη έχει στραφεί σταθερά εδώ και μία δεκαετία στην Κεντροδεξιά, η Ελλάδα παρουσιάζει καθυστέρηση λόγω εγγενών ιδιαιτεροτήτων, λόγω της σοβιετικού τύπου οικονομικής βάσης, η οποία προσδιορίζει ως εποικοδόμημα την κοινωνική αντίληψη, τον φόβο έναντι της νεωτερικότητας, της επιχειρηματικότητας, της ατομικής πρωτοβουλίας.
    Μείζον ζητούμενο, όμως, είναι η ιδεολογική κυριαρχία των αντεθνικών ιδεών, η οποία δεν θα ανατραπεί χωρίς αντίστοιχη αγωνιστική αντιπαράθεση με αυτές. Όλη η Ευρώπη στρέφεται στις έννοιες της εθνικής ταυτότητας, ιδρύει υπουργεία Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας, απορρίπτει πλέον ανοικτά την πολυπολιτισμικότητα, ανατάσσει το κράτος, δείτε τι συμβαίνει στην Γαλλία, στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Δανία, στην Ελβετία, στη Νορβηγία, δείτε τα εκλογικά αποτελέσματα, δείτε με τι συνθήματα κερδίζει εκεί η Κεντροδεξιά με άξονα την εθνική ταυτότητα και θα καταλάβετε τη μορφή του μέλλοντος. Αυτή η τάση θα έρθει και στην Ελλάδα, έχει ήδη έλθει, είναι εδώ, πρέπει να προσπαθήσουμε να επικρατήσει.

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 15/07/2010 21:40:29

    Μαζί σου Φαήλο!

  • Orestios avatar
   Orestios @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 20:52:58

   Ε, όχι κρεμ ντε λα κρεμ Φαήλε.
   Κρέμα πατισερί και πολύ τους είναι με τον χαρακτήρα που έχουν.
   Για να μην πω κρέμα απευθυσμένου, τους ταιριάζει πιο πολύ.

  • νίτσα avatar
   νίτσα @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 22:21:38

   αν ξαφνικά αιαθάνεστε σφαλιάρες στο σβέρκο, είναι τιμωρία για τη χειράντληση (που συνεχώς πιπιλίζετε σα λέξη)

   δε σας έχουν μάθει πως στο πληκτρολόγιο γράφουν με τα χέρια κι όχι με τα πόδια;

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ νίτσα 16/07/2010 10:29:54

    Μερικοί έχουν τέσσερα χέρια και κρέμονται κι ανάποδα. Τι να τους κάνουμε; Κι αυτοί παιδιά του Θεού είναι.

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 22:35:10

   Διάφοροι(;) χολερικοί...
   Λέγε με Thraphsorchis.

   Είμαι ψευδώνυμος, όπως και οι τεράστια πλειοψηφία των συμμετεχόντων, για να προστατεύσω την προσωπική μου ζωή και να εξασφαλίσω το ακαταδίωκτο λόγω των απόψεών μου.

   Είστε επώνυμος διότι "πουλάτε" κάτι που θέλει ψήφους και μετράει σε επιρροή.

   Βεβαίως το έθνος είναι το τελευταίο καταφύγιο των φαυλεπίφαυλων.

   Μηρυκάζετε Ιωνά Δραγούμη αλλά δεν το ‘χετε. Ειδικά όταν οι μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης Ελλάδας (1921, 1967, 1974) έχουν προέλευση την εκκλησία και το στρατό.

   Γράφετε:
   "Υπάρχει ανάμεσα η πλειοψηφία των Ελλήνων, που καταδυναστεύσατε πνευματικά και πολιτικά, που οδηγήσατε την χώρα τους στην απόλυτη πνευματική ένδεια και στην οικονομική καταστροφή, αφού της φάγατε τις σάρκες, της τσακίσατε το φρόνημα, μαχαιρώσατε την Παιδεία, υπονομεύσατε τον πολιτισμό και την Εθνική Ταυτότητα."
   - Μα πως τα καταφέραμε πέντε Κολωνακιώτες όλα αυτά!!! Εδώ μετά βίας βρίσκουμε να παρκάρουμε.

   Γράφετε πως... "δημοσκοπικά [...] η πλειοψηφία":
   "εμπιστεύετε τις Ένοπλες Δυνάμεις"!!!
   - Ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών (Δ. Τάξεως) ήταν πριν Α.ΓΕΕΘΑ και επί των ημερών του κάηκε η Αθήνα από 15 τσογλάνια. Που να έπρεπε να συντονίσει και πόλεμο στο Αιγαίο ο χοντρός. Και είναι τυπικό παράδειγμα αξιωματικού που έκανε καριέρα με το τηλέφωνο σκουλαρίκι και τη γλώσσα στο πάτωμα. Αρκετοί μόνιμοι που πέτυχα στα σύνορα ήταν είτε αλκοολικοί είτε βλάκες ή και τα δύο. Θέλει πολύ δουλειά ακόμα στο στρατό για να τον εμπιστευτείς. Και δυστυχώς οι μόνιμοι θα αυξηθούν ενώ η θητεία πάει κατά διαόλου.
   Είμαι ΥΠΕΡ της στρατιωτικής θητείας εφέδρων (surprise!!), όλη σε σκοινάκια και εκπαίδευση σε ανταρτοπόλεμο άντρες - γυναίκες. Συσφίγγει τους κοινωνικούς δεσμούς και σφίγγει τους κώλους των επιβουλευόμενων.
   Οι Ελβετοί έχουν να πολεμήσουν από τον καιρό του Γουλιέλμου Τέλλου με αυτό το σύστημα. Και ούτε θυμιατήρια ούτε τίποτα.

   "η πλειοψηφία εμπιστεύεται [...] την οικογένεια"!!!
   - Τώρα με την κρίση ειδικά την εμπιστευόμαστε περισσότερο. Που καιρός για διαζύγια. Αλήθεια τι ακριβώς "εμπιστεύεται" κανείς στην οικογένεια; Και εμείς οι κακοί και φαύλοι κολωνακιώτες πως σαμποτάρουμε την εμπιστοσύνη αυτή;

   "προσδοκά στην Εκκλησία του" (να πετάξει τα ράσα και να χορέψει lampada;)
   - Αυτό πια... Όλοι αυτό περιμένουν, η εκκλησία να κάνει κάτι. Όπως τότε με του σατανιστές που πήγε η ιερά σύνοδος στον τόπο της δολοφονίας, τον αποσατάνισε και πήραν αξία τα οικόπεδα. Δύο χιλιετίες πρόληψη και ψέματα φτάνουν στο τέλος τους. Ήδη οι καθολικοί τα ‘χουν βρει σκούρα. Ποτέ δεν ανέκαμψαν από την μαζική φυγή των δυτικοευρωπαίων από τις εκκλησίες μετά το 66. Τώρα πια δημοσιεύονται πράγματα για τα πουστριλίκια τους που προ ετών ήταν αδιανόητο να δημοσιευθούν. Εμείς πάντα ήμασταν μια γενιά πίσω από την Ευρώπη, αλλά που θα πάει, θα σκάσει το απόστημα.

   Και βέβαια γράφουμε και κάτι καλό για το Σαμαρά, για να μην ξεχάσουν οι πατριώτες ποιός θα τους προστατεύσει από τους μοχθηρούς και καταχθόνιους Κολωνακιώτες. Ο Κηφισιώτης.

   Ξαναδιαβάστε το εδάφιο μου με τα κόκκαλα. Κάτι πρέπει να σας διέφυγε διότι έχει ρητούς όρους, αόρατους στο θολωμένο μάτι.
   Βέβαια είχα αίσθηση της εμπρηστικότητάς του όταν το έγραφα, αλλά εξακολουθώ να του βρίσκω μία Δωρική απλότητα..
   Αλλά ευτυχώς για την οικογένεια και τα κατοικίδιά μου είμαι ψευδώνυμος.
   Μπορεί να το δείχνατε σε κάποιον αντιδημοκράτη της άλλης πλευράς και να είχα προβλήματα.

   Ας κλείσω μα μία αντίστοιχη της δικιάς σας υπόθεση για την ύστερη εφηβεία σας.
   Κάποιος καταδρομέας θα σας γλυκοκοίταξε και ξεροχ*νετε στας παρελάσεις.

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ Thraphsorchis 15/07/2010 22:41:32

    Η χυδαιότητα υποκαθιστά την επιχειρηματολογία. Σημεία των καιρών.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 16/07/2010 00:44:00

    @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ
    Σημεία και τέρατα. Δευτέρα παρουσία κύριε Γιάννη μου.

    @ Επώνυμος
    Στεναχωριέμαι που δεν με συμπαθείτε. Είχα επενδύσει τόσα…..
    Κοιτάω το link σας και αντιγράφω
    Ας ταξιδέψουμε στα 1899. Στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της 26ης Μαρτίου διαβάζουμε:
    «Μετά την δοξολογίαν τα παρατεταγμένα σώματα παρήλασαν με την μουσικήν επικεφαλής δια της οδού Σταδίου. Ιδιαιτέραν αίσθησιν έκαμεν η πρώτην φοράν εφέτος γενομένη παρέλασις των μαθητών των νομαρχιακών σχολείων Αττικής κατά τετράδες βαινόντων με την ελληνικήν σημαίαν εμπρός. Οι μικροί μαθητές με κανονικότατον βάδισμα (…) έψαλλον πατριωτικά άσματα μεταδίδοντα παντού την συγκίνησιν και τον ενθουσιασμόν. Η παρέλασις εκείνη των χιλίων παιδίων έδωκε μίαν εξαιρετικήν ζωήν εις την εορτήν (…) Εύγε εις τον έχοντα την ωραίαν ιδέαν κ. Μιχαλόπουλον επιθεωρητήν των σχολείων.»
    Επαναλαμβάνω και σχολιάζω την τελευταία πρόταση:
    Εύγε εις τον έχοντα την ωραίαν ιδέαν κ. Μιχαλόπουλον επιθεωρητήν των σχολείων.
    Ήταν 25 Μαρτίου 1899 και η παρέλαση των μαθητών ήταν ΙΔΕΑ του τοπικού επιθεωρητή σχολείων όχι καθιερωμένο γεγονός. Και Τίποτα δεν συνηγορεί πως επαναλήφθηκε το 1900.
    Τώρα που σας ξέσκισα το link μπορώ να συνεχίσω την «ακατάσχετη αυτή, αστοιχείωτη και ανιστόρητη μπουρδολογία» μου;

    «... οι Έλληνες επί εξίμιση χρόνια διαμόρφωσαν μια στρατιωτική πραγματικότητα»
    Ναι. Και το όνομα αυτής: Ήττα. Το 1827 η επανάσταση είχε καταπνιγεί. Μετά το Ναβαρίνο τα γαλλικά πλοία συνόδευσαν πίσω στην Αίγυπτο το εκστρατευτικό σώμα και καθάρισε ο Μοριάς.

