#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/07/2012 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλήθειες που δεν λέει κανείς!

Οι διαπιστώσεις

Στον παρακάτω πίνακα 1 φαίνεται η πορεία του Δημόσιου Χρέους της χώρας από το 1970 έως τις μέρες μας. Ο αναγνώστης που θα τον μελετήσει προσεκτικά είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτό που είναι όμως γενικά παραδεκτό είναι πως όταν το 2008 η παγκόσμια κρίση μας χτυπούσε την πόρτα, κανείς σχεδόν δεν είπε στον Ελληνικό Λαό την απλή αλήθεια: πως η κρίση αυτή θα μας χτυπούσε άσχημα και κυρίως θα μας τυραννούσε μακροχρόνια. Και αυτό ήταν εύκολο να το συμπεράνει κανείς λόγω των τεράστιων δομικών αδυναμιών της Ελληνικής οικονομίας που η παγκόσμια κρίση έφερε δραματικά στο φως αλλά επίσης και λόγω του γεγονότος πως οι απαραίτητες διαρθρωτικές και δομικές αλλαγές στο Ελληνικό Οικονομικό Μοντέλο Ανάπτυξης θα ήταν δυσχερέστερες σε περίοδο παγκόσμιας ύφεσης παρά σε περίοδο ανάπτυξης.

[caption id="attachment_170385" align="alignnone" width="600" caption="Πίνακας 1: Το Δημόσιο Χρέος της Χώρας 1970 - 2010"][/caption]

Το Ελληνικό Μοντέλο Ανάπτυξης ήταν πράγματι στρεβλό, κρατικοδίαιτο και θνησιγενές στη βάση του. Το γεγονός πως αυτή η βάση υπήρξαν η κατανάλωση, η οικοδομή (κυρίως ιδιωτική κατοικία) και ο τραπεζικός δανεισμός, οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην τελική εξάντληση της όποιας δυναμικής του με την παραμικρή εξωτερική δυσκολία. Και η παγκόσμια κρίση – με συνέπεια τον περιορισμό έως εξαφανίσεως – του εξωτερικού δανεισμού πράγματι σηματοδότησε στις αρχές του 2010 το τέλος του. Συνέπεια αυτής της απότομης κατάρρευσης του Ελληνικού Μοντέλου Ανάπτυξης, υπήρξε η ραγδαία επιδείνωση όλων τω μεγεθών της Ελληνικής Οικονομίας: Απασχόληση, μισθοί, ΑΕΠ, κλπ. όπως φαίνεται στον πίνακα 2 που ακολουθεί. Αυτή η επιδείνωση έγινε αντιληπτή ως Αρμαγεδδών στην Ελληνική Κοινωνία λόγω του σύντομου διαστήματος μέσα στο οποίο συνέβη αλλά και λόγω της έντασής της. Αυτά τα δύο ήταν συνέπειες αφενός της επιβολής εκ μέρους των «εταίρων» μας «σφιχτών» και αυστηρών ως προς τους στόχους μνημονίων, αφετέρου της επιλογής των Ελληνικών Κυβερνήσεων (κυρίως του ΓΑΠ) να εφαρμόσουν επιλεκτικά και καταστροφικά μέτρα άμεσης απόδοσης όπως οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αύξηση των έμμεσων φόρων, επιβολή χαρατσιών, οριζόντια αύξηση της φορολογίας μέσω μείωσης του αφορολόγητου, περικοπής των φοροαπαλλαγών και άδικης αύξησης των αντικειμενικών κριτηρίων, περικοπή των δημόσιων επενδύσεων, κλπ. Δυστυχώς, καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει δράση στην κατεύθυνση των δομικών και διαρθρωτικών αλλαγών που είναι απαραίτητες καθώς και σε στοχευμένη μείωση των δημόσιων δαπανών. Συνέπεια αυτής της αδράνειας των κυβερνόντων αλλά και της πίεσης των μνημονίων των «εταίρων», ήταν η παρατεταμένη και εντεινόμενη ύφεση που πλήττει την Ελληνική Κοινωνία απειλώντας να την οδηγήσει στη διάλυση.

[caption id="attachment_170389" align="alignnone" width="600" caption="Πίνακας 2: Βασικά Οικονομικά Μεγέθη της Χώρας τα τελευταία 30 χρόνια"][/caption]

Η ταμπακιέρα

Ας δούμε που βρισκόμαστε σήμερα και κατά πόσον μπορούμε να ελπίζουμε σύντομα σε Ανάπτυξη.

Η Πατρίδα μας θα έχει το 2012 πρωτογενές έλλειμμα αρκετών δις ευρώ (ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πόσα) στον δημόσιο τομέα της. Αν προσθέσει κανείς και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου θα καταλήξει αβίαστα στο συμπέρασμα πως για να διατηρήσουμε έστω το (μειωμένο) σημερινό επίπεδο διαβίωσης θα χρειαστούμε και φέτος (όπως και του χρόνου) τη βοήθεια των «εταίρων» μας με τη μορφή δανεισμού. Άρα οποιαδήποτε σκέψη για μονομερή αποχώρηση της χώρας από τη δανειακή σύμβαση (και το μνημόνιο που τη συνοδεύει) μας οδηγεί κατευθείαν σε στάση πληρωμών (χρεοκοπία) και έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, ανάμεσα σε άλλα θα ήμασταν υποχρεωμένοι να ισοσκελίσουμε ΑΜΕΣΑ το ισοζύγιο του Δημόσιου Τομέα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει σε λίγους μήνες να πάρουμε μέτρα ισοδύναμα με αυτά που θα παίρναμε σε μερικά χρόνια με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για τον κοινωνικό ιστό και το επίπεδο διαβίωσης της πλειοψηφίας  των εργαζομένων. Στο βαθμό που η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης είναι ένα «ταγκό» για δύο (προϋποθέτει δηλαδή την εθελούσια συμμετοχή των δανειστών μας) είναι αδύνατον να στηριχθεί σοβαρή πολιτική στην πιθανότητα αυτή, κυρίως όταν η χώρα έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στην Ευρώπη και διεθνώς. Μένει λοιπόν μονάχα μια λέξη που ενώ ακούγεται μαγική, συγχρόνως μοιάζει και άπιαστο όνειρο: ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ας δούμε αν και πως μπορούμε να την επιτύχουμε σχετικά σύντομα και κυρίως με ποιες προϋποθέσεις και ποιες αλήθειες που πρέπει να ξέρει ο Ελληνικός Λαός και κανείς δεν τολμά να του τις πει.

Όπως είναι γνωστό, για να επιτύχεις ανάπτυξη, πέραν όλων των άλλων εργαλείων (διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση γραφειοκρατίας, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, κλπ), χρειάζονται οπωσδήποτε χρήματα. Τα μόνα σίγουρα χρήματα προς το παρόν, είναι τα 13 δις περίπου που έχουμε «λαμβάνειν» από το ΕΣΠΑ. Μην ξεχνάμε όμως ότι ατά τα χρήματα θα επενδυθούν σε βάθος χρόνων και κυρίως είναι ίσως οι ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ καθαρές εισροές  που θα «δούμε» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μην ξεχνάμε πως παρόμοια κονδύλια (μεγαλύτερα σε μέγεθος) είχαν εισρεύσει επίσης στη χώρα πολλές φορές στο άμεσο παρελθόν και «χάθηκαν» στα γρανάζια του στρεβλού και αχόρταγου Ελληνικού Μοντέλου Ανάπτυξης. Κατά τα άλλα, δεν διακρίνεται  δυνατότητα χρηματοδότησης για ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον ούτε από το εξωτερικό, ούτε από τις τράπεζες που συνολικά φαίνεται (όπως προβλέπει η UBS) να χάνουν συστηματικά τις καταθέσεις των αποταμιευτών κυρίως λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι «εκτεθειμένες» στην ΕΚΤ, μια «εκκρεμότητα» που σε βάθος χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη. Κάποια κονδύλια που θα μπορούσαν να βρεθούν από την ΕΤΕΠ, είναι ακόμη στην φάση των ευχολογίων αλλά ακόμη και αν κάτι τέτοιο γίνει πράξη, τα ποσά θα είναι μάλλον ελάχιστα σε σχέση με αυτά που έχει ανάγκη η Ελληνική Οικονομία για να επανεκκινήσει. Όλα αυτά μας δείχνουν πως η πορεία προς την  Ανάπτυξη ακόμη και αν επιτευχθεί δεν θα είναι μια ομαλή πορεία και κυρίως θα εμπεριέχει σκληρές  αλήθειες που ο Ελληνικός Λαός θα πρέπει να γνωρίζει.

Ας δούμε λοιπόν μερικές από αυτές με απλά λόγια:

Δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη ακολουθώντας το ίδιο οικονομικό μοντέλο που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα. Ο κρατισμός, οι πελατειακές σχέσεις, ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας πρέπει να τελειώσουν μια και καλή. Το μοντέλο που απομένει είναι το φιλελεύθερο μοντέλο των ανοικτών αγορών που εφαρμόζουν οι αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες, με ένα συμφωνημένο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων επίπεδο κρατικού ελέγχου. Υπάρχει φυσικά και το μοντέλο του Σοσιαλιστικού Συγκεντρωτισμού που προτείνει το ΚΚΕ αλλά αυτό προς το παρόν δεν προκρίνεται από την Ελληνική Κοινωνία. Ο νέο μοντέλο ανάπτυξης θα πρέπει να δίνει έμφαση στις εξαγωγές, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στις υποδομές, στη ναυτιλία και στην καινοτομία. Δυστυχώς, κανείς δε έχει ενημερώσει τους πολίτες για την επόμενη μέρα σε ένα τέτοιο μοντέλο, με συνέπεια να υπάρχει στην Κοινωνία μια διαρκής σύγχυση που επιτείνεται από τους τελευταίους σπασμούς του κρατικοδίαιτου κομματιού της που μάχεται λυσσαλέα σε μάχες οπισθοφυλακής για την διατήρηση των άνομων προνομίων του.
Η Ανάπτυξη θα έλθει μέσα από ΟΔΥΝΗΡΕΣ αλλαγές που ίσως «στεναχωρήσουν» κάποια κομμάτια της κοινωνίας κα μάλλον θα ταλαιπωρήσουν το σύνολό της για πολλά από τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να δούμε τον αριθμό των εμπορικών καταστημάτων να μειώνεται με το κλείσιμο και άλλων. Μπορεί να υπάρξει μείωση στον χώρο  των υπηρεσιών (δημόσιος τομέας, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ασφαλιστές, ιατροί, μεσάζοντες μπορεί να δουν την ανεργία τους να μεγαλώνει). Κάποιοι, μπορεί να χρειαστεί να στραφούν στην επαρχία και να ασχοληθούν σε εργασίες γης (και άλλες που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε «υποτιμητικές», όπως η κτηνοτροφία) και μάλιστα αρχικά με μειωμένες αποδοχές.
Για να υπάρξει Ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει εισροή κεφαλαίων από «έξω». Αυτό θα συμβεί μέσω ιδιωτικοποιήσεων, ξένων επενδύσεων, πωλήσεων εγχώριων εταιρειών, πωλήσεων θυγατρικών ελληνικών εταιρειών, δανεισμού ελληνικών ομίλων από ξένες τράπεζες, κλπ. Στην Ελλάδα δυστυχώς «λεφτά δεν υπάρχουν». Θα πρέπει να υπάρξουν επίσης συνενώσεις μεγάλων επιχειρήσεων με συνέπεια κάποιες να αναγκαστούν να κλείσουν (η ισχύς εν τη ενώσει). Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο στον πρωτογενή τομέα (αγροτική – κτηνοτροφική παραγωγή) που μπορεί να ενισχυθεί με θεωρητικά καταρτισμένο προσωπικό που θα έρθει από τα αστικά κέντρα «μεταφυτεύοντας» στην ύπαιθρο επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα. Θα πρέπει να υπάρξει πτώση τιμών των ενοικίων (κυρίως) των επαγγελματικών ακινήτων. Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο λιανικό εμπόριο (εμπορικά κέντρα), στον τουρισμό (στοχευμένος τουρισμός υψηλού επιπέδου όλο το χρόνο), στις κατασκευές. Κυρίως, θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός της χρηματοδότησης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών. Θα πρέπει να στραφούμε σε χρηματοδότηση των καταναλωτικών αναγκών με ΊΔΙΑ κεφάλαια και των επιχειρηματικών σχεδίων μέσω ενός αναδιοργανωμένου και λειτουργούντος με επιχειρηματικά κριτήρια τραπεζικού τομέα. Τα “Business Plan” θα πρέπει να είναι τα κριτήρια των στοχευμένων χρηματοδοτήσεων σε βιώσιμα και εξωστρεφή (κυρίως) επιχειρηματικά σχήματα.

Τα Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, ας δοκιμάσουμε να κωδικοποιήσουμε τις αλήθειες που θα έπρεπε να ειπωθούν στον Λαό, από την παρούσα κυβέρνηση αν θέλει πραγματικά (πράγμα που το πιστεύω ακόμη) να προχωρήσει τη χώρα μπροστά. Η Ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί αλλά θα έχει και ΘΥΜΑΤΑ. Δυστυχώς, μπορεί να μην αφορά τους πάντες. Κάποιοι θα χάσουν προσωρινά, μέχρι να μπορέσουν να ορθοποδήσουν αργότερα. Η βίαιη αλλαγή του μοντέλου Ανάπτυξης (καθώς δεν γίνεται αλλιώς) θα έχει τις παράπλευρες απώλειές της από τις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, από τους υπερδανεισμένους (νοικοκυριά ή επαγγελματίες) και από όσους ασχολούνται με το εμπόριο διαρκών καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητα, συσκευές, κλπ), με τη λιανική και με τις υπηρεσίες. Το χειρότερο είναι πως η Ανάπτυξη δυστυχώς θα ξεκινήσει από επίπεδο εισοδημάτων ακόμη χαμηλότερο από το σημερινό. Δηλαδή, η εσωτερική υποτίμηση θα συνεχίζεται για κάποιο διάστημα, ακόμη και τη στιγμή που η πολυπόθητη Ανάπτυξη θα έχει ξεκινήσει. Τελικά, η Ανάπτυξη θα έρθει, αλλά οι ρυθμοί της θα είναι χαμηλότεροι από τους προβλεπόμενους τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Το καλό είναι ότι αν γίνει με αυτές τις προϋποθέσεις και κανόνες θα έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να είναι τουλάχιστον μεγάλη σε χρονική διάρκεια.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 12/07/2012 11:01:08

  Το πρόβλημα του δημοσίου χρέους είναι γενικότερο πρόβλημα των χωρών της ευρωζώνης. Δεν γίνεται να επιλυθεί (αποπληρωθεί) από τις ίδιες τις χώρες από μόνες τους. Χρειάζεται μια γενικότερη λύση σε επίπεδο ευρωζώνης (π.χ. κούρεμα δημοσίων χρεών) αλλιώς θα πάψει να υπάρχει η ευρωζώνη. Ειδικά για την Ελλάδα επειδή έχουμε μπεί σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης που καλύπτει ολόκληρη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους κατά προτεραιότητα, θα πρέπει να ξεχάσουμε προς στιγμή το δημόσιο χρέος μας και να επικεντρώσουμε μόνο στο εξής:

  Πώς θα παράγουμε πλούτο για να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

  Αν το πετύχουμε αυτό, θα βγούμε από την κρίση, γιατί θα έχει επιτευχθεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και δεν θα προστίθεται επιπλέον χρέος οπότε με την επίλυση του προβλήματος του χρέους σε επίπεδο ευρωζώνης θα είμαστε εντάξει.

  Η άναρθρες κραυγές των ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και ΑΝΕΛ ότι με την προτεραιότητα που έχει τεθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση του χρέους μας έχουμε δήθεν προβεί περίπου σε μειοδοσία (!) γιατί τάχα μου δεν θα περισσέυει τίποτα για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος είναι μια μπούρδα μετά συγχωρήσεως. Θα είχε βάση αν στόχος μας είναι να γίνουμε Βόρεια Κορέα που δεν την ενδιαφέρει η ανάπτυξη, της αρκεί να μην λιποθυμούν οι άνθρωποι στο δρόμο από την πείνα ίσα ίσα.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 12/07/2012 11:38:56

   Μανώλη,γιά νά ξεχάσουμε γιά λίγο τό δημόσιο χρέος καί νά προσπαθήσουμε νά παράξουμε πλούτο γιά νά ἀρχίσουμε νά ἒχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ὃπως λές,εἶναι ρεαλιστική λύση; Ρωτῶ γιατί γιά νά τό ξεχάσουμε ἐμεῖς τό δημόσιο χρέος μας,πρέπει νά τό ξεχάσουν πρῶτα οἱ ἠγέτες τῶν βορειοευρωπαϊκῶν κρατῶν καί γιά νά τό ξεχάσουν,πρέπει πρῶτα νά ἀλλάξουν οἱ ἠγεσίες,γιατί οἱ παροῦσες δέν τό ἐπιθυμοῦν.Καί ἂντε καί ἒφυγε ἡ Μέρκελ καί οἱ δορυφόροι της ἠγέτες,τούς λαούς τους πῶς θά τούς κάνουν νά ξεχάσουν,μέ ἀεροψεκασμούς;Τά λέω αὐτά,γιατί προφανῶς γιά κάποιο διάστημα θά πρέπει νά ἐνσκήψει μιά πανευρωπαϊκή προσωρινή λήθη μέ μόνη βασική καί ἐπείγουσα ὑπενθύμιση τήν καταβολή τῶν δόσεων μέχρι νά ἀρχίσουμε νά ἀποκτοῦμε τό πρωτογενές πλεόνασμα.Πιστεύεις ὃτι αὐτό εἶναι ἐφικτό;

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/07/2012 11:02:55

  Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός τρέχει από τα μπατζάκια σας όπως και σε όλη τη ΝΔ βέβαια.

  Πως φαίνεται ότι ομιλείτε εκ του ασφαλούς και μιλάτε εύκολα για θύματα!!! (χώρια τα άλλα για βίαιο κλείσιμο καταστημάτων, συγχωνεύσεις με το ζόρι, πολλά μώλια)

  Αχαρακτήριστο κείμενο!

  • Factorx avatar
   Factorx @ αλλενάκι 12/07/2012 12:26:44

   αλλενάκι, με συγχωρείς αλλά ο ...φασισμός αρχίζει και τρέχει από τα μπατζάκια σου.Ο άνθρωπος έχει μια οικογενειακή επιχείρηση και προσπαθεί να την σώσει - άρα ξέρει. Εσύ τι έχεις;

   • ανώνυμος avatar
    ανώνυμος @ Factorx 12/07/2012 13:19:40

    Και θα την σώσει μέσα από το χάος που παραθέτει προκειμένου να εξυγιανθεί και να αναδιαρθρωθεί η οικονομία;
    Χωρίς κουβέντα για το πως εννοεί τους επιβιώσαντες, επιχειρήσεις και πολίτες, και κάτω από ποιες προϋποθέσεις αυτό θα γίνει;
    Το ότι έχει μία επιχείρηση εμπεριέχει και την πιθανότητα να βλέπει τα πράγματα μέσα από την δική του σκοπιά.
    Άρα η "αλήθεια" μπορεί να αφορά περισσότερο τον ίδιο και λιγότερο όλους τους υπόλοιπους.

   • SOULTHIEF avatar
    SOULTHIEF @ Factorx 12/07/2012 13:52:56

    Eίστε αδικαιολόγητα επιθετικός. Το αλλενάκι έχει δίκιο. Προς τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό αρμενίζει ο συγγραφέας του άρθρου κι εσείς μαζί του, αλλά αν πάτε για έτσι,θα αρμενίσετε ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ !!!!

    • Factorx avatar
     Factorx @ SOULTHIEF 12/07/2012 14:00:53

     Δηλαδή όταν έβαζα τα άρθρα του αλλενάκι ήμουν ακροδεξιός; Όταν επιτρέπω ελεύθερα τα σχόλιά της είμαι φασίστας; Ο ακραίος νεοφιλελελύθερος όπως λες του άρθρου δεν έχει δικαίωμα να δημοσιεύσει τις απόψεις του; Μόνο ο Μιχαλολιάκος θα επιτρέπ[εται να μιλά σε λίγο;

     • ανώνυμος avatar
      ανώνυμος @ Factorx 12/07/2012 14:09:46

      Το σωστό να λέγεται...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Factorx 12/07/2012 14:21:37

      Ίσως πρέπει κάποτε να συζητηθεί τι ακριβώς είναι νεοφιλελευθερισμός.
      Ίσως αυτό θα βοηθήσει ν' αποφεύγονται παρεξηγήσεις, παρερμηνείες, παραναγνώσεις...
      Αλλά χρειάζεται ολόκληρη πραγματεία...

     • Μάκης Π. avatar
      Μάκης Π. @ Ο Θείος 14/07/2012 18:38:27

      Συμφωνώ με αλλενάκι.
      O "νεοφιλελευθερισμός" κατέβηκε στις πρόσφατες εκλογές και μέτρησε καλά τα κουκιά του.
      1,6 % !
      Συνεπώς οι έχοντες ανάλογες απόψεις με κάποιες εξ' αυτών που διατυπώνονται στο κείμενο έδωσαν τις εξετάσεις τους για φέτος και βγήκαν μετεξεταστέοι.....
      Του χρόνου...βλέπουμε....
      Ο επιμένων νικά βέβαια αλλά, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί περισσότεροι από το 1,6% των Ελλήνων, οι οποίοι θα επιμείνουν επίσης ....
      Θα θυμίσω ότι, τα συστατικά στοιχεία της προεκλογικής πολιτικής των "νικητών" ήταν δύο : φόβος κι ελπίδα, σαν να λέμε 0 και 1...δυαδικό σύστημα.
      Φόβος : 0
      Ελπίδα : 1
      Συνδυάζεις αυτά τα δύο και φτιάχνεις όποια κατάσταση γουστάρεις....
      Αν όμως χαθεί ο άσσος , τότε δεν φτιάχνεις τίποτε.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Factorx 12/07/2012 19:22:00

      Πέστα Φάκτορα! Με ανησυχεί η δυσανεξία σε διαφορετικές ιδέες.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ Factorx 13/07/2012 10:46:34

      είπα εγώ να μη δημοσιεύετε τις απόψεις του;

      αλλά ο κύριος αυτός μιλάει αβασάνιστα για ΘΥΜΑΤΑ, να κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις και να συγχωνευθούν για να δημιουργήσουν μονοπώλια με μισθούς ινδίας φυσικά

      αν θέλει αυτός να συγχωνεύσει τη ΔΙΚΗ του επιχείρηση και να μην προσπαθεί να τη σώσει όπως λέτε!!!

      ας δώσει αυτός το παράδειγμα!

     • akenaton avatar
      akenaton @ αλλενάκι 13/07/2012 12:41:49

      Θα ήθελα ειλικρινά να σας απαντήσω αλλά έχετε προσωποποιήσει τόσο πολύ την αντίθεσή σας στο πρόσωπό μου, που ξεχάσατε να παραθέσετε επιχειρήματα για τις ενστάσεις σας και κάποιες δικές σας ίσως προτάσεις. Κρεμάσατε μια ¨ταμπέλα" και καθαρίσατε. Λυπάμαι.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Factorx 13/07/2012 10:37:27

    τι εννοείς φάκτορα εγώ τι έχω;

    έχω ένα κατάστημα κλειστό με εμπόρευμα απούλητο και ένα γραφείο σε υπολειτουργία

    κάτι ξέρω δε νομίζεις!!!;;;

    εσύ που ξέρεις τι έχω και τι δεν έχω και κάνεις αυτή την ερώτηση!!!

    • Factorx avatar
     Factorx @ αλλενάκι 13/07/2012 12:16:05

     Οχι δεν ξερω γι αυτό σε ρώτησα.

  • Ἀντρέας avatar
   Ἀντρέας @ αλλενάκι 12/07/2012 14:51:13

   Όχι σε όλη τη ΝΔ αλλενάκι, όχι σε ΟΛΗ

 3. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 12/07/2012 11:27:33

  Το άρθρο είναι "σχετικά" σωστό, λόγω αναγκαστικής γενικότητας, σε επίπεδο καθαρά θεωρητικό.
  Οι επισημάνσεις του, έχουν αναφερθεί πολλές φορές διάσπαρτα από αρκετούς ειδικούς και μη.
  Από θεωρία όμως είμαστε πλήρεις.
  Όλα τα ανωτέρω, για να επιτευχθούν, θα πρέπει να δρομολογηθούν από μία κυβέρνηση που όχι μόνον θα τα πει ξεκάθαρα, αλλά θα παρουσιάσει, μετά από σοβαρή έρευνα, όλη εκείνη τη μεθοδολογία, με τα απαραίτητα χρονικά σημεία, που θα εξηγούν την υπάρχουσα κατάσταση ανά τομέα και τις προτεινόμενες λύσεις με τις εναλλακτικές τους.

  Αυτό όμως όχι μόνον δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, από πλευράς προετοιμασίας, αλλά τουναντίον επιχειρείται συνεχώς προσπάθεια μπαλωμάτων που δεν δίνουν ίχνος αισιοδοξίας.

  Το δυσμενέστατο περιβάλλον που υπάρχει παγκόσμια, η ετερογενής σε συμφέροντα συγκυβέρνηση, η άμεση εξάρτηση, για πολλούς λόγους, της όποιας λήψης αποφάσεων και η καταφανής αδυναμία χειρισμού με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό, αναιρεί κάθε γραμμή του άρθρου ως προς την δυνατότητα έστω και μερικής επιτυχίας.

  Όταν συνδιαλέγεσαι με τους πολιτικούς σου εταίρους για να πετύχεις συμβιβαστικές λύσεις που θα επιτρέψουν να συνεχίσεις να υπάρχεις ως κυβέρνηση, αντί να συνδιαλέγεσαι με τους άμεσα θιγόμενους που θα επιτρέψει να συνεχίσεις να υπάρχεις ως κράτος και ως Έθνος, το αποτέλεσμα θα είναι να κερδίζεις χρόνο ως κυβέρνηση και να χάνεις όλα τα υπόλοιπα.

  Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα πολιτικής βούλησης, πολιτικής πρωτοβουλίας, πολιτικής εκπροσώπησης και πολιτικού χειρισμού πολύπλοκων προβλημάτων.
  Και όλα αυτά απέναντι σε ένα πλειοψηφικό κομμάτι της κοινωνίας, που δεν αντέχει άλλες αναλύσεις και παρουσιάσεις.

