#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/04/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλήθειες και ψέματα για το ναυάγιο Εθνικής - EurobankΤα όσα έγιναν με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα απαιτούν ψύχραιμη αντιμετώπιση κι όχι κραυγές, ψιθύρους και καταγγελίες. Και σίγουρα σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει κανείς να ταυτιστεί με τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ που θα βγει να μιλήσει για αποτυχία σε ότι αφορά τη συμφωνία Εθνικής – Eurobank. Διότι δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί για κάτι που δεν ήθελε από την αρχή.

Εν πάση περιπτώσει, με μια πιο ψύχραιμη ματιά μετά το ναυάγιο του μεγαλύτερου τραπεζικού deal στην Ελλάδα μπορούμε να πούμε τα εξής:

1. Πρόκειται ασφαλώς για μια αρνητική εξέλιξη που επηρεάζει την οικονομία γενικότερα. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο υποτίθεται θα άλλαζε το κλίμα, θα δημιουργούσε αισιοδοξία, θα έβγαζε την Ελλάδα από τη μιζέρια και θα έφερνε άνοδο και στο Χρηματιστήριο. Τώρα ξαναγυρνάμε στην εσωστρέφεια και σε μια αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με το τραπεζικό σύστημα.

2. Χάνεται η αξιοπιστία που έγιναν αγώνες για να κερδηθεί. Όχι κατ΄ανάγκη με ευθύνη της κυβέρνησης αφού εδώ που τα λέμε έχει λόγο, δυστυχώς, και η τρόικα για τα όσα συμβαίνουν. Όμως, είναι αν μη τι άλλο υποκρισία έξι μήνες πριν να δίνουν το «οκ» και να το παίρνουν πίσω εκθέτοντας τη χώρα.

3. Εθνική και Eurobank περνούν στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα προχωρήσει σε ξεχωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις και θα συνεχιστεί η λειτουργία τους ξεχωριστά. Όμως, η Eurobank θα απορροφήσει και τις «ορφανές» τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton Bank και θα δημιουργηθεί ο τέταρτος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα με καθαρά δημόσιο χαρακτήρα. Η Εθνική τράπεζα ανακεφαλαιοποιείται και παραμένει μόνη της. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ενεργητικό ύψους 104 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 70,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις 57,4 δισ. ευρώ. Παραμένει πρώτη, αλλά σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Πειραιώς η οποία  έχει ενεργητικό που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων τα 70 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 52 δισ. ευρώ. Σχεδόν μαζί δηλαδή.

4. Η Eurobank έχει ενεργητικό 73 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 50 δισ. ευρώ, καταθέσεις 31 δισ. ευρώ.

5. Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης ΕΤΕ - Eurobank υπολογίζεται περίπου στα 17 δισ. ευρώ έναντι 15 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Αυτό ανεβάζει στα 1,7 από 1,5 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντληθούν από ιδιώτες. Κάτι τέτοιο ήταν φανερό ότι δε μπορούσε να γίνει, η ανακεφαλαιοποίηση δηλαδή εκ των πραγμάτων δε μπορούσε να υλοποιηθεί αφού δεν βρίσκονταν ιδιώτες να βάλουν χρήματα. Ούτε οι μικρομέτοχοι ούτε και κάποια fund που ακούστηκε ότι ενδιαφέρονταν.

6. Μια λεπτομέρεια που μας διαφεύγει: Μετά τη δραματική βουτιά στις μετοχές των τραπεζών η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής περιορίστηκε στα 638 εκατ. ευρώ, της Eurobank στα 83 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank στα 305 και της Πειραιώς στα 183 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αν κάποιος ξένος κάνει προσφορά και για τις 4 τράπεζες και δώσει μόλις 1,2 δις ευρώ αγοράζει όλο το τραπεζικό σύστημα. Εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι πριν την κρίση, όταν το τραπεζικό σύστημα ήταν στα πάνω του, οι τράπεζες έκαναν συνολικά κέρδη 2 και 3 δις μόλις μέσα σε ένα χρόνο.

7. Αν θέλουμε να πούμε αλήθειες, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν υφίσταται όπως το ξέραμε. Και αυτό έγινε από τη στιγμή που οι τράπεζες στηρίζονται στο χρήμα των δανειστών.

