16/07/2009 10:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αγριεύουν τα πράγματα στο Αιγαίο

Σας το είχαμε πει ότι θα έχουμε ένα δύσκολο εξάμηνο για την εξωτερική πολιτική και ότι τα πράγματα θα αγριέψουν στο Αιγαίο. Σήμερα λοιπόν η υπουργός επι των Εξωτερικών μας κατάλαβε ότι δεν θα είναι και τόσο σοφή κίνηση να πάει στην Άγκυρα και «απέκλεισε να γίνει το ταξίδι μέσα στο καλοκαίρι, επικαλούμενη το βαρύ πρόγραμμά της», ενώ κυκλοφορούν ήδη από το υπουργείο της σενάρια αναβολής της επίσκεψης.

Διαβάστε όμως ένα καλό κείμενο που δημοσίευσε το ΣΦΥΡΑ ΚΑΙ ΑΚΜΩΝ για το τι γίνεται στο Αιγαίο:

Επειδή η Τουρκία είναι συνεπής στην πολιτική της και επειδή έπρεπε να το βγάλει από μέσα της γιατί θα σκάσει, ζήτησε ευθέως συνολική αναθεώρηση του status quo στο Αιγαίο βάζοντας το κερασάκι (κερασιά ολόκληρη) στην τούρτα των παραβιάσεων. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του, ρωτήθηκε -όλως τυχαίως μετά το πάρτι των υπερπτήσεων- για «τους ισχυρισμούς της Ελλάδας επί του εναέριου χώρου στο Αιγαίο».

Ιδού η απάντηση του: «Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί αν οι δύο χώρες θεωρήσουν τους εαυτούς τους μελλοντικούς συνέταιρους και αποδεχθούν ότι πορεύονται προς έναν συνεταιρισμό εντός της ΕΕ… Μπορούμε να συζητήσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα. Εάν υπάρξουν θέματα που δεν θα συμφωνήσουμε, αυτά μπορούν να παραπεμφθούν σε τρίτες πλευρές… Υπάρχει συμφωνία σε κάποια ζητήματα στο Αιγαίο.. σε περίπτωση που εξεταστούν τα προβλήματα αυτά, ένα προς ένα, δεν είναι δυνατόν να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή το σύνολο. Αυτό δεν είναι μόνο η δική μας θέση. Εάν εξετάσετε τη δομή του διεθνούς δικαίου και τις σχετικές με το Αιγαίο διατάξεις του, θα αντιληφθείτε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο αν εξεταστεί στο σύνολό του.»

Για όσους δεν έπιασαν το υπονοούμενο η αναφορά στη «δομή του διεθνούς δικαίου και τις σχετικές με το Αιγαίο διατάξεις του» σημαίνει, σύμφωνα με την Άγκυρα, ότι το Δίκαιο για την Θάλασσα δεν μπορεί να ισχύσει στο Αιγαίο όπως αλλού, (δώδεκα μίλια, υφαλοκρηπίδα νησιών κλπ), διότι, κατά τους Τούρκους πάντα, είναι ειδική περίπτωση, όχι μόνο επειδή έχει νόστιμα ψάρια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, αλλά και επειδή είναι «κλειστή θάλασσα».

Όπως ίσως επίσης θα καταλάβατε ζητά διμερή διάλογο «για όλα», δηλαδή για τις διεκδικήσεις τους:

- «Ωραίο το νησάκι σου, θες να το συζητήσουμε;»
-«Όχι ευχαριστώ»
-«Γιατί είσαι εγωιστής;»
-«Γιατί είναι δικό μου.»
-«Εγώ πάλι και κάτι φίλοι μου που τους ξέρεις έχουμε άλλη άποψη.»
-«Μη χουφτώνεις…»
-«Σε λίγο θα το συνηθίσεις, θα σου αρέσει και θα θέλεις να με βάλεις στην ΕΕ ενώ σε χουφτώνω…»
-«Ντροπή, θα μας παρεξηγήσουν…»

Έχουμε και καμιά – δύο απορίες. Οι «τρίτες πλευρές» στις οποίες αναφέρεται ο φίλος και γείτονας εκπρόσωπος ποιες είναι; Η Χάγη ή κάποια επιδιαιτησία με την ευγενική χορηγία συμμάχων που επίσης προβληματίζονται για το σημερινό status quo στο Αιγαίο; Η «συμφωνία σε κάποια ζητήματα στο Αιγαίο» ποια είναι; Εξ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχει καμία συμφωνία για «ζητήματα στο Αιγαίο», παρά μόνο το θερινό moratorium το οποίο έχουν κάνει στόχο οι Τούρκοι πιλότοι για να εξασκούνται.. Εκτός και αν υπάρχει κάποια συμφωνία που δεν την γνωρίζουμε εμείς και την γνωρίζουν οι Τούρκοι και κάποιοι άλλοι και μας την φυλάνε όλοι μαζί για έκπληξη μαζί με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Greek Rider avatar
  Greek Rider 16/07/2009 11:24:08

  Το ίδιο το διεθνές δίκαιο προτρέπει τις χώρες να τα βρίσκουν μόνες τους πριν πάνε σε αυτό. Και ειδικά σε θέματα δικαίου της θάλασσας και το Αιγαίο τα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα.