  Το γεγονός ότι σε λίγο οι άνεργοι, οι αυτοκτονίες, οι άστεγοι, και οι ουρές στα συσσίτια θα πάψουν να είναι απλά στατιστικά στοιχεία, αλλά θα συγκρίνονται με τους αριθμούς των λαθρομεταναστών να δω τότε σε ποιο κομμάτι του πληθυσμού θα απευθυνθούν οι αναλύσεις για ανάπτυξη και εξορθολογισμό της διαχρονικής στρεβλότητας της οικονομίας.

 4. unfair avatar
  unfair 12/07/2012 11:46:06

  Φαντάζομαι κάπως έτσι τα λέει κ η τρόικα! Νούμερα, κ καρότο, παράλληλα με το μαστίγιο! Προτάσεις κ ιδέες για να γίνουμε Ινδονησία.
  Στην "αλήθεια" των οικονομικών μεγεθών, παραβλέπεται η πολιτική που μας οδήγησε εδώ! Πως θα ζητήσεις από τον κόσμο, τις "παράπλευρες" απώλειες, όταν ξέρει πως κάποιοι τα "φάγανε" [κ όχι βέβαια όλοι!!!] κ παραμένουν στο ατιμώρητο!? Πως θα δικαιολογήσεις την πώληση Δημόσιας περιουσίας σε ξεφτίλα τιμές, όταν επί χρόνια πλήρωσε ο καθένας γι' αυτές!? Το έργο αυτό, το έχουμε δει. Ένα παράδειγμα είναι οι εθνικές οδοί! Φτιάχτηκαν με χρήματα [άμεσα ή έμμεσα] του δημοσίου, τα εκμεταλλεύονται ιδιωτικές εταιρίες [οι οποίες έχουν "πρόσωπα"].
  Η οικονομία, οδηγήται μέσω πολιτικής, εκτός αν θεωρεί ο συντάκτης πως οι "τράπεζες" πρέπει να κάνουν κουμάντο. Κ ΠΡΕΠΕΙ να δουλεύουμε το 2012! για 500 ευρώ τον μήνα [για να μην πω λιγότερα], όσοι έχουν δουλειά βέβαια.
  Ο συντάκτης, παραβλέπει τον πλούτο της Ελλάδος, που βέβαια έχει μιλήσει κ ο Σαμαράς [ΑΟΖ μα κ ορυκτό πλούτο (χρυσός...)], παραβλέπει τις γερμανικές αποζημειώσεις!
  Δεν αναφέρει απλά πράγματα, όπως την ΑΜΕΣΗ διακοπή στα χιλιάδες ΝΠΔΔ που είναι στην ουσία άχρηστα! στα ειδικά επιδόματα των διαφόρων τάξεων υπαλλήλων! Ή μήπως να μιλήσουμε για τους λαθρομετανάστες που με παράνομη εργασία [κ δυστυχώς όχι μόνον] στέλνουν λεφτά έξω χωρίς κανέναν έλεγχο!
  Χρειάζεται πράγματι νοικοκύρεμα, κ αναδιάρθωση! Όμως ξέρω πως αυτό γίνεται με καθάρισμα πρώτα!
  Ο συντάκτης του κειμένου, που μας γράφει να πάμε στα χωριά μας, γνωρίζει πως ξεριζώνουν κλήμματα? [αμπέλια] γιατί πρέπει κ καλά να έχεις ειδική άδεια από ΕΕ!!! κ συζητάνε αλλαγές κ για την ελιά.
  Αν η πολιτική συνεχιστεί [της συνεχούς λιτότητας, περικοπών, πωλήσεων δημοσίων εταιριών...] πολύ φοβάμαι, πως πράγματι θα υπάρξουν ΘΥΜΑΤΑ! [περισσότερα από τις αυτοκτονίες που ήδη είναι καθημερινό φαινόμενο κ η ευαισθησία των πολιτικών είναι τουλάχιστον αδιαφορία!]. Δεν θα είναι μόνο οικονομικά θύματα! αλλά με αίμα θύματα!

 5. Ζωή avatar
  Ζωή 12/07/2012 12:00:44

  Οι μεγάλες αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν είναι ότι απλώς μας κυβερνάνε τόσα χρόνια ανάξιοι άνθρωποι. Είμαι 32 χρονών και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ακούω για ανάπτυξη, γραφειοκρατία και λοιπά και όσο διαβάζω για λύσεις χιλιοειπωμένες τόσο νευριάζω. Έχω μαγαζί στην Κάνιγγος. Δηλαδή ελεύθερος επαγγελματίας (την τύχη μου μέσα). Ακόμα και εάν μου πει το κράτος σου πληρώνω εγώ το ΤΕΒΕ, ενοίκια, φώτα κλπ πάλι δεν θα μπορώ να δουλέψω. Έχω καθημερινά 200 αλλοδαπούς έξω από το μαγαζί μου που μοιράζουν την ηρωινή σε όλα τα υπόλοιπα φιντάνια. Προχθές αποφάσισαν οι καταστηματάρχες να τους διώξουν. Οι αλλοδαποί απλα μας έβγαλαν μαχαίρια. Καλέσαμε την αστυνομία και ήρθε με το φάρο αναμένο εννοείται ότι έφυγαν πριν φτάσει το περιπολικό. Ξανα έξω από το μαγαζί μου είναι μόνο καφέ δεν τους κερνάω. Ανάπτυξη και πράσινα άλογα. Εδώ δεν μπορούν να λύσουν τα απλά προβλήματα του κοσμάκι περιμένετε οι φωστήρες να λύσουν έναν τόσο δύσκολο γρίφο;

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ζωή 12/07/2012 12:12:32

   Ζωή,λυπᾶμαι πού θά στό πῶ,δέν εἶναι μέσα στήν ἰδεολογία μου,ἀλλά ἐκεῖ πού φτάσαμε, μόνο ἡ Χρυσή Αὐγή,ἂν εἶναι θά κάνει κάτι μέ τούς λάθρους!

   • Ζωή avatar
    Ζωή @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/07/2012 12:58:35

    Την Χρυσή Αυγή με το που θα την βάλεις στο σύστημα θα γλυκαθεί και θα γίνει ένα με τους υπόλοιπους. Την είδα και τι έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο που μπήκε, στις χαιρετούρες έμεινε. Και στο κάτω κάτω ΑΠΑΙΤΩ να δώσει λύση το κράτος. Το 500άρι πάντως στο φόρο επιτηδεύματος το θέλουν. 2,5 ευρω δηλαδή για κάθε αλλοδαπό που έχω έξω από το μαγαζί μου. Ντροπή σ αυτούς και ντροπή και σε εμάς που το ανεχόμαστε.

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ζωή 12/07/2012 13:42:55

     Ἒχεις δίκιο,σέ συμμερίζομαι.

 6. anonymous avatar
  anonymous 12/07/2012 12:03:25

  Ποιο ΕΣΠΑ; Όλα τα λεφτά θα πάνε σε ανεμογεννήτριες και ηλιακά και θα επιστρέψουν στη Γερμανία. Άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν.

  • Εύα avatar
   Εύα @ anonymous 12/07/2012 19:07:24

   Εκεί να δεις, πώς θα πέσουν σαν τα κοράκια ακόμα κι αυτοί που, τώρα, ''εναντιώνονται'' ...

 7. Βασίλης avatar
  Βασίλης 12/07/2012 12:22:41

  Πολύ καλό άρθρο με άριστες διαπιστώσεις. Εχω όμως μια διαφωνία και μια ερώτηση.Έχουμε και λέμε:
  1. Λέτε "Άρα οποιαδήποτε σκέψη για μονομερή αποχώρηση της χώρας από τη δανειακή σύμβαση (και το μνημόνιο που τη συνοδεύει) μας οδηγεί κατευθείαν σε στάση πληρωμών (χρεοκοπία) και έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.". Θα ήθελα να θυμίσω εδώ οτι η χώρα μας έχει χρεωκοπίσει ουσιαστικά 2 φορές πέρσι και δεν έφυγε από το ευρώ. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι που αποφασίστηκε για πρώτη φορά το "κούρεμα" (ετσι βαφτίστικε η χρεωκοπία) του Ελληνικού δανείου. Και η δεύτερη με της "φοβερής" έμπνευσης PSI (αν μπορούσε καποιος να μου εξηγήσει τα αρχικά θα του είμουν υπόχρεος). Αρα λοιπόν γιατί υποχρεωτικά οδηγούμαστε εκτός ευρώ, και με ποιον μηχανισμό, αν χρεωκοπήσουμε μονομερώς.
  2. Λέτε "Η Ανάπτυξη θα έλθει μέσα από ΟΔΥΝΗΡΕΣ αλλαγές " και συνεχίζετε παρακάτω λέγοντας οτι πρέπει να μειωθούν οι υπηρεσίες και γιατροί δικηγοροι κλπ κλπ θα δουν την ανεργία τους να αυξάνεται. Θα ήθελα να μου εξηγήσετε πως η ανάπτηξη περνάει μέσα από την μείωση των θέσεων εργασίας των γιατρών πχ. Η καταστροφή της δημόσιας υγείας πως ακριβώς συνδέεται με την ανάπτυξη? Δεδομένου οτι οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ιδωτικών κλινικών (ακόμα και οι υπάρχουσες έχουν σοβαρά θεματα επιβίωσης) πως ακριβώς θα έρθει η ανάπτυξη? Και τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, που το σύστημα εξώθησε να σπουδάσουν 10-15 χρόνια; Θα τους πούμε καλά έγινες θωρακοχειρουργός πχ, τώρα πήγαινε να σπείρεις πατάτες στα 45 σου, γιατί έχουμε ανάγκη από πρωτογενή παραγωγή;
  Πραγματικά περμένω μια ειλικρινή απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, γιατί μέχρι τώρα κανένας δεν τα έχει απαντήσει πραγματικά και χωρίς συνθηματολογία.....

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Βασίλης 12/07/2012 14:49:37

   PSI =Private Sector Involvement

  • Κώστας Χ. avatar
   Κώστας Χ. @ Βασίλης 12/07/2012 19:45:34

   Για το 1 θα συμφωνήσω.
   Για το 2: Ουσιαστικά αυτό που αναφέρεις ως καταστροφή της δημόσιας υγείας, αφορά στη σημαντική μείωση των δαπανών του κοινωνικού κράτους, προς όφελος αναπτυξιακών χρηματοδοτήσεων. Άρα (αν φυσικά τα αναπτυξιακά μέτρα πετύχουν), αυτό συνεπάγεται σημαντική αύξηση της ανεργίας σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και επαγγελμάτων που πάσχουν από "υπερπληθυσμό".
   Όσον αφορά σε αυτούς που "εξωθήθηκαν" να σπουδάσουν, ουσιαστικά
   ισχύει το "έπαιξαν και έχασαν". Δεν εννοώ με αυτό ότι μου αρέσει, απλά αν το εξετάσεις με όρους ελληνικής οικονομίας, οι περισσότεροι σπουδάσανε(με), ευελπιστώντας πιθανώς σε μία θέση στο Δημόσιο, απορρίπτωντας έτσι τον πρωτογενή τομέα παραγωγίκής διαδικασίας, ο οποίος είναι και ο αναπτυξιακός. Ας μην ξεχνάμε ότι κανείς δεν υπόσχεται πλέον θέση στο Δημόσιο, οπότε η σπορά πατάτας για κάποιους πιθανώς να είναι η μόνη εναλλακτική, αφού με την αλόγιστη παραγωγή επιστημόνων που είχαμε και οι θέσεις εργασίας στο ελεύθερο επάγγελμα είναι πλέον πολύ περιορισμένες.
   Εν κατακλείδι, το επάγγελμα του γιατρού (καθώς και τα περισσότερα πανεπιστημικής κατεύθυνσης), δεν αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης που χρειαζόμαστε και δυστυχώς, μοιραία αυτά τα επαγγέλματα θα πονέσουν (ελπίζω παροδικά).
   Τώρα το αν θα πετύχουμε ανάπτυξη, αυτό είναι μιά άλλη κουβέντα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Βασίλης 13/07/2012 00:35:17

   Θα σας απαντήσω κυρίως για τους ιατρούς, όπου έχω γνώση. Στην χώρα μας έχουμε 70.000 - 75.000 ιατρούς. Δηλ. περίπου 7/1000 κατοίκους. Σε όλες τις υγειονομικά αναπτυγμένες χώρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι από 2/1000 έως το πολύ 4/1000. Παρόλο τον μεγάλο αριθμό των ιατρών, δυστυχώς ΔΕΝ βρίσκονται αξιόλογοι τέτοιοι για να στελεχώσουν το ΕΣΥ. Οι καλύτεροι από αυτούς ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία! Και φυσικά, εντείνουν το φαινόμενο της προκλητής ζήτησης ιατρικών υπηρεσιών που οδηγεί σε περιττές αλλά και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ (για την υγεία των πολιτών) δαπάνες υγείας. Ανάπτυξη δεν σημαίνει ότι απλώς αυξάνουμε το ΑΕΠ, αλλά κυρίως ότι το αυξάνουμε ΣΩΣΤΑ, δηλαδή ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ. Και δυστυχώς οι προκλητή ζήτηση υπηρεσιών δεν συνάδει με κάτι τέτοιο. Το ίδιο ισχύει ίσως και για άλλους κλάδους: δικηγόρους, λογιστές, κλπ. αλλά αυτό απλώς το εικάζω, δεν έχω στοιχεία να σας πω. Ελπίζω κάπως να σας κάλυψα στην ερώτησή σας. Μιλάω πάντα για ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς φυσικά.

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ Βασίλης 13/07/2012 13:49:05

   Μιάς και πιάσαμε το θέμα των γιατρών και της υγείας γενικότερα, επειδή τυγχάνει να είναι ο τομέας μου θα σας πώ 2 πραγματάκια. Φίλε Κώστα, υπάρχουν ειδικότητες που είναι καθαρά νοσοκομειακές, οπότε αναγκαστικά οι γιατροί αυτοί οδηγούνται σε δημόσια ή ιδιωτικα νοσοκομεία. Αν το κράτος κρίνει πως έχει υπεράριθμους νοσοκομειακούς γιατρούς, τότε οφείλει να κλείσει την στρόφυγγα και πίστεψέ με έχει τον τρόπο. Η λογική "έπαιξες και έχασες" μπορεί να έχει νόημα στο χρηματιστήριο ή οπουδήποτε αλλού, όχι όμως στις ζωές κάποιων ανθρώπων οι οποίοι αποδεδειγμένα αποτελούν και την αφρόκρεμα των μυαλών της κοινωνίας. Αν επίσης θεωρείς οτι απολύοντας μερικούς γιατρούς το αποτέλεσμα θα είναι εξοικονόμηση κονδυλίων για αναπτυξιακά μέτρα, τότε λυπάμαι αλλά δεν γνωρίζεις την κατάσταση που επικρατεί. Θα σου φέρω ένα παράδειγμα που ισχύει και σήμερα που μιλάμε. Σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες για να καλύψουν τα κενα να εργάζονται συνεχόμενα 24ωρα χωρίς ύπνο. Σε αίτημα προς το υπουργείο για πρόσληψη 3-4 γιατρών το υπουργείο απάντησε με μη ανανέωση των συμβάσεων των υπαρχόντων επικουρικών. Με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να ξεμείνει με έναν αριθμό 5-6 αναισθησιολόγων. Βάση λοιπόν της δικής σου λογικής και προφανώς των φωστήρων του υπουργείου εξοικονομήθηκαν χρήματα. Πρόσεξε όμως πόσο λάθος κάνουν. Λόγω έλλειψης προσωπικού κλείνουν αίθουσες χειρουργείου με αποτέλεσμα να γίνεται μακρύς ο καταλογος όσων περιμένουν να χειρουργηθούν αλλά και να επιμηκείνεται ο αναμενόμενος χρόνος επέμβασής τους. Αυτό σημαίνει περισσότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο (=χρημα), περισσότερα φάρμακα (=χρήμα), μεγαλύτερη θνησιμότητα(=χρήμα), συν πάρα πάρα πολούς παράγοντες που τελικά ανεβάζουν το κόστος για το κράτος πολλαπλάσια από αυτά που έκοψαν. Τελικά χειροτέρεψαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το κράτος χωρίς να υπάρξουν τα κονδύλια που περιμενεις.
   Και μια τελευταία απάντηση στον akenaton που λέει οτι γνωρίζει το θέμα. Στις ανεπτυγμένες υγειονομικά χώρες υπάρχουν διαφορετικά συστήματα υγείας. Στην Ελλάδα που υπάρχει και μια γεωγραφική ιδιομορφία σαφώς και υπάρχει ανάγκη για περισσότερα νοσοκομεία άρα και περισσότερους γιατρούς. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Γαλλία ή την Αγλία ή την Γερμανία όποια άλλη χώρα θες με την Ελλάδα. Σε οποιαδήποτε ευρωπαική χώρα ο ασθενής έχει πρόσβαση σε νοσοκομείο μέσα σε 2ώρες το πολύ. Να σε δώ λοιπόν αν πάθεις κάτι σε κάποιο νησί αν δεν υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη, σε πόση ώρα θα φτάσεις σε νοσοκομείο.
   Όσο για το επίπεδο των γιατρών επίτρεψέ μου να διαφωνήσω και εδω κάθετα. Απόδειξη οτι όσοι γιατροί Ελληνες έχουν πάει έξω και δουλεύουν με ανθρώπινες συνθήκες είναι πάντα μεσα στους καλύτερους. Το παράδειγμα που αναφέρεις υπάρχει αλλά δεν είναι ο κανόνας. Η γενίκευση δεν είναι σωστή και ως εκ τούτου δεν έχω να πώ κάτι άλλο. Το οτι οι καλύτεροι ιδιοτεύουν είναι λογικό και θεμιτό μιας και το Δημόσιο δεν παρέχει μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης από την μια και από την άλλη είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε, ιδιωτική παροχή υγείας.
   Συμφωνώ οτι χρειάζεται αλλάγή του παραγωγικου μοντέλου στη χώρα. Αυτό όμως δεν γίνεται βίαια και σε 1-2 χρόνια. Χρειάζονται γενιές ανθρώπων που θα γαλουχιθούν σε νέες ιδέες και θα οδηγηθούν σε νέα μοντέλα. Οι βίαιες αλλαγές φέρνουν και βίαιες αντιδράσεις. Το να καθόμαστε εκ του ασφαλούς και να στέλνουμε "θωρακοχειρουργούς" να σπέιρουν πατάτες γιατί έτσι μας είπαν κάποιοι οτι είναι το σωστό, και να λέμε τί να κάνουμε έπαιξαν και έχασαν, χαμογελόντας χαιρέκακα, πυροδοτεί αντιδράσεις απρόβλεπτες για όλους.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Βασίλης 13/07/2012 20:55:10

    Το "έπαιξαν κι έχασαν" δυστυχώς παρά την πληθώρα των ιατρών το λέμε προς το παρόν για τους ασθενείς.
    Πιστεύετε πραγματικά ότι οι λόγοι που έχουμε 40.000 περίπου ιατρούς περισσότερους από αυτούς που χρειαζόμαστε είναι το "γεωγραφικό μας ανάγλυφο" και το "ιδιαίτερο Σύστημα Υγείας μας"; Τότε γιατί οι ιατρικές σχολές σχεδόν όλων των περιφερειακών χωρών της ΕΕ (Σλοβακία, Σλοβενία, Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία) είναι γεμάτες από "ιατρικούς γόνους" που "σπουδάζουν" με απώτερο στόχο να κληρονομήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία των γονιών τους; Γιατί σε καμία απομακρυσμένη περιοχή ΔΕΝ βρίσκονται ιατροί για να υπηρετήσουν; (Δεν γνωρίζω αν βρέθηκε ακόμη παιδίατρος για το νοσοκομείο της Χίου!). Γιατί δεν υπάρχει σύστημα και δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Γιατί τα περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία υπολειτουργούν με πληρότητες της τάξης του 20% - 40%; Όχι αγαπητέ μου, δεν χρειαζόμαστε περισσότερα νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε συγχώνευση Νοσοκομείων - Επιγραφών που δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτε σε πραγματικά επείγοντα περιστατικά και δημιουργία ενός δικτύου Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, καθιέρωση του Οικογενειακού Ιατρού και συγκρότηση πραγματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την εκπαίδευση του πληθυσμού. Όσο για την ανεργία στον κλάδο των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, θα φανεί σύντομα στον ορίζοντα, όταν σταματήσει η ροή του ιδιωτικού (συνήθως μαύρου) χρήματος για πράξεις και εξετάσεις εντελώς περιττές και επιβλαβείς για την υγεία των ασθενών καθώς και η πολυφαρμακία. Όταν αρχίσουν οι μαζικοί φορολογικοί έλεγχοι και αρχίσουν οι συνάδελφοί σας να πληρώνουν φόρους. Όταν δηλαδή πρώτο μέλημα του Κράτους πάψει εκ των πραγμάτων να είναι η τσέπη της "συντεχνίας" σας και γίνει η υγεία και η ευημερία του Ελληνικού Λαού.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Βασίλης 13/07/2012 21:02:36

   Όχι, να του πούμε, αφού παιδί μου έγινες θωρακοχειρουργός μπράβο σου. Επειδή όμως είστε πολλοί οι θωρακοχειρουργοί (ή όποια ειδικότητα ή όλοι οι ιατροί) να σας στείλουμε και μερικές χιλιάδες υγιείς να τους θωρακοχειρουργήσετε προληπτικά μπας και έχουν κάτι και δεν το ξέρουν. Και αν δεν έχουν δεν πειράζει, τα ταμεία πληρώνουν, εσείς να είστε καλά, για την υγεία των ανθρώπων ποιος δίνει μια δεκάρα; Έτσι αγαπητέ μου;

   ΥΓ. Γιατί ακριβώς το σύστημα τους "εξώθησε" να σπουδάσουν θωρακοχειρουργοί βέβαια δεν μας εξηγείτε επαρκώς!!!!!

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ akenaton 14/07/2012 11:26:05

    Καταρχήν δεν ξέρω από πού έχετε τα νούμερα και λέτε οτι έχουμε 40.000 γιατρούς περισσότερους από ότι χρειαζόμαστε. Εγώ ξέρω οτι τα υπάρχοντα νοσοκομεία δεν είναι επανδρωμένα πλήρως και υπολειτουργούν. Εσείς είπατε για παιδίατρο στη Χιο που λείπει, εγώ σας είπα για Αναισθησιολόγους στην Αθήνα. Δεν είπα πουθενά οτι πρέπει να φτιαχτούν καινούργια νοσοκομεία (αν και χρειάζονται) στην παρούσα φάση, τουλάχιστον όμως να επανδρωθούν τα υπάρχοντα. Αν πάλι πιστεύετε οτι για παραδειγμα επειδή το νοσοκομείο της Ρόδου λειτουργει με 40-60% πληρότητα πρέπει να καταργηθεί, ή αυτό της Χίου όπως είπατε, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τότε να μείνουν χωρίς νοσοκομεία η Χιος, η Σάμος, η Ανδρος, η Κω, Η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά κλπ κλπ. Η πατρίδα μας καλώς ή κακώς έχει ένα αρχιπέλαγος γεμάτο νησιά που τυγχάνει να έχουν και κατοίκους. Αν στο όνομα της αλλάγής παραγωγικού μοντέλου και της ανάπτυξης που περιμένουμε να έρθει τους αφήσουμε στη μοίρα τους.....δυστυχώς όταν και αν έρθει η ανάπτυξη δεν θα υπάρχουν αυτοί. Η δημιουργία αστικών κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας, που αναφέρετε, θα λειτουργούν χωρίς γιατρούς?
    Το concept της όλης ιστορίας, για να λέμε και την αλήθεια, είναι η μείωση υπηρεσιών από το κράτος. Αυτό συνεπάγεται λιγότερη και χαμηλότερου επιπέδου Δημόσια Υγεία. Και περισσότερη Ιδιωτική παροχή υγείας. Που συνεπάγεται οτι όποιος έχει χρήμα ζει, όποιος δεν έχει έπαιξε και έχασε. Και εδώ κολάει το έπαιξε και έχασε.
    Αναφέρετε επιμόνως οτι οι γιατροί προβαίνουν σε θεραπείες αχρείαστες και επιβλαβείς για τους ασθενείς. Σας επαναλαμβάνω όμως οτι τα μεμονομένα περιστατικά δεν χαρακτηρίζουν όλο τον κλάδο. Οτι υπάρχουν κάποιοι ιατροί που είναι απατεώνες δεν σημαίνει οτι όλοι είναι το ίδιο. Απατεώνες υπάρχουν σε όλους τους κλάδους. Η πολυφαρμακεία που αναφέρετε είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων και κατάλοιπο από εποχές που η χώρα είχε έλλειψη φαρμάκων. Ο Ελληνας ανοίγει το ντουλάπι και έχει μέσα τουλάχιστον 2-3 αντιβιοτικά και 3-4 αντιφλεγμονώδη για πλάκα. ΚΑι αν δεν έχει, παει στο φαρμακείο και πέρνει, τι μου λέτε τωρα. Η γιαγιάδες πάνε και πέρνουν φάρμακα που τους είπε η γειτόνισσα οτι είναι καλά, και μου λετε για πολυφαρμακεία;;;; Εδώ πάνε στους γιατρούς και ζητάνε να τους γράψεις φάρμακα για να έχουνε καβάτζα 3-4 κουτιά όταν περνάνε τον μήνα με 1.
    Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα που πρέπει να αλλάξουν στη χώρα. Πρώτο απ'όλα όμως ειναι η νοοτροπία του Ελληνα, που γαλουχήθηκε την δεκαετία του '80 και του '90. Το σύστημα υγείας που έχουμε (με τα καλά του και τα κακά του), είτε μας αρέσει είτε όχι, θεωρείται από τα καλύτερα. Και μπορώ να σας το τεκμηριώσω οποτεδήποτε. Εχει αδυναμίες πάρα πολλές, αλλά σε σχέση με το αμερικάνικο για παράδειγμα είμαστε 2 κλάσεις πάνω. Σε έρευνα που είχε γίνει πριν 2-3 χρόνια, το δικό μας σύστημα υγείας ήταν στην 4-5 θέση, αν θυμάμαι καλα, παγκοσμίως.

