#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/09/2010 20:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν δεν μπαίναμε στο Μνημόνιο, θα χρεοκοπούσαμε;Σε προηγούμενη ανάρητηση αναλύσαμε γιατί δεν ήταν, ούτε είναι «αναγκαίο κακό» το Μνημόνιο. Είναι «αναγκαίο κακό» το Μνημόνιο;

Εξακολουθεί όμως να τίθεται με ένταση απο την κυβερνητική προπαγάνδα το ψευτο-επιχείρημα ότι «ναι, ίσως και να υπήρχε άλλος δρόμος πιο πριν, αλλά σε εκείνη τη δεδομένη στιγμή χρειαζόμασταν τα χρήματα και δεν υπήρχε άλλος τρόπος να βρούμε χρήματα, και μάλιστα 110 δις».

Η εντύπωση αυτή επιτείνεται από άστοχες δηλώσεις ανθρώπων της ΝΔ περί δήθεν υπερψήφισης του Μνημονίου από τη ΝΔ, «εάν χρειαζόταν 180 βουλευτές».

Για το ότι τέτοιες δηλώσεις υπονομεύουν τα μέγιστα την έξωθεν καλή μαρτυρία για την «αντιμνημονιακή» ειλικρίνεια της ΝΔ, ας σκεφτούμε μόνον ότι τις αξιοποίησε ο ίδιος ο ΓΑΠ στη ΔΕΘ, παραπλανώντας τον κόσμο ότι δήθεν θα υπερψήφιζε η ΝΔ το Μνημόνιο, αν χρειαζόταν 180 ψήφοι, κάνοντας το «πατριωτικό καθήκον» της (!), που «δεν το έκανε» επειδή η ψηφοφορία πήγε στις 151 ψήφους!

Όλοι γνωρίζουμε βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθόλου, διότι ο Αντώνης Σαμαράς κώφευσε στις Σειρήνες που ήδη πήγαιναν και τότε να θέσουν την παγίδα των 180 βουλευτών, διακηρύσσοντας απερίφραστα την καταψήφιση του Μνημονίου, προτού τεθεί ζήτημα αναγκαίας πλειοψηφίας.

Βασιζόμενη στην ελέω ΜΜΕ επικοινωνιακή κυριαρχία του, το “σύστημα ΠΑΣΟΚ” δεν θα αφήσει και την παραμικρή ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, προκειμένου να πλήξει την εικόνα του Αντ. Σαμαρά απέναντι στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Για να του περάσει την εντύπωση ότι «όλοι το ίδιο θα έκαναν» σε σχέση με τη δήθεν «αναπόφευκτη» χρεωκοπία, με αποτέλεσμα να μην έχει προς τα πού να στραφεί.

Επειδή λοιπον δεν επιτρέπεται η παραχώρηση πέναλτι στον ΓΑΠ με ανατροπές μέσα στη μικρή περιοχή, παραγνωρίζοντας το πόσο αδίστακτος είναι ο εχθρός, αναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά μέσα από τις γραμμές του antinews να πούμε τα αυτονόητα που δεν κάνει η Ρηγίλλης:

Πρώτον:

Όπως είπαμε, το Μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο! Και μόνον για το διαχωρισμό της θέσης της ΝΔ από τους εγκληματικούς χειρισμούς του κ. Παπανδρέου που μας έφτασαν στο Μνημόνιο και με σκοπό στην πολιτική χρέωσή της στο ΠΑΣΟΚ και την συνακόλουθη αθώωση της κυβέρνησης Καραμανλή, η ΝΔ έπρεπε σε κάθε περίπτωση να καταψηφίσει το Μνημόνιο, ακόμη και εάν ετίθετο ζήτημα 180 βουλευτών, και να πει στο ΠΑΣΟΚ «εδώ που έφτασαν τα πράγματα, κόψτε το λαιμό σας να βρείτε λεφτά, εμείς δεν συναινούμε. Πόσο μάλλον όταν επιχειρείτε να χρεώσετε ένα καθαρά δικό σας έγκλημα σε εμάς».

Δεύτερο και κυριότερο:

Το μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο ούτε σε εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή! Η Ελλάδα δεν είχε παρά να επαναλάβει τη διεργασία που οδήγησε στον επιτυχή δανεισμό 8 δις ευρώ, με προσφορά 25 (ναι, είκοσι πέντε!) δις ευρώ, την 25η Ιανουαρίου 2010.

Τι είχε συμβεί ακριβώς τότε;

Με την εγκληματική μετεκλογική αδράνεια της κυβέρνησης Παπανδρέου, να μην παίρνει μέτρα, παρά το υψηλό έλλειμμα (ας θυμηθούμε ξανά το «ξεκολλήστε» του Σαμαρά), η χώρα είχε φθάσει και τότε σε οριακό σημείο σχετικά με τη δυνατότητα δανεισμού της. Οι αγορές αμφισβητούσαν ανοικτά την πιστοληπτική μας ικανότητα. Το spread είχε πάρει για τα καλά την ανηφόρα.Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ήλθε σε συμφωνία με πέντε σημαντικές τράπεζες, τις οποίες όρισε (έναντι αδρής προμήθειας) αναδόχους της έκδοσης 5ετών ομολόγων, που προγραμμάτισε για τις 25 Ιανουαρίου, υπό τον όρο να εγγυηθούν την αγορά ενός ελαχίστου ποσού ομολόγων από τη δημοπρασία, ύψους 500 έως 600 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Με δεδομένο ότι το Δημόσιο ζητούσε 3 με 5 δις από τη δημοπρασία, η εγγύηση που έδιναν οι ανάδοχοι εξασφάλιζε ουσιαστικά την επιτυχία της δημοπρασίας, προτού αυτή ξεκινήσει.

Η ίδια η παροχή εγγύησης από μεγάλες διεθνείς τράπεζες ήταν μια τέλεια ψήφος εμπιστοσύνης στο ότι δεν θα χρεοκοπούσε η οικονομία μας, που προκάλεσε μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον και σε άλλους. Έτσι, από την αρχή της δημοπρασίας, και μέχρι τη λήξη της, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, τα ελληνικά ομόλογα είχαν γίνει ανάρπαστα. Σύνολο προσφορών: 25 δις! Σε μία ημέρα! Για μία μόνον δημοπρασία ομολόγων!

Με τεσσεράμιση τέτοιες δημοπρασίες καλύπταμε τα 110 δις, που «εξασφάλισε» (για τρία χρόνια και σε πολλές δόσεις) ο «εθνοσωτήρας» ΓΑΠ, υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον της χώρας!

Να λοιπόν που θα βρίσκαμε τα 110 δις, όπως μας λένε σήμερα προκλητικά όσοι πετούν την εξυπναδίστικη ατάκα «αν είστε κατά του Μνημονίου, να μας φέρνατε 110 δις».

Αυτό που μπορούσε και έπρεπε να είχε γίνει ενόψει της 19ης Μαΐου, που έληγαν ομόλογα ύψους 10 δις ευρώ, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά επανάληψη της διεργασίας της 25ης Ιανουαρίου: Συμφωνία εκ των προτέρων με βασικές τράπεζες-αναδόχους, καταβολή «χοντρής» προμήθειας (όπως και τις 25 Ιανουαρίου) και διενέργεια της δημοπρασίας υπό την εγγύηση των αναδόχων.

Καμία δικαιολογία για την εγκληματική παράλειψη

Εδώ θα μπορούσε κάποιος να θέσει τις ακόλουθες ενστάσεις:

1) Ποιος μας βεβαιώνει ότι το «κόλπο» της 25 Ιανουαρίου θα πετύχαινε και το Μάιο, που είχε μειωθεί κι άλλο (ελέω των τραγικών χειρισμών ΓΑΠ) η αξιοπιστία της χώρας; Θα βρίσκαμε δηλαδή τράπεζες-αναδόχους να εγγυηθούν το δανεισμό μας;

Η απάντηση σε αυτό είναι εξοργιστικά απλή: Πρώτα από όλα, και εάν ακόμη υποθέσουμε ότι δεν έβρισκε η Ελλάδα εύκολα αναδόχους, θα μπορούσε να απευθυνθεί σε εκείνες ειδικά τις τράπεζες, που είχαν στην κατοχή του ομολογά μας που έληγαν εκείνον τον καιρό: Θα μπορούσε να τους θέσει (με καλό τρόπο φυσικά και όχι ως εκβιασμό) ενώπιον του διλήμματος «ή μας ξαναδανείζετε (και με το αζημίωτο, μια που θα πάρετε μια θαυμάσια προμήθεια) ή δημιουργείτε ένα τεράστιο πρόβλημα και σε εμάς και στους εαυτούς σας».

