#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/07/2009 13:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν η Ελλάδα απειλούσε την Τουρκία με πόλεμο

Οι απόρρητες συνομιλίες του Καραμανλή με Φόρντ-Κίσινγκερ το 1974(Ουάσιγκτον - του Μιχάλη Ιγνατίου). Οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο βρέθηκαν υψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, πριν από 30 και πλέον χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη πετρελαίου, τον Ιανουάριο του 1974, στην περιοχή της Θάσου, όπως και σε άλλες περιοχές. Το χουντικό πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου και η τουρκική εισβολή, αύξησαν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών και από τότε μέχρι και σήμερα, η Άγκυρα εγκαινίασε και συνεχίζει μία απαράδεκτη πρακτική διεκδικήσεων στο Αιγαίο, που έφερε τις δύο χώρες, αρκετές φορές, στα πρόθυρα ελληνοτουρκικού πολέμου.

Το θέμα απασχόλησε τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος το έθεσε επιτακτικά στις συναντήσεις που είχε με τον Τζέραλντ Φόρντ και τον Χένρι Κίσινγκερ, απειλώντας και με πόλεμο, εάν χρειαζόταν να υπερασπιστεί η Ελλάδα την εδαφική της ακεραιότητα. Παράλληλα, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης -μαζί με το Κυπριακό- στις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού με τον Ελληνα ομόλογό του, Δημήτρη Μπίτσιο. Σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, ημερομηνίας 29 Μαίου 1975, ο κ. Κίσινγκερ είναι σχεδόν βέβαιος ότι ο πόλεμος δεν θα αποφευχθεί. «Το πρόβλημα του Αιγαίου», γράφει στον κ. Φόρντ, ο οποίος την ίδια ημέρα είχε θυελλώδη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, «είναι δυνητικά περισσότερο εκρηκτικό από την Κύπρο, καθώς αναμειγνύονται βαθιά τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Τουρκίας».

 Και συνεχίζει: «Πολλοί Έλληνες αξιωματικοί πιστεύουν ότι μία αντιπαράθεση με την Τουρκία στο Αιγαίο είναι αναπόφευκτη και έχουν αναλάβει την ετοιμασία αμυντικών σχεδιασμών για τα νησιά του Αιγαίου, όπως και για την ελληνική Θράκη. Η Αθήνα θεωρεί τα νησιά ως ενιαίο και αναπόσπαστο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας και μπορεί να αναμένει κανείς ότι θα τα υποστηρίξουν με όλα τα μέσα».

 Από τη συνομιλία του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον κ. Φόρντ και τον κ. Κίσινγκερ, εξάγεται ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι ο πόλεμος αποφεύχθηκε μετά την αποδοχή από τους Αμερικανούς αξιωματούχους πρότασης του κ. Καραμανλή, με την οποία η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα εναντιωνόταν σε ελληνοτουρκικό πόλεμο με όλα τα μέσα.

 OI ΔΙΑΛΟΓΟΙ

 Ωρα: 29 Μαίου 1975, ώρα 9.30 π.μ.
Τοποθεσία: Οικία πρέσβη Φάϊαρστοουν στις Βρυξέλλες

Παραβρέθηκαν:
(Ελληνες): Πρωθυπουργός Καραμανλής, υπουργός Εξωτερικών Μπίτσιος, Πρέσβης Ιωάννης Τζούνης, πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης

(Αμερικανοί): Πρόεδρος Φόρντ, υπουργός Εξωτερικών Κίσινγκερ, στρατηγός Σκόουκροφτ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών Χάρτμαν

Πρόεδρος Τζέραλντ Φόρντ: (Οι πρώτες δηλώσεις έγιναν στην διάρκεια της φωτογράφησης και δεν τις άκουσα όλες). Επιθυμούμε πάρα πολύ να είμαστε βοηθητικοί στο μεσανατολικό. Προσβλέπω στη συνάντησή μου με τον Σαντάτ.

Καραμανλής: Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Πρόεδρος: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ελληνικά (πολιτικά) πράγματα και είμαι πολύ ικανοποιημένος που έχουμε αυτή τη συνάντηση. Εχουμε αρκετούς καλούς πολίτες που έχουν έρθει από την Ελλάδα. Ξέρετε, έχουν μία μεγάλη οργάνωση, την ΑΧΕΠΑ.

Υπουργός Χένρι Κίσινγκερ: Ναι, και είναι πολύ παθιασμένοι.

Καραμανλής: Ναι, είναι η νέα γενιά τώρα, και όπως αντιλαμβάνομαι έχετε μέχρι δύο εκατομμύρια.

Πρόεδρος: Οχι, νομίζω ότι είναι τρία εκατομμύρια (οι Ελληνοαμερικανοί). Ενας εξ αυτών είχε πολύ μεγάλη επιρροή στη ζωή μου όταν εργαζόμουν σε εστιατόριο στην πόλη που γεννήθηκα.

Κίσινγκερ: Ελεγα στον υπουργό σας των Εξωτερικών, ότι είναι ο πιό σκληρός διαπραγματευτής.

Πρόεδρος: Κύριε πρωθυπουργέ, έχουμε εντυπωσιαστεί πάρα πολύ και κλίνουμε θετικά προς εσάς και όλα όσα προσπαθείτε να κάνετε στην Ελλάδα. Νομίζουμε ότι είχατε μεγάλη επιτυχία στις εκλογές, και πραγματικά, νοιώθω ζήλεια για την πλειοψηφία (που κερδίσατε). Πιστεύουμε ισχυρά ότι πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτό ήθελαν οι Αμερικανοί και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ελπίζουμε και έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε από κοινού και για τις διμερείς μας σχέσεις και σε θέματα της περιοχής σας αλλά και διεθνή.

Καραμανλής: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα σας ευχαριστήσω με την σειρά μου για αυτή τη συνάντηση, που γίνεται σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή. Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για τον κόπο και τον χρόνο σας και την προσφορά βοήθειας. Σε στιγμές που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια μεγάλα προβλήματα, η βοήθεια από φίλους όπως οι Ην. Πολιτείες, αξίζει πάρα πολύ. Δημιουργούμε μία Δημοκρατία, αλλά απαιτείται η εδραίωσή της. Για να το καταφέρουμε, πρέπει να επιλύσουμε τα σημερινά προβλήματα. Η δκτατορία άφησε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε ένα χρόνο περίπου, η Ελλάδα θα είναι μία υγιής Δημοκρατία. Επιλύσαμε το πρόβλημα της επιστροφής στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, επιλύσαμε το πρόβλημα της μοναρχίας, και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε σύνταγμα. Δεν θα απομείνει καμία ανωμαλία. Πρέπει να σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι κατάφερα να επιτύχω πολλά από αυτά επειδή ο λαός με εμπιστεύθηκε. Εκτός από αυτές τις επιτυχίες, καταφέραμε να επαναφέρουμε την πειθαρχία στον στρατό. Αλλά για να δικαιολογείται αυτή η εμπιστοσύνη, πρέπει να σημειώσουμε επιτυχίες και στα (άλλα) πολλά προβλήματά μας. Ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά προβλήματα, στο Κυπριακό και την οικονομία. Κύριε Πρόεδρε, πως θα θέλατε να προχωρήσουμε τώρα;