    Υγ: Το σύστημα εδώ και δεκαετίες "εξωθεί" τους μαθητές να σπουδάσουν πάση θησία, φτάσαμε σε σημείο να μπαίνει στο πανεπιστήμιο μαθητής που έχει γράψει κάτω από τη βάση, φτάσαμε σε σημείο το πτυχίο να έχει αξία απολυτηρίου λυκείου και αν δεν έχεις και 2-3 μεταπτυχιακά να μην μπορείς να βρείς δουλειά. Το κράτος με δική του ευθύνη έφτιαξε στρατιές πτυχιούχων. Πάρα πολλοί εξ'αυτών υψηλού επιπέδου. Θα τους πετάξουμε στα σκουπίδια; Δεν λέω οτι ήταν σωστό αυτό που έγινε. Ισα ισα λέω οτι ήταν μεγάλο λάθος και συμφώνησα μαζί σας σε οτι αναφέρατε για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Εχει συμβεί ομως και δεν αλλάζει. Δεν μπορεί το κράτος να δίνει κίνητρα να σπουδάσεις και μετα να σου λέει γίνε αγρότης έκανα λάθος. Για να συνοψίσω σε μιά πρόταση: η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου θελει γενιές για να γίνει και δεν γίνεται σε 1-2 χρόνια. Και μπορεί να το λέτε εύκολα για τους άλλους, αλλά αν αύριο σας έλεγαν στη δουλειά σας οτι τελος η δουλειά που κάνεις, και απο μεθαύριο θα μαζεύεις βερύκοκα για να ζήσεις, νομίζω οτι θα το ξανασκεφτόσασταν......

    • akenaton avatar
     akenaton @ Βασίλης 14/07/2012 14:04:56

     1. Έχουμε 75.000 ιατρούς (μπορείτε να το διασταυρώσετε). Αυτό σημαίνει χοντρικά 7/1000 κατοίκους. Η υπόλοιπη αναπτυγμένη υγειονομικά ανθρωπότητα έχει από 2 έως 4/1000. Χοντρικά λοιπόν, έχουμε περίσσεμα 40.000 ιατρών. Αυτό είναι γενικά παραδεκτό στην υγειονομική κοινότητα και απορώ που το αμφισβητείτε. Λόγω αυτής της πληθώρας ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, και της έλλειψης ελέγχων από το κράτος, οδηγηθήκαμε στην προκλητή ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών και στην πολυφαρμακία. Κι αυτό είναι γενικά παραδεκτό απορώ που δεν το γνωρίζετε. Δεν είναι οι απατεώνες μόνο που προάγουν την τεχνητή ζήτηση ιατρικών πράξεων και εξετάσεων. Κυρίως είναι η πληθώρα των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών που πρέπει κι αυτοί "κάπως" να (καλο)ζήσουν μιας και ξόδεψαν όπως λέτε τόσα χρόνια στα θρανία.
     2. Ποιος είπε να κλείσουν Νοσοκομεία στα νησιά; Αστειεύεστε; Αλλά υπάρχουν νομοί όπου σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων υπάρχουν 2,3 ή και 4(!) Νοσοκομεία. Από αυτά κανένα συνήθως δεν προσφέρει ολοκληρωμένες Δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας (ας μη μιλήσουμε για Τριτοβάθμιες). Γι αυτό και η ροή των ασθενών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και τα "Πραγματικά Νοσοκομεία" είναι στη χώρα μας υψηλότερη από οπουδήποτε στον αναπτυγμένο κόσμο (μπορείτε να το ελέγξετε, υπάρχουν στοιχεία).
     3. Τα Αστικά Κέντρα Υγείας φυσικά και θα χρειαστούν ιατρούς. Αυτοί θα προέλθουν από τα συγχωνευμένα Νοσοκομεία και όσοι λείψουν θα προσληφθούν. Αν καταλάβατε από τα γραφόμενά μου πως είμαι υπέρ της ιδιωτικής Υγείας, λάθος καταλάβατε. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής του ΕΣΥ. Όχι όμως του συγκεκριμένου. Σε επόμενο άρθρο μου θα αναλύσω μερικά πράγματα και θα σας λυθεί κάθε απορία. Ο ιδιωτικός τομέας οπωσδήποτε θα υπάρχει στην υγεία. Όμως θα υφίσταται τον πλήρη έλεγχο του κράτους μέσω του Ενιαίου Οργανισμού Παροχή Υπηρεσιών Υγείας που θα είναι και ο "καλύτερος πελάτης" του. Αν είστε Νοσοκομειακός Ιατρός όπως αντιλαμβάνομαι, σας πληροφορώ πως δεν έχετε τίποτε να "φοβηθείτε" από το συγκεκριμένο μοντέλο Ανάπτυξης που προτείνει το άρθρο.
     4. Η πολυφαρμακία είναι αποτέλεσμα ιατρικών πρακτικών και όχι ψυχολογικό κατάλοιπο. Ακόμη κι αν κάποιος ασθενής "ζητά" φάρμακα (που δεν του χρειάζονται) από τον ιατρό του, καθήκον του τελευταίου αν είναι ιατρός και όχι "επαγγελματίας" είναι να μην του τα γράψει. Όμως, φευ! ο ανταγωνισμός βλέπετε είναι μεγάλος (είπαμε 40.000 περισσευούμενοι είναι αυτοί).
     5. Κανείς δεν σε "εξωθεί" να σπουδάσεις κάτι (εκτός ίσως από τον "μπαμπά"). Πόσο μάλλον Ιατρική! Απλώς, έχει ζήτηση, επειδή οι περισσότεροι (όχι όλοι) ονειρεύονται το άφθονο αφορολόγητο χρήμα που έβγαλαν και βγάζουν όσοι ασκούν το "επάγγελμα". Κανείς επίσης δεν βεβαιώνει κανέναν πτυχιούχο ότι θα βρει υποχρεωτικά δουλειά σχετική με το πτυχίο του. Εκατοντάδες Αρχιτέκτονες, Γεωλόγοι, Μηχανικοί, Δικηγόροι, κ.α. πτυχιούχοι που κάνουν αλλότριες εργασίες ευχαρίστως θα σας το βεβαιώσουν. Γιατί όχι και ιατροί τελικά; Δεν λέω πως είναι σωστό αλλά έτσι είναι. Πως να το κάνουμε!

     Υ.Γ. Δεν με τρομάζει καμιά αλλαγή δουλειάς. Έχω αλλάξει αρκετές και είμαι έτοιμος και για άλλες. Και σας πληροφορώ καμία δεν είχε σχέση με τις σπουδές μου!

     • akenaton avatar
      akenaton @ akenaton 14/07/2012 14:19:46

      h**p://drtsili.blogspot.gr/2011/04/blog-post_11.html
      h**p://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=271174

 8. Morelo avatar
  Morelo 12/07/2012 12:32:14

  Οι βολεμένοι, κομματόσκυλα΄συνδηκαλιστές, κομματοπατέρες και λοιποί σε συνεργασία μέσως ρουσφετολογικών και πελατειακών σχέσεων με τους Κομματάρχες είναι αυτοί που έχουν καταστρέψει τη χώρα. Ψηφισέ με για να σε βολέψω. Αυτα τα πράγματα είναι στο πέτσι του Έλληνα, ακόμα και τώρα. Δεν βάζουνε μυαλό. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η αναδιάρθρωση του δημοσίου, τόσο δύσκολο είναι να γίνουν έστω αυτά τα δύο πράγματα; Τόσο ρε πούστη μου; Φαντάζομαι δεν είστε τόσο ανικάνοι ώστε να εκπονήσετε ένα πρόγραμμα για αυτά, αλλά είναι ότι δεν έχεε την πολιτική βούληση να συγκρουστείτε με όλους αυτούς τους βολεμένους άχρηστους, ρεμπεσκέδες που έχετε βάλει να "εργάζονται" σε γραφειοκρατικούς, μπαχαλό οργανισμούς....

  Αν δεν αλλάξουμε μυαλά δεν πρόκειται να έρθει ανάπτυξη ποτέ.

 9. SOULTHIEF avatar
  SOULTHIEF 12/07/2012 12:35:11

  Ότι και να πείτε δίκιο έχετε. Η καθημερινή ζωή μας υποβαθμίζεται συνεχώς και όχι μόνο οικονομικά. Είναι η γενικότερη ποιότητα ζωής που μας επιβάλλουν τελικά να ...ξεχάσουμε. Οι υποσχέσεις για μιά μελλοντική ανάπτυξη-φάντασμα που θα αφορά το 1/3 του πληθυσμού ενώ οι υπόλοιποι θα βυθίζονται στη μιζέρια την απελπισία και την ανέχεια, δεν νομίζω πως ηθικά μπορεί να γίνει αποδεκτή..... Ούτε και πρακτικά όμως μπορεί να..επιβληθεί χωρίς το ξέσπασμα πρωτόγνωρων κοινωνικών εκρήξεων που με την ανάφλεξή τους, έτσι κι αλλιώς θα ακυρώσουν οποιαδήποτε πιθανότητα Ι.Χ ανάπτυξης. Οι κοινωνίες της ζούγκλας, της ευημερίας των λίγων εις βάρος των πολλών, δε θέλω να πιστέψω οτι θα επιτρέψουμε να είναι το μέλλον μας, γιατί σίγουρα δεν μας αξίζουν. Δε χρειάζεται να είσαι ΣΥΡΙΖΑ, κομμουνιστής ή αναρχικός για να μην ανέχεται η συνείδησή σου τις....σκληρές αλήθειες (και καλά), που βολεύουνε μονάχα το οικονομικοπολιτικό κατεστημένο και τους σαχλαμάρες βολεμένους ουρακοτάγκους - φοροδιαφεύγοντες - κλεφτοκοτάδες. Απλά, αρκεί να μην έχεις απολέσει ολοσχερώς την ευαισθησία, την αίσθηση δικαιοσύνης και τα αλτρουιστικά σου αισθήματα.

 10. panos avatar
  panos 12/07/2012 12:37:52

  Τα πελατακια μας ναναι καλα,οι συνδικαλιστες μας,τα κοματοσκυλακαι οι καθε λογης βολεμενοι με παχυλους μισθους τρελα εφαπαξ,τα καλοπαιδα των ΔΕΚΟ ριζοκουτκουκοφωτοπουλοι,και ολοι οι υπολοιποι να πανε να............. Καπως ετσι ερχονται οι ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ. Καλα καθονται οι πολιτικοι μας στι βιλαρες τους γιατι εχει και καυσωνα,και μετα λεμε γιατι ανεβηκε η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ,που οπως παμε τη βλεπω με τριπλασιασμο της δυναμης της αλλα ναναι καλα οι βολεμενοι μας.

 11. franc avatar
  franc 12/07/2012 12:52:45

  Aγαπητέ Akenaton,
  Ειναι συμπαθέστατες οι διαπιστώσεις σου και θα είχαν νόημα αν ζούσαμε στη δεκαετία 80-90 μέχρι την εμφάνιση των Ρηγκανόμικς και του νεοφιλελεύθερου Θατσερισμού που έδωσαν το σύνθημα στους μεγαλοτραπεζίτες: " Η πόλις εάλω" ,ορμήξτε, λαφυραγωγήστε, κάψτε, αρπάξτε, θησαυρίστε, ΟΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ, η τοκογλυφία είναι νόμιμη άρα ηθική , τον μακάκα είναι νόμιμο να τον εκμεταλλεύεσαι αρα και ηθικό, και μη φοβάστε τίποτε για τις τράπεζες διότι It' s too big to fail τα κορόιδα θα τις πληρώσουν και πάλι ακόμα κι αν τα κάνετε μπάχαλο...
  Ξέρεις αλήθεια κάποια σοβαρή αναπτυξιακή και ανταγωνιστική εταιρεία που να δημιουργήθηκε με ιδρώτα και ταλέντο απο ακούραστους νέους με ικανότητες και να μην αγοράστηκε πάραυτα απο τους "απο πάνω" ραντιέρηδες προκειμένου να χρησιμοποιείται ως πολλαπλασιαστής μέσω "μόχλευσης" του αεριτζήδικου χρήματός τους? Ναι έχεις δίκιο. Η μόνη αναπτυξιακή διέξοδος που μας αφήνει σήμερα το ραντιέρικο χρήμα είναι αυτή: Na φτιάχνουμε εταιρείες "φαγώσιμες" απο τα ραντιέρικα κεφάλαια και να γινόμαστε το ταχύτερο δυνατό ραντιέρηδες ξεφεύγοντας από την μοίρα του μακάκα που τον εκμεταλλέυονται για ένα κομμάτι ψωμί. Η άλλη διέξοδος του τίμιου ιδρώτα μας οδηγεί κατ΄ευθείαν στη μοίρα τησ Ισλανδίας και της Ιρλανδίας. Οι χώρες αυτές δεν είχαν καμμία απο τις δομικές αδυναμίες του Ελληνικού οικονομικού συστήματος και όμως είχαν χειρότερη κατάληξη κι απο΄εμάς. Η μία χρεωκόπησε εντελώς και η άλλη μπήκε στα μνημόνια με έλλειμα διπλάσιο απο το δικό μας: 32%!!!
  Μερικές φορές σκέφτομαι οτι απ' όλα τα PIIGS, μέσα στην ατυχία μας είχαμε την τύχη οτι ενώ οι άλλοι είχαν κτίσει με αίμα και ιδρώτα πολυκατοικίες που κατέρρευσαν εμείς ενα αχυροκάλυβο και τώρα είμαστε όλοι στον ίδιο παρονομαστή... Τουλάχιστο εδώ εκτός απο τους Νταβατζήδες, τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες έφαγαν κάμποσα και τα Πασοκολαμόγια και οι κουμπάροι ...
  Αν η Ευρώπη δεν απαλλαγεί απο την Επικυριαρχία των Υπερτραπεζών (Rothchild,Rocfeller,Paulson& ΣΙΑ) και δεν τυπώσει Ευρώ όπως οι ΗΠΑ, ο Αρμαγεδών είναι αναπόφευκτος και τα περί ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας μέσα στο τραπεζικό σύστημα της απόλυτης ασυδοσίας και απληστίας είναι πομφόλυγες.
  Το ιδανικό μοντέλλο κράτους στην Ευρώπη είναι το Λουξεμβούργο.(Το πλουσιώτερο στη γή). Δεν καταλαβαίνω γιατί ψάχνετε για άλλα. Αυτό πρέπει να μιμηθούμε στον μέγιστο εφικτό βαθμό. Θα μας αφήσουν τα αφεντικά? Να καταγράψουμε ακριβώς τι επιχειρήσεις έχει, πως λειτουργούν, πώς δικτυώνονται παγκοσμίως, και να το πολλαπλασιάσουμε επι 2 ή τρία (ανάλογα με τον πληθυσμό μας) . Μόνο έτσι θα ευημερήσουμε και δεν θα ξανακινδυνεέψουμε απο κρίσεις.
  Με οικολογικές ντομάτες και πράσινη ενέργεια αλλά ΓΑΠ, θα καταλήξουμε αντιεξουσιαστές στην εξουσία...
  Αυτοί που προκάλεσαν την κρίση και αποκομίζουν τρελλά κέρδη απ' αυτήν πρέπει κάποια στιγμή να την σταματήσουν. Αν δεν το καταλάβουν μόνοι τους, θα τους το εξηγήσουν οι Τσίπρες ανα την Ευρώπη, που θ' αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα...

  • ΑΜΟΡΓΟΣ avatar
   ΑΜΟΡΓΟΣ @ franc 14/07/2012 20:03:32

   ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠ'ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ.
   Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΗΔΗ ΕΠΑΝΕΚΑΜΨΕ.
   ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ,ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗ.
   ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕ,ΑΝΤΛΗΣΗ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΣΗ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

 12. M.Γ avatar
  M.Γ 12/07/2012 12:58:45

  Αφηνοντας στην ακρη τις ιδεολογικες αντιπαραθεσεις νεοφιλελευθερων και Κνιτων περι των μοντελων αναπτυξης, θα ειχε πολυ ενδιαφερον να βλεπαμε αναλογους πινακες και για χωρες του Νοτου οπως η Πορτογαλια, η Ισπανια κι η Ιταλια. Τοτε θα μπορουσαμε να καταλαβουμε εαν το ελληνικο προβλημα αποτελει ιδιαιτερη περιπτωση, ή εαν υπαρχει καποια γενικωτερη στρατηγικη πισω απο τα επιμερους φαινομενα.

 13. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 12/07/2012 12:59:33

  Υπάρχουν και οι άλλες αλήθειες που έχουν ονοματεπώνυμο και ζούνε δίπλα μας.Για τις αλήθειες των ανθρώπω λέω, που επιλέγουν ποιες υποχρεώσεις θα πληρώσουν και ποιες όχι,για αυτούς που "έκοψαν" γνώσεις απο τα παιδιά τους αφού δεν έχουν για φροντιστήρια,για αυτούς που εν έτη 2012 ζεσταίνουν νερό στις κατσαρόλες αφού τους έκοψαν το αέριο.
  Αυτά δεν λέει κανείς γιατί όλοι κοιτάνε να εξασφαλίσουν το δικό τους μέλλον είτε λέγονται Υπουργοί,Δήμαρχοι,Διοικητές και Γραμματείς

 14. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 12/07/2012 13:06:00

  Το άρθρο είναι σωστό, και δίνει την πραγματική διάσταση του προβλήματος, και μια ρεαλιστική λύση. Όμως, θέλω να εκφράσω τον προβληματισμό μου, με αφετηρία:
  - τη διακήρυξη από Νομπελίστες (π.χ. Κρούγκμαν) ότι μόνο με υποτίμηση δικού μας νομίσματος (άρα έξοδο από το ευρώ) θα πέσουν οι τιμές, και θα αυξηθούν οι εξαγωγές
  - την παρατήρηση ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή, και δεν μπορεί να συντηρήσει μια υγιή ζήτηση, που θα δώσει την κρίσιμη μάζα σε επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να εξάγουν
  - το δεδομένο ότι οι παγκόσμιες οικονομικές ατμομηχανές (BRICS) αρχίζουν και φρενάρουν, ενώ άλλες χώρες, που δεν έχουν μνημόνια, ήδη έχουν προβάδισμα στις εξαγωγές τους (σε σχέση με εμάς που είμαστε μη ανταγωνιστικοί, και άφραγκοι, και γραφειοκράτες)
  - το δεδομένο ότι ΠΡΙΝ την ΕΟΚ (της ειδικής σχέσης του '79, πού χάθηκαν οι δασμοί) παράγαμε σχεδόν τα πάντα, όντες ΜΗ ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους ξένους αλλά καλύπτοντας τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς και φρενάροντας (με δασμούς) τα ξένα προϊόντα
  - το δεδομένο ότι 100ες δις ευρώ από Μεσογειακά, πακέτα Ντελόρ, ταμεία συνοχής, ΕΣΠΑ, τελικά ΧΑΘΗΚΑΝ σε άγνωστες τσέπες ή πήγαν σε επενδύσεις σε μη-παραγωγικούς τομείς (που δεν έφεραν υπεραξία και νέο πλούτο)

  ΡΩΤΑΩ:
  > Μήπως τελικά η ΕΕ και το σκληρό ευρώ ΔΕΝ είναι για εμάς, επειδή δεν ταιριάζει με την ψυχοσύνθεση του "χαοτικού", "δημοσιόπληκτου" και "μικρομεσαίου" Έλληνα;
  > Μήπως η ΕΟΚ/ΕΕ μας έκανε περισσότερη ζημιά παρά καλό, λόγω εκτόξευσης του ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ στο εμπορικό ισοζύγιο, και του ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ (κρατικού+ιδιωτικού)
  > Μήπως τελικά η ανάπτυξη με ευρώ ΔΕΝ έρθει ΠΟΤΕ, επειδή τα ξένα προϊόντα ήταν (και θα είναι;) πάντα πιο ανταγωνιστικά;

  Δεν θέλω να παρεξηγηθώ: είμαι υπέρμαχος του ευρώ, συντηρώ δική μου επιχείρηση (με 1000 ζόρια), και απλά θέτω προβληματισμούς, στους οποίους ακόμα δεν έχω δώσει τελική απάντηση.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Κόνδωρας 12/07/2012 15:19:30

   1 Αυτό το περί "ψυχοσύνθεσης" που δεν ταιριάζει με ΕΟΚ/ΕΕ το αντιλαμβάνομαι σαν "νοσηρή νοοτροπία" που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξει, κάτι που γίνεται μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας θεσμών. Θυμίζω ότι ότα ο Κωνσταντινος Καραμανλής μας έβαλε στην ΕΟΚ το έκανε στη λογική "Πέφτουμε στη θάλασσα για να μάθουμε να κολυμπάμε"
   2 Δεν μας έφταιξαν η ΕΟΚ ή το ευρώ αλλά ο τρόπος που τα είδαμε και τα χειριστήκαμε ΕΜΕΙΣ. Κανείς δεν μας είπε ότι είναι ο παράδεισος, μια ευκαιρία είναι να προσπαθήσουμε υπό καλύτερες και ασφαλέστερες συνφήκες Προτιμήσαμε να διπλοτριπλοζυγίζουμε βρεγμένα μπαμπάκια, να μετράμε και να ξαναμετράμε τα ίδια αιγοπρόβατα και τα ποσά που ήταν για αναδιάρθρωση καλλιεργειών να τα κάνουμε γαρδένιες στα μπουζουξίδικα (Κάναμε κι ένα σωρό αλλες ηλιθιότητες αλλά φαντάζομαι ο κατάλογος θα ήταν βαρετός)
   3. Το αν θα έρθει ανάπτυξη δεν είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από το ευρώ ή τη δραχμή. πχ και δραχμή να έχουμε αν δεν παράγεις ή δεν παράγεις σωστά , αν δεν έχεις σωστή οργάνωση, αν έχεις φοροδιαφυγή ή αντι επενδυτικό κλίμα πάλι δεν πρόκειται να κάνεις απολύτως τίποτα. Το ευρώ σου εξασφαλίζει ακόμα και τώρα (ιδίως τώρα;) ασφαλέστερες συνθήκες σε μια κατάσταση πολέμου.
   4 Η χώρα πρέπει να έκμεταλλευθεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα Δεν έχει κανένα νόημα να στοχεύουμε στην αυτάρκεια όπως ακούω κατά καιρούς από πολλές μεριές. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σ΄ αυτά που μπορούμε να παράγουμε ευκολότερα καλύτερα και φθηνότερα.

   • Κόνδωρας avatar
    Κόνδωρας @ firiki2010 12/07/2012 15:52:32

    firiki, αποδεκτά τα επιχειρήματά σου. Αλλά πλέον τριβελίζει στο μυαλό μου η σκέψη ότι, εξαιτίας "κατασκευαστικών" χαρακτηριστικών, οι Έλληνες δεν είμαστε για πρωταθλητισμό στα βαθιά νερά της παγκόσμιας οικονομίας (με λίγες εξαιρέσεις). Τα τελευταία 200 χρόνια κυριαρχούν η φαυλοκρατία, ο διχασμός, η λαμογιά, το εύκολο χρήμα. Ίσως φταίει το κλίμα, ίσως τα 400 χρόνια σκλαβιάς, ίσως το ελληνικό DNA.
    Δεν έχουμε διάρκεια στα δύσκολα. Δε συνεργαζόμαστε. Ενθουσιαζόμαστε εύκολα και απογοητευόμαστε το ίδιο εύκολα. Μας λείπει η οργάνωση. Θέλουμε το εύκολο/γρήγορο χρήμα. Δεν αποδεχόμαστε "ζυγό στο κεφάλι μας" οπότε δεν εμπιστευόμαστε το Κράτος (που ΕΜΕΙΣ το αποτελούμε).
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ...

    • firiki2010 avatar
     firiki2010 @ Κόνδωρας 12/07/2012 16:41:08

     ΟΚ υπάρχει ένα εθνικό DNA . Λογω παλαιότερων και πρόσφατων ιστορικών εμπειριών ακόμα και λόγω κλίματος όπως λες αλλά και λόγω του συγκεκριμένου τρόπου λειτουργίας των θεσμών όπως ισχυρίζομαι. Ακόμα να επισημάνω πως όλοι δεν είμαστε ίδιοι και ο καθένας μας έχει αφομοιώσει και αξιοποιήσει διαφορετικά αυτό το εθνικό DNA . H καλύτερη απόδειξη οι Ελληνες που φεύγουν στο εξωτερικό και τα καταφέρνουν μια χαρά σε πολύ πιο οργανωμένα και πειθαρχημένα "περιβάλλοντα". Από την άλλη ο κόσμος μίκρυνε πολύ, η επικοινωνία με το "έξω κόσμο", οι μετακινήσεις, η μακρόχρονη διαμονή είναι πολύ πιο εύκολες κι όλα αυτά δίνουν την ευκαιρία καθώς η δύναμη παλαιότερων ιστορικών εμπειριών εκ των πραγμάτων υποχωρεί (μου φταίει εμένα σήμερα η Τουρκοκρατία αν δεν πληρώνω τους φόρους μου;) σιγά- σιγά να αλλάξουμε. Για να είμαστε ακριβείς αλλάζουμε, όχι όλοι μαζί , όχι με τον ίδιο ρυθμό, αλλά αλλάζουμε.
     Το ότι αντιμετωπίζοντας την σημερινή κατάσταση κριτικά δεν είσαι αισιόδοξος είναι ένα σημάδι ότι εσύ ήδη έχεις υιοθετήσει μια άλλη ματιά. Δεν είσαι ο μόνος κι αυτός είναι λόγος... να αισιοδοξούμε.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ firiki2010 12/07/2012 16:31:53

    @ firiki2010 και Κόνδωρα,
    Μερικές παρατηρήσεις, με κάθε επιφύλαξη:
    1. Για τα περί “ψυχοσύνθεσης”, ίσως έχει μερίδιο το κλίμα (η υπερθέρμανση κάνει τον εγκέφαλο βραδύ), ίσως τα Οθωμανικά κατάλοιπα. Σίγουρα όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις λεγόμενες "ελίτ" - τις εγχώριες πνευματικές και κυρίως τις πολιτικές - ίσως τόσο παλιό όσο ο όψιμος Μεσαιωνικός Ελληνισμός. Και ως γνωστόν, η συνείδηση εισάγεται στον "ευρύτερο εθνικό κορμό" εκ των έξω, δηλαδή από τις "ελίτ". Για τα αρνητικά χαρακτηριστικά των νεότερων "ελίτ", θα παραπέμψω στο διχαστικό πολιτικό δίπολο "Βενιζελικών -Λαικών" αλλά και στο πνευματικό πεδίο, στις ακραίες μονομέρειες της λεγόμενης "Γενιάς του '30". Πολύς διπολισμός, πολύ "Μανιχαιïκό" πνεύμα, πολύς εγωισμός - κοινός άλλωστε σε όλη τη Νότια Ευρώπη.
    Και πολύ χαμηλά πνευματικά μεγέθη - τόσο στην εγχώρια "δεξιά", όσο στο "κέντρο" και την "αριστερά". Ακόμξ και η θρυλούμενη κυριαρχία της "αριστεράς" στην ντόπια διανόηση, μεταπολεμικά δεν έδωσε Ελληνικά μεγέθη διεθνούς επιπέδου - με εξαιρέσεις μόνον Κ. Καστοριάδη και Ν. Πουλαντζά.
    2.ΕΟΚ - ΕΕ: Ο ίδιος εγωιστικός και ανεύθυνος χειρισμός από τις πολιτικές "ελίτ". Ο μεταδικτατορικός Κ. Καραμανλής υπήρξε μοναχική όαση σε μια έρημο βραχυπρόθεσμου ωφελιμισμού, που έβλεπε μόνον εισροή πόρων για κατανάλωση και μεταβιβάσεις για ιδιωτικό πλουτισμό.
    3. @ firiki2010, για μια βιώσιμη ανάπτυξη το κλειδί είναι όντως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αλλά οι πολιτικές και οικονομικές "ελίτ" αδιαφορούν γι αυτά.
    Για την "αυτάρκεια" είμαι σύμφωνος. Πρόκειται πιά για παρωχημένη έννοια, ανήκει στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
    4. @ Κόνδωρα, η υπερκινητικότητα (π.χ. "εύκολο/γρήγορο χρήμα") και η έλλειψη αυτοπειθαρχίας/ορθολογικής πειθαρχίας σε θεσμούς, είναι νοοτροπίες που εισάγουν στο λαό οι πνευματικές, πολιτικές και οικονομικές "ελίτ". Χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει. Χρειάζονται άλλες "ελίτ", προπαντός μέσω της παιδείας.
    Λαό, ιστορία και κλίμα δεν γίνεται ν' αλλάξεις, "ελίτ" όμως γίνεται. Με κόπο και χρόνο πολύ.

