09/08/2009 23:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αξίζει το βίντεο του κ. Γαβρά τα λεφτά του; (310.544 ευρώ !!!)Ο Κώστας Γαβράς εισέπραξε από το ΥΠΠΟ για το βίντεο με θέμα την Ακρόπολη, 310.544 ευρώ ευρω.

 Η σχετική σύμβαση υπεγράφη το 2003 και αναφερόταν σε «ένα βωβό διηγηματικό κύκλο» που θα παρουσιαζόταν στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Το έργο του κ. Γαβρά βασίζεται σε ένα πρωτόλειο σενάριο συρραφής εικόνων του Παρθενώνα με χρονολογική διάταξη.

Η αισθητική που διέπει αυτο το ψηφιακό εικονογράφημα είναι εμπνευσμένη και σχεδόν ταυτόσημη με την «αισθητική» φυλλαδίων αρχαιολάγνου περιεχομένου που διανέμονταν δωρεάν στις αρχές της δεκαετίας του '70 και σήμερα αποτελούν ιδεολογικό ντεκόρ εθνικοφρόνων τηλεανθρώπων.

Είναι απορίας άξιον πως ένας καταξιωμένος παγκοσμίως σκηνοθέτης, Έλληνας στην καταγωγή, δεν αντελήφθη ότι η ψηφιακή του εκδοχή για τον Παρθενώνα είναι αναχρονιστική, δυσανάλογα υποδεέστερη των ικανοτήτων  του και αντιαισθητική.

Το «τημ» του κ. Γαβρά υποτίμησε την άξια της αρμονίας των όγκων και των διαστάσεων του αρχαίου κτηρίου και το παρουσιάζουν ως νέο-κλασικίζων κατασκεύασμα.

[youtube 6-RXc_wukeo&feature=player_embedded]

Ο σκηνοθέτης τους ή δεν γνώριζε, ή δεν επιθυμούσε, να καθοδηγήσει τις εργασίες, με τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να είναι συνεπές με τον χαρακτηρισμό ως ενημερωτικό βίντεο, αλλά και  με την  σοβαρότητα της αξίας του παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου.

Στην προσπάθεια του να αποδώσει το θέμα με την καινούρια τεχνική που συνδυάζει τρισδιάστατο χώρο, με επεξεργασμένη στο κομπιούτερ real  δράση, κατέληξε σε κωμικοτραγικής ασκήμιας σκηνές: Σκαρφαλωμένα ανθρωποειδή σε εμφανώς μη ρεαλιστική αναπαράσταση του Παρθενώνα, επιδίδονται σε πράξεις που δεν πείθουν ούτε ως σκηνοθεσία, ούτε ως ψηφιακή επεξεργασία, όπως  το πανομοιότυπο σε πολλές επαναλήψεις πριόνισμα μαρμάρων (γνωστή φτηνή μέθοδος η επαναχρησιμοποίηση) ή το γκρέμισμα μαρμάρων που σπάζουν σαν να είναι από άλλο υλικό (ανικανότητα  animators)

Η ψηφιακή λήψη είναι επαναλαμβανόμενη χωρίς έμπνευση και αγχωμένη από τον φόβο αποκάλυψης κακοτεχνιών (συνεχώς μακρινά πλάνα και κυκλική κίνηση).

Οι διαστάσεις του Παρθενώνα αλλοιώνονται και το κτήριο δείχνει άλλο. Εκτός κι αν η μακέτα του Παρθενώνα είναι λάθος. Η πιο σωστή αναλογία είναι όταν χρησιμοποιείται ο εναπομείναν υπαρκτός ναός.

Κανείς δεν πρόσεξε ,ή δεν τους ενδιέφερε, ότι το μέγεθος και οι αναλογίες των ανθρώπων που παίζουν δεν συνάδουν με τις αναλογίες του περιβάλλοντος χώρου;

Ουδείς αντελήφθη ότι το μοντάζ είναι χοντροκομμένα πρωτόλειο, ή απλά αυτό συνέφερε για να καλυφθεί το ροκάνισμα χρόνου;

Το βίντεο του Κ. Γαβρά υπήρξε μια πλήρως αποτυχημένη απόπειρα του να ασχοληθεί ο διάσημος σκηνοθέτης με την σύγχρονη ψηφιακή εικόνα (το animation) και το υπεράνω καταγγελτικού λόγου θέμα του Παρθενώνα. Όλοι δικαιούνται φυσικά μια αποτυχία.

Ο κ. Γαβράς πούλησε στην Ελλάδα 310. 544 ευρω ένα  βίντεο για την Ακρόπολη που έχει αληθινό χρόνο διάρκειας πολύ μικρότερο του αναφερομένου επισήμως.

Η προσεκτική παρακολούθηση της προβολής από επαΐοντα αποδεικνύει ότι: Από τα 6,30 λεπτά προβολής (αφαιρέσαμε ήδη το ένα λεπτό των τίτλων) μόνο τα 3 λεπτά είναι σκηνοθετημένα έτσι ώστε να πληρούν στοιχειωδώς κανόνες δημιουργικής βιντεογράφησης. Έχουν δηλαδή  κάποια -υποτυπώδη έστω - δράση και εναλλαγή πλάνων. Τα άλλα 3,30 λεπτά είναι, όπως λένε οι animators, νεκρός χρονος, ή όπως λέγανε οι παλιοί κινηματογραφιστές χαμένο φιλμ: Τα 3,30 λεπτά από τα 6,30 λεπτά διαρκείας του βίντεο είναι φωτογραφική παρουσίαση δυο σχεδίων και δυο μακετών που ήδη είχαν παίξει και που έχουν μηδενικό κόστος !

Ο κ. Γαβράς εισέπραξε από τους Έλληνες για ενημερωτικό βίντεο πραγματικής διάρκειας 3 λεπτών, 100.000 ευρω το λεπτό.

 Τεχνοκριτικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. JULIA X avatar
  JULIA X 10/08/2009 01:32:54

  Γιατί δεν γράφετε ότι ο Γαβράς ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΔΟΤΗΘΗΚΕ, ΚΑΤ' ΕΞΑΙΡΕΣΗΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΤΑΙΝΙΑ, με θέμα την μετανάστευση, ΜΕ ΑΚΟΜΗ 500.000 ΕΥΡΩ από το ελληνικό κράτος-δηλαδή τους φορολογούμενους. Αφού είναι όλοι αυτοί τόσο πλούσιοι και διάσημοι γιατί καταφεύγουν στο ΔΩΡΕΑΝ ΧΡΗΜΑ του έλληνα φορολογούμενου;;; Γιατί κάνουν αρπαχτές με το ΥΠ. ΠΟ για να ζήσουν; Στο Χόλλυγουντ λένε είσαι τόσο καλός, όσο και η τελευταία σου ταινία. Κι η τελευταία ταινία του "αριστερού" στην τσέπη Γαβρά έγινε 40 χρόνια πριν!!!!!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ JULIA X 10/08/2009 06:13:33

   Κόψε κάτι. Εσένα με τα σηριαλ της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης σε κόβω να τη βρίσκεις...

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Strange Attractor 10/08/2009 08:27:07

    Βρε Αττράκτορα, νομίζεις ότι ο Γαβράς είναι "καταξιωμένος παγκοσμίως σκηνοθέτης"; Έξω από τη Γαλλία και την Ελλάδα δεν τον ξέρει κανείς. Νομίζεις ότι το "Ζ" έχει μείνει στη συνείδηση των Ευρωπαίων ή των Αμερικανών σαν καμμιά "μεγάλη" ταινία; Μόνο στην Ελλάδα μας έχει μείνει επειδή μιλάει για την πρόσφατη πολιτική μας ιστορία.

   • Χι avatar
    Χι @ Strange Attractor 10/08/2009 11:41:14

    Στέργιο, εντάξει, άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Κι εγώ έχω τα θεματάκια μου με το βίντεο του Παρθενώνα, αλλά μην τα μηδενίζουμε όλα. Από απόσταση, όλα είναι εύκολα.

    Εδώ ένας Αμερικανός περιγράφει το ιστορικό και την προσωπική του εμπειρία:

    http://www.imdb.com/title/tt0065234/#comment

    Historical moment at the Oscars and Tonight Show
    Author: lhwilliams from Houston, Texas

    When the preview of "Z" was shown at the Oscars, it received a standing ovation. I didn't know why until I saw the movie. The Oscar forced it to be shown in the United States. At the time, the US backed the military government in Greece. The totalitarian government represented a stand against communism. This movie depicts the true story of a beloved olympic athlete who became a doctor and began speaking out against his Greek government. For that, he was murdered. This is about a brave investigator who begins to search for the origin of the orders to have the doctor killed.

    It leads to the downfall of a country. Mikis Theordorakis wrote the music from house arrest in Greece and it was smuggled out to be placed on the film. Yves Montand played the lead role and was blacklisted from getting a US Visa for his participation until some strings were pulled and he was allowed a 24 hour visa, to be extended each 24 hours in order to allow him to film "On A Clear Day You Can See Forever". At the end of filming,that night he made a surprise appearance on Johnny Carson's Tonight Show. He told the story about "Z" and commented that he was in the care and custody of US Immigration and the FBI. The camera panned right and a dark suited man slid quickly behind the curtain. He apologized for his abruptness, but his visa expired at midnight and he had to get to the airport. When I saw these things, I was shocked my government would take a movie so seriously. When it showed up in an obscure movie theater in Houston, I had to go. I was the only person buying a ticket just after noon that day. Upon entering the theater, a dark suited man was sitting in the lobby. I walked into theater and then stuck my head back out to see what the only other individual in the theater was doing. He was stepping away from the ticket booth. I watched as he walked the short distance to my car, took out a notebook and wrote in it while looking at my license plate. This is how it happened. It was 1969. J. Edgar Hoover had stated publicly that no truly loyal American would pay money to see such a movie. It was unpatriotic. Newspaper articles that spring reported it.

    Watch this movie and consider the importance "entertainment" can have on government, media, and yourself.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ JULIA X 10/08/2009 13:26:25

   @Χι:

   Δεν ισοπεδώνω τίποτα.

   Απλώς, επειδή στην Ελλάδα έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι είμαστε ο ομφαλός της γης, πρέπει να θέτουμε τα πράγματα και τα πρόσωπα στις σωστές τους διαστάσεις.

   Με αυτήν την έννοια λέω ότι ο Γαβράς δεν είναι ούτε Μπέργκμαν, ούτε Φελλίνι, ούτε Κασσαβέτης.

   Οι ταινίες τού Σαμπρόλ, του Τρυφφώ και του Ρεναί παίζονται ακόμη, και θα παίζονται για πάντα. Του Γαβρά, όχι. Ο άνθρωπος δεν έχει τη στόφα τού κλασικού, πώς να το κάνουμε.

