#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2012 14:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν ο Γ. Παπανδρέου καταδίωκε ... το "Αντί"

Όταν ο ΓΑΠ καταδίωκε πολιτικά περιοδικά

[caption id="attachment_153826" align="alignleft" width="600" caption="Η συντακτική επιτροπή του "Αντί" στο εδώλιο. Πίσω δεξιά ο ΓΑΠ"][/caption]

(Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΜΟΝΟ)

του Κώστα Καραβίδα

Στο ΜΟΝΟ σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να τιμήσουμε την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανατρέχοντας στο παρελθόν και δίνοντας υλικό στον ιστορικό του μέλλοντος που θα ασχοληθεί με την περίπτωσή του. Μια ιστορία διδακτική και διασκεδαστική είναι αυτή που θα διαβάσετε στις παρακάτω γραμμές. Μια ιστορία εξόχως διαφωτιστική για το ποιόν του ανδρός, οι χειρισμοί του οποίου, στα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του, οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Μια φορά κι έναν καιρό ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου (ΓΑΠ) είχε βαλθεί να υπερασπιστεί την οικογενειακή τομή του καταδιώκοντας ένα σοβαρό αριστερό πολιτικό περιοδικό. Το "Αντί" που είχε τολμήσει να δημοσιεύσει αποκαλυπτικά ρεπορτάζ με κατηγορίες περί χρηματισμού του ίδιου αλλά και του στενού περιβάλλοντος του τότε πρωθυπουργού από τον μεγαλοαπατεώνα της μακρινής εκείνης εποχής , δρ. Γεώργιο Κοσκωτά.

Θυμηθήκαμε λοιπόν και σας παρουσιάζουμε στις επόμενες γραμμές μια ιστορία στην οποία ο τέως πρωθυπουργός κατείχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του μηνυτή και του τιμητή των ηθών απέναντι σ' ένα μικρό πολιτικό περιοδικό, που είχε μεγάλη απήχηση, κυρίως τη δεκαετία του 80 και είχε συχνά το θράσος να βγάζει γλώσσα...

Ένα σκληρό πρωτοσέλιδο: "Κυβέρνηση απατεώνων"

Στις 11 Νοεμβρίου 1988 το Αντί κυκλοφόρησε έκτακτη έκδοση με προκλητικό εξώφυλλο και αιχμηρές αναφορές για ευθύνες του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου και του περιβάλλοντος του στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Τα ρεπορτάζ του περιοδικού στηρίζονταν σε μαρτυρίες στενών συνεργατών του Κοσκωτά αλλά και διαφόρων πολιτικών παραγόντων που αργότερα, την ώρα του Ειδικού Δικαστηρίου και όταν το κλίμα είχε μεταστραφεί μεταθέτοντας την Κάθαρση στις ελληνικές καλένδες, ξαφνικά θα δήλωναν ότι "δεν τον ξέρουμε τον κύριο Παπουτσάκη, είναι τρελός"..

Το τεύχος 387 της 11.11.88 ήταν πάντως η κορύφωση της ρητορικής του Αντί απέναντι στον Παπανδρέου και την κυβέρνησή του. Η κυκλοφορία αυτού του αποκαλυπτικού έκτακτου τεύχους του Αντί υπήρξε περιπετειώδης. Την επομένη κιόλας άρχισε να εκτυλίσσεται μια πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά χρονικά κρατική πρακτική κατάπνιξης της ελευθεροτυπίας. Υπηρεσιακοί παράγοντες της κυβέρνησης προέβησαν σε άτυπη κατάσχεση του εντύπου αγοράζοντας μαζικά από τα περίπτερα τα τεύχη του Αντί...Το Αντί αναγκαστικά τυπώθηκε και δεύτερη φορά, για φτάσει σε περισσότερα χέρια το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του για τα σκάνδαλα. Το περιοδικό έφτασε να κυκλοφορεί σε φωτοαντίγραφα από χέρι σε χέρι ή να διανέμεται

Την επόμενη μέρα της έκτακτης έκδοσης, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 1988, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μένιος Κουτσόγιωργας. βαλλόμενος πανταχόθεν εκείνη την περίοδο και που λίγο αργότερα απεβίωσε μέσα στον αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του περιοδικού για συκοφαντική δυσφήμηση.

