#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/12/2012 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όχι άλλα δάκρυα για την Ελλάδα του χτεςΤην περίοδο που ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επανειλημμένως πει ότι θέλει την Ελλάδα πίσω. Οι περισσότεροι τότε πίστεψαν πως ήθελε πίσω την Ελλάδα πριν το 2009.  Το πρώτο διάστημα της πρωθυπουργίας του όμως δείχνει πως δεν ήταν αυτή η Ελλάδα που ήθελε πίσω, αλλά μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα που επιμελώς η μεταπολιτευτική κυριαρχία της γενιάς του Πολυτεχνείου προσπάθησε να πνίξει και να ιδρύσει ένα καθεστώς δικό της, ένα καθεστώς το οποίο να όζει μέσα στις αριστερίστικες ιδεοληψίες της.

Οι εξελίξεις σκοτώνουν την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Την Ελλάδα των συνδικαλιστών. Την Ελλάδα των εκπαιδευτικών που συνόδευαν τα παιδιά σε πορείες και καταλήψεις. Την Ελλάδα με τα νοσοκομεία της διαφθοράς και τα «φακελάκια». Την Ελλάδα των Ελλήνων που θα γινόντουσαν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Την Ελλάδα των κλειστών πανεπιστημιακών σχολών. Με δυο λόγια την Ελλάδα των αριστεριστών.

Τους κακοφαίνεται βέβαια αλλά οι εξελίξεις είναι αμείλικτες. Πνίγουν τα οικονομικά τζάκια, τους εθνικούς προμηθευτές και τους εθνικούς εργολάβους. Τελειώνουν το οικονομικό και εκδοτικό κατεστημένο και συνακόλουθα και το πολιτικό προσωπικό το οποίο δεν διαθέτει την ποιότητα να υπερασπιστεί τους εργοδότες και χορηγούς του.

Χρειάζεται προσοχή στην ανάλυση των γεγονότων. Οι εξελίξεις και οι εξωτερικοί παράγοντες που ελέγχουν τη ροή του χρήματος είναι αυτοί που ξεθεμελιώνουν τη Μεταπολίτευση. Όχι κάποια οργανωμένη πολιτική δύναμη ή κάποιο κίνημα. Άλλωστε τα σημερινά κινήματα (ή καλύτερα οι κακοποιήσεις του όρου «λαϊκό κίνημα») μάχονται για να διασώσουν τις αργομισθίες τους, τα προνόμιά τους και τελικά την ίδια τη διαφθορά.

Από την άλλη υπάρχουν οι υγιείς δυνάμεις, οι δυνάμεις εκείνες που επιθυμούν την άλλη Ελλάδα, την ισχυρή Ελλάδα, την Ελλάδα της δημιουργίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της οικονομικής αυτάρκειας. Οι δυνάμεις που εκφράζονται από τον Αντώνη Σαμαρά. Οι δυνάμεις που πρόκειται να αποκτήσουν πολιτική έκφραση στο εγγύς μέλλον εκμεταλλευόμενες τις εξελίξεις για να δημιουργήσουν τη δική τους Ελλάδα.

Το πέρασμα του μνημονίου από τη χώρα θα γεννήσει μια νέα αστική τάξη. Μια τάξη η οποία έλειψε από την χώρα ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο. Οι Έλληνες που θα αντέξουν και θα αποκτήσουν τον έλεγχο παραγωγικών επιχειρήσεων θα οικοδομήσουν την Ελλάδα του Αύριο σχεδιάζοντας για να πετύχουν το στόχο τους την Ελληνική Πολιτική του Αύριο. Μια πολιτική η οποία θα επιτύχει την αποδέσμευση από τον διαρκή δανεισμό για την τροφοδοσία του πελατειακού κομματοκρατικού μηχανισμού των αργόμισθων κομματικών μισθοφόρων του δημοσίου τομέα καθώς και της διαφθοράς η οποία κατακλύζει το σύνολο του κράτους.

