#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/01/2012 07:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αγγλικό Δίκαιο: μύθοι και αλήθειες

[caption id="attachment_143500" align="alignnone" width="600" caption="(A Passage to India)"][/caption]

Του Κώστα Ροδινού

Ένα από τα ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το περίφημο πλέον PSI,  είναι και αυτό του δικαίου που θα διέπει τα νέα ομόλογα.

Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων, που αναμένεται να δεχθούν μια μείωση της ονομαστικής των έχουν θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων την απαίτηση τα νέα ομόλογα να διέπονται όχι από το ελληνικό, αλλά από το αγγλικό δίκαιο.

Γιατί θέλουν αγγλικό δίκαιο;

Γιατί τέθηκε στο τραπέζι το αίτημα αυτό;

Προφανώς οι ομολογιούχοι φοβούνται μια μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία θα απομειώσει ακόμα παραπάνω ή και  (σε έσχατη περίπτωση) θα διαγράψει , τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους.

Θεωρούν, επομένως, ότι το αγγλικό δίκαιο τους  προστατεύει από μια τέτοια ενέργεια παρέχοντας μεγαλύτερη «ασφάλεια δικαίου». Και σε μια αφερέγγυα χώρα, με το ενδεχόμενο της πτώχευσης πάντα ανοικτό, η «ασφάλεια δικαίου» είναι λογικό ζητούμενο.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι σε περίπτωση πτώχευσης της χώρας ή αθέτησής των υποχρεώσεών της,  οι ομολογιούχοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια της αλλοδαπής και να αποκτήσουν εκτελεστούς τίτλους για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ό,τι μπορούν να προβούν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου.

Ισχύουν, όμως, όλα αυτά;

Κατ’ αρχήν   η δανειακή σύμβαση του  Μαΐου του 2010, που υπέγραψε η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο.  Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη εκδώσει περί τα 20 δις ευρώ στο Αγγλικό δίκαιο.

Το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης

Δεύτερον, ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα πτωχεύει και οι δανειστές μας προσφύγουν εναντίον  μας στα δικαστήρια της Μ. Βρετανίας για να  αποκτήσουν  εκτελεστούς τίτλους προς  ικανοποίηση των απαιτήσεων τους.  Και  έρχονται στην Ελλάδα για να …εκτελέσουν. Ποιο δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης θα ισχύσει;

Προφανώς το ελληνικό. Δεν μπορείς εντός της ελληνικής επικράτειας να προβείς σε αναγκαστική εκτέλεση με άλλο δίκαιο.

Ερώτηση: Το  ελληνικό δημόσιο έχει τρόπο να αμυνθεί σ’ έναν εκτελεστό τίτλο, ας πούμε,  ενός δικαστηρίου του Λονδίνου; Μπορεί να αποκρούσει αυτήν την απαίτηση;

Ουδείς εμποδίζει την Κυβέρνηση της Ελλάδος να κάνει κάτι πάρα πολύ απλό: εισάγει στη βουλή και ψηφίζει ένα νόμο, ενδεχομένως από το σύνολο της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος προβλέπει ότι: «Προσφυγές των κατόχων ελληνικών ομολόγων, που απεκτήθησαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του μνημονίου,  στα Ελληνικά δικαστήρια εναντίον του Ελληνικού κράτους, σε περίπτωση  αθέτησης  πληρωμών,  κηρύσσονται απαράδεκτες»!

Γιατί; Γιατί απειλείται η υπόσταση του ελληνικού κράτους!

End of the story!

Οι ομολογιούχοι θα μείνουν στα χέρια τους με τον τίτλο της αναγκαστικής εκτέλεσης!

Μπορεί να αμυνθεί η χώρα;

Ας  προεκτείνουμε λίγο την υπόθεση εργασίας.

Ας υποθέσουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ψηφίζει τέτοιο νόμο και το τάδε  Hedge Fund  που έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα, προσφεύγει στα Αγγλικά δικαστήρια, κερδίζει εκτελεστό τίτλο για την απαίτησή του και στη συνέχει έρχεται στην Ελλάδα για εκτέλεση. Το ελληνικό δημόσιο αδιαφορεί. Το Hedge Fund επιλέγει και δεσμεύει την έκταση  του  πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό, προκειμένου να αναγείρει τουριστικά συγκροτήματα.

Ποιος  μπορεί να αποτρέψει την Ελληνική Κυβέρνηση, την επόμενη ημέρα, να ετοιμάσει ένα Προεδρικό Διάταγμα που θα απαγορεύει τη δόμηση στη συγκεκριμένη έκταση; Ουδείς!  Και όχι μόνο αυτό, αλλά   να την χωροθετήσει ως πάρκο αναψυχής; Τι θα κάνει ο νέος …ιδιοκτήτης;

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι το ως άνω Hedge Fund δεν έρχεται στην Ελλάδα για να ικανοποιήσει την απαίτησή του, αλλά πηγαίνει στις …ΗΠΑ και αποφασίζει να κατάσχει, λέμε τώρα, το κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Είναι εύκολο;

Παραίτηση από τις ασυλίες

Στις ΗΠΑ  ισχύει  η Foreign Sovereign Immunities Act of 1976. Τι προβλέπει; Πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων, που αναφέρονται ρητώς, είναι σχεδόν αδύνατον να εκτελεστεί απόφαση εναντίον μιας ανεξάρτητης χώρας.

Ναί αλλά, αν η  Ελλάδα παραιτηθεί από την ασυλία υπέρ των δανειστών της;

Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή;

Για την περίπτωση αυτή υπάρχει νομολογία στις ΗΠΑ  από την χρεοκοπία της Αργεντινής. Ειδικότερα, τα  Hedge Funds NML Capital, Ltd. and EM Ltd., απέκτησαν στη δευτερογενή αγορά ομόλογα της Αργεντινής. Μετά την  πτώχευση της, προσέφυγαν στα δικαστήρια της Νέα Υόρκης ζητώντας εκτελεστικό τίτλο σε βάρος της Αργεντινής με το επιχείρημα ότι η χώρα  είχε παραιτηθεί από το δικαίωμα της ασυλίας. Κέρδισαν την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, αλλά  η υπόθεση ανατράπηκε στο δεύτερο.

"U.S. Court of Appeals Rules Argentine Central Bank Reserves Immune from Attachment and  Execution"

Να σημειωθεί ότι η δευτεροβάθμια  απόφαση  εκδόθηκε  τον Ιούλιο του 2011. Η Αργεντινή πτώχευσε τον Δεκέμβριο του 2001!

Ας εξετάσουμε  και ένα άλλο ενδεχόμενο. Οι  κάτοχοι ελληνικών ομολόγων αποφασίζουν να κατάσχουν εις χείρας τρίτων, τις επιχορηγήσεις που δικαιούται η χώρα μας από την ΕΕ. Το μερίδιό μας από το ΕΣΠΑ για παράδειγμα. Κατ’ αρχήν δεν ξέρω αν είναι εφικτό.  Όμως, αυτό μπορεί να γίνει και αν ακόμα τα ομόλογα τα διέπει το ελληνικό δίκαιο!

Η βιωσιμότητα του χρέους

Ερώτημα: Δηλαδή συμφωνείς  με την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο Αγγλικό δίκαιο;

Όχι!  Προτιμώ η Ελλάδα να είναι μια φερέγγυα χώρα, την οποία να εμπιστεύονται οι δανειστές της και τα ομόλογά της να τα διέπει το ελληνικό δίκαιο. Αυτό επιβάλλει η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία της χώρας.

Επίσης, δεν θεωρώ ότι το PSI  ήταν μονόδρομος και ούτε θα είναι «μάνα εξ ουρανού». Προφανώς θα  έχει  δυσμενείς επιπτώσεις στο κύρος της χώρας, ενώ θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες τόσο στα ασφαλιστικά μας ταμεία, όσο και στο τραπεζικό μας σύστημα (βλ. Μια άλλη, βιώσιμη, πρόταση για το PSI)

Όμως, από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στη διαδικασία του PSI,  το  ζητούμενο να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο χρέος.

Τι θα καθορίσει αν το χρέος είναι βιώσιμο;

Πρώτον, το ύψος του επιτοκίου και δεύτερον, η χρονική διάρκεια αποπληρωμής των νέων ομολόγων.

Αν το επιτόκιο είναι πέριξ του 3% και η διάρκεια των ομολόγων εκτείνεται σε βάθος 30ετίας, θα πρόκειται για μια αποδεκτή συμφωνία.

Όμως, αν το επιτόκιο είναι πάνω από το 4% τότε η συμφωνία  για το PSI είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας και η χώρα αναλαμβάνει υψηλό ρίσκο.

Συμπέρασμα 

Και το δίκαιο... του Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας να ήταν εφαρμοστέο, την Ακρόπολη το ... Αιγαίο και τα πολεμικά συστήματα της Ελλάδας δεν μπορεί να τα κατασχέσει κανένας.

Για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε με το αγγλικό, ούτε με οποιοδήποτε άλλο ξένο δίκαιο δεν μπορεί να διαταχθεί κατάσχεση ακινήτου του ελληνικού δημοσίου στην Ελλάδα. Μόνο τα ελληνικά δικαστήρια μπορούν να διατάξουν κάτι τέτοιο και προϋπόθεση για την αναγνώριση και την εκτελεστότητα  της απόφασης είναι να μην αντίκειται στην εθνική δημόσια τάξη και σε βασικές συνταγματικές αρχές.

Όσο για τις ...παραλίες και τα πολιτιστικά μνημεία, αυτά είναι αδύνατον να πωληθούν. Η μόνη περίπτωση για να γίνει αυτό είναι εμείς οικειοθελώς να τα πουλήσουμε, αλλά το απαγορεύει ρητά το Σύνταγμα.  

 Οι ΔΕΚΟ μπορούν να πωληθούν ως εμπορική περιουσία του κράτους (μετοχές). Το θέμα είναι όμως πως μπορεί να παρακαμφθεί στην περίπτωση αυτή η εγχώρια νομοθεσία (που απορρέει μάλιστα και από το κοινοτικό δίκαιο) περί προστασίας μετοχών.

Η κτηματική περιουσία, ναι μπορεί να πωληθεί. άλλο θέμα βέβαια το αν αποτελεί... απιστία σε βάρος του δημοσίου, αν πωληθεί σε εξευτελιστική τιμή.

 

Πηγές:

http://untreaty.un.org/ilc/texts/instruments/english/conventions/4_1_2004.pdf (άρθρα 2,, 7, 10, 15-16, 18-21)

http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Word/074.doc (άρθρα 2, 7 και 26)

Γιώργου Καισάριου: «Η φούσκα του Αγγλικού Δικαίου»

http://www.market-talk.net/index.php/id/10721

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 19/01/2012 08:09:59

  κ.Ροδινέ μας προετοιμάζετε για κάτι:

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ Αντάμ Παπαντάμ 19/01/2012 18:01:28

   Δηλαδή δεν μπορεί να γίνει μια συζήτηση για το τι ισχύει και τι δεν ισχύει, πέρα από φωνές και συνθήματα; Είπαμε να δούμε τι γίνεται πρακτικά με το θέμα. Παίρνει την Ακρόπολη η Ελισάβετ; Όχι.

   Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι το τι πρέπει να έχει συμβεί για να χρησιμοποιήσουν οι πιστωτές μας το αγγλικό δίκαιο. Πρέπει να έχουμε αρνηθεί στο μέλλον να τους πληρώσουμε το κουρεμένο χρέος. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει, αν το επιτόκιο δείχνει βιώσιμη πορεία. Αν εγώ βγάζω 100 και μπορώ να δίνω 30, τι με νοιάζει αν εσύ θέλεις να υπογράψουμε ακόμη και στο δίκαιο της... Ανταρκτικής; Πάλι 30 θα δίνω μέχρι να εξοφλήσω.

   Μην ξεχνάμε πως λόγω της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου, το ΑΕΠ μας πιάνει πάτο φέτος. Ο θεωρητικός στόχος είναι χρέος προς ΑΕΠ στο 120% το 2020. Το ΑΕΠ βρίσκεται στον παρανομαστή και επειδή μόνο να ανεβεί πλέον μπορεί, η ταυτόχρονη μείωση του χρέους θα βοηθήσει ακόμη και στο να ξεπεράσουμε το στόχο. Αρκεί να ακολουθηθεί αναπτυξιακή πολιτική, όχι βλακείες με μειώσεις μισθών και συντάξεων, που θα ρίξουν κι άλλο την κίνηση χρήματος.

   • Κατερινα avatar
    Κατερινα @ Δήμος 19/01/2012 18:33:31

    εξαιρετικα λυπαμαι για την απλουστευτικη λογικη σου Δημο μου!
    δεν συναδει με το επιπεδο του σαιτ.
    "Αν εγώ βγάζω 100 και μπορώ να δίνω 30, τι με νοιάζει αν εσύ θέλεις να υπογράψουμε ακόμη και στο δίκαιο της… Ανταρκτικής; Πάλι 30 θα δίνω μέχρι να εξοφλήσω."
    και αν ας πουμε σπασεις το ποδι σου και δεν μπορεις να πας στη δουλεια να βγαλεις χρηματα ωστε νε ξεπληρωσεις?
    ο δικηγορος στην ... Ανταρκτικη θα σε βαλει στο... ψυγειο μεχρι τελικης σου εξοντωσης. ενω ο φουκαρας ο ελληνας κατι ποιο επιεικες θα εχει υπ' οψιν του!

    • Δήμος avatar
     Δήμος @ Κατερινα 19/01/2012 20:26:08

     Αν σπάσεις το πόδι σου και δεν μπορείς να πας στη δουλειά, υπάρχουν σχετικές προβλέψεις. Μην ανησυχείς, η Ελλάδα θα έχει νομικά εργαλεία με οποιοδήποτε δίκαιο. Το επιτόκιο είναι αυτό που - πρέπει να - μας καίει.

     • Κατερινα avatar
      Κατερινα @ Δήμος 19/01/2012 20:52:29

      αφου καθησυχαστηκα περι του δικαιου λοιπον, ποιο υψος επιτοκιου θεωρειται βιωσιμο?

     • Δήμος avatar
      Δήμος @ Κατερινα 20/01/2012 02:37:57

      Χονδρικά, μέχρι 4%. Για να έχεις μια γενικότερη άποψη, αυτή τη στιγμή, τέτοιο περίπου επιτόκιο έχει η Αυστραλία και το Βέλγιο.

     • Κατερινα avatar
      Κατερινα @ Δήμος 20/01/2012 11:39:07

      επειδη Δημο μου η ερωτηση μου δεν ηταν ερωτηση αγνοιας, σε πληροφορω οτι το 4% ειναι υψηλοτατο. 2.5%- 3% που ζητα το ΔΝΤ και η Μερκελ ειναι αυτο που μας συμφερει. Συγκρισεις με Αυστραλια και Βελγιο ειναι ουτοπικες!
      Σε καθε περιπτωση διαβαστε και αυτα που λεει ο κακοφωνιξ, οσο αρνητικα και αν ακουγονται. Στηριζουμε τον προεδρο με τα μπουνια, αυτο δεν σημαινει οτι δεν βλεπουμε την καταστροφη που πλησιαζει!!!

     • Δήμος avatar
      Δήμος @ Κατερινα 21/01/2012 01:55:18

      Έγραψα για το όριο, το οποίο θα βγει και από τις μελέτες που γίνονται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις. Όταν θα γίνουν οι ανακοινώσεις, θα διαβάσεις για ένα αρχικό χαμηλό όριο, το οποίο θα εξυπηρετήσει επικοινωνιακούς σκοπούς και θα κυμανθεί χονδρικά μέχρι τα επίπεδα που είπα. Από εκεί και πέρα, το Βέλγιο αναφέρθηκε διότι είχε ένα μεγάλο πρόβλημα χρέους και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του με ανάλογα επιτόκια στα δεκαετή.

      Καμιά καταστροφή δεν θα έρθει, δεν αφήνουμε τη χώρα μας, θα παλέψουμε και θα τη φτιάξουμε καλύτερη.

    • Αδέξιος Δεξιός avatar
     Αδέξιος Δεξιός @ Κατερινα 19/01/2012 20:57:01

     Μια χαρά τα λέει ο Δήμος!

   • Γ ΣΠΥΡΟΥ avatar
    Γ ΣΠΥΡΟΥ @ Δήμος 12/02/2012 19:44:10

    Την παίρνει και την πάει Βόλτα. Στη συνέχεια δεν έχει το ΚΚΕ που να κρεμάσει τα πανό της επαναστασης και τότε ποιος μας σώζει.

   • Νεόφυτος Θεοδωρίδης avatar
    Νεόφυτος Θεοδωρίδης @ Δήμος 16/01/2013 20:46:23

    Η μισή αλήθεια είναι όπως γράφεται παραπάνω δλδ
    ......ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα πτωχεύει και οι δανειστές μας προσφύγουν εναντίον μας στα δικαστήρια της Μ. Βρετανίας για να αποκτήσουν εκτελεστούς τίτλους προς ικανοποίηση των απαιτήσεων τους. Και έρχονται στην Ελλάδα για να …εκτελέσουν. Ποιο δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης θα ισχύσει;
    -Προφανώς το ελληνικό. Δεν μπορείς εντός της ελληνικής επικράτειας να προβείς σε αναγκαστική εκτέλεση με άλλο δίκαιο.
    -Το υπόλοιπο της αλήθεια είναι παρακάτω ( κανένας δεν λέει ψέματα απλά δεν λέει την αλήθεια )
    --------ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ------

 2. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 19/01/2012 08:22:25

  Με τον ορυκτό πλούτο τι θα γίνει?

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 19/01/2012 17:19:29

   Με τον ορυκτό πλούτο;
   Τίποτα δεν θα γίνει!
   Τον έχουμε δεκαετίες και ....κοιμάται!

   • Κωσταντινος Π. avatar
    Κωσταντινος Π. @ Αδέξιος Δεξιός 19/01/2012 17:35:20

    τωρα ομως που ξυπνησε μετα το εγερτηριο της Κυπρου?

   • Γ.ΣΠΥΡΟΥ avatar
    Γ.ΣΠΥΡΟΥ @ Αδέξιος Δεξιός 12/02/2012 21:08:59

    Ολοι οι απελπισμένοι και συνάμα ηλίθιοι στηρίζουν τη ζωή τους στο λαχείο που θα τύχουν, το θησαυρό που θα βρούν, thn κληρονομια που θα πάρουν κλπ. Να δουλέψουν ούτε σκέψη. Αυτό είναι η ερμηνεία της συζήτησης για τον ορυκτό πλούτο. Αλλοι παίρνουν ναρκωτικά για να ξεφύγουν απο τη μιζερη πραγματικοτητά τους, εμείς κτίζουμε ένα φανταστικό κόσμο και ζούμε σε αυτόν σαν να ναι αληθινός. Είναι και αυτός ένας τρόπος.

    • ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
     ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ @ Γ.ΣΠΥΡΟΥ 13/02/2012 12:43:03

     Τους Κύπριους σε ποιά κατηγορία τους εντάσσεις στους τεμπέληδες ή στους ηλίθιους?

     • Γ.ΣΠΥΡΟΥ avatar
      Γ.ΣΠΥΡΟΥ @ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 13/02/2012 19:42:31

      Οι Κύπριοι βρήκαν στο υπέδαφος τους Φυσικό Αέριο και μπήκαν στη διαδικασία εκμετάλλευσής του.
      Εμείς εξαγοράζουμε την απελπισία μας με τη "βεβαιότητα" υπαρξης ωκεανών πετρελαίου και αερίου.
      Κανε μια προσπάθεια να δεις τη διαφορά.

 3. Γιάννης avatar
  Γιάννης 19/01/2012 08:48:42

  Φυσικά και μας προετοιμάζει για κάτι. Για άλλη μία "κολοτούμπα" προφανώς.Όσο για το τι επιτρέπει και τι όχι το σύνταγμα,το είδαμε 2 χρόνια τώρα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιάννης 19/01/2012 09:00:33

   Εσείς τώρα κάνετε δίκη προθέσεων...
   Οταν περιγράφουμε μια κατάσταση δεν σημαίνει ο,τι μας αρέσει ή συμφωνούμε.

   • amt avatar
    amt @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 10:43:24

    "Ποιος μπορεί να αποτρέψει την Ελληνική Κυβέρνηση, την επόμενη ημέρα, να ετοιμάσει ένα Προεδρικό Διάταγμα που θα απαγορεύει τη δόμηση στη συγκεκριμένη έκταση; Ουδείς! Και όχι μόνο αυτό, αλλά να την χωροθετήσει ως πάρκο αναψυχής; Τι θα κάνει ο νέος …ιδιοκτήτης;"

    Με συγχωρείτε είναι συλλογιστική σοβαρού άρθρου αυτή;;
    Γνωρίζετε πόσα νομικά όπλα έχει στα χέρια του ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που αναφέρεται παραπάνω;; Άπειρα. Δεν θα μπω όμως σ'αυτή τη συζήτηση γιατί είναι παραπλανητική. Όπως όλοι κατάλαβαν προλειαίνετε το έδαφος (με παρότρυνση της Συγγρού) για το τετελεσμένο. Έγιναν μερικές ακόμα προσπάθειες από δω να απενοχοποιηθεί το αγγλικό δίκαιο. Βάλτε το στο νου σας καλά: δεν τρώμε πλέον κουτόχορτο !! ΤΕΛΟΣ Αν ο Σαμαράς έχει επιλέξει να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, δικαίωμά του. Δικαίωμα δικό μας όμως να κρίνουμε ότι φάνηκε εντελώς κατώτερος των προσδοκιών μας και των περιστάσεων και να πράξουμε ανάλογα στις εκλογές.-

    • TELMA avatar
     TELMA @ amt 19/01/2012 13:29:14

     Διαβαζοντας το αρθρο του κ.Ροδινου καταλαβα πως τετραγωνιζετε ο κυκλος.....

