#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/07/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναμορφώστε εκ θεμελίων το σύστημα Υγείας

Γκρεμίστε το κράτος και ξαναχτίστε το από την αρχή (Μέρος Α: Υγεία)Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οποιαδήποτε απόπειρα «μπαλώματος», επιδιόρθωσης, μεταποίησης ή «επανίδρυσης» αυτού που λέγεται Ελληνικός Δημόσιος Τομέας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Δυστυχώς, ότι δεν έγινε κατορθωτό σε περιόδους τεχνητής ευμάρειας και δανεικής ανάπτυξης, θεωρώ ότι είναι εντελώς απίθανο να συμβεί εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης που έχει φέρει την κοινωνία στα όριά της και έχει χωρίσει τους «κρατικούς κοινωνικούς εταίρους» σε περιτειχισμένα καπετανάτα καθένα από τα οποία μάχεται εναντίον όλων των άλλων για να διατηρήσει τα δικά του προνόμια και όλα μαζί μάχονται εναντίον κάθε απόπειρας αλλαγής του στάτους τους. Οποιαδήποτε συντεταγμένη απόπειρα μεταρρυθμίσεων μέσα σε ένα τέτοιο «δηλητηριώδες περιβάλλον» θα συναντήσει σε κάθε κατεύθυνση τα ψηλά τείχη της ιδιοτέλειας και τον ύπουλο ανταρτοπόλεμο των πολύχρωμων συντεχνιών. Όποιος αμφιβάλλει για τα παραπάνω, αρκεί να ρίξει μια ματιά στις πρόσφατες ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και της ΔΑΚΕ, της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ. Η «συμμαχία  των βολεμένων (*)» έχει ήδη συμφωνηθεί και κάθε προσπάθεια για αντιμετώπισή της με τα γνωστά, συνηθισμένα, πολιτικώς ορθά εργαλεία είναι εκ των προτέρων προορισμένη να αποτύχει.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαι βέβαιος πως κι εσείς πιστεύετε βαθιά πως η μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα ή αλλιώς η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι το σοβαρότερο και δυσκολότερο στοίχημα που έχετε να κερδίσετε. Αν δεν το πιστεύατε, δεν θα θέτατε τον συγκεκριμένο τομέα κάτω από την άμεση εποπτεία σας. Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος πως η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι η απαραίτητη βάση για όλες τις άλλες διαρθρωτικές προσαρμογές. Όμως, επειδή οι αλλαγές που θα απαιτηθούν είναι πολύ μεγάλες και τα συμφέροντα που διακυβεύονται τρομακτικά (τόσο στον δημόσιο όσο και στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα), οι κινήσεις που θα επιλεγούν  θα πρέπει να είναι ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ, ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΕΣ και κυρίως ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ. Παρακάτω θα εκθέσω τις προτάσεις μου για τον τομέα της Δημόσιας Υγείας που τυχαίνει να γνωρίζω. Προκαλώ όλους τους «συντρόφους» στο Antinews (τουλάχιστον όσους συμφωνούν με την ανωτέρω εκτεθειμένη οπτική μου) να βάλουν ένα χεράκι με δικές τους προτάσεις, ο καθένας στον τομέα που γνωρίζει, ώστε τελικά να υπάρξει και 2ο , 3ο  ….. νιοστό μέρος καλύπτοντας όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.

 Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣΑ. Διακήρυξη πως η Υγεία είναι Δημόσιο αγαθό, το οποίο το Κράτος υποχρεούται να παρέχει ΔΩΡΕΑΝ, ισότιμα, δίκαια και ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, ασφαλιστικού στάτους ή γεωγραφικής θέσης κατοικίας σε όλους τους Έλληνες πολίτες αλλά και όσους βρίσκονται ΝΟΜΙΜΑ στα όρια της χώρας.

Β. Αναμόρφωση εκ θεμελίων του ΕΣΥ. Επιλογή ενός Συστήματος Δημόσιας Υγείας (ή συνδυασμού συστημάτων) από χώρες αναπτυγμένες υγειονομικά (Καναδικό, Βρετανικό, Αυστραλιανό, Γερμανικό) και εφαρμογή του αυτούσιου ή μετά από την απαραίτητη προσαρμογή του στα δεδομένα της χώρας μας. Αυτό πιθανότατα θα απαιτήσει:

Επανασχεδιασμό εκ του μηδενός του Υγειονομικού χάρτη της χώρας, με επαναχωροθέτηση των δομών υγείας (νοσοκομεία, ψυχιατρεία, κλινικές ΙΚΑ, περιφερειακά ιατρεία, αγροτικά ιατρεία, κλπ).

Ίδρυση,  και λειτουργία Αστικών Κέντρων Υγείας με τις βασικές παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (πρώτες βοήθειες, νοσηλεία ημέρας, βασικές ιατρικές ειδικότητες).

Συγχώνευση γειτονικών Νοσοκομείων. Τα Νοσοκομεία που θα προκύψουν θα παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας Υγείας, θα είναι δηλαδή «πραγματικά Νοσοκομεία».

Αποκέντρωση των Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων (πιθανόν και με μορφή εξειδικευμένων κλινικών διασκορπισμένων μέσα σε μια ομάδα γειτονικών δευτεροβάθμιων μονάδων).

Δημιουργία αληθινών ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ σε επιλεγμένα στρατηγικά Νοσοκομεία με προοπτική να ιδρυθούν ΤΕΠ σε κάθε δευτεροβάθμια δομή σε βάθος χρόνου.

Κατάργηση όσων αγροτικών κέντρων υγείας δεν θα μετατραπούν σε Αστικά Κέντρα Υγείας. Κατάργηση των Ιατρείων και των κλινικών του ΙΚΑ. Κάποια από αυτά δυνατόν να μετατραπούν σε Αστικά Κέντρα Υγείας.

Επαναθεσμοθέτηση του θεσμού των αγροτικών ιατρείων και στελέχωσή τους με ειδικούς ιατρούς (παθολόγους και αργότερα γενικούς ιατρούς) ώστε να προσφέρουν αληθινές υπηρεσίες  πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ύπαιθρο και όχι απλή συνταγογράφηση φαρμάκων όπως τώρα. Σύνδεση internet σε κάθε αγροτικό ιατρείο.

Κατάργηση του ΕΚΑΒ. Τα ασθενοφόρα και οι υπηρεσίες του Κέντρου θα υπάγονται στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων, στα επείγοντα όσων Νοσοκομείων δεν διαθέτουν αρχικά ΤΕΠ, καθώς και στα Αστικά Κέντρα Υγείας.

Δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού συστήματος αεροδιακομιδής ασθενών με αποκέντρωση των μέσων σε στρατηγικά σημεία της χώρας και απευθείας υπαγωγή τους στην πλησιέστερη σε κάθε κλιμάκιο τριτοβάθμια δομή υγείας (Νοσοκομείο).

Ενίσχυση των ιατρικών ειδικοτήτων της Γενικής Ιατρικής και της Επειγοντολογίας.

Επιλογή εξειδικευμένων επιστημόνων – μάνατζερ για τη Διοίκηση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των άλλων Δομών του ΕΣΥ.

Γ. Καθιέρωση του θεσμού του «Οικογενειακού Ιατρού».Δ. Στήριξη του ΕΟΠΥΥ τόσο με κονδύλια όσο και διοικητικά – λειτουργικά. Εκ νέου θέσπιση ενός Εθνικού Καταλόγου ιατρικών αμοιβών κατά πράξη ή κατά ασθένεια (αν πρόκειται για νοσηλεία) βάσει διεθνών προτύπων και τακτική επικαιροποίησή του.

Ε. Εξαρχής δημιουργία νέου Εθνικού Συνταγολογίου με βάση την δραστική ουσία, με ελάχιστους αποκλεισμούς σκευασμάτων.

ΣΤ. Καθιέρωση αυστηρών ελέγχων και άμεση πάταξη οποιασδήποτε απόπειρας κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, φακελακίου, προκλητής ζήτησης αχρείαστων ιατρικών υπηρεσιών από ιατρούς του ΕΣΥ ή φαρμακοποιούς με θέσπιση αυστηρών ποινών που να φθάνουν εύκολα στην αφαίρεση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος (αγγλοσαξωνικό σύστημα).

Ζ. Αυστηροποίηση όλων των εξετάσεων για απόκτηση Ιατρικής Ειδικότητας καθώς και καθιέρωση τακτικών εξετάσεων για τη διατήρηση (maintenance) της άδειας άσκησης επαγγέλματος των Ειδικών Ιατρών.

2. Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣΑ.  Ο Ιδιωτικός Τομέας της Υγείας συμπληρώνει τον Δημόσιο.

Β.  Από τον Ιδιωτικό Τομέα, μπορεί ελεύθερα να αγοράζει υπηρεσίες βάσει προσυμφωνημένων τιμών και κατόπιν διαπραγματεύσεων ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους του. Επίσης μπορεί να αγοράζει Υπηρεσίες Υγείας και κάθε ιδιώτης που θέλει και μπορεί να πληρώσει από την τσέπη του (out of pocket) χωρίς κανέναν περιορισμό.

Γ. Απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας στην Υγεία. Καταργείται το όριο του 51% που πρέπει να κατέχουν ιατροί σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας.

Δ. Αυστηροποίηση των ελέγχων στις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και σε περίπτωση παρανομίας αυστηρές ποινές που να φθάνουν εύκολα στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους.

Θα μπορούσε κανείς να είναι και πιο αναλυτικός, αλλά νομίζω πως για αρχή αυτό το υπόμνημα είναι ικανοποιητικό. Εννοείται πως οι μισθοί και τα επιδόματα όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις δομές του, θα ακολουθούν τις πρόνοιες του ενιαίου μισθολογίου για το δημόσιο και για αντίστοιχων προσόντων υπαλλήλους. Δίκαιο θα είναι βέβαια, να δοθεί σε ορισμένες ειδικότητες του τομέα υγείας το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και φυσικά να πληρώνονται στο ακέραιο οι εργαζόμενοι τις υπερωρίες τους, τα νυχτερινά και τις εφημερίες (οι ιατροί) σύμφωνα με ειδικές συμβάσεις με το κράτος. Οι ιατροί του ΕΣΥ τέλος δεν δικαιούνται να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία σε καμία βαθμίδα. Καταργείται κάθε απευθείας πληρωμή από τους ασφαλισμένους στα Δημόσια Νοσοκομεία, καθώς φυσικά και τα απογευματινά επί πληρωμή εξωτερικά ιατρεία. Αντί αυτού, οι ιατροί θα δικαιούνται έξτρα ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών για δια βίου εκπαίδευση, παρακολούθηση συνεδρίων, κλπ και θα καλύπτονται τα έξοδά τους για αυτό τον σκοπό. Εννοείται πως έτσι καθίσταται άχρηστη η παρουσία φαρμακευτικών επισκεπτών στα Νοσοκομεία για «ενημέρωση» σε νέα φάρμακα και ως εκ τούτου θα πρέπει να απαγορευθεί δια ροπάλου!

