#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/06/2012 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλέξης ή Αλέκα;του Γιώργου Καραμπελιά

... Από την εποχή της λεγόμενης περεστρόικα και στο εξής –η οποία οδήγησε προς στιγμή, και στην Ελλάδα, σε μια ενοποίηση των άσπονδων εχθρών στον ενιαίο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, το 1988-91–, η κατάσταση μεταβάλλεται. Η Σοβιετική Ένωση και το ανατολικό μπλοκ καταρρέει, το ΚΚΕ αποψιλώνεται από τα πιο σύγχρονα μεσοστρωματικά στελέχη του, και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ συγκροτείται ως ένα νέο μόρφωμα που περιλαμβάνει το εκσυγχρονιστικό ΚΚΕ και το ΚΚΕεσ.  Η Δαμανάκη, ο Λαφαζάνης, ο Αλαβάνος, ο Δραγασάκης, ο νεαρός Τσίπρας προέρχονται όλοι από το ΚΚΕ, το οποίο, στη διάσπαση του 1991, απογυμνώνεται από την πλειοψηφία των μέχρι τότε προβεβλημένων στελεχών του, τα οποία συγχωνεύονται σε ένα νέο μόρφωμα με τους προερχόμενους από το ΚΚΕεσ. – Βούτσης, Παπαδημούλης, Κωνσταντόπουλος, Κουβέλης. Το ΚΚΕ περιορίζεται στους ηλικιωμένους της Εθνικής Αντίστασης –που σταδιακά εκλείπουν–, σε μια περαστική από τις τάξεις του νεολαία –οι Κνίτες έχουν ελάχιστο χρόνο ζωής στο κόμμα– και ένα τμήμα των λαϊκών στρωμάτων, μικρομεσαίων και εργατικών.

Αντίθετα, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ), εκπροσωπεί κατεξοχήν τα μεσαία στρώματα του δημοσιοϋπαλληλικού τομέα, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τα ανώτερα μεσαία στρώματα των ελεύθερων επαγγελματιών –αρχιτέκτονες, μηχανικοί– και κατ’ εξοχήν τους διανοουμένους. Συνέβη δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που είχε συμβεί στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τις λοιπές ανατολικές χώρες. Τα νεαρά διευθυντικά στελέχη της Κομσομόλ και του σοβιετικού κόμματος, οι αίλουροι νεαροί, μεταβλήθηκαν στα νέα ηγετικά στρώματα της μετά την περεστρόικα περίοδο, ενώ στο Κομμουνιστικό Κόμμα έμεινε ο Τζουγκάνοφ, ο Γκίζι και ένα τμήμα των λαϊκών στρωμάτων.

Έτσι και οι διψασμένοι για εξουσία νεαροί κνίτες της δεκαετίας του 1970 και 1980, που κάποτε υμνούσαν το σοβιετικό στρατόπεδο, πείστηκαν πλέον πως θα έπρεπε να επενδύσουν, για το μέλλον τους, μάλλον στις… Βρυξέλλες. Γι’ αυτό και πολλοί από αυτούς προχώρησαν και πέρα από τον Συνασπισμό, περνώντας  στο ΠΑΣΟΚ, όπως η Δαμανάκη, ο Λοβέρδος, ο Ανδρουλάκης ή, προσεκτικότερα, ο Κοτζιάς. Στο ΚΚΕ έμειναν στελέχη μεγαλύτερης ηλικίας και μικρότερων προσδοκιών, αγκιστρωμένα στην αναπαραγωγή του μηχανισμού.