     Λοιπον κυριοι,πρεπει να καταλαβετε οτι δεν ειμαστε σαν τους γελοιους ψηφοφορους του Πασοκ που πανηγυριζανε οταν βγηκε ο Gap,στο γνωστο βιντεο που ολοι ειδαμε και γελαγαμε......

     Και με το μνημονιο,και με τη πατριδα δεν γινετε...και να περασω το ποταμι και να μη βραχω παλι δε γινετε.....
     Αχυρο δεν τρωμε,ουτε θα δωσουμε 2η ευκαιρια στον κ.Σαμαρα....

     Τωρα θα μας δειξει τις προθεσεις του...ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ PSI ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ.

     • factorx avatar
      factorx @ TELMA 19/01/2012 13:47:09

      Μάλλον σαν τους γελοίους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ μου μοιάζεις. Και κάτι του ΛΑΟΣ που επειδή ο Καρατζαφέρης κόλησε στο μέτωπό του την ταμπέλα "πατριώτης" έσπευδαν και τον χειροκροτούσαν και τον ψήφιζαν. Και το ίδιο κάνουν και μερικοί δήθεν δεξιούληδες τώρα. Εδω κάνουμε διάλογο δεν διαβάζουμε ευαγγέλια

     • TELMA avatar
      TELMA @ factorx 19/01/2012 13:55:46

      Kακως με χαρακτηριζεις....Βιαζεσε!
      Καλη σου μερα!

     • factorx avatar
      factorx @ TELMA 19/01/2012 14:07:01

      Εγώ βιάζομαι; Εγώ εξαντλώ την συζήτηση πριν πάρω θέση.

     • Γιώργος Βλάχος avatar
      Γιώργος Βλάχος @ factorx 19/01/2012 14:32:49

      Είναι ίδιον των ανθρώπων ολοκληρωτικής ιδεολογίας και αντιλήψεως, όταν ζορίζονται να κολλάνε ταμπέλες σ' αυτούς που τους ζορίζουν. Και δυστυχώς τέτοιοι άνθρωποι έχουν καταστεί τα φερέφωνα της ηγετικής κλίκας της "δεξιάς" Ν.Δ.

     • Βεντούζα avatar
      Βεντούζα @ factorx 19/01/2012 18:10:19

      Αφού κάνουμε διάλογο, βάλε στην εικόνα σου πως αν ψηφιστεί με το Αγγλικό δίκαιο, τότε καληνύχτα.

      Και μπορείς να αμφιβάλλεις πως είμαι δεξιός και μέλος της ΝΔ όσο θες. Μου είναι αδιάφορο.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ amt 19/01/2012 14:24:27

     amt,
     μάλλον εσείς παραγνωρίζετε την ισχύ του κράτους ως μηχανισμού παραγωγής δικαίου και εκτέλεσης αποφάσεων.

   • Κατερινα avatar
    Κατερινα @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 18:37:44

    κε. Ροδινε, διαβασα το ακολουθο:
    Το «καρότο» για να αμβλυνθούν και άλλο οι αντιστάσεις της συμμετέχουσας αντιπολίτευσης στο σχήμα Παπαδήμου, θα είναι ότι τόσο το PSI, όσο και η δανειακή σύμβαση θα διέπονται από αγγλικό δίκαιο, αλλά στο κεφάλαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης θα συνεχίσει να ισχύει το ελληνικό δίκαιο. Είναι το κεφάλαιο της εκποίησης δημόσιας περιουσίας ή και ιδιωτικών περιουσιών σε δεύτερη φάση, που θα κριθεί στα ελληνικά δικαστήρια. Η «παγίδα» σε όλο αυτό, όπως και η προαναφερόμενη παραπάνω «ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή, που είναι πολύ θετικές εξελίξεις και εν πολλοίς συσχετίζονται με τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ, «ναρκοθετούνται» από την ύπαρξη και τη λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πιστωτών ήδη από το Μνημόνιο 1.

    θα παρακαλουσα το σχολιο σας, οπως επισης και του κακοφωνιξ.

  • kastroHEL avatar
   kastroHEL @ Γιάννης 19/01/2012 10:43:50

   Μάλλον !!!Βέβαια ακόμη δεν έχει αναφερθεί τίποτα εδώ σχετικά με τα καμώματα του ατσαλάκωτου Υπ.Αμ. του Χαβάη 5-0 Αβραμόπουλου όσον αφορά την εξωτερική πολιτική (επικοινωνία με Νταβούτογλου και Μπαγίς) ως μη όφειλε για να μην πω για την αθέτηση της πρόθεσης για επίσκεψη στο Καστελόριζο !
   Υποτίθεται ότι η ΝΔ θα έδειχνε μια πιο πατριωτική στάση στα εθνικά ζητήματα με το κ.Σαμαρά στο τιμόνι...πάντως να πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικά!!!

 4. kakofonix avatar
  kakofonix 19/01/2012 08:52:28

  Σαφώς και δεν υπάρχει θέμα κατασχέσεων, αυτός είναι ο δράκος στα παραμύθια της αριστεράς. Το πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται ταμείο διαχείρισης περιουσίας. Ως Α.Ε. μπορεί να κατασχεθούν τα έσοδά του, ήτοι όλα τα προς πώληση ακίνητα συν τα δικαιώματα εξορύξεων.

  Το άλλο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει έχει να κάνει με τη νομισματική. Αν τελικά η Ελλάδα δεν μπορέσει να αναπνεύσει, αναγκαστεί σε νέα αναδιάρθρωση και βγει από την ευρωζώνη (ή διασπαστεί η ευρωζώνη, που σαν πιθανότητα ξεπερνάει το 50%), θα βρεθεί με διπλάσιο και τριπλάσιο χρέος εκπεφρασμένο σε σκληρό νόμισμα.

  Θα έπαιρνες εσύ τέτοιο ρίσκο;

  Αντίθετα, σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση γίνει μέσω hard default και πριν την υπαγωγή ντου χρέους σε αγγλικό δίκαιο, πρόκειται για μια απλή νομοθετική ρύθμιση και τέρμα. Απομένουν τα δανεικά του Παπακωνσταντίνου που ευτυχώς είναι ακόμα λίγα και νομικά αμφισβητήσιμα.

  Το ταμείο περιουσίας σαφώς δεν κινδυνεύει.

  Σε περίπτωση μετάβασης σε δραχμή ή άλλο νόμισμα, το χρέος μετατρέπεται αυτοδικαίως στο νέο νόμισμα, άρα είναι βιώσιμο ασχέτως νομισματικών μεταβολών.

  Το ζήτημα του δικαίου δεν είναι θέμα επιλογής.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ kakofonix 19/01/2012 10:22:07

   Και επανέρχομαι έπειτα από τηλεφωνική επαφή με δικηγορικό γραφείο στο Σίτυ:

   Πιθανότατα έχεις υποεκτιμήσει τον κίνδυνο άμεσων κατασχέσεων, όπως π.χ. στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

   Γιατί όντως το ελληνικό δημόσιο μπορεί νομοθετικά να αποτρέψει διάφορα πράγματα, αλλά η διεκδίκηση θα παραμένει, συνεπώς η περιουσία θα είναι αδύνατον να αξιοποιηθεί εμπορικά, αν πρώτα δεν ικανοποιηθούν οι ενάγοντες.

   Και όπως μου είπαν, δεν υπάρχει μεγαλύτερος εφιάλτης στις αγοραπωλησίες αυτού του είδους, από κάθε λογής διεκδικήσεις, πόσω μάλλον όταν αυτές εκπορεύονται από εκτελεστούς τίτλους βρετανικών δικαστηρίων.

   • Iokasti@gr avatar
    Iokasti@gr @ kakofonix 19/01/2012 11:06:53

    Αγαπητε Κακοφωνιξ,
    και αγαπητε κε. Ροδινε,
    νομιζω οτι περα απο το θεμα της κατασχεσης της περιουσιας του δημοσιου οπως το θετει ο κος. Ροδινος (μολων λαβε, κατα τους προγονους μας, προφανως ιστορικα τις ξερουμε τις πρακτικες αλλα δυστυχως μαλλον και οι δανειστες μας εχουν διαβασει ιστορια και μαλλον ερχονται προετοιμασμενοι!!!),
    το μεγαλυτερο ζητημα υπαγωγης στο αγγλικο δικαιο, το θετει πολυ σωστα ο Κακοφωνιξ, εχει να κανει με τη νομισματικη ισοτιμια του νεου νομισματος σε σχεση με το ευρω και τα αλλα νομισματα, που θα καθοριστει σε πιθανη εξοδο μας απο την νομισματικη ενωση.
    Στην περιπτωση υπαγωγης στο ελληνικο δικαιο η νομισματικη ισοτιμια καθοριζεται αποκλειστικα απο ΕΜΑΣ, με οτι αυτο σημαινει.
    (αλλο το ποσο θα υποτιμηθει αργοτερα λογω των αγορων!)
    Η αρχικη ισοτιμια μεταξυ του νεου πιθανου νομισματος και του ευρω ειναι κομβικης σημασιας!
    κε. Ροδινε θα ηθελα το σχολιο σας.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ kakofonix 19/01/2012 14:29:22

    Κakofonix,
    εγώ δεν έχω πρόσβαση στο City.
    Μπορώ, όμως, να ρωτήσω άλλα δέκα δικηγορικά γραφεία τα οποία μπορούν να πούν το ακριβώς αντίθετο. Εξαρτάται με τα συμφέροντα που υπερασπίζονται.
    Ε, καί;
    Ολα αυτά που προφητεύεις θα συμβούν αν πτωχεύσει η χώρα, αν επιστρέψουμε στη δραχμή, αν , και αν.
    Η δική μου άποψη είναι απλή. Αν το PSI καταστήσει το χρέος μας βιώσιμο, τότε η κατάσταση που θα παραλάβει ο Σαμαράς, μου επιτρέπει ελπίζω οτι θα διαχειριστεί τα πράγματα με πολύ αποτελεσματικότερο τρόπο και θα γλυτώσουμε τα χειρότερα.

    • Στεργιος avatar
     Στεργιος @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 15:11:45

     συμφωνω βεβαιως οτι αν το PSI καταστησει το χρεος μας βιωσιμο, τοτε η κατασταση με τους Λυκουρεντζους, τους Στυλιανιδηδες και ολον τον αλλο συρφετο που θα διαχειριστουν τα πραγματα θα ειναι... απλα αυτοκτονικη!!!!!!!!!!
     αν και ξεφυγα απο το θεμα της κυριας αναρτησης, το πολιτικο προσωπικο που θα διαχειριστει ολη αυτη την κατασταση ειναι για γελια... τουλαχιστον!
     γιατι οτι και να γινει με το αγγλικο δικαιο εγω κε. Κωστα Ροδινε θα ηθελα ειλικρινα να ξερω ποιος θα ειναι στο τιμονι της υγειας, της παιδειας και της ασφαλειας μου.
     εμεις εδω στο απομακρυσμενο χωριο μας δεν καταλαβαινουμε και πολλα απο δικαια και ιστοριες αλλα τον Στυλιανιδη και τον Λυκουρεντζο, αν τους ξαναματαδω να φορουν υπουργικα κοστουμια, ο φιλτατος μας αρχηγος θα εχει τριμηνη το πολυ διαρκεια!!!!!!!!!

    • Iokasti@gr avatar
     Iokasti@gr @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 15:12:26

     το αν θα πτωχευσουμε, η αν θα επιστρεψουμε στη δραχμη ειναι σιγουρα Αν!!
     εσεις, συμφωνα με τα λεγομενα του κακοφωνιξ, θα το τολμουσατε? (σας ερωτά ο κακοφωνιξ)

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Iokasti@gr 19/01/2012 15:23:57

      Αγαπητή Ιοκάστη,
      νομίζω οτι είμαι σαφής.
      Θεωρώ καταστροφικά τα σενάρια πτώχευσης και της συνεπακόλουθης επιστροφής στη δραχμή.
      Οσον αφορά στο PSI, έχει νόημα μόνο αν καθιστά το χρέος μας βιώσιμο, άρα αποτρέπει την πτώχευση.
      Αν η χώρα αποφύγει την πτώχευση δεν θα χρειαστούν αναγκαστικές εκτελέσεις και προσφυγές κ.λ.π.
      Ολα αυτά τα καταστροφικά που προφητεύει ο Κακοφωνίξ θα επέλθουν αν η χώρα πτωχεύσει.

     • kakofonix avatar
      kakofonix @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 15:58:07

      Το κακό είναι ότι δεν έχουμε ούτε μισή ένδειξη ότι η χώρα ΔΕΝ θα πτωχεύσει. Στα αλήθεια πιστεύεις στη βιωσιμότητα της απάτης; (PSI) Το αν υπάρξει βιωσιμότητα εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από το πόσο βαθεία θα βάλουν το χέρι οι Γερμανοί. Αλλά και αν το βάλουν, πόσο σίγουροι είμαστε ότι η Ευρωζώνη δεν θα κλονιστεί έξι μήνες ή ένα χρόνο αργότερα υπό το βάρος π.χ. της Ιταλίας; Ποιός θα μας ξεπλύνει αν πάμε σε εθνικό νόμισμα, όχι από δική μας υπαιτιότητα -αφού ο Σαμαράς θα νοικοκυρέψει τα πράγματα-, αλλά από συνολική αστοχία; Δεν παίζουμε με τέτοια πράγματα.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ kakofonix 19/01/2012 16:10:18

      Κakofonix,
      άμα θέλεις σενάρια καταστροφής γράφω όσα θέλεις!
      Και με αυτά δεν παίζουμε επίσης, γιατί μπορεί να μας προκύψουν ακόμα και από ....ατύχημα.

      Η βιωσιμότητα του PSI δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τη διάθεση των γερμανών να βάλουν το χέρι στη τσέπη, θα εξαρτηθεί και απο πολλά άλλα στα οποία έχω αναφερθεί πολλές φορές και παρέλκει να τα επαναλάβω γιατί κουράζω.

     • kakofonix avatar
      kakofonix @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 16:40:17

      Τελειώνει ο χρόνος αγαπητέ Κώστα. Ο έντονος αντίλογος γίνεται χάριν διαλόγου. Ασφαλώς η επιλογή του δικαίου συνδέεται και με άλλα ζητήματα, περίπλοκα.

     • Δήμος avatar
      Δήμος @ kakofonix 19/01/2012 18:08:59

      Πάντως, Κακοφωνίξ, αν πέσει η Ιταλία, τότε θα φτάσουμε σε καταστάσεις όλοι εναντίον όλων. Λίγη σημασία θα έχει το τι έχει υπογράψει κάποιος, π.χ. η Ιταλία έχει υπογράψει πως θα μας δώσει χρήματα και σιγά μην το έκανε. Επίσης, αν φτάναμε σε φάση που δεν υπήρχε το ευρώ για κανένα, λίγη σημασία θα είχε το δίκαιο. Θα μιλάγαμε για άλλα, αγριότερα πράγματα.

      Εγώ από την αρχή πιστεύω πως και το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά και η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει. Από κάποιο σημείο και μετά, οι αποφάσεις είναι καθαρά πολιτικές και τα οικονομικά δεδομένα θα προσαρμοστούν πάνω τους.

     • Iokasti@gr avatar
      Iokasti@gr @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 16:07:59

      επειδη, ειλικρινα κε. Ροδινε, κατανοω την προσπαθεια σας να μας πεισετε περι της "συμφερουσας" υπαγωγης μας στο αγγλικο δικαιο, τι θα γινει αν στην πραξη το χρεος μας, συμφωνα με την συμφωνια θεωρηθει μεν βιωσιμο, σε ενα χρονο ομως διαπιστωθει οτι δεν ειναι?
      ε, τοτε θα μου πειτε, ας προσεχαν στις προβλεψεις τους.
      εμεις ομως και θα πτωχευσουμε και θα ..., αφηστε το... καλο θα ειναι να διατηρουμε μια καποια αισιοδοξια.
      ενα απλοικο και τελευταιο γιατι δεν θα ηθελα να σας κουρασω:
      αν ειναι μαλλον αδιαφορο το ποιο δικαιο θα διεπει το κουρεμα και τα περαιτερω, γιατι κοπτονται τοσο πολυ οι δανειστες μας με το αγγλικο δικαιο?

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Iokasti@gr 19/01/2012 16:21:49

      Ιοκάστη,
      ουδεμία προσπάθεια καταβάλλω για να πείσω ουδένα για την ανάγκη υπαγωγής στο αγγλικό δίκαιο.
      Ολη η συζήτηση επικεντρώνεται στον εάν με το PSI καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος, άρα αποτρέπεται η χρεοκοπία της χώρας την οποία θεωρώ απευκταία.
      Στο πολύ εύστοχο ερώτημά σου τι θα γίνει αν του χρόνο το χρέος μας καταστεί βιώσιμο, η απάντηση είναι οτι η συμφωνία δεν θα αφορά ένα έτος αλλά θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι η χώρα να μπεί σε τροχιά ανάπτυξης.
      Διαφορετικά θα είναι μια κακή συμφωνία.
      Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια προσωρινή ανάσα, αλλά μια μονιμότερη ρύθμιση.
      Τέλος,γιατί θέλουν σώνει και καλά το αγγλικό δίκαιο.
      Το αναφέρω και στην αρχική ανάρτηση. Με μια χώρα αφερέγγυη όπως είναι η Ελλάδα τη τελευταία διετία και τις συζητήσεις περί χρεοκοπίας να φουντώνουν αναζητούν περισσότερη ασφάλεια δικαίου. Γιατί, όπως γνωρίζετε, τα ομόλογά δεν τα κρατάνε σε κάποιο χρονοντούλαπο. Τα εμπορεύονται στην αγορά.
      Αναζητούν εγγυήσεις.
      Επαναλαμβάνω, όμως,το στοίχημα για την Ελλάδα δεν είναι τι θα γίνει, αν πτωχεύσει.
      Το ερώτημα είναι: θέλουμε να αποτρέψουμε την πτώχευση;

     • Κωσταντινος Π. avatar
      Κωσταντινος Π. @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 17:38:21

      ειλικρινα, περα απο οτιδηποτε αλλο, χαιρομαι τον ζωηρο διαλογο που ξεκινησε το antinews και τις ακρως ενδιαφερουσες αναρτησεις του, ενθεν κακειθεν!
      antinews for ever!!

     • Κατερινα avatar
      Κατερινα @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 18:06:43

      αξιοτιμε κε. Ροδινε, θετετε ενα ερωτημα:
      θέλουμε να αποτρέψουμε την πτώχευση;
      πιστευετε ειλικρινα οτι ειναι στο χερι μας?
      με ενα κρατος διαλυμενο κυρολεκτικα, δεν δουλευει απολυτως τιποτε, -μονο κατι λαμογια τυπου συλληφθεντων στη Θεσ/νικη-, πιστευεται οτι ειναι δυνατον να υπαρξει αναπτυξη και αποφυγη της χρεωκοπιας?
      ειλικρινως θα ηθελα να συμμεριστω την αισιοδοξια σας!

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 21:47:53

      Κατερίνα,
      αλλοίμονό μας αν εκλείψει η αισιοδοξία και η ελπίδα απ' αυτόν τον τόπο.
      Θεωρούσα οτι δεν υπήρχε λόγος να υπαχθούμε στο μνημόνιο.
      Ακόμα και τώρα, με μια σοβαρή κυβέρνηση η Ελλάδα μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο.
      Μόλις καταφέρουμε αυτό, οι αγορές θα μας αντιμετωπίζουν με διαφορετικό μάτι.
      Δυο χρόνια ...παράγουμε μόνο ...κακές ειδήσεις.
      Αν θέλεις τη γνώμη μου, η μεγαλύτερη ζημιά που προκάλεσε στην πατρίδα μας η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι οτι συζητάμε για πτώχευση, έξοδο από το ευρώ κ.λ.π.
      Τα συζητούσε κανένας αυτά τα θέματα το 2009;

   • Ρομπέν το Γκαρσόν avatar
    Ρομπέν το Γκαρσόν @ kakofonix 19/01/2012 21:36:48

    Κακοφονίξ με έχεις πείσει ότι θα χρεωκοπήσουμε όπως με έχεις πείσει ότι μάλλον ασφαλιστής που πλασάρει cds πρέπει να είσαι.

 5. Vangelis avatar
  Vangelis 19/01/2012 08:57:21

  κ.Ροδινέ καλημέρα σας.

  Σαφώς και οι περισσότεροι μας δεν είμαστε σε θέση να μπορούμε να διαγνώσουμε τί είναι πραγματικά συμφερότερο για την πατρίδα μας στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία κατα την οποία βρισκόμαστε με την πλάτη στον τείχο και σαν επαίτες περιμένουμε την βοήθεια των άλλων δυνάμεων.

  Σαφώς και έτσι επιδερμικά δεν μπορώ να σας πώ εαν, το να αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση να διέπεται απο το αγγλικό δίκαιο ην νέα δανειακή συμφωνία, αποτελεί πράξη ορθή ως προς τα συμφέροντα της πατρίδας μας, όμως απλοικά όσο μπορώ να παρατηρήσω και να συμπεράνω απο τα σχόλια που κατα καιρούς έχουν αναρτηθεί εδω μέσα όπως και απο τα προγενέστερα άρθρα των αρθρογράφων του site, έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να παρατηρείται μια στροφή σε διάφορα θέματα και μια προετοιμασία της κοινής γνώμης για κάτι άλλο.. που τουλάχιστον δεν απηχούσε τις αρχικές θέσεις μας... Δεν ξέρω τί ειναι αυτό το κάτι άλλο, ξέρω όμως οτι η αρχική πυγμή που υπήρχε έχει πάψει να υπάρχει.
  Δεν θέλω να πιστεψω ακόμη τουλάχιστον οτι όλα οσα γίνονται και γράφονται αυτή την εποχή είναι και οι τελικές θέσεις της παράταξης μας, αλλά όσο καλλιεργείται και εσείς απο αυτό εδώ το μετερίζι "το κάτι διαφορετικό" προσωπικά δεν έχω παρα να είμαι τουλάχιστον καχύποπτος ως προς τις τελικές προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας εαν αυτές απηχούν διαχρονικά συγκεκριμένες θέσεις ή αλλάζουν ανα περίσταση και αναλόγως την συγκυρία και την εκάστοτε θεματική ενότητα... και σαφώς όλα αυτά νομίζω οτι θα συνεκτιμηθούν οταν θα έρθει η ώρα της ψήφου. Ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε το οτιδήποτε δεδομένο.