Έπειτα: αγνοήθηκε τελείως η σημασία του «πιστολιού πάνω στο τραπέζι», για το οποίο τόσο απελπισμένα εκλιπαρούσε ο ΓΑΠ την ανθρωπότητα (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΗΠΑ κλπ.): Θα μπορούσε δηλαδή να είχε πει στους επίδοξους αναδόχους «κύριοι, η Ευρώπη μας υποσχέθηκε 110 δις για την περίπτωση που θα τα χρειαστούμε. Δεν υπάρχει συνεπώς κανένας κίνδυνος να χάσετε τα λεφτά σας, γιατί αν υπάρξει τέτοιος κίνδυνος, σας καλύπτει η Ευρώπη. Άρα, γιατί να μην μας ξαναδανείσετε, με την εγγύηση μάλιστα της Ευρώπης, και με το αζημίωτο, λόγω της ‘χοντρής’ προμήθειας που θα πάρετε ως ανάδοχοι;».

Εδώ ας σημειώσουμε και το εξής εκπληκτικό: Η τελευταία φορά που δανείστηκε από τις αγορές το ελληνικό Δημόσιο ήταν (αν δεν με απατά η μνήμη μου) την Κυριακή των Βαΐων, 28 Μαρτίου 2010. Η συγκεκριμενοποίηση των όρων στήριξης της Ε.Ε. (κυρίως το επιτόκιο) έγινε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Απριλίου 2010. Τότε πια είχε ο ΓΑΠ το «πιστόλι πάνω στο τραπέζι» με τον τρόπο ακριβώς που το ζητούσε, για να βοηθηθεί στο δανεισμό του από τις αγορές.

Έκτοτε όμως δεν ξαναδανείστηκε ποτέ! Στις 23 Απριλίου, 12 μέρες μετά που είχε πια στα χέρια του το περίφημο «πιστόλι πάνω στο τραπέζι», το πήρε και πυροβόλησε τη χώρα, χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου την εγγυητική του δύναμη απέναντι στις αγορές για τα ελληνικά δάνεια!

Το συνταρακτικό αυτό γεγονός, αποτελεί από μόνο του ακόμη μία απόδειξη ότι ουδέποτε υπήρξε άλλος σχεδιασμός από την κυβέρνηση ΓΑΠ, παρά μόνον η σκόπιμη και μεθοδευμένη υπαγωγή μας στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο!

2) Άλλη ένσταση θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη: Ακόμη και να γινόταν τα πράγματα όπως αναλύονται παραπάνω, ποιος μας βεβαιώνει ότι θα πετύχαινε και πάλι το «κόλπο»; Ποιος μας βεβαιώνει δηλαδή ότι οι αγορές θα πείθονταν από το ότι θα είχαν βρεθεί ορισμένες μεγάλες τράπεζες ως ανάδοχοι και θα αγοράζονταν τα ομόλογά μας, όπως στις 25 Ιανουαρίου;

Μα, αγαπητοί φίλοι, το ζητούμενο δεν είναι καν αν θα πετύχαινε μια τέτοια απόπειρα. Το ζητούμενο είναι ότι η κυβέρνηση ΓΑΠ την πολύ απλή αυτή διεργασία, που πέτυχε στις 25 Ιανουαρίου, τον Απρίλιο-Μάιο δεν την προσπάθησε καν! Αν δηλαδή την είχε προσπαθήσει με ειλικρίνεια και όλες τις δυνάμεις της και είχε αποτύχει, τότε να καταλαβαίναμε εν μέρει (αγνοώντας και πάλι όλους τους προηγούμενους τραγικούς χειρισμούς) το Μνημόνιο ως δήθεν «μονόδρομο» έναντι της (προσωρινής!) στάσης πληρωμών. Όμως η κυβέρνηση ΓΑΠ αυτήν την άλλη, την πολύ απλή, την πολύ τεχνοκρατική λύση, που δεν είχε καν ανάγκη πολιτικής στήριξης από την Ε.Ε και το ΔΝΤ, φρόντισε να μην τη δοκιμάσει ποτέ. Μας πήγε κατευθείαν, σα σφαχτάρια, στο χασάπη του Μνημονίου!

Αλλά και να είχε αποτύχει αυτή η λύση, μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται «σοσιαλιστική», θα μπορούσε να επιλέξει, να δοκιμάσει, ακόμη και τη λύση της στάσης πληρωμών των εξωτερικών δανειστών μας. Δεν λέω ότι προσωπικά θα ενέκρινα άνευ ετέρου μια τέτοια λύση (αν και υπό προϋποθέσεις κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει τίποτε σε περιόδους κρίσης), αλλά λέω απλώς ότι δεν μπορεί να μας λέει σήμερα ο ΓΑΠ ότι η ιδεολογία του είναι πεπερασμένης ισχύος και αποτελέσματος, όταν ηγείται του κόμματος που έμεινε στην ιστορία για το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Η ουσία παραμένει: Πριν μας πάει ο ΓΑΠ απευθείας στο βωμό του Μνημονίου, χάριν των ξένων τραπεζών, και χωρίς καν να χρειαστεί να εξετάσει αντισυστημικές λύσεις, θα μπορούσε να δοκιμάσει την πολύ απλή και εντελώς συστημική λύση του καλυμμένου από τους αναδόχους δανεισμού, που ο ίδιος είχε εφαρμόσει με μεγάλη επιτυχία στις 25 Ιανουαρίου 2010.

Ας ξυπνήσουν λοιπόν στη Ρηγίλλης και ας σταματήσουν τα πέναλτυ-δώρο στον αντίπαλο!

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. panos avatar
  panos 12/09/2010 20:47:22

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΕΞΙΟΣ ΟΥΓΓΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ?

  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

  Οι Ούγγροι αψηφούν Δ.Ν.Τ. - Ε.Ε. Από τον Γιώργο Δελαστίκ

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

  Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. «Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική «Λιμπερασιόν».

  Η επίσης γαλλική «Μοντ» δείχνει εξίσου σοκαρισμένη με τη στάση τόσο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν όσο και των στελεχών της κυβέρνησής του απέναντι στη συμφωνία υποτέλειας της Ουγγαρίας προς το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. που είχε υπογράψει η προηγούμενη, σοσιαλιστική και εκεί, ουγγρική κυβέρνηση, η οποία συνετρίβη στις εκλογές το Μάιο, για να πάρει δάνειο 20 δισ. ευρώ.

  «Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουδαπέστη φαίνεται να θέλει να απαλλαγεί από τους όρους του δανείου. Αυτό είναι επικίνδυνο» γράφει η «Μοντ» και συνεχίζει: «Τα πάντα εξελίσσονται σαν να προτίθεται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο νέος πρωθυπουργός, να αναιρέσει το λόγο που έχει δοθεί στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. Ο Όρμπαν επιδεικνύει ανοιχτά μια προκλητική και προσβλητική αναίδεια απέναντι στους πιστωτές του»!

  Με ιερή αγανάκτηση η «Μοντ» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος Ούγγρος πρωθυπουργός «προκαλεί την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.». Απουσίαζε από τη Βουδαπέστη όταν μετέβη εκεί ειδική αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. γιατί προτίμησε να πάει στη Νότια Αφρική προκειμένου να παρακολουθήσει τον... τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου! «Η αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. δεν κατόρθωσε να πάρει από τους Ούγγρους στοιχεία και καθαρές απαντήσεις και έτσι επέστρεψε στην Ουάσιγκτον με άδεια χέρια» υπογραμμίζει θιγμένη η «Μοντ», προχωρώντας στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «δεν σκοτίζεται καθόλου για τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ή των διεθνών οργανισμών!».

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ
  Η άρνηση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής υποτέλειας των σοσιαλιστών προκατόχων της, προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις από τους θιγόμενους Ευρωπαίους, γέννησε όμως και αισθήματα μόλις συγκαλυπτόμενου θαυμασμού σε διεθνές επίπεδο.

  «Προκαλώντας τους πιστωτές της, η Ουγγαρία αρνείται περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού», έγραψαν π.χ. στους τίτλους σχετικής ανάλυσής τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και υπογράμμιζαν: «Η προκλητική στάση... αποτυπώνει την κόπωση και την αντίσταση που απειλεί να προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η συνεχιζόμενη ώθηση για δημοσιονομική ορθότητα».

  Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Σκιέργκι Μάτολσι ήταν σαφέστατος, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση αναφορικά με τη γραμμή της κυβέρνησης Όρμπεν απέναντι στο «μνημόνιο» που είχαν υπογράψει οι Ούγγροι σοσιαλιστές:

  «Αυτό το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα θέλαμε να καταργήσουμε τις ατυχείς συνέπειες αυτών των βημάτων. Είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν εξετάζουμε σε καμία περίπτωση τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.

  «Σπανίως μια ουγγρική κυβέρνηση ρίχτηκε στη δουλειά με τόση ορμή. Αυτό ήταν επειγόντως αναγκαίο γιατί έχει καθορίσει ως σκοπό της την υπέρβαση της απελπισίας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης που άφησαν στον ουγγρικό πληθυσμό οκτώ χρόνια σοσιαλιστικής κυριαρχίας» ομολογεί και η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» και προσθέτει: «Η ομάδα του Όρμπεν θέλει εξαιτίας αυτού του λόγου να προωθήσει την “εθνική συνοχή”».

  ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
  Το χειρότερο από όλα όμως για την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δεν ήταν η άρνηση των απαιτήσεών τους εκ μέρους της ουγγρικής κυβέρνησης ούτε η εθνικά υπερήφανη στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μέσω της επιδεικτικής περιφρόνησης των εκπροσώπων τους. Ήταν το ότι η Βουδαπέστη τόλμησε να θίξει τα... «Άγια των Αγίων» της Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.: τις τράπεζες!

  Για το 2010, η ουγγρική κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πανεύκολο έργο σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε... 3,8% του ΑΕΠ το 2010. Τίποτα δηλαδή.

  Παρόλα αυτά, οι δυνάστες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαιτούν από την ουγγρική κυβέρνηση να περικόψει τις ήδη γλίσχρες συντάξεις, να μεταρρυθμίσει επί τα χείρω το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας μισθούς και θέσεις γιατρών και νοσοκόμων και μειώνοντας τα κρατικά κονδύλια για την υγεία, να κλείσει τεράστιες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγρων.

  Απαιτούνται περικοπές τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ για να μπορέσετε να μειώσετε το έλλειμμα φέτος σε 3,8% και του χρόνου σε 3% είπαν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. στους Ούγγρους.

  Άρα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα λιτότητας, διαπίστωσαν εμβριθώς. Εκεί τους έκανε ρελάνς και τους τρέλανε η ουγγρική κυβέρνηση! Ένα δισ. πρόσθετα έσοδα σε δύο χρόνια θέλατε;» τους απάντησαν.

  «Εμείς θα μαζέψουμε περισσότερα. Όχι όμως με νέα λιτότητα για τον κοσμάκη. Απλούστατα, θα φορολογήσουμε τις τράπεζες!».
  ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  Αμ’ έπος αμ’ έργον! Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά για τρία χρόνια των τραπεζών, ύψους 0,45% όχι όμως επί των κερδών, αφού φυσικά όλες θα φρόντιζαν να εμφανίσουν ζημιές, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων! Έριξε και μια έκτακτη φορολογία 5,2% στο ύψος των συναφθέντων συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιριών και μια έκτακτη φορολογία μέχρι 6% στις χρηματιστηριακές εταιρίες και σε όλες τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες!

  Κόντεψαν να πάνε από εγκεφαλικό όλοι μαζί - η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., οι τραπεζίτες και όλα τα παράσιτα και τα «λαμόγια» του χρηματοπιστωτικού συστήματος! Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τη δεύτερη - με βάση τα έσοδα του 2009, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει.

  Περιχαρής ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας έκανε δημοσίως τους λογαριασμούς του: οι τράπεζες θα «σκάσουν» 450 εκατομμύρια, οι ασφάλειες άλλα 135 και οι υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές εταιρίες ακόμη 110 εκατομμύρια - να ‘τα τα 700 εκατομμύρια ευρώ αμέσως - αμέσως μόνο για φέτος!
  «Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική έκτακτη επιβάρυνση, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο του ελλείμματος τους 3,8%» δήλωσε σαρκαστικά στην τηλεόραση ο Γκιέργκι Μάτολσι, ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών.

  Με τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8% αλλά και θα δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε. Θα μειώσουμε στο μισό - δηλαδή στο 10% - τον συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων που έχουν μικτά κέρδη μέχρι 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ένα μέτρο που αφορά 250.000 επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν τα τρία τέταρτα του συνόλου των ουγγρικών επιχειρήσεων.
  Επίσης, με τα λεφτά που θα πάρει η ουγγρική κυβέρνηση από τις τράπεζες, θα μπορέσει να μειώσει τον συντελεστή φορολογικού εισοδήματος φυσικών προσώπων στο ενιαίο ύψος του 16%, καλύπτοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων με ένα τμήμα των χρημάτων των τραπεζών!

  «ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ “ΓΔΑΡΑΤΕ” ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΣΤΕ!»
  Πανικός επικράτησε στους κύκλους της Ε.Ε. Η Κομισιόν έσπευσε να προσάψει στην ουγγρική κυβέρνηση ότι... δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις αυτής της έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, η οποία «ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη» και να «αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές».

  Ανοησίες και προσχήματα. Ο πραγματικός λόγος που πανικόβαλε την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. ήταν μήπως αυτή η εθνικά επωφελής ουγγρική στάση βρει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήσει «σχολή» παρακινώντας και άλλες κυβερνήσεις κρατών - μελών των «27» να φορολογούν τις τράπεζες αντί να υποβάλλουν τους λαούς τους σε εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.

  «Η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μια αντίστοιχη απόφαση τέτοιων διαστάσεων» έγραψε η γερμανική «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» την παραμονή της ψήφισης του νόμου για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών από το ουγγρικό κοινοβούλιο, η οποία έλαβε ήδη χώρα από την περασμένη εβδομάδα.

  Υπάρχει όμως ένα ακόμη «μυστικό» όπου καθιστά πραγματικά εξαιρετική αυτή την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης.
  Το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται από... ξένες τράπεζες - πρωτίστως αυστριακές και γερμανικές, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές!

  Πρακτικά, λοιπόν, από τα 700 εκατομμύρια ευρώ ένα τεράστιο τμήμα θα το πληρώσουν όχι οι Ούγγροι τραπεζίτες και παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά οι... Ευρωπαίοι!

  Όσον αφορά δε στην έλλειψη ρευστότητας που ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποιες τράπεζες στην Ουγγαρία εξαιτίας της έκτακτης φορολογίας, αυτή θα καλυφθεί μέσω προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε πάλι οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν!

  Ομολογουμένως διπλά αριστουργηματική η κίνηση της ουγγρικής κυβέρνησης...

  ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ
  Η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., πέρα από τις φραστικές διαμαρτυρίες, προσπάθησαν να υπονομεύσουν και στην πράξη την πολιτική της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης. Κύριο όργανό τους ο διοικητής της Τράπεζας της Ουγγαρίας.

  Η κυβέρνηση απαιτούσε να μειώσει τα επιτόκια χορηγήσεων, ώστε να διοχετευθούν χρήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους χρεωμένους καταναλωτές και νοικοκυριά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κινηθεί η οικονομία. Αυτός όμως αρνείται πεισματικά, με πρόσχημα τον κίνδυνο... πληθωρισμού. Αρνείται επίσης να σηκωθεί να φύγει, παρόλο που η κυβέρνηση ακόμη και με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού εκφράζει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης της προς το πρόσωπό του και τον καλεί δημοσίως να παραιτηθεί.

  Η κυβέρνηση Όρμπαν αποφάσισε λοιπόν να τον χτυπήσει εκεί που πονούν όλα τα «λαμόγια» του φυράματος αυτού: στην τσέπη! Του περιέκοψε τον μισθό κατά... 75% από 30.000 ευρώ το μήνα (ποσό αστρονομικό για την Ουγγαρία) του τον έκανε 7.500 ευρώ. Ξεσηκώθηκε αμέσως αυτή τη φορά η... Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν αντέχει να βλέπει τραπεζίτες να υφίστανται τέτοια «μαρτύρια» και κατάγγειλε την ουγγρική κυβέρνηση για «καταχρηστικά μέτρα».

