#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/02/2013 12:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανάπτυξη θα υπάρξει μόνο με δικά μας λεφτά!Μέρα την μέρα το παιχνίδι χάνεται. Μέρα την μέρα αυτοί που επενδύουν στην αδράνεια, την στασιμότητα και εντέλει στην χρεοκοπία της χώρας φαίνεται να κερδίζουν το παιχνίδι.

Δεν είναι  θέμα εξωτερικού χρέους. Βαρέθηκα να το γράφω. Τι σημασία έχει αν αυτό είναι 400, 800 ή 1500 δις από την στιγμή που πλέον δεν πληρώνεις ούτε τόκους ούτε χρεολύσια; Είναι πια θέμα ΑΕΠ που διαρκώς συρρικνώνεται. Είναι που η πίτα μικραίνει και όσο αυτό συμβαίνει, οι άλλοτε μεγάλες ανισότητες στο μοίρασμά της, μετατρέπονται σε κραυγαλέες και επικίνδυνες αδικίες. Η αλήθεια αγαπητοί μου είναι πικρή: κανένας τοκογλύφος δεν μας τα παίρνει, ούτε και μας τα πήρε ποτέ. Δεν έχουμε πληρώσει δεκάρα τσακιστή ποτέ για τόκους ή χρεολύσια. Πάντα με νέα δανεικά αναχρηματοδοτούσαμε τα παλιά μας δάνεια, τα τελευταία 40 χρόνια! Και όχι μονάχα αυτό αλλά είχαμε και έχουμε ακόμη και καθαρές εισροές τεράστιων κεφαλαίων στην χώρα (πακέτα Ντελόρ, ΕΣΠΑ, ΜΟΠ, αγροτικές ενισχύσεις, ταμεία συνοχής, ταμεία αλληλοβοήθειας, καπ).

Και τώρα φυσικά, δεν πληρώνουμε ούτε σεντ για τόκους και χρεολύσια. Η πικρή αλήθεια είναι πως ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να βγάλουμε από την δουλειά μας τουλάχιστον τα πρωτογενή μας έξοδα! Και μιλάμε χωρίς ντροπή για τοκογλύφους. Και λέμε ότι έχουμε πληρώσει δύο και τρεις φορές το κεφάλαιο που έχουμε δανειστεί, όταν ποτέ δεν δώσαμε μία από δικά μας λεφτά για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων. Αυτά γίνονται εμφανή αν δει κανείς τους πίνακες του χρέους σε δις ευρώ και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (Διάγραμμα 2 και 1).

Η σχεδόν ευθεία ανοδική γραμμή του χρέους στο διάγραμμα 2 δείχνει ότι ποτέ δεν καταφέραμε να το μειώσουμε σε απόλυτες τιμές. Το διάγραμμα 1 δείχνει αντίθετα πως είχαμε καταφέρει μια σταθεροποίηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ τις χρονιές που είχαμε ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει χοντρικά, ότι παρά την ανάπτυξη (αύξηση του ΑΕΠ) ακόμη και εκείνες τις χρονιές, είχαμε αυξημένο δανεισμό (ΧΡΕΟΣ) ώστε ο λόγος ΧΡΕΟΣ / ΑΕΠ να παραμένει σχεδόν σταθερός. Στο διάγραμμα 4 φαίνεται η πορεία των τόκων, τοκοχρεολυσίων και πρωτογενούς ισοζυγίου. Είναι φανερό ότι ακόμη και τις λίγες χρονιές που είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα, δεν τα χρησιμοποιήσαμε για την μείωση του δημόσιου χρέους (σχεδόν σταθερά τοκοχρεολύσια) αλλά μάλλον για κοινωνικές παροχές! Φαίνεται ακόμη πως σε καμία περίπτωση τα πρωτογενή μας πλεονάσματα δεν έφτασαν να καλύψουν παραπάνω από το μισό των ετήσιων τόκων! Συνεπώς, συνεχώς και αδιαλείπτως υπήρχε ανάγκη καινούριου δανεισμού για την πληρωμή ακόμη και των τόκων του εξωτερικού μας χρέους.Δεδομένου πως η ίδια εικόνα εμφανίζεται και για την περίοδο από το 1981 έως το 1988, με αύξηση του εξωτερικού χρέους (σχεδόν διπλασιάστηκε), δεν βλέπω να μας έχουν πιει καθόλου το αίμα οι ξένοι δανειστές και «τοκογλύφοι», αντίθετα πιστεύω πως τα δανεικά και τα χαρισμένα κεφάλαια τα έχουν φάει αυτούσια, οι ημέτεροι μεγαλοκαρχαρίες και διαπλεκόμενοι «επιχειρηματίες» της κρατικής φακής, σε αγαστή σύμπνοια με κάποιους από το πολιτικό προσωπικό και με την «βοήθεια» πολλών (πάρα πολλών!!!) μικρολαμογιών, μικρογλειφτών, μικροκομπιναδόρων, μιζαδόρων, ανώτερων μανδαρίνων, κλπ. Πιστεύω λοιπόν, πως σωτηρία δεν μπορεί να υπάρξει για την χώρα, αν δεν αποκαλυφθούν και τιμωρηθούν όλοι αυτοί οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος και αν δεν δημευτούν τα κλεμμένα υπέρ του κράτους και των αδυνάτων.

Και επειδή τα λόγια πρέπει να τελειώσουν κάποτε σε αυτή την χώρα, ο δρόμος της σωτηρίας εκτός του προαπαιτούμενου που ανέφερα παραπάνω, περνάει μέσα από μαζικές απολύσεις όλων όσων μπήκαν στο δημόσιο από το παράθυρο (ίσως 200.000), επιλεκτικές μειώσεις υψηλών μισθών  στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, κατάργηση των ΕΦΑΠΑΞ, κατάργηση των διπλών – τριπλών συντάξεων, εξορθολογισμό του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ με ανάλογη μείωση των επικουρικών και των κυρίων συντάξεων (για το ποσόν άνω των 800 ευρώ), περιορισμός των πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου κατά 30-50%. Δηλαδή το δημόσιο και οι δαπάνες του να πάνε στο μισό και τα χρήματα που θα εξοικονομούνται έτσι, να πηγαίνουν στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, στην αποπληρωμή των κρατικών χρεών και στην προστασία όλων των αδυνάτων (περιλαμβανομένων των νέων ανέργων που θα δημιουργηθούν). Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει πρόνοιες ώστε να γίνει ελκυστικότερη η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Μονάχα όταν αρχίσουν να παραιτούνται ΔΥ για να δουλέψουν στον ΙΤ, μονάχα τότε θα έχουμε ελπίδα ανάκαμψης. Επειδή νέος πλούτος μονάχα από τον ΙΤ μπορεί να παραχθεί. Φυσικά,  εντελώς επικουρικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν επιλεκτικές κρατικοποιήσεις και παραχωρήσεις σχολάζουσας δημόσιας περιουσίας για άμεσες επενδύσεις. Και φυσικά, η καινούρια επιχειρηματικότητα θα πρέπει να στηριχθεί με νέο σταθερό φορολογικό νόμο, αξιοκρατία παντού, πάταξη της γραφειοκρατίας, μείωση της φορολογίας και του ΦΠΑ, ενθάρρυνση της εξωστρέφειας.

Εκείνο που  είναι απαραίτητο όμως,  είναι τα κεφάλαια. Κανείς δεν πρόκειται να μας τα δώσει, μην ονειρευόμαστε. Από δικά μας λεφτά θα τα βρούμε. Είτε μέσα στο ευρώ και με έξωθεν βοήθειες όσον αφορά το χρέος και τις καθαρές εισροές (ΚΑΠ, ΕΣΠΑ, κλπ) είτε εκτός ευρώ με εθνικό νόμισμα και τα εργαλεία που αυτό προσφέρει, θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να σπάσουν αυγά και να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας. Αλλιώς δεν βγαίνει. Όποιος λέει το αντίθετο ή ψεύδεται ή σκοπεύει να πληρώνει τους ΔΥ με δραχμές - κουρελόχαρτα. Με ευρώ πάντως ή «καλοστεκούμενη» δραχμή, αποκλείεται να πληρώσει αυτόν τον διογκωμένο ΔΤ!

Αν δεν δράσουμε προς τέτοιες κατευθύνσεις, αν μείνουμε αδρανείς και αν φοβηθούμε, σε λίγα χρόνια (ένα ή δύο), ακόμη και αν μας κουρέψουν όλο το εξωτερικό χρέος, θα εκραγούμε ως κοινωνία και θα καταστραφούμε ως οικονομία, λόγω του ότι η φοροδοτική ικανότητα της μεσαίας τάξης ολοένα και θα φθίνει. Με οδυνηρές συνέπειες για το Έθνος των Ελλήνων.

Akenaton

Πηγή των διαγραμμάτων: http://www.levyinstitute.org/pubs/sr_01_12GR.pdf

«Η χρηματοπιστωτική κατάσταση του δημόσιου τομέα της Ελλάδας: Είναι βιώσιμη;»

Γ. Αργείτη και Μ. Νικολαΐδη, ΙΝΕ, Αθήνα, Αύγουστος 2011.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ollandos avatar
  Ollandos 24/02/2013 12:24:31

  Συγχαρητήρια για το πολύ καλό άρθρο.
  Αλλά για το "Η αλήθεια αγαπητοί μου είναι πικρή: κανένας τοκογλύφος δεν μας τα παίρνει, ούτε και μας τα πήρε ποτέ" δεν μπορώ παρά να χαμογελάσω....

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ollandos 24/02/2013 18:34:02

   Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα δανειζόμασταν χωρίς να έχουμε κάποιες βαριές ανάγκες ως χώρα (λιμό, σεισμό, λοιμό, πόλεμο) τα τελευταία 40 χρόνια, πάντα με ελεύθερη βούληση και πάντα σχεδόν με τρέχοντα επιτόκια. Τώρα μάλιστα, τα επιτόκια δανεισμού μας είναι περίπου στο επίπεδο των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Γερμανία !!!!!!!!!!!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ollandos 24/02/2013 18:34:25

   Και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

 2. ιεραξ avatar
  ιεραξ 24/02/2013 12:39:59

  Μονάχα όταν αρχίσουν να παραιτούνται ΔΥ για να δουλέψουν στον ΙΤ, μονάχα τότε θα έχουμε ελπίδα ανάκαμψης.
  Μονάχα όταν αρχίσουν να παραιτούνται ΔΥ για να δουλέψουν στον ΙΤ, μονάχα τότε θα έχουμε ελπίδα ανάκαμψης.
  Μονάχα όταν αρχίσουν να παραιτούνται ΔΥ για να δουλέψουν στον ΙΤ, μονάχα τότε θα έχουμε ελπίδα ανάκαμψης.
  Πεστα χρυσόστομε να το εμπεδώσουμε......

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ ιεραξ 24/02/2013 14:32:24

   Κι εγώ συμφωνώ μ' αυτό, αλλά ξεχνάτε κάτι βασικό: Ο ΙΤ δεν πρόκειται να απορροφήσει απολυμένους ΔΥ γιατί τους θεωρεί αντιπαραγωγικούς και κομματόσκυλα άνευ προσόντων. Και το ωραίο της ιστορίας είναι ότι έχει και δίκιο. Όσοι απολυθούν από το δημόσιο, το πιθανότερο είναι να μείνουν άνεργοι εφ' όρου ζωής.

   • mara avatar
    mara @ Κώστας 24/02/2013 15:39:59

    Eσείς δουλεύετε στον ιδιωτικό τομέα; γιατί από τα σχόλια βλέπω πλήρη άγνοια για το τι επικρατεί εκεί.

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Κώστας 24/02/2013 17:19:16

    Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι στο δημόσιο έχουν εγκλωβιστεί και κάποιοι ικανοί άνθρωποι. Αυτοί ενώ θα έπρεπε να απαρτίζουν τον παραγωγικό τομέα, κάνουν τον εφοριακό, το καθηγητή, τον πολεοδόμο και βλέπουν στον ιδιωτικό τομέα να δραστηριοποιούνται άνθρωποι πολύ κατώτεροί τους όσον αφορά τα επιχειρηματικά τους προσόντα. Μάλιστα πριν έρθει η κρίση τους έβλεπαν και με λεφτά και χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο. Για αυτούς θα έπρεπε να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να αποδεσμευτούν.

  • Α. Πέτρόπουλος avatar
   Α. Πέτρόπουλος @ ιεραξ 24/02/2013 17:05:47

   O μόνος τρόπος να τους διώξει κανένας από το δημόσιο είναι κατεβάζοντας και άλλο τους μισθούς μέχρι να φύγουν μόνοι τους αν και πολλοί από αυτούς και χωρίς κανένα μισθό εκεί θα έμεναν για τα λαδώματα (πχ κάποιοι του ΣΔΟΕ που πιάστηκαν στη Λευάδα , κάποιες στο Γενικό Λογιστήριο , κάποιες άλλες στο ΙΚΑ...... ΠΑΝΤΟΥ )

   • mara avatar
    mara @ Α. Πέτρόπουλος 24/02/2013 18:50:41

    Διαίρει και βασίλευε!!!!

  • Γιωργος avatar
   Γιωργος @ ιεραξ 24/02/2013 21:55:17

   Και μετα ξυπνησαμε ,δεν υπαρχει περιπτωση ποτε να εκλειψει ο ΔΤ γιατι αυτος ειναι ο κυριος πελατης των πολιτικων ,παγκοσμιως.

 3. tak avatar
  tak 24/02/2013 12:44:42

  Όταν λέτε "με δικά μας λεφτά", τι ακριβώς εννοείτε; Και μια άλλη παρατήρηση: Όταν αναφέρεστε σε διπλές συντάξεις, γιατί να κοπούν; Δεν έχει πληρώσει ο κάθε ασφαλισμένος;

  • akenaton avatar
   akenaton @ tak 24/02/2013 13:17:46

   Αγαπητέ tak το εξηγώ απόλυτα: πρέπει να βρούμε κονδύλια από δικά μας έσοδα (που θα προστεθούν στο ΕΣΠΑ 2014-2020) για να προκαλέσουμε αναθέρμανση της οικονομίας. Αν περιμένουμε ξένες επενδύσεις καήκαμε. Που θα βρούμε τα λεφτα; Εκεί έρχεται να "κουμπώσει" το κόψιμο των διπλών συντάξεων, οι απολύσεις ΔΥ και όλα τα άλλα που προτείνονται. Άδικο μεν, αναγκαίο για την σωτηρία του Έθνους δε. Συμπέρασμα: πρέπει ως λαός να κάνουμε το σκ....το μας παξιμάδι όπου μας παίρνει (με το καλό ή το ζόρικο), κόβοντας δαπάνες, εξορθολογίζοντας υψηλούς μισθούς και συντάξεις και ανακτώντας με δήμευση τα παλιά κλεμμένα, ώστε να μας περισσέψουν λεφτά μπας και κάνουμε καμιά δουλίτσα (παραγωγικές εξωστρεφείς επενδύσεις) να φέρουμε κανένα νέο εισόδημα στο "σπίτι" γιατί αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε πολύ καιρό ανακυκλώνοντας το ρευστό που κυκλοφορεί ήδη και μοιράζοντάς το με τον τρόπο που το μοιράζουμε τώρα (π.χ. μισθός υπαλλήλου Βουλής 3000 ευρώ), τότε πραγματικά κοιμόμαστε εντελώς ξεσκέπαστοι.
   Φιλικά κι ευχαριστώ.

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ akenaton 24/02/2013 14:04:49

    Καλημέρα akenaton,αὐτό μέ τίς διπλές συντάξεις πού λές,καί μένα μοῦ φαίνεται ἄδικο νά ἐφαρμοστεῖ,τουλάχιστον σέ ὅλες τίς περιπτώσεις.
    Γιά παράδειγμα ὁ πατέρας μου,δούλεψε κάποια χρόνια στό ἐξωτερικό,καί τήν ὑπόλοιπη ζωή του ἐδῶ στήν Ἑλλάδα.
    Παίρνει μιά μικρή σύνταξη ἀπό τή δουλειά πού τοῦ ἀναγνώρισαν στό ἐξωτερικό καί πού,ἐννοεῖται,ἡ Ἑλλάδα ἔχει ὑπογράψει ἐργασιακές συμβάσεις μέ τή συγκεκριμένη χῶρα,καί παίρνει τήν ὑπόλοιπη σύνταξή του ἀπό τό ΙΚΑ σάν συνταξιοῦχος οἰκοδόμος.Πρέπει νά κοπεῖ δηλαδή ἡ μιά σύνταξη;

    • akenaton avatar
     akenaton @ Κυθήριος Τ. 24/02/2013 17:54:21

     Καθόλου! Τα χρήματα από το εξωτερικό είναι ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΑ!!!!!!!!!

   • Ελενη avatar
    Ελενη @ akenaton 08/03/2013 08:53:06

    Λυπαμαι,αλλα οπως δυστυχως αν οχι ολοι αλλα οι ποιο πολλοι ξερουμε,τα χρηματα του ΕΣΠΑ θα τα παρουν παλι οι ιδιοι (offshore-πρωην κυβερνησεων) και θα τα επενδυσουν για να αξιοποιησουν αυτα που αγορασαν,(π.χ.ατελειωτα ακινητα στο κεντρο και οχι μονο),εκμεταλλευομενοι προηγουμενα ΕΣΠΑ και μεταναστοναρκομανεις υποβαθμιστες οικοδομικων τετραγωνων.....
    Το συστημα θα λειτουργησει σιγουρα,μονο στο παραδεισο!!!

 4. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 24/02/2013 12:47:01

  « Δηλαδή το δημόσιο και οι δαπάνες του να πάνε στο μισό και τα χρήματα που θα εξοικονομούνται έτσι, να πηγαίνουν στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, στην αποπληρωμή των κρατικών χρεών και στην προστασία όλων των αδυνάτων (περιλαμβανομένων των νέων ανέργων που θα δημιουργηθούν). Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει πρόνοιες ώστε να γίνει ελκυστικότερη η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.»

  Δέν είσαι μέ τά καλά σου Ακενατών. Κράτος καί ΔΥ χρειάζεται η χώρα.
  Μισθούς καί κατανάλωση. Αυτή είναι η ρευστότητα τής οικονομίας!!
  Τί νά τήν κάνουμε τήν παραγωγή; Έχουμε περάσει στό στάδιο τής μοδέρνας οικονομίας, τής μή ή περιορισμένης παροχής υπηρεσιών καί τών ψηλών μισθών γιά ΔΥ. Αυτοί θά καταναλώνουν καί ο ιδιωτικός τομέας θά τούς παρέχει μόνο τά προϊόντα κατανάλωσης. Εισαγωγής εννοείται. Η απόλυτη ευτυχία. Τό ιδανικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Άν τώρα υπάρχουν καί πολλοί άνθρωποι πού πεθαίνουν από τήν πείνα, φταίνε οι ίδιοι καί οι χώρες τους. Δέν κατάλαβαν τό μεγαλείο τού δικού μας συστήματος οικονομικής ανάπτυξης. Άς αυξήσουν τόν αριθμό τών ΔΥ τους καί τόν μισθό τους. Θά λύσουνε τά οικονομικά προβλήματά τους. Δέν θά χρειάζεται νά παράγουν. Θά καταναλώνουν μόνο. Αντίο πείνα γιά πάντα. Σκεφθείτε μόνον πόσες θέσεις εργασίας (στό εξωτερικό) κρίνονται από τόν δικό μας καταναλωτισμό. Άν εμείς δέν καταναλώνουμε, αυτοί θά μείνουν άνεργοι. Άρα; Έτσι είναι στήν ζωή. Κάποιοι γεννήθηκαν (τά κορόϊδα) γιά νά δουλεύουν καί κάποιοι (οι έξυπνοι) γιά νά καταναλώνουν. Εμείς πάντως κορόϊδα δέν θά γίνουμε.
  Στήν επίτευξη αυτού τού ευγενούς ιδεώδους είναι προσανατολισμένη όλη η κρατική μηχανή. Κάποιοι, απλώς, δέν τό κατανοούν.

  Παραθέτω:
  Ζητάμε «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου»· εξωστρέφεια και «εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τις εξαγωγές»· συντονισμένες δράσεις για την επικοινωνιακή αποκατάσταση του «brand name» και της «εικόνας» της Ελλάδας. Προτάσεις ΕΣΠΑ γράφονται από συμβούλους, ημερίδες και συνέδρια οργανώνονται από φορείς (συνήθως κι αυτές με λεφτά του ΕΣΠΑ). Παράγοντες της αγοράς, των μέσων και της πολιτικής διερωτώνται: «Μα τι κάνει το κράτος;» Είναι απλό. Παρακρατεί εκβιαστικά από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις πολύ και δυσεύρετο χρήμα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα και με επαχθείς γι'αυτές όρους. Δεν πρόκειται απλά για άλλο ένα από τα πολλά αντικίνητρα. Πρόκειται για τιμωρία. Και μάλιστα τόσο πιο βαρειά, όσο πιο εξωστρεφής είναι ο ένοχος.

  Ο φόρος προστιθέμενης αξίας βασίζεται σε μια πολύ απλή ιδέα, ώστε κάθε επιχείρηση να αποδίδει φόρο μόνο για την δική της συνεισφορά στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος, σε κάθε κρίκο της αλυσίδας της παραγωγής του, από τις πρώτες ύλες μέχρι και το τελικό προϊόν: πληρώνει ΦΠΑ στους προμηθευτές της, εισπράττει ΦΠΑ από τους πελάτες της, και αποδίδει σε τακτική βάση την διαφορά. Κάθως προσθέτει αξία στο προϊόν και η αξία που εισπράττει από τους πελάτες της είναι μεγαλύτερη από αυτήν που πληρώνει στους προμηθευτές της, το ίδιο συμβαίνει και με τον φόρο, και η διαφορά του φόρου που αποδίδει στο κράτος αντιστοιχεί στην αξία που αυτή προσέθεσε στο προϊόν. Θεωρητικά.

  Πέρα από το παράλογο γεγονός των διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ που περιπλέκουν την διαδικασία, το όλο σύστημα σταματά απότομα στα σύνορα: μια επιχείρηση που εξάγει το προϊόν της (ή τις υπηρεσίες της, καθώς προς μεγάλη απορία των γραφειοκρατών, ναι, εξάγονται κι αυτές) δεν εισπράττει ΦΠΑ από τους πελάτες της. Η διαφορά είναι πιο σημαντική απ' όσο φαίνεται: έχει πληρώσει φόρο, που πλησιάζει το ένα τέταρτο του κόστους αυτών που προμηθεύεται, ενώ δεν εισπράττει τίποτα για να συμψηφίσει τον φόρο αυτό, όπως κάνει μια μη εξαγωγική επιχείρηση. Πρέπει να περιμένει την επιστροφή της διαφοράς από το κράτος, και ήδη βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους πιο εσωστρεφείς - και πιο σοφούς - ανταγωνιστές της.