Είναι προφανές, με βάση αυτή την ανάλυση, πού βρισκόταν η δυναμική. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη την περίοδο των είκοσι χρόνων που ακολούθησε, εξέφρασε την αριστερά της παγκοσμιοποίησης σε όλες τις  εκδοχές της: από την πλέον ενσωματωμένη στο σύστημα (καθηγητές πανεπιστημίων, υπεύθυνοι εταιρειών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κ.λπ.) έως την πλέον «αμφισβητησιακή» (οι αριστερίστικες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ).Η τελευταία στρατολογούνταν συχνά από τους γόνους των ενσωματωμένων πατεράδων, αλλά έμεναν και αυτοί πιστοί στις αξίες του κοσμοπολιτισμού και «διεθνισμού».  Γι’ αυτό, εξάλλου, όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ιδιαίτερα στον κομβικό Δεκέμβρη του 2008, επέμεναν στο σχήμα της συμμαχίας Εξαρχείων-Κολωνακίου. Παρότι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε μικρότερα εκλογικά ποσοστά από το ΚΚΕ, ήταν αυτός που έδινε τον τόνο στην αριστερά, ενώ, από την εποχή Αλαβάνου και μετά, αρχίζει να διεκδικεί και έναν αυξανόμενο πολιτικό και όχι απλώς ιδεολογικό ρόλο, ως το think tank του εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου.

Το ΚΚΕ, αντίστροφα, για να μπορέσει να διατηρηθεί και να διασωθεί η γραφειοκρατία του, ήταν υποχρεωμένο να μετακινηθεί σταδιακά από τη νεολαία και τα μεσοστρώματα και να αγκιστρωθεί στα λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό, τα τελευταία χρόνια, έχει μεταβάλει σε κέντρο βάρους της πολιτικής του τακτικής, το ΠΑΜΕ, τις κινητοποιήσεις για θέματα όπως η Χαλυβουργία, το Πέραμα, ενώ υιοθετεί παλιά «αριστερίστικα» συνθήματα του τύπου «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» κ.λπ. Στον βαθμό, δηλαδή, που τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και τα «προοδευτικά» βόρεια προάστια μετακομίζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ –και την ανεξαρτητοποιηθείσα συνιστώσα του, ΔΗ.ΜΑΡ– το ΚΚΕ πραγματοποιεί μία αντίστροφη κίνηση. Εξαιτίας δε του γεγονότος ότι η εργατική τάξη έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, από την αποβιομηχανοποίηση και την είσοδο των μεταναστών, αυτή η φιλεργατική πολιτική εκφράζεται με μια όλο και μεγαλύτερη θεωρητική και ιδεολογική ακαμψία –επιστροφή στον Στάλιν, τον Ζαχαριάδη και τον αριστερισμό της δεκαετίας του ’70.  Η διαφορετική κοινωνική του σύνθεση το κάνει να κρατάει και μια άλλη στάση απέναντι στην κρίση που ζούμε σήμερα. Το ΚΚΕ, έχοντας τη μακρά και πικρή εμπειρία διώξεων, επαναστάσεων και ανατροπών ενενήντα χρόνων, γνωρίζει πολύ καλά πως δεν μπορείς να παίζεις με την επανάσταση, όπως κάνουν οι γόνοι των ανώτερων μεσοστρωμάτων. Γνωρίζει πολύ καλά πως μια καταστροφική επιτάχυνση της κρίσης θα πληρωθεί κατεξοχήν από τα λαϊκά στρώματα – παρότι, αυτά αγανακτισμένα, μοιάζουν να επιλέγουν τη λογική: «αφού έχουμε ήδη καταστραφεί, τι άλλο μπορούμε να πάθουμε». Το ΚΚΕ γνωρίζει ότι μπορούμε να πάθουμε πολύ χειρότερα, ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν ευρώ σε ξένες τράπεζες ώστε να προσδοκούν κέρδη με την επιστροφή στη δραχμή.

Όμως, η ακαμψία του και η ξύλινη γλώσσα του καταστρέφει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει άμεσα και πειστικά μ’ ένα λαό σε αναβρασμό. Έτσι, περιορίζεται στο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να υπενθυμίζει πως το λαϊκό κίνημα δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την εξουσία, άποψη που μοιάζει να είναι ηττοπαθής και να ευνοεί την ακινησία για ένα μεγάλο ποσοστό των αγανακτισμένων.