Το πολιτικό παιχνίδι σήμερα είναι στην ουσία ένα παιχνίδι με το χρόνο. Το στοίχημα έγκειται στη δημιουργία πραγματικού πλεονάσματος πριν την ολοκληρωτική αγορά των ελληνικών επιχειρήσεων από δυνάμεις αλλότριες προς την εθνική ανεξαρτησία και αυτάρκεια. Έγκειται στη δημιουργία της νέας εθνικής αστικής τάξης η οποία θα είναι οικονομικά αυτοδύναμη και η οποία θα θέσει τις βάσεις για έναν νέο κύκλο ελεύθερης οικονομίας στη χώρα, τον πρώτο μετά από πολλά χρόνια σοσιαλιστικού τύπου κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μέχρι στιγμής έχει περιορίσει τη διαφθορά στα υπουργεία και έχει εξασφαλίσει τα κεφαλαία για να κλείσουν οι οικονομικές πληγές του χτες και να αρχίσει η Ελλάδα να παράγει. Έχει επιφέρει το προαπαιτούμενο σοκ πριν την επανεκκίνηση της οικονομίας που προέβλεπε το Ζάππειο ΙΙ. Το γεγονός πως πολιτικοί και δημοσιογράφοι δεν το αντιλαμβάνονται αντανακλά δύο πράγματα: Είτε είναι πλήρως υποταγμένοι και παντελώς εξαρτημένοι από τα καταρρέοντα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά μοντέλα ή δεν μπορούν να διαβάσουν ένα πολιτικό κείμενο οπότε είναι λειτουργικά αναλφάβητοι.

Η μετάβαση της πολιτικής στην επόμενη φάση, τη φάση της ανάπτυξης, είναι να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της αντίστασης στη λαίλαπα του μνημονίου. Η χρεοκοπία και η στάση πληρωμών που ευαγγελίζονται οι «αντιμνημονιακοί» αριστεριστές, ακροδεξιοί και πολύ περισσότερο οι οπαδοί του δολαρίου (λες και η ελληνική οικονομία είναι ικανή να αντέξει ένα σκληρό νόμισμα σαν το δολάριο και δεν μπορεί να αντέξει ένα κατά τι σκληρότερο νόμισμα όπως το ευρώ) θα δέσουν τη χώρα σε ένα καθεστώς χειρότερης υποτέλειας. Και αυτό γιατί οι δανειστές που θα προκύψουν μετά θα ζητήσουν ακόμα περισσότερα, πολύ πιο πολλά ανταλλάγματα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μόνιμη αποικία και όχι σε προσωρινή όπως είναι τώρα χάρη στις επιλογές του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος και – να μην το ξεχνάμε – του πρωθυπουργού της συμφοράς Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου.

Το μνημόνιο είναι το παιδί της Μεταπολίτευσης και είναι αυτό που τη σκοτώνει αφήνοντας το πτώμα της άταφο. Είναι η δυσκολία που θα πρέπει η Ελλάδα που θέλουμε να αντιπαρέλθει όπως η δικιά τους Ελλάδα αντιπαρήλθε τη χούντα. Ό,τι ήταν το Πολυτεχνείο για αυτούς θα είναι η κρίση για εμάς.

Η Ελλάδα που θέλουμε είναι αυτή που θα θάψει την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Η πολιτική που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και η ροή των γεγονότων ευνοεί την εξέλιξη αυτή. Τρία πράγματα απομένουν:

1. Η δημιουργία της νέας εθνικής αστικής τάξης, διαδικασία χρονοβόρα και επίπονη αλλά ικανή να οδηγήσει τη χώρα στο Αύριο.

2. Η σχηματοποίηση του νέου κοινωνικού συμβολαίου με στόχο την εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης με τους εργαζομένους προστατευμένους απέναντι στην αδικία, την εκμετάλλευση και την ανεργία. Ενός συμβολαίου που θα μετατρέψει τους εργαζομένους σε συνεργούς της νέας υγιούς αστικής τάξης στη δημιουργική διαδικασία.

3. Το ξήλωμα των οικονομικών κολοσσών της Μεταπολίτευσης που θα γκρεμίσει τους μηχανισμούς και το πολιτικό τους σύστημα.