  Η επιστροφή της διαφοράς αυτής, ακόμη και αν η προβλεπόμενη διαδικασία εφαρμοζόταν αποτελεσματικά από το Υπουργείο Οικονομικών, είναι η χαρά των λογιστών και των εφοριακών. Πρέπει να κληθεί φορολογικός ελεγκτής (αν και όταν το επιτρέπει ο «φόρτος εργασίας της Υπηρεσίας», ο οποίος θα ελέγξει ενδελεχώς μία-μία τις δαπάνες, θα απορρίψει κατά βούληση όσες ο ίδιος θεωρεί αυθαίρετα «μη παραγωγικές», θα διαπραγματευτεί με τον λογιστή και την επιχείρηση, για να εγκρίνει τελικά μετά από μήνες την όποια επιστροφή. Σε αυτό το διάστημα τεράστια ποσά παρακρατώνται άτοκα και εκβιαστικά από το κράτος. Σε συνθήκες μηδενικής ρευστότητας όπως οι σημερινές, η επιχείρηση βρίσκεται σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση σε σχέση με τους πιο εσωστρεφείς - και πιο σοφούς - ανταγωνιστές της.

  Μην νομίζετε ότι το θέμα είναι ασήμαντο: η - θεωρητικά προσωρινή αυτή - αφαίμαξη ρευστότητας μπορεί να οδηγήσει μια κερδοφόρα επιχείρηση στην χρεωκοπία. Ή στην εσωστρέφεια, που είναι και αυτή χρεωκοπία, αλλά για την οικονομία.

  «Μα τι λέτε κύριε!» ακούω ήδη τον υψηλόβαθμο γραφειοκράτη του Υπουργείου να με αποστομώνει σηκώνοντας επιτιμητικά το φρύδι. «Υπάρχει διαδικασία απαλλαγής από το ΦΠΑ για αγορές που θα χρησιμοποιηθούν για εξαγωγές!». Φυσικά. Μόνο που η διαδικασία αυτή, που πρέπει να επαναλαμβάνεται για κάθε ξεχωριστή εξαγωγή, και που τεκμηριώνεται με ανατριχιαστική λεπτομέρεια σε υπουργικές αποφάσεις εικοσαετίας (μόνο το χρώμα του στυλό με το οποίο ο Δημόσιος Υπάλληλος - Λειτουργός θα συμπληρώσει τα πολυάριθμα δελτία και μητρώα δεν προδιαγράφεται· παραδόξως), φυσικά είναι και αυτή στην «διακριτική ευχέρεια» του Δημοσίου Υπαλλήλου - Λειτουργού, και είναι τόσο δύσκολη, που δεν καθίσταται απλά αποτρεπτική. Είναι μια παραδειγματική τιμωρία για όποιον τολμήσει να διεκδικήσει αυτό που το σχετικό Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει ως αυτονόητο δικαίωμα. Δεν είναι τυχαίο που λίγες εξαγωγικές επιχειρήσεις την χρησιμοποιούν. και προτιμούν την διαδικασία της επιστροφής.

  Για υπηρεσίες φυσικά, ούτε λόγος. Για το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, και τους πολυάριθμους συμβούλους που οργανώνουν με λεφτά του ΕΣΠΑ τα εθνικά στρατηγικά σχέδια προώθησης εξαγωγών, εξαγώγιμο είναι μόνο ότι έχει φορτωτική, δελτίο αποστολής, και διασάφηση τελωνείου. Σαν τις τομάτες ας πούμε. Άσχετα αν μία μελέτη, που στέλνεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αντιστοιχεί σε εκατοντάδες καφάσια με ντομάτες, και μπορεί να έχει πιο ζουμερή προστιθέμενη αξία για την επαρχιώτικη οικονομία μας. Οι εταιρείες που εξάγουν υπηρεσίες, είναι σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση, σε σχέση με τους πιο εσωστρεφείς - και πιο σοφούς - ανταγωνιστές τους, που προτιμούν τα λεφτά του ΕΣΠΑ. Παπούτσι από τον τόπο σου δηλαδή.

  Όχι πάντα όμως. Όπως μου επιβεβαίωσε εξαγωγέας, ο οποίος με άκουγε χαμογελώντας να μιλώ για το θέμα αυτό, σε σχετική με τις εξαγωγές εκδήλωση, η λύση είναι απλή: προτιμάει να εισάγει ότι χρειάζεται από το εξωτερικό, ενώ θα μπορούσε να το προμηθεύεται από την Ελλάδα σε παρόμοιο κόστος. Καθώς δεν πληρώνει ΦΠΑ στους προμηθευτές του, γλιτώνει έτσι τα λύτρα που εκβιαστικά, αυθαίρετα, κουτοπόνηρα και βαλκανικά τού υφαρπάζει αυτό το κράτος-κοτζαμπάσης και οι λειτουργοί του. Και αυτό, μέχρις ότου καταφέρει να φύγει και αυτός έξω. Ώστε να απομείνουν σιγά-σιγά μόνο οι πιο εσωστρεφείς - και πιο σοφοί - ανταγωνιστές του.
  http://gregoryfarmakis.posterous.com/175604619

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ιαπετός 24/02/2013 18:35:54

   Πικρό χαμόγελο μονάχα αγαπητέ Ιαπετέ. Να είστε πάντα καλά.

  • Chris 1979 avatar
   Chris 1979 @ Ιαπετός 24/02/2013 22:05:38

   Τα είπες όλα....Αύριο θα έπρεπε το κείμενο σου να είναι σε όλες τις εφημερίδες..Αλλά που τέτοια τύχη...

  • tak avatar
   tak @ Ιαπετός 25/02/2013 08:40:14

   Όλοι οι μανδαρίνοι του υπουργείου, καθώς και οι οικονομικοί υπουργοί -τρομάρα τους- είναι άσχετοι από την αγορά και τις διαδικασίες της...
   Οι ανεύθυνοι του υπουργείου οικονομικών, έπρεπε να μιλάνε για προστιθέμενη αξία και όχι για το φόρο της...
   Έχεις κυρ υπουργέ μου προστιθέμενη αξία;
   Δεν έχεις!
   Άμε λοιπόν στον ... , άντε να μη σου πω!
   Όταν η οικονομία συρρικνώνεται στο 5%, έχεις αρνητική προστιθέμενη αξία, πού να τον βρεις λοιπόν το φόρο;
   Αλλά τι να πεις σε ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους;
   Άντε και μη τους αναφέρω ονομαστικά και παρεξηγηθούν κάποιοι φίλοι..
   Αν και θα έπρεπε...

   • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
    ΑΓΡΟΤΗΣ @ tak 25/02/2013 17:14:24

    Απόλυτα σωστός!! Με ότι κάνει η κυβέρνηση αφαιρεί "αξίες".

 5. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 24/02/2013 12:47:41

  Πλήν αποπροσανατολισμένων κυβερνώντων, δέν νομίζω νά διαφωνεί άλλος κανείς, όμως γίνε πιό ξεκάθαρος στό θέμα 'εθνικό νόμισμα' ή ευρώ εφόσον μιλάς γιά 'εθνική' σωτηρία.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ειδωλοκλάστης 24/02/2013 18:27:19

   Δεν μπορώ να γίνω όχι γιατί δεν το θέλω αλλά επειδή δεν είμαι μάντης. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με το ευρώ και την ευρωζώνη. Αν διαλυθεί θα πάμε σε εθνικό νόμισμα έτσι δεν είναι; Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, χωρίς ανάπτυξη είσαι χαμένος κάπου στην μοίρα της Τανζανίας και του Μάλι. Με δραχμές - μαρουλόφυλλα και τιμές απλησίαστες.

 6. CHRYSTAL SHIP avatar
  CHRYSTAL SHIP 24/02/2013 12:52:33

  '' Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει πρόνοιες ώστε να γίνει ελκυστικότερη η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Μονάχα όταν αρχίσουν να παραιτούνται ΔΥ για να δουλέψουν στον ΙΤ, μονάχα τότε θα έχουμε ελπίδα ανάκαμψης.''
  Να παραιτούνται ??? Τι λέτε τώρα; Για να πάνε πού; Στον Ιδ.Τομέα;
  Ποιόν Ιδιωτικό Τομέα; Τον συρρικνωμένο; Τον Ιδ.Τομέα των προσωπικών συμβάσεων, της ανασφάλιστης εργασίας, της υπεραπασχόλησης με μειωμένο μισθό, της άμεσης απόλυσης με το μισό της αποζημίωσης; Για πόσες εκατονταετίες μελλοντικά μιλάμε;
  Εγώ δεν αισιοδοξώ δυστυχώς και παραθέτω απόσπασμα των λεγομένων του επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, κ. Γιώργου Ρωμανιά :
  ''Ο κ. Ρωμανιάς κατήγγειλε την καταστροφή του παραδοσιακού μοντέλου παραγωγής της Ελλάδας (λιανικό εμπόριο, τουρισμός, οικοδομή), τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση αυτών των τομέων, δεν πρόκειται να υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ της ανεργίας.

  Άλλο ανεργία και άλλο ύφεση, υποστήριξε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις, ανάλογα με την πολιτική που ακολουθείται, που η αύξηση του ΑΕΠ δεν συνεπάγεται την αύξηση της απασχόλησης, όπως και περιπτώσεις που η ανεργία μειώνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

  «Ό,τι ακούμε για νέο παραγωγικό μοντέλο είναι ευχολόγιο. Δεν έχει ακουστεί τίποτα το συγκεκριμένο για το ποιο θα είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο», τόνισε χαρακτηριστικά.''

 7. Χωρις Μασκα avatar
  Χωρις Μασκα 24/02/2013 12:59:35

  Δεν ξέρω ποιός είσαι Akenaton ούτε και θέλω να ξέρω.Ένα μόνο έχω να σου
  πω .Ευτυχώς που δεν μας κυβερνάς εσύ . Ελπίζω δε και εύχομαι ,να μην εί-
  σαι καν σύμβουλος του Σαμαρά.
  Αν εξαιρέσεις την παράγραφο για τους ντόπιους διαπλεκόμενους "επιχειρη-ματίες",μικρολαμόγια ,μικρογλείφτες κ.λ.π,που θα συμφωνήσω μαζύ σου ,όλα
  τα υπόλοιπα δείχνουν άνθρωπο που μισεί τους υποφέροντες συνανθρώπους
  του.Και επειδή ποτέ δεν έγινε τίποτε εναντίον αυτών που περιέγραφες σ'εκεί-
  νη την παράγραφο καλά είναι να ξανασκεφτείς αυτά που γράφεις στην επό-μενη παράγραφο.Για τους δοτούς κάθε φορά managment,τύπου Αθανασόπου-λου {πρώην ΔΕΗ},νυν ΤΑΙΠΕΔ,καμμιά αντίρρηση για μείωση των αποδοχών
  τους,αλλά χριστιανέ μου,για πες μας πόσο π.χ. θάπρεπε να πληρώνετε ένας
  μηχανικός {μιά και τυχαίνει να είμαι},σε μια θέση ευθύνης μετά από 30,32,35
  χρόνια δουλειάς.Πόσο περίπου το εκτιμάς ,για να δούμε τι εννοείς.Ή για περιέγραψε τα δικά σου προσόντα ,πες μου τι παίρνεις να σου πώ και την δική μου άποψη αν τ'αξίζεις.Όσο για το εφάπαξ που κατάφερα να το πάρω μετά α-πό 34 χρόνια δουλειά και 3 χρόνια μετά την αποχώρηση μου από την υπηρε-σία {οι κρατήσεις δε από εμένα και όχι από τον εργοδότη,γινόταν για 34 χρόνια,ενώ το εφάπαξ ήταν μόνο για 30 χρόνια},και κουτσουρεμένο κατά 25%,θα μπορούσε να κοπεί από την ώρα που επιστραφούν όλες οι εισφορές
  έντοκα στους εργαζομένους{αυτοί μάλλον θα τις αξιοποιήσουν καλύτερα από αυτό το άθλιο κράτος }.Αυτό το κράτος που τις κατακρατούσε ,τις έδινε στα λαμόγια επιχειρηματίες που περιέγραφες για να κάνουν τις μπίζνες τους και
  τώρα που ήρθε η ώρα να τις επιστρέψει στους δικαιούχους "ποιεί το κορόϊδο".
  Τόσο άθλια.Τόσο ελεεινά για συντάξεις που έχουν πληρωθεί οι εισφορές,ας είναι και δύο.Αν δεν πληρώθηκαν εισφορές να κοπούν.
  Πάντως εσύ πρέπει να προυπήρξες στο ορθόδοξο ΚΚΕ για να λες αυτά που λες,γιατί τέτοιου τύπου σταλινικές ισοπεδώσεις μόνο από εκεί τις έχω προ αιώνων ξανακούσει.

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ Χωρις Μασκα 24/02/2013 17:13:43

   Από πότε αυτός που λέει την αλήθεια είναι μισάνθρωπος; Κολακείες γυρεύεις ακόμα και τώρα; Όσον αφορά το ερώτημα σου πόσο θα έπρεπε να πληρώνεσε θα σε απαντήσω εγώ. Τόσα ώστε να μην δέχεται κάποιος άλλος με ένα ευρώ λιγότερο, με τα ίδια με σένα προσόντα, να κάνει αυτή τη δουλειά. Δεν κατάλαβα καλά. Εάν κάποιος άλλος συμπολίτης μας κάνει τη δουλειά σου με λιγότερα γιατί να μην προτιμήσουμε εκείνον; Πώς εσύ ψάχνεις για το φθηνότερο πρατήριο βενζίνης και το κράτος δεν έχει δικαίωμα να ψάξει για φθηνότερη εργασία;

   • Χωρις Μασκα avatar
    Χωρις Μασκα @ Δεξιόχειρας 24/02/2013 20:15:23

    Εσύ αγαπητέ μου Δεξιόχειρα δεν θες κοινωνία ανθρώ-πων αλλά ζούγκλα!Αλήθεια την ταινία του Γαβρά "το τσεκούρι"την έχεις δει;Πολύ προφητική αν και ήταν γυρισμένη καμμιά επταετία πριν από σήμερα.Δες την
    θα σου κάνει καλό να μάθεις,που μπορεί να φθάσει ο άνθρωπος για να εξασφαλίσει το ψωμί του.Φαντάζομαι μ'αυτά που λές πως κάθε θέση εργασίας πρέπει να την βγάζουμε στην δημοπρασία και όποιος μειοδοτήσει στην αμοιβή την παίρνει.Εκεί να δεις πλάκες.Μήπως αυτό δεν κάνει σήμερα το ΑΣΕΠ με πλειοδοσία όμως προσόντων;
    Συγγνώμη δε για την ανορθογραφία μου,{πόσο πρέπει να πληρώνετε αντί πληρώνεται},που μου χτυπάς,αλλά υπάρχει ο εκνευρισμός και η βιασύνη ,για να κάνουμε και καμμιά δουλίτσα αντί να καθόμαστε να σχολιάζουμε.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Χωρις Μασκα 24/02/2013 18:37:41

   Σας προειδοποιώ για κάποια άλλη φορά. Είμαι πολύ ευαίσθητος (αλήθεια!) και πληγώνομαι πολύ από τέτοια απαξιωτικά σχόλια. Σας παρακαλώ να είστε ηπιότερος στο μέλλον. Ευχαριστώ.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ akenaton 24/02/2013 19:11:04

    Χα χα! Δεν ξέρω αν η ομολογία ότι πληγώνεσαι είναι αληθινή ή κάνεις πλάκα αλλά εγώ τουλάχιστον (που έχω την τάση να είμαι οξύς γενικά) θα είμαι πιο ευγενικός όταν σχολιάζω δικό σου άρθρο!

    Αλλα κι εσύ να ζητάς 200 . 000 απολύσεις....
    Εντάξει, κακώς μπήκαν ελέω καταστροφικής 8ετίας..

    Αλλά τώρα αν τους πετάξουν (σιγά μην γίνει τέτοιο πράγμα), που θα πάνε;
    Θα αναζητήσουν κι αυτοί μία θέση εργασίας στον ανθηρό τούτη την στιγμή και τα επόμενα (πόσα;) χρόνια ελληνικό ιδιωτικό τομέα;

    • akenaton avatar
     akenaton @ Γιώργος Αχαιός 24/02/2013 21:05:40

     Αν καταστραφούμε, θα πεινάσουν όλοι, δίκαιοι και άδικοι, παραγωγικοί και τεμπέληδες .....

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ akenaton 24/02/2013 23:50:06

      Φοβάμαι ότι + 200.000 άνεργοι τούτη την στιγμή θα ήταν μια κίνηση που απλά θα σιγουρέψει την καταστροφή μας....

     • akenaton avatar
      akenaton @ Γιώργος Αχαιός 25/02/2013 01:24:10

      Μέγα λάθος κατά τη γνώμη μου! Αν αντί όλων αυτών των τσαλιμιών που κάναμε από την αρχή της κρίσης, υπήρχε κάποιος με @@ ώστε να ελάφρωνε με την μία το δημόσιο από καμιά 300.000 αχρείαστους ΔΥ, θα είχαμε γλιτώσει πολλά από αυτά που τραβάμε και ήδη θα είχαμε πάρει την ανηφόρα και θα είχαμε αρχίσει να τους απορροφούμε σιγά-σιγά.
      300.000 Χ 30.000 μικτό κόστος και λίγα λέω, μας κάνει 9 δις τον χρόνο !!!

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ akenaton 25/02/2013 16:43:09

      Ακενατον, λες
      "Μέγα λάθος κατά τη γνώμη μου! Αν αντί όλων αυτών των τσαλιμιών που κάναμε από την αρχή της κρίσης, υπήρχε κάποιος με ..."

      ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΕΤΤΑΡΤΟ ΠΙΑ ΧΡΟΝΟ.

      Πιθανότατα έχεις δίκιο για το τι έπρεπε να γίνει το 2010 ή το 2009. Αλλά εγώ δεν μιλάω θεωρητικά για το μακρινό παρελθόν...

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ akenaton 24/02/2013 22:23:29

    Επειδή δεν πιστεύω στη μονοπώληση της εργασίας από όσους πρόλαβαν και επιπλέον επιθυμώ τη βέλτιστη κατανομή των οικονομικών πόρων σημαίνει ότι είμαι απάνθρωπος; Εάν μορφωμένοι άνθρωποι πιστεύουν ακόμη στη δεισιδαιμονία των αριστερών έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Δεξιόχειρας 25/02/2013 00:21:19

     Ελπίζω να μην απευθυνόταν σε μένα το σχόλιό σας αγαπητέ Δεξιόχειρα. Εξάλλου μάλλον συμφωνούμε νομίζω!

 8. ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 24/02/2013 12:59:43

  Τι μας λες δηλαδή, την πρόταση του ΔΝΤ και της ΤΡΟΙΚΑ να εφαρμόσουμε;
  Αυτά τα ξέρουμε.(Απ' την περιοδο ΓΑΠ...)
  Ανάπτυξη με απολύσεις και μείωση της αγοραστικής δύναμης δεν γίνεται.
  Με π...ρδες δεν βάφονται αυγά.
  Αν δεν βγούμε απ' το σπιράλ της ύφεσης δεν γίνεται τίποτα.
  Ακόμα και αν απολύσεις όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους.
  Και ξεχνα τον Ιδιωτικό Τομέα.
  Αυτοί όλοι οι Λαυρεντιαδηδες και οι λοιποί απατεώνες που βρίσκονται στον Κορυδαλλό και οι άλλοι οι φυγόδικοι οι προστατευoμενοι και οι της Λίστας Λαγκαρντ απ' το Κράτος τα πέρναν.
  Αν νομίζεις ότι θα επενδύσουν χωρίς την στήριξη(το νταβατζηλίκι δηλαδή)
  του Κράτους είσαι γελασμένος.
  Και αυτό φαίνεται περίτρανα και απ' την στάση των Τραπεζών που δεν ρίχνουν φράγκο για επενδύσεις.
  Σε περιόδους έντονης οικονομικής κρίσης και βαθειάς ύφεσης μόνο το Κράτος μπορεί να ξεκινήσει την ανάπτυξη και μετά θα ακολουθήσει ο Ιδιωτικός Τομέας.
  Σε ότι αφορά τους Τοκογλύφους τι να σου πω ,υποφέρουν οι καημένοι απ' τον
  δανεισμό τους στην Ελλάδα.
  Και με το PSI έχασαν και με την πρόσφατη ανταλλαγή ομολόγων .
  Απορώ με την υπομονή τους απέναντι σε μας τους μπαταχτσήδες.
  Λέω να κάνουμε κάνα σύλλογο να τους στηρίξουμε τους καημένους.
  Τώρα αν τα γράψες όλα αυτά μήπως και σε κάνει ο Σαμαράς υπουργό στον επικείμενο ανασχηματισμό τσάμπα ο κόπος σου φίλε μου.
  Είναι πολλοί στην σειρά...

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 24/02/2013 18:22:19

   Δυστυχώς, μάλλον δεν κατάφερα να γίνω σαφής τουλάχιστον για εσάς.

   • ΑΙΑΣ ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ avatar
    ΑΙΑΣ ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ @ akenaton 24/02/2013 21:14:57

    Eγινες σαφέστατος αγαπητέ ΑΚΕΝΑΤΟΝ οπως πάντα.
    Προτείνεις όπως πάντα 200 χιλ ανθρωποθυσίες, οι οποίες θα γίνουν με το γνωστό τρόπο (αξιοκρατικά) Ετσι θα απολύσουν 100 νοσηλευτές, 200 δασκαλους και 1 υπάλληλο της βουλης.Οπότε θα εξοικονομήσει το κράτος χρήματα και θα εξορθολογιστεί το δημόσιο.
    Και το καλύτερο το κορυφαίο που προτείνεις!!!τα λεφτά που θα εξοικονομηθούν να πα΄νε στις δημόσιες επενδύσεις.
    ΧΑΧΑΧΑΧΑ.
    Δηλαδή να απολυθεί η καθαρίστρια στο ΛΑΙΚΌ νοσοκομείο και τα λεφτά της να δοθούν στο ΜΠΟΜΠΟΛΑ για να κάνει έργα και να αναπτύξει την οικονομία!!!Κορυφάιο.Να σε κάνει ο Σαμαράς πρωθυπουργό τώρα!!!!