Η άνοδος του Σύριζα

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή της «αλαβανικής μεταπολίτευσης», μοιάζει να έχει ούριο τον άνεμο. Ήδη από το 2007, από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με τα επαναλαμβανόμενα σπασίματα τραπεζών και καταστημάτων κάθε Πέμπτη, για αρκετούς μήνες, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να προσανατολίζεται από τον παραδοσιακό παρα-σημιτικό εκσυγχρονισμό σε μια νέα αυτόνομη πολιτική. Γι’ αυτό και ο κεντρογενής Νίκος Κωνσταντόπουλος αντικαταστάθηκε από τον απόγονο ενός πολιτικού τζακιού, που είχε θητεύσει στην ΚΝΕ και τις Βρυξέλλες,  τον Αλέκο Αλαβάνο, τον άνθρωπο που εξέφρασε αυτό τον μετασχηματισμό. Τωόντι, μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ, το 2004, και την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε, σταδιακά, να εκφράζει πολύ πιο αποτελεσματικά, την αντιπολίτευση των δημοσίων υπαλλήλων των μεσαίων στρωμάτων και ιδιαίτερα των νεαρών,  απ’ ό,τι το ετοιμοθάνατο και εσωτερικά φθαρμένο ΠΑΣΟΚ: στη διάρκεια των χρόνων 2004-09, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον πρωταγωνιστή της διαμαρτυρίας και φτάνει δημοσκοπικά κάποια στιγμή, το 2008, να υπερκεράσει ακόμα και το ΠΑΣΟΚ.

Τα πράγματα επιταχύνονται μετά την παγκόσμια κρίση του 2008. Το σύστημα του παρασιτικού εκσυγχρονισμού έχει μπει σε αθεράπευτη κρίση, το ΑΕΠ παύει να ανεβαίνει, οι διορισμοί στο δημόσιο φρακάρουν, τα πανεπιστήμια παύουν να προσλαμβάνουν τους αριστερούς διδάκτορες, τα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν επαρκούν πλέον, η ανεργία των νέων αρχίζει να διογκώνεται. Ο Αλαβάνος και η περί αυτόν ηγετική ομάδα αντιλαμβάνεται πως ένας νέος ριζοσπαστισμός διαπερνά τα μεσαία στρώματα –ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες– που δεν μπορούν να αναπαράγονται απρόσκοπτα, όπως κατά την υπέροχη σημιτική εποχή. Έτσι, με αφετηρία τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, μετακινείται προς τα αριστερά, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ενίσχυση των αριστερίστικων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Η πιο ολοκληρωμένη αποτύπωση αυτής της στρατηγικής υπήρξε ο Δεκέμβρης του 2008, όταν, κάτω από την πολιτική ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεδιπλωθεί μια «μηδενιστική επανάσταση», έκφραση του αδιεξόδου μιας παρασιτικής κοινωνίας. Ο Δεκέμβρης του 2008 αποτελεί και την οριστική αφετηρία αυτού του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Η εξουσία βρίσκεται κυριολεκτικά στους δρόμους και η κατάληψή της δεν είναι πλέον ανέφικτη. Απαιτείται απλώς θάρρος και… κατάλληλοι πολιτικοί ελιγμοί. Με επικεφαλής τον Αλαβάνο και μαθητευόμενο αρχηγό τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να πείθεται πως μπορεί δυνητικά να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ ως ο φορέας του πολιτικού κόμματος του «εκσυγχρονισμού», με αριστερότερο, κεϋνσιανό πρόσημο…

Η κρίση θα επιταχύνει τις εξελίξεις και θα επιβεβαιώσει αυτή τη νέα στρατηγική, έστω και αν ο Αλαβάνος έχει παραχωρήσει τη θέση του στον μαθητή του. Το ΠΑΣΟΚ είναι φθαρμένο και διεφθαρμένο μέχρι το μεδούλι και δεν μπορεί πλέον να εκφράσει τα μεσαία στρώματα που οδηγούνται στην καταστροφή. Είχε έρθει η ώρα του Αλέξη. Γι’ αυτό εξάλλου και το πιο μετριοπαθές τμήμα του Συνασπισμού, πιο κοντά ηλικιακά και κοινωνικά στο ΠΑΣΟΚ, θα αποφασίσει εν τέλει να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ και να ιδρύσει τη ΔΗ.ΜΑΡ, κίνηση που επιτάχυνε την «αριστερόστροφη» μετεξέλιξη του υπόλοιπου ΣΥΡΙΖΑ.

