Αληθινό το «Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού» λένε οι επιστήμονες
10/04/2014 16:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αληθινό το «Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού» λένε οι επιστήμονες

Ο πάπυρος, γνωστός ως το «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού», που προκάλεσε σάλο όταν παρουσιάσθηκε το 2012, αποδεικνύεται τώρα γνήσιος και όχι μια σύγχρονη πλαστογραφία

Ένας ξεθωριασμένος πάπυρος, γνωστός ως το «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού», που προκάλεσε σάλο όταν παρουσιάστηκε από μία ιστορικό στη Θεολογική Σχολή του Χάρβαρντ το 2012, ελέγχθηκε από επιστήμονες οι οποίοι διαπίστωσαν ότι είναι αρχαίος, και όχι μια σύγχρονη πλαστογραφία. Ο σκεπτικισμός για το μικρό κομμάτι παπύρου ήταν έντονος επειδή περιείχε μια φράση που δεν έχουμε ξαναδεί σε οποιοδήποτε κομμάτι της Γραφής: «Ο Ιησούς τους είπε, ‘η γυναίκα μου...’». Περιελάμβανε επίσης τις λέξεις «που θα είναι σε θέση να είναι μαθήτριά μου», μια φράση όξυνε τη συζήτηση σε μερικές εκκλησίες για το αν θα πρέπει να επιτρέπεται στις γυναίκες να είναι ιερείς.

Τον πάπυρο ανέλυσαν καθηγητές ηλεκτρολογίας, χημείας και βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, οι οποίοι αναφέρουν ότι μοιάζει με άλλους αρχαίους πάπυρους από τον τέταρτο έως τον όγδοο αιώνα. (Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι οποίοι χρονολόγησαν τον πάπυρο αιώνες πριν από τη γέννηση του Ιησού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματά τους δεν ήταν αξιόπιστα).

Τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν αποδεικνύουν ότι ο Ιησούς είχε μια σύζυγο ή μαθήτριες, παρά μόνο ότι το κομμάτι είναι πιο πιθανό ένα απόσπασμα από ένα αρχαίο χειρόγραφο και δεν είναι ψεύτικο, συμφωνούν οι μελετητές. Η Karen L. King, ιστορικός της Θεολογικής Σχολής του Χάρβαρντ που έδωσε στον πάπυρο το όνομα και τη φήμη του, έχει πει ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως απόδειξη ότι ο Ιησούς παντρεύτηκε, παρά μόνο ότι οι πρώτοι Χριστιανοί συζητούσαν ενεργά την αγαμία, το σεξ, το γάμο και την μαθητεία. «Πήρα πολύ σοβαρά τις παρατηρήσεις πολλών ανθρώπων που έλεγαν ότι θα μπορούσε να είναι μια πλαστογραφία» είπε η δρ King σε συνέντευξή της αυτή την εβδομάδα. Τόνισε επίσης ότι τώρα είναι πολύ σίγουροι ότι είναι γνήσιο. «Όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν προς μία κατεύθυνση, δεν σημαίνει κάτι 100 τοις εκατό, αλλά η ιστορία δεν είναι ένα μέρος όπου το 100 τοις εκατό είναι κάτι συνηθισμένο» είπε.

Τα νέα στοιχεία μπορεί να μην πείθουν τους μελετητές και τους bloggers που λένε ότι το κείμενο είναι έργο ενός μάλλον απρόσεχτου πλαστογράφου ο οποίος ήθελε να επηρεάσει τη σύγχρονη συζήτηση. Το Harvard Theological Review, που δημοσίευσε online την εργασία της King την Πέμπτη, δημοσιεύει επίσης μια διάψευση από τον Leo Depuydt, καθηγητή Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο Brown, ο οποίος δηλώνει ότι ο πάπυρος είναι τόσο εμφανώς ψεύτικος «που μοιάζει με σκίτσο των Monty Python». Η δρ King παρουσίασε τον πάπυρο με τυμπανοκρουσίες σε μια διάσκεψη στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο του 2012, αλλά δέχθηκε μεγάλη κριτική γιατί το περιεχόμενο ήταν αμφιλεγόμενο, τα γράμματα ήταν ύποπτα θολωμένα, η γραμματική κακή, η προέλευσή του αβέβαιη, ο ιδιοκτήτης του επέμενε στην ανωνυμία του και το μελάνι δεν είχε ελεγχθεί.
Ένα κύριο άρθρο στην εφημερίδα του Βατικανού δήλωσε επίσης ότι ήταν ψεύτικο. Οι μελετητές της Καινής Διαθήκης υποστήριξαν ότι το κείμενο αναφέρεται στη «νύφη του Χριστού», η οποία είναι η εκκλησία - μια ερμηνεία που η King θεώρησε πολύ πιθανή.

Είναι πολύ ασυνήθιστο να ελέγχεται το μελάνι και ένα τόσο μικρό κομμάτι από πάπυρο - είναι 4 με 8 εκατοστά- επειδή μπορεί να βλάψει τα στοιχεία, λένε οι ειδικοί. Η αυθεντικότητα και οι ημερομηνίες άλλων διάσημων κομματιών παπύρων προσδιορίζεται από παλαιογράφους που εξετάζουν το χειρόγραφο.

Ο πάπυρος με τη «σύζυγο του Ιησού» αναλύθηκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία micro-Raman για να προσδιοριστεί η χημική σύσταση του μελανιού. Ο James T. Yardley, καθηγητής του ηλεκτρομηχανολογίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το μαύρο μελάνι άνθρακα σε αυτό το κομμάτι ήταν «απόλυτα συνεπές με άλλα 35 ή 40 χειρόγραφα που έχουμε εξετάσει» και χρονολογούνται από το 400 π.Χ. ως το 700 ή 800 μ.Χ.

Στο Κέντρο για την Επιστήμη και την Τεχνολογία Υλικών του ΜΙΤ, ο Timothy Μ. Swager, καθηγητής χημείας και η ομάδα του χρησιμοποίησαν την υπέρυθρη φασματοσκοπία για να καθορίσουν αν το μελάνι έδειχνε διαφορές ή αντιφάσεις. «Το βασικό ήταν να διαπιστώσουμε αν κάποιος το δημιούργησε» είπε ο δρ Swager. «Και δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη για αυτό. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο». Ωστόσο, ο δρ Depuydt δήλωσε ότι οι έλεγχοι του τεμαχίου ήταν άνευ σημασίας και ότι δεν βλέπει «καμία ανάγκη να το επιθεωρήσει». Είπε ότι αποφάσισε με βάση την πρώτη φωτογραφία που είδε στην εφημερίδα ότι το κομμάτι ήταν πλαστό, διότι περιείχε «χοντρά γραμματικά λάθη» και κάθε λέξη σε αυτό ταιριάζει με το Ευαγγέλιο του Θωμά, ένα παλαιοχριστιανικό κείμενο που αποκαλύφθηκε στο Nag Hammadi της Αιγύπτου το 1945. «Δεν θα μπορούσε να είναι σύμπτωση», είπε. Ένας πλαστογράφος θα μπορούσε να δημιουργήσει εύκολα μαύρο μελάνι άνθρακα από την ανάμειξη αιθάλη κεριού και πετρελαίου. «Ένας φοιτητής με ένα εξάμηνο στην Κοπτική μπορεί να δημιουργήσει έναν κάλαμο και να αρχίσει να γράφει» είπε. Αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σύγχρονο μαύρο μελάνι άνθρακα είναι πολύ διαφορετικό. Και η δρ King δήλωσε ότι η «μεγάλη απογοήτευσή» της είναι ότι μέχρι σήμερα η ιστορία του πάπυρου έχει επικεντρωθεί στην πλαστογραφία και όχι στην ιστορία.