   Κι αυτά τα λέω εγώ που μου άρεσε το "Ζ" (επειδή είμαι Έλληνας, όμως) και το πρόσφατο "Le Couperet".

   • Χι avatar
    Χι @ Στέργιος 10/08/2009 15:46:13

    Υπάρχουν πολλά πρίσματα για την αξιολόγηση ενός καλλιτέχνη. Αν πάρεις το τεχνικό μέρος, τότε ο Γαβράς δεν είναι "ο" καλύτερος, σαφώς. Αν, όμως, δεις την εποχή, τις συνθήκες και το στόχο της ταινίας, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Συστήνω την "Κοινωνία του θεάματος" του Γκυ Ντεμπώρ, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα και την εικόνα που (θέλουμε να) έχουμε γι' αυτή. Η αναζήτηση του "κλασικού" σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια (1-2 γενιές) καταλήγει σε διαλεκτική φενάκη.

 2. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 10/08/2009 03:29:42

  Το φιλμ δεν το είδα, γιατί δεν με ενδιαφέρει, επειδή όταν έγινα έντεκα χρονών έπαψα να ασχολούμαι με τα κινούμενα σχέδια. Πέραν αυτού ας αφήσουμε τα προσχήματα και ας παραδεχθούμε ότι αυτό που ενόχλησε στο μίκυ-μάους του Γαβρά, ήταν ότι έθιξε την βίαιη επιβολή του Χριστιανισμού, που έγινε αποκλειστικά για σκοπιμότητες της κοσμικής εξουσίας. Και αυτό είναι ακριβώς το καθήκον του στρατευμένου καλλιτέχνη, να θέτει προβλήματα που αντιπαρέρχονται τον κοινωνικό μύθο και τον σκοταδισμό της εξουσίας, με σοβαρό όμως τρόπο και όχι καθυβρίζοντας μνημεία με μίκυ-μάους.
  Τα "εικαστικά" του "εικαστικού" βρίσκονται πέραν του καλού και του κακού, διότι αποτελεί ΥΒΡΙΝ να γυρίζονται μύκι-μάους για ιερά αρχιτεκτονήματα της σημασίας της Ακροπόλεως, στη φάση που αυτά υφίστανται οργανωμένη καταστροφή. Δεν μπορούν να υπάρξουν αγαπητέ εικαστικέ καλά μίκυ-μάους για το ιερό κτίσμα. Εάν δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε την αξία της πνευματικής κληρονομιάς μας, ας την αφήσουμε τουλάχιστον στην ησυχία της. Το ίδιο το μουσείο δεν αποτελεί εξ άλλου τίποτε περισσότερο από ένα κακόγουστο σόου με αποκλειστικό στόχο την καταστροφή του αρχαιολογικού τοπίου.
  Το ότι ο Γαβράς τα πήρε, έχει να κάνει αποκλειστικά με την επιδειξιομανία των νεοελλήνων που βαυκαλίζονται να πληρώνουνε μάρκες με ευτελές περιεχόμενο, σαν ξεπεσμένοι αρχοντοχωριάτες. Ενώ τα μπος και τα λακόστ φτιάχνονται στην τουρκία και την μπανανία από ευτελή υλικά και με απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις, οι ελλαδίτες τα ακριβοπληρώνουν, ακόμη και όταν δεν έχουν να φάνε, για να τα φοράνε και να καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια. Γιατί κυριάρχησε η υποκουλτούρα, με συνέπεια να αγνοούμε την πραγματική αξία και την ιερότητα του μεγίστου κτίσματος. Και πρωτοπόρος πάντοτε στον ξιπασμένο αρχοντοχωριατισμό το κράτος.
  Αποτελεί καταισχύνη η ανάθεση, η "εκπόνηση" και η προβολή του μίκυ-μάους, από όλους τους συμμετέχοντες καθ' οιονδήποτε τρόπο και αυτό είναι ορθόν να πεταχτεί το γρηγορότερο δυνατόν στον κάλαθο των αχρήστων. Βάλαμε υπέρ άνω όλων τα αμερικανάκια. Αλλά και αυτά, ενώ πλάσαραν παγκοσμίως το μίκυ-μάους, δεν γύρισαν μπαγκς μπάνυ για το δικό τους άγαλμα της "ελευθερίας", που συμβολίζει τον (την) εωσφόρο.
  Καλόν θα ήτο να επιστρέψει ο Γαβράς το παραδάκι στο κρατικό ταμείο, διότι η αμοιβή αποτελεί νόμιμο κλοπή για "δημιουργία" τερατουργήματος που προσβάλει τα ιερά του Κλασσικού Πνεύματος και την παγκόμιο νοημοσύνη, σεβόμενος την σημαντικής αξίας καλλιτεχνική δημιουργία του του παρελθόντος και την προσφορά του στην έννοια της Δημοκρατίας.
  Οι φίλοι που ξεσαλώνουν με αυτήν την αφορμή τα σωψυχά τους με λίβελους ενάντια στην αριστερά, ας αναλογιστούν ότι ο Γαβράς είναι από τους λίγους που έκανε σοβαρή κριτική στον φασισμό του ανατολικού μπλοκ με την ταινία "Ομολογία". Μια κριτική που δεν έκαναν ποτέ οργανωμένα οι δεξιοί στον σταλινισμό, γιατί ακριβώς τον χρειάζονταν ζωτικά ως αντίπαλο δέος για να πλασσάρουν την κοινοβουλευτική καρικατούρα δημοκρατίας.
  ΛΑΕ:
  Εδώ μαλώνουνε δυο γάϊδαροι όχι σε ξένο αχυρώνα.
  ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΥΡΩΝΑΣ. Υπερασπίσου τα. Διότι εάν χαθούν, χάθηκες.

  ΓΑΒΡΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ ΛΑΚΟΣΤ ΓΙΑ ΚΑΝΙΒΑΛΟΥΣ.
  ΣΕΒΑΣΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ.
  ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΨΤΟ ΤΟ ΡΙΜΑΔΙ.
  ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΔΕΞΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΚΟΛΑΣΗ.

 3. JULIA X avatar
  JULIA X 10/08/2009 03:46:02

  ΓΑΒΡΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΟ ΛΑΚΟΣΤ ΓΙΑ ΚΑΝΙΒΑΛΟΥΣ! Καλό το σύνθημα.
  Απλά μια επισήμανση. Τα κινούμενα σχέδια του Γουώλτ Ντίσνει ήταν εξαιρετικής ποιότητας και τεχνικής. Ο άνθρωπος πέθαινε και η τελευταία του λέξη ήταν για τους ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ που δούλευαν στο στούντιο. Τώρα, αν θέλετε να βλέπετε τα μίκυ μάους ως προπαγάνδα του καπιταλισμού το 2009, επιμένετε να μην βλέπετε "καθαρά¨την πραγματικότητα. Οσο τα περί "στρατευμένης" τέχνης είναι φληναφήματα και λογοπαίγνια, πίσω από τα οποία, κρύβονται μίζες και αρπαγή του δημοσίου κορβανά "αριστερών" στην τσέπη όπως ο Γαβράς.

 4. Swell avatar
  Swell 10/08/2009 05:24:11

  Next time we'll appoint Spielberg.

 5. Factorx avatar
  Factorx 10/08/2009 06:50:40

  Μποτίλια, αρχίσαμε τις δίκες προθέσεων;

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ Factorx 10/08/2009 09:43:46

   @Factorx
   Εάν εννοείς ότι καταγγέλω τις προθέσεις αποδίδοντας αλλότριες σκοπιμότητες στον συγγραφέα της ανάρτησης η στο ANTINEWS αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Εάν είχα τέτοιο πρόβλημα θα προτιμούσα να σιωπήσω, διότι εδώ σχολιάζω, επειδή ταυτίζομαι με το ήθος και τον προσανατολισμό αυτής της σελίδας. Αυτό όμως δεν αναιρεί εν δυνάμει την περίπτωση διαφωνίας σε συγκεκριμένα θέματα. Και όπως διαφαίνεται από τα δυο σχόλια που έχω κάνει σε αυτό το θέμα, διαφωνώ με την συγκεκριμένη οπτική της σελίδας επί του παρόντος. Εάν συμφωνούσα σε όλα, θα βάραινα πράγματι τη σελίδα με τον σχολιασμό μου, διότι κάποιος που συμφωνεί σε όλα με κάποιον άλλο, δεν διαθέτει προσωπικότητα.
   Όσο αφορά τους ενεχόμενους κρατικούς φορείς αλλά και τον Γαβρά, αποδίδω χωρίς υπαινυγμούς απαράδεκτες σκοπιμότητες. Και η πολιτική διακρίνεται συχνότατα από σκοπιμότητες και αρνητικές προθέσεις, διότι εξυπηρετεί πρωτίστως συμφέροντα πέρα από αυτά του γενικού καλού. Στην περίπτωση του Γαβρά κρίνω ότι υπάρχει πλήρης έλλειψη ευαισθησίας, με στόχο την ωμή κερδοσκοπία.
   Βεβαίως δεν προτίθεμαι να δικάσω κανένα. Διότι η δίκη σε αυτή την περίπτωση συνεπάγεται καταδίκη, έστω ηθικής μορφής, στην συνείδηση των επισκεπτών. Αυτό όμως προϋποθέτει απόδωση ποσοστού ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα και φορείς, που δεν δύναμαι να προβώ, διότι αγνοώ τις συγκεκριμένες διαδικασίες που έγιναν τα πράγματα. Το γεγονός όμως, ότι επιχειρήθηκε από υπεύθυνα πρόσωπα (ή συμπαθούντες τους, που προσπαθούν να τους καλύψουν στην δημόσια συζήτηση) επίρριψη ευθυνών στους προηγούμενους υπεύθυνους, αυτό αποτελεί ορατή απολογία, άρα και έμμεση αποδοχή ότι συνέβησαν σφάλματα.
   Δεν αποσκοπώ στην καταδίκη κανενός. Παρότι δεν τυγχάνω μέλος της Ορθοδόξου Χριστιανικής εκκλησίας, εμφορούμαι από πλείστες όσες χρηστές αρχές που αυτή ευαγγελίζεται. Γι' αυτό έγραψα σε προηγούμενο αντίστοιχο σχόλιο μου: "Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω". Η διάθεση συγγνώμης απέναντι στους συνανθρώπους μου και η μακροθυμία στην βάση της επίγνωσης της δικής μου αμαρτολότητος ωφείλω να με διακρίνουν.
   Επανειλημμένα ανάφερα, ότι δεν χωρίζω τους Έλληνες σε πρόβατα και ερίφια. Όλοι είμεθα φορείς χάριτος και φέρουμε βαριά πολιτιστική υποθήκη. Κατά συνέπεια όλοι ωφείλουμε να χειριστούμε με σεβασμό και υπευθυνότητα την πολιτιστική μας κληρονομιά. Στον κάθε Έλληνα υπάρχει ελλοχεύον το στοιχείο του πατριωτισμού, έμπροσθεν του οποίου υποκλείνομαι.
   Σε εγκωμιαστικά αντισχόλια που έγιναν κάποιες φορές εδώ απέναντί μου με άλλες αφορμές, πολύ συχνά αντιπαράθεσα, ότι οι απόψεις μου είναι συχνότατα ακραίες, ιδιόρυθμες, εμπαθείς (όπως ίσως ο φίλος "αντί" στο επόμενο σχόλιο εντοπίζει) και αυστηρά προσωπικές. Άρα εμπεριέχουν μεγάλες πιθανότητες να λαθεύουν.