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΑΙΑΣ ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ 24/02/2013 21:36:33

     Ούτε και σε σας έγινα σαφής.... χμμμ.... άντε μετά να πείσω τον Πρωθυ, να με κάνει Υπουργό του.... ωημέ κι εγώ ο καημένος, στα αζήτητα θα βρεθώ οσονούπω!!!

     • ΑΙΑΣ ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ avatar
      ΑΙΑΣ ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ @ akenaton 24/02/2013 21:42:07

      Μπα δε θα βρεθεις στα αζήτητα , θα βοηθήσεις την ιδιωτική οικονομία, να διαχειριστεί τα δημόσια έργα.
      Αντε γιατί με αυτούς τους αλήτες Δ.Υ δεν περισεύει τίποτα για επενδύσεις , και τα "παιδιά" άρχισαν να ενοχλούνται.

     • akenaton avatar
      akenaton @ ΑΙΑΣ ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ 25/02/2013 00:24:37

      Μπα, τα "παιδιά" κάθονται πάνω στα κλεμμένα και κάνουν χάζι. Τους ΔΥ συνολικά να δω ποιός θα τους πληρώνει σε λίγο και με τί !!!!!
      ΥΓ. Δεν καταλάβατε τίποτε τελικά από όσα γράφω. Κρίμα την προσπάθεια ....

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ akenaton 24/02/2013 21:58:02

      Ἔστω Γ.Γ.;

     • akenaton avatar
      akenaton @ Κυθήριος Τ. 25/02/2013 00:24:57

      :)

 9. Άλλος avatar
  Άλλος 24/02/2013 13:41:06

  Το ρευστό που κυκλοφορεί με μαθηματική ακρίβεια θα ρέει στον πίθο... εφ' όσον το μεγαλύτερο μέρος του καταναλίσκεται σε εισαγόμενα που δεν αντισταθμίζονται, ως αξία, από τα ανάλογα εξαγόμενα.
  Ζωτικό πρόβλημα ισοζυγίων που επανειλημμένως έχει θιγή στα αντινέα και δεν διορθώνεται με άπειρους αλλά με πολύ συγκεκριμένους τρόπους.

 10. panas avatar
  panas 24/02/2013 14:18:47

  "...Είναι φανερό ότι ακόμη και τις λίγες χρονιές που είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα, δεν τα χρησιμοποιήσαμε για την μείωση του δημόσιου χρέους (σχεδόν σταθερά τοκοχρεολύσια) αλλά μάλλον για κοινωνικές παροχές!..."

  "Κοινωνικές παροχές" λέγεται τώρα η εξυπηρέτηση κομματικών πελατών, οι μίζες, η διαφθορά και τα αφορολόγητα υπερκέρδη από μεσαίους και μεγάλους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες...

  Συγνώμη για το ειρωνικό σχόλιο, αφού εν γένει εκτιμώ την προσπάθειά σας να επιχειρηματολογήσετε ορθολογικά και με στοιχεία. Κατά την ταπεινή μου άποψη, χρησιμοποιείτε επιχειρήματα και συστήματα σκέψης που ταιριάζουν σε μια ήδη προηγμένη και εύρυθμη χώρα. Εδω είχαμε και ΕΧΟΥΜΕ να κάνουμε με τον κομματισμό και με μια ιδιότυπη κρατική μαφία. Αν δεν αλλάξει ριζικά το τοπίο στο κράτος σε επίπεδο μεσαίων και υψηλότερων στελεχών δεν υπάρχει καμία ελπίδα...
  Πολλοί που βολεύτηκαν στο παρελθόν με τον κομματισμό τους περιμένουν και πάλι στην σειρά, ενώ τους τρέχουν τα σάλια, για να κόψουν κομμάτια και πάλι από την νέα πίτα που έρχεται μέσω ΕΣΠΑ...
  Πιστεύετε στα σοβαρά πως είναι δυνατό οι βολευτές μας να στραφούν ενάντια στα ρουσφέτια τους; Αυτοί που διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ κινδυνεύουν πραγματικά,γιατί θα αξιολογηθούν από απαίδευτους και ανίκανους προισταμένους που προέκυψαν κυρίως από πράσινα ρουσφέτια... Εδώ δεν έχουν το κουράγιο να απολύσουν τα επίορκα ρουσφέτια τους...
  Μπορεί να χρεοκόπησε κάποτε το κράτος επί Τρικούπη, αλλά άφησε υποδομές στην χώρα. Αυτή η χρεοκοπία αφήνει μόνο πολλά δισ. κρυμμένα από άπληστους ανθέλληνες με ελληνικό διαβατήριο. Χρεοκοπήσμε και φάνηκε η γύμνια μας. Τα σχολεία μας και τα νοσοκομεία μας να είναι σε άθλια κατάσταση. Να στρέφεται η μία κατηγορία πολιτών ενάντια στην άλλη...

  • akenaton avatar
   akenaton @ panas 24/02/2013 17:59:55

   Συγνώμη, ξέχασα να βάλω εισαγωγικά στην έκφραση "κοινωνικές παροχές" έχετε δίκιο, κι εγώ αυτό εννοούσα δυστυχώς.
   Λέμε όλοι πως τίποτε δεν θα γίνει, ο ΔΤ είναι αντιπαραγωγικός, ο ΙΤ είναι ανύπαρκτος και κρατικοδίαιτος. Σύμφωνοι λοιπόν!
   Μπορεί τότε να μου πει κανείς τι περιμένουμε; Πως θα σωθούμε και από που; Αν δεν συμφωνήσουμε σε τούτο τουλάχιστον, πως θα κινηθούμε προς την σωτηρία μας, όταν δεν ξέρουμε προς τα που αυτή βρίσκεται;

 11. panas avatar
  panas 24/02/2013 14:28:05

  Να συμπληρώσω πως συμφωνώ απόλυτα με τον τίτλο του άρθρου. Ευημερία για την χώρα μπορεί να υπάρξει μόνο με δικές μας παραγωγικές επενδύσεις που αφήνουν και το χρήμα εδώ. Οτιδήποτε κρατάει τα ευρώ στην χώρα είναι για το μέλλον της. Αφού δεν μπορούμε να κόψουμε δικά μας...
  Εγώ σχεδιάζω ήδη με μεγάλη λύπη να μεταναστεύσω με την οικογένειά μου, οπότε και θα στείλω και μερικά ευρώ πίσω από αυτά που μας ξέφυγαν. :)

 12. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 24/02/2013 16:00:05

  Πολύ καλό άρθρο όμως με τις συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία 40-50 χρόνια είναι αδύνατο αυτή η χώρα να δει ανάπτυξη έστω και με τα κύαλια.
  Και εξηγούμαι.
  Συνολικός πληθυσμός της χώρας περίπου 11.000.000
  Κατοικοι της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας 5.000.000 και πλέον.
  Απασχολούνται που? Στον δημόσιο τομέα, σε εμπορικά καταστήματα που σβήνουν, σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που στηρίζονται όμως στο χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά(και τώρα δεν υπάρχει), στην ναυτιλία(στην οποία όμως χάνουν τις θέσεις τους απο τους αλλοδαπούς), σε μερικά εργοστάσια αμφιβόλου μέλλοντος λόγω έλλειψης ρευστότητας, σε καφετέρειες, σε ντελίβερι, ενώ υπάρχουν και μερικές χιλιάδες που πράγματι <> βασισμένοι στις νέες κυρίως τεχνολογίες. Οι υπόλοιποι είναι άνεργοι, κάνοντας αυτό το μίγμα των 5.000.οοο ακόμα πιο εκρηκτικό.
  Πάμε στην επαρχία τώρα.
  Ενας γερασμένος πληθυσμός που αναπολεί τις παλιές δόξες.
  Τα περισσότερα χωράφια ακαλλιέργητα(κάποιοι φωστήρες είχαν κάνει μόδα την αγραναύπαυση)
  Αρκετά χωράφια που μπορούσαν να παράγουν πραγματικό για τα σημερινά και μελλοντικά δεδομένα πλούτο (μην ξεχνάμε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που έρχεται) είναι σπαρμένα με φωτοβολταικά και οι πραγματικοί τους κάτοχοι είναι οι τράπεζες αφου οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων που πήραν για να τα εγκαταστήσουν.
  Aλήθεια σ αυτή τη χώρα από πότε έχει να ασκηθεί μια εθνική γεωργική πολιτική; Τι να πρωτοθυμηθούμε; τα πανηγύρια που στηνόταν (ακόμα θυμάμαι τις εικόνες απο την τηλεόραση που σαν παιδί έμειναν βαθιά χαραγμένες στην μνήμη μου) όταν ολόκληρες παραγωγές κατέληγαν στις χωμετερές . Τα εγκλήματα του τύπου , πάρτε επιδοτήσεις, αγοράστε ΙΧ, καθήστε στα καφενεία και η παραγωγή δεν μας ενδιαφέρει;
  Μια που είμαι Θρακιώτης θα αναφερθώ λίγο και στην δική μου περιοχή- τον τρίτο σε έκταση κάμπο της Ελλάδος που όμως ο θεός τον ευλόγησε να μπορεί να παράγει τα πάντα. Είχαμε και τι δεν είχαμε, εργοστάσια ζάχαρης, εργοστάσιο καπνού, εργοστάσιο ντομάτας, εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος, αρωματικών βοτάνων,μέχρι και εργοστάσιο σπαραγγιών. Τώρα τί έχουμε; Σχεδόν τίποτα απο τα παραπάνω, μόνο πολλά στρέμματα βαμβακιού(δίνουν καλή επιδότηση ακόμα κι αν είναι στην κορυφή της οροσειράς της Ροδόπης) αρκετά φωτοβολταικά, μερικές φάρμες που παράγουν γάλα, ελάχιστους αμπελώνες, αρκετά καπνοχώραφα που επιμένουν να τα καλλιεργούν οι μουσουλμάνοι και πάμπολλα χωράφια με αγριάδες που μάταια αγωνιούν κάποιος να ασχοληθεί μαζί τους.
  Με λίγα λόγια τι προσφέρει αυτή τη στιγμή η Θράκη στην ανάπτυξη της χώρας;
  Σχεδόν τίποτα και θα πέθαινε ακαριαία αν δεν στηριζόταν στους φοιτητές του ΔΠΘ(που με τα χρήματα που ξοδεύουν δίνουν μια έστω μικρή οικονομική ανάσα στην αγορά). Θα μπορούσε να προσφέρει πολλά; φυσικά και θα μπορούσε αν υπήρχε ο στοιχειώδης σχεδιασμός και θέληση, όπως θα μπορούσε να προσφέρει και κάθε άλλη γωνιά της Ελλάδος.
  Κοινή λογική που όμως μάλλον λείπει(;)
  Ελλάδα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι η Αθήνα
  Κτυπήστε αλύπητα την αστυφιλία
  Δώστε σοβαρά κίνητρα για επιστροφή στην επαρχία
  κι αν ο κόσμος εξακολουθεί να μην μετακινείται κάντε την κίνηση ΜΑΤ.
  Μεταφέρετε την διοικητική πρωτεύουσα μας σε κάποια επαρχιακή πόλη.
  Αυτό είναι το σοκ που χρειάζεται η χώρα και οχι το οικονομικό σοκ που μας επέβαλε η τρόικα.
  Ο Σαμαράς μπορεί και πρέπει να μείνει στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος μεταρρυθμιστής της Ελλάδος. Τρόποι υπάρχουν πολλοί, εγώ απλά σας μετέφερα έναν που κατά κόρο συζητιέται στα καφενεία της επαρχίας.

  • Allos avatar
   Allos @ Χμμμμ 24/02/2013 18:03:02

   Πως στρέφει μία κεντρική κυβερνητική πολιτική τον παραγωγικό ανθρώπινο ιστό της χώρας στις δραστηριότητες που φωτογραφίζονται;
   Υπάρχει άλλος τρόπος από κίνητρα οικονομικά;
   Εάν ένας νέος αγρότης δεν γνωρίζει πως στο χωράφι (που θα έχει με πλάνο της η διοίκηση και η χρηματοδότηση προλειάνει συγκεκριμένη χρήση) θα κερδίσει περισσότερα από μία θέση ντελιβερά, ή εμπορουπάλληλου, ή πρώην "γραφειάνακτα" πως θα επιστρέψει;
   Το αυτό και γιά άλλες παραγωγικές εξωστρεφείς δραστηριότητες (τα ανταγωνιστικά, στα εισαγόμενα, προιόντα αυτοδίκαια ονομάζονται εξωστρεφή... εστω και με μή κεφαλαία γράμματα) που πρέπει να ανθίσουν με σχέδιο.
   Το σχέδιο αυτό έχει ανάγκη χρηματοδοτήσεων που ασφαλέστερα θα προέλθει από τα εγχώρια δυναμικά πεδία που με διάφορες "υλακές" μάς χαιρέτησαν .
   Έξω λιμνάζει χρήμα που πρέπει πάση θυσία να επιστρέψει, αυτό μπορεί να προάγει τις αυτόνομες τοποθετήσεις με αφορολόγητα "ελατήρια" συνεχών επανατοποθετήσεων... εκεί ναί, καλώς οι υλακές.
   Με τιμωρητικές βλέψεις χλωμό έως φαιό.
   Ένα ιστορικό reset (επί παντός) χρειάζεται και εφ' εξής dura lex sed lex και αντιμονοπωλιακή θωράκιση, έτσι μόνο θα " ξεμυτίσουν" οι μεγαλομεσαίοι, όχι να κλέβουμε το παγκάρι, αλλιώς όλοι στην ράντα γιά διεθνείς αιωροπτερισμούς και βολευόμαστε με τους τεράστιους.

   • Δάμων avatar
    Δάμων @ Allos 25/02/2013 11:06:26

    ΤΕΛΕΙΟΣ!!!!!!! 1000++++++

 13. firiki2010 avatar
  firiki2010 24/02/2013 16:06:51

  Να και μια φορά που διαφωνούμε akenaton και μάλιστα κάθετα. Γιατί ούτε την κατάργηση των εφ΄ άπαξ καταλαβαίνω ( δεν πληρώθηκαν εισφορές;) , ούε τις περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων άνω των 800€ ( δεν μπορεί να είναι κριτήριο μόνο τα ύψος της σύνταξης για να αποφανθούμε αν είναι υψηλή ή όχι) ούτε την άμεση απόλυση 200.000 ΔΥ, ( με 30% λιγότερους υπαλλήλους σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει το κράτος- μετά 5- 10 χρόνια ΑΝ αναμορφωθεί ίσως) ούτε το "αν περιμένουμε ξένες επενδύσεις καήκαμε". Επίσης εκείνο το έστω εντός παρένθεσης "με το καλό ή με το ζόρικο" δεν το αντιλαμβάνομαι γιατί στις δημοκρατίες υπάρχουν νόμοι και δεν υπάρχει θέση για "ζόρικο".
  Τέλος κάποια στιγμή πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η "δήμευση των κλεμμένων" είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση κυρίως γιατί 1) οι κλέφτες είναι πολλοί : αγρότες-μαιμού, συνταξιούχοι -μαιμού, τυφλοί- μαιμού, δικηγόροι 20ετίας που βγάζουν 10.000€ το χρόνο, γιατροί στο Κολωνάκι που πένονται, εργαζόμενοι που τα ξύνουν ή τα έξυναν 10-20-30 χρόνια, ταβερνιάρηδες που κόβουν αποδείξεις αν θυμηθούν για να μην πάμε και σε λιγότερο πολυπληθείς αλλά εξ ίσου "αποτελεσματικές" κατηγορίες κλεφτών και 2) υπήρξε τεράστια διάχυση του προίόντος της κλεψιάς πχ την μαϊμού σύνταξη που έπαιρνα εγω ή τα "μαυρα" από την Χ λαμογιά ερχόμουν και τα ξόδευα στο δικό σου τίμιο μαγαζί δημιουργώντας σου εισόδημα.
  Μην εξακολουθείς να πέφτεις στο σφάλμα που έπεσε η χώρα εξ αρχής το 2010 έχοντας το μαχαίρι στο λαιμό Περιορισμός δαπανών γενικώς δεν λέει τίποτα. Αν δεν χτυπήσεις στοχευμένα την σπατάλη ( σπατάλη μπορεί να περιέχει και μια σύνταξη των 600€, ενώ μπορεί μια σύνταξη των 2.000 να μην είναι σπατάλη) δεν κάνεις τίποτα. Αυτό που προτείνεις καταλήγει στο "Τα παίρνω από αυτούς που μπορώ να τα πάρω (δηλαδή από αυτούς που τα ξαναπήρα)", δηλαδή σε αυτό ακριβώς που γίνεται κι ελπίζουμε να σταματήσει.
  Περιστολή ΣΠΑΤΑΛΗΣ (όχι δαπανών γενικώς), ιδιωτικές επενδύσεις (φυσικά και ξένων γιατί το εγχώριο χρήμα είναι λίγο), εξωστρέφεια και διεκδίκηση μιας θέσης στον κόσμο (κι όχι περήφανος και δήθεν αυτάρκης απομονωτισμός ) και πολλή προσπάθεια είναι το μόνο "κοκτέϊλ" που μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ firiki2010 24/02/2013 18:07:16

   Εδώ θα σας ρωτήσω αυτό που κι εσείς κι εγώ ρωτάμε συνήθως σε ανάλογες περιστάσεις: τα λεφτά για την ανάπτυξη από που θα βρεθούν αγαπητέ μου φιρίκι και μάλιστα τάχιστα; Δεν ελπίζω σε μαζικές ξένες επενδύσεις, αν εσείς ελπίζετε, πέστε μου τον λόγο να το δεχτώ. Τα λεφτά του ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένα και δεν φτάνουν για να επανεκκινήσει η αγορά. Οι σπατάλες για να κοπούν (αν υποθέσουμε πια ότι είναι τόσες πολλές) πάλι στον ΔΤ θα είναι και πάλι ΔΥ θα θίξουμε. Η αλήθεια είναι πως τα έσοδα του κράτους θα μειώνονται διαρκώς αν συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο, γιατί η φοροδοτική ικανότητα της κοινωνίας που πληρώνει εξαντλείται και της "άλλης" δεν λέει να αναζητηθεί. Σας παρακολουθώ στα σχόλια και στις αναρτήσεις στο μπογκ σας. Κάποτε σκεφτόμουν ακριβώς με τον ίδιο ράθυμο και νόμιμο τρόπο. Πιστεύω πως οι εποχή της νομιμότητας και της αδράνειας τελείωσε. Τώρα αρχίζει το σκληρό ροκ αν θέλουμε να σωθούμε. Περιμένοντας τον ΓΚΟΝΤΟ θα καταστραφούμε !!!

 14. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 24/02/2013 16:13:57

  Μου αρέσει το άρθρο. Μεστό και τεκμηριωμένο οσο χρειάζεται για να το εμπεδώσει ο κόσμος! Συμφωνώ σχεδόν στο σύνολό του με τις διαπιστώσεις και προτάσεις. Αυτό όμως που προσωπικά δεν αναμασάω και το λέω ευθαρσώς απο τον Δεκέμβριο του 2010, ειναι η έξοδος της χώρας απο την ευρωζώνη και το ευρώ σε συνδυασμό με ορισμένα μέτρα που τα έχω γράψει κατ' επανάληψη από τότε που μπήκαμε στον μηχανισμό "στήριξης" (Μάιος 2009) και τα οποία συνοψίζω όσο μπορώ για μια ακόμα φορά :

  1. Μείωση του Δημόσιου τομέα κατά 50 χιλ. άτομα ετησίως και για 4-5 συνεχή χρόνια. Ετήσιο όφελος 4 δισεκ. ευρώ.
  2. Μείωση των δαπανών λειτουργίας του Δημόσιου και ΔΕΚΟ κατα 15-20% (εξοπλιστικά, προμήθειες υγειονομικού υλικού, μειώσεις στα εφ' άπαξ εως και 50%, πάταξη συντάξεων μαϊμού, κατάργηση των διπλών και τριπλών συντάξεων, κλπ.). Ετήσιο όφελος 8 δισεκ. ευρώ.

  Τα παραπάνω και μόνο μέτρα ήταν ικανά να μειώσουν το έλλειμμα κατά 50% και από το 14-15% που εμφανίζανε το 2009 να φτάναμε μέσα σε 1-2 χρόνια στο 7% χωρίς να ανοίξει μύτη και χωρίς να φτάσουμε στο σημερινό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

  3. Μείωση του ΦΠΑ και ένταξη στον μεσαίο συντελεστή των προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικής ανάγκης (τρόφιμα, πετρελαιοειδή, ηλεκτ. ρεύμα, νερό, εστίαση, τουρισμός, κλπ.) ώστε να τονωθεί η κατανάλωση και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
  4. Μείωση του ΦΠΑ και ένταξη στον μεσαίο συντελεστή όλων των ελεύθερων επαγγελματιών (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, τεχνίτες, κλπ.) ώστε να εκλείψει το κίνητρο της φοροδιαφυγής.
  5. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη κατά 10% ετησίως ώστε σε μία 4ετία να έχουν πέσει στα επίπεδα του 20%, όσο είναι περίπου και ο μέσος όρος στην ευρωζώνη, ώστε να εκλείψει το κίνητρο της εισφοροδιαφυγής και ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
  6. Δημιουργία ειδικού καθεστώτος με υπερμειωμένη φορολογία σε 2-3 ακριτικά νησιά μας, ώστε να ελκύσουμε το παγκόσμιο κεφάλαιο που διακινείται και θα διακινείται πάντα σε φορολογικούς παραδείσους ανά την υφήλιο. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται στο Λουξεμβούργο, στην Κύπρο, στην Μάλτα, στο Isle of Man της Αγγλίας, τις νήσους Μαδέιρα στην Πορτογαλία, στο Γιβραλτάρ στην Ισπανία, Λιχτενστάιν, κλπ.? Γιατί όχι και στην Ελλάδα?
  7. Φορολόγηση με 15% των κερδών των ναυτιλιακών εταιρειών, τον μόνο κλάδο της οικονομίας που ενώ κερδίζει δισεκατομμύρια, καταβάλλει ψίχουλα σε φόρους στο κράτος και από πάνω θέλουν να τους αποκαλούμε και να τους συμπεριφερόμαστε ως εθνικούς ευεργέτες όταν είναι να κάνουν κάποια "δωρεά"! Σας πληροφορώ οτι αν δεν φορολογούσαν και εμενα απο τοτε που μπηκα στην αγορά εργασίας πριν 30 χρόνια, μπορεί να ημουνα σήμερα κι εγω ένας μικροεφοπλιστής και μικροευεργέτης!