    «Κάθε ένας που έμπαινε στη Φιλική Εταιρία ορκιζόταν προηγουμένως ενώπιον ιερέως.»
    Απορώ; Δεν τους είχε πει κανείς πως μπορούσαν να κάνουν και πολιτικό όρκο; Η μήπως όχι; Και τότε πως θα μπαίνανε στην Φιλική Εταιρεία; Ή ήταν χριστιανικό club με πόρτα.
    Η Φιλική εταιρεία ήταν μασονικής δομής. Η εκκλησία δεν πολυγούσταρε, και μετά την απελευθέρωση η Φιλική έκανε ένα πουφ και εξαφανίστηκε.

    Είμαι άπατρις επειδή είμαι άθρησκος; Έχω μία αστυνομική ταυτότητα και διαβατήριο που έχουν άλλη άποψη. Επίσης τη στρατιωτική μου θητεία μπορώ να την πληρωθώ σε ρευστό τώρα που εξανδραποδίζομαι;

    «…αλλά αυτό δεν θα το κάνει ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος, να σου επαινέσει δηλαδή το ακατάσχετο υβρεολόγιο»
    Ενώ το ακατάσχετο υβρεολόγιο του Καφρίλου έχει κερδίσει Χρυσούν Βραβείον Ακαδημίας Αθηνών

    Αυτό με την πινακίδα του καγιέν είναι ΚΑ – ΛΑ – ΜΠΟΥ – ΡΙ. Μόνος μου το σκέφτηκα. Καλό ε;

    Για να αποκληθώ Ηρόστρατος πρέπει να καταστρέψω κάτι μεγάλο. Καμία ιδέα; Το κρυφό σχολειό στην Πεντέλη πόσο μεγάλο είναι και πόσο κρυφό;

    «… ρυπαίνεις τις οθόνες μας»..
    Περισσότερο από το πολυτονικό της Κόριννας που τις κάνει σαν να τις έχουν χέσει μύγες;

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Thraphsorchis 16/07/2010 10:02:05

    Κατανοώ το πρόβλημα σου, κρυπτόμενε orchi αλλά είμαι αναρμόδιος να στο λύσω. Εκεί στο Ζάππειο και την Κουμουνδούρου φέρε μερικούς νυχτερινούς γύρους και κάποιο αδέρφι σου από τη Λαχώρη θα στο λύσει.
    Κατά βάθος γουστάρεις πολύ τους λοκατζήδες, έχεις φάει απόρριψη όταν σε πηγαίνανε μικρό στο Μ. Πεύκο για μπάνιο και βγάζεις μίσος αλλά μέχρι να αποκτήσετε κι εσείς "σύμφωνο συμβίωσης" θα γιάνει.
    Μαζί σου, μετά από αυτό που έγραψες κρυμμένος στο σκοτάδι για τους ήρωες του Λαού αυτού, δεν υπάρχει κανένα επίπεδο που να πρέπει να σέβομαι.
    Καλά κάνεις και κρύβεσαι. Ευχαρίστως θα σκούπιζα τ' άρβυλα μου πάνω στα μούτρα σου.

   • denkserotipota avatar
    denkserotipota @ Thraphsorchis 16/07/2010 10:04:40

    Φαήλο, δώσε μου το μαιλ σου σε παρακαλώ. Ευχαριστώ.

  • απόφοιτος 6ου δημοτικού avatar
   απόφοιτος 6ου δημοτικού @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/07/2010 22:36:02

   1. "Ο Γεώργιος Ζωγράφος, ο αυστηρός Πατριώτης και Δημοκράτης δάσκαλος μου στην 5η και 6η δημοτικού, που του χρωστάμε όλοι και όλες που περάσαμε από τα χέρια του ισόβια ευγνωμοσύνη"

   Ο Ζωγράφος λέγεται Νίκος και όχι Γεώργιος.

   2. "και τώρα δημοσκοπικά σας λέει ότι πάνω απ’ όλα εμπιστεύετε τις Ένοπλες Δυνάμεις, την οικογένεια, προσδοκά στην Εκκλησία του και θέλει όλα όσα μισείτε".
   "Μάλλον κάποιος παπάς στα οκτώ σου, που είπες, σε χάϊδεψε λίγο παραπάνω κι έχεις άχτι".
   Τι ακριβώς προσδοκά από την εκκλησία είπατε;

   3. Στα "πανεπιστήμια της αριστερίστικης χούντας" η ΔΑΠ (που είναι βέβαια πρώτη δύναμη) πως υπηρετεί ακριβώς τις έννοιες Έθνος, Πατρίδα, Εθνική Ταυτότητα, Εθνική Παιδεία; Οι Ήρωες και τα Σύμβολα της χώρας περιλαμβάνουν τίποτε άλλο εκτός από Μύκονο και Αράχωβα;
   Πως θα αισθανόσασταν όλοι εσείς οι αρχαιολάτρες με μια βραδιά στο Βέρτη;

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ απόφοιτος 6ου δημοτικού 16/07/2010 09:46:51

    "Απόφοιτε", καλό το μικρό σου ψέμα για να δώσεις "αξιπιστία" αλλά Γιώργο τον λένε τον άνθρωπο. Έμενε 4-5 τετράγωνα πάνω από το σπίτι μου και στην γιορτή του πηγαίναμε οι μαθητές του να του ευχηθούμε.
    Εσύ ίσως΄από την Εκκλησία προσδοκάς να σε "χαϊδέψει" ο παπάς. Για τους απλούς κανονικούς ανθρώπους η Ορθοδοξία είναι κομμάτι της ταυτότητας τους και καταφύγιο. Εσύ αναφέρεσαι στους κοιλαράδες επισκόπους, που μοιάζουν στην αντίληψη με τις παχιές "αριστερές" μίζες του Κολωνακίου.
    Στα χωριά οι παπάδες σκάβουν τα χωράφια τους, μαζεύουν τις ελιές τους μαζί με τους συγχωριανούς τους, συμμετέχουν στον ελληνικό τρόπο.
    Για την ΄ΔΑΠ, την ΠΑΣΠ και τις εκδρομές στην Αράχωβα και την Μύκονο, να ρωτήσεις τους Δαπίτες και τους Πασπίτες.
    Εγώ δεν συχνάζω.
    Μιλάμε για κάτι πολύ ευρύτερο που αφορά όλο τον Λαό αλλά εσύ καταλαβαίνεις μόνο ότι μπαίνει στα "κουτάκια".

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ απόφοιτος 6ου δημοτικού 16/07/2010 09:47:49

    μύγες όχι μίζες, ήθελα να πω αλλά κοντά έπεσα...

   • απόφοιτος 6ου avatar
    απόφοιτος 6ου @ απόφοιτος 6ου δημοτικού 16/07/2010 11:33:57

    Ρε φίλε τα μπερδεύεις (επίτηδες;) για να σου βγει το σχήμα που έχεις στο μυαλό σου αλλά έχει και ο εκλεκτικισμός τα όριά του.
    1 Αναφέρεσαι επιδοκιμαστικά στο ΚΚΕ πότε πότε, αλλά καθώς αυτό το κόμμα αποτελεί τον κύριο κορμό της αριστεράς στη χώρα δεν καταλαβαίνεις ότι δεν κολλάει με την εμπάθεια σου για την "αριστεροφροσύνη" και όλα τα άλλα (συνήθως σεξιστικά) επίθετα με τα οποία βαφτίζεις τους αριστερούς συλλήβδην;
    Και με την ευκαιρία επειδή χρησιμοποιείς την Κουμουνδούρου σαν συνώνυμο της έλλειψης "ανδρισμού", στη Ρηγίλλης που θέλεις να μπεις κιόλας ποιος πιστεύεις ότι συχνάζει; Ο Κουταλιανός; Στο δε Κολωνάκι που επίσης πολυχρησιμοποιείς, πίστεψε με όντως υπάρχουν πολλοί φλώροι αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι δεξιοί, νεοδημοκράτες πως να στο πω; Κοίτα και τα αποτελέσματα των εκλογών στα σχετικά εκλογικά τμήματα.
    2.Στην ίδια παράγραφο αναφερόσουν στην ελπίδα που δίνει η εκκλησία στον κόσμο και (εσύ ο ίδιος πάλι) στην πρακτική των παπάδων (προσοχή! όχι σε κοιλαράδες επισκόπους που λες μετά)να παραχαϊδεύουν οχτάχρονα. Αποφάσισε.
    3.Δεν μπορείς να γράφεις κατεβατά για τους λιμενικούς και να κάνεις το παγώνι για το καμάρι σας τη ΔΑΠ. Όλα αυτά που γράφεις για την Πατρίδα, το Έθνος και τους κινδύνους που τους απειλούν τα έχεις πει στα καλόπαιδα της ΔΑΠ; Στο λέω γιατί περισσότερη σχέση έχει με αυτά η νεολαία του ΣΥΝ (αυτά τα είκοσι άτομα τέλος πάντων) παρά η νεολαία του κόμματός σου.
    4. "Μιλάμε για κάτι πολύ ευρύτερο που αφορά όλο τον Λαό".
    Η ΝΔ και ο Σαμαράς όλα αυτά; Πρόσεξε γιατί ο κορυδαλλιώτης δεξιός είναι σκέτος δεξιός. Μπορεί να χαίρεσαι που σε κάνουν παρέα οι του κολλεγίου αλλά μην ξεχνάς την καταγωγή σου που ειρήσθω εν παρόδω εξηγεί γιατι ο ΧΛ βγήκε στην ΠΕ καιεσύ δεν τα κατάφερες.
    Πόσους Ζωγράφους είχε το 6ο; Τον πατέρα του Θράσου πως τον λένε;

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ απόφοιτος 6ου δημοτικού 16/07/2010 15:24:19

    "Απόφοιτε",
    είσαι πολύ χαριτωμένος. Μάλλον έχεις μπερδέψει τα σχολεία, τα χρόνια, τις πόλεις, τους μηρούς σου. Να κάνεις παρέα με τον orchi. Ταιριάζετε και καλούς απογόνους.
    Χαίρομαι που παρακολουθείς τα κείμενα μου. Μπορεί να ραγίσει η καθεστωτική τσιμεντοκονία στις εγκεφαλικές σου σπείρες και κάτι να σου μείνει.
    Δεν υπάρχει καλύτερο Κολλέγιο από το Γυμνάσιο Αρένων Κορυδαλλού, μικρέ!