Δεν χρειάζεται η κυβέρνηση να τους πετάξει σανίδα σωτηρίας. Αν είναι να αντέξουν να τη βρούνε μόνοι τους. Και οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις τόσα χρόνια μόνες τους ήταν άλλωστε. Τη Μεταπολίτευση και το κράτος της την είχαν απέναντί τους.  Και δεν προτίθενται να χύσουν άλλα δάκρυα για την Ελλάδα του χτες όταν η δημιουργία της Ελλάδας του Αύριο είναι μπροστά μας.

Θωμάς Γ. Πράντζος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Apostolos pap avatar
  Apostolos pap 06/12/2012 14:26:34

  Με δυο λόγια: ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 06/12/2012 14:51:57

  Νομίζω ότι είμαστε πολλοί που ευχόμαστε, αν και πληττόμαστε ευθέως με δραματική μείωση των εισοδημάτων μας, να συνεχιστεί η κρίση για μερικά χρόνια ακόμα. Μέχρι να καταλάβει, επιτέλους, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου ότι το να ζεις υπεύθυνα και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες που σου αναλογούν δεν είναι "αντιδημοκρατικό" και "φασισμός", αλλά το αυτονόητο, εάν φυσικά θες να ζεις σε οργανωμένη κοινωνία, και όχι σε ζούγκλα, σαν αυτή που ονειρεύεται ο Σύριζα και τα άλλα μπάχαλα...

 3. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 06/12/2012 14:55:36

  Και το νέο αυτό πνεύμα φαίνεται ξεκάθαρα στην τοποθέτηση των διοικητών των ΔΕΚΟ. Νέοι μάνατζερς με φρέσκιες ιδέες και όρεξη για δουλειά...
  Φαίνεται ξεκάθαρα στη διαμόρφωση του νέου, απλού και κατανοητού φορολογικού χάρτη της χώρας με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά...
  Ποια νέα αστική τάξη αγαπητέ; Μήπως υπάρξε και παλιά και δεν το πήραμε χαμπάρι;
  Αστική τάξη δεν υπάρχει πια στο δυτικό κόσμο. Δεν το μάθατε;

  • tak avatar
   tak @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/12/2012 18:12:32

   Τι λες Γιάννη μου! Πώς λέμε; -Τι έχεις Γιάννο μου; -Τι είχα πάντα! Τυχερέ που ξενιτεύτηκες!

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ tak 06/12/2012 18:27:28

    Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει! Έτσι δε λέει το βιβλίο εδώ δίπλα;

    • tak avatar
     tak @ Γιάννης Φαίλτωρ 06/12/2012 18:59:34

     Η ερώτησή μου Γιάννη σε σένα, για εκείνον, είναι πού βρίσκει όλους αυτούς τους τενεκέδες! Απορίας άξιο! Εμείς είχαμε σχεδιάσει για μας, αυτός που είχε σχεδιάσει για όλους;

 4. sousana avatar
  sousana 06/12/2012 14:58:26

  Ενα απο τα καλυτερα αρθρα που διαβασα το τελευταιο διαστημα. Συγχαρητηρια.

