#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/10/2010 05:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήματοςΤο μνημόνιο είναι ξεπερασμένο

Σχεδόν όλοι  συμφωνούν, ότι το μνημόνιο είναι  μια παταγώδης αποτυχία και οδηγεί τη χώρα σε ναυάγιο. Τελικά θα δικαιωθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου που μιλούσε για Τιτανικό!  Ηταν προφητικός!  Οι άνθρωποι  έπεσαν έξω σ’  όλες τις προβλέψεις τους! Αν δούλευαν σε μια ιδιωτική επιχείρηση,  θα είχαν ήδη απολυθεί!  Και εμείς ακόμα  τους παίρνουμε στα σοβαρά.

Έγραφα εδώ στις 22-4-2010:  «Σήμερα τα spreads ξεπέρασαν τις 500 μονάδες. Την Τρίτη το δημόσιο άντλησε 1,95 δισ. ευρώ, από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων με επιτόκιο 3.65% Την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία της 19ης Ιανουαρίου, το επιτόκιο ήταν 1,67%. Απλώς να υπενθυμίσω ότι στις 20 Οκτωβρίου 2009, το επιτόκιο ήταν μόλις 0,35%! Τι περιμένουν αλήθεια; Να φτάσουν τα spreads στις 1000 μονάδες; Θα μάθουμε πότε, πόσο μας κόστισε αυτή η σκόπιμη αναβλητικότητα του κ. Παπανδρέου; Πόσο πληρώνει ο ελληνικός λαός την «πολιτική εκπαίδευση», στην οποία μας υποβάλλει για να δεχθούμε την προσφυγή στο ΔΝΤ ως μονόδρομο και λύση σωτηρίας;.. Για όσους δεν τον έχουν ακόμα αντιληφθεί: ΔΝΤ σημαίνει μείωση του βιοτικού επιπέδου, δηλαδή φτώχεια. Επομένως, ό,τι και να λένε τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, όσο και να προσπαθούν να μας χρυσώσουν το χάπι, γρήγορα ο ελληνικός λαός θα συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της προσφυγής. Και θα είναι πρωτόγνωρες και δραματικές. . Ίσως πολύ πιο σύντομα απ’ ότι νομίζουμε, θ’ αρχίσει να ζητά μια άλλη διέξοδο!»

Το μνημόνιο ως δικαιολογία

Το ανησυχητικό είναι ότι με αφορμή το μνημόνιο αναπτύσσεται  μια λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Να μερικά παραδείγματα.  Μπορεί κανείς να διαφωνεί με τις απεργίες των οδηγών φορτηγών Δ.Χ. . Δεν μπορεί  όμως η κυβέρνηση να ποινικοποιεί το δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται και να αντιδρούν, όταν προδήλως έχουν εξαπατηθεί.

Δεύτερον, ο κ. Καστανίδης ετοίμασε ένα νομοσχέδιο, δήθεν για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης στα διοικητικά  δικαστήρια και καταργεί τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας! Κάτι τέτοιο δεν ξέρω αν το αποτόλμησε ούτε η χούντα! Ελπίζω να πρυτανεύσουν ώριμες σκέψεις για  να μην οδηγηθούμε σε  επικίνδυνα μονοπάτια.

Τρίτον, στο όνομα επίσης του μνημονίου φαλκιδεύονται συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα.  Καμιά οικονομική σκοπιμότητα ή ανάγκη δεν μπορεί να είναι πάνω από τον θεμελιώδη νόμο του κράτους μας.

Τέταρτον, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να  υιοθετεί ένα μοντέλο διακυβέρνησης  με συμβούλους οι οποίοι  δεν έχουν καμιά κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Αίφνης, επι της οικονομικής πολιτικής αποφαίνονται οι κύριοι Schioppa και Παπαδήμος. Στην  εξωτερική πολιτική ανατίθενται ρόλοι στον κ. Alex Rontos, και ποιος ξέρει τι άλλο γίνεται που αγνοούμε. Η Ελλάδα είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, δεν είναι ανώνυμη εταιρεία που προσλαμβάνει εξωτερικούς συνεργάτες, ούτε καταφεύγει σε  outsourcing.

Τέλος, όταν ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, ο ΔΣΑ καταγγέλλει το μνημόνιο ως αντισυνταγματικό, τι άλλη χρείαν μαρτύρων έχουμε;  Και είναι λυπηρό ότι γνωστοί νομικοί, ενώ ισχυρίζονται ότι το μνημόνιο είναι  αντισυνταγματικό, διαπιστώνουν ότι δε θα βρεθεί  δικαστήριο  να το ακυρώσει!  Όταν  γίνονται  τέτοιες εκπτώσεις,  να περιμένουμε τα χειρότερα.

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού;

Μέσα σ’ αυτό το εκρηκτικό τοπίο, η εμφάνιση του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, ήταν μια όαση ελπίδας.  Ακόμα και οι πλέον κακοπροαίρετοι συμφωνούν ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ.  κέρδισε τις εντυπώσεις.  Το πόσο  εξαρτάται από την κομματική σκοπιά που βλέπει κανείς τα γεγονότα.  Και οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν στα ίδια συμπεράσματα κατέληξαν. Το πρώτο  ερώτημα: Αρχίζει,  λοιπόν, η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού;   Να η πρώτη παγίδα που πρέπει να αποφύγει η Ν.Δ.!  Να παρασυρθεί σε μια λογική ότι τα πράγματα άλλαξαν και  η κυβέρνηση, όπου νάναι,  καταρρέει!  Και τα στελέχη της να ψάχνουν …ράφτες!

Η αλήθεια είναι ότι ανατροπή του πολιτικού σκηνικού δεν έχουμε, αλλά το ισοζύγιο των μετακινήσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, είναι υπέρ της Ν.Δ. και η διαφορά μειώνεται σταθερά.

Αυτή η εξέλιξη  είναι,  κατά τη γνώμη μου, το σημαντικότερο εύρημα των δημοσκοπήσεων!  Όταν η τάση αυτή παγιωθεί και αρχίσει να βαίνει αυξανόμενη, τότε θα αρχίσουμε όχι απλώς να μιλάμε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, αλλά για τη δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος υπέρ της Ν. Δ.  Μέχρι να γίνει όμως αυτό θέλει δουλειά πολλή!

Η αντιπολιτευτική τακτική

Ελάχιστοι ήσαν ικανοποιημένοι από την αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ.  «Υποτονική, με αργά αντανακλαστικά, άνευρη, αναποτελεσματική, ενίοτε και ανύπαρκτη»,  ήταν μερικά μόνο από τα επίθετα που, όλοι κατά καιρούς,  αραδιάζαμε. Και αίφνης, τα πράγματα άλλαξαν.  Η εβδομάδα που ακολούθησε τη εμφάνιση του Προέδρου στη ΔΕΘ ήταν η πρώτη πλήρης αντιπολιτευτική εβδομάδα. Δεν άφησαν τίποτα  αναπάντητο.  Ταχύτατη αντίδραση στην πρόκληση Σκυλακάκη,  συγκροτημένες και  άμεσες τοποθετήσεις του Προέδρου, αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ερμού (ο συμβολισμός είναι τεράστιος σ΄ αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία), παρέμβαση στα  φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, την περαίωση και την απεργία των φορτηγών Δ.Χ., τις δηλώσεις Schioppa, την επαναφορά της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.