Akenaton

(*): η έννοια «βολεμένων» δεν έχει σχέση εδώ τόσο με απολαβές (μισθούς και συντάξεις) όσο με ιδιοτελή προσκόλληση στο παλαιό σαθρό σύστημα και στα άνομα «κεκτημένα» τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος msn avatar
  Γιώργος msn 15/07/2012 08:31:04

  -Πραγματικά η ιδέα της ειδικότητας επειγοντολογίας, είναι εξαιρετικής έμπνευσης και ειδικά αν σκεφθεί κανείς πως το κέντρο βάρους των κρίσεων στις μονάδες υγείας αφορά σε συντριπτικό ποσοστό αντίστοιχες καταστάσεις, οι οποίες είναι πολλές φορές συνυφασμένες με λογικές "βάρδιας".
  Παράλληλα για μια ηλικία πχ μετά τα 80, να προβλέπεται η ειδικότητα της γηριατρικής, η Ελλάδα άλλωστε είναι δημογραφικά γηρασμένη χώρα.
  -Τα φαρμακεία να αποκτήσουν διαγνωστικές, εργαστηριακές δυνατότητες και οι φαρμακοποιοί να εχουν έναν ενιαίο φάκελο ανά ασθενή ώστε να αποφεύγεται η πολυφαρμακεία και όχι να είναι απλοί πλασιέ καλλυντικών και φαρμάκων, γιατί έχουν κάνει απαιτητικές σπουδές.
  -Ισως αυτό πιο πάνω να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της προκλητής συνταγογράφησης
  -Η απαίτηση για δωρεάν υγεία για όλους, συνιστά συστατικό στοιχείο της πρωτόλειας εκδοχής του φιλελευθερισμού και δείγμα πραγματικά υγιούς σκέψης και αντίληψης.
  -Σε αυτό ακριβώς το σημείο, και επειδή κυκλοφορούν ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού, να τονιστεί, ότι η συγχώνευση νοσοκομείων θα πρέπει να αφορά νοσοκομεία γειτονικά και όχι νοσοκομεία γειτονικών νομών!!!
  (Πρέπει να το επισημάνουμε γιατί κυκλοφορει πολύ τρέλα και σε περιόδους μνημονίου-αντιμνημονίου, εκτός από λαϊκιστές υπάρχουν και χούλιγκανς τυφλοί οπαδοί του μνημονίου... )
  -Για την επιλογή των μανατζαρέων στις μονάδες υγείας τα είπαμε σε άλλο άρθρο, έχεις δίκαιο ασυζητητί, ενώ θα πρέπει να ασκούνται και πρακτικά όσοι σπουδάζουν στο αντικείμενο.
  -Αξιολόγηση γιατρών...
  Επανεισαγωγές;;; Πόσες;;; Σημαντικότατο κριτήριο αξιολόγησης για κάποιον.
  Φακελάκια...
  Η μεγάλη πληγή του συστήματος!
  Εδώ χρειάζεται η κινητοποίηση των συνδικαλιστών στο χώρο της υγείας, αλλά ...
  -Κατάργηση του ΕΚΑΒ και ένταξη στο ΕΣΥ...
  Ναι, δεν το σχολιάζω γιατί έχεις απόλυτο δίκιο αλλά είσαι και πολύ ονειροπόλος, καταλαβαίνεις το λόγο φαντάζομαι...
  -Εκτιμώ επίσης ότι ο ρόλος των παρασκευαστών ως παραϊατρικών επιστημόνων έχει υποτιμηθεί προς όφελος ενός προκλητού medicare, όπου στα πλαίσια ενός σοβιετικού μοντέλου διοίκησης έχει γιγαντωθεί η σημασία του. Οι ασθενείς υποφέρουν όχι τόσο ελλείψει γιατρών (άλλωστε αντιστοιχούν σε έναν ανά κλίνη) , αλλά εξαιτίας της καθυστέρησης εξαγωγής αποτελεσμάτων των κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων. Όλη η "βαβούρα" εκεί γίνεται.
  -Θα πρέπει να επεκταθεί η λογική του νέου δημόσιου μάνατζμεντ κατά μήκος του Ε.Σ.Υ
  -Ενώ θεωρώ απαράδεκτο το καθεστώς των λογιών λογής πελατειακού χαρακτήρα πιστοποιήσεων, σεμιναρίων για να γίνει κάποιος ή κάποια νοσηλευτής, διοικητικός κοκ... Αυτά μόνο σε μπανανίες συμβαίνουν!
  Για να φανταστούμε το ιατρικό λειτούργημα να αντικαθίσταται με ...σεμινάρια, ταχύρυθμες μεθόδους και πιστοποιήσεις!

  Σε ό, τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα υγείας, πρόκειται για ένα ευαισθητο κομμάτι, πραγματικά...
  Νομίζω πως απλά θα πρέπει να λειτουργεί σε υψηλότατα επίπεδα αλλά κυρίως στον χώρο της έρευνας, έστω και αν χρηματοδοτείται από το κράτος, δεν με ενοχλεί καθόλου.
  Και δυστυχώς φίλτατε akenaton θα πρέπει κάποτε να γίνει μια μεγαααααλή συζήτηση, γιατί τα επιστημονικά επιτεύγματα, θάβονται κάτω από τους νόμους της αγοράς με αποτέλεσμα εν έτει 2012 να μην αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά χρόνιες νόσοι, όπως επίσης και το γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός να μην χρηματοδοτεί αυτού του είδους τις έρευνες ή να ενισχύει υλικά όσους από την ιδιωτική πρωτοβουλία το τολμήσουν.
  Η είδηση: "ανακαλύφθηκε το τάδε φάρμακο για την καταπολέμηση της Χ, αλλά θα κυκλοφορήσει το 2035, δεν τη καταλαβαίνω...", όπως επίσης και το να ακούμε για τέτοιου είδους επιτεύγματα από έλληνες ερευνητές, που χρειάστηκε να μεταναστεύσουν σε πραγματικά προηγμένα κράτη για να κάνουν απερίσπαστοι την δουλειά τους, κάπου στην άλλη όχθη της γης!

 2. Anaconda avatar
  Anaconda 15/07/2012 08:32:51

  Οι σοβαρές προτάσεις σαν και την παρούσα έχουν ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα:
  -ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κανείς μαζί τους, αποτελούν μια εξαιρετική βάση σοβαρής συζήτησης για την επίλυση προβλημάτων, όχι για κρασπεδοποιημένη γενικόλογη μικροπολιτική ψευτοτοποθέτηση τηλεοπτικού παραθύρου: ανεβάζουν το επίπεδο πολιτικού διαλόγου.
  -αποδεικνύουν την επικίνδυνη γύμνια πολιτικών φορέων/ατόμων και την ευστοχία του "τα κενά δοχεία ηχούν περισσότερο" που είπε κάποτε ο Καργάκος.
  Καλημέρα σε όλους.

  • Anaconda avatar
   Anaconda @ Anaconda 15/07/2012 08:35:10

   το "ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ" μου άρεσε ιδιαιτέρως...
   μπράβο παιδιά

 3. tak avatar
  tak 15/07/2012 09:02:48

  Αγαπητέ φίλε καλημέρα! Τρεις φορές σε διάβασα, ελπίζω να σε διαβάσουν κι αυτοί που πρέπει και δεν εννοώ τον Υπουργό Υγείας... Μακάρι τα μάτια του Αντώνη να πέσουν σ' αυτό το κείμενο...

 4. fantomas avatar
  fantomas 15/07/2012 09:48:28

  ΑΓΑΠΗΤΕ Akenaton ΛΕΣ :
  Κατάργηση του ΕΚΑΒ. Τα ασθενοφόρα και οι υπηρεσίες του Κέντρου θα υπάγονται στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων, στα επείγοντα όσων Νοσοκομείων δεν διαθέτουν αρχικά ΤΕΠ, καθώς και στα Αστικά Κέντρα Υγείας.

  Θα ηθελα να ρωτησω πως θα γινονται η αεροδιακομιδες ασθενων απο απομακρισμενες περιοχες σε ειδικα νοσοκομια πχ παιδω ή ΚΑΤ ?
  ή πως θα γινετε η μεταφορα ασθενων απο και προς το εξωτερικο εαν χρειαστει?

  Μηπως λοιπον θα ηταν ποιο σωστο το ΕΚΑΒ να παραμεινει ως διοικητικη συντονιστικη και επιχειρησιακη μοναδα ΑΛΛΑ να αποκεντρωθει κατα 80% στους διοικητικους χωρους που αναφερεις?

 5. Σπορέας avatar
  Σπορέας 15/07/2012 10:37:18

  Φίλε Akenaton:
  Άλλη μια ωραία ανάρτηση με ένα θέμα που καίει.
  Άλλη μια ωραία ιδέα.
  Πόσες έχουν ριχτεί αλήθεια μέσα από αυτό το site και όχι μόνο;
  Άνθρωποι απλοί με γνώσεις της πιάτσας, αλλά και άνθρωποι με στέρεο επιστημονικό υπόβαθρο, έχουν μιλήσει και εξακολουθούν σαν Δονκιχώτες να μιλάνε, επί παντός του επιστητού.
  Δυστυχώς στα αυτιά των κρατούντων φτάνουν μόνο οι ιδέες των έμμισθων συμβούλων και της κάθε λογής νομενκλατούρας.
  Σου εύχομαι η δικιά σου ανάρτηση να φτάσει κάπου παραπάνω.
  Αξίζει.

