Όχι σε νέο Σχέδιο Ανάν
08/02/2014 17:10
του Φαήλου Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όχι σε νέο Σχέδιο Ανάν

Θα είναι εγκληματικά ανόητο, αν αντί με ψυχραιμία και σχέδιο να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία, πείθοντας για την τετραμερή ταύτιση των συμφερόντων μας, να αποδεχθούμε την ολική τουρκοποίηση του νησιού.

Ήταν δυο εκπομπές, η μια στην ΥΕΝΕΔ κι η άλλη στο ΕΙΡΤ. «Η Κύπρος μας» και «Η Κύπρος κοντά μας». Ήταν η εποχή που το πρόγραμμα άρχιζε και τέλειωνε με τον Εθνικό Ύμνο και τον «τσομπανάκο», βλέπαμε «Μπονάντσα», «Λάσσυ» «Μάχη», τους «Σκληρούς του Γκάρρισον» κι η ωραιότερη γκόμενα ήταν η Μπέτυ Λιβανού. Διαμόρφωνα συνείδηση και ρουφούσα πληροφορίες σαν σφουγγάρι. Έβλεπα με μάτια ορθάνοιχτα μια άλλη Ελλάδα, με τραγουδιστή, αλλιώτικη προφορά.

Ήξερα την ιστορία του Αντώνη του τσαγκάρη από τη Λεμεσό, εθελοντή στον αγγλικό στρατό, «Πολεμήστε για την Ελλάδα», τους έλεγαν οι κοκκινόκωλοι. Αιχμάλωτος το 1941, πήδηξε από ένα γερμανικό τρένο μαζί με κάτι Νεοζηλανδούς και τους έκρυβε ο παππούς μου στο Μαυρομμάτι. Του ‘στειλε μετά την Απελευθέρωση και τιμητικό δίπλωμα η βασίλισσα. Της το ‘στειλε πίσω, όταν κρεμάσανε τον Καραολή και τον Δημητρίου. Έτσι, ήξερα από νήπιο, πως οι Κυπραίοι, αν και πράοι και μαλακοί άνθρωποι, σε όλους τους αγώνες διέσχιζαν την μεγάλη θάλασσα, κάνοντας ανάποδα το ταξίδι των πρώτων Αχαιών οικιστών, για να πολεμήσουν για τη Μάνα.

Διαβάστε το «Διήγησις του βίου μου» του Σάββα Τσερκετζή, που πάμπτωχος μετανάστης έφευγε κάθε φορά από την ξενιτειά για να πολεμήσει για την Ελλάδα σε τρεις πολέμους! Ήξερα λοιπόν, πως εκεί, στην άκρη της Μεσογείου, υπάρχει μια εστία, όπου η ελληνική φλόγα καίει άσβεστη πάνω από 3.000 χρόνια και συνεχώς δίνει αίμα σε όλους τους εθνικούς αγώνες.

Έτσι, δις εβδομαδιαίως μάθαινα για την Ιστορία, τα ήθη και την ζωή της Μικρής Ελλάδας του Νότου, για την ΕΟΚΑ, τον Διγενή και τους πιστούς μέχρι θανάτου αντάρτες του, που έπεφταν στην μάχη ή ανέβαιναν στην αγχόνη, αφού έγραφαν ποιήματα για την Ελλάδα.

Πέρασαν χρόνια και φοιτητής πια στάθηκα προσοχή μπροστά στα Φυλακισμένα Μνήματα. Πρώτος στην σειρά ο τάφος του καπετάν Ζήδρου, του Γρηγόρη Αυξεντίου. Την νύχτα της 10ης Ιουνίου 1955 στην Μονή Αχειροποιήτου, ο Παπάσταυρος Παπαγαθαγγέλου, ο πνευματικός της ΕΟΚΑ, πάντρεψε τον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ με την αγαπημένη του, την Βασιλική Παναγή. Ο αρειμάνιος παπάς, πριν πεθάνει, είπε το 1996 σε συνέντευξη του στην «Αλήθεια»: «Ήταν [σ.σ.: ο Αυξεντίου] αρραβωνιασμένος δύο χρόνια. Βγήκε στο κλαρί και ήταν άγνωστο αν θα γυρίσει ζωντανός. Αυτός βγήκε στο βουνό αποφασισμένος να πεθάνει. Να πεθάνει ή να ακούσει το ''Ζήτω η Ένωση''.

Λοιπόν, όταν είχε επικηρυχθεί και βρισκόταν στην περιφέρεια του Καραβά-Λαπήθου, έγραψε στο Διγενή και ο Διγενής μού έγραψε να τον παντρέψω. […] Εκείνος ο γάμος είναι αξέχαστος. Εκείνη η σιωπή, διάβαζα τις ευχές μόνο με ένα κεράκι στην παρουσία 5-6 ατόμων. Τέλειωσε το μυστήριο και τον φίλησα λέγοντάς του: ''Γρηγόρη μου, να ζήσετε'' και αμέσως μου απαντά: ''Πάτερ, να μου ευχηθείς καλό βόλι''. Και εγώ, χαμογελαστός, του λέω: ''Ε, καλό βόλι και ζήτω η Ένωση''. Ήταν η τελευταία φορά που τον είδα ζωντανό…».

Όχι σε νέο Σχέδιο Ανάν 163922 photo

Η Κύπρος πάντα στένευε στις μασχάλες και την ελλαδική αριστερά και την δεξιά, γιατί γίνανε παράξενα πράγματα. Η αριστερά ένοιωθε αμηχανία κι εχθρότητα απέναντι σε έναν αγώνα που είχε στρατιωτικό ηγέτη τον αρχηγό της Χ και πολιτικό ηγέτη έναν παπά, με αγωνιστές στρατολογημένους ακόμη κι απ΄ τα κατηχητικά και του οποίου πρωτοπορία ήταν η κυπριακή…Δεξιά! Ο Φιντέλ δεν είχε τέτοια προβλήματα. Από τα πρώτα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα το 1960 ήταν το δικό του κι όταν ο Γεώργιος Γρίβας – Διγενής πέθανε τον Ιανουάριο του 1974, μαζί με τα συλλυπητήρια όλων των φραξιών του IRA, η Κική Γρίβα έλαβε κι αυτά του Φιντέλ. Το δε βιβλίο του Διγενή «Αγών ΕΟΚΑ κι αναρτοπόλεμος», δεν διδασκόταν μόνο στο West Point αλλά και στα στελέχη του MIR στην Χιλή και σε πλήθος άλλων αντάρτικων οργανώσεων στην Λατινική Αμερική!

Μέρος δε της ελλαδικής Δεξιάς, δύσκολα μπορούσε να διαχειριστεί έναν ενωτικό αντιαποικιακό αγώνα, που στρεφόταν ενάντια σε έναν παραδοσιακό αλλά και μοιραίο σύμμαχο, τους Άγγλους, έχοντας την γνωστή μόνιμη ροπή στον συμβιβασμό και μια «σώφρονα» ενδοτικότητα, σε αντίθεση με το Κέντρο. Ο Γεώργιος Παπανδρέου πίστεψε στην Ένωση, έστειλε την Ελληνική Μεραρχία και τήρησε σθεναρή στάση στην συνάντηση με τον Τζόνσον αλλά επίσης αλήθεια είναι, πως ο Αλέξανδρος Παπάγος είναι αυτός που πρώτος έθεσε το Κυπριακό. Κι όταν ο Άγγλος υπουργός εξωτερικών τόλμησε να του στρέψει τα νώτα, δείχνοντας την δυσαρέσκεια του, του είπε αυστηρά: «Είμαι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κι όταν σας μιλώ απαιτώ να μου δείχνετε το πρόσωπο σας κι όχι τον κώλο σας»! Μιλούσε ο νικητής του ιταλικού φασισμού και της κομμουνιστικής ανταρσίας.

Το σαφές είναι πως στην Κύπρο ο φορέας του διαχρονικού εθνικού κινήματος ήταν η Δεξιά, άλλο αν μετά, λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης, γριβικών – μακαριακών, διαμορφώθηκε και ένα είδος αυτοπροσδιοριζόμενων ως κεντρώων δυνάμεων. Η πολιτική μήτρα όμως όλων των ηγεσιών και πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, πλην του ΑΚΕΛ, ήταν το ενωτικό κίνημα, η ΕΟΚΑ και οι μετωπικές οργανώσεις της.

Μετά από σωρεία δικών μας, ελλαδικών λαθών, αδελφοκτόνου σπαραγμού, αμυντικής απογύμνωσης της Κύπρου από τον Παπαδόπουλο, λάθη του Μακαρίου, για τα οποία σχεδόν ουδείς μιλά, οργάνωσης του πραξικοπήματος από τον Ιωαννίδη κι εγκατάλειψη των γενναίων πολεμιστών κατά του πρώτου Αττίλα από αυτόν και του δεύτερου Αττίλα από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, επί δεκαετίες εμείς μαζεύαμε παλιόχαρτα κι ο τουρκικός ισλαμοφασισμός σταθερά επιδιώκει την νομιμοποίηση των τετελεσμένων και την ολική τουρκοποίηση και του υπόλοιπου νησιού.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, επιτυγχάνοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση, με το δημοψήφισμα σταμάτησε τον αναίμακτο Γ’ Αττίλα, το Σχέδιο Ανάν. Μην ακούτε τρίχες. Είμαι από τους λίγους που είχα το κουράγιο να το διαβάσω όλο. Εκατοντάδες σελίδες που περιέχουν ένα σχοινοτενές και σπάνιας διαστροφής και κουτοπονηριάς έκτρωμα. Είναι απλά ένα σύστημα απαρτχάϊντ, όπου οι μαύροι θα είναι οι Έλληνες της Κύπρου και οι λευκοί οι τουρκοκύπριοι και οι έποικοι, λέγε με Άγκυρα, για να μην ξεχνάμε το αφεντικό της συμμορίας, τον κουμανταδόρο, που ‘χει κι ένα σκασμό όπλα και στρατό κατοχής στο νησί.