Παράλληλα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Γαβρίλης άσκησε αυτεπάγγελτα δίωξη στο Αντί για «περιύβριση  αρχής» .

Κι ενώ τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου το Έθνος δημοσίευε συνέντευξη του περιβόητου Παν Βακάλη, στενού συνεργάτη  του Κοσκωτά στην οποία αναφερόταν ότι ο ΓΑΠ είχε τις πια συχνές επαφές με τον Κοσκωτά  και ήταν αυτός  που ξεκίνησε την κίνηση για  τους "νέους επιχειρηματίες" κι έφερε σε επαφή τον Κοσκωτά  με τον Μαργέλο. Εντούτοις ο ΓΑΠ δεν άσκησε δίωξη στο Έθνος αλλά μόνο στο Αντί Και ενώ η μήνυση του  Κουτσόγιωργα αφορούσε προσωπικά τον εκδότη Παπουτσάκη ο ΓΑΠ μήνυσε παράλληλα όλη τη συντακτική επιτροπή (Β. Ζήσης, Π. Καφετζής. Γ Φλώρος). Αλλά και τον "Αντήνορα" τον σεβάσμιο και λόγιο δημοσιογράφο και συνεργάτη του Αντί και της Αυγής Σοφιανό Χρυσοστομίδη.

Προβαίνοντας σε  ένα κακόγουστο σόου δηλώσεων ο  ΓΑΠ επικαλέστηκε  μάλιστα και την  παρουσία 24 μαρτύρων υπεράσπισης που όρισε ο ίδιος, μεταξύ των οποίων ο Κύρκος. ο Ανδρουλάκης. ο Σάρκας, ο Γεννηματάς, ο Λαλιώτης, ο Κακλαμάνης, ο Αλευράς, ο Αρσένης, ο Μαγκάκης, ο Φυντανίδης και ο Καραπαναγιώτης. Φυσικά. οι περισσότεροι από τους μάρτυρες δεν ρωτήθηκαν ποτέ αν επιθυμούν να καταθέσουν Αντί , και τελικά στον ανακριτή προσήλθαν μόνον οι Τσούρας, Λεβογιάννης Καζακλάρης και ο  δημοσιογράφος Σπ. Λιναρδάτος  ο οποίος μετετράπη  όμως σε συνήγορο υπεράσπισης .

Το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου που είχε κυκλοφορήσει το επίμαχο τεύχος και ενώ οι φήμες έδιναν και έπαιρναν για ενδεχόμενη σύλληψη του Παπουτσάκη τα γραφεία του περιοδικού πλημμύρισαν με κόσμο και πολιτικούς που ήρθαν για συμπαράσταση. Ανάμεσά τους και στελέχη του  ΠΑΣΟΚ που διατηρούσαν  ακόμα καλές σχέσεις  με το περιοδικό όπως ο Γεννηματάς, ο Μαγκάκης, ο Λαλιώτης, ο Πάγκαλος κ ά

Στο τέλος ο ΓΑΠ αποσύρει τη μήνυση

[caption id="attachment_153829" align="alignleft" width="592" caption="Μια εικόνα από το ... μέλλον"][/caption]

Τελικά, οι μηνύσεις των ΓΑΠ και Μένιου κατά του Αντί εκδικάστηκαν στις 25.4.1990, πάλι λίγες μέρες μετά τις νέες εκλογές.

Ο ΓΑΠ, φρέσκος πατέρας, λίγες μέρες μετά εμφανίστηκε αεράτος στο δικαστήριο.
Εκεί όμως γρήγορα στριμώχτηκε έχοντας απέναντί του τον Νίκο Κωνσταντόπουλο ως συνήγορο υπεράσπισης του Αντί. Η υπεράσπιση του Αντί εξέφρασε τη θέση ότι το περιοδικό άσκησε τη δημοσιογραφική του υποχρέωση, κάνοντας αυστηρή κριτική και έλεγχο σε μια υπόθεση που μόλις τότε είχε αρχίσει να ταλαιπωρεί την πολιτική ζωή του τόπου. Η αναφορά στο όνομα ΓΑΠ δεν έγινε για να θιγεί η τιμή και η υπόληψή του, αλλά ενείχε σύμφωνα με την υπεράσπιση, πρόθεση πολιτικής κριτικής.