  Τα παραπάνω μέτρα είναι μηδενικού κόστους για οποιαδήποτε κυβέρνηση είχε το guts και την πολιτική βούληση να τα εφαρμόσει. Και σας διαβεβαιώ ότι όχι μόνο δεν θα πτωχεύαμε με την έξοδό μας από την ευρωζώνη και το ευρώ, όπως διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για να μας πείσουν τα φερέφωνα του παγκόσμιου κεφαλαίου και διαπλεκόμενων συμφερόντων, αλλά αντιθέτως θα γινόμαστε ανταγωνιστικότατοι και προφανώς δεν θα είχαμε την ανάγκη προσφυγής σε καμία τρόικα, ούτε θα είχαμε την σημερινή ανεργία με ότι αυτό θα επιφέρει στους επόμενους λίγους μήνες, αλλά θα τρέχαμε με ρυθμούς αναπτυξης ανάλοους με αυτούς της Κίνας και Τουρκίας!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Delta Lamda 24/02/2013 18:08:43

   Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που προτείνετε. Πολύ!!!

 15. kosvag avatar
  kosvag 24/02/2013 16:19:10

  Τα έλεγε ο Καρατζαφέρης (και άλλοι αλλά αυτός είναι καταγεγραμμένος δημόσια) για επαναπατρισμό. Στην πραγματικότητα αν υπήρχε τέτοιος νόμος θα ερχόταν και επιπλέον μη Ελληνικά λεφτά εδώ αλλά δεν θα έκανε κουμάντο το κράτος. Επίσης πολλοί λέγαν για μείωση φορολογίας κτλ κτλ.
  & θα γίνουν & αφορολόγητες θα είναι οι μπίζνες , αλλά ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΚΑΙ φιλτραρισμένες από fast track εγκρίσεις.
  Ετοιμάζουν για τον Τσίπρα το μοντέλο της σοβιετίας που χρειάζεται, μάλιστα κρατάνε την λίστα Λαγκάρντ για τον Αλέξη. Στο τέλος θα σκεφτούμε: Αλέξης ή Χάος.

 16. Agriemenos avatar
  Agriemenos 24/02/2013 16:19:47

  Το πρόβλημα με τις επενδύσεις είναι καθαρά θέμα διάρθρωσης της οικονομίας και όχι μόνο κλίματος. Ο κάθε επενδυτής-κεφαλαιούχος κάνει μια αξιολόγηση για το που, πότε και πως θα κάνει μια επένδυση. Συνήθως συγκρίνει (με διάφορες μεθόδους) το κόστος της επένδυσης με την αναμενόμενη απόδοση σε βάθος χρόνου, συμπεριλαμβάνοντας και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (πχ κατάσταση χώρας, φορολογικό σύστημα -που έχει αντίκτυπο στην αναμενόμενη απόδοση, αφού από τα κέρδη του αφαιρούνται οι φόροι- επιδοτήσεις επενδύσεων, συχνότητα αλλαγής φορολογικού συστήματος κλπ). Και εδώ είναι που χάνει η χώρα. Όχι τόσο γιατί υπάρχουν ομάδες πίεσης που θέλουν ή δεν θέλουν μια επένδυση, όχι τόσο γιατί κάθε έξι μήνες αλλάζει το φορολογικό καθεστώς ανατρέποντας τις αξιολογήσεις των επενδύσεων, αλλά γιατί η χώρα διέρχεται για 5η συνεχή χρονιά ύφεση (δηλαδή μείωση του ΑΕΠ). Ο Χ επενδυτής "διατάσσει" κατά φθίνουσα σειρά τις οριακές αποδοτικότητες των επενδυτικών σχεδιών και επιλέγει με βάσει το κόστος πραγματοποίησής τους. Από τη στιγμή όμως που κάθε έτος μειώνεται το ΑΕΠ μειώνεται και η "πίτα" από την οποία μπορεί να ελπίζει βάσιμα ότι θα αποκομίσει κέρδη. Μειώνεται η αποδοτικότητα της επένδυσης, κάνοντας πιο δύσκολη τη σύγκριση μεταξύ κόστους πραγματοποίησης και ωφέλους από την πραγματοποίηση, οδηγώντας έτσι σε ματαίωσή της. Και σ' αυτό το σημείο βρίσκεται η διαφωνία μου με τον τίτλο του άρθρου σου Akenaton. Σε μια οικονομία σε βαθιά ύφεση, σε μια οικονομία που καθημερινά μειώνεται η "πίτα" από την οποία θα πάρουν εργαζόμενοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ομολογιούχοι, συνταξιούχοι, επενδυτές και Κράτος δεν υπάρχουν χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε μόνοι μας μια αναιμική ανάπτυξη η οποία στα χαρτιά θα φαίνεται ως αύξηση του ΑΕΠ με φτωχούς πολίτες και κατεστραμένη παραγωγική βάση (η ανάπτυξη πότε υπολογίζεται από την Κομισιόν (αν λάβουμε υπόψη μας το δημόσιο χρέος που θα πρέπει το ΑΕΠ να εξυπηρετεί και να βγούμε από την ύφεση)? γιατί βάσει του μνημονίου -κι αν λάβουμε υπόψη μας ότι το 2010 έπεσαν έξω ότι θα έχουμε ανάπτυξη το 2011, το 2011 έπεσαν έξω για το 2012, το 2012 έπεσαν έξω για το 2013, τώρα μιλάνε για το 2014 ή το 2015! επίσης έκαναν μια εκτίμηση για το 2020. Αν κρίνουμε από τις έτος προς έτος εκτιμήσεις τους μάλλον κι εδώ έχουν κάνει λάθος...- 2030 και βλέπουμε!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Agriemenos 24/02/2013 18:17:48

   Ποτέ δεν θα προβλέψουν σωστά αυτοί. Στην πραγματικότητα θα κάνουν μια δεκαετία (κι αν το καταφέρουν στο τέλος) για να καταλάβουν πως ακριβώς δούλευε και εν πολλοίς δουλεύει ακόμη το πολιτικο-οικονομικό μας σύστημα (αν μπορεί κανείς να το αποκαλέσει έτσι). Εδώ η μαύρη και η άσπρη οικονομία ρέουν μαζί, δίπλα-δίπλα και ορισμένες φορές μοιράζονται την ίδια κοίτη, κάτι τελείως ασυμβίβαστο με την σκέψη των τροϊκανών και των άλλων δυτικών. Συνέχεια θα πέφτουν έξω οι ξένοι. Μόνοι μας να σωθούμε. Μόνοι μας. Θα χάσουμε πολλά επίπεδα ευμάρειας, θα χάσουν πολλοί την βολή τους, θα φτωχύνουμε αλλά αν το κάνουμε με σχέδιο, δουλειά και δικαιοσύνη στα βάρη μπορεί να ξανασηκωθούμε όρθιοι δηλαδή να παράγουμε ξανά προϊόντα που να μπορούν να πουληθούν στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.
   Τέλος, να γράψω εδώ, πως υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα υπερχρέωσης κυρίως στην Δύση, που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει. Όσο συντομότερα η πατρίδα μας αποκτήσει και πάλι παραγωγικές δομές αντί για "καταναλωτικές μαύρες τρύπες", τόσο πιο προετοιμασμένη θα είναι ακόμη και για το χειρότερο, που μπορεί να είναι μια παρατεταμένη περίοδος αναταραχών των αγορών και παγκόσμιας ύφεσης.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ akenaton 24/02/2013 20:23:30

    «Όσο συντομότερα η πατρίδα μας αποκτήσει και πάλι παραγωγικές δομές αντί για “καταναλωτικές μαύρες τρύπες”, τόσο πιο προετοιμασμένη θα είναι ακόμη και για το χειρότερο, που μπορεί να είναι μια παρατεταμένη περίοδος αναταραχών των αγορών και παγκόσμιας ύφεσης.»

    Συμφωνώ απόλυτα Ακενατών. Είναι η μοναδική μας ελπίδα.

    Οι ηγεσίες μας έχουν πιά σχεδόν παραδοθεί. Η διεθνιστική αριστερά συναγωνίζεται τήν πατριωτική δεξιά γιά τό ποιός θά προσφέρει πιό γρήγορα τά κλειδιά τής χώρας στούς νικητές τού ασύμμετρου καί άνισου οικονομικού πολέμου πού μάς έχει εξουθενώσει.

    Χαρακτηριστικά αυτού τού οικονομικού πολέμου σέ γενικές γραμμές είναι η πλήρης αυτονόμηση τού χρηματιστικού κεφαλαίου καί οι δολοφονικές του επιδρομές στίς πραγματικές οικονομίες διάφορων χωρών.
    Η παγίδα του χρέους ορίστηκε σε σειρά βημάτων. Το 1971 γιά παράδειγμα, το δολάριο απελευθερώθηκε διεθνώς από τον κανόνα χρυσού. Τα νομίσματα δεν είχαν εξάρτηση από τον χρυσό και αφέθηκαν να “επιπλέουν” στις αγορές συναλλάγματος, και να ανταγωνίζονται με άλλα νομίσματα, καθιστώντας τα ευάλωτα στην κερδοσκοπία και χειραγώγηση. Το 1973, μια μυστική συμφωνία συνήφθη κατά την οποία οι χώρες του ΟΠΕΚ θα πωλούν το πετρέλαιο μόνο σε δολάρια και η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε δραματικά. Μέχρι το 1974, οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί κατά 400 τοις εκατό από τα επίπεδα του 1971. Χώρες που στερούνται του πετρελαίου αναγκάστηκαν να δανειστούν δολάρια από αμερικανικές τράπεζες.
    Το 1981, το επιτόκιο της FED αυξήθηκε στα 20 τοις εκατό. Στα 20% επιτόκιο, το χρέος θα διπλασιαστεί εντός τεσσάρων ετών. Ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, επλήγη σοβαρά από το χρέος. Μέχρι το 2001, αναπτυσσόμενα έθνη είχαν επιστρέψει το κεφάλαιο που αρχικά όφειλαν για τα χρέη τους έξι φορές πάνω, αλλά το συνολικό χρέος τους είχε ήδη τετραπλασιαστεί, λόγω της αποπληρωμής τόκων. Όταν το κράτος οφειλέτης δεν μπορούσε να πληρώσει τις τράπεζες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επενέβη με δάνεια – άλλα με δεσμεύσεις. Οι οφειλέτες έπρεπε να συμφωνήσει με “μέτρα λιτότητας”.

    Έτσι «δουλεύει» τό διεθνικό κεφάλαιο σέ αγαστή συνεργασία μέ τούς πολιτικούς τών χωρών στήριξής του. Μιλούμε γιά ξένες επενδύσεις. Σέ ποιούς τομείς; Στό νερό; στήν ενέργεια; στά λιμάνια; στούς δρόμους; στά αεροδρόμια; Πού ακριβώς; Στίς μονοπωλιακές κρατικές εταιρείες πού ιδιοποιήθηκε η κρατικοδίαιτη μαφία μέ τήν ευγενή συμπαράσταση τών δανειστών μας νά μάς οδηγήσει ακριβώς εκεί; Στήν παράδοση τών κρατικών μονοπωλίων στά ιδιωτικά μονοπώλια; στά εγγυημένα υπερκέρδη των καί στήν συρρίκνωση ακόμα περισσότερο τών υφιστάμενων θέσεων εργασίας; Νερό καί ενέργεια σέ ιδιωτικά μονοπώλια αναγκαία γιά τήν ανθρώπινη επιβίωση; Ρίξτε μιά ματιά τί έγινε στήν Βουλγαρία μέ τίς τιμές ενέργειας τέτοιων ιδιωτικών μονοπωλίων; Γιατί οι όροι δανεισμού μας μέχρι τώρα ήταν τά δανεικά νά τά καταναλώνουμε. Νά αυξηθεί τό κόστος ζωής μας καί νά αγοράζουμε τά ανταγωνιστικά προϊόντα τών κρατών πυρήνων τής εξουσίας των. Όχι νά τά επενδύουμε παραγωγικά. Δέν τούς συμφέρει. Καί τό κάναμε μέ τό παραπάνω. Ποιός πολιτικός μας ζήλεψε τήν τύχη τού Χουσεΐν (όχι τού Ομπάμα) καί τού Καντάφι; Αυτό είναι αγαπητοί μου δωσιλογισμός. Οι ιθύνοντες τό γνωρίζανε πολύ καλά, αλλά παίρνανε τήν αναγκαία προμήθεια. Καί ο κόσμος; Μού θυμίζει τήν ταινία τού Γκατζογιάννη «Ελένη», στήν σκηνή όπου ο «Κατής» έκοβε τίς χοντρές φέτες ψωμιού καί τίς έβαζε μπόλικη μαρμελάδα γιά νά πείσει τίς μανάδες καί τίς άδειες κοιλιές τών παιδιών δηλωτικά τής ευτυχίας τού σοσιαλιστικού παράδεισου. Έτσι δράσανε καί οι «φιλολαϊκοί» ηγέτες μας. Μάς πείσανε γιά τήν ευτυχία τού καπιταλιστικού παράδεισου αρκεί νά μάς μοιράσουν δανεικά.
    Βαρέθηκα νά ακούω γιά φιλελεύθερες, νεοφιλελεύθερες, σοσιαλοδημοκρατικές ή αναπτυξιακές πολιτικές. Όλες οι οικονομικές πολιτικές διαλύονται όταν έχουμε μεγάλη πιστωτική επέκταση καί ανάπτυξη καί ξαφνικά κλείνουν οι κάνουλες τού δανεισμού καί η οικονομία συντρίβεται, εφόσον βέβαια πραγματικές αξίες έχουν περάσει στά χέρια τών δανειστών κοπανιστού αέρα. Φτού καί από τήν αρχή νά ξαναδημιουργήσουν οι δούλοι αξίες, τίς οποίες θά τίς ιδιωποιηθούν στήν επόμενη κρίση. Από τό χρηματιστήριο δέν μάθαμε ότι κανείς δέν χαρίζει πλούτο. Γιά κορόϊδα ψάχνανε καί βρήκανε μπόλικα.
    Αλλά πώς νά ξυπνήσεις τόν κοιμισμένο;
    Αυτός τά «χαρτιά» πού επένδυσε κοιτάει καί ελπίζει ότι στό μέλλον θά ανέβει η αξία τους.
    Τό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βαίνει ολοταχώς πρός τήν μεγάλη έκρηξη. Άς προστατευθούμε όσο ακόμα έχουμε κάποιο χρόνο. Άν δέν έχεις νύχια νά ξυστείς μήν περιμένεις νά σέ ξύσουν οι άλλοι.

    • Δαμων avatar
     Δαμων @ Ιαπετός 25/02/2013 01:12:59

     Αγαπητέ Ιαπετέ,
     Σου βγάζω το καπέλο. Το σχόλιό σου καθιστά και το άρθρο και τα υπόλοιπα σχόλια αυτής της ανάρτησης περιττά. Λες ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, που τώρα πλέον σίγουρα γνωρίζουν και οι ηγέτες μας. Οσον αφορά το πότε η πατρίδα μας θα αποκτήσει και πάλι παραγωγικές δομές αντί για “καταναλωτικές μαύρες τρύπες, κατα την άποψή μου δεν έχει καμμία σημασία διότι συμφωνώ μαζί σου οτι τό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βαίνει ολοταχώς πρός τήν μεγάλη έκρηξη.
     Οσες παραγωγικές υποδομές κι αν (υποθετικά γιατί στην πράξη δεν το βλέπω) γίνουν, όχι μόνο δεν θα μας προστατεψουν αλλά θα καταστραφούν στη μεγάλη έκρηξη, την οποία με τίποτα δεν μπορούν να αποτρέψουν. Παράγονται ετησίως 4 τετράκις εκατομμύρια δολλάρια σε όλη τη γή, εκ των οποίων μόνο 60 τρις από παραγωγικές υποδομές Πραγματικής οικονομίας . Η εκρηκτική αναλογία Εικονικού /πραγματικό χρήμα έφτασε απο 10/100 το 1980, στο ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ μόλις 1,5/100!!! σήμερα...
     Ακόμα κι αν πετύχουν οι Υπερτραπεζίτες την πλήρη εσωτερική υποτίμηση της Ευρώπης, είναι αμφίβολο αν θα βελτιώσουν αυτή την αναλογία , ας πούμε στο 2/100. Δεν έκαναν απλά τον Καπιταλισμό καζίνο, αλλά τίναξαν κυριολεκτικά την μπάνκα στον αέρα με την ασύδοτη απληστία τους που ούτε τώρα εννοούν να περιορίσουν, πλην σπανίων εξαιρέσεων που δεν αφήνουν καν να ακουστούν!!!.
     Αυτό ο Bernanki το ξέρει καλύτερα απ' όλους και γι αυτό η FED τυπώνει, με απόγνωση θα έλεγα, αβέρτα δολλάρια και θα συνεχίσει μέχρι τέλους όπως δηλώνει κατ' επανάληψη.
     Αρα οι παραγωγικές υποδομές που περιγράφεις και σύ και ο Ακενατόν θα γίνουν είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε εμείς, μετα την Μεγάλη Εκρηξη. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουμε τότε...Πολύ σοφά διαπιστώνεις και αποδέχεσαι ότι: "Οι ηγεσίες μας έχουν πιά σχεδόν παραδοθεί. " Απλώς πετάνε τη μπάλλα στην εξέδρα για να κερδίσουν χρόνο τον οποίο δεν ξέρουν τι να τον κάνουν και την ξαναπετάνε...
     Τό μόνο που μας απομένει να ελπίζουμε, είναι μήπως εμφανιστεί κάποιος 'τρελλός΄και βάλει φωτιά στα "μεγαλεπήβολα σχέδια" με τα οποία «δουλεύει» τό διεθνικό κεφάλαιο σέ αγαστή συνεργασία μέ τούς πολιτικούς τών χωρών στήριξής του, συμπαρασύροντας όλους μας, όπως συμβαίνει σε όλες τις εξεγέρσεις...

     • akenaton avatar
      akenaton @ Δαμων 25/02/2013 13:33:15

      Σοβαρά δεν έχει σημασία να έχεις ως χώρα παραγωγικές δομές αντί για "μαύρες καταναλωτικές τρύπες", επειδή το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βαίνει προς την μεγάλη έκρηξη; Θα περιμένουμε λοιπόν την μεγάλη έκρηξη και μετά θα κάνουμε τις παραγωγικές δομές που χρειαζόμαστε ως χώρα. Και μέχρι τότε; Που μπορεί να είναι και σε μερικά χρόνια; Τι θα τρώμε; Τι θα πίνουμε; Πως θα πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις; Θα ανακυκλώνουμε το χρήμα που κυκλοφοράει στην χώρα; Εγώ προσωπικά αυτό το θεωρώ χίμαιρα και αυτήν την πολιτική χαρακωμάτων την θεωρώ επιζήμια και βλαπτική για την χώρα!

 17. λαλακης avatar
  λαλακης 24/02/2013 16:24:49

  Ακρως ενδιαφερον αρθρο που εστιαζει στις παθογενειες.
  Η ουσια ειναι οτι πρεπει να απομακρυνθουν 300.000 ΔΥ να κοπουν
  διπλες συνταξεις προνομια κλπ
  Το θεμα ειναι ποιος εχει τις αντοχες να τα κανει ολα αυτα και με ποιον
  τροπο θα απομακρυνεις 300.000 ΔΥ .
  Δε θα ανοιξει μυτη αλλα δεν ειναι εκει το θεμα.
  Το προβλημα ειναι οτι η χωρα εχει αναγκη απο θεσμικες αλλαγες ωστε
  να λειτουργει ο ιδ τομεας σε λογικα πλαισια , καταργηση υποχρεωτικων
  εισφορων στον ΟΑΕΕ, επαναφορα αφορολογητου για ελ επαγγ, εφαρμωγη
  δικαιοσυνης και εργ νομοθεσιας κλπ
  Οι ΔΥ που θα απολυθουν θα πρεπει να βοηθηθουν ωστε να ανοιξουν
  επιχειρησεις πχ εστιατορια , μικρες βιοτεχνιες να καλλιεργησουν εκτασεις
  κλπ ωστε αυτοι οι ανθρωποι και να βοηθησουν την κοινωνια και να αυτοσυντηρηθουν οι ιδιοι.
  Αλλιως η δραχμη ειναι μονοδρομος αλλωστε αυτο ειχε προτεινει και ο Γαπ
  πριν πεσει το 2011 με το δημοψιφισμα.
  Τωρα απλα η χωρα ροκανιζει χρονο .

 18. neos agrotis avatar
  neos agrotis 24/02/2013 16:31:19

  Η λύση :
  http://www.antinews.gr/2011/01/10/79388/

 19. dim avatar
  dim 24/02/2013 16:31:34

  Αλήθεια Νο 1 : Κανένας τοκογλύφος δε μας τα παίρνει, ούτε μας τα πήρε ποτέ... Όλα αυτά τα χρόνια δανειζόμασταν με τα επιτόκια τα κανονικά, και για αυτό δανειζόμασταν εξάλλου... Μόλις τα επιτόκια δανεισμού ανέβηκαν σε επίπεδα "τοκογλυφικά", σταματήσαμε να δανειζόμαστε και στραφήκαμε στο μηχανισμό στήριξης όπου και μας δανείζουν με επιτόκιο χαμηλότεροι από όσο δανείζονται οι ίδιοι (τέτοιους τοκογλύφους πρώτη φορά βλέπω...) και στο τέλος θα μας έχουν κουρέψει συνολικά και καμιά 150αριά δις από το χρέος μας...

  Αλήθεια Νο 2 : Είχαμε και έχουμε τεράστιες εισροές καθαρών κεφαλαίων στη χώρα μας από τα διάφορα πακέτα ντελόρ, έσπα, αγροτικές ενισχύσεις κλπ κλπ... που αν αθροίσει κανείς πόσα δίς ευρώ μας έχουν δώσει, όχι με τη μορφή δανείου, αλλά με τη μορφή επιδοτήσεων, ενισχύσεων κλπ, θα το σκεφτεί μετά διπλά και τριπλά πριν ξαναμιλήσει...