«Μακιαβελισμός» ή υπευθυνότητα;

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα στον ελληνικό λαό είναι εάν θα αναλάβει το ρίσκο να αναθέσει την εξουσία στο «οργισμένο ΠΑΣΟΚ», για να… θεραπευθεί οριστικά από την μεταπολιτευτική πασοκίτιδα. Δηλαδή, θα χρειαστεί η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές ή τις επόμενες εκλογές, για να καταδειχθεί πως μία αναδιανεμητική στρατηγική παρασιτικού χαρακτήρα, σε μια χώρα που υποφέρει από την έλλειψη παραγωγής, και περνάει μια σαρωτική κρίση, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ένα καθολικό αδιέξοδο και μια δραματική αποτυχία, με καταστρεπτικές συνέπειες για την ίδια την αριστερά;

Πάρα πολλοί φίλοι μάς καλούν να «δώσουμε μια ευκαιρία» στον ΣΥΡΙΖΑ, με μια οιονεί «μακιαβελική» πρόταση:  για να ολοκληρωθεί η υπέρβαση της μεταπολίτευσης, θα πρέπει να αποκαλυφθεί και ο τελευταίος εκφραστής του, ο Σύριζα, και να αναλάβει την πολιτική εξουσία, έστω και για κάποιους μήνες. Αν θέλαμε να κινηθούμε μικροκομματικά και οπορτουνιστικά, θα μπορούσαμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Επειδή όμως το διακύβευμα δεν είναι το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστραφεί γρηγορότερα στην εξουσία, με «πολιτικά οφέλη» για μας, αλλά η τύχη της χώρας, γι’ αυτό και δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε σε μια τέτοια στρατηγική. Προτιμούμε τον ξύλινο λόγο του ΚΚΕ –διότι εκφράζει, έστω και στρεβλά, τα συρρικνωμένα εργατικά στρώματα του λαού μας– από την πολυπράγμονα κινητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζει τα αεριτζίδικα μεσοστρώματα σε κρίση. Εξάλλου, σύντομα, οι ίδιες οι δυνάμεις που ακολουθούν το ΚΚΕ καθώς και οι αγανακτισμένοι που πείθονται από το ωραίο χαμόγελο του Αλέξη, θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να εγκαινιάσουν μια νέα επώδυνη αλλά αυθεντική πορεία. Όταν υποστηρίζουμε πως ζούμε το τέλος της μεταπολίτευσης, το εννοούμε για όλους. Σ’ αυτές τις εκλογές λοιπόν, πιο κοντά με την παλιά μου συντρόφισσα… Αλέκα. Και για να μιλήσουμε «πολιτισμικά», προτιμούμε τις συνοικιακές καφετέριες και τα σουβλατζίδικα, από τα in μπαρ του Κολωνακίου και των Εξαρχείων.

http://ardin-rixi.gr/archives/6080

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 09/06/2012 12:29:10

  Καταπληκτικό και από καρδιάς το κείμενο του Γιώργου Καραμπελιά! Και φυσικά, όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, συνεπώς τι σχόλιο να κάνεις σε άνα κείμενο που τα ξέρει εν προκειμένω και τα λέει όλα;

