#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/01/2014 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ίμια 18 χρόνια μετά ("θα τον ξεσκίσω τον μπινέ")

Ένας Γάλλος συγγραφέας και ζωγράφος έγραψε κάποτε: «Δεν συγχωρώ ποτέ, αλλά μερικές φορές ξεχνώ».Ένας Γάλλος συγγραφέας και ζωγράφος έγραψε κάποτε: «Δεν συγχωρώ ποτέ, αλλά μερικές φορές ξεχνώ».

Μπορεί, λοιπόν, να έχουν περάσει 18 ολόκληρα χρόνια από τότε που γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας. Μπορεί να ξεχνάμε ορισμένες φορές τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνες τις δραματικές ώρες στα Ίμια. Και μπορεί να μας έχει πάρει η μπάλα των Μνημονίων και να μην αποδίδουμε τις ανάλογες τιμές για τους ήρωες ή την χλεύη για τους προδότες, ωστόσο, ποτέ δεν πρόκειται να συγχωρήσουμε τους υπαίτιους εκείνης της εθνικής ντροπής.

Ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου του 1996, τρία παλικάρια, τρία Ελληνόπουλα χάθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, υπηρετώντας την πατρίδα την οποία τσαλαπάτησαν πολιτικοί όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος που είπε ότι την σημαία την πήρε ο αέρας ή και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, που ευχαρίστησε δημόσια τους Αμερικανούς για την… δημόσια ταπείνωση της Ελλάδας. Ας πάρουμε, όμως, από την αρχή τα γεγονότα κι ας θυμηθούμε πώς φτάσαμε στην κρίση των Ιμίων.

1. Στις 25 Δεκεμβρίου 1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο Ακάτ προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στις βραχονησίδες και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το λιμεναρχείο Καλύμνου –το πλησιέστερο στην περιοχή διέθεσε ρυμουλκό για να αποκολλήσει το τουρκικό πλοίο, αλλά ο πλοίαρχος αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και άρα οι τουρκικές αρχές είχαν την αρμοδιότητα να του προσφέρουν βοήθεια.

2. Στις 26 Δεκεμβρίου το λιμεναρχείο ενημερώνει την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του ενημερώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που απαντά στην ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα αναλάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε γενικότερα θέμα με τα Ίμια.3. Στις 28 Δεκεμβρίου δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό. Την άλλη μέρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιδίδει διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, όπου αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και ανήκουν στην Τουρκία.

4. Στις 25 Ιανουαρίου, κι ενώ το κλίμα είναι ήδη φορτισμένο ο τότε δήμαρχος Καλύμνου, Δ. Διακομιχάλης κάνει το αυτονόητο. Υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από αυτά τα δύο νησιά

5. Δύο δημοσιογράφοι του γραφείου, της εφημερίδας Χουριέτ πιθανότατα, πηγαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια, κατεβάζουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Βιντεοσκοπούν την όλη επιχείρηση η οποία παίζει σε όλη την Τουρκία σκορπώντας ενθουσιασμό στη γειτονική χώρα. Η κατάσταση οξύνεται και ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία πηγαίνουν στην περιοχή.

6. Στις 28 Ιανουαρίου ελληνικό περιπολικό κατεβάζει την τουρκική σημαία από το ελληνικό έδαφος και ανεβάζει την ελληνική. Ομάδα «βατραχιών» μεταβαίνει στην Μεγάλη Ίμια και περιμένει.

7. Την επόμενη ημέρα ο κ. Σημίτης, φρέσκος πρωθυπουργός απειλεί με δυναμική αντίδραση την Τουρκία αν προκαλέσει. Κούφια λόγια αφού λίγο μετά η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ… προφητεύει ότι η ελληνική σημαία θα κατέβει από τα Ίμια την επόμενη ημέρα. Από πού; Από ελληνικό έδαφος. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία.

 8. Πρώτες πρωϊνές ώρες και τουρκικές δυνάμεις αποβιβάζονται στην μικρή Ίμια. Προηγουμένως, γύρω στα μεσάνυχτα συγκαλείται σύσκεψη με τον Θ. Πάγκαλο, τότε υπουργό Εξωτερικών, να αργεί να πάει διότι είχε… εκπομπή στην τηλεόραση. Λίγο μετά τις 4 το πρωί το μοιραίο ελικόπτερο φεύγει από τη φρεγάτα Ναυαρίνο και λίγη ώρα αργότερα χάνεται κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός είναι νεκροί βυθίζοντας την Ελλάδα στο πένθος.