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ απόφοιτος 6ου δημοτικού 16/07/2010 15:35:54

    Αρρένων, την κοινωνία μου και το κ...πληκτρολόγιο!

   • απόφοιτος 6ου avatar
    απόφοιτος 6ου @ απόφοιτος 6ου δημοτικού 16/07/2010 20:14:50

    1. Το 6ο δημοτικό σχολείο Κορυδαλλού στεγάζονταν στην τωρινή ταβέρνα "Βασίλης" και μετά πήγε δίπλα στα 88 στρέμματα. Το τελείωσα και εγώ και ο γιος μου. Τώρα τι μπερδεύω ...

    2."Να κάνεις παρέα με τον orchi. Ταιριάζετε και καλούς απογόνους". Ειλικρινά σου μιλάω, αν τα έκοβες αυτά θα σε ωφελούσε. Και αστεία να ήταν η συχνή επανάληψη τους κουράζει.

    3."Μπορεί να ραγίσει η καθεστωτική τσιμεντοκονία στις εγκεφαλικές σου σπείρες και κάτι να σου μείνει". Αυτή είναι η ουσία αυτών που σου λέω. Δυστυχώς για σένα δεν μπορείς να εγκαλείς άλλους για καθεστωτισμό όταν βάζεις υποψηφιότητα για την κεντρική επιτροπή της ΝΔ. Αν νομίζεις ότι ο Χατζηδάκης, ο Παναγιωτόπουλος, ο Κακλαμάνης, ο Ζαγορίτης κατάγονται από τους Τουπαμάρος, με γεια σου με χαρά σου αλλά δεν πείθεις κανένα όταν το παίζεις ριζοσπάστης και ριγμένος. Με την πλειοψηφία είσαι ...

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ απόφοιτος 6ου δημοτικού 17/07/2010 10:33:50

    Επειδή πέρασα ωραία χθες με τις κοράκλες μου κι έριξα κι έναν ωραίο ύπνο, ήπια κι έναν ωραίο καφέ, άκου:
    Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω ακόμη Πλαταιών και Αμοργού, δηλαδή στην από πάνω ακριβώς γωνία απ' την ταβέρνα του Βασίλη, το πάλαι ποτέ 6ο Δημοτικό, στην ελασφρώς κατηφορική αυλή του οποίοιυ (τότε τσιμεντένια) έχω κονομήσει μπόλικα σημάδια σε γόνατα, χέρια, κεφάλι.
    ΌΛα μου τα παιδικά χρόνια τα πέρασα στα 88 στρέμματα. Τώρα εκεί, ανάμεσα στα σχολεία κλπ που χτίστηκαν, πάμε βόλτα με τις κόρες μου τον έτερο κολλητό μας, τον σκύλο μου.
    Τα σχολικά έτη 1976 και 1977 δάσκαλος μας στην 5η και 6η ήταν ο Γιώργος Ζωγράφος, στο δικό μας τμήμα. Στο άλλο τμήμα ήταν ο κ. Μαυραγάνης. Μάλλον λοιπόν κάνεις λάθος στο μικρό όνομα.
    Αγαπητέ, δεν νομίζω ότι κανείς εδώ μέσα θεωρεί στα σοβαρά ότι εγώ υπερασπίζομαι με τα κείμενα μου την κομματική γραφειοκρατία.
    Γράφω στ' αρχ...α μου τις μαϊμού "αριστοκρατίες", όταν λοιπόν μου γράφεις ότι "
    χαίρομαι τάχα που με κάνουν παρέα οι κολεγιόπαιδες κλπ, φυσικό είναι να εισπράξεις τα δέοντα.
    Ο Π¨ανος Παναγιωτόπουλος είναι φίλος μου, όχι από την Ν.Δ. αλλά 1) από το πεδίον της τιμής, την μαχόμενη Δικηγορία και 2) το άθλιο 1999 με την υπόθεση Οτσαλάν ήταν από τους λίγους που φέρθηκε έντιμα, τον ενδιέφερε η αλήθεια και δεν συμπεριφέρθηκε ως συκοφάντης και καθεστωτικός "ρουφιάνος". Αυτά δεν τα ξεχνώ κι ακόμη κι αν διαφωνήσουμε ποτέ, θα είναι έντιμα, καθαρά και σε βάση αρχών, ανήκοντας στο ΙΔΙΟ στρατόπεδο.
    Νομίζω ότι η επίγνωση κι η περηφάνεια μου για την καταγωγή μου ξεχειλίζει στα κείμενα μου, οπότε φύλαξε το οξυγόνο σου.
    Η παράταξη, η μεγάλη πατριωτική και δημοκρατρική παράταξη στην οποία απευθύνεται ο λόγος του Αντώνη και τα δικά μου ταπεινά πονήματα δεν είναι μόνο η ΔΑΠ, ο Ζαγορίτης κλπ. Και αυτοί είναι αλλά κυρίως είναι το μεγάλο πλήθος των ανθρώπων που ελάχιστη σχέση έχουν με την κομματική γραφειοκρατία. Η πλειοψηφία των οπαδών και ψηφοφόρων ΔΕΝ είναι καν γραμμένοι στο κόμμα. Αυτοί κυρίως με ενδιαφέρουν. Δεν δίνω δεκάρα για τις εκδρομές στην Μύκονο ή την Αράχωβα, δεν πηγαίνω σε μπουζούκια και δεν ακούω Βέρτη ή ποια άλλα πλαστικά αγοράκια και κοριτσάκια που τα πλασσάρουν τα κανάλια σαν τα μανταλάκια, με τις ντουζίνες. Οπότε γιατί με ρωτάς; Για να κάνεις τον έξυπνο; Μην παραπονιέσαι μετά για το ύφος μου. Και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ σήμερα - είδα τις φωτογραφίες με τα τσιφτετέλια από το κάμπινγκ - κάνουν τέτοια. Αυτή λοιπόν η αποϊδεολογικοποίηση αφορά όλο το φάσμα.
    Αυτά που επικαλούμαι είναι στο πνεύμα αυτών που πιστεύει και θέλει ο Αντώνης Σαμαράς: επιστροφή των πολιτικών ιδεών που θα κερδίσουν τις πολιτικές μάχες. Αυτά θέλουμε να επικρατήσουν σε όλο το κόμμα και σε όλη την κοινωνία.
    Άλλο πράγμα η Ορθοδοξία, συστατικό της ταυτότητας και του πολιτισμού μας και άλλο η Εκκλησία, η γραφειοκρατία της, τα προβλήματα της. Αφού το ξέρεις, γιατί ρωτάς "κουτοπόνηρα" τι προσδοκώ από αυτήν; Επιστροφή στον αληθινό της ρόλο και σεβασμό σε αυτόν απ' όλους.
    Στα πανεπιστήμια δεν υπάρχει αριστερίστικη χούντα; Πόσα χρόνια έχεις να πας.
    Στο δε Κολωνάκι, συμπατριώτη, θα δεις όλη την "ανανεωτική αριστερά", όλα τα ξυρισμένα μουστάκια του ΠΑΣΟΚ, τώρα πια με γυαλιστερά κουστουμάκια και πούρα και φυσικά και πολλούς της Ν.Δ.
    Θα το ξαναπώ, Με εξοργίζει και μ' ενοψλεί όταν μιλώ για Πατριωτισμό να μου τσαμπουνάνε για αρχαιολατρείες, χούντα (όχι εσύ) κλπ. Δεν είναι άσπρο μαύρο.
    Όσον αφορά για την υποψηφιότητα μου, είναι απλό. Μου ζητήθηκε, το έκανα δε χωρίς να ασχοληθώ ούτε κατ' ελάχιστον. Όταν λέω ότι θα εργαστώ για την νίκη του Αντώνη Σαμαρά σημαίνει πλήρη και οργανική ένταξη στο "Στρατό" του, δεν έγινα "καθεστωτικός". Αφού με διαβάζεις, νομίζω ότι δεν βλέπεις καμμία διαφορά στις απόψεις μου.
    Με τον Χρύσανθο ομοφρονούμε και στις λεπτομέρειες, με τον δε Αρχηγό μου, ομοφρονούμε και στις πιο μύχιες σκέψεις μας. Αυτό όμως θα το δείτε στο μέλλον.
    Φιλικά. Και αν σε αδίκησα κι εγώ λίγο με την σειρά μου, τι να κάνω; Το ύφος είναι έτσι από το "εργοστάσιο". Όποτε θέλεις, αφού είσαι όντως πατριωτάκι μου ¨πέρα απ'΄το ποτάμι", μπορούμε να τα πούμε και να "πλακωθούμε" μετά άρτου και οίνου στο προαύλιο του παλιού μας σχολείου.