8. Όμως, από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Η Εθνική και η Eurobank, αλλά και οι άλλοι δύο πυλώνες, η Πειραιώς και η Alpha, έχουν μέλλον; Μπορούν να στηριχθούν στα πόδια τους και να στηρίξουν την ελληνική οικονομία ή θα γίνουν βορά στις ορέξεις των ξένων;

9. Και εξηγούμαστε, αν και αχαρτογράφητα τα νερά τόσο για εμάς που κάνουμε τις αναλύσεις όσο και για τους υπευθύνους. Τα ερωτήματα πολλά: Θα πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί οι τράπεζες; Τώρα που έσπασε το deal θα έρθουν οι μνηστήρες για το «φιλέτο» που λέγεται Εθνική και που –αν και ήταν ιδιωτική εδώ και χρόνια- ήταν ουσιαστικά η ταυτότητα της ελληνικής οικονομίας;

10. Ακούγεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Γερμανούς τραπεζίτες για την Εθνική αλλά και από Γάλλους. Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα πουλήσει και πόσο; Το ίδιο ισχύει και για τη Eurobank βεβαίως που θα έχει μαζί της και το ΤΤ.

11. Κανείς δεν ξέρει αν το νέο σχήμα της Eurobank με ΤΤ και Proton Bank θα είναι βιώσιμο. Αυτό σημαίνει, κατά τον Όλι Ρέν και τον Σόιμπλε ότι μπορεί να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων προκειμένου οι έχοντες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να πληρώσουν τη ζημιά. Όπως έγινε στην Κύπρο δηλαδή κι όπως θα γίνεται στο εξής παντού. Επίσης, είναι άγνωστο τι θα γίνει αν πάμε σε ένα μαζικό bank run και Εθνική και Eurobank δουν τα ταμεία τους να αδειάζουν. Τα πράγματα τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

12. Τελικά νίκησαν οι τροικανοί στο μπρα ντε φερ; Τα πρώτα στοιχεία λένε ναι, διότι κατάφεραν να αποτρέψουν αυτό που και οι ίδιοι είχαν αποδεχθεί. Επίσης, οι τράπεζες περνούν πλέον εξ’ ολοκλήρου στον έλεγχο του ΤΧΣ, δηλαδή της τρόικας. Πόσο καλό μπορεί να είναι αυτό;

13. Ελπίζουμε να διαψευστούμε και να έγιναν όλα για καλό. Διότι στο κάτω – κάτω ποσώς ενδιαφέρει σε ποιον ανήκουν οι τράπεζες αρκεί να διασφαλίζονται δύο πράγματα: Το πρώτο οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, όμως, ο Όλι Ρεν έχει αντίθετη άποψη. Και το δεύτερο είναι ότι τους Έλληνες τους ενδιαφέρει να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά. Να δοθούν χρήματα, να κινηθεί η οικονομία και να πάρει ανάσα η χώρα. Αν αυτά εξασφαλιστούν no problem.

14. Και κάτι τελευταίο για όσους «κλαίνε» γοερά για το ότι χάλασε η συμφωνία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εκείνοι που έχουν δισεκατομμύρια ευρώ σε θαλασσοδάνεια. Κλαίνε περισσότερο γιατί θα κοπεί η χρηματοδότηση που έπαιρναν χωρίς καμιά εγγύηση από τους «κολλητούς» κι όχι για το τραπεζικό σύστημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos avatar
  nikos 08/04/2013 07:57:47

  Κάποτε ήταν το "Αλβανός τουρίστας" σήμερα είναι το "Ελληνική οικονομία". Χά!Χά!Χά!

  • dimx avatar
   dimx @ nikos 08/04/2013 08:45:23

   Καλό , να πω και γω ενα "Ελληνική κυβέρνηση" .

  • Άγγελος avatar
   Άγγελος @ nikos 08/04/2013 20:49:00

   Αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τολμήσει και αφελληνίσει την Εθνική, οι βουλευτές της δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε τσίχλες από περίπτερο. Είναι που είναι έτσι η κατάσταση, θα αρχίσουν να χάνουν και όσους προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους κάτω από αντίξοες συνθήκες.

 2. GO avatar
  GO 08/04/2013 08:11:21

  Εκείνα τα καταπληκτικά αποτελέσματα που πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες στα σχετικά test, τι έγιναν;
  Μας δουλεύουν κανονικά οι "εταίροι" μας.

 3. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 08/04/2013 08:22:38

  Όταν μία αρνητική εξέλιξη αποτελεί πλέον γεγονός, προσπαθεί κανείς με ψυχραιμία να διαπιστώσει τα θετικά και τα αρνητικά που προέκυψαν. Το μόνο λοιπόν θετικό που εγώ διαβάζοντας την ανάρτηση διαπιστώνω, είναι η προοπτική της διακοπής των θαλασσοδανείων για τους διαχρονικά ευνοημένους, σεσημασμένους Ιθαγενείς απατεώνες. Όλα τα άλλα δυστυχώς, είναι απογοητευτικά.
  '' Θα πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί οι τράπεζες; Ακούγεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Γερμανούς τραπεζίτες για την Εθνική αλλά και από Γάλλους. Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα πουλήσει και πόσο; Το ίδιο ισχύει και για τη Eurobank βεβαίως που θα έχει μαζί της και το ΤΤ.''. Οι ευχές μας όμως για τη μη ευόδωση των σχεδίων των σεβαστών δανειστών-ληστών-εταίρων, δυστυχώς δεν αρκούν. Αν δεν υπάρξει αντίσταση, οι αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη στραγγαλισμένη Ελληνική οικονομία είναι δεδομένες, ενώ ο πλήρης και αμετάκλητος Γερμανικός έλεγχος, θα είναι αναπόφευκτος.