 6. dirty harry avatar
  dirty harry 15/07/2012 10:52:06

  Φιλτατε αρθρογραφε, μην γελιεσαι.
  Οσο και να αλλαξουν τα συστηματα, χαιρι δεν θα δουμε αν δεν αλλαξουν και αυτοι που τα υπηρετουν. Δηλαδη οι εργαζομενοι.
  Δεν ειναι τυχαιο οτι ακομη και σημερα στα αθλια χαλια του δημοσιου, υπαρχουν υπηρεσιες που συγκεντρωνουν εξαιρετικα σχολια για την εξυπηρετηση τους. Και αυτο οφειλεται αποκλειστικα στο γεγονος οτι ο διευθυντης ειναι καλος και συνεπεσαι και οι υπαλληλοι να ειναι καλοι και φιλοτιμοι.
  Αλλιως .....
  Αν ολοι αυτοι που υπηρετουν στο ΕΣΥ ηταν σωστοι στην δουλεια τους ( δεν λεω οτι δεν υπαρχουν τετοιοι, αλλα αμαυριζονται απο τα λαμογια που λυμαινονται τον χορο ), κατα 90% πιστευω οτι τα πραγματα θα ηταν καλυτερα.
  Πιστευω οτι η αναμορφωση του κρατους πρεπει να ξεκινησει απο την αναμορφωση των υπαλληλων του και αφου ξεκουμπιστουν απο το δημοσιο οι ανω των 45-50 ετων που γαλουχηθηκαν με αλλα κολπα !!!!!!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ dirty harry 15/07/2012 10:56:58

   h--p://www.antinews.gr/2012/04/03/154483/

   • dirty harry avatar
    dirty harry @ Strange Attractor 15/07/2012 11:09:53

    Σε καλο δρομο εισαι

 7. usound avatar
  usound 15/07/2012 11:14:43

  Αν περιμένετε να κοπεί το φακελλάκι στα δημόσια νοσοκομεία είστε βαθιά νυχτωμένοι.Όσο δε για τους Πανεπιστημιακούς, εκεί να δείτε μάσες!

  • anonymous avatar
   anonymous @ usound 15/07/2012 11:20:36

   Ας τα πουλήσουν και να βγαίνει κοστολόγιο. Πόσο θέλεις εσύ πόσο ο άλλος για την ίδια ιατρική πράξη κλπ.

 8. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 15/07/2012 11:16:31

  Δυστυχώς στην Ελλάδα επικρατούν οι λίγοι διεφθαρμένοι, λόγω της ανοχής της πλειοψηφίας. Όμως η πατρίδα μας έχει το μικρότερο πρόβλημα από όλες τις άλλες χώρες (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2649.aspx#.UAJ6S5HcTRQ ). Αρκεί να το καταλάβει η κυβέρνηση και η μοιρολατρικά σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων.

 9. anonymous avatar
  anonymous 15/07/2012 11:19:26

  Κάποια γνωστή μου είναι έγκυος. Η γυναίκα δεν έχει πολλά λεφτά. Πήγε και ρώτησε σε δημόσιο νοσοκομείο πόσο κάνει για να γεννήσει και της είπαν 1000 Ευρώ περισσότερα από το ιδιωτικό μαιευτήριο.

  Είναι ξεκάθαρο ότι το δημόσιο έχει καταντήσει φέουδο μαφιόζων. Χρησιμοποιούν την υποδομή για ίδιον όφελος και ο πολίτης δεν ωφελείται. Διότι ποιος ο λόγος ύπαρξης των δημ. νοσοκομείων και ποιος ο λόγος ύπαρξης των ασφ. ταμείων. Δεν πληρώνουμε λίγα λεφτά. Πάνω από 1000 Ευρώ το χρόνο πληρώνουμε (εγώ πληρώνω 1500) μόνο για την υγεία. Αν δε σπάσει αυτό το απόστημα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

 10. FINANCIAL MANAGEMENT avatar
  FINANCIAL MANAGEMENT 15/07/2012 12:43:28

  Να βαλουν την αστυνομια να μπουζουριασει τους αριστερους τους συνδικαλιστες τα ζωα αν θελουμε σωστο κρατος βασικα.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ FINANCIAL MANAGEMENT 15/07/2012 12:46:08

   Που νάβλεπες και τους δεξιούς συνδικαλιστές (πιο ζώα).

 11. FINANCIAL MANAGEMENT avatar
  FINANCIAL MANAGEMENT 15/07/2012 13:08:49

  Μωρε ολοι ζωα ειναι, για να καθονται αυτοι θα πρεπει να ξεθεωνεται ο ελληνας φορολογουμενος. Αυτο τωρα το θεωρουν σωστο δηλαδη; τι να πεις....

 12. Βασίλης avatar
  Βασίλης 15/07/2012 13:09:36

  Φίλε Akenaton διαβάζοντας το άρθρο σου για την Υγεία είχα 2 επιλογές. Να μην σχολιάσω τίποτα και να το αφήσω να περάσει ασχολίαστο, ή να ξεκινήσουμε μια αέναη συζήτηση για τον τομέα της Υγείας, για τον οποιο προφανώς δεν γνωρίζεις αρκετά. Θα σχολιάσω λοιπόν κάποια σημεία, έτσι για να ανοίξει η κουβέντα....
  1. " Οποιαδήποτε συντεταγμένη απόπειρα μεταρρυθμίσεων μέσα σε ένα τέτοιο «δηλητηριώδες περιβάλλον» θα συναντήσει σε κάθε κατεύθυνση τα ψηλά τείχη της ιδιοτέλειας και τον ύπουλο ανταρτοπόλεμο των πολύχρωμων συντεχνιών κλπ κλπ". Δηλαδή όποιος έχει αντίθετη άποψη είναι ιδιοτελής, υπουλος και δεν ξέρω εγώ τι άλλο; Το να είναι κάποιος αντίθετος γιατι αυτά που προτείνονται χειροτερεύουν μια κατάσταση και δεν την καλυτερεύουν, δεν υπάρχει σαν πιθανότητα; Θα συμφωνήσω οτι τα συνδικάτά μέχρι σήμερα έλεγαν όχι σε όλα όσα τους ξεβόλεβαν, ανεξαρτήτως αν αυτό ήταν καλό ή κακό για την χώρα. Και αυτό τους πιστώνεται.
  2. "Επανασχεδιασμό εκ του μηδενός του Υγειονομικού χάρτη της χώρας, με επαναχωροθέτηση των δομών υγείας (νοσοκομεία, ψυχιατρεία, κλινικές ΙΚΑ, περιφερειακά ιατρεία, αγροτικά ιατρεία, κλπ).". Δηλαδή γκρεμίζουμε το νοσοκομείο που βρίσκεται εδώ και πάμε και το χτίζουμε παρακάτω;
  3. "Συγχώνευση γειτονικών Νοσοκομείων. Τα Νοσοκομεία που θα προκύψουν θα παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας Υγείας, θα είναι δηλαδή «πραγματικά Νοσοκομεία»". Μάλιστα, πάς στον ερυθρό για ορθοπεδικό και σε στέλνει στο Ιπποκράτιο για ακτινογραφία και αν αυτη δεν δείχνει τίποτα στο ΝΙΜΤΣ για αξονική. Εκτός και αν εννοείτε την διοικητική συγχώνευση που έχει γίνει σήμερα.
  4."Δημιουργία αληθινών ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ σε επιλεγμένα στρατηγικά Νοσοκομεία με προοπτική να ιδρυθούν ΤΕΠ σε κάθε δευτεροβάθμια δομή σε βάθος χρόνου.". Συγγνώμη αλλά ΤΕΠ υπάρχουν σε όλα τα νομαρχιακά νοσοκομεία....εννοείτε να φταχτούν ΤΕΠ στα κέντρα υγείας;
  5. "Κατάργηση του ΕΚΑΒ. Τα ασθενοφόρα και οι υπηρεσίες του Κέντρου θα υπάγονται στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων, στα επείγοντα όσων Νοσοκομείων δεν διαθέτουν αρχικά ΤΕΠ, καθώς και στα Αστικά Κέντρα Υγείας.". Θες επειγόντως ασθενοφόρο και θα ψάχνεις ποιο νοσοκομειο εφημερεύει, για να πάρεις τηλέφωνο στο κέντρο του, και αν έχει να σου στείλει ασθενοφόρο. Υπάρχει βέβαια περίπτωση εσύ να έχεις ατύχημα στη βούλα και να εφημερεύει το Αττικόν οπότε το ασθενοφόρο θα έρθει σε καμια ωρίτσα που μπορεί εσύ να τα έχεις τινάξει, αλλά δεν βαριέσαι... να παρακαλάς αν σου κάτσει η στραβή να είσαι κοντά σε νοσοκομείο που εφημερεύει. Στην αρχή είπατε για αντιγραφή κάποιου συστήματος Υγείας από το εξωτερικό. Μπορείτε να μου πείτε σε ποιά χώρα εκτός των υποσαχάριων, δεν υπάρχει αντίστοιχο ΕΚΑΒ;
  6. "Δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού συστήματος αεροδιακομιδής ασθενών με αποκέντρωση των μέσων σε στρατηγικά σημεία της χώρας και απευθείας υπαγωγή τους στην πλησιέστερη σε κάθε κλιμάκιο τριτοβάθμια δομή υγείας (Νοσοκομείο)". Δεν ξερω αν γνωρίζετε αλλα υπάρχει και εδρεύει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Υπάγεται στο ΕΚΑΒ και έχει ξεχωριστό συντονιστικό κέντρο που έρχεται σε απ'ευθείας συνενόηση με τους γιατρούς και τα Νοσοκομεία που καλούν για αεροδιακομιδή. Μάλιστα την συντήρηση των ελικοπτέρων την έχει αναλάβει η πολεμική αεροπορία, μετά απο κάποια ατυχήματα που είχαν γίνει και είχαν χάσει την ζωή τους τα πληρώματα.
  7. "Ενίσχυση των ιατρικών ειδικοτήτων της Γενικής Ιατρικής και της Επειγοντολογίας." Δεν γνωρίζω την ειδικότητα της Επειγοντολογίας..... γνωρίζω όμως οτι η κατεξοχήν ειδικότητα αντιμετώπισης επειγόντων είναι η Αναισθησιολογία παγκοσμίως. Οι αναισθησιολόγοι είναι αυτοί που διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για την διαχείρηση πολυτραυματία και κάθε επείγοντος περιστατικού σε πρώτη φάση. Από εκεί και πέρα η κάθε ειδικότητα επεμβαίνει στον τομέα της και στο επείγον της. Γι'αυτόν τον λόγο υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ειδικότητες στα ΤΕΠ. Το να φτιαχτεί μια ειδικότητα σαν τον γενικό γιατρό (άλλη μεγάλη επινόηση) που ξέρει λίγο απ'όλα.... δηλαδή τίποτα δεν πρόκειται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του επείγοντος.
  Ιδιωτικός τομέας
  Α. Συμφωνούμε αρκεί ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει εντός 15νθημέρου και σε τιμές αναπροσαρμοζόμενες τιμαριθμικά και ανταγωνιστικές με την ελεύθερη αγορά.
  Στα υπόλοιπα συμφωνούμε αλλά ξέρετε πολύ καλά οτι αποτελούν ουτοπία....