http://www.nytimes.com/2014/04/10/science/scrap-of-papyrus-referring-to-jesus-wife-is-likely-to-be-ancient-scientists-say.html?hpw&rref=science

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 10/04/2014 18:32:29

  Ελεος με την ημιμάθεια, κάθε χρόνο παραμονές Πάσχα...
  Ενας πάπυρος μπορεί να είναι γνήσιος και το κείμενο που περιέχει να είναι ψευδεπίγραφο...Υπάρχουν ψευδεπίγραφα ή αμφισβητούμενα έργα ελλήνων φιλοσόφων σε αυθεντικότατες περγαμηνές... Πρωτοετής φοιτητής φιλοσοφικής μπορεί να το καταλάβει. Γιατί παραπλανάτε τον κόσμο.

  Δεν είναι θέμα η γνησιότητα του παπύρου, αλλά το αξιόπιστο του κειμένου, το οποίο εξαρτάται άμεσα από τη χρονολόγησή του και από ποιους κύκλους προέρχεται.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΒΙΣ 10/04/2014 19:22:11

   Πλησιάζει Πάσχα ΒΙΣ,πάντα έτσι γίνεται,κάτι πρέπει να βρούν. Να μου το θυμάσαι,του χρόνου θα βρούνε και θα μοστράρουν,το ευαγγέλιο λέει της πεθεράς Του...

   • Factorx avatar
    Factorx @ Κυθήριος 10/04/2014 20:21:20

    Ο ΒΙΣ είναι ο Πάπας και ο Κυθήριος το παπαδάκι

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Factorx 10/04/2014 20:33:53

     Φίλε Φάκτορα,δε χρειάζεται να είσαι Πάπας ούτε παπαδάκι για να βρείς την αλήθεια,και για να δείς πού υπάρχει η πλάνη. Αυτό που γράφεις μάλιστα παρακάτω στον ΒΙΣ, θα στο αναλύσει άλλωστε πιστεύω και ο ίδιος,απλά δέν στέκει. Οι Οικουμενικές Σύνοδοι συνήλθαν για να παγιώσουν το Δόγμα της Πίστης μας και να το καθαρίσουν από την κακοδοξία και τις αιρετικές πλάνες στηριζόμενες ακριβώς ΠΑΝΩ στη διδασκαλία του Χριστού και των Αποστόλων που βρίσκονται μέσα στα Ευαγγέλια. Άλλωστε οι Οικ.Σύνοδοι συνήλθαν ΜΕΤΑ την συγγραφή των Ευαγγελίων. Πώς γίνεται κάτι που γράφτηκε πρίν,να προσπαθήσει να συγκαλύψει αυτό που γράφτηκε μετά;... Λές παρακάτω ότι δέν παριστάνεις τον Θεολόγο. Ούτε εμείς τον παριστάνουμε.Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο κάποιοι να έχουν σπουδάσει τη Θεολογική Επιστήμη... Την αγάπη μου.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Factorx 10/04/2014 20:42:36

     Εγώ είμαι ο καντηλανάφτης.

     • Άλυτη εξίσωση avatar
      Άλυτη εξίσωση @ ΚΜ 11/04/2014 19:47:08

      Εγώ να είμαι η ...Nεωκόρισα, απλά γιατί γουστάρω το ...concept ??

  • Factorx avatar
   Factorx @ ΒΙΣ 10/04/2014 20:20:46

   Αν δεν σε ήξερα τόσον καιρό από το Antinews θα έλεγα ότι είναι άνθρωπος του Βατικανού. Τόσο πολύ αμφισβητείς κάθε προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας. Δεν παριστάνω τον Θεολόγο αλλά η ιστορία των Ευαγγελίων είναι μια (αιματηρή πολλές φορές) προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας από τις Συνόδους (Νίκαις κλπ) - Σταματα να παριστάνεις τον εν Ελλάδι Πάπα

   • regeneration avatar
    regeneration @ Factorx 10/04/2014 20:26:29

    Τα Ευαγγέλια είναι 4. Αυτή είναι η αλήθεια. (ΒΙΣ μη μασάς)

    • Factorx avatar
     Factorx @ regeneration 10/04/2014 21:00:55

     Ναι και ο Ήλιος ανατέλει από την Δύση

    • Βατάτζης avatar
     Βατάτζης @ regeneration 11/04/2014 10:52:55

     Τα Ευαγγέλια είναι 4, οι Οικουμενικές Σύνοδοι είναι 7. Εμείς οι ΧΟ δεν συζητάμε κάτι διαφορετικό. Ολες οι άλλες απόψεις είναι αιρετικές.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Factorx 11/04/2014 06:56:57

    Ασε τα θεολογικά, δεν τό΄χεις. Το επιχείρημά μου είναι επιστημονικό, απόλυτα επιστημονικό και καθόλου θεολογικό: Ο γνήσιος πάπυρος δεν σημαίνει μη ψευδεπίγραφο κείμενο. Η αντιεκκλησιαστική στάση του Antinews είναι διαπιστωμένη εδώ και καιρό.

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 10/04/2014 20:27:35

  To γεγονός ότι ο πάπυρος είναι του 4ου ή του 8ου αιώνα δεν σημαίνει ότι αυτά που λέει ευσταθούν. Έχω την υποψία ότι και τότε υπήρχαν άτομα που έγραφαν και έλεγαν μακακίες.