Τότε ξαφνικά, με μια θεαματική κωλοτούμπα, ο ΓΑΠ, αρπάχτηκε από αυτήν την αποστροφή της ομιλίας του συνηγόρου και δήλωσε ότι αρκείται στη διευκρίνιση και ανακαλεί την έγκλησή του, πράγμα που δέχτηκαν ασμένως οι κατηγορούμενοι και το Δικαστήριο αποφάσισε την παύση της ποινικής δίωξης.

Λίγο πριν όμως ολοκληρωθεί η διαδικασία ο ΓΑΠ ζήτησε να εκφραστεί η λύπη των κατηγορουμένων προς τον μηνυτή τους, γεγονός που θα σήμαινε έμπρακτη ανάκληση του δημοσιεύματος και του ρεπορτάζ.

Ο εκδότης του Αντί Χρήστος Παπουτσάκης δήλωσε απερίφραστα ότι "καμιά λύπη δεν εκφράζω όταν κάνω τη δουλειά μου για να ασκήσω κριτική και έλεγχο". Ο εισαγγελέας της έδρας αρκέστηκε απευθυνόμενος στον Παπουτσάκη να δηλώσει κύριε "κατηγορούμενε σας τιμά η παρρησία σας"!

Ο ΓΑΠ αποχώρησε σκεφτικός και λυπημένος για το ατυχές αλλά ασήμαντο πια περιστατικό. Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν πια παρέλθει, η ΝΔ είχε ήδη ανάψει φώτα ότι δεν σκοπεύει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, ο τύπος είχε ήδη μεταστραφεί πάλι σε υπερασπιστή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το Αντί έμεινε πιστό μέχρι τέλους και εμμονικά στη γραμμή της Κάθαρσης και της αποκάλυψης σκανδάλων, απώλεσε 20.000 αναγνώστες μέσα σε λίγους μήνες και έκτοτε παρέμεινε ένα μικρό ζιζάνιο στα μάτια του συστήματος εξουσίας.

Σήμερα που το Αντί και ο εκδότης του δεν υπάρχουν στη ζωή, ο ΓΑΠ ολοκληρώνει μια πολιτική σταδιοδρομία, για την οποία ο ιστορικός του μέλλοντος μάλλον θα πρέπει να αναζητήσει πολλαπλές πηγές και σίγουρα θα δυσκολευτεί στην ερμηνεία τους.

(Διαβάστε περισσότερα για το θέμα στο τεύχος του ΜΟΝΟ που κυκλοφορεί στα περίπτερα, ή στο site του περιοδικού:  http://monopressgr.wordpress.com/)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros avatar
  spiros 29/03/2012 08:13:05

  Τι μου θυμήσατε ! Σκοτινά χρόνια ! Παρά την αντίθεσή μου με πολλές σκέψεις του τότε περιοδικού το διάβαζα για να αντιληφθώ τον οδηγό της σκέψης.

 2. STAM avatar
  STAM 29/03/2012 08:39:26

  Το ΑΝΤΙ ήταν από τα πιο ελεύθερα και έντιμα περιοδικά της εποχής εκείνης. Αν και αριστερής κατεύθυνσης το διαβάζαμε συνεχώς και εμείς οι δεξιοί. Είχαμε λυπηθεί πολύ θυμάμαι για την αναστολή της έκδοσης του διότι το θεωρούσαμε σαν μία ελεύθερη φωνή που κατέγραφε συχνά κοινές αλήθειες.
  Γι αυτό τώρα είμαι καθημερινός αναγνώστης του Antinews.
  Συνεχίστε να παραδίνεται μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας.
  ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΤΕ

  • juliet avatar
   juliet @ STAM 29/03/2012 09:16:03

   ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΊ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!!!!!ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ....ΕΙΝΑΙ ....ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.!!!!!!Καλημέρα!!!!!!!!!!!!

