#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/11/2010 08:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμερική : Έλληνες χρεωκοπήστε !Ενάμιση χρόνο τώρα τα ιδιωτικά συμφέροντα που καθοδηγούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Αμερικανική Αυτοκρατορία πιέζουν μονότονα, μέσα από τα ελεγχόμενα mainstream μέσα ενημέρωσης : Έλληνες χρεωκοπήστε!

Πουθενά δεν έχει υπάρξει μια πρόταση που να εμπεριέχει προβληματισμό για το πώς μια γονατισμένη Ελλάδα θα διατηρήσει την εθνική της υπόσταση δίπλα σε έναν επίβουλο γείτονα.

Ίσα-ίσα, διαφαίνεται για τους Αμερικανούς χρυσή ευκαιρία να επιτύχουν τα γεωπολιτικά τους ζητούμενα από μια ανίκανη να αντιδράσει Ελλάδα.

Και το λιοντάρι όταν κυνηγά βάζει πρώτο στόχο ένα εμφανώς εξασθενημένο ζώο και όχι μια εύρωστη ζέβρα που με μια κλωτσιά μπορεί να του σπάσει τη γνάθο.

Φυσικά δεν αναμένει κανείς συμπόνια.

Το ζήτημα που ανακύπτει, πέρα από την αυτοκτονική συμπεριφορά των Ελλήνων που εξέλεξαν πρωθυπουργό έναν Αμερικανό πολίτη, είναι ποιο λόγο έχει η Ελλάδα στο τέλος του 2010 να είναι σύμμαχος με τις «δυνάμεις της θάλασσας»;

Κατ’ άλλη ανάγνωση ο Αμερικανός δεν λέει τίποτα το ανορθόδοξο ή ανειλικρινές. Αν περάσετε από λαϊκή θα δείτε πληθώρα ανδρών 50-60 χρονών να ψωνίζουν πρωινιάτικα, χαλαροί συνταξιούχοι.

Η διαφορά έγκειται στην προσέγγιση : η Πολιτική καθορίζει την Οικονομία ή η Οικονομία καθορίζει την Πολιτική;

Γιατί αν ληφθούν πολιτικές αποφάσεις η ΕΕ πρέπει να διασωθεί, έστω με βαρύ κόστος. Άλλως, απλά κατεβαίνει ο διακόπτης.

Η συνέντευξη παρακάτω είναι του Desmond Lachman, στελέχους του περιβόητου American Enterprise Institute, στο περιοδικό «The Atlantic», 18/11/2010.

Επιβεβαιώνει την εχθρική οπτική των Αμερικανών σε μια ενωμένη Ευρώπη. Το Ευρώ κατήργησε την μονοκρατορία του δολλαρίου ως αποκλειστικού, παγκοσμίου συναλλαγματικού διαθεσίμου.

Οι «ατιμίες» στη διατύπωση αμφιβόλων γεγονότων, τα might-could-seems-indicates, διαμορφώνουν βεβαιότητα αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Απευθύνονται σε κοινό που έχει προ πολλού χάσει την δυνατότητα κριτικής εξέτασης και επακόλουθα κοινωνικής αντίστασης.

Υπάρχει όμως και κάτι ενδιαφέρον : η αναφορά διαγραφής μέρους του χρέους έστω και σαν απίθανη περίπτωση.

Προφήτης

«Ξεδιπλώνεται η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη: Με κανένα τρόπο αυτή η υπόθεση δεν πρόκειται να λήξει καλά»

Σύνοψη : Η Ευρώπη έχει αποτύχει να ελέγξει την κρίση χρέους που μεταδίδεται στα περιφερειακά της κράτη, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία.

Η Ιρλανδία και η Ελλάδα σχεδόν σίγουρα θα χρεωκοπήσουν από τα ογκούμενα χρέη τους και θα εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βαθειά ύφεση σ’ αυτές τις χώρες μπορεί να πυροδοτήσει εξεγέρσεις και πολιτικές ταραχές.

Ποια είναι η κατάσταση της Ιρλανδίας; Είναι περισσότερο σαν την Ελλάδα, μια περίπτωση με υπερβολικές δαπάνες και υψηλά ελλείμματα, ή είναι περισσότερο σαν την Ισπανία, μια περίπτωση καταρρέουσας αγοράς κατοικίας;

