#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/04/2010 21:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όμηροι και πάλι εκατομμύρια πολίτες με το ν/σ για τους ημιυπαίθριουςΜόνο οργή θα πρέπει να προκαλεί σε όλους του πολίτες το σχέδιο της... πράσινης στο όνομα, τσιμεντένιας στη χάρη, Τίνας Μπιρμπίλη, για τους ημιυπαίθριους και τις λοιπές πολεοδομικές παραβάσεις. Η προσπάθεια να περάσει μια ρύθμιση ως φιλολαϊκή, με χαμηλά πρόστιμα τα οποία θα πάνε σε ένα αόριστο πράσινο ταμείο για κάποιες αόριστες αναπλάσεις, δεν πρέπει να περάσει έτσι εύκολα.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρα εισπρακτικό μέτρο -ανάλογο με αυτό του Σουφλιά- που έρχεται να αδειάσει περαιτέρω τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών. Ειδικά σ' αυτή την κατάσταση που βρίσκεται ο Έλληνας είναι απορίας άξιο που θα βρει 1.000 και 2.000 ευρώ για να πληρώσει πρόστιμα σε μια αμφίβολη διαδικασία που δεν δίνει καμιά μα καμιά διαβεβαίωση ότι όλα θα είναι καλά. Μόνο αόριστες υποσχέσεις ότι δεν θα κατεδαφιστεί για τα επόμενα 40 χρόνια. Όμως, όπως και η ίδια η κ. Μπιρμπίλη είπε στη συνέντευξη τύπου, είναι άγνωστο τι θα γίνει αυτό το χρονικό διάστημα κι αν μια άλλη κυβέρνηση έλθει και αλλάξει το νόμο.

Όμηροι, λοιπόν, και πάλι εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έρχονται να πληρώσουν πρόστιμα για παρανομίες που έκαναν κατά κύριο λόγο οι εργολάβοι. Διότι όταν όλα τα σπίτια που κτίζονται είναι με παρανομίες ποιες είναι οι επιλογές του αγοραστή; Να πληρώσει κάποιος που έκανε την πιλοτή κατάστημα το καταλαβαίνουμε, αλλά γιατί ο οικογενειάρχης να επωμιστεί το βάρος που του έριξε στις πλάτες ο εργολάβος;

Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει έναν νόμο που στην ουσία δεν τιμωρεί, αλλά επιβραβεύει την πολεοδομική παρανομία για την οποία ευθύνεται όλο το κύκλωμα, από το κατασκευαστή μέχρι τον μηχανικό και την πολεοδομία.

Τι είπε, επίσης, η «πράσινη» Τίνα; Ότι τα χρήματα θα πάνε σε αναπλάσεις στους δήμους και πιθανότατα και σε μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις, όπως ο Βοτανικός κ.λπ.

Μα ποιον πάνε να κοροϊδέψουν; Θα βρούνε λεφτά και δεν θα τα δώσουν για το έλλειμμα;

Μήπως να θυμηθούμε ότι πληρώσαμε αδρά τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας αλλά τα χρήματα πήγαν για μπαλώματα;

Η κυβέρνηση επιλέγει για ακόμη μια φορά την εύκολη λύση να “εκβιάσει” και να φοβίσει τους πολίτες προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Αν δεν ήταν εισπρακτικό μέτρο δεν θα έκαναν έκπτωση 10% για την εφάπαξ καταβολή.

Επομένως, για άλλη μια φορά ο κόσμος θα βρεθεί σε ένα ακόμη δίλημμα επειδή η κυβερνητική αποτυχία στην οικονομική πολιτική μεταφέρεται τώρα και στους άλλους τομείς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/04/2010 22:09:18

  πράσινο ταμείο για πράσινες κρεμάλες...

 2. scarab avatar
  scarab 07/04/2010 22:13:06

  Δεν θα πω κανένα χαρακτηρισμό για την εν λόγω κυρία γιατί θα παρεκτραπώ.
  Θα πω μόνο ότι ξεκίνησε πριν από καιρό, απαξιώνοντας και υποβαθμίζοντας τα οικόπεδα που είχαν δημιουργηθεί στους οικισμούς <2000 κατοίκων σε όλη την χώρα σε περιβόλια, με μια γελοία εγκύκλιο την 1/2010, την πήρε ο κόσμος με τις τομάτες ,και έβγαλε δεύτερη ακόμα ποιο γελοία την 3/2010 με την οποία υποχρέωνε αυτούς που είχαν υποβάλει αίτηση για οικοδομική άδεια να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα κτίσουν, αλλά παράνομα.
  Με εγκυκλίους δηλαδή ακύρώνει το ΠΔ του 85 με το οποίο οικοδομούσε η χώρα δεκαετίες τώρα.
  Κρέμασε όλους τους ιδιοκτήτες που είχαν δώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουν ένα οικοπεδάκι να βάλουν ένα κεραμίδι στο κεφάλι τους , και έκτοτε κάνει την πάπια, και αυτή και το ΤΕΕ που δεν ¨ακούγεται¨ καθόλου και τα ΜΜΕ.
  Αλλά είπαμε ¨Πράσινη Ανάπτυξη¨......και λοιπές μ@λ@κίες.