 6. αντί avatar
  αντί 10/08/2009 07:26:18

  Ο "Τεχνοκριτικός" ποιος είναι, αν επιτρέπεται;

  Βλέπω από αντικειμενικότητα, άλλο τίποτα.

  Και η εμπάθεια σε μερικά σχόλια περισσεύει. Ίσως λόγω διακοπών να πέφτει το επίπεδο λίγο.

  • Factorx avatar
   Factorx @ αντί 10/08/2009 07:31:52

   Μπορείς να απαντήσεις στην κριτική που κάνει; τα άλλα είναι ...εμπάθειες

   • tiramola avatar
    tiramola @ Factorx 10/08/2009 10:02:50

    @factorx
    Θέλεις να σου βρω άλλες 10 κριτικές που αποθεώνουν το φιλμάκι?
    Εσύ δεν βρήκες μία τέτοιου είδους να ανεβάσεις , έτσι ρε παιδί μου να δείξεις ότι και ότι η ιστοσελίδα παραθέτει όλες τις απόψεις.
    Δεν φτάνει που με τον τρόπο που περέθεσες τα γεγονότα κατάφερες να μαζέψεις εδώ μέσα όλη τη ΧΑΝ και τη ΧΑΝΑΑΝ τώρα ανακαλύψαμε ότι ήταν και ακριβό...
    Γιατί όλοι αυτοί οι σκοταδιστές που φιλοξενούνται εσχάτως στην ιστοσελίδα σου θα το είχαν βουλώσει αν η κάποιοι από την ηγεσία της ιεραρχίας είχαν κάνει το αυτονόητο.
    Είχαν δηλαδή δηλώσει ευθέως , χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα αυτοκριτική , ότι κάποιοι φανατικοί ρασοφόροι του 5ου αιώνα είχαν προβεί σε καταστροφές που αυτό όμως δεν έχει να κάνει με την ιστορία και την προσφορά της ορθοδοξίας στην Ελληνική ιστορία.
    Τόσο απλά!
    Αλλά κινήθηκαν υπογείως , όπως τόσα χρόνια έχει μάθει να κάνει η δεξιά του κυρίου και με τις προσβάσεις τους κατάφεραν να δημιουργήσουν τέτοιο θέμα που αποτέλεσε άλλο ένα διεθνές ρεζιλίκι για την χώρα μας.
    Έλεος ρε φίλε για τόσο ηλίθιους μας περνάτε?

    • Factorx avatar
     Factorx @ tiramola 10/08/2009 10:05:52

     Κι εσύ γιατί τρελαίνεσε να μπαίνεις και να απαντάς. Εχει αναλάβει τον αγώνα του Ηλιου της προοδευτικότητας εναντίον του σκοταδισμού;

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/08/2009 07:39:01

  factorx: την προπαγάνδα της Ντόρας την διαβάζουμε κι αλλού. Θες να σχολιάσεις; Ελεύθερα, αλλά επι του θέματος. Μπορείς;

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/08/2009 07:46:31

  Ενταξει.Αφου πρεπει να σχολιασω αποκλειστικα επι του φιλμακιου και οχι αυτους που το αφησαν να κυκλοφορει συμφωνω με την αναρτηση : Δεν τα αξιζει τα λεφτα του.

  • Factorx avatar
   Factorx @ ψυχραιμια 10/08/2009 07:51:14

   Συμφωνω μαζί σου. Δεν έπρεπε να ανέβει καθόλου το φίλμ. Τα άλλα δεν χρειαζόντουσαν εδώ. Το επισημαίνω για να κρατήσουμε τον διάλογο και να μην γίνει οτι στον προηγούμενο για το Γαβρά που έφτασε τα 500+ σχόλια και τώρα συζητάνε για το αν υπάρχει θεός και διάβολο.ς Αν θες να ξεσπαθώσεις να σου ανεβάσουμε ένα για Ντόρα - Σαμαρα να το ευχαριστηθείς. Καλημέρα

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/08/2009 07:59:10

  ο λαός θέλει θρησκευτικά debate, τι να γίνει; Το αν άξιζε το φιλμ είναι υποκειμενικό. Άξιζε ο "δρομέας" τα λεφτά του; Εγώ δεν θα τα έδινα. Για το άν άξιζε το φιλμάκι, θα έπρεπε να ερωτηθεί ικανό δείγμα ανθρώπων που το είδαν.

  • Lavazza avatar
   Lavazza @ archaeopteryx 10/08/2009 08:07:14

   @Αρχαιοπτέρυγά μου,

   χθες πήγα στο Μουσείο μαζί με τη Γυναίκα.

   Ήταν κατα τις 17:00 και ομολογώ οτι είχε πολύ κόσμο.

   Το φιλμ το είδα.

   Ειλικρινά σου μιλώ (και χωρίς καμία ιδιοτέλεια ή προκατάληψη) οτι είχα την εντύπωση οτι είναι κινούμενα σχέδια αλλά από αυτά τα ερασιτεχνικά (πώς είναι το lolek & bolek το παλιό πολωνικό).

   Ότι εδόθησαν τόσα χρήματα τώρα το διάβασα εδώ.

   Με αυτά τα χρήματα θα ήταν προτιμώτερο να γύριζαν ένα 15άλεπτο φιλμάκι με αληθινά πρόσωπα όπου π.χ. θα έβλεπες εύσωμους νεαρούς να τραβάνε με σκοινιά λίθους επάνω στο βράχο, αναπαράσταση τελετής κτλ.

   Κάτι τέτοιο εν πάσει περίπτωση (κατάλαβες τι εννοώ).

   Πως είναι βρε παιδάκι μου στην Αίγυπτο άμα πας στο Luxor έχει τέτοια βιντεάκια σε γιαγαντοοθόνες που δείχνει Αιγύπτιους με παλιές στολές πως έχτιζαν τις πυραμίδες.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Lavazza 10/08/2009 08:29:21

    Lavazza, με πλήγωσες με αυτό που είπες... Εμείς οι 35-40ρηδες ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ με Μπόλεκ και Λόλεκ και τους αγαπάμε πολύ!

 10. Lavazza avatar
  Lavazza 10/08/2009 08:00:00

  O Γαβράς και το φιλμάκι του (και των εντολέων του) καθώς και το κόστος αυτού του πνευματικού ογκόλιθου (το φιλμάκι εννοώ), δείχνουν καθαρά την τάση προς την υπερβολή και την υπερτίμηση που διακατέχει τους Έλληνες...

 11. Στέργιος avatar
  Στέργιος 10/08/2009 08:32:28

  Το κύριο θέμα είναι ένα:

  Μπορεί ένας σκηνοθέτης, όσο καλός και διεθνώς γνωστός κι αν είναι, να φτιάξει ένα πληροφορικό φιλμάκι ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου, από τη στιγμή που ο ίδιος ΔΕΝ είναι ούτε ιστορικός, ούτε αρχαιολόγος;

  Με αυτή τη λογική, το φιλμάκι πρέπει να αποσυρθεί.

  Εκτός κι αν ο κ. Παντερμαλής θέλει να πιστέψω ότι μια ωραία πρωΐα ο Παρθενώνας υλοποιήθηκε πάνω στον μέχρι τότε γυμνό βράχο τής Ακρόπολης ως δια μαγείας. Έτσι δεν αρχίζει το φιλμάκι;

 12. jmitrog avatar
  jmitrog 10/08/2009 08:50:30

  Ρε παιδιά γιατί δεν μιλάει κανείς για σκάνδαλο Βενιζέλου - ΠΑΣΟΚ; Με ποιο κριτήριο ανατέθηκε στον Γαβρά; Έγινε κάποιος διαγωνισμός; Μήπως θα έπρεπε μια και το ποσό είναι τεράστιο;

  Γιατί δεν μιλάει κανείς για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος; Γιατί δεν μιλάει κανείς για άξιους σκηνοθέτες που παρακαλούν το κουλτουρο-ΠΑΣΟΚ Κέντρο Κινηματογράφου για 10 και 20 χιλιάρικα επιχορήγηση ώστε να τα βγάλουν πέρα με τις παραγωγές τους;

  Γιατί δν τοποθετείται ο κ. Βενιζέλος και η κα Δαμανάκη για όλη αυτήν την υπόθεση;

  ΕΛΕΟΣ!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ jmitrog 10/08/2009 10:16:12

   Θα σου απαντησω ελπιζοντας να μη με ξανακοψει ο φακτορας για ασχετο σχολιο.χα-χα.
   Γιατι υποτιθεται οτι εδω και 5,5 χρονια εχουμε κυβερνηση Νεας Δημοκρατιας.Υποτιθεται επισης οτι οι κυβερνησεις δεν μπορουν να ακυρωνουν διεθνεις συνθηκες προηγουμενων κυβερνησεων αλλα τουλαχιστον φιλμακια που παρηγγειλε ενα Μουσειο μπορουν να τα ακυρωνουν.Υποτιθεται επισης οτι οι κυβερνησεις διοριζουν δικες τους διοικησεις σε κρατικους οργανισμους οπως το Ελληνικο Κεντρο Κινηματογραφου.

 13. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 10/08/2009 09:06:37

  Το φιλμάκι πρέπει να αποσυρθεί το συντομότερο δυνατόν. Κάθε μέρα που περνάει, τόσο δυσκολότερα θα αποσυρθεί. Μεταβιβάστε το μήνυμα στους αρμοδίους.