   • απόφοιτος 6ου avatar
    απόφοιτος 6ου @ απόφοιτος 6ου δημοτικού 17/07/2010 12:33:34

    Ελπίζω να σου το πουν και άλλοι ότι τα κείμενά σου είναι καλύτερα όταν δεν όζουν (επιτηδευμένα)τεστοστερόνη.
    Η ένσταση που έχω και για σένα και για άλλους σε αυτόν το χώρο είναι ότι ασχολούνται αποκλειστικά (και κάπως βολικά) με το δίπολο Πατριωτισμός - Μη επαρκής Πατριωτισμός (όπου μπαίνουν τα πάντα, από την πολυπολιτισμικότητα μέχρι τα δικαιώματα των μειοψηφιών, μεταναστών, κλπ) και παριστάνουν ότι αγνοούν πως η κοινωνία γύρω τους έχει βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες, εργάτες, εμποροϋπαλλήλους, άνεργους, φτωχούς, περιθωριοποιημένους. Ας πούμε γιατί η ΝΔ δια στόματος ΠΠ επικρότησε τη ΕΓΣΣΕ των εργατοπατέρων και των αφεντικών; Γιατί επικροτεί την κομπίνα με την Πειραιώς; Πόσο πατριωτικό είναι να μειώνεις πραγματικούς μισθούς και συντάξεις 10-20%; Στον κορυδαλλό τι βλέπεις; Κινδυνεύει από την έλλειψη εθνικής συνείδησης ή από την ανεργία, τη φτώχεια και τα κλειστά μαγαζιά; Ο Βαρδινογιάννης, ο Λάτσης, ο Λαναράς, ο Δασκαλόπουλος τι είναι; Πατριώτες ή ενδοτικοί; Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου; Ο Χρήστος Κώνστας; Με όλους αυτούς γίνεται το παιγνίδι των αφεντικών εδώ και τόσο καιρό. Όμως εσύ κατακεραυνώνεις τη "ροζ" αριστερά με κάθε ευκαιρία και γι αυτούς τίποτε. Τώρα δε που οι "ανανεωτές" την έκαναν και θα φανεί η πραγματική τους επιρροή στην κοινωνία μέχρι να γίνουν γραμματείς υπουργείων καλό θα ήταν μα μη δυσφημείται από καλοθελητές ολόκληρη η αριστερά εξαιτίας τους.
    Λες ότι δεν πας Μύκονο Αράχωβα και Βέρτη και καθάρισες. Πάνε όμως οι "συναγωνιστές" σου. Με αυτούς υποτίθεται θα φτιάξεις το νέο Ήθος, το σεβασμό στις Ρίζες, στους Προγόνους, γι αυτό δεν ακούγεται καθόλου πειστικό το σχέδιό σου. Και δεν είναι δικαιολογία το ότι και η ν. ΠΑΣΟΚ κάνει τα ίδια, το ξέρουμε. Αυτοί έχουν εκσυγχρονισθεί εντελώς και δεν υπάρχουν στο χώρο τους καθόλου φωνές σαν τις δικές σας.
    Για τον ΠΠ: Την εποχή του Οτσαλάν και λίγο νωρίτερα με την "άνθηση" του χρηματιστηρίου θυμάσαι στην καθημερινή δίωρη εκπομπή του τι συνέβαινε;
    Για το ΧΛ: Ελπίζω να μην ομοφρονείτε και στα οικονομικά γιατί εκεί έίναι χειρότερος από το Μάνο. Απλώς ήθελα να πω ότι η (έστω και μικρή)διαφορά στη θέση κατάταξης σας μπορεί να αντανακλά τη διαφορά Κορυδαλλού-Παπάγου (ή κάτι τέτοιο δεν θυμάμαι τώρα).
    Μετά τη σπουδαιότητα του Πατριωτισμού η άλλη πιο διαδεδομένη άποψη σε αυτόν το χώρο είναι η "αριστερίστικη χούντα στα Πανεπιστήμια". Πλέον, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ είναι ΠΑΣΟΚ -δημοκρατική αριστερά και σε πληροφορώ ότι μπροστά στον καθωσπρεπισμό τους ακόμη και ο αρχηγός σου μοιάζει με αντάρτη πόλεων. Στους φοιτητές δε μου είναι αδιανόητο τι δεν καταλαβαίνετε όταν βλέπετε επί είκοσι χρόνια τη ΔΑΠ να είναι πρώτη με 40% και τη ΠΑΣΠ να είναι δεύτερη με 20-30%. Η ΠΚΣ παίρνει 15% και τα ΕΑΑΚ 6-7% με το ΣΥΝ να είναι από ανύπαρκτος μέχρι 3-4% το πολύ.
    Η μόνη χούντα που υπάρχει είναι τα απανωτά παρτυ των καθεστωτικών παρατάξεων (εδώ κολλάει ο όρος) και οι συμπλοκές των μπράβων της νύχτας, όταν τους προσκαλούν/μισθώνουν αυτές οι παρατάξεις όπως έγινε πρόσφατα στην καταμέτρηση της Νομικής. Και για να επανέλθω στο προσφιλές μου θέμα, δεν ξέρω αν έβγαλες τη Νομική της Αθήνας αλλά κάθε χρόνο η ΔΑΠ Νομικής την περιφανή νίκη της στο "Πανεπιστήμιο της αριστερίστικης χούντας" τη γιορτάζει στον Τσαλίκη, τον Κιάμο και το Βέρτη. Αν τους έβαζες μυαλό θα προσέφερες μεγάλη υπηρεσία και στην παράταξη σου και στην κοινωνία.
    Πάντως στα μαγαζιά του Κορυδαλλού δεν νομίζω ότι συχνάζεις.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ απόφοιτος 6ου δημοτικού 17/07/2010 14:03:36

    Καταρχήν γενικώς δεν συχνάζω σε μαγαζιά. Στον λίγο ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω, αθλούμαι και βλέπω τους φίλους μου.
    Προφανώς δεν έχεις διαβάσει όλα τα κείμενα μου, οπότε μου αποδίδεις αμέλειες για κοινωνικά ζητήματα, που δεν έχω.
    Έχω γράψει επανειλημμένα την άποψη μου για το ισχυρό κράτος, το κοινωνικό κράτος, για την Παιδεία, για την αποβιομηχάνιση κι αποβιοτεχνοποίηση της χώρας και δεν περιορίστηκα ποτέ στο δίπολο πατριωτισμός - μη επαρκής πατριωτισμός.
    Στα κείμενα μου δεν υπάρχει τίποτα επιτηδευμένο. Γράφω όπως μιλώ με τους φίλους μου. Απλώς αυτολογοκρίνομαι λίγο, γιατί ενίοτε ρέπω προς την άγρια πλάκα και την τραχύτητα των γειτονιών μας που σοκάρει όσους πίνουν εσπρέσσο με το μικρό δαχτυλάκι τεντωμένο.
    Για τα Πανεπιστήμια λες μισές αλήθειες. Τόλμα να οργανώσεις πατριωτική εκδήλωση, π.χ. για την επέτειο της έναρξης του Ενωτικού Αγώνα την 1η Απριλίου ή για τον Μανώλη Μπικάκη στο Πολυτεχνείο, να δω πόσα ράμματα θα χρειαστείς.
    Δες πως κατάντησαν το Ιστορικό οι λιακοτέτοιοι, τι κοπρίζουν στα μυαλά των παιδιών όλοι αυτοί οι ημιμαθείς "μπαμπουίνοι" που ονειρεύονται να "σκοτώσουν" τον Παπαρρηγόπουλο.
    ΔΕν έχω χαριστεί ούτε στους"επιφανείς γκαζοντενεκέδες της ενοχικής "δεξιάς"".
    Για τα άλλα αργότερα, οι κόρες περιμένουν να φάμε.

 56. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 15/07/2010 23:33:24

  Θραψόρχη, εγώ προτιμώ το θραψόρχης. Δεν με νοιάζει πώς θέλεις εσύ να σε αποκαλούν, δεν αισθάνομαι απολύτως κανέναν σεβασμό για το άτομό σου, ούτε για τις απόψεις σου. Λυπάμαι, ο σεβασμός εμπνέεται και εσύ εμπνέεις μηδενικό.

  Καταρχάς είσαι άσχετος από ιστορία και, ναι, σινάφι έχεις, όλο τον εθνομηδενιστικό εσμό, τη φιλενάδα σου τη Ρεπούση και το θίασο των Λιακοκουλουρηδραγωνομουζέληδων. Πάρε λοιπόν δημοσιεύματα που αρχίζουν από το 1899 και μιλούν ΚΑΘΑΡΑ για ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ παρελάσεις και μετά βούλωστο και μην ξαναπείς ανοησίες αυτού του ανιστόρητου είδους που μόνον ρεπουσάκια σαν και του λόγου σου ξέρουν να ξεστομίζουν:

  h__p://www.antibaro.gr/node/748

  Μετά λοιπόν από αυτό, με πόσο θράσος θέλεις ακόμη να ξεστομίζεις την ακατάσχετη μπουρδολογία και το υβριστικό σου παραλήρημα εναντίον όσων πέθαναν για σένα; Για να μπορείς εσύ σήμερα να γράφεις την ακατάσχετη αυτή, αστοιχείωτη και ανιστόρητη μπουρδολογία σου;

  ΟΛΑ τα καλά που έγιναν σε αυτό το έθνος ξεκίνησαν από την Εκκλησία, που έφτιαξε στρατό από το πουθενά και από το τίποτα και ελευθέρωσε την Ελλάδα το 1821. Μην πάμε στη γελοιότητα που θέλει "μόνον" τη ναυμαχία του ναυαρίνου να μας έχει ελευθερώσει: Πιο πριν οι Έλληνες επί εξίμιση χρόνια διαμόρφωσαν μια στρατιωτική πραγματικότητα, παρά τους εμφυλίους και την ένδεια μέσων, που ΚΑΝΕΝΑ κράτος στην Ευρώπη πλέον δεν μπορούσε και δεν ήθελε να την αγνοήσει. ΑΥΤΟ λοιπόν είναι έργο της Εκκλησίας, που δημιούργησε στην ουσία και στήριξε τη Φιλική Εταιρία, αφού σε αυτήν βασίστηκαν οι τρεις πρωτεργάτες για να επεκτείνουν το δίκτυό τους. Κάθε ένας που έμπαινε στη Φιλική Εταιρία ορκιζόταν προηγουμένως ενώπιον ιερέως. Αυτό δεν σου λέει κάτι άπατρι Θραψόρχη;

  Μπορείς να επαινείς μόνος σου τις ύβρεις σου και να τους βρίσκεις "δωρική απλότητα", αλλά αυτό δεν θα το κάνει ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος, να σου επαινέσει δηλαδή το ακατάσχετο υβρεολόγιο.