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 10/04/2014 20:49:09

  Για να έχουμε καλό ρώτημα, τι εξήγηση δίνει το ευαγγέλιο της "συζύγου" στο γεγονός ότι ο Χριστός πήγαινε καρφωτός για σταύρωση; Η εξήγηση που προκύπτει από τα άλλα ευαγγέλια είναι ότι ο Χριστός δεν "εσυσχηματίζετο το αιώνι τούτω". Αλλά το ευαγγέλιο της συζύγου πως το εξηγεί; Είχε βαρεθεί τη σύζυγο; Την κρεβατομουρμούρα; Τα παιδιά; Την πεθερά;

 4. Factorx avatar
  Factorx 10/04/2014 21:03:29

  Και να πω και κάτι άλλο και να καώ στο πυρ το εξώτερον. Αν δεν καιγόταν η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και αν οι Χριστιανοί (πρωτο χριστιανοί - Πάπες - Σταυροφόροι κλπ) δεν καταστρέφαν εκατομμύρια ντοκουμέντα των αρχαίων χρονων ως "ειδολολατρικά" κλπ η αλήθεια που θα ξέραμε σήμερα θα ήταν άλλη

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Factorx 10/04/2014 21:42:41

   Δέν έχουμε ντοκουμέντα των αρχαίων χρόνων; Και τόσα συγγράμματα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων και φιλοσόφων,τόσες τραγωδίες πώς διασώθηκαν; Τί άλλα ντοκουμέντα αναζητάς; Αν είχε ο Χριστός πεθερά κι εγγόνια; Γιατί,μόνο τότε θα τον πιστέψεις; Δε σου φτάνουν ως ντοκουμέντα οι πάπυροι της οξυρύγχου,οι επιγραφές σε τάφους στα Ιεροσόλυμα από την εποχή του Χριστού,που βρέθηκαν και έχουν ανεκτίμητη ιστορική αξία; Δε σου φτάνουν τα χειρόγραφα της Π.Δ. στα σπήλαια Κουμράν; Η επιγραφή που βρέθηκε στο αρχαίο θέατρο της Καισάρειας της Παλαιστίνης και ήταν αφιέρωμα του Πόντιου Πιλάτου στον Αυτοκράτορα Τιβέριο που περιέχει με ακρίβεια τα τελευταία γεγονότα της ζωής του Χριστού; Ερευνάτε τας Γραφάς είπε ο ίδιος ο Χριστός,αλλά όλες τις Γραφές,όχι ό,τι μας αρέσει μόνο,και η αλήθεια σίγουρα αποκαλύπτεται και ανακαλύπτεται...

   • Βατάτζης avatar
    Βατάτζης @ Κυθήριος 11/04/2014 10:56:20

    ++++++++100000

   • Lichnee avatar
    Lichnee @ Κυθήριος 11/04/2014 11:25:42

    Σαν να τα έγραψα εγώ αυτά φίλε Κυθήριε...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Factorx 10/04/2014 21:48:41

   Η Επιστήμη κάνει τη δουλειά της. Και η Πίστη είναι πίστη. Το Ευαγγέλιο αυτό δεν αμφισβητεί την Πίστη. Αμφισβητεί τα κατά συνθήκη ψεύδη. Αμφισβητεί το δόγμα της Αυτοκρατορικής ερμηνείας κι όχι το δόγμα της Πίστης.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Μανιάτης 10/04/2014 22:57:00

    Η Πίστη των Ορθοδόξων Χριστιανών εμπεριέχει (εκ των ών ουκ άνευ) την πίστη στην θεοπνευστία των αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων. Αυτών που εσύ ο αρχι-σκιτζής (και σε άλλα θέματα, όποτε σχολιάζεις) τις χλευάζεις ως «Αυτοκρατορικής ερμηνεία», έτσι με μπόλικο στόμφο, ως συνήθως. Όλα τα άλλα είναι να'χαμε να λέγαμε... Από εκεί και πέρα η επιστήμη (τα κεφαλαία, εκεί που χρειάζονται μόνον!) περί άλλου απεφάνθη, αναφορικά με τον εν λόγω πάπυρο, και όχι περί αυτού που εσύ νομίζεις.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Factorx 11/04/2014 07:02:10

   Πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχει μία τεράστια βιβλιογραφία, την οποία μάλλον αγνοείς στοιχειωδώς. Την επόμενη φορά θα σας κάνω διαλέξεις για αστροφυσική, για να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Η αρχαιότητα και αυθεντικότητα ενός κειμένου είναι διαφορετικό πράγμα από την αρχαιότητα του παπύρου ή της περγαμηνής στην οποία βρίσκεται καταγεγραμμένο. Ποια εποχή χρονολογείται ο πάπυρος που μας παρουσίασες ως μέγα εύρημα; Εκεί είναι το ζήτημα. Διότι αν το κείμενο αυτό γράφτηκε γύρω στο 300, δεν αποδεικνύει τίποτα παρά ένα ακόμα κείμενο ομάδας γνωστικών. Στο κάτω-κάτω, δεν προσπαθώ να σε κάνω να πιστέψεις στον Χριστό, αυτό, αν γίνει, μπορεί να γίνει υπό άλλες συνθήκες οδυνηρής προσωπικής αναζήτησης. Σε κάνω να προσπαθείς να σεβαστείς ορισμένες στοιχειώδεις αρχές της φιλολογικής επιστήμης. Υ.Γ. Δεν είμαι θεολόγος.

 5. Νικήτας avatar
  Νικήτας 10/04/2014 22:41:37

  Οι πλάνες αυτές και τα ψευδεπίγραφα ευαγγέλια είναι γνωστά απο τα πρώτα χρόνια της εκκλησίας . Αν και έχουν καεί στην φωτιά της ανυπαρξίας τους κάνουν αραιά και πού την εμφανισή του μπάς και τσιμπήσει κανένας αδαής. Οι υποψιασμένοι περι την Πίστη γελάνε με τα παιδαρίσματα της αέναης Χριστομαχίας. Τώρα γιατί δημοσιεύονται εδώ αποτελεί παράδοξο .