    • firiki2010 avatar
     firiki2010 @ Ο Θείος 12/07/2012 17:16:30

     Προφανώς δεν έχω σε κάτι ουσιαστικό να διαφωνήσω. Για τον Ελληνικό "μανιχαϊσμό και πρόσφατα νομίζω σε κάποιο άλλο post βρεθήκαμε στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό το "θρυλούμενη" μπροστά από το "κυριαρχία της αριστεράς" πολύ μου άρεσε και η ανεπάρκεια των διαφόρων "ελίτ" να ανταποκριθούν στις πραγματικές προκλήσεις των καιρών (πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα σου "Βενιζελικών-λαϊκών) είναι ο (όχι απαράβατος) κανόνας
     Σχετικά με την διαδικασία αλλαγής των "ελίτ" πάει χερι -χέρι με την διαδικασία ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ αλλαγής και ωρίμανσης. Αναδεικνύεις λίγο καλύτερες ελιτ, αυτές στήνουν θεσμούς ( είμαι και θεσμολάγνος!) που βοηθούν την δική σου ωρίμανση κ.ο.κ.
     "Με κόπο και χρόνο πολύ" όπως γράφεις.

 15. ap avatar
  ap 12/07/2012 13:07:47

  Εάν καταλάβαμε καλά, η "λάθος συνταγή" που ισχυριζόταν ο κ. Σαμαράς επί ΠΑΣΟΚ ήταν η προστασία του δημόσιου τομέα και κυρίως των ειδικών μισθολογίων, ΔΕΚΟ κλπ, έναντι του ιδιωτικού τομέα, που ήδη πληρώνει με τουλάχιστον 1,5 εκατομύριο άνεργους το λογαριασμό της κρίσης.
  Τα ισοδύναμα μέτρα -για να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια- είναι αυτό που ολοι ξέρουμε: περισότερη ΑΝΕΡΓΙΑ και ΦΤΩΧΙΑ στον ιδιωτικό τομέα.
  Σε αυτό όμως, δηλαδή στην προστασία των ΔΕΚΟ, είναι πολύ καλύτερο το ΠΑΣΟΚ.
  Αν η ΝΔ ήθελε να εφαρμόσει τη συνταγή του ΠΑΣΟΚ, όφειλε να μας το πει, ώστε να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ. Γιατί μας μίλησε για "λάθος συνταγή", αφού ήθελε να προστατέψει τους ίδιους;

 16. avanti avatar
  avanti 12/07/2012 13:12:56

  Την αλήθεια για την επερχόμενη πτώχευση - default - της χώρας και έξοδό μας από την ζώνη του ευρώ θα μας την πει κάποιος?
  Καλό είναι να έχουμε υπ΄όψιν μας ότι σχεδιάζουν την εκπαραθύρωσή μας από την ζώνη του ευρώ, είναι απλά θέμα χρόνου.... δεν ξέρω άλλες λεπτομέρειες, ρωτήστε την Μέρκελ ή τον Σόϊμπλε.
  Καλά μπάνια σε όσους κάνουν και ο Θεός βοηθός.

  • Βούρδουλας avatar
   Βούρδουλας @ avanti 12/07/2012 14:34:36

   Σχετικά με τα μπάνια, να σε πληροφορήσω ότι στη Χαλκιδική έχω ΠΟΛΛΑ χρόνια να δω ΤΟΣΟ κόσμο. Σε εντελώς λαίκές παραλίες οι ομπρέλες στήνονται σειρά κάθε βράδυ για να έχουν σίγουρο μέρος την επόμενη. Αν μπορούσα να έστελνα φωτό, 8 το πρωί ας πούμε που δεν κυκλοφορεί κανείς, θα έμενες κάγκελο. Στρατιωτάκια - ομπρέλες με τα καρεκλάκια δεμένα γύρω γύρω.

   Η αλήθεια είναι πάντα στη μέση, εντάξει, υπάρχει και μεγάλη ανέχεια αλλά υπάρχει και ΠΟΛΥΣ κόσμος με αρκετό έως πολύ λίπος που περνάει ζάχαρη.

   Και πως να μην έχει λίπος όταν τα κοπρόσκυλα ΔΥ και ΔΕΚΟ πληρώνονται τριχίλιαρα για να τα ξύνουν ? Ενώ όταν πάλι αποφασίζουν να βγούνε σύνταξη στα 45 τους παίρνουν 2,5 χιλιάρικα το μήνα κι ένα εφ άπαξ κάτσε καλά ? Δούλευε ιδιωτικέ για να πληρώνεις φόρους για τους συνδικαλιστές και όλα τα κομματόσκυλα. Στην υγειά της γραμματέως του πρύτανη θεσσαλονίκης, Μυλόπουλου Ιωάννη, που τσιμπάει το μήνα 3.100 (χώρια τα μπόνους και τα έκτακτα) για να πουλάει μούρη. Στην υγειά σου κοπελλάρα μου.

   Υ.Γ. Αντώνη Σαμαρά μην πειράξεις ποτέ ειδικά μισθολόγια, τα αξίζουν τα λεφτά τους τα παιδιά.

  • Ἀντρέας avatar
   Ἀντρέας @ avanti 12/07/2012 14:49:51

   Ε, όχι, δεν είναι έτσι, θα τα ξεπληρώσουμε τα τοκιζόμενα χρέη μας.
   Από 200 χιλιάρικα μετρητά αν "τσοντάρει" η κάθε τετραμελής Ελληνική οικογένεια, λύνεται το πρόβλημα!

   ...τώρα θα μου πεις, οι μισές οικογένειες είναι ανέργων, χαμηλόμισθων των 400 ευρώ, χαμηλοσυνταξιούχων, εργατοϋπαλλήλων. Χμμμ.. εντάξει μωρέ, δεν πειράζει, θα τσοντάρουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι το διπλάσιο και ξεπληρώνουμε τα χρέη, σιγά το ποσόν...

   (Συγγνώμη αν το σαρκαστικό ύφος ενοχλεί κάποιους, είμαι σε τέτοια ψυχολογική φόρτιση με τις ανοησίες που ακούω 3 χρόνια τώρα από διάφορους ώστε το σαρκαστικό με εκφράζει καλύτερα πια ...)

 17. η Dimi avatar
  η Dimi 12/07/2012 13:14:43

  Θωμάς Γεράκης (κορυφαίο στέλεχος εταιρειών έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων): «Βίωσα τη πτώχευση στη Πολωνία και δεν θέλω να τη ξαναζήσω εδώ» http://bit.ly/NNXTHP (πηγή: anaxfiles.blogspot.gr)

 18. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 12/07/2012 13:37:15

  Ευνομούμενη κοινωνία κύριοι πολιτικοί...κάντε βήματα προς τα εκεί και μετά η ανάπτυξη,οι αριθμοί,τα ισοζύγια και όλα τα άλλα ωραία θα πάρουν το δρόμο τους.

  • Ἀντρέας avatar
   Ἀντρέας @ Ανδρέας 12/07/2012 14:44:11

   Συμφωνώ απόλυτα με το συνονόματο.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Ανδρέας 12/07/2012 18:55:34

   Μπράβο συνονόματε του συνονόματου, τα είπες όλα με δυό λόγια, και έχεις απολύτως δίκιο. Για του λόγου το αληθές, θα δώσω μόνο ένα παράδειγμα, γνωστό σε όλους, που δείχνει πόσο η ευταξία κάνει τη διαφορά: Αττικό Μετρό. Αυτό σκεπτώμουνα όση ώρα διάβαζα τα σχόλια πιό πάνω, απολύτως ενδιαφέροντα όλα σ'αυτό το εξαιρετικό άρθρο, που μιλάνε για DNA και οθωμανικό παρελθόν.

   Ίσως να είστε πολύ νέοι οι περισσότεροι, εγώ όμως θυμάμαι την εποχή που ο καθένας έπρεπε να βγάλει άκρη στη ζωή του μόνος του, χωρίς το κράτος πατερούλη και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Και ήταν τότε νοικοκύρηδες οι περισσότεροι, και αξιοπρεπείς, και γαλαντόμοι. Τα μεγαλεία μας χάλασαν, και οι ψεύτικοι παράδεισοι.

   Ευχαριστούμε Akenaton για το άρθρο - ευκαιρία γόνιμου διαλόγου.

 19. Ελευθερία avatar
  Ελευθερία 12/07/2012 13:38:14

  Δεν υπάρχει "ακραίος" νεοφιλελευθερισμός όπως δεν υπάρχει ούτε "μέσος", "διαγώνιος" ή "πλάγιος". Δεν υπάρχει καν ο όρος "νεοφιλελευθερισμός". Αν υπήρχε, σημαίνει ότι θα ήταν μια νέα μορφή φιλελευθερισμού, ενός συστήματος δηλαδή που προϋπήρχε και τώρα αναμένεται να ανανεωθεί. Αυτό που υπήρχε και υπάρχει είναι ένας τεράστιος κρατισμός-παρεμβατισμός, το ακριβώς αντίθετό του δηλαδή. Ο όρος χρησιμοποιείται υποτιμητικά κατά κόρον από ελληνικά στόματα γιατί έτσι μας έμαθαν αριστεροί και καθόλου φιλελεύθεροι δεξιοί προκειμένου να δαιμονοποιήσουν αυτό που δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντιπροσωπεύσουν γνωρίζοντας πως η επικράτησή του θα οδηγήσει στην μοιραία πολιτική τους εξαφάνιση. Διαφορετικά πώς είναι δυνατόν να είναι κακό κάτι που εξ ορισμού σημαίνει "αγάπη για την ελευθερία";

  Όσον αφορά το κείμενο κάτι λείπει κατά τη γνώμη μου. Κι αυτό είναι η πολιτική κάθαρση. Μέσα στη χώρα και μέσα στην Ευρώπη. Αν ειπωθούν και αυτές οι αλήθειες, η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης ίσως και να γίνει αλλιώς, όχι βίαια δηλαδή, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει παράλληλα με την γενικότερη ανάκτηση της αξιοπιστίας στη σχέση πολίτη-κράτους, κράτους-αγορών, γεγονός που θα προσδώσει στην όλη διαδικασία ποιοτικά χαρακτηριστικά δικαιοσύνης και ισονομίας κάνοντας την όλη προσαρμογή πιο ήπια, πιο φυσική και πιο αποτελεσματική και με γερές βάσεις.

  Μπορεί να γίνει αυτό αν είσαι μέλος της ΕΕ (και δέσμιος του γερμανορωσικού άξονα) που δεν λειτούργησε ούτε έστω αποτρεπτικά (για να μην πούμε πως λειτούργησε ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση) με μια Γερμανία να φέρνει το ΔΝΤ στην Ευρώπη και να ευνοεί τον ακόμα μεγαλύτερο (δια)κρατικό δανεισμό; Αυτή είναι μια άλλη αλήθεια που θα πρέπει να αναζητηθεί και να απαντηθεί.

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ Ελευθερία 12/07/2012 18:17:58

   Kαι για να τον δαιμονοποιήσουν περισσότερο,κολλάνε δίπλα στο ¨Νεοφιλελεύθερος¨και μιά αφίσσα του Μητσοτάκη.

 20. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/07/2012 13:51:07

  Ταιριάζει αυτό;
  h**p://en.wikipedia.org/wiki/Kondratiev_wave
  Ή αυτό;
  h**p://www.marketoracle.co.uk/Article25944.html
  Σίγουρα πάντως αυτά:
  h**p://en.wikipedia.org/wiki/Creative_destruction
  h**p://kondratieffwinter.com/blog/k-wave/smith-marx-kondratieff-keynes/

 21. Anaconda avatar
  Anaconda 12/07/2012 14:07:06

  Το άρθρο κάνει τις ίδιες βασικές λανθασμένες υποθέσεις που έκανε και ο κάθε μακροοικονομολόγος ο οποίος συμβούλευε τον ΓΑΠ: αδυνατεί να κατανοήσει τη δομική διαφορετικότητα της μεγέθυνσης με την ανάπτυξη.
  Μετά το '78 δεν υπήρξε ανάπτυξη, αλλά μόνο μεγέθυνση - πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων.
  Η Ελλάδα δεν είχε ΠΟΤΕ εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό διότι δεν είχε ΠΟΤΕ μηχανισμό παραγωγής στρατηγικού σχεδιασμού. Δεν θα επεκταθώ για το ρόλο αλλοδαπών εργαλείων καταστροφής της εγχώριας παραγωγής ούτε για τη δημιουργία κινήτρων ανάληψης ρόλου μεσαζόντων υπερκοστολογημένων εισαγόμενων προϊόντων κτλ. Αξίζει όμως να τονιστεί ότι η φραστική αναπαραγωγή των λέξεων "ανάπτυξη", "στρατηγική" και "σχέδιο" από πολιτικά πρόσωπα τα οποία δεν έχουν αντίστοιχο συμβουλευτικό υπόβαθρο γύρω τους έχει καταντήσει αηδία. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνο από τις προσπάθειες δημιουργίας Μηχανισμού Στρατηγικής Υποστήριξης από αποτυχημένους του ΠΑΣΟΚ και αντιστοίχου επιπέδου πολιτικούς αυλικούς άλλων κομμάτων που έχουν πάρει με το μέρος τους.
  Η ανάπτυξη λοιπόν δεν είναι θέμα αύξησης του FDI λόγω υψηλότερης ανταγωνιστικότητας βάσει κόστους εργασίας: όσο και να μειωθεί, επενδύσεις δεν θα έρθουν. Η αναμονή με την ελπίδα ότι αν πέσουν οι μισθοί λίγο ακόμα ή αν δυσαρεστηθούν κάποιοι δημιουργεί ψευδαισθήσεις. Ο λαός μας δεν έχει περιθώριο για άλλες ψευδαισθήσεις.
  Τα ίδια πολύ χρήσιμα επιχειρήματα λοιπόν που αναπτύσσονται στο άρθρο θα πρέπει να παρουσιαστούν από εσάς παιδιά στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο με την επισήμανση ότι πρέπει να υπάρξει υγιής σχεδιασμός από το μηδέν. Η συγκριτική στατική οδηγεί σε αδιέξοδο. Δε νομίζω να το θέλει κανείς μας αυτό.

 22. Emmanuil avatar
  Emmanuil 12/07/2012 14:12:45

  Χρεωμένα είναι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα χρέη της Γερμανίας, φερ' ειπείν, έχουν περάσει τα δύο τρις ευρώ. Όμως τα κράτη αυτά έχουν πολιτικούς με πυγμή, που μπορούν να περνάνε νόμους που στηρίζουν βασικούς και δευτερέυοντες ακόμη κλάδους της οικονομίας τους (η Γερμανία διατηρεί στις Βρυξέλλες γύρω στα 80 γραφεία με λομπυίστες που ξέρουν πως γίνονται οι συνδιαλαγές και έχουν και τεράστια κονδύλια για λάδωμα). Εμείς ούτε την φέτα μας, που το όνομά της κατοχυρώθηκε επίσημα, δεν μπορούμε να προστατέψουμε (βλέπε και "Ελληνική φέτα;", στο http://www.berlin-athen.eu/index.php?id=205&tx_ttnews%5BbackPid%5D=78&tx_ttnews%5Btt_news%5D=2737&cHash=fe21b574386f2853452f939f123ceee7).
  Όσο για τα μαγαζιά των 20 και 30 τ.μ. σε ακριβούς δρόμους, αυτά στο σύστημα που επικρατεί - και το οποίο δεν αναφέρει κανένας παραπονούμενος - δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να επιζήσουν. Επιστροφή στο χωριό, γεωργία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία είναι το ζητούμενο, αυτό που θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει σλόγκαν, βοηθώντας τους επιστρέφοντες.

 23. Πηνελόπη avatar
  Πηνελόπη 12/07/2012 14:14:01

  Τι αναπτύξη και από που .Θα σας αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα . Ο γιός μου είναι κατοίκος εξωτερίκου και βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων για εισόδημα 4.800 εύρω θα πληρώσει φόρο 930 ευρώ . Οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου αυτή τη φορολογική πολιτική ακολούθησαν και αύτη πρόκειται να ακολουθήσουν για την φοροδιαφυγή ούτε κουβέντα μονίμως πληρώνουν τα κορόιδα . Ας σκεφτούν αυτοί οι ηλίθιοι που κλέβουν με όποιο τρόπο μπορούν ότι όλοι μαζί θα πέσουμε και τότε ο σώζων ευατόν σωθήτω. Κάναν την φορολογική ατυνομία τι γίνεται ούτε τηλέφωνα δεν σηκώνουν. Μήπως είχε δίκαο η Λαγκαρτ όταν έλεγε ότι σκεφτεται ποιό πολύ τα παιδιά τη Νηγιρίας............Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

 24. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/07/2012 14:26:04

  Το γραπτό του Akenaton είναι εξαιρετικό, εκτός των άλλων και γιατί περιέχει διαγράμματα, δηλαδή συμπυκνωμένα και οπτικοποιημένα, εύληπτα νούμερα.
  Επίσης, γιατί καταλήγει σε σαφή συμπεράσματα, με τα οποία μπορεί κανείς να διαφωνεί, να συμφωνεί ή να συμφωνεί εν μέρει. Πάντως είναι άριστη βάση για συζήτηση και προβληματισμό.
  Επιφυλάσσομαι.

 25. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 12/07/2012 15:03:11

  To άρθρο αποτυπώνει την ΑΛΗΘΕΙΑ και δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο επ'αυτού. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω. Εγώ θα στιγματίσω την απήχηση του οικονομικοπολιτικού αναλφαβητισμού που διακρίνω σε ανθρώπους μορφωμένους κατά τα άλλα, χρήστες του διαδικτύου. Φανταστείτε τί γίνεται στις μεγάλες μάζες! Γιατί ο νεοφιλελευθερισμός και κατ'επέκταση και ο φιλελευθερισμός θεωρούνται κατάρες; Από πότε ότι λέει η τρόικα είναι ψέμα; Γιατί θεωρούμε οικονομικές και πολιτικές αναλύσεις αυτού του είδους ως σενάρια συνωμοσίας; Γιατί ακόμα πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζούμε όπως παλιά χωρίς δανεισμό; Η απάντηση είναι μία: Έτσι μας αρέσει, έτσι μας βολεύει και δεν θέλουμε να ψάξουμε την αλήθεια γιατί ίσως να ξεβολευτούμε και μπορεί και να μην την καταλαβαίνουμε κιόλας. Κάνουμε ακριβώς όπως οι αναλφάβητοι παππούδες μας οι οποίοι ακριβώς επειδή δεν ήξεραν, δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τα πραγματικά αίτια κάποιας αρρώστιας που τους ταλαιπωρούσε και από την άλλη ήθελαν ως δια μαγείας να την ξεπεράσουν, κατέφευγαν στην εύκολη αλλά πολλές φορές καταστροφική λύση του κομπογιαννιτισμού. Έτσι και οι συνσχολιαστές της αριστερόστροφης λογικής ψάχνουν για ματζούνια και υποτιμάνε τον ορθό επιστημονικό λόγο. Οι παππούδες μας βέβαια είχαν ελαφρυντικά, εσείς όμως όχι. Είστε σύγχρονοι, μορφωμένοι άνθρωποι και οφείλεται γρήγορα να πετάξετε τις ιδεολογικές παρωπίδες.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Δεξιόχειρας 13/07/2012 01:30:38

   Από πότε συνιστά "αλήθεια" -με κεφαλαία, μάλιστα, γράμματα, η αντίφαση τού "κλείνω μικρομάγαζα" από τη μία και του "σπέρνω τον τόπο με malls" από την άλλη;

   Δηλαδή, ο καταναλωτισμός να ζει και να βασιλεύει, αλλά με τους εμπόρους να είναι προλεταριοποιημένοι υπάλληλοι των 190 ευρώ (ημιαπασχόληση) σε malls αντί για αφεντικά στα μαγαζιά τους.

   Μην αναρωτιέσαι ρητορικά, λοιπόν, κάνοντας ότι δήθεν δεν ξέρεις, τι είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Ακριβώς αυτό είναι. Εξαθλίωση ταυτόσημη εκείνης του κομμουνισμού.

   Ευτυχώς που το κείμενο της ανάρτησης ανοίγει, τωόντι, τα μάτια ακόμα και στους τελευταίους αφελείς που χάφτουν την παραμύθα της "ελεύθερης αγοράς".

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Αυριανιστής 13/07/2012 12:34:39

    Ποιός έκλεισε τα μικρομάγαζα; Η ελλειμματική τους λειτουργία. Ποιός έσπειρε malls; Η ενδεχόμενη δημιουργία κερδών. Ο καταναλωτισμός είναι ευθύνη των καταναλωτών. Γούστο τους και καπέλο τους. Κανένας δεν μπορεί να τον επιβάλλει ή να τον απαγορεύσει. Υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε αφεντικά; Ταυτόσημος είναι αυτός που έχει την ίδια έννοια. Άνοιξε ένα λεξικό και ψάξε στο λήμμα φιλελεύθερος και μετά στο κουμμουνισμός. Κάτι σου διαφεύγει.
    Όσον αφορά την παραμύθα της ελεύθερης αγοράς ισχύουν όσα έγραψα στο άρθρο μου και για εσάς.

 26. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 12/07/2012 15:15:42

  Πραγματικά νιώθω τυχερός που οι δικοί μου παππούδες αν και αναλφάβητοι φτωχοί επέλεξαν να είναι δεξιοί και ήταν πολύ πιο εύκολο για μένα να αποτινάξω τις παρωπίδες του λαϊκισμού, να επιλέξω την ορθολογιστική ερμηνεία και πάνω απ'όλα να μάθω να μην περιμένω μαγικές λύσεις. Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα τα αποκτάς με σκληρή δουλειά.

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ Δεξιόχειρας 12/07/2012 16:41:26

   Δεξιόχειρα, με εκφράζεις απολύτως !!
   Συγχαίρω !!!

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Παύλος 12/07/2012 16:59:12

    Φίλε Παύλο, ξέρω ότι συμφωνούμε από τότε που έγραφα ως Dexi Extrem. Όπως επίσης συνεχίζω να διαφωνώ με άλλους. Τελικά τα πράγματα δύσκολα αλλάζουν.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Δεξιόχειρας 12/07/2012 19:16:16

   Σσσσσσσσσστ!!