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 29/03/2012 08:43:07

  “Εχεις εχθρούς; Καλώς. Αυτό σημαίνει ότι έχεις υπερασπιστεί με σθένος κάτι, κάποια στιγμή στη ζωή σου. ”

  “You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life.” ~Sir Winston Churchill

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 29/03/2012 09:07:45

  Καλημέρα, Πάλι καλά που το εκτελεστικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ, η 17Ν δεν σας "ξαπόστειλε".

  • juliet avatar
   juliet @ Νίκος Αργεάδης 29/03/2012 12:11:33

   Καλημέρα,ήτανε πολύ σκληροί για να πεθάνουν!!!!!!!!!!

 5. Mιχάλης Βαλιανατος avatar
  Mιχάλης Βαλιανατος 29/03/2012 09:14:39

  Α,ρε Βασιλη τι μου θυμησες..

 6. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 29/03/2012 11:48:18

  Χαίρομαι τόσο πολύ όταν θυμόμαστε και φωτίζουμε ψήγματα απο το ΣΚΟΤΕΙΝΟ παρελθόν της οικογένειας Παπανδρέου. Εχω την αίσθηση οτι μόνο μ αυτό τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τον πολύ κόσμο που παρασύρθηκε απο λαικίστικες ρητορίες εκμαυλισμού να συνειδητοποιήσει σφαιρικά τι συνέβη στην σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας

 7. avanti avatar
  avanti 29/03/2012 12:33:30

  Μακάρι αυτή η οικογένεια των Παπανδρέου να μην ξαναβρεθεί στο δρόμο της χώρας μας, σήμερα όσο ποτέ βιώνουμε τα αποτελέσματα των πολιτικών της, του καιροσκοπισμού της, των ύπουλων προθέσεών της....

 8. michel platini avatar
  michel platini 29/03/2012 12:57:34

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
  Π...(ΙΝΟΚΙΟ) ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΗΜΕΔΕΥΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
  ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΘΥΜΙΖΟΥΝ.

 9. Κρης avatar
  Κρης 29/03/2012 12:58:02

  Φάκτορα για θύμησε σε παρακαλώ την αιτία που έκλεισε το περιοδικό

  ..θυμάμαι απο την ειδησεογραφία ( μπορεί και να το θυμάμαι λαθος )
  ότι είχε γράψει , ότι ένα -απόρρητο - έγγραφο του υπουργείου εξωτερικών το
  είχε ''πασάρει'' ο γιός της Ντόρας που τον ειχε σύμβουλο στο υπουργείο ,
  στον Πρετεντέρη και αυτός το ''έβγαλε στην δημοσιότητα '' από την εφημερίδα
  που γράφει ή απο την εκπομπή του .
  και η αντίδραση του υιού ήταν να καταθέσει μύνηση ζητώντας 200,000 ευρω
  απο το Αντι.
  Συνέπεια αυτού και μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στο επαπειλούμενο
  εξοντωτικο προστιμο του τυποκτόνου νόμου του Βενιζέλου ήταν να κλεισει
  το περιοδικο.

  Βεβαια η Βκιπεδια αναφέρει και το....
  .....Το 2004, το Αντί ενεπλάκη σε δικαστική διαμάχη εξαιτίας ενός ειρωνικού σχολίου που δημοσίευσε το περιοδικό με στόχο τον συλλέκτη έργων Τέχνης Βλάση Φρυσίρα. Επειδή ο Χρήστος Παπουτσάκης αρνήθηκε να αποκαλύψει τον συντάκτη του σχολίου, η διαμάχη έφτασε στα δικαστήρια και ο ιδιοκτήτης του περιοδικού καταδικάστηκε ερήμην, το 2007, να καταβάλει αποζημίωση στον Φρυσίρα το ποσό των 81.000 ευρώ. Τον επόμενο χρόνο, λόγω οικονομικών δυσκολιών, το περιοδικό οδηγήθηκε στο οριστικό κλείσιμο στις 11 Απριλίου του 2008.