Έχει χαρακτηριστικά και των δύο. Αλλά δεν είναι τόσο κακή όσο η Ελλάδα. Η Ιρλανδία έχει μερικά από τα προβλήματα της Ελλάδας - ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και υψηλό δημόσιο χρέος. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα της Ιρλανδίας είναι ότι, όπως η Ισπανία, έχουν τεράστια έκρηξη περιπτώσεων ιδιοκτησίας που πτώχευσε. Οι τράπεζες έκαναν αγώνα δρόμου (για τη χρηματοδότηση τους). Και η κυβέρνηση εγγυήθηκε τραπεζικές υποχρεώσεις έως και 200% του ΑΕΠ της χώρας. Εκεί βρίσκεται τώρα το πρόβλημά τους. Σήμερα αναφέρθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα [ ΕΚΤ] δάνεισε 130 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιρλανδία, που δείχνει ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν προβλήματα χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση έφτιαξε δίκτυ ασφαλείας για τις τράπεζες και τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να στηρίξει την Ιρλανδική κυβέρνηση;

Ναι. Και στο τέλος, η S & P υπολογίζει ότι η διάσωση των τραπεζών θα μπορούσε να κοστίσει στους Ιρλανδούς φορολογούμενους 80 δισεκατομμύρια  Ευρώ ετησίως, ίσως περισσότερο από το ένα τρίτο του ΑΕΠ.

Ποιος είναι ο επόμενος;

Η Πορτογαλία. Κοιτάξτε τα spreads. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο. Ακολουθεί η Ιρλανδία. Ακολουθεί η Πορτογαλία. Ακολουθεί η Ισπανία. Όλα τα spreads είναι υψηλότερα τώρα από ό,τι το Μάιο, πριν την ανακοίνωση του μηχανισμού διάσωσης. Αυτό δείχνει πως οι αγορές θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας [δηλαδή, ουσιαστικά οι χώρες έχουν χρεωκοπήσει], ακόμη και αν η ΕΚΤ ασχολείται με αυτό ως πρόβλημα ρευστότητας [δηλαδή, ότι θα είναι εντάξει με κάποιες μεταγγίσεις μετρητών].

Λέτε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποτύχει;

Λέω ότι δεν λύνουν το πρόβλημα. Καθυστερούν μόνο το αναπόφευκτο. Αν δεν υπήρχε η ΕΚΤ να υποστηρίξει την Ιρλανδία και την Ελλάδα σήμερα οι χώρες αυτές θα είχαν ήδη χρεωκοπήσει.

Τι φοβούνται οι ασφαλέστερες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία αυτή τη στιγμή: ότι η πολιτική παροχής ρευστότητας θα οδηγήσει σε πληθωρισμό ή ότι σώζοντας αυτές τις κυβερνήσεις θα τους κοστίσει σε υψηλότερους φόρους;

Και τα δύο. Δεν θέλουν τα χρήματά τους να πάνε σε Έλληνες που συνταξιοδοτούνται στα 53, ενώ οι ίδιοι θα συνταξιοδοτηθούν στα 65. Ανησυχούν επίσης για την εξασθένιση του ευρώ.

Αλλά δεν υπήρξε το ασθενές ευρώ επωφελές για τους Γερμανούς; Είναι εξαγωγική χώρα και ένα φθηνότερο νόμισμα καθιστά τις εξαγωγές τους πιο ελκυστικές.

Αναμφίβολα αποκόμισαν από αυτό βραχυπρόθεσμα οφέλη. Το μακροπρόθεσμο κόστος είναι ότι οι περιφερειακές χώρες [Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία] θα μπορούσαν να διαλύσουν το τραπεζικό της σύστημα. Η περιφέρεια είναι χρεωκοπημένη. Οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες τούς έχουν δανείσει καραβιές χρήματα. Η διαγραφή του χρέους της περιφέρειας θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η περιφέρεια πρέπει να προσαρμοστεί προς τα κάτω, αλλά είναι δεσμευμένοι με μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, το Ευρώ. Έτσι, αντί να υποτιμήσουν το νόμισμα, πρέπει να προωθήσουν βαθιά ύφεση για να μειώσουν τιμές και μισθούς. Τα χαμηλότερα φορολογικά έσοδα θα βλάψουν κι άλλο το χρέος τους, το οποίο θα απαιτήσει περισσότερες περικοπές δαπανών.

Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να χρεωκοπήσουν ή να αναδιαρθρώσουν το χρέος με Ευρώ, ή νομίζετε ότι η μετάβαση σε άλλο νόμισμα εκτός του Ευρώ είναι αναπόφευκτη;

Η ΕΕ υποτίθεται ότι υπάρχει για σταθερότητα. Οι χώρες δεν θα έπρεπε να έχουν ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα είναι 15% το 2009. Ο προϋπολογισμός δεν είναι υγιής και πρέπει είναι να τον σφίξουν περισσότερο. Αυτό θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος αυτό το πράγμα να τελειώσει καλά.