[photo_2]

Σήμερα, μιας και μύρισε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι μεγάλοι μας «φίλοι και σύμμαχοι», διά μιας ανθυποϋπαλλήλου, μας φέρνουν ξανά το Σχέδιο, με άλλη συσκευασία. Το αποτέλεσμα, αν γίνουν δεκτά όσα βάζει η Άγκυρα στο τραπέζι διά του Έρογλου και σιγοντάρει το γνωστό κομμάτι του State Department, «δυο ξεχωριστές συστατικές οντότητες» κλπ, θα είναι ο θάνατος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους, που, μ’ όλα τα προβλήματα του, διαφύλαξε την ύπαρξη του Κυπριακού Ελληνισμού κι η παράδοση των Ελλήνων της Κύπρου σε ένα κράτος μπαντουστάν υπό τουρκική επικυριαρχία, με προγραμμένη την επιβίωση και ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού στο νησί.

Μην κρυβόμαστε. Η Κύπρος στο τιμόνι της έχει έναν υπέρμαχο του Σχεδίου, έναν αντίπαλο του Τάσσου Παπαδόπουλου, που είχε ξεπεράσει τα όρια, με δεδηλωμένες απόψεις και προθυμία. Είναι όμως ο Πρόεδρος της Κύπρου και υποθέτω πως έχει μια ελάχιστη φιλοδοξία υστεροφημίας κι όχι να μαζέψει πέτρες αναθέματος. Φαντάζομαι πως σε ένα τόσο μικρό τόπο, ακούει τι λέει ο κόσμος, οι γείτονες, οι συγχωριανοί και συμμαθητές του. Μπορεί δε η ηγεσία του ΑΚΕΛ να του προσφέρει στήριξη, θυμίζω όμως πως το 2004 η βάση του έκανε κάτι πρωτόγνωρο στην Ιστορία των κομμουνιστικών κομμάτων. Επέστρεψε την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, που ήταν υπέρ του ΝΑΙ, τους την έτριψε στα μούτρα και υποχρέωσε το κόμμα να ταχθεί υπέρ του ΟΧΙ! Μεγάλο μέρος της ίδιας της βάσης του ΔΗΣΥ, τάσσεται κατά τέτοιας λύσης – άλματος στο κενό, όπως και το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ, οι Οικολόγοι και η Δημοκρατική Συμμαχία Πολιτών, του Γιώργου Λιλλήκα. Το διακομματικό και πλειοψηφικό φρόνημα του Κυπριακού Ελληνισμού απέναντι σε οποιαδήποτε φασιστική και θανάσιμη λύση τύπου Ανάν δεν έχει αλλάξει. Αν δε κάποιοι, νομίζουν πως, χωρίς τον Τάσσο, οι Κύπριοι θα υποκύψουν τώρα στους εκβιασμούς, που δεν υπέκυψαν το 2004, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε με σαφήνεια στις βασικές προϋποθέσεις μιας αποδεκτής λύσης που είναι «ο τερματισμός της παράνομης Τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, συμπεφωνημένης, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα διασφαλίζει πλήρως τη μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια της επανενωμένης Κύπρου, την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του Ευρώ και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια».

Η όποια λύση, όπως στην συνέχεια ανέφερε ο Αντώνης Σαμαρά, είναι αυτονόητο πως μετά την διαπραγμάτευση, θα πρέπει να εγκριθεί σε δυο ταυτόχρονα χωριστά δημοψηφίσματα από τις δυο κοινότητες. Το γενικό πάντως περίγραμμα των προϋποθέσεων που έθεσε, δεν είναι παρά αυτό που έθετε κι ο Τάσσος Παπαδόπουλος αλλά θέτει κι η λογική, αν η Τιμή σε κάποιους δεν λέει κάτι.

Επομένως κοινό ανακοινωθέν αλλά και πλαίσιο διαπραγμάτευσης, που χωρίς πρόνοιες για την ασφάλεια, την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, το περιουσιακό, το προσφυγικό, θα προαναγγέλλει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα προδιαγράφει ένα χαλαρό συνεταιρισμό, που στην ουσία θα συνιστά νομιμοποίηση της κατοχής, διχοτόμηση και ολική τουρκοποίηση του νησιού με καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κουρέλιασμα του κοινοτικού κεκτημένου, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Εάν η συζητούμενη λύση είναι χειρότερη από το πρόβλημα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να αυτοπυροβοληθούμε για να … «σωθούμε».

Στην περιοχή διαμορφώνονται νέες συνθήκες, όρα την δραματική ρήξη των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Οι φωνές στις ίδιες τις ΗΠΑ για αναθεώρηση των σχέσεων με την Άγκυρα και μια νέα τετραμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ όλο και δυναμώνουν και τα σαθρά θεμέλια της Τουρκίας τρίζουν χάρις στην διαφθορά και τον αυταρχισμό του Ερντογάν. Θα είναι λοιπόν πρωτοφανής τύφλωση, εγκληματικά ανόητο, αντί με ψυχραιμία και σχέδιο να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία, πείθοντας για την τετραμερή ταύτιση των συμφερόντων μας, να αποδεχθούμε την ολική τουρκοποίηση του νησιού. Όπως, σωστά, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, «ας διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος», κυρίως όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτά και μπαίνουν στον πειρασμό να τα επαναλάβουν…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/02/2014 18:22:08

  Εμένα πάλι μου έκανε εντύπωση, μάλλον αλγεινή, η αναφορά του Α. Σαμαρά σε 2 κοινότητες και όχι σε Κυπριακό κράτος. Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Διερεύνηση προθέσεων φίλων και εχθρών ;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 08/02/2014 21:19:11

   Ο όρος είναι νομικός, ελέω κυπριακού συντάγματος, και τον έχουν χρησιμοποιήσει όλες οι κυπριακές ηγεσίες, του Τάσσου συμπερλαμβανομένου. Είμαστε επιρρεπείς στην καχτυποψία. Στην αναζήτηση στο google βάλε "Κυπριακό, δυο κοινότητες, διακοινοτικές" και θα δεις του λόγου το αληθές.

   • Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 14/02/2014 18:19:45

    Μα και νομικός να μην είναι ο όρος, άλλο κοινότητα (σύνολο ανθρώπων ομοεθνών, ομοθρήσκων κλπ.) και άλλο κοινότητα, ως μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης (η κοινότητα του χωριού). Στο Διάγγελμα του αείμνηστου Τ. Παπαδόπουλου (7/4/2004) διαβάζουμε: "Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκλεγμένος εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας φέρω το αυξημένο βάρος..." (κοινότητα με την πρώτη έννοια) και παρακάτω "Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς"
    Νομίζω ότι η διαφορά είναι εμφανής.

 2. Δαπιτης avatar
  Δαπιτης 08/02/2014 18:26:02

  Εσυ καλα τα λες Φαηλε,το θεμα ειναι τα αφεντικα μας η AJC ,τι θα διαταξει.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Δαπιτης 08/02/2014 21:06:24

   Πολύ Λιακόπουλο διαβάζεις. Θα το κάψεις.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Δαπιτης 08/02/2014 21:19:06

   Πολύ Λιακόπουλο διαβάζεις.

   • Δαπιτης avatar
    Δαπιτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/02/2014 12:46:47

    Στο λογο της τιμης μου,δεν εχω διαβασει ουτε ενα βιβλιο του.Ενας απλος γεωργος ειμαι ,δεν γνωριζω πολλα πραγματα ,μια απλη σκεψη εκανα. Με την αδεια σας να σας την αναλυσω.Οποιοςκοιταξει στον χαρτη την ευρυτερη περιοχη της Κυπρου ,διαπιστωνει αμεσως δυο πραγματα. Πρωτον οτι η Κυπρος ειναι ο φυσικος "φυλακας αγγελος" του Ισραηλ και δευτερον οτι οποια μεγαλη δυναμη ελεγχει την Κυπρο ,ελεγχει και την ευρυτερη περιοχη της Μεσης Ανατολης και οχι μονο.Βασικα ελεγχει την καρδια του κοσμου ολου .Απο Καυκασο μεχρι Λιβυη και απο Αιθιοπια μεχρι Ινδια. Οταν τωρα Ελλαδα και Κυπρος βρισκονται στη σημερινη τραγικη κατασταση,καταχρεωμενες και χρεωκοπημενες,ειναι δυσκολο για αυτους που ελεγχουν το παγκοσμιο οικονομικο συστημα δηλαδη του Ιουδαιους της ΑJC να μας επιβαλουν τα συμφεροντα τους ; Θα τους αντισταθει ποιος;Οι ηγεσιες μας;Mε τις κωλοτουμπες που κανανε και οι δυο ,Σαμαρας και Αναστασιαδης ,πολυ φοβαμαι οτι δεν ειναι καθαροι και απο καπου τους κρατανε και τους ελεγχουν.Εχουμε σημερα Τασους Παπαδοπουλους; Ο λαος ;Δεν ξερω ποια κατασταση επικρατει στην Κυπρο,αλλα εδω σ εμας η κατασταση ειναι τραγικη. Ρωτηστε τους γνωστους σας τι προτιμανε:ελευθερια με θλιψεις και στερησεις ή σκλαβια με σχετικη καλοπεραση. Το εκανα εγω, με αφορμη τα τουρκοσηριαλ και κοντεψα να πεσω σε καταθλιψη . Μακαρι να κανω λαθος.Eυχομαι και προσευχομαι να κανω λαθος.