 4. Σπύρος Δούκας avatar
  Σπύρος Δούκας 08/04/2013 08:25:55

  Καλημέρα,
  πολλά χάδια στην Κυβέρνηση κ. Συντάκτα.
  Σας είχαμε μάθει πιο μαχητικό απέναντι στην κατοχή.
  Πολύ "ψύχραιμο" σας βρίσκω.
  Απ' ότι φαίνεται σας ενδιαφέρει περισσότερο, ποιός συνεργάζεται με τους ξένους και όχι το ότι δεν υπάρχει διακυβέρνηση από αυτούς που εκλέξαμε.

 5. B.Q avatar
  B.Q 08/04/2013 08:34:27

  Όταν η συμφορά (μας) συμφέρει (τους ''εταίρους'' μας), λογάριαζέ την (τους), για πόρνη (ους).....
  Κι εμείς, ως πότε έρμαια των θελήσεών τους;

 6. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 08/04/2013 09:29:59

  Πριν αλεκτωρ λαλησει οι προβλέψεις αρχίζουν σιγα-σιγα να επαληθευονται με αρχή πρωτα την καταρρευση του deal ETE-EUROBANK...

  Delta Lamda είπε:
  07/04/2013 στις 5:38 pm

  1. Η Κυπρος θα βγει σύντομα απο το ευρω αφού κάτω απο τις πρόσφατες εξελίξεις, θα έχει τις λιγώτερο αρνητικές επιπτώσεις γι’ αυτην.
  2. Θα ακολουθήσει η Ελλάδα, γιατι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, οποιαδήποτε περαιτέρω φοροεπιδρομή εγκυμονεί κοινωνική εκρηξη ενω ειναι ορατη η καταρρευση ασφαλιστικών ταμείων, επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση σύντομα κάποιας τραπεζας! Το χρέος ηδη απο τα 298 δισεκ. στα τέλη του 2009, εφτασε τα 430 δισεκ. παρα το κουρεμα των 100 δισεκ. και τα μετρα λιτοτητας εδω και 4 χρόνια. Οπότε γιατί να μην εφαρμοσουν και εδω ανάλογα μέτρα οπως αυτά που επεβαλλαν σε dt στην Κύπρο? Η στάση της τρόικας αυτες τις μέρες και η οψιμη απαιτηση να μπλοκάρει την συγχώνευση της ΕΤΕ με την Eurobank ειναι μέρος του σχεδίου…
  3. Την σειρά εξόδου απο την ευρωζωνη και ευρω θα την πάρει η Ιταλία.
  4. Μετά απο αυτην θα ακολουθήσουν πακετο η Ισπανία και Πορτογαλία!

  Ο Σαμαρας βλέπει οτι και να κάνει δεν υπάρχει φως και παίζει κατενάτσιο προσβλέποντας μετά την Κύπρο να ειναι η Ιταλία πρωτη που θα την κάνει ωστε να είναι πιο “ευκολη” και λυτρωτική για τον ίδιο και τους Ελληνες η απόφασή του.

  Πολλοί ευρωπαιστές στα λόγια αλλά εαυτούληδες στην πράξη, θα αντιδράσουν με τις παραπάνω προβλέψεις. Κοντος ψαλμος αλληλουια…

 7. Θόδωρος 17.06.2012 avatar
  Θόδωρος 17.06.2012 08/04/2013 09:41:15

  Αν δεν τους ακούσουμε και προχωρήσουμε στη συγχώνευση, τι
  θα γίνει? Δεν θα μας δώσουν τη δόση του Μαΐου? Τι θα μας
  κάνουν?

  • Θόδωρος 17.06.2012 avatar
   Θόδωρος 17.06.2012 @ Θόδωρος 17.06.2012 08/04/2013 10:18:58

   Δεν μιλάω με τσαμπουκά, για να εξηγούμαστε.

   Ρωτάω να μάθω, ποιοι είναι οι κίνδυνοι..

   • Θόδωρος 17.06.2012 avatar
    Θόδωρος 17.06.2012 @ Θόδωρος 17.06.2012 08/04/2013 21:23:46

    Καλά, ευχαριστώ για τις "διαφωτιστικές" απαντήσεις...