  Άλλωστε πολλά από τα δικά μας αυτονόητα δεν στέκουν με βάση το διεθνές δίκαιο.

  Εκτός αν είμαστε έτοιμοι να δίνουμε τα 7πλάσια σε εξοπλισμούς από ότι δίνουμε σήμερα για να υποστηρίζουμε το "δίκαιό" μας. Αν είναι έτσι εντάξει...

  • Ανωνυμος avatar
   Ανωνυμος @ Greek Rider 16/07/2009 21:55:29

   Εκτός αν είμαστε έτοιμοι να δίνουμε τα 7πλάσια σε εξοπλισμούς από ότι δίνουμε σήμερα για να υποστηρίζουμε το “δίκαιό” μας. Αν είναι έτσι εντάξει…


   Εγώ είμαι έτοιμος
   Και οι περισσότεροι Έλληνες επίσης

 2. Anti-anti avatar
  Anti-anti 16/07/2009 11:34:17

  Κάτι τύποι σαν κι εσένα, έκαναν αυτό το μπλόγκ μεγάλο και τρανό προκαλώντας συσπείρωση των απανταχού μεγαλοιδετών, κρυπτο-εθνικιστών και συνομοσιολάγνων, στο άκουσμα τέτοιων μπούρδων. Μπράβο ανόητε. Να πω οτι είπες και κάτι έξυπνο.. Άκυρο και άκαιρο το σχόλιό σου όμως. Φώναξε και όλη την υπόλοιπη παρέα σου να αλείφετε τακτικά βούτυρο στο ψωμί του antinews όλοι μαζί, μέχρι να φτάσει η επισκεψημότητα στο μισό εκατομμύριο μηνιαίως από τις οπαδικές αντεγκλήσεις και να καταλήξετε να κάνετε μάγκες αυτούς που σε όλο τον υπόλοιπο σοβαρό κόσμο έχουν μπει εδώ και δεκαετίες στο περιθώριο.
  Κι όταν μεθαύριο με απροκάλυπτα διεθνιστή πρωθυπουργό (ΓΑΠ) στο προσκήνιο, το συντηρητικό αλλά και πατριωτικό κομμάτι του πληθυσμού νιώσει ξανά μειοψηφία και εξοργιστεί εκ νέου, με την ήδη υπάρχουσα δυναμική που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες στις τάξεις τους –και όχι άδικα- προβλέπω να γίνουν τσουνάμι και να μας παίρνει ο διάολος όλους. Έτσι, κάντε διαδικτυακό τζέρτζελο εξυπνάδων και κοκορομαχιών, να γίνει σιγά-σιγά το «antinews» και οι σχολιαστές του νέο πόρταλ ενημέρωσης όλης της ελληνικής επικράτειας. Είδαμε και πάθαμε τόσο καιρό να περιθωριοποιηθεί αυτό το κομμάτι του πληθυσμού κι εσύ μαζί με άλλους έχετε βαλθεί με τα ανόητα σχόλια και το κλασσικά προκλητικό σας ύφος σε μπλόγκς, φόρουμ και παράθυρα τηλεόρασης, να τους βγάλετε ξανά πρώτη μούρη στην βιτρίνα του δημόσιου λόγου και να τους καταστήσετε «ρομαντικούς πλην τίμιους αγωνιστές υπέρ της Πατρίδος που κινδυνεύει» στα μάτια όλου του μεσαίου χώρου. Τυχαίνει κιόλας πολλές φορές αρκετοί να είναι και πιο ψαγμένοι από εσάς και να χειρίζονται ομορφότερα και πιο πλούσια τον λόγο που αρθρώνουν, ε θα φάτε καλά αν συνεχιστεί αυτή η βιόλα στις οθόνες του λαού.
  Και ύστερα θα σκούζετε επειδή εκκολάφθηκε το αυγό του φιδιού, ενώ τόσο καιρό το κλωσούσατε οι ίδιοι χωρίς να το παίρνετε χαμπάρι. Αντιθέτως είχατε την εντύπωση οτι το αντιμάχεστε κιόλας. Ανόητοι, ε ανόητοι. Άει τράβα τώρα να σπάσεις καμια βιτρίνα και να πετάξεις πέτρες σε κανένα περιπολικό, καιρό έχουμε να ακούσουμε νέα σας.
  Αν είχατε έστω και λίγο μυαλό θα καταλαβαίνατε πως η παρούσα περίοδος επιβάλει στις τάξεις σας σιγή ασυρμάτου. Από «αιτούντες πεισματικά και έντονα λύσεις» για διάφορα ευαίσθητα ζητήματα, καταλήξατε να έχετε στοχοποιηθεί ως υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την ασφάλεια, την συνοχή και την εύρυθμη λειτουργία της χώρας. Σας φτύνει όλος ο κόσμος κι εσείς αντί να ανασκουμπωθείτε και να ψαχτείτε από που σας ήρθε, πουλάτε και ειρωνεία?
  Καλά σας λένε πιόνια ρε.