 27. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 12/07/2012 15:45:01

  Ας γράψω,από τη πλευρά μου,κάποιες απόψεις (χωρίς να διεκδικώ κανένα αλάθητο):
  1.Μέχρι το 1981 υπήρχε μια σφριγηλή οικονομία.Από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο πασοκισμός,το εξωτερικό χρέος διογκώθηκε,τα ταμεία άδειασαν,πακτωλοί χρημάτων από τα πακέτα Ντελόρ και Σαντέρ κατασπαράχθηκαν από τα πράσινα πιράνχας.
  2.Μέχρι το 1981,το δολλάριο είχε σαράντα δραχμές.Το 1989 το δολλάριο είχε πλησιάσει τις τριακόσιες δραχμές.Οι συνεχείς υποτιμήσεις της δραχμής από τον παπανδρεϊκό ΤΥΦΩΝΑ αποδείχθηκαν φωτιά και λάβρα (οι αυξήσεις των μισθών εξανεμίζονταν από τον υψηλό πληθωρισμό της πρώτης παπανδρεϊκής τετραετίας).
  3.Ποιο ήταν το κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο της Ελλάδος μέχρι το 1981;Ελεύθερη οικονομία σε συνδυασμό με τη παρέμβαση του κράτους εκεί που απαιτείται.Δηλαδή,με απλά λόγια,φιλελεύθερη οικονομία με κοινωνική δικαιοσύνη.Η ελληνική κοινωνία από τη δεκαετία του '50 έως το 1981 προχωρούσε αργά αλλά σταθερά,η ανάπτυξη έπαιρνε σάρκα και οστά,η οικονομία χτιζόταν σε στέρεες βάσεις.Από το 1981 και μετά,τι είδαμε;Εφόρμηση του πασοκισμού στην εξουσία που την είδε ΜΟΝΟΝ ως ΛΑΦΥΡΟ (και είδαμε που φτάσαμε).Ευθύνεται το κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο προόδου της ελληνικής οικονομίας των τριάντα ετών ως το 1981 ή η ΠΛΗΡΗΣ στρέβλωση της οικονομικής πραγματικότητας από το πασοκισμό (σε συνδυασμό με τη κατασπατάληση όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων);
  4.Θ'αναρωτηθεί κάποιος:Το ΠαΣοΚ έκανε ό,τι έκανε.Ποια η στάση της ΝΔ;Ποια η αντίδρασή της;Υπερασπίστηκε επαρκώς το καραμανλικό κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο;Δυστυχώς όχι.Η παράταξη της ΝΔ προέβη στο εξής λάθος:Από το 1984-85,περιπλανόμενη σε άκρως οικονομικές φιλελεύθερες δοξασίες,απομονώθηκε από τα μεσαία-λαϊκά στρώματα οδηγούμενη σε στρατηγικές ήττες που κόστισαν στην ίδια αλλά πάνω απ'όλα στη προοπτική της πατρίδας.Θα ισχυριστεί κάποιος πως ''άλλο το 1981 ή 1991,εντελώς διαφορετικό το 2012''.Θ'απαντήσω ως εξής:Η κεντροδεξιά παράταξη στη χώρα μας ουδέποτε είχε ως πυρήνα σκέψης της την νεο-φιλελεύθερη οικονομική πρακτική.Πάντα,ο οικονομικός φιλελευθερισμός ήταν μειοψηφία στο μεγάλο κεντροδεξιό χώρο,εν αντιθέσει με το κοινωνικό-λαϊκό φιλελευθερισμό ο οποίος ήταν ο βασικός πυλώνας σκέψης και δράσης της κεντροδεξιάς παράταξης.
  5.Θα ρωτήσει κάποιος.''Τώρα τι γίνεται;''Η χώρα βρίσκεται κρισιμότατο σταυροδρόμι.Κατά τη προσωπική μου γνώμη,η οικογένεια Παπανδρέου ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ την Ελλάδα.Προ κάμποσου χρονικού διαστήματος το Antinews είχε δημοσιεύσει μια ανάρτηση με τους τρεις Παπανδρέου και τα τρία Χ.Ο πρώτος έφερε τη Χούντα,ο δεύτερος έφερε το Χρέος και ο τρίτος μας οδήγησε στις ''αγκάλες'' της Χρεωκοπίας.Η κεντρική ανάρτηση προσεγγίζει με το δικό της τρόπο τις αλήθειες που θέλει να καταγράψει.Προσωπικώς,διαφωνώ σε κάμποσα,αλλά πάνω απ'όλα στα συμπεράσματα που εξάγει στο φινάλε της.Αλλά δεν πειράζει.Στο κάτω-κάτω,αυτή είναι η μαγεία της Δημοκρατίας.Σέβομαι απόλυτα τις απόψεις του φίλου Akenaton.
  Όμως,κατά τη προσωπική μου γνώμη,μέχρι να φτάσουμε να πούμε τις αλήθειες που πρέπει (όπως φυσικά τις εκλαμβάνει ο καθένας),είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε από το σημείο μηδέν.Ποιο είναι αυτό;Η ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ και ΣΚΛΗΡΟΤΑΤΗ ΤΙΜΩΡΙΑ των όσων ΚΑΤΕΚΛΕΨΑΝ δημόσιο χρήμα.Χωρίς αυτή την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση,καμία κουβέντα ή συζήτηση δεν είναι δυνατόν να ευδοκιμήσει.Όσο οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ αυτής της ΕΘΝΙΚΗΣ καταστροφής κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι,είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να υπάρξει ουσιαστική και καρποφόρα συζήτηση για τη πρόοδο και ευημερία αυτής της χιλιοβασανισμένης χώρας.Και φυσικά,από τη ΚΑΘΑΡΣΗ και τη ΤΙΜΩΡΙΑ των ενόχων δεν εξαιρείται ΚΑΝΕΙΣ και από ΚΑΝΕΝΑ πολιτικό χώρο.Η πατρίδα πρέπει να ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ σε ΥΓΙΕΙΣ βάσεις.Αλίμονο αν τα θεμέλια της ανασυγκρότησης είναι ΣΑΘΡΑ...Καμία επανεκκίνηση δεν θα είναι δυνατή....

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Komis Montechristo 12/07/2012 16:35:19

   ΕΥΓΕ, Κόμη!

   Διάβασα ὅλες τίς θεωρίες καί σκεπτικισμούς τῶν σχολιαστῶν. Σέβομαι τίς γνῶσεις τους (προσωπικά δέν ἔχω ἰδέα ἀπό μικρο/μακροοικονομικές πολιτικές), ἔχω ὅμως ἐμπειρία ζωῆς καί λογική γιά νά συμφωνήσω μέ τόν Κόμη, ΜΟΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΜΑΣ εἶναι οἱ τρεῖς Π καί τά τρία Χ ΤΟΥΣ!!!

   • Αγροφυλακας avatar
    Αγροφυλακας @ Φωτεινή 12/07/2012 17:22:24

    Παρομοίως!.....

  • Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
   Δημήτριος Κοκκαλάκης @ Komis Montechristo 12/07/2012 18:23:41

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ Komis Montechristo 12/07/2012 22:34:41

   Σωστός ο Κόμης. Η τελευταία παράγραφος, όλο το νόημα....

 28. Tινα avatar
  Tινα 12/07/2012 17:06:26

  Διάβασα πολύ προσεκτικά όλα τα σχόλια όπως και την ενδιαφέρουσα ανάρτηση του akenaton.Όλοι,ο καθένας από διαφορετική αφετηρία,επιδιώκουν την ανάπτυξη.Ίσως είμαι πεσιμίστρια αλλά εγώ βλέπω ότι όλοι χρωστάνε σε όλους.Για ποια ανάπτυξη μιλάμε σε συνθήκες παγκόσμιας ύφεσης.Αυτή η φούσκα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι θέμα χρόνου να σκάσει.Τεράστια χρέη μεγάλων χωρών πρέπει να διαγραφούν για να υπάρξει επανεκίνηση.Διαχρονικά,κάτι τέτοιο μόνο μ'έναν τρόπο γίνεται.Προς το παρόν όλοι κρύβουν τα σκουπίδια κάτω απ'το χαλί και κερδίζουν χρόνο.Εύχομαι να κάνω λάθος.

 29. NTUA avatar
  NTUA 12/07/2012 17:35:32

  Η ΔΙΑΒΟΛΙΚΗ ΕΥΦΥΪΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  Του Greg Palast, “Guardian”, 26.06.2012
  Η ιδέα ότι το ευρώ έχει “αποτύχει” είναι επικίνδυνα αφελής. Το ευρώ κάνει ακριβώς ό,τι είχε προβλέψει και είχε σχεδιάσει ο δημιουργός του –και το πλουσιότατο 1% που το υιοθέτησε.
  Ο δημιουργός είναι ο Ρόμπερτ Μάντελ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Ο αρχιτέκτονας των “οικονομικών της προσφοράς” είναι τώρα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, αλλά τον γνώριζα μέσω των σχέσεών του με τον καθηγητή μου στο Σικάγο, Μίλτον Φρίντμαν, πολύ πριν η έρευνα του Μάντελ για τα νομίσματα και τις ισοτιμίες οδηγήσουν στο σχέδιο για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
  Τότε ο Μάντελ ενδιαφερόταν περισσότερο για τη διαρρύθμιση του μπάνιου του. Ο καθηγητής Μάντελ που είχε ένα Νόμπελ και μια αρχαία βίλα στην Τοσκάνη, μου είπε μαινόμενος:
  “Δεν μου επιτρέπουν ούτε μια τουαλέτα να φτιάξω. Υπάρχουν κανονισμοί που μου λένε να μην έχω τουαλέτα σ’ αυτό το χώρο. Μπορείς να το φανταστείς;”
  Βεβαίως και δεν μπορώ. Όμως δεν έχω μια αρχαία ιταλική βίλα, συνεπώς δεν μπορώ να φανταστώ την απογοήτευση που προκαλούν οι κρατικοί κανονισμοί για την τοποθέτηση ουροδοχείων σε τέτοια κτίρια.
  Ο Μάντελ, όμως, ένας Καναδο-αμερικανός που πρεσβεύει το ότι “κάνω ό,τι θέλω”, σκόπευε να μην αφήσει έτσι τα πράγματα. Να εμφανιστεί με ένα όπλο που θα διέλυε τους κρατικούς κανόνες και τις εργασιακές ρυθμίσεις. (Πραγματικά μισούσε τους συνδικαλισμένους υδραυλικούς που ζητούσαν πολλά χρήματα για να μετακινήσουν το θρόνο του.)
  “Είναι πολύ δύσκολο να απολύεις εργάτες στην Ευρώπη”, παραπονιόταν. Η απάντησή του: το ευρώ.
  Το ευρώ θα έκανε τη δουλειά του όταν θα οι κρίσεις θα έπλητταν τις οικονομίες, εξηγούσε ο Μάντελ. Αφαιρώντας τον έλεγχο του νομίσματος από τις κυβερνήσεις, οι αντιπαθείς, ασήμαντοι, εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κεϊνσιανές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για να βγάλουν μια χώρα από την ύφεση.
  “Το ευρώ τοποθετεί τη νομισματική πολιτική πέραν της εμβέλειας των πολιτικών”, έλεγε. “Και χωρίς δημοσιονομική πολιτική, ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν οι χώρες θέσεις εργασίας είναι μέσω της ανταγωνιστικής μείωσης των κανονισμών για τις επιχειρήσεις”.
  Αναφερόταν στους εργασιακούς νόμους, στις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και βεβαίως στους φόρους. Όλα αυτά θα σαρώνονταν με το ευρώ. Η δημοκρατία δεν θα αφηνόταν να παρεμβαίνει στην αγορά – ή στις υδραυλικές εγκαταστάσεις.
  Όπως σημειώνει ένας άλλος νομπελίστας, ο Πολ Κρούγκμαν, η δημιουργία της Ευρωζώνης παραβίασε τον βασικό οικονομικό κανόνα που είναι γνωστός ως “βέλτιστη νομισματική ζώνη”. Αυτός ήταν ένας κανόνας που επινόησε ο Ρ. Μάντελ.
  Όμως, δεν φαίνεται να ενοχλείται καθόλου. Για τον Μάντελ, το ευρώ δεν αποσκοπούσε στο να καταστήσει την Ευρώπη μια ισχυρή, ενοποιημένη οικονομική μονάδα. Κυρίως είχε να κάνει με τον Ρέιγκαν και τη Θάτσερ.
  “Ο Ρ. Ρέιγκαν δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος χωρίς την επιρροή του Μάντελ”, έγραψε κάποτε ο Τζουντ Βανίσκι στη Wall Street Journal. Τα οικονομικά της προσφοράς στα οποία διακρίθηκε ο Μάντελ έγιναν ο θεωρητικός οδηγός για τα ρεϊγκανόμικς – ή όπως τα αποκαλούσε ο Τζορτζ Μπους “βουντού οικονομικά”: τη μαγική πίστη στα γιατροσόφια της ελεύθερης αγοράς που ενέπνευσαν και τις πολιτικές της Μάργκαρετ Θάτσερ.
  Ο Μάντελ μου εξήγησε ότι το ευρώ αποτελεί ένα τμήμα των ρεϊγκανόμικς:
  “Η νομισματική πειθαρχία επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία και στους πολιτικούς”.
  Και όταν εμφανίζονται κρίσεις, οι αφοπλισμένες οικονομικά χώρες δεν μπορούν να κάνουν πολλά εκτός από το να καταργήσουν εξ ολοκλήρου τις κρατικές ρυθμίσεις, να ιδιωτικοποιήσουν τις δημόσιες επιχειρήσεις μαζικά, να μειώσουν τους φόρους και να στείλουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος στα αζήτητα.
  Έτσι, βλέπουμε ότι ο (μη εκλεγμένος) Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι απαιτεί “μεταρρύθμιση” της εργατικής νομοθεσίας στην Ιταλία για να καταστήσει πιο εύκολο για τους εργοδότες όπως ο Μάντελ να απολύουν τους υδραυλικούς της Τοσκάνης. Ο Μάριο Ντράγκι (μη εκλεγμένος) επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλεί για “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” — ένας ευφημισμός για σχέδια συντριβής των εργασιακών δικαιωμάτων. Μιλούν για μια νεφελώδη θεωρία που λέει ότι η “εσωτερική υποτίμηση” σε κάθε χώρα θα τις κάνει όλες πιο ανταγωνιστικές.
  Ο Μόντι και ο Ντράγκι δεν μπορούν να εξηγήσουν αξιόπιστα πώς μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε χώρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα , αν όλες οι χώρες στην Ευρώπη κάνουν όλο και πιο φθηνό το εργατικό δυναμικό τους.
  Όμως, δεν χρειάζεται να εξηγούν την πολιτική τους. Απλώς βάζουν τις αγορές να κάνουν τη δουλειά παίζοντας με τα ομόλογα κάθε χώρας. Εξ ου και η νομισματική ένωση είναι ταξικός πόλεμος με άλλα μέσα.
  Η κρίση στην Ευρώπη και οι φλόγες στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει εκείνη τη θερμή λάμψη που ο φιλόσοφος -βασιλιάς των υποστηρικτών της προσφοράς, ο Τζόζεφ Σουμπέτερ, ονόμαζε “δημιουργική καταστροφή”. Ο οπαδός του Σουμπέτερ και απολογητής της ελεύθερης αγοράς Τόμας Φρίντμαν πήγε στην Αθήνα για να δει το “πρόχειρο τέμενος” της καμένης τράπεζας όπου πέθαναν τρεις άνθρωποι μέσα στη φωτιά που προκλήθηκε από εμπρηστικές επιθέσεις κάποιων αναρχικών και άδραξε την ευκαιρία για να κάνει κατήχηση περί παγκοσμιοποίησης και της ελληνικής “ανευθυνότητας”.
  Οι φλόγες, η μαζική ανεργία, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας θα φέρουν υποτίθεται αυτό που ο Φρίντμαν αποκαλεί “αναγέννηση” της Ελλάδας και τελικά όλης της Ευρωζώνης. Έτσι ο Μάντελ και όλοι εκείνοι που έχουν αρχαίες βίλες θα μπορούν να βάζουν τους καμπινέδες τους όπου γουστάρουν.
  Το ευρώ, παιδί του Μάντελ, όχι μόνο δεν έχει αποτύχει, αντιθέτως έχει επιτύχει πιο πολύ από το πιο τρελό όνειρο του δημιουργού του.

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ NTUA 12/07/2012 18:52:57

   Οπότε συνάδελφε NTUA, ποιό είναι το δια ταύτα?
   Τι κάνουμε?

   • NTUA avatar
    NTUA @ theo1611 12/07/2012 20:57:39

    Αν μου επιτρέπετε, συμβουλεύω όλους αυτόν τον καιρό να διαβάσουν όλοι την πορεία της Αργεντινής προς την καταστροφή. Όπως εκεί, ήταν Ιούλιος - Αύγουστος (του 2001), όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Διαβάστε τις διαβεβαιώσεις του Ατγεντίνου ...Στουρνάρα (Καβάγιο) και θα ιδείτε.
    Μπορεί, λοιπόν, να μην ξέρουμε ακριβώς, τί να αποφασίσουμε, αλλά το "διά ταύτα" το ξέρουμε καλά. Άρα και τί δεν πρέπει να αποφασίζουμε.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ NTUA 12/07/2012 19:15:30

   Ενδιαφέρουσα παρουσίαση, για να προβληματισθούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι κρίσεις δεν αποτελούν ευκαιρία να διορθώνουμε ό,τι πηγαίνει στραβά, κατά την κοινή λογική και την πλειοψηφούσα άποψη.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ NTUA 13/07/2012 12:59:43

   O Robert Mundell (Νόμπελ το 1999) είναι μονεταριστής, βλέπει όντως τα οικονομικά σύμφωνα με την αντι-Κευνσιανή παράδοση (από την πλευρά της προσφοράς και όχι της ζήτησης), είναι υποστηρικτής των φορολογικών απαλλαγών για πλούσιους και του flat tax. Εκτός από το Καναδικό Πανεπιστήμιο, δίδαξε στο Χόνγκ Κόγκ και ειναι οικονομικός σύμβουλος της Ρωσικής Ομοστπονδίας.
   Το 2000 είχε προβλέψει ότι πρίν το 2010 η Ευρωζώνη θα κάλυπτε 50 χώρες, ενώ το δολλάριο θα είχε εξαπλωθεί σε όλη την Λατινική Αμερική και μεγ'αλο μέρος της Ασίας θα υιοθετούσε ως νόμισμα το ...γιέν.
   Άλλες προβλέψεις του απαοιδείχθηκαν εξίσου ανακριβείς.
   Επηρέασε όντως την αρχική φάση της δημιουργίας του Ευρω με την θεωρία για την διάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για το θέμα του πληθωρισμού (είχε έλθει σε σύγκρουση με τον Milton Friedman).

   Ωστόσο, ο παλαιότερος Τζόζεφ Σουμπέτερ δεν έχει καμμιά σχέση με τους "οικονομολόγους της προσφοράς", άν και οι σχέσεις του με ιδέες άλλων οικονομολόγων είναι εξαιρετικά περίπλοκες. Η δική του σκοπιά είναι της "ιστορικής οικονομικής σχολής". O καπιταλισμός είναι γι αυτόν εξελικτική διαδικασία συνεχούς ανανέωσης και "δημιουργικής καταστροφής". Οι κρίσεις είναι αναπόσπαστο μέρος του καπιταλισμού, χωρίς αυτές καπιταλισμός δεν υπάρχει.
   Μαζί με τη θεωρία των ανοδικών και καθοδικών οικονομικών κύκλων (εξέλιξη των "κυμάτων" του Κοντράτιεφφ), το διάσημο βιβλίο του Schumpeter είναι το "Capitalism, Socialism and Democracy". Αρχίζει με σχολιασμό του Καρόλου Μάρξ. Άν και συμπαθεί τη θεωρία του Marx ότι το κεφαλαιοκρατικό σύστημα θα καταρρεύσει και θ' αντικατασταθεί από τον σοσιαλισμό, ο Schumpeter συμπεραίνει ότι αυτό δεν θα γίνει με τον τρόπο που πρόβλεψε ο Μάρξ.

 30. xp avatar
  xp 12/07/2012 21:48:27

  Πρώτα ένα άσχετο- σχετικό : Αυτές τις μέρες εορτάζουμε τα εγκαίνια ενός από τα πρώτα Ουρανοσκόπια παγκοσμίως ,το Αστεροσκοπείο Αθηνών, δωρεά του Σίνη.Τα εγκαίνια τα έκανε ο βασιλιάς Οθωνας.Κάποια άλλη στιγμή θα συμβεί το ίδιο με την ημερομηνία σύστασης του CERN του οποίου είμαστε ίδρυτικά μέλη.Σαν λαός έχουμε καλά και κακά ,αλλά έχουμε αγωνιστεί σαν έθνος για να πάμε μπροστά . Εστω και όπως έλεγε ο Ανδρεάδης (Ο καθηγητής, εφοπλιστής , βιομήχανος , τραπεζίτης ),η οικονομική μας ιστορία ,είναι μια ιστορία χρεωκοπιών ! Το γκολ πάντα μπαίνει ,έστω και με το χέρι του θεού ! Ειναι μια εισαγωγή αυτο που λέω ,θα επανέλθω...

 31. ΝΙΚΟΣ ΝΙΚ avatar
  ΝΙΚΟΣ ΝΙΚ 12/07/2012 22:11:33

  Τέτοιες αναρτήσεις προσφέρουν στην ουσιαστική ενημέρωση και προβληματισμό
  των επισκεπτών της ιστοσελίδας σας. Συνεχίστε

 32. xp avatar
  xp 12/07/2012 22:21:11

  Εχω ξαναγράψει ότι στην φυσική υπάρχει μια αντιπαθής θεωρία ,που αντιβαίνει την ανθρώπινη λογική.Πολλοί φυσικοί κέρδισαν Νόμπελ κάνοντας πειράματα για να την καταρρίψουν!!!Ομως την επαλήθευσαν ,για αυτό τον λόγο κέρδισαν τα Νόμπελ! Κέρδισε και ανθρωπότητα με τις τεχνολογικές εφαρμογές της .Αναφέρομαι στην Κβαντομηχανική.Για μένα προέχει ο ψυχρός ρεαλισμός.Πείραμα-Αποτέλεσμα=Αλήθεια .Το τι λέει ο κάθε παπαρολόγος καθηγητής Οικονομικών ή ο κάθε Υπουργός ως θεωρία ,το τι παραμύθι σφίγγει το κομματόσκυλο ,έχουν μηδενική σημασία.Δεν είμαι οικονομολόγος ,ούτε έχω σχέση με τις οικονομικές σχολές σκέψης .Στα 46 μου άλλωστε δεν πρόκειται να πάω εκ νέου στο Πανεπιστήμιο.Διαβάζω λοιπόν δυο τρεις οικονομολογους που ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΠΟΤΕ ΕΞΩ !!!! Αρα οι ανθρωποι δεν είναι νούμερα ,είναι σοβαροί:Διαβάστε το άρθρο του Βαρουφάκη ,που ουσιαστικά λέει ότι η επιμήκυνση & οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το επώδυνο στάδιο πρίν την επιστροφή μας στην δραχμή: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=16808. Και δεν χρειάζεται να έχεις βγάλει και παεπιστήμιο:Ενας φίλος μου -απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Πεζοδρομίου-αλλά επιτυχημένος επιχειρηματίας πηγαίνει ,κυρίως για το ποδόγυρο, ένα ταξειδάκι στην Λατινική Αμερική κάθε χρόνο:Αυτό το έργο που παιζεται εδω , το βλέπω κάθε χρόνο εκεί μου λέει (Από το 2010).

 33. xp avatar
  xp 12/07/2012 22:34:59

  Και ο Καρακούσης από το Ηλεκτρονικό και Διαπλεκόμενο Βήμα το ξεστομίζει:"Αν το πολιτικό σύστημα δεν τα καταφέρει και πάμε σε άλλες εξελίξεις -ακόμη κι αν οδηγηθούμε στη δραχμή -η αλλαγή φάσης μπορεί να καθυστερήσει, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επέλθει. Ίσως στην περίπτωση αυτή να είναι και δυναμικότερη επειδή η βίαιη προσαρμογή μιας υποτίμησης θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες κερδών. " Σήμερα όλοι είναι λαλίστατοι , δεν νομίζω να έφαγαν γλιστρίτιδα .(Αυριο έχει λαική στην Ξενοκράτους)

 34. akenaton avatar
  akenaton 13/07/2012 00:58:47

  Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους "συντρόφους" στα "Αντινέα" που μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν και να σχολιάσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο το σημείωμά μου. Διάβασα προσεκτικά όλα τα μέχρι τώρα σχόλια και θα ήθελα να παρατηρήσω ότι ο αντικειμενικός σκοπός του σημειώματος, για έναν γόνιμο διάλογο και μια δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων, και γιατί όχι και αντιθέσεων, έχει μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό ευοδωθεί και αυτό είναι πολύ θετικό για όλους μας και σαν άτομα αλλά και σαν υποομάδα της Ελληνικής Κοινωνίας που κινδυνεύει να διολισθήσει στην άλογη συνθηματολογία και στον εύκολο αναθεματισμό. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι από τη δύσκολη θέση θα μπορέσουμε να βγούμε, όταν ως Κοινωνία μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι μας συμβαίνει, ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχουμε και τι μπορούμε να ΚΑΝΟΥΜΕ ώστε να ακολουθήσουμε την σωστότερη από αυτές. Όλα αυτά δεν γίνονται με ταμπέλες, συνθήματα, θυμό και απελπισία. Πρέπει κατά τη γνώμη μου να επικρατήσει η λογική και ο διάλογος ώστε να ξορκίσουμε τις ιδεοληψίες και τις φαντασιώσεις που μας κρατάνε δέσμιους ως Κοινωνία σε μια αυτοκαταστροφική και ανεξήγητη αδράνεια.
  Φιλικά
  Akenaton

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ akenaton 13/07/2012 01:16:27

   Συγχαρητήρια Akenaton,καί γιά τό ἂρθρο σου καί γιά ἐπεξηγηματική ''δευτερολογία σου''.
   Ἂν μοῦ ἐπιτρέπεις μόνο νά συμπληρώσω,ἐκτός ἀπό τή λογική καί τό διάλογο πού πολύ σωστά προτείνεις νά ἐπικρατήσει,πρέπει νά προχωρήσουμε καί σέ ἒργα,οἱ πράξεις νά εἶναι τό ἐπιστέγασμα τοῦ διαλόγου.

 35. akenaton avatar
  akenaton 13/07/2012 01:20:17

  Πολύ σωστά: πρέπει πια να ΠΡΑΞΟΥΜΕ.
  Ευχαριστώ να είστε καλά.

 36. victoria (true) avatar
  victoria (true) 13/07/2012 01:25:24

  Πολύ καλό άρθρο.

 37. blue nile avatar
  blue nile 13/07/2012 01:25:33

  Τον Akenaton τον σέβομαι όμως ας μου επιτρέψει κάποιες επιφυλάξεις και αντιρήσεις.