  • Dr Kazos avatar
   Dr Kazos @ scarab 08/04/2010 09:47:46

   @scarab αν έχεις την καλοσύνη, σε ποιες εγκυκλίους αναφέρεσαι;
   Είμαι και εγώ ένας καμένος που πήρα οικόπεδο εντός ορίων μη πολεοδομημένου οικισμού < 2000 κατ.
   Ο μηχανικός μου δεν το ξέρει το θέμα.

   • Dr Kazos avatar
    Dr Kazos @ Dr Kazos 08/04/2010 11:04:21

    Τα βρήκα. Αναφέρεσαι στις εγκυκλίους που κοινοποιούν δύο παλιές αποφάσεις του ΣτΕ (την 4047/99 και την 1828/08) μετά από προσφυγή ιδιωτών και ορίζουν τα περεταίρω.

    Η μία εγκύκλιος είναι του Οργανισμού Ρυθμιστικού.
    Η άλλη είναι της Δ/νσης ΠΣ του ΥΠΕΚΑ.

    Απ' όσα ξέρω σαν μηχανικός, το ΥΠΕΚΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  • scarab avatar
   scarab @ scarab 08/04/2010 14:42:27

   Η απόφαση του ΣτΕ ήταν μεταξύ δύο διαδίκων και συνιστούσε στο υπουργείο να ρυθμίσει το θέμα των παραχωρήσεων σε κοινή χρήση για κατάτμηση οικοπέδων. Εκδόθηκε το 2008, η προηγούμενη κυβέρνηση πολύ σωστά το αγνόησε μέχρι να ρυθμίσει το θέμα με νέο σχέδιο νόμου.
   Οι δύο εγκύκλιοι είναι της Τίνας το 2010 και αντί να ρυθμίζει το θέμα, διατάζει τις πολεοδομίες να σταματήσουν να εκδίδουν άδειες σε καθ΄ όλα νομίμως έως τότε δημιουργημένα από κατάτμηση οικόπεδα.
   Περισσότερα θα βρεις στο:
   http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=2015

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/04/2010 22:23:33

  Θα έπρεπε να πει κάποιος στον ΓΑΠ, πόσο του στοιχίζει η Μπιρμπίλη. Εκτός εάν κάποιος την καταβρίσκει με τις πράσινες ανωμαλίες.

 4. Orestios avatar
  Orestios 07/04/2010 23:03:04

  Αυτό το πράσινο ταμείο είναι η επιτομή της ψευδολογίας, αφού μαζεύουν χρήμα για να πληρώσουν τους "κερδοσκόπους". Τέτοια χυδαιότητα δεν υπάρχει στα χρονικά. Ο Κωλέττης μπροστά τους είναι άγιος.

 5. ss_sk avatar
  ss_sk 07/04/2010 23:32:15

  "Διότι όταν όλα τα σπίτια που κτίζονται είναι με παρανομίες ποιες είναι οι επιλογές του αγοραστή; "

  Και να ρωτήσω εγώ τώρα: πόσοι από αυτούς τους...κακόμοιρους πολίτες απείλησαν (ναι, απείλησαν) τον παρανομούντα εργολάβο πως θα προβούν σε καταγγελία αν δεν αποκαταστήσει το διαμέρισμα στην αρχική του κατάσταση και μειώσει αντίστοιχα τις οικονομικές του απαιτήσεις?

  Ή έχει μείνει κανένα (δήθεν) κατάλοιπο από την κατοχή και φοβάται ο νεοέλληνας μην τον αποκαλέσουν "χαφιέ" και "καρφί"?

  Περί παρανομίας πρόκειται...και αν το γνωρίζεις και δεν πράξεις όπως πρέπει (βλ. καταγγελία) συνένοχος γίνεσαι!

  Όχι και να βαπτιστούν άμοιρα θύματα τώρα!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ss_sk 08/04/2010 00:27:10

   Δεν πάει έτσι. Άμοιρα θύματα δεν είναι, αλλά όταν μία κατάσταση εμφανίζεται ως δεδομένη, τότε δεν προσπαθείς να την αλλάξεις, εκτός αν έχεις τάσεις κοινωικού ηρωισμού. Οι περισσότεροι, το 95%, δεν έχουν.

   Από την άλλη, όταν αγόραζαν το ήξεραν ότι αγοράζουν με ρίσκο παρανομίας. Δεν μπορούν τώρα να γκρινιάζουν. Θυμάμαι κάποτε που έλεγαν σε έναν γνωστό μου που πήγαινε να αγοράσει ισόγειο με άδεια υπογείου στη Χαλκιδική ότι "καλά, δεν ξέρετε τι γίνεται στη Χαλκιδική; Τι περιμένετε;". Ο γνωστός μου τελικά δεν το αγόρασε, αλλά όποιος το αγόρασε, το αγόρασε εν γνώσει του.

   • Ἀμαρ. Δεληγιάννη avatar
    Ἀμαρ. Δεληγιάννη @ Επώνυμος 08/04/2010 08:47:14

    Τὰ τοῦ Καίσαρος τῷ Καίσαρι, ἀλλὰ καὶ τὰ τοῦ πολίτη τῷ πολίτῃ.