  Ξεκίνησε ήδη μία σειρά επιστολών για το φιλμ του Γαβρά.

  http://www.antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5256:0809-gabras&catid=102:folders&Itemid=188

 14. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 10/08/2009 09:12:58

  Ξαναεπαναλαμβάνω την ερώτηση: γιατί δεν έκαναν διαγωνισμό όπου θα συμμετείχαν φοιτητές και σπουδαστες σχολών; Γιατί αυτή η αγκύλωση;

  Το φιλμ αισθητικά χάνει και χρονικά γέρνει.
  Η βαρύτητα των καταστροφών αντιστοιχίζεται αυθαίρετα. Η πολιορκία και ο βομβαρδισμός από το Μοροζίνη (που διήρκεσαν μέρες) συνοψίζονται σε ένα βομβίδιο. Η σκηνή είναι γελοία. Μέσα υπήρχαν άνθρωποι. Δεν αποδίδεται τίποτα από όλα αυτά. Μόνο 30 sec.
  Το κατέβασμα 253 ογκωδών κομματιών από τον Έλγιν δεν καταλαμβάνει το χρόνο που λογικά του αντιστοιχεί. Καμία σύζευξη της βαρύτητας της πράξης με τον τελικό σκοπό του μουσείου. Η ΦΙΓΟΥΡΑ του ΕΛΓΙΝ δεν υπάρχει πουθενά ευδιάκριτα με την ενδυμασία του Άγγλου "ευγενή". Αυτός αφαίρεσε 253 κομμάτια. Αυτά που είναι; Πόσο χρόνο χρειάστηκε ο Έλγιν να τα κατεβάσει; Ο τρόπος μεταφοράς τους σαν τους ΚΛΕΦΤΕΣ με τα πλοία;
  Στις πρώτες σκηνές η μακέτα του Παρθενώνα είναι μια ολοφάνερη κακοτεχνία. Δεν έχει αποδοθεί καν η ελαφρά καμπυλότητα των κιόνων στο μεσαίο τμήμα τους. Στην πρώτη μακέτα του αλώβητου ακόμα ναού οι κίονες είναι σαν άχαρα στιλιάρια, και ο Παρθενώνας συμπιεσμένος και τετραγωνισμένος. Οι αναλογίες λάθος. Το επίμηκες του ναού που είναι το στοιχείο που του προσδίδει χάρη, "ανύψωση" και συνέχεια στο χώρο και στο χρόνο εξαφανισμένο.
  Χρωματικά το καρτούν είναι απερίγραπτο. Που είναι το αττικό φως; Πως το εξαφάνισαν αυτό; Υποτόνισαν τη λαμπρότητα των πεντελικών μαρμάρων, υποφώτισαν το αττικό φως και σκοτείνιασαν τον αττικό ουρανό. Πως γίνεται; Τότε δεν υπήρχε αιθαλομίχλη! Δεν αναδεικνύεται η αντίθεση μεταξύ της αισθητικής τελειότητας του μνημείου και των ταπεινών ή πρωτόγωνων ελατηρίων των ανθρώπων. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύεται δραματικότερα σε μονοχρωματική φιλμογράφηση (ασπρόμαυρο).

  Και μια ερώτηση τελευταία: οι Τούρκοι δεν λεηλατούσαν 400 χρόνια; Φεσοφόροι δεν διακρίνονται πουθενά.

  • Beyond The Stars avatar
   Beyond The Stars @ αλλενάκι 10/08/2009 09:33:43

   @ αλλενάκι,

   Φεσοφόροι?

   Όχι βέβαια, γιατί να λεηλατήσουν οι Τούρκοι?
   Είχαν κανένα λόγο? [Άγιοι άνθρωποι!]
   Αφού όλοι ξέρουμε -σύμφωνα με τους απολογητές του Έλγιν-
   πως όλες τις μεγάλες καταστροφές
   τις έκαναν οι ρασοφόροι παλαιοχριστιανοί!

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ Beyond The Stars 10/08/2009 10:07:35

    Εάν πάει κάποιος στο μουσείο της Εφέσου, το οποίο βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, με αποτέλεσμα να μην επικρατούν εκεί αναγκαιότητες συγκάλυψης των προσχημάτων και δεδομένου ότι οι τούρκοι δεν έκρυψαν την βαρβαρότητα που τους διακατέχει, μπορεί να διακρίνει ποιοί προέβησαν σε καταστροφές σε βάρος των αρχαιοτήτων. Σημαντικό μέρος θραυσμάτων των κιόνων του Ναού της Αρτέμηδος έχει ενσωματωθεί κακότεχνα σε παρακείμανο τζαμί. Τα περισσότερα των αγαλμάτων όμως έχουν σπασμένα τμήματα των προσώπων, έχουν καεί και φέρουν στο μέτωπο σταυρό, χαραγμένο με καλέμι.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Beyond The Stars 10/08/2009 10:56:26

    @Beyond the Stars: Το στοιχείο του πρωτογονισμού διακρίνει κάθε ζηλωτική πράξη, είτε θρησκευτικού είτε κοινωνικού είτε πολιτικού περιεχομένου. Όμως όλα αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια, ούτε είναι μυστικό, και το ότι έχουν συζητηθεί από την ίδια την εκκλησία σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσει η πραγματικότητα από τη μυθοπλασία μόνο θετικό μπορεί να είναι.

    Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, ένα φιλμάκι που κατάφερε να διχάσει τόσο πολύ, είναι ακατάλληλο για τον ενωτικό σκοπό του μουσείου.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Beyond The Stars 10/08/2009 11:38:13

    Μποτίλια καλημέρα, μπερδεύει αυτό το reply και καμιά φορά χάνεται που απαντά κάθε σχολιαστής. Οι επίγονοι της Μ. Μερκούρη που πρώτη έδειξε το δρόμο φωνάζοντας: φέρτε τα μάρμαρα πίσω ορέ!! μάλλον αποδεικνύονται λίγοι για να φέρουν αυτή την κληρονομιά επάξια σε πέρας. Και όσοι σχετίζονται με τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης του φιλμακίου και όσοι το ενέκριναν για προβολή (κατά τη γνώμη μου πάντα).

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ αλλενάκι 10/08/2009 12:03:39

   @ αλλενάκι
   Εάν το ζητούμενο των υπευθύνων είναι πράγματι η προώθηση της πνευματικής κληρονομιάς, άσχετα εάν έγιναν κάποια λάθη, δεν νομίζω ότι είναι το κύριο να τους κρίνουμε κατό πόσο είναι πολλοί ή λίγοι, αλλά ωφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε. Όλοι είμαστε ανεπαρκείς απέναντι στις φοβερές προκλήσεις των καιρών, ενωμένοι όμως μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
   Αυτό που φοβάμαι όμως, είναι ότι συχνά η επίκληση της κληρονομιάς καταλήγει προσχηματική μόνο για να γίνεται πολιτική. Ο τόπος χρειάζεται ενότητα και εγρήγορση. Βεβαίως χρειάζεται και πολιτική. Συνηθίσαμε όμως αυτή να την θεωρούμε ασχολία των πολιτικών και όχι καθήκον των πολιτών. Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σαν συνοδηπορεία με κάποιους πολιτικούς, ή το πολύ σαν απόρριψη κάποιων από αυτούς, ή και απόρριψη όλων, όπως έδειξε χαρακτηριστικά η πρόσφατη αποχή. Εάν δεν ενστερνιστούμε την επίγνωση, ότι η πολιτική δράση αποτελεί καθήκον όλων μας, που ξεκινάει από τις απλές, καθημερινές επιλογές μας, δεν θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Η βάση της αξιοπιστίας συνίσταται στο ήθος. Και εάν δεν μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους, δεν θα μπορέσουμε να το οικοδομήσουμε. Διότι χωρίς φιλανθρωπία, φιλοπατρία και υπευθυνότητα δεν μπορεί να σταθεί υγιείς δημόσιος βίος.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Μποτίλια στο πέλαγος 10/08/2009 12:22:47

    Σε ποιους ακριβώς να συμπαρασταθούμε; Στους απευθείας αναθέσαντες ή στους εγκρίναντες και παλινωδούντες; Και ποιος μας ρώτησε; Πότε ζήτησαν τη γνώμη μας; Είτε για την ανάθεση του ο,τιδήποτε είτε για την έγκριση; Η πρώτη δημόσια διαβούλευση που γίνεται σε τέτοια έκταση είναι μέσω των blogs.
    (για να μην πάμε και στην αρχή, στα σχέδια του μουσείου και πικραθούμε πάλι)

   • Beyond The Stars avatar
    Beyond The Stars @ Μποτίλια στο πέλαγος 10/08/2009 12:31:55

    @ αλλενάκι,

    Είμαι 100% μαζί σου!

    Ναι, ακόμα και τα σχέδια του μουσείου όπως και η τοποθεσία του έπρεπε να είναι αντικείμενο δημόσιου διαλόγου.

   • Βασιλική Σιάπκα avatar
    Βασιλική Σιάπκα @ Μποτίλια στο πέλαγος 10/08/2009 12:59:33

    Aγαπητέ Μποτίλια, εάν το ζητούμενο των υπευθύνων είναι η προώθηση της πνευματικής κληρονομιάς σαφώς και να συμπαρασταθούμε και να συστρατευθούμε. Η συγκεκριμένη όμως ανιστόρητη καρακιτσάτη καρικατούρα δεν πείθει πως είναι αυτό το ζητούμενο. Επειδή όμως οι υπεύθυνοι συνεχίζουν να δηλώνουν πως αυτές είναι οι προθέσεις τους πρέπει να συνεχίσουμε κι εμείς να τους συμπαραστεκόμαστε; και με το ζόρι να πειστούμε;

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ Μποτίλια στο πέλαγος 10/08/2009 13:31:19

    @ αλλενάκι
    @ Βασιλική Σιάπκα
    Αγαπητές φίλες, αφ' ενός μεν η ερώτηση είναι ρητορική, αφαιτέρου αποτελεί δήλωση προθέσεων.
    Αυτοί είναι σήμερα οι υπεύθυνοί μας, οι οποίοι καθορίστηκαν με βάση την αρχή της πλειοψηφίας, την οποία έστω και κουτσουρεμένη, σέβομαι. Ας τους δούμε δυναμικά και ας τους απευθύνουμε έκκληση επαναπροσδιορισμού των επιλογών. Δεν μπορεί να είμεθα εναντίον προσώπων, αλλά αυτό που αμφισβητούμε είναι κάποιες επιλογές. Στην περίπτωση ενός ειλικρινούς επαναπροσδιορισμού ωφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε.
    Η ιατρική προβλέπει εγχειρήσεις μόνο στην έσχατη περίπτωση. Η θεραπεία είναι πάντοτε προτιμητέα, προϋποθέτει όμως την ενεργό σύμπραξη του νοσούντος.

  • Βασιλική Σιάπκα avatar
   Βασιλική Σιάπκα @ αλλενάκι 10/08/2009 13:10:30

   Αλλενάκι έτυχε να ξαναδώ τους δύο Νονούς του Κόπολα στην τηλεόραση και συνειρμικά με τα μίζερα δικά μας σαν το φιλμάκι του Γαβρά σκεφτόμουν την ικανότητα αναπαράστασης μιας συγκεκριμένης εποχής με τον δέοντα σεβασμό και χωρίς ωραιοποιήσεις από τον συγκεκριμένο δημιουργό. 'Ισως η απάντηση να βρίσκεται στην έλλειψη κόμπλεξ.