  Μπορείς να διαστρεβλώνεις όσο θέλεις την πραγματικότητα και τη λογική, αλλά αυτό που δεν θα καταφέρεις να κάνεις, θα είναι να ικανοποιήσεις το σύμπλεγμα κατωτερότητας που σε διακρίνει έναντι των (πρώην) ομοεθνών σου, μια που καθώς μας λες αποφάσισες να μεταναστεύσεις στο Βερολίνο, για να μην αλλάζει πινακίδες και στην Καγιέν.

  Να θυμάσαι όμως ότι όσο και να γράφεις, εδώ μέσα ή αλλού, το μόνο που καταφέρνεις να κερδίσεις είναι η ΣΙΧΑΣΙΑ και η περιφρόνηση των υπολοίπων Ελλήνων, όσο κι αν θέλεις να περνιέσαι εσύ ο υβρεολόγος για καλύτερος από τους υπόλοιπους. Ένας θλιβερός Ηρόστρατος είσαι κι εσύ σαν τόσους άλλους του σιναφιού σου, που νομίζεις ότι κατεδαφίζοντας ιδεολογικά ότι έφτιαξε το ελληνικό έθνος τα τελευταία 4.000 χρόνια θα δείξεις τάχατες ότι εσύ είσαι πιο έξυπνος από τους άλλους.

  Δεν δείχνεις τίποτε τέτοιο. Το μόνο που δείχνεις είναι το απόλυτο ΚΕΝΟ που κουβαλάς μέσα σου.

  Κράτα το για πάρτη σου. Εδώ μόνον ρυπαίνεις τις οθόνες μας. Δεν έχουμε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για το υβριστικό σου σπαμάρισμα.

 57. ataktos avatar
  ataktos 16/07/2010 00:07:16

  ένα ερώτημα απαντήστε μου Παρακαλώ σε τι αποσκοπεί το δωρεάν βιβλίο στα σχολεία όλων το βαθμίδων τόσα χρόνια , σπούδασα 18 χρονιά πολώνια ..και αυτό το δωράκι δεν το έχω δει .. έτσι και τελευταία σε τι αποσκοπεί η δωρεάν παραδώσει Υ/Η στα δημοτικά σχολεία ... πάμε η είμαστε ..στον παράδεισο

 58. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 16/07/2010 00:15:36

  Don't feed the trolls.

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Δημήτρης 16/07/2010 00:49:19

   Oh pleeeeease. FEED ME.

   • Omerta avatar
    Omerta @ Thraphsorchis 16/07/2010 00:59:09

    τώρα εμένα γιατί μου μυρίζεις ροίδης?

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 16/07/2010 05:35:34

    Ίσως διότι η κόκα σας κατέστρεψε τα οσφρητικά κύτταρα.

 59. Γιάννης avatar
  Γιάννης 16/07/2010 00:17:10

  Κατόπιν λεπτομερούς έρευνας από τις 27 χώρες - μέλη της Ε.Ε. μόνον 2 διατηρούν το επίθετο "εθνικός" στον τίτλο του Υπουργείου Παιδείας των: Η Γαλλία και η Ουγγαρία. Από τις γειτονικές μας χώρες η εξής μία: η Τουρκία! Ούτε η ΠΓΔΜ, ούτε η Αλβανία, ούτε η Σερβία! Και ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι αυτές οι χώρες δεν προνοούν για την εθνοπρεπή ανατροφή των τέκνων τους. Όσο για τον τρόμο που σας προκαλεί η "αντεθνική" εκπαιδευτική πολιτική των "αριστεριστών" την τελευταία τριακονταετία σας ενημερώνω, βάσει της 10ετούς μου εμπειρίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ότι ο εθνικισμός, το μίσος για τους γείτονες και τους μετανάστες καλά κρατεί.

  • ZARKO avatar
   ZARKO @ Γιάννης 16/07/2010 00:47:48

   Μα αυτός είναι ο σκοπός η κατάργηση των εθνών και κυρίως των εθνών-κρατών. Πολυπολιτισμικότητα, παγκοσμιοποίηση, πολυεθνικές εταιρείες με απασχολούμενους-σκλάβους, ελεύθερη διακίνηση ψευτοπροοδευτικών ιδεών, ανθρώπων, αγαθών, λευκής σαρκός, ναρκωτικών, όπλων.
   Υ.Γ. Την Σερβία άστην έξω από την κουβέντα καλύτερα. Εκεί η έννοια του έθνους είναι πονεμένη ιστορία.

   • Γιάννης avatar
    Γιάννης @ ZARKO 16/07/2010 00:54:38

    Αυτά τα σκοτεινά κέντρα που απεργάζονται όλα αυτά τα τερατώδη δεν πρέπει να τα ορίσουμε κάποια στιγμή; Και επιτέλους, 30 χρόνια από την άνοδο του Πασοκ στην εξουσία (κάποιοι θα το διαβάζουν αυτό και θα κάνουν το σταυρό τους) η εθνική συνείδηση είναι πιο ισχυρή από ποτέ, ο εθνικισμός και όχι - δυστυχώς - ο καλώς εννοούμενος πατριωτισμός είναι εξίσου ισχυρός και τα έθνη κράτη ζουν και βασιλεύουν. Τώρα, λυπάμαι που το όνειρο της ομοιογενούς Ελλάδος κράτησε μόνο 40 χρόνια.

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ ZARKO 16/07/2010 13:10:18

    Γιάννης @
    Ένα σκοτεινό κέντρο είναι η ΕΕ κατ' εμέ, τουλάχιστον με την σημερινή της δομή, μορφή, περιεχόμενο.

    Η Πρόεδρος της Βουλής, κ. Μπενάκη, προσφωνώντας το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είπε τα εξής:

    «Αναλαμβάνεται, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης».
    Τις δηλώσεις του Κίσινγκερ για νέες τάξεις και το βιβλίο του ΝΤαβούντογλου για στρατηγικό βάθος θα τα έχεις υπόψη σου φαντάζομαι, οπότε περιττή η αναφορά μου σε αυτά.

 60. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/07/2010 10:13:49

  Λοιπόν αδέρφια, βλέπετε ότι τελικά με τα κείμενα μας χτυπάμε κέντρο. Είναι σαν να χτυπάμε με το σφυράκι το παχουλό γόνατο της καθεστωτικής "αριστεροφροσύνης". Παθαίνουν υστερία και χτυπιούνται που δεν δείχνουμε κανένα σεβασμό στο ξόανο με τα κουρέλια που 'χουν στήσει στη μέση της Αγοράς.
  Η Αλέκα και το ΚΚΕ πάντα είχαν δίκιο γι' αυτούς. Περιφερόμενοι τυχοδιώκτες, "διανόηση" του κώλου και πρόθυμοι δούλοι κάθε εξουσίας. Χέρι ΄χέρι με την ενοχική "δεξιά" έφεραν την χώρα στο χείλος του γκρεμού.
  Όχι, κανένα σεβασμό μην δείχνετε σ' αυτούς τους δειλούς πωρωμένους φασίστες, στα ολοκληρωτικά απολιθώματα του σταλινισμού που περιφέρονται κρυπτόμενοι στο Διαδίκτυο και βρίζουν, συκοφαντούν τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.
  Η μεταπολιτευτική παράγκα τους τρέμει συθέμελα,οι γελοίες μισελληνικές απόψεις τους ξεφτίζουν σαν κουρέλια.
  Θα κάνουμε όλους τους φόβους τους πραγματικότητα.

  • denkserotipota avatar
   denkserotipota @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/07/2010 10:21:58

   Φαήλο, δώσε μου ένα μαιλ σου σε παρακαλώ.

   (το πα και πιο πάνω , αλλά μάλλον δε θα το είδες)

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ denkserotipota 16/07/2010 10:32:47

    Το 'χω αναρτήσει παραπάνω αλλά μου λέει ότι είναι under moderation. failoskran@ath.forthnet.gr

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/07/2010 22:29:03

   1) Τα «αδέλφια σας» διαβάζουν ποιός είναι εν εξάλλω καταστάσει.
   Διαβάζουν παχιά κούφια λόγια κατά των ανεμόμυλων της «διανόησης» και των αυτοχθόνων γραικύλων μισελλήνων. Η αριστερά μπορεί να είναι τριάντα κομμάτια, να τρώει τις σάρκες και τα παιδιά της, αλλά «αυτή φταίει». Ακόμη και οι «Δεσποτάδες» έχουν αριστερή νοοτροπία!!!
   Είναι η φύση της πολιτικής σας θέσης τέτοια που αν δεν υπάρχουν εχθροί πρέπει να τους επινοήσει, a la Reichstag.

   2) "Το ΚΚΕ έχει δίκιο..." και λίγο μετά τα "...ολοκληρωτικά απολιθώματα του σταλινισμού ... βρίζουν, συκοφαντούν τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων".
   Μα ΚΚΕ και σταλινισμός ταυτίζονται. Ο Ριζοσπάστης διαφημίζει τα πρακτικά του 16ου συνεδρίου ως ανάγνωσμα παραλίας.
   Με κληρωτίδα διαλέγετε επίθετα ή με random report generator;

   3) Τις προάλλες ο "Προφήτης" αποκάλεσε τζιτζιφιόγκο τον φίλο σας, που με αντίστοιχης ποιότητας κενότητες, νόμιζε πως γράφει ώρες πτήσης στο κυβερνοδιάστημα και έπαιρνε ένσημα πατριωτισμού.
   Μπορεί να κοροϊδεύεται λίγους για πολύ χρόνο ή πολλούς για λίγο χρόνο. Δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε τους πάντες συνέχεια. Οι πλέον πονηρεμένοι ήδη απέχουν.