Μια  επιθετική αντιπολίτευση, με ανηλεές σφυροκόπημα της κυβέρνησης και παράλληλη κατάθεση προτάσεων μπορεί και τη βάση της Ν.Δ να συσπειρώσει, κυρίως όμως να βρεί απήχηση σ’ όλο το φάσμα του εκλογικού σώματος.

Εδώ ελοχεύει ένας δεύτερος κίνδυνος.   Η αντιπολίτευση,  ως συνήθως είναι ανέξοδη. Δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα. Ετσι, τουλάχιστον, γινόταν μέχρι τώρα. Όταν, όμως,  έχει προηγηθεί το «λεφτά υπάρχουν», ο κόσμος δύσκολα  εμπιστεύεται! Γιατί έπαθε και δεν θέλει να  ξαναπάθει! Κανένας δεν θα κατηγορούσε τον κ. Σαμαρά, αν έλεγε ότι  το έλλειμμα θα μηδενιστεί το 2013!  Ακόμα και αν είναι εφικτό το 2011,  είναι  πολύ καλό για να είναι αληθινό!   Ο κ. Σαμαράς, για να αυξήσει τις πιθανότητές του να γίνει πρωθυπουργός πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας.  Και είναι ένας δρόμος δύσβατος.

Η ανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήματος

Η   δημιουργία  πλειοψηφικού ρεύματος προϋποθέτει την ανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήματος.  Η κατρακύλα του  κ.  Καραμανλή πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας, όταν απώλεσε το ηθικό πλεονέκτημα το οποίο όχι μόνο τον έφερε στην εξουσία το 2004, αλλά του έδωσε και τη νίκη το 2007.

Ένα μεγάλο βήμα έγινε στη Θεσσαλονίκη, με την αποκάλυψη της αφερεγγυότητας του κ. Παπανδρέου.  Το ισχυρό ατού της Κυβέρνησης παραμένει ακόμα ο πρωθυπουργός. Το προφίλ του έχει υποστεί ρωγμές, αλλά δεν έχει πληγεί   ανεπανόρθωτα. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να επιδιώξει μια διαρκή και εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με τον κ. Παπανδρέου. Με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία που αποτελεί προνομιακό πεδίο για το Πρόεδρο της Ν.Δ.  Δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Παπανδρέου θα δεχτεί, αλλά η φυγομαχία του θα καταγραφεί στην κοινή γνώμη. Και ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος φυγομαχεί.

Ένα τρίτο σημείο για τη Ν.Δ. είναι να κλείσει τις εκκρεμότητες με το χθές. Το δήθεν σκάνδαλο Βατοπεδίου φαίνεται πως  ήταν ο πολιορκητικός κριός για την αποδόμηση και την τελική πτώση του κ. Καραμανλή. Και στο θέμα αυτό ο χρόνος δουλεύει για τη Ν.Δ.. Δεν υπάρχει  λόγος να εκβιάσει τα πράγματα.  Η υπομονή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν όταν ήξερε γιατί περίμενε.

Ένα τέταρτο σημείο το  προαναφέραμε. Ο καθαρός λόγος και η συνέπεια. Επειδή τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, κανένας δεν περιμένει θαύματα από την μια μέρα στην άλλη. Μια ρεαλιστική πρόταση χρειάζεται για να σταματήσει  ο κατήφορος και να  ανθίσει  ξανά η ελπίδα.

Και με τη Ν.Δ. τι γίνεται;

Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που ο κ. Σαμαράς κάνει ένα βήμα μπροστά, βγαίνει κάποιος  σαν τον κ. Σκυλακάκη ή τον κ. Γιακουμάτο και υπονομεύει την προσπάθεια. Και χαλάει η εικόνα. Είναι  μια  χρόνια αρρώστια της Ν.Δ. Και δεν μπορείς να κάνεις κάθε μέρα διαγραφές.  Οι δηλώσεις, μεγιστοποιούνται  από τα γνωστά κέντρα, που εκ του μη όντος  στήνουν  ιστορίες …εμφυλίου πολέμου . Ουδεν αναληθέστερον. Απλώς κάποιοι, που βρίσκονται στα αζήτητα και έχουν ξεπεραστεί, προσπαθούν να κερδίσουν μερικά λεπτά δημοσιότητας. Τίποτα παραπάνω.  Αν θέλουμε να μιλήσουμε για εσωκομματική αμφισβήτηση, ας δούμε  την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη γνώμη μου ο κ. Σαμαράς έχει δυο λύσεις. Η μια είναι να τους αγνοήσει παντελώς.  Η  άλλη,  να δηλώσει από τώρα ότι, όταν κερδίσει την εξουσία θα σχηματίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στην οποία δεν θα συμμετέχει  κανένας από τους πρώην υπουργούς  που έδειξαν πρόδηλη ανεπάρκεια και ανικανότητα ή προκάλεσαν με την συμπεριφορά τους. Οι παρατάξεις έχουν συνέχεια, αλλά κανένας δεν έχει συμβόλαιο με τις υπουργικές καρέκλες.   Φαντάζομαι τις αντιδράσεις! Ναι, η επιλογή έχει ρίσκο, αλλά έτσι αφοπλίζεις την κριτική τους!

Το δέντρο και το δάσος

Στην  Ν.Δ. ίσως  κάνουν ένα στρατηγικό λάθος. Ασχολούμενοι  πολύ με τα εσωκομματικά, ενδέχεται να  απομακρυνθούν από  το ευρύτερο εκλογικό σώμα. Να βρούν το δέντρο, αλλά να χάσουν το δάσος.  Ελάχιστα αναδείχθηκε το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος του ΠΑΣΟΚ (περίπου το 20%) βλέπει με συμπάθεια τον Πρόεδρο της Ν.Δ.

Η κρίση πλήττει  τους έλληνες ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων. Και  μια άλλη πολιτική, που δίνει διέξοδο μας  αφορά  όλους. Επομένως, ο κ. Σαμαράς  δεν πρέπει να λειτουργεί   ως αρχηγός της Ν.Δ. , αλλά ως  εν δυνάμει πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Να οικοδομήσει  κοινωνικές συμμαχίες.    Μέχρι τις περιφερειακές εκλογές αναμένεται να οργώσει την Ελλάδα. Θα κερδίσει από  την επικοινωνία με το λαό.  Παράλληλα, όμως, πρέπει να αναλάβει  και  πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν την πρωθυπουργική του εικόνα.

