#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/04/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένωση ! Τώρα ή Ποτέ

«Στόχος της εισβολής ήταν η δημιουργία μιας ομοσπονδίας στην Κύπρο. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, όμως η δημιουργία της ομοσπονδίας στο τραπέζι ακόμα δεν έγινε κατορθωτή. Ο στόχος αυτός παραμένει απραγματοποίητος»


Κενάν Εβρέν 
«Σημερινή», 12 Φεβρουαρίου 1990

«Η μόνη τελική κατάληξη για την Κύπρο θα είναι η δημιουργία ενός τουρκικού τμήματος, ενός ελληνικού και μιας αγγλικής περιοχής...»

Ουόλτερ Ελιοτ 
(Βουλή των Κοινοτήτων, Ιούλιος 1956)

«Χθες ήταν νωρίς. Αύριο θα είναι αργά. Τώρα!», υπήρξε το σύνθημα εφόδου προς την εξουσία του Λένιν. Είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε ιδεολογικά με τον μπολσεβίκο ηγέτη, πολιτικά διέθετε αίσθηση του χρονισμού.
Αυτό που μεταπολεμικά στερείται η ηγεσία σε Ελλάδα και Κύπρο. 
Συλλήβδην; Όχι. 

Ο Μακάριος, ο ιδιοφυέστερος όλων, ήταν ο μοναδικός που διέθετε εξαίρετη αίσθηση του timing. Όμως, αυτός ο αρχομανής «διάβολος», κατά την Αμερικανική διπλωματία, η «σατανική ενσάρκωση της διπλοπροσωπίας», κατά το περιοδικό Time, την χρησιμοποίησε για να αποτρέψει την Ένωση, υπηρετώντας τη φιλοδοξία του να γίνει άναξ, που διαμορφώθηκε όταν νεαρός είχε θαμπωθεί από την αναγόρευση του Δαμασκηνού μετά την Κατοχή σε αντιβασιλέα.

Οι άλλοι; Λίγο ή πολύ υπηρέτησαν εθνικά συμφέροντα, ανάμεικτα με προσωπικές εμμονές και φιλοδοξίες, ενεργώντας σε λάθος στιγμές, φτάνοντας σχεδόν πάντα στο αντίθετο από το εθνικά επιθυμητό αποτέλεσμα. Είτε οι πολιτικές τους αφορούσαν θέματα εθνικά είτε θέματα εσωτερικά που επηρέαζαν καθοριστικά τα εθνικά. 

Ο Παπάγος, με την παρότρυνση του Αλέξη Κύρου , ανέδειξε με ενθουσιασμό το Κυπριακό. Πλαστήρας το ’51 και Σοφοκλής Βενιζέλος το ’52 είχαν πει στον Μακάριο « Παπά μου κάτσε ήσυχα . Η Ελλάδα μόλις βγαίνει από τον Εμφύλιο, μόλις μπήκε στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα. Περίμενε».

Αποτέλεσμα; Δυο νέες «μαχαιριές» των Άγγλων. Στο «Μακεδονικό», μέσω του συνεργάτη τους Τίτο. Στο Κυπριακό, με την καταλυτική εφεξής ανάμειξη της Τουρκίας σε ένα ζήτημα Διεθνούς Δικαίου, το οποίο λόγω δημογραφίας και ιστορίας αφορούσε τα δυο τμήματα του Ελληνισμού.

Ο Ιωαννίδης, συνομιλώντας με τον Παττακό, στις 13  Δεκεμβρίου 1973:
Παττακός : «…δεν υφίστανται περιθώρια πειραματισμών. Δικτατορία δεν μπορείς να κάμεις. Δεν την θέλει κανένας άνθρωπος εις κανένα χώρον της υδρογείου σήμερον και κατά μείζονα λόγον ο Έλλην. Καθεστώς παρενθέσεως Παπαδοπούλου δεν αντέχει πλέον εις τα σημερινά δεδομένα. Δεν υπολείπεται, επομένως, παρά μόνον η τρίτη λύσις, η μοναδική, η εφαρμογή του σχεδίου Παπαδοπούλου, την εξέλιξιν του οποίου ανέκοψες δια της ενεργείας σου την 25ην Νοεμβρίου». 

Ιωαννίδης (θυμωμένος) : «…θα επιτύχωμεν τους σκοπούς της 21ης Απριλίου, τους οποίους δεν ηδυνήθη ή δεν θέλησε να επιτύχη ο Παπαδόπουλος… Εξεκίνησεν δι΄εκλογάς, χωρίς να προπαρασκευάση νέαν πολιτικήν ηγεσίαν, παραδώσας την επανάστασιν εις αυτούς από τους οποίους την παρέλαβε, αφού τους ελεεινολόγησε και τους κατεξηυτέλισεν επί επτά έτη … Θα προχωρήσωμεν κατά το έτος 1974 εις αναδιοργάνωσιν της κυβερνήσεως και σύνταξιν νέου συντάγματος… Το 1976 θα επιτρέψωμεν την ίδρυσιν και έναρξιν λειτουργίας κομμάτων, όχι περισσοτέρων των τριών. Το 1977 ή 1978 θα πάμε εις εκλογάς». [1]

Ο Καραμανλής, δεν απάντησε στα Σεπτεμβριανά με αποπομπή των τουρκογενών μουσουλμάνων της Θράκης. Κατόπιν προσυπέγραψε την εκτρωματική «Ζυρίχη», για να εκραγεί αργότερα «Παπά, το ίδιο χαρτί δεν υπογράψαμε; Πώς έγινε και βγήκες εσύ ήρωας κι εγώ προδότης;», διαμορφώνοντας πνεύμα αντιπάθειας προς τους Κυπρίους, που ανομολόγητα επηρέασε την μετέπειτα πολιτεία του. Και υλοποίησε το 1980 αυτό που ήταν καίριο το 1960. Τότε, η χώρα θα αποκτούσε πλεονέκτημα, συμμετέχοντας σχεδόν εξαρχής στο στενό πυρήνα της ΕΟΚ. Τελικά, ενέταξε βιαστικά μια απροετοίμαστη Ελλάδα σε μια απρόθυμη να την δεχθεί ΕΟΚ, για να μην υποχρεωθεί να πει στους παραληρούντες από μεταπολιτευτική «αριστεροφροσύνη» Έλληνες ότι είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την διαφύλαξη της εθνικής τους ακεραιότητας. Γιατί τότε ο στρατός θα είχε πάλι καθοριστικό ρόλο στα εθνικά τεκταινόμενα, που θα τον καθιστούσε ισχυρό και ίσως «ξαναέδενε» τους πολιτικούς. «Η Τουρκία δεν θα επιτεθεί σε χώρα-μέλος της ΕΟΚ» ήταν το κίνητρο, μαζί με τον αποκλεισμό νέας δικτατορίας. Πρόνοια για την οικονομική άλωση που επήλθε με το άνοιγμα της αγοράς, ελάχιστη.

Ο Ανδρέας, αφού προδικτατορικά, σε συνεργασία με τον Μακάριο, απέτρεψε την Ένωση και κατόπιν οδήγησε στην δικτατορία, μεταδικτατορικά, και να δεχθούμε ως αγαθή πρόθεση την εγγενή φαυλότητα, επεδίωξε να υλοποιήσει με δανεικά το κοινωνικό κράτος που θεμελίωσε μεταπολεμικά στη Βρετανία ο Attlee και να χτίσει με Φράγκικα κοινοτικά κονδύλια ισλαμικό παράδεισο όπου θα έρρεαν ποταμοί μελιού και γάλακτος. Για τα εθνικά θέματα και το Κυπριακό περιορίστηκε στην προσφιλή του δημαγωγική τιποτολογία.

Φτάσαμε έτσι, μετά από σειρά χαμένων για τον Ελληνισμό ευκαιριών , οικονομικά ράκη από πράξεις και παραλείψεις, Ελλάδα και Κύπρος, στις προχθεσινές δηλώσεις Νταβούτογλου.

Ποιον αλήθεια εξέπληξαν;

Γιατί διαβάσαμε για «προκλήσεις Νταβούτογλου» και υποτίθεται αυστηρές ελληνικές προειδοποιήσεις «μην διανοηθεί η Τουρκία διχοτόμηση».

«Η διχοτόμηση δεν έγινε το ’74. Έγινε τέλη ’63, οπότε διώξανε όλους τους Τουρκοκυπρίους - με εξαίρεση κάποια μικρά χωριά στον νότο - και τους κλείσανε σε δύο θύλακες στα βόρεια. Και εκεί έζησαν μέχρι το ’74» είχε θυμίσει ο πρέσβης Βύρων Θεοδωρόπουλος.

Και στην Διάσκεψη της Γενεύης, 25-30 Ιουλίου 1974, η Τουρκία προσπάθησε με το Σχέδιο Γκιουνές («καντονοποίηση»)να επιτύχει τον μόνο στόχο που δεν πέτυχε με την εισβολή : την κατάλυση της νομικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία έχει την διχοτόμηση ως σταθερή πολιτική από το 1955. Το 1974 ανέτρεψε στον κυπριακό χώρο αυτό που ήταν δυσμενής γι’ αυτήν συνθήκη : μια αναμφισβήτητα μειοψηφική τουρκοκυπριακή κοινότητα, χωρίς αξιόλογη ένοπλη υπεράσπιση.

Πλέον υπάρχουν 500.000 Τούρκοι έποικοι στα Κατεχόμενα, με «ντιρεκτίβα» Ερντογάν να γίνουν ένα εκατομμύριο, και 50.000 στρατός. 

Αλλά κυρίως κατάφερε να μην συζητείται πλέον το Κυπριακό ως ζήτημα κραυγαλέας παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου αλλά σαν δίκαιο του ισχυρού που παρήγαγε Διεθνές Δίκαιο! 

Σαράντα χρόνια, όταν οι ίδιοι πάψαμε να κραυγάζουμε πως η Τουρκία έκλεψε από το κυπριακό κράτος, σφάζοντας και βιάζοντας, το 65% των ξενοδοχείων, το 87% των υπό ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, το 40% των σχολικών κτιρίων, το 41% των κτηνοτροφικών μονάδων, το 48% των εξαγωγικών αγροτικών προϊόντων και το 56% των παραλιών, οι ξένοι «κουράστηκαν» να ακούνε. 

Επειδή ο ελλαδικός ψοφοδεϊσμός ούτε κατά διάνοια τολμάει να θεωρήσει τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη ως κατεχόμενα εδάφη της Ελλάδας, του ευρύτερου Ελληνισμού. [2] 

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου λοιπόν μάλλον ευκαιρία αποτελούν παρά πρόκληση.

Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη μήπως δούμε την αλήθεια.

Οι Έλληνες της Κύπρου να αποφασίσουν : Μπορούν να ζήσουν πλέον μαζί με τους Τουρκοκύπριους, σε μια οψέποτε ενωμένη Κύπρο;

Και όλος ο Ελληνισμός να αποφασίσει : θα κάνει πόλεμο για να ανακαταλάβει τα Κατεχόμενα; Άλλος τρόπος δεν υπάρχει, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο λεπτομέρειες συζητούνται.

Να αποφασίσει αν θα θέσει το Κυπριακό στον διεθνή παράγοντα σαν αυτό που είναι, κάτι ευρύτερο από διαμάχη εθνικισμών, αυτό που οι έντιμοι διεθνείς αναλυτές γράφουν «στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας βρίσκεται το σύνορο Ανατολής-Δύσης».

Εάν οι απαντήσεις σε όλα είναι «όχι», τότε η μόνη συνθήκη για να επιβιώσει ο Ελληνισμός και να συνεχίσει να υπάρχει στο ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωπολιτικά χώρο της ΝΑ Μεσογείου, είναι η Ένωση Ελλάδας-Κύπρου.

Μήπως η πρόταση είναι άκαιρη, αφού χάθηκε η ευκαιρία του 1964, άλλη μια συναισθηματική παρόρμηση; 
Είναι, δυστυχώς, επιβεβλημένη από πραγματισμό. Όταν ξεφορτώνεσαι σιωπηλά τα προβλήματα από το παράθυρο η Ιστορία τα επαναφέρει με τυμπανοκρουσίες από την πόρτα.