    Να ρωτήσω και το άλλο:

    Αν φτιάξεις όμιλο τεράστιο με Εθνική-Eurobank, γιατί να μην μπορείς να καλύψεις το 10% με ΑΜΚ του νέου υπερ-σχήματος?

    Ποιος δεν θα θέλει να πάρει μετοχές του?

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Θόδωρος 17.06.2012 08/04/2013 10:35:24

   Απο ελεγχομενη θα γινει ανεξελεγκτη, αυτο προσπαθουν να γλυτωσουμε αλλα το τιμημα ειναι τοσο μεγαλο που δεν ξερω αν αξιζει πια τον κοπο. Τι να πω εδω σηκωνω τα χερια ψηλα......

   • Η Μάγισσα του ΟΖ avatar
    Η Μάγισσα του ΟΖ @ Ρηνα 08/04/2013 10:53:37

    Μάλλον αυτό που προσπαθούν, το μόνο, είναι να καταστρέφουν αισχροκερδώντας. Κι εδώ και στην Κύπρο, για την ώρα μια χαρά τους πετυχαίνουν λοιπόν τους στόχους τους. Εμείς νομίζουμε πως είναι ''λάθος'' η συνταγή κι ότι το πρόγραμα τάχα δεν...βγαίνει.
    Μια χαρά σωστό και μια χαρά ΤΟΥΣ βγαίνει.
    Όσο κοροϊδευόμαστε γιατί φοβόμαστε, τίποτε δεν πρόκειται ν' αλλάξει.

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ Ρηνα 08/04/2013 11:39:26

    Δέν φτάνουν τά χρήματα γιά νά γίνει ἡ ἀνακεφαλαιοποίηση καί τῶν δυό Τραπεζῶν μαζί.

 8. Ρηνα avatar
  Ρηνα 08/04/2013 10:06:04

  Στη παραγραφο 13 λετε οτι ποσως μας ενδιαφερει σε ποιον ανηκουν οι Τραπεζες.
  Διαφωνω με το σκεπτικο οτι η Εθνικη πρωτιστως που μεχρι προτινος ηταν κρατικη αλλα και μετα με τη διατηρηση του management, εχει χτιστει και γιγαντωθει απο τον μοχθο των Ελληνων και την εμπιστοσυνη που τους παρειχε για να γινει το "φιλετο" που τωρα ολοι ορεγονται.Με το ιδιο σκεπτικο ποσως μας ενδιαφερει που ανηκει η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ και η υπολοιπη περιουσια ΜΑΣ.
  Γιατι δικη μας ειναι και σε λιγο που θα γινουν ολα πιο καθαρα θα καταλαβουμε οτι αυτα που απομενουν στη χωρα για να ζησει δεν επαρκουν οχι για τον πληθυσμο της αλλα ουτε για το 1/5 αυτου...οι υπολοιποι ειλωτες στις ΕΟΖ. Αυτο το μελλον μας προδιαγραφουν.
  Για δε τα θαλασσοδανεια εχω να πω : εμας περιμεναν...εχουν κανει τα κουμαντα τους απο καιρο.

  • Η Μάγισσα του ΟΖ avatar
   Η Μάγισσα του ΟΖ @ Ρηνα 08/04/2013 10:58:16

   Ακριβώς έτσι. Όλα στο σχέδιο δυστυχώς, κι εμείς παθητικοί παρατηρητές.

 9. Αναξαγορας avatar
  Αναξαγορας 08/04/2013 10:29:03

  αν θυμαμαι καλα, περυσι τετοιο καιρο, ειχε βγει ο Στρατουλης του ΣΥΡΙΖΑ και ειχε πει να κρατικοποιησουμε την Εθνικη-Γιουρομπανκ διοτι το ντιλ δε βγαινει.
  ειχε βγει τοτε ο Σιμος και τον αποκάλεσε λατρη της δραχμης κλπ

  τελικα αποδειχτηκε πολυ μαγος στα οικονομικα ο στρατουλης. και απο οτι καταλαβα ο μεγαλυτερος υποστηρικτης του ΣΥΡΙΖΑ ειναι πλεον η Νεα δημοκρατια.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Αναξαγορας 08/04/2013 13:36:38

   Δίκιο είχε ο Στρατουλης.
   Απομένει βέβαια ένα ζήτημα: Άν κατάλαβε, ότι τώρα έγινε η κρατικοποίηση που είχε προτείνει.

   • Heaven avatar
    Heaven @ Uncle Stgm 08/04/2013 18:11:39

    αυτό που εγω καταλαβα: και κρατικοποιηση εγινε, και το χρεος φορτωθηκαμε!! τοσο μ@κ@κες???