 6. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 11/04/2014 00:22:35

  "Αν δεν καιγόταν η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και αν οι Χριστιανοί (πρωτο χριστιανοί - Πάπες - Σταυροφόροι κλπ) δεν καταστρέφαν εκατομμύρια ντοκουμέντα.." 1)Ευτυχώς τα περισσότερα διασώθηκαν. Εξάλλου δεν ήταν η Αλεξάνδρεια το μόνο μέρος με βιβλιοθήκες!!! Ο ελληνιστικός και πρωτορωμαικός κόσμος χαρακτηριζόταν από μεγάλη διασπορά της ελληνικής γνώσης. 2)Επειδή τα αρχαία έργα διασώθηκαν, ξέρουμε ότι δεν αλλάζουν την αντίληψη για τον σύγχρονο κόσμο. Η μόνη αλλαγή είναι ο χριστιανισμός που ως θρησκεία είτε τον δέχεσαι είτε όχι, δεν χρήζει μαθηματικής αποδείξεως. Οι πρόγονοί μας πριν πολλούς αιώνες τον δέχτηκαν. Δεν ανάγκασε κανένας τους έλληνες να αλλάζουν θρησκεία μαζικά από τα πρώτα ταξιδια του παύλου.
  3)Κανένα έργο αρχαίου έλληνα δεν θα είχε σωθεί αν δεν κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες για αυτό οι βυζαντινοί έλληνες. Όλα τα τωρινά χειρόγραφα είναι βυζαντινής προέλευσης. Σχεδόν κανένα δεν πάει πιο παλιά από τον 4ο αιώνα.
  4)Δεν ξέρω κάποια καταστροφή που να έκαναν οι πρωτοχριστιανοί στην ελληνική γνώση. Για την ακρίβεια και να θέλανε να κάνουν καταστροφή δεν θα μπορούσαν αφού μέχρι και τα μισά του 4ου αιώνα κυβερνούσαν αυτοκράτορες πιστοί στην παλιά θρησκεία. Οι μετέπειτα χριστιανοί, το χειρότερο που έκαναν ήταν να κλείσουν την φιλοσοφική σχολή στην αθήνα, απόφαση ενός αυτοκράτορα, αλλά η ελληνική φιλοσοφία δεν έπαψε να διδάσκεται και να εμπλουτίζεται στην κων/πολη. Ο ψελλός πχ είχε τον τίτλο "πρύτανης των φιλοσόφων".
  5)Οι σταυροφόροι ήταν πλιατσικολόγοι ελκόμενοι περισσότερο από τον χρυσό και το ασήμι. Δεν είχαν κίνητρο να καταστρέφουν χειρόγραφα.
  6)Η ελληνική γνώση ήταν τελείως άγνωστη στην εκβαρβαρωμένη δύση για αιώνες. Όταν όμως άρχισε να φτάνει ξανά εκεί εκτιμήθηκε δεόντως. Οι έλληνες λόγιοι που πήγαν εκεί μετά την άλωση διδάσκουν τους δυτικούς τα ελληνικά και καθιστούν γνωστά τα έργα των αρχαίων και των βυζαντινών ελλήνων, πυροδοτώντας και αυτοί το φαινόμενο που έγινε γνωστό σαν αναγέννηση. Ο ίδιος ο Δάντης είχε έλληνα δάσκαλο.
  7)Παρόλα αυτά, πολλές παρεξηγήσεις υπήρξαν στην δύση για την έκταση της ελληνικής γνώσης. Παραδείγματα: α)Ο κοπέρνικος και γαλιλαίος για παράδειγμα γίνονται διάσημοι λέγοντας πράγματα απόλυτα γνωστά στους έλληνες, που είχαν μετρήσει ακόμη και την περίμετρο της γής και την απόσταση από την σελήνη. β)Σε εποχή πολύ κοντινή μας η θεωρία του δαρβίνου βρίσκει τρομερή αντίσταση απο δυτικούς χριστιανούς που πιστεύουν αυτολεξί τις ιστορίες της βίβλου. Αντίθετα, οι βυζαντινοί έλληνες έχουν υπόψη τον Μ. Βασίλειο που είπε ότι ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο αφηνόντάς τον να ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ σε μακρές χρονικές περιόδους. Ή όπως έγραψε ο Γρηγόριος: "Η φύσις, των της ζωής λέγω ιδιωμά­των, από των μικροτέρων επί το τέλειον ποιείται την άνοδον»

 7. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 11/04/2014 07:33:53

  Αυτο ειναι προφανως και το μεγαλειο του Χριστιανισμου.Προκαλει παντοτε εντονες συζητησεις και τασεις για αφισβητηση. Σε αλλες θρησκειες τα πραγματα ειναι πιο απλα,πιο ξεκαθαρα.Σου παιρνουν το κεφαλι οταν αμφιβαλλεις

 8. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 11/04/2014 09:12:05

  Ο ΒΙΣ και Κυθήριος έχουν θεολογικές γνώσεις για να τεκμηριώσουν το ανυπόστατο του θέματος. Εγώ σου παραθέτω τον διάλογο άθεου καθηγητή με τον φοιτητή τουhttp://www.alexiptoto.com/%CE%88%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83/

 9. Ρηνα avatar
  Ρηνα 11/04/2014 09:17:32

  Οσα βιβλια κι αν διαβασεις, αν δε βιωσεις δε γινεται τιποτα.....

 10. Fiscal avatar
  Fiscal 11/04/2014 17:33:27

  Mπορεί να μας παραθέσει ο Factorx ένα ιστορικό παράδειγμα αιματηρής , όπως γράφει, συγκάλυψης της ιστορίας των Ευαγγελίων από τις Συνόδους(Νίκαιας κτλ.); Το ρωτάω καλοπροαίρετα διότι απ' όσο ξέρω κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απλά οι Οικουμενικές και Τοπικές Σύνοδοι αποφάσισαν ποια είναι τα θεόπνευστα και κανονικά ιερά κείμενα και ποια όχι. Συνέταξαν τον κατάλογο με τα 27 βιβλία της Κ.Διαθήκης όπως τα ξέρουμε σήμερα. Την αιματηρή(!) συγκάλυψη που την είδατε;

 11. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 11/04/2014 19:48:17

  Κι ένα δεύτερο σχόλιο: "Ζωή χωρίς Χριστό δεν αντέχεται" Αγιος Νικολαος Βελιμίροβιτς (;)

 12. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 11/04/2014 20:59:56

  Εγώ πιστεύω οτι ο Ιησούς είχε σύζυγο την Μαγδαληνή, πολύ έντιμη, πιστή και καλλιεργημένη γυναίκα με βαθύτατα αισθήματα απέναντί του, αλλα οι Ευαγγελιστές θεώρησαν σκόπιμο να εξαφανίσουν αυτό το στοιχείο, για να τονίσουν την τέλεια "αγνότητά" Του. Πάντα οι ευαγγελιστές κάθε θρησκείας "στρογυλλεύουν" το χαρακτήρα του ιδρυτή της θρησκείας ώστε να γίνεται ελκυστικότερος στο ευρύ κοινό. Κάπως σαν τους σημερινούς επικοινωνιολόγους...