 3. πΔπ avatar
  πΔπ 08/02/2014 18:38:26

  Μα τι λες βρε Φαήλο;! Δεν το είδες το βίντεο της Νέας Γενιά Κύπρου; http://www.youtube.com/watch?v=FCZmExyKnVk Δεν ήταν ήρωες αυτοί που προαναφέρεις. Γρίβας-Διγενής, Αυξεντίου, Παλικαρίδης, Καραολής, Δημητρίου... Baby boomers ήταν και υπεύθυνοι για όλα τα μετέπειτα δεινά του Νησιού κατά την γνώμη των. 12 χρόνια γνώρισα Κύπριους πρώτης και δεύτερης γενιάς. Αυτό που αποκόμισα από την επαφή μου με αυτούς, είναι το ΜΑΚΡΙΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ. Δεν έχουμε καμία σχέση στην εξέλιξη των πραγμάτων.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ πΔπ 08/02/2014 21:12:58

   Έχω πάει καμμιά εκατοστή φορές στην Κύπρο. Τα παιδιά μου είναι κατά το ήμισυ κυπριωτακια, έχω αδερφικούς φίλους, από απλούς ανθρώπους ως την κορυφή της ηγεσίας, και σου λέω πως απλά λες ανοησίες.

   • πΔπ avatar
    πΔπ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/02/2014 21:25:12

    Σ' ευχαριστώ πολύ.

   • Βατάτζης avatar
    Βατάτζης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/02/2014 02:05:12

    Κύριε Κρανιδιώτη, Νομίζω πως, όποια και να είναι η έκβαση των συνομιλιών (ευτυχώς που ο Σαμαράς είναι στο τραπέζι), οφείλει και η αριστερά σε Ελλάδα και Κύπρο να αρχίσει να αναφέρεται σε όρους όπως "Πατρίδα", "Εθνος" κλπ, όπως κάνουν τα περισσότερα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη. Δεν πάει πολύς καιρός που το ΑΚΕΛ αναγκάστηκε να πεί ΟΧΙ στο Αναν, λόγω της πίεσης της βάσης του. Είπαμε ο Στάλιν έφτιαξε κράτος και νίκησε τον πόλεμο με ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ατζέντα και ρητορική. Ελεγε βέβαια στις ομιλίες του τα "σοσιαλιστικά" του, αλλά κατά βάσιν μίλαγε για Πατρίδα! Τον ίδιο τον πόλεμο, τον ονόμασε "Μεγάλο Πατριωτικό". Θυμίζω ότι γυρνούσαν οι μεγάλες Ρωσικες εικόνες (η Παναγία του Καζάν σε κάθε πόλη) κατά την διάρκεια της Ναζιστικής επίθεσης. Από τον Στάλιν και μετά σε όλες τος κομμουνιστικές χώρες, υπήρχε (και υπάρχει) εθνικός λόγος, άσχετα τι έλεγαν οι Μήτσοι του ΚΚΕ στην Ελλάδα. Αλλά μόλις έπεσε ο κομμουνισμός (η απάντηση γιατί έπεσε είναι λόγω του πολέμου του Αφγανιστάν που οι αμερικάνοι με τους πληρωμένους Μουτζαχεντίν του Μπρεζίνσκι διέλυσαν οικονομικά την ΕΣΣΔ επί 10 έτη) στην ΕΣΣΔ και μετά σε κάθε κομμουνιστική χώρα, αμέσως επεκράτησαν τα βασικά στανταρντς. Δηλαδή, δουλεύουν όλοι σαν δούλοι, κονομάει η νομενκλατούρα και η πλέμπα τρώνε με κουπόνια...

    Αντεθνική και αντιχριστιανική κομμουνιστική αριστερά, δεν υπάρχει (μετά το 50, γιατί πριν, άστα να πάνε) σε καμμιά χώρα του κόσμου. ΕΔΩ είναι μια ιστορική και θαυμάσια ομιλία του Τσε Γκεβάρα το 1964 (ως υπουργος Βιομηχανίας της Κούβας) που αναφέρεται συνεχώς στο πως τα έθνη πρέπει να τα σεβονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις και αναφέρεται μάλιστα και στην Κύπρο, που τα κατάφερε με την ανεξαρτησία (αναφέρεται στα προβοκατόρικα αγγλο-αμερικανοκίνητα επεισόδια στην Τηλλυρία με βομβαρδισμούς τουρκοσυμμοριτών, ήταν τότε που οι Αγγλοι άρχισαν να καταλαβαίνουν το παιχνίδι των ΗΠΑ και πρότειναν το σχέδιο Ατσεσον, που έδινε ελπίδες για Ενωση) : "Η ειρήνη δοκιμάζεται στο νησί, εξαιτίας των πιέσεων που της τουρκικής κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ, υποχρεώνοντας τον λαό και την κυβέρνηση τής Κύπρου να κρατήσουν μια ηρωική και σθεναρή στάση υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία τους…" και κλείνει βέβαια με το περίφημο "Patria o Muerte" που σημαίνει "Πατρίδα ή Θάνατος" κάτι που περιμένω ΜΙΑ ΦΟΡΑ να ακούσω από το στόμα Ελληνα σημερινού αριστερού...

 4. Τρία πράγματα: avatar
  Τρία πράγματα: 08/02/2014 18:38:56

  Πρώτον: Το Σύνταγμα του 60 πάλι δικοινοτικό δεν ήταν; Οι Κύπριοι για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδοίας δεν υποτίθεται πώς προσπαθούνε; Όταν επί της ουσίας η ελληνική πλευρά προτιμά -ορθώς- την διατήρηση του status quo, γιατί επιδιώκει λύσεις που δεν πρόκειται να κάνει δεκτές; Διζωνική-δικοινοτική ζήτησε, δ-δ της προσφέρει η διεθνής κοινότητα. Τί άλλο περίμενε; Γιατί μετά το σχέδιο Ανάν δεν τροποποίησε τις διεκδικήσεις της, δεδομένου ότι αυτό απορρίφθηκε από το λαό; Δεύτερον: Λέτε πως αυτή τη στιγμή δεν μας συμφέρει η λύση. Συμφωνώ. Όμως ευθέως προκύπτει η ερώτηση: Πώς φτάσαμε στο κοινό ανακοινωθέν; Επιχειρείτε να ρίξετε την ευθύνη στον Ανανιστή Αναστασιάδη. Η Αθήνα δεν ήταν ενήμερη; Γιατί δεν έκανε κάτι να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη; Τρίτον. Γράφετε ότι συζητείται στις ΗΠΑ η δημιουργία τετραμερούς συμμαχίας που θα σημάνει γεωπολιτική περιθωριοποίηση της Τουρκίας. κι εμείς έτσι νομίζαμε, ή έτσι μας κάναν κάποιοι να πιστεύουμε...... Προφανώς κάτι καταλάβαμε/ καταλάβατε λάθος. Οι εξελίξεις με το ανακοινωθέν μας/σας διαψεύδουν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο. Υ.Γ. Διάβασα κάπου ότι ο J.Biden είπε σε έναν ελληνοαμερικάνο ότι όποτε μιλάει με Έλληνα αξιωματούχο αισθάνεται άβολα γιατί δεν του μιλάει ως ίσος προς ίσον αλλά του γυαλίζει τα παπούτσια. Ντράπηκα...

 5. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 08/02/2014 18:55:33

  "ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΗ" Εἶναι ᾿ἐφικτό;;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φωτεινή 08/02/2014 21:19:15

   Με την Κύπρο κατεχόμενη ισοδυναμεί με διχοτόμηση. Θλιβερή καρικατούρα ενός ιερού εθνικού στόχου, ποτισμένου με το αίμα των καλύτερων παιδιών του Κυπριακού Ελληνισμού. Ρεαλιστικός στόχος η διασφάλιση της ιστορικής συνέχειας κι ευημερίας του Ελληνισμού στο νησί.