 5. BLACK QUEEN IN STORM avatar
  BLACK QUEEN IN STORM 06/12/2012 15:42:05

  Αγαπητέ κ. Πράντζο μου, λέτε : οι εξελίξεις '' σκοτώνουν'', ''πνίγουν'', ''τελειώνουν'', ''ξηλώνουν'' και εννοείτε πως όλα αυτά τα κάνουν ενάντια στην κακιά Ελλάδα, αυτήν του χθες....Ενάντια στο σαθρό κατεστημένο των διαπλεκόμενων νταβατζήδων...... Μόνο που αυτό, καθόλου δεν συμβαίνει ακόμα. ΘΑ συμβεί κάποια στιγμή η κατεδάφιση αυτής της Ελλάδας του .....χθες; Ίσως, αλλά δυστυχώς για την ώρα τα εκ των μνημονίων γενόμενα, ''σκοτώνουν'' μόνο τις ελπίδες των νέων για παραμονή και αξιοπρεπή ζωή στη χώρα τους, ''πνίγουν'' τη διάθεση των ανθρώπων να αισιοδοξήσουν και να ονειρευτούν, ''τελειώνουν'' τους ηλικιωμένους που αγωνίζονται να επιβιώσουν στο όριο με τις συντάξεις πείνας και ''ξηλώνουν'' τα εργασιακά δικαιώματα, το σύστημα υγείας, τις ασφαλιστικές δικλείδες του κράτους πρόνοιας, δηλαδή ότι με αίμα, με θυσίες και αγώνες, κατακτήθηκε στο πέρασμα των χρόνων από το λαό μας.....
  Σίγουρα ονειρεύομαι κι εγώ μιαν άλλη Ελλάδα, αρκετά όμως διαφορετική από αυτήν που προβάλλετε εσείς μέσα απ΄ το κείμενό σας, πιό έγχρωμη από αυτήν που σκιαγραφούν οι 3 τελικές σας προτάσεις και ξέρω πια πολύ καλά, οτι ΚΑΝΕΝΑΣ ''πάνσοφος'' δεν πρόκειται ποτέ του, να μου τη χαρίσει. Πρέπει να την κερδίσουμε μόνοι μας. Δρώντας δυναμικά και όχι υπομένοντας ...στωϊκά. Σας αφιερώνω ένα ποίημα που ταιριάζει στην περίσταση (αν δεν εκμεταλλεύομαι πέραν των ορίων, την ανοχή του factrora x) :

  OI ΘΕΑΤΡΙΝΟΙ -- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

  Στήνουμε θέατρα καὶ τὰ χαλνοῦμε
  ὅπου σταθοῦμε κι ὅπου βρεθοῦμε
  στήνουμε θέατρα καὶ σκηνικά,
  ὅμως ἡ μοίρα μας πάντα νικᾶ.

  Καὶ τὰ σαρώνει καὶ μᾶς σαρώνει
  καὶ τοὺς θεατρίνους καὶ τὸ θεατρώνη
  ὑποβολέα καὶ μουσικοὺς
  στοὺς πέντε ἀνέμους τοὺς βιαστικούς.

  Σάρκες, λινάτσες, ξύλα, φτιασίδια,
  ρίμες αἰσθήματα, πέπλα στολίδια,
  μάσκες, λιογέρματα, γόοι καὶ κραυγὲς
  κι ἐπιφωνήματα καὶ χαραυγὲς

  ριγμένα ἀνάκατα μαζὶ μ᾿ ἐμᾶς
  (πές μου ποῦ πᾶμε; πές μου ποῦ πᾶς;)
  Πάνω ἀπ᾿ τὸ δέρμα μας γυμνὰ τὰ νεῦρα
  σὰν τὶς λουρίδες ὀνάγρου ἢ ζέβρα

  γυμνὰ κι ἀνάερα, στεγνὰ στὴν κάψα
  (πότε μᾶς γέννησαν; πότε μᾶς θάψαν!)
  Καὶ τεντωμένα σὰν τὶς χορδὲς
  μιᾶς λύρας ποὺ ὁλοένα βουίζει. Δὲς

  καὶ τὴν καρδιά μας ἕνα σφουγγάρι,
  στὸ δρόμο σέρνεται καὶ στὸ παζάρι
  πίνοντας τὸ αἷμα καὶ τὴ χολὴ
  καὶ τοῦ τετράρχη καὶ τοῦ ληστῆ.

  • αριστος avatar
   αριστος @ BLACK QUEEN IN STORM 06/12/2012 18:13:58

   "Η μετάβαση της πολιτικής στην επόμενη φάση, τη φάση της ανάπτυξης, είναι να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της αντίστασης στη λαίλαπα του μνημονίου."
   Nα λοιπόν το κοινό σημείο Σαμαρά-Τσίπρα. Και οι δύο θέλουν να αντισταθούν στη λαίλαπα του μνημονίου. Και οι δύο έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη οτι ποτέ δεν θα φύγουμε απο το Ευρώ με τη θέλησή μας (εκτός αν μας κηρύξουν πόλεμο). Και επειδή στο εξής κανείς εκ των δύο δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα μόνος του, η μόνη λύση για να έχουμε ομαλές εξελίξεις, είναι να συνεργαστούν. Τώρα πλέον η Ελλάδα έμαθε πολύ γρήγορα και συνήθισε πλέον τις κυβερνήσεις συνεργασίας...
   Υ.Γ. Πολύ αγαπητή Βασίλισσά μου τα σέβη μου. Και πάλι τα είπες όλα με τον ομορφώτερο τρόπο...

