#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/12/2012 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμνήστευση της φοροδιαφυγής στο εξωτερικό για να σωθεί η οικονομία«Φέρτε πίσω τα λεφτά για να γλιτώσετε» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Βήμα. Μάλιστα ο υπουργός προειδοποιεί όσους έβγαλαν στο εξωτερικό τα λεφτά τους ότι θα ελεγχθούν σκληρά κι ότι δε θα πρέπει να περιμένουν αμνήστευση των πράξεών τους.

Επίσης, αναφέρει ότι  για τη λίστα Λαγκάρντ: «Έχω δώσει σαφείς οδηγίες να γίνουν εξαντλητικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ για όλους τους φορολογούμενους που φέρονται να είναι καταθέτες μεγάλων ποσών στο εξωτερικό, βάσει των στοιχείων που έχουν περιέλθει στις ελληνικές φορολογικές αρχές από φορολογικές αρχές του εξωτερικού».

Σεβαστοί οι ευσεβείς πόθοι του κ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης ότι θα φοβηθούν όσοι έβγαλαν παράνομα τα λεφτά τους στο εξωτερικό και θα εμφανιστούν, θα πληρώσουν κανένα πρόστιμο, θα επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Και μακάρι με ένα τελεσίγραφο, με μια σκληρή προειδοποίηση και με την απειλή ότι δε θα αμνηστευτούν οι πράξεις τους, όλα τα λαμόγια που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα λεφτά που έβγαλαν στο εξωτερικό, να τρομάξουν και να έρθουν τρέχοντας στην Ελλάδα.

Πολύ φοβούμαι ότι ο κ. Στουρνάρας ματαιοπονεί και - με όλο τον σεβασμό - θα κάνει μια πολύ μεγάλη τρύπα στο νερό. Άλλωστε, τη γνώμη μας τη γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση που λέγαμε ότι καλύτερα να εκμεταλλευτούμε τους λογαριασμούς στο εξωτερικό παρά να κυνηγάμε χίμαιρες σαν κι αυτές που σύντομα θα καταλάβει ότι κυνηγά και η κυβέρνηση.

Κι εξηγούμαστε: Ποιος θα κάνει τους ελέγχους ώστε να βρεθούν όλοι οι παράνομοι που έβγαλαν τα λεφτά τους; Το ΣΔΟΕ; Ας γελάσουμε. Αυτοί δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο στο ντελίβερυ της γειτονιάς θα κάνουν στους μεγαλοκαρχαρίες; Κι ας πούμε ότι πιάνουν 10-20 από τη λίστα Λαγκάρντ που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους. Άντε 30 αν κουραστούν πολύ. Αυτοί θα είναι και μόνο αυτοί;

Όπως ξαναγράφαμε οι άλλες λίστες με τους χιλιάδες καταθέτες στο εξωτερικό πώς και πότε θα ελεγχθούν; Εδώ έκαναν 2 χρόνια να ανοίξουν τη λίστα Λαγκάρντ, μας κοροϊδεύουν ότι θα κυνηγήσουν το «μαύρο χρήμα»;

Από την άλλη, παράνομο χρήμα είναι αυτό που έβγαλαν μερικές χιλιάδες απελπισμένοι και φοβισμένοι Έλληνες που τα έβαλαν σε ξένες τράπεζες; Όλοι εκείνοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι πολιτικοί, οι νταβατζήδες, και γενικά η ελληνική διαπλοκή που έβγαλε τεράστια «κατάμαυρα» κεφάλαια στο εξωτερικό μέσω off shore θα μείνει στο απυρόβλητο;

Να δείτε που το τελεσίγραφο Στουρνάρα θα πιάσει τόσο σε κάτι «ψαράκια» και οι καρχαρίες θα γελάνε με την… τρομακτική απειλή του υπουργού Οικονομικών.

Και κάτι άλλο πολύ σοβαρό: Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι κλεισμένοι στις βιλάρες τους κυβερνητικοί παράγοντες, σύμβουλοι και αξιωματούχοι που ασχολούνται με τα φορολογικά είναι ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΦΥΛΑΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ. ΤΑ ΔΙΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΚΡΥΜΜΈΝΑ ΣΕ ΥΠΌΓΕΙΑ, ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΝΤΟΝΙΑ. Πως θα αντιδράσουν οι κατέχοντες όταν ακούνε τον Στουρνάρα να δηλώνει ότι θα τιμωρήσει σκληρά την φοροδιαφυγή των καταθέσεων; ΘΑ ΤΑ ΘΑΨΟΥΝ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝΠΟΤΕ.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΗΘΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι είναι λάθος η επιλογή να αποκλειστεί η αμνήστευση των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό. Είναι λάθος δηλαδή να μη βγει ένα φιρμάνι που θα λέει ότι κανείς από όσους πήραν την περιουσία τους και την τοποθέτησαν στις εξωτικές νήσους δε θα διωχθεί αρκεί να πληρώσει ένα εύλογο τίμημα. Δεν καταλάβαμε, το ελληνικό δημόσιο χρήματα δεν χρειάζεται; Τώρα θα μας πειράξει από πού θα προέρχονται αυτά τα λεφτά;