   • Μ.Γ avatar
    Μ.Γ @ Uncle Stgm 10/04/2013 20:09:47

    Δεν εγινε κρατικοποιηση, αφου το ΤΧΣ το ελεγχουν οι δανειστες κι αυτοι καθοριζουν και διοικηση και οικονομικη πολιτικη.

 10. aliosa avatar
  aliosa 08/04/2013 10:42:50

  Για το σημειο 14...Μα την παρασκευή δεν περασε το νομοσχεδιο που δεν δινει το δικαιωμα ποινικής δίωξης σε στελεχη τραπεζών για τα θαλασσοδανεια; Ποσο μπροστα ειναι τελικα το πολιτικο μας συστημα!

 11. o avatar
  o 08/04/2013 10:49:41

  "Εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι πριν την κρίση, όταν το τραπεζικό σύστημα ήταν στα πάνω του, οι τράπεζες έκαναν συνολικά κέρδη 2 και 3 δις μόλις μέσα σε ένα χρόνο."

  που απο οτι φαινεται οι μέτοχοι στα δυσκολα επουδενι δεν θέλησαν να επιστρεψουν. με δικες μας εγγυησεις (γιατι λεφτα μας δεν ειναι) τραπεζίτες...

 12. greekboy avatar
  greekboy 08/04/2013 11:26:10

  οι Τουρκοι εχουμε 100 δις μετρητα σε δολλάρια. Μπορούν να αγοράσουν τα πάντα και να χρωστούμε σε αυτούς. Να πάρουν τα σπίτια μας, γη, κτλ. Το σχέδιο είναι απλό (το είχα ξαναγράψει σε αυτο το blog πριν 3 περιπου χρονια επι ΓΑΠ). Οι καταθεσεις ΦΥΣΙΚΑ και δεν εξασφαλισμένες. Δυστυχώς έχουν τελειώσει οι αντρες εκείνοι που θα έβγαζαν την χωρα από αυτη την καταστροφή. Και ο Ελληνας δεν μαθαινει. Οσο εχει τον φραπέ και το κινητό του κοιμάται... Κατα τα αλλα τους κοιταμε (τους "ηγέτες" μας) και τους χαιρόμαστε. Ο καθένας σε αυτη την ζωη εισπράττει ότι του αξίζει (εκτος απο τα παιδιά). Καληνύκτα σε όλους.

  • greekboy avatar
   greekboy @ greekboy 08/04/2013 17:06:18

   Το αλλο πρόβλημα της παρακμης που βιωνουμε είναι η συστηματική εξαφανιση αρχών και ήθους. Συγγνωμη αν σε ξυπνησα. Μπορεις ομως να γυρίσεις στον κόσμο των ονείρων σου σύντομα...

 13. χαρης avatar
  χαρης 08/04/2013 12:33:48

  θέλει το καλό μας η τρόικα πάνω σε τουριστική σεζόν και την ώρα που οι εξαγωγες μας πανε αρκετα καλα ρίχνουν κανόνι στις τράπεζες και παπαλα η ρευστότητα και φυσικά οι καταθέσεις μόνο εξασφαλισμένες δεν είναι γιατι από την στιγμή που οι τράπεζες ελέγχονται από το ΤΧΣ μπορούν μια νύχτα να μας πουν κύριοι πως τα σχήματα από τις συγχωνεύσεις που προέκυψαν δεν είναι βιώσιμα και ως αυτού θα γίνει κούρεμα καταθέσεων

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ χαρης 08/04/2013 13:24:03

   Θα μου φαινόταν καλοδεχούμενο, άν με αυτό θα ελαττωνόταν το Δημόσιο χρέος. Αρκεί να μην αφορά τις ασφαλισμένες καταθέσεις (under 100.000).
   Αλλά προς το παρόν, δεν βλέπω "κούρεμα". Άν γίνει, θα γίνει σε συνδυασμό με τις τράπεζες στην Ισπανία και Ιρλανδία (τουλάχιστον). Με "πυροκροτητή" την Ισπανία.
   Το Δημόσιο χρέος παντού στο Νότο (και όχι μόνον) είναι ο συσσωρευμένος ιδιωτικός πλούτος, κινητός και ακίνητος. Ο ακίνητος, βλέπετε πως απομοχλεύεται στην αγορά με την ανυπαρξία αγοραστών και πτώση τιμών. Ο κινητός;

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Uncle Stgm 09/04/2013 12:41:16

    Σωστά! Πολύ σωστά!

 14. nikos avatar
  nikos 08/04/2013 12:56:22

  ...και τα πόδια να σηκώσουμε δεν μας σώζει τίποτα!

  • Ένας avatar
   Ένας @ nikos 08/04/2013 13:54:00

   Σηκωμένα είναι κι αυτά 3 χρόνια τώρα, αδιαλείπτως.