 6. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. 08/02/2014 18:58:35

  Αγαπητέ Φαήλο Το άρθρο σου νομίζω ότι εκφράζει κάθε υγιώς σκεπτόμενο Έλληνα και πιστεύω ότι στοχεύει στην καρδιά όλων μας. Αυτούς βέβαια που πρέπει να αγγίξει είναι ασφαλώς η τρέχουσα πολιτική ηγεσία, στην οποία σίγουρα έχεις πολύ περισσότερες προσβάσεις από τον μέσο αναγνώστη αυτού του χώρου. Κάνεις όμως μία σοβαρή παράλειψη που δε νομίζω ότι είναι τυχαία αν και δεν την περίμενα από σένα. Απονέμεις τα εύσημα για τη στάση του στο σχέδιο Ανάν - και πολύ καλά κάνεις- στον αείμνηστο μεγάλο Έλληνα Τάσσο Παπαδόπουλο αλλά εξαφανίζεις από το κάδρο τον Καραμανλή (το νεώτερο) . Δεν αναφέρεις τη μεγάλη τρικλοποδιά που του έβαλε ο ΄΄ Κινέζος΄΄ παραδίδοντάς του μία σχεδόν τελειωμένη υπόθεση, την οποία με μεγάλη μαεστρία ( θυμήσου την στάση του σε όλη την διαδικασία του δημοψηφίσματος αλλά και το ΄΄κρυφτούλι΄΄ που έπαιξε στην Ευρώπη και για το οποίο οι ανίδεοι τον κατηγόρησαν ότι κρυβόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του). Δεν αναφέρεις επίσης τίποτα για τον ύποπτο τότε ρόλο του Αναστασιάδη ο οποίος '' τυγχάνει'' να είναι τώρα Πρόεδρος (ο τελευταίος ;) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ότι και να γίνει Φαήλο υπάρχουν και άνθρωποι που δεν ξεχνούν. Με εκτίμηση. Θόδωρος Κ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. 08/02/2014 21:10:31

   Πολύ καχύποπτος είσαι. Αν με διαβάζειθς συχνά έχω αναφερθεί πολλές φορές στον θετικό ρόλο του Κώστα Καραμανλή και την στήριξη του στον Τάσσο. Σήμερα όμως άλλο είναι το θέμα μου...

 7. Βλάσης Κωνσταντίνου avatar
  Βλάσης Κωνσταντίνου 08/02/2014 19:03:26

  Ευχαριστούμε Φαήλο, για να θυμόμαστε ότι ο ραγιαδισμός μόνο χειρότερα φέρνει -- και ζούμε σε μία συγκυρία -- όπως σημειώνεις -- όπου έχουμε καλές πιθανότητες να κερδίσουμε κάποια, ίσως πολλά οφέλη, εθνικά, γεωπολιτικά και οικονομικά εάν σηκώσουμε το κεφάλι και δείξουμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι για υποταγή στην δειλία και διαφθορά . . .

 8. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 08/02/2014 19:08:03

  Το κυπριακό έμεινε άλυτο 40τόσα χρόνια. Μερικά χρόνια ακόμη δεν θα κάνουν την διαφορά. Ας ξεπεράσει η κυπριακή δημοκρατία τα οικονομικά της προβλήματα, ας αρχίσει να εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια και τα αέρια και μετά ας δει τι θα κάνει με τους τούρκους. Δεν υπάρχει λόγος αυτή η διαπραγμάτευση αν μην γίνει από δική μας απόλυτη θέση ισχύος. Η κύπρος είναι νόμιμο κράτος, μέλος της ΕΕ, αναγνωρισμένο από τους πάντες, πολύ πλούσιο παρά τα πρόσκαιρα προβλήματα, με λαμπρές προοπτικές και συμμαχίες. Δεν πιέζει την Ελλάδα και την Κύπρο ο χρόνος.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιώργος Αχαιός 08/02/2014 21:18:54

   Έτσι.

 9. Χ+Α avatar
  Χ+Α 08/02/2014 19:11:32

  κ.Κρανιδιώτη, εύχομαι ο κ. Αντώνης Σαμαράς να έχει σύμβουλο μονάχα εσάς και τη συνείδησή του στα Εθνικά μας θέματα. Ας συνεχίσουμε στο δρόμο που άνοιξε ο τελευταίος Έλληνας Ήρωας, Τάσσος Παπαδόπουλος. ''Παρέλαβα κράτος, δε θα παραδώσω Κοινότητα''. Αν ο νυν Πρόεδρος δεν έχει την ψυχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ας παραιτηθεί. Δε θα μπορέσει έτσι κι αλλιώς να σταθεί αν σκέφτεται ...διαφορετικά.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Χ+Α 08/02/2014 20:06:46

   Επιτελους Φαηλε κι ενας να τα πει με τ ονομα τους! Δεν ξερω αν νοιαζονται ολοι για την υστεροφημια τους και τι εχουν μεσα στο μυαλο τους, παντως απο τον Αντωνη Σαμαρα περιμενουμε ενα ΚΑΘΑΡΟ ΟΧΙ. Ο Θοδωρος παραπανω μελετησε τον Καραμανλη, μολις ειχε αναλαβει και του ηρθε ετοιμο το σχεδιο, το παλεψε απο δω το παλεψε απο κει, το εβαλε το 1ο βετο, δεν του πηγαινε η καρδια. Το ιδιο ακριβως περιμενουμε και απο τον Αντωνη , καθαρες κουβεντες να βουλωσουν ολα τα στοματα, παρακολουθειτε τι γινεται στα μπλογκς; εχουν ξεσαλωσει και μετα δεν θα μαζευονται.....

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ρηνα 08/02/2014 21:19:00

    Μην έχεις καμμία αμφιβολία πως θα γίνει αυτό που πρέπει. Μπορεί χωρίς σάλπιγγες και τυμπανοκρουσίες αλλά πάντως αυτό που πρέπει.

 10. Νίκος avatar
  Νίκος 08/02/2014 19:27:02

  Με λυπεί πραγματικά που η Κύπρος δεν ενώθηκε με την Ελλάδα τότε. Τότε που μας την έταζαν οι Άγγλοι. Θυμάμαι είχα δει μία συνέντευξη του Βύρωνος Θεοδωρόπουλου. Έλεγε πως όταν τη δεκαετία του 50 νέος διπλωμάτης τότε είχε ρωτήσει έναν πιο μεγάλο Έλληνα διπλωμάτη "Και τι θα πει η Τουρκία για αυτό;" η απάντηση που είχε λάβει ήταν "Και τι δουλειά έχει η Τουρκία σε μια υπόθεση μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας;". Αυτό δείχνει πως από τότε οι Έλληνες δεν είχαν ιδέα τι γινόταν σε διεθνές επίπεδο στο νησί. Εσείς όλοι πιστεύετε πως πλέον είναι εφικτό να γίνει μία ένωση μεταξύ δύο λαών που μετά την κατοχή δεν έχουν μεταξύ τους καμία σχέση και που απλά δεν ξέρει ο ένας τον άλλον σε κανένα επίπεδο! Μία απάντηση θα ήταν να δείτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο Βέλγιο...που απλά είναι ένα "κράτος" που μέσα του υπάρχουν άλλα δύο de facto κράτη.

 11. sender avatar
  sender 08/02/2014 19:35:09

  Μπράβο κ.Κρανιδιώτη.

 12. BQ avatar
  BQ 08/02/2014 20:01:03

  Τα λυσσασμένα όρνια άρχισαν τις πτήσεις πάνω από τα κεφάλια μας. Να μη διανοηθεί κανείς από τους υπευθύνους να συμπεριφερθεί με οτιδήποτε λιγότερο από απόλυτο σεβασμό και τιμή στους ηρωϊκούς αγώνες των Ελλήνων Κυπρίων αγωνιστών. Τώρα που φρόντισαν να είμαστε ''λαβωμένοι'', αφού υστερόβουλα γονάτισαν με τρόπο χυδαίο και την οικονομία της Κύπρου, ελπίζουν να έκαμψαν πια το ηθικό. Πιστεύουν οτι είναι η πιό κατάλληλα στιγμή για το διαμελισμό. Η Κύπρος αν υποχωρήσουμε, θα είναι μονάχα η αρχή. Πόσες ταπεινώσεις, εμπαιγμούς και προσβολές είμαστε ικανοί ν΄ανεχτούμε ακόμα; Δεν πάει πιο πέρα. Y.Γ : Φαήλο εσύ, είσαι γι ΑΥΤΑ. Όχι για τ΄.....άλλα.

 13. ΚΜ avatar
  ΚΜ 08/02/2014 20:08:30

  Το Σχέδιο Ανάν έχει ήδη απορριφθεί άπαξ· είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να το ξαναφέρουν με μικροαλλαγές. Δηλαδή, πώς πάει; Κάθε 5-10 χρόνια θα το ξαναφέρνουν, μέχρι να καταφέρουν το ΝΑΙ, δηλαδή το «game over» για τον Ελληνισμό της Κύπρου; Ό,τι κι άν κατατεθεί στο τέλος προς έγκριση με δημοψήφισμα, οφείλει επομένως να πάει ΚΟΝΤΡΑ στο πνεύμα του Σχεδίου Ανάν - αλλιώς πρέπει να μην φτάσει καν σε δημοψήφισμα. ΥΓ: Υπεύθυνη και ξεκάθαρη η θέση που παίρνει ο Φαήλος. Καλά θα κάνουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και οι υπόλοιποι αρθρογράφοι του Antinews, ιδίως δε ορισμένοι που, όταν τους προκαλούσα εδώ μέσα να μας πούν τί στάση τήρησαν έναντι του Σχεδίου Ανάν το 2004, εκείνοι κρύβονταν πίσω από το δάχτυλό τους. Αλλιώς, να μην παραπονιούνται μετά, που η βάση αποστρέφεται τις «φιλελέ» δοξασίες τους.