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ Βασιλική Σιάπκα 10/08/2009 14:18:37

    Πράγματι πρόκειται για μια αριστουργηματική σειρά ταινιών. Το τρίτο μέρος πραγματεύεται με αριστοτεχνικό τρόπο και τον κόμβο της αντίθεσης, που αποτέλεσε τον άξονα διαμάχης μεταξύ των υπευθύνων του Μουσείου και τον Γαβρά. Την ύπαρξη δηλαδή εν τέλει δυο αντιδιαμετρικά κειμένων εκκλησιών, μέσα στα όρια της εκκλησίας.
    Ο Νονός επισκέπτεται τον επίσκοπο της Σικελίας με τον οποίον συνδέεται, για να διαμαρτυριθεί ότι η υψηλά ιστάμενη ιεραρχία υπεξερέθη μεγάλο τμήμα των χρημάτων του. Ο επίσκοπος τότε, μέσα στο υπέροχο σκηνικό του κήπου, που έστησε ο Έλληνας σκηνογράφος του Κοππόλλα, πιάνει από το συντριβάνι μια πέτρα και του δίνει. "Αιώνες κάθησε αυτή η πέτρα μέσα στο νερό, αλλά δεν μαλάκωσε καθόλου", του είπε στην συνέχεια. "Έτσι είναι η καρδιά αυτών των ανθρώπων. Σκληρή σαν πέτρα". Τότε ο Νονός σπάει, εξομολογείται, μετανοεί και εγκαταλείπει την συμμορία. Γιατί και οι νονοί μπορεί να μετανοήσουν, όταν η Εκκλησία διαθέτει παρρησία.
    Δεν υπάρχει όμως πιο οξύμωρο σχήμα από το να απαιτούμε την μετάνοια των άλλων, όταν οι ίδιοι παραμένουμε αποφασιστικά, σκληρά αμετανόητοι.
    Παλιά, κάποιοι επίσκοποι μετά το πέρας της Θείας Λειτουγείας, ξάπλωναν μπροστά στην είσοδο του ναού για να τους ποδοπατήσει το ποίμνιο κατά την έξοδό του, ζητώντας συγχώρεση από τους πάντες, μετατρεπόμενοι σε τύπο μετανοίας. Αυτοί ήσαν οι εκπρόσωποι του Θείου Αρχετύπου επί γης και όχι οι αχθοφόροι του άρχοντος του κόσμου τούτου. Διότι μόνο εάν τολμήσει να ανοίξει η εκκλησία τις πληγές της ευθαρσώς και με ταπεινότητα στο άπειρον του ελέους, ενώπιον πιστών και απίστων, θα δικαιούται τον τίτλο της Ορθοδοξίας, ως πραγματικός θησαυρός των ταπεινών και καταφρονεμένων στην οδό της Δόξης.
    Ο Γαβράς με το "Αμήν" απέδειξε ότι σαν πολιτικός σκηνοθέτης είναι σε θέση να πλησιάσει και εκκλησιαστικά θέματα, δείχνοντας σε αυτή την ταινία ότι υπάρχουν δυο διαφορετικές εκκλησίες μέσα στην εκκλησία. Όμως όσο πιο ψηλά ανέβει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να πέσει χαμηλά. Διότι "πας υψωθής ταπεινοθήσεται" και ουδείς αναμάρτητος, πλην του Ζωοποιούντος Πνεύματος της ταπεινότητος και της μετανοίας.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Βασιλική Σιάπκα 10/08/2009 14:35:49

    Χαλαρώστε λίγο. Μέσα στο πάθος να υπερασπιστείτε κάποια πιστεύω σας, ρίχνετε στη πυρά και ισοπεδώνετε έναν παγκοσμίου βεληνεκούς σκηνοθέτη.
    Που την είδες την μιζέρια ρε Βασίλκω σε διεθνούς προβολής ταινίες όπως τα: Ζ, State of Siege,Missing,HannaK.,Betrayed, Mad City, Amen και άλλες τόσες Γαλλικές που έχει κάνει ο άνθρωπος; Έλεος πια.

   • ΝΤΕΡΖΙΝΣΚΙ avatar
    ΝΤΕΡΖΙΝΣΚΙ @ Βασιλική Σιάπκα 10/08/2009 16:48:35

    QUQNTO SI TRATTA DI STORIA, BISOGNIA RISPETTARE TUTTI GLI ASPETTI STORICI, SE NO, NON SI TRATTA DI STORIA MA DI MITHOLOGIA, E DA NOI CE NE TANTA, MA TANTA....

   • Βασιλική Σιάπκα avatar
    Βασιλική Σιάπκα @ Βασιλική Σιάπκα 11/08/2009 13:19:17

    SA
    η μιζέρια είναι προφανής και στο φιλμάκι του Γαβρά αλλά και στο δικό σου ήθος.

 15. Tamtiriri avatar
  Tamtiriri 10/08/2009 09:57:59

  100.000 ευρώ το λεπτό ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ τη δυσφήμιση της χώρας ΜΑΣ;

  Σ' ευχαριστούμε πολύ για το δημοσίευμα. Ελπίζω να κάνει αμέσως τον γύρο του διαδικτύου για να δυναμώσουν οι φωνές αντίδρασης.

  Αυτές οι φωνές που τους έκαναν να παραδεχτούν ότι η καταστροφή του Παρθενώνα δεν μαρτυρείται ΠΟΥΘΕΝΑ και τους ανάγκσαν να προσλάβουν μέχρι και μυθιστοριογράφους για να υποστηρίξουν τα αστήριχτα σε εφημερίδες.

  Αυτές οι φωνές που σε ελάχιστο χρόνο ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ότι οι απόψεις του Κορρέ και του Γαβρά ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΕΚΔΟΧΗ από τις ΠΟΛΛΕΣ που υπάρχουν!

  Εδώ μόνο, βλέπω ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΚΔΟΧΕΣ:
  http://www.antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5296:0809-dionusiou-epistolh&catid=71:letters&Itemid=144

  και εδώ:
  http://www.oodegr.com/oode/epitheseis/gavras_1.htm#a

  καμμία από τις οποίες όμως στο φιλμάκι του ΓΑΒΡΑ (του "όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω και κονομάω 100.000 το λεπτό")!!!

  ΜΠΡΑΒΟ στο antinews.gr!

 16. Factorx avatar
  Factorx 10/08/2009 10:05:00

  tiramola, όσοι διαφωνούν με τις απόψεις σου ειναι "σκοταδιστές"; Για τον βενιζέλο που το χρυσοπλήρωσε δεν έχεις να παεις τίποτα;

  • tiramola avatar
   tiramola @ Factorx 10/08/2009 10:38:15

   Απάντησε ο ταμτιριρις για μένα...
   Άκου φάκτορα , το να την κάνω εγώ από δω δεν τρέχει και τίποτα , εξάλου στιγματισμένος είμαι άρα και ότι θα γράψω απρρίπτεται πριν καν διαβαστεί γιατί έχω δηλωσει τι θα ψηφίσω σε αυτές τις εκλογές.
   Θυμήσου όμως την κουβέντα που σου λέω...
   Σταδιακά θα χαθούν από δω μέσα και φωνές που έχουν να πουν πολλά και ενδιαφέροντα.
   Φρόντισε να μην μείνεις με τους ταμτιριρίδες και τους σταρούληδες...
   Εγώ μεγάλωσα με το "Ζ" και την "Κατάσταση Πολιορκίας".
   Το "Ζ" πριν ακριβώς 40 χρόνια σάρωνε τα βραβεία σε όλον τον πλανήτη.
   Το "Ζ" ήταν και η αφορμή να δημιουργηθεί το "Ζmagazine" μία από τις πιό ανεξάρτητες ιστοσελίδες στο διαδύκτιο με ακτιβιστές από όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για την πραγματική Δημοκρατία και ενάντια σε όλων των ειδών τους σκοταδιστές ανά τον κόσμο...
   Μιά ζωή την έχουμε φάκτορα , ας την ζήσουμε όπως αρμόζει σε πραγματικά ελεύθερους ανθρώπους.
   Και άμα βρεθείς στη δύσκολη , πάρε με τηλέφωνο.
   Εγώ δύο κότες για να τη βγάλεις θα στις δώσω , άλλοι που παριστάνουν τους χριστιανούς εθνικοπατριώτες θα κάνουν ότι δεν σε ξέρουν....

   • Lavazza avatar
    Lavazza @ tiramola 10/08/2009 12:15:12

    @Tiramola

    έλα τώρα μην είσαι τόσο ευαίσθητος...

    Μείνε βρε να λέμε καμιά κουβέντα κι ας είσαι "ο τελευταίος των πρασινοφρουρών"...

   • Beyond The Stars avatar
    Beyond The Stars @ tiramola 10/08/2009 12:25:53

    Factor,

    Μην πάρεις τις κότες του tiramola
    γιατί πάσχουν απο σοσιαλιστική γρίπη!

    Με τον ήλιο τον πράσινο τις βγάζει,
    με τον ήλιο τον πράσινο τις βάζει,
    -και αναρωτιέται μετά-
    τί έχουν οι έρμες και ψοφάνε?

    @ tiramola,

    Μιά και μάχεσαι εναντίον του σκοταδισμού,
    πέσμου, πόσες μολότοφ πρέπει να ρίξω
    για να θεωρούμαι και γώ ακτιβιστής-φωταδιστής?

    • tiramola avatar
     tiramola @ Beyond The Stars 10/08/2009 12:41:51

     Σταρούλη κουτοπονηρούλη , για τις μόλοτωφ να ρωτήσεις καλύτερα τους φίλους σου τους μπατσους που προτού αρχίσουν οι καταστροφές έλεγαν αστειάκια με τους ροπαλοφόρους όπως όλοι είδαμε από το σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε.
     Ανήκεις στο παρελθόν και εσύ και οι όμοιοί σου...

     • Beyond The Stars avatar
      Beyond The Stars @ tiramola 10/08/2009 12:52:06

      @ tiramola,

      [Τους φίλους μου τους μπάτσους]
      Μπάτσος είμαι!

      Γιατί να μη ρωτήσω τον κανακάρη σου?
      [Σε ποιά σχολή της Πατρας έλεγες πως ετοιμάζει κοκτείλς?]

     • tiramola avatar
      tiramola @ Beyond The Stars 11/08/2009 12:27:54

      Μας έχεις βγάλει τη παναγία με εκείνο το moderation....
      τυχαίο γεγονός είναι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     • Tsertos. avatar
      Tsertos. @ tiramola 11/08/2009 12:35:40

      Για εμενα το λες αυτο η΄ για το φακτορα;

   • ΝΤΕΡΖΙΝΣΚΙ avatar
    ΝΤΕΡΖΙΝΣΚΙ @ tiramola 10/08/2009 17:27:22

    ΣΩΣΤΟΣ!!!