  1) Η Ανάπτυξη δεν μπορεί να ξεκινήσει από επίπεδο εισοδημάτων χαμηλότερο από το σημερινό.
  Οι μειωμένοι μισθοί οδηγούν σε λιγότερες δαπάνες άρα μειώνουν την ενεργό ζήτηση οπότε δεν μπορεί να δημιουργηθεί κανένας είδος ανάπτυξης που να μπορεί να αποσκοπεί στο ελληνικό κοινό.
  Ο αντίλογος κάποιων είναι ότι τότε τα ελληνικά προιόντα θα είναι πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό. Γιατί δεν μας λέει αυτός ο κάποιος το γιατί η Βουλγαρία με 200 ευρώ μισθό δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική.
  Ή αν μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία μισθούς διακοσίων ευρώ. Γιατί όπως μας λένε σήμερα ότι οι πορτογάλοι έχουν βασικό μισθό μικρότερο του Έλληνα , σε λίγο όταν θα φτάσουμε στα επίπεδα της Πορτογαλίας θα μας λένε πάτε τώρα σε αυτό της Βουλγαρίας.
  Οπότε και εσωτερική ζήτηση καταβαραθρωμένη και αύξηση της εξωτερικής εξαιρετικά αμφίβολη.
  2) Για την εσωτερική υποτίμηση που επιχειρείται θα μπορούσαμε να πούμε μόνο μια λέξη και να καθαρίσουμε με το ζήτημα: Λετονία. Αν θέλετε να γίνουν τα ίδια που έγιναν και εκεί πείτε το να τελειώνουμε την κουβέντα.
  Όμως ας το συμπληρώσουμε. Η υποτίμηση όπως την ενοούσαμε με τα εθνικά νομίσματα, τείνει να αυξήσει τον τιμάριθμο. Οπότε πολλοί παρακινούνται να καταναλώσουν πριν αυξηθούν οι τιμές. Θετικό.
  Με την εσωτερική υποτίμηση αναμένεται να πέσουν οι μισθοί των προιόντων άρα οι περισσότεροι αναβάλουν τις αγορές τους με αναπόφευκτη την περιστολή εσόδων του δημοσίου. Αρνητικότατο.
  3) Οποιαδήποτε απόλυση δημοσίου υπαλλήλου θα επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση. (Χώρια που το κράτος δεν έχει αυτή την στιγμή χρήματα να πληρώσει αποζημιώσεις οπότε τι συζητάμε...) Το κράτος μπορεί να κόψει έξοδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κατεβάσει το έλλειμα λόγω της αναπόφευκτης υστέρησης εσόδων. Τι μπορεί να γίνει; Χοντρικά 100000 δημόσιοι υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα σε όλη την έκταση του αμοίβονται με μισθούς πάνω των τεσσάρων χιλιάδων. Το να υποχρεωθούν σε μια μείωση των αποδοχών τους όπου ο μεγαλύτερος μισθός θα είναι 2500 ευρώ θα μειώσει έξοδα στον κρατικό κορβανά όσο αν απέλυε 150000 δημοσίους υπαλλήλους.
  4) Αποτελεί όνειρο θερινής νυχτός στην καλύτερη περίπτωση (συγχωρήστε με κιόλας για την βεβαιότητα) να υποστηρίζει κανείς ότι μπορεί εν διαμέσω Κρίσης , ύφεσης και ασφυκτικών μέτρων, κλεισίματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γενικευμένης λιτότητας να ξαναγυρίσει η ανάπτυξη. Ειδικότερα όταν έχουμε να κάνουμε με ένα παγκόσμιο περιβάλλον παρόμοιο. Οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές είναι οι περισσότερες άσχετες με το ζητούμενο της ανάπτυξης και όταν είναι σχετικές δεν αποδίδουν γρήγορα .
  Για να ξαναγυρίσει η ανάπτυξη χρειάζονται επεκτατικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Δηλαδή: παροχή ρευστότητας, μείωση επιτοκίων, δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, μείωση φορολογίας.
  Αυτά η Ελλάδα δεν μπορεί να τα κάνει γιατί δεν έχει τώρα τους πόρους. Οπότε εξαρτώμαστε από τους Ευρωπαίους. Όσο αυτοί δεν δίνουν σωστές λύσεις τόσο εμείς θα βασανιζόμαστε. Τόσο απλά. Ας το σκέφτονταν οι ανεκδιήγητοι πολιτικοί που μας έχωσαν στην οικονομική φυλακή του ευρώ από την οποία δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε. (Η επιστροφή στη δραχμή τώρα θα σήμαινε την τελική καταστροφή, αν όμως είχαμε μείνει στην δραχμή το πιθανότερο θα ήταν ότι μια υποτίμηση θα ήταν αρκετή για να αποφύγουμε μνημόνια και φτώχεια)
  Να συμφωνήσω με τον Ακενατον εκεί που λέει: Δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη ακολουθώντας το ίδιο οικονομικό μοντέλο που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα. Ο κρατισμός, οι πελατειακές σχέσεις, ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας πρέπει να τελειώσουν μια και καλή.
  Καλά όλα αυτά όμως δεν πρόκειται να βγούμε από την Κρίση χωρίς προστασία της κατανάλωσης.
  Οι Κίρσνερ και Ρομπέρτο Λαβάνια το κατάλαβαν και έσωσαν την αξιοπρέπεια της χώρας τους.
  Ελπίζω να το έχει καταλάβει και ο Σαμαράς.
  Σε μια άλλη χώρα θα έλεγα ότι ο Αντώνης δεν θα είχε καμία τύχη. Όμως στην Ελλάδα μπορούν να βρεθούν πόροι από την αξιοποίηση όλων εκείνων των σημαντικών που έχουν μείνει δεκαετίες αναξιοποίητα.

 38. No Way avatar
  No Way 13/07/2012 01:37:13

  Από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και σήμερα οι ΗΠΑ είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη οικονομική, στρατιωτική και νομισματική δύναμη στον κόσμο, με το νόμισμα τους, το δολάριο, να είναι το νούμερο ένα αποθεματικό νόμισμα, αυτό στο οποίο αποτιμώνται όλα τα βασικά εμπορεύματα διεθνώς και αυτό στο οποίο γίνονται όλες οι συναλλαγές στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

  Πετρέλαιο, αγροτικά εμπορεύματα, πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα αποτιμώνται σε δολάριο και προϋποθέτουν τη χρήση του προκειμένου να διεξαχθεί το διεθνές εμπόριο.


  Η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου έκανε την δεύτερη, σήμερα, μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα, να συνδέσει το νόμισμα της σε αυτό, ακολουθώντας μία πολιτική η οποία βρίσκεται στην καρδιά ενός νομισματικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών ο οποίος μαίνεται με αυξανόμενη ένταση εδώ και χρόνια. Αυτό, γιατί με μέγεθος εντυπωσιακό και ρυθμούς ανάπτυξης θεαματικούς, η οικονομία της Κίνας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές των ΗΠΑ και η νομισματική σύνδεση της με αυτές της επιτρέπει να 'κλειδώσει' την ισοτιμία του νομίσματος της με το δολάριο, απαγορεύοντας στις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν τα νομισματικά τους όπλα για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές απέναντι της.

  Όταν οι ΗΠΑ προωθούν την χρηματιστηριακή υποτίμηση του δολαρίου, μειώνοντας την αξία του έναντι του ευρώ, της στερλίνας, του γεν και των υπολοίπων – μη συνδεδεμένων στο δολάριο – νομισμάτων, είναι σα να κάνουν εκπτώσεις στα αμερικανικά προϊόντα και ανατιμήσεις στα διεθνή, με αποτέλεσμα να αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας και να μειώνουν αυτήν του υπόλοιπου κόσμου.

  Από το 1985 μέχρι σήμερα, ο δείκτης δολαρίου, δηλαδή αυτός που μετρά την αξία του δολαρίου έναντι των βασικότερων ανταγωνιστικών του νομισμάτων, έχει υποτιμηθεί κατά 52%, γεγονός που επιβεβαιώνει την πολιτική συνεχούς εξασθένισης του δολαρίου με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής οικονομίας την οποία ακολουθούν οι ΗΠΑ και για την οποία έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα από όλα, σχεδόν, τα μεγάλα κράτη του κόσμου και ιδιαίτερα από τη Γερμανία.

  Από το 2001, το δολάριο έχει υποστεί χρηματιστηριακή υποτίμηση της τάξης του 35%-41% (35% με σημερινές τιμές – 41% στο χαμηλό του το 2008), χάνοντας περισσότερο από το 1/3 της αξίας του έναντι των βασικότερων νομισμάτων του κόσμου και κάνοντας, τεχνητά, τις ΗΠΑ πιο ανταγωνιστικές, σε μία εξαιρετικά δυσμενή δεκαετία όπου η οικονομική επιβίωση των κρατών έχει γίνει πιο δύσκολη και επίπονη απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στα τελευταία 65 χρόνια.

  Καθώς, ωστόσο, η Κίνα έχει συνδέσει το νόμισμα της στο δολάριο, απολαμβάνει και αυτή την ίδια, σχεδόν, υποτίμηση στο δικό της νόμισμα και τις ίδιες ΄εκπτώσεις' στα δικά της προϊόντα, τα οποία, όμως, είναι ήδη πάρα πολύ φθηνά. Το αποτέλεσμα αυτού του εκτροχιασμένου νομισματικού συστήματος είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, να κάνουν ταυτόχρονα σταθερές και πολυετείς εκπτώσεις στα προϊόντα τους, προκαλώντας στον υπόλοιπο κόσμο ανατιμήσεις και κάνοντας τις υπόλοιπες χώρες σταθερά λιγότερο ανταγωνιστικές.

  Προκειμένου να αντισταθμίσουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής τα υπόλοιπα κράτη, συχνά παρεμβαίνουν στα νομίσματα τους με στόχο να προκαλέσουν πτώση των τιμών τους. Αυτό, πέρα από μία σειρά μέτρων που μπορούν να λάβουν (δασμούς, φορολόγηση των επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, φόρους κλπ) μπορούν να το πετύχουν με δύο τρόπους: είτε μέσω της πώλησης του νομίσματος τους από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας τους και της αγοράς δολαρίου – χρηματιστηριακή υποτίμηση (η πώληση του νομίσματος τους προκαλεί αυξημένη προσφορά του με στόχο να ρίξει την τιμή του, η αγορά δολαρίου προκαλεί αυξημένη ζήτηση του με στόχο την ανατίμηση του) είτε με άμεση υποτίμηση της αξίας του κρατικού νομίσματος από την Κεντρική Τράπεζα στο ποσοστό που αυτή αποφασίζει, ώστε εν μία νυκτί η χώρα να γίνει φθηνότερη και πιο ανταγωνιστική.

  Το πιο πρόσφατο παράδειγμα χρηματιστηριακής υποτίμησης είναι αυτό της Ελβετίας, η Κεντρική Τράπεζα της οποίας παρεμβαίνει από τον Αύγουστο του 2011 πουλώντας ελβετικό φράγκο σε μεγάλες ποσότητες για να ανατρέψει την άνοδο του η οποία απειλεί την οικονομία της χώρας.

  Η χώρα που ίσως έχει τα περισσότερα να χάσει από τη νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ, είναι η Γερμανία. Ίσως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό αλλά ήταν η Γερμανία η πρώτη που εγκατέλειψε το προϋπάρχον του σημερινού διεθνές νομισματικό σύστημα το 1970 προκαλώντας την κατάρρευση του και αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη σύνδεση του δολαρίου με το χρυσό και να εμπνευστούν το σύστημα των 'ελεύθερα' κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών που ισχύει μέχρι σήμερα.

  Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Γερμανίας (τα προσέγγισε με το δικό του μοναδικό τρόπο ο Νομπελίστας Οικονομολόγος F.Hayek το 1944 στο 'Ο δρόμος προς τη δουλεία') την κάνουν μία μεγάλη απειλή όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τη σύμμαχο της Βρετανία. Ιδιαίτερα μάλιστα στην μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή της 'ειρήνης' εξαιτίας του φόβου ενός πυρηνικού ολέθρου, η βαρύτητα και η σημασία της οικονομικής δύναμης ενός κράτους έχουν υπερκεράσει σε μεγάλο βαθμό αυτήν της στρατιωτικής του δύναμης και αυτό έχει επιτρέψει στην ηττημένη και κατεστραμμένη από τον Πόλεμο Γερμανία να κάνει τη μεγάλη επιστροφή και να βρεθεί μέσα σε μερικές δεκαετίες στην κορυφή του κόσμου μαζί με τους νικητές Αμερικανούς, Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους, κάτι το οποίο, ίσως δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία.

  Ο δρόμος της επιστροφής για τη Γερμανία, πέρασε και συνδέθηκε με τη νομισματική της σταθερότητα και δύναμη. Μέχρι το 1970 η Γερμανία είχε ήδη γίνει η κυρίαρχος νομισματική δύναμη της Ευρώπης. Προκειμένου να εξηγήσει το νέο οικονομικοπολιτικό status quo ο Γάλλος καθηγητής Dominique Moïsi είχε πει την εξής φράση: “υποτιμήστε (σε σημασία) την πυρηνική βόμβα της Γαλλίας και ανατιμήστε το μάρκο της Γερμανίας”.

  Η Γερμανία είχε μάθει και εκπαιδευθεί μετά την ήττα της στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να επιβιώνει οικονομικά ούσα σε μειονεκτική θέση στο διεθνές νομισματικό σκηνικό έναντι του δολαρίου και αποδεχόμενη τον κυρίαρχο ρόλο του αμερικανικού νομίσματος γιατί απλούστατα δε μπορούσε να κάνει αλλιώς, ιδιαίτερα στις πρώτες δεκαετίες. Ακόμη και μετά την κατάρρευση του προϋπάρχοντος του σημερινού νομισματικού συστήματος, η Γερμανία βρήκε μπροστά της την 'εχθρική' νομισματική πολιτική των ΗΠΑ στο νέο νομισματικό σύστημα.

  Από το 1970 μέχρι το 1996 το γερμανικό μάρκο ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 166%, κάνοντας τα γερμανικά προϊόντα σταθερά ακριβότερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά, παρέχοντας ενέσεις ανταγωνιστικότητας στην αμερικανική οικονομία. Το 1996 η ισοτιμία του μάρκου έναντι του δολαρίου είχε ανέλθει στο 0,72 ενώ το 2000, η ισοτιμία του νέου νομίσματος της ΕΕ, του ευρώ, έναντι του δολαρίου βρισκόταν στο 0,85. Αυτή η ελάχιστη διαφορά αποτύπωνε τη δύναμη και τη δυναμική του γερμανικού μάρκου το οποίο, αν δεν είχε εγκαταλειφθεί, θα κινδύνευε να απογειωθεί έναντι του δολαρίου και να προκαλέσει τελικά ασφυξία στη γερμανική οικονομία.

  Το ευρώ ήταν το νέο μάρκο για τη Γερμανία, ένα μάρκο, όμως, που αποτύπωνε τώρα στην τιμή του και χώρες με υψηλά χρέη ή και ελλείμματα και με πολύ λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες από αυτήν της Γερμανίας, όπως της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ελλάδας κλπ. Οι χώρες αυτές, σε αντίθεση με τη Γερμανία, είχαν μάθει να επιβιώνουν στο αμερικανοκεντρικό διεθνές νομισματικό σύστημα διατηρώντας φθηνά τα νομίσματα τους ώστε να τονώνουν τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα τους.

  Για δικούς της λόγους η κάθε χώρα, είχε ασθενέστερη και λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία από αυτήν της Γερμανίας και όσο αδυνατούσε να την ενισχύσει και να την οχυρώσει απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό και τους νομισματικούς σεισμούς, είχε την επιλογή να συμψηφίζει τη διαφορά μέσω των νομισματικών της εργαλείων και της νομισματικής της πολιτικής.

  Ειδικά στην στην περίπτωση της Ελλάδας, στην εικοσαετία από το 1981 μέχρι το 2001 η δραχμή υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 88% (στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα του St. Louis ΗΠΑ). Η θεαματική αυτή υποτίμηση της δραχμής έναντι του δολαρίου επέτρεψε στη χώρα να συμψηφίσει, σε ένα βαθμό, τις απώλειες από την αποτυχία της να γίνει ανταγωνιστική με το 'γερμανικό τρόπο'. Σε όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα έμαθε να επιβιώνει έχοντας ένα νόμισμα που γινόταν σταθερά φθηνότερο, κάνοντας τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της φθηνά και έτσι περισσότερο ανθεκτικά στο διεθνή ανταγωνισμό.

  Αυτό, όμως, άλλαξε από το 2001 και μετά καθώς η σύνδεση της δραχμής στο ευρώ σε σταθερή ισοτιμία, η εγκατάλειψη της, η υιοθέτηση του ευρώ και η 'ελεύθερη' διακύμανση του ευρώ, πλέον, στο διεθνές νομισματικό σύστημα έβαλε τέλος στη δυνατότητα της χώρας να ελέγχει τη νομισματική της πολιτική και ως εκ τούτου να μπορεί να συνεχίσει την πρακτική που ακολούθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

  Η νέα αυτή νομισματική κατάσταση , με την εγκατάλειψη του εθνικού νομίσματος και την υιοθέτηση του ευρώ, είχε εντυπωσιακές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, με κάποιες από αυτές να βρίσκονται σε πολύ πλεονεκτική και άλλες σε πολύ μειονεκτική θέση.

  Έτσι, ενώ από την εγκατάλειψη του μάρκου και την υιοθέτηση του ευρώ η Γερμανία είδε το νέο νόμισμα της να αυξάνεται μόνο κατά 17,8% έναντι του δολαρίου (στοιχεία μέχρι 08/10/11), από την εγκατάλειψη της δραχμής και την υιοθέτηση του ευρώ η Ελλάδα είδε το νέο της νόμισμα να ανατιμάται έναντι του δολαρίου κατά 56,8%, κάτι το οποίο ήταν ένα πρωτοφανές πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.

  Ακόμη χειρότερα, ωστόσο, υπολογίζοντας την ισοτιμία της δραχμής έναντι του δολαρίου από το 2001 μέχρι το 2008, δηλαδή τη χρονιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης (την πρώτη χρονιά που σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία η Ελλάδα πέρασε σε ύφεση), διαπιστώνουμε πως η κρυφή ανατίμηση του ελληνικού νομίσματος στο διάστημα αυτό ήταν της τάξης του 81%.

  Μεταφράζοντας το πρόβλημα σε δραχμές και δολάρια, ενώ το 2001 αγόραζε κανείς ένα δολάριο με 398 δραχμές, το 2008, αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή, θα μπορούσε κανείς να αγοράσει ένα δολάριο μόλις με 69 δραχμές. Μία νομισματική ανατίμηση αυτού του μεγέθους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούσε να εκτροχιάσει χώρες όπως η Ελβετία και η Ιαπωνία, πόσο μάλλον αδύναμες και μη ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ελλάδα (η Πορτογαλία και η Ισπανία). Το πρόβλημα πήρε εκρηκτικές διαστάσεις, μάλιστα, καθώς στο δολάριο είναι συνδεδεμένο και το κινεζικό νόμισμα, γεγονός που σημαίνει πως η Ελλάδα, στο ίδιο διάστημα, έγινε, πέρα από τις ΗΠΑ, ακριβότερη και από την Κίνα, σχεδόν, στον ίδιο αυτόν εντυπωσιακό βαθμό.

  Στη δεκαετία του 2000 το νέο ελληνικό νόμισμα, το ευρώ, είχε τη μεγαλύτερη απόδοση στον κόσμο και έγινε το ακριβότερο νόμισμα διεθνώς. Έτσι, η Ελλάδα, που τις προηγούμενες δύο δεκαετίες είχε επιβιώσει οικονομικά αφήνοντας το νόμισμα της να γίνει φθηνότερο κατά 88% έναντι του δολαρίου, έπρεπε τώρα να μάθει να ζει με το ακριβότερο νόμισμα του κόσμου, του οποίου η αξία, μάλιστα αυξανόταν συνεχώς εξαιτίας της απόδοσης της γερμανικής οικονομίας.

  Και όσο αυτό δε συνέβαινε (όπως ήταν αναμενόμενο), η χώρα έπρεπε να βρίσκει τρόπους συμψηφίζει τις απώλειες από την εγκατάλειψη της φθηνής δραχμής.

  Πάνος Παναγιώτου

  Επικεφαλής Χρηματιστηριακής Τεχνικής Ανάλυσης

 39. No Way avatar
  No Way 13/07/2012 01:57:51

  2.Η Ανάπτυξη θα έλθει μέσα από ΟΔΥΝΗΡΕΣ αλλαγές που ίσως «στεναχωρήσουν» κάποια κομμάτια της κοινωνίας κα μάλλον θα ταλαιπωρήσουν το σύνολό της για πολλά από τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να δούμε τον αριθμό των εμπορικών καταστημάτων να μειώνεται με το κλείσιμο και άλλων. Μπορεί να υπάρξει μείωση στον χώρο των υπηρεσιών (δημόσιος τομέας, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ασφαλιστές, ιατροί, μεσάζοντες μπορεί να δουν την ανεργία τους να μεγαλώνει). Κάποιοι, μπορεί να χρειαστεί να στραφούν στην επαρχία και να ασχοληθούν σε εργασίες γης (και άλλες που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε «υποτιμητικές», όπως η κτηνοτροφία) και μάλιστα αρχικά με μειωμένες αποδοχές.


  Ερωτημα α

  Πως θα υπαρξει αναπτυξη , εν μεσω ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ , ΟΛΟΕΝΑ ΑΥΞΑΝΩΜΕΝΗΣ ΥΦΕΣΗΣ και το κυριοτερο με την ΑΝΕΡΓΕΙΑ των νεων να προσεγγιζει το 60% με αυξητικες τασεις

  Ερωτημα Β

  Ποια χωρα στο κοσμο που χρεωκοπησε , ανεκαμψε ξεπουλωντας την δημοσια περιουσια της και απο την εισροη ξενων κεφαλαιων ?
  Και οταν λεμε ανακαμψη εννουμε , ΑΥΞΗΣΗ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ , ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ και ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΥΤΙΚΟΥ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

  Ερωτημα Γ και ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ

  Η οικονομικη επιστημη ειναι σαφης , χρεωκοπημενη χωρα χωρις μακροικονομικα εργαλεια ( εθνικο νομισμα , δασμοι , ελεγχος κινησης κεφαλαιων , κρατικη κεντρικη τραπεζα ) στα χερια της δεν θα σηκωσει ποτε κεφαλι

 40. xp avatar
  xp 13/07/2012 02:48:27

  No way τα είπες όλα ως γνώστης του αντικειμένου! Επί Καραμανλή του Β υπήρχε ο μύθος της σύγκλισης .Δηλαδή ότι εμείς θα συγκλίναμε με την υπόλοιπη Ευρώπη ,για πολιτικούς λόγους.Λογικοφανές! Αν κάνεις ένα παιδί ,δεν το κάνεις για να βγάλεις χρήματα !Αν αγοράσεις ένα ακριβό αμάξι ή βγείς με μια καλλονή ,το κάνεις για να χαρείς ,όχι για οικονομικούς λόγους.Με την ίδια λογική άλλο 17 χώρες , αλλο μία-όσο ισχυρή και εάν είναι.Εχει άλλου είδους πλεονεκτήματα.Στο μυαλό της ελίτ που αποφασίζει όμως μπήκαν άλλες σκέψεις......Και αποδείχθηκαν όλα Αρλεκιν .......

 41. xp avatar
  xp 13/07/2012 02:59:33

  Η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει ποιοτικά προιόντα και υπηρεσίες ΠΡΙΝ το μνημόνιο.Τώρα είναι πλέον αργά και οι ελίτ αρχίζουν να μας προετοιμάζουν για αυτό.Το μνημόνιο δημιούργησε βλάβες οικονομικές ,ηθικές ,πολιτικές.Δεν κάναμε θυσίες ,υποστήκαμε βαριές βλάβες ! Δεν γνωρίζω για ποιό λόγο ήρθαν τα πράγματα έτσι ,αλλά η ουσία πιστεύω ότι είναι η μεταστροφή της ελίτ από την σύγκλιση στον ατομικισμό !Ενα κλικ ήταν ,τα υπόλοιπα είναι για τους χοχόλους.(Και δεν δέχομαι ότι η Ευρώπη εξαπατήθηκε από εμάς,ΟΛΑ τα ήξεραν .Εδώ η κατασκοπία μαθαίνει απορρητα μυστικά ,δεν γνωρίζουν πράγματα που και ένας ειδικός νομιμότατα τα μαθαίνει ?)

 42. πολιτης avatar
  πολιτης 13/07/2012 10:18:10

  σε αυτη τη χωρα μου φαινεται πρεπει να εφευρουμε παλι τον τροχο.
  η πολυθρυλλητη και χιλιοειπωμενη αναπτυξη θα ελθει μονο αν παραξουμε πλουτο.προιοντα με προστιθεμενη αξια.προιοντα ανταγωνιστικα και εξαγωγιμα.ποιοτικα και φτηνα.η αποβιομηχανιση, η μεγαλη μειωση αγροτικης παραγωγης και γενικα καθε παραγωγικου τομεα της χωρας μας οδηγησε εδω. το κρατικο οικονομικο κατεστημενο θελει αλλαγη.η εποχη που καταναλωναμε μονο-και φυσικα αυτο εφοσον δεν παραγουμε αξια ιση τουλαχιστον με την καταναλωση, γινεται με δανεικα-παρηλθε ανεπιστρεπτι.
  σε ολο αυτο το διαστημα των 30 ετων καταναλωσαμε-διαχειριστηκαμε τεραστια ποσα.αν αθροισουμε τις επιδοτησεις απο την ευρωπη και τα δανεια της χωρας -ιδιωτικα και δημοσια- θα δουμε πως στηριχτηκε αυτο το μοντελο στη χωρα....η διαχειριση που εγινε ηταν και απαραδεκτη απο καθε αποψη και καταληστευθηκαν οι διαθεσιμοι ποροι απο καθε εναν ειτε εμμεσα ειτε αμμεσα εμπλεκομενο. γι αυτο καλιεργηθηκε στην ελληνικη κοινωνια η ταση της αρπαχτης.....εγινε βιωμα η μιζα και η διαφθορα....στηθηκαν παρτι δισσεκατομυριων οπου ο καθενας επαιρνε οτι μπορουσε...
  οταν επι σειρα πολλων ετων το ζητουμενο ειναι πως θα παρεις κι εσυ μερος στο "δωσε κι εμενα μπαρμπα" χρημα τοτε μοιραια οδηγεισαι σε ενα κρατος απατεωνα και μια κοινωνια της αρπαχτης και της ησσονος προσπαθειας.
  οι μεν δημοσιοι υπαλληλοι μπηκαν σε ενα καθεστως μισθοδοσιας και ασυδοσιας κι επειδη εκ των πραγματων το μεριδιο απο την πιτα που ατομικα επαιρναν ηταν μικρο επιδοθηκαν σε καθε ειδους απατεωνια που μπορουσαν για να τα κονομησουν κι αυτοι ....εφευρεθηκαν τα γρηγοροσημα, τα 20-20-40 στις εφοριες, τα λαδωματα στα τελωνια,τα λαδωματα στις πολεοδομιες, τα φακελακια στα νοσοκομεια, τα κυκλωματα στην διακαιοσυνη και καθε λογης απατεωνια.......
  οι δεν ιδιωτες δεν ειχαν σκοπο να παραξουν κατι συγκεκριμενο αλλα να φανε κι αυτοι με οποιο τροπο μπορουσαν..πολλες φορες εφευρισκοντας οι ιδιοι μεθοδους απατεωνιας στο δημοσιο....πηραν απειρα λεφτα σε επιδοτησεις, δανεικα κι αγυριστα, απαξιουσαν να πληρωσουν φορους, φπα,εισφορες οπουδηποτε. προωθουσαν συμβασεις με υμετερους σκανδαλωδεις και αντιπαραγωγικες.ο καθε ενας ανοιγε απο ενα μαγαζακι αγοραζοντας 5 και πουλωντας 50. χωρις κανενα φραγμο..και προγραμμα...αφου κυκλοφορουσε χρημα εμπαιναν στο κολπο να παρουν κι αυτοι οτι μπορουσαν...
  εστι σημερα εχουμε λουκετα...στρατιες ανεργων...σε μεγαλο βαθμο ομως ηταν νομοτελειακο....ποσες καφετερειες,τυροπιταδικα,πααπουσταδικα,ρουχδικα,κλπ...μπορουσε να σηκωσει αυτη η χωρα των 10-11 εκατιομυριων ψυχων? προφανως οχι τοσα...
  μαθαμε να απεχουμε απο καθε τι χειρωνακτικο...γι αυτα ειχαμε τους αλβανους, πακιστανους, ρουμανους, κλπ κακους μεταναστες-λαθρομεταναστες....εμεις ειχαμε την θεση του αφεντικου....
  ξαφνικα βρεθηκαν πολλοι με πολλα ευκολα χρηματα...ξεφυτρωσαν βιλες με πισινες,αστραφτερα αυτοκινητα, σκαφαρες κλπ....
  χτιστηκαν μαγαζια, πολυκατοικιες. τα ενοικια πηγαν στα υψη....το χρημα εκανε γυρο....οι τραπεζες ειχαν ξεσαλωσει, οι ασφαλιστικες ...χρηματιστηρια, κρατικες προμηθειες , νοσοκομεια...!!!!! χαμος....ολοι τσεπωναν με καθε τροπο χρημα....σκανδαλα επι σκανδαλων.....
  γιναμε γιατροι, δικηγοροι,μηχανικοι,λογιστες...
  απο δε ποιοτητα υπηρεσιων αστα να πανε.....
  τωρα τι να τους κανουμε ολους αυτους???αφου δεν εχουμε καπου παραγωγικα να απασχοληθουν?να συνεχισουν να κλεβουν το κρατος δεν γινεται γιατι χρεωκοπησε....αρα ναι και ο γιατρος κι ο μηχανικος και οι αλλοι ...να παει να γινει αγροτης...αν θελει να επιβιωσει βεβαια.....
  πραγματικα επειδη τα ποσα που καταναλωσαμε ειναι τεραστια μονο ετσι θα καταφερναμε να τα εξαφανισουμε τοσο γρηγορα.....και ω του θαυματος εγινε κι αυτο....
  τωρα λοιπον τα κεφαλια μεσα...
  πρεπει να παραξουμε ολοι....κατι...θα καταναλωνουνε οσο παραγουμε...
  και κακα τα ψεματα με τα σημερινα δεδομενα οι μισθοι ,οι συνταξεις, οι απασχοληση και ολοι οι τομεις της οικονομιας ειναι σε πολυ υψηλοτερα επιπεδα απο αυτα που εχουμε να καταναλωσουμε.....
  αρεσκομαστε να ακουμε για πετρελαια,φυσικα αερια κπλ δηλ για πηγες πλουτισμου ακοπες και ανεξοδες....
  δεν υπαρχει τετοια προοπτικη πλεον ομως.....η θα παμε σε ενα νεο παραγωγικο και κοινωνικο μοντελο η δεν εχουμε μελλον.....