Τέλος, η διαδρομή αυτή έχει ένα στόχο. Την αλλαγή  κυβέρνησης.  Ναι,  ο κ. Παπανδρέου διαθέτει ακόμα την δεδηλωμένη. Όμως,  ακολουθεί  μια πολιτική που  δεν έχει εγκριθεί από το εκλογικό σώμα. Αν πάρει  νέα μέτρα, που θα υποχρεωθεί να τα λάβει, απαιτείται νωπή λαϊκή εντολή.  Με άλλα λόγια, εκ των πραγμάτων, τίθεται ζήτημα  πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορέσει για πολύ καιρό ακόμα να το αποφεύγει.  Αν το κάνει  δύσκολα θα πείθει ότι έχει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας.  Αν καθυστερήσει μπορεί να γίνει μέρος του προβλήματος και όχι  η λύση του.

Κώστας Ροδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. effie B. avatar
  effie B. 02/10/2010 06:39:58

  Κωστα,
  μηπως καναμε μεταγραφη τον Παπαντωνιου και δεν το ξερω?
  Αυτη την ωρα στο Mega δηλωνει ποσο λαθος ειναι το μνημονιο και επαναλαμβανει γραμμα- γραμμα, λεξη-λεξη, το σχεδιο Σαμαρα για εξοδο απο το μνημονιο και την υφεση, ως τη μονη λυση!!!!!!!!
  Η αποδομηση του ΓΑΠ και της "ανοητης" πολιτικης του ειναι εξαιρετικα πιο γρηγορη απ'οτι και οι ιδιοι φανταζομασταν!!!
  Εχεις λοιπον δικαιο: Εσο ετοιμοι!!!!!!!

  • Y. avatar
   Y. @ effie B. 02/10/2010 09:35:36

   Γλείφει για την επόμενη μέρα (ίσως ονειρεύεται θέση τμηματάρχη, στο ΥπΟικ)

 2. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 02/10/2010 06:45:33

  Effie B,
  Να μας λείπουν τέτοιες μεταγγραφές!
  Σε λίγο με το μνημόνιο θα αρχίσει να διαφωνεί και ο κ. Παπακωνσταντίνου.

 3. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 02/10/2010 06:59:24

  Μια διευκρίνηση.
  Το άρθρο αυτό γράφτηκε τν Παρασκευή, άρα δεν είχα υπόψιν μου την βαρυσήμαντη τοποθέτηση Καραμανλή,

  Είναι δήλωση Καραμανλη, ας το ξεκαθαρίσουμε. Ούτε σχόλια, ούτε κύκλοι, ούτε σκέψεις. Δήλωση Καραμανλή.
  Ποιό είναι το μήνυμα:
  1. Αυτό που είχε δηλώσει ο Καραμανλής και μάλιστα με αυστηρό ύφος μετά τις εκλογές ό,τι όποιος τορπιλίσει την ενότητα της παράταξης θα έχει να κάνει μαζί του, το έκανε πράξη. Και το μήνυμα αυτό απευθύνεται και σ' αυτούς που έφυγαν και σ' αυτούς που σκέφτονται να φύγουν και σ' εκείνους που έμειναν.

  2. Ολοι αυτοί, εντός και εκτός, που άρχισαν να ανησυχούν επειδή ο κ. Σαμαράς σήκωσε ανάστημα μετά τη ΔΕΘ, και ξεκίνησαν την ανοικτή υπονόμευση, ποντάρισαν στη σιωπή Καραμανλή. Με απλά ελληνικά την πάτησαν! Ο Καραμανλής μπορεί να σιωπά ακόμα για τις αήθεις επιθέσεις εναντίον του προσώπου του, ευτυχώς δεν έκανε το ίδιο για την παράταξη.

  3. Είναι προφανές, οτι το θέμα της ενότητας της Ν.Δ. έκλεισε χθές και μάλιστα ερμητικά.

  4. Είναι επίσης προφανές ότι ο Καραμανλής εκτιμά πώς η Ν.Δ. βρίσκεται σε νικηφόρα πορεία και όταν βρίσκεσαι σε νκηφόρα πορεία στρατεύεσαι πίσω από τον αρχηγό και αυτός σήμερα είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

  5. Ολοι αυτοί που έρριξαν τόνους λάσπης κατά του Καραμανλή, θα ψάχνου να βρούν που να κρυφτούν όταν αποφασίσει να μιλήσει εφ' όλης της ύλης.

  Τέλος, μετά τη χθεσινή παρέμβαση Καραμανλή η εσωστρέφεια πρέπει να τελειώνει.

  • pikras57 avatar
   pikras57 @ Κώστας Ροδινός 02/10/2010 14:07:35

   Κώστα εύστοχη η διαπίστωσή σου!
   Αλλά νισάφι, κάθε φορά που το Σύστημα ...αγριεύει, ο ΚΚ θα πρέπει να δηλώνει ότι δεν είναι ελέφαντας?

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ pikras57 02/10/2010 14:12:47

    Θεωρώ ο,τι αυτό το παιχνίδι τελείωσε ή καλύτερα το δοκίμασαν αλλά δεν βγήκε!

 4. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 02/10/2010 07:07:59

  Ο φίλος Ν.Ζ, σε άλλο άρθρο, έγραψε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σχόλιο για το θέμα που ανέκυψε με την πρόταση Σαμαρλα για μηδενισμό του ελλείμματος το 2011. Την παραθέτω αυτούσια γιατί νομίζω ότι πρέπει να γίνει κτήμα όλων.


  "Πολύ εύκολα μάθαν κάποιοι να υποχωρούν σε κάθε προπαγανδιστική αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αυτά που λέει για το μηδενισμό του ελλείμματος είναι αντεπίθεση όταν βρέθηκαν στριμωγμένοι, μετά τη Θεσσαλονίκη.
  Αν ήταν “μη ρεαλιστικό” τότε γιατί δεν το “ανακάλυψαν” μετά την 7η Ιουλίου, όταν το είχε πεί ο Σαμαράς στο Ζάππειο ακριβώς το ίδιο; Κι όταν το επανέλαβε σε διάφορες συνεντεύξεις του από τότε;
  Λοιπόν, τώρα η Ιρλανδία, υπόσχεται να μειώσει το έλλειμμα από 32% σε κάτω από 3% μέσα σε τέσσερα χρόνια!!!
  Γιατί, τάχα, είναι “μη ρεαλιστικό” να μειωθεί το έλλειμμα από 9,9% στο μηδέν μέσα σε δύο χρόνια;
  Γιατί;
  Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ αντιδρώντας σπασμωδικά έχει μπεί σε μια συζήτηση που ΔΕΝ το συμφέρει. Γιατί πρέπει να παραδεχθεί ότι με τη δική του Πολιτική (του Μνημονίου) το έλλειμμα δεν θα μηδενιστεί ούτε το 2013, ούτε το 2014, ούτε το 2015, ούτε ΠΟΤΕ!
  Κι αν δεν μηδενιστεί το έλλειμμα τότε δεν θα πάψει να ανεβαίνει (τουλάχιστον σε απόλυτα νούμερα ούτε το χρέος.
  Και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να τους γυρίσει το εξής επιχείρημα: Ωραία αν ο μηδενισμός σε 18 μήνες σας φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξος, πέστε μας εσείς πότε νομίζετε ότι μπορεί να μηδενιστεί; Γιατί εσείς επιβάλλετε τη χειρότερη λιτότητα που έχει επιβληθεί ποτέ και δεν μηδενίζετε κάν το έλλειμμα. Χώρια που αυξάνετε και το χρέος!
  Είναι πολύ εύκολο για τη Νέα Δημοκρατία να τους γυρίσει την κουβέντα. Οπότε αντι να συζητάνε ΑΝ μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα σε 18 μήνες, να συζητάνε υποχρεωτικά ΓΙΑΤΙ το ΠΑΣΟΚ μετά από 4 χρόνια λιτότητας θα εξακολουθήσει να βγάζει ελλείμματα και να μεγαλώνει το ήδη αβάστακτο χρέος.
  Φτάνει για μια μόνο φορά η ΝΔ να περάσει κι αυτή στην αντεπίθεση, κι όχι να “μαζέψει τα βρεμένα” όπως εισηγούνται κάποιοι, κατά τα άλλα καλοπροαίρετοι.
  Μη μας κάνουν “μπουουου” και λακάμε παιδιά.
  Έλεος πια.
  Το ΠΑΣΟΚ έχει μάθει τον κόσμο να γουστάρει τους “θαυματοποιούς”.
  Κι αν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ προβάλλει το Σαμαρά ως “θαυματοποιό”, τόσο το χειρότερο για το ΠΑΣΟΚ.
  Ας τους πολεμήσουμε κάποτε με τα όπλα τους. Κι όχι να φυγομαχήσουμε ξανά κατά το (κακό) συνήθειό μας."