Εδώ είναι το πραγματικό πρόβλημα με αναδιάρθρωση σε καθεστώς Ευρώ. Πάρτε την Ελλάδα. Έχει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 15% του ΑΕΠ. Οι τόκοι του χρέους είναι 6% του ΑΕΠ. Ακόμα κι αν σε μια νύχτα διαγράψεις το μισό (χρέος) έχεις πάλι έλλειμμα 12% του ΑΕΠ. Θα έχουν υψηλή ανεργία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην Ισπανία είναι σχεδόν 20% και είμαστε μόλις στην αρχή. Άγνωστο πόσο καιρό οι χώρες αυτές μπορούν να αντέξουν πολιτικά. Στην ευρωπαϊκή ιστορία, όταν το σύστημα υφίσταται πίεση η πολιτική αποδιοργανώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 21/11/2010 08:49:44

  Οι Αμερικανοί λένε πολύ απλά:
  Για όσο διάστημα υπάρχει αυτό το πολιτικο-οικονομικό σύστημα και
  οι απορρέοντες απ'αυτό συσχετισμοί, τις βασικές αποφάσεις τις
  παίρνουμε εμείς!
  -Για λογαριασμό ποιών;
  -Για όλους εκείνους που αποδέχονται ένα σύστημα αξιών του λεγόμενου
  Δυτικού κόσμου και των κεφαλαιουχικών ομάδων που "επιχειρούν"
  στα πλαίσια αυτού του κόσμου. Συνεπώς, η θεμελιακή αμφισβήτηση
  αυτού του πλαισίου δεν γίνεται αποδεκτή. Και μάλιστα σε περιόδους
  αστάθειας και επανακαθορισμού των διεθνών συσχετισμών (Κίνα- Ινδία κλπ)
  Στη χώρα μας, και απο την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι
  κεντρώες δυναμεις(κατ'ουσίαν κεντροδεξιές) επέβαλαν την συμμαχία με
  τίς "δυνάμεις της θάλασσας". Ακόμη και η "παρέκκλιση" Ιωάννου Μεταξά,
  αναγκάστηκε να κινηθεί,το 1940,στις ίδιες ράγες.
  Σήμερα, άν η ελληνική δεξιά-λιγότερο ή περισσότερο "λαική"- έχει κάτι
  καλύτερο και προσφυέστερο υπ'όψιν της, άς το ξεδιπλώσει....υπολογίζοντας,
  ως ακίνητο σταθερά και όχι μεταβλητή, τη θέση του κκε και των... παραφυάδων
  του! Τίποτε,πλέον, δεν είναι απλό...αρχίζοντας απο το "αντιμνημόνιο"!

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ βαγόνι 21/11/2010 08:59:26

   Για κάποιους απο μάς-παλαιούς....σοσιαλπατριώτες, με οράματα
   ουδετερότητας-οφείλω να ομολογήσω, ότι το lebensraum καθίσταται
   περίπου μηδενικό...that's life!

   • man8os avatar
    man8os @ βαγόνι 21/11/2010 12:02:20

    ΕΕλα μου ντε!!
    Δεν εχουμε καθολου χωρο για αναπτυξη...
    Και την Βουλγαρια μας την εφαγε η Γερμανια, και τα Σκοπια, και την Ρουμανια. Την Αλβανια η Τουρκια.
    Και αυτο δημιουργει και ελλειμα ασφαλειας. Αν τυχον φυγουμε απο την ΕΕ, τοτε θα εχουμε προβλημα. Η εξοδδος απο το Ευρω μπορει να γινει χωρις εξοδο απο την ασφαλεια της ΕΕ?

  • Αρράκις الراقص avatar
   Αρράκις الراقص @ βαγόνι 21/11/2010 12:28:09

   Στους δύο μεγάλους πολέμους του 20ού αιώνα, οι δυνάμεις της θάλασσας υπερίσχυσαν. Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο γιά μια Ελληνική πατριωτική κυβέρνηση ανεξαρτήτως πολιτικού "χρώματος" να ισορροπήσει μεταξύ των συμφερόντων των παραπάνω συνάμεων -που προς στιγμήν δεν ταυτίζονται με τα εθνικά μας συμφέροντα - και της ταύτισης των εθνικών μας συμφέροντων με αυτά των φυσικών μας συμμάχων που δυστυχώς το θεωρώ σχεδόν σίγουρο στη σύγκρουσή τους με τις δυνάμεις της θάλασσας δεν θα επικρατήσουν. Ο κυβερνήτης τούτης της χώρας πρέπει πάνω απ'όλα να είναι επιδέξιος, είτε είναι δεξιός είτε όχι

   • man8os avatar
    man8os @ Αρράκις الراقص 21/11/2010 12:36:40

    Αυτη τη φορα το αποτελεσμα εναι 50-50. Αλλα νομιζω οτι οι Ηπειρωτικες δυναμεις θα επικρατησουν στην περιοχη μας. Ακομη και αν η Γερμανια τον παρει, θα συνεχισει να ειναι δυναμη πρωτου μεγεθους στην περιοχη μας. Συνεπως πρεπει να ημαστε με την ΕΕ. Οι ΗΠΑ ειναι σε υποχωρηση. Το κενο που θα αφησουν,θα το γεμισουν ο ιΤουρκοι, και αυτο δεν μας συμφερει.