    Ὄχι, δὲν εἶναι ἀθῶα θύματα οἱ πολίτες ποὺ ἐν γνώσει τους ἀγόρασαν παράνομες κατασκευές. Οὔτε εἶναι δικαιολογία τὸ ὅτι δῆθεν ὅλοι ἔτσι κάνουν. Πρῶτον, διότι δὲν κάνουν ὅλοι ἔτσι καὶ δεύτερον, διότι ἂν δὲν ὑπῆρχε πρόθυμη πελατεία νὰ κάνει τὰ στραβὰ μάτια, οἱ ἐργολάβοι δὲν θὰ εἶχαν κανέναν λόγο νὰ παρανομοῦν. It takes two to tango καὶ ὅσο νωρίτερα τὸ ἀντιληφθοῦμε καὶ ἀναλάβομε ἕκαστος τὴν εὐθύνη ποὺ τοῦ ἀναλογεῖ, τόσο καλύτερα γιὰ ὅλους μας.

  • xrhxa65 avatar
   xrhxa65 @ ss_sk 08/04/2010 15:24:08

   καλά δεν είμαστε αθώα θύματα,αλλά δεν είμαστε και συνηθισμένοι να βρίσκουμε το δίκιο μας όταν καταγγέλουμε....γιατί στην Ελλάδα όποιος καταγγέλει κάτι που ζημιώνει το δημόσιο αντί να προστατεύεται και ο αρμόδιος να επιβάλει τα πρόστιμα που αναλογούν ,ο καταγγέλων πρέπει να πάει διάδικος εναντίων αυτού που καταγγέλει (προσωπικά ο ίδιος) και καμία φορά (το έχω δει με τα ματάκια μου) ο αρμόδιος καταθέτει υπέρ του παραβάτη...και καίνε τον καταγγέλοντα(τρώει αυτός συκοφαντική δυσφήμηση).....

   εξάλου αγαπητοί μου αν δεν είχαν υποστήριξη εκ των έσω δεν θα τα κάνανε έτσι μεγάλα...και φυσικά όποιος δεν έχει, δεν κάνει....

 6. scarab avatar
  scarab 08/04/2010 00:08:36

  Κάτι πήρε το αυτί μου και για ¨πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης ¨ (ή κάπως έτσι) των διαμερισμάτων και μονοκατοικιών που είναι μεγαλύτερα από 50m2 .
  Το μελετούν οι ¨σύμβουλοι¨
  Νέο χαράτσι...
  Είπαμε.... Πράσινη Ανάπτυξη...

 7. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 08/04/2010 00:43:23

  Επί καθημερινής βάσεως κάποιος υπουργός, υφυπουργός, διοικητής ΔΕΚΟ θα αναγγείλει κάποια αύξηση π.χ. αύξηση ΦΠΑ, π.χ. αύξηση τεκμηρίων και φορολογικών συντελεστών, π.χ. ΔΕΗ, π.χ. πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, π.χ. τέλος ημιυπαίθριων, π.χ. χαράτσι 8% και τελειωμός δεν υπάρχει.

  Μα δεν το καταλαβαίνουν; Που ζούν;
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ. ΣΤΕΡΕΨΕ Η ΑΓΟΡΑ. ΤΕΛΟΣ.

  Σε λίγο, εαν όχι ήδη, ο μισθός του μέσου μισθωτού θα είναι μικρότερος από τις βασικές οικονομικές του υποχρεώσεις.

  Πως θα πληρώσει κάποιος που δεν έχει πλέον μετρητά;
  Οι λεφτάδες δεν έχουν πλέον ρευστό στη χώρα ή την έχουν κοπανήσει και οι ίδιοι για κυανή ακτή. Οι μόνοι που έμειναν είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

  Εκτός βέβαια και εαν μαγειρεύεται καμμιά "αλλαγή χεριών" της ακίνητης περιουσίας του κοσμάκη. Μετά την "αλλαγή χεριών" των καταθέσεων με την απάτη του χρηματιστηρίου όλα είναι δυνατά. Και τότε εαν θυμάμαι καλά ο ΓΑΠ δεν είχε πάρει πρέφα τίποτα.

 8. neotera avatar
  neotera 08/04/2010 03:07:16

  Κανονικά θά 'πρεπε να φοβούνται τη λαϊκή οργή. Αλλά δεν ιδρώνει τ' αυτί τους επειδή κυβερνούν με τις πλάτες του διεθνούς παράγοντα. Απ' έξω έλκουν την όποια νομιμότητα στη δράση τους.

  • xrhxa65 avatar
   xrhxa65 @ neotera 08/04/2010 15:27:16

   εκλεγμένοι είναι...το ξέχασες;

 9. Jimbaran avatar
  Jimbaran 08/04/2010 06:58:56

  Mα ποιοι είναι αυτοί Οι Αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί που δημιουργήσανε αυτά τα κλουβιά που διακρίνω από την φωτογραφία σας ?,χωρίς ίχνος Πρασινου,μιας έστω παιδικής χαράς,χώρους στάθμευσης και αλλα άγνωστα!! χρήσιμα πλεονεκτήματα? είναι αυτό στην φύση του Νεοέλληνα? Τι χάος είναι αυτό τι ασχήμια.Ποιος μένει σε αυτά? Μεγαλώνουν παιδιά σε αυτά τα σπίτια,που κλοτσάνε ένα τόπι? Ζω στην Ελβετία για να μην παρεξηγούμε απλός μου φαίνεται απίστευτο.