 5. νεφέλη avatar
  νεφέλη 02/10/2010 07:22:27

  Μετά την εμφάνιση του Αντώνη στη ΔΕΘ και την ουσιαστική παρέμβαση Καραμανλή, όσοι στρατεύονται ή σκέφτονται να στρατευτούν στο άρμα της Ντόρας, θα προβληματιστούν πολύ...΄

  Το φημολογούμενο κόμμα υπο δημιουργία της Ντόρας, χάνει συνεχώς εδάφη.΄
  Γι΄αυτό και πύκνωσαν πάλι κι οι εμφανίσεις της στην ΤΒ.... (τι εκπροσωπεί και πρέπει να μας την εμφανίζουν συνέχεια;...κι η Σακοράφα είναι ανεξάρτητη και δεν την βλέπουμε πουθενά!)

  Επίσης επανέρχονται (από τα ΜΜΕ, το ΛΑΟΣ,...) τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προσωπικοτήτων κλπ μείξεων, αρκεί κάπου να βρεθεί ρόλος για το Μητσοτακόσογο!

  Προχωράει το ποτάμι, ορμητικά κι οι παραπόταμοι στερέψαν....

 6. kiki avatar
  kiki 02/10/2010 07:26:43

  Ροδινε,
  Εχεις απολυτο δικιο,με αυτα που γραφεις ,και ειδικα με την διευκρινιστικη συμπληρωση.Πολυ καλο ,και εξηγεις τα πραγματα,ετσι οπως ειναι.
  Οι αναφορες για επανοδο ΚΚ,στην ΝΔ,ειναι δημιουργημα της προπαγανδας του Μαξιμου.Αυτη η παραπληροφορηση και ο αποπροσανατολισμος,απο τα τρεχοντα θεματα της οικονομιας,και της κοινωνιας,ειναι συνηθης τακτικη του ΛΑΣΟΚ,απο γεννεσεως του.Στα χρωματοσωμματα των Γαπιτων,ειδικα πρεπει να ερευνηθει αν εχουν συγγενεια με τον Γκαιμπελς.Δυστυχως η ΕΕ,ειναι αλλο ενα κεντρο παραγωγης φασιστικων νομων και ντιρεκτιβων.Χθες ακουσα την Κανελη,οτι περνουν νομο για απαγορευση συγκεντρωσεων,και συλλαλητηριων.Οσους αντιστεκομαστε στην παγκοσμια διακυβερνηση,προσπαθουν να μας τσακισουν.Αφωνος ο Χατ...,οταν ειπε η Κανελη,η οποια χτες ηταν πολυ καλη,οτι μας οδηγουν σε εμφυλιο,για να γλυτωσουν αυτοι και τα εξαπτερυγα τους στα οποια συμπεριλαμβανεται και ο ιδιος.
  Το καθαρο προσωπο του Σαμαρα,ενοχλει και προσπαθουν με διαφορα μεσα,να το σπιλωσουν.
  Ειμαι σιγουρη οτι θα ειναι ,ο πρωτος ,που θα καταφερει να συσπειρωση νεοδημοκρατες και ανεξαρτητους αριστερους,σε εναν αγωνα εναντιον της εξαρτησης της χωρας μας απο ξενες δυναμεις,απο τους προδοτικους χειρισμους του ΓΑΠ,και της παρεας του.
  Ναι,να βγει μαχητικα να μας αναπτερωση το ηθικο,να μας δωσει μια ελπιδα,για μας για τα παιδια μας,για την ανεξαρτησια της χωρας μας.
  Ελπιζω να δικαιωθουμε στις προσδοκιες μας ,γιατι δεν εχουμε και τιποτα αλλο.
  Οσο για τους νεοδημοκρατες βουλευτες που βγαινουν και μιλουν συνεχεια,και για αυτους πισω εχεει η αχλαδα την ουρα.

  • oxoxo avatar
   oxoxo @ kiki 02/10/2010 08:03:45

   Η προσπάθεια παραπληροφόρησης και δημιουργίας εσωστρεφούς κλίματος στη ΝΔ δεν έχει όρια. Τα "παπαγαλάκια" σγτην εφημερίδα "Μακεδονία" χθες ενόψει της επίσκεψης Σαμαρά στα Γρεβενά έγραφαν για τη δυσαρέσκεια κι αποστασιοποίηση του δημάρχου κ. Νούτσου καθώς δεν ορίσθηκε αντιπεριφερειάρχης υπό τον κ. Δακή. Η φωτογραφία της εδώ ανάρτησης, που είναι απ' τη χθεσινή επίσκεψη του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ στα Γρεβενά τον δείχνει (ο ψηλός αριστερά) στην πρώτη γραμμή εύχαρι και μιλά από μόνη της.
   Σωστά ξεκίνησε ο Σαμαράς τις περιοδείες του στην περιφέρεια. Με λόγο κρυστάλλινο κι απλό να ακούσει για να κατανοήσει ο κόσμος ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Άλλη οικονομική πολιτική κι άλλες προοπτικές για τη χώρα.

 7. aris. A avatar
  aris. A 02/10/2010 07:31:17

  Κώστα το μεγάλο πρόβλημα του Σαμαρά είναι να σηκώσει από την καρέκλα να πάνε να ψηφίσουν οι Νεοδημοκράτες που δεν πήγαν πέρυσι τον Οκτώβριο.

  Εκεί χρειάζεται πολύ δουλειά. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει για τα παιδιά ηλικίας 18-30 ετών που απογοητεύτηκαν από την διακυβέρνηση Καραμανλή.

  Η ανάλυση είναι σωστή αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει μέχρι τον Ιούνιο λόγω της οικονομικής κρίσης που εντείνεται.

  Δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τα προηγούμενα χρόνια είχαν υπερδανειστεί για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις καταρρέουν επειδή λόγω της πτώσης τζίρου αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

  Νοικοκυραίοι άνθρωποι χάνουν περιουσίες και κόπους μιας ζωής.

  Εκτός από τα τρια μεγάλα γκρουπ κατασκευαστικών εταιρειών όλες οι άλλες η μια μετά την άλλη σφραγίζουν επιταγές λόγω αδυναμίας του δημοσίου να πληρώσει εργασίες που έχουν κάνει.

  Αντίστοιχα αυτές μεταφέρουν το πρόβλημα στους προμηθευτές τους.

  Για το λιανεμπόριο δεν το συζητάω τι γίνεται. Σε λίγο θα βαρέσουν κανόνι ονόματα που δεν φανταζόμαστε.

  Οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται και περιλαμβάνουν πλέον και ανθρώπους πάνω από τα πενήντα.

  Εαν γίνουν συγχωνεύσεις στις τράπεζες σημαίνει μαζικό κλείσιμο υποκαταστημάτων.

  Η χώρα με την απουσία παραγωγικών μηχανισμών και σοβαρών υποδομών είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

  Κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν οι άνθρωποι που μπαίνουν στο περιθώριο.

  Η χώρα δεν χρειάζεται απλά οικονομικό σχέδιο.

  Χρειάζεται ανανέωση και επανάσταση παντού.

  Χρειάζεται όραμα και προοπτική για να ξεκινήσουμε πάλι οι Ελληνες να αναστηλώνουμε την πατρίδα μας.

  Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από την μεταπολίτευση και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

  Τότε η Ελλάδα είχε διεθνή υποστήριξη ενώ σήμερα είναι στο μάτι του κυκλώνα.

 8. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 02/10/2010 07:39:12

  Αρη,

  Τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφεις.
  Απλά να συμπληρώσω κάτι.

  Η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι εξελίξεις μπορούν να μας προκύψουν, ανά πάσα στιγμή, ακόμα και από ένα τυχαίο περιστατικό.

  Για αυτό ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να είναι έτοιμος.

 9. Νίκος avatar
  Νίκος 02/10/2010 08:13:10

  Κ. Ροδινέ, συμφωνώ και 'γω με την ανάλυση.
  Θα προσθέσω μόνο ότι ο Σαμαράς πρέπει:
  1) Να προσεταιριστεί τουλάχιστον 1-2 μεγάλα ΜΜΕ όχι προπαγανδιστικά όπως κάνουν οι γκαιμπελοδίαυλοι του ΜΕΓΑ κ.α., αλλά όπου με απλό και κατανοητό λόγο θα εξηγούν σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες
  2) Να βρει τρόπο να απαλλαγεί απο υπομετριότητες τύπου Γιακουμάτου κ.α. αλλά δίχως να δοθεί τροφή στα σκυλόψαρα του καθεστωτικού γκαιμπελισμού.
  3) Να ορίσει την ΟΛΗ στρατηγικη για τον Ελλαδικό γεωστρατηγικό χώρο.
  Το διατυπώνω εδώ και πολύ καιρό. Ο Αγαιακός υποχωρητισμός του ΠΑΣΟΚικού κράτους, διότι περι τούτου πρόκειται, δεν θεριεύει μ'ονο το εξ' ανατολών θηρίο αλλα υποσκάπτει και την εμπιστοσύνη των ΝΑΤΟ για την θέληση και ικανότητα του Ελλαδικού κράτους να ελέγχει την ευρεύτερη περιοχή του. Μας αρέσει ή μη, το ΝΑΤΟ ελέγχει την Μεσόγειο και γεγνικότερα τις θαλασσιες οδούς, και η ιστορία διδάσκει ότι όποτε το αγνοήσαμε αυτο, το πληρώσαμε ακριβα (βλέπε Μικρασιατική καταστροφή).
  4) Τέλος, πρέπει να μας πεί πως, μακροπροθεσμα, θα αποκεντρώσει την χώρα απο το αδηφάγο και καννιβαλικό Αθηναϊκό "κράτος εν κράτει". Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε και πάλι ως κράτος-πόλη στον συγχρονο κόσμο. Υποπτεύομαι ότι η Αθήνα δεν ενδιαφέρεται για την περιφέρεια διότι δεν έχει πλέον συμφέροντα να υπερασπιστεί εκεί. Η 'αρχουσα πολιτική ελιτ λίγα έχει να χάσει αν, ω μη γένοιτο, η Δυτική Θράκη τουρκοποιηθεί. Να θυμάστε τι λένε, ακόμα, για την Κύπρο. Ας είναι καλά οι ξένες κουτάλες γι' αυτό.
  Καλημέρα σε όλους.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Νίκος 02/10/2010 10:53:25

   Πιστεύω ότι σύντομα τα "μεγάλα" ΜΜΕ θα σπεύδουν να τον προσεταιριστούν αυτά και όχι ο Σαμαράς αυτούς.

   Πρόκειται για λύκους που δεν μπορείς να τους εμπιστευτείς. Απόδειξη, ο Καραμανλής. Τον γλείφανε όταν ήταν ισχυρός και μόλις βρήκανε ευκαιρία, όρμησαν και τον κατασπάραξαν.

   Ένα πράγμα πρέπει να κάνει ο Αντώνης με τα "μεγάλα" ΜΜΕ: Να τα κλείσει. Με κάποιο εύχσημο τρόπο να τα κλείσει. Θα είναι η πρώτη και κυριότερη συνεισφορά του στη χώρα, η βάση για να μπορέσει να κυβερνηθεί σωστά.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Επώνυμος 02/10/2010 11:12:49

    Δεν ειναι δυσκολο αυτο.Αρκει να μην τους δωσει φοροαπαλλαγες και ειδικες διαταξεις με αγγελιοσημα κλπ.Ουτε χρειαζεται καμμια λογοκρισια.Αρκει η εφαρμογη των νομων οπως για ολες τις Α.Ε. και η κανονικη φορολογια.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 02/10/2010 11:18:00

    Ω ναι...

   • νεφέλη avatar
    νεφέλη @ Επώνυμος 02/10/2010 12:45:38

    Επώνυμε

    Εισηγείσθε....."τα “μεγάλα” ΜΜΕ: Να τα κλείσει.Με κάποιο εύχσημο τρόπο να τα κλείσει."

    ...άδεια έχουν;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 02/10/2010 12:56:39

    Π.χ. είναι ένας τρόπος. Αλλά να μην πάει να το κάνει αστυνομικά και με τσαμπουκά, όπως πήγε να το κάνει ο Μητσοτάκης. Να το κάνει με τρόπο που να τον χειροκροτήσει ο κόσμος και να τον πάρει μαζί του.