  • neotera avatar
   neotera @ βαγόνι 21/11/2010 12:35:17

   Αγέρα πατέρα ! Η μωραίνει ο κύριος... Το σύστημα στο οποίο αναφέρεστε από καιρό, τουλάχιστον 3 χρόνια δεν υπάρχει ! Τις βασικές αποφάσεις δεν τις παίρνουν οι αμερικάνοι γι αυτό φωνασκούν, αλλά οι πάντες πλέον - γαλλογερμανοι, ρώσοι, κινέζοι, τούρκοι, πέρσες, νοτιοαμερικάνοι, κορεάτες, (μέχρι και ούγγροι !) - τους γράφουν.

   Αυτό που υπάρχει σήμερα ως οικονομικό σύστημα γκρεμίζεται ταχύτατα από την φύση του την ....επικοινωνιακή, "άϋλες αξιες", μέσα σε κλωτσοπατινάδα ανάμεσα σε ευρώπη και αγγλοαμερικάνους. Και δε μπορούσε να ήταν άλλη η κατάληξη νοούμε όσοι παρακολουθούν στενά καθότι στα χρηματοοικονομικά το ποσοτικό γίνεται ποιοτικο ολοένα και ταχύτερα...
   Το ΚΚΕ και οι παραφυάδες έπαψαν να αποτελούν σταθερά από την πτώση του ανύπαρκτου. Ολο το πολιτικό σύστημα μαζύ σαπιζει. Τόσο που ακόμα κι ενα άδειο πουκάμισο να κρυβει ελπίδα...
   Τέλος η κεντροδεξιά, ανεξάρτητα από την ιστορία της που έληξε με τον κωστάκη, όπως όλο το πολιτικό σκηνικό δεν έχει κάτι να "ξεδιπλώσει" Το δηλώνουν κάθε μέρα ο Σαμαράς κι ο εκπρόσωπός του . Το ίδιο ούτε το Πασόκ διαθέτει κάτι να ξεδιπλωθεί πέρα από την πρακτώρικη και προδοτική φύση της ηγεσίας του.
   Τα ως άνω μπορεί να φαίνονται τερατώδη, αν κανείς δεν έχει συναίσθηση τι είναι η Αλήτ του τόπου και ποιοί έγιναν "νταβάδες" μας.

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ neotera 21/11/2010 15:29:34

    Βιάζεστε πολύ neotera...οι βασικές αποφάσεις δεν
    μετακινήθηκαν απο τη συμμαχία αγγλοσαξώνων
    και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, βιάζεστε!
    Τους όποιους "νταβάδες" ή "πράκτορες"- αν και δεν
    χρησιμοποιώ,εδώ και πολύ καιρό τέτοια ορολογία-
    τους επικύρωσε πλειστάκις μια διευρυνόμενη "μεσαία
    τάξη"και τώρα θρηνεί επι τών ερειπίων!
    Τέλος, η χειραφέτηση της χώρας προυπέθετε μια
    ενότητα των όμορων βαλκανικών χωρών, ώστε να
    διαπραγματεύονταν συμπαγείς... με ισχυρότερες
    συσπειρώσεις.....πράγμα που αντιμετωπίστηκε με
    λυσσαλέα αντίθεση απο δυνάμεις που σήμερα σηκώνουν
    περίπου "αντιιμπεριαλιστικές σημαίες"!
    Το πουλί πέταξε μακριά....τώρα αγωνιζόμαστε να
    περισώσουμε τα βασικά μιάς στοιχειώδους εθνικής
    ύπαρξης!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ βαγόνι 21/11/2010 14:06:06

   Θα έλεγα, τις βασικές αποφάσεις τις παίρνει όχι η 'Αμερική', αλλά οι αμερικανικές τράπεζες, υποχείριο των οποίων είναι η αμερικανική κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι η επιβίωση του δολαρίου ως παγκοσμίου νομίσματος.

   Δεν ήταν επιλογή του Βενιζέλου η συμπόρευση με 'τις δυνάμεις της θάλασσας', αλλά απόρροια της ήττας μας στον πόλεμο της Κριμαίας, έναν πολύ σημαντικό πόλεμο που 'παραδόξως' δεν τον διδασκόμαστε στο σχολείο... Αν ήταν 'επιλογή' κάποιου, ήταν του Μαυροκορδάτου, που νομίζω ότι είχε κάποια παρουσία στα δημόσια πράγματα και την περίοδο του πολέμου της Κριμαίας... (δεν θυμάμαι μήπως ανέλαβε και πρωθυπουργός τότε, μετά την ήττα).