 14. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 08/02/2014 21:43:31

  Φαήλο, ιερός ο στόχος: " η διασφάλιση της ιστορικής συνέχειας κι ευημερίας του Ελληνισμού στο νησί." Ποιός Έλληνας δεν τον θέτει! Όμως, γνωρίζοντας αρκετά την διπλωματική ιστορία της χώρας μας, τις πολλές αποτυχίες, ειδικά μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, θέλω να υπογραμμίσω πως τα μικρα κυρίως Κράτη - ειδικά η χώρα μας με την sui generis γεωστρατηγική της θέση - πρέπει να έχουν εθνική εξωτερική πολιτική με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, με μακρόπνοο σχεδιασμό, με διαχρονικό και διακομματικό επιτελείο. Πρώτιστα, η εξωτεριή και η αμυντική πολιτική δεν πρέπει να "εκτίθεται" στα προεκλογικά μπαλκόνια, τηλεοπτικά και μη. Ελλείψη ειδικών γνώσεων και πληροφοριών επί του θέματος αρκούμαι να συνυπογράψω τον στόχο που θέτεις.

 15. Ετοιμος avatar
  Ετοιμος 08/02/2014 21:47:38

  Σιγουρα χρειαζεται ψυχραιμια ... Τοσα χρονια περιμεναμε εχει δικιο ο κυριος πιο πανω ... τωρα που η Κυπρος περναει μια μεταβατικη περιοδο δεν ειναι ωρα για τετοια . Ας χτιστει πρωτα καλα το τριγωνο με το Ισραηλ και μας και μετα βλεπουμε ... μπορει μεχρι τοτε να συνορευει με το Κουρδισταν (!) .Παντως και σχεδιο Αναν να γινει ... ιστορικα ο Ελληνισμος αφομοιώνει , δεν αφομοιωνεται απο αλλους βλεπε Ρωμαιους, Τουρκους , Χριστιανισμος... και τους βελτιωνει ....Παντως ως Κρης υποστηριζω την Ενωση

 16. ἑλληνίζειν avatar
  ἑλληνίζειν 08/02/2014 22:23:05

  Το μοναδικό κράτος-νησί που υπάρχουν 2 γλώσσες και 2 θρησκείες είναι η Σρι Λάνκα, και φαντάζομαι ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι το κράτος... καλά το πάνε οι πολιτικοί στην Κύπρο ε? υ.γ. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας, λίγοι που έχουν αξίωμα τολμάνε να πουν τα πράγματα με το όνομα τους.

 17. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 08/02/2014 23:16:34

  Κύριε Κρανιδιώτη
  Η διεξαγωγή διπλού δημοψηφίσματος, διαδικασία την οποία αποδέχθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος καθώς και ολόκληρο το κυπριακό και ελλαδικό πολιτικό κατεστημένο, επιτρέπει στην λεγόμενη τουρκοκυπριακή κοινότητα να διεκδικεί αυτοδιάθεση εφόσον τα δύο δημοψηφίσματα εννοούν την ύπαρξη δύο λαών στην Κύπρο και ΟΧΙ απλά δύο κοινοτήτων. Επιπλέον, σ' αυτό το δημοψήφισμα του 2004, αλλά προφανώς και σ' αυτό που θα έρθει, ψήφισαν και κτηνότουρκοι έποικοι. Οπόταν οι κατακτητές βγαίνουν κερδισμένοι ανεξαρτήτου αποτελέσματος μέσα από αυτή την διαδικασία αφού καταφέρνουν να φαίνεται οτι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί: (1) Οι Έλληνες της Κύπρου και (2) Όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου στο κατοχικό μόρφωμα - δηλαδή οι λεγόμενοι τουρκοκύπριοι αλλά ΚΑΙ σημαντικός αριθμός κτηνότουρκων εποίκων. Άρα ορθό θα ήταν να αποδεχόμασταν μόνον ΕΝΑ δημοψήφισμα υπό την αιγίδα του μοναδικού κράτους με διεθνή υπόσταση που υπάρχει στα εδάφη της Κύπρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βέβαια τώρα είναι απίθανο να δεκτούν κάτι τέτοιο οι δήθεν εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητος και οι κατακτητές λαμβάνοντας υπόψη το δώρο του 2004.

  Τώρα όσον αφορά την έγκριση ή απόρριψη του σχεδίου που έρχεται, η διαφορά μεταξύ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ είναι ότι ένα ΟΧΙ καθυστερεί την καταστροφή χωρίς όμως να την αποφεύγει. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό όταν παρατηρήσουμε ότι γίνονται διάφορες υποχωρήσεις σταδιακά ΧΩΡΙΣ να ερωτάται γι' αυτές ο λαός σε δημοψήφισμα. Ως εκ τούτου ένα ΟΧΙ δεν είναι αρκετό αφού αυτά που θα απορρίψει ο λαός σ' ένα συνολικό σχέδιο θα έρθουν να τα εφαρμόσουν εκ των πραγμάτων σταδιακά, όπως έγινε και μετά το 2004 με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής το 2004, την συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 και τα λοιπά αίσχη.

  Έτσι,πέραν ενός ΟΧΙ επιβάλλεται να πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων επιτέλους η οποιαδήποτε συμφωνία περί ομοσπονδιακής δομής καθώς αυτή καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία και την αντικαθιστά μ' ένα τουρκοσυνεταιριστικό μόρφωμα μ' ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, ομοσπονδία στην Κύπρο σημαίνει κατάργηση της Εθνικής Φρουράς καθώς μια Κύπρος ομοσπονδιακή είτε θα έχει μικτό στρατό είτε θα είναι αποστρατικοποιημένη με εγγυήτριες δυνάμεις είτε συνδυασμό των δύο. Αυτό ισοδυναμή με εθνική αυτοκτονία για εμάς τους Έλληνες της Κύπρου και τεράστια νίκη για τους πάντα καραδοκούντες κτηνότουρκους. Στόχος θα έπρεπε να ήτο η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ενίσχυση της εθνικής ασπίδας του κυπριακού ελληνισμού, της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθως θα έπρεπε να επιδιώκεται η επανένταξη των λεγόμενων τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία και η απομόνωση του κατοχικού μορφώματος όσο το δυνατόν. Καλλίτερα να μας έχουν απέναντι τους και να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτά που έχουμε αλλά και να επιτεθούμε σ' αυτά που χάσαμε όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες. Εάν υπήρχε η πολιτική βούληση θα μπορούσαν να κατατεθούν διάφορες προτάσεις ως προς το πως θα μπορούσαν οι λεγόμενοι τουρκοκύπριοι να επανενταχθούν στην ΚΔ ούτως ώστε το κατοχικό μόρφωμα να στερηθεί της δυνατότητος να λέει ότι τους εκπροσωπεί και ως προς το πως θα μπορούσε να ενισχυθεί η άμυνα του τόπου.

  Δυστυχώς όμως οι Νενέκοι Ελλάδος και Κύπρου διαπλέκονται σε τέτοιο βαθμό με ξένα συμφέροντα που δεν θα επιδιώξουν κάτι τέτοιο. Έχουν αποφασίσει να προσκυνήσουν τους κτηνότουρκους και να ρισκάρουν το μέλλον του ελληνισμού στην Κύπρο. Μόνη ελπίδα είναι να λειτουργήσει το ένστικτο της επιβίωσης, έστω και την υστάτη. Και αν τελικά περάσουν οι σχεδιασμοί για τουρκοσυνεταιριστικό μόρφωμα τότε να είσθε βέβαιοι ότι η Κύπρος θα μετατραπεί σε πεδίο αστάθειας και συγκρούσεων καθώς αρκετοί δεν συνεναίσουν στην προδοσία.
  ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Χαρίλαος 09/02/2014 01:10:19

   Χαρίλαε, Τά σέβη μου, ΠΑΤΡΙΩΤΗ!

  • Μάτα Χάρι avatar
   Μάτα Χάρι @ Χαρίλαος 09/02/2014 19:54:56

   Πολύ φοβάμαι πως έχετε δίκιο! Στην Ιστορία, όπου οι στρατοί διαμορφώνουν τετελεσμένα, μόνο ''στρατοί'' μπορούν να τα αμφισβητήσουν και να τα ανατρέψουν. Στα τραπέζια των ...συνομιλιών υπό την αιγίδα Διεθνών συμφεροντολόγων και με παιχνίδια εθελόδουλων πίσω απ΄τις κουϊντες, κερδισμένος δεν είναι ποτέ ο αδικημένος. Η καλύτερη λύση απ΄ότι φαίνεται είναι η μη ......λύση (τους). Όσο για το οτι ''αρκετοί δεν θα συνεναίσουν στην προδοσία'', το εύχομαι ολόψυχα και πιστεύω, οτι αν φτάσουμε ως εκεί, δεν πρόκειται να μείνουν μόνοι.....