Έχω π.χ. 10 εκατ. στο εξωτερικό που τα έβγαλα από μίζες. Αντί να μου πει το κράτος φέρε τα επτά  και καθάρισες, περιμένει πότε οι… έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα αποδώσουν και θα με πιάσουν; χα χα χαχαααααα

Ξεκάθαρα λοιπόν, να αμνηστευτούν τα δις ευρώ που έχουν βγει στο εξωτερικό και να πάρει το κράτος 10-20 δις για να γλιτώσει η ελληνική οικονομία. Έτσι πρέπει να γίνει αντί να ευελπιστούμε πότε θα φοβηθούν ή θα φιλοτιμηθούν όσοι έχουν υπεράκτιες εταιρείες στα Μπαρμπέιντος.

 

 

Για να είμαστε πάντως δίκαιοι, γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση έθεσε το θέμα αυτό στην τρόικα η οποία δεν το θέλει να ακούσει τίποτα και απαίτησε να μην μπει στο τραπέζι. Ως γνωστόν άλλωστε η φορολογική αμνήστευση ήταν και προεκλογική θέση του ίδιου του Σαμαρά. Παρομοίως αδιάλλακτη ήταν και η στάση της Τρόικα στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ εστίασης, αλλά εκεί Σαμαράς - Στουρνάρας κτύπησαν το χέρι στο τραπέζι και δεν τους πέρασε.

 

Το ίδιο πρέπει να γίνει και στο άλλο θέμα με την Τρόικα. Δεν μπορεί από τη  μια ζητά έσοδα και από την άλλη επιμένει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Μα για να γίνει αυτό στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να περάσουν 20-30 χρόνια, να στηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί σωστοί και αδιάφθοροι, να αλλάξει όλο το κράτος, να συνεργαστεί με ξένες χώρες η Ελλάδα και… ζήσε Μάη μου. Μέχρι τότε «στην υγεία των κορόιδων, οι καρχαρίες».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 30/12/2012 08:17:35

  Στο εξωτερικό έχουν βγει και νόμιμα χρήματα. Αυτά μπορεί να έχουν κιόλας φορολογηθεί εδώ, στην πηγή. Το ελληνικό δημόσιο δύναται άμεσα να πάρει με τη μορφή φόρου 10-20 δισ. ευρώ ,όπως πήραν κι άλλες χώρες από τις ελβετικές τράπεζες . Αυτό είναι εύκολο και απορώ πως δεν έγινε ακόμη. Αφού παρθούν αυτά τα λεφτά κάποια στιγμή και το κράτος κεφαλώσει θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία άγριας φορολόγησης-50%- αυτών που έχουν παράνομα χρήματα έξω στη βάση των τεκμηρίων. Αν δεν τα δώσουν να γίνει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

 2. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 30/12/2012 09:23:11

  υπαρχουνκαι πολλα χρηματα στο εξωτερικο που επενδυθηκαν σε ακινητα κι εκει να δουμε αν και ποτε θα
  γινει ελεγχος αν τα κεφαλαια εχουν φορολογηθει .ποτέ μαλλον.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΝΙΚΟΣ Π 30/12/2012 09:40:46

   Μήπως θα κρατάει ο άλλος λογαριασμό και χαρτιά για τρεις γενιές από που βρήκε τα λεφτά; Άλλος τα βρήκε από τον πατέρα του, άλλος έσπασε λίρες του παππού του, άλλος πούλησε ακίνητο, άλλος πήρε δάνειο, άλλος συνδύασε όλα τα παραπάνω. Πρέπει να καταλάβετε ότι όλη αυτή η κουβέντα μόνο κακό κάνει. Δε μιλάω για εξόφθαλμες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αλλά για να ηρεμήσουμε λίγο. Το δυσκίνητο κράτος θέλει να βάλει όλα τα λεφτά στο χέρι για να τα φάει. Αυτό δε γίνεται.

 3. anonymous avatar
  anonymous 30/12/2012 09:33:49

  Πολύ αργά πια για δάκρυα. Όταν τρομοκρατούσαν τον κόσμο τον κρεμούσαν στα μανταλάκια ως φοροκλέφτη και απατεώνα, ενώ δεν είχε να ζήσει, όταν του απαξίωναν την περιουσία (αυτή τη στιγμή κανείς δε θέλει να αγοράσει ακίνητο και η αξία τους είναι μηδενική) όταν εξευτέλιζαν τους αγρότες ενώ πεινάνε όταν όταν όταν ... δε δικαιούνται να ομιλούν.

  Οι σοβαροί νοικοκυραίοι έφυγαν και θα είναι βλάκες να επιστρέψουν. Θα επενδύσουν τα χρήματά τους σε μια άλλη οικονομία, ίσως να το κάνουν σε Γερμανία ή αλλού και δε θα τρέμει το φυλλοκάρδι τους ότι την άλλη μέρα μπορεί να βρεθούν στη φυλακή. Θα μείνει εδώ ο κατιμάς και θα πάρει δυο γενιές για να συνέλθει η χώρα.