 3. Factorx avatar
  Factorx 16/07/2009 11:49:59

  Δηλαδή απο όσα κατάλαβα είσαι υπερ του διαλόγου

  • Anti-anti avatar
   Anti-anti @ Factorx 16/07/2009 12:02:48

   Βασικά είμαι υπέρ του να ξέρω οτι όταν απαντάω σε ένα σχόλιο, δεν θα διαγραφεί με αποτέλεσμα η απάντησή μου να μένει ξεκρέμαστη. Για όσους διαβάζουν λοιπόν, αυτό που είπα δεν πάει στον Greek Rider αλλά σε έναν ανώνυμο του οποίου το γελοίο σχόλιο περί "ελληνικού ιμπεριαλισμού" δυστυχώς σβήστηκε. Καλή συνέχεια.

 4. antigrafeas avatar
  antigrafeas 16/07/2009 11:50:13

  Aν μια φορα κατσεις και σου κατεβασουν το παντελλονι,
  την επομενη, θα σου κατεβασουν και το σωβρακο.

 5. antigrafeas avatar
  antigrafeas 16/07/2009 11:57:37

  Ξαναδιαβασε το σχολιο μου, γιατι δεν το καταλαβες.
  Το αντιθετο λεω.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/07/2009 12:13:23

  Iδου η τουρκικη αποψη.
  http://geopolitics-gr.blogspot.com/2009/07/blog-post_7096.html
  Εκεινο που συμβαινει ειναι το εξης : Χρησιμοποιωντας το θεμα της λαθρομεταναστευσης η Ελλαδα προωθει τον παλιο στοχο να καταστησει στην πραξη τα συνορα της συνορα της Ευρωπης και η Τουρκια εντεινει τις παραβιασεις παντος τυπου καθως φοβαται οτι θα χαραχθουν τα θαλασσια συνορα οπως τα θελει η Ελλαδα μεσω FRONTEX.

 7. antigrafeas avatar
  antigrafeas 16/07/2009 12:14:13

  οκ.
  Γιατι τελευταια οι εφιαλτες, βαλανε την μασκα του ειρηνηστη,
  αλλα ο λυκος και με προβια αρνιου, λυκος παραμενει.

 8. Χι avatar
  Χι 16/07/2009 12:18:06

  Η συμφωνία που επικαλούνται, προέρχεται από το κοντινό παρελθόν - ρόδα είναι και γυρίζει.

  Σύμφωνα με αυτή, θα κλειδώσουμε ορισμένες περιοχές στα 9 (ή 10) μίλια, ώστε να μη γίνει "ελληνική λίμνη" το Αιγαίο. Ως παρελκόμενα, η επανεξέταση του οπλισμού μεγάλων νησιών που βρίσκονται κοντά στα μικρασιατικά παράλια (το οποίο θα παρουσιαστεί ως "αφού τώρα δεν μαλώνουμε για τα μίλια αέρος/θαλάσσης, δεν υπάρχει λόγος, σύμμαχοι είμαστε"), η αναδιάταξη σε χώρους διάσωσης και η παραπομπή "αμφισβητούμενων" περιοχών στη Χάγη (όπου εκεί, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να χάσουμε κάτι, αφού οι αποφάσεις είναι πολιτικές).

  Τα παραπάνω, δεν επιδέχονται αμφισβήτηση - αλλά μην περιμένετε να σας στείλω και φαξ.

 9. Χι avatar
  Χι 16/07/2009 12:23:27

  Για τους κρυφοκεμαλικούς, να σημειώσω πως φυσικά έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν στέκονται. Γι' αυτό το λόγο, πρέπει να δράσουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, γιατί είναι με το μέρος μας. Τι θα κάνει η Τουρκία; Θα μας βομβαρδίσει; Δεν την παίρνει.

  Διαβάστε μια ανάλυση ειδικού για την ΑΟΖ:

  infognomonpolitics.blogspot.com/2008/10/m.html

  Και άλλες δύο για την Τουρκία:

  danielpipes.org/6269/does-turkey-still-belong-in-nato

  danielpipes.org/5180/turkey-still-a-western-ally

 10. antigrafeas avatar
  antigrafeas 16/07/2009 12:30:46

  Oι Τουρκοι, εχοντας την πλατη τους καθαρη απο Κουρδους,
  κανουν ολο το παιγνιδι τους τωρα, χωρις να κοιταει
  πισω το κεφαλι τους, με μετωπο ολο δυτικα προς Αιγαιο.
  Η Ελλαδα ηταν και ειναι θεατης των εξελιξεων και τρεχει
  μετα κλαιουσα στας Ευρωπας, να συμμαζεψει τα ασυμμαζευτα.
  Μια ζωη ολα κατοπιν εορτης και βαρεθηκαμε να μετραμε ηττες.

 11. prota-i-ellada avatar
  prota-i-ellada 16/07/2009 12:49:10

  Όσο διαρκεί η κόντρα ΗΠΑ - Ιράν η Τουρκία θα είναι αναβαθμισμένη στα μάτια των αμερικανών και δεν υπάρχει τίποτε που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό.
  Η ουσία είναι να μη κάνουμε το λάθος να εμπλακούμε ούτε σε άσκοπες συνομιλίες ούτε να αρχίσουμε να ψωνίζουμε πάλι αεροπλανάκια.
  Η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα σημαντική και κανένας Τούρκος πρωθυπουργός (ή στρατηγός) δεν θα τολμούσε στα σοβαρά να μας απειλήσει. Η Ε.Ε. είναι για την Τουρκία ένας μακροπρόθεσμος στόχος που δεν μπορούν να απαρνηθούν στρεφόμενοι εναντίον της Ελλάδας.
  Χρειάζεται πολική ψυχραιμία και άστους να κουρεύονται.
  (Το μόνο αρνητικό είναι ότι η ένταση μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα, αλλά αυτό είναι μέσα στους κανόνες του παιγνιδιού, έτσι και αλλιώς, φαντάζομαι).