  Μέσα σε ένα γενικό κλίμα κατάληψης ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού από τη Δεξιά και μάλιστα εξ εφόδου με σαφώς αντιδημοκρατικές μεθόδους, η κυβέρνηση Όρμπαν ξηλώνει με αστραπιαία ταχύτητα και τους μηχανισμούς των «Κουίσλινγκ» που υπηρετούν την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.

  Ήδη «αποκεφαλίστηκαν» οι άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί επικεφαλής της Ουγγρικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τα κονδύλια της Ε.Ε., της Ουγγρικής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Φόρων, της Αρχής Ελέγχου Χρηματοοικονομικών Θεσμών, του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής κ.λπ., πέρα φυσικά από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και κρίσιμων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης...

  Παράλληλα, μέχρι σήμερα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του ο Λάσλο Πάπτσακ στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αναφορικά με τη ζημιά που προξένησε στο δημόσιο συμφέρον η διακυβέρνηση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του Φέρεντς Γκιούρτσαν και του Γκόρντον Μπάιναϊ προκειμένου να αποφασίσει ο Όρμπαν αν θα τους παραπέμψει σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να τον καταδικάσει...

  • Αυγερινός Κ.Χ. avatar
   Αυγερινός Κ.Χ. @ panos 12/09/2010 21:33:42

   Γ Α Μ Α Τ Ο ! ! !

   Αλλα για να γ!μήσεις πρέπει έχεις κι αδένες! Δυστυχώς δεν βλέπω πολλού στο κτήριο της πλατείας Συντάγματος....

  • Epicouros avatar
   Epicouros @ panos 12/09/2010 22:19:01

   ΦΙΛΕ ΕΠΩΝΥΜΕ , ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΟΥ. ΕΠΕΙΔΗ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΑΥΡΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ, ΤΥΠΩΣΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΔΩΣΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΤΕΙΜΕ ΜΕ ΜΑΙΛ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΗΞΕΡΑ.
   ΦΙΛΟΙ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΥΠΩΝΑΜΕ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΑΜΕ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΣΑ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ?

  • GAETANO avatar
   GAETANO @ panos 13/09/2010 06:19:40

   ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑ .
   ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΥΠΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ . ΜΕ Η ΟΧΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ . ΛΙΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ Η ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ( ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ , ΕΠΙΤΟΚΙΑ , ΣΥΝΑΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ) ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ .
   Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΟΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑ .
   ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ 30% ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ 100% ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ? ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΛΗΜΑ . ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΟΜΟΙΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ .
   ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ .

 2. loretta avatar
  loretta 12/09/2010 20:55:56

  ...αγαπητε Επωνυμε...

  απο οτι φαινεται ο ΓΑΠ δεν εχει κοινο νου.....και βεβαιως δεν εξυπηρετει ουτε υπηρετη τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

 3. Orestios avatar
  Orestios 12/09/2010 21:07:56

  Τα ψέματα που είπε το GAP θα τα πληρώσει ένα προς ένα.
  Θα ματώσει για να πληρώσει.

 4. Βασίλης Χ. avatar
  Βασίλης Χ. 12/09/2010 21:09:24

  Φιλε Επώνυμε, με την άδειά σου θα ήθελα να αντιγράψω και να κρατήσω στο αρχείο μου το παραπάνω, όπως και δύο προηγούμενα άρθρα σου - το "Είναι αναγκαίο κακό το Μνημόνιο;" και το "Η ΝΔ μπροστά στην εκλογική μάχη". Ευχαριστώ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Βασίλης Χ. 12/09/2010 22:22:52

   Τιμή μου, Βασίλη, να θέλεις να τα κρατήσεις.

   • tiramola avatar
    tiramola @ Επώνυμος 12/09/2010 22:24:46

    Θα το κρατήσω και εγώ

   • Βασίλης Χ. avatar
    Βασίλης Χ. @ Επώνυμος 12/09/2010 22:52:02

    Thank you!

 5. michal avatar
  michal 12/09/2010 21:11:19

  Με την εγκληματική μετεκλογική αδράνεια της κυβέρνησης Παπανδρέου, να μην παίρνει μέτρα, παρά το υψηλό έλλειμμα

  Gia pes mas merika metra?

  • Greg avatar
   Greg @ michal 12/09/2010 21:26:25

   Ρε συ μάικλ τα μέτρα που πήρε και τώρα, με τη διαφορά ότι τα σπρεντ θα ήταν σε λογικά πλαίσια και η αγορά δεν θα είχε στεγνώσει. Το ξέρεις ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν ούτε 10 χιλιάρικα για επισκευαστικό με προσημείωση το ακίνητο;

   • michal avatar
    michal @ Greg 12/09/2010 21:47:42

    Ennoeis metra GAP?

 6. azxc avatar
  azxc 12/09/2010 21:16:01

  Συγχαρητήρια.

 7. aris. A avatar
  aris. A 12/09/2010 21:26:12

  Φυσικά και υπήρχε άλλος δρόμος.

  Οσο οι δανειστές μας ήξεραν ότι ο Καραμανλής δεν θα συνναινούσε να πάμε στο ΔΝΤ τα επιτόκια ήταν σε λογικά επίπεδα γιατί κανείς δεν ήθελε να βαρέσουμε κανόνι.

  Οταν είδαν ότι ο Γιώργος δεν είχε κανένα πρόβλημα για το ΔΝΤ ξεκίνησε το μπαράζ δημοσιευμάτων κατά της Ελλάδας με αποτέλεσμα να κλείσουν όλες οι πόρτες για δανεισμό και να πάμε στον κύριο Ντομινίκ.


  Η Ελλάδα είχε δύο τεράστια πλεονεκτήματα.

  Πρώτον χρώσταγαμε πάρα πολλά και ως γνωστόν όταν χρωστάς πολλά όλοι παρακαλάνε να είσαι καλά.

  Δεύτερον ως μέλος της ευρωζώνης μια απρόβλεπτη χρεωκοπία της θα τίναζε στον αέρα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα πράγμα που κανείς δεν ήθελε.

  Διαβάστε τι έκανε ένας πελάτης μου που χρώσταγε πολλά σε τράπεζες και προμηθευτές και σε άλλη κλίμακα μπορείτε να καταλάβετε τι μπορούσε να κάνει ο Παπανδρέου.

  Επισκέφτηκε τους προμηθευτές και τους εξήγησε ότι αν δεν συνεχίσουν να τον τροφοδοτούν με πρώτες ύλες θα αναγκαστεί να κλείσει και μοιραία θα έχαναν τα χρήματα που τον είχαν πιστώσει.

  Οι προμηθευτές προσπαθήσαμε να τον πιέσουμε να πετύχουμε διασφαλίσεις για το χρέος του π.χ προσημείωση ακινήτων της εταιρείας και δικών του και λοιπά.

  Ο πελάτης ακολούθησε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και δεν δεχόνταν τίποτα.
  "Η με στηρίζεται ή κλείνω και τα χάνετε όλα έλεγε σε κάθε ευκαιρία".

  Οι προμηθευτές αυτό που κάναμε ήταν να συνεχίσουμε να του δίνουμε υλικά και από τα χρήματα που παίρναμε κρατάγαμε ένα 10% για εξόφληση του παλαιού χρέους.
  Και όχι μόνο αυτό αλλά του στείλαμε και πελάτες για να έχει δουλειά και να μπορέσει να μας αποπληρώσει.

  Με τις τράπεζες προχώρησε σε διακανονισμό των χρεών επιμηκύνοντας το χρονικό διάστημα στο οποίο έπρεπε να αποπληρώσει τα δανειά του και διαπραγματεύτηκε σκληρά τα επιτόκια προεξόφλησης επιταγών και δανεισμού.

  Παράλληλα όμως και ο ίδιος προχώρησε σε σοβαρές προσπάθειες εξυγίανσης της εταιρίας του.

  Αξιολόγησε σωστά το προσωπικό του και απομάκρυνε αυτούς που είχαν μειωμένη απόδοση ακόμα και αν ήταν μέλη της οικογενειάς του.
  Εκλεισε ζημιογόνα τμήματα παραγωγής και προχώρησε σε αναδιάρθρωση της.

  Εφάρμοσε επιθετική πολιτική πωλήσεων προσπαθώντας να διατηρήσει τις πωλήσεις ψηλά ώστε να μπορέσει να γυρίσει τα δανειά του.

  Ο πελάτης δεν έχει σωθεί οριστικά αλλά το παλεύει.

  Μπορεί να φανταστεί κανείς έναν Παπανδρέου που όταν ανέλαβε θα έλεγε στην κυρία Μέρκελ.