 6. blue nile avatar
  blue nile 06/12/2012 15:45:01

  Tο θέμα είναι να υπάρχει Ελλάδα μετά το μνημόνιο.
  Γιατί το πέρασμα του μνημονίου δεν θα δημιουργήσει μια νέα αστική τάξη.
  Θα αποτελειώσει την ετοιμοθάνατη ελληνική κοινωνική οικονομία με ανυπολόγιστες συνέπειες .
  Και παρακαλώ μη ξανακούμε απειλές για μελλοντική χρεωκοπία.
  Χρεωκοπήσαμε ήδη μια φορά με το PSI χωρίς να λύσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους μας οπότε θα ξαναχρεωκοπήσουμε γρήγορα και πάλι.

  Η λύση ήταν και παραμένει μία.
  Παραμονή στο ευρώ κόντρα στους αφελείς αλλά με διαφορετικούς όρους από ότι μας επιβάλονται.
  Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δηλαδή και όχι να παρακαλάμε για χάρη
  Το οποίο θα γινόταν μόνο εφόσον είχαμε εξαφανίσει τα πρωτογενή ελλείμματα με μη οριζόντια μέτρα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα είμαστε χαμένοι.
  Τώρα που υπερφίαλα συναινέσαμε σε πολιτική που φιλοδοξεί σε μια καθημαγμένη οικονομία να δημιουργηθούν εκείνα τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αποπληρώνονται γρήγορα οι δανειστές μας, με οριζόντια μέτρα ύψους 11,5 δις , θα γκρεμίσουμε ότι έχει απομείνει όρθιο.

  Ελάτε να το ξαναδούμε το θέμα πολύ σύντομα όταν με κάθε υστέρηση εσόδων θα μπαίνουν νέοι φόροι και νέες περικοπές, σε πραγματικό χρόνο και χωρίς την κύρωση του κοινοβουλίου .
  Τότε να δω τι θα λένε οι υπέρμαχοι του μνημονίου ΙΙΙ...

  Τέλος μπορεί ο αχαρακτήριστος ΓΑΠ να μας μετέτρεψε σε μια αποικία χρέους.
  Όμως δεν μπορούμε να ξεφύγουμε συναινώντας και αποδεχόμενοι αδιαμαρτύρητα ότι προστάζουν οι αποικιοκράτες.
  Γιατί για το μνημόνιο Ι δεν φταίει η μεταπολίτευση.
  Φταίνε οι Ευρωπαίοι εταίροι που βρήκαν ένα χαζό στο τιμόνι. και έκαναν ότι έκαναν.
  Δείτε Ισπανία και Ιρλανδία που δεν είχαν καμιά σχέση με μας. Και θα υποφέρουν κι αυτές. Γι'αυτές τι φταίει ;

  Από τον Μάιο του 2010 όλο σωζόμαστε για να καταλήξουμε σήμερα να έχουμε χρέος 360 δις με το εθνικό εισόδημα να πέφτει από τα 255 δις σε τιμές κάτω των 180 δις.
  Άρα ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα προσεγγίσει το 200% και η ύφεση θα ξεπεράσει το 9%.

  Οπότε είναι αφελές να λέγεται ότι το μνημόνιο είναι η δυσκολία που πρέπει να ξεπεράσει η Ελλάδα.
  Το μνημόνιο είναι αυτό που θα σκοτώσει την Ελλάδα.
  Όπως σκότωσε την όποια χώρα στην οποία εφαρμόστηκε .