  Ευχαριστώ θερμά.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Vangelis 19/01/2012 09:03:53

   Βαγγέλη,
   Kατ' αρχήν δεν εκφράζω την πολιτική της ΝΔ.
   Εναν προβληματισμό θέτω και πέραν αυτού ουδέν.
   Μη δίνουμε στα πράγματα διαστάσεις που δεν έχουν.
   Καλημέρα

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Vangelis 19/01/2012 09:11:55

   ''..και σαφώς όλα αυτά νομίζω οτι θα συνεκτιμηθούν οταν θα έρθει η ώρα της ψήφου''.Αρχισαμε τις απειλες τωρα !!Δικαιωμα του καθενος ειναι να αποφασισει για την ψηφο του πια οπως του υπαγορευει η λογικη του και οχι το συναισθημα με την πρωτη κινεις βουνα με το δευτερο ουτε κοκκο αμμου !

 6. pikras57 avatar
  pikras57 19/01/2012 08:58:15

  ...ευτυχώς που ανακαλύψαμε ότι το δίκαιο της αναγκαστικής εκτελέσεως είναι το ελληνικό! Μας το υπενθύμισε και ο Βενιζέλος!

  ...μάλλον οι ..έξω αγνοούν αυτή τη λεπτομέρεια...και κόπτονται τόσο για το Αγγλικό δίκαιο...

  ....το δίκιο μας που και πως θα το βρούμε Κωνσταντίνε

 7. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/01/2012 09:04:06

  Για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας θα πρέπει να μην γίνει αποδεκτό το αγγλικό δίκαιο. Αν τι δεχτούμε είναι σαν να δηλώνουμε οι ίδιοι ότι το ελληνικό δίκαιο είναι ανεπαρκές, κακό, αναξιόπιστο, ανάξιο όπως θέλετε πείτε το. Αυτά που λέει το άρθρο περί του δικαίου της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι αλήθεια όμως το κύρος της χώρας θα πάει περίπατο. Και μην μου πείτε ότι η βρεγμένη γάτα δεν το φοβάται το νερό γιατί τον Σαμαρά θα τον εκλέξει ο λαός κυρίως για να ανακτήσει το εθνικό κύρος και την αξιοπρέπεια που τσαλοπάτησαν ο κυβερνώ μιαχωραδιεφθαρμένη Γ.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/01/2012 09:19:04

   ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΆΛΗΨΗ

   Για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας θα πρέπει να μην γίνει αποδεκτό το αγγλικό δίκαιο.

   Αν το δεχτούμε είναι σαν να δηλώνουμε οι ίδιοι ότι το ελληνικό δίκαιο είναι ανεπαρκές, κακό, αναξιόπιστο, ανάξιο όπως θέλετε πείτε το.

   Αυτά που λέει το άρθρο περί του δικαίου της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι αλήθεια όμως το κύρος της χώρας θα πάει περίπατο. Και μην μου πείτε ότι η βρεγμένη γάτα δεν το φοβάται το νερό γιατί τον Σαμαρά θα τον εκλέξει ο λαός κυρίως για να ανακτήσει το εθνικό κύρος και την αξιοπρέπεια που τσαλοπάτησαν ο "κυβερνώ μια χώρα διεφθαρμένη" Γ.Παπανδρέου και ο παπαμνημόνιος Τιτανικός Γ. Παπαπακωνσταντίνου.

   Φανταστείτε μόνο να συρόμαστε στα δικαστήρια με τον ένα και με τον άλλο και αυτά τα funds να μας βάζουν εμπόδια στο δανεισμό από τις ξένες αγορές που ελέγχουν έμμεσα ή άμεσα σε μερικά χρόνια που θα βγούμε στις αγορές με μια σωστή πολιτική τύπου Ζάππειου 2 / Σαμαρά.

   Γι' αυτό το δίκαιο που θα διέπει τη δανειακή σύμβαση και τα ανταλλασσόμενα ομόλογα πρέπει να είναι το ευρωπαικό το οποίο παραπέμπει στο δίκαιο των εθνικού κράτους του οφειλέτη σε περίπτωση εκτέλεσης. Και κάτι ακόμα:

   Όποιος νέος ομολογιούχος θέλει έξτρα εξασφάλιση μήπως και χρεωκοπήσει η Ελλάδα και χάσει τα μαύρα ... συγνώμη τα ωραία του λεφτά ας μην την ψάχνει στο "καπάρωμα" του ελληνικού εθνικού πλούτου πχ στα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου ή στην απόκτηση εκτάσεων υψίστης σημασίας. Ας κάνει CDS. Ποιός τον εμποδίζει; Ας βρει μια ανάλογη ασφαλιστική εταιρεία και να ασφαλίσει τα ομόλογά του.

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/01/2012 09:26:06

    Επίσης ως νομικός επιβεβαιώνω τον Κακοφωνίξ ότι η ταμπακιέρα δεν είναι η αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος ακίνητης περιουσίας αλλά κατά των εσόδων από την εκμετάλλευση αυτής μέσω του ταμείου που τιτλοποιεί τα δικαιώματα και τα έσοδα από την εκμετάλλευση και αποτελεί ανώνυμη εταιρεία δηλαδή οργανισμό που κατέχει μετοχές που τις κάνει ότι θέλει.

    Επομένως καλά θα κάνουν στη ΝΔ να μην ανοίξουν την κερκόπορτα. Τον Σαμαρά δεν τον φοβάμαι στο θέμα αυτό αλλά το λέω γιατί πολλοί παρατρεχάμενοι θα κάνουν προσπάθειες να του αλλάξουν γνώμη

    • Δήμος avatar
     Δήμος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/01/2012 18:11:12

     Οι διαδικασίες με τις οποίες το κράτος εισπράττει έσοδα, όπως και η μορφή του ταμείου, μπορούν να αλλάξουν. ;)

     • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
      ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Δήμος 19/01/2012 23:45:03

      Όμως θα παραμείνει το γεγονός ότι θα χρωστάμε σε ευρώ ακόμα και αν γυρίσουμε στη δραχμή. Και μόνο γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να μην δεχτούμε το αγγλικό δίκαιο. Μας στερεί από τη δυνατότητα να γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα ή έστω από το διαπραγματευτικό χαρτί ότι θα μπορούσαμε να γυρίσουμε σε δραχμή

     • Δήμος avatar
      Δήμος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 20/01/2012 02:44:02

      Ούτως ή άλλως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι σε ευρώ. Δηλαδή είναι θέμα αν θα τυπώναμε περισσότερες δραχμές σε περίπτωση αλλαγής εθνικού νομίσματος; Αν φτάναμε σε αυτό το σημείο, θα είχαμε ήδη φάει μια τεράστια υποτίμηση στη μάπα. Αθροιστικά, η ζημιά θα ήταν περισσότερη. Δεν υπάρχει άλλη λύση έτσι όπως τα έκανε ο ΓΑΠ και η παρέα του, μόνο κούρεμα εντός ευρώ με βιώσιμο επιτόκιο, μαζί με αλλαγή πολιτικής.

     • Δήμος avatar
      Δήμος @ Δήμος 20/01/2012 02:45:24

      Για να το συμπληρώσω, η δραχμή ή μια μεγάλη μεταβολή στο ποσό ή στους όρους αποπληρωμής παλιότερων δανειακών υποχρεώσεων, θα είχε νόημα αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, όταν όλοι κοιμόντουσαν στο εξωτερικό. Τώρα καληνύχτα Μαργαρίτα!

 8. τοαυτονοητο avatar
  τοαυτονοητο 19/01/2012 09:12:42

  O προβληματισμός για το θέμα είναι όντως χρήσιμος.
  3 ερωτήσεις:
  Στο παράδειγμα με την κατάσχεση του Ελληνικού, δεν θα μπορούσε επίσης χάριν παραδείγματος το hedge fund να θεωρήσει το νέο νόμο απαλλοτρίωση και να ζητήσει αποζημίωση με αυτή ή άλλη αιτία και ούτω καθ'εξής; Στο Ελληνικό δίκαιο όλη η δημόσια περιουσία είναι ακατάσχετη. Στο Βρετανικό;
  Επίσης, γράφεται (Στ. Λυγερός κ.α) πως με το Βρετανικό δίκαιο είναι πολύ πιθανό ακόμα και αν επιστρέψουμε στη δραχμή το χρέος να παραμείνει σε ΕΥΡΩ.......Πιθανολογείται κάτι τέτοιο;

 9. Πετρος avatar
  Πετρος 19/01/2012 09:27:16

  Καλημερα, σε ολους.
  Και εστω οτι τα νεα ομολογα εκδιδονται με Αγγλικο Δικαιο που οπως αναφερετε ακομη και με αυτο δεν μπορει κανεις να πειραξει την ελληνικη περιουσια.....Πιστευτε πως θα υπαρχει περιπτωση να αμυνθουμε με ολους αυτους τους νομους κατα των ενδεχομενων κατασχεσεων?
  Ειλικρινα πιστευω πως ολα ειναι μυθοι και για μια ακομη φορα βαζετε τον Ελληνα να σκεφτει κουτοπονηρα (αν υπογραψουμε με Αγγλικο Δικαιο ... Θα ψηφισουμε νομους να μην μπορει να κανεις κανει τιποτα... )
  Το καλυτερο θα ηταν εστω και τωρα να υπογραψουμε και να κανουμε αυτα που μπορουμε και οχι να υπογραψουμε και βλεπουμε...
  Να δουμε τι δηλαδη?

 10. Pluto avatar
  Pluto 19/01/2012 09:33:36

  Λυπάμαι, κ. Ροδινέ,αλλά δεν εξετάζετε την επίδραση του Αγγλικού δικαίου ως προς το ύψος του χρέους στην διόλου απίθανη περίπτωση αλλαγής νομίσματος (δραχμή).Επίσης σας διαφεύγει πως άπαξ καί υπάρξει με απόφαση Αγγλικού δικαστηρίου εκτελεστός τίτλος, τότε:

  Α)κάθε περιουσιακό στοιχείο (όχι μόνο ακίνητο αλλά καί κινητό π.χ πλοίο,αεροσκάφος) του Ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό υπόκειται σε κατάσχεση.Οι αποφάσεις αναγκαστικής εκτέλεσης οιουδήποτε δικαστηρίου της ΕΕ (π.χ. Βρετανικού) είναι κατ` αρχήν εκτελεστές σ όλη την ΕΕ! Ο δε κατά τόπους δικαστής θα εξετάζει το σχετικό αίτημα συνυπολογίζοντας:
  -- αφ` ενός το σχετικό εθνικό του δίκαιο (το Ολλανδικό π.χ είναι άκρως ευνοϊκό σε κατασχέσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων κατ` εφαρμογήν αποφάσεων ξένων δικαστηρίων ,όπως γνωρίζουν όσοι είχαν ασχοληθεί με το ενδεχόμενο κατάσχεσης Τουρκικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να ικανοποιηθούν απαιτήσεις ιδιώτη ,μετά από την κομβική απόφαση "Λοϊζίδου κατά Τουρκίας" στοΕΔΑΔ),
  --αφ` ετέρου την δανειακή σύμβαση καί τις παραιτήσεις της Ελλάδας από τις ρήτρες περί εθνικής ασυλίας που αυτή περιέχει.Αυτές οι παραιτήσεις που εμπεριέχονται στο Μνημόνιο του Μαίου 2010 είναι ανατριχιαστικές!Μόνη γραμμή άμυνας ήταν ότι δεν τις έχει ψηφίσει η Ελληνική Βουλή αλλά τώρα θα τις ψηφίσει--κατα τα φαινόμενα --καί με διευρυμένη (180+) πλειοψηφία ,αν συναινέσει ο Αντώνης...

  Β) όποιος έχει εκτελεστό τίτλο από Βρετανικό δικαστήριο μπορεί να στραφεί--με συγκεκριμένη διαδικασία-- καί κατά τρίτου που αντλεί κέρδη/εισόδημα από το Ελληνικό Δημόσιο,π.χ. κατά να δεσμεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού πληρωμές του Ελληνικού δημοσίου προς τρίτους που έχουν δοσοληψίες μαζί του.

  Τέλος, είναι ενδιαφέρον ότι ένας από τους πιό ειδήμονες--παγκοσμίως-- στο Συγκριτικό Δίκαιο καί το Αγγλοσαξωνικό Δίκαιο, ο Βασίλης Μαρκεζίνης, είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην υπαγωγή των νέων ομολόγων καί της νέας δανειακής σε άλλο από το Ελληνικό Δίκαιο.Δίχως να υποτιμώ το νομικό τμήμα της Συγγρού (άλλωστε ο Προκόπης Παυλόπουλος έκαψε αρκούντως τον Κώστα Καραμανλή στο νόμο με τον κύριο μέτοχο καί στην αντιπαράθεση με την Επιτροπή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) λέω μήπως, μήηηπως θα ήταν φρόνιμο ο Αντώνης,πριν υπογράψει ό,τι θα του συστήσει ο Παπαδήμος επί του προκειμένου, να ρωτήσει τον Νομικό Σύμβουλο της Βασίλισσας της Αγγλίας που τυχαίνει να είναι καί Ελληνας καί πατριώτης....

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Pluto 19/01/2012 14:35:13

   Pluto,
   προφανώς και δεν εξετάζω αυτή την εκδοχή.
   Σ΄ ένα άρθρο δεν χωράνε όλα τα ενδεχόμενα.
   Θα ήταν ...σεντόνι.
   Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει πτώχευση.
   Το έχω γράψει πολλές φορές, θεωρώ αυτό το σενάριο καταστροφικό.
   Αν με το PSI το χρέος καταστεί βιώσιμο, η Ελλάδα έχει ελπίδα.
   Και για να καταστεί βιώσιμο, το περιγράφω στην ανάρτηση.
   Διαφορετικά δεν χρειάζεται PSI.
   Kαι η συζήτηση περί του δικαίου υπαγωγής τους είναι άνευ αντικειμένου

 11. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 19/01/2012 09:36:38

  Eξαιρετικό το άρθρο!!! Πράγματι αναγκαστική εκτέλεση γίνεται με το νομικό καθεστώς της Ελλάδος!! Ένας απλός νόμος αρκεί για να αποτρέψει αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος ελληνικών περιουσιακών στοιχείων!!! Ακόμη είναι στη διακρική και ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΡΙΣΗ των ελληνικών δικαστηρίων να αποφασίσουν αν μια ΑΑΛΟΔΑΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΤΙΤΛΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΣ για το ελληνικό δίκαιο!!
  ΤΟ ΑΡΘΡΟ 905 του Κ.Πολ.Δ αναφέρει ρητά ότι για να κηρυχθεί μια ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΣΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ!!! ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ότι η αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος ελληνικής περιουσίας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΣΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ!!! ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΟ PSI είναι ΜΥΘΟΣ!!!! Υ.Γ. Εννοείται ότι αν μπορούμε να το αποφύγομε ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ!!! ΠΡΟΔΗΛΩΣ!!!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ ΓΙΩΡΓΟΣ 19/01/2012 10:43:10

   Ειλικρινά αγαπητέ, η ανάρτησή σας με αναθάρρησε μέχρι το σημείο που λέτε "ποιο δικαστήριο". Με τα τελευταία δείγματα γραφής της ελληνικής δικαιοσύνης, έχω την αίσθηση πως και Δίκαιο από το Άλφα του Κενταύρου να τους φέρουνε πάλι εναντίον της πατρίδας τους θα κινηθούν.

 12. restart avatar
  restart 19/01/2012 09:39:07

  τα πραγματα ειναι δυσκολα
  εχουμε να πλερωνουμε 700 εκατ ετησιως για το ταμειο του φωτοπουλου και τη μισθοδοσια των "εργαζομενων" σε 13.000 αχρειαστους-αχρηστους οργανισμους.


  κυριοι δανειστες θελουμε :


  να μεινουμε στο ευρω--> βαλτε τη μηχανη να κοβει, εχουμε εξοδα
  μεγαλο κουρεμα -->πανω απο 70%
  χαμηλο επιτοκιο-->κατω απο 3%
  να μη προκληθει πιστωτικο γεγονος -->και μας πουν και μπαταχτσηδες
  και ολα αυτα με ελληνικο δικαιο-->ετσι ωστε σε κανα 2 χρονια να σας ξανακουρεψουμε αμα λαχει και δε βγαινουν τα νουμερα ναουμ


  αντε και γρηγορα

  μη σας βαλουμε να πληρωνετε δικαιωματα καθε φορα που χρησιμοποιητε κατι ελληνικο
  οπως η λεξη "λογικη" π.χ. που ειναι του Αριστοτελη

 13. aristos avatar
  aristos 19/01/2012 09:43:36

  Αγαπητέ κ. Ροδινέ, συγχαρητήρια για το πολύ αναλυτικό άρθρο σας.
  Για δείτε όμως τι ισχύει
  «Η Αθήνα διατηρεί ακόμη ένα ατού:
  Άνω του 90% των ομολόγων έχουν εκδοθεί βάσει του ελληνικού δικαίου. Έτσι οι όροι πληρωμής μπορούν να τροποποιηθούν κάθε στιγμή»
  Την επονομαζόμενη ρήτρα συλλογικής δράσης (CAC) βάσει της οποίας, αν συμμετάσχει η πλειοψηφία των πιστωτών σε μία αναδιάρθρωση, τότε πρέπει να την αποδεχτούν ακόμη και οι απρόθυμοι πιστωτές.
  Δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα έκανε στην εφημερίδα FT ο ειδικός για θέματα χρεοκοπίας του Πανεπιστημίου Humboldt, Κρίστοφ Πάουλους, ο οποίος εκτιμά ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν έχουν πολλές δυνατότητες να διεκδικήσουν τα χρήματά τους λέγοντας σχετικά:
  «Οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορώντας την Ελλάδα για απαλλοτρίωση», κάτι που θα διαρκούσε χρόνια σύμφωνα με το Γερμανό ειδικό. Άλλη οδός θα ήταν τα πολιτικά δικαστήρια. Σε περίπτωση δικαίωσης των επενδυτών σε αυτά, θα αποκτούσαν τη δυνατότητα να κατασχέσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. «Η Αθήνα μπορεί όμως να αντισταθεί με το επιχείρημα ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του κράτους», σημειώνει η εφημερίδα.
  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/01/90_19.html
  Y.Γ
  Και κάτι τελευταίο όπως πολύ καλά γνωρίζετε το EFSF, που θα αποτελέσει την βάση-πλατφόρμα του νέου μας δανεισμού με τους συγκεκριμένους όρους του Αγγλικού δικαίου, εγκρίθηκε από την βουλή με το απίστευτο άρθρο 48 του νόμου 4021/ΦΕΚ 218 (3 Οκτ-2011)

 14. Διογένης avatar
  Διογένης 19/01/2012 09:44:02

  Ε, άμα είναι έτσι, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

  Σίγουρα χαζοί είναι όλοι αυτοί που θέτουν ως απαράβατο όρο το αγγλικό δίκαιο και οι έξυπνοι είμαστε εμείς που δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα.

  Ο αρθρογράφος καλό θα είναι να γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας στο εξωτερικό και σε αυτά υπολογίζουν οι ξένοι ομολογιούχοι. Αυτά κατέσχεσαν και οι πιστωτές της Αργεντινής και γι' αυτό έγιναν όλες αυτές οι δίκες εκτός Αργεντινής. Ούτε που θα μπορεί να ξεμυτίσει ελληνικό χρήμα ή περιουσιακό στοιχείο εκτός Ελλάδος και θα κατάσχεται αμέσως.

  Σίγουρα δεν είναι εύκολο για τους πιστωτές ακόμη και με το αγγλικό δίκαιο, αλλά πάντως υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές δυνατότητες που δεν υπάρχουν με το ελληνικό.

  Κι εμείς νομίζουμε ότι θα πιάσουμε για μια ακόμη φορά τους "κουτόφργακους" κορόιδα.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Διογένης 19/01/2012 10:40:24

   Όπως? Τα κτίρια των πρεσβειών ας πούμε?

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Διογένης 19/01/2012 14:38:24

   Διογένη,
   θα σας παρακαλούσα να μη διαστρεβλώνετε το νόημα των όσων έγραψα.
   Δεν ισχυρίζομαι οτι είναι κουτόφραγκοι και εμείς έξυπνοι.
   Ομως, το δίκαιο εκτέλεσης παρέχει όλα για την άμυνα εναντίον αυτού που κινούνται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
   Και αυτό το γνωρίζουν όλοι.
   Επίσης, μην υποτιμούμε τη εξουσία ενός κράτος εντός της επικράτειάς του.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 17:48:47

    Ίσως θα πρέπει εσείς να καταλάβετε τι ακριβώς γράψατε.

    Διότι περίπου μας είπατε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το αγγλικό δίκαιο.

    Άρα (λέω εγώ, όχι εσείς), οι ομολογιούχοι που απαιτούν αγγλικό δίκαιο, είναι προφανώς χαζοί και το απαιτούν και το θέτουν ως όρο σε αντάλλαγμα με χαμηλότερο επιτόκιο. Θέλουν οι "χαζοί" να χάνουν λεφτά για να πάρουν το αγγλικό δίκαιο που δεν τους εξυπηρετεί σε τίποτα.