   • νεφέλη avatar
    νεφέλη @ Επώνυμος 02/10/2010 12:59:44

    Απλούστατο είναι: Να υπενθυμίσει, ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας ισχύει για όλους ανεξαιρέτως...!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Επώνυμος 02/10/2010 13:42:42

    Επώνυμε,

    Τα ΜΜΕ όντως συμπεριφέρονται όπως λές.
    Μόνο που σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι περισσότερο ευάλωτα απο ποτέ.
    Μερικοί θα καθαρίσουν με την περαίωση.
    Οι περισσότεροι, όμως, θα συνεχίσουν να έχουν πρόβλημα γιατί οι διαφημιστικές δαπάνες στερεύουν.
    Ο Σαμαράς πρέπει να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το διαδίκτυο.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος 02/10/2010 13:39:42

   Νίκο,

   Μια φράση του Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.
   Αναφέρθηκε σε "γαλάζιες γραμμές".
   Εκεί βρίσκετε το κλειδί της εξωτερικής πολιτικής Σαμαρά.

 10. nick avatar
  nick 02/10/2010 08:13:24

  Κάποιοι λένε ολα εδώ πληρώνονται.Εχουν δίκιο.Το ΠΑΣΟΚ έμπλεξε πολύ άσχημα και πληρώνει τις αμαρτίες και τα ψέμματά του.Και να θέλει να φύγει με αξιοπρέπεια,δεν θα το αφήσουν οι δανειστές μας.Δεν κυβερνάει ο Γιώργος,ούτε εκλογές μπορεί να κάνει.Το μνημόνιο θα το υλοποιήσει αυτός (για 1-1,5 χρόνο ακόμα) και τα πράσινα εξαπτέρυγα.Το ΠΑΣΟΚ πίνει αργά και βασανιστικά το πολιτικό κώνειο που θα το εξαφανίσει απ΄τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας ,μαζι με το διαπλεκόμενο σύστημα που το στηρίζει.

 11. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 02/10/2010 08:34:35

  Απαντήσεις, κ. Ροδινέ...

  Δέν ξέρω άν εσείς, ένας τέτοιος άνθρωπος, αισθάνεστε άνετα μ'αυτήν την ατμόσφαιρα κατάφασης, που ώρες ώρες γίνεται ανατριχιαστική ! Και τα ερωτήματα είναι πολλά - μήν έχετε καμμιά αμφιβολία.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ τσώφλι πασατέμπου 02/10/2010 13:33:55

   Σε ποιά ερωτήματα αναφέρεσθε;

 12. Aggelos avatar
  Aggelos 02/10/2010 09:05:43

  δεν βλεπετε την Ιρλανδια?
  και εκοψε τα παντα και πεινασε,,και κινδυνευει να πτωχευσει τωρα,,με ενα ελλειμμα 32%..
  δεν πρεπει να φτασουμε εμεις εκει ως Ελλαδα..

 13. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 02/10/2010 09:34:08

  Κύριε Ροδινέ, το γεγονός δεν είναι να πάει ο Σαμαράς "αιφνιδιαστικά" στην Ερμού, τον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της πρωτεύουσας.
  Το γεγονός είναι να πάει στη Ομόνοια Κυριακή μεσημέρι, να πάει στην Πατησίων, στη Βικτώρια, στην Πλατεία Αμερικής μια οποιαδήποτε ώρα της ημέρας...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΒΙΣ 02/10/2010 13:43:43

   Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

 14. kiki avatar
  kiki 02/10/2010 10:08:35

  Μολις διαβασα τους υποψηφιους με τον Δημαρα,αντιπεριφερειαρχης ο Ντινοπουλος,δεν εχουμε πει πισω εχει η αχλαδα την ουρα.Ενας ενας σπιτι του.

 15. kiki avatar
  kiki 02/10/2010 11:02:13

  ΟΧΙ λαθος δεν ειναι ο Ντινοπουλος.Διορθωση.

 16. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 02/10/2010 11:11:24

  "Η ανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήματος"

  lol

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Σόρυ κ. Ροδινέ, αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Κι εσείς όμως...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Θραξ Αναρμόδιος 02/10/2010 11:15:54

   Δεν είναι βαρετό για έναν να βλέπει την αφεντομουτσουνάρα του στον καθρέφτη διπλή κάθε φορά που περνάει από μπροστά;

   Έλεος δλδ.!

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ αλλενάκι 02/10/2010 16:13:44

    Και εγωπαθής λοιπόν! Χμ, θα πάω να κοιταχτώ...

    Θραξ Αναρμόδιος

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Θραξ Αναρμόδιος 02/10/2010 13:35:16

   Τι υποννοείς Θράκα;

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Κώστας Ροδινός 02/10/2010 16:16:52

    @Κώστας Ροδινός

    Εννοώ ότι όπως είναι τα πράγματα το "ηθικό πλεονέκτημα" μπορεί να προκύψει μόνο ΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΤΡΥΚ.

    Οχι ως ουσία.

    Για τον λόγο αυτό μου φάνηκε κάπως ...χιουμοριστική αυτή η αναφορά στο ηθικό πλεονέκτημα. Καθώς πιστεύω πως το πολιτικό μας συστημα είναι βαθειά σάπιο και δεν μπορεί να αυτο-νοσηλευθεί φυσικά. Οπότε τι ηθικό πλεονέκτημα να αποκτήσει. Εστω ένα μέρος από το σύστημα. Οτι γίνει θα γίνει "για τα μάτια".

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 02/10/2010 16:29:07

    Θράκα.

    Αν το ηθικό πλεονέκτημα έχει μόνο επικοινωνιακή διάσταση, όπως γίνεται συνήθως, θα απομυθοποιηθεί σύντομα αυτός που το χρησιμοποιεί.

    Θα μου επιτρέψεις όμως να προσθέσω ότι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε η πολιτική για να γίνει αξιόπιστη πρέπει να αναζητήσει και ηθική νομιμοποίηση και όχι κατ΄ανάγκη με η νομική έννοια του όρου.

 17. rs avatar
  rs 02/10/2010 11:56:19

  Ανάκτηση "ηθικού" πλεονεκτήματος!!!!!
  Όταν όλα .... συζητούνται σε "κλειστές λέσχες" τότε είναι όλα πιθανά.
  Η πραγματικότητα είναι όμως εντελώς διαφορετική.
  Η έννοια της πολιτικής και ... γενικά η "εικόνα" του πολιτικού αλλάζει και 'σείς προσπαθείτε με "παλιά" υλικά να ανακτήσετε πλεονέκτημα.
  Για το "ηθικό" δεν συζητώ. Είναι εντελώς μαξιμαλιστικό και ουτοπικό, διότι είναι έννοια που έχει γίνει ... λάστιχο και απο άτομα του χώρου τον οποίον επικαλείσθε.

 18. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 02/10/2010 11:56:22

  @ Κώστας Ροδινός...1) γιατί οι υπεύθυνοι για την οικονομία και επί κυβερνήσεων ΝΔ, θα είχαν καλύτερη τύχη αν δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα? Δεν θα είχαν απολυθεί και αυτοί, για τα λάθη τους και τις παλινωδίες τους?

  2)Το ηθικό πλεονέκτημα δεν θα το ανακτήσει η ΝΔ, αν δεν αλλάξει ριζικά το κόμμα(πράγμα που δεν έχει γίνει ήδη)και δεν προχωρήσει σε ρήξη με απαράδεκτες και νοσηρές συμπεριφορές και νοοτροπίες που εμφανίζονται ακόμα και μέσα σε αυτήν.......