  • Ἀμαρ. Δεληγιάννη avatar
   Ἀμαρ. Δεληγιάννη @ Jimbaran 08/04/2010 09:03:04

   Ἀγαπητέ Jimbaran, αὑτὸ ποὺ βλέπετε δὲν τὸ ἔφτιαξαν μόνον ἀρχιτέκτονες καὶ μηχανικοί. Τὸ ἔφτιαξαν ἀκόρεστοι οἰκοπεδοῦχοι, βουλιμικοὶ καταναλωτὲς τετραγωνικῶν, καὶ ὑπεράνω ὅλων ἡ νεοελληνικὴ κακομοιριὰ ποὺ τρώει, πίνει, κτίζει καὶ καταναλίσκει γιὰ λογαριασμὸ τῶν πολιορκημένων τοῦ Μεσολογγίου, ὅπως ἔλεγε καὶ ὁ μακαρίτης Τσαρούχης.

   Στὴν Ἑλλάδα τοῦ '60 σὲ ἕνα τριάρι τῆς Κυψέλης μεγάλωνε μιὰ οἰκογένεια: ζοῦσε, σπούδαζε παιδιά-ἐπιστήμονες, γερνοῦσε καὶ ἦταν εὐτυχής. Ὁ μικροαστὸς τοῦ 2010 θέλει μεζονέττα 300 τ.μ. Γι' αὐτὸ οἱ ἡμιυπαίθριοι (κλασσικός τρόπος αὐξήσεως τοῦ συντελεστῆ δομήσεως), γι' αὐτὸ ἡ πυκνὴ δόμηση, γι' αὐτὸ τὸ ἀνύπαρκτο πράσινο, γι' αὐτὸ τὰ χρέη καὶ ἡ κλάψα.

   Ἡ ἀνοικοδόμηση τοῦ 2010 ποὺ βλέπετε στὴν φωτογραφία (ὄχι παράγκες, ἀλλὰ "σύγχρονες κατοικίες") εἶναι ἡ εἰκόνα τῆς κατάντιας μας.

   • AIAΣ avatar
    AIAΣ @ Ἀμαρ. Δεληγιάννη 08/04/2010 10:37:06

    Αγαπητέ Κυριε Άμαρ.Δεληγιαννη συμφωνώ απόλυτα μαζί σας συγχωρήστε την αβλεψία για τους ακόρεστους οικοπεδοφάγους απίθανη έκφραση δεν θα την βρείς σε κανένα άλλο λεξικό σας διαβεβαιώνω ίσως σε καμια ινδονησία, Λεσότο,Γκανα, Λατινική Αμερική μου είναι απίστευτο αυτό που βλέπω η ακούω που συμβαίνει στην πατρίδα μας στην χωρα που ζω (Ελβετια) μου απαγορεύουν αυστηρά να κόψω και ένα δέντρο πιστέψτε με εάν πρώτα δεν ενημερώσω την κοινότητα που ανήκω ,θα μου πείτε είναι λίγο δικτατορικό, χίλιες φορες όμως γιατί ξέρεις τι σου γίνετε έκτον προτερων δεν μπορώ να διανοηθώ να κτίσω παράνομα η να αλλάξω τους νομους που ισχύουν από την εποχή του Καποδίστρια αυτός ο άξιος ηγέτης και Έλλην πατριώτης μας ήτανε για τους Ελβετούς ο Αρχιτέκτων του σημερινού θαύματος αυτής της Χώρας,να είστε καλά.

 10. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 08/04/2010 07:04:58

  Σε τούτον δώ τον τόπο,η αγελάδα που αρμέγεται είναι ο πολίτης.Ο πολίτης,πρέπει να έχει γνώσεις μηχανικού,ο πολίτης πρέπει να ξέρει απ'έξω κι ανακατωτά τον ΓΟΚ,ο πολίτης πρέπει να είναι και οικονομολόγος και λογιστής και εφοριακός και γραφειοκράτης.Ο πολίτης που από την ώρα που βγαίνει στην αγορά εργασίας,μέχρι που θα κλείσει οριστικά τα μάτια του,πρέπει να πληρώνει,να πληρώνει,να πληρώνει και να πληρώνει.Να πληρώνει ένα νωθρό κι ανίκανο κράτος μαμμούθ,ένα κράτος που είναι καθισμένο και μισο κοιμισμένο σε αφράτα μαξιλάρια,ένα κράτος που όταν ανοίγει τα βλέφαρά τιου,είναι μόνο γιά να απομυζήσει τον πολίτη.Ενα κράτος,που εβδομήντα χρόνια μετά τον πόλεμο,με πακτωλούς κεφαλαίων από την ΕΕ τα τελευταία είκοσιπέντε χρόνια, δείχνει ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, παρέχει ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ.Ενα κράτος,ζήτουλα,κηφήνα,ανάλγητο,τυφλό και κουφό.Ενα κράτος που γελάει ειρωνικά κάτω απ'τα μουστάκια του,σαρκάζοντας με την αφέλεια των υπηκόοων του.

 11. ΑΦΥΠΝΗΣΗ avatar
  ΑΦΥΠΝΗΣΗ 08/04/2010 09:02:51

  ΠΟΛΛΑ ΠΕΝΑΛΤΥ ΣΦΥΡΙΖΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕ.

  • AIAΣ avatar
   AIAΣ @ ΑΦΥΠΝΗΣΗ 08/04/2010 09:38:58

   και εσύ θα δέχεσαι από εδώ και στο έξεις πολλές καρπαζιές...

   • ΑΦΥΠΝΗΣΗ avatar
    ΑΦΥΠΝΗΣΗ @ AIAΣ 08/04/2010 10:04:54

    -ΑΠΟ ΠΟΥ ΡΕ ΦΙΛΑΡΑΚΟ??
    -ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΑΚΕΡΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΜΑΙ.
    -ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ.

  • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ ΑΦΥΠΝΗΣΗ 08/04/2010 10:01:31

   Υπάλληλλος πολεοδομίας,εφοριακός,οδηγός λεωφορείου,δάσκαλος στο δημόσιο,δημόσιος υπάλληλλος,ή γιατρός του ΕΣΥ ;;;; Αν ανήκεις σ'οποιαδήποτε απ'τις παραπάνω κατηγορίες,φύλαγε καλά το τέρμα σου,γιατί τα πέναλντυ τα σφυρίζει το ΔΝΤ που θα μας κουβαλήσει ο λατρεμένος σου. Κατά τα φαινόμενα ,επειδή ούτε ο ΟΑΕΔ θα μπορέσει να σε συνδράμει,δεν γράφεσαι από τώρα καλού-κακού στο salvation army ;;;;

 12. matakis avatar
  matakis 08/04/2010 09:15:23

  Ας μου εξηγήσει κάποιος τι νόημα έχει ο συντελεστής δόμησης ?
  Δεν αρκεί ο συντελεστής κάλυψης ?

  • T-Rex avatar
   T-Rex @ matakis 08/04/2010 10:17:11

   Πρακτικά κανένα νόημα δεν έχει και γι' αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι βαίνει προς κατάργηση. Ήταν απλά ένας τρόπος μετατροπής του όγκου του κτιρίου σε δομήσιμα τετραγωνικά επιφανείας, έτσι ώστε να γίνεται η διαπραγμάτευση της αντιπαροχής (διότι ο βλάχος δεν ήξερε από κυβικά). Άλλες παράμετροι σχεδιασμού όπως το ύψος (Η) και το ελεύθερο πλάτος (Δ), ενώ έχουν μεγαλύτερη σημασία για το στήσιμο μίας αξιοπρεπούς πόλης, δεν αναφέρονται πια σχεδόν καθόλου.

   • matakis avatar
    matakis @ T-Rex 08/04/2010 10:25:24

    Εκεί θέλω να καταλήξω, όταν έχω ένα οικόπεδο και μου δίνει συντελεστή κάλυψης και αποστάσεις/ύψη, τι νόημα έχει να μου καθορίζει πόσο θα χτίσω μέσα σε αυτά τα όρια ??? Δεν είναι ηλιθιότητα να σε αναγκάζει να σκαρφίζεσαι αηδίες τύπου πατάρι - ημιπαίθριος - ανοιχτό μπαλκόνι ??? Γιατί να με αναγκάζει να παρανομήσω ???

    Και με τα επικλινή οικόπεδα ??? ΄
    Έχω υπόγειο 110 τετραγωνικά που στο κάτω μέρος του οικοπέδου μου είναι ισόγειο. Γιατί να θεωρούμαι παράνομος ???

   • matakis avatar
    matakis @ T-Rex 08/04/2010 10:26:32

    "εσωτερικό μπαλκόνι" εννοώ - όχι ανοιχτό....

  • Ἀμαρ. Δεληγιάννη avatar
   Ἀμαρ. Δεληγιάννη @ matakis 08/04/2010 10:26:46

   Ὡς συντελεστὴς κάλυψης ὁρίζεται τὸ ποσοστὸ τῆς ἐπιφανείας τοῦ οἰκοπέδου ποὺ καλύπτεται ἀπὸ τὸ κτίσμα. Ὅσο μικρότερος εἶναι, τόσο περισσότερος ἐλεύθερος χῶρος ἀφήνεται γύρω ἀπὸ τὸ κτίσμα.

   Ὡς συντελεστὴς δόμησης ὁρίζεται τὸ συνολικὸν ἐμβαδὸν (ὄχι κάτοψη) τοῦ κτίσματος ὡς ποσοστὸ τῆς ἐπιφανείας τοῦ οἰκοπέδου. Ὅσο μεγαλύτερος εἶναι, τόσο περισσότερα τετραγωνικὰ μπορεῖτε νὰ κτίσετε.

   Παράδειγμα:
   Ἔστω οἰκόπεδο 500 τμ μὲ συντελεστὴ κάλυψης 60% καὶ συντελεστὴ δόμησης 1. Μπορεῖτε νὰ καλύψετε 500 Χ 0,6 = 300 τ.μ. τοῦ οἰκοπέδου σας, καὶ σ' αὐτὰ τὰ 300 τ.μ. νὰ κτίσετε κτίριο συνολικοῦ ἐμβαδοῦ κατὰ μέγιστον 500 Χ 1 = 500 τ.μ. (προφανῶς σὲ περισσότερους τοῦ ἑνὸς ὀρόφους). Ἂν προσθέσετε καὶ ἄλλα 100 τ.μ. ὡς (παράνομους μέν, ἀλλὰ νομιμοποιηθησόμενους μελλοντικῶς) ἡμιυπαίθριους ἔχετε αὐξήσει τὸν συντελεστὴ δομήσεως ἀπὸ 1 στὸ 1,2. Ἔτσι αὐξάνετε παρανόμως τὴν δομημένη ἐπιφάνεια, μὲ ὅλα τὰ ἀρνητικὰ γιὰ τὂ σύνολο ἀποτελέσματα (πυκνότερη δόμηση, περισσότερος φόρτος στὴν περιοχή, λιγότερος κατὰ κεφαλήν ἐλεύθερος χῶρος, κλπ.).