  Επειδή κυρία μου δεν σκέπτομαι να πάω στο σφαγείο που μου προτείνεται και επειδή με απειλείται και πάτε να με ψαρώσετε με τα μέσα ενημέρωσης που διατέθετε αν δεν σταματήσει εδώ ο πόλεμος σας προτίθεμαι να ανακοινώσω πρώτος την πτώχευση της χώρας μου και ψάξτε που θα πάει το ευρώ και πως θα πάρετε τα δανειά σας.

  Ποιός πιστεύει ότι η Μέρκελ θα μας άφηνε να τραβήξουμε την σκανδάλη.

  Για μένα το μόνο ερωτηματικό που δεν έχω απαντήσει είναι αν ο Γιώργος ακολούθησε αυτήν την πολιτική από βλακεία ή ήταν μέρος ενός σχεδίου να καθυποταχτεί γεωπολιτικά η χώρα.

 8. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
  ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 12/09/2010 21:26:40

  ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο
  Εξω απο το ΝΑΤΟ εξω απο την ΕΟΚ, εξω οι Βασεις του θανατου (οι μονες βασεις που εξαφανισθηκαν ειναι αυτες των ΑΕΙ_ΤΕΙ)
  και μετα αστερισκοι ** για να κανει το κομματι του ο λαοπλανος
  Λαικισμος και διαθφορα που δυσκολα αντιμετωπιζονται πλεον, μαζι με τον φοβο που καλλιεργουν εντεχνα

  • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
   ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 12/09/2010 21:27:20

   Συγχαρητήρια Επωνυμε

 9. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 12/09/2010 21:27:32

  Οφείλω να πω ότι παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού
  Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης,

  - Αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη μου για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία
  - Πειστικά ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας είναι οι πλέον καταλληλότεροι.

  - Η αρχηγική εμφάνιση του πρωθυπουργού δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του

  - το ενδιαφέρον μου για την πατρίδα μεγάλωσε, ένοιωσα έτοιμος να προσφέρω για τη σωτηρία της πατρίδας ακόμη και το σκύλο μου…

  - Ένοιωσα περήφανος για της επιτυχίες της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο. Ο πρωθυπουργός μας μιλάει καθημερινά με μεγάλους οικονομικούς αναλυτές και πολιτικούς απ όλο τον κόσμο για τα προβλήματα μας.

  - Ένοιωσα περήφανος που στελέχη του κεντροαριστερού χώρου προσφέρουν αφιλοκερδώς της υπηρεσίες τους για τη σωτηρία της πατρίδας {Παπαδήμας}, βλέπεις οι κεντροαριστεροί είναι πατριώτες, δεξιούς τους περάσατε...

  - Ένοιωσα απέχθεια για τους τερατώδεις κακούς που μας κυβερνούσαν μέχρι πρόσφατα, δημοσιογράφοι και κοινό μέχρι που συμφώνησαν ότι το λιγότερο που τους αξίζει είναι ισόβια.

  - είδα έναν πρωθυπουργό αγωνιστή που δεν κάνει πίσω ακόμη και αν κανένας δεν συμφωνεί με την πολιτική του, τι σημασία έχει εξάλλου το πολιτικό κόστος στη δημοκρατία!
  -Κατάλαβα ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την επόμενη γενιά από ό, τι είναι για αυτή τη γενιά, θα έχουν να πάρουν σύνταξη κ.α.
  Τέλος, ανακουφίστηκα που δεν θα μου πάρουν άλλα χρήματα για φέτος, αλλά και να ήθελαν δεν θα μπορούσαν από τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ευρώ βασιλόπιτας για δείγμα...

  Α! ξέχασα να σας πως ότι ήταν μόνο μια καλά οργανωμένη συνέντευξη τύπου όπου σε σημαντικές ερωτήσεις{ για παράδειγμα στην πρώτη} απάντησε κινέζικα…

  κατ τα άλλα
  Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!

 10. Αυγερινός Κ.Χ. avatar
  Αυγερινός Κ.Χ. 12/09/2010 21:30:27

  Μήπως να έδινε ο Φαήλος στον Σαμαρά αυτό το κείμενο για ξεκινήσει την ομιλία του στην ΔΕΘ; Η αρχή της ομιλίας του νομίζω ότι θα έχει την μεγαλύτερη θεαματικότητα, μήπως να έμπαινε κατευθείαν στο ψητό;

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/09/2010 21:36:16

  Εύγε Επώνυμε!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ αλλενάκι 12/09/2010 22:20:59

   Αλλενάκι, σε ευχαριστώ διπλά, μια που η ιδέα της συγγραφής αυτής της ανάρτησης ήταν δική σου. Βέβαια, και η σημερινή εξωφρενική ομιλία του ΓΑΠ ήταν σημαντικό κίνητρο...

   Ευχαριστώ και τους υπόλοιπους για τα καλά λόγια.

   Όσοι έχετε "απορίες" να βάλετε την κούτρα σας να σκεφτεί. Όλα εμείς θα σας τα λέμε; Και που σας τα λέμε δεν τα καταλαβαίνετε κιόλας...

   • Misha avatar
    Misha @ Επώνυμος 12/09/2010 23:34:24

    Φίλε Επώνυμε, φαίνεται πως η απόσταση που πήρες από τα τρεχοντα ζητήματα στις διακοπές, σε ωφέλησαν τα μάλα.

    Εύγε και από μένα!
    Συνεισφέρεις πολύ σημαντικά στην αποδόμηση των Μνημονολατρών

 12. karamanlikos avatar
  karamanlikos 12/09/2010 21:39:07

  Συγχαρητήρια Επώνυμε-πεντακάθαρο μυαλό-εμπεριστατωμένη ανάλυση...

  Προσθέτω, ότι σε ανύποπτο χρόνο ο Γερμανός, πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης (Ακερμαν ίσως...) είπε ότι η απόφαση του Γιώργη να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης έσωσε πρωτίστως τις Γαλλικές τράπεζες, τις Γερμανικές τράπεζες και τους πλούσιους Έλληνες!!!
  Πρόσφατα σε Γερμανικό περιοδικό γράφτηκε ότι "ο Γιώργος είναι ο άνθρωπός μας!!!" γιατί αντί να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση χρέους υπέγραψε το μνημόνιο. Στη συνέχεια, οι Γερμανοί τον βράβευσαν ως σωτήρα της χώρας του(ς) όπως ακριβώς οι Σουηδοί έδωσαν Νόμπελ ειρήνης στον Ομπάμα για να μην κάνει πόλεμο!!!

  Σήμερα, βέβαια, ούτε ένας ξεφτιλισμένος, δοσίλογος δημοσιογράφος δεν ρώτησε τιποτα από όλα όσα λες επώνυμε...

  Για φανταστείτε τι θα γινόταν στη χώρα αν έλεγαν οι Γερμανοί ότι ο Καραμανλής είναι ο άνθρωπός τους...

  • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
   ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ karamanlikos 12/09/2010 21:42:38

   Ουτε ψυλος στον κορφο μας...
   Ας μας πει ομως καλυτερα καποιος υπερμαχος του μνημονιου τι θα γινοταν

 13. kosmopoulow kostas avatar
  kosmopoulow kostas 12/09/2010 21:43:20

  Θα χρεοκοπήσουμε επειδή μπήκαμε στο μνημόνιο. Για να μην το βάλω όλο, δείτε το στη σελίδα http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2184.aspx Καλό βράδυ και πολύ ευχαριστώ.

 14. donaE avatar
  donaE 12/09/2010 21:49:32

  Ωραιο το αρθρο.Επισης ειχε χρεος ο ΓΑΠ να πιεσει με το φοβο της χρεωκοπιας,ωστε να εξυπηρετησει το χρεος η ΕΚΤ μονο.Αλλα όλη φασαρια εγινε για το ΔΝΤ για να ελεγχουν την πτωση μας.

 15. michal avatar
  michal 12/09/2010 21:53:17

  Xrewkopia
  Ypotimhsh
  Eksodos apo EE
  Plh8wrismos
  Diplwmatikh apomonwsh

  merika apo ta kala ths xrewkopias. Auta bebaia ep oudeni den bgazoun ladi ton GAP kai tis anohsies tou, alla oute kai ta alloprosala ths ND nai ston daneismo oxi sto mnhmonio.

  • Greg avatar
   Greg @ michal 12/09/2010 22:13:03

   "Ναι στο δανεισμό, όχι στο μνημόνιο". Δεν είναι αλλοπρόσαλλο, σχεδόν όλες οι χώρες στον κόσμο αυτό κάνουν.