Όταν κατέρρευσε ο μύθος της στρατιωτικής προστασίας από μια ΕΕ που καμμία τέτοια πρόθεση δεν είχε, εφευρέθηκε από τους άθλιους Ανδρεϊκούς επιγόνους η «ελληνοτουρκική φιλία». Όταν με τον νέο-Οθωμανισμό κατέρρευσε και αυτός ο μύθος, βρέθηκε το «δεκανίκι Ισραήλ».

Υπάρχει μόνο ένα δόγμα για τον Ελληνισμό : Είμαστε έθνος ανάδελφον.
Και μια εξ αυτού προέκταση : Η ισχύς εν τη ενώσει.

Η Αθήνα έχει υιοθετήσει στην εξωτερική πολιτική έναν αμφισβητούμενο «ρεαλισμό», βασική αρχή του οποίου είναι ότι δεν υποχωρείς όταν είσαι σε θέση αδυναμίας, τηρείς στάση αναβλητικότητας για τη στιγμή που θα μπορείς να διαπραγματευτείς από θέση πλέον ισχύος ή τουλάχιστον καλύτερης από την σημερινή.

Αυτή η στιγμή 39 χρόνια όχι μόνο δεν έρχεται αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται. Μόνο μια επιθετική, όχι τυχοδιωκτική, κίνηση θα βγάλει τον Ελληνισμό από την καθοδική περιδίνηση, θα αποτρέψει «Φινλανδοποίηση» στην Ελλάδα και «Τουρκοποίηση» στην Κύπρο. Θα στείλει μήνυμα στον περίγυρο ότι είμαστε ζωντανοί, όχι σίγουρα σφαχτάρια. Κι αν ανησυχείτε για τις περιπλοκές των διακρατικών νομικών καθεστώτων, θα ρωτήσουμε τη Γερμανία που επανενώθηκε de facto.

Πόλεμος είναι πιθανότερο να προέλθει όχι από την Ένωση αλλά από ένα μελλοντικό δυσλειτουργικό κρατικό μόρφωμα -υποτίθεται- «ενωμένης» Κύπρου που θα δημιουργεί έριδες και εντάσεις αντί να τις αμβλύνει.

Ο (ακήρυχτος) πόλεμος του 1974 ήρθε μετά τη δημιουργία ακριβώς ενός τέτοιου μη λειτουργικού κράτους που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία αναβάθμιζε την -πολύ μικρότερη τότε- τουρκική μειονότητα σε συνιστώσα εθνότητα.

Το εγχείρημα της Ένωσης είναι γνωστό πού κυρίως προσκρούει. Στην πολιτικοοικονομική ελίτ τόσο σε Αθήνα, που κλείδωσε στα υπόγεια της Βουλής το Φάκελλο της Κύπρου, όσο και σε Λευκωσία -  με Ένωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν νομάρχης ελληνικής περιφέρειας και οι υπουργοί μεσαίοι κρατικοί υπάλληλοι. 

Από το φλογερό σύνθημα «Την Ελλάδα θέλωμεν κι ας τρώγομεν πέτρες» [3] του απλού κυπριακού λαού που αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Σεφέρη σε τοίχο στα Ά­λω­να, περιπέσαμε στην αμοιβαία δυσπιστία, που από το 1974 επιδεινώνεται σταδιακά και χειροτέρευσε από τα πρόσφατα γεγονότα της Κυπριακής κρίσης.

Και όταν χαράζουμε διαφορετική πορεία εξόδου από την κρίση ο καθένας, όταν οι Κύπριοι κραυγάζουν προς τους Ρώσους «Αδέλφια μη μας προδώσετε», εμφανώς υπονοώντας ότι άλλα αδέλφια τους πρόδωσαν, απομακρυνόμαστε περισσότερο. 

Μπορούμε πλέον να συνυπάρξουμε; Όταν η Ελλάδα χρωστάει 350 δις ευρώ έχοντας περιθάλψει εκατομμύρια λαθρομετανάστες, ας χρωστούσε 360 με τα χρέη της Κύπρου. Και όταν στην Ελλάδα ανεχόμαστε Λετονό επίτροπο να μάς ελέγχει σαν κεχαγιάς δεν θα ήταν βάρος οι αδελφοί – εφόσον βέβαια επιθυμούν και οι ίδιοι πλέον την ενσωμάτωση.

Αξία έχει τι λέει ο απλός λαός, «χαμηλά». 
Γιατί «ψηλά» μερικοί προβάρουν φορεσιά Βεζύρη και νέο-Φαναριώτη, σαν αυτές που βλέπουν στον «Σουλεϋμάν».
Και να θυμόμαστε το αξίωμα : «Φοβού τους κατεστραμμένους. Γιατί ξέρουν ότι μπορούν να επιβιώσουν».

Προφήτης


[1] Σπ. Μαρκεζίνη, Σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδος, (1936-1975), «Πάπυρος», Αθήνα, τ.3, σελ 224

[2] Άντης Ροδίτης, εφημερίδα Πολίτης, 5 Φεβρουαρίου 2012

[3] Τη δεκαετία του ’50 οι Άγγλοι θέλοντας να υποσκάψουν το ενωτικό κίνημα της Κύπρου χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα ότι η Ελλάδα ήταν πάμπτωχη. Στις υποσχέσεις τους για ευημερία, πρόοδο, ανάπτυξη και υψηλό βιοτικό επίπεδο οι εξαθλιωμένοι Κύπριοι χωρικοί απαντούσαν: Να μας αξιώσει ο Θεός στην μάννα μας να πά­μεν, τζιάς τρώ­μεν πέτρες των βουνών αν δεν έ­ειν να φά­μεν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 02/04/2013 08:03:03

  Μακάρι νά παραμέριζαν ὅλα τά ἐμπόδια καί ἡ Ἔνωση τῆς Ἑλλάδας μέ τήν Κύπρο νά γινόταν τῶρα!
  Ὅμως ὁ ἀπλός λαός,ἀπό τή μεριά τή δική μας ἐνδιαφέρεται ἤ ἀδιαφορεῖ; Καί ἀπό τή μεριά τῶν Κυπρίων τή θέλει; Ἕνα πού μοῦ κάνει ἐντύπωση-δέν ξέρω ἄν κάνω λάθος-εἶναι,ὅτι σέ κάθε περίσταση ὅπως σέ ποδοσφαιρικούς ἀγῶνες,ὅλοι οἱ κύπριοι κρατοῦσαν ἑλληνικές σημαῖες μαζί μέ τίς κυπριακές.Ὅταν ξέσπασε ἡ κρίση δέν εἶδα στίς διαδηλώσεις πού ἔκαναν οἱ κύπριοι οὔτε μία ἑλληνική σημαία.
  Εὐχαριστοῦμε πάντως ἀγαπητέ Προφήτη γιά τήν τόσο εὔληπτη μεταφορά τῶν ἱστορικῶν γεγονότων καί γιατί στηρίζεις μέ πάθος κάτι πού κι ἐμεῖς θέλουμε τόσο πολύ.

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ Κυθήριος Τ. 02/04/2013 11:57:03

   Με λίγους Κύπριους που έχω μιλήσει δεν τη θέλουν πάντως. Ίσως να είναι η εξαίρεση βέβαια αλλά γενικά μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι Κύπριοι δε θέλουν ένωση.

 2. Σχετικά Ασχετος avatar
  Σχετικά Ασχετος 02/04/2013 08:12:30

  Με τέτοια άρθρα,αποκαθίσταται η ιστορία.
  Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που το διάβασα.
  Εύγε Προφήτη!!!!!!

 3. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 02/04/2013 08:38:36

  Αχ βρε Προφήτη μου πρωϊ-πρωϊ, γιατί ξύνετε πληγές; Τι σας έφταιξα;
  Είναι τόσο πρόσφατη η θλιβερή πολιτική ανυπαρξία στην οποία έχουμε περιέλθει ως άβουλοι δεσμώτες των διεθνών τοκογλύφων και των αισχρών συνεργών τους εκβιαστών - εταίρων, τόσο φρέσκια η Εθνική προσβολή που εισπράξαμε παρακολουθώντας το βιασμό της Κύπρου άπραγοι, άφωνοι και αδύναμοι, που αυτό που περιγράφετε, μόνο να μας πληγώνει επιπροσθέτως μπορεί...... Κι αν κάνω λάθος, πείτε μου παρακαλώ, μόνο τα ονόματα των ''Στρατηγών'' που θεωρείτε πως θα εμπνευστούν, θα σχεδιάσουν, θα καθοδηγήσουν και θα εκτελέσουν σοφά το σχέδιο της διπλωματικής και μεγαλόπνοης αυτής ''εκστρατείας''μας !! Γιατί γενναίοι ''στρατιώτες'', πρόθυμοι να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν το προδομένο μας όνειρο, σίγουρα θα βρεθούν πολλοί......

  ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΕΣ - Κώστας Καρυωτάκης/Νηπενθή
  Οι Δον Κιχώτες πάνε ομπρός και βλέπουνε ως την άκρη
  του κονταριού που εκρέμασαν σημαία τους την Ιδέα.
  Κοντόφθαλμοι οραματιστές, ένα δεν έχουν δάκρυ
  για να δεχτούν ανθρώπινα κάθε βρισιά χυδαία.

  Σκοντάφτουνε στη Λογική και στα ραβδιά των άλλων
  αστεία δαρμένοι σέρνονται καταμεσίς του δρόμου,
  ο Σάντσος λέει «δε σ' το 'λεγα;» μα εκείνοι των μεγάλων
  σχεδίων, αντάξιοι μένουνε και: «Σάντσο, τ' άλογό μου!»

  Έτσι αν το θέλει ο Θερβάντες, εγώ τους είδα, μέσα
  στην μίαν ανάλγητη Ζωή, του Ονείρου τους ιππότες
  άναντρα να πεζέψουνε και, με πικρήν ανάσα,
  με μάτια ογρά, τις χίμαιρες ν' απαρνηθούν τις πρώτες.

  Τους είδα πίσω να 'ρθουνε -- παράφρονες, ωραίοι
  ρηγάδες που επολέμησαν γι' ανύπαρχτο βασίλειο --
  και σαν πορφύρα νιώθοντας χλευαστικά, πως ρέει,
  την ανοιχτή να δείξουνε μάταιη πληγή στον ήλιο!

 4. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 02/04/2013 08:41:25

  Να τα πάρουμε τα πράγματα απ οτην αρχή .Ο Ενωτικός αγώνας ξεκινά το 1931 , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και νωρίτερα οχλήσεις προς τους Αγγλους κατακτητές.Σε μια ευφυέστατη διπλωματική κίνηση οι Άγγλοι καθιστούν το Κυπριακό πρόβλημα μέσα απο περίτεχνες ενέργειες απο ζήτημα κατοχής σε Ελληνο-τουρκική διαφορά.Οι προβοκάτσιες των Αγγλων είναι γνωστές , μονο στόχο να εμπλέξουν την Τουρκία στα τεκταινόμενα στην Κύπρο.