 18. M.O. avatar
  M.O. 09/02/2014 00:03:03

  Εξαιρετική η ανάλυση, οι ιστορικές αναφορές, οι προτάσεις για το μέλλον. Μπράβο ρε μάγκα!

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/02/2014 00:51:07

  Δεν υπάρχει περίπτωση να προταθεί σχέδιο λύσης ουσιωδώς διαφορετικό από το σχέδιο Ανάν.Το κεκτημένο του δημοψηφίσματος λειτουργεί και προς τις δύο πλευρές.Πρέπει να πουν το ΝΑΙ και οι Ελληνοκύπριοι αλλά και οι Τουρκοκύπριοι. Οι Τουρκοκύπριοι λοιπόν δεν θα πουν ΝΑΙ σε κανένα σχέδιο που θα τους μετατρέπει σε μειονότητα,ακόμη και εάν παρουσιαζόταν που είναι απίθανο αφού εάν οπτικοποιήσεις την διακηρυσσόμενη από τον ΟΗΕ διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα θα καταλήξεις σε κάποια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν.Μοναδική περίπτωση να αλλάξει κάτι είναι να αλλάξει η βάση των συζητήσεων σε καθαρή διχοτόμηση,πράγμα που θα δέχονταν οι Τούρκοι.Αλλά αυτό από την ελληνικη πλευρά δεν προτείνεται.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 09/02/2014 02:24:47

   Ή να αλλάξουνε οι ισορροπίες. Σου διαφεύγει αυτό; (Λέμε τώρα ...)

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΚΜ 09/02/2014 20:48:01

    Έτσι.

 20. Ταξιδιωτης avatar
  Ταξιδιωτης 09/02/2014 00:56:49

  Για το σχεδιο Αναν ειχε μιλησει παλιοτερα ο στρατηγικος αναλυτης, μαθηματικόςΝικος Λυγερος.Ο Νικος Λυγερος ηταν αυτος που διαβασε το σχεδιο Αναν των 10.000 σελίδων και εντοπισε επ΄ ακριβως τις αντιφασεις και συνεταξε μια εκθεση μονοψηφιων σελιδων καταγραφοντας αυτες τις αντιφασεις και τις οποιες παρεδωσε στον αειμνηστο προεδρο Τασο Παπαδοπουλο Δειτε και το βιντεο http://www.youtube.com/watch?v=EUVbkB6U1OM και για να θυμουνται οι παλιοτεροι και να μαθαινουν οι νεοτεροι... Ορισμενα απο τα
  Κρίσιμα σημεία του Σχεδίου Ν. Λυγερός 1. Δεν υπάρχει πλειονότητα ή μειονότητα όλα είναι ισότιμα.(Σελίδα 3 Άρθρο iii) 2. Μας αναγκάζουν να υποστηρίξουμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη. (Σελίδα 3, Άρθρο 1.5) 3. Μετά από 19 χρόνια δεν θα υπάρχει έλεγχος των εποίκων. (Σελίδα 4, Άρθρο 5) 4. Οι Ελληνοκύπριοι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση δεν θα έχουν πολιτικά δικαιώματα (Σελίδα 5, Άρθρο 4.2) 5. Για κάθε απόφαση της Βουλής χρειαζόμαστε την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων (Σελίδα 5, Άρθρο 5.1) 6. Δεν ψηφίζουμε άμεσα τον Πρόεδρο (Σελίδα 5, Άρθρο Α5.1.δ) 7. Δεν υπάρχει ημερομηνία τελικής αποχώρησης του κατοχικού στρατού! (Σελίδα 6, Άρθρο 8 β) 8. Το νέο κράτος θα έχει άλλη σημαία και άλλο ύμνο! (Σελίδα 11 Προσάρτημα Ι, Άρθρα 8.2 και 8.3) 9. Η Τουρκική γλώσσα θα είναι επίσημη και υποχρεωτική γλώσσα για όλους τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνασίου και λυκείου) (Σελίδα 11 Προσάρτημα Ι Άρθρο 9.1 και Σελίδα 25 Άρθρο 50) 10. Το σχέδιο επαναλαμβάνει σημεία της Γ’ Βιέννης που δεν τηρήθηκαν (Σελίδα 12 Προσάρτημα ΙΙΙ Άρθρο 11.5) 11. Μέχρι την υποθετική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος δεν θα διαθέτει το έδαφός της για διεθνές στρατιωτικές επιχειρήσεις.(σελίδα 26 Άρθρο53) 12. Το σχέδιο εφαρμόζει τις πρόνοιες των ψευδοδικαστηρίων. (Σελίδα 36 ΤΑ Άρθρο 8) 13. Ο πρόσφυγας έχει δικαίωμα να πουλήσει το δικαίωμα αποκατάστασης ή να το ανταλλάξει ή να λάβει αποζημίωσης. (Σελίδα 38 Άρθρο 16) 14. Με το μορατόριουμ καμία αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει πριν τρία χρόνια.(Σελίδα 39 Άρθρο 17 α και β) 15.« Τα γεγονότα της περιόδου μεταξύ 1963 και 1974 δεν συνέβησαν » (Σελίδα 41 Παρατήρηση 28) 16. Η οριστική αποζημίωση αν γίνει θα γίνει σε 25 χρόνια. (Σελίδα 52 Άρθρο 18.5) 17. Το Ερώτημα του Δημοψηφίσματος : « Εγκρίνετε την Θεμελιώδη Συμφωνία με όλα τα Προσαρτήματά της καθώς και το σύνταγμα της Ελληνοκυπριακής/Τουρκοκυπριακής πολιτείας και τις διατάξεις σχετικά με τους νόμους του που θα ισχύουν, για να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων στην οποία η Κύπρος θα προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη; » (Σελίδα 59 Άρθρο 1) 18. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να απολαύει πλήρως και ανεμπόδιστα πρόσβασης για οποιοδήποτε σκοπό στα ύδατα μεταξύ των υδάτων τα οποία η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διεκδικήσει που εφάπτονται στο ανατολικό μέρος της περιοχής της Κυρίαρχης Βάσης Δεκέλειας που ενώνεται με την θάλασσα και τα ύδατα τα οποία η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διεκδικήσει που εφάπτονται στο δυτικό μέρος της περιοχής της Κυρίαρχης Βάσης Δεκέλειας που ενώνεται με την θάλασσα. (Σελίδα 64 Άρθρα 5.1 και 5.3) 19. Όχι μόνο η Αγγλία διατηρεί τις βάσεις της αλλά επεκτείνεται και στα εφαπτόμενα ύδατα. (Σελίδα 65 Άρθρα 6 και 7) 20. Μετά από άδεια 72 ωρών η Τουρκία θα μπορεί να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στο ελληνικό μέρος. (Σελίδα 69, Άρθρο 6) Σημείωση: Οι αναφορές αφορούν το έντυπο που αναφέρεται στο σχέδιο και που είναι έκδοση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυβέρνησης (P.I.O).

 21. sender avatar
  sender 09/02/2014 02:26:35

  Απορία[αφελής;]Πρώτα απ'όλα,σαν προϋπόθεση για τις συνομιλίες,γιατί δεν τονίζεται η αναγκαιότητα να ομολογήσει ο ΟΗΕ ,αν θεωρεί την κατοχή στην Κύπρο παράνομη ή όχι;Υπήρξε ή όχι εισβολή ξένου στρατεύματος στο νησί και βίαιη ανατροπή των ισορροπιών;Αν ναι,να απαιτηθούν αποζημιώσεις,επιστροφή των Κυπρίων στις εστίες τους και των εποίκων στα βάθη της Τουρκιάς ,καταδίκη των εγκληματιών πολέμου και επιστροφή στο status quo που ίσχυε πριν τα γεγονότα.Ετσι,ακυρώνεται αυτόματα η ύπαρξη του ψευδοκράτους και αρχίζουν οι συνομιλίες από μηδενική βάση και με πλεονεκτική θέση των θυμάτων.Καλή ευκαιρία να πιεσθεί ο ΟΗΕ να μην κρύβεται πίσω από νεφελώδεις ανακοινώσεις και να αναλάβει τις ευθύνες του.Πριν κάθε σχέδιο,να απαιτηθεί η επίσημη θέση του ΟΗΕ για την εισβολή και την κατοχή.Θέλει όμως πυγμή και τόλμη,κυρίως τώρα,που και οι''αγορές''εισέβαλαν στο νησί και το κρατούν εκβιαστικά στην μέγγενη του ''ναι''στα βρώμικα σχέδιά τους.Εκ των υστέρων αποκαλύπτεται ότι οι κατακτητές γνώριζαν.Ο φυσικός πλούτος των χωρών μας,ευλογία ή κατάρα;