  Αλήθεια Νο 3 : Μονάχα όταν αρχίσουν να παραιτούνται ΔΥ για να δουλέψουν στον ΙΤ θα δει αυτός ο τόπος προκοπή… Εδώ και δεκαετίες το «όνειρο» δύο ολόκληρων γενεών με τις καλύτερες σπουδές και τα καλύτερα εφόδια ήταν να μπουν στο δημόσιο… Αυτό πρέπει να τελειώσει μια και καλή… Πρέπει οι αμοιβές στο δημόσιο να είναι αντικίνητρο έτσι ώστε ο παραγωγικός πληθυσμός της χώρας να στρέφεται προς τον ιδιωτικό τομέα…

  Και μια «Μισή Αλήθεια»: «Τα δανεικά και τα κεφάλαια τα έχουν φάει αυτούσια οι μεγαλοκαρχαρίες και οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες»… Αυτό είναι η μισή αλήθεια, και αν θέλουμε να μιλάμε σε πραγματικά νούμερα, δεν είναι ούτε το 25% του χρέους και των ενισχύσεων… Το άλλο 75% και του χρέους και των ενισχύσεων, έγινε κυρίως δύο πράγματα: α) προσλήψεις, υψηλές αμοιβές και υπεράριθμοι στο δημόσιο, στη βάση του πελατειακού κράτους (σου δίνω καλά αμειβόμενη δουλειά, ακόμα και αν δεν αντιστοιχεί στην παραγωγικότητα σου, ή ακόμα χειρότερα δε χρειαζόταν καν με βάση τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου να σε προσλάβω, και εσύ μου δίνει τη ψήφο σου), και β) υπέρμετρη κατανάλωση, αύξηση τη ζήτησης, λόγω και των υψηλών αμοιβών, που την καρπώθηκαν όλοι, ακόμα και ο ιδιωτικός τομέας που έβλεπε τις πωλήσεις του να ανεβαίνουν ως αποτέλεσμα μιας ζήτησης που προερχόταν από δανεικά… Τώρα τι έγινε αυτό το 75% του δανεικού χρήματος και των ενισχύσεων? Αν κάποιοι ΔΥ και μικρομεσαίοι ήταν και νοικοκυραίοι, φτιάξανε και ένα – δύο σπιτάκια, σπουδάσανε τα παιδιά τους, έχουν βάλει και κάτι στην άκρη κλπ, αν ήταν γλεντζέδες και απερίσκεπτοι τα φάγανε στα μπουζούκια, σε μερσεντές και στις «ρωσίδες»….

  • akenaton avatar
   akenaton @ dim 24/02/2013 18:19:44

   Στην "μισή αλήθεια" μισοσυμφωνώ κι εγώ μιας και βάζω μέσα και τους μανδαρίνους που έχουν σχέση με αυτά που λέτε κι εσείς.

 20. NTUA avatar
  NTUA 24/02/2013 17:02:12

  Δηλαδή, ρε dim, από τα 300 τόσα δις ευρώ που χρωστάμε, τα 230 τα πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι (και τα φάγανε στα μπουζούκια...)! Αλλά και έτσι να είναι, απ' αυτά τα 230 δις, το κράτος πρέπει να εισέπραξε 75 - 80 δις από άμεσους φόρους και ΦΠΑ. Αυτά ποιός τα έφαγε;
  Δεν μας τα λές, καλά, κάθε φορά, ρε dim...

 21. dim avatar
  dim 24/02/2013 17:28:14

  Τα εισέπραττε και τα ξανάδινε πίσω σε παχυλούς "αντιπαραγωγικούς" μισθούς και σε "αργομισθίες" ή πλεονάζον προσωπικό...

  Τα νούμερα είναι αμείλικτα... Κάνε τους υπολογισμούς και έλα μετά πες μου αν τα λέω καλά ή όχι... 11 δις ετησίως σε "υψηλότερες αμοιβές" από το "κανονικό με βάση τη παραγωγικότητα" και σε "πλεονάζων προσωπικό".. Πολλαπλασίασε αυτά τα 11 δις επί μέσο όρο 15 χρόνια, (και λίγα λέω άλλα τελοσπάντων, (1981 - 2011), και έχεις έτσι απλά 165 δις που πήγαν στη συντήρηση αυτού του πελατειακού κράτους, στη βάση "σου εξασφαλίζω δουλειά στο δημόσιο, και μάλιστα υψηλά αμειβόμενη και ας είσαστε και υπεράριθμοι, και εσείς και η οικογένεια σας μου το ανταποδίδεται με τη ψήφο σας, για να παίρνει ο κάθε "Τσοβόλας δώστα όλα", και ο κάθε "Λεφτά υπάρχουν", ποσοστά 44% - 48% επί τριάντα χρόνια...

  Αυτά τα 165 δις τι νομίζεις ότι είναι? Ελλείμματα είναι, που τα χρεωθήκαμε όλοι για να μπορεί το κράτος να πληρώνει επί 30 χρόνια ένα μεγάλο μέρος υπεράριθμων και αντιπαραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων… Εννοείται ότι φάγανε και οι καρχαρίες πολλά δίς… Μόνο από ενισχύσεις και από μίζες, αν πούμε ότι όλο το χρέος + όλες οι ενισχύσεις είναι πάνω από 600δις, φάγανε και αυτοί 150 δις… Και φυσικά είναι πολλά, διότι όντως είναι άλλο 150 δις που μοιράστηκαν σε 1000 οικογένειες, και άλλο 450 δις (τα 200 του δημοσίου που λέγαμε, και άλλα 250 δις που μοιράστηκαν με τη μορφή «υπερβολικής και πέρα της αληθινής παραγωγικότητας ζήτησης από τα δανεικά» και όλοι οι μικρομεσαίοι και εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα, που τα μοιράστηκαν 1.500.000 οικογένειες… Στη πρώτη περίπτωση των καρχαριών ο καθένας από τους 1000 «έβγαλε» 150 εκατ. ευρώ σε μια εικοσαετία πχ. ενώ στη δεύτερη κατηγορία, 3 εκατ. πολίτες «έβγαλαν» (έξτρα πάντα εννοούμε, ως επιπλέον πάνω από τη παραγωγικότητα τους) από 150.000 ευρώ ο καθένας… Άρα, ένα ζευγάρι μπορεί να έκανε αυτά τα 300.000 ευρώ δύο σπιτάκια και να έχει κάτι στην άκρη, άλλοι τα φάγανε όμως από εδώ και από εκεί στη μεγάλη ζωή, νομίζοντας ότι θα «Βρέχει συνεχώς χρήματα»….

  Ναι, άλλο φυσικά τα 150 εκατ. στο κάθε καρχαρία, και άλλο τα 300 χιλ. σε εκατομμύρια πολίτες, αλλά σε απόλυτα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερη η «συνεισφορά» των πολιτών στη δημιουργία του χρέους, από το φαγοπότι των 1000 διαπλεκόμενων…

  • NTUA avatar
   NTUA @ dim 24/02/2013 19:17:27

   Από τα 225 δις "κλείνεις" στα 165; Για κάνε μια προσπάθεια ακόμη... Πρόσθεσε και τόσες Επιδοτήσεις από την ευρωπαϊκή Ένωση (αυτές, ποιός τις έφαγε;). Και από την άλλη, αφού είναι έτσι, γιατί δεν τα παίρνουν πίσω μόνο από τους δημοσίους υπαλλήλους (απ' όλους το ίδιο, άραγε...); Οι του ιδιωτικού τομέα τί τους φταίνε; Ή μήπως, δεν υπήρξε καθαρά "ιδιωτικός τομέας" στην Ελλάδα, αλλά διαπλεκόμενος και "μισθοδοτούμενος" και αυτός από το Δημόσιο; Και την πληρώνει τώρα με 1,5 εκ. άνεργους... Dim, το πρόβλημα ήταν και είναι πιό σύνθετο από να το ξεπερνάμε έτσι.

   • dim avatar
    dim @ NTUA 24/02/2013 19:37:16

    Μια τάξη μεγέθους δίνω, δεν είναι υπολογισμοί με ακρίβεια αυτοί, απλά βάζω αυτά τα νούμερα για να καταδείξω ότι το χρέος δε δημιουργήθηκε τόσο από τους "μεγαλοκαρχαρίες" (αυτοί φάγανε πολλά ανά άτομο, αλλά ως σύνολο δεν ήταν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, γιατί αυτοί ήταν πολλοί λίγοι αριθμητικά), αλλά και από το ότι πάρα, μα πάρα πολλοί, ΔΥ, ΙΥ μικρομεσαίοι κλπ αμείφθηκαν ή βγάλανε υπερκέρδη πέρα από τη πραγματική παραγωγικότητα τους, και "ευθύνονται" και αυτοί για το χρέος... Είτε έμμεσα είτε άμεσα, ευθύνονται κι αυτοί... "Άμεσα" γιατί συνειδητά έδιναν τη ψήφο τους ως πράξη "συναλλαγής", ξέροντας ότι φεσώνονται έτσι οι επόμενες γενιές, είτε "έμμεσα" γιατί ήταν αφελείς ή ευκολόπιστοι νομίζοντας ότι αυτές οι απολαβές τους ήταν «δίκαιες» με βάση την παραγωγικότητα τους και όχι προϊόν μιας εικονικής ζήτησης από δανεικά που υποθήκευαν το μέλλον των επόμενων γενεών…

 22. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 24/02/2013 17:34:06

  Αυτά που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Βάλτε το καλά στο κεφάλι σας. Όσο και να φωνάζετε, έτσι όπως εννοείται την ανάπτυξη, με δανεικά και αγύριστα, δεν θα ικανοποιηθείτε. Το κράτος δεν θα ξαναασχοληθεί με τον πολίτη γιατί το μόνο που κατάφερε ήταν να φτάξει την πράσινη κομματική νομενγκλατούρα που σήμερα βγήκε στη σύνταξη, πήρε εφάπαξ, έχτισε σπιτάκι για το κάθε παιδί του και πλέον γκρινιάζει γιατί του έκοψαν 300 ευρώ. Και με αυτούς που δεν έγλυψαν τί θα γίνει; Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί ή μάλλον στο καταχρεωμένο ελληνικό κράτος δεν πρέπει να μιλάνε για ανάπτυξη με κρατικά κονδύλια. Akenaton,συμφωνώ σε όλα με το άρθρο σου.

  • Χωρις Μασκα avatar
   Χωρις Μασκα @ Δεξιόχειρας 25/02/2013 00:41:43

   Αγαπητέ δεξιόχειρα κακά αρμενίζεις.Άλλοι κλέψανε.Όχι αυτοί για τους οποίους θρέφεις ένα περίεργο μίσος.Πρόσεξε το.Όχι και 300 ΕΥΡΩ. Μόλις 70% μείωση της σύνταξης{μαζύ με τα δώρα} .Άν ήξερα το mail σου ,μπορούσα να στα σκανάρω και να στα στείλω.Όσο από γλείψιμο δεν γνωρίζω το είδος. Εσύ μήπως ξέρεις κάτι παραπάνω να μας πεις κι εμάς.Απόδειξη τα παιδιά μου που αν και πολυτεχνίτες δηλαδή μηχανικοί είναι άνεργοι {αν και ο πατέρας τους ήταν πολιτευτής της Ν.Δ.}και με προσόντα{μεταπτυχιακά}.Φαίνεται δεν μειοδότησαν στις θέσεις του ιδιωτικού τομέα που έβαλαν υποψηφιότητα.Όσο για τσι παράδες και τα σπίτια που λες ,στις σπουδές των παιδιών πήγανε.Το σχόλιο σου στάζει καλοσύνη .Πρόσεξε να μην δηλητηριαστείς.

  • Δάμων avatar
   Δάμων @ Δεξιόχειρας 25/02/2013 11:16:50

   "Το κράτος δεν θα ξαναασχοληθεί με τον πολίτη γιατί το μόνο που κατάφερε ήταν να φτάξει την πράσινη κομματική νομενγκλατούρα".
   Δίκιο έχεις, το κράτος κουράστηκε τόσα χρόνια να ασχολείται με τον πολίτη αν και δεν του χρώσταγε τίποτα...
   Οι καημένοι πολιτικοί μας ταγοί έμειναν όλοι στην ψάθα ξοδεύοντας απο το μεροκάματό τους και την τελευταία δεκάρα για τους αδηφάγους πολίτες που δεν πλήρωναν μία φόρο και τους ανάγκαζαν να τα βάζουν αυτοί απο την τσέπη τους, για να λειτουργεί το ρημάδι το κράτος όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα να πληρώσουν οι κρεμασμένοι που δεν ήξεραν απο γλύψιμο. Ας μάθαιναν...Δίκιο έχεις.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δεξιόχειρας 25/02/2013 13:25:35

   Ευχαριστώ αγαπητέ Δεξιόχειρα. Δυστυχώς όπως πάντα ακούγονται τα κλάμματα των ψιλοβολεμμένων που ξεβολεύτηκαν και όχι το μουγκρητό απελπισίας αυτών που δεν έχουν πια τίποτε. Αν δεν παρθούν μέτρα εγκαίρως, προβλέπω αυτό το μουγκρητό να ακουστεί μια και καλή και τότε, οι ψιλοβολεμμένοι που κλαψουρίζουν τώρα για τις περικοπές θα ψάχνουν τι έφταιξε και βρίσκονται αυτοί πια χωρίς τίποτε .....

 23. Andreas avatar
  Andreas 24/02/2013 17:41:24

  Για στο στόμα σου!

 24. Αρης avatar
  Αρης 24/02/2013 18:48:28

  "Το κράτος δεν θα ξαναασχοληθεί με τον πολίτη γιατί το μόνο που κατάφερε ήταν να φτάξει την πράσινη κομματική νομενγκλατούρα που σήμερα βγήκε στη σύνταξη, πήρε εφάπαξ, έχτισε σπιτάκι για το κάθε παιδί του και πλέον γκρινιάζει γιατί του έκοψαν 300 ευρώ. "
  Παραδέχεσαι λοιπόν ότι
  1) το κράτος δεν πρέπει να ξανασχοληθή με τον πολίτη, να ασχοληθή δηλαδή με τί το κράτος όταν δεν ασχολείται με τον πολίτη; Με ποιους θα ασχολείται το κράτος; Με τον εαυτό του;
  2) το μόνο που κατάφερε ήταν να φειάξη πράσινη νομεκλατούρα ( θα ανέφερα και όλες τις άλλες κομματικές αποχρώσεις του πολιτικού ουράνιου τόξου, έτσι;), δηλαδή παραδέχεσαι ότι πράγματι το κράτος είναι άχρηστο, αλλά και παρόλα αυτά όλοι τρέχουν να εκλεγούν βολευτές. Προωθείς τί;
  3)..σήμερα βγήκε στη σύνταξη κλπ. κλπ, δηλαδή τί θα ήθελες να κάνη; να μην φροντίσει τα παιδιά του; να μή παραπονιέται που του κόψανε την σύνταξη που έχει πληρώσει ο ίδιος;
  4) 300 ευρώ και παραπονιέται... δηλαδή πόσα βγάζεις φίλτατε και το 300άρι σου φαίνεται ποταπό;

  • Χωρις Μασκα avatar
   Χωρις Μασκα @ Αρης 25/02/2013 01:13:54

   Σε μένα Άρη πηγαίνανε τα κακόχολα σχόλια του δεξιόχειρα.Δεν μπορώ
   να φανταστώ πως υπάρχουν πολίτες εκτός κι αν είναι πολιτικοί ,που συ-
   στήνουν ,επικροτούν την σύσταση κρατικού μορφώματος που δεν θα νοιάζεται για τους "αισχρούς "πολίτες του.Ακραίες θέσεις ,επικίνδυνες
   για την ΠΟΛΙΤΕΙΑ.Εγώ του απαντώ παρακάτω.

 25. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 24/02/2013 19:33:47

  Η κρίση τής χώρα είναι πρωτογενώς πολιτική. Τό πολιτικό σύστημα “παράγει” πολιτικό προσωπικό μέ όρους τού υποκόσμου: ιδιοποιείται απροκάλυπτα το δημόσιο αγαθό πού προόρισται νά υπηρετήσει. Οι πολιτικές πού ασκούνται εξυπηρετούν τό κομματικό σύστημα, τό οποίο μεταλλάχθηκε σέ ιδιοκτήτη τού πολιτικού συστήματος, μέ όρους εγκληματικής συμμορίας. Τό δημόσιο είναι ουσιαστικά ο χώρος οργάνωσης μιάς λεηλατικής διαχείρισης τού δημόσιου αγαθού.

  Η καταχρέωση τής χώρας, ιδίως από τήν δεκαετία τού 1980, δέν έγινε μέ γνώμονα την ανάπτυξη της οικονομίας και τις ανάγκες τής κοινωνίας. Οφείλεται αφ' ενός στήν πολιτική οικονομικής δούλωσης εθνών καί κρατών πού κλασικά προωθεί τό υπερεθνικό κεφάλαιο σέ αγαστή συνεργασία μέ τά ελεγχόμενα από αυτό ισχυρά κράτη πυρήνες καί στήν ακατάσχετη “λαιμαργία”, πού ανέπτυξε συντοχρόνως η πολιτική τάξη, στήν συνάρμοση τών πολιτικών της μέ τήν διαπλοκή καί τήν διαφθορά, πού αποτελεί τήν θεμελιακή δομή σέ τέτοιου είδους επιδρομές λεηλασίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαπλοκή καί η διαφθορά τής ιθαγενούς πολιτικής συμμορίας, τόσο μεγαλύτερος ο βαθμός λεηλασίας από τούς υπερεθνικούς τραπεζίτες. Αυτό δέ πού δέν γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι ότι οι τοπικοί σταθμάρχες είναι καί εύκολα αναλώσιμοι. Όλα είναι θέμα χρόνου καί φιλοδοξιών. Στήν ελληνική περίπτωση χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τού Α.Παπανδρέου μέ τήν «φιλολαϊκή» ισοπέδωση κάθε δυνατότητας αντίστασης καί τό σύρσιμο στήν πολιτική υποτέλειας όλων τών επιγόνων του, τού Κ.Καραμανλή μή εξαιρουμένου. Τό κομματοκρατικό σύστημα ελέγχου τής πολιτικής έχει εκπέσει πρό πολλού στά όρια λειτουργίας μιάς κρατικόστροφης συμμορίας καί αδυνατεί νά συνέλθει εκ τών έσω, λόγω τής κατεστημένης πιά ροπής εξάρτησης κάθε ανάγκης από τούς κάθε δόν διαχείρισης αυτής τής εγκληματικής ιδιοποίησης κάθε δημόσιου αγαθού.

  Τό πρόβλημα έγινε εξουθενωτικό γιά τήν εγχώρια διαπλοκή, όταν ήρθε ο λογαριασμός από τά κεντρικά τών Δόν εξόφλησης τών παρασχεθέντων χρηματικών διευκολύνσεων.

  Η διαχείριση τής κρίσης, στό πλαίσιο τού επιβληθέντος Μνημονίου, αναδεικνύει εύγλωττα αυτή ακριβώς τήν διάσταση. Η τοπική εγκληματική συμμορία προχώρησε πανικόβλητη στήν επιλεκτική εφαρμογή προνοιών τού μνημονίου -όπως από τούς μεγάλους Δόν έχουν πιά διεθνώς κωδικοποιηθεί- , όπως “κινεζοποίηση” τής ελληνικής κοινωνίας, στήν αποδόμηση τού οικονομικού ιστού και τού κοινωνικού χάρτη της χώρας, καθώς καί στήν απαξίωση τού ιδιωτικού και τού δημόσιου πλούτου. Απέφυγαν όμως πεισματικά να αγγίξουν τους πυλώνες της καταστροφής: τό πολιτικό σύστημα, τήν δημόσια διοίκηση καί τήν νομοθεσία πού οικοδομεί τήν διαπλοκή καί τήν διαφθορά. Βασικά απέφυγαν νά αυτοκαταργηθούν ή στήν καλύτερη περίπτωση βίαια νά επαναπροσδιοριστούν μέ λαϊκούς πιά όρους. Δηλαδή νά συνταχθούν μέ τά επιμέρους λαϊκά συμφέροντα καί μαζί νά προσπαθήσουν νά αντισταθούν στήν μεγάλη λεηλασία πού έρχεται. Τό μεγαλύτερο βέβαια πρόβλημα ήταν ότι η συμμορία τής κομματοκρατίας είχε καταργήσει κάθε έννοια κοινής λογικής. Οι έννοιες έχουν πιά διαστραφεί τόσο πολύ, ώστε η εννοιολογική προσέγγιση μέ τίς μάζες μπορεί νά γίνει μόνο μέ τούς παλαιούς όρους πού επέβαλε η κομματοκρατία. Επειδή οι στριμωγμένοι δόν αδυνατούν νά ποδηγετήσουν τήν λαϊκή οργή, επιλέχθηκε η παλιά καί δοκιμασμένη μέθοδος υποταγής των. Ο αριστερός λόγος, ο οποίος στό συνειδητό καί τό ασυνείδητο τών λαϊκών μαζών έχει εμπεδωθεί ότι εμπεριέχει καί τόν τρόπο σωτηρίας του από τήν ξαφνική πτώση στό κενό. Έτσι επιλέχθηκε η αριστερή εφεδρεία τού συστήματος στό πρόσωπο τού «φρέσκου» Τσίπρα. Μιά «φρέσκια» νεοδούλωση είναι πάντα προτιμότερη από τήν παλαιά, τήν φθαρμένη. Μόνον οι «φρέσκιοι» συνειρμοί δείνουν τόση πίστωση χρόνου, ώστε νά παγιοποιηθεί η νέα δούλωση. Πολύ πιό ουσιαστική αυτή τήν φορά, γιατί η οικονομική υποδούλωση τής χώρας θά είναι στά κατοχικά πλαίσια παράδοσης άνευ όρων μέ τούς οικονομικούς εισβολείς νά ελέγχουν καί τήν κυβέρνηση καί τήν «αντίσταση».

  Λαϊκή αντίσταση είναι η άμυνά μας στήν προσδοκία τών «διεθνιστών» ότι θά διαλέξουμε αυτοβούλως τήν «προοδευτική» εξαθλίωση πού τόσο κόπο κάνανε νά μάς πείσουν ότι είναι η σωτηρία μας. Οι ίδιοι επιλέξανε καί τό αντίπαλο «εθνοσοσιαλιστικό» όχημα δούλωσης. Τό καθένα λειτουργεί υποβοηθητικά γιά τήν επικράτηση τού άλλου.