  • fantomas avatar
   fantomas @ Βασίλης 15/07/2012 13:46:37

   Υπάρχει θεσμοθετημένη η ειδικότητα της επείγουσας ιατρικής !

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ fantomas 15/07/2012 14:12:06

    Εξασκείται στην Ελλάδα αυτή η ειδικότητα σήμερα;;;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Βασίλης 16/07/2012 03:50:38

   Κι εγώ είχα αυτό το δίλημμα αλλά αποφάσισα να σας απαντήσω απλώς και μόνο για να μην μείνει στον αέρα η φράση σας : " ή να ξεκινήσουμε μια αέναη συζήτηση για τον τομέα της Υγείας, για τον οποιο προφανώς δεν γνωρίζεις αρκετά".
   1. Δεν σχολιάζω, καθώς μάλλον παρεξηγήσατε. Δεν μπορώ αλλιώς να αντιληφθώ την έννοια του "είμαι αντίθετος με ΚΑΘΕ (!) μεταρρύθμιση" που εκφράζουν οι συνδικαλιστές και οι βολεμένοι ως μη ιδιοτελή και δικαιολογημένη.
   2. Αυτό καταλάβατε ότι προτείνω; Να γκρεμίσουμε Νοσοκομεία και να τα ξανακτίσουμε παρακάτω; Το κτίριο κάνει τη δομή ή η δομή το κτίριο; Μπλιμ μπλομ!
   3. Τι δεν καταλαβαίνετε εδώ; Τον όρο συγχώνευση; Ή τον όρο "πλήρεις υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας Υγείας"; Αυτά που λέτε που κολλάνε με την πρότασή μου; Μονάχα τα Νοσοκομεία της Πρωτεύουσας υπάρχουν; Και από αυτά ακόμη, όσα δεν παρέχουν πλήρες πακέτο Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα πρέπει να συγχωνευθούν με άλλα ώστε να παρέχουν ως μονάδα πλέον. Αν αυτό είναι αδύνατον, να μετατραπούν σε Αστικά Κέντρα Υγείας.
   4. Ξεχάσατε το "αληθινών" στην διατύπωσή μου. Σας πληροφορώ λοιπόν πως ΑΛΗΘΙΝΑ ΤΕΠ δεν υπάρχουν στην πλειοψηφία των Νοσοκομείων μας, εκτός ίσως των Τριτοβάθμιων. Τι σημαίνει ΤΕΠ: Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής, στελεχωμένο με αντίστοιχης ειδικότητας ιατρούς και εξειδικευμένους νοσηλευτές στην επείγουσα Ιατρική. Τι σχέση έχει αυτό με τα "επείγοντα" των Νοσοκομείων μας όπου σε παραλαμβάνει στην καλύτερη περίπτωση ειδικός παθολόγος (συνήθως σε παραλαμβάνει ειδικευόμενος) και οι νοσηλευτές είναι αυτοί που τυχαίνει να καλύπτουν τη βάρδια;
   5. Κατ' αρχάς, δεν νοείται ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΕΠ να μην είναι 24ης λειτουργίας!
   Άρα όλα θα "εφημερεύουν" που λέτε κι εσείς (αλήθεια τι παρωχημένη λέξη για ένα Νοσοκομείο!). Ύστερα, το ότι θα καταργηθεί το ΕΚΑΒ, δεν σημαίνει ότι δεν θα ισχύει το νούμερο 166!!!!! Εκεί λοιπόν θα παίρνετε όπως και τώρα και ανάλογα με την τοποθεσία του ατυχήματός σας, θα αποστέλλεται ασθενοφόρο από το κοντινότερο ΤΕΠ (του κοντινότερου Νοσοκομείου άρα) που φυσικά θα λειτουργεί σε 24η βάση. Και αν χρειάζεται το περιστατικό, θα συνοδεύει το ασθενοφόρο ειδικός νοσηλευτής ή ειδικός ιατρός επειγοντολόγος (ER) από το ΤΕΠ στο οποίο ανήκει το ασθενοφόρο. Αντιληπτόν τώρα;
   6. Ακριβώς επειδή στο άρθρο προτείνεται κατάργηση του ΕΚΑΒ, προτείνεται και η δημιουργία αυτού του κέντρου (που θα υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Υγείας και θα είναι ΔΟΜΗ του νέου ΕΣΥ) λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας της χώρας μας. Η λειτουργία του έως τώρα συστήματος, λόγω ακριβώς εμπλοκής πολλών "υπευθύνων" συναντούσε προβλήματα που συνήθως ξεπερνιόταν μέσω της υπεράνθρωπης προσπάθειας των υπηρετούντων (πιλότων, ιατρών, νοσηλευτών). Έχω την άποψη ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός όλου του έργου και των μέσων.
   7. Δεν την γνωρίζετε ή δεν δίνεται στην χώρα μας; Αν δεν την γνωρίζετε, σας δίνω το λινκ της μιας από τις εταιρείες Ιατρών Επείγουσας Ιατρικής (Αmerican Academy for Emergency Medicin) (ER): http://media.aaem.org/interviews/.
   Άλλες τέτοιες Ενώσεις εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/American_College_of_Emergency_Physicians
   κι εδώ: http://www.acep.org
   κι εδώ: http://www.aep.org/
   Δείτε επίσης στο παρακάτω λίνκ: http://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_medicine περισσότερες λεπτομέρειες για κάποιες από τις χώρες που δίνουν αυτή την ειδικότητα μεταξύ των οποίων και η Τουρκία (!). Νομίζω ότι είναι καιρός να δοθεί αυτή η ειδικότητα και στην Ελλάδα, ώστε να αποκτήσουμε Αληθινά ΤΕΠ στα Νοσοκομεία μας. Να συμπληρώσω εδώ πως στη χώρα μας δεν δίνεται και η ειδικότητα της "ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ" η οποία στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες δίνεται σε θετικούς επιστήμονες (χημικούς, βιοχημικούς, μοριακούς βιολόγους, βιολόγους, φαρμακοποιούς) αλλά και σε ιατρούς. Αντίθετοι με αυτήν την ειδικότητα είναι φυσικά οι πανίσχυροι ιατρικοί σύλλογοι για να μην χάσουν την αποκλειστικότητα της ίδρυσης, λειτουργίας και διεύθυνσης των ιατρικών εργαστηρίων από ιατρούς της παντελώς άγνωστης διεθνώς ειδικότητας της "μικροβιολογίας" που σεμνά και ταπεινά τελευταίως την έχουν αλλάξει σε "βιοπαθολογία" για αυτόν τον λόγο. Γελούν ακόμη οι Βρετανοί ειδικοί που το άκουσαν αυτό πριν μερικά χρόνια!!
   Αυτά και μένω. Akenaton.

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ akenaton 16/07/2012 13:30:07

    Μάλλον πρέπει να ξεκινήσουμε με το Α πριν πάμε στο Ω....
    Λοιπόν, έχω την αίσθηση οτι ζω στην Ελλάδα και μιλάμε για αυτή, και όχι για την Αμερική τον Καναδά και την Αυστραλία. Στη Χώρα που ζούμε και στην Ηπειρο που ανήκουμε, ειδικότητα Επειγοντολογίας, ER και όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε, δεν υπάρχει. Στην Αμερική που υπάρχει, υπάρχει γιατι η ιατρική είναι δομημένη διαφορετικά σαν σχολή. Στην Ευρώπη, η ιατρική είναι 6 χρόνια και η ειδικότητες διαρκούν 4-5 χρόνια και κάποιες πολύ παραπάνω. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία Ιατρικής της ΕΕ από Αμερική Καναδά και Αυστραλία. Μπορεί να βλέπετε πολλά σήριαλ τύπου ER, Nip Tac και δεν ξερω τι αλλο, αλλά αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα. Εαν θέλετε να αλλάξουμε και την δομή της παιδείας και της φοίτησης στα πανεπιστήμια, να το συζητήσουμε. Εδώ όμως συζητάμε με βάση αυτά που έχουμε σήμερα. Εαν πχ η ιατρική θέλετε να γίνει κολέγιο 4ους φοίτησης μπορείτε να το προτείνετε. Θα μπορούσα να σας παραθέσω και το αναλυτικό προγραμμα της σχολής για να καταλάβετε τον τρόπο εκπαίδευσης των γιατρών στην Ελλάδα. Τώρα για το αν θεωρώ τους Αμερικάνους βλακες, επιτρέψτε μου να σας πω πως, ναι!!! Θεωρώ πως ένας λαός που χρειάζεται maual για να βάλει την τηλεόραση στην πρίζα, δεν πρέπει να διακρίνεται για την ευφυϊα του. Και για αυτό παίζει ρόλο η εκπαίδευση που λέγαμε πριν....
    Πάμε παρακάτω....
    1.Για τους συνδικαλιστές συμφωνούμε.....
    2."επαναχωροθέτηση των δομών υγείας (νοσοκομεία, ψυχιατρεία, κλινικές ΙΚΑ, περιφερειακά ιατρεία, αγροτικά ιατρεία, κλπ".... τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής με τον όρο επαναχωροθέτηση νοσοκομείων;;; αλλαγή διακόσμισης;; Η κότα κάνει το αυγό ή το αυγό τη κότα; Μπλιμ Μπλόμ!!!
    3. Για να λειτουργήσουν τα ΤΕΠ (Τμημα Επειγοντων Περιστατικών) όπως περιγράφετε, θα πρέπει να προσλάβετε τους γιατρούς που "περισεύουν", εκτός και αν θεωρείτε οτι ο γιατρός θα πρέπει να εργαζεται 24/365 ασταμάτητα.... Δεν διαφέρει λοιπόν απο αυτό που προτείνω εγω παρακάτω... Πέφτετε σε αντιφάσεις όμως, την μια μας λέτε οτι έχουμε πολλούς γιατρούς και δεν έχουμε τι να τους κάνουμε και την άλλη μας λέτε οτι τα ΤΕΠ πχ δεν έχουν γιατρούς... πάρτε μια απόφαση...
    4. Η λειτουργία του νεου ΕΚΑΒ που προτείνετε δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την σημερινή του λειτουργία, εκτός απο το διοικητικό κομμάτι και οτι θα υπαρχουν ΤΕΠ εφημερεύοντα παντού και πάντα. Θεωρείτε δηλαδή οτι οι τυχόν αστοχίες του σημερινού ΕΚΑΒ οφείλονται στο διοκητικό του μοντέλο και όχι στην έλλειψη υλικού και προσωπικού;
    Και τέλος, όσον αφορά τις ειδικότητες και τους τίτλους και πως δίνονται στην Ελλάδα, δεν αισθάνομαι την ανάγκη να υπερασπιστω κανεναν αρτηριοσκληρωτικό καθηγητή που έχει πάθει αγκύλωση στην έδρα του και δεν λέει να ακολουθήσει το ρεύμα της εποχής. Σαφώς υπάρχουν και νεες ειδικότητες και πολλες νεες τεχνικές που μπαίνουν δυναμικά στην ιατρική λογω της εφαρμογής της τεχνολογίας στον κλάδο μας. Δυστυχώς εδώ έρχονται όλα με καθυστέρηση δεκαετιών και αυτό δεν οφείλεται μόνο στους "κακούς" καθηγητές αλλα κυρίως στην έλλειψη πόρων. Στις χώρες που αναφέρετε τα κονδύλια που πέφτουν στον τομέα της υγείας για έρευνα και επιμόρφωση του ιατρικού προσωπικού είναι απίστευτα μεγάλα. Βλέπετε εκεί θεωρούν τους ιατρούς εθνικό κεφάλαιο και όχι επίδοξους πατατοκαλιεργητές....