9. Ξημερώματα. Οι Έλληνες βατραχάνθρωποι στη Μεγάλη Ίμια ακόμη περιμένουν διαταγή να επιτεθούν και να διώξουν τους Τούρκους από το διπλανό νησί. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ διαμηνύει σε Ελλάδα και Τουρκία το εξής: «No ships, no troops, no flags». Όχι πλοία, όχι στρατεύματα, όχι σημαίες. Που; Στο ελληνικό έδαφος. Η ελληνική κυβέρνηση το αποδέχεται ασμένως, ανοίγοντας από τότε το δρόμο για τη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Είναι τότε που ο Πάγκαλος λέει ότι την ελληνική σημαία την πήρε ο άνεμος και ο Σημίτης ευχαριστεί τους Αμερικανούς για την παρέμβασή τους.

 Δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια μετά.Λένε ότι ο χρόνος επουλώνει τις πληγές. Όταν όμως πρόκειται για εθνικά θέματα δεν υπάρχει γιατρικό για τις πληγές εκείνες. Η κρίση των Ιμίων, εκτός από τους τρεις νεκρούς Έλληνες στρατιώτες (που άγνωστο είναι αν έπεσαν λόγω καιρικών συνθηκών ή επειδή έριξαν οι Τούρκοι το ελικόπτερο), είχε κι άλλα θύματα. Την αξιοπιστία της Ελλάδας, την εθνική της υπερηφάνεια.

Δε μένουν πολλά για να πει κανείς και να ξεπλύνει την ντροπή. Οι πρωταγωνιστές ζουν και βασιλεύουν. Τους βλέπουμε καθημερινά να το παίζουν τιμητές. Ο Πάγκαλος από κανάλι σε κανάλι. Ο Σημίτης που θέλει να επανέλθει μέσω της Κεντροαριστεράς. Ο τότε υπουργός Αμυνας, Γ. Αρσένης, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνοι που δεν είναι εδώ για να μας πουν τη δική του αλήθεια είναι οι τρεις ήρωες που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε 18 χρόνια μετά είναι ένα:

Χριστόδουλος Καραθανάσης. Παρών.

Παναγιώτης Βλαχάκος. Παρών.

Έκτορας Γιαλοψός. Παρών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Megaliora avatar
  Megaliora 31/01/2014 08:06:33

  '' Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε· τρώνε από ’μάς και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν· κι’ όταν κάνουν αυτείνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν. Η θέση οπού ειμαστε σήμερα εδώ είναι τοιούτη· και θα ιδούμεν την τύχη μας οι αδύνατοι με τους δυνατούς. ''
  Απομνημονεύματα, Α΄, η΄. Αρχείον του Στρατηγού Ιωάννου Μακρυγιάννη

  Χριστόδουλος Καραθανάσης -Παναγιώτης Βλαχάκος-Έκτορας Γιαλοψός
  ΑΘΑΝΑΤΟΙ

  Όσο για τους προδότες, είναι σε όλους μας γνωστοί κι έρχεται η ώρα τους........

 2. Tassos avatar
  Tassos 31/01/2014 09:08:29

  Οι Τούρκοι μας τσαλάκωσαν στρατιωτικά αναδεικνύοντας όλες τις αδυναμίες μας. Στρατηγικά, με την τραγική απόφαση να αποβιβαστούν στρατά μόνο στην μία βραχονησίδα, τακτικά με την κατάρριψη του ελικοπτέρου και εθνικά με την σωτήρια παρέμβαση των Αμερικανών που μας έσωσαν από εθνικό ακρωτηριασμό (όποιος πιστεύει ότι θα τους ...τρώγαμε τους Τούρκους ας αλλάξει πλευρό).

  • Dimitris avatar
   Dimitris @ Tassos 01/02/2014 00:09:45

   Μαλλον εσυ πρεπει να αλλαξεις πλευρο...

  • Stelios avatar
   Stelios @ Tassos 01/02/2014 13:27:26

   http://greece-salonika.blogspot.com/2014/01/blog-post_1213.html

 3. Darki avatar
  Darki 31/01/2014 09:33:10

  Αθανατοι.

 4. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 31/01/2014 09:55:01

  ΑΘΑΝΑΤΟΙ

 5. Tonia G. avatar
  Tonia G. 31/01/2014 10:00:12

  Δεν μας "τσαλάκωσε" κανένας Τούρκος. Τι είναι αυτά που λες;;;
  Οι μόνοι που τσαλάκωσαν τη χώρα ΚΑΙ σε αυτόν τον τομέα είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι... Είναι αυτοί που εδώ και 2 χρόνια έπρεπε να ήταν σε Ειδικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον του Ελληνικού Έθνους. Και λέω Έθνους και όχι Λαού, διότι τα εγκλήματα τους κατέστεψαν όχι μόνο τους ζώντες Έλληνες αλλά και τις μελλοντικές γεννιές. Τα εγκλήματα τους δεν αφορούν δηλαδή μόνο το Οικονομικό πεδίο αλλά και τα ζητήμα Αμυνας-Ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.
  Αυτό περιμένουν οι πολιτές.