    Μία πολιτκή θέση, μία πρωτοβουλία, μία νέα πραγματικότητα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΜΝΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΥΡΙΑ,για να γίνεται κατανοητή ,ασχέτως αν είναι αποδεκτή 'η απορριπτέα.

    Εδώ, παλληκάρι μου τα περισσότερα σημερινά πολιτικά υποκείμενα που σερφάρουν , δεν βίωσαν καταστάσεις παντελούς απουσίας δημοκρατίας και κατά συνέπεια, κυνηγητού, ασφαλίτικων απειλών, υπεξαίρεσης δικαιωμάτων , πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, κοινωνικού στιγματισμού, θυσιών και αγώνων.

    Τι ''Ζ'' και τί ''ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ'' μας λές τώρα;

    Άλλα κόλπα που έλεγε και ο μακαρίτης ο Μπονάτσος.
    Τώρα έχει άλλα πράγματα μεταξύ των οποίων και το...ΑΦΡΙΚΑΝΕ, ΑΦΡΙΚΑΝΕ
    ΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΝΕ...
    Ωρα να την κάνουμε,
    Φαντάζουμε παράκαιροι και παράταιροι.

   • Factorx avatar
    Factorx @ tiramola 13/08/2009 00:12:22

    Τώρα είδα το σχόλιο σου και θα σου πω κι εγώ την γνώμη μου. Πέρα απο ένα αναμάσημα της πιο εύπεπτης προπαγανδας της ιπποκρατους δεν έχεις προσφέρει τίποτα άλλο εδώ πέρα, πέρα απο σπάνιες εξαιρέσεις. Και φυσικά όταν πέφτετε στα δυσκολα συκοφαντείτε όλους τους υπόλοιπους ως 'σκοταδιστές" κλπ κλπ. Και σου θυμίζω οτι οι σχολιαστες του αντινέα ανανεώνονται συνεχώς. Πολλοί έφυγαν περισσότεροι ήρθαν και άλλοι παρακαλάνε να ξαναμπούν αλλά η πόρτα έχει κλείσει, Εμεις αλλάζουμε συνεχώς φίλε. Εσυ μπορείς;

    ΥΓ. Κι αυτες τις συναισθηματικές αηδίες σε καμια λαικη συναυλία σε παρακαλω

 17. ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ avatar
  ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ 10/08/2009 10:45:10

  ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ. ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΔΥΝΑΤΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΙΟ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΑ ΧΘΕΣ. ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΣΕ ΛΙΓΟ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΠΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟΚΥΘΑ 1, 2 ΚΑΙ 3 ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
  ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ, ΛΟΓΩ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΑΒΟΥΡΑΣ.
  ΞΑΝΑ ΜΠΡΑΒΟ.

 18. tiramola avatar
  tiramola 10/08/2009 11:08:52

  @αλλενάκι...
  Δηλαδή κάθε φορά θα πρέπει να έχουμε την σύμφωνη γνώμη του κάθε ταμτιριρι για να γλυτώσουμε το "διχασμό"?

  • Factorx avatar
   Factorx @ tiramola 10/08/2009 11:14:21

   Εσύ τι κάνεις εδώ τόσον καιρό; Δεν προσπαθείς να μας πείσεις για τη γνώμη του κάθε ...τιραμόλα; Χα χα χαααα

   • tiramola avatar
    tiramola @ Factorx 10/08/2009 11:36:50

    Δεν μπορώ να πω τίποτα , με αποστόμωσες...
    Το επιχείρημα?
    Όλες οι γνώμες σεβαστές , έχεις δίκιο...
    Με τη διαφορά ότι στην ψευτοδημοκρατία μας το τελευταίο λόγο θα τον έχει η εκκλησία...
    Τώρα για το ποιός διχάζει?
    Στο ξαναγράφω μπας και το καταλάβεις...
    Αν δεν είχε γίνει αυτή η άθλια παρασκηνιακή συναλλαγή μεταξύ ΥΠΠΟ και ιεραρχών θα αγνοούσαμε την ύπαρξη του ταμτιριρι και του star channel.
    Βέβαια αυτό εσένα μπορεί να μην σε συμφέρει γιατί ανάλογα με το πλήθος των συνομιλητών και την επισκεψιμότητα διαπραγματεύεσαι διαφορετικά...
    Μαθήματα Δημοκρατίας σε μιά κοινωνία όπου το κέρδος είναι πάνω από τον άνθρωπο μην κάνεις όμως...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ tiramola 10/08/2009 12:03:18

   @Τιραμόλα, θα μπορούσε να ισχύει και το αντίστροφο, τη σύμφωνη γνώμη κάθε πικραμένου της άλλης πλευράς με παρωπίδες. Εγώ την αμφισβήτηση που εκφράζεται τη βρίσκω θετική. Γιατί μαθαίνουμε πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε. Όλοι μας, και των δύο πλευρών.

   Μόνο που έπρεπε να είχε γινει ΠΡΙΝ από την απευθείας ανάθεση και ΠΡΙΝ από την τελική απόφαση για την προβολή. Και δημόσια μάλιστα, όπως γίνεται εδώ.
   Γιατί δεν έκαναν διαγωνισμό επί Βενιζέλου και ανέθεσαν απευθείας;
   Γιατί δεν προτίμησαν ένα νεανικό τημ αφού σώνει και καλά ήθελαν animation;
   Γιατί πήραν μεταχειρισμένο εμπόρευμα;;; (είχε φτιαχτεί για άλλη εκδήλωση στην Αμερική, αυτό γράφτηκε εδώ, είναι ψέμα;)

   Δηλαδή εδώ έχουμε ένα σωρό περιφερειακές εξίσου σοβαρές αστοχίες, εκτός από αυτή την παλιακή διαμάχη περί του ιδεολογικού προσανατολισμού του φιλμακίου.

   • tiramola avatar
    tiramola @ αλλενάκι 10/08/2009 12:29:08

    @αλλενάκι
    Δεν χωράει αμφιβολία ότι μαθαίνεις πράγματα που δεν γνωρίζεις και είναι θετικό όταν αυτό γίνεται σε δημόσιο διάλογο.
    Αλλού είναι το πρόβλημά μου.
    Είναι η άθλια παρασκηνιακή μεθόδευση , η οποία από την παρούσα ιστοσελίδα δεν αναδεικνύεται για λόγους που δεν γνωρίζω ή τουλαχιστον υποψιάζομαι.
    Στα γιατί σου τώρα...
    Πράγματι θα έπρεπε όχι μόνο να γινόταν διαγωνισμός αλλά και όλα τα φιλμάκια που θα μετείχαν να παρουσιάζονταν σε κοινή θέα και μάλιστα να υπήρχε η δυνατότητα ψηφοφορίας για την ανάδειξη του καλύτερου από την πλειοψηφία.
    Για το νεανικό τημ και εκεί μέσα είμαι...
    Αν είναι μεταχειρισμένο εμπόρευμα ακόμα χειρότερα...
    Είχαν όλο το χρόνο να το εκτιμήσουν.
    Είναι σίγουρο ότι πρωτού παρθεί η απόφαση να παιχτεί κάποιοι το είχαν δει και δεν είδαν κάτι "περίεργο".
    Μετά πήραν τηλέφωνο οι ιεράρχες...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 10/08/2009 12:44:15

    @Τιραμόλα, το πράγμα μπάζει από παντού λοιπόν, από όποια πλευρά και να το δεις, από την αρχή ως το τέλος.

    Η @donaE είναι η πιο καίρια, αισθητική τσινετσιτά ρωμαϊκών ταινιών έγχρωμου σινεμασκοπ, αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι ικανό κριτήριο για να αποτρέψει την επιλογή/έγκριση/προβολή, τώρα το φάγαμε στη μάπα.
    Ούτε να το αποσύρουν τολμούν και να το αφήσουν θα συνεχίσει ο θόρυβος. Καλά να πάθουν, από την άποψη αυτή δεν βλέπω να έχει σχεδιάσει η ιστοσελίδα κάτι, απεναντίας μάλιστα, το υπουργείο βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, οι επίγονοι της Μελίνας αποδεικνύονται κατώτεροι των απαιτήσεων διαχείρισης του φορτίου.
    Για να μην ξεχνάμε και σε ποιον ή ποιαν χρωστάμε το ότι αυτό το αίτημα έγινε παλλαϊκή ιαχή.

 19. Χι avatar
  Χι 10/08/2009 11:26:11

  Ερώτηση: το ποσό που αναφέρετε, αποτελεί ΜΟΝΟ την αμοιβή του κ. Γαβρά ή αφορά ολόκληρο το project; Γιατί, στην περίπτωση που ο κ. Γαβράς πληρώνει από αυτό το ποσό τη μουσική, την εταιρεία με τα 3D και όλους τους άλλους στα credits, τότε αλλάζει το θέμα. Αν μιλάμε μόνο για την αμοιβή του ως σκηνοθέτη, πάσο.

  • Χι avatar
   Χι @ Χι 10/08/2009 11:29:57

   Την ερώτηση την κάνω με βάση ό,τι διαβάζω στην πρώτη πρόταση:

   "Ο Κώστας Γαβράς εισέπραξε από το ΥΠΠΟ για το βίντεο με θέμα την Ακρόπολη, 310.544 ευρώ".

 20. donaE avatar
  donaE 10/08/2009 12:18:09

  Το βιντεο μου φαινεται ενα χαλια ταινιακι που θυμιζει τις παραγωγες της τσινετσιτα με ρωμαιους. Αυτο επρεπε να απορριφθει λογω αισθητικης,δεν χρειαζεται τοση συζητηση για την ιστορικη αληθεια και τα υπολοιπα θεολογικα.

 21. ταπας avatar
  ταπας 10/08/2009 12:31:21

  Καλή του όρεξη

 22. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 10/08/2009 12:32:13

  Ένα φιλμάκι 6,5 λεπτών προσπάθησε με θράσος να αποτυπώσει Ιστορία χιλιάδων ετών.
  Ένα φιλμάκι 6,5 λεπτών σχολιάσθηκε εκτενέστατα από διχασμένους κατοίκους μίας ταλαιπωρημένης χώρας.
  Ιστορία χιλιάδων ετών ταλαιπωρήθηκε σε εκτενή σχόλια.
  Ένα φιλμάκι 6,5 λεπτών προκάλεσε μνήμες και κρίσεις.
  Ένα φιλμάκι 6,5 λεπτών απέτυχε να δημιουργήσει τέχνη, και κατόρθωσε να δημιουργήσει αταξία.
  Ένας καλλιτέχνης, στα στερνά του βάλθηκε να επιβεβαιώσει την ματαιοδοξία του ανθρώπου.
  Μία Κυβέρνηση βάλθηκε να αποδείξει ότι μεταρρυθμίζει την ματαιοδοξία πρόχειρα όπως και τα υπόλοιπα.,
  Ένα φιλμάκι 6,5 λεπτών πληρώθηκε 310.544€.
  Ιστορία χιλιάδων ετών αποτιμήθηκε 310.544€.