Πρόεδρος: Αντιμετωπίζουμε με μεγάλο θαυμασμό όσα καταφέρατε, την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. Αποτίω φόρο τιμής στις ηγετικές σας ικανότητες. Και εμείς αναγνωρίζουμε ότι εάν δεν αδράξουμε την ευκαιρία όταν τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν, τότε η λύση είναι αδύνατη. Θα ήθελα να συζητήσω το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως θα μπορούσαμε να είμαστε υποβοηθητικοί σε εσάς.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καραμανλής: Επιτρέψετέ μου να αρχίσω μιλώντας για την πρόσφατη ιστορία. Πριν επανέλθω στην εξουσία, έγινε το πραξικόπημα της χούντας στην Κύπρο. Εδιωξαν τον Μακάριο. Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι έδρασαν ως εγγυήτρια δύναμη, κάτι που τους έδωσε, όπως είπαν, το δικαίωμα να επαναφέρουν τη νόμιμη κύβέρνηση και να προστατεύσουν τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό. Η εγγύηση, όπως συμπεριλαμβάνεται στις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, προνοεί την επαναφορά της νομιμότητας και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας. Η νομιμότητα επανήλθε σε τρεις ημέρες μετά την εισβολή. Επέστρεψα και ανέλαβα την κυβέρνηση της Ελλάδας και ο Κληρίδης ανέλαβε στην Λευκωσία. Μετά από αυτά δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμένουν στην Κύπρο. Επιτεύχθηκε ο στόχος τους ως εγγυητές. Αλλά βρίσκονται ακόμα εκεί. Μερικές εβδομάδες μετά, κατέλαβαν το 40% του νησιού. Θυμάμαι εκείνες τις ημέρες πολύ καλά, επειδή ο υπουργός σας των Εξωτερικών με ξύπνησε στις 4 το πρωί. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την δεύτερη τουρκική κίνηση. Δεν κατασκευάζει κανείς στρατηγικούς σχεδιασμούς σε μία νύχτα. Η στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό. Η κατοχή του 49% του νησιού έγινε με βάση το στρατιωτκό σχέδιο γνωστό με το όνομα ΑΤΤΙΛΑΣ. Αυτό δείχνει προμελέτη. Αυτή η κίνηση δημιούργησε 250 χιλιάδες πρόσφυγες. Μπορείτε να πείτε πως δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, αλλά όλος ο πληθυσμός του νησιού είναι μισό εκατομμύριο. Επίσης κατέλαβαν το 40%, που αποτελεί την μεγαλύτερη πλουτοπαραγωγική περιοχή. Στις 14 Αυγούστου αντιμετώπισα εκρήξεις στον στρατό και ανάμεσα στο λαό. Πήγα στην έδρα των Ενόπλων Δυνάμεων και απαίτησαν δράση. Υπήρχε πίεση για κήρυξη πολέμου. Ηταν φυσικό όλοι να νοιώθουν ότι ρεζιλεύτηκαν.Αλλά, επέλεξα την μή δημοφιλή απόφαση να πω στον λαό να παραμείνει ψύχραιμος και να με εμπιστευθεί. Είπα ότι θα δεχθούμε βοήθεια από τους φίλους μας για να βρούμε λύση. Εκείνη την δραματική στιγμή είχα τρεις επιλογές: Πρώτον, να οδηγηθώ σε πόλεμο, δεύτερον, να αποχωρήσω για μία ακόμη φορά από την πολιτική, και τρίτον να αποχωρήσω από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Επέλεξα την τρίτη επιλογή ως την λιγότερο επώδυνη. Αυτή είναι η ιστορία της Κύπρου. Είναι δύσκολο να αποδείξεις κάτι που είναι αυταπόδεικτο, αλλά οι Τούρκοι έκαναν λάθος. Οι Ελληνες έδειξαν μετριοπάθεια παρά τα όσα συνέβησαν. Ακόμα δείχνουμε μετριοπάθεια. Για μεγάλο διάστημα οι Τούρκοι ζητούσαν γεωγραφική ομοσπονδικαή λύση. Σύμφωνα με την δική μας γνώμη έπρεπε να επιστρέψουμε στις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, αλλά αποδεχθήκαμε γεωγραφική ομοσπονδία με δύο όρους: Πρώτον, η περιοχή που ελέγχεται από τους Τούρκους να έχει σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού (των Τουρκοκυπρίων) και δεύτερον, η λύση να επιτρέπει την επιστροφή των προσφύγων. Αυτή θα ήταν μία έντιμη και λογική λύση, αλλά οι Τούρκοι συνεχίζουν να μας προσφέρουν το fait accompli. Τι πρέπει να κάνουμε;

Πρόεδρος: Νομίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε υπό την προϋπόθεση των γεγονότων, ως έχουν.

Καραμανλής: Πριν σχολιάσετε, επιτρέψτε μου να τελειώσω. Εκτός την Κύπρο, έχουμε και τα προβλήματα στο Αιγαίο. Υποστηρίζουμε το status quo, το οποίο υπάρχει από το 1913. Αλλά οι Τούρκοι συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα με την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, με τους αεροδιαδρόμους, και στην πραγματικότητα θέλουν να χωρίσουν το Αιγαίο Πέλαγος. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα δικά μας νησιά θα βρίσκονται στην τουρκική θάλασσα. Προτείναμε να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά οι Τούρκοι, παρά το γεγονός ότι το αποδέχονται ως θέμα αρχής, αρνήθηκαν στην Ρώμη να παρουσιάσουν τα έγγραφα με τα οποία θα παραπέμπαμε το θέμα στο Διεθνές Δκαστήριο. Πρέπει να σας πω ότι εάν όλα αυτά τα θέματα δεν επιλυθούν και παραταθούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο και αυτό δεν πρέπει να αποκλειστεί. Και στις δύο χώρες, τα νεύρα είναι στα ύψη και θα ήταν ντροπή να ξεσπούσε πόλεμο κάτω από την μύτη των συμμάχων. Εκανα και θα συνεχίσω να πράττω ότι μπορώ για να αποφευχθεί ο πόλεμος αλλά χρειάζεται να επιστρέψουμε σε περιεκτική προσέγγιση, η οποία θα συνεισφέρει στην αποφυγή του κινδύνου. Δεν μπορώ, και δεν θα υποδείξω πως μπορείτε να βοηθήσετε. Είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας.

Πρόεδρος: Τα δύο πιό σημαντικά προβλήματα είναι η Κύπρος και το Αιγαίο. Θέλουμε να συνεισφέρουμε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Αισθανόμαστε ότι κάποιες εξελίξεις στην περιοχή είναι ατυχείς για το ΝΑΤΟ και δημιούργησαν τρομερά προβλήματα στις Ην. Πολιτείες. Κάτι πρέπει να γίνει. Εχουμε αντανάκλαση αυτών (των προβλημάτων) στο Κογκρέσο. Η βοήθεια προς την Τουρκία έχει περικοπεί. Αισθανόμαστε ότι αυτή η κίνηση είναι επιζήμια για την επιρροή μας προς τους Τούρκους και για την ικανότητα μας να επιτύχουμε υποχωρήσεις από την Τουρκία. Μπορέσαμε να αλλάξουμε την απόφαση στην Γερουσία και είναι πιθανό να αλλάξουμε τις απόψεις και στην Βουλή.Αισθάνομαι ότι εάν το Κογκρέσο διατηρήσει τους περιορισμούς (εννοεί το εμπάργκο όπλων), η επιρροή μας θα είναι ελάχιστη.Γι’ αυτό, είχαμε πολλές διαβουλεύσεις με τους βουλευτές. Τους είπαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να καθαρίσουμε αυτή την πυώδη και μή υγιή κατάσταση στο ΝΑΤΟ. Τους εξηγήσαμε πόσο βλαπτικό είναι εάν δεν γίνει κάτι, και ότι φτάνουμε την στιγμή που οι τουρκικές αρχές ίσως κλείσουν τις αμερικανικές βάσεις, κάτι που θα βλάψει την άμυνά μας. Είπαμε ότι είναι η ώρα για το Κογκρέσο να δράσει. Και το γρηγορότερο το καλύτερο. Είμαστε ενθαρρυμένοι με τις συνομιλίες που διεξάγουν οι δύο κοινότητες στη Βιέννη, και ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί πρόοδος. Αλλά πρέπει να πω ότι η επιρροή μας μειώνεται όσο παραμένει σε ισχύ το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΣ ...
Κίσινγκερ: Μπορώ να προσθέσω μία λέξη, κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Αυτή είναι η εκτίμησή μου για το εσωτερικό πρόβλημα. Ο Τσακλαγιαγκίλ επιθυμεί διευθέτηση. Ο Ντεμιρέλ, βασικά επιθυμεί λύση, αλλά φοβάται πάρα πολύ ότι ο Ερμπακάν θα σπάσει τον συνασπισμό του εάν προχωρήσει προς την λύση. Είπα στον Πρόεδρο, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι είμαι έτοιμος να σχηματίσω κυβέρνηση στην Τουρκία επειδή μίλησα με όλους τους πολιτικούς. Είδα τους ηγέτες όλων των κομμάτων και τους ειπα ότι τώρα είναι η ώρα να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα. Το κλειδί είναι ο Ετσεβίτ. Εάν αυτός και εσείς είσαστε οι πρωθυπουργοί και είχατε ασχοληθεί με το πρόβλημα, είμαι πεπεισμένος ότι θα είχε διευθετηθεί.Στην αντιπολίτευση, ο Ετσεβίτ, θα χρησιμοποιήσει αυτό το θέμα και θα προσπαθήσει να σπάσει τον συνασπισμό. Του μίλησα όταν ήμουν στην Αγκυρα. Τον γνωρίζω καλά. Ηταν μαθητής μου.