 6. Jean-Claude DL avatar
  Jean-Claude DL 31/01/2014 10:01:11

  Προς το παρόν, άλλαξε εσύ πλευρό.
  Ουδείς μπορεί να πεί τι έκβαση θα έχει μία τοπική ή γενικευμένη σύρραξη, Ουδείς. Από που αντλείς τη βεβαιότητα του εθνικού ακρωτηριασμού, όταν είνα γνωστό πως η κινητοποιηση εκείνων των ημερών ήταν απόλυτα επιτυχής (άσχετα από τις τακτικές ανοησίες που οφείλονταν στις πολιτικές παλινωδίες και στον εγκλωβισμό του Λυμπέρη), είναι ένα σοβαρό ερώτημα.

  Αναζήτησε κάποιες συνεντεύξεις του αείμνηστου στρατηγού Δ. Δήμου, στις οποίες εξαίρει την κινητοποιηση του 1996, όντας γνώστης αφού είχει επιμεληθεί την κινητοποιηση του 1987. Οι πληροφορίες για την περιορισμένου χαρακτηρα κινητοποιηση των Τούρκων - οι οποιοι απέβλεπαν σε θερμό "τοπικο" επεισόδιο και την επίτευξη πλήγματος στην ελληνική αποτρεπτική αξιοπιστία, και όχι σε γενικευμένη σύρραξη, είναι άφθονες.

  Αν αυτά είναι ψιλά γράμματα για σένα, τότε μπορείς να αλλάξεις πλευρό αν θέλεις. Οι στρατηγοί του καφενείου, δεν έλειψαν ποτέ και αφθονούσαν άλλωστε στην κυβέρνηση Σημίτη.

  Δεξιότερα Κουροπάτκιν!

 7. ΚΡΑΤΕΡΟΣ Κ. avatar
  ΚΡΑΤΕΡΟΣ Κ. 31/01/2014 10:03:09

  "15 Αυγούστου 1940 Τορπιλισμός του καταδρομικού Έλλη από "άγνωστο" υποβρύχιο... Η τότε ελληνική κυβέρνηση τήρησε απόλυτα μυστική την πραγματογνωμοσύνη εκείνη, (η οποία τελικά δημοσιεύτηκε με φωτογραφίες δύο ημέρες μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, δηλαδή στις 30 Οκτωβρίου του 1940), αλλά και με ταυτόχρονη απαγόρευση στον τύπο για οποιοδήποτε υπαινιγμό εθνικότητας του υποβρυχίου. Παρά ταύτα όμως από την πρώτη στιγμή η ελληνική κοινή γνώμη ουδεμία αμφιβολία έτρεφε περί της εθνικότητας των υπευθύνων. Στη συνέχεια το υποβρύχιο απομακρύνθηκε χωρίς να καταστεί γνωστή η ταυτότητά του. "
  Εύλογος ο συνειρμός, δικαία η σιωπηλή οργή. Ο λαγαριασμός ακόμη ανοικτός με όσους ισλαμοφασίστες γείτονες ορέγονται μεγαλεία και τους μηδίσαντες εγχώριους εκπροσώπους των ελίτ της ιδιοτέλειας. Οψόμεθα...
  ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!
  Κ. ΚΡΑΤΕΡΟΣ

 8. η Dimi avatar
  η Dimi 31/01/2014 11:13:19

  «Μολών Λαβέ!» Για πάντα, η Ελληνική απάντηση στους μογγολικούς ρύπους.

  Aπό τον Άγιο Ευστράτιο, με το πλούσιο οικοσύστημα (natura 2000) της ακριτικής επαρχίας Λήμνου. Από το μεγαλύτερο Μνημείο της Μεσογείου, εκεί όπου Τιμάται η Μνήμη του υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά και των άλλων 107 αδικοχαμένων Χρυσών Αετών του Αιγαίου μας.

  «Ποτέ μην αποδώσεις σε ηλιθιότητα αυτό το οποίο απλά ερμηνεύεται ως δόλος.»
  (Σε παράφραση του Νόμου Χάλνον: «Ποτέ μην αποδώσεις σε κακία αυτό το οποίο απλά ερμηνεύεται ως ηλιθιότητα.»)
  «Ποτέ μην αποδώσεις σε ηλιθιότητα αυτό το οποίο απλά ερμηνεύεται ως δόλος.»
  (Σε παράφραση του Νόμου Χάλνον: «Ποτέ μην αποδώσεις σε κακία αυτό το οποίο απλά ερμηνεύεται ως ηλιθιότητα.»)