  • factorx avatar
   factorx @ Κρης 29/03/2012 13:05:16

   Το δεύτερο, το οποίο συνέβαλε στην επιδείνωση της ασθένειας του Παπουτσάκη ο οποίος ουσιαστικά το πήρε μαζί του, δεν ήθελε να συνεχίσει μετά τον θάνατό του.Και το αναφέρω για την ιστορία: Η ΝΔ ήταν τότε κυβέρνηση και είχαμε ζητήσει βοήθεια με διαφήμιση και μας είπε ο αρμόδιος υπουργός "δεν μπορεί γιατί δεν έχει λεφτά"!!!

   • juliet avatar
    juliet @ factorx 29/03/2012 13:41:34

    Factorx,
    γι΄αυτό είπα αυτό θέλει γενναιότητα ,υποκλίνομαι Φάκτορα , και εγώ μεγάλωσα με άντρες σαν και σένα άλλο άν ήτανε σ΄αλλο στρατόπεδο.ΕΙΣΑΙ ΑΝΔΡΑΣ και τιμάς την ΠΑΤΡΙΔΑ.Ευχαριστώ απο βάθος καρδίας ....

   • juliet avatar
    juliet @ factorx 29/03/2012 15:24:32

    Φάκτορα,
    από το ΥΠ.ΠΟΛ . ζητήσατε; Αν ήτανε απ΄εκεί ,σου το λέω μετά πεποιθήσεως ότι ο ''αρμόδιος υπουργός'' ήτανε ένας ο Ζαχόπουλος.Οι υπόλοιποι καθόντουσαν μόνο στις καρέκλες.

 10. Κώστας Θεσσαλονίκη avatar
  Κώστας Θεσσαλονίκη 29/03/2012 13:28:21

  Ρε Φάκτορα εσύ ποιος είσαι στην φωτογραφία;

  • factorx avatar
   factorx @ Κώστας Θεσσαλονίκη 29/03/2012 14:04:25

   Δεύτερος από αριστερά

   • fantomas avatar
    fantomas @ factorx 29/03/2012 17:26:38

    Αν εξαιρέσεις τα είκοσι παραπάνω κιλά ............ Δεν έχεις αλλάξει καθόλου !

 11. anonymous avatar
  anonymous 29/03/2012 14:29:37

  Το Αντί έμεινε πιστό μέχρι τέλους και εμμονικά στη γραμμή της Κάθαρσης και της αποκάλυψης σκανδάλων, απώλεσε 20.000 αναγνώστες

  20.000 δωσίλογοι είχαν μπουκάρει στο ΠΑΣΟΚ και το έπαιζαν ιδεολόγοι. Φανταστείτε πόσοι άλλοι δωσίλογοι καθώς και πόσοι ψήφοι αντιστοιχούν στον κάθε ένα από τους 20.000. Όχι που θα έχαναν τη μάσα.

  • factorx avatar
   factorx @ anonymous 29/03/2012 14:55:05

   Τι ασυναρτησίες είναι αυτές που γράφεις; Το "Αντί" πολεμήθηκε όσο κανένα άλλο, δεν ειχε λεφτά να διαφημιστεί και έχανε συνεχώς κυκλοφορία

   • anonymous avatar
    anonymous @ factorx 29/03/2012 15:58:52

    Δεν κατάλαβες τι γράφω. Αυτοί οι 20.000 που χάσατε ήταν πρώην αριστεροί που στεγάστηκαν στο ΠΑΣΟΚ για να κλέβουν. Όταν τους βγάλατε στη σέντρα, σας εξέλαβαν ως απειλή και σταμάτησαν να σας αγοράζουν. Ένστικτο αυτοσυντήρησης το λένε, όχι της δικής σας αυτοσυντήρησης αλλά της δικής τους.