  Από τη σύλληψη της δήθεν φοροδιαφυγής δεν εισέπραξαν τίποτε, άλλωστε οι κολλητοί τους φοροδιαφεύγουν και τους καλύπτουν, και αντί όλες αυτές τις επιχειρήσεις να τις κάνουν μακριά από τη δημοσιότητα στοχευμένα στους υπαιτίους, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη αυτοί εκβιάζουν το σύνολο της κοινωνίας, ακόμη και ανθρώπους που κερδίζουν κάτω από 5000 το χρόνο. Πρόκειται για ανάλγητους, αδίστακτους ανθρώπους.

  • βασίλειος avatar
   βασίλειος @ anonymous 30/12/2012 17:07:37

   Πολύ καλά τα λες (anonymous) και ο Σαμαράς αυτό έλεγε η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας και εδώ και λίγο καιρό το κέρδος και η περιουσία το κράτος θεωρεί οτι ούλοι της κάναμε με κλεψιμεΐκα και οτι ούλοι κλέβουμε και τα βγάζουμε τόσο εύκολα όσο αυτοί απο της μιζενς, καθε είδους να τους πείτε ρεεεε κτυπάμε 12ωρα και 15ωρα 7μερεςτην εβδομάδα.
   Στην δημοκρατία ο
   πρώτος πυλωνας ειναι το αίσθημα δικαιοσύνης και η δικαιοσύνη εδω στην χώρα μας δεν ύπαρχη αύτο το αίσθημα στον λαό οτι ποτέ δεν μπορείς να βρεις το δίκαιο σου με το κράτος και το κρατος τα παίρνε σε οποιο βρέθει προστά του δηλαδή τα μονιμα κοροΐδα

 4. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 30/12/2012 09:48:39

  Υπάρχουν πολύ απλά λογισμικά (..μπορεί να τα φτιάξει ο καθένας σε εξέλ) όπου το μόνο που έχεις να κάνεις, να βάλεις στα έτη τα εισοδήματα και τα εξαχθέντα ποσά και να σου βγάλει τα φορολογικά συμπεράσματα. Ένας μέσος υπάλληλος ΔΟΥ, μπορεί να κάνει τέτοιες καταχωρήσεις τουλάχιστον έξι την ώρα, δλδ 50 στο ωράριο του. Τα 2000 της Λαγκάρντ δε θα χρειαστούν πάνω από 25 ανθρωποημέρες εργασίας
  Πρέπει να γίνουν έλεγχοι και να πέσουν καμπάνες με το 45% στα μη δικαιολογούμενα. Θα δώσει και άλλο μήνυμα στο κόσμο

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ανώνυμος 30/12/2012 12:43:15

   Το σωστό, ηθικό και νόμιμο !
   Ότι δεν προκύπτει δηλωμένο σε δηλώσεις παρελθόντων ετών, πληρώνει τον έξτρα συμπληρωματικό φόρο.
   Το τεχνικό-λογισμικό μέρος είναι απλούστατο: Μία συνάρτηση SUM (π.χ. δηλωθέντων εισοδημάτων ετών 2000 - 2011) στο Exel και σύγκριση με το γειτονικό "κελλί", που θα έχει το ποσό των καταθέσεων.
   Σε δεύτερη φάση, έρευνα για τα ακίνητα: Ως γνωστόν, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει και πληρέστατο Κτηματολόγιο και Περιουσιολόγιο: Από την εποχή της Ελισσάβετ I (1533-1603) .

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ανώνυμος 30/12/2012 12:48:47

   Η ποινική δίωξη είναι ανοησία και ατελέσφορη, σ' αυτό συμφωνώ με το άρθρο.
   Αλλά η κανονική φορολόγηση όσων ποσών δεν είναι δηλωμένα - φορολογημένα (+προσυξήσεις υπερημερίας) είναι το αυτονόητο.
   Όταν υπάρχει ασυμφωνία και ο φορολογούμενος αρνείται, θα υπάρξει το δικαστικό πρόβλημα (διοικητικων και όχι ποινικών δικαστηρίων). Εκεί πρέπει η διαδικασία να είναι γρήγορη, με εξειδικευμένα διοικητικά φορολογικά δικαστήρια. Θα είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες υποθεσεων - διεκπεραιώνεται, αρκεί να υπάρχει βούληση.

 5. George avatar
  George 30/12/2012 09:53:27

  Δεν πρόκειται να γίνει τίποτε γιατί πολύ απλά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού είναι από " μεγάλα κεφάλια" ( όχι απαραίτητα από το πολιτικό σκηνικό ) που είναι πολύ καλά χωμένοι μέσα στα πράγματα. Εξ' άλλου το 95% έχει εκμεταλλευτεί παραθυράκια του ελληνικού νομοσχεδίου προκειμένου να φαίνονται όλα νόμιμα. Εδώ παίζει το σενάριο να γίνει παραγραφή αδικημάτων για τον Κο. Παπακωνσταντίνου..τι συζητάμε???