 9. Kst avatar
  Kst 31/01/2014 11:13:58

  "Λίγο μετά τις 4 το πρωί το μοιραίο ελικόπτερο φεύγει από τη φρεγάτα Ναυαρίνο και λίγη ώρα αργότερα χάνεται κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες."

  Χάνεται ή καταρρίπτεται;

  • νίκος avatar
   νίκος @ Kst 31/01/2014 19:50:15

   Ή μήπως ακινητοποιούνται τα ηλεκτριονικά του συστήματα απο τους κατασκευαστές του που τα ελέγχουν ισόβια και πέφτει?

 10. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 31/01/2014 11:16:52

  ΑΘΑΝΑΤΟΙ

 11. Sabmarine avatar
  Sabmarine 31/01/2014 11:17:14

  Το Ναυτικο πληρωσε με αιμα στα Ιμια και το ευχαριστω η σαυρα ο Σημιτης το ειπε στους αμερικανους ,Και για να τιμησουν τους αξιωματικους του ναυτικου οταν φευγουν σε αποστρατεια δεν τους αναγνωριζουν τιποτα ,δεν μπορουν να κανουν τον κυβερνητη ουτε τον πρωτο μηχανικο,ο Σαμαρας σαν πρωθυπουργος προς τιμη του εδωσε εντολη να τους αναγνωριζουν το δικαιωμα να μπορουν να κανουν τον κυβερνητη και τον πρωτο μηχανικο ,αλλα το σαπιο συστημα που εχει φτιαχτει στο υπουργειο ναυτιλιας εδω και πολλα χρονια με τους ιδιους αξιωματικους του λιμενικου στις ιδιες θεσεις εδω και 15 χρονια με οτι αυτο συμενει ,γραφει στα παλαιοτερα των υποδηματων τους τον πρωθηπουργο, και ας εχει ψυφηστει ο νομος για τα διπλωματα εδω και ενα χρονο

 12. ΝΕΜΕΣΙΣ avatar
  ΝΕΜΕΣΙΣ 31/01/2014 11:18:53

  ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ
  - ΟΥΤΕ τα Ιμια
  - ΟΥΤΕ τον Θεοφιλο Γεωργιάδη,
  - ΟΥΤΕ το 1974
  - ΟΥΤΕ το 1922
  - ΟΥΤΕ το 1770,
  - ΟΥΤΕ το 1611
  -ΟΥΤΕ το 1453
  - ΟΥΤΕ το 1071
  αλλά πανω απ΄ολα ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΤΗΝ 23-09-1821
  και οι τουρκοι και οι ντοπιοι συνεργατες τους να το θυμουνται αυτο

 13. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 31/01/2014 11:41:07

  ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ και καταδικη στους νανους πολιτικους της εποχης εκεινης ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

 14. ΜΑΚΕΔΩΝ avatar
  ΜΑΚΕΔΩΝ 31/01/2014 12:02:04

  Ήταν 31 Ιανουαρίου του 1996...ΗΡΩΕΣ

 15. ΜΑΤ avatar
  ΜΑΤ 31/01/2014 12:03:20

  Ήρωες.
  Δεν αποδόθηκε ακόμη Δικαιοσύνη για το χαμό τους κι οι ένοχοι τριγυρνάνε ανάμεσά μας ατιμώρητοι και υβριστές.