    ΥΓ: Ας υποθέσουμε λοιπόν οτι ΟΛΑ όσα λέτε είναι σωστά και σοφά και εσείς είσαστε ο γκουρού των συστημάτων Υγείας, και εγώ ο μπακάλης της γειτονιάς. Έχετε αναλογιστεί το κόστος όλων αυτων που προτείνετε; Σε μια χώρα που χρωστάει ακόμα της βάρδιες του Απριλίου στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, σε μια χώρα που χρωστάει τις δεδουλευμένες εφημερίες των ειδικευομένων από τον φεβρουάριο σε αρκετά νοσοκομεία, σε μια χώρα που κλείνουν κλινικές από έλλειψη προσωπικού γιατί η Τροικα αποφάσισε οτι δεν χρειάζεται καμια πρόσληψη.... και ο κατάλογος ατελείωτος..... Σε αυτή τη χώρα θέλετε να εφαρμοστούν; Και με τι πόρους;; Να προσγειωθούμε λίγο στην πεζή πραγματικότητα; Ασκήσεις επι χάρτου και ονειροπόλα σχέδια κάνει και το ΚΚΕ..... δίνει και 3500 ευρώ πρώτο μισθό!!!

    ΥΓ 2: Επίσης πρίν αναρωτηθείτε αν ειμαι γιατρός ή όχι, καλό θα ήταν να διαβάζατε προσεκτικότερα τον διάλογο που προηγήθηκε του σχολίου σας. Ο φίλος Fantomas επέμενε πως υπάρχει και είναι θεσμοθετημένη ειδικότητα στην ΕΛΛΑΔΑ. Επίσης εγώ αναρωτήθηκα αν υπάρχει στην ΕΛΛΑΔΑ αυτή η ειδικότητα.

    Αυτά....

    • akenaton avatar
     akenaton @ Βασίλης 16/07/2012 22:28:39

     Θα σας απαντήσω μονάχα σε ένα για να καταλάβετε το μέγεθος της αγνοίας σας, Ελπίζω τουλάχιστον σε αυτό να σας πείσω.
     Παραθέτω τρία λινκ:
     Το πρώτο είναι της Ελληνικής Εταιρείας επείγουσας ιατρικής: http://www.hesem.gr/?p=985 όπου αναφέρεται καθαρά "Emergency Medicine has been growing significantly in Europe and is now established as a primary specialty in 15 countries."
     Το δεύτερο είναι από άρθρο του 2007 :"Eleven of the 27 European countries recognize hospital-based emergency medicine as a specialty already. These include Belgium, Czech Republic, Estonia, Hungary, Ireland, Italy, Malta, Poland, Romania, Slovenia and the United Kingdom. Other nations are striving to do so, for example Sweden, France, Germany and Greece." (ελπίζω κάποτε να το κάνουμε αν επιτρέψουν οι ιατρικοί σύλλογοι!)
     Το τρίτο αφορά ένα : Report of an assessment project co-ordinated by the
     World Health Organization του 2008. Στη σελίδα 52 θα βρείτε έναν πίνακα : Table 5.4 Decade when Emergency Medicine became a recognized medical specialty, για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μέτρησα συνολικά 19!!!!!
     Λυπάμαι, αλλά με ελλειπή πληροφόρηση δεν θα πάμε τελικά πουθενά. Θα μπορούσα να σας απαντήσω και στα άλλα, ακόμη και στα χρηματοοικονομικά, καθώς είμαι ειδικός στη Διοίκηση του Τομέα της Υγείας αλλά θα μας έπαιρνε ολόκληρο το μήνα.

     Φιλικά, Akenaton.

     • akenaton avatar
      akenaton @ akenaton 16/07/2012 22:31:06

      Συγνώμη, ορίστε και το λινκ για την τρίτη πηγή: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0016/114406/E92038.pdf

     • akenaton avatar
      akenaton @ akenaton 16/07/2012 22:36:48

      Ζητώ συγνώμη για δεύτερη φορά, ορίστε και το δεύτερο λινκ:
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17655630

      και πάλι με συγχωρείτε για τις παραλείψεις μάλλον η ζέστη θα φταίει!

 13. Βασίλης avatar
  Βασίλης 15/07/2012 14:10:57

  Και επανέρχομαι με μερικές αντιπροτάσεις για να μην κάνω και "στείρα αντιπολίτευση"
  1. Διατήρηση του αγροτικού ιατρού και του αγροτικού ιατρείου και στελέχωσή του με γενικούς ιατρούς ως προισταμένους και ιατρούς ανευ ειδικότητος που θα εκπληρώνουν την υποχρεωτική υπηρεσία υπέθρου. Τα Α.Ι. θα λειτουργούν ως κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Η διαφορά με το σήμερα είναι οτι οι γενικοί γιατροί θα φύγουν απο την Αθήνα και θα πάνε στα Α.Ι. όπου είναι και η φυσική τους θέση και αυτό για το οποίο εκπαιδεύτηκαν. Όσοι δεν θέλουν να φύγουν μπορούν άνετα να ιδωτεύσουν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δουλεύουν σε κεντρικό νοσοκομείο.
  2. Κεντρα Υγείας. Στελεχόνονται πλήρως ως αυτοτελή μονάδα ΤΕΠ, με τις ειδικότητες που απαιτουνται. Θα πρέπει να δωθούν έξτρα κίνητρα σε ειδικευμένους γιατρούς κα νοσηλευτές για να στελεχώσουν αυτές τις μονάδες, οι οποίες θα είναι ικανες να κάνουν την απαραίτητη διαλογή των περιστατικών.
  3. Νομαρχιακα Νοσοκομεία. Η ροή των ασθενών θα πρέπει να σταματαει εδώ. Ελάχιστα περιστατικά θα πρέπει να φεύγουν προς το κέντρο μιας και θα είναι εξοπλισμένα πλήρως αλλά και επανδρωμένα με όλες τις ειδικότητες γιατρών και νοσηλευτών. Θα πρέπει να δωθούν κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές για να στελεχώσουν τα νοαοκομεια αυτά.
  4. Διατήρηση του ΕΚΑΒ με μεγαλύτερη διασπορά σταθμών ανα την χώρα και εξοπλισμός με περισσότερες κινητές μονάδες και περισσότερα ασθενοφόρα. Θα μπορούσαν οι σταθμοί του ΕΚΑΒ να συστεγάζονται με τα κέντρα υγείας, όπως νομίζω οτι γίνεται σε αρκετές περιπτωσεις και σήμερα. Αγορά ελικοπτέρων παντός καιρού και αναβάθμιση των υπαρχόντων για να πετάνε 24/360 και όχι από αντολη σε δύση όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Συνεργασία με ιδωτικές εταιρίες διακομιδών για τις νοσοκομειακές διακομιδές έτσι ώστε να μην απασχολούνται τα υπάρχοντα ασθενοφόρα για διακομιδή από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.
  5. Εκπαίδευση Ιατρών και Νοσηλευτών. Οι παροχές εκπαιδευτικών αδειών υπάρχουν και σήμερα, όπως και κάποιο επίδομα (αστείο) για εκπαίδευση. Αν το κράτος θέλει πραγματική συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών, θα πρέπει να καλύπτει πλήρως την συμμετοχή τους σε συνέδρια και σεμινάρια, μέχρι κάποιον αριθμο ετησίως, όπως γίνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Για να αποφευχθεί το φαινόμενο της επιδότησης του ιατρικού τουρισμου (παω και καλά σε συνέδριο, αλλά πατάω το πόδι μου μονο την πρώτη και την τελευταια μέρα για να παρω το χαρτί) Θα πρέπει ο γιατρός επιστρέφοντας να είναι ικανος να προσφέρει τις ανάλογες τεχνικές, υπηρεσίες που έμαθε, διαφορετικά τα κονδύλια πληρώνονται από την τσέπη του.
  6. Κίνητρα ιατρών και νοσηλευτών για την στελέχωση των ΚΥ και των ΠΝ.
  α. Μισθος επιμελητή Β' επί 3 σε όσους εργάζονται σε κέντρα υγείας. Οι εφημερίες θα πληρώνονται επί 2.
  β. Γρηγορότερη βαθμολογική ωρίμανση απ'οτι οι υπόλοιποι
  γ. Επιδότηση του ενοικίου για όσους δεν έχουν εντοπιότητα. Το κράτος θα καλύπτει το ενοίκιο του σπιτιού του ιατρού ή του νοσηλευτη μέχρι και 100%

  Αυτά είναι κάποια ενδεικτικά πράγματα τα οποία για να πραγματοποιηθούν χρειάζεται χρήμα.... που δεν υπάρχει. Ισως βέβαια λιγότερο από το να γκρεμίσουμε και να ξαναχτίσουμε τα νοσοκομεία, αλλά αρκετό ωστε να το κάνει απαγορετικό. Θέλω να καταδείξω με αυτό οτι δεν χρειάζεται γκρέμισμα. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο σύστημα υγείας, κατα βάση είναι προβλήματα ελλειπούς επάνδρωσης και εξοπλισμού. Υπάρχει ροή περιστατικών από την περιφέρεια προς το κέντρο, γιατί στην περιφερεια λείπουν μηχανήματα ή γιατροί ή και τα 2. Η λύση δεν είναι να γκρεμίσω το νοκομείο και να το παω παρακάτω, ούτε να το συγχωνεύσω. Γιατι και με την συγχώνευση μπορει να προκαλέσω υπερπληθωρα σε καποιες ειδικότητες και να μην λυσω το θεμα της έλλειψης που είχα. Η λύση είναι να στελεχώσω τα υπάρχοντα, δίνοντας σοβαρά κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές.
  Σ'αυτή τη ρημαδοχώρα έχουν γίνει πάρα πολλά στραβά και πολλοί τομείς χρειάζονται επανασχεδιασμό. Ο τομέας της υγείας δεν είναι από αυτούς. Χρειάζεται διορθωτικές αλλαγές σίγουρα, χρειάζεται ενίσχυση αλλά όχι συνθέμελο γκρέμισμα. Εχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Οι πιθανότητα αν το γκρεμίσουμε και το ξαναφτιάξουμε από την αρχή, να το κάνουμε καλύτερο είναι μικρή. Ισως θα πρέπει να σκεφτούμε να το ενισχύσουμε και να το κάνουμε καλύτερο.....