 15. nikos avatar
  nikos 08/04/2013 12:59:04

  Τουριστική σεζόν με πόλεμο στο Ιράν;

 16. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/04/2013 13:18:09

  Η (προσωρινή) κρατικοποίηση - αυτό που γινεται τώρα - ήταν η μόνη ρεαλιστική λύση, από την αρχή. Επιτέλους συμβαίνει. Πρόκειται για κρατικοποίηση από το ευρύτερο Δημόσιο.
  Χάθηκε πολύτιμος χρόνος με το μπρά ντε φερ με μεγαλομετόχους και κυρίως μεγαλοοφειλέτες (συν διαπλεκόμενη πολιτική).
  Οι Ιρλανδοί και οι Βρετανοί που το έκαναν αμέσως, απο την αρχή δεν ήταν χαζοί. Σταθεροποίησαν το σύστημα έγκαιρα. Οι Γερμανοί με την Hypo Bank επίσης.
  Χωρίς σταθεροποίηση των τραπεζών, καμμιά σταθεροποίηση στην πραγματική οικονομία.

 17. yellow avatar
  yellow 08/04/2013 13:21:41

  Τέσσερα σημεία:
  1) Αν στην πρώτη παράγραφο ενός θεωρητικά "τραπεζικά εθνικού ενδιαφέροντος" άρθρου :-) διαβάζει κανείς ότι πρέπει να εγκαλέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ μην (τυχόν) πανηγυρίσει τότε ... πάρε το άρθρο και πέτα το !!

  2) Σε όσους φοβούνται ότι η πατρίδα είναι προς πώληση, σας καθησυχάζω. Η πώληση έχει ξεκινήσει ήδη και προχωράει ταχέως ...

  3) Αναρρωτιέμαι αν τελικά και η Eurobank καταλήξει στον Σάλα .... :P

  4) Υπάρχει κάποια πρόταση για το τραπεζικό σύστημα από τον αρθρογράφο που φαίνεται βαθύς γνώστης του συστήματος; (του τραπεζικού εννοείται ;-) )

  • aliosa avatar
   aliosa @ yellow 08/04/2013 13:31:43

   Πεστα χρυσόστομε!

   • yellow avatar
    yellow @ aliosa 08/04/2013 16:51:28

    @aliosa
    Ευχαριστώ!

 18. Ρηνα avatar
  Ρηνα 08/04/2013 13:27:41

  Αληθεια, ν αγορασω μετοχες της Εθνικης για να βρεθω μετοχος της Ντωϋτσε Μπανκ; καλο μου ακουγεται.
  Μπα θα διαθεσω το 1,2 δισ που εχω στο σεντουκι να τις αγορασω ολες.....
  ΟΛΕΣ; μπισκοτακι μου..

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Ρηνα 08/04/2013 13:38:35

   Ρήνα,ἐγῶ μέ 1,2 δίς θά ἀγόραζα τό Ταμεῖο Χρηματοπιστωτικῆς Σταθερότητας νά τίς ἔχω ὅλες..

   • *Mara* avatar
    *Mara* @ Κυθήριος Τ. 08/04/2013 14:10:58

    Κυθήριος ο άπληστος.... χα χα!
    Εγώ θα πάρω... την Deutsche Bank και μετά θα σας αλλάξω τα φώτα....
    Raus..... που θέλετε και τράπεζες.....

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ *Mara* 08/04/2013 14:56:06

     :-)Ἄ τότε *Mara* θά γίνω κακός.
     Θά πιάσω τή ψιλή...

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ *Mara* 08/04/2013 15:35:29

     Εγώ μπορώ να πάρω την Εισαγγελία της Φραγκφούρτης για να σας έχω στο χέρι όλους;.. :)

  • B.Q avatar
   B.Q @ Ρηνα 08/04/2013 13:52:24

   :-) Ωραίο.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ B.Q 08/04/2013 15:12:33

    Φιλοι, εδω κολλαει ¨λεμε καμμια σαχλαμαρα για να περναει η ωρα..."

    • B.Q avatar
     B.Q @ Ρηνα 08/04/2013 15:23:04

     Όχι, εδώ κολλάει το ΔΕΝ αφήνουμε να μας υποχρεώσουν να χάσουμε το χιούμορ μας!

 19. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/04/2013 13:43:08

  Είδατε πώς "γυρίζουν" οι μετοχές στο ΧΑΑαααα;
  Τώρα, μετά απο ώρες, κατάλαβαν οι μακάκες εγχώριοι αλογομούρηδες της συμφοράς και της συνωμοσιολογίας, τι πραγματικά έγινε.
  Επιτέλους εμπεδώθηκε: Στις τράπεζες κύριος μέτοχος θα είναι ο ESM και όχι η Κεντρική Τράπεζα του Σείριου.