 16. parsifal avatar
  parsifal 31/01/2014 12:10:49

  Δεκα-οκτώ χρόνια μετά, τα ερωτήματα είναι τα εξής :
  Μπορεί να κυκλοφορεί και να κομπάζει ο κ. Σημίτης, ο ελλην πρωθυπουργός που απώλεσε εθνικό εδαφος ;
  Μπορεί να παραδίδει μαθήματα ηθους, πατριωτισμού και πολιτικής συμπεριφοράς το ανθρωποειδές Πάγκαλος που εισηγήθηκε την "αιολική" απομάκρυνση της σημαίας ;
  Υπάρχουν συμπατριώτες μας που αναγνωρίζουν ως πολιτικούς τους ταγούς αυτά τους δυο (και αλλους βεβαίως...) ολετήρες ;
  Και πιο ουσιαστικά : Εγινε κάτι στον τομέα του χειρισμού "θερμών επεισοδίων" ωστε να μήν υπάρχει η ακραία επιλογή φουσκωτά του Λιμενικού η ομάδα φρεγατών ; Με αμεση συνέπεια την κλιμάκωση και τον εγκλωβισμό σε στρατιωτική εμπλοκή που η κοινωνία απεύχεται (αλλιώς δεν θα ψήφιζε Σημίτη το 2000), το πολιτικό σύστημα εξορκίζει και οι "Σύμμαχοι" δεν θα επιτρέψουν;
  Οι Τούρκοι το εχουν κάμει. Δείτε τα σκάφη της Ακτοφυλακής τους, δείτε τα αεροσκάφη Ναυτικής Περιπολίας (ΜPA) της Ακτοφυλακής, δείτε τις κορβέττες Milgem, δείτε το αρτιότατο σύστημα επιγνώσεως τακτικής καταστάσεως UZUN UFUK...
  Εκτός απο τα τεχνικά θέματα που απτονται της ηττας των Ιμίων (ηττα ηταν, απεδείχθησαν καλύτεροι και τα "δεν αφησαν οι πολιτικοί" είναι καραγκιοζιλίκια οπως των Αμερικανών που "δεν τους αφησαν να νικήσουν στο Βιετνάμ") πιστεύω πως το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και αφορά σε προτεραιότητες της κοινωνίας, σε αντιλήψειςτύπου "σιγά μήν γίνει πόλεμος, δεν θ'αφήσουν οι Αμερικάνοι και η ΕΕ", στην παγιωμένη πεποίθηση οτι η Κύπρος είναι μακριά, τα Ιμια ασήμαντη βραχονησίδα, η Λαδόξερα δεν φαίνετα κάν στο Google Earth κ.α.
  Αυτά παράγουν Σημίτηδες και Πάγκαλους, αυτά αναδεικνύουν Λυμπέρηδες στην ηγεσία των ΕΔ και αυτά οδηγούν σε ηττες, Μαδρίτες και "Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης".
  Για αλλη μια φορά, οπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε.

 17. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 31/01/2014 12:22:40

  Τα γεγονότα έχουν ως εξής: το ελικόπτερο έκανε τρεις διελεύσεις πάνω από την βραχονησίδα αναφέροντας στην φρεγάτα "Ναυαρίνο" αρνητικά αποτελέσματα εντοπισμού τούρκων καταδρομέων. Στην τέταρτη διέλευση ανέφερε ότι εντόπισε ομάδα 10 περίπου ατόμων. Σημείωση ότι οι τούρκοι καταδρομείς δεν ήξεραν αν το ελικόπτερο που τους λούζει με φως ήταν απλό αναγνωριστικό ή Apache για τα οποία είχαν φόβο ότι μπορεί να δράσουν. Σχεδόν ταυτόχρονα με την αναγνώριση των τούρκων είχε "master caution alert" και το ελικόπτερο έπεσε λίγα δευτερόλεπτα μετά με το κοντέρ να δείχνει 200 κόμβους σχεδόν κατά την πρόσκρουση (με άλλα λόγια έτρεχαν να απομακρυνθούν με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα). Όταν το ανέσυραν ήταν διάτρητο και το ΓΕΝ διατύπωσε την θεωρία του "αποπριτσινώματος" (άκουσα την λέξη με τα αυτιά μου), ότι δηλαδή έφυγαν τα μπουλόνια και οι βίδες από την πτώση για αυτό δημιουργήθηκαν οι τρύπες. Παρ' όλα αυτά δεν επετράπει σε τηλεοπτικά συνεργεία να καταγράψουν εικόνα. Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Ελπίζω μόνο το Ναυτικό να έχει πλέον θερμικές κάμερες ώστε στην επόμενη αναγνώριση σε συνθήκες κρίσης που θα χρειαστεί να κάνουν μέσα στην νύχτα να μην στείλουν ελικόπτερο με προβολείς.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Μανώλης Πετράκης 31/01/2014 15:58:05

   Διάτρητα χαλυβδόφυλλα στο ελικόπτερο, εννοείται απο σφαίρες (και όχι απο χαλάζι), και δη απο σφαίρες που έρχονται απο μικρή απόσταση, δηλαδή εξαιρετικά θερμές, και δή μεγάλου διαμετρήματος και βεληνεκούς (φαντάζομαι θα έριξαν με πολυβόλο και όχι με τυφέκιο FN), άρα ακόμη πιό θερμές, και δη αρκετές ώστε να του προκαλέσουν θανάσιμη ζημία, σημαίνει με πιθανότητες 90 % ανάφλεξη των ρεζερβουάρ καυσίμου, δηλαδή φωτιά και έκρηξη.
   Αυτός ο τύπος ελικοπτέρου έχει αμφίπλευρα απο κάτω και πίσω 2 ρεζερβουάρ. Μπορείτε να δείτε άπειρες κινηματογραφήσεις του τύπου αυτού σε συνθήκες πραγματικής μάχης (ξέρετε απο ποιούς πολέμους), πολλές καταρρίψεις, όλες σχεδόν με ανάφλεξη.
   Ξέρετε άν συνέβη φωτιά και έκρηξη τη στιγμή της πτώσης;
   (πιό πολλές πιθανότητες επιτυχίας θα είχαν, άν χρησιμοποιούσαν φορητο αντιαεροπορικό βλήμα για χρήση σε επίπεδο τάγματος - Stinger, αλλά μπορεί αν μην είχαν μαζί τους )