  Θεωρώ ότι απόψεις όπως τού Ακενατών ότι «ανάπτυξη θα υπάρξει μόνο με δικά μας λεφτά» κινούνται στό πλαίσιο αντίστασης μας έναντι τού υπερεθνικού κεφαλαίου καί τών «αγορών». Τόν εθισμένο στόν κρατισμό πολίτη πώς θά τόν πείσουμε όμως; Ιδιαίτερα όταν η «αστική» τάξη αυτής τής χώρας είναι προϊόν τής δράσης αυτής τής κομματοκρατικής συμμορίας; Ότι αυτή η ίδια η «αστική» τάξη προορίζεται γιά αναλώσιμο καυσόξυλο δέν τήν συγκινεί. Όταν αναλωθεί θά είναι πιά αργά καί γιά αυτήν καί γιά τούς υπόλοιπους.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ιαπετός 24/02/2013 21:30:43

   Συγκλονιστικός Ιαπετέ, έρχεστε και βάζετε το μαχαίρι κατευθείαν στην πληγή. Πως θα κινηθεί η αδρανούσα κοινωνία προς την κατεύθυνση ανάδειξης νέου δρόμου παραγωγής πλούτου; Θα συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια κομμάτι ή έστω μεμονωμένες επίλεκτες μονάδες του παλιού πολιτικού συστήματος; Θα ανατρέψει η κοινωνία εκ των κάτω, την ομαλή (ή ανώμαλη) διαδοχή που προετοιμάζεται στο πρόσωπο του Αλέξη, ώστε να γλυτώσουμε κανα-δυό χαραμισμένα χρόνια ακόμη; Θα καταλάβει ο λαός τον περίεργο ρόλο ισορροπιστή που επιφυλάσσεται για τους εθνικοσοσιαλιστές της ΧΑ, τους οποίους σπεύδουν να αγκαλιάσουν πατριώτες δεξιοί, αγνοώντας πως πρόκειται στην πράξη για το άλλο πρόσωπο του Περισσού; Εν τέλει θα αντιδρασει η κοινωνία απαιτώντας επιτέλους ένα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ εξόδου από την κρίση, ακόμη και αν στην αρχή προβλέπει αυτό θυσίες και πόνο;
   Ο χρόνος θα δείξει πιστεύω.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Ιαπετός 25/02/2013 11:18:31

   Ιαπετε η νωθρη "αστικη ταξη" αλλα και γενικοτερα ο λαος πραγματι προοριζεται οπως ευστοχα αναφερεις για αναλωσιμο καυσοξυλο. Το οτι δεν ειναι ικανη η ταξη αυτη μονη της να αναγεννηθει ειναι αυτο που ηλπιζαν και στοχευαν οσοι μηχανευονται τα νεοταξιτικα συστηματα. Ξερουν οτι χρειαζεται ηγετης μεγαλου βεληνεκους και κανονιζουν βασει ολων αυτων τις περαιτερω κινησεις τους. Οταν τα παρουν ΟΛΑ θα δεις και πως θα σταματησουν αυτοματως ολες οι συζητησεις οικονομικου περιεχομενου του να κανουμε αυτο η το αλλο.
   Η κομματικη ταυτοτητα που πολλοι αναλωνονται σε διαξιφισμους εδω μεσα, ελαχιστα θα παιζει ρολο. Αυτο που θα κληθουμε ολοι να συνειδητοποιησουμε και μαλλον γρηγορα, ειναι η κοινη μας καταγωγη και οι κοινες μας επιδιωξεις.Αυτα δηλ που θα μας ενωσουν. Εχω την αισθηση και απο γενικοτερη πληροφορηση, οτι τα γεγονοτα καλπαζουν διεθνως.....

 26. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 24/02/2013 20:01:34

  Αγαπητέ Ακενατον συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση σου και τα συμπεράσματα σου. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές; Ποιος είναι ο βαθμός ωρίμανσης του Ελληνικού λαού, ώστε να κατανοήσει πρώτα το πρόβλημα και στη συνέχεια να δεχθεί τέτοιες αιματηρές θυσίες; Με τέτοια πληθώρα λαϊκιστών και λαοπλάνων βουλευτών, εμπόρων ελπίδων και οραμάτων προς ίδιον όφελος, τύπου Καμένου, Τσίπρα, Κανέλη κλπ, πιστεύεις ότι υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα ανάκαμψης της χώρας;

  Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανάκαμψης με τα σημερινά δεδομένα. Η μόνη ελπίδα που υπάρχει δεν προέρχεται από τον ιδρώτα και την προσπάθεια του κακομαθημένου Έλληνα, αλλά από την πιθανότητα ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ και εκμετάλλευσης τους, γεγονός όμως που λόγω την γεωπολιτικής υποβάθμισης της χώρας μπορεί να οδηγήσει στη ολοκληρωτική καταστροφή της.

  Δύσκολα ερωτήματα και δύσκολες επιλογές, που ο νωθρός Έλληνας ψηφοφόρος (όπως τον καταντήσανε), αδυνατεί και να τα κατανοήσει αλλά και να τα δεχθεί, περιμένει όμως τους ξένους (επειδή είναι μάγκας και όταν αυτός έφτιαχνε Παρθενώνες εκείνοι τρώγανε βελανίδια..) να τα λύσουν για αυτόν, χωρίς εκείνος να προσπαθήσει, να ιδρώσει, να ματώσει…

 27. Nik avatar
  Nik 24/02/2013 21:06:56

  Ο Ιαπετός στην πρώτη του ανάρτηση παραπάνω περιγράφει λεπτομερώς την κατάσταση που εξουθενώνει υγιείς ιδιωτικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

  Αν διορθώσουμε αυτή την άρρωστη κατάσταση, τα υπόλοιπα μάλλον θα φτιάξουν χωρίς να χρειαστεί να φύγει έστω ένας ΔΥ. Η εχθρότητα προς την επιχειρηματικότητα αποτελεί ψυχοπαθολογικη περίπτωση σε μια χώρα που αρέσκεται να επαίρεται για το επιχειρηματικό δαιμόνιο των πολιτών της!

 28. Chris 1979 avatar
  Chris 1979 24/02/2013 21:54:54

  Συγχαρητήρια το ιδιαίτερα εύστοχο άρθρο..Δυστυχώς ο Δ.Τ δεν έχει περιοριστεί ούτε κατ'ελάχιστο.Τις προηγούμενες ημέρες ο κ.Πάγκαλος (ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες για τα χάλια μας) μίλησε πολύ σωστά συνδέοντας την ανάπτυξη με τον περιορισμό του δημοσίου και την άρση της μονιμότητας...Ότι άλλο λέγεται σχετικά με την ανάπτυξη είναι για καθυστερημένους....(να πέσει χρημα στην αγορά κλπ)
  Το μεγάλο γέλιο θα πέσει όταν θα πέσουν έξω στις εκτιμήσεις τους για τους φόρους ακινήτων...3.2 δις θέλουν ζήτημα αν θα πάρουν τα μισά...Θέλω Μάνο για υπουργο Δ.Μεταρ. αντί του αστείου Μανιτάκη....

 29. Γιωργος avatar
  Γιωργος 24/02/2013 22:00:19

  Το χρεος ,ο ΔΤ κλπ ειναι το μεγαλο κολπο για να αρπαξουν αυτο που εχουμε εμεις και δεν εχουν οι υπολοιποι Ευρωπαιοι ,η ΕΝΕΡΓΕΙΑ,οποιος την κατεχει κατεχει τον κοσμο και σιγα μην αφησουν την Ελλαδα να διαχειριστει ολο αυτο τον πλουτο,οσο για το χρεος ,ελειματα και ΔΤ αυτα τα ηξεραν πολυ καλα οταν μας δανειζαν και μας εβαζαν στο ευρω .Τα παντα ειναι ενα σχεδιο καλα στημενο εδω και 20 χρονια.

 30. euagelos avatar
  euagelos 24/02/2013 22:43:36

  Αυτοί όλοι οι "δανειστές" του πλανήτη, πως και δε φτωχαίνουν ρε παιδιά? Δεν υπάρχει ούτε για δείγμα χώρα να μη χρωστάει τα κερατά της. Τα παγκόσμια χρέη στα ύψη, η Ελλάδα δεν πληρώνει ποτέ, όλο τη δανείζουν, οι Έλληνες τεμπελιάζουν, δεν αποπληρώνουν τίποτα, με δανεικά πληρώνουν τα παλιά δανεικά και παρόλα αυτά οι "δανειστές" γίνονται πιο πλούσιοι. Ούτε ένας δε φτώχυνε τόσα χρόνια! Πράγματι, μάλλον αυτοί μόνο δουλεύουν σκληρά πάνω στη γη. Και πρέπει να κάνετε λιτότητα, έχετε χρέη πολλά, δεν παράγετε, πρέπει να μας δώσετε ότι χτίσατε τόσα χρόνια, πρέπει να μας δώσετε το πετρέλαιο, τις κόρες σας, τους γέροντες και τις συντάξεις.
  Λογικό, αυτοί δουλεύαν, εμείς ξαπλώναμε. Έχεις δει τοκογλύφο να δουλεύει το φτυάρι και το πηλοφόρι? Ή όταν διδάσκουν στα σχολεία ή όταν κάνουν το γιατρό στα νοσοκομεία? Δουλειά για 1 μύριο εργαζόμενους βγάζει ο καθένας.
  Κουνάω το κεφάλι δεξιά- αριστερά και ακούω μια κουδούνα. Κοιτάω γύρω μου βλέπω πρόβατα. Πάω να μιλήσω και ακούγεται μπεεε, μπεεε. Είναι σοβαρό γιατρέ?

  • akenaton avatar
   akenaton @ euagelos 25/02/2013 00:33:14

   Υπάρχει μια παγκόσμια φούσκα χρεών. Όλοι μας το ξέρουμε. Συνήθως τέτοιες φούσκες (αν και ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλη φούσκα στο παρελθόν) σκάνε με πάταγο. Πόλεμο ή παγκόσμιο "κραχ". Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πριν προλάβουμε να οργανώσουμε κατ' ελάχιστον τον παραγωγικό μας τομέα, θα ζήσουμε στην χώρα μας σκηνές που μονάχα σε ταινίες έχουμε δει οι γενιές των Ελλήνων που ζούμε αυτή την εποχή. Να μην μαντέψω και χειρότερα λόγω γεωπολιτικής θέσης. Κάποιοι επιμένουν πως οι απολύσεις ΔΥ αυξάνουν την ανεργία (σωστόν) χωρίς να λένε από που θα πληρώνονται αυτοί οι ΔΥ. Η μαύρη αίγα του ΙΤ έχει "στραγγίσει". Λεφτά δν φυτρώνουν στα δέντρα. Έχει κανείς καμιά σοβαρή ιδέα;

   • euagelos avatar
    euagelos @ akenaton 25/02/2013 11:47:47

    Θα το ξαναπώ, ίσως όχι για σένα αγαπητέ, αλλά για να ακούγεται συχνά: Μη μπερδεύετε τον πλούτο με το χρήμα. Το χρήμα δεν έχει τόση σημασία αλλά το ποιός το εκδίδει. Έχει τεράστια σημασία αυτό το σημείο! Είναι εργαλείο δημιουργίας πλούτου, όχι ο ίδιος ο πλούτος.
    Συμφωνώ απόλυτα, πρέπει να ξαναοργανώσουμε την παραγωγή. Σε ποιά βάσηόμως ? Με εξαγωγικό προσανατολισμό? Μα υπάρχει ύφεση διεθνώς που σημαίνει ότι η παραγωγή υπερβαίνει τη ζήτηση. Αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Τί μένει? Παραγωγή προσανατολισμένη στην εγχώρια ζήτηση? Αυτό δείχνει να έχει χρησιμότητα καθόσον υπάρχει έλλειμμα σε τρόφιμα, αγροτικά, κτηνοτροφικά προϊόντα. Σύμφωνοι? Πως θα το κάνεις τώρα? Μπορείς να βάλεις δασμούς στα εισαγώμενα τρόφιμα? Δε στο επιτρέπει η ΕΕ αφού κι αυτοί να πουλήσουν θέλουν ώστε να προστατέψουν τη δική τους παραγωγή και θέσεις εργασίας. Μάλιστα. Θέλεις να έχεις ανταγωνιστικότητα ώστε ακόμα και σε καθεστώς ανοιχτών συνόρων να προτιμάει ο πληθυσμός τα εγχώρια προϊόντα και να αποφεύγει τα εισαγώμενα? Παράγεις με σκληρό ευρώ άρα δεν μπορείς να ανταγωνιστείς αναπτυσσόμενες χώρες, ούτε καν τις πολυεθνικές της ΕΕ που εισάγουν από τρίτες χώρες και σου πουλάν προϊόντα με ετικέτα ΕΕ φθηνότερα από τα δικά σου. Ούτε αυτές παράγουν εντός ΕΕ. Αντ' αυτού στήνουν εδώ τα σούπερ μάρκετ τους και βγάζουν το κέρδος στο εξωτερικό λόγω ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων. Οι δικοί μας πατριώτες "επιχειρηματίες" παίρνουν την έδρα από εδώ και τη μεταφέρουν σε φορολογικούς παραδείσους οπότε τα κερδισμένα κεφάλαια διαρρέουν στο εξωτερικό και εδώ στεγνώνει από ρευστό.
    Συνοψίζοντας, μια λύση θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιλαμβάνει το πακέτο:
    α)δασμολόγηση των εισαγωμένων και ειδικά των πολυτελών,
    β)αύξηση της εγχώριας παραγωγής με ίδια μέσα, με στοχευμένες κινήσεις και διευκολύνσεις χωρίς παπανδρεϊκού και ευρωπαϊκού τύπου επιδοτήσεις που επιδοτούσαν απλώς την διαφθορά,
    γ)υποτίμηση του νομίσματος,
    δ)έλεγχος κινήσεως κεφαλαίων (απαγόρευση εξαγωγής κεφαλαίων αρχικά)
    ε)φορολογική αμνηστία στα επανεπενδυμένα στο εσωτερικό και στην παραγωγή κεφάλαια.
    στ)κατανόηση από όλους για την αξία της εθνικής ανεξαρτησίας, και της αξίας του διπλανού ως παραγωγού και ως καταναλωτή. Η δαπάνη του γείτονα πρέπει να είναι το δικό μας κέρδος και αντιστρόφως. Αν κερδίζει ο Τσιν και ο Φριτς και ο Γιουσούφ σε κάθε δαπάνη μας, πάμε χαμένοι.
    στ) κίνητρα για ανάσχεση της αστυφιλίας και της εργασίας προσανατολισμένης σε υπηρεσίες.
    ζ) ανάληψη ηγεσίας από ανθρώπους που πιστεύουν στις εγχώριες δυνάμεις, κάνουν αυτοκριτική και απολογισμό, είναι ολιγαρκείς και δεν κατηγορούν συνέχεια το λαό που κυβερνάν για τα χάλια που δημιούργησαν. Που προσπαθούν να ενώσουν και όχι να διχάσουν.

    Με βάση τα παραπάνω, πρέπει να καθορίσουμε την πορεία μας και να σκεφτούμε πως θα εξασφαλίσουμε στοιχειώδη ανεξαρτησία. Εντός ΟΝΕ? Τότε εντός. Εκτός? Τότε εκτός. Η γεωπολιτική θέση δημιουργεί σαφώς καταστάσεις πολύπλοκες αλλά όλοι οι μεγάλοι του πλανήτη προτιμούν επίσης σοβαρούς συμμάχους και όχι δειλούς υποτακτικούς. Αν η Ελλάδα διεκδικήσει την αξιοπρέπεια της σεβόμενη τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ίσα-ίσα που θα αναβαθμιστεί. Η εθελοδουλεία, ο ραγιαδισμός, η ιδιοτέλεια και τα σκανδαλώδη προσωπικά και κομματικά συμφέροντα των αδίστακτων πολιτικών και κρατικοδίαιτων επιχειρηματικών συμφερόντων δημιουργούν το πρόβλημα, όχι η γεωπολιτική μας θέση, οι εργαζόμενοι ή οι ξένοι γενικώς. Οι ξένοι κοιτάζουν τα συμφέροντά τους όπως είναι φυσιολογικό. Αν τους επιτρέψεις να σε λεηλατήσουν θα το κάνουν, όπως θα το κάναμε και εμείς στη θέση τους.

    Εν πάσει περιπτώσει, καλό θα ήταν να μελετήσει ο κ.Σαμαράς το "Παραμύθι χωρίς όνομα" της πρόγονής του Πηνελόπης Δέλτα. Ας γίνει ο "Συνετός" και όχι ο "Αστόχαστος" στη «Χώρα των Μοιρολάτρων».

    Σοβαρές ιδέες υπάρχουν. Σοβαροί και αξιοπρεπείς άνθρωποι που δε θα βάλουν μπροστά το στενό προσωπικό συμφέρον, και θα τις υλοποιήσουν προσπαθώντας να αφυπνίσουν το πλήθος, υπάρχουν?

    • akenaton avatar
     akenaton @ euagelos 25/02/2013 13:20:34

     Κάποια από αυτά που λέτε δεν μπορούν να γίνουν εντός ΕΕ και Ευρωζώνης. Μετά λόγου γνώσεως σας λέω ότι η πλειοψηφία όσων μετέφεραν την έδρα τους σε ξένη χώρα το έκαναν επειδή αν έμεναν εδώ θα έκλειναν λόγω φόρων, γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Σε πολλά από όσα λέτε πάντως έχετε δίκιο. Το κακό είναι πως οι διαπιστώσεις κάποτε πρέπει να γίνουν Πολιτικές. Και αυτό προς το παρόν δεν το βλέπω.

     • euagelos avatar
      euagelos @ akenaton 25/02/2013 15:03:00

      Υπονοείτε δηλαδή πως η υπάρχουσα ηγετική τάξη γνωρίζει τις λύσεις στα προβλήματα της χώρας αλλά αδυνατεί ή δε θέλει να τις εφαρμόσει και αντ' αυτού κάνει άλλα αντ' άλλων? Τότε αγαπητέ θέτεις πολύ σοβαρό ζήτημα για άλλου είδους προσέγγιση! Αυτή της απομάκρυνσής της έστω και με τη βία, πριν να είναι πολύ αργά.

 31. MCA. avatar
  MCA. 25/02/2013 00:48:31

  Θα ήταν ενδιαφέρον να αναλύσετε από ποιούς τομείς του δημοσίου θα πρέπει να απολυθούν οι 200.000 Δ.Υ.,καθώς και ποιοί δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να κλείσουν. Δεν αναφέρομαι σε Δ.Ε.Κ.Ο. ή οργανισμούς που θα ιδιωτικοποιηθούν, αλλά σε λοιπούς δημόσιους οργανισμούς, καθώς τόσο μεγάλος αριθμός απολυομένων, προϋποθέτει σίγουρα κλείσιμο κάποιον δημοσίων οργανισμών. Επίσης θα ήταν ενδιαφέρουσα η άποψη σας, πως μπορεί να γίνει κατάργηση του ΕΦΑΠΑΞ και των διπλών-τριπλών συντάξεων με νόμιμο τρόπο. Καταθέτοντας και εγώ την άποψη μου, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να πάψει να είναι ο κύριος στόχος των νέων. Προσοχή όμως να μην γίνουμε όπως παλιά, που όταν άλλαζε η κυβέρνηση άλλαζαν και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

  • akenaton avatar
   akenaton @ MCA. 25/02/2013 01:07:43

   Από το 1981 μέχρι το 2010 κάθε χρόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξάνονταν συνέχεια ώστε από 122.000 το 1981 να καταλήξουν 768.000 το 2010. Μιλάμε μονάχα για τον στενό δημόσιο τομέα, αν βάζαμε και τις διάφορες ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ θα φτάναμε άνετα στο 1.000.000. Εσείς αλήθεια, αν εξαιρέσετε την Υγεία και την Παιδεία, βρίσκετε βελτίωση στις υπηρεσίες που σας προσφέρονται από το ελληνικό δημόσιο που να συνάδει με αυτόν τον εξαπλασιασμό (!) των δημοσίων υπαλλήλων; Εγώ προσωπικά ΟΧΙ. Εννοείτε λοιπόν ότι με την εξαίρεση της Υγείας και της Ασφάλειας, από παντού θα μπορούσαν να απολυθούν υπεράριθμοι και άχρηστοι στην ουσία ΔΥ χωρίς να το καταλάβει καν ο έλληνας πολίτης (μην σας πω ότι μπορεί και να μας βγει σε καλό!). Μπορούν να φύγουν και πάνω από 200.000 κατά τη γνώμη μου χωρίς σκόντο στην "ποιότητα" των παρεχομένων (;) υπηρεσιών αλλά και αυτοί για αρχή καλά είναι!

   • MCA. avatar
    MCA. @ akenaton 25/02/2013 21:17:43

    Ευχαριστώ για την απάντηση σας.Στην υγεία και ασφάλεια θα πρόσθετα και την εκπαίδευση με πιθανή επιβάρυνση κάποιον ωρών στους δασκάλους και καθηγητές.Από τα γραφόμενα σας συμπεραίνω ότι δεν αναφέρεσθε τόσο σε κλείσιμο οργανισμών,όσο σε μείωση του προσωπικού τους.

  • akenaton avatar
   akenaton @ MCA. 25/02/2013 01:15:04

   Όσον αφορά εφάπαξ και συντάξεις, ο τρόπος δεν θα είναι νόμιμος. Η πτώχευση του εργοδότη ή παρόχου (Ελληνικό Δημόσιο) φτάνει ως δικαιολογία. Σάμπως είναι νόμιμο το μπαταχτσιλίκι που επιδεικνύει το κράτος προς τους προμηθευτές του; Αυτοί τουλάχιστον του έχουν πουλήσει τα προϊόντα τους, των άλλων οι κρατήσεις συνήθως δεν φτάνουν ούτε για τις μισές συντάξεις και εφάπαξ που παίρνουν. Αν θεωρείτε ότι είναι νόμιμο να ζητά το κράτος φόρο και τέλος επιτηδεύματος από έναν μικροεπαγγελματία που όντως βγάζει 10.000 το χρόνο (επειδή δεν μπορεί να βρει ποιός βγάζει παραπάνω) για να πληρώνει την σύνταξη των 2.500 ευρώ του ΔΥ ή του υπαλλήλου μιας ΔΕΚΟ, εγώ δεν το θεωρώ!!!