   Για να γίνουμε πάντως πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, πρέπει να νικήσουμε τις 'δυνάμεις της θάλασσας' στο δικό τους γήπεδο, τη θάλασσα, που στην πραγματικότητα είναι δικό μας από ανέκαθεν.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Επώνυμος 21/11/2010 15:08:18

    ..Επωνυμε ποιες και τι ακριβως ειναι οι αμερικανικες τραπεζες και τι απεμεινε απ'αυτες? εχουν κρατικοποιηθει, οι μετοχοι εχουν εκμηδενιστει και αντε να εχουν μεινει 2-3 διευθυνοντες συμβουλοι στη θεση τους απο το καλοκαιρι του 2007 και μετα.
    Δεν λεω οτι δεν παιζουν ρολο - αυτο που λεω ειναι ο'τι ειναι 'οργανα' - και πρεπει να δεις ποιος τα διαχειριζεται.

 2. ΕΡΜΗΣ avatar
  ΕΡΜΗΣ 21/11/2010 09:19:58

  Ουδέν σχόλιον!
  Well said!
  Ακριβώς οτι προσπαθούσε να μας βάλει "με το κουτάλι" στο κεφάλι κάποτε κάποιος Κώστας.
  Πολλοί μάλιστα επιμένουν να βγεί να μας το εξηγήσει once again.
  Δυστυχώς όμως, η πικρή αλήθεια μας υπενθυμίζει για nιοστή φορά
  οτι "αν δεν πληρώσεις δεν μαθαίνεις"

 3. kostas thess avatar
  kostas thess 21/11/2010 09:29:06

  μαυρα και αραχνα τα βλεπουν οι αμερικανοι. ομως παντα εκτος απο την σκοτεινη πλευρα του φεγγαριου υπαρχει και φωτεινη.. θελω ομως να μας προβληματισει κατι που ειναι το ποιο σοβαρο απο ολα. δες τε πως αντιμετωπιζουν οι ιρλανδοι την ελευση του δντ και της τροικας.. δες τε πως αντιστεκονται, δες τε την περιφανεια, το θαρρος και την διαθεση για αντισταση που βγαζει αυτος ο λαος και συγκρινετε τα με τον τροπο που υποδεχθηκαμε την τροικα.. την παρακαλουσαμε ναρθει και οταν ηρθε αντι να νοιωθουμε ντροπη σαν εθνος για τον διεθνη εξεφτελισμο και απαξιωση της χωρας μας, εμεις χαριεντιζομαστε με τους εκπροσωπους της τροικας, που και τι τρωγανε, πως ντυνονται,που κοιμουνται και τι νοικι πληρωνουν,κλπ.. σκεφτομαι το τιμημα που ειναι ετοιμοι να δωσουν πολλοι συμπολιτες μας για μια σχετικη καλοπεραση.. δεν θελω να το σκεφτομαι γιατι μοιαζει εφιαλτικο.. πως καταντησαμε η πως μας καταντησαν...

  • George P. avatar
   George P. @ kostas thess 21/11/2010 22:57:26

   Τι να σου πω.
   Μόλις ανακοινώθηκε επίσημα η ένταξη των Ιρλανδων στον μηχανισμό στήριξης.
   Μιλάμε για τρομερό θάρρος και αντίσταση. 2 μέρες κράτησε.
   Χαχαχαχαχααχχαχαχαχαχαχ
   Έτσι, να λέμε καμιά μαλακία να περνάει η ώρα....

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/11/2010 10:03:22

  Εμείς ανήκουμε στη χλεύη του πλανήτη.
  Δουλικοί τουρκόσποροι και γονυπετείς δοσίλογοι.

  Οι Ιρλανδοί επιβεβαίωσαν πλήρως τη φήμη τους.
  Αλλωστε είναι μία από τις τρεις τέσσερις ράτσες που εποίκισαν/έφτιαξαν την Αμερική.

  Τυχαίο; Δε νομίζω.

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ αλλενάκι 21/11/2010 10:04:53

   !!! ++++

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ αλλενάκι 21/11/2010 10:31:08

   Mα εμεις εξεγερθηκαμε το Δεκεμβρη 2008 για ενα αλλο κοσμο που ειναι εφικτος και για τους ανθρωπους πανω απο τα κερδη.
   Πως το λες αυτο;

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ ψυχραιμια 21/11/2010 12:01:18

    Σιγά μην εξεγερθήκαμε τον Δεκέμβρη τού 2008.
    Σόου του παρακράτους ήταν ο Δεκέμβρης τού 2008, για να τρομοκρατήσει τον ήδη χέστη λαό μας.

   • ΕΛΛΗΝ avatar
    ΕΛΛΗΝ @ ψυχραιμια 22/11/2010 01:31:24

    @ ψυχραιμία

    Φαντάζομαι οτι στον ύπνο σου βλέπεις οτι είσαι δίπλα δίπλα με τον Κολοκοτρώνη τον Καραισκάκη - τον Παπαφλέσσα .........