   Αν εσείς είστε οι εκφραστές και θεματοφύλακες της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων ζήτω που καήκαμε.

   Μέχρι να σας φιλήσω την αρβύλα, διατελώ.

   • ident avatar
    ident @ Thraphsorchis 16/07/2010 22:47:14

    Αφού το νομίζουν, γιατί τους χαλάς τη ζαχαρένια; Έχουν ένα στέκι να λένε τον πόνο τους και να ξεχαρμανιάζουν. Ορέγονται εκστρατείες, σχεδιάζουν αφυπνίσεις, στήνουν δικαστήρια, αλληλοανατριχιάζουν, ανθρώπινα και κατανοητά όλα αυτά. Μόλις τελειώσει η λάμψη του σπίρτου σβήνουν μαζί με τα όνειρά τους.

  • perastikos avatar
   perastikos @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/07/2010 22:42:46

   βρε, συ...

   1.τι σχέση έχεις με αυτόν [παρά τω αρχηγώ] που έβαλε υποψηφιότητα τώρα τελευταία σε κάποια εσωνεοδημοκρατικά ... κι ενώ τον έσπρωχναν με χίλια, πάτωσε; δεν εκλέχτηκε!

   2. έχω δει μη ευαίσθητους και μη ευαίσθητους, αλλά πρώτη φορά βλέπω κάποιον να ξεπλένεται με φτυσίματα και ν τα περνάει για σαμπουάν!

   3. κάνε ένα "κράτει"! τι γλωσσοκοπάνα είναι αυτή...

   4. άχρηστη, μα τελείως άχρηστη! δες κι αυτό για να δεις πόσο κοντά είσαι σε "...φυρερικούς"!

   Το Ιδεολόγημα της Αξιοκρατίας

   Μια από τις λέξεις που υπερίπταται εσχάτως πάνω από τις κεφαλές μας, ευγενής και αυτή ως προς την καταγωγή, και υπεράνω πάσης υποψίας ως προς τις προθέσεις της, μια λέξη φετίχ και μαγική, που σε αντικατάσταση άλλων που έχουν πια χρεοκοπήσει, εισβάλλει αμόλυντη κι αγνή για να γεννήσει προσδοκίες και ν’ αναπτερώσει τις ελπίδες των απανταχού απελπισμένων είναι και η λέξη Αξιοκρατία.

   Μια λέξη δηλαδή που ευαγγελίζεται την αντικατάσταση των Αχρήστων εις την κεφαλήν της χώρας, υπό των Αρίστων.

   Με σκοπό να διερευνήσουμε το περιεχόμενο της λέξης «άξιος» ας θέσουμε μερικά αυτονόητα ερωτήματα:

   1. Στην υποθετική περίπτωση που μια πολιτεία θα διοικείται από τους αρίστους, με ποιο τρόπο θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να καταλήξει η εξουσία αλαζονική και ολοκληρωτική και να οδηγηθεί η κοινωνία στη λατρεία των ικανών και στην περιφρόνηση των φτωχών σαν ανίκανων;

   2. Πόσο είναι δυνατό η διακυβέρνηση μιας χώρας να στηρίζεται σε ηθικές και όχι σε πολιτικές προτάσεις, Αν και η έκκληση στην αξιοκρατία είναι ελκυστική και επιθυμητή προοπτική, (κανείς δεν αντιλέγει σε αυτό), εν τούτοις μπορεί να γίνει καταστροφική αν καταστεί κεντρική πολιτική πρόταση.

   3. Πώς διασφαλίζεται ότι αυτοί που θα επιλεγούν σαν άριστοι λόγω ικανοτήτων, δεν θα συλλέγονται από τα ήδη προνομιούχα και εξουσιαστικά στρώματα;

   4. Πώς μπορεί να οριστεί με αξιοπιστία η «αξιοσύνη», εν μέσω μάλιστα ιδιαιτέρως στρεβλών καιρών, όταν το «άξιο» ταυτίζεται μονοσήμαντο με το «εμπορικά άξιο», αυτό δηλαδή που καταφέρνει να μεγιστοποιεί το κέρδος και να μειώνει τις απώλειες, χρημάτων βεβαίως και όχι ανθρώπων;

   Όπως θα δούμε, οι «άριστοι», με την έννοια των κατόχων υψηλότερου εκπαιδευτικού κεφαλαίου, δεν προέρχονται από τον τυχαίο πληθυσμό, αλλά από τα προνομιούχα κατά κύριο λόγο στρώματα.

   Η αντικατάσταση της κληρονομικής αριστοκρατίας από μια φυσική αριστοκρατία που δεν θα βασιζόταν στην καταγωγή αλλά στο ταλέντο, ήταν ένα από τα οράματα του Τζέφερσον. Θεωρούσε ότι μέσω της εκπαίδευσης, με την παροχή δηλαδή ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών θα επιτυγχανόταν η κοινωνική κινητικότητα, από τα βασικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας και ότι θα δινόταν η ευκαιρία σε παιδιά από μη προνομιούχα στρώματα να φτάσουν σε υψηλά αξιώματα. Αυτό όμως από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό αλλά θα έπρεπε να συνεπικουρείται από σκληρή εργασία και ηθική συμπεριφορά. Όλα αυτά τα στοιχεία δηλαδή, που συγκροτούσαν το αμερικανικό όνειρο.

   Η πραγματικότητα όμως ακόμα και στον πλέον αδαή, παρουσιάζεται εντελώς διαφορετική, μιας και οι κοινωνικές και οικονομικές αφετηρίες παραμένοντας άνισες, προδικάζουν δυστυχώς και ένα άνισο αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά δεν θα παραθέσω πίνακες με το ποσοστό των παιδιών των χαμηλών στρωμάτων που εισάγονται σε σχολές υψηλής ζήτησης, σε σχέση με τα παιδιά των υψηλότερων στρωμάτων, γιατί νομίζω ότι αποτελεί κοινή κατακτημένη γνώση. Ούτε ότι οι απόφοιτοι των ακριβών ιδιωτικών σχολείων καταλαμβάνουν και τις περισσότερες θέσεις των ελίτ πανεπιστημίων, αυτό το τελευταίο από έρευνα στην Αγγλία, οι οποίοι με τη σειρά τους καταλαμβάνουν και τις περισσότερες διευθυντικές θέσεις.

   Αν η αξιοσύνη ταυτίζεται με την καλή εκπαίδευση και την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση, τότε πού θα κατατάσσαμε τα golden boys; (προτού φυσικά εμφανιστεί η κρίση). Οι διοικητές που εξασφάλιζαν απρόσκοπτη κερδοφορία και ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις τους, με παράλληλες αήθεις για μας τους κοινούς θνητούς πρακτικές, όπως εκμετάλλευση παιδιών, απολύσεις, κ.λ.π., δεν θα κατατάσσονταν κι αυτοί στους αρίστους;

   Το ιδεολόγημα της αξιοκρατίας, διότι περί αυτού πρόκειται, δρα έτσι ώστε να δικαιολογεί την ανισότητα. Σε μια κοινωνία ανισοτήτων για να υπάρξει σταθερότητα, αυτοί που κατέχουν θα πρέπει να πείσουν αυτούς που δεν κατέχουν ότι καλώς δεν κατέχουν, διότι αυτό είναι το δίκαιο, και ότι αυτό υπαγορεύει η φυσική τάξη των πραγμάτων, σύμφωνα με την οποία οι πλέον προικισμένοι (ταλαντούχοι), οι πλέον μορφωμένοι, οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι και οι πλέον ηθικοί είναι αυτοί που θα πάνε μπροστά. Μπορεί να μην ξεκινάνε όλη από την ίδια αφετηρία αλλά είναι στο χέρι τους να πετύχουν. Οι ιδεολογίες της ανισότητας πείθουν χωρίς να είναι κατ’ ανάγκην αληθινές, όπως π.χ. ήταν παλιότερα οι ιδεολογίες για την κατωτερότητα των μαύρων και των γυναικών.

   Το ιδεολόγημα της αξιοκρατίας στηρίζεται στη φυσική ανισότητα των ανθρώπων για να δικαιολογήσει το αποτέλεσμα της παρατηρούμενης ανισότητας που φυσικά είναι πολλαπλάσιο και δεν προκύπτει από την ατομική ανωτερότητα.

   Το πρόβλημα με την απλή αναφορά στην αξιοκρατία είναι ότι αποσιωπούνται όλοι οι άλλοι λόγοι για τους οποίους κάποιος καταλήγει στα ανώτερα στρώματα και οι οποίοι μπορεί να είναι η κληρονομιά της τάξης ή του κατάλληλου περιβάλλοντος γνωριμιών, η τύχη ή άλλες παράμετροι πέρα από κάθε ατομικό έλεγχο.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ perastikos 17/07/2010 09:48:40

    @perastikos

    Επιτέλους. Μια ανάσα λογικής και δροσιάς στην έρημο της ανοησίας, της εμπάθειας και του συναισθήματος.

    Εύγε κύριε. Μας ευεργετήσατε.