 6. roadrunner avatar
  roadrunner 30/12/2012 10:34:43

  Έχεις δίκιο Φάκτορα. Το περί δικαίου αίσθημα του λαού, θα τονωθεί καλύτερα, αν δει ανταποδοτικά οφέλη στην οικονομία, εφόσον επιστρέψουν (έστω αμνηστευμένα) τα δις του εξωτερικού. Ταυτόχρονα όμως, προς αποτροπή εξαγωγής, από εδώ και πέρα, «μαύρων» κεφαλαίων, να στηθούν αυστηροί – σοβαροί ελεγκτικοί μηχανισμοί.
  Όλίγον όψιμες οι ηθικολογίες εκ μέρους της Τρόικας, που δε δέχεται το θέμα της αμνήστευσης. Γιατί άραγε, δεν είχε ηθικές αναστολές, (πριν ενάμισι χρόνο επί ΠΑΠΑΚ στο ΠΕΚΑ) στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και την αναστολή επιβολής κυρώσεων για 30-40 χρόνια ; Μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, πριν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο τότε, είχαν προϋπολογίσει το ευτελές ποσό των 1,5-2 δις. ως αναμενόμενο έσοδο. Δηλ. πολυ πολύ μικρότερο από αυτό που εισπραχθεί τώρα, αν αμνηστευθούν τα κεφάλαια εξωτερικού. Ούτε και τότε ήταν ηθικό, για τους ιδιοκτήτες νόμιμων οικοδομών, αλλά η τρόικα δεν έφερε καμία αντίρρηση.

  • anonymous avatar
   anonymous @ roadrunner 30/12/2012 11:45:22

   Η τρόικα δε δέχεται την αμνήστευση διότι η παραμονή των κεφαλαίων στο εξωτερικό είναι προς όφελος των δανειστών. Αφενός τα εκμεταλλεύονται αυτοί, αφετέρου δε μπορούμε να ορθοποδήσουμε εμείς.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ roadrunner 30/12/2012 12:21:16

   Και ολα να επιστρεψουν (ας ειμαστε σοβαροι) δεν προκειται να υπαρξει ΚΑΝΕΝΑ ανταποδοτικο οφελος στην οικονομια. Αυτα ειναι παραμυθια!

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ rally monkey 30/12/2012 17:45:16

    Συγνώμη, αλλά νόμιζα πως όταν εισέρχονται κεφάλαια στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ενισχύεται η ρευστότητα. Σεις έχετε άλλη γνώμη ;

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ roadrunner 30/12/2012 22:44:26

     Να στο πω αλλιως .... δεν υπαρχει λογικη στην διαγραφη οφειλών με αντιτιμο την *δυνητικη* αυξηση της ρευστοτητας

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ rally monkey 30/12/2012 23:59:59

      Υπάρχει η απλούστατη λογική: "κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρει"
      που ισχύει ακριβώς "τώρα", που κάτι πάει να ξεκινήσει..

  • GLAD avatar
   GLAD @ roadrunner 30/12/2012 13:18:12

   Πολύ σωστή η παρατήρηση περί των αυθαιρέτων εν σχέσει προς την Τρόικα. Και μόνο αυτό αρκεί.

 7. MCA avatar
  MCA 30/12/2012 12:10:52

  Οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να κάνουν τους ελέγχους μια χαρά,αρκεί να το θέλει η κυβέρνηση.Όσοι θέλουν ας κρατούν τα λεφτά στο σπίτι τους.Στατιστικά,αργά η γρήγορα θα γίνουν στόχος για κλοπή.Τουλάχιστον θα τα φάει κάποιος που πεινάει.Καμία αμνήστευση κεφαλαίων.Είναι πιο σημαντικό,κάποιος να μην βρίσκει τρόπο ή έστω να δυσκολεύετε πάρα πολύ να κρύψει τα μαύρα εισοδήματα του.Είναι βασική μέθοδο για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής.Τι να τα κάνεις τα λεφτά εάν δεν μπορείς να τα φας ή έστω να τα κρύψεις.Τα κέρδη για την Χώρα θα είναι πολλαπλάσια από ότι εάν γίνει αμνήστευση.Οι εποχές αλλάξαν.Η Χώρα έχει τα βλέματα του κόσμου στραμμένα πάνω της.Χρωστάμε πολλά και οι δανειστές θέλουν τα λεφτά τους πίσω.Οπότε και μεις μπορούμε να απαιτούμε διαφάνεια.Να ζητάμε στοιχεία και να κλείνουμε συμφωνίες για καταθέσεις του εξωτερικού.Ποιός θα μας αρνηθεί;Η Ευρώπη;Το ΔΝΤ;Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί;Εάν μας αρνηθούν τότε θα πρέπει να κάνουν πίσω σε άλλα θέματα.Κρατάμε ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και πρέπει να το αξιοποιήσουμε άμεσα.