  Ερχόμαστε στην στάση της Ελλάδας.Δεν θα ασχοληθώ με την Ελληνική Κυβέρνηση Καΐρου και τούτο γιατί , ως απότοκος της μεταξικήςδικτακτορίας δεν φέρει καμιά νομιμότητα, αποτελεί δωσίλογη κυβέρνηση των Αγγλων.Θα ασχοληθώ με την Ελληνική Κυβέρνηση του Παπάγου η οποία συν των άλλων εθνικών επιτυχιών (Θράκη και Μακεδονικό) νομιμοποίησε την Τουρκία ως εμπλεκόμενο κράτος στα της Κύπρου στην τριμερή διάσκεψη του 1955 στο Λονδίνο

  Τα λάθη στην Κύπρο Εξίσου σημαντικά , ο Μακάριος στον λόγο της Φανερωμένης μιλά για Ενωση με την Ελλάδα και στην καθημερινή του δράση στοχεύει στην Ανεξαρτησία , μέγα ολίσθημα καθως δεν είχε αντιληφθεί την πορεία των πραγμάτων.Απο την άλλη ο Γρίβας ΔΙγενής ο οποίος ως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς δεν αντιλαμβάνεται το τι σημαίνει η επιχείρηση σε Κοφίνου και Αγιο Θεόδωρο και δίνει κυριολεκτικά στο πιάτο αυτό που διακαώς επεδίωκαν οι Τούρκοι .Φυσικά η μεραρχία βρισκόταν εκεί για να επιβάλλει το διχοτομικό σχέδιο Ατσενσον όμως κανείς δεν διακινδύνευε τουρκική εισβολή παροουσία Ελληνικού στρατού, το απέδειξαν περίτρανα οι Καταδρομείς που πρωτοστάτησαν στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου για να γράψουν σελίδες δόξας λίγες μέρες μετά στον Πενταδάκτυλο και Αγιο Ιλαρίωνα

  Υπέγραψαν το ίδιο χαρτί Καραμανλής και Μακάριος μόνο που ο Μακάριος (δεύτερο τραγικό λάθος) αφου πιέστηκε πίστεψε πως στην πράξη θα αναιρούσε τα συμφωνηθέντα.Το τρίτο τραγικό λάθος του Μακάριου ήταν το γεγονος ότι αποδέχθηκε τον όρο Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία (καις απέδιδε άλλη διάσταση ).Αρθρογράφε αν υπάρξει ξανα αναδρομή στα όσα έχουν διαδραματισθεί στη Κύπρο να βάλεις σε περίοπτη θέση το όνομα Ευάγγελος Αβέρωφ και την στάση του Τάσσος Παπαδοπουλος στη διάσκεψη του Λονδίνου
  και ένθεν μαζί με αυτή του Βάσου Λυσσαρίδη

  Η Επιβολή της Ενωσης ή οποία και θα σήμαινε αυτόματα διχοτόμηση ήταν το λάθος Γρίβα απο το 1971 και ένθεν παράλληλα η δράση του κατά του Μακαρίου έδωσε την αφορμή γιανα σχεδιαστεί εκ νέου η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.Σε ότι αφορά τους θιασώτες του Δόγματος Κεσσάνης , Υπαλλήλους της CIA δεν θα ασχοληθώ απλά γιατί ηταν σε διατεταγμένη υπηρεσία ως πράκτορες Ξενων Χωρων.

  Σε ότι αφορά την Μεταπολίτευση υπήρξε μια μοναδική ευκαιρία για την ανατροπή του σκηνικού, το Άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου δεν έγινε γιατί απλά εμπλέκονταν πολύ ισχυρά πολιτικά πρόσωπα της τότε πολιτικής σκηνής.

  Ερχόμαστε στο σήμερα.Θα είαμι πολύ ωμός και κυνικός.Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανήγαγε την Ελλάδα στο ίδο επίπεδο με την Τουρκία, ως "μητέρες πατρίδες" κα ισυστηματικά εργάστηκε και απεργάστηκε για την εξομοίωση της ΤΙΜ με την ΕΟΚΑ, της Ελλάδας με την Τουρκία κάτι που όλως τυχαίως για μαι ακόμη φορά βολεύει τους Αγγλικους σχεδιασμούς.(ΑΚΕΛ και ΚΚΕ διαχρονικά στην Κύπρο έδρασαν με τρόπο που εξυπηρέτησαν τα αγγλικά συμφέροντα στο έπακρο γιατί απλά "δεν" κατάλαβαν ότι αποτελούν βραχίονα ασκησης της πολιτικής της Ρωσίας ) Για το ΔΗΣΥ κιι τον Κο.Αναστασιάδη εχω να πω πως απλά περπατεί στον ίδιο δρόμο της εξομοίωσης Τουρκίας με Ελλάδας,άρθρα στον Κυπριακό Τύπο εγείρουν τεχνηέντως το θεμα αυτό

  Είτε μας αρεσει είτε όχι Ελλάδα και Κύπρος για τον Διεθνή Παράγοντα αποτελούν Εναιίο χώρο.Δυστυχώς η Τουρκία έχει ενσωματώσει τα κατεχόμενα ως Νομό της και ως Επαρχία της.Απομένει να καθορισθεί η τύχη του Ελεύθερου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσωπικά θεωρώ ως μόνη λύση , ως μονη διέξοδο την Ενωση Ελλάδας -Κύπρου με ίδιους δεσμούς ως η Τουρκία με τα Κατεχόμενα

  • Kimon avatar
   Kimon @ Δρόλαπας 02/04/2013 09:19:01

   «Ερχόμαστε στην στάση της Ελλάδας.Δεν θα ασχοληθώ με την Ελληνική Κυβέρνηση Καΐρου και τούτο γιατί , ως απότοκος της μεταξικήςδικτακτορίας δεν φέρει καμιά νομιμότητα, αποτελεί δωσίλογη κυβέρνηση των Αγγλων».
   Η νομιμότητα της Μεταξικής Κυβέρνησης πηγάζει από την εντολή που του ανέθεσε η βουλή το 1936 να σχηματίσει κυβέρνηση και την αυτοδιαλυσής της λόγω της πολιτικής φαυλότητος και της αδυναμίας του κοινοβουλευτισμού να διοικήσει την σπαρασόμενη χώρα που μετρούσε εκατοντάδες νεκρούς στους δρόμους από τις πολιτικές συρράξεις.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Δρόλαπας 02/04/2013 15:39:30

   Την νομιμότητα της ιδίας και όσων απορρέον από αυτήν, την εξασφάλισε η κυβέρνηση Μεταξά, όχι μόνον με το ιστορικό γεγονός της νόμιμης διαλύσεως της Βουλής το '36, αλλά και διότι χάρισε στην Ιστορία της Ελλάδος την τελευταία ένδοξη σελίδα της.
   Από κει και έπειτα, μόνο δημοκρατικές "αποτυχίες" εισπράττουμε. ΑΝ δεν είναι δολιότητες. Της εισόδου στην ΕΟΚ (και βεβαίωςτο Ευρώ) περιλαμβανομένης, όπως, ήδη, αχνοεπιβεβαιώνεται.
   Τα Μέγιστα συγχαρητήριά μου στον Προφήτη, αν και είμαι πεπεισμένος ότι, οι Άθλιοι, οικεία βουλήσει, δεν σώζονται.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/04/2013 08:46:02

  Λιθοι και κεραμοι ατακτως ερριμμενοι.Βεβαιως στο δια ταυτα συμφωνουμε : καλυτερα η ενωση - διχοτομηση (στα ορια του σχεδιου Αναν ομως αλλιως οσοι διαφωνησαν τοτε ειναι αυτοι "προδοτες" ) με επιστροφη εδαφων που επι πλεον συμφωνα με τις δηλωσεις Νταβουτογλου αφηνει ολο το νοτιο κομματι θαλασσας στην ελληνοκυπριακη εκμεταλλευση και το βορειο στην τουρκικη.
  Διαφωνουν ομως οι Κυπριοι και άλλοι πολλοί οποτε δε γινεται τιποτα.
  Προς τι ομως η εκπληξη για τον αριθμο των Τουρκων στην Κυπρο σημερα;
  Αυτο ηταν αναποφευκτη συνεπεια της απορριψης του σχεδιου Αναν.
  Μπορω επισης να προσδιορισω ακριβως τη στιγμη που η ελληνικη πλευρα θα δεχθει το σχεδιο Αναν αλλά δεν θα το δεχονται οι Τουρκοι : μολις ο αριθμος των Τουρκων στο νησι περασει αυτον των Ελληνων.
  Διοτι οι αδιαλλακτοι δεν σκεφτονται ποτε με μεταβολες στο χωρο και το χρονο και που οδηγουν.
  Οτι οπι μεταβολες θα ειναι δυσμενεις το ηξεραν ολοι για 40 χρονια λογω του δημογραφικου.Στοιχειωδης λογικη και το ηξεραν και οταν απερριπταν το σχεδιο Αναν.
  Το πιο κωμικο στο αρθρο αυτο ειναι οτι χρησιμοποιει ως τιτλο του το παλιο συνθημα "Ενωση" για να γλυκανει τα αυτια των αποδεκτων λησμονωντας οτι καποτε ενωση σημαινε ενωση με ολο το νησι επειδη δεν τολμα να πει τα πραγματα με το ονομα τους : Διχοτομηση για να σωθουν τα υπολοιπα.
  Αλλα εαν μπορουσε η ελληνικη νοοτροπια να αντεξει την εννοια "cut my losses" μπορει και να μην ειχε προβλημα με τα μνημονια.
  Παντως συμφωνω με την προταση.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ ψυχραιμια 02/04/2013 11:51:05

   Οι διαστάσεις του προβλήματος των εποίκων: Η πλημμυρίδα των περίπου 160.000 εποίκων μαζί με έναν αριθμό Τούρκων στρατιωτών που υπολογίζεται σε 43.000 άνδρες έχει δημιουργήσει κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στη φυγή των γηγενών Τουρκοκυπρίων προς τη Δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία. Σήμερα, στο νησί παραμένουν μόνον 88.900 Τουρκοκύπριοι από τους περίπου 116.000 του 1974.

   Τα ακόλουθα στοιχεία είναι ενδεικτικά των μεταβαλλόμενων δημογραφικών δεδομένων στην κατεχόμενη Κύπρο:
   · Τουρκοκυπριακά δεδομένα δείχνουν ότι κατά την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός της κατεχόμενης Κύπρου έχει αυξηθεί στα 240.000 άτομα, μία αφύσικη αύξηση της τάξης του 31,7%
   · Ο αριθμός των «καταγεγραμμένων ψηφοφόρων» στην κατεχόμενη Κύπρο έχει διπλασιαστεί από 75.781 το 1976 στους 151.635 το 2006. Ο αριθμός αυτός εμφανίζεται να μεγαλώνει ιδίως πριν από κάθε «εκλογική διαδικασία» στην κατεχόμενη Κύπρο
   · Το 2004, τη χρονιά του δημοψηφίσματος για το «Σχέδιο Ανάν», εισήλθαν στην Κύπρο περίπου 40.000 Τούρκοι έποικοι
   · Έποικοι αποτελούν το 90% του πληθυσμού στη χερσόνησο της Καρπασίας
   · Έποικοι έδωσαν τη νικητήρια διαφορά υπέρ της αποδοχής του «Σχεδίου Ανάν» στην κατεχόμενη περιοχή στο δημοψήφισμα του 2004...

   ...Η συνεχής εισροή εποίκων, η απόκτηση «υπηκοότητας» και η συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή της κατεχόμενης Κύπρου έχουν επικριθεί ακόμη κι από Τουρκοκυπρίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι κ. Οζγκέρ Οζγκούρ, Μουσταφά Ακιντσί, αλλά και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προτού γίνει «πρόεδρος» της μη αναγνωρισμένης «ΤΔΒΚ».

   h**p://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/64D1EBF5E4CDD878C2256D7A003CB539?OpenDocument

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 02/04/2013 13:14:27

   @ ψυχραιμια
   1) Αντιφάσκεις. Από άτακτους λίθους-πλίνθους δεν μπορεί να προκύπτει ένα όπως παραδέχεσαι ορθό συμπέρασμα-οικοδόμημα .

   2) Ψεύδεσαι. Πουθενά δεν υπάρχει έκπληξη για τον αριθμό τον Τούρκων εποίκων και καμμία σχέση δεν έχει ο αριθμός τους με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, επισημαίνεται ότι η αύξηση του αριθμού τους είναι πολιτική της Τουρκίας από το 1974 για να ανατρέψει στην πράξη το 82%-18% και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, με απώτερο στόχο την εξάλειψη του ελληνισμού από το νησί και την τουρκοποίηση του, ό,τι ακριβώς επεδίωκε το Σχ. Αναν.

   3) Στρεψοδικείς. Για να αποτραπεί η βαθμιαία τουρκοποίηση καλώ να εξετάσουμε αν θα απελευθερώσουμε με πόλεμο τα Κατεχόμενα τα οποία είναι ελληνικό έδαφος, για να ενωθεί κατόπιν ΟΛΗ. Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε το υπόλοιπο τμήμα να ενωθεί με την ελλαδική επικράτεια σε ένα κράτος που θα έχει μεγαλύτερη διεθνή βαρύτητα άρα θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια.