  • Ο Απο Μηχανης Φτωχος avatar
   Ο Απο Μηχανης Φτωχος @ αλλενάκι 21/11/2010 13:44:56

   Οντως ανηκουμε στη χλευη του πλανητη και ειμαστε γιουσουφακια. Ο τραχηλος μας οχι απλως υπομενει αλλα γουσταρει κιολας.
   Για τους Ιρλανδους ομως ας μη βιαζομαστε. Θα δουμε πως και ποσο θα αντιδρασουν και με τι αποτελεσματα. Μην ξεχναμε οτι και στην Ιρλανδια με τον ενα η τον αλλο τροπο προηγηθηκε η γνωστη συνταγη. Εκμαυλισμος δια του χρηματος. Τους αρρωστησαν κι αυτους σαν και μας για καιρο, με το ισχυροτερο ναρκωτικο. Φτηνο ευκολο χρημα. Ξενο χρημα. Μενει αν δουμε λοιπον αν θα επιβεβαιωσουν τη φημη τους η αν εχουν και αυτοι μετατραπει σε πρεζονια που θα εκλιπαρουν για την επομενη δοση.

 5. t avatar
  t 21/11/2010 10:14:23

  Ευρώπη
  http://1.bp.blogspot.com/_ITzJ0-BM-5w/TOgHQZBLmHI/AAAAAAAAHtc/e0PD4oR7swk/s1600/2010-E.U-Family-Photo.jpg

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/11/2010 10:57:39

  ίσως δικαιώνεσαι για την υποδαύλιση της κατάστασης τότε σε ένα μεγάλο βαθμό, όχι ότι δεν υπήρξε η αιτία, αλλά κάποιοι επένδυσαν
  ήταν και πρόβα τζενεράλε για την πρώτη μεγάλη μόχλευση των spreads
  που ξεκίνησε έκτοτε

 7. anonymous avatar
  anonymous 21/11/2010 11:07:52

  Την Παρασκευή που μας πέρασε ο Μίμης Ανδρουλάκης στην εκπομπή του Επισκέπτης της Παρασκευής είπε ένα πολύ απλό πράγμα. Έχουν βγει τα μαχαίρια μεταξύ Γερμανίας και Αμερικής και η Ελλάδα είναι το μέσο για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Πρέπει να καθίσουμε στην άκρη και να τους αφήσουμε να σφαχτούν.

  Η εκπομπή είναι διαθέσιμη ως Podcast από το itunes store.
  http://feeds.feedburner.com/androulakis

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/11/2010 11:08:44

  Οι λέξεις "χρεωκοπία", "αναδιάθρωση", "επαναδιαπραγμάτευση" είναι τεχνική ορολογία, που στην καθομιλουμένη, αποκτούν πολιτική χροιά, συναισθηματική φόρτιση και ...γεωπολιτικούς συνειρμούς.

  Αναδιαρθρώνεις για να μην χρεοκοπήσεις
  Επαναδιαπραγματεύεσαι κατά την αναδιάρθρωση
  Μπλοφάρεις με χρεοκοπία για να πετύχεις καλύτερη διαπραγμάτευση

  Όλα αυτά, ΌΛΑ είναι zero sum game, μεταξύ των εγχώριων πιστωτών, των ξένων πιστωτών, των μετόχων των πιστωτών (εγχώριων και ξένων), των φορολογουμένων, των ξένων φορολογουμένων, της βιομηχανίας, των καταναλωτών, των πολτικών (εγχωρίων και ξένων) των ψηφοφόρων.

  Σε αυτό το zero sum game, το πάνω χέρι, όπως λέει και ο παγωτατζής, το έχει αυτός που έχει τα λεφτά. Άν αυτός που τα έχει είναι και αυτός που θα τα χάσει, αυτός κάνει κουμάντο. Οι τράπεζες, οι ιδιοκτήτες τους και οι επιχειρηματίες που ανήκουν ή ελέγχουν ή ελέγχονται από τις τράπεζες.

  Στον βαθμό που "Κράτη" εκπροσωπούν συμφέροντα των παραπάνω εμπλεκομένων, μαπίνουν και γεωπολιτικά.

  Το θέμα μας αφορά περισσότερο 1) τις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες και τις 3-4 βιομηχανίες που εκπροσωπούν, 2) την Eurobank, την Αλφα και την Πειραιώς -- η Εθνική είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι, δουλεύουν για τους πρώτους τρεις), 3) το τι είναι εφικτό και αποδεκτό από τους λαουτζίκους και πως τους το σερβίρουμε.