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 11/04/2014 22:24:13

   Αγαπητέ φίλε Δημήτρη,επειδή καλοπροαίρετα το θέτεις,αν μου επιτρέπεις να σου πώ εγώ μερικές σκέψεις: Αν οι τέσσερις Ευαγγελιστές προσπαθούσαν να ''στρογγυλέψουν'' το χαρακτήρα του Ιδρυτή της θρησκείας στην οποία μόλις πίστεψαν και άρχισαν να διαδίδουν στον κόσμο,θα ξέχασαν τότε να στρογγυλέψουν και τη δική τους εικόνα και ομιλία που έδειχναν πρός τον κόσμο,τους ειδωλολάτρες και τους υπόλοιπους που δίδασκαν. Και αυτό διότι από τους τέσσερις τους τρείς τους σκότωσαν με μαρτυρικό θάνατο. Τους Ματθαίο και Μάρκο τους έκαψαν ζωντανούς και τον Λουκά τον έγδαραν ζωντανό. Μόνο ο Ιωάννης πέθανε φυσιολογικά και μετέστη. Αλλά μήπως και οι υπόλοιποι Απόστολοι δεν είχαν μαρτυρικό θάνατο; Γιατί λοιπόν κι εκείνοι να μη φροντίσουν για τη δική τους εικόνα; Δέν θα υπήρχε ανάγκη στη συνέχεια να προσφέρουν κι άλλο τις επικοινωνιακές τους υπηρεσίες;... Έπειτα,λές «τέλεια ''αγνότητά'' Του».Η αγνότητα ή είναι τέλεια,ή δεν είναι αγνότητα. Δέν έχει δε,ανάγκη προστασίας,γιατί απορρέει από τη θεότητα του Προσώπου του Χριστού. Αν πιστεύουμε λοιπόν ότι ο Χριστός είναι Θεός,τότε είναι αγνός χωρίς καμμία ανάγκη ''προστασίας'' της αγνότητάς Του. Οσον αφορά τη Μαρία τη Μαγδαληνή. Μπήκε στον ευρύ κύκλο των μαθητών του,από τη στιγμή που ο Χριστός την ελευθέρωσε από τα δαιμόνια που κατοικούσαν μέσα της και την ταλαιπωρούσαν. Ήταν μάλιστα από τις πρώτες γυναίκες μαζί με άλλες,όχι μόνη της,που τους παρουσιάστηκε μετά μετά την Ανάστασή του. Όταν Τον σταύρωσαν όμως ξέρεις ποιοί ήταν από κάτω από το Σταυρό μαζί του; Μόνο η Μητέρα του,η Παναγία και ο Ιωάννης που θα έπαιρνε υπό την προστασία του τη γερόντισσα Παναγία. Αν η Μαγδαληνή ήταν η γυναίκα του,δεν θα έπρεπε να ήταν και εκείνη,ως σύζυγος,κοντά του τις τελευταίες εκείνες ώρες της επίγειας ζωής του; Δέν ήταν όμως,ήταν με τους άλλους μαθητές σε αρκετή απόσταση. Κι ένα τελευταίο,τόσους αιώνες από την έλευση του Χριστού στη γή,δεν είχε αναζητήσει ποτέ η ανθρωπότητα άν είχε ο Χριστός σύζυγο και άν ήταν η Αγία Μαγδαληνή η σύζυγός του. Δέν σε προβληματίζει γιατί τώρα τελευταία υπάρχει αυτή η μεγάλη ''ευαισθησία'' γι' αυτό το θέμα και μάλιστα από ανθρώπους που δεν έχουν καμμία σχέση με την Ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία;...

   • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Κυθήριος 12/04/2014 09:24:27

    Αγαπητέ Κηθύριε προφανώς οι αφετηρίες μας είναι διαφορετικές, αν και συναντιώμαστε στη λατρεία του Ιησού τον οποίο εγώ λατρεύω ως Ανθρωπο, επειδή θεωρώ οτι υπήρξε ο τέλειος "μαθητής" του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη και ο μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των εποχών επι γής. Δεν μπορώ να αποδείξω οτι ήταν Θεός, επειδή, όπως λέει και ο Ιερός Αυγουστίνος, μου είναι αδύνατο να κατανοήσω, πόσο μάλλον να περιγράψω τον Θεό. Και προς αποφυγήν παρεξήγησης, άλλο πράγμα η δια της φαντασίας μας διαίσθηση του υπερπέραν της πραγματικότητος που και η σημερινή επιστήμη ερευνά όπως στην αρχαιότητα το έκανε η φιλοσοφία, αλλά εκτός των θρησκειών, και η τέχνη ψηλαφεί με τον καλύτερο κατά τη γνώμη μου τρόπο. Ο Μιχαήλ Άγγελος συναντούσε την Θεία Εκσταση με την τέχνη, δια μέσου της θρησκείας. Το Βατικανό και το Αγιον Ορος αποτελούν Παγκόσμιους μοναδικούς τόπους συνάντησης τέχνης και θρησκείας, όπως και τα μοσταστήρια της Λάσσας στο Θιβέτ. Αλλά τώρα μπαίνουμε σε μακρύτατα μονοπάτια και το φιλόξενο σάιτ μας είναι κατ' εξοχήν πολιτικό...

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 12/04/2014 12:37:15

     Aγαπητέ ΔΗΜΗΤΡΙΕ,έχεις δίκιο,αφ' ενός μέν οι αφετηρίες μας είναι διαφορετικές,αφ' ετέρου,ανοίξαμε πολύ μεγάλη κουβέντα που θέλει πολύ χώρο και διάθεση να αναπτύξουμε. Θα πώ μόνο τούτο: Εγώ δεν μπορώ να λατρέψω τ Χριστό ως άνθρωπο μόνο,διότι ως άνθρωπος δε μου προσέφερε τίποτα. Τον λατρεύω ως Θεό και Άνθρωπο,διότι μου προσέφερε τη σωτηρία.... Αλλά όπως είπαμε,μπαίνουμε σε βαθειά μονοπάτια....

     • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
      ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Κυθήριος 12/04/2014 12:59:21

      Eγώ τον λατρεύω απεντίας, διότι ως Σοφός Ανθρωπος μου προσέφερε τα πάντα με τους μοναδικούς ανθρώπινους λόγους του, το "αγαπάτε αλλήλους" το "εμβλέψατε εις τα πετεινά του ουρανού........" και το "Ά δε ητοίμασας τινί έσται?" Και νομίζω, έστω κι αν δεν το αντιλαμβάνεσαι, ως απλός άνθρωπος πρόσφερε πολλά και σε σένα. Αλλωστε για μένα η θυσία του είναι ανυπέρβλητη ως άνθρωπος. Αν ήταν Θεός που πήρε μορφή ανθρώπου σαν τον Δία όπως λέγανε και οι αρχαίοι, τότε δεν υπέφερε ιδιαίτερα όντας άτρωτος και παντοδύναμος. Αν ήταν "ολίγον θεός" όπως είμαστε όλοι μας, τότε ήταν άνθρωπος όπως όλοι μας...Αλλά μεγάλη κουβέντα όπως λες κι εσύ. Αν ξανάρθω στα εξωτικά και πανέμορφα Κύθηρα πολύ θάθελα να την συνεχίζαμε αγνάντια στο πέλαγο...Τι τυχεροί εσείς οι νησιώτες...