 8. rally monkey avatar
  rally monkey 30/12/2012 12:17:13

  Ειμαστε σοβαροι;
  Λεφτα Ναι! Αλλα απο την παταξη της φοροδιαφυγης και την εισπραξη φορων απο οσους εκλεβαν κατα συρροην επι χρονια.
  Οχι απο την αμνηστευση της φοροδιαφυγης.
  Στην Ελβετια υπαρχουν δεκαδες δις εκ Ελληνων εκ των οποιων παραπανω απο τα μισα ειναι μαυρα
  Το διακυβευμα ειναι τεραστιο - και να αποκατασταθει το κοινο περι δικαιου αισθημα και να επιστραφουν στο κρατος τα ΚΛΕΜΕΝΑ -
  Αν δεν Παμε για κραχ!
  Θα φωναξουν και τα τσιμεντα

 9. rally monkey avatar
  rally monkey 30/12/2012 12:32:51

  Σε καταθεσεις στην ελβετια υπαρχουν κεφαλαια που εχουν βγει εξω με τοσο σοφιστικε τροπο που ειναι δυσκολο να τους βαλει χερι
  Οχι μονο αυτο αλλα επειδη το σπορ ειναι διεθνες μην περιμενουμε την τροικα να υποστηριξει ανατροπη του ευρωπαικου κατεστημενου για να ´βρει λεφτα η Ελλαδα και να αποδοθει δικαιοσυνή´
  Υπαρχουν ομως και πολλα πολλα δις που μπορουν να ελεγχθουν Ευκολα στη βαση μιας διμερους συμφωνιας οπως εκαναν αλλα κρατη (τουτεστιν full disclosure η σου περνουμε 30% για να το αποδωσουμε ως φορο)
  Πολλα μπορουν να γινουν αν υπαρχει βουληση
  Αλλιως παμε για Τσιπρα και Κουγγι (...αργησαμε!)

 10. eforiakos avatar
  eforiakos 30/12/2012 12:51:11

  Και αφού αμνηστευθούν οι φίλοι και οι ημέτεροι, οι φοροφυγάδες, τα λαμόγια και οι εγκληματίες για να σωθεί η οικονομία, να κάνουμε και ένα ακόμη κούρεμα στους ομολογιούχους που τα δουλεμένα, έντιμα και διπλοφορολογημένα τους χρήματα τα επένδυσαν στην ανάπτυξη του Ελληνικού ανεκδιήγητου κράτους.
  Ωραία δικαιοσύνη...
  Όσο για το ΣΔΟΕ είναι αυτό που ο εντιμότατος Παπακ. δεν έδινε τη λίστα γιατί είναι λέει διεφθαρμένο.
  Είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα.
  Μια χαρά θα τα κατάφερνε ο μηχανισμός αν ποτέ έφταναν οι λίστες στους υπαλλήλους.
  Ο Παπακωνσταντίνου και οι διάδοχοι του Στουρνάρας, Σταϊκούρας και Μαυραγάνης δηλαδή όλοι οι φορολογικοί Σουπεργκούφη δεν με εμπιστεύονται λέει εμένα τον υπάλληλο γιατί είμαι ανεπαρκής και διεφθαρμένος.
  Ποιοί αυτοί εμένα !!! Να γελάσω εδώ ή να κλάψω ;

 11. νικος avatar
  νικος 30/12/2012 13:07:30

  Για ποια αμνηστία μιλάτε τόσα χρόνια τι είχαν? κανείς δεν τους πείραζε, πάλι οι μικροί θα την πληρώσουν και από την άλλη ωραία λογική , όταν θα τα φέρουν θα αρχίσουν να φοροδιαγεύγουν ως "Εθνικοί ευεγέρτες"