 18. Μάρξανδρος avatar
  Μάρξανδρος 31/01/2014 12:53:36

  "Από που αντλείς τη βεβαιότητα του εθνικού ακρωτηριασμού"

  1. Κύπρος 1964
  2. Κύπρος 1967
  3. Κύπρος 1974

 19. Torn avatar
  Torn 31/01/2014 13:19:19

  Ας μην αναλύσουμε τι έγινε στα Ίμια.Πονάει... Εγώ ξέρω ένα πράγμα. 8 μήνες αργότερα, ο ελληνικός λαός επανεξέλεξε εν χορδαίς και οργάνοις τον πρωθυπουργό που ευχαρίστησε τους Αμερικανούς. Από τότε ήδη η επίπλαστη ευδαιμονία είχε μεταλλάξει τον ελληνικό λαό και είχε θέσει στο περιθώριο την εθνική αξιοπρέπια.

  • parsifal avatar
   parsifal @ Torn 31/01/2014 18:19:07

   Αυτό ακριβώς αγαπητέ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

 20. athinaios avatar
  athinaios 31/01/2014 13:45:42

  ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!! ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!

 21. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 31/01/2014 14:06:02

  ..................Είναι αυτοί που εδώ και 2 χρόνια έπρεπε να ήταν σε Ειδικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον του Ελληνικού Έθνους ...............

  ΠΟΙΟΣ ευθύνεται γι' αυτό ?????????????

 22. Jean-Claude DL avatar
  Jean-Claude DL 31/01/2014 14:40:58

  H ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμαθείας. Γνωστό.

  Το 1964 δεν υπήρξε εθνικός ακρωτηριασμός,παρότι η κρίση εκδηλώθηκε εν μέσω έντονου διχασμού.

  Το 1967 και το 1974, τους χειρισμούς έκανε μία θλιβερή χούντα, η οποία δεν δικάστηκες ποτε για τα εγκληματα της στην Κύπρο.΄Η διαφορά της κατάστασης με την Ελλάδα του 1987 και του 1996, είναι προφανής εκτός αν είναι κανείς τυφλός ή ανόητος.

  Ιδιαίτερα, αν δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στο 1974, όταν έπεφταν οι αλεξιπτωτιστές στο Κιονελι και το ΡΙΚ (αλλά και η ΥΕΝΕΔ!) μετέδιδαν τραγούδια και διαφημίσεις ... και στο 1996 όταν μοιράστηκαν έγκαιρα 36000 φύλλα επιστρατευσης και ο στόλος ήταν σε θέσεις μάχης, τι να πώ ...

  Δεν ασχολείσαι με τιποτα άλλο;

  Αν δεν ε

  • ΑΣΤός avatar
   ΑΣΤός @ Jean-Claude DL 31/01/2014 20:58:00

   μπλα μπλα μπλα σημασία έχει το αποτέλεσμα.

   όπως και 1922.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Jean-Claude DL 31/01/2014 22:39:39

   Αν πάντως πιστεύεις ότι ο Φάκελλος της Κύπρου δεν άνοιξε ποτέ, για να σώσει την... Χούντα, μάλλον βλέπεις μέσα από καθρέφτη (ξέρεις, αυτόν που αντιστρέφει την εικόνα).

  • GEORGE HADJIOSIF avatar
   GEORGE HADJIOSIF @ Jean-Claude DL 01/02/2014 13:34:36

   ΦΙΛΕ το 1964 στην Κυπρο εγινε ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ τον Μακαριο ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ στην πρωτη μικρηΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ τησ Κυπρου
   Ανατρεξε ..Καταγγελια 13 σημειων συμφωνιασ Ζυριχησ ΚΑΙ θα εχεισ ολο το υλικο που θα σε βοηθηση να καταλαβεισ γιατι εγινε το 1968 που εφυγε ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΟΤΟΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ και φυσικα μετα ηρθε το 1974

 23. Jean-Claude DL avatar
  Jean-Claude DL 31/01/2014 14:42:20

  Ορθότατα!!!

 24. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 31/01/2014 14:55:01

  Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η Ελλάδα υπέστη πολιτική και διπλωματική ήττα και όχι στρατιωτική. Ειδικά το 1974 μή το πειράζεις. Άφησε τον φάκελλο βαθειά καταχωνιασμένο.