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 12/04/2014 14:33:57

      Φίλε ΔΗΜΗΤΡΙΕ,πολύ θα χαιρόμουν αυτήν την κουβέντα να γινόταν δια ζώσης. Έστω κι έτσι όμως,ιδιαίτερα μ' ευχαριστεί. Λοιπόν,κοίταξε να δείς ποιά ακριβώς είναι η διαφορά μας: προσωπικά πιστεύω Χριστό ενανθρωπήσαντα,ενώ εσύ-σύμφωνα με τα λεγόμενά σου- πιστεύεις σε άνθρωπο αποθεωθέντα. Ηθικές διδασκαλίες όπως ''αγαπάτε αλλήλους'' και κηρύγματα περί δικαιοσύνης,ειρήνης κλπ.,έκαναν πάρα πολλοί πρίν και μετά από το Χριστό. Εμείς όμως πιστεύουμε στο Χριστό γιατί η παρουσία του στη γή συνοδεύτηκε από υπερφυσικά γεγονότα με αποκορύφωμα τήν Σταύρωση και την Ανάστασή του. Αυτό σημαίνει οτι είναι Θεός. Αν δεν ήταν Θεός θα ήταν ο χειρότερος των ανθρώπων,όχι ο καλύτερος! Και ξέρεις γιατί; Διότι όλοι οι μεγάλοι άνδρες της ανθρωπότητας,οπως ο Σωκράτης ,ο Πλάτωνας δεν είχαν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους,ήταν ταπεινοί και μετριόφρονες. ''Έν οίδα ότι ουδέν οίδα'' δεν είπε ο Σωκράτης; Ο Χριστός ως ισάξιος των αρχαίων φιλοσόφων όπως λές,δεν θα έπρεπε κι εκείνος να έχει την ίδια γνώμη για τον εαυτό του; Βλέπουμε όμως ότι ονόμαζε τον εαυτό του Θεό. Ποιός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους θα τολμούσε να ονομάσει τον εαυτό του Θεό; Κι όχι μόνο ονομάζει τον εαυτό του Θεό,αλλά διακηρύσσει οτι ήταν και αναμάρτητος. Τόλμησε ποτέ κανείς να πεί τον εαυτό του αναμάρτητο; Θα τον πέρναγαν για τρελό και κανείς δεν θα τον ακολουθούσε! Και όχι μόνο αυτό,αλλά απαίτησε από τους οπαδούς του να θυσιάσουν τα πάντα για χάρη του! Ποιός άνθρωπος θα το απαιτούσε αυτό εάν δέν ήταν Θεός; Και δές,όχι μόνο το απαίτησε,αλλά εδώ και 2000 χρόνια το πέτυχε.Δές τα εκατομμύρια των μαρτύρων που θυσιάστηκαν σ' αυτόν και στην αλήθεια των λόγων του! Φαντάζεσαι όλοι αυτοί να ακολυθούσαν και να πέθαιναν για ένα ψέμα;

     • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
      ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Κυθήριος 13/04/2014 13:40:57

      Mου άρεσε ιδιαίτερα αυτό που λες, και ενώ μάλλον το πιστεύω, δεν το είχα σκεφτεί. Ναι η διαφορά μας είναι οτι εγώ πιστεύω στον Ιησού άνθρωπο αποθεωθέντα. Διαφωνώ ριζικά μαζί σου οσον αφορά την ΤαπεινοφροσύνηνΤου. Ο Σωκράτης είπε το σεμνό "Έν οίδα οτι ουδέν οίδα" όμως ο Χριστός τον ξεπέρασε σε ταπεινότητα με το να πλύνει τα οόδια των μαθητών του!!! Εγώ δεν έχω βρεί ομολογία του ίδιου του Ιησού οτι είναι Θεός. Είπε κατα πάσα πιθανότητα το "Εγώ ειμί το Φώς και η Αλήθεια και η Ζωή αλλα αυτό επιβεβαιώνει την απόψή μου οτι υποστηρίζει την (φιλοσοφία του=Εγώ) που όποιος την κατανοήσει βρίσκει το Φώς την Αλήθεια και τη Ζωή. Πουθενά και ποτέ δεν είπε ο Ιησούς Εγώ ειμί ο Θεός . Υιός του θεού είπε οτι είναι όπως είμαστε όλοι μας. Δεν είπε οτι εγώ ειμι ο μοναδικός υιός του θεού. (Και γιατί να μην ήταν και κόρη που λένε και οι φεμινίστριες και γιατί ο Θεός να είναι αρσενικός και όχι θεά όως πίστευαν οι αρχαίοι για την Ρέα και την Γαία?). Δεν απαίτησε τίποτε απο τους οπαδούς του για χάρη του. Απλά τους είπε πως άν δεν απαλλαγούν απο την εξάρτησή τους απο τα υλικά αγαθά δεν θα βρούν ποτέ την ευτυχία τών ουρανών! Τους είπε οτι πιο εύκολο ναπεάση καμήλα απο το μέτι της βελόνας παρά άνθρωπος φορτωμένος με πλούτη! Οι μάρτυρες που πέθαναν σε καμμία περίπτωση καλέ μαου φίλε δεν πέθαναν για ένα ψέμμα. Πέθαναν για τις υπέροχες ανθρώπινες ιδέες του ιησού. Οπως είχε πεθάνει για τις ιδέες του και ο Σωκράτης, πολύ πριν απ' τον Χριστό. Κάνεις λάθος να νομίζεις οτι οι μάρτυρες πέθαναν για να αποδείξουν οτι ο Χριστός ήταν θεός και οτι τάχα αν αποδειχθεί οτι δεν ήταν , πέθαναν τσάμπα για ένα ψέμμα. Η διδασκαλία του Χριστού είναι πολύ πιο σημαντική απο τιον ίδιο και η αξία της είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί την συνέλλαβε άνθρωπος μεγαλοφυής! Αν ήταν Θεός ή διδασκαλία του θα ήταν ενα τετριμμένο καθημερινό του καθήκον πολύ απλό και εύκολο να την διτυπώσει σε ανθρώπινη γλώσσα...

 13. loyal subject avatar
  loyal subject 12/04/2014 00:17:45

  βαριεμαι

 14. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 12/04/2014 00:26:16

  Όλοι οι σχολιαστές του άρθρου αυτού είστε πολύ περισσότερο διαβασμένοι και επιστημονικά ενημερωμένοι από εμένα. Δεν τολμώ λοιπόν να σχολιάσω κανένα σας. Θέλω όμως με λύπη μου να αναφερθώ στο γεγονός ότι ενώ πολλοί ασχολούνται με την κοινωνική ζωή του Χριστού, λίγοι, πολύ λίγοι, ασχολούνται με την διδασκαλία του. Τι σημασία έχει αν ο Χριστός είχε γυναίκα και παιδιά και πεθερά ? Και σας ρωτάω. Η Χριστιανική φιλοσοφία θα είχε αξία μόνο αν αποδειχθεί πέρα πάσης αμφιβολίας ότι ο Χριστός ήταν όντως Θεός ? Και αν δεν ήταν Θεός αλλά ένας κοινός θνητός, τότε η Χριστιανική φιλοσοφία δεν θα είχε αξία ? Έχουν γίνει πολυάριθμες διατριβές για τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, ακόμα και για τους σύγχρονους φιλόσοφους Καντ, Νιτσε κλπ. Λίγες όμως για την Χριστιανική διδασκαλία. Γιατί ? Γιατί είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο να ασπασθεί κάποιος, ακόμη και από αυτούς που σαν σκοπό της ζωής τους έχουν την διάδωση της φιλοσοφίας αυτής, την διδασκαλία αυτή. Και μην ρωτήσετε, ποιά είναι η Χριστιανική φιλοσοφία, γιατί θα εκπλαγείτε. Γιατί είναι μονάχα δύο λέξεις. "Αγαπάτε αλλήλους". Έχει ειπωθεί άραγε τίποτε καλύτερο στην ιστορία της ανθρωπότητας ?

