#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2012 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ακόμα και ο ... ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αποτύχει ο Σαμαράς!Ακούμε και διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι «θνησιγενής», ότι «δεν θα την βγάλει μέχρι τα Χριστούγεννα», ότι «Βενιζέλος και Κουβέλης τραβάνε το χαλί κάτω από την καρέκλα του Σαμαρά στο Μαξίμου και περιμένουν για να τον ρίξουν» ότι «ο Τσίπρας προβάρει κουστούμι πρωθυπουργού» και άλλα τέτοια .

Πόσο αληθεύουν όλα αυτά; Μπορούν πράγματι να ρίξουν την κυβέρνηση; Ας εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα:

Ενδεχόμενο Πρώτο: Η κυβέρνηση δεν παράγει ουσιαστικό έργο, η Τρόικα κάνει ό,τι θέλει, οι μεταρρυθμίσεις πέφτουν στις κομματικές καλένδες και κάποια στιγμή, πολύ σύντομα, ο Βενιζέλος ή ο Κουβέλης, ή και οι δύο μαζί, βάζουν βέτο στον Σαμαρά. Η κυβέρνηση πέφτει και πάμε σε εκλογές. Τι θα συμβεί είναι αυτονόητο: Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα εξαφανιστούν από προσώπου γης με μονοψήφιο ποσοστό και η εξουσία θα περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Game over. Νέοι κομματικοί σχηματισμοί θα πάρουν την θέση των σημερινών.

Ενδεχόμενο B: Η σταθερότητα της κυβέρνησης διατηρείται και ο Σαμαράς επιτυγχάνει σε αυτό που προσπαθεί να κάνει. Να θέσει δηλαδή σε κίνηση την διαδικασία επανίδρυσης τού κράτους, να επιτύχει την επιμήκυνση και παράλληλα να θέσεις τις βάσεις της ανάπτυξης με μέτρα καταπολέμησης της ύφεσης, της ανεργίας κλπ, κλπ. Στην περίπτωση αυτή έχουμε πάλι δύο ενδεχόμενα:

Πρώτον: Οι κυβερνητικοί εταίροι αντιλαμβάνονται ότι το συμφέρον τους είναι η στήριξη του Σαμαρά και παραμένουν δίπλα του χωρίς πολλές κουβέντες. Έτσι η κυβέρνηση οδηγείται ομαλά και φυσιολογικά (κάποτε) σε εκλογές που θα διεξαχθούν σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα από τις προηγούμενες και θα τις κερδίσει «ο αναμορφωτής της Ελλάδας», Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης θα έχουν δικαιωθεί για την επιλογή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά και θα παραμείνουν ως σταθεροί πόλοι στο νέο πολιτικό τοπίο

Δεύτερον: Οι κυβερνητικοί εταίροι εκτιμούν ότι ο Σαμαράς είναι ο κερδισμένος και κάποια στιγμή εξανίστανται, διαμαρτύρονται, αποσύρουν την στήριξή τους και ρίχνουν την κυβέρνηση. Όμως, στην περίπτωση αυτή ο Σαμαράς θα έχει αποδείξει εμπράκτως στον λαό ότι είναι ο μόνος πού μπορεί και έχει τη θέληση και την πυγμή να «τα αλλάξει όλα» . Ως εκ τούτου ο λαός τον επανεκλέγει πανηγυρικά και, γιατί όχι, με αυτοδυναμία. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Σαμαράς καθίσταται ο απόλυτος κυρίαρχος της νέας εποχής που θα έχει ανοίξει για το πολιτικό τοπίο της Ελλάδας, ως ο μεγάλος μεταρρυθμιστής που έπιασε το τιμόνι σε μια δύσκολη στιγμή και τα κατάφερε πέρα από κάθε προσδοκία. Βενιζέλος και Κουβέλης θα τιμωρηθούν και θα καταποντισθούν.

Με τα προηγούμενα θέλουμε να δείξουμε ότι ναι μεν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, είναι όμως και μονόδρομος και για τον Σαμαρά και για τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους: Ή επιτυγχάνουν και ο καθένας ανταμείβεται αναλόγως της συνεισφοράς του, ή πάνε όλοι μαζί στα ... αζήτητα.