    Επίσης, σας είπα καθαρά ότι το πρόβλημα είναι για τα περιουσιακά στοιχεία εκτός της επικράτειας, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Αργεντινής. Άρα, δεν είμαι εγώ αυτός που διαστρεβλώνει λεγόμενα.

    • Δήμος avatar
     Δήμος @ Διογένης 19/01/2012 18:14:45

     Τα περιουσιακά στοιχεία εκτός της επικράτειας έχουν πολύ μικρή αξία σε σχέση με το ποσό που θα διεκδικούν οι πιστωτές, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ. Πάλι δεν τους συμφέρει. Απλώς ζητάνε αγγλικό δίκαιο για λόγους επενδυτικής ψυχολογίας. Μη φοβάσαι, δεν πρόκειται να στείλουν κανονιοφόρους.

 15. Alilouia avatar
  Alilouia 19/01/2012 10:03:33

  Αν θελήσουν οι όποιοι αποικιοκράτες να αρπάξουν μπιρ παρά οτιδήποτε τραβάει η όρεξη τους στο δίκαιο θα κωλώσουν ;
  Μια επιτακτική εντολή θα δώσουν στις ανεξάρτητες(χαχαχαχα) κυβερνήσεις μας όπως τόσα χρόνια και έγινε η επιθυμία τους πράξη ,ας είμαστε επιτέλους ρεαλιστές ,το να αποκρύπτουμε το τι πραγματικά συμβαίνει δεν ωφελεί σε κάτι .
  Δυστυχώς Μεταξάδες δεν υπάρχουν πια !

 16. mlvzero avatar
  mlvzero 19/01/2012 10:09:18

  καλα αρχισε το πρωτο αρθρο για το ξεκαρφωμα?
  καλα ποσο προδοτες ειστε?
  η πορεια προς τις εκλογες ειναι η πορεια της μεταλαξης της νδ στο κομμα τησ τροικας?
  νομιζετε οτι ειμαστε τιποτα κατοικοι των βουνων και ειδαμε για πρωτη φορα τον πολιτισμο?
  ετοιμαζεται η νδ για κωλοτουμπα και βγηκαν να στρωσουν τον δρομο?
  τι εγινε το ελληνικο δικαιο ειναι αδιαπραγματευτο?
  τι εγινε το 19 φεβρουαριου?
  ασε ροδινε τα καθρεφτακια κατω.δεν τα θελουμε.εδω δεν ειναι μανχαταν

  • TELMA avatar
   TELMA @ mlvzero 19/01/2012 13:34:07

   RESPECT ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ ΓΝΗΣΙΕ ΔΕΞΙΕ-ΠΑΤΡΙΩΤΗ!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ mlvzero 19/01/2012 14:22:27

   Προσπαθώ να διατηρήσω ένα επίπεδο ευπρέπειας στα σχόλια.
   Τα περί προδοσίας σας επιστρέφονται αυτούσια.
   Αν έχετε κάτι δημιουργικό να συνεισφέρετε στη συζήτηση, πολύ ευχαρίστως να σας παρακολουθήσω.
   Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ mlvzero 19/01/2012 15:28:35

   Ρε άη από δω. Προδότες να πεις αυτούς που μας έφεραν το μνημόνιο στο πιάτο. Άντε γιατί παραγνωριστήκαμε.

 17. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 19/01/2012 10:20:53

  Kαι το δίκαιο… του Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας να ήταν εφαρμοστέο, την Ακρόπολη το … Αιγαίο και τα πολεμικά συστήματα της Ελλάδας δεν μπορεί να τα κατασχέσει κανένας.

  Για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε με το αγγλικό, ούτε με οποιοδήποτε άλλο ξένο δίκαιο δεν μπορεί να διαταχθεί κατάσχεση ακινήτου του ελληνικού δημοσίου στην Ελλάδα. Μόνο τα ελληνικά δικαστήρια μπορούν να διατάξουν κάτι τέτοιο και προϋπόθεση για την αναγνώριση και την εκτελεστότητα της απόφασης είναι να μην αντίκειται στην εθνική δημόσια τάξη και σε βασικές συνταγματικές αρχές.

  Όσο για τις …παραλίες και τα πολιτιστικά μνημεία, αυτά είναι αδύνατον να πωληθούν. Η μόνη περίπτωση για να γίνει αυτό είναι εμείς οικειοθελώς να τα πουλήσουμε, αλλά το απαγορεύει ρητά το Σύνταγμα.

  Ναὶ ἀλλὰ τί γίνεται μὲ τὰ μελλοντικὰ ἔσοδα ἀπὸ φυσικὸ ἀέριο τὸ ὁποῖο ἔχει ἐντοπισθεῖ (π.χ. Κρήτη) ἀλλὰ δὲν ἔχει ἐξορυχθεῖ; Διότι ἂν εἶναι ἡ μοναδικὴ δυναμική μας προίκα γιὰ τὸ μετὰ μιᾶς ἐνδεχόμενης χρεωκοπίας νὰ ὁδηγεῖται κατ' εὐθείαν στὸν κουμπαρὰ τῶν δανειστῶν χωρὶς νὰ περνᾶ ἀπ' τὴν Ἀθήνα...

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 19/01/2012 16:15:24

   Το έχω διαβάσει αυτό που λέτε, κάπου έχει ειπωθεί πως παραχωρούνται στο Ταμείο αξιοποίησης κλπ. Αλλά δεν νομίζω πως έχει επιβεβαιωθεί, στην αρχική 'προίκα' του Ταμείου δεν είναι πάντως. Πού το έχετε βρει;

   Κατά τα λοιπά, κατανοώ τι λέει ο κ.Ροδινός, τα είχαμε πει και στο h**p://www.antinews.gr/2012/01/10/142322/ αλλά κ. Ροδινέ έκκληση, τα πράγματα είναι τεχνικά, τα συμφέροντα πολλά και διάφορα. Τη ΝΔ θα τη "χτυπήσουν" και από αριστερά, ακόμα και από Πασοκ θα έχουν το θράσος (τα είπε η Διαμαντοπούλου), οπότε πρέπει να εξηγηθεί η θέση καθαρά.
   Δυστυχώς, και το λέω για τους υπερ-πατριώτες που βλέπουν ένα σκέλος και νομίζουν πως ανακάλυψαν το παίγνιο, το θέμα είναι επικοινωνίας. Την ουσία ένας την έχει και είναι ο Σαμαράς.

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ victoria (true) 20/01/2012 01:38:31

    Αὐτὸ τό'χει πεῖ μεταξὺ ἄλλων ὁ Μαρκεζίνης, ὁ ὁποῖος καὶ... νομομαθὴς εἶναι καὶ... ἀγγλομαθής. Ἐπίσης κατὰ τεκμήριο δὲν τὰ λέει γιὰ νὰ κάνει ἐντύπωση, δὲν θὰ κατέβει στὶς ἐκλογὲς στὴν Β' Κάτω Τραχανάδων. Καθενὸς ὁ λόγος ἔχει βαρύτητα ἀντίστοιχη μὲ τὴν ἀξιοπιστία του.

 18. TopGunZ avatar
  TopGunZ 19/01/2012 10:37:14

  Αφού πλέον δεν υπάρχει ο Πατερούλης να του τη χαρίσετε απλόχερα.

 19. franc avatar
  franc 19/01/2012 10:37:41

  Alilouia
  Tελικά είσαι ο πιο σωστός απ' όλους!!!
  Εδώ το Ελληνικό δίκαιο Αποποιείται τις Γερμανικές αποζημιώσεις στούς Διστομίτες που τούς έχει κατακυρώσει το Ιταλικό Δίκαιο, αποδεχόμενο την κατάσχεση Γερμανικης περιουσίας στην Ιταλία και αυτοικανοποιούμαστε με την δήθεν "Εθνική αξιοπρέπεια" που θα μας εξασφαλίσει το Ελληνικό Δίκαιο? Οπως είπε και ο Στέφανος Μάνος γιατί το Ελληνικό Δίκαιο δεν εφαρμόζει την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις Γερμανικές αποζημιώσεις και ξοδευόμαστε στίς Χάγες δήθεν για να τις διεκδικήσουμε "καλύτερα?" μέσω του Διεθνούς δικαίου, επειδή οι Γερμανοί το Ελληνικό Δίκαιο τόχουν γραμμένο εκεί που δεν πιάνει το μελάνι?

  • Λίζα Αλεξίου avatar
   Λίζα Αλεξίου @ franc 19/01/2012 10:53:32

   Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή όλα αυτά να αλλάξουν,να σταματήσουν οι πολιτικοί μας να δέχονται διαταγές από άλλους, παρά μόνο από τον Ελλ. λαό, και να εφαρμόζεται το Ελληνικό δίκαιο για τα συμφέροντα της Ελλάδας.Η αρχή ας γίνει από τώρα ΟΧΙ στο Αγγλικό Δίκαιο, η Ελλάδα δεν είναι αποικία, είναι ανεξάρτητο κράτος, έχει Σύνταγμα και νόμους και μείς οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουμε να τηρούνται.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ franc 19/01/2012 11:19:03

   Και λίγα λές.. Άγρια η ξεδιαντροπιά της πολιτικής ηγεσίας του τόπου..

 20. athina avatar
  athina 19/01/2012 10:50:00

  Καλά όλα αυτά αλλά προϋποθέτουν ελληνικές κυβερνήσεις, στοιχειωδώς ανεξάρτητες, που να αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των Ελλήνων και της πατρίδας ακόμα και σε αυτές τις πολύ δύσκολες περιστάσεις. Κάτι που, δυστυχώς, δεν ισχύει.
  Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική πολιτική ζωή καθορίζεται αποφασιστικά από την τρόικα και τους δανειστές και ότι τα περιθώρια ελιγμών κυβέρνησης και κομμάτων είναι περιορισμένα; Φαντάζεται κανείς τον κ. Παπαδήμο και τον οποιοδήποτε διάδοχό του να μπορεί να φέρει στη Βουλή νόμο ο οποίος να προβλέπει ότι:
  «Προσφυγές των κατόχων ελληνικών ομολόγων, που απεκτήθησαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του μνημονίου, στα Ελληνικά δικαστήρια εναντίον του Ελληνικού κράτους, σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών, κηρύσσονται απαράδεκτες»!
  Την επόμενη ημέρα δεν θα είναι πρωθυπουργός ...

 21. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 19/01/2012 11:32:00

  Passage to India η φώτο ε;
  Κλασσική και πολύ ωραία ταινία..

  θυμάμαι και από την ταινία "Gandhi" το διάλογο ανάμεσα στον Γκάντι και τη γυναίκα του, μετά τον ξυλοδαρμό του από τους βρετανούς αστυνομικούς μετά από μια εκδήλωση ακτιβισμού στη Ν.Αφρική όταν βρισκόταν εκεί... εδάρη αλλά δεν τον φυλάκησαν γιατί τυπικά δεν παρανόμησε...

  Γκάντι: "(δε με φυλάκησαν).. σου είπα για το βρετανικό δίκαιο. Βλέπεις;"
  Σύζυγος Γκάντι ενώ του έδενε επιδέσμους: "Κι εγώ σου είπα για τους βρετανούς αστυνομικούς (αλλά δε με άκουσες)".

  Δεν ξέρω αν έχει προεκτάσεις για εμάς, απλά το θυμήθηκα..

 22. Ελληνίς avatar
  Ελληνίς 19/01/2012 11:37:09

  Διαβαστε και αυτο να ενημερωθειτε για την "ετεροδικια" του αγγλικου δικαιου!!!
  http://dikaiopolis.gr/2011/12/24/psi-aggliko-dikaio-ellhniki-tragodia/

 23. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 19/01/2012 11:37:14

  Και ξένοι αναλυτές ομολογούν ότι το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι η υπαγωγή των ομολόγων στο ελληνικό δίκαιο καθώς και η μη ψήφιση του μνημονίου από τα 3/5 του Κοινοβουλίου που το καθιστά νομικά ανίσχυρο. Ο Σαμαράς πρέπει να αντιληφθεί τη διαφορά ανάμεσα στην ευελιξία και την παράδοση.

 24. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 19/01/2012 11:43:16

  Όλα αυτά είναι ίσως σωστά με μια ελληνική κυβέρνηση, που θα σκέφτεται, θα υπολογίζει, θα σέβεται και θα υπερασπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ελληνικά συμφέροντα.

  Με μια κυβέρνηση προδοτών/δοσιλόγων/ζόμπι δεν είμαι καθόλου σίγουρος.

  Αυτά τα βαμπίρ, οι νεοταξίτες οικονομικοί καρχαρίες, αδιαφορούν για την εξαθλίωση και το κυριολεκτικό θάνατο ανθρώπων, των Ελλήνων πολιτών (να το ξαναπώ, μήπως και το εμπεδώσουμε: Αδιαφορούν για τον θάνατο των πολιτών από ανέχεια, πείνα και κρύο, τον θάνατο πραγματικών ανθρώπων, με οικογένειες, παιδιά, αδέρφια, γονείς, φίλους, τον θάνατο χωρίς επιστροφή), δεν υπάρχει περίπτωση να ενδιαφερθούν και να εξαναγκαστούν σε αλλαγή πολιτικής επειδή η Ακρόπολη θα είναι sponsored by Coca-Cola ή η Κέρκυρα επίσημη επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και θα βρίσκεται υπό την συνεχή κατοχή μεθυσμένων Άγγλων τουριστών και την αστυνόμευση των bobbies.

  Αν είναι στο χέρι τους να μας πουλήσουν ως σκλάβους σε σκλαβοπάζαρα για να ξεχρεώσουμε, ή ως σεξουαλικά αντικείμενα σε πεινασμένους αγ@μητους, θα το κάνουν, και θα αφορά μέχρι και 20 γενεές από τώρα.

  Το απεύχομαι, αλλά νομίζω ότι πλησιάζει η ώρα της ένοπλης αντίστασης. Αρχίστε την γυμναστική και τις ασκήσεις ετοιμότητας, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. Τα πράγματα, δυστυχώς, είναι πιο μαύρα από όσο μπορούμε να φανταστούμε.

  Το πιο πιθανό είναι να με χλευάσουν πάλι κάποιοι, όπως τότε (2008) που έλεγα ότι αυτή την φόρα η κρίση είναι πραγματική και πολύ σοβαρή και εισέπρατα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και υποτιμητικά γέλια. Και αδιαφορία.

 25. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 19/01/2012 12:15:59

  Ανέμενα αλήθεια μέρες τώρα κ. Ροδινέ μια έλλογη και ψύχραιμη τοποθέτηση από σας επί του θέματος. Και σήμερα μας την προσφέρετε.
  Υπάρχουν βέβαια ιστορικά προηγούμενα, που με όλους τους κινδύνους της αναγωγής, δεν μας κάνουν και πολύ αισιόδοξους.
  Το 1204 κ. Ροδινέ ίσχυσε το δίκαιο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και όχι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι συνέπειες γνωστές. Οι τότε δανειστές του αυτοκράτορα των Ρωμαίων διεκδίκησαν τα δανεικά διά των όπλων και η "partitio Romaniae" ήταν το αποτέλεσμα. Θα μου πείτε μακρινή εποχή. Το δίκαιο του ισχυρού δεν έχει όμως εποχές. Φυσικά να υπογραμμίσω ότι δεν αναμένω να προελάσουν σήμερα στρατοί όπως τότε. Ούτε να διαμελιστεί ο εθνικός μας χώρος. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να γίνουν κύριοι των όσων θέλουν οι ισχυροί. Το ζητούμενο είναι ο δικός μας ρόλος. Αναφορικά με αυτόν, με αρκετό πραγματισμό αλλά και μια δόση Ελπίδας, θα κρατήσω ότι υπάρχουν πάντα τα ψιλά γράμματα κι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Κάπου εκεί θέλω να ελπίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο και να διατηρήσουμε τη βιοτή μας αξιοπρεπή. Μετά την βαριά παγωνιά ελπίχουμε στην ηλιαχτίδα της Άνοιξης.

 26. Silence t. avatar
  Silence t. 19/01/2012 12:29:32

  Συμπέρασμα 1ον
  Με τα γραφόμενα που διαβάζω , διαπιστώνω ότι ο μέσος πολίτης έχει πάψει να βλέπει χρώματα και πρόσωπα (μακάρι αφύπνιση) και πλέον ενδιαφέρεται μόνο για το πραγματικό συμφέρον της πατρίδας .

  Συμπέρασμα 2ον
  Ο Σαμαράς κατάφερε με την επιλογή του , καταρχήν να στηρίξει την κυβέρνηση και στην συνέχεια να παραμείνει σε αυτήν , να χάσει όλους τους πόντους που με κόπο είχε κερδίσει .
  Θέλεις η αδυναμία του να διαχειριστεί την συγκυβέρνηση έκτρωμα-τραβεστί , που δημιουργήσανε , θέλεις η παραδοχή του (στον εαυτό του) , ότι το θηρίο (αν βρεθεί στην εξουσία) δεν παλεύεται και τα γυρίζει τώρα , σε κάθε περίπτωση σε λίγο καιρό με το βιολί που συνεχίζει , σε ενδεχόμενες εκλογές δεν θα πάρει ποσοστό ούτε είκοσι τοις εκατό .

  Συμπέρασμα 3ον
  Ακόμα και εξαιρετικοί αρθρογράφοι όπως ο Κ.Ρ , επειδή δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι δυστυχώς τα πιστεύω και οι προσδοκίες μας ναυαγήσανε (να μην χρησιμοποιήσω σκληρότερη λέξη) , προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα , γράφοντας κείμενα που δεν τους χαρακτηρίζουν .

  Συμπέρασμα 4ον (και τελευταίο)
  Υπάρχουν ακόμα Έλληνες που πιστεύουν ότι υπάρχουν πολιτικοί , οι οποίοι θα ορθώσουν ανάστημα , θα λειτουργήσουν πατριωτικά υπέρ της χώρας και κατά των δυναστών , θα βάλουν πλάτη και θα δώσουν τέλος στον ασταμάτητο πολιτικό κατήφορο και εθνικό καιάδα .
  Εντυπωσιακό......

 27. factorx avatar
  factorx 19/01/2012 12:39:04

  Το οτι ο Ροδινός έγραψε το κομμάτι και οτι εγώ το ανέβασα δεν σημαίνει οτι γίναμε ξαφνικά λιγότερο πατριώτες. Γιατί μέρες τώρα ανεβάζουμε και τα άρθρα του Κακοφωνίξ ή του Επώνυμου κλπ που λένε το αντίθετο.
  Το θέμα είναι τεράστιο και κρίνουμε οτι αυτές τις ώρες πρέπει να εξαντληθεί ο διάλογος και η συζήτηση για το θέμα, καταγράφοντας όλες τις απόψεις, για να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και να έχουμε θέση θεμελιωμένη. Με αφορισμούς και τσιτάτα δεν γίνεται ποτέ δουλειά.
  Οσο για τη ΝΔ μην βιάζεστε. Γίνονται πολύωρες και εξαντλητικές συνεδριάσεις για το θέμα και θα πάρουν υπέυθυνη θέση

  • pink floyd avatar
   pink floyd @ factorx 19/01/2012 13:08:22

   Τα πραγματα ειναι απλα. Αγγλικο δικαιο σημαινει προδοσια της χωρας. Οποιος πει το ναι πρεπει να παει παρεα με τους πρασινους στη κρεμαλα.Ας σταματησει η ΝΔ τις κωλοτουμπες και αν ειναι κομμα εξουσιας να βγει να παρει υπευθυνα θεση. Οποιος θελει να κυβερνησει πρεπει να εχει καθαρη θεση για το θεμα . Οπως ειχε και ο μεγας ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στο θεμα Αναν. Τα υπολοιπα ειναι καθρεφτακια για ηλιθιους.Ισως εχουν δικιο αφου ο λαος με τις πολιτικες του επιλογες του εχει αποδειξει οτι ειναι ηλιθιος

   • The piper at the gates of dawn avatar
    The piper at the gates of dawn @ pink floyd 19/01/2012 13:55:41

    Άριστος!!! Με κάλυψες πλήρως!!!