  3)ανατροπή του πολιτικού σκηνικού ακόμα δεν έχουμε....ακόμα προηγείται το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημοσκοπήσεις....και αν δεν ανακτήσει η ΝΔ προβάδισμα στους 3-4 επόμενους μήνες, ΔΥΣΚΟΛΑ θα ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ όταν θα βελτιωθεί έστω και λίγο η οικονομία.

  4)Οι πρόωρες εκλογές δεν συμφέρουν την ΝΔ...γιατί ακόμα και να κερδίσει θα υποχρεωθεί, θέλει δεν θέλει, να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχουμε δώσει στην Ε.Ε και το Μνημόνιο.....αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και όλα τα άλλα είναι απλές προεκλογικές υποσχέσεις που εύκολα αναιρούνται.......

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ δαιμονάκι 02/10/2010 12:24:38

   δηλαδά σε 3-4 μήνες θα βελτιωθεί η οικονομία; οι περικοπες που προβλέπονται από το μνημόνιο για το 2011 είναι περισσότερες από τις φετινές. αν σε ένα χρόνο το έλλειμμα πέσει στο 5% και οι πολίτες είναι 20% πιο φτωχοί από ότι τώρα, νομίζεις ότι θα εμπιστευτουν το πασόκ;. ο λαός θα φτωχαίνει τουλάχιστον για τα επόμενα 4 χρόνια, όσο είμαστε στο μνημόνιο. η κατρακύλα του πασόκ είναι μη αναστρέψιμη.

 19. perifanos deksios avatar
  perifanos deksios 02/10/2010 12:00:10

  πολύ καλό το άρθρο..νομίζω ότι όλο το ζουμί βρίσκεται στο ότι ο Σαμαράς θα πρέπει να πολιτεύεται σαν εν δυνάμει πρωθυπουργός..πολύ εύστοχη παρατήρηση..

  ΥΓ Το θυμάμαι ακόμα χαρακτηριστικά..περίπου 1 μήνα πριν τις εσωκομματικές εκλογές ο Λαλιώτης είχε προβλέψει την επικράτηση Σαμαρά γιατί εκφράζει τον Καραμανλισμό και ότι θα μπορέσει να συσπειρώσει σχετικά γρήγορα το 40% του εκλογικού σώματος..στο πρώτο έπεσε μέσα μένει να αποδειχτεί και το δεύτερο..

 20. BlueSky avatar
  BlueSky 02/10/2010 13:04:51

  Το μνημόνιο είναι μια δανειακή σύμβαση. Θέλω επιτέλους, αυτή η κωλοκυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την υποθήκη υπέγραψε. Από τα απλά οικονομικά που ξέρω, όταν κάποιος παίρνει δάνειο υποθηκεύει κάτι. Θέλω να μάθω τι υποθήκευσε το πασόκ, στην περίπτωση που δεν εκπληρώσει τους όρους του δανείου.

 21. zame avatar
  zame 02/10/2010 13:28:36

  ..η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού Επιβαλετε
  Η κριση και η μεταπολιτευση να σφυριλατησουνε Χρησιμες Συμμετοχες...αν επιθυμουμε να μεινουμε "ζωντανοι" (και οπως ειπε και ο Π.Τ στο αρθρο του για το θεμα στην Ισλανδια)
  H πολιτική είναι (ή πρέπει να είναι) και παιδαγωγική
  και πως η οργή του κόσμου (που από μόνη της είναι επικίνδυνη)
  ..μόνον μέσα από μια διαδικασία αλήθειας και κάθαρσης μπορεί να μετασχηματιστεί σε κάτι θετικό....

 22. nina avatar
  nina 03/10/2010 08:36:35

  άν δεν πάνε όλοι μέσα με δήμευση περιουσιών και δεν αποβληθούν από τις κομματικές οργανώσεις δεν υπάρχουν ηθικά πλεονεκτηματα. Να μήν ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια.

 23. kaperonis avatar
  kaperonis 03/10/2010 10:54:20

  Ο Γκίκας και ο Κουντουριώτης σχολιάζουν την επικαιρότητα 1ο Μονόπρακτο θεατρικό έργο με θέμα το Ενιαίο Μισθολόγιο μισθοί διπλωματών και στρατιωτικών.

  ΓΚΙΚΑΣ

  Καλημέρα Κουντουριώτη. Τι γίνεσαι; Διάβασες για τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το Ενιαίο Μισθολόγιο;

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Καλημέρα Γκίκα. Είναι άλλη μια μαχαιριά στην πλάτη των εργαζόμενων, και ιδιαίτερα των διπλωματικών υπαλλήλων.

  ΓΚΙΚΑΣ

  Γιατί το λες αυτό ειδικά για τους δημόσιους υπαλλήλους;

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Γιατί οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 25%, λόγω του μνημονίου.

  ΓΚΙΚΑΣ

  Ναι, αλλά αν παρατήρησες αυτό το 25% που έχασαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, χάθηκε μαλακά, χωρίς μεγάλες εντάσεις, διαδηλώσεις, καταστροφές κλπ. Και οι διπλωματικοί υπάλληλοι που τους φορολογείται τώρα το μισό επίδομα του εξωτερικού τους, που προστίθεται στο σύνολο του φορολογητέου εισοδήματός του στο τέλος του χρόνου, αποδέχτηκαν σιωπηρά και αυτοι την τύχη τους και δεν αντέδρασαν δυναμικά, κάτι που σημαίνει ότι είχαν περιθώρια περικοπών.

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Τι λές; Αφού αντέδρασαν με συγκέντρωση στο προαϋλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, με τα κοστούμια τους και τις γραβάτες τους. Δεν χρειάστηκε να πάνε κάπου αλλού, αφού το προαύλιό τους είναι ακριβώς απέναντι από τη Βουλή.

  ΓΚΙΚΑΣ

  Και τι πέτυχαν με την κινητοποίησή τους αυτή;

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Πέτυχαν πολλά, Πρώτα απ’ όλα στις αρχαιρεσίες της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, γκρέμισαν τον Τσαμαδό από Πρόεδρο και στη θέση του έβαλαν τον Δασκαρόλη, αυτόν που δραστηριοποιήθηκε δίνοντας συνεντεύξεις στην Τηλεόραση για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

  ΓΚΙΚΑΣ

  Μόνο αυτό;

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Όχι μόνο, έβγαλαν στο Διοικητικό Συμβούλιο και το Διάμεση μαζί με τη γυναίκα του την Αγγελέτου. Μεγάλο χαστούκι για την κυβέρνηση, αφού φέρνει στην επιφάνεια τους παλιούς συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη στη ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών

  ΓΚΙΚΑΣ

  Και πως φαντάζεσαι να κινηθούν οι διπλωμάτες για να ακυρώσουν τις μισθολογικές μειώσεις που τους επέβαλε η κυβέρνηση καθώς και τη φορολόγηση του επιδόματος εξωτερικού τους;

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Κατ’ αρχήν κινούνται διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες για να μην τους πάρουν χαμπάρι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι και οι φορτηγατζήδες και δώσουν λαβές για κατηγορία περί «διακριτικής ευνοϊκή μεταχείρισής» τους.