  • periopos avatar
   periopos @ Uncle Stgm 08/04/2013 15:56:14

   Δεν τα λες όμως όλα.
   Η Eurobank έχει σε διασπορά μόνο το 16% των μετοχών, αφού τα υπόλοιπα τα έχει η ΕΤΕ.
   Απλά έγινε ένα ωραιότατο intraday, για λίγους.
   Η ΕΤΕ παραμένει στο -16%.
   Το σαπάκι με ημερήσια διακύμανση 50% και ο βράχος ακλόνητα στο μείον.
   Η Κεφαλαιοαγορά μας, μακράν η πιο τζογαδόρικη του κόσμου.
   Οι επενδύσεις έρχονται...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ periopos 08/04/2013 17:11:44

    Το επεξήγησα από κάτω - πιάσανε "τρομαγμένους καραγκιοζηδες" σήμερα, διασπείροντας φήμες.

    ΥΓ. "Επενδύσεις"... "επενδυτών φορολογουμένων" απο την Φινλανδία, Κάτω Σαξωνία, Μεκλεμβούργο Προ-Πομερανία, Τοσκάνη, Εξτρεμαδούρα...

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Uncle Stgm 08/04/2013 16:35:43

   Δηλ. δεν υπάρχει συνωμοσία;

 20. 1kris avatar
  1kris 08/04/2013 13:50:09

  Παντως το καλυτερο ηρθε απο τον Τσιπρα....παραδωστε μας τα κλειδια και φυγεται.αντε τωρα να του πεις κατσε κατω δεν ηρθε η ωρα σου.μα τοσα λαθη σε τοσο μικρο διαστημα.τι πληρωνει ο Σαμαρας που χρωσταει ημαρτον πια.

 21. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/04/2013 15:01:55

  Άς καταλάβουμε κάτι βασικό: Οι τράπεζες δεν μπορούν να πουληθούν τώρα.
  Ο λόγος είναι απλός. Ο ESM βάζει (προς το παρόν, με τα μη εξυπηρετούμενα ν΄ανεβαίνουν) 50 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση. Αλλά η κεφαλαιοποίηση όλων μαζί των τραπεζών είναι σήμερα γύρω στα 1,5 δισ.!!!
  Πώς θα πάρει πίσω ο Μηχανισμός τα λεφτά του (λεφτά φορολογουμένων...), άν "πουλήσει" τώρα; Αστεία ιστορία...
  Σε 5 χρόνια περίπου, θα το ξανασυζητήσουμε.
  Η μετοχή της ΕΤΕ σήμερα κάνει 0,43 ευρώ το κομμάτι. Ο χοντρικός υπολογισμός απλή αριθμητική είναι, απλή μέθοδος των τριών. 50/1,5 = x/0,43
  Για πώληση (χωρίς κέρδος!) θα μιλάμε όταν η μετοχη ΕΤΕ θα ξανανέβει γύρω στα 15 ευρώ το κομμάτι - δηλαδή εκεί που ήταν στο μέσα του 2010.
  Εκτός άν "κουρέψουν" μη ασφαλισμένες καταθέσεις, οπότε θα μπορούν να εισπράξουν και απο αυτές, άρα να πουλήσουν μετοχές και σε ανάλογα χαμηλοτερη τιμή.
  Μερικές φορές, απλά τεχνικά ζητήματα συσκοτίζονται εντέχνως με ανούσιες ψευτοπολιτικές π@π@ριές των ΜΜΕ και των πολυμήχανων πολιτικών που πουλάνε εξυπηρέτηση στους πελάτες...

 22. Ανιψι avatar
  Ανιψι 08/04/2013 15:46:31

  "Ακούγεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Γερμανούς τραπεζίτες για την Εθνική αλλά και από Γάλλους"
  Τι λέ μωρή τσουράπα;
  Αρον αρον δεν πουλήσανε τις τραπεζες, και οχι μονο, και την καναν με ελφρα πήδηματακια οι γαλλοι;
  Μα να μας περνάνε για τελείως μα τελείως Μ..κες;