 28. siakkas avatar
  siakkas 19/01/2012 12:50:18

  Όλα αυτά τα άρθρα, τα σχόλια, οι εκτιμήσεις περί PSI, ελληνικού ή αγγλικού δικαίου,
  από ειδήμονες και μη κατάντησαν ανιαρά και κουραστικά.
  Στην ουσία οι συζητήσεις γίνονται για το αν ο μελλοθάνατος στην αγχόνη πάει με καθαρά ή βρώμικα ρούχα.
  Τα κράτη είναι άυλες έννοιες και δεν πτωχεύουν ποτέ.
  Πτωχεύουν, λιμοκτονούν, μεταναστεύουν, αυτοκτονούν οι πολίτες των κρατών.
  Κακό του κεφαλιού τους, θα πει κανείς, με τους κυβερνήσεις που εξέλεξαν και τους οδήγησαν σε αυτό το χάλι, αν είναι εξωτερικός παρατηρητής κάτοικος άλλης ηπείρου ή άλλης κοσμοϊδεολογίας που δεν διακατέχεται ούτε από ουμανισμό ούτε αλληλεγγύης.
  Άρα καταρρίπτεται ο μύθος της ενωμένης Ευρώπης και της αλληλεγγύης των λαών και των κυβερνήσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ένωσης.
  Θα μπορούσε κάλλιστα να ταμπελοποιήσει κάποιος αυτή την άποψη ως ιδέα με τον όρο του Ευρωσκεπτικιστή δίκην διαλόγου.
  Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς, οι πολίτες αυτού του ανάδερφου έθνους, κράτους.
  Στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος ή αλλάζουμε πολιτική ηγεσία με άλλες οικονομικές πολιτικές και δικάζει αυτούς που άρπαξαν-έκλεψαν κρατικές περιουσίες και υπέγραψαν καταστροφικές συνθήκες οικονομικής υποδούλωσης των πολιτών αυτού του κράτους ή αποδεχόμαστε τον όρο της "αποικίας¨ του Ελλαδιστάν στα χέρια των δανειστών.
  Εδώ θα σταθώ στο λόγο του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ ότι τα μέλη-κράτη της Ε.Ε. προσπαθούν να αναδείξουν την Ιταλικότητά τους την Γαλλικότικιτά τους κ.ο.κ. έτσι και εμείς μέσω μιας άλλης οικονομικής πολιτικής πρέπει να αναδείξουμε και να βασιστούμε στην Ελληνικότητά μας.
  Οι καιροί είναι δύσκολοι και ύπουλοι , δεν είναι δυνατόν σε εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις να διαρρέει η μια πλευρά τους όρους της διαπραγμάτευσης, είναι χαμένη από χέρι. Η υπομονή είναι αρετή, ο καιρός θα δείξει. Εμείς περιμένουμε την συνέπεια λόγων και πράξεων για δημοκρατική αλλαγή πολιτικού συστήματος μέσω εκλογών.
  Και οι επαναστατικές πρακτικές επιβάλλονται στα όρια της διαπραγμάτευσης του μέλλον αυτού του λαού από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
  Άλλωστε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μας οδήγησε μέσω επαναστατικού τρόπου αναντιστοιχίας εξαγγελιών (λεφτά υπάρχουν- δεν θα πάμε στο ΔΝΤ- το πιστόλι στο τραπέζι) και πράξεων στον οικονομικό και εθνικό εξευτελισμό.
  Όσο για τις επαναστατικές πρακτικές κατάλυσης των θεσμών στα πλαίσια μιας παγκόσμιας οικουμενικής ,ουμανιστικής διακυβέρνησης απο αριστερόστροφες τάσεις πολιτών αυτού του κράτους, ας τις εφαρμόσουν στην γείτονα Τουρκία των χιλιάδων καταπιεσμένων μειονοτήτων, των καταπιεσμένων και φυλακισμένων Ελλήνων των Σκοπίων και της Αλβανίας, των οικονομικά εξαθλιωμένων του Ισλαμαμπάντ και της Καμπούλ, και να μην υποθάλπουν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου από αυτά τα κράτη δίκην πανεπιστημιακού ασύλου.
  Δε με σφάξαν με κονσερβοκούτια Εαμοβούλγαροι, ήμουν αγέννητος άλλωστε, σφάξαν κάψανε πόλεις και χωριά ολόκληρα παραδίπλα (βλ, Σέρρες, Δοξάτο) έφεραν Βούλγαρους παπάδες για να ξεχάσω την γλώσσα μου,(η θρησκεία εδώ είναι θεάρεστη!) έκλεβαν αρνιά από "στάνες" με 5 προβατίνες για να φάνε τα "παλληκάρια", κατσιαπλάδες του βουνού κι ας μην είχε η μάνα να δώσει γάλα στα παιδιά της και στο τέλος ΈΚΛΕΒΑΝ και τα ζωντανά παιδιά με το "παιδομάζωμα" και στερηθήκαν την "ζωή" δυό αδέρφια του πατέρα μου στον παράδεισο της Α.Γερμανίας και του Καζακστάν ο άλλος (προχθές έκλεισε τα μάτια του με ΜΟΝΗ χαρά ότι θα τον σκεπάσει Ελληνικό χώμα από παπά χέρι)
  Όλους αυτούς τους "δικαίωσε" το Πασοκ με συντάξεις, εργολαβίες (βλ.Κόκαλη κ.α.)
  Ας τους συγχωρέσει και ο Θεός.
  Θέλω μόνο να αυτοπροσδιορίζομαι σ αυτόν τον τόπο, αιώνες τώρα
  ως Έλληνας.

 29. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 19/01/2012 13:21:26

  Δεν είμαι απαισιόδοξος ως άνθρωπος (Ω ναι! Ακόμα κι έτσι όπως είμαστε συνεχίζω να βλέπω στην άκρη του τούνελ λίγο φως! Το θέμα είναι πόσο μακριά είναι αυτη η άκρη...) αλλά μήπως, λέω εγώ τώρα ο αφελής Έλληνας, μήπως τα δικαστήριά μας αποφανθούν υπέρ των πιστωτών μας κάτω από τις γνωστές πιέσεις; Μήπως, λέω μήπως, προλάβει κανάς Παπαδήμ(ι)ος και νομοθετήσει κανά έκτρωμα υπέρ πιστωτών και λοιπών σκοτεινών δυνάμεων; Γιατί από τον Σαμαρά δεν περιμένω τέτοια ρεζιλίκια...

 30. avanti avatar
  avanti 19/01/2012 13:22:51

  Και φτάσαμε στο σημείο σήμερα να συζητάμε αν είναι καλύτερα να εφαρμοστεί το Αγγλικό δίκαιο ή το Ελληνικό και να γίνονται προσπάθειες να πειστούμε ότι και με το αγγλικό δίκαιο δεν τρέχει και τίποτα, θα την γλυτώσει η πατρίδα .... Και έχει μεταφερθεί η συζήτηση στο ποσοστό του κουρέματος, στη νέα δανειακή σύμβαση και στα CDS και κουβέντα δεν γίνεται πιά για το πως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, ποιοί /ποιός είναι οι υπεύθυνοι, πως θα αποκαταστήσουν την βλάβη που έχουμε υποστεί, αν υπάρχουν κατηγορίες να τιμωρηθούν....
  Μακάρι να διαψευσθώ, αλλά θα έρθει μέρα που θα χάσουμε την Θράκη και θα καθόμαστε (θα μας βάζουν) να συζητάμε τι κουστούμι φοράει ο Νέος της κυβερνήτης .... Τζάμπα πήγε όλη η ιστορία σου πατρίδα μου, τζάμπα.

  • Αυτόνομος avatar
   Αυτόνομος @ avanti 19/01/2012 13:51:28

   Απο κάτι πατριδοκάπηλους σαν κι εσένα πρέπει να φοβόμαστε. Το Avanti που παραπέμπει; Στην εφημερίδα του γελοίου του Κράξι του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιταλίας που τα έφαγε χοντρά και μετά τον έκρυβε ο Καντάφι; Βαρεθήκαμε τους καραγκιόζηδες των συνθημάτων και των ταμπελών. Θέλουμε να ξέρουμε τι ψηφίζουμε και γιατί.

   • avanti avatar
    avanti @ Αυτόνομος 19/01/2012 14:44:13

    Εννοείται ότι δεν θα σχολιάσω.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ avanti 19/01/2012 15:37:36

   Αν τα βλέπεις απαισιοδοξα τα πράγματα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνουν έτσι και αντιθέτως

 31. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 19/01/2012 14:03:51

  Εξαιρετικοί οι πολιτικοί μας, όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, εξουσίας και μή.
  Εξαιρετικοί κι εμείς, που θα τους επιβραβεύσουμε με την ψήφο μας και στις επόμενες εκλογές, όπως τόσα χρόνια τώρα.
  Για να μπορούμε, μετά τις εκλογές βέβαια, να τους κατηγορούμε και πάλι για ανικανότητα, προδοσία κ.λπ.
  Κι εμείς να (ξανα) μετανιώνουμε που τους (ξανα) ψηφίσαμε.
  Φρενοκομείον Η Ωραία Ελλάς.

 32. hdgr avatar
  hdgr 19/01/2012 14:25:12

  Γιατί άραγε οι δανειστές ζητούν επίμονα την υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο;
  Γιατί η υπαγωγή αυτή συνοδεύεται , στα όποια κείμενα έχουμε δει ως τώρα δηλ 1η δανειακή- EFSF , με παραίτηση από κάθε ασυλία λόγω κυριαρχίας κλπ ;

  Η καλόπιστη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και μόνο , οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να πάμε στο αγγλικό δίκαιο.
  Πέραν αυτού έχουν διατυπωθεί , πιο πάνω και σε άλλες αναρτήσεις , σοβαρότατα επιχειρήματα -δεν τα επαναλαμβάνω- που συνηγορούν στην ίδια άποψη .

  Υπάρχει όμως και η καθαρή πολιτική διάσταση του θέματος.
  Στην κατάσταση αυτή μας έφεραν οι προηγηθείσες κυβερνήσεις με προεξάρχουσες αυτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ.
  Οι κυβερνήσεις αυτές , στον ένα ή άλλο βαθμό, ήταν το λιγότερο ενδοτικές στις εκάστοτε παρεμβάσεις του ξένου παράγοντα και απολύτως ενδοτικές στις διαθέσεις της εγχώριας διαπλοκής.
  Τα συμφέροντα της διαπλοκής αντιστρατεύονται τα εθνικά συμφέροντα.
  Αυτοί ενδιαφέρονται για τις μπίζνες και τις " αποταμιεύσεις" τους στις ελβετικές τράπεζες και αλλαχού.
  Είναι τυχαίο που οι περισσότεροι εξ ' αυτών έχουν ταχθεί άμεσα ή έμμεσα υπέρ του αγγλικού δίκαιου;

  Τα περισσότερα επιχειρήματα "υπέρ" του αγγλικού δίκαιου εδράζονται σε μία προϋπόθεση.
  Ότι στη διακυβέρνηση της χώρας ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ θα βρίσκονται πολιτικές δυνάμεις που θα προτάσσουν πραγματικά το εθνικό συμφέρον.
  Τι μας εξασφαλίζει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί με βάσει το παρελθόν και το παρόν που βιώνουμε;

  Γιατί άραγε να πιστέψουμε ότι θα δράσουν εθνικά υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις
  που βαρύνονται από το παρελθόν τους;
  Που διαθέτουν στις τάξεις τους αρκετά πολιτικά "αποκαΐδια";
  Που αργά αλλά σταθερά "φαίνεται" να υπαναχωρούν από διακηρυγμένες θέσεις;
  Που εντέλει μπορεί να βάλουν υπογραφή σε συμβάσεις αποδεχόμενες "τα αγγλικά δίκαια και τις παραιτήσεις από ασυλίες";
  Και αν σήμερα "πιέζονται" και υπαναχωρούν γιατί αυτό δεν θα γίνει και "αύριο" που οι συνθήκες μπορεί να είναι χειρότερες;

  Οι επόμενες ημέρες θα βοηθήσουν να απαντηθούν πιο καθαρά τα παραπάνω ερωτήματα και πολλά ακόμη.
  Έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να βγάλει πιο ασφαλή συμπεράσματα και αναλόγως να πράξει.

 33. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 19/01/2012 14:42:23

  Ευχαριστούμε τον Κο Ροδινό για τις διευκρινίσεις που αφορούν το Αγγλικό δίκαιο αλλά δεν μας είπε αν οι ξένοι έχουν δικαίωμα να δεσμεύσουν ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ,ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ και ΧΡΥΣΟ ως εγγύηση στα τοκογλυφικά τους ομόλογα

 34. Δαναός avatar
  Δαναός 19/01/2012 15:19:09

  Φίλε του λαού, ή μήπως του λάου λάου, σε ενόχλησα εγώ ή ο Strange;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Δαναός 19/01/2012 15:38:24

   Δαναέ μη λες πολλά πολλά, μη σε στείλω σε καμιά Σιβηρία.
   Αμί συμφωνείς;

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ Δαναός 19/01/2012 16:09:26

   Ο ami είναι παλαιότερος ακόμα και του strange εδώ μέσα.Σεβασμός λοιπόν.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ undercover gpr 19/01/2012 18:01:18

    Είναι όντως;
    Μουά από Δεκέμβριο του `08.
    Αμί, από πότε;

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Strange Attractor 19/01/2012 18:12:12

     Ιδού και η πρώτη εμφάνιση του "παράξενου ελκυστή".
     h--p://www.antinews.gr/2009/01/27/5036/

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Strange Attractor 19/01/2012 21:12:37

      Σωστός!
      Όσον αφορά ψυχαναλύσεις προθύμων, να δεις τι έχω ακούσει εγώ κατά καιρούς εδώ μέσα!!!!

 35. STEFANOS GRAGAS avatar
  STEFANOS GRAGAS 19/01/2012 15:19:42

  κύριε Ροδινέ, όντως το κειμενο συνεισφερει στο διαλογο αλλα δυστυχως μονοπλευρα...εχετε επιλεξει ως βαση συλλογιστικής την επιτυχία του PSI κια πανω σε αυτο βασιζεστε για το υπολοιπο σας κειμενο...ομως η αληθεια υπαρχει ειτε με κουρμε ειτε χωρις...Πρεπει η οχι το ομολογα να εκδοθουν με βαση το αγγλικο δικαιο ???αυτη ειναι η ερωτηση...ειναι απλη. απλουστατη και εχει μια και μονο απαντηση...ολα τα αλλα ειναι υποθεσεις εργασιας (αν και υπαρχουν αρκετοι που εχουν επιχειρηματα για ολα)...εσεις λοιπον ως προσωπο (ατομικα) ειστε υποστηρικτης αυτης της αποψης η της αποψης να εκδοθουν με βαση το ελληνικο δικαιο...και δεν υπαρχουν ουτε μυθοι και ουτε παραμυθια...υπαρχει η μια και μοναδικη αληθεια...και αντε να μην πουλησουμε μνημεια, παραλιες, δρομους, βουνα, ποταμια, γεφυρες, δρομακια και λοιπα ακινητα.....για τα υπολοιπα μας απαντατε παρακαλω.....τι θα γινει σε περιπτωση αδυναμιας πληρωμης...διοτι οποιος υποστηριζει οτι το χρεος θα ειναι βιωσιμο μαλλον ειναι σε κατασταση μεθης....ετσι λοιπον αν οι πιστωτε ςμας προσφυγουν βασει του αγγλικου δικαιου και επιτυχουν αναγκαστική εκτέλεση που θα μπορούσε να αφορά κινητά του Ελληνικού Δημοσίου, ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου (ιδίως τα ανήκοντα στην λεγόμενη ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου) καθώς και χρηματικές απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, τι θα συμβει ???
  Θα διαπιστώσετε δυστυχώς, ότι οι χρηματικές απαιτήσεις που έχει το Ελληνικό Δημόσιο, αφορούν κυρίαρχα την απαίτησή του στους φόρους, που καλούμαστε να καταβάλλουμε όλοι μας, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που υπαγόμαστε στο Ελληνικό Φορολογικό Σύστημα.
  Συνεπώς οι πιστωτές μας, θα αποκτούσαν εκτελεστό τίτλο με τον οποίο θα μπορούσαν να επιδιώξουν την απευθείας εξόφληση του χρέους, επιβάλλοντας κατάσχεση χρηματικής απαιτήσεως στα χέρια καθενός από εμάς, δηλαδή στα χέρια κάθε Έλληνα πολίτη.
  Αυτή η «κατάσχεση εις χείρας τρίτου» (εν προκειμένω του Έλληνα πολίτη) θα αποστράγγιζε το κράτος από κάθε έσοδο, καθιστώντας το τελευταίο, πραγματικό όμηρο των δανειστών του, στους οποίους θα έπρεπε, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση να καταφύγει, προκειμένου να εξασφαλίσει έστω και τα στοιχειώδη χρήματα για την εξακολούθηση της ύπαρξής του.
  Αρα λοιπον το δικαιο των ομολογων ΜΟΝΟ ΜΥΘΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αλλα μια σκληρη και αδυσωπητη αληθεια, που καλει ολους μας να διαλεξουμε πλευρα...ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΟΥ ???και το συμφερον του λαου για καθε ενδεχομενο ειναι το ελληνικο δικαιο...αν μαλιστα δεν με απατα η μνημη μου αυτο ηταν και το συνθημα του κομματος της ΝΔ

 36. Φυγόκεντρος avatar
  Φυγόκεντρος 19/01/2012 15:27:05

  Πάμε λοιπόν για ...αγγλικό κούρεμα: Σου κουρεύουν τρίχες, σου ζητάνε..προίκες!

 37. στεφανος γραγας avatar
  στεφανος γραγας 19/01/2012 15:30:55

  κυριε Ροδινε, χρησιμο το αρθρο σας αλλα δυστυχως μονοπλευρο...γρηγορα-γρηγορα σας κανω καποιες επισημανσεις...εχετε σαν βαση της σκεψης οτι το κουρεμα (αυτο που εχει συμφωνηθει και οτι αυτο συνεπαγεται) ειναι προς το συμφερον μας και θα κανει βιωσιμο το χρεος...ως υποθεση εργασιας παντα ειναι ευχολογιο..η σκληρη αληθεια λεει οτι δεν υπαρχει καμμια μα καμμια περιπτωση να καταστει βιωσιμο ποτε....(η συζητηση μπορει να γινει επ αυτου σε αλλο αρθρο σας)...και τωρα σε οτι αφορα το αγγλικο δικαιο...ας δεχθουμε οτι δεν θα πουλησουμε μνημεια, παραλιες, ποταμια, δρομους, γεφυρες, βουνα και λοφους και οτι αλλο εσεις νομιζετε...για πειτε μου σας παρακαλω αν προσφυγουν οι πιστωτες με αγγλικο δικαιο και δικαιωθουν εχοντας αναγκαστικη εκτελεση για χρηματικές απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, τι θα συμβει τοτε..(κατι θεωρω κατανοητο για ολους μας ειτε σχετικους ειτε ασχετους)..Δηλαδη οι πιστωτές μας, θα αποκτούσαν εκτελεστό τίτλο με τον οποίο θα μπορούσαν να επιδιώξουν την απευθείας εξόφληση του χρέους, επιβάλλοντας κατάσχεση χρηματικής απαιτήσεως στα χέρια καθενός από εμάς, δηλαδή στα χέρια κάθε Έλληνα πολίτη.
  Αυτή η «κατάσχεση εις χείρας τρίτου» (εν προκειμένω του Έλληνα πολίτη) θα αποστράγγιζε το κράτος από κάθε έσοδο....ειναι λοιπον μυθος οτι το αγγλικο δικαιο ειναι δρομος ρπος την καταστροφη μας ???ΝΑΙ Η ΟΧΙ ??/δεν αναφερω βεβαια για μελλοντικα εσοδα του Δημοσιου απο εκμεταλλευση πλουτοπαραγωγικων πηγων και συναφη.....θεωρω λοιπον οτι υπαρχουν και κοκκινες γραμμες σε μια διαποραγματευση...αν τωρα εμεις θελουμε να βαλουμε το κεφαλι μας στην αμμο και να κανουμε το ασπρο-μαυρο, γινεται ανετα αλλα δεν αναιρει τη ΜΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ...τετοιες συμφωνιες που δεσμευουν ολοκληρες γενιες τις επικυρωνει μονο ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ και ουδεις αλλος...οποιος ομως τις υπογραψει ερημην του, τοτε ας αναλαβει και τις ευθυνες του πασης φυσεως(πολιτικες-ποινικες κλπ)....

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ στεφανος γραγας 19/01/2012 15:46:26

   Aγαπητέ Στέφανε,
   Το PSI έχει νόημα μόνο αν καθιστά το χρέος μας βιώσιμο,διαφορετικά δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης.
   Εχω κουραστεί να το επαναλαμβάνω.

   • Παυλος Βαφειάδης avatar
    Παυλος Βαφειάδης @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 16:06:27

    Εξαιρετικό άρθρο ! Επαρκέστατη ενημέρωση ! Επιχειρήματα έναντι άναρθρων κραυγών ! Και όσοι μιλάνε για "κωλοτούμπα" ας προσέχουν. Μέχρι στιγμής ο Προεδρος Σαμαράς έχει δικαιωθεί ΠΛΗΡΩΣ, σε όλα όσα έχει πει, πρώτος πριν από ολους μεσα στην ΕΕ!

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 16:06:55

    Τελικά ποιός θα κρίνει αν το χρέος είναι βιώσιμο; Η Μέρκελ; Ο Τόμσεν; Ο Παπαδήμος; Και αν αποδειχθεί στην πορεία ότι δεν ήταν; Ποιός παίρνει την ευθύνη; Σε συζήτηση που είχα νωρίτερα με τον Φάκτορα, του είπα ότι το Αγγλικό δίκαιο έχει νόημα μόνο εφόσον υπάρξει έγγραφη δέσμευση περί παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με ρήτρα μερικών εκατοντάδων δις. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα ούτε να το αναφέρουμε.

    • Κατερινα avatar
     Κατερινα @ kakofonix 19/01/2012 17:41:44

     πεστα Κακοφωνιξ!!!

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ kakofonix 19/01/2012 18:11:14

     Με το Ευρώ ως έχει (όχι κανένα νοτιο-Ευρώ, γιατί τότε άλλη κουβέντα πάλι).

    • Κατερινα avatar
     Κατερινα @ kakofonix 19/01/2012 20:58:33

     κε. Ροδινε, διαβασα το ακολουθο:
     Το «καρότο» για να αμβλυνθούν και άλλο οι αντιστάσεις της συμμετέχουσας αντιπολίτευσης στο σχήμα Παπαδήμου, θα είναι ότι τόσο το PSI, όσο και η δανειακή σύμβαση θα διέπονται από αγγλικό δίκαιο, αλλά στο κεφάλαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης θα συνεχίσει να ισχύει το ελληνικό δίκαιο. Είναι το κεφάλαιο της εκποίησης δημόσιας περιουσίας ή και ιδιωτικών περιουσιών σε δεύτερη φάση, που θα κριθεί στα ελληνικά δικαστήρια. Η «παγίδα» σε όλο αυτό, όπως και η προαναφερόμενη παραπάνω «ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή, που είναι πολύ θετικές εξελίξεις και εν πολλοίς συσχετίζονται με τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ, «ναρκοθετούνται» από την ύπαρξη και τη λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πιστωτών ήδη από το Μνημόνιο 1.