Καραμανλής: Γι’ αυτό εμείς οι Ελληνες είχαμε υποψιαστεί ότι είσασταν φιλότουρκος.

Κίσινγκερ: Ο Ντεμιρέλ φοβάται ότι θα χάσει την πλειοψηφία. Εάν είχε την δική σας πλειοψηφία (στη Βουλή) πιθανότατα θα υποστήριζε μία γρήγορη διευθέτηση. Αλλά ο Ντεμιρέλ χρειάζεται την αποκατάσταση της αμερικανικής βοήθειας ώστε να μπορεί να δείξει ότι πέτυχε κάτι. Για να τον βοηθήσουμε είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε δημόσια την θέση μας ενάντια σ’ αυτά που λέει ο Ετσεβίτ, ο οποίος μιλά για «ορθές συγκυρίες». Είπα ευθέως στον Ετσεβίτ ότι δεν πρέπει να εύχεται να λάβει την ευθύνη που άφησε αυτό το πρόβλημα άλυτο και προκάλεσε την δημιουργία αυτής της επικίνδυνης κατάστασης. Υπάρχουν δύο θέματα: Ο αυξανόμενος εθνικισμός εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και η πολύχρονη αντιπάθεια εναντίον των Ελλήνων. Αλλά να μου επιτ΄ρεψετε να σας πω την εκτίμησή μου. Τώρα είναι η ώρα για να προχωρήσουμε γρήγορα σε διευθέτηση. Ηδη πείσαμε τους Τούρκους, ότι πρέπει να επιστρέψουν λίγο από το έδαφος (που κατέχουν) και δεύτερον ότι η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να έχει λίγες εξουσίες. Δεν πιστεύουμε ότι μπορείτε να φτάσει στο 18% το ποσοστό του εδάφους (υπό τουρκική διοίκηση), παρά το γεγονός ότι αυτό που λέτε είναι δίκαιο. Αλλά πρέπει να υπάρξει μείωση (του εδάφους) που οι Τούρκοι τώρα κατέχουν. Δεν εξερευνήσαμε το θέμα των ποσοστών, αλλά πρέπει οποσδήποτε να είναι σημαντικό χαμηλότερο του 40%. Το πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι έχουν τώρα άλλοθι για να μην πράξουν τίποτα λόγω του εμπάργκο. Ο Ντεμιρέλ τρέμει τον Ετσεβίτ.

Καραμανλής: Τα καταλαβαίνω όλα αυτά, αλλά αυτό που φαίνεται ότι λέτε είναι ότι λόγω αυτών των καταγέλαστων εσωτερικών προβλημάτων, πρέπει να πληρώσουμε εμείς οι Ελληνες. Αυτό είναι τρέλλα. Είναι παραλογισμός ότι εμείς πρέπει να πληρώσουμε τον εκβιασμό (της Τουρκίας). Τώρα, να μου επιτρέψετε να μιλήσω για το θέμα της βοήθειας. Γνωρίζω ότι το συζητήσατε με πλάγιο τρόπο, με τον υπουργό Εξωτερικών Η βοήθεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους. Πρώτον, ως απειλή...

Κίσιγκερ: Ναι, αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος.

Καραμανλής: ‘Η κόβεις την βοήθεια καιλες ότι θα την επαναλάβεις όταν σημειωθεί λογική πρόοδος. Προσπαθήσαμε το πρώτο για μήνες και δεν πετύχαμε κανένα αποτέλεσμα. Τώρα προσπαθούμε το δεύτερο και μέχρι τώρα δεν έχουμε αποτελέσματα. Οι Τούρκοι δεν δρουν με καλή τη πίστη. Είναι παράλογοι. Εγώ δεν έχω πάρει έση. Εάν έπρεπε να πω κάτι δημόσια, θα πρέπει να απορρίψω την αποκατάσταση της βοήθειας (στην Τουρκία) ώστε να είμαι στην ίδια γραμμή με την κοινή γνώμη στην χώρα μου. Δεν μπορούμε να φωνάζουμε από την οροφή των κτιρίων ότι θέλουμε αποκατάσταση της βοήθειας προς την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι πιέζομαι, δεν έκανα καμία δημόσια ανακοίνωση.

Πρόεδρος: Αντιλαμβάνομαι την θέση σας απόλυτα αλλά πρέπει να έχουμε αλλαγή σ’αυτό το θέμα. Είναι ελάχιστη ή μηδενική η ευκαιρία να επιτύχουμε πρόοδο στις συνομιλίες όσο διαρκεί το εμπάργκο. Ιστορικά, όπως γνωρίζετε, έχω δώσει όλη μου την υποστήριξη για να έχουμε στενές ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Εχω προσωπικά αισθήματα για την ιστορία και το μέλλον της Ελλάδας και σας υποστηρίζω. Αλλά, εάν δεν επιτύχουμε λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, θα δυσκολέψει όλες τις αποστολές μας. Εχω κάνει τα μέγιστα για να αλλάξουν την γνώμη τους οι Ελληνοαμερικανοί. Μόλις αρθεί το εμπάργκο, μπορώ με σύνεση να χειριστώ τον χρόνο και το μέγεθος της βοήθειας που θα δοθεί στην Τουρκία. Αλλά, οι Τούρκοι δεν θα προχωρήσουν μέχρις ότου αρθεί το εμπάργκο. Θα περιπλέξει το θέμα των βάσεων και την ασφάλεια της Δύσης. Ελπίζω ότι οι συνομιλίες μπορεί να ειδωθούν (υπό το πρίσμα) ότι γίνεται πρόοδος ώστε να αναγκαστεί το Κογκρέσο να κινηθεί. Σέβομαι την θέση που λάβατε δημόσια.

ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ...
Καραμανλής: Καταλαβαίνω. Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις των ΗΠΑ. Ακόμα και αν αρθεί το εμπάργκο, δεν πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα είναι περισσότερο λογικοί. Θα συνεχιστούν οι εσωτερικές τους δυσκολίες. Συνεώς το πρόβλημα δεν θα είναι διαφορετικό.

Κίσιγκερ: Συμφωνώ μαζί σας ότι ότι εάν επαναληφθεί η βοήθεια, θα είναι δύσκολο να επιτύχουμε διευθέτηση, αλλά εάν (δεν αρθεί), θα είναι αδύνατον. Επίσης, να μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω όσα είπε ο πρόεδρος, ότι εάν επαναληφθεί η βοήθεια, η κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει την χορηγία της (ο κ. Μπίτσιος εξηγεί στα ελληνικά). Ακόμα και με την άρση του εμπάργκο, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτύχουμε λύση, αλλά τώρα οι Τούρκοι έχουν άλλοθι και δεν αισθάνονται πίεση. Επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσουμε για την ειθυμία μας να είμαστε υποβοηθητικοί και αναγνωρίζουμε ότι η μόνη λύση είναι να αναγκάσουμε τους Τούρκους να βρουν λύσεις.

Πρόεδρος: Εάν το εμπάργκο (ποιυ επέβαλε το Κογκρέσο) αρθεί, τότε άστε το θέμα σε μένα. Εχω την ευελιξία (κινήσεων). Θα αποφασίσει η Εκτελεστική Εξουσία.

Κίσιγκερ: Αυτός ο τύπος ο Ερμπακάν είναι τρελλός. Ανήκει στην αρμοδιότητα των ψυχιάτρων. Θα κάνει κάτι για να προσπαθήσει να εμποδίσει τις συνομιλίες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ουδετεροποιήσουμε τον Ετσεβίτ. Χωρίς τον Ετσεβίτ, δεν είναι πιθανή μία διευθέτηση.

Καραμανλής: Είναι απογοητευτικό το συμπέρασμα σας. Αντί να ζητήσετε υποχωρήσεις από την Τουρκία, μου φαίνεται πως ρωτάτε γιατί να μην πληρώσουν οι Ελληνες...

Κίσινγκερ: Οι Τούρκοι πρέπει να εγκαταλείψουν τρία πράγματα: Πρώτον, έδαφος, δεύτερον, ομοσπονδιακή κυβέρνηση με πραγματικές εξουσίες, και τρίτον, μερικοί πρόσφυγες να επιστρέψουν. Δεν υπάρχουν υποχωρήσεις από τους Ελληνες σ’ αυτά τα θέματα.

Καραμανλής: Δεν βλέπω πολύ φως. Σε κάθε περίπτωση, θα δω τον Ντεμιρέλ το Σάββατο. Θα έχω μία λύση σύντομα και εάν δεν είναι έντιμη και δίκαιη λύση, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο. Αγοράζουμε προβλήματα για το μέλλον.