  • Determinism Is Dead avatar
   Determinism Is Dead @ matakis 08/04/2010 10:32:08

   Ο συντελεστής δόμησης (Σ.Δ.) είναι ένα ποσοστό π.χ. 0.8, 1, 3 κλπ που πολλαπλασιάζεται με την επιφάνεια (το εμβαδόν Ε) του οικοπέδου και σου δίνει τα καθαρά μέτρα δόμησης που επιτρέπεται να χτίσεις.

   Έτσι οικόπεδο Ε = 1.000 τμ και Σ.Δ. = 0,8 σου επιτρέπει να χτίσεις 800 τμ καθαρά μέτρα δόμησης, στα οποία περιλαμβάνονται όμως και οι Κ/Χ χώροι (είσοδος, πλατύσκαλα, διάδρομοι κλπ).

   Πλέον αυτών των 800m είχες δικαίωμα, με τον Γ.Ο.Κ. 85 γιατί ο Σουφλιάς το άλλαξε, να χτίσεις άλλο ένα 40% εξώστες και ημιυπαίθρια (Η/Υ). Χονδρικά δηλαδή 800 Χ 20% = 160 μπαλκόνια και άλλα 160 Η/Υ.

   Ο συντελεστής κάλυψης (Σ.Κ.) είναι ένα άλλο ποσοστό που σου δείχνει τι μέρος από την επιφάνεια του οικοπέδου μπορείς να καλύψεις.

   Έτσι για το οικόπεδο των 1.000τμ με Σ.Κ. = 0,5, η επιφάνεια του κτιρίου σου μπορεί να καλύπτει στην καλύτερη περίπτωση μόνο τα 500 μέτρα του οικοπέδου, αφήνοντας ακάλυπτα, ελεύθερα τα υπόλοιπα 500 για πρασιές, κήπους κλπ.

  • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ matakis 08/04/2010 10:34:27

   matakis,σε αναγκάζουν να θεωρείσαι παράνομος,γιατί όταν το κράτος δεν ξέρει να κάνει άλλες επενδύσεις,επενδύει ακόπως και χωρίς ρίσκο στην φυσική και αυτονόητη αδυναμία του πολίτη .Ο πολίτης, μπλεγμένος στο δαίδαλο της σατανικής πολιτείας,μοιάζει σαν την μύγα στον ιστό της αράχνης.Οι νόμοι της χώρας μας,έχουν διπλή ανάγνωση :Μιά γιά τους καπάτσους(παραθυράκια)και μιά γιά τους εντίμους(χαράτσωμα).

   • matakis avatar
    matakis @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 08/04/2010 10:46:57

    Πιστεύω πως πρέπει να καταργηθεί ο συντελεστής δόμησης και να τηρείται αυστηρά ο συντελεστής κάλυψης, τα ύψη (εκεί να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ παράθυρο) και οι αποστάστεις (τα Δέλτα κλπ).

    Έχω ένα επικλινές οικόπεσο 610τμ με συντελεστή κάλυψης 0,4 και συντελεστή δόμησης 0,2 !!! Με βάση την άδεια, έπρεπε να χτίσω μόνο 122τμ, εμένα μου βγήκαν τελικά κάπου 240τμ. Μόνο το υπόγειο είναι 110τμ. Γιατί το ηλίθιο το κράτος να μην με αφήσει εξαρχής να βγάλω άδεια γι'αυτά τα 240τμ ??? Και στα ύψη μου είμαι κύριος και στην κάλυψη του οικοπέδου...

 13. Determinism Is Dead avatar
  Determinism Is Dead 08/04/2010 09:59:46

  Ο χώρος και ο χρόνος ενός οποιουδήποτε συμβάντος είναι αλληλένδετοι (Einstein).

  Οι άνθρωποι είναι τόσο ηλίθιοι, που δεν σκεφτήκανε οτι αν απλώς τηρούσανε και δεν παγώνανε την ρύθμιση Σουφλιά, και ξεκινούσανε να εισπράττουν τα πρόστιμα τακτοποίησης, ήδη από τον Οκτώβρη του '09, προτού ανακοινωθούν δηλαδή οι αλλεπάλληλες αυξήσεις σε Φ.Π.Α., καύσιμα, τσιγάρα καθώς και οι ουσιαστικές μειώσεις μισθών των Δ.Υ., τα μέτρα λιτότητας δηλαδή που επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική κατάσταση όλου του πληθυσμού, πιθανότατα θα εισπράττανε μεγάλο μέρος απ’ τα προβλεπόμενα έσοδα και τα ταμεία του κράτους θα είχαν κάπως γεμίσει.

  Τώρα όμως;
  Όταν ο κόσμος νιώθει αβέβαιος για το αύριο, για τη δουλεία του;
  Πολύ αμφιβάλλω αν θα κατορθώσει τίποτα.
  Θα δώσει τουλάχιστον απόδειξη να την περάσουμε στο αφορολόγητο;
  πλυθησμού

 14. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/04/2010 10:19:27

  Η παρακράτηση των χρημάτων "υπέρ βωμών και εστιών" [έτσι το λένε τώρα...] από όσους τυχόν υπολογιστεί ότι πληρωσαν περισσότερα με τη ρύθμιση της ΝΔ δεν είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ?