   • MCA. avatar
    MCA. @ akenaton 25/02/2013 21:12:58

    Νόμιμο δεν ξέρω εάν είναι,ηθικό πάντως δεν είναι σίγουρα. Επιτρέψτε μου όμως, να έχω μια μικρή ένσταση, όσον αφορά τις υπερκοστολογιμένες τιμές,με τις οποίες οι προμηθευτές προμηθεύουν το δημόσιο, και με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι επαγγελματίες,καθώς πολλές φορές, αντί να δηλώσουν το συνολικό ετήσιο εισόδημα τους, ΄΄μπερδεύονται΄΄ και δηλώνουν το μηνιαίο ως ετήσιο.Συμφωνώ μαζί σας ότι στο τέλος την πληρώνουν οι τίμιοι επαγγελματίες, καθώς και οι μικροεπαγγελματίες που όντως βγάζουν 10.000 τον χρόνο.
    Για το επίπεδο των μισθών στο δημόσιο,αλλά και τις συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα,το κράτος μπορεί νομιμότατα να τις ανεβοκατεβάζει όσο θέλει.Οι απολύσεις, νομίζω ότι μπορούν να γίνουν επίσης με νόμιμο τρόπο,εάν καταργηθούν οι θέσεις.Το ΕΦΑΠΑΞ όμως και οι διπλές τριπλές συντάξεις δεν μπορούν να καταργηθούν.Το ΕΦΑΠΑΞ μπορεί να μειωθεί ανάλογα με τις κρατήσεις, έντοκες βέβαια.Οι δε διπλές και τριπλές συντάξεις μπορούν να μειωθούν όπως και οι υπόλοιπες,αλλά και πιθανόν με μια επιπλέον κράτηση ως συνολικό εισόδημα..Όλα αυτά βέβαια εφόσον δεν καταλυθεί το κράτος.

    • akenaton avatar
     akenaton @ MCA. 25/02/2013 21:22:00

     1. Οι προμηθευτές φταίνε;;;;
     2. Ο θεσμός του αφάπαξ πρέπει να καταργηθεί. Οι "κρατησεις" υπέρ εφάπαξ να απαλειφθούν θεωρούμενες ως μείωση μισθού στο μέλλον. Οι ήδη σωρευμένες κρατήσεις για εφάπαξ να αποδοθούν στο τέλος της θητείας με επιτόκιο ίσο με το μέσο επιτόκιο ταμιευτηρίου.

     • MCA. avatar
      MCA. @ akenaton 25/02/2013 23:50:50

      1. Δεν ξέρω εάν φταίνε,πάντως για λύπηση δεν είναι.Όσο για τα ΄΄καλά΄΄παιδιά του δημοσίου που κανονίζουν τις ΄΄δουλειές΄΄,παραμένουν ατιμώρητα,με καταθέσεις σε εξωτικούς παραδείσους…
      2. Συμφωνώ μαζί σας.

 32. Χωρις Μασκα avatar
  Χωρις Μασκα 25/02/2013 01:06:15

  Προς Δεξιόχειρα συνέχεια.Τώρα που ξαναδιάβασα το τελευταίο σχόλιο σου
  είδα πως αναφέρεσαι σε πράσινη νομενκλατούρα.Δεν φαντάζομαι να εννοείς
  πως εκεί ανήκουμε οι περισσότεροι της κατηγορίας μου.Το 1976 που διορίστηκα βοηθός στο Πολυτεχνείο ήταν κυβέρνηση Καραμανλή.Ένα χρόνο μετά μετακόμισα αλλού γιατί ήταν κοντά ένα χιλιάρικο παραπάνω ο μισθός,άκρως αναγκαίο ποσό για μένα που είχα πατέρα επίσης "αμαρτωλό"κατ'εσένα Δημόσιο Υπάλληλο,που σπούδασε τα παιδιά του με θυσίες,{και που με συμβούλεψε να μην μπώ ποτέ στην ταλαιπωρία του Δημοσίου,δεν τον άκουσα},και δεν έρρεαν ποτέ τα αγαθά από τα μπατζάκια μου.
  Οι μηχανικοί εκείνη την χρυσή περίοδο δεν πηγαίνανε στο Δημόσιο ,γι αυτό
  ήταν εύκολα να βρείς δουλειά.
  Πάντως ένα έχω να πω.Μ'αυτά που λέτε θα διώξετε και τους τελευταίους οπαδούς του Σαμαρά που ανήκουν σαν και μένα στην μεσαία τάξη αυτού του τόπου.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Χωρις Μασκα 25/02/2013 13:14:56

   Συγχωρείστε με αλλά με προκαλείτε να γίνω ... κακός! Ακούμε πολλούς σαν κι εσάς να λέτε ότι θα φύγετε να πάτε αλλού. Ακούμε στρατιωτικούς να λένε ότι θα φύγουν να πάνε αλλού. Είναι αυτό επιχείρημα αλήθεια σε μια περίοδο που η χώρα κινδυνεύει με αφανισμό; Δηλαδή τι εννοείτε; Μην μας αγγίζετε εμάς γιατί δεν θα σας ψηφισουμε; Αλήθεια; Τρομάξαμε!
   Λέτε κάπου πως είσασταν πολιτευτής της ΝΔ. Και συγχρόνως στο ίδιο σχόλιο λέτε πως τρέμετε στην ιδέα να είμαι σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Ελάτε τώρα, εσείς είσαστε κομματάνθρωπος, όχι εγώ. Και σαν πολιτευτής ίσως (λέω ίσως) να βολευτήκατε και για κάποιο διάστημα σε "υψηλή" και προσοδοφόρα θέση του δημοσίου. Αλήθεια, με το χέρι στην καρδιά, βολευτήκατε;
   Akenaton

 33. Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 25/02/2013 01:26:02

  Πολύ ενδιαφέρον, και το άρθρο και η συζήτηση...

 34. Ρεαλιστής avatar
  Ρεαλιστής 25/02/2013 03:06:22

  Το Ελληνικό δημόσιο είναι το μικρότερο της Ευρώπης.Οι ΔΥ είναι μόλις 610.000 με μέσο μισθό 800ε. Να απολύσουμε 200.000 δεν γίνεται.Μόνο αστυνομικοί,στρατιωτικοί,εκπαιδευτικοί,πυροσβέστες,δικαστικοί,ιερείς είναι πανω 350.000

 35. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 25/02/2013 08:35:02

  Κατ'αρχάς το σχόλιο μου δεν αναφέρεται σε εσάς προσωπικά. Αμφιβάλει κανείς ότι εκτός από εσάς υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοί σας που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους αλλά σήμερα παίρνουν τουλάχιστον 1500 ευρώ, ίσως και διπλή σύνταξη λόγω ΤΣΜΕΔΕ, ενώ η ανεργία χτυπάει κόκκινο; Τα άνεργα παιδιά τους πάντως έχουν κομπόδεμα τη στιγμή που κάποιος άλλος νεαρός μηχανικός έχει τη διάθεση να εργαστεί με λιγότερα και τον απορρίπτουμε γιατί πρέπει οι μισθοί να είναι ανελαστικοί. Τέλος να είσαι σίγουρος ότι δεν τρέφω μίσος για κανέναν εκτός από εκείνους που υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών για να κυβερνήσουν. Επίσης είμαι σε συνεχή πόλεμο με τον ανορθολογισμό και τη δεισιδαιμονία.

 36. tak avatar
  tak 25/02/2013 08:47:17

  Επειδή εμείς εδώ και από την εποχή του Αλήπασα έχουμε ... παραδώσει για την εθνική υπόθεση, ας δώσει και κανένας άλλος...
  Όταν έχεις ακριβοπληρώσει όλα τα ταμεία, είναι άδικο να σου λένε τι και πώς και ποια θα είναι με το ζόρι η σύνταξή σου...
  Φίλε, όταν κάποτε κερνούσαμε καφέ, αυτούς που δεν είχαν να τον πληρώσουν και σήμερα τους βλέπουμε στο "Πόθεν Αίσχος τους" να δηλώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ακίνητα και άλλα διάφορα, πώς να μη κάνεις έστω ένα πικρόχολο σχόλιο για τη σύνταξή σου;

  • akenaton avatar
   akenaton @ tak 25/02/2013 12:44:16

   Το ξέρετε ότι το ξέρω πως έχετε δίκιο!

 37. Δάμων avatar
  Δάμων 25/02/2013 08:51:05

  H AΠΑΝΤΗΣΗ!!!,
  σε όλες τις παρλαπίπες περί δήθεν νέου παραγωγικού μοντέλου που ΘΑ εφεύρουμε εμείς για πρώτη φορά στη γή και ΘΑ εκπλήξουμε τους πάντες...
  Το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι να γίνει το νέο σχέδιο Μάρσαλ για να βγεί η Ευρωζώνη απο την κρίση, είτε με Ευρωομόλογα, είτε με τύπωμα Ευρώ και να δοθούν ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα στο λιανικό εμπόριο,τον τουρισμό και την οικοδομή. Το 2200 ΘΑ βρεθεί και το νέο μοντέλλο παραγωγής....

 38. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 25/02/2013 09:08:34

  Είναι απορίας άξιον πώς κάποιοι, δυστυχώς είναι πολλοί - κατάντημα της τριακονταετίας-, βάζουν πάνω απ'όλα τον εαυτούλη τους. Τον βάζουν δε υπεράνω και της λογικής και της αξιοπρέπειας. Έχουν ταυτίσει με λίγα λόγια το συμφέρον τους με το παράλογο καμιά φορά και με το παράνομο. 'Ο,τι έκανε δηλαδή - σε μεγαλύτερη κλίμακα ασφαλώς - ο....Βλαστός.
  Δεν μας ενδιαφέρει φίλε εάν εσύ δεν έχεις να φας και θες να δουλέψεις με λιγότερα. Εδώ ισχύει ο άγραφος κανόνας του αριστερού: Ή θα παίρνω 1500 ευρώ καθαρά, θα με ασφαλίσεις και θα μου δεώσεις εφ'άπαξ όταν έρθει η ώρα 80 χιλιάρικα at least ή δεν μπαίνει κανένας στο ΜΑΓΑΖΙ ΜΟΥ. Μα φυσικά και είναι μαγαζί μου, δεν είπαμε να κοινωνικοποιήσουμε τα μέσα παραγωγής; Εμείς κοινωνικοποιήσαμε ό,τι βρήκαμε, ό,τι αλώσαμε, ό,τι απέμεινε όρθιο. Και μην τολμήσει κανένας να ξεστομίσει κάτι διαφορετικό. Είναι σίγουρα απάνθρωπος, πικρόχολος, ένα φασιστοειδές, όργανο της πλουτοκρατίας και των τραπεζιτών. Στην πυρρά...
  Αγαπητοί μου ο καιρός που ο κάθε ορθολογιστής ως άλλος Γαλιλαίος παραδέχονταν ότι η Γή δεν γυρίζει για να μη χάσει τη ζωή του πέρασε ανεπιστρεπτί.
  Και όμως γυρίζει...

 39. Δάμων avatar
  Δάμων 25/02/2013 09:09:42

  Μ' άλλα λόγια αγαπητέ dim παραδέχεσαι οτι 1000 μεγαλοκαρχαρίες οδήγησαν όλο τον Ελληνικό λαό και αυτούς που δεν έφαγαν μία και που είναι η συντριπτική πλειοψηφία που δεν είναι Δ.Υ., στην καταστροφή.
  Γιατί 'εστω και άν έβγαλαν έξω 70 δις (+30 από αναλογούντες φόρους και τόκους) , ήτοι 100 δις, σημαίνει οτι αν αυτοί δεν έκαναν αυτό το έγκλημα, η Ελλάδα θα είχε χρέος το 2009 μόνον 200 δις , ήτοι 65-70% του ΑΕΠ , δεν θα είχε γνωρίσει την κρίση και θα βρισκόταν μέσα στις 5 καλύτερες οικονομίες της ΕΕ!!!
  Για να μη θίξουν αυτούς τους 1000 (ακόμα δεν άνοιξε η λίστα Λαγκάρντ) και με το πρόσχημα οτι "'εφαγαν" και οι Δ.Υ. αμοιβόμενοι λες και ήταν αλήθεια Ευρωπαίοι, οι λαμπροί μας Εθνοπατέρες κατέστρεψαν ΟΛΟΥΣ τους Ελληνες που δεν έφαγαν δεκάρα, και απλώς μείωσαν τα εισοδήματα των δικών τους Δ.Υ.
  Εχεις δίκιο τελικά αγαπητέ dim. Tώρα όλοι ξέρουμε ποιοί είναι οι ένοχοι και οτι οι κυβερνώντες αυτή τη στιγμή αποκλείεται να τους πιάσουν αφού είναι συνένοχοι...

  • dim avatar
   dim @ Δάμων 25/02/2013 16:00:21

   Λέω το εξής πολύ απλό... Λίγοι "φάγανε" πολλά, και πάρα πολλοί "φάγανε" λίγα... Αλλά σε απόλυτο νούμερο, αυτά που φάγανε οι πολλοί (έστω και από λίγο ο καθένας) είναι πολύ περισσότερα από αυτά που φάγανε οι λίγοι, και άρα το χρέος στο μεγαλύτερο ποσοστό του δημιουργήθηκε από αυτά τα «παραπάνω», τα «μη αναλογούντα στη παραγωγικότητα και στις ανάγκες θέσεων εργασίας στο δημόσιο» που «καρπώθηκαν 1.5 εκατ. μικρομεσαίες οικογένειες... Άρα ευθύνη έχουμε όλοι μας... Το 48% που επιβράβευε λογικές "Τσοβόλα δώστα όλα" και "λεφτά υπάρχουν", και "σταύρωνε" φωνές που θέλανε πάγωμα μισθών και αύξηση ορίων ηλικίας (Μητσοτάκη, Γιαννίτση, Καραμανλή), επιβράβευε αυτές τις λογικές σε μια βάση «συναλλαγής», πελατειακής σχέσης και άρα δεν είναι άμοιρο ευθυνών για το πώς φτάσαμε ως εδώ… Ήξερε πολύ καλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών ότι «υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών του»… Αλλά όταν έλεγα πχ στη πεθερά μου «Μα καλά δε βλέπεις ότι δε βγαίνει με τις αυξήσεις που δίνουν… Θα χρεωκοπήσουμε… Γιατί ψηφίζεις Παπανδρέου?»… «Έ, έχει ο Θεός παιδί μου… Μας έβαλε και την αδελφή μου στο δημόσιο, μας δίνει και αυξήσεις, κάτι θα βρουν για το μέλλον, καλά περνάμε τώρα γιατί να το αλλάξουμε?»…

   Τώρα από εκεί και πέρα… Εννοείται και να πιάσουμε όσους μπορούμε από τους καρχαρίες, και να γίνουν και δημεύσεις, διότι τα λεφτά που δόθηκαν σε μικρομεσαίους, μπορεί να δόθηκαν αδίκως και στη βάση «πολιτικής συναλλαγής» αλλά δόθηκαν νόμιμα…. Οι καρχαρίες θα υποστούν και ποινικές ευθύνες, οι «πελάτες» του 48% θα υποστούν «πολιτικές ευθύνες» με την έννοια ότι αναγκαστικά τώρα βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, διότι η οικονομία σε βάθος χρόνου δε χαρίζεται σε κανέναν… Η παραγωγικότητα μας για 50 χρόνια πχ, μας επέτρεπε να δώσουμε στο καθένα μέσο όρο 25.000 ευρώ ετησίως πχ… Εμείς επιλέξαμε να δώσουμε επί 30 χρόνια 30.000 ευρώ πχ στο καθένα (πήραμε δηλαδή παραπάνω , προκαταβολικά – «μπροστά»), και τώρα θα πρέπει για τα επόμενα πχ 10 χρόνια να δώσουμε 20.000 ευρώ, με την ελπίδα να αυξήσουμε και τη παραγωγικότητα μας για να μην αναγκαστούμε να δώσουμε και ακόμα λιγότερα….

   • Δάμων121 avatar
    Δάμων121 @ dim 25/02/2013 18:39:25

    Επιμένεις στα λάθη σου αγαπητέ dim. Λές :
    "τα «μη αναλογούντα στη παραγωγικότητα και στις ανάγκες θέσεων εργασίας στο δημόσιο» που «καρπώθηκαν 1.5 εκατ. μικρομεσαίες οικογένειες… Άρα ευθύνη έχουμε όλοι μας…

    Ακόμα κι αν ήταν σωστό το νούμερο 1,5 εκατ. που δεν είναι, ομολογείς οτι οι υπόλοιπες 1,5-2 εκατ. Ελληνικές οικογένειες που δεν καρπώθηκαν τίποτα έχουν την ίδια ευθύνη.
    Επίσης δεν καταλαβαίνεις οτι η ευθύνη ενός που "έφαγε" 50.000 είναι αμελητέα μπροστά στην ευθύνη ενός που έφαγε 100.000.000 από το δημόσιο χρέος!!!
    Και προσποιείσαι οτι δεν κατάλαβες αυτό που σου γράφω οτι τα 1000 αυτά άτομα αν τα είχαμε πιάσει και τους παίρναμε τα κλεψιμέικα, ακόμα κι αν όπως επιμένεις σε απόλυτο αριθμό τα 100 δίς που έφαγαν είναι μικρότερα απο τα 200 που μοιράστηκαν τάχα οι 1,5 εκατ. οικογένειες, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΑΙΝΑΜΕ στην κρίση .
    Και μη μου πείς οτι οι 1000 είναι εκλεκτοί και δεν πρέπει να τους πιάσουμε, αλλά οι 1,5 εκατ. οικογένειες είναι πλέμπα και καλά να πάθουν γιατί τότε θα σε έχουμε καταλάβει όλοι...

 40. Απορών avatar
  Απορών 25/02/2013 09:44:01

  Εύγε akenaton!

 41. Δάμων avatar
  Δάμων 25/02/2013 11:03:09

  Aγαπητέ Ακενατών, αν στόχος των "εταίρων" μας ήταν όντως να διορθώσουν τα στραβά της Ελλάδος και όχι να εξασφαλίσουν τα αφεντικά τους τους Τραπεζίτες, φορτώνοντας σε εμάς διπλάσιο χρέος και στα φορολογούμενα υποζύγια της Ευρώπης την εξόφλησή του, υπήρχαν πολλοί τρόποι να μειώσουν το χρέος μας κάτω από το 120% (Μέσα σε 5 λεπτά όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο Ρομάνο Πρόντι) . Βεβαίως ένας τρόπος θα ήταν αυτός που εφήρμοσε ο Σάλλας στην τράπεζά του. Αδεια για ένα εξάμηνο άνευ αποδοχών όλων των υπαλλήλων σε βάρδιες ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουγία της τράπεζας και μέσα στη χρονια να μειωθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας κατά 50%!!! χωρίς ν' ανοίξει μύτη.
  Ενας άλλος απλός τρόπος θα ήταν έκτακτος φόρος 1% για δυό τρείς μήνες στις εντός ΕΕ χρηματοπιστωτικές συναλλαγές υπερ σωτηρίας της Ελλάδος. Ομως στόχος τους δεν ήταν να ξεχρεωθεί, αλλά να χρεωθεί ακόμα παρισσότερο η Ελλάδα. Γι αυτό και στο μνημόνιο έγραψαν όρο να μην απευθυνθούμε σε τρίτους για δανεισμό.
  Αν η Ελλάδα έβρισκε τον τρόπο να αποφύγει τα Μνημόνια, θα αποτελούσε κοσμοιστορικό γεγονός που καμμιά άλλη χώρα απο τις δεκάδες που χρεωκοπούν και μπαίνουν στο ΔΝΤ δεν έχει μέχρι σήμερα καταφέρει....

 42. πολιτης avatar
  πολιτης 25/02/2013 11:08:38

  μαλλον σε αυτη τη χωρα πρεπει να παψουμε να πυροβολουμε τα ποδια μας. πρεπει να κινηθουμε στην κατευθυνση ευρεσης κι εφαρμογης της "μεσης οδου". επειδη ολοι χρειαζονται για να λειτουργησει μια χωρα οφειλουμε να βρουμε τη χρυση τομη για τον αριθμο των υπαλληλων του δημοσιου και τις δομες για τη λειτουργια του ιδιωτικου τομεα ωστε να καταστει παραγωγικος συνεπικουρουμενος απο το κρατος ωστε να παραξει προιοντα προστιθεμενης αξιας.
  δεν θεωρω οτι ριχνοντας καποιους στη πυρα θα λυθει κανενα προβλημα. καταρχην για να θεραπευσεις κατι πρεπει να κανεις διαγνωση για το τι φταιει. κι εμεις δεν εχουμε κανει καμμια διαγνωση με σοβαροτητα και αντικειμενικοτητα. το μονο που βλεπουμε εδω και 3-4 χρονια ειναι κραυγες, ανθρωποφαγια και αποσμασματικα σπασμωδικα μετρα να ισοσκελιστει ο προυπολογισμος.
  ολοι μας χρειζομαστε δασκαλους, αστυνομικους, νοσοκομους, γιατρους, στρατιωτικους, δικαστες κλπ κρατικους υπαλληλους.
  επισης οι υγιεις ιδιωτικες επιχειρησεις που θα παραγουν προιοντα και υπηρεσιες υψηλου επιπεδου με αγαστη συνεργασια και επικουρο το κρατος ειναι απαραιτητες.
  η απαντηση πως φτασαμε ως εδω ειναι μια: ειμαστε ολοι συνυπευθυνοι!!
  -υπεραριθμοι και αντιπαραγωγικοι ΔΥ.
  -υπεραριθμες και αναποτελεσματικες ιδιωτικες επιχειρησεις.
  -τρωκτικα κατασπαταλησης δημοσιου χρηματος.
  -κυκλωματα απομυζησης του επιδοτουμενου και παραγομενου πλουτου απαρτιζομενα απο επιορκους ΔΥ και πολυσχιδεις ιδιωτες....
  -ουσιαστικη ανυπαρξια κρατικων δομων, διαφανειας κι ελεγχου. ανυπαρξια καταλογισμου και γενικοτερο κουκουλωμα των παντων.
  -αναδειξης της πολιτικης "φιλιας" σε τροπο εξυπηρετησης ιδιων συμφεροντων εκατερωθεν......των εμπλεκομενων, με αποτελεσμα προαγωγης των λαμογιων και θαψιματος των ικανων και αριστων υποκαθιστωντας τους με τους αρεστους και προθυμους....για διεκπεραιωση των "υποθεσεων".

  τωρα πλεον που εχει βγει εν πολλοις το καπακι του βοθρου και τα αφοδευματα ρεουν στο δρομο οποιος επιμενει σε λογικες της μιας ή της αλλης πλευρας ειναι εκτος τοπου και χρονου ή επιμενει να εθελοτυφλει κυριαρχουμενος απο μονομερεια αδολη ή μη........

  η λυση ειναι μια και μοναδικη: συνθεση, συνεργασια και νηφαλιοτητα. η βελτιστη συνταγη ειναι το ζητουμενο. το ποναει κεφαλι κοβει κεφαλι δεν αποτελει λυση....
  θεωρω οτι τα πραγματα ειναι σε καλο δρομο αν και δεν λειπουν οι υπερβολες και τα λαθη, που ομως ειναι αναμενομενα κι αναποφευκτα.