Κίσινγκερ: Δεν είναι προς το συμφέρον μας να κάνουμε οτιδήποτε που θα αδυνατίσει τον πρωθυπιυργό.

Καραμανλής: Ούτε εγώ επιθυμώ να αδυνατίσει η θέση μου. Εάν η λύση είναι άδικη, δεν είναι βιώσιμη. Πρέπει να το γνωρίζετε από την ιστορία.

Κίσινγκερ: Τι πρέπει να πούμε στους Τούρκους;

Καραμανλής: Είναι δύσκολο να (σας) πω. Σας είπα είπα πως βλέπω την κατάσταση και πιθανότατα εσείς και ο υπουργός των Εξωτερικών (Δημ. Μπίτσιος), μπορείτε να συζητήσετε αυτό το θέμα περαιτέρω.

Πρόεδρος: Σίγουρα δεν υπερασπιζόμαστε μία άδικη λύση, αλλά είναι χειρότερη η συνέχιση του προβλήματος. Υποστηρίζουμε μία έντιμη λύση αλλά θα εκτιμούσαμε πάρα πολύ εάν μπορούσατε να μας υποδείξετε πως μπορούμε να είμαστε υποβοηθητικοί. Μία εισήγηση για το τι θα πούμε. Και με ευχαρίστηση θα το κάνουμε. Αυτό εξυπηρετεί τα κοινά μας δυτικά συμφέροντα.

Καραμανλής: Είναι μία υπόθεση κατά την οποία οι δύο πλευρές έχουν δυσκολίες και ένας τρίτος δίνει συμβουλή σε λάθος κατεύθυνση. Οι Τούρκοι διέπραξαν ατόπημα. Επομένως, οι Τούρκοι, για ηθικούς και πολιτικούς λόγους, πρέπει να δώσουν πρόταση. Αυτοί πρέπει να πιεστούν. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας και θα πολεμήσουμε εάν πρέπει. Πρόκειται για θέμα εθνικής υπερηφάνειας, αλλά προσπαθώ να το αποτρέψω. Για πόσο καιρό θα νοιώθουμε ταπεινωμένοι; Υπάρχει πίεση για δράση. Προσπαθώ να είμαι μετριοπαθής για να διευκολύνω την λύση. Ρωτείστε τους Τούρκους ποιές είναι οι προθέσεις τους. Εάν έχουμε πόλεμο, οι Τούρκοι θα είναι τα πρώτα θύματα διότι θα ανοίξουν δίοδο στους Σοβιετικούς. Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς της Τουρκίας. Οταν ένας λαός αισθάνεται ταπεινωμένος, και ενώ ο στρατός είναι φιλοκαραμανλικός, άρχισε να ακούγεται μία κριτική. Ισως εξαναγκαστώ να αναθεωρήσω τις πολιτικές της πατρίδας μου. Το πιό υποβοηθητικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να πείτε στους Τούρκους όσα είπατε σε εμάς, αλλά πέστε το δημόσια, ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν στρατιωτική ενέργεια.

Κίσινγκερ: Ηδη, το είπαμε ιδιωτικά. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση στο Αιγαίο, θα υπάρξει και κάθετη αμερικανική αντίσταση.

Καραμανλής: Οι Τούρκοι κινήθηκαν στην Κύπρο ως εγγυητές. Και εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη και έχω κάθε δικαίωμα και στείλω στρατεύματα εκεί. Πρέπει να πείτε δημόσια ότι δεν θα επιτρέψετε καμία ενέργεια που θα οδηγήσει σε πόλεμο. Πρέπει να πείτε δημόσια ότι θα βοήθησετε να αποτραπεί ο πόλεμος. Αυτό θα κάνει τους Τούρκους πιό λογικούς.

Πρόεδρος: Είμαστε εναντίον κάθε στρατιωτικής επιχείρησης και θα κάνουμε την μέγιστη προσπάθεια να αποφύγουμε τον πόλεμο. Θα εργαστούμε για να αποφύγουμε τέτοια κατάσταση, αλλά εάν δεν έχω την δυνατότητα να πιέσω την Τουρκία, τότε πρέπει να αρθεί το εμπάργκο. Είμαι πεπεισμένος ότι εάν αρθούν οι περιορισμοί θα βοηθήσει τις συνομιλίες. Είμαστε εναντίον στρατιωτικής επιχείρησης στο Αιγαίο. Αυτή είναι η θέση μας. Υπάρχει ένα ερωτηματικό για το κατά πόσον πρέπει να το πούμε δημόσια, αλλά η πολιτική είναι ξεκάθαρη και θα εναντιωθούμε σε στρατιωτική ενέργεια είτε από την Τουρκία, είτε από άλλο μέρος. Είναι η ίδια θέση που λάβαμε για την Μέση Ανατολή, όπου και εκεί είμαστε εναντίον στρατιωτικής ενέργειας. Πιστεύουμε ότι το αδιέξοδο οδηγεί στον πειρασμό της χρήσης όπλων.

Καραμανλής: Τί πρέπει να κάνουμε; Από την εμπειρία μου, θα σας δώσω μία συμβουλή για το τί θα μπορούσατε να κάνετε για να δημιουργήσετε ελπίδα, αλλά εσείς θα πρέπει να λάβετε την τελική απόφαση. Εάν πείτε κάτι δημόσια, δεν (πρέπει) να προκαλέσει αντίδραση, αλλά αντίθετα να δημιουργήσει καλύτερο κλίμα. Θα καλεί για μετριοπάθεια και επίσης θα δηλώνετε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν σε καμία πλευρά να αναλάβει στρατιωτική δράση.

Κίσινγκερ: Θα ενημερώσω τους δημοσιογράφους. Ισως θα πρέπει να «φυτέψουμε» μία ερώτηση και μπορώ να απαντήσω σύμφωνα με την γραμμή την οποία εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός.

Καραμανλής: Για να αποφύγουμε κάθε παρεξήγηση, να μου επιτρέψετε να μιλήσω με κάθε ειλικρίνεια και ευθύτητα. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κρύβω τις σκέψεις μου και να αποφεύγω την ουσία. Αυτό που εισηγούμαι δεν είναι για να προστατεύσω την Ελλάδα. Οταν φτάσουμε στο θέμα της προτασίας της Ελλάδας, θα προστατεύσω την Ελλάδα με δικές μας ενέργειες. Αλλά ζητώ (να κάνετε) μία τέτοια δήλωση, ώστε να γίνουν οι Τούρκοι πιό λογικοί.

Κίσινγκερ: Εάν υπάρξει κίνδυνος για πόλεμο, θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε στρατιωτική ενέργεια.

Καραμανλής: Αυτό θα απαλλάξει τους Τούρκους από τις απειλές τους. Εάν οι Τούρκοι δράσουν με οποιονδήποτε τρόπο που θεωρεί προκλητικός, αυτό θα βοηθήσει.

Πρόεδρος: Νομίζω ότι μπορούμε να το χειριστούμε απαντώντας δημοσιογραφική ερώτηση, και ο υπουργός θα το πράξει αυτό.

Κίσινγκερ: Αυτό που θα πω είναι ότι είμαστε ισχυρά εναντίον στρατιωτικής ενέργειας από οποιονδήποτε πλευρά της διαμάχης.

Καραμανλής: ‘Η σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγήσει σε επιδείνωση.

Πρόεδρος: Μπορούμε να απαντήσουμε με τον τρόπο αυτό. Αυτό, ελπίζω ότι θα είναι υποβοηθητικό. Μπορούμε να το κάνουμε ξακάθαρο, όπως το πράξαμε για τη Μέση Ανατολή.

Καραμανλής: Να μου επιτρέψετε να σας εξηγήσω την συμπεριφορά μας όσον αφορά το ΝΑΤΟ. Εξαναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας. Δεν μας πρόσφερε ικανοποίηση όταν το κάναμε. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, όταν αποσυρθούν οι λόγοι για την ενέργειά μας αυτή. Οι λόγοι πρέπει να αρθούν. Εάν επιστρέψω στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας πριν την λύση του προβλήματος και αργότερα υπάρξει διαμάχη, τι θα σμβεί στην Συμμαχία. Πρώτα, πρέπει να αποκαστήσουμε την ομαλότητα. Εξήγησα τα προβλήματα. Δεν σας είπα πως θα μπορούσαν να διακανονιστούν αλλά ελπίζουμε ότι θα κάνετε το καλύτερο.

Πρόεδρος: Θέλουμε να επιστρέψει η Ελλάδα στην Συμαχία.