     θα παρακαλουσα το σχολιο σας, οπως επισης και του κακοφωνιξ.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Κατερινα 19/01/2012 21:15:18

      Κατερίνα,
      αν όντως συμβαίνει το τελευταίο είναι η ακύρωση των προηγουμένων.
      Ομως, πάλι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει τι θα περνάει στον έλεγχο του ταμείου.

     • kakofonix avatar
      kakofonix @ Κατερινα 19/01/2012 23:02:47

      Τι να σας πω εγώ, έχουν ειπωθεί όλα. Είμαι όμως σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί να ξεκατινιαστούμε για το δίκαιο, γιατί αυτή η σαχλαμάρα με το PSI δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ ακόμα. Κάντε τον κόπο και διαβάστε την ανάρτηση με τις τρεις μέρες του PSI. Η πιθανότερη εξέλιξη στο ελληνικό δράμα είναι ένα ωραιότατο hard default πριν το Μάρτιο, μια ιδέα που ακόμα και οι Γερμανοί φαίνεται ότι αποδέχονται. Και μάλιστα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην μας πετάξουν από το ευρώ.

 38. factorx avatar
  factorx 19/01/2012 16:40:00

  Γνώμη νομικού:
  Για να εκτελεστεί απόφαση ξένου δικαστηρίου στην Ελλάδα κατά του δημοσίου απαιτείται πρώτα αναγνώριση της εκτελεστότητας από το κράτος στο οποίο βρίσκονται τα περιουσιακά αγαθά για να δεσμευτούν- κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αυτό.
  Επίσης είναι διαφορετικά τα εξής ζητήματα:


  1. ποιο δίκαιο θα διέπει τα ομόλογα
  2. ποια δικαστήρια θα είναι αρμόδια για τις διαφορές που θα προκύψουν και σημαντικότερο:
  3. Ποια θα είναι η ρήτρα συναλλάγματος.

  Θεωρητικά και το ελληνικό να ήταν το εφαρμοστέο δίκαιο, επί τη βάσει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να παραιτηθεί από ασυλίες ή ακόμη να δεσμευτούν εμπορικής χρήσης περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και με δεδομένη τη δέσμευση της χώρας από διεθνείς συμβάσεις και πάλι θα μπορούσε να κατασχεθεί ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.

  Από την άλλη όπως γράφει και ο Κώστας και το δίκαιο...του Άρη να ήταν εφαρμοστέο, η Ακρόπολη και οι φρεγάτες δεν θα μπορούσαν να κατασχεθούν!


  Άρα δυο είναι τα βασικά θέματα που έχουν σημασία:

  1. Η ρήτρα συναλλάγματος, ανεξάρτητα από εφαρμοστέο δίκαιο
  2. Τι θα δοθεί ως εγγύηση από την Ελλάδα

 39. mlvzero avatar
  mlvzero 19/01/2012 16:50:18

  βιωσιμο χρεος και επιτοκιο 4.25....εδω αρχιζουμε και γελαμε....
  νομος που μετατρεπει το εθελοντικο σε υποχρεωτικο...η απειλη παπαδημου και εδω γελαμε
  να δουμε που κλαιμε τωρα...
  1.τα ομολογα εκτ δεν κουρευονται
  2.τα φαντς δεν συμμετεχουν στο εθελοντικο κουρεμα
  μαλιστα αρχιζαν και αγοραζαν οταν ανακοινωθηκε το psi σωρηδον ελληνικα ομολογα στο 35% της αξιας τους αξιας δις ευρω.
  ναι καλα ακουσατε αυτοι που λενε οτι ειναι σκουπιδια αγορασαν αυτα τασ ομολογα κουρεμενα .τι κανανε λοιπον ?πολυ απλα αρνουνται να τα κουρεψουν και απαιτουν το 100% της αξιας τους.γιατι πολυ απλα με ενα επιτοκιο 4 με 5 % δεν εχουν απωλεια απο το αρχικο κεφαλαιο και γιατι μπορουν να εισπραξουν τα
  ασφαλιστρα κινδυνου....ετσι απλα λοιπον μεσα σε μια νυχτα βρεθηκαν με χαρτια σκουπιδια με μελλοντικη αποδοση τεραστια......
  μηπως λοιπον το βρετ δικαιο θα βοηθησει την κατασταση της εκδικασης των απαιτησεων μια και στο σιτυ απο τωρα τριβουν τα χερια τους και ειναι δεδομενο ποιον θα δικαιωσουν οι αποφασεις.
  τωρα για τα κουραφεξαλα περι κατασχεσεων...αυτα ειναι την τηλεοραση του αυτια..το δικαιο τους δινει δικαιωμα να κανουν κατασχεση σε επιδοτησεις,μετοχες,μετρητα,τιτλους κλπ.
  μηπως το ταμειο δημοσιας περιουσιας ειναι ταμειο με δικα του κρατικα περουσιακα στοιχεια?μηπως το κρατος του εχει μεταβιβασει αυτη την περιουσια?
  μηπως απο αυτον το οργανισμο θα δωθουν ακινητα σαν εγγυηση για δανεια?
  λεω μηπως...λεω εγω τωρα
  μηπως ολα τα δανεια των ελληνικων τραπεζων θα αγοραστουν απο το ελληνικο κρατος και θα δωθουν καθαρα μετα στους νεους ιδιοκτητες τραπεζων.ολα αυτα τα δανεια στεγαστικα και απο την ατε αγροτικα μηπως θα σημανει και την μεταβιβαση περιουσιακων στοιχειων σε νεους ιδιοκτητες?μεσα σε μια νυχτα η ελληνικη ακινητη περιουσια θα αλλαξει χερια.για συκρινετε τωρα και τα δανεια που ΔΕΝ εξυπηρετουνται και αυτα που καθυστερουν.....
  επειδη ειμαστε στην αγορα και δεν πουλαμε χαντρες ουτε καθρεφτακια και ουτε ειμαστε ντυμενοι με τομαρια και να κυκλοφοραμε με ροπαλα καλο θα ηταν να υπαρχει ειλικρινη τοποθετηση και οχι αρθρα με κεντρικη ιδεα το ολιγον εγκυος.
  αυτα για να μην υπαρχουν παρεξηγησεις.....

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ mlvzero 19/01/2012 17:16:21

   Ωστε είστε στην....αγορά , λοιπόν!
   Καταλαβαίνω..

   • mlvzero avatar
    mlvzero @ Αδέξιος Δεξιός 19/01/2012 17:49:33

    αμφιβαλλω

 40. The Don avatar
  The Don 19/01/2012 16:50:35

  Μάλιστα. Και αφού όλα είναι τόσο υπέρ μας με το αγγλικό δίκαιο, τότε γιατί οι δανειστές έχουν φαγωθεί να το επιβάλλουν;

  • avanti avatar
   avanti @ The Don 19/01/2012 17:33:56

   Για το καλό μας, που εμείς οι κουφιοκεφαλάκηδες δεν καταλαβαίνουμε!

 41. Economist avatar
  Economist 19/01/2012 17:38:37

  Πρώτον, για να επιλέγουν οι δανειστές το αγγλικό δίκαιο αυτό σημαίνει ότι τους εξασφαλίζει περισσότερα δικαιώματα απ’ ότι το ελληνικό. Δεύτερον, οπωσδήποτε μια ελληνική κυβέρνηση έχει δυνατότητες να αμυνθεί αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτό το επιθυμεί. Τρίτον αυτό που ενδιαφέρει τους πιστωτές και που είναι τα πολλά λεφτά είναι οι υδρογονάνθρακες. Τέταρτον, εάν βάλουμε για λίγο τον εαυτό μας στη θέση των ισχυρών του κόσμου θα διαπιστώσουμε ότι είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να αποκτήσουν τους υδρογονάνθρακες μέσα από ένα σχέδιο διαμελισμού της Ελλάδας. Πέμπτον, η Ελλάδα θα πτωχεύσει σύντομα όχι γιατί το λέω εγώ ή γιατί το επιθυμώ αλλά γιατί έχει πλέον καταστραφεί ο παραγωγικός ιστός και ο παραγωγικός ιστός είναι αδύνατο να ξαναγίνει από ανθρώπους που ενώ για τριάντα χρόνια όλος ο κόσμος και η Ελλάδα αναπτυσσόταν αυτοί χρειάζονταν δανεικά για να μείνουν στην εξουσία και έκτον, εάν δεν σταματήσουμε τόσο εύκολα να τρώμε κουτόχορτο θα έρχονται όλο και πιο δύσκολες μέρες για τον λαό και την πατρίδα.

 42. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 19/01/2012 17:41:14

  Ἂν ἀντιλαμβάνομαι καλῶς, ὁ μόνος τρόπος νὰ γίνει πράσινο τὸ ἑλληνικό εἶναι νὰ χρεωκοπήσει ἡ χώρα καὶ νὰ λάβουν κάποια hedge funds ἐκτελεστὸ τίτλο γιὰ τὸ ἑλληνικό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 43. theo1611 avatar
  theo1611 19/01/2012 17:44:18

  Η στρατηγική διαπραγμάτευσης κατά τη γνώμη μου είναι μία και απλή:
  1. Ό,τι πει και διαπραγματευτεί η Angela σε σχέση με τρίτους
  2. Με την Angela και τα οφέλη που θέλει να αποκομίσει για λογαριασμό της σκληρή διαπραγμάτευση. Εξάλλου η Angela έχει ήδη κερδίσει αρκετά, οπότε στα περισσότερα για τώρα και το μέλλον βρίσκεται μάλλον σε ασθενέστερη θέση.

 44. 114 avatar
  114 19/01/2012 17:48:17

  Κύριε Ροδινε ,
  το κρισιμότερο ζήτημα, δεν το αναφέρατε, είναι ποιος θα αποφασίσει το νόμισμα αποπληρωμής σε περίπτωση (πολύ πιθανής) οικειοθελούς ή εξαναγκαστικής, εξόδου της χώρας από τη Ευρωζώνη.
  Αν το χρέος μετατραπεί σε δραχμές εξυπηρετείται.
  Αν παραμείνει σε ΕΥΡΩ ή μετατραπεί σε δολλάρια θα χρωστάμε τρεις Ελλάδες!
  Τα αγγλικά δικαστήρια τι λέτε να αποφανθούν;

  Να σας πω και χειρότερο (πιθανό)σενάριο;
  Διάλυση Ευρωζώνης και μετατροπή όλων των χρεών σε εθνικά νομίσματα πλην Ελλάδας όπου θα μετατραπεί σε δολλάρια αφού την απόφαση θα την πάρει Αγγλικό δικαστήριο.

 45. anarxikos avatar
  anarxikos 19/01/2012 17:54:20

  Το ΜΕΓΑΛΟ θέμα με το αγγλικό δίκαιο δεν είναι αν θα μας πάρουν τον Παρθενώνα (προφανώς αυτά είναι σαχλαμάρες) και ακόμη και στην Αγγλία (εκτός απο την Αμερική) υπάρχει Νόμος που ορίζει ανάλογες ασυλίες ΑΛΛΑ το ΝΟΜΙΣΜΑ στο οποίο θα χρωστάς.Με βάση το ελληνικό δίκαιο θα χρωστάς σε ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ με βάση το Αγγλικό Δίκαιο σε ΕΥΡΩ ακόμη και ΑΝ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ.Βέβαια θα πει κανείς αν κάποιος δεν θέλει να πληρώσει είτε με ευρώ είτε με δραχμή ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.Το ΘΕΜΑ πάλι δεν είναι εκεί.Η ελληνική πολιτική τάξη θα χρησιμοποιεί το γεγονός ότι το χρέος είναι σε ευρώ ως εσωτερικό "μπαμπούλα" 'οπως έκανε μέχρι τώρα.Θα μας λένε ΣΚΥΨΤΕ γιατι αμα πάμε στην Δραχμή θα χρωστάμε τα μαλιοκεφαλά μας με την ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ που θα γίνει .Βέβαια ότι μπορεί να πάει κανείς στην Δραχμή και να μην πληρώσει και φράγκο θα είναι απαγορευμένη πρόταση όπως ήταν μέχρι τώρα η αναδιάρθρωση (και ξαφνικά...psi).Απο καθαρά νομικής πλευράς τώρα νομίζω ότι η συναψη σύμβασης με βάση το Αγγλικό Δίκαιο που θα δίνει σε δικαστήριο εκτός Ελλάδος να κρίνει για θέματα ελληνικού χρέους συνιστά ΕΚΧΩΡΗΣΗ κυριαρχίας και αν δεν κάνω λάθος θα πρέπει να ψηφιστεί απο αυξημένη πλειοψηφία.Αλλά αυτά ας τα απαντήσει κάποιος νομικός καλύτερα

 46. Δαναός avatar
  Δαναός 19/01/2012 17:55:59

  Εμ τι να κάνουμε Αμί; Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι περασμένοι στο γονότυπό μας. Και στο δικό σου!

 47. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 19/01/2012 17:59:37

  Αγγλικό ρητό: "If you can't avoid it, relax and enjoy it".
  Υπ'αυτάς τας συνθήκας, "Efkaristoume ko Rodino", καταλαβαίνοντας τι μαθαίνει και μας μεταφέρει με τον τρόπο του.
  (Γιατί, ακόμα και να υπερτιμούμε την υπαγωγή στο ΑΔ, δεν νομίζω ότι το βλέπει κανείς τόσο "ακίνδυνο", όσο το ΕΔ. Κάνω λάθος;).

 48. ΜΠ avatar
  ΜΠ 19/01/2012 18:00:48

  Δέκα μέρες πριν είχε αναρτηθεί το παρακάτω σχόλιό μου, Φάκτορα νομίζω ότι σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: 06/01/2012:
  Οι έξω απαιτούν να υπογραφεί το μνημόνιο 2 και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση. Το PSI και η νέα δανειακή είναι άρρηκτα δεμένα με την υπογραφή του μνημονίου 2.
  Ο Πρόεδρος θα το ψηφίσει το μνημόνιο 2;;;;
  Θα υπάρξει εκβιασμός και πάλι. Τί θα πεί;;
  Ότι δεν συναινεί στο λάθος;;;; Αφού βρίσκεται μέσα στην κυβέρνηση. Θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση αυτή;;;; Θα υπογράψει και μετά θα πάμε σε εκλογές;;;; Μα τότε θα έχουμε χάσει τη Χώρα !!!!
  Στις εκλογές,λοιπόν, θα πάμε εφόσον, "ΑΝ" όπως είπε και ο Α.Σ, πετύχει το PSI, και το PSI θα πετύχει μόνο αν υπογραφεί στο Αγγλικό Δίκαιο, καθώς και τα επιτόκια των ομολόγων είναι επίσης συνδεδεμένα με το Αγγλικό Δίκαιο. Άρα τί συμπέρασμα να βγάλουμε?
  Εδώ νομίζω είναι το κομβικό σημείο: θα ψηφίσει ο Α.Σ το PSI με βάση το Αγγλικό Δίκαιο? Ναί ή όχι? γιατί δεν μπορούμε να έχουμε μία ξεκάθαρη θέση πάνω στο θέμα της ανταλλαγής των ομολόγων? Αν ψηφίσει το Αγγλικό Δίκαιο προκειμένου να πάμε σε εκλογές με ένα “επιτυχές” PSI, τότε θα ειναι σαν να έχει αποδεχτεί ήδη και το μνημόνιο 2 αφού και η δανειακή είναι ήση συνδεδεμένη με αυτό.
  Συνεπώς, πάνω σε τί θα διαπραγματευτεί την επομένη των εκλογών με ομόλογα που δεν ανήκουν στο Ελληνικό Δίκαιο? Υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί άμεσα από την κυβέρνηση αυτή λόγω PSI και των όρων που απαιτούνται?
  Η γνώμη μου είναι, την έχω ξαναπεί από το βήμα αυτό, πώς ο Α.Σ πρέπει πλέον να αποσυρθεί από την παρούσα κυβέρνηση και να σταματήσει την συμπολίτευση άμεσα, δεν έχουμε χρόνο, και να ζητήσει ΕΚΛΟΓΕΣ. Πρέπει να ξεκινήσει με σκληρή αντιπολίτευση και να βγει να πει την αλήθεια στο λαό χωρίς ίχνος εκβιαστικού, ala ΠΑΣΟΚ "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε", αλλά με επιχειρήματα πάνω στις προτάσεις αναγέννησης της οικονομίας.
  "Ελλάδα η Νέα Δύναμη", αυτό πρέπει να ζητήσουμε στις εκλογές και αυτό να πάρουμε, να διώξουμε από πάνω μας τη μιζέρια και την υποτέλεια που μας επιβάλλουν.

 49. karenin avatar
  karenin 19/01/2012 18:11:48

  Η συζήτηση για το δίκαιο συσκοτίζει και αφήνει στο περιθώριο τις πιο σοβαρές παραμέτρους της συμφωνίας που αφορούν άμμεσα τον καθένα μας.
  Ο Κ. Ροδινός και ο Φάκτορας κατά καιρούς είχαν πάρει καίριες θέσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και σε πολλά είχαν πείσει και πολλούς απο εμάς. Τώρα λίγο πριν το τέλος, θα ήθελα έντιμα με το χέρι στην καρδιά να πάρουν θέση στα παρακάτω ερωτήματα, που πιστεύω βασανίζουν όλους μας.
  1. Το PSI είναι ο απαραίτητος όρος για να προχωρήσει η δανειακή συμφωνία, η οποία οχι μόνο νομιμοποιεί το πρώτο , αλλά θα επιβάλει και και καινούργια πιο σκληρά. Γιατί λοιπόν πιστέυτε οτι η κοινωνία μπορεί και πρέπει να σηκώσει όλα αυτά τα βάρη;
  2. Μετά την εγκριση απο την βουλή, τα περιθώρια που θα έχει ένας καινούργιος πρωθυπουργός για άσκηση εθνικής πολιτικής είναι μηδαμινά.
  Μπαίνει λοιπόν η δεν μπαίνει θέμα απώλεια εθνικής κυριαρχίας, όπως είχατε επισημάνει στο παρελθόν;
  3. Η χώρα σύρεται σε αυτή την συμφωνία απο τα τρία κόμματα που στηρίζουν Παπαδήμο, που έχουν μεν συντριπτική πλειοψηφεία στην βουλή,
  αλλά μειοψηφούν στην κοινωνία. Είναι δημοκρατικό και ηθικό να αγνοηθούν όλες οι άλλες πολιτικές προσεγγίσεις, που προτείνουν άλλες λύσεις, να πνιγεί κάθε διάλογος για το θέμα, και να επιβληθεί σαν τελική λύση, μια Παπανδρεική, δανειακή σύμβαση που ποτέ κανείς δεν διαπραγματεύθηκε;
  4. Ιστορικά δεν υπάρχει χώρα που με εσωτερική υποτίμηση, περικοπές, και ταυτόχρονη εξυπηρέτηση χρέους, να κατάφερε να βγεί απο την ύφεση, χωρίς υποτίμηση ισοτιμίας εθνικού νομίσματος. Για να βγεί λοιπόν η χώρα απο την ύφεση, που είναι και το ζητούμενο, σαν αναπτυξιακό εργαλείο συμφέρει ευρώ η εθνικό νόμισμα;
  5. Οταν δανείζεις κάποιον που είναι πνιγμένος στα χρέη, ελπίζεις να πάρεις τα λεφτά σου, η ποντάρεις στις υποθήκες;

 50. factorx avatar
  factorx 19/01/2012 18:22:45

  Απαντήσεις σε ερωτήματα θέλεις, ή σε επιχειρήματα δημαγωγών στο αμφιθέατρο της νομικής; Την τέλειωσα πριν δεκαετίας, δεν ξαναγυρνάω πίσω.

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ factorx 19/01/2012 18:56:28

   Προφανώς υπάρχει σύγχυση στον κόσμο και σε όλους μας, δικαιολογημένη βέβαια γιατί ούτε τα επίσημα χείλη (Κυβέρνηση, Βουλή και Κόμματα) μας ενημερώνουν, ούτε μπορούμε στην πραγματικότητα να διαγνώσουμε (λογικά και όχι συναισθηματικά) τι πρεσβεύουν, γιατί υφίστανται, πως αξιολογούν την υφιστάμενη κατάσταση, που θέλουν να μας πάνε και γιατί αυτά που σήμερα πράττουν μας οδηγούν εκεί που θέλουν και πρέπει κατ' αυτούς να μας πάνε.
   Καταστροφή μέσα στο ευρώ, καταστροφή έξω από το ευρώ. Θρίαμβος μέσα στο ευρώ, θρίαμβος έξω από το ευρώ. Καταστροφή μέσα στο ευρώ, αλλά πρέπει να παραμείνουμε, καταστροφή έξω από το ευρώ, αλλά πρέπει να πάμε.

   Εν κατακλείδι, συμφωνώ μαζί σου factorx. Ψυχραιμία λοιπόν σε όλους μας, οι ερωτήσεις είναι εύκολες όχι όμως και οι απαντήσεις. Αν και κατά τη γνώμη μου, θα βρεθούμε πολλές φορές στα επόμενα χρόνια στην κατάσταση φτου και από την αρχή, όμως η μόνη προσέγγιση που έχουμε διαθέσιμη για να μας βγάλει από την κρίση και να αφήσουμε κάτι στα παιδιά μας ως παρακαταθήκη είναι "προχωράμε!!!"