 2. NIKOS avatar
  NIKOS 09/06/2012 12:45:08

  Φαήλο ντροπή. Κάνεις αναρτήσεις άρθρων από επαναστάτες κομμουνιστές; Θα σε μαλώσει η φίλη σου η Χριστίνα Σιδέρη, που χειροκροτεί τον Κασιδιάρη. Θα σε μαλώσει και ο Χρύσανθος που φοβάται τους μπολσεβίκους, διαγράφοντας το "αμαρτωλό παρελθόν του". Αλλά είπαμε "Νυν υπέρ πάντων ο αγών" - Να μην είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ (γιατί αν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζηλεύει ο Χρύσανθος που έφυγε από το ΚΚΕ εσ και πήγε στην ΝΔ να μυρίσει εξουσία - τζάμπα να πήγαινε η επένδυση στο LSE;)
  ΥΓ. Πρέπει να είμαι ανίατη περίπτωση μαζοχισμού. Χθες μετά το κατάπτυστο άρθρο περί Αμυρά και Σύριζα είπα δεν θα ξαναδιαβάσω antinews. Σήμερα το πρωί όμως είπα πρέπει να δω την εξέλιξη του πρώην κολλητού του Σαμαρά. Πόσο χαμηλά θα πέσει ακόμα προκειμένου να γίνει διοικητής σε μία ΔΕΚΟ, σε ένα δημόσιο οργανισμό έστω, μετεκλογικά; Γιατί για υπουργό δεν σε βλέπω

  • Factorx avatar
   Factorx @ NIKOS 09/06/2012 12:53:45

   Πάλι συλαμμβάνεσαι άσχετος και φτηνός προπαγανδιστής. Αυτά ποου σας λένε στα αχτίφ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοησίες. Το antinews δεν ανήκει στον Φαήλο, ούτε στον Χρύσανθο, ούτε σε κανέναν άλλο. Ανηκει σε εμένα νομικά και ουσιαστικά σε όσους γράφουν σε αυτό. Εγώ μπορώ να "κόψω" και τον Φαήλο και τον Χρύσανθο όμως. Εσύ τολμάς να αντιμιλήσεις στον Τσίπρα;

   Κατα τα άλλα δεν είσαι μαζοχιστής, εγκάθετος είσαι. Σου (σας) έχει ανατεθεί να απαντάτε στο antinews γιατί από εδώ έχετε πρόβλημα, όχι από τα κανάλια και τις εφημερίδες, οι "δημοσιογράφοι" των οποίων μεφάλωσαν στο πρασινοροζ συστημα

   • NIKOS avatar
    NIKOS @ Factorx 09/06/2012 13:39:30

    Εδώ είναι που είσαι μεγάλο λάθος. Αν έχεις την δυνατότητα να ψάξεις και να βρεις με το e-mail μου (βάζω πάντα το ίδιο) προηγούμενα σχόλια, θα δεις ότι δεν έχω καμία σχέση με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ κλπ. Ευτυχώς, έχω την δυνατότητα να κρίνω χωρίς παρωπίδες. Και χθες με πολύ ευγενικό σχόλιο στην αρχή σου έστειλα την επικύρωση των συνδιασμών της 6ης Μαίου από το Πρωτοδικείο (γύρω στις 17:15). Εσύ όχι μόνο δεν το ανάρτησες αλλά συνέχισες την προπαγάνδα σου για δήθεν υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Να στο πω πιο καθαρά Χέσ...κα για τον Τσίπρα (λαικιστής), την Παπαρήγα (αρτηριοσκληρωτική), τον Κουβέλη (σοσιαλδημοκράτης), τον Βενιζέλο (γαμπρός μεγάλων συμφερόντων), τον Σαμαρά (ΠΟΛ.ΑΝ).
    Για την ΧΑ δεν χρειάζεται να πω εκεί ΦΤΥΝΩ

    ΘΕΛΩ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ.