  Οι Τούρκοι, ευχαρίστως θα εκμεταλλευτούν αδιέξοδα δικά μας για δικό τους συμφέρον. Οι Αμερικάνοι ή οι Άγγλοι ευχαρίστως θα παίξουν το δικό τους σκάκι στην περιοχή με βάση αυτά που γίνονται. Αλλά το 80 ή 90% του προβλήματος είναι οι πιστωτές, μας, οι αγοραστικές και οι πολιτικές μας συνήθειες και σήμερα εισπράττουμε προβλήματα από το 1981 και μετά. Το γράφημα της αύξησης του χρέους τα λέει όλα, και μιλάει γερμανικά.

  Δεν μας έβαλαν οι Αμερικάνοι να κάνουμε Αττική Οδό, οι Γερμανοί μας έβαλαν. Οι Γάλλοι έκαναν το Ρίο. Οι Ισπανοί έφαγαν από τους Ολυμπιακούς -- πάντα με Ελληνες κομπάρσους. Οι Αμερικάνοι (και οι Γάλλοι) πουλήσαν αεροπλάνα.

  Όσο για το ερώτημα αν κάνει η πολιτική την οικονομία ή η οικονομία την πολιτική, ιστορικά, είναι το δεύτερο, με εξαίρεση πραγματικά ανεξέλεγκτες εκρήξεις. και μόνο για κλάσματα του δευτερολέπτου. Βρείτε μου έναν 'Ελληνα πολιτικό να πάει κόντρα στην Εurobank ή την Πειραιώς, ή την Αλφα, και δεν θα ξανασχολιάσω.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 21/11/2010 12:40:08

   Τα είπες όλα, ότι σχολιάζουμε γράφουμε υποστηρίζουμε ή κατηγορούμε, για τα κόμματα, την χρεοκοπία, την οικονομία τη ζωή μας και τη χώρα μας, είμαστε ένας λαός πουλημένων ή εξαγορασμένων εφησυχασμένων, που η φράση:

   Βρείτε μου έναν ‘Ελληνα πολιτικό να πάει κόντρα στην Εurobank ή την Πειραιώς, ή την Αλφα, και δεν θα ξανασχολιάσω.

   εξηγεί πως αφήσαμε να φτάσουμε εδώ που είμαστε. Τα δανεικά της εξαγοράς (φτηνό χρήμα, αποσάθρωση της παραγωγής διορισμοί επιδοτήσεις επιχορηγήσεις περαιώσεις ΤΕΜΠΕ και "αναπτυξιακά δάνεια¨που έγιναν απλή κατανάλωση) μας έδωσαν τη δυνατότητα να βάλουμε φωτάκια, μόνο που τώρα έφτασε ο εκκαθαριστικός λογαριασμός μείναμε στο σκοτάδι...

 9. SOKRATES avatar
  SOKRATES 21/11/2010 11:09:52

  Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Ίσως όμως να είναι αυτή η μοναδική λύση μας, αν και η Ιρλανδία φαίνεται ότι θα προηγηθει ( http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2231.aspx ). Καλή Κυριακή σε όλους!

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/11/2010 11:20:22

  Λοιπον να πουμε που πραγματικα βρισκομαστε σημερα ανεξαρτητα τι λεγεται απο τον καθενα.
  Χθες στη συνοδο του ΝΑΤΟ συναντηθηκαν Μερκελ - Παπανδρεου και θα γινει συναντηση εμπειρογνωμονων για να συζητηθει ο μηχανισμος ελεγχομενης χρεωκοπιας.
  Αν θυμαστε το μηχανισμο αυτο τον ειχε προτεινει αρχικα η Μερκελ ,αντεδρασε η ΝΔ και ο Παπανδρεου δεν ειπε τιποτα και μετα τις εκλογες πηγε στο Παρισι ,ειδε το Σαρκοζυ και αρχισε να φωναζει.Μαλλον θα γινει προσπαθεια να υπαρξουν καποια ανταποδοτικα μετρα για να δεχθουμε το μηχανισμο.
  Αν ο μηχανισμος περασει το Δεκεμβριο το μελλον της Ελλαδος κλειδωσε για χρονια.Μολις βγουμε απο το μνημονιο θα μας παραλαβει ο νεος μηχανισμος,θα κουρευτουν καποια χρεη και απο εκει και περα λιτοτητα μεσα στο μηχανισμο μεχρι να πεσει το χρεος στο μισο,δηλαδη 10-15 χρονια αναλογα με τα ακινητα που θα πουλησουμε.

  • man8os avatar
   man8os @ ψυχραιμια 21/11/2010 12:06:17

   10-15?
   Λιγα λες.
   Ο Τραγκας λεει 60.