Καραμανλής: Είμαι υπέρ της Συμμαχίας. Είμαι ο πιό δυτικόφιλος πολιτικός στην χώρα μου.

Κίσινγκερ: Πάντα θαυμάζαμε την υψηλή πολιτική σας δεινότητα.

Καραμανλής: Αυτό ήταν επιβλαβές για την πολιτική μου τύχη.

Πρόεδρος: Εάν μπορούμε να βοηθήσουμε, θα κάνουμε ότι μπορούμε. Θα κάνουμε τα πάντα. Θέλουμε να επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα και επιθυμούμε να επιστρέψουν οι Ελληνες στο ΝΑΤΟ.

greeknewsonline.com

Ινφογνώμων

http://olympia.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασιλική Σιάπκα avatar
  Βασιλική Σιάπκα 26/07/2009 14:20:20

  Μαθήματα εθνικής πολιτικής για σημερινούς αδαείς.

 2. anagnostis avatar
  anagnostis 26/07/2009 14:49:19

  Υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο γράφει ο Βαλλιανάτος!
  .
  "Gregory Vallianatos:
  Οποιος νομίζει ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ας μας παραθέσει τα διεθνή κείμενα που αναφέρονται στο καθεστώς ΟΛΩΝ των νησιών μεγάλων και μικρών.
  Πριν από 21 λεπτά "

  Tάδε γράφει σήμερα ο πρώην, νύν και αεί συνεργάτης και λογογράφος του κ. Παπανδρέου στο προφίλ του στο facebook. Είναι γνωστό ότι αρέσκεται στη πρόκληση ο κ. Βαλλιανάτος και ο καύσωνας το επιβάλλει. Το ερώτημα όμως είναι άλλο.. Με τέτοιους στενούς συνεργάτες ευαγγελίζεται καλύτερες μέρες για τη διεθνή θέση της χώρας ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ;; Συμφωνεί ο κ. Παπανδρέου με το συγεκριμένο "status";; Eίμαι σίγουρος πως όχι και ότι ο κ. Βαλλιανάτος μάλλον τον εκθέτει για μια ακόμη φορά.
  .
  http://www.press-gr.blogspot.com/

 3. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 26/07/2009 17:58:02

  Μην προδικάζεις ότι ο ΓΚΑΠ δεν συμφωνεί με τον αγαπητό Γρηγόρη...

  Ο πρόεδρας του ΠΑΣΟΚ διακρίνεται από μια υπερβολική-βολική τύχη.

  Ο κύριος αντιπαλός του όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο διεθνών διασυνδέσεων κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό, χάνει τη ζωή του σε ένα περίεργο ατύχημα. Το όνομα αυτού Κρανιδιώτης και η σύζυγος Παπανδρέου αναλαμβάνει ρόλο με την ιδιότητα του αεροναυπηγού στην έκθεση πραγματονομωσύνης. Έχει γραφτεί στο Τύπο εξάλλου αυτό...

  Το 1999 ο Πάγκαλος εκπαραθυρώνεται από το ΥΠΕΞ λόγω Οτσαλάν και ανοίγει ο δρόμος για τον υιό του πατέρα του...

  Ο αγαπητός κύριος Πάγκαλος κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει καταλάβει ακόμα τι έγινε...
  Εάν και η είσοδος Οτσαλάν και η μετέπειτα διαχειρισή της ήταν θέμα ΥΠΕΣ-ΕΥΠ, την πλήρωσε και ο Πάνγκαλος αφού τεχνηέντως διέρευσαν να φάινεται ως υπέυθυνος.
  Ο σκοπός ήταν να ανοίξει ο δρόμος για τα ...ζειμπέκικα και τις διμερείς εκπαιδευτικές συμφωνίες και πολλά άλλα με τους Νέο-οθωμανούς.

  Συνεχίζωντας το πολιτικό-οικονομικό θρίλερ, εάς πάμε λίγα χρόνια πιο πρίν.

  Καλοκαίρι του 1996 και ο "πατέρας" είναι σε καταστολή στο σπίτι του στο Καστρί δίπλα από τη Δήμητρα. Εκείνες τις ημέρες παίζεται το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των ευρύτερων ισοροπιών πολιτικής-οικονομικής εξουσίας εντός της χώρας και στη Βαλκανική περιφέρεια.

  Ο Ανδρεάς είχε θέσει βέτο στην εκλογή Σημίτη ο οποίος κέρδισε με 54% έναντι 46% με τη βοήθεια των συνδικαλιστών της Ο.Α, αλλά και τη βοήθεια του Θεού, αφού ο Παπανδρέου πέθανε μόλις μερικές μέρες πριν το συνέδριο και ο "γόνος" έριξε όλο το ηθικό και πολιτικό του βάρος υπέρ Σημίτη.

  Άρα ο Κινέζος βγήκε χάρης τον ΓΚΑΠ παρά την αντίθετη άποψη του ιδρυτού.

  Μια μικρή λεπτομέρεια. Όταν ζητήθηκε από τους ιατρούς εάν πρέπει να γίνει νεκροψία στον Ανδρέα, ο ΓΚΑΠ απάντησε ότι δεν υφίσταται τέτοια ανάγκη. Και αυτό γράφτηκε στο Τύπο...

  Οι συμπτώσεις στη ζωή ΓΚΑΠ πάνε παραπίσω στην περίοδο Κοσκωτά και μη θέλοντας να μακρηγορήσω, ψάξτε στις σχετικές αναρτήσεις του Αντίνιους.


  Ο ΓΚΑΠ θέλει να εκλεγεί ώστε να εφαρμόσει συγκεκριμένη πολιτική που του έχει επιβληθεί εδω και τουλάχιστον 2 δεκαετίες από εξωθεσμικά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδος. Η όλη πολιτική του καριέρα δείχνει ένα αόρατο χέρι που τον προστατέυει και εξοντώνει τους εχθρούς του ή αντιπάλους του μέ έναν μαγικό και μεταφυσικό τρόπου.

  Κατάλαβες Μπένι?

  Ένα χέρι που είναι (δυνητικά?) ικανό να κάψει τη μισή Ελλάδα, να κουκουλώσει σκάνδαλα που αφορούν κολλητούς συνεργάτες του την ίδια στιγμή που αναγορεύουν σε μέγα ζήτημα το τηλεγράφημα της "Ουρουγουάης" και το 1 εκ. Μάρκα του Τσουκάτου ή το υποτιθέμενο σκάνδαλο Βατοπαιδίου που δικαστικώς κρίθηκε άκυρο σε αντίθεση με το "πράσινο σκάνδαλο" της Σκύρου.

  Και δεκάδες άλλα.  Ένα αόρατο χέρι που οπλίζει με δεκάδες τόνους πετρών θαλάσσης τους "οργισμένους νέους" εκ Αλβανίας, Πακιστάν και Εκάλης προερχόμενους. Ένα χέρι που διαρρέει από τα άβατα της αντιτρομοκρατικής απόρρητα στοιχεία και ανταμείβει τους δράστες με νόμιμους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ το χρόνο και πιθανολογούμενα μελλοντικά πολιτικά αξιώματα.


  Ένα χέρι τέλος, που κατορθώνει να εξοντώνει Έλληνες δημοσιογράφους στα πέρατα της γης μόλις δημοσιεύσουν στοιχεία που αφορούν Ελληνό-αμερικανούς "φίλους".


  Το χέρι αυτό έχει επενδύσει πολλά στο ΓΚΑΠ, κυριολεκτικά έχει ματώσει οικονομικά και πολιτικά προκειμένου να τον κρατήσει στον αφρό, μπάς και...μπας και...

  Η υπομονή του χεριού έχει αρχίσει να εξαντλείτε, άλλωστε ο ΓΚΑΠ δεν είναι παρά ένας από τους πολλούς που πρέπει να βοηθήσει. Το παιχνίδι που παίζεται εν τέλει είναι για παίχτες και ο ΓΚΑΠ θα διαπιστώσει σύντομα ότι τα μαμόθρεφτά είναι μάγκες όσο έχουν πλάτες και κινούνται σε καλά προφυλαγμένους κήπους.

  Μόλις βγούν στην αλάνα όμως τους τρώνε οι "αλήτες".  Υ.Γ Όταν η υπόθεση "Καραβέλλα-Ουρουγουάης" ήταν στα φόρτε της, είχα γράψει ότι η Ντόρα πληρώνει αμαρτίες του Πατέρα της. Τότε ορισμένοι εξεπλάγησαν γιατί, ως αντί-Ντορικός (Sic) εν πολλοίς, ουσιάστικά την κάλυψα.

  Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο Εισαγγελέας στην Ουρουγουάη που έδειξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για έναν "ψιλικαντζή" Έλληνα, είχε εκείνες τις ημέρες έκτακτη συνάντηση στη Νέα Υόρκη όπου και πληροφορήθηκε την ύπαρξη του Καραβέλλα και τι έπρεπε να κάνει...

  Οπότε ο μηχανισμός των Μητσοτακέων στο ΥΠΕΞ πούλησε μέσω (άγνωστου ευρέως)στελέχους του τη Ντόρα προκειμένου να αυξηθεί η διαφορά της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές. Άρα γίνεται αντιληπτό τι σημαίνει "αμαρτίες γονέων".

  Καταλαβένεται επίσης ότι το αόρατο χέρι επιχείρησε να κάψει ακόμα και τη Ντόρα προκειμένου να ευνοήσει Γιωργάκη...

  Και τέλος καταλαβαίνεται τι μπορεί να παιχθεί το επόμενο διάστημα και πως η "αλάνα" θα κάψει τον ΓΚΑΠ.

  Έξω έχουμε καλοκαιρία, αλλά για όσους είναι παρατηρητικοί, τα σύννεφα σ6γκεντρώνονται επικίνδυνα και προσωπικές φιλοδοξίες και επενδύσεις δεκαετίων κινδυνέουν να τιναχθούν στον αέρα λόγω ΓΚΑΠ και αμετροέπειας του "χεριού".


  Το σόου αρχίζει και η αλάνα είναι έτοιμη για πολύ ξύλο.  Το παρόν κείμενο είναι μια ευγενική χορηγία των εκδόσεων της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ και του ανωτάτου παγκοσμίου συντονιστικού συμβουλίου μεταπρατών οδοντογλυφίδας.

 4. parsifal avatar
  parsifal 26/07/2009 20:49:02

  Ενδιαφέρουσα ανάλυση...Τα περί Κρανιδιώτη τεκμηριώνονται ? Συμμετείχε οντως στην επιτροπή ερεύνης η κυρία ? (και ειναι αεροναυπηγός ?) Για την διαρροή απο την ΔΑΕΕΒ εννοείς τον Σ. η τον Φ.Π. ? Εχει σημασία γιατί ο ενας ειναι κύμβαλο αλλαλάζον και ο αλλος σοβαρός...Θα ξέρεις υποθέτω ποιός ειναι τι απο τα δυο.

  • Atreides avatar
   Atreides @ parsifal 26/07/2009 21:52:37

   Σε σχέση με τα περί Κρανιδιώτη, νομίζω ότι ο Dubai Expat θα πρέπει να παράσχει κάποιο λινκ.
   Απ' όσο μπόρεσα να βρω, η κυρία είναι μηχανικός (απόφοιτος του πολυτεχνείου Πατρών) και έχει δουλέψει στην Canadair.
   Όσο για τα πορίσματα σχετικά με το τραγικό ατύχημα, παραθέτω κείμενο από το dixti.net:

   «Για τα αίτια του δυστυχήματος έχουν συνταχθεί 5 διαφορετικά Πορίσματα.
   Το πρώτο είναι των Τσολάκη και Φίσερ, των δύο πραγματογνωμόνων που όρισε ο εισαγγελέας Ντογιάκος και το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο του 2000.
   Διαπιστώνει ανθρώπινο λάθος (πιλότοι) και τεχνικές βλάβες. Βασική αιτία η ταχύτητα.
   Την 1η Ιουλίου του 2000 δημοσιεύθηκε το Πόρισμα της ρουμανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας – το οποίο είναι και το πλέον επίσημο προς τον διεθνή οργανισμό πολιτικής αεροπορίας, τον ICAO- στην περιοχή της οποίας έγινε το δυστύχημα.
   Διαπιστώνει τεχνικές βλάβες και βασική αιτία ορίζει την ταχύτητα.
   Στις 4 Ιουλίου του 2000 ολοκληρώνεται το Πόρισμα της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με υπεύθυνο για την έρευνα και την σύνταξη τον Ι. Χαραλαμπάκη. Διαπιστώνει ότι βασικοί υπαίτιοι είναι οι δυο πιλότοι, αν και επισημαίνονται τεχνικές βλάβες.
   Στις 27 Δεκεμβρίου του 2000 δημοσιεύεται το Πόρισμα του Ανωτάτου Ανακριτικού Συμβουλίου Αεροπορικών Ατυχημάτων.
   Διαπιστώνει ότι η βασική ευθύνη ανήκει στους δύο πιλότους γιατί δεν μείωσαν την ταχύτητα μετά την διαπίστωση της βλάβης που παρουσιάστηκε.
   Το θέμα πλέον πάει στον Διοικητής της ΥΠΑ Αθ. Τζογάνη για να ορίσει ποινές στους δύο πιλότους.
   Τον Φεβρουάριο του 2001 ολοκληρώνεται τον Πόρισμα της Επιτροπής που όρισε ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Αθ. Τζογάνης, για τις ποινές .
   Το Πόρισμα διαπιστώνει 87 τεχνικά λάθη και παραλείψεις και ζητάει πρακτικά απαλλαγή των πιλότων.
   Ο Αθ. Τζογάνης στις 5 Ιουνίου του 2001 ορίζει ποινή 12 μηνών αφαίρεσης της άδειας πιλότου για τον κυβερνήτη Γ. Ανδρουλάκη και 2 μηνών αφαίρεσης της άδειας πιλότου για τον συγκυβερνήτη Γρ. Συνέκογλου, χωρίς αναδρομική ισχύ.»

   Δεν βλέπω κάποια υπεύθυνη θέση της συζύγου του ΓΑΠ στις επιτροπές έρευνας, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.
   Dubai, extraordinary claims need extraordinary evidence...

 5. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 26/07/2009 21:13:08

  Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ,ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΑΥΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ,

 6. Tsertos avatar
  Tsertos 26/07/2009 23:13:32

  AΣΧΕΤΟ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
  ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
  http://www.naftemporiki.gr/

  • Factorx avatar
   Factorx @ Tsertos 27/07/2009 02:31:35

   Πόσες φορές θα το πω για τα λινκς, να μην είναι μεγάλα και βγαίνουν έξω απο το περθώριο της πρώτης σελίδας; Βάλε "κλικ εδω" για να βγαίνου μικρά

 7. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 26/07/2009 23:26:35

  Σχετικά με Κρανιδιώτη, το θέμα είχε γραφτεί σε Κυριακάτικη εφημερίδα, πιθανότατα στο ΒΗΜΑ προ μερικών ετών.

  Ενδέχεται να μην υπάρχει ως ηλεκτρονική παραπομπή, όσοι όμως εργάζονται στο ΔΟΛ μπορούν να το βρούν στο εσωτερικό αρχείο της εταιρείας τους.

  Σε κάθε περίπτωση, η ανάμειξη της έρευνας για το Φάλκον της συζύγου Τζέφρυ, είναι απλώς η πιπεράτη λεπτομέρεια, που τοποθετείτε στο κείμενο προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η αναγνωσή του.

  Το σημαντικό είναι οι διαρκείς συμπτωσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να ανοίγουν δρόμοι για κάποιους...

  Αρκεί να σας πω ότι ο Κρανιδιώτης που ήταν μέγα στραητγικό μυαλό στην εξωτερική πολιτική, ήταν ενανίον σχεδίου ΄τυπου Ανάν και αυτός διαμόρφωσε το δρόμο για τη Κύπρο στην ΕΕ.

  Και κάτι ακόμα σημαντικότατο. Όσοι Έλληνες πολιτικί διαθέτουν γερές "άκρες" στη Κύπρο, έχουν ως αβαντάζ τη δημιουργία πολυεπίπεδων σχέσεων με κέντρα εξουσίας στη Μέση Ανατολη΄και την Ανατολική Ευρώπη.

  Ως εκ τούτου η επιρροή τους είναι αντιστρόδως ανάλογη της παρουσίας τους στα ΜΜΕ.

  Αυτή ήταν η περίπτωση Κρανιδίωτη η οποία σε συνδυασμό με την εκπαραθύρωση Παγκάλου άνοιξε το δρόμο για το Τζέφρυ αλλά και την προεργασία του σχεδίου Ανάν.

  Τελικά και τα δύο άκυρα βγήκαν...μέχρι στιγμής

 8. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 26/07/2009 23:27:38

  Σόρρυ για τα ορθογραφικά λάθη, είναι αργά!