Στην πραγματικότητα είναι όλοι ... ικανοποιημένοι

Τα σενάρια που περιγράψαμε είναι ρεαλιστικά. Και υποδηλώνουν την πολιτική πραγματικότητα πέρα από τις συνήθεις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Επειδή, πέρα από τις κυβερνητικές γκρίνιες και τις αντιπολιτευτικές κορώνες η πολιτική πραγματικότητα έχει ως εξής:

- Στη ΝΔ τα  χαμόγελα περισσεύουν: Ούτε τρία χρόνια μετά το τραγικό 2009 η ΝΔ είναι ο βασικός κυβερνητικός εταίρος και ο Α. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός. Κάποια παράπονα εκ των έσω θεωρούνται διαχειρίσιμα.

- Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συγκυβερνούν με ποσοστά πίσσας σε κανονικά και λάιτ τσιγάρα, με  12% και 6% αντίστοιχα. Σε άλλες εποχές θα αποτελούσαν την ελάσσονα αντιπολίτευση με πλήθος υπαρξιακά κενά, ενώ τώρα έχουν λόγο για όλα…

- Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε αρχηγός  της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εκεί που αγχωνόταν αν θα έμπαινε στη Βουλή, ιδίως μετά την αυτομόληση Κουβέλη. Μάλιστα ευελπιστεί ότι κάποια στιγμή - μετά την κρίση βεβαίως - θα «αλώσει» και τα θερινά ανάκτορα. Μέχρι τότε - και πίσω από τις δημόσιες επικριτικές δηλώσεις - θα εύχεται την μακροημέρευση του Σαμαρά στο Μαξίμου, για να μην γίνει αυτός πρωθυπουργός σε αυτή την τρομακτικά δύσκολη συγκυρία.

- Η ΧΑ είναι στην Βουλή επίσης από το πουθενά, επειδή για λόγους που ανάγονται στην ψυχολογία της μάζας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την οργίλη διάθεση του κόσμου.

- Στο ΚΚΕ είναι κάπως στενοχωρημένοι,  καθώς θα ήθελαν ένα 2% παραπάνω για να αποφύγουν τις επίπονες «αυτοκριτικές» και τις 1917 επιπλέον συνεδριάσεις της κεντρικής επιτροπής για την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος...

- Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έγιναν κόμμα κι αυτοί από το πουθενά.

- Ακόμα και η Ντόρα είναι στην Βουλή του Ιουνίου,  γιατί τον Μάη τα «κουκιά» δεν έβγαιναν ούτε με την μειονότητα…

- Μόνο ο Καρατζαφέρης την πάτησε, αν και ως «παλιά καραβάνα», θα βρει αργά ή γρήγορα τον δρόμο της επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το μόνο που χρειάζεται είναι νέα τηλεοπτικά «νούμερα»...

Είναι δηλαδή όλοι ικανοποιημένοι στο πολιτικό σύστημα της αναπαλαιωμένης μεταπολίτευσης. Και όλοι ποντάρουν στην μακροημέρευση του Σαμαρά ως πρωθυπουργού για να διατηρήσουν τα προνόμια που απέκτησε ο καθένας στο είδος του.

Αν δεν υπήρχε και η Τρόικα στη μέση θα ήταν άπαντες τρισευτυχισμένοι και θα απολάμβαναν τα μπανάκια τους…

Γιατί  η πιθανότητα της χρεοκοπίας είναι υπαρκτή. Και μόνο την Τρόικα ...φοβούνται

Μ.Ο. - Α.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. xp avatar
  xp 28/07/2012 12:53:01

  Πολύ ωραίο σχόλιο.......Βέβαια δεν ξέρει κανένας που θα πάει η βάρκα,γιατί όλα εξαρτώνται από τον άνεμο εξ εσπερίας.Το πιθανότερο είναι το κακό σενάριο ,αλλά ποτέ κανένας δεν ξέρει...