 12. GLAD avatar
  GLAD 30/12/2012 13:10:37

  Όλα όσα συμβαίνουν , έχουν μία κοινή αρχή που είναι λάθος και γιαυτό ένα κοινό αδιέξοδο τέλος . Η κοινή αυτή αρχή είναι ο Σοσιαλισμός - ή με άλλο όνομα "τι κάνουμε με τα λεφτά των άλλων ".
  Ενδεικτικά παραδείγματα :
  Διέλυσαν το ταμείο των Ναυτικών (ΝΑΤ) για να βολέψουν τους Κομμουνιστές (ιδεολόγους ή απλά εγκληματίες αδιάφορο) που επέστρεψαν από τον "παράδεισο" αλλά χωρίς τα μικρούς κουμπαράδες τους - βλέπετε και εκεί λειτούργησε η αρχή του "τα λεφτά των άλλων".
  Διέλυσαν το ταμείο των Μηχανικών (ίσως το ισχυρότερο) και των Νομικών ώστε με τα αποθεματικά τους να συντηρήσουν ταμεία άλλων .
  Εισήγαγαν χωρίς καμία ντροπή την φοβερή ιδέα , σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαζόμενος (συγκεκριμένη αναλογία) για να συντηρείται ένας συνταξιούχος .
  Δηλαδή που ήταν τα λεφτά του ίδιου του συνταξιούχου ?
  Εξασφάλισαν για κάθε συνταξιούχο ένα ποσόν σύνταξης , που με απλά μαθηματικά δεν δικαιολογείται ποτέ ότι θα έπαιρνε , ακόμη και αν τις ασφαλιστικές εισφορές του τις τόκιζε ο ίδιος στην τράπεζα.
  Παρέχουν στον καθένα - ακόμη και στην στρατιά των λαθρομεταναστών και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να φύγουν άμεσα - περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία , ακόμη και αν δεν πλήρωσε ποτέ τίποτα γιαυτό.
  Και η φιλανθρωπία πρέπει μεν να υπάρχει γιατί είναι στον πολιτισμό μας , αλλά κάποιος τελικά πληρώνει και εγώ ξέρω ότι κατά κανόνα στον μη έχοντα δίνουμε από το περίσσευμά μας και όχι από το υστέρημά μας , διότι έτσι απλά και εμείς θα προστεθούμε στον κατάλογο των μη εχόντων - και να που τώρα μας συμβαίνει ως κράτος.
  Και πολλά άλλα ακόμη .....
  Είναι λάθος η λογική και άρα το ιδεολόγημα.
  Βέβαια υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που μπορεί να ισχυρίζεται το αντίθετο .
  Όπως όμως έχει αποδειχθεί , πρόκειται για ανθρώπους που είναι συμφεροντολόγοι (και το συμφέρον το έκαναν ιδεολογία) , διότι απλά βρίσκονται (ατυχώς ή όχι) από την πλευρά αυτών που τα παίρνουν και όχι αυτών που τα δίνουν.
  Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά.
  Δεν αναφέρομαι βέβαια στους εξαιρετέους (που αφορούν την δικαιοσύνη) , αλλά σε αυτούς που δημιουργούν και άρα έχουν το " περίσσευμα" και καλούνται να δίνουν.
  Άραγε γιατί αυτοί θα πρέπει να είναι αλτρουιστές ?
  Δημιούργησε και δημιουργεί λοιπόν αυτή η λανθασμένη κοινωνική αντίληψη - ιδεολογία , ανάγκες τεράστιων οικονομικών υποχρεώσεων και καλείται μετά να τις καλύπτει με τερατώδεις φόρους.
  Έτσι μεταξύ των άλλων επινόησαν πέραν του φόρου επί του εισοδήματος (που πάλι δεν πληρώνουν όλοι) και φόρο επί του " εσύ έχεις σπίτι ενώ ο άλλος δεν έχει".
  Μα για την απόκτηση του σπιτιού , ο "έχων" ήδη έχει ήδη φορολογηθεί δύο φορές : μία φορά για το εισόδημα με το οποίο απέκτησε το σπίτι και άλλη μία όταν απέκτησε το σπίτι.
  Και δεν αποκλείεται ότι ο "μη έχων" σπίτι , την ίδια περίοδο να γλένταγε τα όποια λεφτά του.
  Δυστυχώς δεν είναι μόνο Ελληνικό "φρούτο" , αλλά διεθνές (ίδια ιδεολογία) όπως δείχνει η περίπτωση του νέου "καραγκιόζη" ονόματι Ολάντ (που πρώτιστο μέλημά του ήταν ο γάμος των ομοφυλοφίλων).
  Το πράγμα είναι απλό λοιπόν :
  Κανείς που μπορεί , δεν θα αποδεχθεί τέτοιες στρεβλές και ανήθικες καταστάσεις και θα αμυνθεί .
  Η Συντηρητική - Σοσιαλιστική αντίληψη ως "εκ γενετής" λάθος , όπου υπάρχει στον Δυτικό κόσμο θα ηττηθεί , αφού όμως πρωτίστως έχει αφήσει πίσω της ερείπια όπως στην Ελλάδα.

  • GLAD avatar
   GLAD @ GLAD 30/12/2012 15:47:59

   Συμπληρωματικά και για να μη παρεξηγηθώ , διευκρινίζω ότι δεν είμαι υπέρ της αμνήστευσης της φοροδιαφυγής , αλλά απλά υπέρ των λογικών φόρων.
   Θυμίζω ότι και επί Τουρκοκρατίας , το "χαράτσι" ήταν 10%.

  • GLAD avatar
   GLAD @ GLAD 30/12/2012 15:47:59

   Συμπληρωματικά και για να μη παρεξηγηθώ , διευκρινίζω ότι δεν είμαι υπέρ της αμνήστευσης της φοροδιαφυγής , αλλά απλά υπέρ των λογικών φόρων.
   Θυμίζω ότι και επί Τουρκοκρατίας , το "χαράτσι" ήταν 10%.

 13. Karenin avatar
  Karenin 30/12/2012 13:33:42

  Και αμνηστία να δοθεί τωρα που μάθανε τον δρόμο τα λεφτά δεν θα γυρίσουν.
  Είναι καλύτερα η κυβέρνηση όχι με αναποτελεσματικό γιουρούσι, αλλά με μεθοδικές κινήσεις να επιχειρήσει να ανακτήσει τα κλεμένα. Τα περισσότερα κεφάλαια είναι αδήλωτα. Σε πρώτη φάση φτάνει μια σοβαρή διακριτική συζήτηση.
  Θα εκπλαγούμε για το πόσα είναι έτοιμοι σε συμβιβασμό να πληρώσουν.
  Αντε μπας και ασχοληθουν φέτος με αυτές τις λίστες και την έτοιμη φορολογητέα ύλη, και χαλαρώσει λίγο ο κόσμος.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Karenin 30/12/2012 17:14:53

   Ρεαλιστικό φαίνεται, άν τα "πάνε τα γράμματα" στους "εξαγωγείς".