  Ελπίζω ότι με το που αποτυπωθούν στα νούμερα τα παραπάνω, η κυβέρνηση να αλλάξει πλεύση.
  Ελπίζω...

  • αριστος avatar
   αριστος @ blue nile 06/12/2012 18:58:13

   Αν δεν αλλάξει πλεύση απλά θα πέση. Και δεν είναι δυνατόν να μην το ξέρει.
   Στό κάτω κάτω ας διαβάσει Antinews...Γι αυτό αγαπητέ blue Nile, που κάνεις τις πλέον εμπεριστατωμένες αναλύσεις κατα την ταπεινή μου γνώμη, μην φοβάσαι. Το μνημόνιο ΙΙΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ. Ήδη έχει πέσει έξω...Το ερώτημα πλέον είναι την επαναδιαπραγμάτευση θα την αναλάβει μόνος του ο Τσίπρας ή θα τον βοηθήσει με την πολύτιμη πείρα του και ο Σαμαράς? Είμαστε σε πόλεμο και κανένας πατριώτης δεν περισσεύει...

   • blue nile avatar
    blue nile @ αριστος 07/12/2012 02:10:30

    Αρίστο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Να σου ξεκαθαρίσω ότι μπορεί να είμαι αντίθετος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όμως κατανοώ τις δυσκολίες που θα είχε ο άλλος δρόμος. Όσο και αν τον επιθυμώ.
    Φαντάσου το εξής: Προσπαθεί να πάει η κυβέρνηση σε πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορέσει να διαπραγματευτεί και ο κόσμος το παίρνει στραβά και νομίζει ότι η κυβέρνηση πάει να τα σπάσει με τους εταίρους, οπότε μπορεί να βρεθούμε εκτός ευρώ.
    Τρέχει στος τράπεζες σηκώνει ότι έχει και δεν έχει με συνέπεια να καταρεύσει το τραπεζικό σύστημα.
    Τότε θα βρεθούμε εκτός ευρώ χωρίς να το έχουμε πάρει χαμπάρι.
    Αν βέβαια τα νούμερα δείξουν ότι πάμε έτσι κι αλλιώς για φούντο τότε αξίζει κάθε ρίσκο.

    • κρίτων avatar
     κρίτων @ blue nile 07/12/2012 09:23:47

     Eγώ πιστεύω οτι ο άλλος δρόμος δύσκολος και επικίνδυνος είναι αλλα δεν υπάρχει άλλη επιλογή όσον αφορά εμάς. Εμείς έχουμε τελειώσει τουλάχιστον στην πλειοψηφία μας (άνω του 50%) ως φοροδότες. Εχουμε τελειώσει ως παραγωγοί πλούτου. Ακόμα κι όσοι μπορούν δεν θα παράγουν τουλάχιστο φανερά γιατί κινδυνεύει απο το κράτος...
     Απομένει να μας πάρουν τα ακίνητα των οποίων η αξία είναι στο 50% και όταν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί θα πέσει πολύ κάτω του κόστους κατασκευής τους. Ποιός θα τα πάρει? Και τι θα τα κάνει με το 60% του πληθυσμού κάτω απο το όριο της φτώχειας να περιφέρεται άνεργος? Και πόσα τρίμηνα με εκθέσεις της Τρόικας που θα είναι αρνητικές και με αυτόματες περικοπές θα αντέξει ο κόσμος ακόμα?

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/12/2012 15:59:24

  Managers, τεχνοκρατία, μεγαλοαστοί και "ελίτ εξουσίας". Μια εξαιρετικά πολύπλοκη σχέση.
  h**p://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=158927

 8. Tsaros avatar
  Tsaros 06/12/2012 16:49:18

  Η δημιουργία της νέας εθνικής αστικής τάξης, διαδικασία χρονοβόρα και επίπονη αλλά ικανή να οδηγήσει τη χώρα στο Αύριο.

  Καλά κρασιά. Η αστική τάξη δημιουργήθηκε ΜΙΑ φορά, πριν 2-3 αιώνες. Δεν την φτιάχνεις όποτε θέλεις (αν υποθέσουμε ότι θέλουμε κι' όλας).