    Ποιος είναι ο συντάκτης αυτού του κειμένου;

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ perastikos 17/07/2010 10:44:14

    Θράκα,
    Είναι από τις εκθέσεις ιδεών του Φόρουμ. Περνάνε οι περαστικοί και γράφουν κάτι, μέχρι να ρίξουν μπετά για το κόμμα της γερμανικής τεχνολογίας και άδολης χορηγίας.
    Το συμπέρασμα είναι ότι έχει πονέσει πολύ ο απαυτός τους για να μπαίνουν εδώ μέσα κατά συνεργεία και με διάφορα ψευδώνυμα και να χτυπιούνται.
    Όπως όμως λένε και στο φόρουμ (και στο γνωστό ανέκδοτο): "Πονούν ρε Μανωλιό τα παληκάρια;".
    Πονούν, όπως βλέπεις, πονούν και αφρίζουν.
    Περαστικέ, ραγισμένε όρχι κλπ. Πάρτε βαθιές εισπνοές, γιατί τις κακές λέξεις που μισείτε, τις ιδέες που συκοφαντείτε, θα σας τις καρφώσουμε στο κούτελο με την βαριοπούλα για να τις εμπεδώσετε. Μεταφορικώς.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ perastikos 17/07/2010 11:29:28

    @Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης

    Φαίνεται να διαφωνείς με το κείμενο. Εγώ συμφωνώ με το περισσότερο μέρος του. Αν έχεις χρόνο πες μας την άποψή σου για το κείμενο καθαυτό. Βέβαια αν η προέλευσή του είναι "ύποπτη" αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Σαν κείμενο το αξιολογώ.
    Ποιο φόρουμ εννοείς; Εδώ το antinews;

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ perastikos 17/07/2010 11:32:09

    Χμμ, κατάλαβα. Η τέλος πάντων έτσι νομίζω. Μάλλον δηλαδή εντάσσεται στην πολεμική εναντίον του συνθήματος των "αξίων" της ΝΔ. Οκ, μπορεί. Πάντως σαν κείμενο υποστηρίζει, κατ' εμέ, σωστές θέσεις.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ perastikos 17/07/2010 11:46:17

    Ασφαλως η αξικορατια ειναι ιδεολογημα.Ποτε ομως;
    Οταν υπαρχουν διαφορετικες πολιτικες προτασεις.Τοτε το κυριο ειναι η πολιτικη προταση και μετα ερχεται ο φορεας υλοποιησης.Τι γινεται ομως οταν ΔΕΝ υπαρχουν διαφορετικες πολιτικες προτασεις;
    Τοτε αναγκαστικα αναδυεται το ζητημα της αξιοκρατιας ως προς το ποιος θα εφαρμοσει τη ΔΕΔΟΜΕΝΗ πολιτικη γραμμη.
    Αριστερη κριτικη στην ιδεα της αξιοκρατιας στον καπιταλισμο λοιπον νοειται μονον οταν υπαρχει αριστερη πολιτικη προταση (που δεν ειναι μια "αλλη πολιτικη" απροσδιοριστο το αλλη).Οταν αυτη δεν υπαρχει επικρατουν οι αξιοκρατουντες.
    Το ΠΑΣΟΚ σημερα προφανως δεν εχει αλλη προταση απο τη πεπατημενη του ΔΝΤ.Ουτε ομως η αριστερα εχει.Αρα ποιος ειναι αυτος που βαλλει κατα της αξιοκρατιας στο ονομα της προτεραιοτητος της πολιτικης γραμμης χωρις να εχει γραμμη;

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ perastikos 17/07/2010 12:06:27

    @ψυχραιμια - παραφραζοντας - το ζητημα δεν ειναι με *ποιον* θα πας (τι μετρα θα παρεις κλπ) αλλα με *ποιους ορους* θα πας (ως κυριαρχο κρατος η μετα απο πληρη απαξιωση)
    με το κριτηριο αυτο και μονο οι κυβερνωντες δεν δικαιουνται να εχουν ψηφοδελτιο.
    για πολλοστη φορα ο Σαμαρας δεν καταλαβε τι παιζεται(βαρεθηκα δεν το ξαναγραφω)
    οσον αφορα το ΟΛΟΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΝΕ..φυσικα, αλλα δεν ειναι εκει το θεμα - ποιοι τα λενε και πως τα κανουν μπορει να εχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορα.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ perastikos 17/07/2010 13:48:30

    Θράκα,΄ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ!

    Στο μεγαλύτερο μέρος συμφωνώ κι εγώ. Η εμπαθής εισαγωγή απλώς προδίδει την προέλευση.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ perastikos 17/07/2010 18:21:37

    @perastikos
    κειμενο αξιολογο - μια παρατηρηση flash απο πρακτικη σκοπια

    μπορει τελικα να ειναι εξωπραγματικα φιλοδοξο το να περιμενουμε απο ενα 'κοινωνικο συστημα' να καθοριζει τα κριτηρια ανελιξης ενος ατομου με ντετερμινιστικο και δικαιο τροπο.

    ειναι πιο τιμιο και ρεαλιστικο να περιμενω ενα συστημα να καθοριζει ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ *ΔΕΝ* ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ σαν ατομο
    εννοειται τα κριτηρια θα διευρυνονται οσο το συστημα εξελισσεται και θα πρεπει να αντιμετωπισει νεες μορφες αδικιας/ αναξιοκρατιας

    δεκτο ο'τι η προσεγγιση δεν ΑΦΑΙΡΕΙ συγκριτικα πλεονεκτηματα (καταγωγη, οικονομικη επιφανεια κλπ)- και δεν μας βαζει ολους στην ιδια αφετηρια
    (αλλα απ'οσο ξερω -στην πραξη τουλαχ. και ιστορικα - δεν εφαρμοστηκε ποτε κατι αναλογο και αυτο δηλωνει οτι δεν ειναι και τοσο σημαντικο η και επιθυμητο αν θες)

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ perastikos 17/07/2010 18:38:36

    @ψυχραιμια
    το οτι δεν υπαρχουν πολιτικες προστασεις δεν κανει αυτοματα την πολιτικη γραμμη ΔΕΔΟΜΕΝΗ
    και ο λογος ο'τι 'πολιτικη γραμμη' σαν εννοια ειναι εξαιρετικα πολυπλοκη να την ορισεις επακριβως,

    η εκπροσωπηση δεν ειναι αξιοκρατια ειναι πρωτα θεμα εμπιστοσυνης και μετα τα υπολοιπα - αν αυτον που ψηφισες τον εμπιστευσαι να διαπραγματευτει ερημην σου. (γιατι νομιζεις πως πιστευει τον ιδιο Θεο και επειδη αν δε σου φερει τα 700 ευρω το μηνα που περιμενες αλλα 500 τοτε μαλλον αυτο ηταν το καλυτερο δυνατο που μπορουσε να πετυχει)

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ perastikos 17/07/2010 19:14:44

    @ Rally monkey

    Δε διαφωνω σε οσα λες.Η κριτικη στο κειμενο του περαστικου ειχε το εξης νοημα : Ουσιαστικα αναπαραγει μια δημοφιλη σε αριστερους αποψη οτι η αξιοκρατια ειναι "αστικο ιδεολογημα" και οτι καλυπτει ταξικες διαφορες.
    Εκεινο που λεω ειναι οτι αυτο εχει νοημα μονον αν προτεινεται απο αυτους που το λενε μια άλλη πολιτικη.Αν δεν προτεινεται ή αν αυτο που προτεινεται ειναι χειροτερο τοτε το ζητημα της αξιοκρατιας ερχεται αντικειμενικα στην επιφανεια απο τα πραγματα.
    Εδω υπαρχει το συγκεκριμενο ερωτημα : υπαρχει κανεις που να εχει πολιτικη προταση που εξασαφαλιζει καλυτερο βιοτικο επιπεδο στον ελληνικο λαο;Αν δεν υπαρχει προφανως το ζητημα μετατοπιζεται στην αξιοκρατια (αυτος ειναι και ο λογος που ακουγονται διαφορα για κυβερνηση προσωπικοτητων).
    Δεν εχω τωρα διαθεση να επιχειρηματολογησω γιατι η μονομερης σταση πληρωμων ΔΕΝ εξασφαλιζει καλυτερη ζωη στο λαο.
    Η μονη εναλλακτικη προταση που κατατεθηκε (και δεν ξερουμε αν ειναι πραγματοποιησιμη) ειναι της ΝΔ με την αξιοποιηση ακινητης περιουσιας.Τα "δεν πληρωνω -δεν πληρωνω" των επαναστατων οδηγουν στην εξοδο της Ελλαδος απο τον ανεπτυγμενο κοσμο με ολες τις συνεπειες στη ζωη του λαου που εχει αυτο.

 61. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/07/2010 10:34:20

  Στο ανάρτησα 2 φορές και μου λέει ότι our comment is awaiting moderation. Πιο απλό: 6977630830

  • perastikenios avatar
   perastikenios @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/07/2010 22:29:15

   > Όπως όμως λένε και στο φόρουμ (και στο γνωστό ανέκδοτο): “Πονούν ρε Μανωλιό τα παληκάρια;”.
   Πονούν, όπως βλέπεις, πονούν και αφρίζουν.
   Περαστικέ, ραγισμένε όρχι κλπ. Πάρτε βαθιές εισπνοές, γιατί τις κακές λέξεις που μισείτε, τις ιδέες που συκοφαντείτε, θα σας τις καρφώσουμε στο κούτελο με την βαριοπούλα για να τις εμπεδώσετε. Μεταφορικώς.

   9 στα 10 κείμενά σου, έχουν μέσα τις λέξεις "όρχις" και τις σχετικές με την ούρηση ή τη γενετήσια πράξη.

   Είναι σα να τα έχεις εντός του έρκους των οδόντων σου, και να τα αλλάζεις τη θέση συνεχώς - εντός πάντα.

   κλινική περίπτωση.

   Αν αυτή είναι η εικόνα που δίνεις στους επισκέπτες του χώρου, κι είναι δημόσια η εικόνα αυτή, τότε κάνεις ζημιά στην παράταξη που λες πως υπερασπίζεσαι και θέλεις την προκοπή της.

   δεν πρέπει να έχει τέτοια στελέχη (μεγάλα η μικρά ή μικρότερα) ένα σοβαρό κόμμα. ή ας τα περιορίζει σε καφενειακούς χώρους. όχι σε φόρα στο ίντερντ, που δεν ξέρουν σε ποιον αρθρογράφο θα πέσουν, που θα τους ξετινάξει τα κείμενά τους, θα τους αποκαλύψει.

   • Factorx avatar
    Factorx @ perastikenios 17/07/2010 22:42:53

    Αποφάσισε όμως και συ με ποιο ψευδώνυμο θα μπαίνεις.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ perastikenios 18/07/2010 20:35:38

    Υποκλυσμούς με γαρμπίλι οδοποιΐας τετράκις ημερησίως και λεξοτανίλ και θα γιάνεις.
    Δεν φταίω εγώ, καημένο μου, αφού είναι ένας τύπος εδώ μέσα που 'χει γράψει καμμιά ογδονταριά σχόλια καιο υπόγράφει ως orchis. Πως να τον λέω τον άνθρωπο, ε;

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ perastikenios 18/07/2010 20:47:25

    Orchis όνομα και πράγμα, όπως αποδείχθηκε.