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ Νέστωρ 02/02/2014 20:39:34

   καθαρα στρατιωτικη ηττα.

 25. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 31/01/2014 15:54:04

  Όταν το καθήκον και η αγάπη προς την Πατρίδα , μπαίνουν πάνω από την ίδια τη ζωή , τότε γεννιέται ο Ηρωας . Σεβασμός και τιμή είναι αυτό που τους πρέπει και τους αξίζει . Και τους οφείλουμε ! Αθάνατοι οι τρεις Ηρωες , πάντα θα δείχνουν τον άλλο δρόμο , της αξιοπρέπειας , του ήθους και της υπερηφάνειας !

 26. Grig avatar
  Grig 31/01/2014 15:54:48

  Έτυχε πριν καιρό να επισκεφθώ τη Λέσχη Αξιωματικών Ναυτικού στο Λονδίνο. Εντυπωσιάστηκα από την τεράστια τοιχογραφική απεικόνιση της Θάτσερ με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων Βρετανίας, στο Εθνικό τους Κέντρο Επιχειρήσεων, σκυμμένος σε ένα χάρτη. Μου εξηγήθηκε ότι το σκηνικό αφορούσε την προετοιμασία και διεξαγωγή της γνωστής επιχείρησης στα Φώκλαντ (10.000 περίπου μίλια από Αγγλία). Να συγκρίνουμε καταστάσεις και γεγονότα ή καλύτερα να τα αφήσουμε, λόγω κατάθλιψης. Να θυμίσω μόνο ότι και το δικό μας Σύνταγμα προβλέπει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σε παρόμοιες καταστάσεις, εντός του ΕΘΚΕΠΙΧ (Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων) , ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα και επαφή με τα διαδραματιζόμενα. Αλλά ποιός να πάει στο ΕΘΚΕΠΙΧ ο Σημίτης; Δηλωμένος και παθιασμένος αντιμιλιταριστής. Ο Πάγκαλος; Αφού προτιμά τους "παραγωγικούς" δημοσιογράφους από τους "αντιπαραγωγικούς" πιλότους. Έτσι καταλήξαμε εκείνη τη κρίσιμη βραδιά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να περιμένει τη σειρά του, πίσω από συνδικαλιστές και άλλα λαμόγια, έξω από το πολιτικό γραφείο του του Σημίτη, έχοντας χάσει κάθε επαφή με επιχειρησιακές εξελίξεις που είχαν φέρει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση ετοιμότητας κυριολεκτικά με το χέρι στη σκανδάλη, να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Καταλαβαίνετε για το τί μιλάμε; Ο δε Πάγκαλος να μη ξεκολλάει από το αρλουμπολογικό πάνελ της TV. Και κατάγεται από στρατιωτική οικογένεια... Για να μην πολυλογούμε. Όσο στο πολιτικό σκηνικό κυριαρχούν πρόσωπα τα οποία ακόμη δεν έχουν ξεχάσει τον εμφύλιο ή το υπερτιμημένο Πολυτεχνείο και βγάζουν τα απωθημένα τους πάνω σε κάθε τι έχει σχέση με Πατρίδα, Στρατό, Δυνάμεις Ασφάλειας κλπ, αυτά θα παθαίνουμε. Ο δε Λαός μην έχοντας άλλα "πρότυπα" θα πηγαινοέρχεται μεταξύ ωχαδερφισμού, στείρας αμφισβήτησης και εξυπνακίστικης λαμογιάς . Εύχομαι μόνο να μην έχουμε νέο 1922.

  • Δεκανέας avatar
   Δεκανέας @ Grig 03/02/2014 00:14:33

   Όλοι πολεμοχαρείς είστε , αρκεί βέβαια να μην πολεμήσετε εσείς και τα παιδιά σας. Αυτό με το ΕΘΚΕΠΙΧ!!! είναι μπαρούφα του Λυμπέρη. Μάθαμε ότι κατέλαβαν οι Τούρκοι την νησίδα , παρότι ο στρατός υποτίθεται φύλαγε να μην καταληφθεί έδαφος απο τον εχθρό.... αλλά ο Πρωθυπουργός δεν είπε στον Λυμπέρη!!! να βάλει φρουρά στη νησίδα. Μιλάμε για τα πανηγύρια. Ποιος τρελός μπορούσε να αρχίσει πόλεμο;