 43. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 25/02/2013 11:13:42

  Η Ανάπτυξη έχει διττή διάσταση .Βελτίωση των Οικονομικών δεικτών μιας χώρας την οποία το άρθρο καταγράφει .Εχει όμως κυρίως KAI ποιοτική διάσταση την οποία το άρθρο παραγνωρίζει. Η διάσταση αυτή αφορά την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πολιτών και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω της αναδιανομής του Εισοδήματος.

  Τα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας είναι πολυ βαθύτερα
  -Α)Ανεπαρκής Πρωτογενής και Δευτερογενής Παραγωγή.Άμεση συνέπεια η δυσμενέστατη σχέση Εξαγωγών – Εισαγωγών και το επακόλουθο τεράστιο έλλειμμα του Εμπορικού Ισοζυγίου.
  β)Ο Τριτογενής Τομέας -Παραγωγή (Υπηρεσιών)-δεν είναι πλέον πλεονασματικός , δεν μπορεί να καλύψει το εμπορικό έλλειμα καθώς , Ναυτιλιακό,Τουριστικό και Μεταναστευτικό φθίνουν διαρκώς

  Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος οι αιτίες που παράγουν το αποτέλεσμα είναι παρά πολλές. Σταχυολογώντας μερικές αναφέρω την χαμηλή εμπορευσιμότητα των Ελληνικών προιόντων λόγω του ότι οι Επιχειρήσεις είχαν ανέκαθεν εσωστρεφή προσανατολισμό και χαμηλή ανταγωνιστικότητα.Η Χαμηλή ανταγωνιστικότητα με την σειρά της αποτελεί απόρροια παραγόντων όπως το το υψηλό κόστος παραγωγής .Να σημειωθεί ότι το εργατικό κόστος υπολείπεται κατά πολύ του ενεργειακού κόστους στην διαμόρφωση του κόστους παραγωγής

  Η Ελλειψη κεφαλαίων είναι ένας παράγοντας και σωστά επισημαίνεται.Υπάρχει και ένας ακόμα πιστεύω πιο σημαντικός η Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας .Μια ανασυγκρότηση η οποία μπορεί να φαντάζει δύσκολη όμως στην πραγματικότητα μέσα απο στοχευμένες δράσεις μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος. Τι Επικρατεί σήμερα: α)χαμηλή απόδοση των παραγωγικών συντελεστώνβ) ανυπαρξία εφαρμογής βασικών οικονομικών αρχών όπως η επίτευξη οικονομιών κλίμακας (μη ορθολογική χρήση των παραγωγικών συντελεστών και διασπορά τους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο) γ) αυπαρξία εκμετάλλευσης του συγκριτικού πλεονεκτήματος, δ)χαμηλό επίπεδο επιστημονικής γνώσης ε) στρεβλώσεις στην αγορά ζ)χαμηλή ποιότητα παραγομένων αγαθών

  Ο Υπερκερασμός της κρίσης θα προέλθει μόνο μέσα απο την αντιστροφή της πορείας που την προκάλεσε.Βασική αρχή την οποία και όποιος παραγνωρίζει σε μελέτη ή αναλυση του, θα επιφέρει νομοτελειακά την εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων.Είναι ο μόνος τρόπος και ο μόνος δρόμος για να χαραχθεί μια ορθρή στρατηγική εξόδου απο την Υφεση.

 44. GIL avatar
  GIL 25/02/2013 17:37:57

  Ο Αϊνστάιν είχε πει: "Δύο άπειρα υπάρχουν. Το σύμπαν και η ανθρώπινη ηλιθιότητα. Για το πρώτο έχω κάποιες αμφιβολίες".
  Συμβαίνουν τόσα πολλά μπροστά στα μάτια μας που καταστρέφουν την ζωή μας, την χώρα μας, την παγκόσμια οικονομία, τον πλανήτη ολόκληρο και εδώ κουβεντιάζουμε για επίορκους, για Δ.Υ, για διπλοσυνταξιούχους, για καθαρίστριες και για άλλα μικρολαμόγια που φυσικά υπάρχουν σε Δύση και Ανατολή.
  Μήπως θα έπρεπε να κουβεντιάσουμε κάποτε για την ανακεφαλεοποίηση των Τραπεζών-Ζόμπι? Ποιός πληρώνει και πόσο θα κοστίσει στους πολίτες?
  Μήπως πρέπει να κουβεντιάσουμε κάποτε για την Νομισματική Πολιτική της ΕΚΤ (αγοράζει σαβούρα) και την ανεπανάληπτη Πιστωτική Χαλάρωση(QE) που εξελίσεται με την δημιουργία ηλεκτρονικού χρήματος από το πουθενά,με την απίστευτη Μόχλευση που υπάρχει και τις συνέπειες που έχουν στην αντιμετώπιση της ύφεσης εδώ στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τεράστιο φαγοπότι μερικών δευτερολέπτων που γίνεται ισοδυναμεί με όλες τις σπατάλες και λαμογιές (πρέπει οποσδήποτε να παταχθούν αν και δεν θα γίνει τίποτε σοβαρό στο τέλος) που έγιναν στην χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Ας ζήσουν λοιπόν μερικές καθαρίστριες παραπάνω, κανένας άνεργος ή κανένας ανάπηρος ή και λίγοι παραπάνω ΔΥ. Η χώρα δεν έπεσε εξω από αυτούς και αυτό το γνωρίζουμε καλά όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ.
  Εμπρός λοιπόν, ας ασχοληθούν με κάτι πιο ουσιαστικό όλοι αυτοί που καθημερινά βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης και οι επίδοξοι πολιτικοί μας ή κυρίως οι καθηγητάδες μας (τώρα που τους δόθηκε η ευκαιρία να τους μάθουμε) και ας αφήσουν κατα μέρος τις πολιτικάντικες απόψεις που βολεύουν μόνοτα αφεντικά τους.

  • akenaton avatar
   akenaton @ GIL 25/02/2013 20:27:36

   Μήπως θα έπρεπε κανείς από την "έξυπνη" μεριά της κοινωνίας (εσείς ίσως;) να μας κάνει μια πραγματική ανάλυση έστω ενός από τα θέματα που θίγετε (με στοιχεία όμως) όπως και της επίπτωσής του στο οικονομικό μέλλον της χώρας, καθώς και των προτάσεων για την λύση του;
   Γιατί τέτοια γενικόλογα ερωτήματα είναι που τροφοδοτούν την αδράνεια και την στασιμότητα και κάνουν την βλακεία να μοιάζει και απέραντη και ανίκητη.

   • GIL avatar
    GIL @ akenaton 25/02/2013 21:06:09

    Αγαπητέ akenaton, νομίζω ότι καταλάβατε πολύ καλά αυτά που πολύ συνοπτικά περιέγραψα και δεν νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερες αναλύσεις οι οποίεςμάλλον θα συσκοτίσουν παρά οφελήσουν.
    Άλλωστε και γω τα έμαθα πριν από λίγες μέρες στο χωριό -τα διαπίστωσα βέβαια λίγο αργότερα- εκεί που οι άνθρωποι λόγω του καθαρού αέρα έχουν και πιο καθαρό μυαλό. Έτσι λοιπόν πράγματα που γνωρίζουν οι ''χωριάτες'' σε ευρεία κλίμακα, δεν είναι δυνατό να μην τα ξέρουν οι τεχνοκράτες, οι γραφειοκράτες και οι κοματοκράτες των Αθηνών.
    Τα θέματα αυτά είναι τόσο απλά στην κατανόηση, όσο αυτό που συχνά λέμε "τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια''.
    Αν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι σκύλος, τότε με γεια τους και με χαρά τους.

    • akenaton avatar
     akenaton @ GIL 25/02/2013 21:25:48

     Εγώ ισχυρίζομαι πως το άρθρο λέει ότι είναι "γάτα". Τώρα αν εσείς διαβάσατε "σκύλος", γράψτε λάθος!

 45. GIL avatar
  GIL 25/02/2013 20:40:29

  Πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται καθημερινά στα ΜΜΕ και στα διάφορα Blogs για τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό Δημοσίων υπαλλήλων (με όλες τις σχετικές περικοκλάδες για υψηλόμισθους, για τεμπέληδες, για αγράμματους, για επίορκους κλπ, κλπ).
  Δεν είναι βέβαια κακό να γίνεται κατά καιρούς μια τέτοια συζήτηση, αλλά η όποια συζήτηση και κριτική πρέπει να διαθέτει σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική βάση και να μην βγάζει απωθημένα, χολή, μίσος ή μια γενικότερη εμπάθεια κατά εργαζομένων, που πολλές φορές παίρνει καθαρά προσωπικά χαρακτηριστικά.
  Άλλωστε ας μην παραβλέπουμε το πραγματικό γεγονός ότι δεν υπάρχει Ελληνική οικογένεια που να μην έχει κάποιο από τα μέλη της να υπηρετεί στο Δημόσιο. (Δεν επιτρέπεται βέβαια από την συζήτηση να εξαιρούμε σκόπιμα το γιό μας, την κόρη μας ή τον αδελφό μας και να μιλάμε για τα παιδιά του γείτονα ή του συγχωριανού μας).

  Ο αριθμός των Δ.Υ στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερος από παρά πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α, O.E.C.D).
  Ανοίγοντας τα παρακάτω link θα βεβαιωθείτε πλήρως γιαυτό. Επιπλέον θα δείτε πόσος περίπου είναι ο καθαρός Δημόσιος Τομέας και πόσος είναι ο λεγόμενος ευρύτερος Δημόσιος Τομέας (που σε πολλές χώρες δεν υπάρχει ξεχωριστά από τον Δημόσιο).
  Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση αυτών των στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού από κανένα καλόπιστο πολίτη που τον απασχολεί αυτό το θέμα και δεν μπορεί κανένας να ‘’επιχειρηματολογεί’’ κατά το δοκούν με ‘’στοιχεία’’ που βρίσκει διάσπαρτα από εδώ και από εκεί

  http://www.oecd-ilibrary.org/sites/gov_glance-2011-en/05/01/gv-21-02.html?contentType=&itemId=/content/chapter/gov_glance-2011-27-en&containerItemId=/content/serial/22214399&accessItemIds=/content/book/gov_glance-2011-en&mimeType=text/html

  http://www.oecd-ilibrary.org/sites/gov_glance-2011-en/05/01/gv-21-01.html?contentType=&itemId=/content/chapter/gov_glance-2011-27-en&containerItemId=/content/serial/22214399&accessItemIds=/content/book/gov_glance-2011-en&mimeType=text/html

  Από τους πίνακες λοιπόν του Ο.Ο.Σ.Α προκύπτει ότι κατά το 2008, το 8% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας υπηρετούσε στον στενό Δημόσιο Τομέα (5.000.000 Χ 8% = 400.000 Δ.Υ) και το 13% εργαζόταν στο λεγόμενο ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (5.000.000 Χ 13% = 650.000).
  Εδώ βεβαίως μπορεί να γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για να διαπιστωθεί αν περισσεύει ή όχι προσωπικό και που περισσεύει αν κάτι τέτοιο ισχύει, χωρίς να παραβλέπουμε τις μεγάλες ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η χώρα (πολλά νησιά και ορεινά χωριά, φυλασσόμενα σύνορα κλπ).

  Από την άλλη πλευρά τώρα, αν δούμε συνοπτικά την επιχειρηματική (επενδυτική, αναπτυξιακή ή όπως αλλιώς πείτε το) κατάσταση της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια θα διαπιστώσουμε ότι υπήρχαν:
  Μερικές δεκάδες σοβαρές βιομηχανίες και ναυτιλιακές εταιρείες, μερικές εκατοντάδες σημαντικές εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις , κάποιες λίγες πολυεθνικές και ταυτόχρονα ένα σπάταλο κράτος που ασκούσε συνήθως αποτυχημένη και παραεπιχειρηματική δραστηριότητα.
  Από κει και πέρα σε ολόκληρη τη χώρα, δεκάδες χιλιάδες μικρομάγαζα, χιλιάδες αυτό ή ψευτο-απασχολούμενοι, χιλιάδες μικροαγρότες, χιλιάδες μεταπράτες, μεσάζοντες και αεριτζήδες, χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες, χιλιάδες εισοδηματίες εξ ενοικίων, χιλιάδες κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και μη, χιλιάδες άνεργοι και άνεργες και φυσικά δεκάδες χιλιάδες παραοικονομούντες και φοροφυγάδες.
  Δεν πρέπει να παραλείψω όλους αυτούς που ‘’ειδικεύτηκαν’’ στην εξαφάνιση των επιδοτήσεων, των επιχορηγήσεων και των κοινοτικών κονδυλίων πάντα με συνεργασίες και ‘’εξυπνες’’ πελατειακές σχέσεις.
  Αυτή περίπου ήταν η Ελληνική οικονομία τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια και γιαυτό φθάσαμε ως εδώ σήμερα.
  Αν λοιπόν δεν αλλάξουν πλήρως οι δομές, οι λειτουργίες, οι νοοτροπίες, οι αντιλήψεις και τα εύκολα συμφέροντα, η χώρα δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά και για όλα θα φταίνε οι Δ.Υ (μια πολύ καλή και κυρίως βολική άποψη για παρά πολλούς και κυρίως για αυτούς που την εκφράζουν συνειδητά για να αποκρύψουν τις ευθύνες τους και όλα τα υπόλοιπα).
  Όλα αυτά μόνο μια πραγματικά Φωτισμένη Ηγεσία μπορεί να τα επιτύχει, αφού όμως πρώτα εμπνεύσει και μπολιάσει το λαό, με λόγο και έργο.

  • πολιτης avatar
   πολιτης @ GIL 26/02/2013 09:22:52

   μαλλον θα συμφωνησω μαζι σας παρα με τον συντακτη της αναρτησης.

  • akenaton avatar
   akenaton @ GIL 26/02/2013 13:12:30

   Τώρα γίνατε σαφής! Ο "σκύλος" ήταν η πρόταση για απόλυση 200.000 ΔΥ. Σας καταλαβαίνω απόλυτα. Όμως πείτε μου, αφού στην Ελλάδα σχεδόν όλος ο ΙΤ κατά την γνώμη σας ήταν παρασιτικός και ο ΔΤ εκ των πραγμάτων δεν παράγει τίποτε, το ΑΕΠ της χώρας πόθεν ήλκε την προέλευσή του; Ένα ΑΕΠ που μας τοποθετούσε στις 30 πρώτες χώρες του κόσμου σημειωτέον.
   Όπως ζητάτε να μη ισοπεδώνεται ολοκληρος ο ΔΤ και προσπαθούμε να μην το κάνουμε αυτό όσοι ζητούμε τον εξορθολογισμό του, παρακαλώ να δείχνουν και οι φίλοι του αντίστοιχο σεβασμό στους ανθρώπους του ΙΤ που μόχθησαν και μοχθούν ακόμη ώστε να κρατιέται η χώρα στα πόδια της. Θα το ξαναγράψω, μπας και κάποιοι ΔΥ το εμπεδώσουν: τα χρήματα δεν βγαίνουν από τα ATMs. Και για να πληρώνονται τόσες δεκαετίες αδιαλείπτως τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εφάπαξ και τα δώρα τους, σήμαινε ότι κάποιοι αντίστοιχα στον ΙΤ, παρήγαγαν "ζεστό" χρήμα για την χώρα. Άσχετο αν, οι μεγάλες απαιτήσεις τους και η αμετροέπεια των πολιτικών πατρώνων αρκετών από αυτούς, οδήγησαν σε υπερβολές στις παροχές τους, που για να εξυπηρετηθούν, οδήγησαν τελικά την χώρα σε υπερδανεισμό και χρεοκοπία.
   Για το μέγεθος του ΔΤ σας παραπέμπω σε ένα άρθρο που ίσως σας λύσει κάποιες απορίες.
   http://lolgreece.blogspot.gr/2011/09/blog-post.html

   • GIL avatar
    GIL @ akenaton 04/03/2013 02:05:13

    Δυστυχώς όλες οι τράπεζες στη νότια και ανατολική Ευρώπη είναι χρεοκοπημένες,. Το ίδιο συμβαίνει στην Ιρλανδία, αλλά και πολλές πρώην μεγάλες τράπεζες στην Kεντρική Ευρώπη έχουν μεταβληθεί σε ζόμπι και επιβιώνουν μόνο και μόνο χάρη στην κυρίαρχη λογική που λέει ότι ‘’είναι πολύ μεγάλες για να τις αφήσουμε να κλείσουν’’.
    Τράπεζες με μοχλευμένα τα ίδια κεφάλαια τους 50 φορές δεν μπορεί να υφίστανται, πόσο μάλλον να λειτουργούν (μόνο για να δανείζοναι από την ΕΚΤ και να μην δανείζουν τις επιχειρήσεις και την αγορά).
    Στις ΗΠΑ οι τραπεζική μόχλευση δεν ξεπερνά το 10 με 11 και επιπλέον είναι γνωστό ότι μέσα σε τρία χρόνια το σύστημα καθάρισε, με το κλείσιμο περισσότερων από 600 τράπεζες.
    Αυτές που επιβίωσαν δανείζονται από την FED (από το χρήμα που δημιουργείται μέσω της QE) και στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος πάει στην αγορά και στην πραγματική οικονομία της χώρας αυτής.

    Στην Ευρώπη συμβαίνει το εξής καταπληκτικό (εκτός ηθικών αρχών αγοράς και εκτός κάθε οικονομικής θεωρίας) .
    Η ΕΚΤ αγοράζει σωρηδόν το σκουπιδαριό των ευρωπαϊκών τραπεζών –με δημιουργία ηλεκτρονικού χρήματος από το πουθενά- και το δίνει σχεδόν τσάμπα όλο πάλι στις τράπεζες.
    Αυτές δανείζουν –με το ίδιο τζάμπα ηλεκτρονικό χρήμα- τα κράτη με ένα καλό κέρδος (αυτά τα δάνεια και τους τόκους θα τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες).
    Την ίδια στιγμή τα κράτη χρεοκοπούν και λαοί τους δυστυχούν προς δόξα των τραπεζιτών και γενικότερα των διεθνών τοκογλύφων, με τις ευλογίες των Βρυξελών, της Φρανκφούρτης και του Στρασβούργου.
    Με τον απλό αυτό τρόπο διατηρούνται εν ζωή όλα τα τραπεζικά ζόμπι-κουφάρια και φυσικά το σύστημα δεν λέει ποτέ να ξεκαθαρίσει. Χώρια ότι του ετοιμάζουν και μια κεφαλαιοποίηση μέγκλα με κρατικά κεφάλαια (δηλαδή χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων) με το ωραιότατο και άκρως πειστικό ‘’επιχείρημα’’ ‘’ότι δεν μπορούμε να βγούμε από την ύφεση ή ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς τράπεζες’’. (σσ: από την ύφεση μπορούμε να βγούμε και ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο με υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα που διαθέτει ισχυρά ίδια κεφάλαια, υψηλές καταθέσεις και όχι δανεικά και αγύριστα χρήματα των φορολογουμένων. Είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρχει πλημμυρίδα κεφαλαίων και καταθέσεων που λιμνάζουν και επιθυμούν να επενδυθούν ).

    Τα χρήματα που δανείζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες (από την ΕΚΤ) καθώς και αυτά που τους δίνονται για ανακεφαλαιοποίηση (πλην των απολύτως αναγκαίων) δεν τα διοχετεύουν στην αγορά και στην πραγματική οικονομία, αφενός, γιατί υπάρχει πολύ κακή ψυχολογία σε ολόκληρη την Ευρώπη και μεγάλη επενδυτική άπνοια και αφετέρου, γιατί τα χρήματα αυτά επενδυόμενα εκτός Ευρώπης αποφέρουν πολύ περισσότερα κέρδη. Έτσι τα δανεικά κεφάλαια των Ευρωπαίων επενδύονται –από τις τράπεζες- σε χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ιαπωνία κ.α. Με την πολύ απλή αυτή μέθοδο κατευθυνόμενης μεγάλης κερδοφορίας προσδοκάται μεσοπρόθεσμα αφενός η απομόχλευση του Ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και αφετέρου η παραπέρα εξυγίανση του στο προσεχές μέλλον. Ως τότε βέβαια οι πολίτες θα πληρώνουν και φυσικά θα έχουν χάσει τα πάντα.

    Θα μου πείτε βεβαίως ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά γιατί υπάρχουν και τα κράτη. Εγώ θα σας απαντήσω ότι θα είχατε δίκιο αν τα κράτη (και οι ηγέτες τους) ήταν ενταγμένοι στην υπηρεσία των λαών τους. Δυστυχώς όμως σε ολόκληρη την Ευρώπη –όπως παλιά υπήρχε Φεουδαρχία στην υπηρεσία των ηγεμόνων- έτσι σήμερα υπάρχει η πτωχο-τραπεζοκρατία στην υπηρεσία της κλεπτοκρατίας και εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε την συνέχεια και τις επιπτώσεις της σε όλους και κυρίως στις λαϊκές μάζες .

 46. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 25/02/2013 20:41:58

  "Αυτό σημαίνει χοντρικά, ότι παρά την ανάπτυξη (αύξηση του ΑΕΠ) ακόμη και εκείνες τις χρονιές, είχαμε αυξημένο δανεισμό (ΧΡΕΟΣ) ώστε ο λόγος ΧΡΕΟΣ / ΑΕΠ να παραμένει σχεδόν σταθερός."
  Γράφετε, αγαπητέ Ακένατον.
  Αυτό δεν είναι παράδοξο. Απλά, η ανάπτυξη δεν επιτεύχθη με αύξηση του εμπορεύσιμου προϊόντος, αλλά της τσιμεντοποίησης.
  Επομένως δεν είχαμε ουσιαστικά αύξηση της προστιθέμενης αξίας και ούτε δημόσιες εισπράξης.

 47. akenaton avatar
  akenaton 25/02/2013 21:31:32

  ΚΑΙ κλείσιμο οργανισμών φυσικά. Είμαι βέβαιος πως δεν θα είχατε αντίρρηση να κλείσει ο Οργανισμός για την αποξήρανση της Κωπαίδος, ο Οργανισμός της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 1997 (νομίζω) ή ο Οργανισμός για Αθήνα 2004 για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων (!!!!!) οι οποίοι ακόμα "λειτουργούν" και μας κοστίζουν σε έξοδα και προσωπικό ......

  • MCA. avatar
   MCA. @ akenaton 25/02/2013 23:52:04

   Αυτοί δεν είναι οργανισμοί,είναι……

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.