   4)Πάντα στο καθήκον. Υπερασπίζεσαι το Σχέδιο Ανάν, με τους ξένους ανώτατους δικαστές που θα μετέτρεπαν σε μια νύχτα ένα ανεξάρτητο κράτος σε προτεκτοράτο.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 02/04/2013 14:27:58

    Βεβαιως εχει σχεση η αυξηση με την απορριψη του σχεδιου Αναν.Πριν η Τουρκια υφιστατο πιεσεις απο ΟΗΕ και μεγαλες Δυναμεις που περιοριζαν τον εποικισμο.
    Οπως λεει και η victoria την τελευταια δεκαετια οταν δηλαδη φανηκαν οι Ελληνοκυπριοι υπευθυνοι της μη λυσης οι πιεσεις σταματησαν και η ροη εποικων διογκωθηκε.
    Αλλά οι αντιανανικοι ελεγαν ειπαμε ΟΧΙ και δεν παθαμε τιποτα.Οι εποικοι στο βορρα ειναι τιποτα.
    Στρατιωτικη λυση δεν υπαρχει.Το γραφω και πιο κατω.
    Και οι Κυπριοι δεν θελουν την ενωση.

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ ψυχραιμια 03/04/2013 12:45:46

     Αντιθέτως, αυτά που παρέθεσα δείχνουν πως σύμφωνα με τα στοιχεία ο εποικισμός έτσι κι αλλιώς υπήρχε σαν πολιτική.
     Το δε σχέδιο Ανάν θα διευκόλυνε ακόμα περισσότερο.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Προφήτης 02/04/2013 14:40:14

    Ακριβώς έτσι! Πολύ περιεκτικό Προφήτη, κρίμα που προχθές εδώ στπο παζάρι εκποίησης βιβλίου στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης αγόρασα 2! βιβλία για το Κυπριακό και την Κύπρο. Βάζε και ακαδημαϊκές αναφορές.

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Προφήτης 02/04/2013 15:36:45

    @ Προφήτης : Θαυμάσιος στο κυρίως άρθρο σας, αποστομωτικός και στην απάντησή σας.

   • Kanaris avatar
    Kanaris @ Προφήτης 02/04/2013 16:01:37

    Αγαπητέ Προφήτη,
    Το άρθρο σου είναι εξαιρετικό, και απευθύνεται τόσο στην λογική όσο και στο θυμικό των απανταχού Ελλήνων. Μόνο η αυτοδιάθεση-ένωση των Ελλήνων αδελφών μας της Κύπρου με τον υπόλοιπο Ελλαδίτικο κορμό θα τερματίσει το δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 80 χρόνια. Πολύ σωστά περιγράφεται από του περισσότερους σχολιαστές ότι οι συνεχείς χαμένες ευκαιρίες για την Ένωση, και η εγκληματική μετάθεση του προβλήματος από εισβολή-κατοχή κυρίαρχου κράτους σε πρόβλημα κατανόησης και συμβίωσης δύο κοινοτήτων έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε όλο και χειρότερες συνθήκες, επιτρέποντας σε κάθε λογής τρίτους να παίζουν τα παιγνίδια τους.

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε ένα ποσοτικά λογικό χωρισμό των εδαφών (άπιαστο όνειρο σήμερα το πάλαι ποτέ δεδομένο 18%-82%), και την άμεση συνένωση των δύο κομματιών με τους εθνικούς τους ιστούς. Και οι δύο κοινότητες πρέπει να απαντήσουν τελεσίδικα με δημοψήφισμά, αφού αναρωτηθούν ειλικρινά αν θα μπορέσουν να ποτέ να τα βρουν μεταξύ τους, με δεδομένη την εσαεί επιρροή των Τούρκων πάνω από το κεφάλι τους. Αν οι πραγματικοί Τουρκοκύπριοι δεν νοιώθουν άνετα με τους Τούρκους εποίκους και τους ηπειρωτικούς πασάδες, τότε ας τραβήξουν τον δικό τους ανεξάρτητο δρόμο, και ίσως κάποτε να κρίνουν ότι η ανεκτικότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων είναι λιγότερο καταπιεστική από την τουρκική αγκαλιά. Διαφορετικά ας ζουν εν ειρήνη.

    Όμως οι δικοί μας αδελφοί είναι και συνεχίζουν να νιώθουν Έλληνες, παρά τα όποια νέο-ευρωπαϊκά φτιασιδώματα, και τους πρόσφατους ανεκδιήγητους ακροβατισμούς του «διεθνιστή» Τουρκόφια περί φυλετικής καταγωγής & συγγένειας των κατοίκων του νησιού με τους γηγενείς της Μέσης Ανατολής. Από το ’74 και πέρα μια ολόκληρη γενιά γεννήθηκε και αντρώθηκε σε καθεστώς ντε φάκτο διχοτόμησης. Βιολογικά αρχικά επιβίωσε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ τα τελευταία χρόνια άνθησε οικονομικά, έστω και με στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης. Όμως σε καμιά φάση της ζωής της δεν έπαψε να μιλά και να σκέφτεται ελληνικά, δεν έπαψε να ανεμίζει την γαλανόλευκη, και δεν έπαψε να αναζητά αυτό που της στερούν: την εθνική ολοκλήρωση! Πρέπει επιτέλους οι ηγεσίες της Κύπρου κυρίως αλλά και της Ελλάδας αφουγκραζόμενες όλους τους απλούς πατριώτες, να βρουν το θάρρος να ξαναμιλήσουν για το «απαγορευμένο όνειρο».

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 02/04/2013 08:51:03

  Δεν ξέρω πόσοι Κύπριοι σήμερα αισθάνονται Έλληνες!
  Ενώ εδώ στην Ελλάδα ο απλός Λαός συμπονούσε και έκλαιγε για τους "αδελφούς' Κυπρίους, στην Κύπρο τα τελευταία 40 τουλάχιστον χρόνια, ποτέ δεν άκουσα κανένα Κύπριο να μας αποκαλεί "αδέλφια" και να ονειρεύεται μια ένωση με την "Μητέρα" Ελλάδα.
  Αντίθετα οι "Καλαμαράδες" παρουσιάζονταν απεχθείς και προσωπικά υπεύθυνοι για κάθε κακό που συνέβαινε στο Νησί!
  Η ηθική απαξίωση των Ελλαδιτών μεγάλωνε όσο η Κύπρος δυνάμωνε και η οικονομική ευημερία επικρατούσε.
  Η τάση αυτή έφτασε στο αποκορύφωμα με την πρόσφατη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, οπότε εμφανίστηκαν και στα φανερά οι ανθενωτικές φωνές, έχοντες πλέον και σοβαρό επιχείρημα να στηρίξουν την ανθενωτική τους τάση!
  Το κόμπλεξ ότι για οτιδήποτε κακό φταίει η Ελλάδα, προβλήθηκε για μια ακόμα φορά με την νέα Κυπριακή τραγωδία, φτάνοντας ακόμα να υποστηρίξουν ότι για την κατάρρευση του Τραπεζικού συστήματος φταίει το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων!! Ξεχνώντας ότι αυτά η Κύπρος τα αγόρασε από Γερμανικές Τράπεζες στην δευτερογεννή αγορά!!!

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ ΝΤΙΝΟΣ 02/04/2013 11:04:11

   Πώς φαίνεται ότι δεν ξέρεις τίποτα από Κύπρο.

  • Δαίμων avatar
   Δαίμων @ ΝΤΙΝΟΣ 02/04/2013 12:10:48

   Eκτός θέματος Ντίνο.

  • ΑΚΡΙΤΑΣ avatar
   ΑΚΡΙΤΑΣ @ ΝΤΙΝΟΣ 03/04/2013 00:15:15

   Ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσο έχουν δουλέψει οι προπαγάνδες για να "πείσουν" τους Κυπρίους πως δεν είναι Έλληνες. Σε ένα βαθμό το έχουν καταφέρει. Αλλοι πάλι το υποστηρίζουν επειδή θέλουν να είναι ρεαλιστές, αφού η πορεία φαίνεται πως θα είναι σε σημαντικό βαθμό κεχωρισμένη από αυτή της Ελλάδας. Έτσι το παίρνουν απόφαση και προχωρούν ως Κύπριοι. Ωστόσο υπάρχει μια καθόλου ευκαταφρόνητη μερίδα του κυπριακού Ελληνισμού με τόσο ισχυρό ελληνικό φρόνημα που εκπλήσσει και θυμίζει εκείνο των εποχών που ο Ελληνισμός έγραψε τις πιο δοξασμένες σελίδες του. Πάντως δεν είναι λίγοι. Δεν είμαι σε θέση να κάνω εκτιμήσεις για το ποσοστό αυτών των Κυπρίων. Θα μπορούσε κάποιος να μάς αναφέρει τι ποσοστό εκτιμάται πως κατέχουν μεταξύ των αρνητών του σχεδίου Ανάν; Επίσης θέλω να υπερτονίσω πως αν κρίνουμε από την εικόνα, στην Ελλάδα φαίνεται πως η συντριπτική μερίδα του ελληνικού λαού είναι με το μέρος των γνωστών, φθαρμένων και υπόλογων κομμάτων εξουσίας. Είναι όμως έτσι ή είναι ο πολιτικός "ρεαλισμός" που την οδήγησε στην ψήφισή τους;

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ ΝΤΙΝΟΣ 03/04/2013 13:01:17

   Οι Κύπριοι αισθάνονται Έλληνες, καμιά φορά πιο πολύ κι από εμάς. Υπήρχε ένα τουπέ, που είχε ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, για τους καλαμαράδες αλλά υποψιάζομαι ότι γρήγορα δυστυχώς θα φύγει. Από την άλλη ίσως αυτό που έγινε να τους κάνει επιτέλους να δουν την πραγματικότητα. Το ένα τρίτο του νησιού χάθηκε το 63-74 και τώρα κινδυνεύει να χαθεί το υπόλοιπο. Ένωση στο νησί μπορεί να υπάρξει μόνο με την προοπτική να γίνει όλο τουρκική επαρχία με συνεχή διολίσθηση από Ανάν 2, σε τετελεσμένα 3, σε Ανάν 4 κοκ Μόνη λύση ένας γερός φράχτης και σύνδεση της μοίρας τους με τον υπόλοιπο Ελληνισμό κρατώντας όμως την αυτονομία τους αν αυτό θέλουν.

 7. Apostolos Vlahos avatar
  Apostolos Vlahos 02/04/2013 08:51:06

  Ας μας πουν τι πάνε να περάσουν τον επόμενο μήνα και ας αφήσουν τις κορώνες.

 8. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 02/04/2013 09:00:49

  Υπάρχει μόνο ένα δόγμα για τον Ελληνισμό : Υπεράνω όλων η πατρίς. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης

  • Σταυρουλα avatar
   Σταυρουλα @ Κώστας Σταματάκης 02/04/2013 14:34:49

   Κωστα μια μικρη διορθωση ....αμύνεσθαι περί πάρτης

 9. ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 02/04/2013 09:00:55

  Το καλύτερο και πιο έντιμο σχέδιο ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ , κατά τη γνώμη μου, θα ήταν να διχοτομηθεί το νησί σε ποσοστό που απηχεί το 82% ( Έλληνες) πρός 18% ( μουσουλμάνοι Κύπρου) της δημογραφικής καταγραφής του 1960, και κατόπιν το ελληνικό τμήμα να ενωθεί με την Ελλάδα.

  Είναι η πιο καθαρή και βιώσιμη λύση. Και επιπλέον εξασφαλίζει την παρουσία του ελληνισμού στη Κύπρο. Οι μεσοβέζικες λύσεις υπονομεύουν το σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού.

  Αλλιώς, ας γίνει μια διζωνική ομοσμπονδία, όπου οι μουσουλμάνοι της Κύπρου θα έχουν το 18% και οι Έλληνες το 82% , αλλά πρώτα ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ. Φοβάμαι ότι αυτό δεν θα το δεχθεί ποτέ η Τουρκία.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 02/04/2013 09:18:08

   Το νησι αργα ή γρηγορα θα ενωθει, οι εποικοι θα μεινουν, και οι κατοικοι της Μεγαλονησου θα αποκαλουνται σκετο "Κυπριοι'' (ουτε ΕλληνοΚυπριοι, ουτε αδελφοι Ελληνες, ουτε ΤουρκοΚυπριοι).

