Αιμορραγεί ο σουλτάνος της Τουρκίας
14/03/2014 15:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αιμορραγεί ο σουλτάνος της Τουρκίας

Η εικόνα ενός χαμογελαστού δεκαπεντάχρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του μετά από εννέα μήνες που βρίσκονταν σε κώμα, λόγω κτυπήματος με κάνιστρο δακρυγόνου στο κεφάλι την ώρα που πήγαινε να αγοράσει ψωμί, έγινε αφορμή να κατέβουν για μια ακόμη φορά στους δρόμους και τις πλατείες χιλιάδες τούρκοι πολίτες, προκαλώντας νέο εφιάλτη στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν το «δολοφόνε Ερντογάν». Η απάντηση του Ερντογάν και της κυβέρνησης του ήταν κανόνια καταστολή των διαδηλωτών με κανόνια νερού, και σπρέι από πιπέρι. Και σαν να μην έφτανε αυτό τους αποκάλεσε και τσαρλατάνους που έχουν ως στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση του και να κάνουν κακό στην Τουρκία.

Ο συμπεριφερόμενος ο νέος Σουλτάνος Ερντογάν, δεν έκανε ούτε μια δήλωση για το χαμό του μικρού παιδιού, ούτε εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό που οδήγησε στο θάνατό του.

Οι φήμες λένε ότι μια αιτία μπορεί να είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα στις διαδηλώσεις είναι μέλη της μειονότητας των Alevi η οποία φτάνει τα 20 εκατομμύρια και ακολουθεί μια φιλελεύθερη εφαρμογή του Ισλάμ. Στο παρελθόν ο τούρκος πρωθυπουργός έχει κριτικάρει έντονα τη μειονότητα αυτή με στόχο να ενισχύσει τα ποσοστά του. Στις εκλογές του 2011 είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να γιουχάρουν τον αντίπαλό του Κιλιτσντάρογλου για το γεγονός ότι ήταν μέλος της συγκεκριμένης μειονότητας. Προκαλώντας ακόμη πιο πολύ ονόμασε την υπό κατασκευή τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου προς τιμή του Σουλτάνου Σελίμ του Α’, ο οποίος πρωτοστάτησε στη μαζική σφαγή των Alevi.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν έδειξε κανένα συναίσθημα για το θάνατο του μικρού παιδιού, έχει πλήξει ανεπανόρθωτα και την εικόνα που είχε ως ο ηγέτης που νοιάζεται και έχει αισθήματα.

Πολλοί από τους ψηφοφόρους του αισθάνονται ότι παραπλανήθηκαν και ότι ξύπνησαν μέσα σε ένα εφιάλτη. Η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού, μετά από δεκαετίες κυβερνήσεων ελεγχόμενων από το στρατό και βουτηγμένων στη διαφορά, πίστεψε ότι ένας ηγέτης που συνδύαζε την πολιτική με τη θρησκεία θα ήταν η λύση. Μια λύση που θα αποτελούσε ασπίδα στη διαφθορά και θα έδινε μια νότα ηθικής στην πολιτική ζωή της Τουρκίας.

Δυστυχώς οι αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Πρωθυπουργός και ο στενός κύκλος του είναι μπλεγμένοι στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη νεότερη ιστορία της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα με τέτοιου είδους πολιτικούς όταν βλέπουν ότι φτάνει το τέλος, βλέπει παντού συνομωσίες και συμφέροντα εσωτερικά και εξωτερικά, τα οποία επιθυμούν να εξαφανίσουν τον ίδιο και να ρίξουν την κυβέρνησή του. Η απάντησή του αυταρχισμός με νόμους που έχουν στόχο να ελέγξουν και να εκβιάσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το ιντερνέτ. Που απαγορεύουν τα φιλιά μεταξύ των νέων σε δημόσιους χώρους με κλείσιμο των σχολείων του πρώην συμμάχου του και νυν αντιπάλου του Ιμάμη Γκιουλέν και μια σειρά ενέργειες που μόνο δημοκρατικό ηγέτη δεν θυμίζουν.