 12. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 16/07/2009 13:52:17

  Δηλαδή πριν την κόντρα ΗΠΑ-Ιράν η Τουρκία ήταν υποβαθμισμένη;

  Αυτό το επιχείρημα το ακούμε συχνά. Στέκει μερικώς μόνο. Ας μην απολυτοποιούμε τίποτα.

 13. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 16/07/2009 15:00:12

  Θεωρώ ότι η νοοτροπία μας γενικότερα πάσχει σε όλους τους βασικούς τομείς, γεγονός που φαίνεται και στην παρακμιακή εικόνα που μεταδίδουμε. Η νοοτροπία του εύκολου και χωρίς κόπων πλουτισμού και καταναλωτισμού σε συνδυασμό με την προχειρότητα, αλλά και την τάση να θεωρούμε ταυτόχρονα τους εαυτούς μας σπουδαίους, αναπαράγει στη βάση την διαπλεκόμενη νοοτροπία της οικονομικής και πολιτικής κορυφής και το δοτό καθεστώς αποσάθρωσης. Στα κοινωνικά ζητήματα κυριαρχεί η μοιρολατρεία, η απαξίωση, ο μηδενισμός και τα παρατρξιακά στερεότυπα. Στα εθνικά το φαινόμενο εκδηλώνεται περισσότερο πολύπλοκα. Από την μια επιχειρείται η επιβολή του εθνομηδενισμού, ως έκφραση δήθεν μοντέρνας νοοτροπίας. Από την άλλη εγκλωβιζόμαστε σε ένα πατριωτικοφανή βερμπαλισμό, νομίζοντας ότι "σώζωντας" κάποια φραστικά προσχήματα, επιτελούμε εθνικό έργο.
  Το ζητούμενο της εθνικής στρατηγικής μας απασχολεί ελάχιστα και ακόμη σπανιότερα με τρόπο ρεαλιστικό, βαθυστόχαστο, ερευνητικό, χωρίς ανάπτυξη συνδρόμων και με διάθεση προσωπικής προσφοράς.
  Δεν αποσκοπώ να μειώσω μεμονωμένες προσπάθειες, ή και προσφορές που κάποτε αγγίζουν τα όρια συνεπούς αυτοθυσίας. Όμως, όλες οι αγνές ενέργειες επίδειξης και εφαρμογής πατριωτικού φρονήματος, παραμένουν δυστυχώς αναξιοποίητες, όταν δεν υφίσταται με συγκεκριμένο και δυναμικό τρόπο η προώθηση εθνικής στρατηγικής, από τα όποια υποκείμενα.
  Από την περιστασιακή ενασχόλισή μου με τα εθνικά, φρονώ ότι δεν υφίστανται ρεαλιστικές αναλύσεις σε βάθος. Οπωσδήποτε αναπτύσσεται γόνιμος προβληματισμός, τόσο από σελίδες στρατηγικής στο διαδίκτυο, όσο και από περιοδικά στον χώρο της αμφισβήτησης, όπως το Ρεσάλτο, το Άρδην, η Ρήξη κ.α. Τό ίδιο ισχύει για κάποιες μεμονωμένες μελέτες, που εκδίδονται κατά καιρούς, από φιλότιμους συγγραφείς. Δυστυχώς όμως όλα τα ανωτέρω, θεωρώ, ότι απέχουν από το να είναι αρκετά για να θέσουν τα προβλήματα σε συνεκτική βάση, που θα άνοιγε την δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Την επίσημη κρατική δραστηριότητα εξαιρώ από την καταγραφή, ως αδόκιμη. Τα κρατικά ινστιτούτα στρατηγικών μελετών και οι επίσημες δεξαμενές σκέψεις, επανδρώνονται από χαρβαρντοσπουδαγμένους γόνους της "καλής κοινωνίας", στους οποίους έστω και εάν μπορούμε να αναγνωρίσουμε συχνά καλές διαθέσεις, λείπουν τα αναλυτικά εφόδια. Το ίδιο ισχύει και για το διπλωματικό σώμα, όπου οι φωτεινές μορφές αποτελούν μια ισχνότατη εξαίρεση. Κατά καιρούς διειδύουν στις προσπάθειες θεωρητικοποίησης και κάποιοι καόθελητές με ακαδημαϊκούς τίτλους, που στις πλείστες των περιπτώσεων στρέφουν την προβληματική σε μια από το κατεστημένο επιθεμητή κατεύθυνση.
  Μέσα σε εαυτό το πλαίσιο, μοιραία εντάσσεται και η παρέμβαση των μπλογκς. Αναμφισβήτητα αυτά κατά κανόνα εκφράζουν τις πρωτογενείς ανησυχίες της βάσης, επιδιώκοντας να συμβάλουν θετικά στις εξελίξεις. Οπωσδήποτε η ανάπτυξη του διαλόγου, γύρω από τα ζωτικής σημασίας εθνικά ζητήματα, είναι θετική και απαραίτητη. Όμως σύντομα σημειώματα, όσο φιλότιμη αφετηρία και εάν έχουν και όσο μάχιμη διάθεση να αποσκοπούν να διαδηλώσουν, δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν στοιχειωδώς από μόνα τους την ανάπτυξη ενός εθνικού κινήματος σε ρεαλιστική βάση και με χειροπιαστή προώθηση αυτής της θεματολογίας.
  Το συλλογικό φαντασιακό, εγκλωβισμένο από την μια σε μια παλαι ποτέ φρούδα εθνικοφροσύνη του συντηρητικού χώρου, τις ανέξοδες βερμπαλιστικές ατάκες κεντρώων πολιτικών για βυθύσματα του χώρα και τον καλπάζοντα εθνομηδενισμό του κορμού της "μοντέρνας" αριστεράς, αγκομαχεί για μια ουσιαστική διέξοδο. Αυτή όμως απαιτεί εκτός από "μάχιμη" έκφραση - που είναι σχετικά ανέξοδη - βαθύ στοχασμό και πρακτική συνέπεια με έργα.
  Συνεχίζεται...