   • michal avatar
    michal @ Greg 12/09/2010 22:17:12

    Teleiws alloprosallo, ta daneia tou DNT erxontai me conditionality clauses. H allh epilogh einai na bgeis stis agores.

  • 11888 avatar
   11888 @ michal 12/09/2010 22:16:33

   Χρεωκοπια εχουμε ετσι και αλλιως αφου οπως ειπε το Λοβερδο δεν υπαρχει σαλιο.
   Υποτιμηση επισης εχουμε στα ελληνικα ομολογα καθως η ΕΚΤ ανταλλασει τα παλια με καινουρια με ψαλιδι 20%.
   Εξοδο απο την ΕΕ ...δεν το βλεπω και σαν κατι απαραιτητα κακο.
   Πληθωρισμος ...βρισκεται ηδη στο 5,5% χαρη στα μετρα.
   Διπλωματικη απομονωση...απο που προκυπτει αυτο?

   Κταλαβαινω οτι εκει στο κομμα δεν μπαινουν σε λεπτομερειες αφου ουτε και οι ιδιοι ξερουν τι τους γινεται,αλλα οταν πετας διαφορα καλο ειναι να τα δικαιολογεις.

  • lampros avatar
   lampros @ michal 13/09/2010 00:31:51

   Xrewkopia
   Ypotimhsh
   Eksodos apo EE
   Plh8wrismos
   Diplwmatikh apomonwsh
   merika apo ta kala ths xrewkopias.

   Πράγματι, πολύ καλά.

   1) Ας πούμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ η χρεωκοπία με τους δικούς μας όρους, ΤΩΡΑ, και με τα κοράκια να μας ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ να αποπληρώσουμε, παρά η ΒΕΒΑΙΗ χρεωκοπία αφού πρώτα ξεπουληθούν τα πάντα στο ΔΝΤ και τους πιστωτές και καταρρεύσει ο οικονομικός ιστός της χώρας. Βλέπε Αργεντινή.

   2) Πολύ καλή η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ. Η οποία, όπως γνωρίζεις (;), αποτελεί το ΟΠΛΟ κάθε κράτους που θέλει να πολεμήσει χρέη και πληθωρισμό. Και, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ΚΑΚΩΣ δεν το έχουμε αυτό το όπλο στη διαθεσή μας ως Ελλάδα αφού δεν ελέγχουμε το νομισμά μας (Ευρώ).

   3) Πράγματι, ΤΕΛΕΙΑ η έξοδος από την Ε.Ε! Όχι σε Μάαστριχτ, σε συνθήκες της Λισσαβώνας, σε φοροληστρικές επιθέσεις και νόμους, σε ξεπούλημα στα εθνικά, σε δάνεια που τρώνε οι ημέτεροι και στηρίζουν την εξάρτηση. Ναί στην εθνική κυριαρχία. Το μόνο καλό που είδαμε είναι ότι ταξιδεύουμε χωρίς διαβατήριο και ανταλλακτήρια...

   4) Πληθωρισμός; Και η υποτίμηση δεν θα βοηθήσει; Ή μήπως τώρα δεν έχουμε ΣΤΑΣΙΜΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ που είναι χειρότερος;

   5) Χαχαχαχαχαχα... Αντίθετα, διπλωματική απομόνωση, κοινώς στρίμωγμα στη γωνία, έχουμε τώρα. Ο πρωθυπουργός μας δεν μίλησε για «απώλεια εθνικής κυριαρχίας»;;;

   Διπλωματία έχεις όταν έχεις @@.

   • michal avatar
    michal @ lampros 13/09/2010 00:49:08

    1)Xrewkopia me dikous mas orous. Ti wra?

    2)Me upotimhsh polemas ton plh8wrismo? Hmm ksereis thn perifhmh J-Curve, pou metraei thn taxuthta antikatastashs twn apo8ematwn. Dhladh an baresoume aurio upotimhsh 50% ta eisagomena proionta (se stok) kremmudia, petrelaio, pinezes klp 8a timountai 50% akribotera opws kai oi upoxrewseis mas se kseno nomisma, tou testin to xreos apotimhmeno se eurw. Opote den tupwnoume ligo nomisma na kanoume uperplh8wrismo? H upotimhsh se sumferei an exeis biomhxania pou den exoume emeis.
    Yparxei oudeterothta ths isotimias se ka8estws sta8erwn isotimiwn, basiko apotelsma ths makrooikonomias. Ypotimhsh petuxaineis me apoplh8wrismo ths pragmatikhs isotimias mesw meiwsh twn timwn. Auto upoti8eai 8eloun na petuxoun me to mnhmonio, dhladh pragmatikh upotimhsh.

    3)Mporoume na idrusoume kai neo sumfwno ths Barsovias mazi me thn Dutikh Ox8h, thn North Korea

    4)Eimaste swsta opws les sta oria tou deflation. Ara xreiazontai alles politikes pou den apotrepei to mnhmonio isa isa tis epi8umei. Anoigma twn agorwn, apeleu8erwsh kleistwn epaggelmatwn, antagwnismos kai 8a prose8eta epanaxaraksh ths energeiakhs politikhs me xrhsh purnhnikhs energeias, lignith klp.

 16. Dyer avatar
  Dyer 12/09/2010 22:04:50

  Εύγε

 17. Flash avatar
  Flash 12/09/2010 22:12:25

  Οικονομική ανάλυση για τα καφενεία. ΄Εχει μετρήσει κανείς πόσες φορές θα βγαίναμε για δανεικά τα επόμενα δύο χρόνια; Με τι επιτόκια κάθε φορά; Ρε συ Επώνυμε, δεν πηγαίνεις να τα εξηγήσεις όλα αυτά που γράφεις στον Βάρδα;

  Υ.Γ. Και μια απορία: 'Οταν κυβερνούσε ο θεός σου ο Καραμανλής και το χρέος έφθανε από 180 δισ. ευρώ σε 310 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια, είχες αντιληφθεί ως μέγιστος οικονομολόγος ότι πηγαίναμε στα βράχια;

  • Orestios avatar
   Orestios @ Flash 12/09/2010 22:15:01

   Με το σοσιαλισμό του GAP πόσο θα πάει το χρέος σε μόλις 3 χρόνια?

  • 11888 avatar
   11888 @ Flash 12/09/2010 22:18:02

   Τωρα που παμε δηλαδη στο διαστημα?

  • tiramola avatar
   tiramola @ Flash 12/09/2010 22:18:20

   Μην είσαι σκληρός Φλας, δεν μπόρεσε ο κακομοίρης, δεν τον άφησαν τα συμφέροντα και η παγκόσμια νεα τάξη
   χαχαχαχα

   • michal avatar
    michal @ tiramola 12/09/2010 22:24:52

    E nai o Epwnumos paei gia to Nobel of Public Finance, ksafnika brhke to perpetuum mobile ths oikonomias. Oso Flash gia ta epomena xronia pou 8a bgainame stis agores exei o 8eos. Gia thn Ellada kai thn Or8odoksia o upsistos 8a anoige to pagkari.

   • panos avatar
    panos @ tiramola 12/09/2010 22:25:03

    xaxaxa panasxetoi...to oti ta 80 dis htan tokoi apo ta exoplistika programmata epi shmith giati den to les??????xeroles...o,ti sas symferei...

   • Orestios avatar
    Orestios @ tiramola 12/09/2010 22:27:15

    πάνο, τους τόκους τους φόρτωσε το ΠΑΣΟΚ σε μας. Τις μίζες τις τρώνε ακόμα από τα εξοπλιστικά.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Flash 12/09/2010 22:26:33

   Ψηλέ, ακόμη δεν έμαθες ότι το χρέος μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι ως απόλυτο μέγεθος; Όταν μάθεις την αλφάβητα τα ξαναλέμε.

  • Enzo avatar
   Enzo @ Flash 12/09/2010 22:32:17

   αν αυτη ειναι οικονομικη αναλυση για τα καφενεια, αυτη που κανει ο τζεφρυ και οι φωστηρες του για που ειναι? για τα ουζερι?

   Δημιουργησατε κυριοι τεχνιτη κριση δανεισμου, ανεβασατε τα επιτοκια στο θεο με τα λεγομενα σας, λεφτα σας εδιναν οι αγορες μεχρι τον Απριλιο του 2010 και δεν τα περνατε,πουλησατε τσαμπουκα στους Ευρωπαιους με το πιστολι γεματο στο τραπεζι, σαν εντεταλμενη υπηρεσια που ειχατε απο τους Αμερικανους, μας πηγατε εσκεμενα στο ΔΝΤ και διασυρατε την χωρα μας στην υφηλιο, δεν εχετε το δικαιωμα να ομιλειτε.ειστε απλα ανικανοι.
   ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ?