  Βοήθειά μας.

  "Άμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες".

  Φεύ.

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ ο νοών...νοείτω 10/08/2009 13:46:11

   Ένα φιλμάκι 6,5 λεπτών προσπάθησε με θράσος να αποτυπώσει Ιστορία χιλιάδων ετών.
   Ένα φιλμάκι 6,5 λεπτών σχολιάσθηκε εκτενέστατα από διχασμένους κατοίκους μίας ταλαιπωρημένης χώρας.
   Ιστορία χιλιάδων ετών ταλαιπωρήθηκε σε εκτενή σχόλια.
   Ένα φιλμάκι 6,5 λεπτών προκάλεσε μνήμες και κρίσεις.
   Ένα φιλμάκι 6,5 λεπτών απέτυχε να δημιουργήσει τέχνη, και κατόρθωσε να δημιουργήσει αταξία.
   Ένας καλλιτέχνης, στα στερνά του βάλθηκε να επιβεβαιώσει την ματαιοδοξία του ανθρώπου.
   Μία Κυβέρνηση βάλθηκε να αποδείξει ότι μεταρρυθμίζει την ματαιοδοξία πρόχειρα όπως και τα υπόλοιπα.,
   Ένα φιλμάκι 6,5 λεπτών πληρώθηκε 310.544€.
   Ιστορία χιλιάδων ετών αποτιμήθηκε 310.544€.

   Βοήθειά μας.

   “Άμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες”.

   Φεύ.

 23. tiramola avatar
  tiramola 10/08/2009 12:34:59

  @πέρα από τα αστέρια...
  Είσαι "τυχερός" γιατί μιλάς με πασόκο...
  Το πρόβλημα θα το είχες αν μίλαγες με αρκετούς γνωστούς μου δεξιούς που ευτυχώς δεν είναι τόσο κάφροι όσο εσύ....

 24. angeta avatar
  angeta 10/08/2009 12:59:06

  υποθέτω ότι μπορώ να αναδημοσιεύσω αυτό το απίστευτα κακουγουστο βίδεο!

 25. nik avatar
  nik 10/08/2009 13:19:36

  Η αριστερή διανόηση έγινε ένα μάτσο χάλια από τη στιγμή που έγινε κρατικοδίαιτη και "μονοπώλιο", δείτε π.χ. την εξέλιξη που είχε ο ελληνικός κινηματογράφος μετά τη μεταπολίτευση. Ακόμα και οι παλιοί τύπου Γαβρά, Θεοδωράκη είναι σκιά του εαυτού τους, αντί εντίμως να σταματήσουν συνεχίζουν την μαζικη παραγωγή (λες και είναι τίποτε Μπετόβεν που βγάζουν μόνο αριστουργήματα) για να αρπάξουν κανένα κονδύλι επιπλέον από το δημόσιο χρήμα.

 26. ταπας avatar
  ταπας 10/08/2009 13:29:14

  2003 καλή χρονιά το πράσινο χρήμα έρεε άφθονο...

 27. Tsertos. avatar
  Tsertos. 10/08/2009 13:41:22

  Να ηταν μονο ο Γαβρας που τα παιρνει απο τουτο το ερμο κρατος,
  για να πουλαει γυαλακια για σβαροφσκι, στους χοχολους ιθαγενεις.
  Τα ιδια δεν εκανε και το φιλαρακι του, γνωστος με το ψευδωνυμο
  (ΤΑΠΕΡΝΟΓΛΟΥ), εκει στους διαδρομους της ΕΡΤ ως γνησιος
  κρατικοδιαιτος αριστερος, με τα τεραστια νουμερα που εφερνε στο κρατικο
  καναλι και ειχαν φτασει και (ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ) εως και 4% μια φορα
  που το θεμα ηταν πιασαρικο και οταν τον κανανε ξου μεχρι και
  διαδηλωση οργανωσε, (πηγαν καμμια 50αρια του συριζα) και ως
  καλος και βραβευμενος δημοσιογραφος, κανενας δεν τον πηρε
  απο τα ιδιωτικα και ανεργος ανοιξε portal για να μπορει
  ο καθε πικραμενος Συριζαιος, να γραφει τον πονο του για
  να γινει και πραξη το προεκλογικο σλογκαν του Συριζα,
  (ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ)και των φτωχουληδων αριστερων.

  • zaza avatar
   zaza @ Tsertos. 10/08/2009 17:44:18

   Ενώ τα νέα σήματα της ΕΡΤ που κόστισαν 1,2 εκ. χαλάλι ε? Το συμβόλαιο του μεγιστάνα της δημοσιογραφίας Δρούζα κάτι εκατομμύρια για την φραπελιά καλώς καμωμένα και αυτό, της Σεμίνας επίσης αριστη η επιλογή σε σχέση με την πληρωμή της.
   Αλλά αυτοί δεν είναι της τρισκατάρατης αριστεράς ειναι δικα σας παιδια και άρα επιτρέπεται?
   Αν είναι να καυτηριάζεις την κατασπατάληση της τσέπης μας καντο συνολικά και όχι με κομματικά γυαλιά.
   Η κλεψια, η κοροιδία δεν εχει χρώμα έχει μόνο τα ονοματεπωνυμά μας όταν έρχεται το μπιλιετάκι της εφορίας.

 28. rs avatar
  rs 10/08/2009 15:06:42

  Μάλλον πρέπει να ‘μαστε ο μοναδικός λαός επάνω στη γή με τόση γνώση….. ιστορίας και όχι μόνο! Ή νομίζουμε ότι είμαστε! Τέτοιο πάθος και τόση πίστη ότι κατέχουμε την «μόνη αλήθεια», δεν νομίζω ότι βρίσκει κανείς εύκολα.
  Φυσικά , τα θέματα προσελκύουν αρκετά «λουλούδια», αν κρίνω από τον ορυμαγδό των προκλήσεων και των …απωθημένων.
  Επί του θέματος τώρα.
  Φυσικά και δεν αξίζει τόσα χρήματα το πόνημα του Γαβρά.
  Όπως και πολλά άλλα καλλιτεχνικά …πονήματα που έγιναν με παραγγελία των εκάστοτε κυβερνήσεων.
  Η υπερβολή και η υπερκοστολόγηση είναι «ίδιον» της ελληνικής καθημερινής πρακτικής. Γιατί λοιπόν να λείπει από εδώ όταν μάλιστα υπάρχει ο ....(τελείως) αδιευκρίνιστος παράγοντας «προσωπική δημιουργία»;
  Δεν μπαίνω σε θέματα «καλλιτεχνικά» αλλά κρίνω ως …. «παραλήπτης» του εκάστοτε καλλιτεχνικού πονήματος. Ο τρόπος κοστολόγησης τέτοιων «έργων», είναι μεγάλη συζήτηση και θα μπλέξουμε.
  Σε ότι δε αφορά στην προβολή του συγκεκριμένου φίλμ στο νέο μουσείο και στο σκοπό για τον οποίο επιλέγχθηκε, μάλλον θα συμφωνήσω εν μέρει με τον «Μποτίλια». Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε. Ειδικά για τέτοιο θέμα.
  Γενικά όμως μας χαρακτηρίζει λίγο η εικόνα του τσίρκου της «αμερικανιάς» και του σκυλάδικου. Όλα είναι θέμα αισθητικής. Όταν βασική επιλογή είναι η eurovision τι περιμένεις;
  Για τις προσωπικές επιθέσεις κυρίως στον Γαβρά τι να πώ; Απαράδεκτες.
  Γενικά δεν είμαι «οπαδός» της τέχνης του. Πιστεύω ότι είναι υπερεκτιμημένος. Το «Ζ» την εποχή που βγήκε «μίλησε» διαφορετικά στο κοινό. Τώρα μάλλον οι νέοι θα το δουν αδιάφορα. Εννοώ σαν θεματολογία. Η συζήτηση περί τέχνης είναι μάλλον αδιέξοδη.
  Για την διαμάχη «αρχαίων» και «χριστιανών» …..Κλαυσίγελος!!
  Με κάθε ευκαιρία βγάζει ο κάθε πικραμένος τα εσώψυχά του αλλά τελικά δεν πείθουν κανένα ότι κατέχουν την «αλήθεια». Η οποία φυσικά …βρίσκεται στη μέση.
  Απλά και…. απλοϊκά.
  Χωρίς την ελληνική φιλοσοφία δεν θα υπήρχε χριστιανισμός. Επάνω σ’ αυτήν πάτησαν πάρα πολλοί… «κοντοί» για να ψηλώσουν.
  Παράλληλα ο αρχαίος κόσμος και η κοσμοθεωρία του ευθύνεται για πλήθος θηριωδίες οι οποίες φυσικά κρίνονται με τα «σημερινά δικά» μας μέτρα. Μύλος δηλαδή. Το δίπολο «καλοί» «κακοί» είναι εντελώς απαράδεκτο.

 29. Χι avatar
  Χι 10/08/2009 15:53:03

  Τελικά, απάντηση δεν πήρα. Το ποσό που αναφέρθηκε, είναι το συνολικό ποσό που διατέθηκε για το τελικό προϊόν, για το οποίο εργάστηκαν καμιά εκατοστή άτομα;

  • Factorx avatar
   Factorx @ Χι 10/08/2009 16:02:07

   έχει καμία σχέση; ΠΟια είναι η διαφορά αν εργαστηκε ένας ή 100 γι αυτόν που το πλήρωσε;

   • Χι avatar
    Χι @ Factorx 10/08/2009 16:57:21

    Υπενθυμίζω πως δεν είμαι μπιστικός του Γαβρά και δεν θεωρώ το βίντεο την καλύτερη δυνατή παρουσίαση του Παρθενώνα, από καταβολής χρόνου. Επίσης θεωρώ πως βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας με το να δίνουμε στους Βρετανούς επιχειρήματα ("κοιτάξτε, κι εμείς καταστρέφαμε").

    Εμμέσως, απαντάς. Το κόστος αναφέρεται σε όλο το βίντεο.

    Υπάρχουν δύο τρόποι να το κοιτάξει κάποιος.