  Και έχει ψιλο-αποβιώσει και παγκόσμια, μαζί με την μεσαία τάξη. Η νέα τάση είναι υπερ-μεγιστάνες από τη μια, μεροκαματιάρηδες (ξεπεσμένη μεσαία τάξη) από την μέσα και εξαθλιωμένοι στην άλλη άκρη.

  • αριστος avatar
   αριστος @ Tsaros 06/12/2012 18:59:15

   Σωστός!!!....

  • radiomedic avatar
   radiomedic @ Tsaros 06/12/2012 20:12:55

   Και οι αστοί σήμερα παγκοσμίως τι ακριβώς είναι; Ζόμπι ή βαμπιρ; Γεννήθηκαν πριν 300 χρόνια και είναι ακόμα οι ίδιοι;
   Παντελώς ανιστόρητη θέση πάντως γιατί η ιστορία είναι γεμάτη από την εναλλαγή κοινωνικών ομάδων στη θέση της άρχουσας τάξης η οποία από τη βιομηχανική επανάσταση και εντεύθεν είναι η αστική τάξη.
   Τα υπόλοιπα του σχολίου είναι απλά κοινοτυπίες για να κλαίμε όλοι μαζί τη μοίρα μας και να ψηφίζουμε αυτούς που μας λένε πως είμαστε κακομοίρηδες σαν αυτούς.

 9. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 06/12/2012 17:33:50

  Αυτό που επισημαίνει, μεταξύ άλλων , το άρθρο, ότι οι εξελίξεις επιβάλλονται από τους εξωτερικούς παράγοντες που ελέγχουν τη ροή του χρήματος και όχι από γηγενείς δυνάμεις , είναι η κύρια αιτία της δυσκολίας ν'απελευθερωθούμε από το σάπιο καθεστώς και να προχωρήσουμε μπροστά . Θα γίνει όμως , γιατί υπάρχουν οι υγιείς δυνάμεις που θέλουμε να φύγουμε και να κάνουμε μια καινούρια αρχή . Οσοι αγωνίζονται για να διατηρήσουν το καθεστώς στο οποίο οφείλουν την ύπαρξή τους , δεν έχουν καταλάβει , ούτε πόσο εκτεθειμένοι είναι πλέον αυτοί και ο σκοπός τους , ούτε τα σημεία των καιρών. Γι' αυτό και θα σαρωθούν , όπως κάθε τι ασήμαντο που όμως ακόμα , εμποδίζει και κόβει το δρόμο ..... Κύριε Πράντζο , πολύ διεισδυτική η ματιά σας . Μπράβο !

 10. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 06/12/2012 18:02:40

  Κύριε Πράντζο
  όλα αυτα΄που λέτε θα μπορούσαν να είναι αληθινα !
  Ομως οι διορισμοί των διοικητών των ΔΕΚΟ σήμερα σας διαψεύδουν, σας αποστομώνουν κυριολεκτικά !
  Την πάρτη του κι αυτός φροντίζει μαζί με ΟΛΟΥΣ τους άλλους δυστυχώς...
  Τι χρείαν μαρτύρων έχομεν ?

  • αριστος avatar
   αριστος @ ΝΑΥΤΗΣ 06/12/2012 18:59:48

   Σωστός!!!!!!!.........

 11. panos avatar
  panos 06/12/2012 18:12:29

  Κυριε Πραντζο στη παγκοσμιοποιηση ολου του δυτικου κοσμου δεν υπαρχει ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, γιαυτο και στην ΕΛΛΑΔΑ απο εδω και περα συντελλειται το εγκλημα της καταργησης και φτωχοποιησης της μεσαιας ταξης και ας λεει οτι θελει ο προεδρος μας.Δυστυχως στη πατριδα μας θα ειμαστε το 80% στην ανεχεια και τη φτωχεια, και ενα 20% οι ευκαταστατοι και πλουσιοι.Μακαρι να διαψευστω.