   Αργα ή γρηγορα οι δυο κοινοτητες θα ειναι ισες αριθμητικα. Η Ελλαδα θα παει πασο μ αυτη τη διαδικασια, αφου οταν θα υπαρξουν αυτες οι εξελιξεις θα ειναι μια Κυβερνηση με πυρηνα το Συριζα, οποτε θα ειναι σχετικα ευκολο να περασει κατι τετοιο.

   Οπως θα ειναι εξισου ευκολο, να περασει και η συνεκμεταλευση του Αιγαιου με τους Τουρκους αφου ο Συριζα δεν θα εχει αντιρηση.

   • Kimon avatar
    Kimon @ Μικρασιάτης 02/04/2013 09:36:13

    Στον Λίβανο, στην Βοσνία και τώρα στην Συρία μουσουλμάνοι και χριστιανοί συνυπάρχουν σφαζόμενοι. Η Κύπρος γιατί να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα; Συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων στο νησί δεν θα υπάρξει ποτέ και αν υπάρξει θα είναι βραχύβια και αιματηρή! Νομοτελειακά η Κύπρος θα διχοτομηθεί στο μέλλον, για να ενωθεί αργότερα με την Ελλάδα ο νότος και με την Τουρκία ο βορράς. Η εποχή μας είναι πολύ πεζή για να ακυρώσει ιστορία 4 χιλιάδων ετών! Η εθνομηδενιστική θεωρία του τέλος της ιστορίας έχει ακυρωθεί από τα γεγονότα.

   • Tonia G. avatar
    Tonia G. @ Μικρασιάτης 02/04/2013 10:15:33

    Ας είμαστε Ρεαλιστές. Η Κύπρος διχοτομήθηκε πριν πολλά χρόνια και οι δυο κοινότητες έχουν τραβήξει διαφορετικούς δρόμους που δεν μπορούν πλέον να "συναντηθούν" με βιώσιμο τρόπο.
    Θεωρώ πως η δικαιότερη λύση και για τους δυο και ταυτόχρονα "win-win" είναι να διχοτομηθεί στα ποσοστά του 1960 όπως αναφέρει και ο ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ. Με την έννοια αυτή:
    1. οι Τούρκοι δεν θα μπορουν παρά να συννεναίσουν στην παράδοση όλου του τομέα έως του 18% αφού κερδίζουν και νομιμοποιούν την παρουσία τους επί της νήσου
    2. χάνουν συνεπώς εδάφη από αυτά που έχουν κατακτήσει το 74, τα οποία επιστρέφουν στους Ε/Κ
    3. τελειώνει η "καραμέλα" και το παραμύθι περί Κυπριακού λάου και επιτέλους ερχομαστε στην πραγματικότητα ότι υπάρχουν δυο Εθνικές κοινότητες που μανιπιουλάρονται από μεγαλύτερα μητρικά κράτη
    4. Η Ελλάδα προβαίνει σε προσάρτηση του Ε/Κ τομέα στον οποίο όμως παρέχεται αυτονομία που σημαίνει ύπαρξη Βουλής για την Διοίκηση των εσωτερικών θεμάτων. Θα υπάρχουν δηλαδή Κυβερνήτης και εσωτερικη Κυβέρνηση, αλλά η εξωτερική πολιτική, η
    Αμυνα και η Οικονομική/Νομισματική πολιτική θα ασκείται κεντρικά από την Ελλάδα. Παραδείγματα πολλά στη Διεθνή Σκηνή.

    Η προτεινόμενη λύση, σκεφθείτε το, είναι η πιο βιώσιμη και η πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή απ΄όλους. Λύνει σχεδόν όλα τα ζητήματα με ένα καθαρό τρόπο... Από την ΑΟΖ και το προσφυγικό, έως την κατοχή και τους εποίκους. Παράλληλα δεν δημιουργεί πρόβλημα με τις σημερινές κρατικές δομές των δυο κοινοτήτων. Για παράδειγμα η Κυπριακή Αστυνομία και η Εθνοφρουρά θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως σημερα στο πλαίσιο όμως της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ η όποια συγχώνευση των δυο κοινοτήτων θα θυμάστε πόσα προβλήματα λειτουργικότητας δημιουργούσε επί Ανάν...

    Ας είμαστε Ρεαλιστές επιτέλους και ας βρεθούμε μια φορά μπροστά από τις εξελίξεις...

    • περήφανος δεξιός avatar
     περήφανος δεξιός @ Tonia G. 02/04/2013 14:41:52

     η ιδέα που αναπτύσσεις είναι ρεαλιστική και μπορεί θεωρητικά να περπατήσει..μόνο που η κυπριακή πολιτική νομεκλατούρα έχει μάθει και ζυμωθεί με όρους κράτους και όχι επαρχίας(έστω και ημιαυτόνομης)..δηλαδή ο μέσος κύπριος δεν αισθάνεται όπως ένας σκωτζέζος..έτσι νομίζω τουλάχιστον..

     • Tonia G. avatar
      Tonia G. @ περήφανος δεξιός 02/04/2013 16:50:28

      Έχεις δίκιο με μια παρατήρηση όμως. Οσα αναφέρεις για τους Κυπραίους ισχυαν προ κουρέματος. Σήμερα δυστυχώς αν πιεστούν μπορεί να ενδώσουν και σε νέο σχέδιο τύπου Ανάν. Γι΄αυτό πρέπει η Ελληνική Διπλωματία (Ελλαδική + Κυπριακή) να καταθέσει ένα νέο ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ και ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΜΟ σχέδιο στα πρότυπα ΕΝΩΣΗΣ που περιέγραψα.
      Και μη ξεχνάμε ποτέ: Την Τουρκία την ενδιαφέρει να έχει ΝΟΜΙΜΑ δικαιώματα στο νησί. Δεν την ενδιαφέρει πόσο μεγάλο θα είναι το οικόπεδο της. Εμείς πάλι να τους πετάξουμε δεν θέλουμε και ίσως δεν μπορούμε. Άρα η λογική μετά από 38 χρόνια λέει το εξής. Σου αναγνωρίζω το δικαίωμα να είσαι στο νησί αλλά φέρε πίσω όσα δικαιόμουν και κατείχα το 1960 και που εσύ τα αναγνώριζες τότε. Και πίστεψε με η Τουρκία θα δεχθεί γιατί συν τοις άλλοις θα την πιέζουν οι Αγγλο-Αμερικάνοι. Αμέσως θα έχουμε γυρίσει το παιχνίδι κατά πως θέλουμε.

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 02/04/2013 09:23:05

   Τήν πρῶτη λύση πού προτείνετε,μόλις πρό ὁλίγων ἡμερῶν τήν εἶπε καί ὁ Ὑπ.'Εξ.τῆς Τουρκίας ὁ Νταβούτογλου,ἄν καί πιστεύω,ὅτι δέν θά υἱοθετοῦσε καί τά ποσοστά πού λέτε.
   Ἡ δεύτερη λύση ἦταν οἱ θέσεις τοῦ σχεδίου Ἀνάν,πού δέν ἦταν δυνατόν νά γίνει δεκτή...

   • kosvag avatar
    kosvag @ Κυθήριος Τ. 02/04/2013 15:43:45

    Δεν είναι κακό να προτείνει λύση ο ΥΠΕΞ Τουρκίας. Αν γίνει και επίσημα απλά θα χρειαστεί να αρνηθούμε κάτι που ίσως μας συμφέρει και το θέλουμε πολύ (άλλο αν λέμε ψεμματάκια στους εαυτούς και στους άλλους). Δυστυχώς έχουμε αυτοεγκλωβιστεί στους εαυτούς μας. Τα ποσοστά δεν είναι η ουσία της συμφωνίας, άλλωστε είναι ήδη κατεχόμενα και κατοικημένα με ανθρώπους - δεν πάνε μόνα τους τα εδάφη (εκτός της ουδέτερης ζώνης).

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ kosvag 02/04/2013 18:43:36

     Εἶναι δυνατόν νά προτείνει κάτι ὁ Νταβούτογλου σέ σχέση μέ τήν Ἑλλάδα ἤ τήν Κατεχόμενη Κύπρο, καί νά εἶναι σύμφωνο καί μέ τά δικά μας συμφέροντα; Ὁ κατά δήλωσή του ὀραματιζόμενος τήν ἀναβίωση-ἀνασύσταση τῆς Ὀθωμ. Αὐτοκρατορίας; Δηλαδή ἡ καί ἐπίσημα διχοτόμηση τοῦ νησιοῦ δέν εἶναι κατ' ἀνάγκην κακή;!
     Μά,αὐτό θέλουν οἱ Τούρκοι γιά νά βάλουν καί ἐπίσημα χέρι στά κοιτάσματα τῆς Κύπρου...

     • kosvag avatar
      kosvag @ Κυθήριος Τ. 02/04/2013 20:38:25

      όλοι μας έχουμε και καχυποψία στην κάθε πρόταση του Νταβού αλλά οφείλουμε ως χώρα να έχουμε δική μας άποψη τι μας συμφέρει, πως κουμπώνει με τους ευρύτερους στόχους μας και γενικά που θέλουμε να πάμε. Όποια πρόταση του είναι κοντά σε αυτό που θέλουμε γιατί να την αρνηθούμε? (η Οθωμ. Αυτ. όνειρο νομίζω οτι είναι, κανείς γείτονας της Τουρκίας δεν θέλει - δεν είναι μόνο δικό μας θέμα. Οι μεγ. Δυνάμεις ίσως την κάνουν αυτοκ. ίσως και σαλάμι σε φέτες όμως).
      Αν θέλουμε την διχοτόμηση δεν είναι κακό η επισημοποίηση της (βέβαια αυτό αφορά πρώτιστα τους Κύπριους). Προφανώς και θα πάρουν τα κοιτάσματα που αντιστοιχούν στο κατεχόμενο τμήμα.
      Για να είμαι ευθύς: η άποψή μου είναι οτι σαφώς μας συμφέρει και η διχοτόμηση και η επισημοποίησή της. Δεν επιμένω όμως στην άποψή μου γιατί: 1) ενώ πιστεύω οτι είναι για το καλό της πατρίδας αποδέχομαι την πιθανότητα να έχω λάθος & 2) κυρίως γιατί δεν έχω επαρκή πληροφορία ούτε την ικανότητα και τις γνώσεις να δω την όλη εικόνα.
      Με εκτίμηση στην άποψή σου.

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ kosvag 02/04/2013 21:37:30

      Εὐχαριστῶ kosvag,σεβαστή καί ἀπό ἐμένα ἡ δική σου ἄποψη,προβληματισμούς παραθέτουμε καί ὅ,τι σωστό βλέπουμε καί ἀκοῦμε,τό δεχόμαστε.
      Κι ἐγῶ δέν λέω ὅτι γνωρίζω τό θέμα καλά,ἀπ' ὅ,τι διαβάζω ἐκφέρω γνώμη,ἀπλά νομίζω ὅτι ἡ διχοτόμηση δέν εἶναι συμφέρουσα λύση γιά τόν Κυπριακό ἑλληνισμό.

     • Σχετικά Ασχετος avatar
      Σχετικά Ασχετος @ kosvag 03/04/2013 09:18:55

      @Κυθήριος Τ,@Kosvag
      Μόνο με τη διχοτόμηση της Κύπρου οι Τούρκοι δεν μπορούν να βάλουν χέρι στους υδρογονάνθρακες της μέχρι σήμερα ορισθείσας ΑΟΖ.

     • Tonia G. avatar
      Tonia G. @ Σχετικά Ασχετος 03/04/2013 10:53:06

      Σωστός! Η Κυπριακή Δημοκρατία πλέον έχει συμφέρον να γίνει διχοτόμηση με ποσοστό Τούρκοι 20% - Ελληνες 80%, αφου η κατεχόμενη πλευρά κοιτάζει την ιδια την Τουρκία. Άρα τι είχαμε τι χάσαμε... Από την άλλη τα κοιτάσματα είναι όλα στη νότια και δυτική πλευρά. Ας ξυπνήσουμε επιτέλους και να δούμε το συμφέρον μας το 2013 που είναι διαφορετικό από το 1974. Τους δίνουμε αναγνώριση για το 20% του Βορρά (που το χάσαμε ντε φακτο) και μας αφήνουν στην ησυχία μας...