  αυτο πιστευω οτι ειναι και το διακυβευμα της χωρας και του σαμαρα...αν αλλαξει ροτα στο καραβι εχει καλως, ειδαλως ..τα βλεπω σκουρα τα πραγματα...και το μελλον μας ζοφερο........

  • akenaton avatar
   akenaton @ πολιτης 13/07/2012 13:06:43

   Εκείνο που μου δημιουργεί τη μεγαλύτερη έκπληξη εν μέσω αυτής της οδυνηρής περιπέτειας της χώρα μας, είναι η ευκολία με την οποία ο απλός κόσμος "ξέχασε" ποιος αληθινά ευθύνεται για τα βάσανά του και εκτονώνεται λεκτικά και αναθεματικά σε ξένους (ευρωναζί), σε άψυχα αντικείμενα (μνημόνια) και σε αμέτοχους του αίματος (τεχνοκράτες).
   "Ξέχασε" τον δημιουργό όλης αυτής της οικονομικής - κοινωνικής κατρακύλας , τον "μεγάλο" Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. "Ξέχασε" και τους επιγόνους του που ολοκλήρωσαν την καταστροφή. Και έφτασε στο γελοίο σημείο να μην του φταίει η ίδια η ασθένεια και αυτός που του την "κόλλησε" αλλά το φάρμακό της. Σχιζοφρενικά πράγματα που κατά τη γνώμη μου επιβεβαιώνουν εν μέρει τη θεωρία της συλλογικής ενοχής του "μαζί τα φάγαμε" του Πάγκαλου και ως εκ τούτου, την απώθηση βαθιά στο κοινωνικό ασυνείδητο κάθε σκέψης αναγνώρισης και ανάληψης της παραμικρής ευθύνης της ίδιας της κοινωνίας για την κατάντια της. Φαίνεται ότι ήταν πολλοί αυτοί που τα φάγανε μαζί με τον ρέκτη Αντιπρόεδρο. Τόσοι, ώστε να επηρεάζουν ακόμη την κρίση και την συνείδηση ολόκληρης σχεδόν της παραπαίουσας κοινωνίας μας.

   • πολιτης avatar
    πολιτης @ akenaton 13/07/2012 14:43:23

    η φραση του γελιου υποκειμενου-αντιπροεδρου εχει δυστυχως σαφως μεγαλη δοση αληθειας.....με τη διαφορα οτι αυτος και η παρεα του γαλουχησαν κι εξερθεψαν το συστημα που μας εφερε στη σημερινη καταντια........ολα αυτα για να πλουτισει και να κυβερνησει ο συφρετος της γενιας του πολυτεχνειου........
    ειδαμε ομως οτι ολοι διαχρονικα μενουν στο απυροβλητο......

 43. akenaton avatar
  akenaton 13/07/2012 11:46:34

  Τι ΔΕΝ είναι ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  Επειδή πολλοί σχολιαστές ρωτούν. επιτρέψτε μου μια σύντομη δευτερολογία:
  Η Ανάπτυξη, όπως σωστά έχει αναφέρει ο anaconda ΔΕΝ είναι ισοδύναμη με τη ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ του ΑΕΠ. Και έχει δίκιο στην παρατήρησή του πως δεν υπήρξε πραγματική ανάπτυξη στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια, ακόμη και όταν οι σχετικοί πίνακες είχαν θετικό πρόσημο.
  Ανάπτυξη λοιπόν ΔΕΝ είναι:
  1. Η αύξηση του αριθμού των μικρομάγαζων. Στην πόλη μου (60.000 κατοίκων) τα τελευταία 20 χρόνια είχε αναπτυχθεί μια βιομηχανία τοπικών αλυσίδων εμπορικών καταστημάτων όλων των ειδών.Άλλος είχε δέκα πρατήρια αρτοποιίας και ήθελε να τα κάνει 20 (!), άλλος τέσσερα μαγαζιά με ρούχα και ονειρευόταν να τα κάνει δέκα (!), άλλος δύο παγωτατζίδικα και σκεφτόταν να ανοίξει από ένα σε κάθε γειτονιά (!). Φυσικά όλοι αυτοί με την κρίση "μαζεύτηκαν" και επέστρεψαν σιγά - σιγά στα φυσιολογικά μεγέθη της επαρχίας.
  2. Ανάπτυξη ΔΕΝ είναι να κλείνουν όλες οι βιοτεχνίες και μεταποιητικές βιομηχανίες του κάμπου που παρήγαγαν πλούτο και οι πρώην εργάτες τους να μετατρέπονται εν μία νυκτί σε υπαλλήλους - πωλητές όλων αυτών των περίσσιων μικρομάγαζων που πουλούσαν το κουλούρι για παντεσπάνι και το πουκάμισο με 300% κέρδος για να βγάζουν τα έξοδά τους.
  3. Ανάπτυξη ΔΕΝ είναι να έχεις 7 ιατρούς ανά 1000 κατοίκους όταν όλες οι αναπτυγμένες χώρες έχουν μέχρι (το πολύ) τους μισούς. Όλοι αυτοί, μαζί με τους περισσευούμενους δικηγόρους, οικονομολόγους, μηχανικούς, είχαν ανοίξει ο καθείς το ιδιωτικό του γραφείο και "άρμεγαν" την κοινωνία οι μεν με προκλητές και αχρείαστες ιατρικές "πράξεις", οι άλλοι με κρατική κάλυψη (τεχνητή ζήτηση αχρείαστων υπηρεσιών από δικηγόρους, μηχανικούς) και οι οικονομολόγοι συμπληρώνοντας ακόμη και φορολογικές δηλώσεις μισθωτών (!) και μικροσυνταξιούχων (!) λόγω διάχυτου φορολογικού "φόβου" και μαζεύοντας μαύρο χρήμα με το σωρό. Τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτής της υπερπροσφοράς υπηρεσιών ικανοποιούνταν μέχρι τώρα από κρατικά δάνεια που "έπεφταν" αδιάκριτα στην "αγορά" με τη μορφή υπερβολικών μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, μιζών, φορολογικής ασυλίας, και ανοχής στη μαύρη αγορά και εργασία. Έτσι είχαμε φτάσει στον απίστευτα συβαρίτικο μιθριδατισμό (φοβερή συγχώνευση όρων και με συγχωρείτε) να θεωρούμε φυσικό να πληρώνουμε την επίσκεψη σε επαρχιακό παθολόγο μέχρι και 80 (!) ευρώ. Και να τα δήλωνε τουλάχιστον ο γιατρός στην Εφορία, χαλάλι!
  4. Ανάπτυξη ΔΕΝ είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη σαν την δική μου να έχει εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες!) καφενεία, καφετέριες, μπαρ, λάουντζ καφέ, μπιστρό, ταβέρνες, ταχυφαγεία, τοστάδικα, τυροπιτάδικα, εσπρέσο κόρνερς, καπουτσίνο πόιντς, κλπ, κλπ. Κάθε δύο μαγαζιά το ένα ήταν υγειονομικού ενδιαφέροντος! Η πλάκα είναι πως μετά λόγου γνώσεως σας λέω (κοινωνικό σύμπτωμα κατά τη γνώμη μου που χρήζει κοινωνιολογικής ανάλυσης) αυτά τα μαγαζιά είναι τα μόνα που δουλεύουν αυτή την στιγμή και ο Δήμος μας δεν προλαβαίνει να εγκρίνει καινούριες άδειες.
  5. Ανάπτυξη ΔΕΝ ήταν να υπάρχουν και στην πιο μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας κάθετες μονάδες - αντιπροσωπείες ΟΛΩΝ των μαρκών αυτοκινήτων με πρώτες αυτές της Μερσεντές και της μπεμβέ και καμιά 30ρια - 40ρια "μάντρες¨μεταχειρισμένων αυτοκινήτων! Λογικό είναι αυτές να κλείσουν και οι υπάλληλοι και τα αφεντικά τους να ασχοληθούν με πιο παραγωγικές ενασχολήσεις.
  6. Ανάπτυξη ΔΕΝ είναι να κοιτάς γύρω σου και να ψάχνεις με το κερί άνθρωπο που να μην είναι υπερχρεωμένος στις τράπεζες και άρα εν δυνάμει "μπαταχτσής".
  7. Ανάπτυξη ΔΕΝ είναι να κοιτάς γύρω σου και να μην βρίσκεις κάποιον που να δηλώνει "εργάτης" ή αγρότης που δουλεύει ο ίδιος τα χωράφια του και όχι οι νόμιμοι ή λάθρο μετανάστες.
  8. Ανάπτυξη δεν είναι να μαζεύεσαι για ριγιούνιον με τη σχολική σου τάξη και να ανακαλύπτεις ότι οι μισοί και παραπάνω συμμαθητές σου είναι ήδη στα 40κάτι τους συνταξιούχοι του Δημοσίου (για τις συμμαθήτριες δεν μιλάμε, αυτές κλείσαν δεκαετία στην σύνταξη). Στην ιδέα ότι αυτός δουλεύει μέχρι να πεθάνει και πληρώνει φόρους, για να "τσεπώνει" 1500 ευρώ σύνταξη το μήνα ο κάθε μονιμάς επιλοχίας από τα 40 του χρόνια, η σκέψη της φοροδιαφυγής φαίνεται όλο και πιο ελκυστική στο κουρασμένο μυαλό του επιχειρηματία.
  9. Ανάπτυξη ΔΕΝ είναι να δημιουργείς σε κάθε κωμόπολη και κάθε χωριό από ένα ΑΕΙ ή ένα ΤΕΙ αυξάνοντας κάθετα και αντιπαραγωγικά τόσο τους υψηλά αμειβόμενους Καθηγητές Πανεπιστημίου (και "καθηγητές" Πανεπιστημίου), όσο και τους φοιτητές και μελλοντικούς επιστήμονες οι οποίοι (το χειρότερο) αποφοιτώντας με την βάση του 5, εγείρουν αμέσως απαίτηση εισόδου τους στο Δημόσιο Πάρτι απαξιώντας συγχρόνως να εκτελέσουν οποιαδήποτε "ταπεινή" εργασία που δεν συνάδει με τα βαρύγδουπα επιστημονικά τους προσόντα που δικαίως κατέκτησαν αποφοιτώντας δόξη και τιμή από το ΤΕΙ "κολοπετινίτσας".

  Θα μπορούσα να συνεχίσω τον κατάλογο ες αεί αλλά νομίζω πως είναι περιττό.
  Ελπίζω απλώς να έχω απαντήσει έστω δια των παραπάνω παραδειγμάτων στα ερωτήματα που εγέρθηκαν για τα "μώλια", τα "θύματα", τον ........... "νεοφιλελευθερισμό" μου. Και για όλα αυτά που θα πρέπει (βίαια πια) να αλλάξουν ώστε να υπάρξει ένα άλλο, παραγωγικό και δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης.
  Φιλικά, Akenaton.

  • πολιτης avatar
   πολιτης @ akenaton 13/07/2012 12:41:32

   και δεν περιγραφτηκαν ουτε στο ελαχιστο τα επιτευγματα μας....ελλας το μεγαλειο σου......

   • πολιτης avatar
    πολιτης @ πολιτης 13/07/2012 12:44:14

    επισης να εκφρασω και την ελπιδα μου ο μετασχηματισμος μας σε εθνος παραγωγικο να ελθει ειρηνικα και να μην υποχρεωθουμε σε 100-200-300? χρονια σκλαβιας και παλι.........

  • ανώνυμος avatar
   ανώνυμος @ akenaton 13/07/2012 13:21:30

   Συνεχίζετε να καταγράφεται τα συμπτώματα της δικής μας κρίσης, αν και είναι χιλιοειπωμένα οπότε δεν προσφέρεται νέα γνώση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζετε να αναφέρεστε μονολεκτικά ( βλέπε βίαια) στην λύση που ΕΣΕΙΣ βλέπετε.
   Αγνοείτε έτσι επιδεικτικά, να αναφερθείτε στον τρόπο, την μεθοδολογία και στις εναλλακτικές που το σκεπτικό σας θα γίνει πράξη.
   Εκτός εάν η λέξη ΒΙΑΙΑ, θεωρείτε ότι είναι αρκετή.

   • akenaton avatar
    akenaton @ ανώνυμος 13/07/2012 14:08:34

    Έχετε δίκαιο, τα έχουμε γράψει πολλοί και πολλές φορές αλλά τι να κάνουμε όταν κάποιοι εξακολουθούν να επιμένουν με μανία στο πισωγύρισμα στο παλαιό μοντέλο ανάπτυξης;
    Στο κείμενο της ανάρτησης σε γενικές γραμμές αναφέρονται μερικές προτάσεις για την Ανάπτυξη και το νέο μοντέλο που προτείνεται. Αναφέρεται και η κατά τη γνώμη μου εναλλακτική λύση (ΚΚΕ). Όσο για τη μεθοδολογία, ας προκριθεί πρώτα κάποιο μοντέλο, και τότε φαντάζομαι ότι πολιτικοί και τεχνοκράτες θα την εξειδικεύσουν.
    Προς το παρόν γνώμη μου είναι ότι δεν έχει αποφασισθεί ακόμη το μοντέλο!

    • ανώνυμος avatar
     ανώνυμος @ akenaton 13/07/2012 14:40:39

     Άρα, θεωρώ, ότι δεν έχει κάποιο ουσιαστικό νόημα να συνεχίζεται αυτή η αδιέξοδη αντιπαράθεση μεταξύ αυτών που θέλουν το πισωγύρισμα και αυτών που προτιμούν το βήμα εμπρός.
     Επαναλαμβάνω ότι, ούτε οι προτάσεις έχουν λείψει.
     Η εναλλακτική που αναφέρω αφορά την μεθοδολογία και όχι το μοντέλο και ειδικά το παρωχημένο (ΚΚΕ).
     Εάν το οποιοδήποτε προτασσόμενο μοντέλο προς υιοθέτηση, δεν συνοδεύεται από ευκρινείς και δόκιμους τρόπους εφαρμογής, με συγκεκριμένους στόχους και στάδια επίτευξης, δεν θα μπορέσει να τεθεί προς συζήτηση στο όλον του.
     Αναγνωρίζετε, υποψιάζομαι, ότι πάσχουμε και στο επίπεδο, της θεωρητικής ανάλυσης και προσέγγισης, εις βάρος της "αντικειμενικής" παράθεσης πιθανών λύσεων.
     Και δεν αναφέρομαι στο αυτονόητο της εφαρμογής των υπαρχόντων νόμων που λύνουν πολλά προβλήματα.

     • akenaton avatar
      akenaton @ ανώνυμος 13/07/2012 15:08:48

      Δεν έχετε άδικο. Αλλά αυτό είναι άλλων δουλειά. Και για την περίπτωσή μας, είναι δουλειά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Αφού όμως αποφασίσει για το μοντέλο!!!!
      ΥΓ. Πάντως θα διαφωνήσω μονάχα στο σημείο ότι δεν έχει νόημα η αντιπαράθεση που περιγράφετε. Για μένα έχει νόημα να ακούγονται καθαρά όλες οι προτάσεις και να λέγονται όλες οι αλήθειες. Η ανάγκη διαλόγου στην κοινωνία είναι αδήριτη κατά τη γνώμη μου, έστω κι αν συζητά τα τετριμμένα. Δυστυχώς αν παραστεί ανάγκη να ΠΡΑΞΕΙ η κοινωνία και όχι η κυβέρνηση, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αποτέλεσμα. Είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
      .

     • ανώνυμος avatar
      ανώνυμος @ akenaton 13/07/2012 16:32:09

      Αυτό που λέω είναι ότι, δεν έχει νόημα η αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων που περιγράφουν την θεωρητική αιτία των προβλημάτων και παραμένουν εγκλωβισμένες στην επανάληψή τους.
      Η δουλειά της εκάστοτε κυβέρνησης και του εκάστοτε Πρωθυπουργού, έχει αποδειχθεί διαχρονικά, ότι δεν προσεγγίζει το πραγματικό πρόβλημα της κοινωνίας, αλλά προτάσσει και εφαρμόζει λύσεις που πηγάζουν από ιδεολογικά βαθιές ρίζες χωρίς να αναπνέουν από την επιφάνεια.
      Τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα, αποδεικνύουν ότι βρίσκονται έτη φωτός μακρυά από την κοινωνία.

      Υποχρέωση της κοινωνίας είναι, μέσα από την αντιπαράθεση, να προτείνει εναλλακτικές μορφές διακυβέρνησης, σε όλους τους τομείς, μέχρι να πλησιάσει στην καλύτερη δυνατή σύζευξη "συμφερόντων" ανάμεσά της.
      Ευθύνη δε της κοινωνίας είναι, να σταματήσει να εξουσιοδοτεί εν λευκώ την όποια κυβέρνηση που αντί να "ψάχνει" για την κοινωνία αποφασίζει για τον εαυτό της.

      Ασχέτως εάν η σημερινή εικόνα της πλειοψηφίας της κοινωνίας είναι αρκούντως απογοητευτική, είναι άστοχο να μην είμαστε έτοιμοι να πράξει, από την στιγμή που οι πράξεις της εκάστοτε κυβέρνησης μας βρίσκουν πάντα ανέτοιμους.

     • akenaton avatar
      akenaton @ ανώνυμος 13/07/2012 18:08:09

      Δεν θα είχα αντίρρηση να συμφωνήσω αν την συγκεκριμένη κοινωνία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν την ΦΟΒΟΜΟΥΝ!

     • ανώνυμος avatar
      ανώνυμος @ akenaton 13/07/2012 20:20:47

      Δεν έχετε άδικο.
      Το κακό είναι ότι πάντα θα υπάρχει κάτι να φοβόμαστε.

   • πολιτης avatar
    πολιτης @ ανώνυμος 13/07/2012 14:27:10

    ο τιτλος του αρθρου που σχολιαζουμε ειναι σαφης......
    οι τροποι και οι πραξεις ειναι απο απλες και προφανεις εως αυτονοητες.
    επιγραμματικα:
    -οποιος συλλαμβανεται να εχει χρηματιστει με οποιονδηποτε τροπο...φακελακι,μιζα,παρατυπη συμβαση,κακη απονομη δικαιοσυνης κλπ..κλπ...να του δημευεται η περιουσια μεχρι εξοφλησεως του ποσου και των νομιμων προσαυξησεων,να του αιρεται δια βιου η αδεια ασκησης επαγγελματος, να απολυεται αυτοστιγμη και να πηγαινει φυλακη...........
    -οποιος φοροδιαφευγει , εισφοροδιαφευγει και υποθαλπτει μαυρη εργασια τα ιδια.
    -ελεγχος ποθεν εσχες για ολους τους εχοντες ελληνικη υπηκοοτηα και των καταθεσεων τους....με τις εννομες συνεπειες...
    -αμμεση απελαση των λαθρομεταναστων
    -ταχιστη απονομη δικαοσυνης
    -κτηματολογιο
    -αξιοποιηση δημοσιου πλουτου με διαφανεια και προγραμμα...οχι ντουφεκιες και ξεπουληματα για το θεαθηναι........
    -αναπτυξιακος νομος με στοχευσεις για τους τομεις που πρει να αναπτυχθουν, με αυστηρο ελεγχο τηρησης των προγραμματων που υποβαλλονται κι επιδοτουνται...
    -αναπτυξη αγροτικης παραγωγης με στοχευση, ελεγχο και τελος στις λαμογιες και τις μαιμου επιδοτησεις.......
    -εθνικη αμυντικη κι εξωτερικη πολιτικη με γνωμονα το συμφερον της χωρας κι οχι σε προσωπικες εξαρτησεις και χατηρακια........στους πατρονους......

    αλλα, πως θα γινουν ολα αυτα κι αλλα παρομοια σε ενα κρατος και σε ενα λαο που τον εχουν μαθει να ειναι υποτακτικος και της ησσονος προσπαθειας?σε ενα λαο που τον εχουν κανει να ξεχασει την ιστορια του (ακομη και τη νεωτερη????), τις παραδοσεις, τα ηθη κι εθιμα του?
    τον εχουν γαλουχησει με το συνδρομο μαυρογυαλουρου....και περιμενει να φαει ψαρι χωρις να βρεξει κολο? να περιμενει τα προγραμματα μαρσαλ να τη "βγαλουμε" και εχει ο θεος?
    καθε φορα που βγαινει ενας πολιτικος και εχει οραμα να τον τρωει το μαυρο σκοταδι της διαπλοκης , της αδιαφανειας και των μεγαλοσυμφεροντων?

    δυστυχως η ιστορια της νεοτερης ελλαδας μονο αισιοδοξους δεν μας επιτρεπει να ειμαστε...............

    αν δεν παψουμε να ειμαστε παρτακηδες και της ησσονος προσπαθειας, να ομονοησουμε και σαν μια γροθια να σπασουμε τα πνευματικα και κοινωνικα δεσμα μας δεν θα παμε παρακατω.............

    • blue nile avatar
     blue nile @ πολιτης 14/07/2012 01:32:36

     Το θέμα δεν είναι αν η όποια ανάπτυξη που υπήρχε ήταν σωστή ή λάθος, αν ήταν ελλιπής, αν ήταν ανισομερής, αν ήταν παρασιτική, αν ήταν ότι ήθελε να ήταν... Για να ξεπεράσουμε την Κρίση πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την όποια ανάπτυξη σε εισαγωγικά έχουμε μέχρι να ξεφύγουμε από την Κρίση. Κι ας ήταν αυτή η ανάπτυξη της μπουγάτσας ή του καφέ. Αλλιώς αντιμετωπίζεται ένα οικονομικό φαινόμενο σε νορμάλ περιόδους και αλλιώς αντιμετωπίζεται σε περίοδο Κρίσης. Η Κρίση είναι η για πάνω των δώδεκα μηνών αδιάθετου εργατικού δυναμικού και αδιάθετων αποταμιεύσεων. Δηλαδή ανεργία από τη μια και στάση επενδύσεων από την άλλη γιατί όσοι έχουν δεν επενδύουν (και άρα δεν προσλαμβάνουν εργαζόμενους για να βρουν οι άνεργοι δουλειά). Σε περίοδο Κρίσης δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να κάνει το κράτος το σωστό. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να ξεφύγει από την Κρίση και ας εκτροχιαστεί το έλλειμα. Είναι μέγιστη πλάνη να νομίζει κανείς ότι μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα μιας οικονομίας εν διαμέσω Κρίσης. Είναι σα να πάει ένας ασθενής στο γιατρό ο οποίος θα διαγνώσει ότι ο ασθενής πάσχει από υπερκόπωση. Μετά ο γιατρός συμπεραίνει ότι η υπερκόπωση ωφείλεται στη κακή φυσική κατάσταση του ασθενή και πριν αυτός θεραπευτεί να του επιβάλει ο γιατρός ασκήσεις για απόκτηση καλύτερης φυσικής κατάστασης. Το αποτέλεσμα θα είναι ο γιατρός να σκοτώσει τον ασθενή. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν είναι επιθυμητό κάποιος που έχει ανοίξει τρία καφέ , όσο αχρείαστα και να είναι , να τα κλείσει. Γιατί θα απολύσει τους υπαλλήλους του. Κι άλλοι άνεργοι. Κι άλλο μεγάλωμα της Κρίσης. Τα ίδια και με το δημόσιο. Ναι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπεράριθμοι. Ναι πρέπει να μειώθεί το δημόσιο. Αν αυτό γίνει όμως πάνω στη Κρίση θα μεγαλώσει κι άλλο την ανεργία. Άρα θα βαθαίνει την κρίση. Μπορεί αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο όταν υπάρχει καλή οικονομική περίοδος. Όπως στον καναδά στις αρχές της δεκαετίας του 90΄. Μπορούν να παρθούν κάποια περιοριστικά μέτρα. όμως αυτά δεν πρέπει να έχουν χαρακτήρα οριζόντιων περικοπών. Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι σε περίοδο Κρίσης η απόπειρα να διορθώσεις αυτά που σε έφεραν στην Κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό ανεδαφική θα γκρεμίσει ότι είχε απομείνει όρθιο.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ akenaton 13/07/2012 14:22:30

   Φίλε Akenaton τα γραπτά σου είναι δροσιά στην έρημο. Αν έστω οι μισοί Έλληνες καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν την κατάσταση όπως την βιώνουν καθημερινά (αλλά αρνούνται να δουν τα πράγματα ορθολογικά και αρέσκονται στο να επινοούν και να ενστερνίζονται μύθους αυτοαθώωσης) θα έχει λυθεί το μισό πρόβλημα. Πολλές φορές με κατηγόρησαν εδώ μέσα ότι είμαι οπαδός του αυτομαστιγώματος γιατί δεν αποδέχομαι την οποιαδήποτε μυθολογική συνωμοσιολογία που παρουσιάζει πάντα άλλους σαν φταίχτες και τον ελληνικό λαό σαν την αθώα παρασυρμένη κορασίδα. Στα παιδιά μου έχω προσπαθήσει να τους μάθω να αποδέχονται τις ευθύνες τους και να είναι ορθολογικά. Κι αν κάποιος "εξωτερικός" θα μας τη φέρει, είναι επειδή εμείς του το επιτρέψαμε.