  • fantomas avatar
   fantomas @ Βασίλης 15/07/2012 15:08:34

   ΒΑΣΙΛΗ
   Αγορά ελικοπτέρων παντός καιρού και αναβάθμιση των υπαρχόντων για να πετάνε 24/360 και όχι από αντολη σε δύση όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

   Kαταρχην κανεις λαθος.
   ΔΕΝ υπαρχουν ελικοπτέρα παντός καιρού.
   Αλλα ακομα και αν υπηρχαν εαν δεις την εδω και 20 ετη πραγματικοτητα θα δεις οτι το 80% των αεροδιακομηδων γινονται απο αεροπλανα.
   Οχι επειδη δεν υπαρχουν ελικοπτερα παντως καιρου οπως λες αλλα επειδη ειναι ποιο ασφαλη (για τον ασθενη) και ποιο οικονομικα (για το κρατος) η μεταφορα με αεροπλανο παρα με ελικοπτερο !

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ fantomas 15/07/2012 19:07:41

    "Το πρώτο SA 330 Puma παραγωγής πέταξε τον Σεπτέμβριο του 1968. Δύο χρόνια αργότερα, το 1970, η Sud Aviation συγχωνεύτηκε με την Nord Aviation και την SÉREB για να σχηματιστεί η Aérospatiale, παρόλο που το ελικόπτερο διατήρησε τα αρχικά «SA» (από το «Sud Aviation»). Στις 25 Απριλίου 1978 το SA 330J Puma έγινε το πρώτο ελικόπτερο εκτός της, τότε, Σοβιετικής Ένωσης που πιστοποιήθηκε για επιχειρήσεις παντός καιρού, ακόμα και σε συνθήκες πάγετού." Το Super Puma λοιπόν, που διαθέτει η Π.Α. είναι παντός καιρού... και σηκώνεται ακόμα και όταν τα Agusta που διαθέτει το EΚΑΒ δεν απογειώνονται. Τώρα αν το C-130 είναι φθηνότερο ή όχι δεν το γνωρίζω... ούτε και έχει και τόση σημασία....

    • fantomas avatar
     fantomas @ Βασίλης 15/07/2012 20:26:55

     Μπορει απο ιατρικη να γνωριζω οσο εσυ απο ελικοπτερα αλλα βασικη αρχη ειναι οτι ΔΕΝ υπαρχει ελικοπτερο παντος καιρου!
     Ημαρτον θα κοψω φλεβες!
     Μην με αναγκασεις να ρωτησω γιατι κοβονται πτησεις απο ελικοπτερα Super Puma λοιπόν, που διαθέτει η Π.Α. και στελνονται στις αποστολες αυτες αεροπλανα !

     • Βασίλης avatar
      Βασίλης @ fantomas 16/07/2012 01:30:28

      Το απόσπασμα που σου έγραψα, είναι απόσπασμα από την Wikipedia για το Super Puma. Το οποίο όπως το διαφημίζει η Aerospatiale είναι παντός καιρού. Εκτός αν αμφισβητείς και την κατασκευάστρια εταιρία. Οπότε παώ πάσο. Εγώ όντως ξέρω από ελικοπτερα, όσο ξερεις εσύ από ιατρική, αλλά ξέρω όμως να ψάχνω, να διαβάζω, και τυγχάνει να έχω και καλή πληροφόρηση εκ των έσω...... (ο νοών νοείτω).....
      Τι εννοείς κόβονται πτήσεις απο Super Puma και στέλνουν αεροπλάνα; Απ'όσο γνωρίζω, χωρίς να είμαι σίγουρος, το μέσον εκλογής είναι το αεροπλάνο.... ελικόπτερα στέλνουν όπου δεν υπάρχει αεροδιάδρομος για να προσγειωθει το αεροπλάνο. Επίσης μετά απο κάποια ατυχήματα, για προληπτικούς λόγους η ΠΑ δεν σηκώνει ελικόπτερα μετά την δύση του ηλίου.... Μπορεί να είναι και οικονομικοί λόγοι γιατί (αν και δεν είμαι ειδικός) έχω την αίσθηση οτι το S. P. είναι πιο κοστοβόρο από το C-130.... παράδοξο, αλλά μάλλον ισχύει.... Για ρώτα λοιπόν να δούμε θα σου πουν διαφορετικά πράγματα.....

     • Βασίλης avatar
      Βασίλης @ Βασίλης 16/07/2012 01:44:25

      Αααα μιας και το θυμήθηκα, και πας να ρωτήσεις.... ρώτα και τι έγιναν εκείνα τα αεροπλάνα που αγόρασε το ΕΚΑΒ και μετά δεν τα παραλάμβανε γιατι δεν χόραγε το φορείο από την πόρτα.... Τα είχανε σε μια αποθήκη στο Ελληνικό.... τι απόγιναν άραγε...ρώτα να μάθεις...

     • fantomas avatar
      fantomas @ Βασίλης 16/07/2012 07:59:51

      ξερω!
      ξερω περισσοτερα απο οτι μπορει να φανταστείς!
      ξερω και ποιοι γιατροι ειχαν βαλει τις υπογραφες τους κτλ και εκεινη την ημερα ήμουν σε μια γωνια και εβλεπα!
      και για να σε πληρωφορισω τα αεροπλανα αυτα επιστραφικαν στην κατασκευαστρια εταιρεια στην Ιταλια, οπου μετα απο δικαστικους αγωνες τα πληρωσαμε χωρις να τα εχουμε παραλαβει!
      αυτο που δεν ξερω....... και με πληροφορείς εσυ, ειναι ………οτι υπαρχουν ελικοπτερα παντος καιρου!!
      είναι σαν να προσπαθώ εγω να σε πείσω οτι θεραπεύονται ολες οι μορφες καρκινου !!!!

     • Βασίλης avatar
      Βασίλης @ fantomas 16/07/2012 13:38:01

      Δεν προσπαθω να σε πεισω... απλα σου μεταφέρω αυτά που ξέρω. Αλλωστε δικά μου είναι;;; Η κατασκευάστρι αεταιρία το λέει οχι εγώ. Επίσης πιλότοι της ΠΑ, όταν έγινε η αγορά τον Agusta a109 power από το ΕΚΑΒ είχαν πεί πως κακώς πήραν αυτόν τον τύπο και θα έπρεπε να έχουν πάρει SP γιατι πετάνε παντού και πάντα... αμα έχεις κανεναν γνωστό πιλότο ρώτα τον... εμένα έτσι μου είπαν έτσι λέω...

     • fantomas avatar
      fantomas @ fantomas 16/07/2012 16:01:22

      ΔΕΝ υπαρχουν ελικοπτερα παντος καιρου. ΤΕΛΟΣ.
      Ακομα και πρωτοετης ικαρος γνωριζει οτι σε συνθηκες π.χ. παγοποιησης που μπορει να πεταξει ενα αεροπλανο ΔΕΝ μπορει να πεταξει ουτε το SP.
      ΤΕΛΟΣ.
      θα ακινητοποιηθει το στροφειο. ΤΕΛΟΣ.
      ΗΜΑΡΤΟΝ.

 14. Emmanuil avatar
  Emmanuil 15/07/2012 14:12:46

  "Γκρεμίστε το κράτος και ξαναχτίστε το από την αρχή". Καλο, αλλά πως; Με τα ίδια υλικά απ' την γκρεμισμένη καλύβα-κράτος; Με τους ίδιους μαστόρους που έφτιαξαν την σημερινή καλύβα-κράτος; Με τους ίδιους εργάτες που τόχτισαν; Και με ποιά σχέδια αρχιτεκτονικής; Νησιώτικο, ορεινό, τι τέλος πάντων;
  Κράτος, διασπασμένο σε αναρίθμητες πολιτικές φράξιες (δεξιές, αριστερές, δεν ξέρω τι άλλες), με πολλές φωνές που θέλουν να περάσουν τα δικά τους σχέδια, χωρίς αλληλοσυνδεδεμένες δομές, δεν γίνεται. Αν κάτι θα μπορούσε να αποδώσει, αυτό θα έπρεπε να είναι ένα ρόπαλο, που θα έπεφτε στο κεφάλι όσων εναντιώνονται στα κυβερνητικά προγράμματα. Μα, θα πεί κάποιος, εδώ έχουμε Δημοκρατία και πολυφωνία, ελευθερία έκφρασης της γνώμης μας κ.λπ. κ.λπ., τι μας λες εσύ; Χουντικός είσαι; Όχι δεν είμαι χουντικός, είμαι ρεαλιστής. Αλλιώς να μην περιμενουμε λειτουργούν κράτος

 15. fantomas avatar
  fantomas 15/07/2012 15:01:53

  ΝΑΙ.
  Απο ολους τους εμπλεκομενους στις αεροδιακομηδες, ειτε πολιτικους ιατρους ειτε στρατιωτικους ιατρους.
  Ειναι η μετεξελιξη των Αναισθησιολογων στην διασωση ασθενων εκτος νοσηλευτικου ιδριματος.

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ fantomas 15/07/2012 19:00:57

   ΟΧΙ δεν υπάρχει σαν ειδικότητα.... αυτό που λες ονομάζεται Επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική, και την εξασκούν όχι μονο Αναισθησιολόγοι αλλά και κάποιες άλλες ειδικότητες όπως καρδιολόγοι και χειρουργοί που ανήκουν στο δυναμικό του ΕΚΑΒ. Μη λέμε ό,τι θέλουμε και ό,τι ναν'ναι....