 12. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 06/12/2012 18:17:27

  Ωραία όλα αυτά ,κατανοητός ο ρόλος της νεοαστικής τάξης και των εξαποδώ που μας χρειάζονται.
  Η κυβέρνηση θα δώσει δέιγματα γραφής και όχι δήγματα ότι αναζητά το νέο και την αλλαγή του κομουνιστικού φεουδοκαπιταλισμού μας?
  Τους τραπεζίτες και τα λαμόγια περιοπής ας πούμε ότι θα τους καταφέρει ο σόιμπλες.
  Οι υπόλοιποι της κυβέρνησης τι παριστάνουν?
  Του απόμακρους σχολιαστές ή τους ανεύθυνους άνακτες?
  Μπαίνουμε στο 2013 σε λίγες μέρες...Πόσα χρόνια ακόμη θα συζητάμε για δίκαιο απλο φορολογικό σύστημα, για απολύσεις αργόσχολων ,για το κλείσιμο του οργανισμού διεκδίκησης ολυμπιακών αγώνων 2004?
  Σε 1-2 μήνες δεν θα μπορεί να υπάρχει ούτε καν σαν ψέλισμα, δικαιολογία για τη συνειδητη μας καθυστέρηση και την ενεργή μας αναποφασιστηκότητα.
  Φαίνεται πιά όχι ότι υπάρχει κάτι πολύ σάπιο στο ελλαδιστάν μας, δεν υπάρχει κανένα υγιές κομμάτι στην διοίκηση της χώρας ικανό να σκεφτεί, όχι να υλοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές νοοτροπίας.
  Οι αλήτ της χώρας ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΙΤ.
  Οσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν με τα καρότα οι γερμανοί..
  Αυτοί φαίνεται ότι θέλουν και προσπαθούν, οι δικοί μας?
  Εχουν 3 μηνες μόνο καιρό να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αλλαγές που απαιτούν οι καιροί οι της κυβέρνησης ...
  Δυστυχώς ,τον Μάρτιο θα συζητάμε ακόμη για της φοροαπαλλαγές που ΘΑ πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το έρμο το νέο ,απλό, δίκαιο φορο-παράλογο μας.
  Η λερναία ύδρα με ημίμετρα δεν νικιέται...
  Θα τους και θα μας φάει όλους μέσα απο την σαπίλα του βάλτου της.

 13. Κατερίνα avatar
  Κατερίνα 06/12/2012 18:42:51

  Σαν ευχολόγιο μπορεί να διαβαστεί η ανάρτηση.
  Οχι όμως σαν έχουσα επαφή με την ζώσα πραγματικότητα της Ελλάδας του σήμερα.
  Αρκεί μια ματιά τριγύρω.
  Επιπλέουν πάντα οι γνωστοί φελοί.
  Οι υπόλοιποι απλώς βουλιάζουν.

 14. αριστος avatar
  αριστος 06/12/2012 19:02:46

  Αγαπητέ κύριε Πράντζο καλή και φιλότιμη η προσπάθειά σας, αλλα ακόμα καλύτερες οι απαντήσεις των ερωτημάτων σας απο τους σχολιαστές του Antinews...

 15. Nik avatar
  Nik 07/12/2012 14:02:20

  "Και οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις τόσα χρόνια μόνες τους ήταν άλλωστε. Τη Μεταπολίτευση και το κράτος της την είχαν απέναντί τους"

  Το ίδιο ισχύει και για τις υγιείες οικονομικές δυνάμεις που είχαν το κράτος αντίπαλο αντί αρωγό.

 16. Γιάννης avatar
  Γιάννης 08/12/2012 09:03:58

  Αν όπως πολλοί υποψιαζόμαστε ότι οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι,η κάποιοι τουλάχιστον οι οποίοι είναι χειροπόδαρα δεμένοι με το οικονομικό κατεστημένο,τι είναι που μας κάνει αισιόδοξους για την υλοποίηση τού προγράμματος ανόρθωσης της οικονομίας και το ξήλωμα των οικονομικών τζακιών?Πως αποκλείουμε την πτώση της κυβέρνησης απο μειωμένες ηθικές αντιστάσεις βουλευτών?Ηδη κάποιοες κινήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης,δεν φαίνονται λογικές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.