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 12/04/2014 11:21:59

   Αγαπητέ ΕΝΕΡΓΕ ΠΟΛΙΤΗ τα σέβη μου! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Σε διάβασα μετά το παραπάνω σχόλιό μου. Αυτό εννοώ κι εγώ οταν λέω οτι συναντιώμαστε στη λατρεία του Ιησού τον οποίο εγώ λατρεύω ως Ανθρωπο, επειδή θεωρώ οτι υπήρξε ο τέλειος "μαθητής" του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη και ο μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των εποχών επι γής.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 12/04/2014 13:53:32

    Μα γιατί κάνετε τα εύκολα δύσκολα κάποιοι που ενώ συμπαθείτε τον Ιησού δε τον βλέπετε ως Χριστό; Ξέρετε τι έχει πει ο ίδιος για τον εαυτό του; Ότι είναι Θεός και άνθρωπος! Ή λοιπόν είναι Θεός και άνθρωπος, ή απλός ψέυτης και απατεώνας. Επειδή όμως ο απατεώνας όταν πάει να δικαστεί με απειλή θανάτου, τα γυρνάει για να γλυτώσει ενώ Αυτός πήγε στο Σταυρό ηθελημένα, αφού το έλεγε προ καιρού στους μαθητές του ότι θα τον σταυρώσουν και αυτοί απορούσαν με το γιατί ξαναπάει στα Ιεροσόσυμα που ήθελαν να τον σκοτώσουν. Και όσον αφορά την απόδειξη πως είναι Θεός πέρα από άνθρωπος, αρκεί το ότι υπάρχει η Εκκλησία του ακόμη ζωντανή παρά τους διωγμούς από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. έως σήμερα στην Αίγυπτο, τη Συρία, την Κορέα, την Αφρική και αλλού. Και η Εκκλησία του Χριστού δεν έκανε ποτέ διωγμό, μόνο διώχθηκε. Και μην βάλει κάποιος στο θέμα την Παπική οργάνωση. Δεν είναι καν εκκλησία με τόσες αλλαγές στην ουσία της πίστης από τον 9ο αιώνα και μετά όταν κατέλαβαν το θρόνο της Ρώμης οι Φράγκοι. Εννοείται πως υπάρχουν και άλλες δεκάδες αποδείξεις για την Θεϊκή Του υπόσταση, όπως ο Πανάγιος Τάφος και το φως που βγαίνε κάθε Πάσχα από εκεί, ο αγιασμός που δεν παθαίνει σήψη (οι παπικοί βάζουν αλάτι παρεπιπτόντως), τα άφθαρτα ολόσωμα ή μη σκηνώματα και τα μυροβλύζοντα λείψανα εκατοντάδων αγίων και το βασικότερο, η αγαλλίαση που οι χριστιανοί νιώθουν κάθε φορά που είτε εξομολογούνται είτε ενώνονται με τον ίδιο το Χριστό στη Θεία Μετάληψη. Έρχου και είδε λοιπόν.

 15. sender avatar
  sender 12/04/2014 01:48:29

  Δεν θα ήταν θρησκεία,θα ήταν φιλοσοφικό ρεύμα και θα το διδάσκονταν,σήμερα,οι φοιτητές,αδιάφορα,στα αμφιθέατρα.Θα ήταν ένας οικογενειάρχης μεροκαματιάρης που θα μοίραζε τις έγνοιές του μεταξύ των οικογενειακών του υποχρεώσεων και της κοσμογονικής του αποστολής[!].Οσοι με συμπάθεια,και κάποια συγκατάβαση αντιμετωπίζουν την πίστη των άλλων,μέσα στην ματαιόδοξη εγωκεντρικότητά τους,δεν βλέπουν αυτό που σιωπηλά κυλάει δίπλα τους.Μια συνεχής σχέση και κοινωνία με την πηγή του ''Είναι'',στην οποία μόνο ένας Θεάνθρωπος μπορεί να οδηγήσει.Ενας Θεάνθρωπος,που τον γνωρίζουν και αγαπούν χωρίς συστάσεις,αυτοί που ονομάζονται Χριστιανοί.Αυτοί που εκτελούνται σήμερα,με τον πιο φρικτό τρόπο στη Συρία και την Αφρική ή προκαλούνται με ανόητες προσπάθειες σκανδαλισμού.Αλλά αυτοί όλοι,ήρεμα,με μιαν άρρητη,''ψυχική''γνώση,συνεχίζουν την αιώνια πορεία.Και επειδή αυτή η πορεία είναι μοναχική και απόλυτα προσωπική,μάταιη είναι η προσπάθεια να πείσει ο ένας τον άλλον.Και όσοι προσβάλλουν παιδαριωδώς,κατανοητό.Ολα τα παιδιά έχουν φοβίες και ανώριμο εγωισμό.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ sender 12/04/2014 13:11:09

   Η διαφορά πιστών και απίστων φίλε sender είναι αγεφύρωτη όπως εκείνη των Ολυμπιακών και Παναθηναικών. Δεν υπάρχει τρόπος να πείσουν με λογικές αποδείξεις οι μεν πιστοί οτι ο Θεός υπάρχει παρά μόνο με την πίστη που δεν έχει δυστυχώς ο άλλος, ούτε οι άπιστοι μπορούν με λογικές αποδείξεις να πείσουν τους πιστούς οτι ο Θεός, που είναι πέραν ανθρωπίνης λογικής δεν υπάρχει, αφου ο εγκέφαλός μας μόνο ανθρώπινη λογική έχει. Ετσι περιορίζονται να κατηγορούν οι μεν τους δε για ανωριμότητα, εγωκεντρικότητα, παλιμπαιδισμό κλπ., έχοντας δίκιο ή άδικο αμφότεροι...

 16. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 12/04/2014 13:43:57

  Κλασική περίπτωση των ανακαλύψεων των μασόνων προ του Πάσχα. Κάθε χρόνο τα ίδια. Αλλά δεν φταίνε αυτοί. Ο λάος μας φταίει που αντί να έχει διαβάσει 2-3 φορές όλόκληρα τα Ευαγγέλια των μαθητών που έγραψαν αυτά που είδαν και άκουσαν από τον ίδιο τον Θεάνθρωπο, ασχολείται με έναν πάπυρο που τον έγραψε κάποιος, για κάποιο λόγο, 600 χρόνια αργότερα και δε βασίζεται ΠΟΥΘΕΝΑ! Τόσο μυαλό έχουμε, τόσα καταλαβαίνουμε...