    Αντιδρώ στα τελευταία άρθρα του antinews επειδή παράγεται εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Ή εμείς ή οι μπολσεβίκοι (αλήθεια είναι ο Τσίπρας μπολσεβίκος; θα τρίζουν τα κόκκαλα του δολοφόνου πατερούλη Στάλιν)

    ΟΧΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑ, ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΕΙΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ, ΦΑΓΗΤΟ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΣΑΜΑΡΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

    • fantomas avatar
     fantomas @ NIKOS 09/06/2012 17:34:29

     Τσάμπα μάγκας γίνομαι και εγώ.
     Το να το παίζεις τάχα πατριώτης με καταγγελίες είναι εύκολο.
     Και ο Λεβέντης (ένωση κεντρώων) το ίδιο κάνει !
     Κάποια συγκεκριμένη πρόταση θα μας πεις ?
     γιατί όλα τα άλλα που λες είναι ωραία και καλά για εκφώνηση λόγου της 28 Οκτώβριου!
     Στο δια ταύτα……. Πρόταση?

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Factorx 09/06/2012 13:56:07

    Και λίγα είπες Φάκτορα. Δε χάνουν θέμα για να βγάλουν χολή και ανοησία...

 3. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 09/06/2012 12:46:28

  Tο ζητημα ειναι οτι προτιματε τον ξυλινο λογο του ΚΚΕ γιατι ειναι ακινδυνος, σε αντιθεση με τον εκσυγχρονισμενο λογο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τρομαζει πλεον τους μεσους αστους.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Μ.Γ 09/06/2012 12:48:57

   Χα χα χα, καλό. Ειδικά ο λόγος του Λαφαζάνη και της Ρόζα θρίβει ...λενινιστικών και τροτσκισικών καινοτομιών

  • tak avatar
   tak @ Μ.Γ 09/06/2012 12:59:01

   Αγαπητέ μου, τι λόγο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι η ιδεολογία του και ποιες οι θέσεις του για τα θέματα της Ευρώπης και της χώρας; Και σε κάθε περίπτωση, ποιος εκφράζει και ποιος εκφέρει αυτό το λόγο; Είναι τυχαίο το ότι ο καθένας λέει ότι του γουστάρει και το ότι σπεύδουν μετά καμιά δεκαριά άλλοι για να τα μαζέψουν; Ποιος είναι αυτός που κάνει κουμάντο; Ο ... Αλέξης; Στο χωριό μου λένε μια παροιμία για την αναντιστοιχία των καπεταναίων με τις γνώμες ή την ευθύνη... "Δώδεκα καπεταναραίοι, είκοσι δυο τσιμπούκια"... Αυτά...

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ Μ.Γ 09/06/2012 12:59:34

   @ Μ.Γ.
   Αλέξης ή Αλέκα.
   Το ΚΚΕ φίλε μου, είναι σαν έναν παππού, που γνωρίζει ότι τα ρεφλέξ του έχουν πεθάνει και οδηγεί με 20 χλμ/ώρα, φοβούμενος το ατύχημα, από πίσω του κόρνες, μούντζες, αλλά αυτός εκεί με 20 χλμ/ώρα. Πιθανότητα ατυχήματος 40%.
   Οι συνιστώσες φίλε μου, είναι σαν έναν νεαρό, που ο πατέρας του μόλις του έδειξε από πού ανοίγει το ραδιόφωνο και νομίζει ότι έγινε Σουμάχερ. Έκλεψε τα κλειδιά και μπαίνει στις στροφές μαλλιοκούβαρα. Πιθανότητα ατυχήματος 100%.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μ.Γ 09/06/2012 13:59:33

   Βέβαια. Οι αριστεροί πράκτορες-προδότες που υπάρχουν στο Σύριζα βρήκαν τον Αλέξη να κρυφτούν από πίσω και να νομίζουν οι αφελείς πως το ΚΚΕ είναι σκληρό και ο Σύριζα προοδευτικός. Ενώ οι συνιστώσες του είναι πιο σκληρές από το ΚΚΕ. Τέτοιες ασυναρτησίες και αντίθετες απόψεις από στελέχη ίδιου κόμματος δεν ξαναγιναν στην σύγχρονη ιστορία μας. Και μετά λέγαμε κολοτούμπα τον Καρατζαφέρη. Αυτοί είναι ολυμιονίκες στην ενόργανη. Δεν τους προλαβαίνεις. Ε, ρε Έλληνα που έμπλεξες με το να πιστεύεις όποιον χαϊδεύει τα αυτιά σου και τον εγωϊσμό σου...