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Karenin 30/12/2012 20:57:50

   Ακριβώς! Ο συμβιβασμός θα φέρει πολύ και άμεσο ρευστό. Και θα ανασάνουν οι αδικημένοι με τη ρήτρα που μπήκε στη δανειακή.

 14. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 30/12/2012 15:07:21

  Άντε πάλι..
  ....τα ίδια παντελάκη μου...
  τι σκοπό έχουν αυτές οι αναρτήσεις;
  ποιόν εξυπηρετούν;
  και να μην είμαι .. πονηρεύομαι

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Σωκράτης 30/12/2012 16:33:15

   Παιρνουν σφυγμο...
   Δεν εχει σημασια ..ειμαστε κλινικα νεκροι..απο καιρο

 15. foros1 avatar
  foros1 30/12/2012 17:22:17

  μια χαρα μπορουν να γινουν διασταυρώσεις εμβασματων στο εξωτερικο την δεκαετια του ευρώ με τις φορολογικες δηλωσεις τους.
  το ιδιο και με το περουσιολογιο μολις ολοκληρωθεί.
  οσο για τα "βαλιτσατα" σε φορολογικους παραδεισους, πολλοι ...Φαλτσιανοι μπορουν να βοηθησουν με το αναλογο κερδος....

  • Bixiou avatar
   Bixiou @ foros1 30/12/2012 23:31:43

   Τετοιου τυπου λιστες ειναι η κορυφη του παγοβουνου. Εξαλλου, εκτοτε, οι μηχανισμοι και τα συστηματα καλυψης της φοροδιαφυγης και του ξεπλυματος μαυρου χρηματος εχουν τοσο πολυ "βελτιωθει" ωστε μια μικρη χωρα να ειναι απεναντι τους αοπλη. Εδω δεν μπορουμε να κανουμε καλα αυτη την αρχαια πια λιστα...

 16. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 30/12/2012 17:22:24

  Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας στην συνέντευξη του ( 19 Δεκ. 2012) στους financial Times :

  ''Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ακόμη στον κίνδυνο χρεοκοπίας που συνεχίζει να υπάρχει.
  "Η απόφαση των εταίρων μας να μας δώσουν τόσα πολλά χρήματα - περισσότερα από ό,τι αναμέναμε - περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο... συνεχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο χρεοκοπίας", είπε. ''

  - Ο κίνδυνος χρεωκοπίας , άρα και η πιθανότητα να βγούμε από το ευρώ, ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ( όπως λέει ο κ. Στουρνάρας) - κατά συνέπεια, ΚΑΙ ο κίνδυνος να μετατραπούν όλα τα ευρώ κατατεθημένα σε ελληνικές τράπεζες ξαφνικά σε ΔΡΑΧΜΕΣ!

  Με απειλές λοιπόν , περιμένει ο κ. Υπουργός να επιστρέψουν τα λεφτά που πολλοί τρομοκρατημένοι ( πέρα από τους φοροφυγάδες) , έστειλαν στο εξωτερικό, για να σώσουν τις οικονομίες τους?

  Η ακόμα , να τα βγάλουν από ''τα σεντούκια'' οι γιαγιάδες - πόσες άραγε είναι αυτές??- και να τα καταθέσουν , ή και να τα ΞΟΔΕΨΟΥΝ?

  Ναί, ΚΑΙ αυτό το είπε ο κύριος Υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη στον Παπαχελά του ΣΚΑΪ( εντός του Δεκεμβρίου):
  " Η Ανάπτυξη θα έρθει από τις επενδύσεις, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ " !!!

  Κάτω από ομαλές συνθήκες , θα έπρεπε να γελάσουμε , αλλά εδώ η υπόθεση είναι για κλάματα.

  Γιατί, ακόμα και λεφτά να έχει κανείς, σε σεντούκια ή αλλού, ΞΕΡΕΙ ότι όλο και κάποιο νέο φόρο θα του βάλουν, όλο και καμμιά αυξησούλα σε καταναλωτικά αγαθά, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ, όλο και καμμιά περικοπούλα σε συντάξεις, όλο και καμμιά μείωση παροχών στην υγεία, καμμιά μείωση σε μισθό, κανένα παραπάνω φόρο στα ακίνητα, - για να μη μιλήσουμε για το φόβητρο της ανεργίας που αιωρείται , πάντα απειλητικό και αυξανόμενο - οπότε ΘΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ...

  Μόνο με περικοπές, φορολογία και απειλές, ΔΕΝ δημιουργείται ανάπτυξη, ούτε λειτουργεί μια Οικονομία!