   • fantomas avatar
    fantomas @ Βασίλης 15/07/2012 20:22:29

    Δηλαδη, για να καταλαβω και εγω που δεν ξερω, οι καρδιολόγοι του ΕΚΑΒ που τυνχανει να εχουν βαρδια επεμβαινουν για να φροντισουν εναν τραυματια που εχει σπασει ο αυχενας του!
    Μαλιστα! μου αρεσουν οι παρατηρισεις διωρθονομαι !!

    • Βασίλης avatar
     Βασίλης @ fantomas 16/07/2012 00:57:40

     Για να καταλάβεις και εσύ που δεν ξέρεις, γιατρός του ΕΚΑΒ μπορεί να είναι καρδιολόγος, χειρουργός, αναισθησιολόγος κλπ κλπ. Οποιοσδήποτε λοιπόν από αυτούς τύχει να είναι πλήρωμα ασθενοφόρου ή και αεροδιακομιδής, κάνει τους αντίστοιχους χειρισμούς. Άλλωστε τα επέιγοντα και πως τα διαχειρίζεσαι είναι μάθημα στο 4-5 έτος της σχολής αν θυμάμαι καλά το έτος. Δεν χρειάζεται κάποια τρομερή εξειδίκευση. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που έχουν παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια όπως το BLS (Basic Life Support) και το ATLS (Advance Trauma Life Support) και μερικά άλλα, αλλά αυτό δεν αποτελεί προυπόθεση για να είσαι γιατρός του ΕΚΑΒ (σίγουρα όμως λαμβάνεται υπ'όψην), και σε καμία περίπτωση δεν είναι ειδικότητα, ούτε καν εξειδίκευση. Επίσης υπάρχουν γιατροί του ΕΚΑΒ που έχουν κάνει εξειδίκευση στην Εντατικολογία και ξέρουν να διαχειριστούν όλες τις περπτώσεις που θα τους τύχουν. Τις προάλες χρειάστηκε να γίνει αεροδιακομιδή νεογνού στην Αθήνα.... έχεις την εντύπωση οτι ο συνοδός ιατρός ήταν νεογνολόγος? Να σε πληροφορήσω επίσης οτι το 99% των διακομιδών που γίνεται από τα επαρχιακά Νοσοκομεία προς την Αθήνα, συνοδοί γιατροί είναι οι Αγροτικοί!!!

     • akenaton avatar
      akenaton @ Βασίλης 16/07/2012 03:55:45

      Αλήθεια, είστε ιατρός ή μας κοροϊδεύετε; Όταν λέτε πως: "Άλλωστε τα επέιγοντα και πως τα διαχειρίζεσαι είναι μάθημα στο 4-5 έτος της σχολής αν θυμάμαι καλά το έτος. Δεν χρειάζεται κάποια τρομερή εξειδίκευση" είναι δική σας άποψη ή την έχουν και άλλοι ιατροί; Δηλαδή οι
      αμερικάνοι είναι βλάκες που τη θεωρούν τη δυσκολότερη ειδικότητα;
      http://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_medicine

 16. xrtc avatar
  xrtc 15/07/2012 16:23:33

  για να γνωριζετε ,στς ιδιωτικες κλινικες της χωρας (180 περιπου)
  το κρατος χρωσταει ενα ποσο της ταξης του τζιρου ενος ετους
  ή αλλιως τα κερδη 4-5 ετων
  ή αλλιως λεφτα απο το 2007
  φυσικα οι κλινικες γι αυτα τα χρηματα εχουν πληρωσει φπα και
  εχουν φορολογηθει σαν να τα χουν εισπραξει.
  τη λεξη συμψηφισμο δεν τη γνωριζει η κρατικη μηχαναρα μας

 17. nikolas avatar
  nikolas 15/07/2012 17:28:10

  Γκρέμισμα και κτίσιμο απο την αρχή. Και όποιος το επιθυμεί ,να έχει αποκλειστικά ιδιωτική περίθαλψη αλλά να απαλλαγεί της φορολογίας περί δημοσίας υγείας. Εάν τύχει και κάνει χρήση της να καταβάλλει το αντίτιμο των υπηρεσιών.

 18. Μ.Π avatar
  Μ.Π 15/07/2012 17:31:24

  Καλησπέρα
  Τι μας κάνετε Κυριακάτικα και με καύσωνα...;!!!
  Στα περισσότερα σημεία συμφωνώ με το Βασίλη (συντεχνία οι γιατροί άλλωστε!!! χαχαχα).
  Έχοντας την εμπειρία της προυπηρεσίας επί μακρόν, τόσο στην επαρχία της ηπειρωτικής Ελλάδας, όσο και στο μεγαλύτερο και καλύτερο (κατά τη γνώμη μου) ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, έχω να επισημάνω τα ακόλουθα:
  1. Εντός 6 έως 8 μηνών αξιολόγιση όλων των μονάδων υγείας με διεθνώς αποδεκτούς δείκτες παραγόμενου Έργου (Ποσοστό κάλυψης κλινών ανά κλινική, τομέα, νοσοκομείο , Μέση Διάρκεια Νοσηλείας ανά κλινική, τομέα, νοσοκομείο , Ημέρες Νοσηλείας ανά κλινική, τομέα, νοσοκομείο , Αριθμός ασθενών που εξυπηρετήθηκαν στα εργαστήρια , Αριθμός νοσηλευθέντων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών , κ.ά),
  Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων ,
  Κόστους Υγειονομικού Οργανισμού ,
  Χρηματοοικονομικών Υγειονομικού Οργανισμού ,
  Βιοιατρικής Τεχνολογίας ,
  Ευρύτερου Περιβάλλοντος,
  Προβλέψεων (Πρόβλεψη διάρθρωσης προσωπικού , Πρόβλεψη ισολογισμών , κ.ά). Τα παραπάνω προυποθέτουν την ύπαρξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων αλλά φευ σε μερικά νοσοκομεία το PC αποτελεί άπιαστο όνειρο.
  2. Με βάση τα παραπάνω, χαρακτηρισμός και ταξινόμηση των υπαρχόντων ιδρυμάτων παροχής υγείας.
  3. Θέσπιση και τήρηση του ελάχιστου αριθμού και είδους παρεχόμενων υπηρεσιών ανά βαθμίδα νοσηλευτικού ιδρύματος. Εισαγωγή ISO.
  4. Εφαρμογή των εξαχθέντων συμπερασμάτων στην πράξη με κάποια νοσοκομεία να μετατρέπονται άμεσα σε κέντρα υγείας αστικού τύπου και άλλα νοσοκομεία να ενισχύονται με υλικοτεχνικές υποδομές και μετακινούμενο προσωπικό και κλινικές. Εδώ θα υπάρξουν συγκρούσεις με το βαθύ Παπανδρεϊκό Πασοκ-κατεστημένο που στελεχώνει κατά κύριο λόγο διοικητικές και γενικά μη ιατρικές θέσεις στα νοσοκομεία και Κ.Υ.
  5. Άμεση κατάργηση οργανικών θέσεων φαντασμάτων, άνευ αντικειμένου, προνομιακής φύσης (πιστέψτε με, υπάρχουν πολλές).
  6. Οι κτηριακές υποδομές είναι αρκετές και καλύπτουν τις υγειονομικές ανάγκες της χώρας. Η νησιωτική Ελλάδα έχει ανάγκη από ενισχυμένα Κέντρα Υγείας (εξαιρούνται τα μεγάλα και ακριτικά νησιά, εκεί Νομαρχιακά νοσοκομεία, πλήρως επανδρωμένα για λόγους γαιοπολιτικων συμφερόντων).
  7. Το 1 προς 10 δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί για Ιατρούς και νοσηλευτές.
  8. Θέσπιση πριμ παραγωγικότητας σε κλινικές, κίνητρα για στελέχωση ¨άγονων΄ θέσεων ιατρονοσηλευτικου προσωπικού.
  9. Δωρεάν εξέταση και νοσηλεία μόνο για τους πολίτες (έλληνες και αλλοδαπούς) που διαθέτουν ΑΜΚΑ και τους τεκμηριωμένα άπορους (εξαιρούνται άποροι εφοπλιστες, εισαγγελείς, βουλευτές κ.α.)
  Για τους λαθρομετανάστες που επιβαρυνούν σημαντικά το κόστος λειτουργίας των νοσοκομειων, το ΕΣΥ να περιοριστεί μόνο στην αντιμετώπιση των επειγόντων. Στην περίπτωση ανάγκης νοσηλείας, επικοινωνία με το τμήμα αλλοδαπών και άμεση απέλαση μετά το εξιτήριο. Ο λογαριασμός να στέλνεται στην Κουμουνδούρου στη wet Δούρου.
  10.Συνταγογράφηση χρονίων παθήσεων μόνο σε συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρούς, Α.Ι., Κ.Υ και Κ.Υ αστικού τύπου με δυναμικό έλεγχο από τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα. Έτσι επιτυγχάνεται: α. αποσυμφόρηση των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των κεντρικών μεγάλων νοσοκομείων και β. καλύτερος έλεγχος των φορέων συνταγογράφησης.
  Συνταγογράφηση αυστηρά ηλεκτρονική και μόνο δραστικής ουσίας με προυπόθεση ότι το κράτος προτιμά το ελληνικό φάρμακο και το ελεγμένο φάρμακο. Αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του ΕΟΦ.
  11.Σύνταξη τιμολογίου ιατρικών πράξεων και εξετάσεων (ρεαλιστικού). Τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και οι Ιδιωτικές ασφάλειες να μπορούν να προαγοράζουν πακέτα για τους πελάτες τους (ασφαλισμένους), τόσο σε κρατικά, όσο και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
  12. Το κράτος δεν πρέπει να είναι μπαταχτσής. Η Υγεία είναι ακριβό αγαθό και το κράτος δεν πρέπει να το ξεχνάει όταν καλείται να το πληρώσει στους παρόχους και προμηθευτές.
  Όλα τα παραπάνω πρέπει να εναρμονιστούν με ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα....
  Άντε κι ο Θεός βοηθός!!!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μ.Π 16/07/2012 02:34:02

   Βλέπω ότι σε πολλά συμφωνείτε με το άρθρο! Σε άλλα εξειδικεύετε και καλά κάνετε, αφού σε ένα άρθρο αυτό είναι αδύνατον να γίνει. Τα βήματα 1,2,3,4 που αναφέρετε να είστε σίγουρος πως θα οδηγήσουν στον: "Επανασχεδιασμό εκ του μηδενός του Υγειονομικού χάρτη της χώρας, με επαναχωροθέτηση των δομών υγείας (νοσοκομεία, ψυχιατρεία, κλινικές ΙΚΑ, περιφερειακά ιατρεία, αγροτικά ιατρεία, κλπ)" όπως αναφέρω κι εγώ. Άλλο αν ο φίλος ο Βασίλης παραπάνω κατάλαβε για γκρεμίσματα και ξανακτίσιμο κτιρίων! Οι κτιριακές υποδομές είναι επαρκείς (με κάποιες ανάγκες επεκτάσεων τοπικά), το ίδιο και οι συνολικά αναπτυγμένες στο ΕΣΥ κλίνες. Στα υπόλοιπα, σχεδόν συμφωνώ μαζί σας!