 51. Αρης avatar
  Αρης 19/01/2012 18:59:10

  Οι ίδιοι "λόγοι / μυθοι "σχετικά με το Αγγλικό / Ελληνικό δικαιο προφανώς είναι γνωστοί και στους δανειστές οι οποίοι όμως πάραυτα θέλουν και επιμένουν στο Αγγλικό Δίκαιο. Αλλά τότε γιατί επιμένουν εφόσον τα γνωρίζουν όλα αυτά που αναφέρετε κ. Ροδινέ;
  Όσον αφορά τα νομοθετικά/προεδρικά διατάγματα που αναφέρετε και που πρόκειται ει χρειαστεί να ψηφίσουν/εκδώσουν η Βουλή και ο Πρόεδρος, έχετε κανένα παράδειγμα νόμου/διατάγματος τα τελευταία χρόνια που να αμύνθηκε των δικαιωμάτων της Ελλάδας /ή της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους δανειστές;
  Αλλά το κυριώτερο απ΄όλα είναι ότι η συζήτηση αυτή νομιμοποιεί το χρέος το οποίον πλέον δεν θεωρείται ειδεχθές και επαχθές. Γαργάρα δηλαδή και πάμε στο επόμενο επίπεδο -στα τεχνικά.

  • factorx avatar
   factorx @ Αρης 19/01/2012 19:00:14

   Ζήτω η αυθαιρεσία σκέψης

  • Κατερινα avatar
   Κατερινα @ Αρης 19/01/2012 20:22:53

   αγαπητε Αρη,
   αλλο η συζητηση περι υπαγωγης στο ελληνικο και αγγλικο δικαιο και αλλο οι "σοφιστιες" της αριστερας περι ειδεχθους και επαχθους δικαιου.
   δεν σου κανει εντυπωση το γεγονος οτι αν και ξεκινησε με τυμπανοκρουσιες ο λογιστικος ελεγχος του χρεους, παρεμεινε μονο στα "λογια"?
   δεν συνεβει τιποτε απο οσα "σχεδιαζαν" στις διαλεξεις τους ανα την Ελλαδα οι υποστηρικτες του?

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Αρης 19/01/2012 20:40:24

   Αρη,
   μια αφερέγγυα χώρα που συζητάει την προοπτική "κουρέματος" του χρέους της, ποιός θα την εμπιστευτεί;
   Επαναλαμβάνω το μείζον είναι να εξασφαλίσουμε ένα επιτόκιο που θα κάνει το χρέος μας βιώσιμο.

 52. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 19/01/2012 20:17:04

  Κώστα, η διάκριση μεταξύ δικαίου ερμηνείας μιας σύμβασης και δικαίου αναγκαστικής εκτέλεσης για την περίπτωση που η σύμβαση δεν τηρηθεί και επιδιωχθεί από τον δανειστή η ικανοποίηση από την περιουσία του οφειλέτη, είναι κρίσιμη και συμφωνώ με τη συλλογιστική σου.

  Σχετικά, ετοιμάζω μια αναλόγου περιεχομένου ανάλυση σε συνεργασία με τον Φάκτορα. Εκεί, θα επιχειρήσω με περισσότερες λεπτομέρειες και ανάλυση, να φωτίσω κάποια θέματα που τρομάζουν μεν, αλλά δεν είναι το διαβόλου δε.

  Επιφυλάσσομαι λοιπόν.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ιεροφάντης 19/01/2012 20:35:24

   χαίρε Ιεροφάντη,
   θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόνημά σου

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Ιεροφάντης 19/01/2012 20:39:43

   Αγαπητέ,

   Το άρθρο σου έχει γίνει διάσημο πριν ακόμα αναρτηθεί.

 53. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 19/01/2012 20:20:00

  Αγαπητέ Κώστα καλησπέρα

  Όπως αντιλαμβάνομαι ούτε εσείς είστε βέβαιος ότι το PSI θα πετύχει:
  (Κώστας Ροδινός είπε: 19/01/2012 στις 2:35pm, Pluto, ….. Αν με το PSI το χρέος καταστεί βιώσιμο, η Ελλάδα έχει ελπίδα …..).
  Είναι αυτό το αν που αποδεικνύει την αμφιβολία.

  Εγώ όμως δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι και το PSI να πετύχει, το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και πώς να είναι, αφού και οι ίδιοι οι πιστωτές αμφιβάλουν και ή ίδια η τρόικα αφού θέτει ένα σωρό «αν και αν», εκτιμά ότι το 2020 ύστερα από αναρίθμητες θυσίες του λαού και αν όλα πάνε κατ’ ευχή, το χρέος θα απομειωθεί στο 120% του ΑΕΠ. Δηλαδή θα φθάσει στο επίπεδο που το 2010 θεωρήθηκε μη βιώσιμο και η χώρα οδηγήθηκε στο μηχανισμό «σωτηρίας» της τρόικας.

  Και εδώ έρχονται ο Kakofonix και άλλοι σχολιαστές, όπως ο ΜΑΝΩΛΗΣ Μ και ο Pluto, για να μας επισημάνουν τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την αποδοχή του Αγγλικού δικαίου. Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που θα υπάρξει αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους (το πιθανολογείτε και εσείς), εξόδου της χώρας από το ευρώ και μετάβασης σε εθνικό νόμισμα. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαλυθεί η Ευρωζώνη.

  Ακόμη αγαπητέ Κώστα, πιστεύω ότι τη δανειακή σύμβαση που θα τη συντάξουν κάποια μεγάλα και σοβαρά νομικά γραφεία του Λονδίνου, με μεγάλη τεχνογνωσία σ τα ζητήματα δημοσίου χρέους, θα περιέχει τόσες λεπτομέρειες και τέτοιους περίτεχνους όρους, που θα δένουν πισθάγκωνα την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες και είμαι πλέον ή βέβαιος ελάχιστοι Έλληνες θα κατέχουν τις απαραίτητες νομικές γνώσεις για να τις αντιληφθούν και να τις κατανοήσουν. Και είναι βέβαιο ότι αυτούς τους Έλληνες κανένας δεν τους αξιοποιεί.

  Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

  Η Ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούν:

  α) Παραίτηση της χώρας από την ασυλία της
  β) Υπαγωγή του χρέους στο Βρετανικό δίκαιο
  γ) Δεσμεύσεις αναφορικά με τις δυνατότητες δανεισμού από άλλες πηγές
  δ) Υποθήκευση των ακατάσχετων στοιχείων του δημοσίου
  ε) Δυνατότητα των πιστωτών να κατασχέσουν δημόσια έσοδα σε αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της
  στ) Επιτηρητές, κηδεμόνες, προτέκτορες, γκαουλάιτερ, φον, τοποτηρητές, λόρδους προστάτες, αρμοστές κλπ

  Θέλω να ελπίζω, ότι καμιά βουλή δεν θα κυρώσει μια δανειακή σύμβαση που θα προβλέπει ρήτρες σαν τις παραπάνω. Πιστεύω ότι κανένας δεν μπορεί να ρισκάρει με το μέλλον και την κυριαρχία της χώρας. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να στηρίζεται σε «αν και αν» για να βάλει την υπογραφή του σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Ειλικρινά όμως, έχω την εντύπωση, όπως και πολλοί άλλοι εδώ, ότι η ΝΔ δεν μας τα λέει καθαρά.

 54. ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
  ΑΓΡΟΤΗΣ 19/01/2012 20:33:31

  Λάβετε υπ΄όψιν σας παρακαλώ και τα σχόλια Διογένη και pluto, διότι αν όντως με μη ελληνικό δίκαιο κινδυνεύουν ακίνητα και έσοδα του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό , θα πρέπει κάποιοι να το ξανασκεφτούν .

 55. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 19/01/2012 20:43:24

  Καλησπέρα Αρματιστή,
  προφανώς και δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν γνωρίζω το ύψος του επιτοκίου και τη διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων.

 56. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2012 20:47:42

  Που να τον ακούσετε να αγορεύει live!
  Το θέμα είναι πάντως πολύ σοβαρό, ίσως το σοβαρότερο μετά την κυπριακή τραγωδία.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2012 20:54:02

   τότε να ....κλείσει ο Δαναός μια αίθουσα να μας κάνει διάλεξη!

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 20:58:49

    Αυτός βγήκε απ'το Γεντί Κουλέ ή περιμένει να διακαστεί με βάση το αγγλικό δίκαιο;

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2012 21:04:32

     κάναμε έρανο και στείλαμε τον Strange να τον βγάλει, αλλά ο αθεόφοβος ο Strange καταχράστηκε τα χρήματα και ο ...ατυχής Δαναός περιμένει νέο έρανο και συγγράφει το Επος ενός Φυλακισμένου...

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 21:11:37

      Εγώ έμαθα ότι αγόρασε στη δευτερογενή ελληνικά ομόλογα στο 25% της ονομαστικής τιμής αλλά τοποθετήθηκε και σε CDS. Τα κέρδη θα δοθούν για την έκδοση των Επών.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2012 21:19:39

      πότε πρόλαβε, πότε έμαθε, πότε τα εφήρμοσε, πότε έμαθε να κερδίζει το ..θηρίο!

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 21:21:22

      Παλιά ήτανε Νταλαρικός

     • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
      ΑΓΡΟΤΗΣ @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 21:23:01

      Προφανώς IQ Δαναού > IQ ΓΑΠ

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2012 21:24:41

      διαδόσεις!
      Τον .....Πάριο προτιμά!

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 21:29:22

      Πάλι έχετε λάθος! Ακούω μόνο διασκευές!

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2012 21:10:43

     Έξω είμαι, είχα "κονέ" σε μέγα κύκλωμα και να έχετε το νου σας!

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Δαναός 19/01/2012 21:12:53

      Ναι. Ναι. Όνομα παχύ, παχύ!

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2012 21:16:53

      Μέσα είσαι! Του γάλακτος!

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Δαναός 19/01/2012 21:21:20

      Ο Δαναός είναι έξω, χάρη στα κονέ του, αλλά η κα Δαναού παραμένει κατάκοιτη μετά την ανοίκεια επίθεση του συζύγου της!

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Strange Attractor 19/01/2012 21:28:55

      Την μια πλακώνεις γερόντια στο Τσοτύλι, την άλλη πατάς με το αμάξι την γυναίκα σου, ποιος ξέρει τι άλλο θα κάνεις... εισαγγελέας δεν υπάρχει ρε παιδιάααααα;;;;;;;;;

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Strange Attractor 19/01/2012 21:34:33

      Strange,
      πότε είδε από κοντά τον ...Δαναό;

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Strange Attractor 19/01/2012 21:48:28

      Τότε που είχε εκείνη την ίωση, ξέχασα και πως τη λένε...

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Strange Attractor 19/01/2012 21:49:33

      για αυτό παραμένει ακόμα ....αρτιμελής!

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2012 20:58:20

   Όταν ακούω οικονομικές αναλύσεις, είναι σαν να βρίσκομαι στον Πύργο της Βαβέλ! Ευτυχώς έχω το Ροδινό και μου εξηγεί κάποια πράγματα δια ζώσης. Μήπως όμως είναι η ώρα να οργανώσουμε κανένα συμπόσιο οικονομικού διαπληκτισμού παρουσία του Φάκτορα; Λέω τώρα...

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Δαναός 19/01/2012 21:02:11

    Συμπόσιο με ....συμποσιάρχη τον Φάκτορα;
    Θα γίνει χαμός!

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Κώστας Ροδινός 19/01/2012 21:22:18

     Εγώ θα φέρω τις τσούσκες, και ο Τοπ Γκαν θα ετοιμάσει πατσά ντουζλαμά!

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2012 21:26:33

   Γι΄ αυτό ακριβώς και το θέμα δεν προσφέρεται για συναισθηματισμούς, εκ του προχείρου αναλύσεις και κωμικά βαρύγδουπους σχολιασμούς. Γιατί, ανάμεσα στις σοβαρές απόψεις (ασχέτως συμπερασμάτων) που μαρτυρούν σπουδή και γνώση του λεπτότατων αποχρώσεων του ζητήματος, υπάρχουν ουκ ολίγοι που όχι μόνο διαβάζουν πράγματα που μόλις και μετά βίας μπορούν να καταλάβουν και να αφομοιώσουν, ούτε μόνο αρκούνται στο να σπεύδουν να σχηματίζουν άποψη στο γόνατο - σε χρόνους μάλιστα που βάζουν την επιστημονική κοινότητα σε υποψίες μήπως τελικά το μποζόνιο του Χιγκς βρίσκεται εντός του ανθρωπίνου εγκεφάλου-, αλλά διεκδικούν σώνει και καλά και δάφνες αυθεντίας…

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ Τιγράνης 19/01/2012 21:37:33

    Αντε σε περίμενα για βοήθεια!

 57. DimitrisY avatar
  DimitrisY 19/01/2012 21:13:03

  Θέτω υπόψη σας την άποψη των Financial Times (εφημερίδος ...Αγγλικού Δικαίου) η οποία σαφώς ανέφερε πως η μεταβολή του δικαίου των νέων ομολόγων από το ελληνικό σε αγγλικό δίκαιο αποτελεί το "ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ" που προσφέρει η Ελλάδα για την συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα του χρέους της.
  Και αυτό γιατί το Αγγλικό δίκαιο παρέχει στους "επενδυτές" τη μέγιστη δυνατή νομική και εμπράγματη διασφάλιση έναντι τόσο του πιστωτικού όσο και του συναλλαγματικού κινδύνου στα νέα ομόλογα, αναβιβάζοντας την καθαρή παρούσα αξία τους (NPV) πολύ πάνω από εκείνη που συνεπάγεται ένα οποιοδήποτε ονομαστικό επιτόκιο 3-8% με το τρέχον επιτόκιο ανατοκισμού (10%).
  Εξού και η διάθεση "συμβιβασμού" που επέδειξε εσχάτως ο Νταλλάρα - από το αρχικό 8% κατέβηκε στο ...3.5%.
  Αφήστε δε κατά μέρος την μπλόφα της "αποχώρησης" την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή τη ζήτησε ο Βενιζέλος για να τρομάξει (πάλι;) τον Σαμαρά.
  Προς το παρόν, ως ο καλύτερος προστάτης των δικαίων της Ελλάδας εμφανίζεται το ΔΝΤ που επιμένει οτι μόνο με επιτόκιο 2.5% στα νέα ομόλογα και δανειακή σύμβαση τουλάχιστον 150δισ. γίνεται βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
  Εσείς, κε Ροδινέ, που κόπτεσθε για την επιτυχία του PSI, τί λέτε επ' αυτού;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ DimitrisY 19/01/2012 21:55:18

   Ποιό απ' ολα θέλετε να σχολιάσω;
   Οτι το ΔΝΤ θέλει επιτόκιο 2.5% ή τις τεχνικές διαπραγματεύσεων ένθεν κακείθεν;
   Για το δίκαιο τα έχω επαναλάβει που γίνομαι μονότονος

 58. Δαναός avatar
  Δαναός 19/01/2012 21:25:22

  Σε κέντρο αποκατάστασης! Για να έχω ελευθερία κινήσεων! Να μπουζουριάσω εσάς!!!

 59. Y. avatar
  Y. 19/01/2012 21:49:43

  Αυτό που είναι σίγουρο, εδώ κια δύο χρόνια μας έχουν επιβάλει, το Οθωμανικό Δίκαιο
  (...το πιό πιθανό, να έχει γραφεί πιό πάνω, κάτι σχετικό)

 60. TopGunZ avatar
  TopGunZ 19/01/2012 21:55:54

  Κάτσε να σηκωθώ από το κρεβάτι. Τελικά πέρασε η επίδραση από τα εμβόλια του στρατού.

 61. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 19/01/2012 21:58:42

  Τι βοήθεια Δαναέ μου… Εγώ βλέπω ότι όποιον παίρνουν φαλάγγι οι cyberbullies SA, ΚΡ, ΓΦ κτλ δεν υπάρχει σωτηρία!

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Τιγράνης 19/01/2012 22:02:20

   Να έχω να ακουμπήσω κάπου βρε αδερφέ! Μόνος κι απέναντι τα ανήμερα θηρία!

   • juliet avatar
    juliet @ Δαναός 19/01/2012 22:10:03

    Δεν είσαι μόνος ,υπάρχουν και οι φίλοι του λαού....συγγνώμη του Δαναού.

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ juliet 19/01/2012 22:21:01

     Σας ευχαριστώ κυρία μου!

   • Τιγράνης avatar
    Τιγράνης @ Δαναός 19/01/2012 22:40:07

    Αν και Άρσεναλ:

    Walk on, walk on
    with hope in your heart,
    And you'll never walk alone,
    You'll never walk alone!

 62. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 19/01/2012 22:04:28

  Αγαπητέ κ.Ροδινέ,
  συγχαρητήρια για το άρθρο σας :)
  Καιρός ήταν να "ξεκαθαρίσει κάποιος" και στους μη ειδικούς τα "όρια της αναγκαστικής εκτέλεσης" ακόμη και σε συμβάσεις Αγγλικού Δικαίου.

 63. Γιαννης Ν. avatar
  Γιαννης Ν. 19/01/2012 23:01:33

  Λίγη ντροπή δεν έβλαψε ποτέ κανένα!!!!!
  Τι θέλετε τώρα να μας πείτε ; ότι το Αγγλικό δίκαιο δεν είναι τόσο κακό;
  Σε λίγο θα μας πείτε ότι και το Μνημόνιο είχε τις θετικές του πλευρές.
  Πολύ φοβάμαι ότι προδιαγράφεται κωλοτούμπα της ΝΔ σαν την τελευταία με τη συγκυβέρνηση. Ειμαι μέλος της ΝΔ , αλλά να το ξέρετε το Αγγλικό δίκαιο θα είναι και η τελευταία απόφαση του Αντώνη σαν υποψήφιου πρωθυπουργού.
  Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε ΝΔ . Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους!!!!!

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ Γιαννης Ν. 19/01/2012 23:08:33

   Ε, τότε να ξαναψηφίσεις ΓΑΠ γιατί λεφτά υπάρχουν!
   Ελεος!
   Σας έχουν σερβίρει τον μπαμπούλα του Αγγλικού Δικαίου και ζώσατε όλοι τα φυσεκλίκια.
   Δηλαδη εσένα θα σε χάλαγε να γλυτώσει η Ελλάδα 100 δις από το χρέος της;

   • αεναον avatar
    αεναον @ Αδέξιος Δεξιός 19/01/2012 23:39:40

    τα ομόλογα που πρόκειται να κουρευτούν είναι 127 δις(47 οι ξένοι ομολογιούχοι και 80 δις οι έλληνες ιδιώτες ομολογιούχοι).
    αρα κούρεμα 50% σημαίνει όφελος 63-64 δις, το οποίο σχεδόν εκμηδενίζεται με τις νέες εγγυήσεις και δάνεια.

    για ποια απομείωση και βιωσιμότητα χρέους μιλάμε?

    • Αδέξιος Δεξιός avatar
     Αδέξιος Δεξιός @ αεναον 21/01/2012 01:40:51

     ακόμα και αν είναι, που δεν θα είναι, 64 δις, σου πέφτουν λίγα;
     Και για ποιές εγγυήσεις μιλάς;
     Δεν τις γράφεις να μαθουμε και εμείς οι ανίδεοι;

   • Γιαννης Ν. avatar
    Γιαννης Ν. @ Αδέξιος Δεξιός 21/01/2012 01:19:26

    Εγώ θα σου πω τι θα κάνω με την ψήφο μου.
    Δεν θα μου πεις εσύ τι να ψηφίσω.
    Όποιος ψηφίσει υπαγωγή σε ξένο δίκαιο είναι προδότης!
    Αυτή είναι η γνώμη μου. Απλά θέλω να καταλάβουν στη Συγγρού ότι δεν θα χάψουμε ότι μας ταΐσουν. Φτάνει πια.
    Τη συγκυβέρνηση τη δεχτήκαμε το Αγγλικό δίκαιο πάει πολύ.

    • Αδέξιος Δεξιός avatar
     Αδέξιος Δεξιός @ Γιαννης Ν. 21/01/2012 01:38:24

     Μπορείς να μου πείς τι προβλέπει το αγγλικό δίκαιο;
     ύστερα εσένα προφανώς σου ....περισσεύουν τα 100 δις!

 64. kakofonix avatar
  kakofonix 19/01/2012 23:15:35

  Ούτε η διάρκεια, ούτε το επιτόκιο μπορούν να καθορίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το σημαντικότερο μέγεθος είναι το ύψος των ελλειμμάτων κατά τη διάρκεια εξόφλησης, όπως επίσης και το ποσοστό της ύφεσης. Δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία έχει κυριολεκτικά καταστραφεί εκ θεμελίων και δεδομένου ότι το τραπεζικό σύστημα για αρκετά χρόνια θα μαζεύει αντί να δίνει, μπορούμε να υπολογίσουμε με σχετική ακρίβεια ότι το ελληνικό χρέος μετά από ένα κούρεμα 50% θα χρειαζόταν νέα αναδιάρθρωση σε περίπου 12 - 18 μήνες. Οι αναλογιστικές μελέτες της τρόικας βασίστηκαν σε Greek statistics του Βενιζέλου, του τύπου μηδέν έλλειμμα το 2012 και ρυθμό ανάπτυξης 3%. Αν κανείς κάνει μια βόλτα στην αγορά και μετά ισχυριστεί αυτά τα νούμερα, ή είναι ηλίθιος ή υποκρύπτει σκοπιμότητες.

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ kakofonix 19/01/2012 23:20:52

   Δεν έχεις βαρεθεί να παριστάνεις την Κασσάνδρα;

   • Κατερινα avatar
    Κατερινα @ Αδέξιος Δεξιός 20/01/2012 07:22:52

    επειδη και εγω συμφωνω με τον Κακοφωνιξ, και το να μπορεις να προβλεπεις τα μελλουμενα κακα δεν σημαινει οτι το διασκεδαζεις κιολας, εδω ειμαστε και θα τα λεμε και θα τα γραφουμε Αδεξιε Δεξιε. Ολα ειναι μπροστα μας.