 17. Nikolas avatar
  Nikolas 30/12/2012 20:39:01

  Οι προτάσεις Στουρνάρα κλπ έχουν όλες μα όλες ένα βασικό λάθος, που είναι και γενικά λάθος της Ελληνικής πολτιείας τουλαχιστον 30 χρόνια τώρα και είναι το εξής. ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ για να "μπορεί" το κράτος να εισπράττει χρήμα και να "αποδίδει" το περι δικαίου αίσθημα.
  Τα χρήματα αυτά δεδομένο είναι ότι δεν θα τα πάρει , ή θά πάρει πολύ λίγα, γιατί δεν έχει την ικανότητα κανενας απλός υπάλληλος να ακολουθήσει το λεγόμενο money trail για ξέπλυμα ή αποφυγή φορολόγησης. Απεναντίας θα μπορούσε πολύ εύκολα να ορίσει ένα χρονικό διάστημα επιστροφής κεφαλαίων (συγχωρεμενα λεφτά) στην οικονομία με μορφές επενδύσεων και φιλανθωπιών προκειμένου να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας ή να γίνουν κάποια πολιτισμικά πράγματα (βλ Νιάρχος - Ιππόδρομος) προκειμένου να γίνει κάτι με αυτά.... και όποιος επιλέξει να μην τα φέρει εδώ τότε έχει λόγο, επομένως κυνηγα τον.... το κακό είναι ότι κυνηγάμε διαβόλους αντί να αξιοιοποιούμε πόρους απο όπου βρούμε προς όφελος του λαού.

 18. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/12/2012 21:40:26

  Δείτε τι γίνεται σε Μύκονο, Σαντορίνη, Αράχωβα:
  h**p://www.nooz.gr/greece/poloin-ta-sale-tis-araxovas301212
  Η χονδρή αστούρα ξέμεινε, χρειάζεται ρευστό για να συνεχίσει τον γνωστό "τρόπο ζωής της". Ξεπουλάει όσο όσο, αλλά δεν βρίσκει αγοραστές...
  Θ' αναγκαστούν να φέρουν σιγά-σιγά τα χρήματα μέσα. Για να ξοδεύουν.
  Σιγά σιγά θα γίνει. Αρκεί να σφίξει επιτέλους η "πρέσα" (με φορολογικούς και άλλους τρόπους) στα μεγαλο-μεγαλομεσαία εισοδήματα.
  Θα πάρει καιρό όμως.

 19. Bixiou avatar
  Bixiou 30/12/2012 23:29:02

  Δεν ειναι μονο η φοροδιαφυγη. Μεγαλο μερος των χρηματων (ισως το μεγαλυτερο) προερχεται απο πλυσιμο μαυρου χρηματος και αλλες αξιοποινες πραξεις. Τι θα κανουμε; Θα αμνηστευσουμε ολα αυτα τα εγκληματα; Αστειευεστε βεβαια...

 20. Μαλτέζος avatar
  Μαλτέζος 01/01/2013 13:57:46

  Τα ζητούμενα πρέπει να είναι:

  1. πολύ μικρότερο κράτος, κόστος 15% του ΑΕΠ (πολύ λιγότεροι φόροι για όλους μας δηλαδή),

  2. ευέλικτος και αξιόπιστος εισπρακτικός-ελεγκτικός μηχανισμός

  και

  3. απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα 30 σελίδων.

 21. ΔΙΟΝΥΣΗΣ avatar
  ΔΙΟΝΥΣΗΣ 02/01/2013 21:33:20

  ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ !! ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑ - ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ - ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΜΝΗΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΥΣΧΕΤΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΝΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ.
  ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ. ΚΑΘΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΞΕΠΥΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΠΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
  ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ - ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ........ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ... ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ... ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ

 22. Δημόκριτος avatar
  Δημόκριτος 03/01/2013 19:37:04

  Αχταρμάς.
  Μεγαλοκαρχαρίες, μαζί με πανικόβλητους μικρο καταθέτες στο ίδιο καλάθι.
  Τα παπαγαλάκια φώναζαν "επιστρέφουμε στην δραχμή". Ο κακόμοιρος βιοπαλαιστής αν είχε κάποιον στο εξωτερικό, φρόντισε και άνοιξε λογαριασμό να μην χάσει ότι του απόμεινε από τους φαταούλες.
  Τώρα τον βάζουν στο ίδιο καλάθι με όλους αυτούς τους "επώνυμους" που βοά ο τύπος και η κοινωνία. "Ισάξιο" της οποιαδήποτε λίστας φοροφυγάδων και μιζαδόρων. Τα μάζεψε εδώ και χρόνια σαν το μυρμήγκι...
  "Δεν τα καλύπτεις με τις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις" του λένε.
  "Δώστε μου τις παλιές" τους λέει, "από τα αρχεία σας"
  "Τις καταστρέψαμε" του λένε... "Εσύ γιατί δεν τις κράτησες...!"
  "Μα μου λέτε ότι μετά από δέκα χρόνια..."
  "Α! πες τα στον υπουργό... εμείς τι να σου κάνουμε τώρα..."
  Τι να κάνει ο άνθρωπος... να αυτοκτονήσει ή να σκοτώσει κάποιον βαρύγδουπο-μεγαλόσχημο που καταστρέφει εντελώς άδικα την ζωή του.... ή και τα δύο.. Αναρωτιέται...
  Του απαντάμε: Μη κάνεις; κακό στον εαυτό σου...!
  Είναι πολλοί έτσι. Καλή τους τύχη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.