Το θέμα είναι για πόσο ακόμα τα σενάρια συνομωσίας και ο αυταρχισμός θα διατηρούν στην εξουσία τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι τοπικές εκλογές της 30ης Μαρτίου είναι προ των πυλών και μια ήττα του Ερντογάν και του κόμματός του, που μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δεν είναι απίθανη. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για τον Σουλτάνο της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση όποια και να είναι η εξέλιξη, εκείνο που πρέπει να εύχεται κανείς εδώ στην Ελλάδα είναι η ομαλότητα να επανέλθει το συντομότερο δυνατό στη γείτονα. Η συνεχιζόμενη αναταραχή και η πιθανότητα ανωμαλίας είναι ότι χειρότερο για την Ελλάδα σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή για την οικονομία αλλά και για το μεγάλο θέμα της Κύπρου.

Τόμας Τζέφερσον

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pythagorean avatar
  pythagorean 14/03/2014 10:51:32

  Τ.Τζ. "Σε κάθε περίπτωση όποια και να είναι η εξέλιξη, εκείνο που πρέπει να εύχεται κανείς εδώ στην Ελλάδα είναι η ομαλότητα να επανέλθει το συντομότερο δυνατό στη γείτονα. Η συνεχιζόμενη αναταραχή και η πιθανότητα ανωμαλίας είναι ότι χειρότερο για την Ελλάδα σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή για την οικονομία αλλά και για το μεγάλο θέμα της Κύπρου."
  ΑΝΟΗΣΙΕΣ. Αυτός ο μύθος που συχνά επικαλούνται αμερικανόδουλοι σημαιοφόροι του ελληνοτουρκικού εναγκαλισμού δεν έχει καμιά ιστορική τεκμηρίωση. Η επιθετικότητα της γείτονος εκδηλώνεται όχι σε περιόδους δικής της αναταραχής και ανωμαλίας αλλά δικής μας. Βλέπε 1922, 1941, 1964, 1974, 1996.

  • Naruto avatar
   Naruto @ pythagorean 14/03/2014 23:17:19

   Η επιθετικότητα της Τουρκίας εκδηλώνεται και σε περιόδους δικής μας αναταραχής αλλά και δικής της. Καλό είναι να έχουμε υπ´ όψιν ότι ο Ερντογαν ναι μεν πετά και καμία απειλή κατά της Ελλάδας αλλά μέχρι εκεί ,αφού ξέρει καλά ότι τυχόν θερμό επεισόδιο θα ενίσχυε τους στρατιωτικούς που είναι οι φανατικοί εχθροί της Ελλάδας αλλά και του ίδιου .

 2. airman avatar
  airman 15/03/2014 10:02:36

  Η ρήξη μεταξύ Ερντογάν-Γκιουλέν σφράγισε την αρχή του τέλους για τον "κουμπάρο". Μάλλον (αποφασίσθηκε ότι) ήρθε η ώρα του Κιλιτσντάρογλου. Από ποιους αποφασίσθηκε; Από τους ίδιους που προκάλεσαν τη ρήξη Ερντογάν-Γκιουλέν.

 3. MCA avatar
  MCA 15/03/2014 23:34:19

  Η ουσία είναι τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερα προβλήματα με τα ποσοστά του ο Ερντογάν. Άρα όλη αυτή η βαβούρα τζίφος. Μόνο με πραξικόπημα θα τον διώξουν.

  • airman avatar
   airman @ MCA 16/03/2014 09:13:40

   Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και μπορεί τα συνολικά ποσοστά του ΑΚΡ να φαίνεται ότι παραμένουν σε "ασφαλή" επίπεδα. Η επιμέρους ανάλυση των ποσοστών ανά περιοχή δημιουργεί όμως συγκεκριμένη "εικόνα" στο "μωσαϊκό" της Τουρκίας. Ήδη δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο (γερμανική εφημερίδα Weser Kurier) "πιάνουν" και "εκπέμπουν" κάποια "σήματα" με αναφορές όπως: " Ένας πολιτικός, ο οποίος διχάζει τόσο πολύ όπως ο Ερντογάν, δεν μπορεί να θεωρηθεί ο ηγέτης όλων των Τούρκων. Ίσως όμως ο Ερντογάν να μην θέλει να είναι ο ηγέτης όλων των Τούρκων, αλλά μόνο των δικών του. Κάτι τέτοιο όμως διχάζει ακόμα πιο πολύ τη χώρα."

   • MCA avatar
    MCA @ airman 16/03/2014 11:46:44

    Το ποιος είναι ο κατάλληλος ηγέτης της κάθε χώρας το αποφασίζει ο λαός της στις εκλογές και όχι ο Ευρωπαϊκός τύπος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.