  Τα λέμε αύριο

 9. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 26/07/2009 23:42:49

  @parsifal

  Για να απαντήσω και σε εσέ

  Είναι μηχανικός αντοχής υλικών αεροσκαφών και έχει προυπηρεσία στη Καναντέρ. Είναι και ΠΑΣΟΚ επίσης, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία.

  όσο αφορά τους αξιωματικούς, ο εν λόγω είναι σοβαρός-σοβαρότατος.

  Γιατί μόνο σοβαρα άτομα μπορούν να προσληφθούν ως σύμβουλοί σε συγκεριμένο επιχειρηματία που έχει ανοίξει μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης για ενεργειακά θέματα και να πάρουν μισθό για απροσδιόριστες υπηρεσίες, περισσότερο από ότι παλαίμαχα και άκρως έμπειρα στελέχη της ΣΙΑ που δουλεύουν για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του πλανήτη.

  Στην Ελλάδα ζούμε εξάλλου όχι στην Ουάσινγκτον.

  Ακόμα, ο διευθυντής του εν λόγω Έλληνα επιχειρηματία, προετοιμάζεται εάν τυχόν εκλεγεί ο Τζέφρευ ως ο μελλοντικός διοικητής τη Τράπεζας της Ελλάδος.

  Ακόμα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι "κολλήτος" με το ίδιο πανίσχυρο πρόσωπο στις ΗΠΑ που είναι η οικογένεια της Ντόρας.


  Και τώρα καταλαβαίνει η τελευταία, ότι όλοι είναι αναλώσιμοι σε τελική ανάλυση.


  Σε ότι αφορά τη τρομοκρατία, η εκτιμησή μου είναι ότι θα τους μαζέψουν σχεδόν όλους το ερχόμενο διάστημα. Πρέπει σε αυτή τη χώρα το σύστημα να μάθει να λειτουργεί χωρίς πιστολάδες.

  Θα βγει και σχετική οδηγία της ΕΕ να ξέρετε...

 10. p.k avatar
  p.k 27/07/2009 00:48:20

  ta kena aeros ta dimiourgouse i cia se synergasia me kati aliens pou pernagan

 11. Hellenic avatar
  Hellenic 27/07/2009 09:48:38

  Λογια, και μονο λογια. Οι Τουρκοι πετυχαν αυτο που ηθελαν με τις πλατες των Αμερικανων, η Ελλαδα ηταν ανετοιμη για πολεμο, ευτυχως αποφευχθηκαν τα χειροτερα. Ο ιδιος ο Καραμανλης, που υπεγραψε την καταπτυστη συμφωνια της ζυριχης που εδινε σχεδον ισα δικαιωματα στο 18% των Τουρκοκυπριων, για να ικανοποιηθουν οι Αγγλοι, εθεσε τις βασεις για την μελλοντικη Τουρκικη εισβολη στη Κυπρο κατω απο το πεπλο της νομιμοτητας. Στη δευτερη εισβολη, αμετοχος ο Καραμανλης παρακολουθει ανημπορος να αντιδρασει, εξαναγκαζεται να αποχωρησει απο το ΝΑΤΟ για να αναγκαστει να γυρισει λιγα χρονια αργοτερα με δυσμενεις επιπτωσεις. Παντα η elite περιμενε τη λυση απο τις μεγαλες δυναμεις, αφου ηταν το αγαπημενο της παιδι. Τωρα ομως σκληρα συνηδητοποιει οτι το αγαπημενο παιδι ειναι η Τουρκια. Σημερα οσο ποτε η Ελλαδα εχει ευκαιριες να σταθει στα ποδια της ως αυτονομος παικτης στην περιοχη, αποτελωντας γεφυρα συνεργασιας και εμπρακτο παραδειγμα της δυνατοτητας βαθιας και στενης συνεργασιας της Ευρωπης με την Ρωσια ως αντιβαρο της Αμερικανικης αλαζονειας και περιφρονησης του παλαιοτερου και στενοτερου συμμαχου τους την Ελλαδα.

  • anonymouse avatar
   anonymouse @ Hellenic 27/07/2009 14:17:07

   Το μόνο θετικό που θα μπορούσε να προκύψει από τη σημερινή κατάσταση αν προλάβουμε και δε μας την πέσουν και δε μας εξαφανίσουν είναι ότι θα μάθουμε να στεκόμαστε μόνοι μας στα πόδια μας. Απαιτούνται όμως συγκεκριμένες δράσεις που η Ελληνική Πολιτεία δεν είναι διατεθειμένη να προωθήσει προς το παρόν.

 12. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 27/07/2009 13:04:32

  Αναμφίβολα η ανάρτηση αποσκοπεί στη τόνωση του αγωνιστικού εθνικού φρονήματος, σε φάση που η χώρα δέχεται συνδυασμένες κλιμακούμενες απειλές και με την γενική αυτή στόχευση κάθε καλόπιστος επισκέπτης, που διαθέτει μια πατριωτική συνείδηση δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει.
  Και σε άλλες αναρτήσεις έχω εκφράσει την άποψη, ότι σε αυτόν τον τομέα δεν επαρκούν οι διαθέσεις, αλλά απαιτείται ταυτόχρονα η οικοδόμηση εθνικής στρατηγικής και η οικοδόμηση της ετοιμότητας που πρασαρμόζεται και προκύπτει από αυτήν.
  Δεν αμφισβητώ και εγώ την πατριωτική διάθεση πολλών στελεχών των επιτελείων, αλλά και πληθώρας ανθρώπων στις ένοπλες δυνάμεις, που είναι έτοιμοι να προσφέρουν την ζωή τους, για την υπεράσπιση της πατρίδας, απέναντι στους οποίους και με αυτή την ευκαιρία εκφράζω τον βαθύ σεβασμό μου, την ευγνωμοσύνη μου και την διάθεση έμπρακτης συμπαράστασης όπου κληθώ (αλλά και αυτοβούλως, όπου δεν κληθώ). Όπως εντοπίστηκε όμως επανειλημμένα σε παρόμοιες αναρτήσεις, οι αντίστοιχες αποφάσεις ευρίσκονται στην δικαοδοσία της πολιτικής ηγεσίας και εκεί νομίζω ότι τα πράγματα χαλάνε άσχημα, όχι μόνο κατά τις πρόσφατες περιόδους, αλλά το ίδιο και χειρότερα στην περίοδο που αναφέρεται η ανάρτηση, καθώς και σε αυτές που την ακολούθησαν.
  Ο συγγραφέας του κειμένου της ανάρτησης κ. Μιχάλης Ιγνατίου κυκλοφόρησε το 1986 βιβλίο του από τις εκδόσεις "Ποντίκι", με τίτλο "Το σεμινάριο της Ρώμης. Νοέμβριος 73, Τότε που πέχτηκε ο ρόλος της Κύπρου". Εκεί καταγράφεται ο σκοτεινός ρόλος του μετέπειτα Υπουργού Άμυνας στην περίοδο που αναφέρεται η ανάρτηση κ. Ευαγγέλου Αβέρωφ κατά την διάρκεια του εν λόγω σεμιναρίου.
  Εάν η τότε ηγεσία ησθάνετο εθνικά άμεπτη, γιατί αρνήθηκε να ανοίξει ουσιαστικά τον φάκελο της Κύπρου; Γιατί όταν συνεκλίθη η αντίστοιχη εξεταστική επιτροπή της βουλής, αρνήθηκε να προσέλθη να καταθέσει ο τότε Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης εθνικής ενότητας, επί της οποίας συνετελέσθη ο Αττίλας ΙΙ κ. Κ. Καραμανλής; Γιατί οι 35.000 σελίδες ανακριτικού έργου, που συνέταξε η εν λόγω επιτροπή σκονίζονται αναξιοποίητες σε κάποια κλειδωμένα δωμάτια της Βουλής; Ενώ στην πορεία "χάθηκαν" σημαντικά ντοκουμέντα για την σύσταση του φακέλου;
  Πριν τον δεύτερο Αττίλα είχε ζητήσει η Κυπριακή Κυβέρνηση την αποστολή μιας μεραρχίας, ενώ η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε. Άκρως απόρρητα έγγραφα, όπου είχαν καταχωρηθεί οι κινήσεις της ελληνικής αεροπορίας τις κρίσιμες ημέρες του Αττίλα Ι και ΙΙ έχουν εξαφανισθεί. Όπως είχε καταθέσει στην Επιτροπή ο υφυπουργός Εθνικής άμυνας κ. Ν. Κουρής, υπήρχε ημερολόγιο με τις διαταγές που εδίδοντο από το Αρχηγείο, από το οποίο λείπουν πέντε σελίδες, χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος ποιός τις έσκισε και ποιός τις έχει.
  Βάναυσα ανθελληνική υπήρξε και η πρακτική των ΗΠΑ σε όλα τα εθνικά θέματα. Στα πλαίσια του σχολίου μπορεί να γίνει μια ενδεικτική αναφορά, από την κατάθεση στην Επιτροπή της έκθεσης του ταξιάρχου της Αεροπορίας Παύλου Σεμερτζάκη, που συνετάχθη με εντολή του ΓΕΑ της 5-11-74, αφορώντα την ημέρα που αναπτυσσόταν ο Αττίλας ΙΙ:
  "Την 20-7-74 και μεταξύ των ωρών 15:04-22:20 απεκαλύφθησαν 14 ίχνη αεροσκαφών του 6ου Στόλου, εκτελούντα ασυνήθεις πτησεις εντός του Ελληνικού φιρ και εις απόστασιν 60 ν.μ. Νοτίως και Ανατολικώς Κρήτης μέχρι Ρόδου, δημιουργούντα ένα είδος "φράγματος" μεταξύ του ημέτερου εναερίου χώρου και του τοιούτου της Κύπρου (προφανώς προς περεμπόδιση τυχόν ημετέρας αεροπορικής ενεργείας προς Κύπρον).
  Εάν χρειαστεί να παρατεθούν στοιχεία, υπάρχει πληθώρα. Βασικό όμως είναι το συμπέρασμα ότι οι πασάδες επέβαλαν τον Αττίλα ΙΙ με πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ. Και οι Ελλαδίτες πολιτικοί προσαρμόστηκαν στα κελεύσματα των ξένων "προστατών", εκεί που η Εθνική Άμυνα απαιτούσε άλλα.