    α) οι Έλληνες πλήρωσαν εκατό εκατομμύρια για το βίντεο ενός σκηνοθέτη, που στην πορεία θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο από κάποιους
    β) ο Γαβράς δεν πήρε εκατό εκατομμύρια, γιατί για το βίντεο εργάστηκαν 150 άτομα (η ορχήστρα μόνο έχει 70)

    Από την παρουσίαση, κάποιος μπορεί να θεωρήσει πως ο Γαβράς τα τσέπωσε χοντρά. Όμως, ακόμη και τα τρισδιάστατα που δεν είναι φωτορεαλιστικά τύπου Χόλιγουντ, κοστίζουν πολύ-πολύ ακριβά. Για κάθε λεπτό βίντεο, εργάζονται δεκάδες άτομα και σπαταλούνται εκατοντάδες ανθρωποώρες. Αυτό μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί, αν ρωτηθούν εταιρείες του χώρου.

    Ο λόγος που επισημαίνω τα παραπάνω, είναι γιατί θέλω να είμαι δίκαιος. Ως άσκηση, καθένας μπορεί να αναλογιστεί ποια θα ήταν η αντίδρασή του, αν δεν είχε δημιουργηθεί το θέμα που δημιουργήθηκε και αν είχε γνώση της αγοράς.

    Εδώ όσοι εργάστηκαν για το βίντεο:

    www.imgur.com/wxoQ3.jpg

  • Tsertos. avatar
   Tsertos. @ Χι 10/08/2009 17:39:51

   @ Χι
   Δηλαδη για να καταλαβουμε, το θεμα ειναι ποσοτικο;
   Αν δηλαδη ο Γαβρας εγραφε οτι εργαστηκαν και
   καμμια 10αρια χιλιαδες αλλοι, επρεπε να του παραδωσουμε
   τα κλειδια του κρατικου θησαυροφυλακιου;
   Ενα φιλμακι με κινουμενα σχεδια εφτιαξε,(και κακης ποιοτητος)
   λενε αυτοι που ξερουν, δεν εφτιαξε και το ΜΠΕΝ XOYΡ.(Ευτυχως
   γιατι δεν θα εφτανε ο προυπολογισμος της Ελλαδος και μπορει
   να μας κραταγε και ομηρο κανενα απο τα παιδια μας, μεχρι
   να τον ξεπληρωσουμε)
   Τελικα η δουλεια του Γαβρα, μοιαζει με την δουλεια της ΕΥΔΑΠ.
   Ενας σκαβει την γουβα, δεκα κοιτανε και εικοσι πληρωνονται.

   • Χι avatar
    Χι @ Tsertos. 11/08/2009 15:19:10

    Ό,τι έχω γράψει στα σχόλιά μου, είναι απολύτως ξεκάθαρο. Άλλο να λέμε πως ο Γαβράς πήρε το Χ ποσό και άλλο να λέμε πως το φιλμ του Γαβρά κόστισε το Χ ποσό. Από το δεύτερο, προκύπτει πως η τιμή είναι σύμφωνη με τις συνθήκες τις αγοράς.

    Οι αξιολογικές κρίσεις για το βίντεο και το θέμα που δημιουργήθηκε, είναι διαφορετικό ζήτημα, στο οποίο έχω ήδη αναφερθεί σε πλείστα όσα σχόλια.

 30. aris lalidis avatar
  aris lalidis 10/08/2009 16:37:46

  Tιραμολισμος, το ανωτατο σταδιο του χομεινοπασοκισμου!

 31. aris lalidis avatar
  aris lalidis 10/08/2009 16:39:25

  Τιραμολισμος,το ανωτατο σταδιο του χομεινοπασοκισμου !

  • τιραμολα avatar
   τιραμολα @ aris lalidis 10/08/2009 17:30:26

   Γειά σου Άρη.

 32. Νἰκος avatar
  Νἰκος 10/08/2009 17:03:54

  Το ζωτικο ερωτημα δεν ειναι αν “Αξίζει το βίντεο του κ. Γαβρά τα λεφτά του; (310.544 ευρώ !!!)” αλλα εαν αξιζει να ασχολουμαστε με τον κ. Γαβρα και τα 3 του λεπτα. Δεν εχετε τιποτα καλυτερο να αναρτησετε κ.κ. Παραγοντες Χ και Ψ; Αρκετα με τις μαλακιες του καθε κρατικοδιαιτου ψευτοπροοδευτικου. Εχουμε σοβαροτερα θεματα να ασχοληθουμε.
  1) Ανεργια
  2) Το Ελλαδισταν μας εξαγει μολις και μετα βιας προϊοντα και αγαθα αξιας 15 δις$/ετος και η Τουρκια εξαγει τα ιδια ανα τριμηνο. Εδω να αναζητησετε την πηγη της υποδουλωσης μας αλλα με νεωτερικους ορους πλεον. Και να μην ακουσω μαλακιες περι πληθυσμου κλπ.
  2) Βαθμιαια διαλυση της αγορας
  3) Αυξηση της ανεργιας στην Δυτικη Μακεδονια (υπαρχει και Ελλαδα εξω απο το Αθηναϊσταν σας που σε λιγο το θα ειναι και ντε φακτο και ντε γιουρε υποτελης στην υψηλη πυλη).
  4) Προιουσα διαλυση της κοικωνικης συνοχης. Θα μας σωσουν οι Σαϊεντολογοι και λοιποι γκουρου μαζι με τους γκουρου του αριστερισμου και της προοδου, τρομαρα μας.

  Να ετοιμαζεστε για "θερμο" κυριολεκτικα φθινοπωρο. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ.

 33. Lavazza avatar
  Lavazza 11/08/2009 09:09:19

  @tiramola,

  είπαμε να μείνεις αλλά όχι και τέτοια προπαγάνδα...:):):)

  Οι Έλληνες Αστυνομικοί είναι η μοναδικοί στον κόσμο που κατ' απαίτηση της Αριστεράς (και του φόβου των άλλων παρατάξεων μην χαρακτηριστούν φασιστικές) κάθεται και τρώει συστηματικά ξύλο από ορδές αποτυχημένων που τους φταίει η κοινωνία για την ανικανότητα και την αποτυχία τους (την ανικανότητα και αποτυχία καί αυτών καί των γονέων τους).

  Αρκετά ανεχτήκαμε σαν λαός την παραβατική συμπεριφορά πάσα φύσεως "επαναστατούντων κατά το δοκούν" και αρκετά ανεχτήκαμε σαν κοινωνία την παρασιτική φυτοζωία διάφορων "ομάδων".

  Όσο και να θέλετε να φέρετε τη χώρα στο 1917 δεν θα τα καταφέρετε!

  Να τη φέρετε στο 1967 ίσως όμως να τα καταφέρετε...

 34. bgt avatar
  bgt 11/08/2009 10:32:54

  Τι χαλι ειναι τουτο καλε? Απο καθε αποψη, το animation? το σεναριο? η σκηνοθετικη (??) ματια? το εικαστικο μερος? Σαν βιντεακι πρωτοετους φοιτητη animation ειναι... ΧΑΛΙ ΧΑΛΙ ΧΑΛΙ!.Ο Γαβρας με τετοιου ειδους τεχνη τι ακριβως σχεση εχει? Αν θελανε κινουμενο σχεδιο ας τα σκαγανε σε καμια PIXAR, πιο εμπνευσμενο θα ηταν και 100 φορες πιο αρτιο εικαστικα.

  • Χι avatar
   Χι @ bgt 11/08/2009 15:20:17

   Και θα κόστιζε 100 φορές παραπάνω.

 35. tiramola avatar
  tiramola 11/08/2009 12:49:18

  Για σένα Τσέρτο!

 36. Factorx avatar
  Factorx 11/08/2009 14:43:32

  οσοι έχετε προσωπικά μπορείτε να αναλάξετε e-mail και να τσακώνεστε έξω αο εδώ.

  Επίσης - κι αυτό το λέω ειδικά για τον "τσερτο": το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται κι ο Θεός

  • Tsertos. avatar
   Tsertos. @ Factorx 11/08/2009 17:09:32

   @ FACTORX
   Eγω απο την μερια μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ για τα γραφομενα μου,
   αλλα προκληθηκα απο τον tiramola, που δεν νομιζω
   οτι δικαιουται και ουτε μπορει να ειναι παιδονομος εδω μεσα.

 37. omadeon avatar
  omadeon 18/08/2009 00:35:28

  Λέει ο Xi:
  Τελικά, απάντηση δεν πήρα. Το ποσό που αναφέρθηκε, είναι το συνολικό ποσό που διατέθηκε για το τελικό προϊόν, για το οποίο εργάστηκαν καμιά εκατοστή άτομα;

  Απαντά ο Factorx:
  έχει καμία σχέση; ΠΟια είναι η διαφορά αν εργαστηκε ένας ή 100 γι αυτόν που το πλήρωσε;

  Εχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σχέση, ΑΛΙΜΟΝΟ αν μετράμε ΕΤΣΙ τα έργα τέχνης, με μοναδικό κριτήριο "πόσο κόστισε κάτι στον πελάτη"...

  η διαφορά είναι ότι
  1) στην πρώτη περίπτωση η "αγανάκτηση" δικαιολογείται
  2) στη δεύτερη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ και ενορχηστρωμένη άδικη επίθεση.

  Δυστυχώς βλέπω να ισχύει το δεύτερο.

  Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΚΔΟΣΗ του βίντεο είναι -για την ακρίβεια- 7.33 λεπτά. Αν πάει κανείς στο τέλος (7.26) βλέπει τη σημαντική πληροφορία:

  The film "Parthenon" was first released during the event of the Cultural Olympiad "All around is light" at the New York Metropolitan Opera on May the 20th 2003

  Cultural Olympiad for a culture of civilizations

  (c)Hellenic Culture Organisation S.A. (παραγωγός)

  Υπ' όψιν, τώρααα....

  1) Το φιλμ δεν έγινε καν το Μάϊο του 2003 (όταν πρωτο-παρουσιάστηκε) αλλά.... ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΡΙΝ. 2002, ίσως και τέλος του 2001!
  2) Οι συνεργάτες του Γαβρά για τα γραφικά ήταν πολλοί, π.χ. το... Πανεπιστήμιο της Πάτρας (High Performance Computing Lab) που έφτιαξε και τη μακέτα (τη μία εκ των δύο, γιατί υπήρξαν 2), η εταιρεία "L'EST" (France), κ.ά.
  3) Επιστημονικοί ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ για το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ του φιλμ ήταν ο ίδιος ο Μανώλης Κορρές (που ξέρουμε) ο Χαράλαμπος Μπούρας και η Κορνηλία Χατζηασλάνη. Αναζητείστε σε ΑΥΤΟΥΣ τις ευθύνες για την ιστορική αλήθεια των ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ δευτερολέπτων που "ενόχλησαν", με τη λεζάντα εκείνη που έλεγε "το 438 μ.χ. οι χριστιανοί καταστρέφουν τα γυμνά του Παρθενώνα"....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.