 22. π.π. avatar
  π.π. 09/02/2014 02:55:20

  Φαήλο, Από αυτά που γράφεις στην ουσία επαγγέλλεσαι να μείνουν τα πράγματα ως έχουν δεν βλέπω να προτείνεις για το Κυπριακό κάτι συγκεκριμένο. Αυτό με την τετραμερή έστω και αν συμφωνήσουμε, για το Κυπριακό τι θα σημαίνει ; Ότι μπορούμε να επιβάλλουμε στην Τουρκία λύση σε βάρος των δικών της συμφερόντων ; Ας το προσεγγίσουμε με ρεαλισμό το θέμα. 1.Στο Νησί υπάρχουν πλην των Ελλήνων Τούρκοι εδώ και αιώνες. 2.Έγινε πόλεμος (πόλεμος ήταν) , οι Τούρκοι τον κέρδισαν και επέβαλλαν κατοχή στο μισό νησί (για να διασφαλίσουν τους Τούρκους ή έτσι είπαν) και παράλληλα κουβάλησαν και νέους Τούρκους έποικους. Πες μας με απλά λόγια τα παραπάνω μπορούν να αλλάξουν; To 1 με τίποτα , είναι ιστορία. Το 2 μόνο με πόλεμο ή με λύση που θέλει η Τουρκία . Με τίποτα άλλο. (Στο στρατό μάθαμε ότι έδαφος καταλαμβάνεται μόνο όταν πατήσει ανθρώπινο πόδι –δεν αρκούν οι βομβαρδισμοί- και χάνεται μόνο με πόλεμο). Πες μας με δύο λόγια ποιο σχέδιο νομίζεις θα ήταν αποδεκτό από την Ελλάδα. Η δική μου πρόταση είναι : Ενιαία Κύπρος με Ελληνική Διοίκηση και απομάκρυνση των εποίκων (οι Τουρκοκύπριοι 2ης κατηγορίας πολίτες) ή να παραμείνουν ως έχουν εσαεί. Φυσικοί πόροι (υδρογονάνθρακες) ανήκουν στους Ελληνες.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ π.π. 09/02/2014 20:41:36

   Δεν με διάβασες προσεκτικά. Οι νέες γεωστρατηγικές συνθήκες στην περιοχή, η βαθιά ρήξη Άγκυρας - Τελ Αβίβ, η θέση του Ισραήλ και ικανού μέρους του κατεστημένου των ΗΠΑ για μια νέα συμμαχία μταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ιαραήλ - ΗΠΑ , μπορούν να αποτελέσουν πολλαπλασιαστές της ισχύος μας. Σημείωσε και την είσοδο της Τουρκίας σε περιδίνηση και βαθιά κρίση...

   • π.π. avatar
    π.π. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/02/2014 21:11:07

    Αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να αποτυπωθεί στο νέο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού , διαφορετικά μια τέτοια συνεργασία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στην πράξη εκτός και πάμε για πόλεμο. Μην ξεχνάμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ έχουν περάσει από διάφορες φάσεις και την περίοδο του "έρωτα" (αρχές δεκαετίας 2000;) θυμάμαι την αγωνία μας να παραγγείλουμε πολεμικό υλικό από το Ισραήλ (flight simulators νομίζω). Επειδή εμπλέκεται η γεωστρατηγική και οι αμυντικές αναλύσεις θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή τις θέσεις της κ. Δούρου !!!!

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ π.π. 09/02/2014 22:17:47

   Επίλυση του Κυπριακού υπέρ των Τούρκων γιατί να την δεχτούν οι Eλληνοκύπριοι? Αφού είναι οφθαλμοφανές οτι απο την μη επίλυσή του επι 40 χρόνια τώρα αυτοί είναι από πάσης πλευράς ωφελημένοι. Άρα αυτοί που καίγονται για επίλυση είναι οι Τούρκοι. Επομένως θα πρέπει να χάσουν κάτι για να την πάρουν. Οχι να βγούν και κερδισμένοι. Αλλοιώς μη επίλυση for ever. Και κυρίως όχι τώρα μεσα στην κρίση. Δεν υπάρχει βία για μας...

 23. Γιώργος Τριάντος avatar
  Γιώργος Τριάντος 09/02/2014 06:40:47

  Κύριε Καρνιδιώτη, όσο και να εκφράζετε την προσωπική σας γνώμη και πιθανότατα και την γνώμη πολλών άλλων, δυστυχώς άλλοι θα πάρουν τις αποφάσεις. Και αν κρίνουμε τι αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι τώρα, αν κρίνουμε τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, ερήμην των Ελλήνων, σε μεγάλο ποσοστό βεβαιότητας ξέρουμε και την κατάληξη.τα Ελληνικά και Ελληνοκυπριακά συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα αυτών που έβαλαν τους όρους. Και δυστυχώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός οτι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο ηγούνται άνθρωποι των μνημονίων και της συνομιλητές των δανειστών.
  Κανένας εχέφρων δεν είναι αισιόδοξος, κανένας δεν ελπίζει σε υποτελείς και κανένας από τους "ηγέτες" μας δεν φαίνεται να έχει το ανάστημα για να πει ΟΧΙ

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιώργος Τριάντος 09/02/2014 20:22:18

   Τα έχεις μπερδέψει λίγο. Κάνεις άσχετους συμψηφισμούς. Αν είχαμε "κλατάρει" να δεις σε τι θέση θα ήμασαταν στα εθνικά θέματα. Το 2009 είχαμε 26 δις έλλειμμα, όσο ακριβώς χρειαζόμασταν για ΟΛΟΥΣ του μισθούς και ΟΛΕΣ τις συντάξεις του Δημοσίου. Που θα τα βρίσκαμε αγαπητέ; Γι' αυτό δανειστήκαμε και κάναμε το σκατό μας παξιμάδι και σήμερα έχουμε μηδενίσει το έλλειμμα κι έχουμε πλεόνασμα. Άρα τώρα μπορούμε να πούμε περισσότερα όχι από τ'ότε και στην Τρόϊκα και στα εθνικά και παντού. Δεν μπορώ να ακούω άλλη κλάψα. Και ένα από τα λίγα πράγματα για τα οποία είμαι σίγουρος στην ζωή είναι πως ο Σαμαράς δεν πρτόκειται ποτέ να συναινέσει σε σχέδιο τύπου Ανάν. Η Κύπρος δεν είναι ΦΠΑ, ούτε φόρος για ακίνητα .

   • Γιώργος Τριάντος avatar
    Γιώργος Τριάντος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/02/2014 22:17:18

    Οκ. Ότι πεις. Δεν είναι ούτε ΦΠΑ ούτε φόροι. Δεν είναι ούτε συντάξεις, ούτε μισθοί. Αυτά είναι εγχώρια μέτρα και εγχώρια ναι σε όλα. Και το πλεόνασμα, αστο να ανακοινωθεί και να ταυτοποιηθεί πρώτα. Σύμφωνα με τη λογική σου, τώρα που δεν έχουμε κλατάρει, δεν κάνουν τσάρκα τα τούρκικα βαπόρια όπου θέλουν, ξεφορτώνουν όσους λαθρομετανάστες θέλουν και όπου θέλουν, 4 υποβρύχια σαπίζουν, τα αεροπλάνα τους θα προσγειώνονται σε λίγο στο Ελ.Βεν., και τα δικά F16 αν είχαν στόμα και τι δεν θα έλεγαν. Τότε το ναι στον Αναστασιάδη τι είναι; Πρέπει να διάβασες το κοινό ανακοινωθέν. Μισά μισά όλα και ότι περισσεύει στους γείτονες. Και τα πετρέλαια, και το νησί και η Ευρώπη και οι Κοινοτικοί πόροι. Το 30% κυρίαρχος. Να είσαι σίγουρος έτσι θα γίνει και η μοιρασιά στο Αιγαίο. Μισά - μισά και τα σπόρια στους υπόλοιπους. Κοντεύει ο καιρός και θα ξαναγράψεις σίγουρα.

 24. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/02/2014 09:08:11

  Γιατί δεν θα το ομολογήσει.Δεν βαρεθήκατε τα ίδια και τα ίδια; Σε όλα τα εθνικά θέματα,κυπριακό,μακεδονικό,ευρωζωνικό (ναι και αυτό) άλλα πράγματα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις και άλλα πράγματα συζητούνται στην Ελλάδα μεταξύ μας.Βασικά η βάση των συζητήσεων στην Ελλάδα είναι τόσο μετατοπισμένη προς αυτά που θέλουμε που δεν έχει νόημα η συζήτηση και απλώς γίνεται για να χαρακτηρισθούν κάποιοι "προδότες".Τελικά βέβαια η στάμπα "προδότης" θα πάρει όλους όσους μπαίνουν στον κόπο της συζήτησης. Όσες πιθανότητες έχει ο Τσίπρας να του χαρίσουν το χρέος τόσες πιθανότητες έχει ο οποιοσδήποτε να του χαρίσουν οι Τούρκοι τη Β.Κύπρο.Δηλαδή καμμία.

 25. MCA avatar
  MCA 09/02/2014 09:47:21

  Το δημοψήφισμα αποτελεί την δικλείδα ασφαλείας των Ελληνοκυπρίων.

 26. ΙδεαλΗστής avatar
  ΙδεαλΗστής 09/02/2014 10:13:35

  Δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε, μπορούμε να συζητάμε για χρόνια, ώσπου να ''ωριμάσουν'' οι συνθήκες. Αυτοί που βιάζονται, ας εφαρμόσουν το Διεθνές δίκαιο που απαιτεί αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων κατοχής καθώς και των παρανόμως φυτεμένων εποίκων και μετά βλέπουμε.