     • Κυθήριος Τ. avatar
      Κυθήριος Τ. @ Σχετικά Ασχετος 03/04/2013 11:54:56

      Ok,ἀλλά μέ διχοτόμιση τοῦ νησιοῦ,δέν θά ἀλλάξουν καί οἱ συντεταγμένες τῶν ΑΟΖ;
      Καί μέχρι τῶρα πού ἐφάπτονταν οἱ ΑΟΖ Ἑλλάδας καί Κύπρου,μέ τή διχοτόμιση δέν μπαί νει σφήνα ἡ Τουρκία; Καί ἐντάξει μέ τά κοιτάσματα νότια τοῦ νησιοῦ,μέ τόν ἀγωγό φυσ.ἀερίου πού θά πήγαινε κατευθείαν ἀπό τήν Κύπρο στήν Ἑλλάδα τί γίνεται; Θά κάνει κουμάντο ἡ Τουρκία;

     • Γιώργος avatar
      Γιώργος @ Κυθήριος Τ. 03/04/2013 12:47:45

      Θεωρείς ότι ΑΟΖ Ελλάδος, Κύπρου εφάπτονται δηλαδή ότι το Καστελόριζο έχει φουλ ΑΟΖ δικιά του. Σημαντικό να ξέρουμε ότι έτσι «διαβάζουμε» εμείς το Διεθνές δίκαιο και όχι ότι αυτό ήταν η 11 εντολή στις πλάκες του Μωυσή. Επίσης τον αγωγό τον θεωρούμε εμείς βιώσιμο και καλή λύση. Οχι αναγκαία όλοι οι άλλοι.

 10. *Mara* avatar
  *Mara* 02/04/2013 09:02:05

  Aγαπητέ Προφήτη, ίσως το καλύτερο άρθρο που έχεις γράψει έως τώρα.
  Πού είναι οι ηγεσίες εδώ και εκεί να δουλέψουν... το ποθούμενο??? ...Ε...???

 11. babayaro avatar
  babayaro 02/04/2013 09:08:48

  καιρος ηταν καποιος να τα πει αυτα τα πραγματα..
  Εδαφη που τα εχασες με πολεμο,δεν προκειται να τα ξαναπαρεις πισω με ψηφισματα.
  Το κυπριακο λυθηκε το 74.Εις βαρος μας...
  Με αλλη μια τετοια γελοια αφορμη-βλεπε Σαμψων-θα λυσει η Τουρκια και το ζητημα στο αιγαιο,σιγουρη πλεον για τη δικη μας ανεπαρκεια.

 12. Kimon avatar
  Kimon 02/04/2013 09:09:36

  Σε λίγες γραμμές, με τρόπο σαφή και κατανοητό, παρουσιάσατε την σύγχρονη Ελληνική ιστορία και αναδείξατε το σπιθαμιαίο μέγεθος των Ελλήνων πολιτικών. Με τον απαλλαγμένο κομματικής οσμής ορθολογισμό σας, εισηγήσθε μιά νέα δυναμική στον δημόσιο λόγο και στα εθνικά θέματα. Εύγε!

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Kimon 02/04/2013 16:03:26

   Εκτιμώ ιδιαίτερα την σχολιογραφία σας. Πρόσφατα καταδείξατε την απώλεια της αστικής Αθήνας από ορδές λαθρο και γύφτων, με κλείσιμο καταστηματων-οροσήμων, Εστία, Αναγνωστόπουλος, εξαθλίωση της θεατρικής εξόδου κ.α.
   Το κακό είναι ότι την αστική Αθήνα δεν την προστάτευσε η αστική τάξη... ίσως φευγάτη σε Β. και Ν. προάστεια.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 02/04/2013 17:33:41

    Ή και πτωχευσασα ή και φευγατη στο εξωτερικο.Οι πλουτισαντες επι πασοκ δεν πιανονται για "αστικη ταξη" αλλα για λωποδυτες και σε αυτο επιτελους θα συμφωνησουμε.

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Προφήτης 02/04/2013 17:55:54

    Ισως ανημπορη να αντιμετωπισει εκτος απ τα εκοταμμυρια των Λαθρο, και τους αναρχο-μπαχαλο-(ψευτο)αντιφασιστες, οι οποιοι στοχοποιουν υπουλα οποιο πολιτη αντιδρασει. Στην επαρχια καπως το παλευουμε ακομα, αλλα δεν ξερω για πόσο...

 13. Δρίμακος avatar
  Δρίμακος 02/04/2013 09:37:44

  Καίρια ἡ θέση τοῦ ζητήματος ἀπ᾽τὸν Προφήτη!

  Διότι μὲ τὴν Τρόικα στὴν Κύπρο εἶναι μαθηματικῶς βέβαιο ὅτι, πρὶν λήξει ἡ δεκαετία, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ, θὰ δεχτοῦμε τοὺς πρώτους νεοπρόσφυγες ἀπὸ ᾽κεῖ :
  Νέα Λεμεσός, Νέα Πάφος κ.τ.ὅ., κοντὰ στὴ Νέα Σμύρνη καὶ τὴν Νέα Ἀγχίαλο ...

  Μπορεῖ στὰ σοβαρὰ νὰ σταθεῖ ἡ (μισὴ καὶ μισοκοπημένη) Κυπριακὴ δημοκρατία, ὡς πολύτιμο ὡστόσο κέλυφος τοῦ ἐκεῖ Ἑλληνισμοῦ,
  ὅταν
  * οἱ περικοπὲς στὶς δαπάνες ἔχουν, ΗΔΗ ἐπὶ Χριστόφια, ἀραιώσει τὰ φυλάκια τῆς Ἐθνικῆς Φρουρᾶς,
  * ... ὁπότε τί ἀνάσχεση ὄχι στὰ Μεχμετζίκ, ἀλλὰ στοὺς λάθρο καὶ στοὺς παρακρατικοὺς νὰ γίνει στὴν Πράσινη Γραμμή;
  * Καὶ πῶς θ᾽ ἀνταποκριθεῖ στὴν διαχείριση ἑνὸς ένδεχομένου τέτοιου, κατευθυνομένου, μεταναστευτικοῦ ρεύματος μιὰ Ἀστυνομία καὶ μιὰ Ἀκτοφυλακὴ χωρὶς καύσιμα;
  * ... ἡ δὲ (ὑψηλοῦ ἐπιπέδου) λοιπὴ κυπριακὴ Δημόσια Διοίκηση θὰ ἔχει ξεδοντιασθεῖ μὲ ἀπολύσεις καὶ περικοπές,
  * γιὰ νὰ μὴ μιλήσουμε γιὰ τὴν ἐνεργειακὴ ἐξάρτηση τῆς νήσου (ἡ Ἑλλάδα τουλάχιστον ἐξουσιάζει ἀκόμα τοὺς λιγνίτες καὶ τὰ ὑδροηλεκτρικά της),
  * ... ἢ γιὰ τὴν σχεδὸν παντελῆ ἔλλειψη διατροφικῆς αὐτάρκειας (ἂς ὄψονται τὰ Μεμέτια ποὺ ἅρπαξαν τὸν κάμπο τῆς Μεσαορίας καὶ μᾶς ἀφῆκαν μόνο τὰ Κοκκινοχώρια γιὰ πατάτες),
  * ... ὁπότε ἡ οἰκονομικὴ διείσδυση τῶν Τούρκων (κι ἡ συναφὴς ἐξαγορὰ συνειδήσεων) θὰ φαντάζει μονόδρομος.

  [Γιὰ τὸ τελευταῖο αὐτό, κάτι ξέρουμε κι ἐμεῖς,
  οἱ τοῦ Ἀνατολικοῦ Αἰγαίου,
  ποὺ στὸν καιρὸ τῆς Κατοχῆς, πεινασμένοι καθὼς εἴμαστε,
  στέλναμε τὸν Πρωτοδίκη καὶ τὸν Δήμαρχο στοὺς ἀπέναντι,
  ἐκλιπαρῶντας νὰ μᾶς στείλουν τίποτα σκουληκιασμένα σῦκα ἢ σταφίδες.]

  Ἄν, τώρα, προβάλει κανεὶς σ᾽αὐτὸ τὸ ζοφερὸ φόντο τὴν ὑπογεννητικότητα,
  ὅπως πάντοτε συμβαίνει
  ἐκεῖ ὅπου τὸ ΔΝΤ γίνεται
  ὁ ἁρματηλάτης τῆς πορείας τοῦ ἔθνους in a new, brave world,
  (παρ᾽ὅλο ποὺ οἱ κουμπάροι εἶχαν ὡς τώρα σ᾽ αὐτὸ καλύτερες ἐπιδόσεις ἀπ᾽ τοὺς ἐκφυλισμένους ἑλλαδίτες),

  ἢ τὴν φυγὴ τῶν Κυπρίων στὸ ἐξωτερικό,

  φοβᾶμαι ὅτι δὲν θὰ χρειασθεῖ δεύτερο σχέδιο Ἀνὰν
  γιὰ διεθνοπολτικὴ ἐπίλυση τοῦ Κυπριακοῦ,
  ἀλλὰ ἡ de facto τουρκοποίηση τοῦ νότου,
  ποὺ θά ᾽χει μεταβληθεῖ σὲ ἀποικία χρἐους ἢ no man's land,
  θὰ μᾶς ὑποχρεώσει, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ,
  ν᾽ ἀντιμετωπίσουμε τὸ βάρος μιᾶς ἀνθρωπιστικῆς καταστροφῆς.

  Ἡ συζήτηση, λοιπόν, ποὺ ἀνοίγει ὁ Προφήτης μὲ τὴν ἀνάρτησή του,
  ἔχει πλέον καταστεῖ ἀπολυτως ἐπίκαιρη.

 14. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 02/04/2013 10:14:17

  Εύγε προφήτη πολύ Καλό άρθρο διαβάζοντας το πονάει η ψυχή σου για τις χαμένες ευκαιρίες του ελληνισμού

 15. Albert avatar
  Albert 02/04/2013 10:21:10

  Καλά όλα αυτά, αλλά η Ελλάδα γιατί ζητούσε "διζωνική-δικοινοτική-ομοσπονδία"? Μάλλον κανείς δεν είχε εξηγήσει τι είναι αυτό το πράγμα ε?

  Πέρα από αυτό, είναι σίγουρο ότι μια ομοσπονδία Ελλάδας-Κύπρου (δε φαντάζομαι ότι η το νησί θα ενσωματωνόταν ως καλλικράτειος δήμος) μεγιστοποιεί ταν ισχύ αμφότερων?

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Albert 02/04/2013 11:51:57

   Για να λενε οτι κατι ζητανε.Η μεταπολιτευση ειναι γεματη απο κενα συνθηματα χωρις περιεχομενο.

 16. ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 02/04/2013 11:00:31

  @ Μικρασιάτης

  Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ενώ όλοι οι υπόλοιποι ΑΝΘΙΣΤΑΝΤΑΙ
  στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ με σύμμαχο το...ΝΑΤΟ.
  Δεν θέλω να πάρω το μέρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά καμία απ' τις προδοτικές
  συμφωνίες για το ΚΥΠΡΙΑΚΟ από το 1955 δεν έχει... την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ.
  Άλλοι έχουν υπογράψει.
  Αν διαβάσεις με προσοχή το άρθρο και χωρίς προκατάληψη ίσως καταλάβεις.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 02/04/2013 17:59:18

   Δεν διαφωνω, αλλα fresh koulouria φωναζει ο κουλουρας. Επειδη ειναι σχεδον βεβαιο οτι ο Αλεξ θα γινει prime-minister (το γραφω αγγλιστι, επειδη τον αγαπανε τα ...states) την υγεια μας να εχουμε, θα δεις τι θα γινει. Θυμησου με...

 17. τάσος avatar
  τάσος 02/04/2013 11:03:03

  μέσα, ένωση. ωραίο άρθρο.