 2. Tyxaios avatar
  Tyxaios 28/07/2012 13:32:29

  Και πως να μην τον στηρίξεις!
  Απόσπασμα από την Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά για την Αγροτική Τράπεζα, στη Θεσσαλονίκη, στις 14 Ιουνίου 2012:
  Η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας που δεν πρέπει να κλείσει...

 3. Γραβατοφορος avatar
  Γραβατοφορος 28/07/2012 14:00:02

  Ποιός ειπε οτι θα αντέξει ως τα Χριστουγεννα.......

  Ολοι μεχρι τη παρέλαση της 28ης Οκτωβρη του δίνουν ζωή........

  Μόνο ο Συριζα τρέμει στην ιδέα να γίνει κυβέρνηση, και μάλιστα τόσο σύντομα........

 4. alex23 avatar
  alex23 28/07/2012 15:26:43

  για το 1 ενδεχομενο..συνεχιζω απο το τελος..εξουσια συριζα, ελλαδα στο ψυγειο, το συριζα διαπραγματευται συμφωνια εξοδου απο την ενωση με υποσχεση για οικονομικη στηριξη για ενα διαστημα..μετα απο λιγες εβδομαδες/μηνες οι κρατικοδιαιτοι που ειχαν κανει το αλμα στο συριζα, το απειλουν ανοιχτα με πτωση αν δεν παραμεινει/επιστεψει μεσα στην ενωση, βλεπωντας πια απο πρωτο χερι οτι αυτα που χανουν ειναι περισσοτερα απο οτι πιστευαν..το συριζα ειτε γινεται 'πασοκ' και τα δινει ολα στην τροικα για να μεινει (ενα μνημονιο παραδοσης των παντων), ειτε το παιζει μαγκας και γινεται της κακομοιρας στους δρομους (εδω παιζει το αμερικανικο σεναριο περι στρατιωτικης λυσης εκτακτου αναγκης)..

  για το 2
  το α ειναι το αισιοδοξο σεναριο και προυποθετει νουνεχεις ηγετες χωρις τεραστιο εγω(σαν του βενιζελου) και σοβαρους 'αξιωματικους' μεσα στην νδ που δεν θα κανουν πολεμο εσωστρεφειας..
  το β ειναι απο ολα, το πιθανοτερο σεναριο για μενα..η αιτια της διασπασης θα ειναι ομως πιο 'ομαλη', γιατι μια εκρηκτικη διασπαση θα αποτρεψει την αποσυσπειρωση του συριζα προς πασοκ και δημαρ και αυτο δεν συμφερει κανεναν απο τους 3..

 5. ΑΠΟΨΗ avatar
  ΑΠΟΨΗ 28/07/2012 15:31:26

  Καλά περιμένετε εσείς με την συνιστώσα του τσύριζα (σε ήπια μορφή), δημαρ και το διαλυμένο πασοκ, να γίνει χωριό.
  Και νομίζετε οτι είναι τόσο κορόιδα οι τροικανοί να πετάνε χρήματα στο πηγάδι;

 6. Louomenos avatar
  Louomenos 28/07/2012 15:33:50

  Αν δεν καταλάβουμε όλοι, ότι οι ίδιοι κ οι ίδιοι τρώνε κ πίνουνε και θέλουν τον αφανισμό και την πραγματική εξαθλίωση μας,
  όλα τα σενάρια είναι πιθανά εκτός από την σωτηρία μας. Ο θεός μαζί μας!

 7. Γιάννης Μ. avatar
  Γιάννης Μ. 28/07/2012 15:40:49

  Μεγάλες αυταπάτες τρέφουν όσοι πιστεύουν ότι Βενιζέλος και Κουβέλης θα στηρίξουν τον Σαμαρία για να βγουν μαζί του κερδισμένοι. Αφού μια ζωή είχαν μάθει να κερδίζουν "κάτω από το τραπέζι". Τώρα θα αλλάξουν; Ήδη οι πάντες χαμογελούν στην ερώτηση : ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο. Γιατί σίγουρα, και κρίμα φυσικά, δεν είναι ο Σαμαράς. Μεταξύ Βενιζέλου και Κουβέλη παίζεται η διακυβέρνηση της χώρας δυστυχώς