 14. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 16/07/2009 16:32:21

  Η κατάσταση λειτουργικής αμηχανίας, που διέπει το αναλυτικό όργανο περί τα εθνικά γενικώς, εκδηλώνεται με γλαφυρό τρόπο στα θέματα των Ελληνοτουρκικών διενέξεων, στα οποία επικρατεί μια θεωρητική αγκύλωση διαρκείας. Δεδομένου ότι δεν υφίστανται συνεκτικές αναλύσεις ούτε περί της διαδικασίας ίδρυσης, δόμησης και εξέλιξης του Τουρκικού κρατικού μορφώματος, ούτε ιστορικές προσεγγίσεις, που να φωτίζουν σε βάθος τις Ελληνικές διενέξεις και συγκρούσεις κατά την διάρκεια της ιστορίας. Ελλείψει αυτών των προϋποθέσεων καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η αξιολόγηση της εκάστοτε επικαιρότητος. Στην πορεία καθιερώθηκαν φραστικά στερεότυπα, τα οποία κατά βάση μπορεί να αποδίδουν κάποιες ποιότητες που χαρακτηρίζουν τα δεδομένα, όπως για πράδειγμα η "τουρκική αδιαλλαξία" και ο "τουρκικός επιθετισμός". Ως ανεπαρκή όμως μέσα να φωτίσουν ολόπλευρα και δομικά τις έννοιες στις οποίες αναφέρονται, επιφέρουν αυτομάτως νοηματικούς συνειρμούς, που οδηγούν σε συμπεράσματα, τα οποία θεωρούνται πλέον αυτονόητα, χωρίς να έχει προηγηθεί η δέουσα αναλυτική διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο προκύπτουν ως δήθεν δοδομένες και οι σταθερές αντιμετώπισης μιας κατάστασης. Πέραν της ορθότητός τους ή μη, αναπαράγεται με αυτόν τον τρόπο η αποκρυστάλλωση προκαθορισμένων επιλογών. Με αποτέλεσμα - για την εκπόνηση της στρατηγικής και των επιλογών από πλευράς ιμπεριαλισμού και ανθελληνικών κυκλωμάτων - να μετατρέπεται η Ελλαδική στάση σε προκαθορισμένο και προβλεπόμενο δεδομένο, που εύκολα μπορεί να ενσωματώνεται στα πλαίσια των ανθελληνικών, εξουσιαστικών σεναρίων, που αφορούν την περιοχή.
  Ο ιμπεριαλισμός και οι μεγάλες δυνάμεις ουδόλως ενδιαφέρονται για την βερμπαλιστική μας αυτοϊκανοποίηση, στο βαθμό που ακόμη και το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή, όσο αφορά τον ψυχολογικό παράγοντα, ανά πάσα στιγμή αυτή καθίσταται ανατρέψιμη, με τις εθνικές ταπεινώσεις στις οποίες οι "σύμμαχοι" μονίμως μας επιβάλλουν.