 4. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 09/06/2012 13:51:58

  ΤΩΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: Ο Ελληνικός λαός δεν έχει σε καμιά υπόληψη τα κόμματα και τους πολιτικούς του. Οι περισσότεροι αηδία τους προκαλούν. Ούτε ξαφνικά ο λαός μας έγινε οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής. Τόσα χρόνια τα κόμματα και οι πολιτικοί μας υποτιμούσαν και χρησιμοποιούσαν τον λαό μας για τα δικά τους συμφέροντα. Τώρα ήρθε και η ώρα του λαού μας. Χρησιμοποιεί τα αναξιόπιστα κόμματα μας για τα δικά του συμφέροντα.

 5. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 09/06/2012 14:29:16

  Οι αριστεροί σ´ αυτές τις εκλογές βρισκόμαστε όσο ποτέ τραγικά προ των ευθυνών μας: να παραμείνει στη Βουλή το ΚΚΕ.
  Μια ευθύνη που δεν συγκρούεται με την ευθύνη μας ως πολίτες για το μέλλον της πατρίδας μας. Την συμπληρώνει.

 6. kitsos avatar
  kitsos 09/06/2012 15:17:55

  Ποια ιδεολογια και κολοκυθια με τη ριγανη ?
  Στις 18 Ιουνη ξερετε τι μας περιμενει?
  Ξερετε τι θα κληθει να διαχειριστει ο επομενος?
  Την φτωχεια, την εξαθλιωση και την ολο και αυξανομενη οργη του κοσμου.
  Ειτε με τσιριζα στην κυβερνηση, ειτε στην αντιπολιτευση.
  Ο σωζων εαυτον σωθητω.

 7. Σπορέας avatar
  Σπορέας 09/06/2012 15:39:21

  Ο θείος Βλαντιμίρ Ίλιτς έλεγε:
  Δεν υπάρχει χειρότερος αντεπαναστάτης από τον επαναστατημένο μικροαστό.

 8. Nik avatar
  Nik 09/06/2012 19:10:00

  Think tank της αριστεράς ο Σύριζα; Μάλλον για Septic tank τον βλέπω.

  "υπεύθυνοι εταιρειών ευρωπαϊκών προγραμμάτων" αυτό είναι διαμάντι! Ο Καραμπελιάς τους ξέρει, και ξέρει καταστάσεις και πρόσωπα. Αυτή η φράση το επιβεβαιώνει αφού διασταυρώνεται με προσωπικές εμπειρίες.

  Μελετητές κονδυλιοβόροι, σε συνεργασία με τους "λειτουργούς" σε υπουργεία έφαγαν τον άμπακο από κοινοτικα κονδύλια και σήμερα το Septic Tank έχει το θράσος να μιλά για διαφθορά!

  Θυμάστε τη ρήση του ΓΑΠ περί βιομηχανίας μελετών, ότι παράγουμε αέρα και ελάχιστη ουσία; Είμαστε πρώτοι σε μελέτες στην Ευρώπη. Λοιπόν είμαστε πρώτοι επειδή στον τομέα των μελετών δρουν τα Συριζαίικα τρωκτικά. Στα περιβαλλοντικά θέματα, οι αρουραίοι, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ λύνουν και δένουν. Και το περιβαλλοντικό σήμερα είναι, (κακώς αλλά είναι), ο κύριος μοχλός πίεσης και χειραγώγησης της κοινωνίας.

  Μια σύγκριση στην επίτευξη έργου στα πλαίσια κοινοτικών προγραμμάτων, μεταξύ εδώ και όποιας άλλης χώρας της ΕΕ, θα αναδείξει την βρωμιά των μελετητών και την βορά των κονδυλίων. Αυτοί είναι οι "αριστεροί" του Σύριζα, οι άνθρωποι του Septic tank.