 62. Greg avatar
  Greg 16/07/2010 10:34:22

  Πώς βάζεις ένα σχόλιο κάτω από ένα άλλο;

  • έτσι κάνεις reply avatar
   έτσι κάνεις reply @ Greg 16/07/2010 10:48:08

   κάνεις κλικ εκεί που γράφει reply και γράφεις

   • Greg avatar
    Greg @ έτσι κάνεις reply 16/07/2010 10:53:32

    θενκς!

 63. Α.Κ. avatar
  Α.Κ. 16/07/2010 13:45:27

  Αγαπητέ Νώντα

  Αντιπαρέρχομαι την εκπληκτική ταχύτητα με την οποία με κατέταξες στους μη πληροφορημένους και στους παραπληροφορημένους από τα παιδιά τους. Αντιπαρέρχομαι επίσης την απαράδεκτη προτροπή σου να χτυπήσω το γιο μου. Τι να πω. Δε περιμένω ευγένεια και αστική αβρότητα στην ανωνυμία του διαδικτύου.

  Στέκομαι στο εξής ακλόνητο αντεπιχείρημα: καλά τα σχέδια μαθήματος, καλό (;) το Παιδ. Ινστ., καλό το πρόγραμμα της διδασκαλίας. Πόσα παιδιά βλέπεις, ξέρεις, γνώρισες που έμαθαν να ΑΝΑΛΥΟΥΝ και να ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ;

  Η φιλοσοφία αγαπητέ Νώντα, αλλάζει τον άνθρωπο από μέσα. Οπως ένας γλύπτης δίνει μορφή σε ένα κομμάτι μαρμάρου σιγά - σιγά, έτσι και αυτή σμιλεύει το "είναι" σου, διευρύνει την αντίληψη, καταλαγιάζει το μίσος, ανοίγει τα μάτια, τροποποιεί την αντίληψη για το ΟΜΟΡΦΟ και το ΑΛΗΘΙΝΟ.

  Η απόλυτη απόδειξη ότι δεν διδάσκεται η Φιλοσοφία βρίσκεται γύρω μας. Απλά, κοίτα τον κόσμο. Κοίτα τον άνθρωπο δίπλα σου.

 64. Factorx avatar
  Factorx 17/07/2010 12:42:03

  O Πολιτακος έστειλε καταπληκτικη φωτογραφια με τον Φαηλο μαθητη, τον ευχαριστούμε

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Factorx 17/07/2010 13:45:32

   Πλάκα κάνεις; Πούντη;!;!

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/07/2010 13:49:41

    Φάκτορα,
    Είσαι μεγαλός χαβαλές! Ακόμη γελάω!! Κι όμως έχω αληθινή φωτογραφία μου με φουστανέλα αλλά δεν στην δίνω!

 65. Factorx avatar
  Factorx 17/07/2010 14:13:40

  τα ψάρια κολυμπάνε στην θάλασσα. Οι πεζοναύτες λυώνουν στο στρατόπεδο

 66. Factorx avatar
  Factorx 17/07/2010 14:14:58

  Ανέβηκε και δεύτερη φωτογραφία με την εξης λεζάντα:

  "Όταν ο Στρέιντζ ήταν τσολιάς, ο Φαήλος έπινε γαλατάκι..."

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Factorx 17/07/2010 14:25:40

   Κι ο Ροδινός ετοιμάζονταν για τη σύνταξη...

   • Factorx avatar
    Factorx @ Strange Attractor 17/07/2010 14:27:35

    Strange, ανανεωμενο σε βλέπω. τι έκανες τα βραδυα στις διακοπές; παρε 100 κα ξανα έλα

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Factorx 18/07/2010 20:32:26

   Ε, αφού μια ηλικία την έχετε. Εγώ γεννήθηκα λίγο μετά την Αποστασία, εσείς όταν ήταν ο Παπάγος Εύελπις.

 67. Andreas Haralambopoulos avatar
  Andreas Haralambopoulos 17/07/2010 22:44:02

  Λαός χωρίς παιδεία και αξίες είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν πρόκειται ποτέ να μεγαλουργήσει.
  Και παιδεία η οποία να διδάσκεται απο δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι να είναι πραγματικά λεβέντες και να μην σκευπτονται μόνο τα χρήματα.
  Οι δάσκαλοι και καθηγητές στην δεκαετία του 70 που θυμάμαι ως μαθητής στο δημοτικό και γυμνάσιο, είχαν και σαν "επικουρική" αμοιβή την αποδοχή και τον σεβασμό της κοινωνίας.
  Θυμάμαι και τον επιθεωρητή που ερχόταν κατά καιρούς να παρακαλουθήσει μαθήματα και αξιολογούσε τους καθηγητές.
  Ο Φαήλος έχει δικαιο; από την στιγμή που έπαψε να υπάρχει η αξιολόγηση όλο το σύστημα δημ. παιδείας άρχησε να καταρέει.
  Και σήμερα που έχουμε καταντήσει.
  Μια δημόσια παιδεία να καταρέει χρόνο με το χρόνο.
  Μια στροφή ολων να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, περιμένοντας υποτείθεται καλύτερο επίπεδο μάθησης, από δασκάλους-καθηγητές υπαλλήλων εταιρείων που επιδιώκουν το κέρδος, και βέβαια έχουν κάθε λόγο να παραλύει η δημόσια εκπαίδευση, για να έχουν περισσότερους πελάτες.
  Ας μην γελιόμαστε όλοι σήμερα που εχουμε κάποια οικονομική επιφάνεια στέλνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικά σχολεία - κολλέγια, οι περισσότεροι δε πολιτικοί επίσης.
  Θυμάμαι στην δεκατεία του 70, κυρίως στην επαρχία, στα ιδιωτικά πηγαίνανε οι "καθυστερημένοι" που δεν μπορούσαν να περάσουν την τάξη.
  Αλλά ας μην κρυβόμαστε. Σήμερα η παιδεία έχει καταντήσει από λειτούργημα επιχείρηση και μάλιστα αρκετά επικερδές για τους επενδυτές.
  Και όσο εμεις στέλνουμε τα παιδιά μας εκει, περιμένοντας καλύτερο επίπεδο μάθησης, περισσότερες γνωριμίες που θα τις χρειαστούμε στο μέλλον, τόσο αυτές οι εταιρίες θα απαξιώνουν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού.

  Γειά σου αγαπητέ Φαήλε, είχαμε γνωριστεί τυχαία πριν δύο χρόνια στο νοσ. παίδων, τότε που είχε πέσει η κορούλα σου από το άλογο και η δική μου έκανε εγχειριση.

  • ataktos avatar
   ataktos @ Andreas Haralambopoulos 17/07/2010 23:43:14

   το παραπάνω .. αφορά προφανώς ..και τους ....πολιτικούς

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Andreas Haralambopoulos 20/07/2010 07:59:44

   Καλημέρα Ανδρέα,

   Περάσαμε περιπέτεια τότε. ΚΙ άσχετο με το θέμα αλλά έχω να το λέω για την εμπειρία μου με το Παίδων. Άψογοι γιατροί, νοσηλεύτριες/ές, τους έβλεπα με πόσο ζήλο και δύσκολες συνθήκες έκαναν το καθήκον τους. Η προσωπική μου εμπειρία ήταν άλλο ένα επιχείρημα υπέρ του αποκλειστικά κρατικού χαρακτήρα της Υγείας.
   Χαίρομαι που συμφωνούμε. Κρατώ αυτό που λες για την "επικουρική αμοιβή" των εκπαιδευτικών δια της αναγνώρισης από την κοινωνία.

 68. perastikenios avatar
  perastikenios 17/07/2010 23:10:17

  >FactorX says:
  18/07/2010 at 00:42 Αποφάσισε όμως και συ με ποιο ψευδώνυμο θα μπαίνεις.

  γιατί; υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος;

  σημασία έχει το περιεχόμενο - κι όχι το όνομα του αρθρογράφου.
  ο αρθρογράφος μπορεί να επιλέξει ένα "μόνιμο", μπορεί και να το αλλάζει συνέχεια.

  δεν καταλαβαίνω καθόλου το λόγο που ρωτάς, τι έχεις στο μυαλό σου.

  αν πιστεύεις στη χρησιμότητα του ελεύθερου λόγου, τότε δεν πρέπει να κάνεις τέτοιες ερωτήσεις.

  • Factorx avatar
   Factorx @ perastikenios 20/07/2010 01:39:53

   Αγαπητε ασε τις σοφιστείες και μην ξαναμπείς με 18 διαφορετικά ψευδωνυμα . Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις τι να κανουμε...

 69. perastikenios avatar
  perastikenios 17/07/2010 23:21:40

  >έχει δικαιο; από την στιγμή που έπαψε να υπάρχει η αξιολόγηση όλο το σύστημα δημ. παιδείας άρχησε να καταρέει.
  Και σήμερα που έχουμε καταντήσει.

  ορίστε παραδείγματα

  Φιλόλογος που έφτασε στα ανώτατα αξιώματα, μέλος της δακε, μάθαμε γιατί γκρεμίστηκε μέσα από το πρώτοβλέμμα

  Εκπαιδευτικός (δακίτης συνδικαλιστής) που σφαλιάριζε στο κεφάλι τα άτυχα σχολείου κωφαλάλων για να τα συμμορφώσει, όπου υπηρετούσε σαν υποδιευθυντής, τον έκανε Προιστάμενο η νουδού. Και στο γραφείο που προϊστατο, το τι κυκλοφορεί για τη συνάρτηση- δυνατότητα "σ_ξ και βόλεμα", δε λέγεται!

  βρε.. οι νοικοκυραίοι; οι της πατρίδας και της οικογένειας; να κάνουν τετοια πράγματα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.