 18. parsifal avatar
  parsifal 02/04/2013 11:22:40

  Φίλε Προφήτη μεγάλη κουβέντα είπες ! Είμαστε ομως ετοιμοι να πολεμήσωμε για κάτι τέτοιο ; Γιατί θα χρειασθεί να πολεμήσωμε. Και πέρα απο τα γνωστά με την κατάσταση των Ε.Δ. τι θα πράξει η "σιωπηλή πλειοψηφία" που εξακολουθεί να λυώνει στην τουρκο-τηλεθέαση και στην τηλεμαγειρική ;
  Ολοι αυτοί που ανέχθηκαν δυο μνημόνια, αμέτρητες ξεφτίλες απο τους "εταίρους και δανειστές", που λουφάζουν με την ελπίδα οτι θα περάσει απο αλλού η φωτιά και θα σωθεί το σπίτι τους θα πάνε να πολεμήσουν για την "Ενωση" ;
  Θυμάσαι τα αυτοκόλλητα και τις αφίσες "Δεν ξεχνώ" του 74 ; Ηρκεσαν τα "ΜΟΠ", τα "πλαίσια στήριξης", η "Ισχυρή Ελλάδα" του Χρηματιστηρίου και του Σημίτη, οι φιέστες για ιθαγενείς των Ο. Α. και μερικοί μαστουρωμένοι "αθλητές" και ποδοσφαιριστές για να ξεχασθούν ΟΛΑ... Μή μου τους κύκλους τάρατε είπαν οι ... "δεν ξεχνώ" και επεσαν με τα μούτρα στην ψευδαίσθηση Ευρώπης, στην "Δύση" που συμβόλιζαν τα φθηνά αυτοκίνητα και τα "μεγάλα εργα"... Ακόμη εκεί είναι, μπουκώνονται με τα τελευταία ψίχουλα ευμάρειας και φαντασιώνονται νέους ταχυδακτυλουργούς να αποκαθιστούν την χαμένη ευωχία.
  Η Ενωση θέλει ισχυρές Ε.Δ. και πολίτες "οπλισμένους με την θέληση να οπλισθούν"... Ειδικά αυτό το τελευταίο δεν υφίσταται ούτε σε Ελλάδα ούτε σε Κύπρο.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ parsifal 02/04/2013 12:58:01

   Όμως ήδη από το 1967, δέχονται οι αναλυτές, όπως και ο πρέσβης που παρέθεσα, πως με την απόσυρση της μεραρχίας η Ελλάδα έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να πολεμήσει.
   Δεν διαφωνώ σε όσα σημερινά περιγράφεις. Αλλά κυρίως μάς περισσεύει ενθουσιασμός - μάς λείπει οργάνωση.
   Και το μαχητικό πνεύμα το κρατάμε για να "φάμε" τον δικό μας.
   Ο Ιωαννίδης οργάνωσε και ο Γεωργίτσης εκτέλεσε καλό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, αλλά δεν οργάνωσαν καλή άμυνα κατά των Τούρκων. Το αιώνιο εμφύλιο ένστικτο. Αν και στην περίπτωση του Μακαρίου υπήρχε βάση, μόνο με παρακαμψη του θα γινόταν ένωση.

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ Προφήτης 02/04/2013 18:04:58

    Επί Παπαδόπουλου απεσύρθη άρον-άρον η μεραρχία,
    μετά την μεσολάβηση του Σάυρους Βάνς...επι Ιωαννίδη
    έγινε ό,τι έγινε με πιθανότατη προτροπή του Χένρυ
    Κίσσινγκερ...δεν γνωρίζω τα κίνητρα του....το επιεικέστερο
    γι΄αυτόν θα ήταν η "δομική" ανεπάρκεια του....κατα τα
    άλλα,φταίει μεταξύ άλλων και... ο Ανδρέας Παπανδρέου...!
    Η ιστορική σου αποτίμηση είναι απολύτως εμπαθής!
    Επι της ουσίας: με τον παρόντα συσχετισμό η επιδίωξη
    της Ενώσεως είναι,εκ των πραγμάτων,επικύρωση της
    διχοτόμησης...μπορεί,τελικά,να μήν υπάρχει άλλος
    δρόμος εκεί που φτάσαμε, απειλούμενοι ήδη με προσεχή
    ολοκληρωτική τουρκοποίηση...δεν πρόκειται όμως
    περί επικής εξορμήσεως,είναι αποδχή των τετελεσμένων
    του '74...επι του σχεδίου Ανάν συμφωνούμε: θα ήταν η
    απροκάλυπτη επιτροπεία!

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ βαγόνι 02/04/2013 22:07:26

     Είσαι απολύτως απαθής στην καταστροφική επίδραση που είχε ο Ανδρέας στα ιστορικά γεγονότα.
     1. Τον έστειλε ο Γέρος στην Κύπρο να για να συμφωνήσει με τον Μακάριο τις λεπτομέρειες της Ένωσης και γύρισε ...ανθενωτικός!
     2. Έπεισε τον Γέρο μαζί με τη Μαργαρίτα να κηρύξει Ανένδοτο για 200 ψήφους, ξεκινώντας τον πολιτικό εμφύλιο 1961-1967.
     3. Μαζί με τους Λαμπράκηδες κλιμάκωσε τον εμφύλιο φέρνοντας τη δικτατορία.
     4. Συνωμότησε με τον ΑΣΠΙΔΑ για να ελέγξει το στρατό, σχεδιάζοντας και πραξικόπημα με τον Ιωαννίδη, αλλά ο τελευταίος τελικά πήγε με τον Παπαδόπουλο. Γι'αυτό οι Ανδρεϊκοί έπιναν καφέ στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπως τους φώναζε ο Ευαγγ. Γιαννόπουλος.

     • βαγόνι avatar
      βαγόνι @ Προφήτης 03/04/2013 07:40:56

      Το ρίξαμε στην "ιστορική" παραδημοσιογραφία βλέπω...η Μαργαρίτα,
      ο "Ευαγγ.Γιανόπουλος"!

     • Σχετικά Ασχετος avatar
      Σχετικά Ασχετος @ βαγόνι 03/04/2013 09:36:57

      @βαγόνι
      Καμμία παραδημοσιογραφία.
      Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης,οικογενειακός φίλος των Παπανδρέου,σε συνέντευση περιέγραψε,πώς η Μαργαρίτα το βράδυ των εκλογών στο σπίτι του Ψυχικού,ενώπιόν του,έπεισε τον Γέρο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών ενώ εκείνος ήταν έτοιμος να πράξει το αντίθετο.

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ βαγόνι 03/04/2013 16:21:53

      @βαγονι
      Για την ουσία έχεις τίποτα να πεις;

      Γράφω γεγονότα. Για τον Ανένδοτο, η μαρτυρία είναι του μπαρμπα Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, ήταν παρών.
      Για τους πασόκους στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, ενδεικτικά διάβασε Ψυχάρη, άλλον χουντοκουμπάρο που έγινε μετέπειτα ο εκδοτικός αρχηγός της άθλιας "δημοκρατικής" παράταξης, όταν ξεφώνιζε τον Κακλαμάνη στα πλαίσια σκυλοκαυγά τους.

     • βαγόνι avatar
      βαγόνι @ βαγόνι 03/04/2013 17:57:42

      Οι καίριοι χειρισμοί στο Κυπριακό
      έγιναν απο τίς "συνιστώσες" της
      δεξιάς,κοινοβουλευτικής και μή...οι
      χουντικοί,ειδικά,υπήρξαν ανεκδιήγητοι...ενώ γνωρίζεις,μου
      ζητάς να απαντήσω σε πιθανές διασυνδέσεις "ανενδότου"
      και Κυπριακού,ΕΑΤ-ΕΣΑ,Ψυχάρη...,
      σχολιογραφία δηλαδή...η πολιτική
      Ανδρέα είχε ορατά σύν και πλήν...
      άν πρέπει να στηθεί το κάδρο του
      "εκμαυλιστή" και του "ολετήρος",
      γιατί αντιστέκεσαι στη γοητεία του
      ψυχραιμία;
      Παρατηρώ,με κάποια θλίψη αλήθεια,πώς μετά τόν εμπαθή
      ακροαριστερό ιστορικό αναθεωρητισμό,σκάει μύτη κι΄ο
      απέναντι...και μάλιστα σε τέτοια
      περίοδο...έχω συνομιλήσει μαζί σου
      και χαιρόμουν το σφρίγος των
      επιχειρημάτων σου σε καλύτερες στιγμές,ακόμα και όταν διαφωνούσα...μπήκαμε σε περίοδο
      εφηρμοσμένης πολιτικής φαίνεται!

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ βαγόνι 04/04/2013 02:25:11

      Φίλοι όλοι, φιλτάτη η αλήθεια. Δεν πιστεύω πως δεν μπορείς να κάνεις τις ιστορικοπολιτικές συνδέσεις. Δεν θέλεις. Με απογοητεύεις αλλά κατανοώ.

      Ένα από τα κείμενα που θέλω να γράψω φέρει τίτλο "Έφηβοι ετών 60". Αφορά αυτούς που μεγάλωναν λίγο πριν και λίγο μετά την πτώση της χούντας και δηλητηριάστηκαν από τα ψέμματα προδοτών (σαν τα ζαχαριαδικά κατάλοιπα) και δημαγωγών (σαν τα ανδρεϊκά μειράκια), οι οποίοι φόρτωσαν τα πάντα στη χούντα. Τώρα, αυτή η γενιά, γονείς και παππούδες μερικοί πλέον, έχει διαπιστώσει ότι αυτά που τους πότισαν στις κομματικές νεολαίες της εποχής δεν στέκουν. Αλλά έχουν διανύσει μια ζωή με μια Χ κομματική/ιδεολογική ταυτότητα. Θέλει θάρρος να βγεις και να πεις στον περίγυρό σου «ήταν λάθος». Και συνεχίζουν μια σχιζοφρενική ζωή, ψευδοαριστερής ρητορείας και συντηρητικής καθημερινότητας.

      Αν η χούντα ήταν ανεκδιήγητη, που ήταν, αλλά τουλάχιστον άφησε ξεχρέωτη τη χώρα, σκέψου τι είναι αυτοί που οδήγησαν στη χούντα.
      Και αν ο Ιωαννίδης οδήγησε σε απώλεια εθνικού εδάφους σκέψου τι είναι οι «δημοκράτες» που την οδηγούν σε διαμελισμό επειδή την λήστευσαν για ίδιον όφελος, καταχρέωνοντάς την.

      Για Κυπριακό, Ένωση και Παπανδρέου διάβασε
      h**p://www.antibaro.gr/article/7133
      h**p://www.antibaro.gr/article/6994
      και αυτά που έστειλε εδώ ο Φαιλτωρ.

     • βαγόνι avatar
      βαγόνι @ Προφήτης 04/04/2013 13:14:01

      Ιδού και η θήλυς
      βοήθεια-απόφανση
      επι του γεροεφηβισμού....!
      alles in ordnung...
      der wind hat mir ein
      lied erzahlt...!

     • βαγόνι avatar
      βαγόνι @ βαγόνι 04/04/2013 07:20:28

      Γιατί φυλακίζεις τόν αντιλέγοντα σε ειδικές σχιζοφρενικές κατηγορίες;...
      κι΄ύστερα,το λεξιλόγιο: "ζαχαριαδικοί προδότες",δημαγωγοί...κι'οι
      απέναντι κάνουν την ίδια χρήση επιθέτων,είναι
      μάλιστα ειδικευμένοι στο είδος...πάμε ολοταχώς να
      κτυπήσουμε τοίχο...εν ονόματι της αλήθειας!

 19. ferdinand avatar
  ferdinand 02/04/2013 11:24:37

  Ούτε κι εγώ πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει σταθερή διζωνική, δικοινοτική, διμούτσουνη κλπ ομοσπονδία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων οι οποίοι μάλιστα θα επηρεάζονται από μητέρες-πατρίδες και τις μεταξύ τους σχέσεις.
  Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι, 40 χρόνια τώρα, αυτός υποτίθεται είναι ο διακηρυγμένος στόχος Κύπρου και Ελλάδας. Κι αν κάποιος πάει να πει κάτι αντίθετο τον κατηγορούν ως προδότη που επιθυμεί την διχοτόμηση, λες και αυτή δεν υπάρχει ήδη.
  Από την άλλη δεν ξέρω αν πλέον και οι Κύπριοι επιθυμούν ένωση όταν βρίσκονται ήδη στην ΕΕ κι έχουν συνηθίσει να αυτοκυβερνώνται.