   • voter avatar
    voter @ akenaton 16/07/2012 08:31:59

    Χαίρομαι κι εγώ αγαπητέ Akenaton με την γόνιμη συνομιλία και προσυπογράφω μαζί σας το βήμα nr.1. του ΜΠ.
    Και ΜΟΝΟ αυτό να γίνει και να εφαρμοσθεί σε Δημόσια ΚΑΙ σε Ιδιωτικά θεραπευτήρια θα έχει γίνει μια πραγματικά επαναστατικη κίνηση στην υγεια ,που θα συνεπιφέρει περαιτερω αλλαγές .
    Η εφαρμογή του 1 , ακόμα και επι μέρους θα οδηγησει σταδιακά σε ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ και αυτό ειναι και αναγκαιο και εφικτο.Αφήνει δε απ'εξω αρκετα, το βαθυ ΠΑΣΟΚ -Αριστερα κλπ.
    Πρακτικες και αμεσες λύσεις λοιπον και όχι 'πλάνα -αεροπλάνα΄ που ελεγαν και οι Κνιτες της σχολης μου την δεκαετια του ΄80.

 19. ο κακος κομμουνισμος avatar
  ο κακος κομμουνισμος 15/07/2012 18:26:47

  εβλεπα εναντοκυμαντερ χθες για τα συστημα υγειας στις εκαστοτε χωρες...
  ελεγε για γαλλια,αγγλια,καναδα,κουβα
  ολα τζαμπα!γεννηση,εγχειρηση τα παντα..και ας εισαι και ανασφαλιστος

  στην ελλαδα να κανεις παιδι το σκεφτεσαι..ενα σωρο λεφτα...να το δει λιγο ο σαμαρας αυτο...ειναι ντροπη...ολα τζαμπα πρεπει να ειναι στα θεματα υγειας...ειναι ντροπη να πληρωνεις για να γινεις καλα ή να ξεγεννήσεις...
  εκτος και αν γυρισαμε στην ζουγκλα και δεν το ξερουμε...να παψουν οι παπατζηδες,οι υπερκοστολογησεις,τα λαμογια και οι προμηθειες..δωστε σωστες υπηρεσιες στον λαο,αν η τροικα δεν θελει,να πα να γμθει ..δεν διαπραγματευομαστε την υγεια

  • Γιώργος msn avatar
   Γιώργος msn @ ο κακος κομμουνισμος 15/07/2012 20:11:39

   Εννοείται...
   Σε λίγο θα πληρώνουμε για να αναπνέουμε.
   Έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα!
   Αντιλαμβάνομαι και αποδέχομαι τη λογική της φιλελεύθερης οικονομίας, τουλάχιστον σε επιμέρους ζητήματα, αλλά μην γίνουμε και κάφροι...
   Αν το καλοσκεφτούμε, αν δεν καταβάλλουμε αντίτιμο, ΔΕΝ:

   -...πίνουμε νερό
   -Δεν κυκλοφορούμε στους δρόμους
   -Δεν κάνουμε στοιχειώδη κοινωνική ζωή.

   Η ελεύθερη οικονομία -της αγοράς-, πρέπει να βασίζεται στην ευρηματικότητα και στην καινοτομία, και όχι στη ληστρική "αξιοποίηση" των πηγών πλούτου που μας παρέχει ο Θεός ελεύθερα, ούτε σε στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες, όπως η υγεία αλλά και στοιχειώδη μεγέθη ανθρώπινης ανάπτυξης και ειρήνης, όπως παιδεία, ασφάλεια.
   Όλα τα υπόλοιπα ας αφεθούν στον ανταγωνισμό υπό τους κανόνες που θέτουν τα κράτη και οι ενώσεις κρατών.

 20. GDK avatar
  GDK 15/07/2012 19:24:57

  Κυριοι θα πρεπει να καταλαβουμε oτι θα πρεπει επιτελους να κανουμε ενα συστημα υγειας που να απευθυνεται στις αναγκες του κοσμου και οχι στις αναγκες των γιατρων.
  Εχουμε τουλαχιστον 5 φορες περισσοτερους γιατρους απο αυτους που πραγματικα χρειαζεται η χωρα.
  πρεπει να γινει κατανοητο οτι τουλαχιστον το 50% απο αυτους θα πρεπει ή να αλλαξουν επαγγελμα, ή να πανε εξωτερικο

 21. ιωαννα avatar
  ιωαννα 15/07/2012 19:48:58

  μακαρι αυτα να τα διαβασουν αυτοι που πρεπει , και εχουν κληθει να σωσουν την χωρα ......υπηρετω 26 χρονια τον δημοσιο χωρο υγειας ...και ομολογω οτι δεν μπορω να πιστεψω οτι μπορει να γινει κατι καλο για το ΕΣΥ διαλυεται καθημερινα και δεν νομιζω οτι μπορει πλεον να σωθει , τα λογια ειναι ευκολα παντα ομως οι πραξεις δυσκολες στην ελλαδα
  η ελπιδα ομως πεθαινει τελευταια ......και
  dum spiro spero

 22. o deksios avatar
  o deksios 15/07/2012 19:56:07

  ασχετο: νομιζω οτι πρεπει να γινει ενα σχολιο για τις φωτιες, που επι Σαμαρα αρχισαν παλι να παιρνουν καθε μερα δυο δυο.. εκτος αμα περιμενουμε στωικα να ξεσπασει παλι η μεγαλη φωτια, που στο τελος τα πσοοστα Σαμαρα θα ειναι -5%...

 23. voter avatar
  voter 15/07/2012 20:34:49

  Αγαπητέ Akenaton ,

  Με την σημερινή σας ανάρτηση , μοιάζετε να κινείστε σε ένα χώρο ονειροπόλου και ρομαντικής φαντασίας .
  Και λέω "φαντασίας " γιατί διατηρείτε επίγνωση του γεγονότος οτι " οποιαδήποτε απόπειρα επιδιόρθωσης ..........είναι εντελώς απίθανο να συμβεί εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης που έχει φέρει την κοινωνία στα όριά της "οπως μόνος σας αναγράφετε .
  Οι εξαιρετικές σας προτάσεις δεν είναι ...του "κόσμου και του καιρού τούτου ", η δε αναφορά σας σε συστήματα κρατών όπως ο Καναδας και η Αυστραλία , μονο θλιβερό μειδίαμα μπορούν να προκαλέσουν .
  Θα σας πρότεινα να γίνετε πιό ρεαλιστής , στα βήματα του/της σχολιαστή σας ΜΠ (5.31 pm) , ο/ η οποίος/α , φαίνεται να είναι ο μόνος μεχρι αυτή την στιγμή που μιλάει γιά πράγματα εφικτά στου σημερινούς καιρούς.
  Η Υγεία στην χώρα μας σήμερα χρειάζεται "ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ". Δεν έχει την πολυτέλεια ουτε καν μιάς " πλήρους επιδιόρθωσης " ,πολλώ δε μάλλον μιάς ριζικής εκ θεμελίων αναμόρφωσης , οπως είναι ο τίτλος του άρθρου σας .
  Η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή με το μαχαίρι στο λαιμό προς εξοικονόμηση πόρων ,προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει Πολύ Βασικές υπηρεσίες στο άμεσο μέλλον και ο νοών νοείται (όπως η αγαπητή Ιωάννα που μετρά στο σύστημα 26 χρόνια ανάλογα με τα δικά μου 25).

 24. achaios avatar
  achaios 16/07/2012 00:01:24

  Ο χώρος της υγείας είναι πεδίον δόξης λαμπρόν για την κυβέρνηση.Ένας λαός γονατισμένος από την οικονομική κρίση μπορεί να άντεξε πολλές στερήσεις, αλλά
  εδώ πρόκειται για το πολυτιμότερο αγαθό, πρόκειται για την ίδια του τη ζωή.Το Ε.Σ.Υ. είναι εντελ.ώς γερασμένο.Είναι μοναδική ευκαιρεία να αναγεννηθεί,να αναζωογοννηθεί.Για να τελεσφορήσει μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα και να γίνει σωστά.Θα πρέπει λοιπόν να τοποθετηθούν σωστές διοικήσεις και όταν λέμε σωστές διοικήσεις εννοούμε στελέχη ΑΞΙΑ ΕΝΤΙΜΑ ΙΚΑΝΑ. Να μην επαναληφθούν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.Και τέτοια στελέχη η παραταξή μας διαθέτει πολλά.Η περίπτωση του ανεκδιήγητου υφυπουργού εργασίας θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή.Γιατί Νικολόπουλοι υπάρχουν πολλοί ακόμα.Όχι βέβαια αυτού του διαμετρήματος.

 25. Giorikas avatar
  Giorikas 01/08/2012 15:00:02

  Ρουσφέτι,μπαξίσι, δοβλέτι, βιλαέτι... Όταν απελευθερωθούμε από τα Οθωμανικά μας δεσμά, τότε ίσως ανοίξουμε και τα μυαλά και τα μάτια μας. Δυστυχώς δεν ανήκουμε εις την Δύσιν αλλά στην Ανατολή. Ένα μπαστάρδεμα Σοβιετίας με Οθωμανικές πρακτικές που αναπολεί την χαμένη της βυζαντινή αίγλη. Η πόλη αιάλω από τους ανθρώπους (και όχι από τα τείχη). Πάλι από τους ανθρώπους ξανάπεσε. Κλέψε για να φας και σκότωσε για να ζήσεις.. Δυστυχώς θα αναγκαστούμε να τα αλλάξουμε όλα, αλλά θα είναι πάνω στις στάχτες της απόλυτης χρεοκοπίας. Έστω ακόμη και έτσι το χρωστάμε στα παιδιά μας και πρέπει να το τολμήσουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.