 8. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 28/07/2012 15:42:33

  Μην το κουραζουμε πολυ. Ολοι περιμενουμε το ΣΥΡΙΖΑ να μας σωσει και να μας διορισει στο δημοσιο. Και να εχουμε αρχικα τους μισθους που ειχαμε επι Κ. Καραμανλη. Λεω αρχικα, αφου τον Κ. Καραμανλη τον βγαλαμε αχρηστο, αρα σντομα με Αλεξη Τσιπρα στο τιμονι (και ποτε δεν θα νυχτωνει) θα εχουμε ολοι ακομα μεγαλυτερες αποδοχες. ΖΗΤΩ Ο ΣΥΡΙΖΑ , Ο ΑΛ ΤΣΙΠΡΑΣ, Ο ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 9. kotstak avatar
  kotstak 28/07/2012 16:12:52

  Εάν αποτύχει ο Σαμαράς η Ελλάδα θα καταστραφεί.
  Προφανώς και δεν αρέσει αυτό στον Τσίπρα. Δεν θα έχει μείνει κάτι, …για να το καταστρέψει.
  Θα πάει στράφι η προσπάθεια τόσων ετών.

 10. je te connais par la folie terrible du peuple avatar
  je te connais par la folie terrible du peuple 28/07/2012 17:25:06

  πρώτος ο σύριζα δεν θέλει να αποτύχει ο σαμαράς.

 11. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 28/07/2012 18:41:48

  Όποιος θέλει να γίνει εξουσία είτε δεξιά -είτε αριστερά , θέλει να βρει κράτος , και όχι να μαζεύει πτώματα .
  Το ερώτημα είναι ποιο μέρος του κράτους , η ποια πλευρά του ελληνικού λαού θα έχει λιγότερες απώλειες .

 12. Θ.Δ. avatar
  Θ.Δ. 28/07/2012 20:02:56

  Παρ' ολα αυτα η κυβερνηση προσκυνησε τις αριστερες συντεχνιες των πανεπιστημιων καταργωντας ουσιαστικα το νομο πλαισιο που ψηφισαν τα 4/5 των ελληνων βουλευτων και μαλιστα με συνοπτικες διαδικασιες!
  ΣΥΡΙΖΑ+ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ vs ΣΑΜΑΡΑΣ: 1-0
  Γιατι να θελει ο συριζα να αποτυχει ο Σαμαρας?Αφου αρχισαν τα χατηρια μεσω αρβανιτοπουλου!
  Υ.Γ.: Απο χθες πανηγυριζουν ολα τα λαμογια της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης με πρωταγωνιστη τον...Μυλοπουλο!Επαιρνε τηλεφωνα και φωναζε "νικησαμε".

 13. χανια avatar
  χανια 28/07/2012 20:58:40

  Με οικονομικα μετρα 11.6 δισεκατομμυριων και υφεση που θα ξεπερασει για φετος το 10% καταλαβαινεις φανταζομαι οτι στατιστικος το αρνητικο σεναριο ειναι το πλεον πιθανον....

 14. Εύα avatar
  Εύα 28/07/2012 23:59:33

  Πλάκα κάνετε; και βέβαια δε θέλει να αποτύχει..σε ποιον θα κάνει μετά αντιπολίτευση;

 15. abc avatar
  abc 30/07/2012 12:46:09

  Αν μέχρι τον Οκτώβριο η Γερμανία αναγκαστεί να λύσει την κρίση, ο Σαμαράς μάλλον τη γλυτώνει. Αν θελήσει να τη συνεχίσει μέχρι τις Γερμανικές εκλογές το 2013 (άνοιξη?) για να ξαναβγεί η Μέρκελ, τότε το 1ο Σενάριο θα συμβεί υποχρεωτικά (μάλλον θα το επιδιώξει και ο ίδιος ο Σαμαράς για περαιτέρω καθυστέρηση και πάλι μέσω εκλογών).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.