    • factorx avatar
     factorx @ anonymous 29/03/2012 20:29:49

     Δεν νομίζω οτι συνέβη αυτό. Το Αντί ταλανιζόταν μεταξύ σχολής ρεπορτάζ (ημέτερη) και παραδοσιακής ανεξάρτησης αριστερής αρθρογραφίας

 12. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ avatar
  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 29/03/2012 14:37:47

  Προσπαθείτε ωρισμένοι Ν.Δ/τες (καί σύ antinews) νά πείσετε ότι ο Σαμαράς υπεχρεώθη εκ τών πραγμάτων νά συμπορευθεί μέ τόν ΓΑΠ, αλλά δέν πείθετε. Μέ... γνωστούς απατεώνες ουδείς συνεταιρίζεται, ούτε γιά τήν συνδιαχείρηση περιπτέρου, πολλώ δέ μάλλον διά τήν... σωτηρίαν τής Πατρίδος. Ο Αντώνης, όπως καί άλλοι πρό αυτού, προσέφερε γήν καί ύδωρ προκειμένου νά γίνει πρωθυπουργός. Η καθημερινή του ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ δραστηρίοτης τούτο καταδικνύει. Η αλήθεια καί οί προθέσεις φαίνονται από τά έργα καί όχι από τά προεκλογικά λογίδρια ή στρατηγικές εξαπατήσεως τού Λαού. Τούτο - νά τό θυμάστε όλοι - θά αποδειχθεί μετά τίς εκλογές περίτρανα. Μη αρχίσετε τότε νά λέτε ότι... παραλάβαμε καμένη γή, ή ότι ευθύνεται ο... Καμένος! Τότε οί λέξεις ορυμαγδός καί οί συνώνυμες δέν θά μπορούν νά περιγράψουν τά γεγονότα. Ακόμη καί η λέξη ανθρωποφαγία θά ηχεί ως χάδι στά αυτιά μας. Η μοναδική ίσως φράσις, η οποία θά δύναται νά περιγράψει αμυδρώς τήν πραγματικότητα θά είναι τά <>! (ή γεύματα).

  • factorx avatar
   factorx @ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 29/03/2012 14:57:58

   Καταρχήν, μάθε να γράφεις ελληνικά και μετά έλα να σχολιάσεις εδώ. Κατά δεύτερον, αυτά που λες εσύ δεν τα λέμε εμείς. Διάβασε πρώτα τις θέσεις μας και μην προπαγανδίζεις μασημένη τροφή για ανόητους

 13. juliet avatar
  juliet 29/03/2012 14:41:51

  AΘΑΝΑΣΙΕ,
  η Παπαρήγα προχώρησε και πιο κάτω μην μένεις πίσω,είπε ότι διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει.

 14. Παύλος avatar
  Παύλος 29/03/2012 15:02:10

  Φίλε Θανάση, είσαι δυνατός, αλλάπρέπει να μάθεις και να ενστερνιστείς θαθύτατα μια πανανθρώπινη αλήθεια :
  Οι υπερβολές που λέγονται ανέξοδα, αλλά και γράφονται ανώδυνα:
  1. Ευτυχώς που δεν έχουν καμία σχέση με την ζωντανή πραγματικότητα!
  2. Αλλοίμονον, άν αποτελούσαν γνώμονα των κυβερνώντων!!!!!

  Τότε θα ήταν που θα έιχαμε ΚΑΙ "Θέστεια γεύματα" ΚΑΙ "Θέστεια δείπνα" !!!

  (π.χ. άν ο Σαμαράς διακατείχετο από αυτές, όταν εκλήθη να συμμετάσχει ή όχι σε μια -έστω άθλια- κυβέρνηση καρδιοαναπνευστικής ανάνυψης . Για φαντάσου τον διασώστη να λέει: " Φέρτε μου πιστοποιητικό ότι το νυστέρι αυτό δεν έχει λήξει, ειδ' άλλως, δεν κάνω τραχειοτομή " !!!!!! )

  • ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ avatar
   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ @ Παύλος 29/03/2012 16:33:20

   Αγαπητέ Παύλε, δέν εζήτησα ποιστοποιητικόν γιά τό νυστέρι. Τήν απομάκρυσιν εκ τής χειρουργικής κλίνης εζήτησα τών παριστανόντων τούς (συν)χειρουργούς εκδοροσφαγέων τής χώρας. ΄Ολους εκείνους τούς οποίους ως δαίμονας αλάστορας κατηγορούσαμε.
   Τό δέ ανέξοδον ή μή, θά φανεί (δυστυχώς) μετά τίς εκλογές, όταν σύμπας ο Λαός θά κληθεί νά καταβάλει ού μόνον τόν <>, αλλά καί νά συμμετάσχει είς τά <>, τά οποία, φεύ, από (ή καί) τώρα τού ετοιμάζουν.