 15. T-Rex avatar
  T-Rex 08/04/2010 10:35:52

  @αλλενάκι
  Προφανώς και είναι παράνομη. Ένα σωστό κράτος θα υπολόγιζε τη διαφορά υπέρ του κάθε πολίτη και θα τη πίστωνε στο ΑΦΜ του έναντι μελλοντικών πληρωμών. Σου θυμίζω το παράδειγμα της Αγγλίας που πριν από μερικά χρόνια επέστρεψε φόρους λόγω κακού υπολογισμού. Αλλά πάντα μιλάμε για ένα σωστό κράτος...

  @matakis
  Προφανώς και χρειάζονται πολύ λίγα στοιχεία για να υπολογίσεις τι πρέπει να κτίσεις. Δεν είναι ανώτερα μαθηματικά. Τα επικλινή οικόπεδα είναι άλλη μία πονεμένη ιστορία μέσα στο λαβύρινθο της πολυνομίας της χώρας αυτής. Οι "αηδίες" που σκαρφίζονται όλοι όσοι κτίζουν είναι στην ουσία όμορφες πολεοδομικές ιδέες που εισήχθησαν λαθεμένα στην ελληνική πραγματικότητα. Μερικές φορές σκέφτομαι μήπως πρέπει να γραφθεί μία ιστορία του ΓΟΚ της χώρας αυτής μήπως και μάθουν οι νεότεροι...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ T-Rex 08/04/2010 10:46:30

   Είναι θέμα αρχής και όσοι τυχόν έχουν πληρώσει περισσότερα δεν πρέπει να προσπεράσουν αυτή την αθλιότητα, ασχέτως του ύψους της οφειλόμενης επιστροφής.
   Όταν ο φορολογούμενος χρωστά στο κράτος οι τόκοι που επιβάλλονται για τις καθυστερήσεις είναι δυσβάσταχτοι και το κράτος εφαρμόζει αμέσως όλα τα ένδικα μέσα για να εισπράξει τα απαιτητά.

   Στην αντίθετη περίπτωση ο πολίτης επιδεικνύει αδιαφορία.
   Ως πότε.

   • T-Rex avatar
    T-Rex @ αλλενάκι 08/04/2010 11:37:57

    Έχεις δίκιο μέχρι κεραίας. Εάν η διαφορά είναι μικρή όμως τελικά και τα χρήματα λίγα, τότε η διεκδίκηση τους μπορεί να κοστίσει παραπάνω από τα οφειλόμενα. Εκεί ακριβώς ποντάρει (το κράτος) και δεν επιστρέφει. Το αντίδοτο σε αυτή τη συμπεριφορά (σε όλη την Ευρώπη) είναι οι καταναλωτικές οργανώσεις που αναλαμβάνουν για ένα πλήθος ανθρώπων την επιστροφή των χρημάτων τους και την υπεράσπισή τους έναντι της κρατικής αυθαιρεσίας. Υπάρχει κάτι ανάλογο εδώ?

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 08/04/2010 11:52:46

    Φυσικά, κανείς μεμονωμένος δεν πρόκειται να στραφεί δικαστικά για 50, 200, 300 ευρώ π.χ.
    Αν όμως είναι πολλοί αυτοί ή αν τα ποσά είναι υψηλότερα, τότε αλλάζει το πράγμα.
    Θα γίνει όπως έγινε με τις πινακίδες.

    Η παρακράτηση αυτή είναι εντελώς ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ διότι συνιστά φορολόγηση ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ [ypotithetai] ενός αριθμού πολιτών.

 16. Ratca avatar
  Ratca 08/04/2010 11:49:49

  Εγω πάλι γιατί νομίζω οτι το χρήμα δεν θα πάει στο ελλειμα αλλά στις τσέπες τους;

 17. T-Rex avatar
  T-Rex 08/04/2010 12:19:24

  Η πολεοδομική παράνοια της Ελλάδας στη περίπτωση του matakis. Περιγραφή προβλήματος:
  (Συγνώμη εξ’ αρχής για το μέγεθος του σχολίου).

  «Έχω ένα επικλινές οικόπεδο 610 τ.μ. με συντελεστή κάλυψης 0,4 και συντελεστή δόμησης 0,2 !!! Με βάση την άδεια, έπρεπε να χτίσω μόνο 122 τ.μ., εμένα μου βγήκαν τελικά κάπου 240 τ.μ. Μόνο το υπόγειο είναι 110 τ.μ. Γιατί το ηλίθιο το κράτος να μην με αφήσει εξαρχής να βγάλω άδεια γι’αυτά τα 240 τ.μ.??? Και στα ύψη μου είμαι κύριος και στην κάλυψη του οικοπέδου…»

  Το αρχικό πολεοδομικό πρόβλημα, συνεπώς, τίθεται στο εάν πρέπει να είναι οικοδομήσιμα επικλινείς ιδιοκτησίες. Το πρόβλημα αυτό το παρακάμπτω γιατί απαιτεί ανάλυση ωρών. Ας πάμε στη πραγματικότητα:

  1) Τα νόμιμα δομήσιμα τετραγωνικά βάσει των δεδομένων του προβλήματος είναι όντως 122 m² (παρόλο που σύμφωνα με το συντελεστή κάλυψης, τα νόμιμα μπορούν να φτάσουν τα 244 m²).
  2) Εάν από τα νόμιμα αφαιρεθούν οι κοινόχρηστοι χώροι ή/και το ασανσέρ (τουλάχιστον 20 m², σύμφωνα με τους κανονισμούς), τότε η τελική επιφάνεια της οικίας περιορίζεται στα 100 m² (πρακτικά ένα καλό τεσσάρι για μία τυπική οικογένεια με δύο παιδιά).
  3) Μία κατοικία όμως όπως αυτή που περιγράφεται παραπάνω έχει και παρελκόμενους χώρους (υποχρεωτικούς !!! σύμφωνα με τον ΓΟΚ), όπως: (α) μηχανοστάσιο (εάν έχει ασανσέρ, (β) χώρο καλοριφέρ, (γ) αποθήκη, (δ) χώρο στάθμευσης (τουλάχιστον μία θέση ανά οικεία, σύμφωνα με τον ΓΟΚ).
  4) Συνεπώς, ο φίλος matakis έχει δύο επιλογές: (α) ή θα φτιάξει ένα σπίτι χωρίς υπόγειο, όπου πρακτικά το μισό θα είναι κατοικήσιμο ή (β) θα φτιάξει υπόγειο για να χωρέσει τα παραπάνω και το οποίο σύμφωνα με το νόμο δεν προσμετράται στα οικοδομήσιμα τετραγωνικά. Και εδώ αρχίζουν τα ωραία...
  5) Επειδή το οικόπεδο είναι επικλινές, η άνω πλάκα υπογείου πρέπει να εξέχει σύμφωνα με το κανονισμό έως 1,50 m από το κατώτερο σημείο, πρακτικά δηλαδή το μισό υπόγειο πρέπει να είναι θαμένο. Όμως πρέπει ταυτόχρονα να έχει και πρόσβαση για τη θέση στάθμευσης!!! Συνεπώς ένα τμήμα αυτού πρέπει να σκαφθεί (κάτω από τη νόμιμη στάθμη) για να περάσει η ράμπα πρόσβασης. Το αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα μπορείται βεβαίως να το φανταστείται... είναι μία πρόσοψη σκαμένη κατά τμήμα, άσκαφτη κατά άλλο τμήμα και από πάνω ένα ωραίο σπίτι!!!).
  6) Μέχρι στιγμής ο φίλος matakis δεν έχει παραβιάσει κανένα πολεοδομικό κανονισμό και διαθέτει έναν υπόγειο χώρο, ο οποίος: (α) έχει ως ξεχωριστό χιλιοστό τη θέση στάθμευσης, (β) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τίποτα άλλο πλήν των ως άνω αναφερομένων αναγκών. Με λίγα λόγια, ο ΓΟΚ έχει υποχρεώσει τον πολίτη αυτό να δομήσει 110 m² υπόγειο (δηλαδή να πληρώσει όλα τα υλικά, την εργασία, τα ασφάλιστρα, κ.λπ., κ.λπ.) και να χρησιμοποιεί από αυτό το υπόγειο μόνο το μισό !!! (δηλαδή 10 m² για τη θέση στάθμευσης και άντε άλλα 40 m² όλα τα υπόλοιπα – ασανσέρ, καλοριφέρ, σκάλα, κ.λπ.). Το υπόλοιπο τι θα το κάνει? Μπορεί να του αλλάξει χρήση? Φυσικά, όχι! γιατί τότε θα πρέπει να πληρώσει τη Μπιρμπίλω!
  7) Συγκεντρωτικά: ο φίλος μας πλήρωσε για την ανέγερση ενός όγκου κτίσματος από το οποίο μπορεί πρακτικά να χρησιμοποιήσει μόνο τα ¾ αυτού. Αυτό λέγεται πολεοδομική παράνοια!! Τέλος.

 18. ss_sk avatar
  ss_sk 08/04/2010 14:26:01

  Σε ένα επικλινές οικόπεδο "ταιριάζει" και η αντίστοιχη αρχιτεκτονική επίλυση. Όταν όμως λιγότερο από το 20% του κτηριακού όγκου στην Ελλάδα μελετάται από το σωστό επαγγελματία (βλ. Αρχιτέκτονα) και όταν από αυτό το ποσοστό λιγότερο από το μισό μελετάται όπως πρέπει (για λόγους που αρχίζουν από τον ανταγωνισμό και καταλήγουν στο "κόλλημα" του πελάτη που δεν ξέρει τίποτα άλλο από κουτιά με περιμετρικούς εξώστες) νομίζω ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν αντίστοιχα.

  Κάποτε (πριν 80 τόσα χρόνια) αποφασίσθηκε δια νόμου η αρχιτεκτονική μελέτη να γίνεται από τη "μάρα και τη σάρα" αλλά υπήρχαν εθνικοί λόγοι: το νεοελληνικό κράτος αναπτυσσόταν ταχύτατα και έπρεπε να βρεθεί τρόπος για μαζική παραγωγή μελετών(καρμπόν στην ουσία). Οι λόγοι δεν υφίστανται πλέον ο νόμος των επαγγελματικών δικαιωμάτων όμως εξακολουθεί και ισχύει (λόγω συμφερόντων συγκεκριμένων ειδικοτήτων μηχανικών). Επομένως η τελική ευθύνη για την επιλογή του μελετητή ανήκει στον εκάστοτε ιδιοκτήτη και μόνο - τόσα λεφτά θα δώσεις φίλε, ψάξε, ρώτα, μάθε...και ας σου πάρει χρόνο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.