  • Enzo avatar
   Enzo @ Flash 12/09/2010 22:35:22

   και κατι αλλο. Γιατι ερχεται η eurostat να ελεγξει τις λαμογιες του σημιτη με την Goldman Sachs?απο περυσι ακομα απαντηση περιμενουν, γιατι δεν την δινεται?

   • Orestios avatar
    Orestios @ Enzo 12/09/2010 22:49:36

    Κάνουν αβαβά.
    Goldman Sachs και ΠΑΣΟΚ έχουν σχέσεις διαχείρησης δημοσίου χρέους.

  • lampros avatar
   lampros @ Flash 13/09/2010 00:34:15

   """‘Οταν κυβερνούσε ο θεός σου ο Καραμανλής και το χρέος έφθανε από 180 δισ. ευρώ σε 310 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια, είχες αντιληφθεί ως μέγιστος οικονομολόγος ότι πηγαίναμε στα βράχια;"""

   Μετράς και τα δάνεια και πανωτόκια του ΠΑΣΟΚ που έσκαγαν στον Καραμανλή ―μαζί με το πανηγύρι των Ολυμπιακών―, ή απλά πετάς και μια μαλακία να περνάει η ώρα;

   Πάντως ο Κ.Κ το είχε αντιληφθεί.

   Άλλος έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν»...

   • michal avatar
    michal @ lampros 13/09/2010 00:50:01

    Egw 8umamai thn Nea Dhmokratia uper twn Olumpiakwn Agwnwn.

  • karamanlikos avatar
   karamanlikos @ Flash 13/09/2010 01:22:47

   Καλή προπαγάνδα... δουλεύει στα ΜΜΕ που μιλατε κι απαντάτε μόνοι σας, αλλά εδώ σε πιάσανε μαγκάκο Πασοκάκο:
   Ο Καραμανλής έχει εξηγήσει:
   90 δις ευρώ ήταν ο δανεισμός της περιόδου του: 60δισ αναχρηματοδότηση (δηλ ΠΑΣΟΚΙΚΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ(σωστός Ορέστιε) και τα υπόλοιπα για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία, η οποία ξεχνάς, πασόκε, ότι πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση και ο δικός σας εωτερικός διχασμός και καταστροφή, έτρεχε με ρυθμό σχεδόν 4,5%, ανεργία στο 7,5%, έλλειμα 2.6% κοκ
   Ξεχνάς πασόκε τι χρειάστηκε να δανειστεί για να καλύψει τα χαμένα από τις φωτιές του 2007 και του 2008; Εσείς καίγατε και ταυτόχρονα έκαιγε και η διεθνής κρίση... καταστρέφατε τη χώρα και δεν βλέπατε τι γινόταν γύρω σας... Πάρε τώρα την καφτή πατάτα και φύλαξε τη στον κό...ρφο σου. Να σε δω να κυβερνάς με κλειστές τις κάνουλες...
   Πασόκε μέχρι τώρα δεν έχεις αφήσει τίποτα όρθιο... όλα καταρρέουν... κλείνουν σπίτια κια χάνονται περιουσίες...
   Πασόκε θα τα πληρώσετε τα σπασμένα και τα φαγωμένα...
   Έρχεται η ώρα... Σε 6 μήνες θα συγκρίνουμε τι παρέλαβες το 2009 και τι θα έχεις και θα ζητάς να ξαναγυρίσει ο Καραμανλής...
   Για αρχή σημείωνε Πασόκε...
   Ανάπτυξη -3.7% από +0.3 (δεύτερο τρίμηνο)
   Ανεργία 12% από 8.5%
   Πληθωρισμός: 6% από 0.7%
   Τουρισμός: η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας, μαζί με το 2003
   Ανταγωνιστικότητα: -12 θέσεις από 71 στο 83
   ....
   και έχει κι άλλα! Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι!
   Α! και κάτι άλλο Πασόκε... Τα δώρα στους μισθούς εσύ Πασόκε τάκοψες...
   Θα το πληρώνεις μια ζωή!!!

 18. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 12/09/2010 22:13:23

  Ένα-ένα:
  -Υποτίμηση. Τέσσερεις βαρβάτες υποτιμήσεις και μία διολίσθηση μακράς διαρκείας έγιναν τα τελευταία 40 χρόνια ζωής της δραχμής.. Ε, και; Έπαθε κανείς τίποτα που αγόρασε λιγότερα εισαγόμενα; Ή μήπως οι μόνοι που πάθαιναν ήταν οι ψευτο"εταίροι" μας στη λεγόμενη Ευρωπαική "Ενωση", καθώς θα εισέβαλε λιγότερα από τα τοξικά σκουπίδια που με το στανιό ελέω ΚΑΠ μάς υποχρεώνουν να εισάγουμε με ελάχιστες ποσοστώσεις;
  -Εξοδος από την ευρωζώνη. Δηλαδή, οι Πολωνοί και οι Τσέχοι, που λένε "ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε", λες να είναι χαζοι; Ή παίρνεις ως "φωτεινό" παράδειγμα τους μόνιμα εθελόδουλους Εσθονούς που πετάνε τη σκούφια τους για να μπούνε;
  -Πληθωρισμός. Επί Ανδρέα έτρεχε με 25%. Ε, και; Θυμάσαι πόσες ήταν οι αυξήσεις των μισθών; Και μη μου αρχίσεις την καραμέλα για τα αποθέματα χρυσού. Όταν μια χώρα έχει νόμισμα δικό της, έχει και όση ανταγωνιστικότητα θέλει. Πράγμα που το ευρώ μάς έχει στερήσει παντελώς.
  -Διπλωματική απομόνωση. Ενώ τώρα, ε; Δεν μπορείς να πεις! Η Ελλαδα χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και τρέμουν όλοι! Με πρώτους Τούρκους, Σκοπιανούς κ.λπ!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Αυριανιστής 12/09/2010 22:14:56

   (Το σχόλιο αναφέρεται σε σχόλιο του ανελλήνιστου γκεσταπίτη, λίγο παραπάνω.)

  • michal avatar
   michal @ Αυριανιστής 13/09/2010 00:55:29

   1)Yparxei ena mikro provlhma, otan baragame tis upotimhseis uphrxan sunallagmatikoi elegxoi, o kosmos htan ftwxos hdh kai eixame paragwgh (biomhxania-gewrgia).
   2)Eksodos apo to Eurw, edw to suzhtame afou omws exoume ftiaksei ta dhmosionomika mas.
   3)Ti wra? O Mia xwra me nomisma diko ths exei antagwnistikothta osh 8elei? Kai egw pou nomiza pws auto exei na kanei me thn sunarthsh paragwghs, ton kefalaiouxiko eksoplismo, to an8rwpino kefalaio klp. H nomismatikh politikh einai oudeterh mesopro8esma oson afora to AEP kai to epitokio etsi eipe o sosialdhmokraths Keynes. H apotomh upotimhsh apla boh8aei na er8ei to proion taxutera sto natural level of output me ola ta kosth tou uperplh8wrismou logw tou stok eisagomenwn aga8wn.
   4)Yparxei kai xeiroterh diplwmatikh apomonwsh.

   • michal avatar
    michal @ michal 13/09/2010 01:23:49

    Kai epishs e den nomizw na beltiw8hkame me tis upotimhseis, sthn pragmatikothta ta xrhmata tou mikrokata8eth etrwgan me auton ton tropo opws epishs kai me ton plh8wrismo. 8es na deis epishs kai ti adikeies ginontan me to 25% plh8wrismo. Agorazes spiti 100 to poulages 120 kai plhrwnes foro sta 120 otan me 25% plh8wrismo exeis xasei aksia.
    Kai auta bebaia pros doksan oswn eixan sthn Elvetia kata8eseis. An auth einai filolaikh politikh tote aksia exeis to paratsoukli Aurianisths. San thn Aurianh ena pragma.

 19. costis avatar
  costis 12/09/2010 22:43:10

  Sto mono to opoio diafono einai pos kata pasa pithanotita oi anadoxoi tou Ianouariou eixan hdh agorasei ta legomena cds (credit default swaps) mexri ton maio. Epomenos theoro apithano pos tha ksanampenan ws anadoxoi gia thn xora mas. Sun ths allhs h katastash parousiazotan polu pio dramatikh ton maiou kai den pistevo pos tha niothan toso sigouroi wste na ksanampenan ws underwriters se ekdosh ellinikon omologwn. Kate me to paixnidi xathike hdh apo to 2009 me th dhmosiopoihsh tou "anatheorimenou" ellimatos.