  Καλό Πάσχα σε όσους ερευνούν την Αγία Γραφή. Οι υπόλοιποι, εύχομαι να το κάνετε πριν φύγετε από αυτόν τον κόσμο...

 17. sender avatar
  sender 12/04/2014 14:10:20

  Αγαπητέ Δημήτρη,είναι χάρισμα,που είτε το έχει κάποιος είτε όχι,αλλά μπορεί κανείς να το καλλιεργήσει,αρκεί να το θέλει,αν του το επιτρέψουν''η πολλή συνάφεια του κόσμου και οι πολλές κινήσεις και ομιλίες''.Και,ναι,είναι ανισορροπία όταν υπερτρέφεται το λογικό,και ατροφεί και δειλιάζει η ψυχή,γιατί είναι τρομακτικό ''το άλμα στο δύο κόσμων το κενό'',εκεί που ανήκει ο άνθρωπος και αγωνίζεται να απεγκλωβιστεί.Και αυτό,ο εγωιστής,δεν μπορεί να το καταφέρει μόνος του,το απέδειξε η ιστορική,αιματοβαμμένη διαδρομή του.Η εωσφορική του αλαζονεία θα τον οδηγεί αενάως στα ίδια αδιέξοδα μονοπάτια,στην ίδια σισύφεια αυτοτιμωρία.Δεν είναι υποδείξεις αυτά,αλλά προσωπική μου,βιωματική άποψη.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ sender 13/04/2014 17:31:46

   Aγαπητέ sender η μισή σου άποψη μου αρέσει υπερβολικά. Η άλλη μισή που αναφέρεσαι στον εγωιστή, δεν με αφορά καθόλου διότι όσοι με ξέρουν πάντα μου τονίζουν οτι μονίμως υποτιμώ τον εαυτό μου διότι ξέρω πόσο βλακεία και τύφλα είναι ο εγωισμός. Αν εννοείς οτι όποιος δεν είναι πιστός Χριστιανός είναι εωσφορικά αλαζών (τον έχεις κρίνει εσύ πρίν τη Θεία κρίση?) διαπράττεις σφάλμα. Η καλή σου άποψη με την οποία συμφωνώ απόλυτα είναι αυτή που λες : "Είναι τρομακτικό "το άλμα στο δύο κόσμων το κενό". Συμφωνώ απόλυτα οτι το να μπορείς να φτάνεις στην άκρη του πραγματικού, του "υλικού" κόσμου που ζούμε και απο κεί να προσπαθείς να ψηλαφήσεις το άγνωστο που είναι αδύνατο να το δείς καθότι άυλο, πρέπει να έχεις το χάρισμα στο DNA σου, αλλά και να το καλλιεργείς με μοναστικό πάθος αδιαλείπτως, όχι για να πέφτεις στην άλλη παγίδα του εγωισμού που λέει αυτάρεσκα "ΕΓΩ είμαι πιστός" άρα ξερω,κατανοώ τον θεό, γνωρίζω το χρώμα των μαλλιών του, το φύλο του και τις βασικές ιδιότητές του, και άρα μπορώ να τον παρουσιάζω και στους άλλους που δεν έχουν αρκετό απο το δικό μου χάρισμα...Ενδομύχως μάλιστα μπορεί και να νομίζεις οτι έχεις εξαφαλίσει και μια θέση στον Παράδεισο...

 18. sender avatar
  sender 13/04/2014 19:44:39

  Ο χαρακτηρισμός αναφέρεται στο άνθρωπο,γενικά,ως ύπαρξη.Ενδομύχως δε,τρέμω για την δυστυχία που απλώνεται εφιαλτικά σ'όλη τη γη.Κι αν κάποιοι έχουν έμφυτο το χάρισμα της Πίστης,μπορεί εύκολα να την πατήσουν σαν τον Φαρισαίο της Παραβολής.Και η επιστροφή του Ασώτου είναι η δικαίωση του Παραδείσου.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ sender 14/04/2014 08:42:14

   Αγαπητέ Sender, αν o χαρακτηρισμός σου αναφέρεται στο άνθρωπο,γενικά,ως ύπαρξη, μην ανησυχείς. Η δυστυχία απλώνεται εφιαλτικά πάνω στη γή απο την αρχή της υπάρξεως του ανθρώπου πάνω της. Ο Αισχύλος και οι άλλοι Ελληνες τραγικοί το περιέγραψαν απο κάθε άποψη. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ύπαρξής μας. Πάντως το ανθρώπινο είδος δεν θα εξαφανιστεί απο εγωισμό. Αυτό το στάδιο το ξεπέρασε το 1968, με την μάχη που επεφεύχθη την τελευταλια στιγμή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα. Σήμερα ο κίδυνος προέρχεται απο την αχαλίνωτη απληστία 5-10 Υπερτρπεζιτών και αλλου 1% των ανθρώπων της γης συνολικά που τους περιβάλλει. Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι κίνδυνος βιολογικής εξαφάνισης του είδους, αλλά οικονομικής καταστροφής που μετά την εξόντωση αυτού του 1% θα σταματήσει. Ομως ο λόγος που δεν πρέπει να τρέμεις και να φοβάσαι είναι οτι ακόμα κι αν ο homo Sapiens έχει την τύχη του homo Νeandertal και εξαφανιστεί σαν βιολογικό παρακλάδι της Ανθρώπινης πυραμίδας, ενας καινούριος homo ή ενα καινούριο είδος θα πάρει σίγουρα τη θέση του, διότι η φύση δεν έχει κενά. Ακόμα και το "κενό" του διαστήματος απεδείχθει οτι βριθει απο ενέργεια, όπως το είχε προβλέψει ο Αριστοτέλης και την ονόμαζε πεμπτουσία...Το χάρισμα της "Πίστης" που φυσικά δεν το έχουν μόνο οι Χριστιανοί που είναι μειοψηφία πάνω στη γή, (λιγώτερο απο το 25% νομίζω) προσωπικά πιστεύω το έχουμε ΟΛΟΙ οι άνθρωποι, αλλά είτε δεν το καλλιεργούμε καθόλου, είτε βολευόμαστε να το καλλιεργούμε λίγο και να κολλάμε εκεί που μας αρέσει για να μην κουράζουμε το μυαλό μας περισσότερ, νομίζοντας οτι βρήκαμε την "Πίστη" επειδή εφαρμόσαμε "κατα γράμμα" την έτοιμη συνταγή, οπότε γινόμαστε Φαρισαίοι και πεθαίνουμε χωρίς να καταλάβουμε το γιατί. Το σημαντικό όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης, είναι να κρατάμε την "Πίστη" ανοιχτή και να την επεκτείνουμε καθε μέρα. Σαφώς και η επιστροφή του Ασώτου είναι η δικαίωση του Παραδείσου, αλλά μόνον όταν γίνεται σε καθημερινή βάση μετά την αναγνώριση των σφαλμάτων μας και όχι άπαξ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.