 27. Λευκό Κοτσίφι avatar
  Λευκό Κοτσίφι 09/02/2014 11:30:49

  Δικό σου είναι, αυτό που είσαι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να υπερασπιστείς.

 28. Γιάννης avatar
  Γιάννης 09/02/2014 13:14:08

  Στα εθνικά θέματα , σωστά μιλάς ! Στά εσωκομματικά μας κάπου μου τα χαλάς!!!

 29. Γιάννης avatar
  Γιάννης 09/02/2014 13:17:11

  !!!!

 30. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 09/02/2014 16:55:53

  Ο Χαρίλαος θέτει τό κυπριακό πρόβλημα στήν σωστή καί πραγματική του διάσταση. Άν οι Έλληνες Ελλάδας καί Κύπρου κουράστηκαν από τόν ελληνισμό πού κληρονόμησαν καί τούς βαραίνει πολύ η διατήρησή του, μπορούν νά τόν παραχωρήσουν σέ όποιον ενδιαφέρεται γιά τίτλους, νά τόν θάψουν, νά τόν αποποιηθούν καί νά γίνουν αριθμοί ατομικοτήτων τής «διεθνικότητας». Γιά τούς υπόλοιπους (εντός καί εκτός συνόρων Ελλάδας καί Κύπρου) πού θέλουν νά συνεχίσουν νά είναι πολιτισμικά ή καί γενεολογικά «»ελληνικοί» (όπως πρισδιορίζονταν ο Σεφέρης) θά βρεθεί τρόπος ύπαρξης. Από ατέλειωτους ξεριζωμούς είναι παραχορτάτος ο ελληνισμός. Δυό σταλίτσες κρατίδια μητροπόλεις τού απόμειναν καί οι άρχοντές του τείνουν νά τά απεμπολήσουν καί αυτά μέ τήν μέθοδο τής σαλαμοποίησης. Στούς «άρχοντες» άραγε, ελληνική μαγιά δέν υπάρχει; Καί δέν εννοώ τά βούρλα τής Χρυσής Αυγής. Εννοώ έλληνες στήν συνείδηση καί όχι μιγάδες.

 31. yiannis avatar
  yiannis 09/02/2014 18:09:59

  Υπάρχει και η μερίδα των Κυρπίων που είμαστ υπερ μια λυσης στο Κυπριακο. Εχουν και οι προσφυγε το απόλυτο διακαιωμα επιστροφής στην πατρώα γη τους. Και δεν είμαστε λιγότερο πατριώτες απο 'σας. Χασαμε τα σπίτια μας κάποτε, χωρίς να κάνουμε τίποτα. Βιάσανε γυναίκες που ήταν νοικοκυρές. Αν το σχέδιο προνοει επιστροφή της πλειοψηφιας των προσφύγων και το διακαίωμας απαγόρευσης απόσχισης, τότε είμαι υπέρ. Γνώμη μου, όπως σεβαστή είναι και η γνωμη σας.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ yiannis 09/02/2014 19:36:29

   Μέχρι να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι σχετικές πρόνοιες του σχεδίου, πρέπει να παρέλθουν 5 χρόνια. Καλά κρασιά... Αντιθέτως, η Τουρκία θα έχει πάρει αυτό που θέλει από την πρώτη μέρα, και μετά μπορεί άνετα να τορπιλίσει τα πάντα. Αντιπαρέρχομαι το άν θα τολμήσει να επιστρέψει κανείς, σε καθεστώς απαρτχάιντ και με τους εποίκους και τους Γκρίζους Λύκους σε ρόλο αστυνομίας.

 32. γιαννης αυλακιωτης avatar
  γιαννης αυλακιωτης 09/02/2014 20:03:40

  ωραία τα λέτε. έχετε κάποια εναλλακτική να προτείνετε; σε ποια αέρια και πετρέλαια αναφέρεστε; σε αυτά που δε φτάνουν ούτε για εργοστάσιο υγροποίησης;

  • Γιώργος Τριάντος avatar
   Γιώργος Τριάντος @ γιαννης αυλακιωτης 09/02/2014 22:18:51

   Ας ακούσουμε τη δικιά σου λύση και δεν έχω κανένα πρόβλημα να τη συζητήσω

 33. oxi a avatar
  oxi a 09/02/2014 21:32:21

  Φαηλο Η διζωνικη ομοσπονδια ειναι η λυση που προτειναν Μακαριος Κυπριανου Παπαδοπουλος Χριστοφιας και σιγονταριζαν ολες οι Ελληνικες κυβερνησεις.Τελικα τι θελουμε με τα σημερινα δεδομενα? Η Ελλαδα εχει στρατηγικα γεωπολιτικα συμφεροντα στην ανατολικη μεσογειο και το της θαλατ της κρατος του Α.Σ. χωρις ισχυρη παρουσια του Ελληνισμου στη Κυπρο ακυρωνεται.Οποιαδηοτε λυση επιλεχθει πρεπει να προνοει την αποχωρηση των στρατευματων κατοχης και των εποικων, την απαγορευση των επεμβασεων ξενων κρατων ,οχι εκ περιτροπης προεδρια.

 34. Δεξιός Ψάλτης avatar
  Δεξιός Ψάλτης 09/02/2014 22:18:58

  Εύγε Φαήλο αδερφέ.Να αγιάσει το στόμα σου.Ευτυχώς που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία στο τιμόνι είναι ο ΑΣ. Σκέψου, λέει, να ήταν κανένας Τζέφρι,κανένας Παπαδήμος και πάσα ένας άλλος πικραμένος..Θα την ξεπούλαγαν την Κόρη ΄΄μπιρ παρά΄΄, όπως προσπάθησαν να ξεπουλήσουν και τη Μάνα. Δεν υπάρχει λύση με άλλη απώλεια του Ελληνισμού.Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και κυρίους από τους πολιτικούς μας.Μια βιοτή έχουμε σε τούτο τον κόσμο και πρέπει να την περάσουμε με ψηλά το κεφάλι. Υποχρέωση στους παππούδες μας που έφτασαν στο Σαγγάριο (ξέρεις εσυ), στους πατεράδες μας που πολέμησαν το ναζισμό και τους θείους που πήγαν με ψεύτικες ταυτότητες στην Κύπρο.Υποχρέωση όμως και μεγαλύτερη ευθύνη στα Ελληνόπουλα που δεν έχουν γεννηθεί ακόμη.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Δεξιός Ψάλτης 12/02/2014 13:24:54

   Έτσι.

 35. X Rhodesian s.a.s avatar
  X Rhodesian s.a.s 09/02/2014 22:36:37

  Πλέον η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, είναι η αποδοχή μιας παλιότερης τουρκικής πρότασης [δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη αλλα το εύχομαι] . Ποιά είναι ; Οριστική διχοτόμηση του νησιού, πληρωμή αποζημιώσεων στους εκατέρωθεν εκτοπισμένους, αποχώρηση των τουρκοκυπρίων στο 28 τοις εκατό του Κυπριακού εδάφους και αποχώρηση όλων των εγγυητριών στρατιωτικών δυνάμεων. Δυο κράτη, δυο έθνη χωριστά. Και έτσι πρέπει κατα την γνώμη μου να γίνει. Δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε με Τούρκους, όχι για πολύ αυτό είναι σίγουρο. Και αντί να μαλώνουμε σαν το σκύλο με τη γάτα στο ίδιο κλουβί, αστους σε μια γωνιά εκεί χωριστα και όχι αγαπημένοι.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ X Rhodesian s.a.s 09/02/2014 22:45:49

   Μα οι Τούρκοι ακριβώς αυτό θέλουν! Και,ακριβέστερα,δέ τους νοιάζει όχι 28%,αλλά και 0,8% έδαφος να αναγνωρισθεί από τίς διεθνείς συνθήκες ώς τουρκικό! Τι λές μετά,δέ θα ασχληθούν με τίποτε ΑΟΖ,πετρέλαια και άλλες διεκδικήσεις,ή θα πούν εντάξει αυτό θέλαμε τώρα θα είμαστε ήσυχοι;...

 36. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 11/02/2014 16:41:10

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ. ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ "ΛΥΣΗ". Η ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΙΣΩ ΜΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. ΕΦΟΣΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΜΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΠΟΚΟΠΤΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΜΑΙ ΟΜΩΣ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ. ΣΗΜ: ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΒΟΡΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ, ΣΤΟ ΔΕ ΝΟΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 100.000 ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΜΙΓΩΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΙΚΤΟ ΝΟΤΟ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.

 37. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 14/02/2014 18:06:43

  Κανόνας της στάσης της κυβέρνησης για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι όσα έγραφε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης για το Σχέδιο Ανάν. Ας τα θυμηθούμε

 38. Ταξιδιωτης avatar
  Ταξιδιωτης 17/02/2014 14:32:56

  Εχθες δημοσιευτηκε ενα ενδιαφερον αρθρο του Σαββα Καλεντεριδη στην εφημεριδα Δημοκρατια.Οπου κανει και μια αναδρομη στο παρελθον και αναφερεται στο πως και στο γιατι εγινε η εισβολη και η κατοχη της οποιας η Τουρκια ηταν ενεργουμενο. Εδω http://www.dimokratianews.gr/content/22583/%CE%B7-%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.