 20. Νίκος avatar
  Νίκος 12/09/2010 23:06:00

  Επωνυμε, εξαιρετικο.
  θα ηθελα να το κρατησω για το αρχειο μου, αν το επιτρεπεις.

 21. nick avatar
  nick 12/09/2010 23:17:50

  Μπράβο Επώνυμε! Τίποτα άλλο. Απλά μπράβο...
  Μήπως στη Ρηγίλλης να ανοίγανε λίγο τα μάτια τους και να διαβάζανε το κείμενο για να ξέρουνε πως απαντάνε στα παπαγαλάκια των καναλιών;

 22. φ14 avatar
  φ14 13/09/2010 02:06:50

  @michal: μην τους χαλας το ονειρο - παπαδοπαιδια της Δεξιας και καντηλαναφτες ειναι οι περισσοτεροι

  Οσο για τον συγγραφεα του αρ8ρου, πιστευω οτι στο Τελε-Αστυ 8α εισ8ε χρησιμος αγαπητε, εφοσον και το επιπεδο των...'αναλυσεων' ειναι επιπεδου ΕΛ

  • michal avatar
   michal @ φ14 13/09/2010 02:55:53

   Koita kai egw deksios eimai, allo an edw me lene Pasoko. Apla den ginetai mia parataksh na zei me fantasiwseis kai xwris na patradexetai ta la8h ths. Kai me auto mazi thn autoka8arsh ths apo lamogia, Pakhdes kai loipous.

 23. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 13/09/2010 06:22:30

  Επώνυμε Καλημέρα

  Διάβασα με προσοχή το άρθρο σου, όπως και το προηγούμενο [Είναι «αναγκαίο κακό» το Μνημόνιο;], το οποίο το τύπωσα και το έδωσα και σε φίλους. Είδα ότι το ανάρτησε και το "You Pay Your Crisis", ένα μάλλον αριστερό αποχρώσεων ιστολόγιο. Δηλαδή το προηγούμενο άρθρο σου και το παρόν είναι πολύ εύστοχα στην ανάλυση των λόγων για τους οποίους η χώρα δεν έπρεπε να μπει στις οδυνηρές διαδικασίες του Μνημονίου.

  Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό αυτό από τον λαό, διότι έτσι μόνο είναι δυνατό να καθοριστούν και οι μελλοντικές εξελίξεις και οι αντιμνημονιακές αντιστάσεις και αντιδράσεις.

  Εγώ προσωπικά Επώνυμε, είμαι κάθετα τοποθετημένος στην άμεση έξοδο της χώρας από την κηδεμονία του μνημονίου και της τρόικας, έναντι οποιουδήποτε κόστους. Πιστεύω ότι όσο συνεχίζουμε να παραμένουμε, τόσο πιο βαθιά μπαίνουμε σε μια τρύπα χωρίς δυνατότητα εξόδου και τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα. Άλλωστε και όλοι οι δείκτες και τα πολλά αν από τους ιθύνοντες, δεν προοιωνίζουν κάτι καλό.

  Τις γλυκανάλατες θέσεις της ΝΔ για την έξοδο τις έχω ακούσει και έχω «αποστρέψει το βλέμμα μου», όπως έχει κάνει και ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων. Άλλα περιμέναμε…..

  Ειλικρινά θα ήθελα να ακούσω και να δω από σένα, μια ρηξικέλευθη πρόταση εξόδου από το μνημόνιο. Θέλω να έρθεις στο δια ταύτα. Πιστεύω ότι η πρότασή σου θα είναι εξ ίσου δυνατή με τα δύο άρθρα σου.

 24. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 13/09/2010 06:26:09

  Οποιαδήποτε επικοινωνιακή και πολιτική αστοχία της ΝΔ στο θέμα αυτό οφείλεται στην έλλειψη μονοσήμαντης και στεντόριας - χωρίς κρυφές γωνίες - εγκαιρης απάντησης της ηγεσίας.

 25. tiramola avatar
  tiramola 13/09/2010 07:18:59

  Καλημέρα.
  Ο γιατρός-ηθοποιός εκτοξευτής παπουτσιών σύντροφος του Ζουράρι στο "Πατριωτικό Μέτωπο" δεν έκοβε αποδείξεις.Παρόλα αυτά ο φόρος που πλήρωνε ήταν 5ψήφιο νούμερο.Φαντάσου τι έβγαζε...
  Τελικά όλες οι επαναστάσεις ξεκινούν από την αστική τάξη.
  Ο Κροπότκιν ήταν πρίγκιπας, κονομημένοι ήταν και οι Μπακούνιν, Τολστόι, Μαλατέστα, Μποεναβεντούρα Ντουρούτι, Φραντς Φανόν κλπ...

 26. παπαδοπαιδι avatar
  παπαδοπαιδι 13/09/2010 07:24:48

  ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ....ΚΑΙ ΣΤΙΣ 19 ΜΑΙΟΥ ΠΤΩΧΕΥΣΗ

 27. ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ avatar
  ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 13/09/2010 07:57:20

  ΦΙΛΕ ΤΙΡΑΜΟΛΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΣΟΚ,ΟΠΟΥ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΤΡΕΛΛΟΣ ,ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΟΒΕ Η ΔΕΝ 'ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΗΣΟΥΝ Η ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ?ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ?
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΡΦΩΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΟΒΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Ο ΠΡΑΠΑΒΕΣΗΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ?
  ΤΟ ΤΙ ΕΒΓΑΖΕ Ο ΠΡΑΠΑΒΕΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ Ν"ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ.
  ΦΙΛΕ ΤΙΡΑΜΟΛΑ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΙΜΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

  • neotera avatar
   neotera @ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 13/09/2010 09:30:04

   Απ' το ΜΠΑΤΣΟΚ η εντολή να χρησιμοποιθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοι για διωγμό των αντιφρονούντων. Από προχτές το φωνάζουμε. Μετά θέλουν να μαζέψουν, λένε, έσοδα...

 28. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 13/09/2010 08:28:34

  Αγαπητέ Επώνυμε
  Με το spread στο ... 800 κι όταν στο εσωτερικό δεν έχεις πάρει μέτρα που να πείθουν τις "κακές" αγορές που προσπαθούσες επί μήνες να τις πείσεις για τον "Τιτανικό" δεν μπορείς να επιβάλλεις τους όρους που θα σε δανείσουν. Θα σου δάνειζαν με επιτόκιο 10%! Χρόνια Πολλά! Και μετά? Στους επόμενους δανεισμούς πόσο θα πήγαιναν τα επιτόκια? Είχε κανένα νόημα?
  Σου επαναλαμβάνω ότι η θέση του Σαμαρά κατά την καταψήφιση του μνημονίου ήταν: "Το καταψηφίζουμε!Όχι γιατί αρνούμαστε τη χρηματοδοτική στήριξη, που το ΠΑΣΟΚ κατέστησε απαραίτητη πλέον. Αλλά διότι διαφωνούμε με την πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ και με την κυβερνητική οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης.Άλλωστε η Κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη την ψήφο μας για την έγκριση του Νομοσχεδίου. Θέλει “ψήφο ανοχής” για τα πεπραγμένα της ως τώρα……” Αν τώρα πιστεύεις ότι ο Σαμαράς δεν σκέφτηκε την "λύση" που προτείνεις ... πάω πάσο
  Την θέση Σαμαρά δεν την υπενθυμίζω για να ενισχύσω την δικιά μου θέση (που προφανώς έχει μικρή σημασία) αλλά για να επισημάνω ότι η τοποθέτηση σου ίσως αποπροσανατολίζει. Γιατί το κυρίαρχο θέμα πρέπει να είναι το με ποια διαδικασία και τι μέτρα θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από το μνημόνιο.
  Οσο για τους φίλους που λένε "ε, και τι έγινε κι ο Αντρέας έκανε υποτιμήσεις, κι επί Αντρέα είχαμε πληθωρισμό, έπαθε κανένας τίποτα?" προφανώς δεν έχουν καταλάβει τι πληρώνουμε τώρα! Ασε που σήμερα μιλάμε για εντελώς διαφορετικές συνθήκες και πολύ πιο βίαιη "προσαρμογή" αν είχαμε στάση πληρωμών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.