  Όσο αφορά την άμεση επικαιρότητα ισχυρίζομαι τα εξής:
  1. Αντιθέτως προς τις επαναλλαμβανόμενες διαπιστώσεις στα σχόλια και όχι μόνο (που έχουν καταντήσει εδώ και δεκαετίες κουδούνι σε κενό αέρος) ότι ο ρόλος της Τουρκίας αναβαθμίζεται, μετά την επιλογή των ΗΠΑ για ανάδειξη Κουρδικού κράτους και την στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ-Κούρδων-Ισραήλ, ο ρόλος της Τουρκίας υποβαθμίστηκε βάναυσα. Η πλήρης αποτυχία της πολιτικής επέκτασης καταγράφηκε γλαφυρά και στην μη σύσταση του λεγόμενου ισλαμικού τόξου στην περιοχή.
  2. Το επερχόμενο στάτους κβο στην περιοχή αμφισβητεί το υπάρχον παραδοσιακό στάτους κβο της Τουρκίας, που οικοδομήθηκε με βάση τον Κεμαλισμό. Η ταύτιση του Κεμαλισμού με ΗΠΑ-Ισραήλ οδήγησε σημαντικό τμήμα της Τουρκίας στην στήριξη των απογόνων του Χαλιφάτου, ως την κατ' εξοχήν αντικεμαλική πτέρυγα, εξ ου και η ρήξη ισλαμιστών με το πρακτορείο των ΗΠΑ, Εργκένεκον.
  3. Ενώ το μοτίβο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων παραμένει προβληματικό με συνεχείς παραβιάσεις από την μεριά της Τουρκίας, ο Ερντογκάν κάνει μόνιμα κινήσεις καλής θέλησης προς την μεριά της Ελλάδας. Μια εμβάθυνση σε αυτή την έντονα αντιφατική πολιτική, δεν επιχειρείται προς το παρόν για λόγους χώρου και χρόνου.
  4. Η πολιτική του "αναμένεται θερμό καλοκαίρι και δεν συνομιλώ" μοιάζει στημένη. Συνομιλίες δεν σημαίνει κατ' αρχήν υποχωρητικότητα, ούτε συγκαταβάσεις. Η κ. Υπουργός Εξωτερικών οφείλει κατ' αρχήν να πείσει η ίδια ότι δεν οξύνει αυτή το "θερμό καλοκαίρι" κατ' εντολή των ΗΠΑ.
  Η διαγγελθείσα διάθεση να αλλάξει αυτή τομέα δραστηριτήτων προεικάζει σαφώς ύπαρξη γνώσης, ότι ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής καθίσταται στο άμεσο μέλλον πλήρης τριβών. Το ερώτημα είναι από ποιούς και για ποιούς λόγους. Και αποσαφηνίζω στους κ. υπευθύνους, ότι δεν ικανοποιούμεθα πάντες με στερεότυπα.

 15. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 16/07/2009 17:31:26

  Στην παρρησία μας και στην αυτοπεποίθησή μας στοχεύουν. μας προτιμούν ηττοπαθείς και υπερφίαλους...

 16. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/07/2009 19:30:40

  Το καλοκαιρι αν οξυνθηκε δεν οξυνθηκε απο τη Μπακογιαννη μονο αλλα απο τον Καραμανλη και τον εμπιστο υπουργο Παυλοπουλο.
  Αυτοι ειναι που εκμεταλλευθηκαν την κριση λαθρομεταναστευσης (δε λεω οτι τη διευκολυναν κιολας γιατι ειναι πολυ συνωμοτικο) για να φερουν ευρωπαικο ημιστρατιωτικο σωμα στα ελληνοτουρκικα συνορα.Αυτη φυσικα ηταν διαχρονικη επιιδιωξη απο την εποχη του γερου Καραμανλη και την ενταξη στην ΕΟΚ : να μπει ασπιδα η Ευρωπη στα ελληνοτουρκικα.Αυτο μερικως πραγματοποιειται με τη FRONTEX και αυτος ειναι ο λογος εκνευρισμου και αντιδρασης της Τουρκιας που φοβαται οτι θα κατοχυρωθουν σε ευρωπαικο επιπεδο τα θαλασσια συνορα στο Αιγαιο.Σε ρολο γκεστ σταρ ο επιτροπος της ΕΕ Ζακ Μπαρο που μαλλον ειναι ανθρωπος του Σαρκοζυ που ψαχνει να τορπιλλισει την ενταξη της Τουρκιας στην ΕΕ.Ρολο παιζει και ο Μπερλουσκονι που για χαρη του κατεδαφισθηκε ο καταυλισμος των Αφγανων στην Πατρα τρεις μερες πριν την επισκεψη του Καραμανλή στη Ρωμη που για δικους του λογους παιζει το αντιμεταναστευτικο χαρτι.

 17. Publicobserver avatar
  Publicobserver 17/07/2009 13:48:47

  Η Τουρκια σε σχεση με το δικαιο της Θαλασσας αποσκοπουν σε μεριδιο δικαιωματων στον τομεα ερευνας και διασωσης που προ ετων ειχαν σφοδρα αξιωσει λογω υπεροπλοιας μεσων που διαθετουν αλλα και υποστηριξης απο Δυσμας που ειχαν.Φυσικα δεν το εχουν ξεχασει και νομιζω θα επανελθουν... Εχω την εισθηση οτι με την FRONTEX παρουσα με τοσα πολλα μεσα δεν μπορει ισχυροποιησει το παραπανω επιχειρημα και δεν ξερω αν αυτο το σκεφτηκε το ΥΠΕΞ για αντισταθμηση ισχυος ή του βγηκε λογω των μεταναστων(δυσκολο...). Η τελευταια προμηθεια SUPER PUMA εδωσε μια ανασα σε αυτο το θεμα. - Μποτιλια η αναλυση σου πληρης οπως παντα αλλα τι προτεινεις περι του θεματος της Εθνικης Στρατηγικης; Υπαρχουν καποιοι που να αποτελεσουν αρχικο πυρηνα σκεψης;

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ Publicobserver 18/07/2009 01:27:30