   • Enzo avatar
    Enzo @ man8os 21/11/2010 16:07:00

    οτι φαμε και οτι πιουμε

 11. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 21/11/2010 12:08:17

  Χρεωκοπια και Ισλαμ. Η Ελλαδα σε νεες Ιστορικες στιγμες.
  Δειτε αυτο !
  WHAT ISLAM IS NOT
  http://www.filefactory.com/file/b45dce3/n/WHAT_ISLAM_IS_NOT.flv

  ΠΠ

 12. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 21/11/2010 12:42:22

  Το σύστημα στήνει το σκηνικό για περισσότερα παραγματικά επώδυνα μέτρα.
  Το βαθύ πασοκ αντιδρά και έτσι πρέπει να εμφανίσουμε τους ξένους ως κακούς μπαμπούλες και τον ΓΑΠ ότι μάχεται για το καλό μας.
  Οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ είναι μονόδρομος.
  Το έχουν αποφασίσει και τώρα μεθοδεύουν τον τρόπο να το υλοποιήσουν.
  Η χρεοκοπία έχει συντελεστεί εδώ και καιρό.Μιλάμε δηλαδή για στάση πληρωμών .
  Και για να μην γίνει σε όλους θα θυσιάσουμε μερικούς απολύοντας τους.
  Περαστικά μας .

 13. plax avatar
  plax 21/11/2010 13:55:27

  οι ιρλανδοι περηφανα αντιστεκονται.η δικη μας αντιδραση απεναντι στο πρατορισκο γαπ ποια θα μπορουσε να ειναι?
  ψηφος στο σαμαρα?
  θα σηκωσουμε ανταρτικο με ψηφο?θα ανακτησουμε την χαμενη μας περηφανεια με ψηφο?

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ plax 21/11/2010 19:00:14

   όχι, περίμενε ν'ακονίσω το γιαταγάνι, να έλθω να σε σφάξω

 14. plax avatar
  plax 21/11/2010 15:37:11

  και για να μην παρεξηγηθω ειμαι απο αυτους που δεν πανε στις καλπες(στις καλτσες που σοφα ειπε καποτε ο γαπ σε ομιλια του στη θεσνικη).οχι γιατι ειμαι απολιτικος αλλα γιατι απο τη μεταπολιτευση δρομολογηθηκε η εξαντληση της συμμετοχης του πολιτη στα κοινα στην καταθεση της ψηφου.απο τοτε που η ψηφος απο πολιτικη σταση και συμμετοχη εγινε απλη συνενοχη.εγινε απλη νομιμοποιηση των μεθοδευσεων χωρις καμια δεσμευση εφαρμογης των προεκκλογικων προγραμματων.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ plax 21/11/2010 19:03:11

   ποιός σ'εμποδίζει να ενταχθείς στον πολιτικό σχηματισμό που σε εκφράζει, και μέσα από τη συμμετοχή σου στις διαδικασίες του να καθορίζεις και την πολιτική που θέλεις να εφαρμόσει?

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ δρόμος 21/11/2010 23:14:22

    Μα, ακόμα και αν θα με εξέφραζε ένα κόμμα, την ώρα, που θα διέκρινα λύση εκτός του οπτικού πεδίου των κομματικών του παρωπίδων (τελικά, των συστημικών παρωπίδων) θα με πέταγαν έξω. Ειδικά αν τολμούσα να την δημοσιοποιήσω! Και, όντας απέξω πλέον, θα κουβάλαγα και την ρετσινιά του. Δεν σφάξανε...

    • Nτινα (Ναντια)Μαρκοπουλου(Γηραια) avatar
     Nτινα (Ναντια)Μαρκοπουλου(Γηραια) @ ΠΗΛΕΑΣ 25/11/2010 13:29:08

     Οποτε τι προτινεις?

 15. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/11/2010 19:12:43

  Αδιέξοδες σκέψεις, αγαπητοί. Απολύτως αδιέξοδες επειδή ο κόσμος του 1925 (ο κόσμος των απολύτως περιχαρακωμένων εθνικών κρατών), είναι "περσινά ξινά σταφύλια".
  Το ίδιο ξινά και ο κόσμος του 1965 (του διπολισμού).
  Τό ίδιο (λίγο πιό φρέσκα) , ο πρό Lehman Bros κόσμος του 2008, o κόσμος της νεοφιλελεύθερης αυταπάτης.
  Είμαστε στον πολυπολικό κόσμο, και Lebensraum μας είναι η ήπειρός μας. Με τις θεσμικές και οικονομικές δικτυώσεις της, ΕΕ και Ευρωζώνη. Δύσκολη, άνιση και ημιτελής δικτύωση, αλλά η μοναξιά είναι του διαβόλου.
  Καλύτερα στην κόλαση με παρέα, παρά στον παράδεισο μόνοι.
  Εν τώ μεταξύ η κρίση αποκαλύπτει σιγά σιγά το κοινό πεπρωμένο και τι δυνατότητες αυτό δημιουργεί.
  Η αγελάδα πέρασε το Βόσπορο, κι άν γυρίσει πίσω, η μοίρα της θα είναι να πέσει στα χέρια των χασάπηδων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.