   Δυστυχώς σαν κοινωνία, στην οικογένεια και στο σχολείο, διδάσκουμε στα παιδιά μας ότι εμείς ατομικά δε φταίμε ποτέ (στην οικογένεια) και ότι σαν έθνος είμαστε πάντα χωρίς ευθύνη, για όλα φταίνε οι άλλοι (στο σχολείο). Ο διαφωτισμός και ο ορθολογισμός σε αυτή τη χώρα πέρασε ξώφαλτσα και μάλιστα από κάποιους κύκλους δαιμονοποιήθηκε. Όταν λοιπόν η πραγματικότητα κάποια στιγμή μας δίνει σφαλιάρα, ο μόνος τρόπος να την ερμηνεύσουμε χωρίς να αναγκαστούμε να ανατρέψουμε και να αρνηθούμε τις εξ απαλών ονύχων ενσταλαγμένες αντιλήψεις μας, είναι με τη συνωμοσιολογία, την άρνηση της πραγματικότητας, τη μετάθεση ευθυνών.

   Η Ελλάδα για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα, είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη διείσδυση στο κοινό των ιντερνετικών hoaxes, που παρεισφρύουν ακόμη και σε λόγους πολιτικών ανδρών (κι αν αυτά είναι αναμενόμενα από τον Καρατζαφέρη και τον Καμμένο, από πχ. τον Στυλιανίδη όμως;...) και διαμορφώνουν αντιλήψεις και πολιτικές. Αρκεί, ας πούμε, να δημοσιεύσει μια ξένη σατιρική εφημερίδα μια ψεύτικη συνέντευξη του "προαιώνιου ανθέλληνα κακού", για να την πάρουμε εμείς στα σοβαρά, να την αναπαράγουμε ακόμη κι από "σοβαρά" μέσα ενημέρωσης και να γίνει κτήμα και θέσφατο για το μέσο Έλληνα για το τι σχέδια δρομολογούνται εναντίον του από ξένα κέντρα. Γιατί, μήπως είμαστε τεμπέληδες και βαριόμαστε να ελέγξουμε την πηγή της είδησης; Μήπως δεν ξέρουμε αγγλικά και δεν μπορούμε να καταλάβουμε το σατιρικό περιεχόμενο της εφημερίδας; Δε νομίζω, άλλα κι άλλα μια χαρά τα ξετρυπώνουμε στο διαδίκτυο. Απλά αυτά δονούν τις ηδονικές χορδές της αυτοεπιβεβαίωσής μας. Είναι αυτό μήπως μόνο ένα σύμπτωμα του "επερχόμενου πνευματικού μεσαίωνα" που έλεγε ο μακαρίτης Καρλ Σαγκάν όταν στηλίτευε τις ψευδοεπιστήμες της νέας εποχής; Ότι και νάναι, αν δεν μπορέσουμε να δούμε με καθαρό βλέμμα γύρω μας, άρθρα σαν το δικό σου δυστυχώς θα εγείρουν μόνο ανούσιες διαμάχες περί "νεοφιλευθερισμού" και "νέας τάξης" για να περνάει η ώρα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ TARAMAS 13/07/2012 14:31:54

    Σωστές επισημάνσεις.
    Δυστυχώς, για πολλούς, "στου κουφού την πόρτα"...

   • akenaton avatar
    akenaton @ TARAMAS 13/07/2012 14:37:08

    Δυστυχώς συμφωνώ απολύτως με την κατακλείδα του σχολίου σας!
    (Όχι πως διαφωνώ με το υπόλοιπο, να είστε καλά).

 44. Βασίλης avatar
  Βασίλης 14/07/2012 18:22:23

  1. Δεν αμφισβητώ τον νούμερο των 75000.... αμφισβητώ τον υπολογισμό που κάνετε και λέτε οτι περισέβουν και 40.000. Και επαναλαμβάνω οτι δεν μπορείτε να συγκρίνετε την γαλλία πχ με την ελλάδα γιατι η γεωγραφική ιδιομορφία της χώρας επιβάλλει περισσότερα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία απ'ότι η γαλλία. Αρα έχει αναγκη από περισσότερους γιατρούς. Είναι τόσο απλά τα πράγματα και απορώ που επιμένετε να συγκρίνετε ανόμια πράγματα. Επίσης θα σας πω οτι έχετε πολύ στρεβλή εικόνα και για τους ιδιώτες γιατρούς, διότι δεν είναι αυτοί που προάγουν την χορήγηση φαρμάκων. Η κατα κεφαλή ιατροφαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα αυξήθηκε για 2 λόγους. Πρώτον γιατι ο Ελληνας έχει την "παραξενιά" να παίρνει 2 και 3 γνώμες για την ίδια πάθηση. Πράγμα που σημαίνει οτι επισκέπτεται 3-4 διαφορετικούς ιδιώτες γιατρούς μέχρι να αποφασίσει ποιά του "αρέσει". Και δεύτερον διότι το κράτος μείωσε τις δικές του δαπάνες προς τους ιδώτες ιατρούς με αποτέλεσμα να ανέβει η ιδωτική δαπάνη. Παράδειγμα, το κράτος έχει κρατήσει τα τιμολόγια του 1992 για τις οδοντιατρικές εργασίες, με αποτέλεσμα να χρεώνει το σφράγισμα 7 ευρώ. Ποιός οδοντίατρος σήμερα θα δούλευε για αυτά τα χρήματα; Ποιος λοιπόν πληρώνει την διαφορά; ο πολίτης. Να πως ανεβαίνουν οι κατακεφαλήν ιατροφαρμακευτικές δαπάνες. Αν προσθέσουμε και την αυξηση των τιμών των φαρμάκων το πάζλ ολοκληρώνεται.
  2. Δεν υποστήριξα πουθενα οτι το σύστημα δεν έχει προβλήματα. Εχει και σοβαρά μάλιστα. Και σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα. Χρειάζεται μια σχεδίαση πιο μοντέρνα από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το πως θα έπρεπε και το πως λειτουργεί σήμερα το σύστημα.
  3. Συμφωνούμε και εδώ, αν και δεν είμαι νοσοκομειακός ιατρός αλλά ιδιώτης. Και επιτρέψτε μου να σας πώ, πως αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 7 ευρώ ακθάριστα, την επίσκεψη στον γιατρό και αυτά όχι άμεσα, αλλά όποτε και αν και εφόσον. Εγώ όμως οφείλω να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου άμεσα και μετρητά. Και πείτε μου πως μπορεί να είναι ο καλύτερος "πελάτης" μου ο ΕΟΠΥΥ όταν μου χρωστάει χρήματα για τα οποία εγώ καλούμαι να πληρώσω εφορία φέτος. Να πληρώσω δηλαδά εφορία για χρήματα πού ΘΑ πάρω ΑΝ και εφόσον.
  4. Ο ανταγωνισμός στους ιδιώτες γιατρούς θα μπορούσε να λειτουργει αλλά δεν λειτουργεί, όπως δεν λειτουργει πουθενά στην Ελληνική κοινωνία. Ξέρετε πόσες φορές ακούγεται το γνωστό πια, " για να πέρνει τόσα λίγα δεν είναι καλός γιατρός". Και ο κόσμος προτιμάει να πηγαίνει σε κεντρικά ιατρεία και να πληρώνει 100-150 ευρώ επίσκεψη, παρά σε ιατρεία της περιοχής του που οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες; Όταν λοιπόν ο Ελληνας αποκτήσει καταναλωτική συνείδηση και κάνει έρευνα αγοράς και μπορέσει να συγκρίνει όμοια πράγματα, τότε θα δουλέψει και στην χώρα μας ο ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα.
  5. Συγγνώμη αλλά αν δεν σε "εξωθεί" το σύστημα να σπουδάσεις γενικότερα, και όχι μόνο ιατρική, γιατί καθε Μάιο-Ιούνιο πρώτο θέμα στις ειδήσεις είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις; Γιατί τα αποτελέσματα των εξετάσεων προβάλονται ζωντανά από τα κρατικά κανάλια; Γιατί καταργήθηκαν οι βάσεις και περνάνε στα πανεπιστήμια ακόμα και με βαθμούς 4-5; Γιατί όλη η δομή του λυκείου είναι τέτοια που σε οδηγεί τελικά στο να δώσεις πανελλήνιες; Ακόμα και η περιρέουσα ατμόσφαιρα (ο μπαμπάς και η μαμά αν θέλετε) μετράει στο να σπρώξει το παιδί να δώσει εξετάσεις. Έχετε ακούσει κανέναν να λέει, εγώ το παιδί μου θα το κάνω κηπουρό; Και να πετάγεται η μαμά του γιαννάκη από απέναντι και να λέει "ααα εμείς τον στείλαμε από φέτος να μαζέψει πατάτες!!!" Δεν "εξωθείται" λοιπόν το παιδί να πάρει κάποιο πτυχίο; Εστω και από το ΤΕΙ κωλοπετινίτσας; Μην τρελαθούμε κιόλας.... εδώ έχουν ξεκινήσει τα φροντιστήρια από το δημοτικό, και σου λένε οτι το παιδί πρέπει να έχει πάρει lower στην έκτη....σε άλλη κοινωνία ζω εγώ;
  Όλος ο σχεδιασμός που έκανε και κάνει το κράτος σε σχέση με την εκπαίδευση είναι λάθος. Δεν μπορεί για παράδειγμα να βγαίνουν κάθε χρόνο 300-400 φαρμακοποιοι και στην ουσία το επάγγελμά τους να είναι κλειστό. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας σχεδιασμός που θα έχει μια στόχευση συγκεκριμένη. Θέλουμε να έχουμε επιστήμονες επιπέδου αλλά μόνο τόσους όσους χρειαζόμαστε, ή θέλουμε να έχουμε επιστήμονες που θα δουλεύουν πιτσαδόροι. Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμα και αυτό έτυχε εκμετάλευσης από τα κόμματα. Όλοι μέσα, και μετά όλοι στα γραφεία των βουλευτών μπας και βρούν καμια δουλίτσα στο δημόσιο. Αυτό έγινε στην χώρα μας. Η παιδεία χρησιμοποιήθηκε ως μέσον εξαγοράς ψήφων.
  Η άποψή μου είναι οτι ο καθένας είναι χρησιμότερος όταν δουλεύει πάνω στον τομέα που έχει εκπαιδευτεί. Το να έχεις επιστήμονες εργάτες, εκτός από καθαρή βλακεία είναι και απίστευτη σπατάλη πόρων και χρόνου. Εαν η χώρα χρειάζεται ανειδίκευτους εργάτες, δεν έχει παρά να περιμένει μερικά χρόνια τα παιδιά που σήμερα είναι 1η και 2ρα λυκείου να αποφοιτήσουν.... έτσι απλά.
  ΥΓ: Δεν γνωρίζω κανέναν ο οποίος αγαπούσε την σχολή που τελείωσε και κάνει με ευχαρίστηση κάποια άλλη δουλειά. Συνήθως αυτό γίνεται από ανάγκη για επιβίωση....
  ΥΓ2: Όλη η συζήτηση γίνεται γιατί το οινονομικό μοντέλο που θέλουν να περάσουν στη χώρα έχει λιγότερο κράτος ΠΑΝΤΟΥ. Δεν συμφωνεί το μοντέλο που προωθείται, με το μοντέλο που περιγράφετε, στο οποίο και συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, οτι η ανάπτυξη δεν έρχεται από την μείωση των παρεχώμενων υπηρεσιών του κράτους. Αν ήταν έτσι η Σουηδία πχ θα έπρεπε να έχει πτωχεύσει προ πολλού. Όπως επίσης και Βουλγαρία θα έπρεπε να τρέχει με τρελούς αριθμούς ανάπτυξης.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Βασίλης 15/07/2012 00:05:17

   1. Δεν θα σας πείσω, ακόμη κι αν παραθέσω γνώμες σοβαρών συναδέλφων σας, δεν πειράζει.
   3. Γνωρίζω τα προβλήματα. Η ουσία είναι πάντως πως οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί ΔΕΝ θέλουν τον ΕΟΠΥΥ κι αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις συμμετοχής. Προτιμούν την παλιά φάμπρικα με τα "χαρτάκια" των ΔΥ και τις πολλαπλές επισκέψεις. Εσείς πληρώνετε φόρους για χρήματα που θα εισπράξετε τουλάχιστον! Σκεφτείτε πως υπάρχουν επιχειρηματίες που πληρώνουν φόρους για ζημιές που έκαναν!
   4. Ανταγωνισμός στους ιατρούς; Περιμένετε στο ακουστικό σας!
   5. Συμφωνούμε για τον λάθος σχεδιασμό! Αυτό προτείνει το άρθρο να αλλάξει. Και η "εξώθηση" επίσης. Αν δεν αλλάξει με το "καλό" θα αλλάξει με το "άγριο". Προσφορά και ζήτηση αγαπητέ μου!

   Υ.Γ. 1. Έχετε λάθος! Οι καινούριες αγάπες είναι πιο δυνατές.
   Υ.Γ. 2. Συμφωνώ εν μέρει. Το Ελληνικό Κράτος είναι Δοβλέτι. Αυτό πρέπει να αλλάξει πρωτίστως..

   Φιλικά, Akenaton

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ akenaton 15/07/2012 12:17:46

    1. Δεν είμαι δογματικός, περιμένω όμως λογικά επιχειρήματα.
    2. Αν ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε 40-50 ευρώ την επίσκεψη και σε διάστημα 15 ημερών από την εξέταση, δεν θα υπήρχε γιατρός μή συμβεβλημένος. Αλλά το να μου ζητάς να εκτελέσω ιατρική πράξη και να με πληρώνεις όσο κάνει ένας καφές και αυτό όταν και όποτε θες.....
    3. Δεν είπα οτι λειτουργεί ο ανταγωνισμός..... πουθενά ομως....

 45. Βασίλης avatar
  Βασίλης 14/07/2012 18:37:54

  Και κάτι τελευταίο που ξέχασα.... Το αν έχω έγώ δίκιο σε αυτά που λέω ή εσείς, λίγη σημασία έχει. Μεγάλη σημασία έχει όμως οτι ένα ποσοστό του πληθυσμού θα εξαναγκαστεί να αλλάξει επάγγελμα, αν αυτά που λέτε εφαρμοστούν. Από αυτούς η πλειοψηφία θα φύγει από την χώρα ψάχνοντας καλύτερο μέλλον αλλού, μιας και θα είναι άτομα με ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες. Αναλογιστείτε λοιπόν τι αποτέλεσμα θα έχει μια μαζική αποχώρηση επιστημονικού προσωπικού από την χώρα.......

  • akenaton avatar
   akenaton @ Βασίλης 15/07/2012 00:15:23

   Αυτό είναι αληθινά κρίμα. Έχετε όμως καμιά καλή ιδέα πως θα μπορούσαμε να κρατήσουμε στη χώρα όλο αυτό το πλεονάζον καλοεκπαιδευμένο (λέμε τώρα) έμψυχο δυναμικό; Να ανταλλάζουμε διαρκώς υπηρεσίες μεταξύ μας δε λέει. Κάποιοι πρέπει να παράγουν κιόλας. ξέρετε, χειροπιαστά πράγματα: πατάτες, κρέας, στάρι, βωξίτες, αλουμίνα, κλπ.

 46. ΑΜΟΡΓΟΣ avatar
  ΑΜΟΡΓΟΣ 14/07/2012 18:55:03

  ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ,ΦΙΛΟΥΣ,ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ.ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ.
  ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ Η ΛΕΞΗ ''ΘΥΜΑΤΑ''.ΔΕ ΜΙΛΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ,ΣΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΑΝ ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΑ ΘΥΜΑΤΑ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΔΡΑΜΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΧΑΣΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΞΙΑΣ 38000(19 ΚΑΙ 19) ΤΟ 80%!!!!
  ΟΤΑΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ(ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ)ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΜΟΝΟ ΚΥΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

 47. Μ.Π avatar
  Μ.Π 14/07/2012 21:30:10

  ..." Κανείς επίσης δεν βεβαιώνει κανέναν πτυχιούχο ότι θα βρει υποχρεωτικά δουλειά σχετική με το πτυχίο του. Εκατοντάδες Αρχιτέκτονες, Γεωλόγοι, Μηχανικοί, Δικηγόροι, κ.α. πτυχιούχοι που κάνουν αλλότριες εργασίες ευχαρίστως θα σας το βεβαιώσουν. Γιατί όχι και ιατροί τελικά; Δεν λέω πως είναι σωστό αλλά έτσι είναι. Πως να το κάνουμε!"...
  Το επιχείρημά σας θα μπορούσε να σταθεί, εφόσον αφορά σε πτυχιούχους ιατρούς άνευ ειδικότητας, σε λαμπρά δηλαδή μυαλά, που σπούδασαν την επιστήμη του Ιπποκράτη, λόγω άστοχου επαγγελματικού προσανατολισμού, έτσι από κάψα και λόξα (!!!!). Στην περίπτωση όμως των ειδικευμένων ιατρών, για τους οποίους το ΕΣΥ άνοιξε τις πύλες του και τους εκπαίδευσε επί σειρά ετών (από 4 έως 7, ανάλογα την ειδικότητα), αναλώνοντας πόρους (κρατικό χρήμα δλδ), εεε κάποιους από αυτούς, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε σαν έμψυχο εθνικό κεφάλαιο. Εκτός κι αν με το ίδιο σκεπτικό θεωρείτε, οτι ένας εκπαιδεύμενος χειριστής μαχητικού, μπορεί επίσης να στραφεί στην καλλιέργεια της γης και του... πελάγους.
  Τελικώς τα μόνα που λείπουν σε αυτήν τη χώρα είναι ο σχεδιασμός και η σοβαρότητα αλλά πάντα περισσεύουν η δημιουργική(?) φαντασία, η αλαζονική ελαφρότητα της ημιμάθειας, ο " ξερολισμός" και ο φανατισμός του "γιούρια και τους φάγαμε", για όλα φταίνε οι άλλοι, οι γιατροί, οι δικηγόροι κλπ, ποτέ μα ποτέ εμείς-εσείς!!!
  Μάνα που είναι το διαβατήριο-πτυχίο, ξεσκόνισε και τον τίτλο της ειδικότητας (βγάλε και την κορνίζα, που έβαλε ο ταλαίπωρος, περήφανος, μη-γιατρός πατέρας), φεύγω....

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μ.Π 14/07/2012 23:51:44

   Αν στα τελευταία που γράφετε αναφέρεστε στο πρόσωπό μου, δεν θα μπορούσατε να κάνετε μεγαλύτερο λάθος. Θα μπορούσα να σας απαντήσω ανάλογα, αλλά δεν το κάνω επειδή η ιστοσελίδα δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για προσωπικές αντιδικίες. Αν είχατε σοβαρά επιχειρήματα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Κατά τα άλλα, και για τους υπόλοιπους επιστήμονες ξοδεύει το κράτος χρήματα για την εκπαίδευσή τους (6 χρόνια η αρχιτεκτονική). Τι προτείνετε; να έχει μια καρέκλα κι ένα γραφείο για τον κάθε έναν που αποφοίτησε από ΑΕΙ να τους περιμένουν; Υ.Γ. Προσωπικά γνωρίζω ιπτάμενο της Π.Α. που έγινε μυδοκαλλιεργητής καθώς και ιατρούς που άλλαξαν επάγγελμα. Σας πληροφορώ πως είναι ευτυχισμένοι. Δεν κατάλαβα! Όταν σπουδάζουμε κάτι μας καρφώνει κανείς πάνω στο πτυχίο μας; Εκτός κι αν κάποιος δεν έχει τα κότσια για τέτοιες αλλαγές. Δεκτό. Όχι όμως και να μεμφόμαστε όσους το αποτολμούν όπως κάνει ο φίλος ο Βασίλης παραπάνω. Εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι σπούδασε γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός, κλπ και έπιασε τον παπά από τα .... φρύδια!

   • Μ.Π avatar
    Μ.Π @ akenaton 15/07/2012 01:23:44

    1.Οι χαρακτηρισμοί δεν αφορούν στο πρόσωπο σας (πως θα μπορούσαν άλλωστε, δεν σας γνωρίζω), αλλά τη γενικότερη ελληνική θεώρηση πραγμάτων, που κατά τη γνώμη μου, προκύπτει σε περιόδους κρίσης.
    2. Ας καταστεί σαφές το εξής: βασικές σπουδές ιατρικής: 6 έτη, αρχιτεκτονικής 6 έτη, νομική 4 έτη κλπ. Λήψη κάποιας ιατρικής ειδικότητας: επιπλέον 4 έως 7 έτη. Σύνολο: 10 έως 13 έτη, μάλλον διπλάσια άλλων επιστημών.
    3. Στην Ελλάδα του ΔΝΤ, οι "παραγόμενοι"επιστήμονες παύουν να αποτελούν εθνικό κεφάλαιο και πλούτο;
    4. Αν κατά τη γνώμη σας, ο επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός είναι μονόδρομος, επιτρέψτε μου να έχω άλλη άποψη. Τα σύνορα παραμένουν ανοικτά ακόμη και οι Έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό (πως να το κάνουμε;)
    5. Οι χειριστές των μαχητικών να αναζητούν στρέμμα στο γυαλό;
    6. Τέλος επιτρέψτε μου να πιστεύω οτι όσοι θεωρούν ότι η αποψίλωση της χώρας της χώρα από επιστημονικό προσωπικό (γιατί αυτό θα συμβεί τελικά) μπορεί να συμβάλει στην επανακίνηση της οικονομίας, θα έχουν εκείνοι την τιμή να πιάσουν τα "φρύδια" του παππούλη που μνημονεύσατε.
    Φιλικά Μ.Π

    • akenaton avatar
     akenaton @ Μ.Π 15/07/2012 10:59:29

     Μην ανησυχείτε! Ποτέ δεν θα ξεμείνουμε από επιστημονικό προσωπικό ως χώρα, καθώς παράγουμε πολύ περισσότερους επιστήμονες από όσους μπορούμε να καταναλώσουμε και το πράγμα αν δεν ανακοπεί εγκαίρως, θα καταντήσει αν δεν έχει ήδη καταντήσει γραφικό. Στο τέλος θα το λύσει κι αυτό ο αδυσώπητος νόμος της αγοράς, αν δεν βάλει τάξη κάποιο αξιόπιστο πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού.
     Υ.Γ. Ειδικά για ιατρούς, παράγουμε κάθε χρόνο 2.200 επιπλέον, από τους οποίους οι 1250 περίπου από τις εγχώριες σχολές και οι υπόλοιποι "εισαγωγής". Συνήθως όχι από τα καλύτερα πανεπιστήμια και με το πακέτο πτυχίο - ειδικότητα προπληρωμένα με την εγγραφή. Φταίει κανείς και για αυτούς; Φταίει κανείς αν αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, να μείνουν άνεργοι; Έλεος πια, πόσους επιστήμονες να θρέψει αυτή η χώρα;

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ akenaton 15/07/2012 12:05:42

    Επειδή με μνημονεύσατε, να καταστήσω σαφές το εξής: Δεν μέμφομαι αυτούς που αλλάζουν επάγγελμα. Ούτε όμως δέχομαι οτι ο Αρχιτέκτονας πχ που το γύρισε στη καλιέργεια σαλιγκαριών έχει περισσότερα κότσια από αυτόν που προσπαθεί και την παλεύει στον τομέα του. Κατά την άποψη μου και οι 2 καλά κάνουν αν και εφόσον αυτά που κάνουν αποτελούν προσωπικές επιλογές. Μέμφομαι όμως αυτούς που βίαια θέλουν να αλλάξουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό των άλλων στο όνομα κάποιας ανάπτυξης....
    Και κάτι τελευταίο.... έχετε έναν τελείως απλοϊκό τρόπο ανάλυσης. Αν ο ενας γιατρος γράφει 5 ασπιρίνες οι 10 γιατροί δεν γράφουν 50 ασπιρίνες. Αν ο ένας αρχιτέκτονας φτιάχνει 3 σπίτια, οι 10 αρχιτέκτονες δεν φτιάχνουν 30 σπίτια. Στα μαθηματικά ισχύει αλλά δεν ισχύει στη ζωή. Είτε 10 γιατρούς έχουμε είτε 10,000 γιατρούς έχουμε, πάλι 5 ασπιρίνες θα γραφτούν γιατί πολύ απλά ο αριθμός των ασθενών είναι ο ιδιος. Η αυξηση του αριθμού των γιατρών δεν συνεπάγεται αυξηση του αριθμού των ασθενών. Οπως επίσης, η αύξηση του αριθμού των Αρχιτεκτόνων δεν συνεπάγεται την αύξηση του αριθμού των οικοδομών, κλπ κλπ.

    ΥΓ: Αν το κράτος χρειάζεται ανειδίκευτους εργάτες για πρωτογενή παραγωγή (αν και δεν νομίζω οτι αυτό είναι που μας λείπει σήμερα για να έχουμε πρωτογενή παραγωγή), μπορεί να περιμένει μερικά χρόνια τους επόμενους απόφοιτους λυκείου, που με έναν "σωστό" επαγγελματικό προσανατολισμό θα τους στρέψει προς τα εκεί. Το πρόβλημα και η στόχευση όμως δεν είναι εκεί, και το ξέρετε και το ξέρω....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.