   Αγαπητέ φίλε Publicobserver:
   Δεν ζητώ ποτέ εύσημα πληρότητος. Τουναντίον, γνωρίζοντας ότι οι θέσεις που προβάλλω είναι συχνά τολμηρές και επειδή απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η ζωή δεν μπορεί να υπάρχει αφηρημένη ορθότητα σε προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, που να λειτουργεί ξέχωρα από την συγκεκριμένη πρακτική μας και χωρίς αμοιβαία σχέση αλληλοεπίδρασης με αυτή, δεν διστάζω να παραδεχθώ, ότι οι θέσεις που προβάλλω χαρακτηρίζονται από υψηλό ρίσκο. Όχι μόνο όσο αφορά το ενδεχόμενο κόστος, αλλά και όσο αφορά την ορθότητά τους. Η αναζήτηση συνεπάγεται την συνειδητή αποδοχή της πιθανότητας να σφάλουμε. Δεν υπάρχει σοφία από καθέδρας, αλλά το αγώι είναι αυτό που ξυπνάει τον αγωγιάτη. Και μόνο ο συλλογικός διανοούμενος - που ξεπερνάει τα ατομικά όρια του καθενός μας - είναι σε θέση να οδηγήσει σε επιγνώσεις κοινωνικά αξιοποιήσιμες.
   Έχω δηλώσει χωρίς περίφραση στο παρελθόν ότι είμαι (τουλάχιστον προς το παρόν) ένας μοναχικός κάου-μπόυ του διαδικτύου, όπως εκατοντάδες άλλοι. Θεωρώ ότι το ANTINEWS αποτελεί την πλέον γόνιμη πλατφόρμα ζύμωσης, χωρίς να θέλω να μειώσω την αξία και τον ρόλο των πολλαπλών φιλότιμων και δημιουργικών σελίδων στην μπλογκόσφαιρα, που συνθέτουν την σύγχρονη επικοινωνιακή ελπίδα.
   Νομίζω ότι με την ερώτητησή σου πετυχαίνεις το νεύρο του προβλήματος: Και εγώ πιστεύω ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας - ή περισσότεροι - αρχικοί πυρήνες σκέψης. Σκέψης Στρατηγικής. Χωρίς να θέλω να μειώσω την τεράστια προσφορά πάρα πολλών ανθρώπων που μοχθούν περί τα εθνικά, δυστυχώς δεν νομίζω ότι έχει τεθεί μέχρι σήμερα το θέμα της επεξεργασίας μιας Εθνικής Στρατηγικής με συγκεκριμένο τρόπο. Πιστεύω επίσης, ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί να τεθεί ξέχωρα και μεμονωμένα από τα άλλα μεγάλα ζητήματα.
   Αναγνωρίζω, ότι βαθμηδόν επέρχονται κάποιες πυκνώσεις στο πεδίο της μπλογκόσφαιρας, οι οποίες βαθμιαία θα διαμορφώσουν πόλους συγγενείας. Το σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία είναι, ότι αυτοί οι πόλοι δεν θα διέπονται από κάποια ιδεολογική ομοιογένεια, αλλά από κάποια κοινή συναισθηματική νοημοσύνη, δηλαδή κοινές ανησυχίες και αμοιβαία συμπάθεια. Αυτό μπορεί να αποτελέσει την βάση ενός διαφορετικού συσπειρωτικού διαλόγου απέναντι στα καθιερωμένα μοντέλα του παρελθόντος. Χωρίς να σημαίνει ότι όλα αυτά τα μοντέλα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Κάποια παραμένουν λειτουργικά και εξακολουθούν να αποδίδουν σημαντικό έργο. Το νέο μοντέλο που ίσως προκύψει, μάλλον θα έχει στην διάθεσή του για να αξιοποιήσει ένα σημαντικό δώρημα, που ανάγεται στην ίδια την φύση του. Στο ότι δηλαδή η σύγκληση προβλέπεται να είναι ανοιχτή και όχι στη βάση της εκ προοιμίου συνοχής. Σε μια τέτοια περίπτωση η πρόκληση θα συνίσταται στο εάν καταστεί δυνατό να συγκεραστεί μια πρώτη ουσιαστική πλατφόρμα, που να αποτελεί πραγματικά ένα νέο λειτουργικό δεδομένο. Όχι κύρια σαν δέσμη θέσεων, αλλά σαν δομημένη έμπνευση παρέμβασης.
   Είμαστε αναμφίβολα κάτω από την επιφάνεια ένας λαός προβληματισμένος, ανήσυχος, ερευνητικός, με θεωρητικές αναζητήσεις και με αναμφίβολη διάθεση προσφοράς. Νομίζω ότι η βάση μας είναι η καλύτερη δυνατή. Όλα τα στοιχεία και οι συνθήκες για να συντελεστεί η χημική αντίδραση, είναι παρόντα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ο καταλύτης. Σε αυτά τα πράγματα δυστυχώς όμως δεν μπορούν να υπάρξουν βεβαιότητες, διότι το απλό είναι το πλέον πολύπλοκο.
   Όπως έχω υποστηρίξει και παλαιότερα, για να γεννηθεί κάτι, προϋποτίθεται ό έρωτας. Εάν μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον ερωτισμό μας απέναντι στο ζητούμενο, αυτό θα κυοφορηθεί. Πάντοτε ο έρωτας παραμένει όμως μια ανοιχτή πληγή, μια μόνιμη διακινδύνευση. Γιατί η ομορφιά είναι ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.
   Οδηγός δεν μπορεί να είναι άλλος από την επαναστατική επιταγή του Νίκου Εγγονόπουλου ως αναφορά στον Μπολιβάρ:
   "Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας. Στην κοιλιά σου απλώνονται απέραντες οι φυτείες του καφέ".
   Δεν είμαστε λίγοι όσοι θέλουμε. Δεν μένει παρά να επιμείνουμε. Ουσιαστικό δεν είναι το πότε θα σκάσει μύτη το κάρο μέσα από τη λάσπη, αλλά η εμμονή στον ελκυσμό. Και η ευγνωμοσύνη μας απευθύνεται σε αυτούς, που τράβηξαν πολύ τα σκοινιά, γνωρίζοντας ότι δεν θα ζήσουν αυτήν την στιγμή. Διότι η κοινωνική υπευθυνότητα αποτελεί τρόπο πνευματικής επιβίωσης. Το τι υπάρχει ήδη και το τι πρέπει να υπάρξει στο μέλλον, αποτελούν μόνο τακτικά δεδομένα και ζητούμενα. Διότι η Ευθύνη και η Αξιοπρέπεια δεν διχοτομούν τον χρόνο αλλά την συνείδηση.