 23. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 08/04/2013 17:44:43

  Κάτι λείπει απο το παζλ για να γίνει σαφές το παίγνιο...
  Υπάρχει ένα σοβαρό κενό στην πληροφόρηση και εμείς αλλαλάζοντες πανηγυρίζουμε ή βρίζουμε την τύχη μας για 101 λόγους αλλά όχι για το πραγματικό στόρυ της υπόθεσης.
  Εκτός απο τους τραπεζίτες που παίρνουν και τους εξαποδώ που βάζουν το ρευστό για τους υπόλοιπους το θέμα παραμένει εκτός πλαισίου και πληροφόρησης.
  Αν με την ένωση των τραπεζών πριν την ανακεφαλαιοποίοηση τους προκύπτει μια επιβάρυνση κανά δις για μας τους πολίτες που την χρηματοδοτούμε (μια και όλο αυτό περνάει στο δημόσιο χρέος της ελλάδος) γιατί πανηγυρίζουμε?
  Αν είναι τεφαρίκι και εθνικό καθήκον η σωτηρία της γιουρομπάνκ με 500 μύρια, γιατί το αφεντικό δεν τα βάζει να τελειώνουμε?Και αν το αφεντικό τρελλάθηκε τι περιμένουν οι υπόλοιποι?
  Αν με την συνένωση προέκυπτε μια ωφέλεια για ποιόν ήταν? Για τους μετόχους τηε εθνικής, τους μετόχους της γιούρομπανκ ή για μας τους πολίτες?Η αλλαγή στην συγχώνευση για ποιό απο τους παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη επιβάρυνση?

  Πριν αρχίσω να βρίζω ή να πανηγυρίζω μπορεί κάποιος ψύχραιμα να με πληροφορήσει τι συνέβη πραγματικά?
  Μήπως κάποιοι μάγκες θέλησαν να βγάλουν πάλι κέρδος απο την διαδικασία αυτή?Μήπως μερικοί μάγκες "μέτρησαν" πάλι λάθος και μετά θα φταίνε φυσικά οι κακοί γερμαναραίοι?
  Ωρέ μήπως τα δικά μας λαμόγια είναι χειρότερα απο τους εξαποδώ?
  Το ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων και το δούλεμα που τους κάνουμε τους κουτόφραγκους και τα αμερικανάκια είναι εύκολο να το καταλάβω.
  Αυτό με τις τράπεζες δεν μπορώ να το ενοήσω...Πάλι τα δικά μας λαμόγια μοίρασαν μουντζούρηδες στο ΧΑΑος ?Πάλι παίζουν με χαρτάκια?
  Και εμείς αλλαλάζοντες πανηγυρίζουμε την ώρα που αυτοί μετράνε , με το πανταλάκειο ημιχαμόγελο, τα κέρδη ως αλωπεκές σε κοτέτσι με κοτόπουλα?

 24. ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ 08/04/2013 20:35:45

  ΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ.....

  ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
  ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΠΕΖΟΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
  ΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΕΣΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ, ΤΟΤΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΟΝΟ 'ΕΘΝΙΚΗ' ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!!
  ΤΟ ΑΝ ΓΙΝΑΝΕ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ, ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ GOLDEN BOYS, ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΑΙΞΑΝΕ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ.
  ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΣΩΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.

  ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΑ...ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ......ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΑ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ....!!!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ 09/04/2013 15:12:18

   Και η οικονομία είναι εθνική όταν τη ελέγχουν τα ντόπια μη παραγωγικά, παρασιτικά λαμόγια...

 25. Σίμος avatar
  Σίμος 08/04/2013 21:54:21

  Μια παρατηρήση αδαούς:

  Δεν θα έπρεπε η Επιτροπή Κεφαλαιογοράς να αναστείλει την διαπραγμάτευσή των δύο μετόχων? Κάποιοι προφανώς με εσωτερική πληροφόρηση στο 0,10 της Eurobank αγόραζε και πούλησε στο 0,19.

  Η περίφημη Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος και της όλης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί?

  Τι γίνεται με την τριήμερη περισσότερο με επιτροπή εκπροσώπησησης ιδιωτικών συμφερόντων μοιάζει πάρα με εμπειρογνώμονες -τεχνοκράτες.

  Η κυβέρνηση μας τι κάνει για όλα τα παραπάνω...

  Υ.Γ Δεν θα μου φανεί παράξενο να εμφανιστεί ο Σάλλας κια να πάρει και τη Eurobank

 26. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 09/04/2013 12:47:28

  Ευτυχώς που Ευρωπαίοι δεν είναι πλέον κουτόφραγκοι.
  Τόπιασαν το παραμύθι. Την συστηματική κουτοπονηριά της ελληνικής ελίτ και των υποζυγίων της.
  Λαμπρό παράδειγμα το ζήτημα των τραπεζών.
  Αν μάθουν οι κυβερνώντες να κυβερνούν, αλλιών ας παραδώσουν τα κλειδιά στην Τρόικα. Εκτός και τους αρεσει το κρυφτούλι. Αλλά μέχρι πότε θα το παίζουν...;
  Μέχρι πότε θα αντέξουν τις σφαλιάρες;
  Η Τρόικα είναι αποφασισμένοι να τους σφαλιαρίζει μέχρι να συνέλθουν. Μέχρι να συνέλθουμε όλοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.