  Όσο αφορά το Αιγαίο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν κάποιες φορές στα πρόθυρα του πολέμου, σαν αποτέλεσμα των τουρκικών προκλήσεων. Δεν θα πρέπει όμως να παραβλέπεται ότι πίσω από την επιθετικότητα των τούρκων βρίσκεται κύρια το πετρέλαιο και τα καρτέλ εξόρυξης, με κάποια από τα οποία είναι συνδέονται και ελλαδίτες πολιτικοί. Και συχνά οι εξάρσεις τύπου "βυθύσατε το χώρα" γινόταν για λογαριασμό της ARAMCO και άλλων.
  Η στρατηγική άμυνας είναι απαραίτητη. Δεν μπορεί όμως σε αυτή να μην υπολογίζεται ο ύπουλος ρόλος του "συμμαχικού" παράγοντα και του πλέγματος των βάσεων που διατηρεί στην Ελλάδα, υποθάλπτοντας μόνιμα την άμυνα και τα συμφέροντά της. Η εφημερίδα το Παρόν αποκαλύπτει στο χθεσινό φύλο σε άρθρο με τίτλο "Μας πούλησε ο Ομπάμα, ότι θέλει η Τουρκία" πρόσφατα σχέδια των ΗΠΑ για υπόθαλψη της Ελλάδας. Το πλέγμα ελέγχου μέσω της εθνικής υποτέλειας δεν μπορεί να μην συνυπολογίζεται στην αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων.
  Εάν σκοπεύουμε ως λαός να επιβιώσουμε εθνικά και κοινωνικά, είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε μια προοπτική αποβολής του πλέγματος μέσα στο οποίο μας έχουν δέσει οι πολιτικοί και τα συμφέροντα που επιβλήθηκαν.

 13. ataktos avatar
  ataktos 27/07/2009 13:32:01

  Dubai Expatriate- πάντως και ο Fouco κάπως έτσι ήταν και δεν μας είπε την λέξει συγγνώμη …

 14. ΑWACS avatar
  ΑWACS 27/07/2009 14:43:11

  Ο Dubai Expatriate τα είπε όλα...

  @ pk

  Δεν υπήρξαν κενά αέρος. Υπήρξε ξαφνική απεμπλοκή του αυτόματου πιλότου και το αεροσκάφος μπήκε σε ένα είδος απότομων ταλαντώσεων.

  Από την Ρουμανική πραγματογνωμοσύνη:

  (..)0,75 του δευτερολέπτου πριν αποσυνδεθεί ο αυτόματος πιλότος, η κάθετη επιτάχυνση μειώθηκε στο 0,79g και στο επόμενο 0,40 του δευτερολέπτου αυξήθηκε ταχύτατα στο 2,54g, ΑΛΛΑ σε αυτή τη χρονική περίοδο ο μοχλός πηδαλιούχησης καταγράφηκε ότι ωθήθηκε από 0,72 της μοίρας σε -3,06 μοίρες.

  Οι παράμετροι πτήσης γι’ αυτή την περίοδο είναι συσχετισμένες, εκτός από το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν αποσυνδεθεί ο αυτόματος πιλότος, όπου η τάση άνω πρόνευσης του αεροσκάφους δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί με καταγεγραμμένα δεδομένα πηδαλίων πτήσης, σταθεροποιητή και πηδαλίου κλίσης ανόδου-καθόδου σε κάτω πρόνευση. Αφ’ ετέρου, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα και τα διαγράμματα του ραντάρ, δεν υπήρξαν εξωτερικά ερεθίσματα όπως αναταράξεις εν αιθρία ή αναταράξεις κύματος δημιουργηθέντος από άλλο αεροσκάφος που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη συμπεριφορά του αεροσκάφους.(..)

  Τέλος, ο κ. Σταμούλης τόνισε την απώλεια δεδομένων από τον αυτόματο πιλότο όταν στάλθηκε στην κατασκευάστραι εταιρία για να εξεταστεί! Κάθε συσκευή αυτόματου πιλότου έχει δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές που καταγράφουν συχνότερα σε σχέση με το μαύρο κουτί, ειδικότερα ανά 1/20 του δευτερολέπτου και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χειριστού. Η κατασκευάστρια Honeywell είπε ότι ... οι εγγραφές έσβησαν κατά λάθος όταν διερευνώνταν στο εργαστήριο και δεν έχουμε τις καταγραφές που θα μπορούσαν πραγματικά να μας φωτίσουν, όπως και η προσομοίωση (simulation) της πτήσης, η οποία, όπως καταγγέλει η υπεράσπιση, δεν έγινε.

  http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=9184&type=4

 15. prota-i-ellada avatar
  prota-i-ellada 28/07/2009 07:30:30

  ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΖΑΚ-ΠΟΤ
  Ο Γιωργάκης προορίζεται από τους αμερικανούς να είναι ο ΙΔΕΩΔΗΣ πρωθυπουργός άλλης μιας υποτελούς αποικίας τους στη βαλκανική.
  ΚΑΙ αργόστροφος ΚΑΙ δοσίλογος ΚΑΙ μισός (εξ’ αίματος) αμερικάνος.
  Εντάξει, με τους γνωστούς 4 καναλάρχες (Μπόμπολα, Λαμπράκη, Κυριακού, Αλαφούζο) ξέρουμε ότι τα έχουν συμφωνήσει.
  ΕΜΑΣ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΝ ή ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ;

 16. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/07/2009 08:06:28

  αν και τα εθνικά μας, ή η ακεραιότητά, μας μπουν στο αντι-ΓΑΠικό μάρκετινγκ, την βάψαμε. Συμφωνώ με τον μποτίλια. Ωραία η μάχη των εντυπώσεων, αλλά το ζουμί ποιό είναι;

 17. Hellenic avatar
  Hellenic 28/07/2009 08:11:43

  prota-i-ellada- Και ο πατερας του Γιωργου ο Αντρεας, εζησε και δουλεψε στην Αμερικη ειχε δε πολλους δεσμους με τη χωρα αυτη οπως και πολλοι Ελληνες που αναζητησαν εκει καλυτερη τυχη. Τον Ανδρεα αγαπησε ο Ελληνικος λαος γιατι ενα ολοκληρο κομματι της Ελληνικης κοινωνιας που ηταν στο περιθωριο ενσωματωθηκε μια νεα κοινωνια δημιουργηθηκε με μια ισχυρη μεσαια ταξη.Το ιδιο θα γινει και με τον Γιωργο, πιστος στις αρχες και τις αξιες του πατερα του, προσαρμοσμενες στη νεα εποχη. Οσον αφορα τα ονοματα που ανεφερες και οτι ξερεις ταχα τι εχουν συμφωνησει να μας το πεις και μας τους αδαεις να μη μεινουμε στο σκοταδι, φερεφωνο της ακροδεξιας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.