   • σσσ avatar
    σσσ @ Μποτίλια στο πέλαγος 18/07/2009 08:46:46

    Βλέποντας τέτοια κείμενα του Μποτίλια στο Πέλαγος, σκέφτομαι να ξαναπιάσω μετά από τόσα χρόνια τα βιβλία της Γ' Λυκείου για τις πανελλαδικές. Αν συγκεντρώσω με μία αναζήτηση τα κείμενα που έχει αναπτύξει το τελευταίο χρόνο και τα μελετήσω είμαι βέβαιος ότι θα γράψω 20 στις εξετάσεις. :-)

    Υ.Γ. Δεν υπάρχει καμία διάθεση ειρωνείας σε αυτά που είπα.

 18. theokost avatar
  theokost 17/07/2009 14:01:46

  Καλά τα λέτε όλοι σας, το θέμα είναι ότι δεν μας παίρνουν πλέον στα σοβαρά, θα μπορούσαν αυτοί οι θρασύδειλοι (μεμέτια) να κάνουν υπέρπτηση ή εικονική προσβολή στόχου στο φαρμακονήσι ή οπουδήποτε αλλού αν είχαν απέναντι μια χώρα σοβαρή σαν το Ισραήλ; Θα έκαναν τίποτε αν ήξεραν οτι S-300 (αν δουλεύουν) ή οι αεροπόροι μας θα τους κατέβαζαν σαν μπεκάτσες; αλλά το δούλεμα είναι διαχρονικό Σημίτης (Ιμια) Γιωργάκης Κωστάκης και μην ξεχνάμε την Ντόρα. Εκτός αν σεν είμαστε σε θέση να υπερασπισθούμε τίποτε ή μήπως οι κυβερνώντες ξυπνήσουν όταν τα μεμέτια θέσουν θέμα Εκάλης ή Μυκόνου.

  • occultist avatar
   occultist @ theokost 18/07/2009 00:35:54

   Χεστ-κα για την Εκάλη και την Μύκονο. Την Κοκκινιά, την Δραπετσωνα και το Πέραμα μη τολμίσουν να διεκδικήσουν.

 19. Νίκος avatar
  Νίκος 18/07/2009 12:05:26

  παλι αφαιρεσατε σχολια μου κ.κ. Παραγοντες. Ειδικα αφαιρειτε οσα -οχι παντα βεβαια για να μην κινουνται υποψιες- αναφερονται στον ΓΑΠ, στη Διαμαντοπουλου και σε αλλα νεοταξικα μπουμπουκια.
  Οπως επισης αποσιωπησατε και δεν απαντατε ποτε σε ερωτηματα οπως " γιατι η 17Ν δεν εκτελεσε ποτε ενα " αριστερο" του ΠΑΣΟΚ; "
  Αυτο και μονο δειχνει οτι η χρηματοδοτηση απο διαφορα μερη δημιουργει δυσκολιες. Γι' αυτο μην ξανακουσω για " ανεξαρτητα" ιστολογια ξανα εδω μεσα.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Νίκος 18/07/2009 12:28:42

   χαλάρωσε κ. Νίκο . δεν σου αφαιρέσαμε τίποτα

 20. Νίκος avatar
  Νίκος 18/07/2009 17:51:52

  χαλαρος ειμαι παιδες, ουδεν προβλημα, αλλα δεν βλεπω τα σχολια περι εθνικης τριχοτιλλομανιας και "μη ευρωπαϊκης συμπεριφορας των καρντασιων" που θα ψελλιζει η εθνικη μας αλιτ, οπως και για τον κ. δελαβεκουρα του ΥΠΕΞ. Τελος παντων, καποιοι εκει θυμωσαν, αλλα η αληθεια ποναει. Να δουμε τωρα που θα μπουν στη υφαλοτρυπιδα μας τι θα κανουμε. Αλλα να ανεχονται πτησεις υπερανω κατοικοιμενων νησων, αυτο και αν δεν ειναι, πως το λενε στο αθηναϊσταν; ψυχραιμια. Αχαχαχα!

  Καλο Σαββατοκυριακο σε ολους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.