  ΓΚΙΚΑΣ

  Δηλαδή;

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Να, έχουν αναθέσει στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Γιάννη Ζέπο, να κάνει όλες τις επαφές, μια και είναι ο κολλητός του Γιώργου Παπανδρέου, ώστε πρώτα να γίνει άρση των σκληρών μισθολογικών και φορολογικών μέτρων κατά των διπλωματικών υπαλλήλων, και μετά – κατόπιν εορτής – να το μάθουν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι και οι φορτηγατζήδες.

  ΓΚΙΚΑΣ

  Και με ποια επιχειρήματα κινείται για τους διπλωμάτες ο Γιάννης Ζέπος;

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Να, θα πει στον πρωθυπουργό, ότι οι διπλωματικοί υπάλληλοι, όπως και τα στελέχη και οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων είναι κάτι το ξεχωριστό, και δικαιούνται ειδική μεταχείριση, επομένως να μην τους περικοπούν οι μισθοί και τα επιδόματά τους. Αυτό βέβαια θα καλύπτει μόνο τους διπλωματικούς υπαλλήλους και όχι τους λοιπούς διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, τους κλητήρες, τους Εμπειρογνώμονες, τεχνικούς επικοινωνιών κλπ. Αυτοί δεν είναι διπλωμάτες, είναι βοηθητικοί κλάδοι. Είναι για να βοηθούν τους διπλωμάτες και τίποτα άλλο. Αυτοί θα ακολουθήσουν τη μοίρα των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων. Δεν τους αξίζει κάτι καλύτερο

  ΓΚΙΚΑΣ

  Υπάρχουν από τώρα μήπως αντιδράσεις κατά των διπλωματών;

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Ναι, λένε ότι οι διπλωμάτες είναι πολυέξοδοι, αφού στο εξωτερικό κοστίζει η διαμονή τους σαν να είναι από χρυσάφι. Έχει πέσει πολύ λάσπη για τη σουϊτα στη Νέα Υόρκη του Μητσιάλη του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της χώρας μας στον ΟΗΕ. Τον κατηγορούν τον καημένο ότι πληρώνει κάθε χρόνο 20.000 δολάρια νοικι, ενώ μπορούσε να είχε νοικιάσει ένα φτηνότερο, μια και ο μισθοσυντήρητος μέσος Έλληνας ζεί με κλαδεμένους μισθούς, επιδόματα και συντάξεις.

  ΓΚΙΚΑΣ

  Και αυτός γιατί δεν φεύγει πράγματι από τη σουϊτα να βρει μια πιο φτηνότερη;

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Μα δεν μπορεί να αποδώσει στο έργο του ένας Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη αν δεν έχει θέα από το γραφειάκι του στο σαλόνι, πάνω στο Σέντραλ Πάρκ της Νέας Υόρκης. Δεν του έρχεται έμπνευση.

  ΓΚΙΚΑΣ

  Ναι αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είχε παραγγείλει και μια πολυτελέστατη λιμουζίνα Μερσέντες για να πηγαίνει στη δουλειά του τέσσερα τετράγωνα πιο κάτω, τη στιγμή που ο ίδιος ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης ο Μπλούμπεργκ πηγαίνει στη δουλειά του με το μετρό.

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Μα αγαπητέ μου, είναι θέμα κύρους. Εδώ πριν πέντε χρόνια οι διπλωμάτες αρνιόνταν να πληρώσουν τα πρόστιμα για παράνομο παρκάρισμα – συνολικά 530.031 δολλάρια - που τους είχε επιβάλει ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, και τελικά υποχρεώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να τα πληρώσει όπως γράφτηκε στο http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=478841), χωρίς να τα ζητήσει να τα πληρώσουν μετά οι ίδιοι οι παραβάτες, δηλαδή τα …

  ΓΚΙΚΑΣ

  τα πλήρωσαν οι μαλάκες οι Έλληνες φορολογούμενοι.

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ
  Και τώρα εσύ μου λες να υποχρεωθεί ο Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης να φύγει από την πολυτελέστατη σουϊτα που πληρώνουν οι μαλάκες οι Έλληνες φορολογούμενοι ενοίκιο 20.000 δολάρια το μήνα;

  ΓΚΙΚΑΣ

  Γιατί, δεν μπορεί ο κύριος Παπανδρέου να δώσει εντολή στον Πρέσβη κ. Αναστάσιο Μητσιάλη να φύγει αμέσως από την πολυτελέστατη σουϊτα που πληρώνουν οι μαλάκες οι Έλληνες φορολογούμενοι ενοίκιο 20.000 δολάρια το μήνα;

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Ο Μητσιάλης είναι ισχυρότερος και από τον Παπανδρέου. Αν οι δύο τους συγκρουστούν, μάλλον ο Παπανδρέου θα φύγει, και ο Μητσιάλης θα μείνει στη σουϊτα του.

  ΓΚΙΚΑΣ

  Μα τόσο ισχυρός είναι ο Μητσιάλης;

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Δεν έχεις δει στο βιογραφικό του; Από τη Ρώμη ξεκίνησε ως Γ’ Γραμματέας Πρεσβείας, στη Ρώμη ξαναβρέθηκε σαν Πρέσβης, πήγε στην Νότια Αφρική την εποχή του άπαρτχαϊντ που ήταν παράδεισος, και από εκεί πήρε και απόσπαση στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση δηλαδή πληρωνόταν και με το μισθό του και με το επίδομα εξωτερικού επιπέδου Νότιας Αφρικής και με την αποζημίωση Νέας Υόρκης για την απόσπασή του. Το πόστο του αυτό στη Νότια Αφρική το θεωρεί «δυσμενές» πόστο του. Τώρα, μετά από τη Ρώμη τον έστειλαν στην Νέα Υόρκη πάλι όπου είναι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

  ΓΚΙΚΑΣ

  Ουάουυυ! Τι ωραία πόστα!

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Μόνο διπλωμάτες με προσωπικό και πολιτικό εκτόπισμα παίρνουν τέτοια πόστα!

  ΓΚΙΚΑΣ

  Κουντουριώτη, ξεφύγαμε όμως από το θέμα μας. Το θεωρείς δίκαιο να υπάρχει ένα ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

  ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

  Ναι, πιστεύω αν εξαιρέσουμε τους διπλωματικούς υπαλλήλους που δεν πρέπει να τους θίξει η κυβέρνηση, ότι πρέπει επι τέλους να μπει μαχαίρι στις ανισότητες των δημοσίων υπαλλήλων. Αποτελεί πραγματική πρόκληση να έχει υψηλό μισθό ο υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών ή των Τελωνείων ή του Γενικού Λογιστηρίου, ενώ οι συνάδελφοί τους στο Υπουργείο
  Αγροτικής Ανάπτυξης να παίρνουν μόλις τα 2/3 των αποδοχών των παραπάνω αναφερθέντων. Επί πλέον είναι ένας καλός τρόπος για να εξοικονομηθούν 350 εκατ. ευρώ ετησίως την επόμενη τριετία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.