 15. δημης avatar
  δημης 29/03/2012 15:06:11

  ΤΟΤΕ.....
  ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΟΤΑΝ...ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΜΕ ΣΕ ΟΛΑ....
  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ... ΤΟ ΕΙΧΕ ΒΡΕΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ....(ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ)...

  • factorx avatar
   factorx @ δημης 29/03/2012 15:13:50

   δες στο τέλος του κειμένου

 16. victoria (true) avatar
  victoria (true) 29/03/2012 15:49:58

  Αγαπάμε αντί και αντινιουζ.

 17. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/03/2012 16:12:51

  Εμένα θα μου μείνει για πάντα εκείνη η (σταθερή) διαφήμιση που είχε το ΑΝΤΙ στο οπισθόφυλλο: "Κάτι το Ωραίον. Η ιστορία του κιτς", ή κάπως έτσι.
  Το διάβαζα από τότε που έκανε 80 δραχμές.

  • fantomas avatar
   fantomas @ Strange Attractor 29/03/2012 17:31:49

   Όπως λέει και ο Πάνος....... Το ποιο ωραίο ήταν το Ψαράκι ! Έτσι δεν είναι ?

 18. ήγγικεν avatar
  ήγγικεν 29/03/2012 16:28:16

  έτσι, in memoriam , θυμάμαι μια ατάκα του Χ.Λαζαρίδη:στο Αντί, για αυτούς που ασκούσαν κριτική στο κίνημα :
  -Μοιάζουν με τους ευνούχους που ενώ δεν γνωρίζουν πως γίνεται, κάνουν κριτική σε αυτούς που το "κάνουν"!!

 19. rs avatar
  rs 29/03/2012 17:06:30

  Έχω όλα τα τεύχη του Αντί. Από το πρώτο έως το τελευταίο.
  Γνωρίζω πολύ καλά το "πνεύμα¨ του και του αγώνες που έκανε σαν ανεξάρτητη φωνή.
  Δεν περίμενα όμως ,σε καμιά περίπτωση, ότι μέσα στην ομάδα των συντακτών θα υπήρχαν άτομα που θα "στρατεύονταν" για τους στόχους της δεξιάς.
  Για τον λόγο αυτό σε προωπικό επίπεδο, Factor, σου "βγάζω το καπέλο".
  Για την σημερινή "στράτευσή" σου όμως......
  Νάσαι καλά!

  • factorx avatar
   factorx @ rs 29/03/2012 19:18:10

   rs, με διαβάζεις τόσα χρόνια, όπως λες, και δεν κατάλαβες ακόμα ότι δεν μας ενδιαφέρει η δεξιά; Και οτι αυτό που μας ενδιέφερε και τότε και τώρα είναι να γκρεμιστεί στο σάπιο καθεστώς της μεταπολίτευσης; Γι αυτό στηρίζουμε Σαμαρά και εδώ θα είμαστε να τα λέμε

 20. ΑΜΟΡΓΟΣ avatar
  ΑΜΟΡΓΟΣ 29/03/2012 23:22:36

  ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ,ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΗΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '80.
  ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΑ ΞΕΝΥΧΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ.
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΓΙ'ΑΛΛΟΥ ΚΙΝΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΜΑΣ ΠΑΝΕ..

 21. monopressgr avatar
  monopressgr 30/03/2012 19:14:06

  Καλησπέρα σε όλους, θέλαμε να ειδοποιήσουμε ότι το πλήρες άρθρο υπάρχει πλέον στο blog του περιοδικού: http://is.gd/mwRk84

  Μπορείτε να το αναδημοσιεύσετε και ολόκληρο.

  Καλό απόγευμα!

 22. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 04/04/2012 17:35:39

  Φόρος τιμής στο Γ. Παπουτσάκη, στην συντακτική ομάδα και στο Αντί που μας έμαθαν τι είναι δημοσιογραφία και ελευθερίας έκφρασης.
  Το περιοδικό που αντιστάθηκε στον παπανδρεϊκό ολοκληρωτισμό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.