   • Grig avatar
    Grig @ Δεκανέας 03/02/2014 02:52:07

    Φίλε "Δεκανέα" με τα πατριωτικά...δεκανίκια και τα...αριστεροθολοκουλτουριάρικα φλάμπουρα, το κακό είναι ότι έχετε δηλητηριάσει μεγάλο μέρος του λαού μας με τις εξυπνάδες σας. Αν σκεπτόνταν με τα ίδια μυαλά οι πατεράδες μας και οι παπούδες μας δεν υπήρχε αυτό το κράτος σήμερα. Και οι συγκρίσεις που κάνεις είναι για τα...μπάζα. Που θα παραταχθεί στρατάρχα μου ο δεκαπλάσιος στρατός, που μόνο στην φαντασία σου υπάρχει, για να πολεμήσει ; Στον Έβρο ; Έχεις καμιά ιδέα από αριθμητικές και ποιοτικές αναλογίες Ναυτικού και Αεροπορίας ; Έχεις ακούσει ποτέ για χρονική και τοπική υπεροχή ή για χειρισμό θερμών επεισοδίων περιορισμένου τοπικού εύρους; Απλώς στα Ίμια χάσαμε μια μοναδική ευκαιρία να στραπατσάρουμε λίγο τον τσαμπουκά του Τούρκου, ο οποίος με μοναδικό όπλο τη διπλωματία και το θράσος κατάφερε να δημιουργήσει αμφισβητούμενες περιοχές εκεί που δεν υπήρχαν. Αυτά παθαίνουν όσοι έχουν ηγεσίες...ανθρωπάκια που βλέπουν παντού συνωμοσίες και πολίτες που σκέπτονται όπως εσύ.

 27. Megaliora avatar
  Megaliora 31/01/2014 16:29:58

  Έστω και μετά από 18 χρόνια, επί τέλους υπήρξε Έλληνας Πρωθυπουργός, που αισθάνθηκε την ανάγκη να αποδώσει την τιμή που χρωστάει η πολιτεία στους τρείς Ήρωες.
  Οι προηγούμενοι, οι ελάχιστοι, κουβάλησαν την ενοχή και τη μικρότητά τους, ανίκανοι να υποκλιθούν σ΄αυτό που τους υπερέβαινε, προσπαθώντας μάταια, να το αγνοήσουν ώστε να μη συγκριθούν. Αλλά ΕΜΕΙΣ, δεν ξεχάσαμε.

 28. Χρήστος Αλεξόπουλος avatar
  Χρήστος Αλεξόπουλος 31/01/2014 19:54:01

  ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΑΔΕΡΦΙΑ!
  ΠΕΣΑΤΕ ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ!
  ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ!

 29. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 31/01/2014 20:14:26

  Τιμη στους ηρωες!!!!!!!!!!!!!!
  αλλα και μερικοι προβληματισμοι.
  Μιλαμε και γραφουμε περι ετοιμοτητας του Στρατου , του Ναυτικου κλπ.
  Εδω και παρα πολλα χρονια εγω θυμαμαι μια πληρη απαξιωση του ενστολου. Ειδικα απο τα κομματα της αριστερας.
  Εδω και παρα πολλα χρονια θυμαμαι οτι η προσπαθεια του καθε νεου και του καθε γονιου ειναι ο στρατευσιμος να λουφαρει καπου στο κεντρο με καθημερινη αδεια .
  Θυμαμαι την προσπαθεια της λουφας απο την βασικη εκπαιδευση.
  Συνεπως πρεπει να σεβαστουμε τους ενστολους αξιωματικους των 1000 Ευρω που θυσιαζονται για ολους εμας . Πρεπει να σεβαστουμε τους Λιμενικους που θαλασσοπνιγονται και οχι να τους λεμε δολοφονους.
  Πρεπει εμεις οι απλοι πολιτες να σταματησουμε να παρακαλαμε για να λουφαρουν τα παιδια μας.
  Σεβασμος στον Στρατο αλλα υπευθυνοτητα και σε εμας ολους τους πολιτες.
  Καλοεκπαιδευμενος στρατος ισοδυναμει με ισχυρη ειρηνη.

 30. δημης avatar
  δημης 31/01/2014 21:55:08

  -ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!!!!!!! (ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΝ ΕΔΑΦΩΝ)...
  -ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΛΥΜΠΕΡΗ ,ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΘΕΙ , ΤΟΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΝ......
  -ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ...,(ΠΡΩΗΝ ΚΝΙΤΩΝ) (ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΛΠ ) ΤΩΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ....

 31. εγκάθετος avatar
  εγκάθετος 31/01/2014 23:37:43

  Τεράστια ευθύνη έχει κι ο πλοίαρχος της φρεγάτας. Δεν είναι δυνατόν να χάνεις το πλήρωμά σου και να κάνεις κο κο κο. Αμολάς 2 κανονιές και στέλνεις τους Τούρκους στο διάολο.

 32. Eva avatar
  Eva 01/02/2014 11:44:19

  Αθάνατοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.