 9. Red avatar
  Red 09/06/2012 19:13:34

  Το κείμενο είναι αρκετά καλό, αλλά, παραδόξως, υιοθετεί σε ορισμένα σημεία μία συριζαίικη μη - διαλεκτική.
  Δεν έχει μεγάλη σχέση με το ΚΚΕ μία φράση όπως "η εργατική τάξη έχει συρρικνωθεί από την είσοδο των μεταναστών". Μπορεί ο κύριος Καραμπελιάς όταν λέει λαός να εννοεί μόνο όσους έχουν ελληνικό DNA, το ΚΚΕ όμως ποτέ. Ούτε βλέπει την εργατική τάξη σαν ψηφαλάκια, για να λυπηθεί που χάνονται ελληνικά ψηφαλάκια, αφού οι μετανάστες δεν ψηφίζουν. Αυτά, το πολύ να τα λέει καμία ΑΚΟΑ, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Το ΚΚΕ έχει λόγους που προτιμά αυτό που λέτε εσείς ξύλινη γλώσσα. Προτιμά την ξύλινη από την κούφια και ψεύτικη. Μέσα στο Κόμμα υπάρχουν ακόμη και διαμαρτυρίες γιατί πχ η Λιάνα δεν χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα.
  Δεν μας ενδειαφέρει να είμαστε ελκυστικοί ως προϊόν. Δεν είμαστε σαμπουάν. Πιστεύουμε βαθιά ότι λέξεις όπως ιμπεριαλισμός, πλουτοκρατία, εργατική τάξη, είναι ότι πιο κατάλληλο για να περιγραφεί αυτό που ζει ο λαός μας σήμερα. Όποιος κουράζεται και θέλει κάτι πιο φρέσκο, μπορεί να αλλάξει κανάλι και να ακούσει Ρουβά ή Τάμτα.
  Δεν γνωρίζω πως ακριβώς θα τα πάει το ΚΚΕ σε αυτές ή σε επόμενες εκλογές. Γνωρίζω απλώς ότι την ψήφο του, καλή η κακή, ο ίδιος ο ψηφοφόρος θα την λουστεί...

 10. Nik avatar
  Nik 09/06/2012 19:20:34

  "ΒΙΒΛΙΑ, ΦΑΓΗΤΟ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ. " και αυτά θα μας το προσφέρει ο Τσιπ και οι συν αυτώ; Πλάκα με κάνεις;

 11. Προφήτης avatar
  Προφήτης 10/06/2012 02:55:17

  Ενδιάφέρουσα προσέγγιση εκλογικής προτίμησης από τον Γ. Κ., μετά την εξαιρετική ανάλυση.
  Γιατί δεν είναι πολύ μακρινο το παρελθόν όπου η "παλιά συντρόφισσα Αλέκα" περιέγραφε συλλήβδην τον "χώρο" που, κατ' αυτήν, περιλάμβανε από αναρχικούς μέχρι πράκτορες της ΚΥΠ σαν "Καραμπελιάδες και σία".

 12. Προφήτης avatar
  Προφήτης 10/06/2012 03:00:00

  Συνέχεια προηγουμένου σχολίου :
  Από το άρθρο εκτιμώ ότι τον Γιώργο Καραμπελιά απασχολεί ενδεχόμενος εκλογικός αποκλεισμός του ΚΚΕ από την επόμενη Βουλή.

 13. Θ avatar
  Θ 11/06/2012 16:51:06

  ο κος. Κασιδιάρης, να ζητήσει έναν χορό απ' την κα. Δούρου, κι η κακιά "λέσβια" να ζηλέψει, που ορέγεται αφράτες. με την κιθάρα του ο κος Τζήμερος να παίξει μιάν ωδή, γραμμένη απ' τον κο. Ψαριανό. δίπλα ο κος. Φαήλος, να δηγιέται στην κα. Ρεπούση , την "ιστορία του Οτσαλάν".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.