    εκεινο που δεν μπορω να προσδιορισω ειναι αν τελικα στους γερμανους, μετα το κουρεμα και μετα τη δευτερη αναδιαρθρωση που και εγω πιστευω οτι θα κανει την εμφανιση της καποια στιγμη στο μελλον, συμφερει να φυγουμε η να μεινουμε. νομιζω οτι και αυτοι το ψαχνουν ακομη, με επιλογη ισως να μας κρατησουν... η γεωπολιτικη μας θεση δωρο θεου!!!

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Αδέξιος Δεξιός 20/01/2012 10:15:52

    Κανένα επιχείρημα;

 65. εθνικοι νταβαδες avatar
  εθνικοι νταβαδες 19/01/2012 23:24:13

  Ηρεμηστε συναγωνιστες..
  μην τσακωνεστε..για αγγλικα και ελληνικα δικαια.
  ο εθνικος πλουτος δεν κινδυνευει..απο τους ξενους.
  Τον εχουμε καπαρωσει εμεις..θα τον.."προστατευσουμε"..
  ηδη εγω εχω "προστατευσει"..τα ορυχεια χρυσου..της ελλαδος.
  εσεις ρε λιγουρια γιατι φωναζεται?
  δικα σας ειναι?

 66. Ιπτάμενος Ολλανδός avatar
  Ιπτάμενος Ολλανδός 19/01/2012 23:40:40

  αγαπητέ Κε Ροδινέ,

  στην ανάρτησή σας δηλώνετε απερίφραστα ότι δεν συμφωνείτε με την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο Αγγλικό δίκαιο.

  Διαβάζοντας όμως ο προσεκτικός αναγνώστης το άρθρο και αναζητώντας το μήνυμα ανάμεσα στις γραμμές, αποκομίζει την εντύπωση ότι θεωρείτε επουσιώδες το θέμα, ποιό δίκαιο θα ισχύει. Με την έννοια αυτή, δίνετε την εντύπωση ότι τελικά δεν σας "χαλάει" αν ισχύει το Αγγλικό δίκαιο, γιατί σε περίπτωση απόπειρας κατασχέσεων, η Ελληνική νομοθεσία και τα Ελληνικά δικαστήρια δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις των Αγγλικών δικαστηρίων.

  Αντιπαρέρχομαι το δεδομένο ότι άλλη υπόθεση είναι το δίκαιο που θα δημιουργήσει εκτελεστέα απαίτηση κατάσχεσης (αυτό μπορεί να είναι το Αγγλικό) και άλλη υπόθεση η πρακτική υλοποίηση της κατάσχεσης, που ενδεχομένως θα πρέπει να λάβει χώρα σε καθεστώς τελείως διαφορετικού δικαίου (π.χ. σε περίπτωση που εγερθεί αξίωση επάνω σε δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν εκχωρηθεί σε τρίτους).

  Η επιχειρηματολογία σας, στο βαθμό που την κατανόησα σωστά, στηρίζεται σε δεδομένα που προυποθέτουν ένα συντεταγμένο Ελληνικό κράτος, πολιτικούς που ενεργούν με γνώμονα το συμφέρον του κράτους και δικαστήρια που όχι μόνο λειτουργούν σε καθεστώς εφαρμογής των νόμων, αλλά και εφαρμόζουν νόμους που έχουν θεσπιστεί για να προασπίζουν το συμφέρον του κράτους.

  Οι εμπειρίες όμως των τελευταίων ετών μου δημιουργούν (και όχι μόνο σε μένα) βάσιμες αμφιβολίες για το άν ισχύουν οι προυποθέσεις αυτές.

  Άν οι προυποθέσεις δεν ισχύσουν ούτε και στο μέλλον, τότε το θέμα του δικαίου των ομολόγων είναι πράγματι επουσιώδες. Χωρίς συντεταγμένο κράτος, πατριώτες πολιτικούς και στοιχειώδη λειτουργία της δικαιοσύνης, ούτε τα ομόλογα ούτε το δίκαιο που τα διέπει θα μας βοηθήσουν να επιβάλλουμε το συμφέρον της χώρας.

  Αν υπάρχει όμως έστω και ελάχιστη προοπτική να ισχύσουν αυτές οι προυποθέσεις στο μέλλον, τότε το συντεταγμένο κράτος, οι πατριώτες πολιτικοί και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα βρίσκονται σε ασύγκριτα πλεονεκτικότερη θέση και θα δράσουν πολύ αποτελεσματικώτερα άν για τα νέα ομόλογα ισχύει Ελληνικό δίκαιο.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ιπτάμενος Ολλανδός 20/01/2012 00:16:47

   Ιπτάμενε Ολλανδέ,
   Μια και χτυπάς ....κέντρο.
   Κατ' αρχήν δεν έχω ακούσει μέχρι σήμερα από κανέναν να μου πεί σε ποιά ακριβώς σημεία του το αγγλικό δίκαιο θα είναι επαχθέστερο για εμάς και άρα ευνοϊκότερο για τους δανειστές μας.
   Το μόνο επιχείρημα είναι οτι ¨αφού το θέλουν οι δανειστές μας, θα είναι καλό".
   Μου θυμίζει τις ομάδες στο Εuro του 2004 που όλες μας ήθελαν για αντιπάλους, αλλά το τέλος την έπαθαν!

   Προφανώς και θα προτιμούσα το σύνολον των ομολόγων να διέπεται από το ελληνικό δίκαιο. Για λόγους αξιοπρέπειας πρώτα και κύρια.
   Ομως, εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι μια κατάσταση στην οποία δεν έχουμε το πάνω χέρι.
   Αρα, πρέπει να επιδιώξουμε έναν έντιμο συμβιβασμό.
   Οι ομολογιούχοι θα δεχθούν μείωση των απαιτήσεών τους κατά 50% τουλάχιστον. (Γνωρίζω οτι μερικοί θα βγούν και κερδισμένοι γιατί τα αγόρασαν στ0 30%)
   Αρα ζητούν διασφάλιση ώστε τα ομόλογά τους να έχουν κάποιο market value, γιατί με ανοιχτές τις συζητήσεις για επιστροφή στη δραχμή και πτώχευση, ποιός θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα;
   Εκεί, λοιπόν, εγείρεται ως θέμα το δίκαιο υπαγωγής των νέων ομολόγων.
   Η όλη συζήτηση, πέραν της εθνικής αξιοπρέπειας, θα έχει αντικείμενο, αν η χώρα μας πτωχεύσει και επιστρέψει στη δραχμή.
   Διαφορετικά αν τα ομόλογά μας κουρευτούν και το χρέος μειωθεί ώστε να καταστεί βιώσιμο γιατί να μας απασχολεί το δίκαιο, αν μπορούμε να το εξυπηρετούμε;
   Αρα θεωρώ οτι το μείζον είναι η συμφωνία για το PSI να μας εξασφαλίζει ένα βιώσιμο χρέος σε βάθος χρόνου.
   Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα σενάρια καταστροφής:
   Τι θα γίνει αν πτωχεύσουμε και τα ομόλογά μας είναι στο αγγλικό δίκαιο.
   Οι ...απαισιόδοξοι λένε οτι οι δανειστές μας θα πάνε στα ξένα δικαστήρια και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με εκτελεστούς τίτλους.
   Δέχομαι οτι μπορεί να γίνει.
   Ομως, το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης που θα εφαρμοστεί θα είναι το ελληνικό. Δεν μπορεί να γίνει εντός της ελληνικής επικράτειας αναγκαστική εκτέλεση με άλλο δίκαιο. Νομικός δεν είμαι. Ρώτησα και μου είπαν.
   Λέω, λοιπόν, οτι η αναγκαστική εκτέλεση εναντίον του Δημοσίου είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και το δημόσιο μπορεί να επινοήσει χίλιους τρόπους για να αμυνθεί.
   Αυτό το ξέρουν και οι δανειστές μας. Δεν είναι αφελείς. Για αυτό και πάντα η εκτέλεση είναι έσχατο μέσο.

   Συνεχίζουν, όμως, οι ...απαισιόδοξοι με ένα ακόμα επιχείρημα. Δεν θα έρθουν στην Ελλάδα για να κάνουν κατασχέσεις, αλλά θα πάνε στο εξωτερικό.
   Κατ΄αρχήν αγνοώ το ύψος της ελληνικής περιουσίας στο εξωτερικό. Δέχομαι οτι μπορεί και να είναι υψηλής αξίας, κάποια δις δηλαδή.
   Υπενθυμίζω, λοιπόν, οτι η Ελλάδα στο εξωτερικό απολαμβάνει κάποιας φύσης ασυλία. Τα περιουσιακά της στοιχεία κατάσχονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
   Και η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Και ο χρόνος είναι χρήμα. Σε κανέναν δεν συμφέρει η απώλεια χρόνου.
   Τέλος, τελευταίο ερωτήμά σου: Μπορεί αυτό το άθλιο κράτος που έχουμε, να ορθώσει ανάστημα σε απαιτήσεις ξένων δανειστών; Πολύ φοβούμαι πώς όχι. Ομως στο χέρι μας είναι να το κάνουμε να μπορέσει.

   Λυπούμαι αν μακρυγόρησα.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Κώστας Ροδινός 20/01/2012 00:41:58

    αντιγραφω απο 17/1: ''PSI με νεα ομολογα να διεπονται απο Ελληνικο δικαιο..εχει περιπου τις ίδιες πιθανοτητες με το να αξιολογηθουμε αύριο με ΑΑΑ''
    www.antinews.gr/2011/11/17/133984/#comment-854480

    Αλλα τι σημασια εχει το 'δικαιο' στο οποιο θα υπαχθουν αν ειλικρινώς σκοπευουμε να αποπληρωσουμε το χρεος...ειναι η έλαχιστη παραχώρηση όταν ζητας απο τους πιστωτές σου να δεχτουν 'εθελοντικά' ζημίες και να επεκτεινουν την αποπληρωμή (το αν ρεαλιστικα μπορουμε ή αν θα μας αφησουν να αποπληρωσουμε και δεν παμε και για κουρεμα-2 ειναι αλλη κουβεντα...σημειώνω 20Ιαν..)

 67. unfair avatar
  unfair 19/01/2012 23:49:14

  έχω ξαναγράψει, πως το να παραμείνουν τα ομόλογα στο ελληνικό δίκαιο, πρέπει να είναι κόκκινη γραμμή. ο λόγος είναι προφανής, δηλώνουμε πως είμαστε κυρίαρχο κράτος! κ όχι αποικία.
  στο αγγλικό δίκαιο, ο χρυσός που είναι έξω [ας είναι καλά ο Σημίτης (γιατί άραγε τον έβγαλε έξω;)] μπορεί να "κατασχεθεί" από τους δανειστές.
  στην περίπτωση [λέω τώρα...] που κ με το PSI+ δεν καταφέρουμε να είμαστε συνεπείς με τις οικονομικές μας υποχρεώσεις, με το ελληνικό δίκαιο, θα υπάρχει έστω κ ένα μικρό μαξιλαράκι. χωρίς αυτό, "έχετε γεια βρυσούλες".
  η κυριότερη διαφορά μεταξύ των δικαίων, κ δεν είναι μύθος αυτό, είναι πως το αγγλικό δίκαιο, προστατεύει τον δανειστή! μιας κ κλειδώνει τα χρέη προς όφελος του.
  όσο για την πίεση που υπάρχει, εκτός από την απάντηση "this is parta!" υπάρχει κ τίμια, που λες, πως τα ομόλογα, έχουν χάσει την αξία τους, [δες δευτεροβάθμια αγορά] κ πως για να υπάρξει αποπληρωμή τους, πρέπει να δεχθούν λογικούς όρους.
  κ. Ροδινέ, μην ξεχνάτε, πως όταν θα ξαναβγούμε στις αγορές, θα μας ζητάνε "έμπρακτες" υποθήκες [έσοδα από το δημόσιο ταμείο], αν δεχθούμε από τώρα την υπαγωγή στο αγγλικό. Λέγεται αλλιώς ...κακό προηγούμενο. Με πιο λίγα λόγια, πάπαλα κυρίαρχο κράτος. Κατανοώ πως υπάρχει πίεση, όμως δεν μπορούμε να το δεχθούμε, τους δίνουμε το σκοινί της θηλιάς μας.
  Όλοι μας θέλουμε λύση! Κ άλλο κ ξανά διαπραγμάτευση. Το ξέρουν πως αν δεν λυγίσουμε εμείς, τότε, ντόμινο γι' αυτούς κ γι' αυτό πιέζουν "τρελά".

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ unfair 12/02/2012 21:26:00

   Καλά μη ταράζεσαι, στην Τράπεζα της Αγγλίας είναι χρυσός αξίας λιγότερο από 1.5 δις ευρώ, πενταροδεκάρες δηλαδή. Και είναι εκεί από τον Β' ΠΠ όχι λόγω Σημίτη.

 68. Κωσταντινος Π. avatar
  Κωσταντινος Π. 20/01/2012 07:10:37

  κανεναν δεν συμφερει να φυγουμε απο το ευρω, εκτος ισως απο μας. τωρα η Γερμανια το βλεπει πλεον καθαρα. η δημιουργια δυο ευρω θα οδηγησει το σκληρο ευρω στο... θεο. η μονομερης μας εξοδος θα τιναξει τα παντα στον αερα.
  αρα παραμονη εντος και επι τα αυτα και... καλο κουραγιο μας!

 69. Mike avatar
  Mike 20/01/2012 12:04:41

  Ωραια ολα αυτα που λετε αλλα με την προυποθεση το "κρατος" να μην αφησει να του παρουν τα περουσιακα στοιχεια.
  Με τους πολιτικους που εχουμε ποσες να ειναι οι πιθανοτητες για αυτο?

 70. NF avatar
  NF 20/01/2012 17:34:29

  Αυτή τη στιγμή το πολυτιμότερο δυνητικό περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού κράτους είναι τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων της Ελληνικής ΑΟΖ, ιδίως αυτά νοτίως της Κρήτης. Αυτά είναι σε διεθνή χωρικά ύδατα και οι πιστωτές μπορούν νομίμως να τα κατασχέσουν, με τη βοήθεια τωνΠολεμικών Ναυτικών των χωρών τους, ακόμα και με χρήση στατιωτικής βίας.Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ! Επίσης μπορούν να κατασχέσουν τραπεζικούς λογαριασμούς που το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί στο εξωτερικό για την πραγματοποίηση των διεθνών του συναλλαγών κλπ.Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της Αργεντινής και των πιστωτών της, καθώς και οι κατασχέσεις σε βάρος της εκκρεμούν ακόμα. Αν όλα ήταν τόσο ωραία όπως τα λέει ο κ. Ροδινός τότε:
  α)Δεν θα υπήρχαν τα vulture funds, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια "όρνεα"
  β) Δεν θα είχαν τόση εμμονή οι δανειστές με το αγγλικό δίκαιο αφού δεν θα κέρδιζαν τίποτα.
  Αλλά ως γνωστόν η ιστοσελίδα αυτή υποστηρίζει τη ΝΔ. Και αφού ο Αντώνης Σαμαράς κατέβασε τα βρακιά του , προσκύνησε τους δανειστές, και δέχθηκε την κατάπτυστη νέα Δανειακή Σύμβαση, προσπαθείτε τώρα να δικαιογήσετε τα αδικαιολόγητα λέγοντας ότι "ε, δεν έγινε και τίποτα που πάμε σε αγγλικό δίκαιο και παραιτούμεθα από το state immunity!"
  Τι θα έλεγε η αείμνηστη Πηνελόπη Δέλτα αν έβλεπε την κατάντια του δισέγγονού της;

 71. Αδέξιος Δεξιός avatar
  Αδέξιος Δεξιός 21/01/2012 01:42:37

  και κάτι άλλο ...υπερπατριώτη.
  Κάνε λίγο κράττει με αυτά περί προδοσίας.
  Μας τα είπανε και κάτι άλλοι .....πατριώτες

  • Γιαννης Ν. avatar
   Γιαννης Ν. @ Αδέξιος Δεξιός 22/01/2012 01:46:44

   Κοίτα δεν σε ξέρω και από το δηκτικό τρόπο που γράφεις δεν θα ήθελα και να σε γνωρίσω. Αρκετοί εδώ μέσα αναφέρθηκαν στο μνημόνιο σαν πράξη προδοσίας και ένα από τα επιχειρήματα ήταν και το δίκαιο (και συμφωνώ). Με ποια λογική το μνημόνιο 2 ή 3 ή PSI δεν είναι πράξη προδοτική όταν αποτελεί συνέχεια των προηγουμένων και με τις ίδιες προδιαγραφές (δίκαιο) ; Αν δεν μπορούν να διαπραγματευτούν να παραιτηθούν . Ο Αντώνης δεν είναι a priori πατριώτης. Πρέπει να το αποδεικνύει καθημερινά με πράξεις και όχι με λόγια γιατί από λόγια έχουμε χορτάσει.
   Α , βγες για λίγο από το σπίτι σου να δεις τι γίνεται έξω , πιάσε κουβέντα με κανένα απολυμένο και μετά έλα να συνεχίσεις να γράφεις τα ίδια.

   • Αδέξιος Δεξιός avatar
    Αδέξιος Δεξιός @ Γιαννης Ν. 22/01/2012 10:13:55

    Απαντάω με τον τρόπο που μου απευθύνονται.
    Εννοείται οτι είναι δικαίωμά σου να ψηφίσεις όποιον θέλεις.
    Εχουμε ακόμα δημοκρατία στην Ελλάδα.

 72. Korios avatar
  Korios 04/02/2012 22:15:20

  Ενδιαφέρον το σκεπτικό σας αλλά για κάποιον λόγο που αγνοώ, παραβλέψατε το πιο οφθαλμοφανές και επισφαλές σενάριο :

  Έχουμε ασυλία όσο αφορά τα σύνορα της χώρας μας, ωραία. Γιατί όμως από ξένες χώρες αναφέρατε τις ΗΠΑ όπου υπάρχει το σχετικό νομικό προηγούμενο; Γιατί ΗΠΑ; Αφού μιλάμε για αγγλικό δίκαιο, από αγγλικό δικαστήριο. Τι γίνεται λοιπόν με την περιουσία του ελληνικού δημοσίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και δη με τους xx τόνους χρυσό που φυλάσσει για την ΤτΕ η Τράπεζα της Αγγλίας; Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κανενός είδους ασυλία για αυτά. Και ασφαλώς κανένα μας δικαστήριο και κανένας έκτακτος νόμος δεν μπορεί να μπλοκάρει τις κατασχέσεις εντός βρετανικού εδάφους. Σωστά;

 73. Αντίλογος avatar
  Αντίλογος 12/02/2012 21:36:26

  Και πάμε σε κάτι πιο απλό, τι εμποδίζει το hedge fund να πουλήσει τα δικαιώματά του στους τούρκους, να πάνε αυτοί στα αγγλικά δικαστήρια και να πάρουν εκτελεστέες πράξεις τις οποίες εαν εμείς αρνηθούμε ή παρακαμψουμε να αποτελέσουν μια ωραία αφορμή για κήρυξη πολέμου από τους τούρκους.
  Π.χ. μας αρέσει ο Μόλυβος στη Λέσβο ή μας τον δίνετε ή κάνουμε απόβαση...

  Κουφό αλλά πιθανό. Εν ολίγοις το αγγλικό δίκαιο γενικώς ανοίγει τους ασκούς του αιόλου. Πως να το κάνουμε.

 74. JOHN avatar
  JOHN 13/02/2012 02:55:30

  Μπορει να κατασχεθουν πρεσβειες,Ελληνικες εκκλησιες,ιδρυματα του δημοσιου στην αλλοδαπη.Επισης αληθευει οτι θα δημιουργηθουν ταμεια ωστε απο τα εσοδα του κρατους απ ευθειας να πηγαινουν στους δανειστες μας και οτι απομενει,αν απομενει,να μενει στη χωρα για τη λειτουργια του κρατους;Αυτα και αλλα πολλα κυριε Ροδινε,δεν νομιζω οτι χρυσωνεται ευκολα το χαπι.

 75. brankaleon avatar
  brankaleon 13/02/2012 10:13:35

  Το ερώτημα που ετίθετο και συνεχίζει να τίθεται είναι:
  ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ή ΚΑΛΛΙΣΤΗ Η ΠΑΤΡΙΣ;
  Σ' αυτό το ερώτημα, εμπεριέχονται όλες οι αντιφάσεις του Νέο- Ελλαδισμού.
  Για λόγους πολλούς (που πρέπει να γίνει περί αυτών συζήτηση), το σύστημα εμβολιάστηκε σε μια κακιά ρίζα, δεν ανεπτύχθει φυσιολογικά και τώρα το ζητούμενο (για το σύστημα) είναι πώς από τον κοτζαμπασισμό να περάσουμε στην "παγκοσμιοποίηση". Αντί να θυσιασθεί ο κοτζαμπασισμός αδίστακτα από τους "νεο"-κοτζαμπάσηδες θυσιάζεται η Πατρίδα.

 76. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 14/02/2012 08:22:14

  Και εσύ κάνε μια προσπάθεια να καταλάβεις τη διαφορά από την επιστημονικά αποδεδειγμένη ύπαρξη ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα με τον θησαυρό του Αλή Πασά. Θα ήμουν αφελής εαν πιστευα ότι αυτό θα μας έλυνε τα προβλήματα και τις κακές νοοτροπίες.

  • Γ ΣΠΥΡΟΥ avatar
   Γ ΣΠΥΡΟΥ @ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 14/02/2012 18:38:07

   Σκαψε και θα τον βρεις! Αλλα τι λεω αυτό προυποθετει δουλεια και δυσκολευόμαστε.

 77. memas avatar
  memas 17/02/2012 11:56:03

  Μήπως (λέμε τώρα)να *μεταβιβαστεί* η δημόσια περιουσία στην εκκλησία,κι αργότερα βλέπουμε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.