  Η ευκαιρία χάθηκε με το σχέδιο Άτσεσον, τότε μετά τον πόλεμο οι Αμερικανοί ήθελαν να διώξουν τους Άγγλους από τις αποικίες ώστε να αναλάβουν αυτοί καθαρά την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της δύσης. Και ήθελαν και να λύσουν το θέμα ώστε να μην είναι συνεχής αιτία προστριβών μεταξύ 2 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, Ελλάδας-Τουρκίας. Έδιναν ένωση με αντάλλαγμα μια βάση για την Τουρκία στον βορά, σιγά τα λάχανα.
  Αλλά ο Μακάριος (ο "αδέσμευτος" που προμηθευόταν οπλισμό από τους Σοβιετικούς) εκεί κι ο Ανδρέας (ο μετέπειτα φίλος του Ζίβκοφ και του Γιαρουζέλσκυ) εδώ το τορπίλισαν. Διότι δεν το ήθελαν οι Ρώσοι αφού η Κύπρος θα γινόταν τμήμα του ΝΑΤΟ.
  Η Κύπρος δεν ενώθηκε με την Ελλάδα και ακολούθησαν όσα ακολούθησαν γιατί αυτό ήθελε -και θέλει- η Ρωσία: ένα τυπικά ανεξάρτητο κρατίδιο, εκτός ΝΑΤΟ, φιλικό προς την ίδια και τα συμφέροντά της στην ΝΑ Μεσόγειο.

 20. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 02/04/2013 11:27:07

  Πολύ καλό άρθρο.
  Μεταξύ των άλλων αναδεικνύει το κύριο πρόβλημα του Νεοελληνικού Κράτους, την έλλειψη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού.
  Όλα στην τύχη. Αν τύχει κι ο αρμόδιος λήψης αποφάσεων είναι ο κατάλληλος πάει καλά, αλλιώς τραγωδία.
  Δεν ευημερούν έτσι τα Κράτη.
  Αγαπητέ προφήτη,
  Μήπως μπορούμε να έχουμε ανάλυση το σχεδίου Άτσεσον και τους λόγους απόρριψής του.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Μανιάτης 02/04/2013 11:49:15

   http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=139845
   Ενοικιαζοταν μια βαση στους Τουρκους για 50 χρονια και ενωνοταν η Κυπρος με την Ελλαδα.Τα 50 χρονια ληγουν του χρονου,2014,πληρης ενωση.
   Απερριφθη γιατι οι Ελληνες ειναι νουμερα.Οτιδηποτε δεν δινει το 100% οσων ζητανε ειναι "προδοσια".Στο τελος τρωνε το χειροτερο και ψαχνουν το φταιξιμο στους ξενους.

  • *Mara* avatar
   *Mara* @ Μανιάτης 02/04/2013 12:12:56

   Εν Γενεύη, τη 20ή Αυγούστου 1964

   Α Π Ο Ρ Ρ Η Τ Ο Ν

   Αγαπητέ Κύριε Πρωθυπουργέ,   Επιτρέψατέ μοι να αρχίσω την επιστολήν μου αυτήν εκφράζων την βαθυτάτην ικανοποίησιν διά την βοήθειαν την οποίαν έχετε παράσχει εις το έργον μας, εδώ εις την Γενεύην, με την αδιάλειπτον προσοχήν και σκέψιν σας, και με το να επιτρέψητε εις τον κ. Ι. Σωσσίδην να συμμετάσχη εις τας προσπαθείας μας.

   Σήμερον, ο Πρόεδρος με επληροφόρησε περί του επείγοντος χαρακτήρος τον οποίον πιστεύει ότι προσέδωσε εις το έργον μας η επικειμένη Σοβιετική ανάμιξις εις το Κυπριακόν πρόβλημα, κατόπιν δε τούτου μου εζήτησεν όπως σας γνωρίσω την κοινήν μας άποψιν, κατά την οποίαν ολίγος χρόνος απομένει, εντός του οποίου θα ηδύνατο να επιτευχθή μία συμφωνία, και να σας καταστήσω κοινωνόν των απόψεών μου, τας οποίας ούτος έχει υιοθετήσει, περί της γενικής φύσεως της συμφωνίας, η οποία τυγχάνει, κατ' εμέ, εφικτή και δικαία. Γνωρίζω από τας συνομιλίας μας μετά του κ. Σωσσίδη ότι έχετε εντυπωσιασθή, ως και ημείς, ενταύθα, εκ του κινδύνου, τον οποίον ενέτειναν αι Ρωσικαί κινήσεις, να περιέλθη η Κύπρος υπό την κομμουνιστικήν επιρροήν και εκ των εκτεταμένων συνεπειών, τας οποίας θα συνεπήγετο το γεγονός αυτό επί της πολιτικής και στρατηγικής καταστάσεως εις την Ανατολικήν Μεσόγειον. Είμαι βέβαιος ότι συμφωνούμεν εις το ότι ο κίνδυνος δημιουργεί διά την Τουρκίαν και διά την Ελλάδα έν κοινόν ενδιαφέρον, υπερακοντίζον κατά πολύ τας ακριβείς γραμμάς επί ενός χάρτου, όστις θα έδει να χαραχθή διά την επίτευξιν συμφωνίας. Τα προβλήματα τα οποία εγείρονται, δι' εκάστην πλευράν, είναι πολιτικά, και από της σκοπιάς ταύτης τα αντιμετωπίζω.

   Είμαι έτοιμος να ασκήσω την μεγίστην δυνατήν πίεσιν και πειθώ διά να επιτύχω όπως παραιτηθούν οι Τούρκοι πάσης απαιτήσεως δι' εδαφικήν περιοχήν υπό την κυριαρχίαν των εις την Κύπρον, διά να ελαττώσουν την έκτασιν των απαιτήσεών των διά μίαν στρατιωτικήν βάσιν εις την Χερσόνησον της Καρπασίας, ως και διά τον καθορισμόν των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, επί τη βάσει των γραμμών τας οποίας συνεζητήσαμεν μετά του κυρίου Σωσσίδη και τας οποίας δύναμαι να διατυπώσω εις Σχέδιον, το οποίον θα είναι έτοιμον αύριον. Ειδικώτερον θα προτρέψω τους Τούρκους να περιορίσουν το σχέδιόν των εις την εκμίσθωσιν διά 50 έτη του τμήματος εκείνου της Χερσονήσου της Καρπασίας το οποίον ορίζεται από το νοτιοανατολικώτερον άκρον του μέχρι μιας γραμμής χαρασσομένης προς Βορράν και προς Νότον, ακριβώς δυτικώς του ΚΟΜΙ KEBIS. Είμαι πεπεισμένος, κατόπιν της μελέτης της καταστάσεως εις την οποίαν προέβην, συνεπικουρούμενος υπό Στρατιωτικών συμβούλων, ότι η ύπαρξις μιας τοιαύτης βάσεως δικαιολογείται απολύτως, από στρατιωτικής σκοπιάς, διά την άμυναν των προσβάσεων προς την Τουρκικήν ενδοχώραν και διά την άμυναν αυτής ταύτης της βάσεως εξ αιφνιδιαστικής επιθέσεως. Είναι ενδεχόμενον ότι η προτεινόμενη χάραξις της δυτικής γραμμής της περιοχής ταύτης θα εδημιούργει πολιτικόν πρόβλημα εις υμάς την στιγμήν ταύτην. Το πρόβλημα τούτο θα ήτο δυνατόν να αποφευχθή εάν η γραμμή παρέμενεν αχάρακτος, με την προοπτικήν να καθορισθή, κατόπιν μελέτης, από στρατιωτικής σκοπιάς, υπό του Ανωτάτου Διοικητού των Συμμαχικών Δυνάμεων διά την Ευρώπην και υπό τον όρον ότι η Ελληνική Κυβέρνησις θα παρείχε την διαβεβαίωσίν της ότι εις περίπτωσιν χαράξεως της γραμμής ως ανωτέρω αύτη θα εγένετο δεκτή. Θα ήρκει να γνωστοποιηθή εις εμέ η πρόθεσις της Ελληνικής Κυβερνήσεως όπως δεχθή μίαν τοιαύτην ρύθμισιν, ώστε να μην απαιτηθή, επί του παρόντος, η άμεσος ανάληψις υποχρεώσεως έναντι της Τουρκικής Κυβερνήσεως. Η διαβεβαίωσις αύτη θα μου επέτρεπε να πράξω παν το δυνατόν, και πιστεύω ότι θα επετύγχανον, να επιτύχω Συμφωνίαν μετά της Τουρκικής Κυβερνήσεως, όπως μη παρέμβη διά να αποτρέψη ή διά να απαιτήση διακυβερνητικήν συμφωνίαν προ της πραγματοποιήσεως της Ενώσεως της Κύπρου μετά της Ελλάδος.

   Ελλείψει των ανωτέρω, οι Τούρκοι θα επίστευον, βεβαίως, ότι τα συμβατικά των δικαιώματα εκμηδενίζονται, σχεδόν μετά περιφρονήσεως, και ότι οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν ει μη το ενδεχόμενον είτε της Ενώσεως άνευ όρων είτε της άνευ όρων ανεξαρτησίας μιας Κύπρου υπό Κομμουνιστικήν κυριαρχίαν.

   Οσα εισηγούμαι θα εμφανίσουν σοβαρωτάτας δυσχερείας διά τους ηγέτας τόσον της Ελλάδος όσον και της Τουρκίας, ως και διά τους λαούς των οποίων ούτοι ηγούνται. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι εν όψει του επικείμενου κοινού κινδύνου έκαστον Εθνος θα ευρεθή ηνωμένον διά να υποστηρίξη λύσεις αι οποίαι αποβλέπουν, πέραν στιγμιαίων αντιθέσεων, εις την θεμελιώδη ασφάλειαν και την ευημερίαν των μεγάλων Κρατών της Ελλάδος και της Τουρκίας, και εις την υποστήριξίν των, εις το εξωτερικόν, εκ μέρους της μεγάλης Συμμαχίας των Ελευθέρων κρατών, από πάσης αναμίξεως κατά την πραγματοποίησίν των.

   Επιτρέψατέ μοι, αγαπητέ Κύριε Πρωθυπουργέ, να ζητήσω την ταχείαν επάνοδον του κ. Σωσσίδη εις Γενεύην, διά να μας βοηθήση εις την επίτευξιν της λύσεως ταύτης.

   Ειλικρινώς υμέτερος

   DEAN ACHESON

   Υ.Γ.
   ...΄Λίγο αργότερα... εμβρόντητοι.... θα έμειναν οι Αμερικάνοι όταν πληροφορήθηκαν΄ότι ο Γ.Παπανδρέου επηρεασμένος από τον γιό του Ανδρέα και τον Μακάριο αρνιόταν το σχέδιο.
   Και όπως έγραψε ο εκδότης της Ελευθερίας (εφημερίδας του κέντρου) Πάνος Κόκκας, ".....το όνειρο της ένωσης θάφτηκε για πάντα, από έναν ανεύθυνο (Ανδρέα) στην Αθήνα και έναν υπεύθυνο.... (Μακάριο) στην Κύπρο"

   • elerosso avatar
    elerosso @ *Mara* 02/04/2013 16:15:26

    "Ο Αρχιεπίσκοπος διεβεβαίωσε τους παρισταμένους ότι ηγνόει παντελώς αυτές τις προτάσεις, ότι ουδέποτε είχε ενημερωθεί επ' αυτών υπό του Ελληνος Υπουργού Αμύνης και ότι, ως εκ τούτου, καθίσταται προφανές ότι ουδέποτε αντέδρασε αλλ' ούτε και ηδύνατο να είχεν αντιδράσει εις αυτάς".
    Έλλην Υπουργός Αμύνης το 1964; Mα φυσικά "το μοιραίο πρόσωπο της περιόδου 1964-65 και των μετέπειτα πολιτικών εξελίξεων" -(κατά το wikipedia) ο άνθρωπος του παλατιού το κρίσιμο εκείνο διάστημα, ο ΠΕΤΡΟΣ ο ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ!

    • *Mara* avatar
     *Mara* @ elerosso 02/04/2013 19:04:32

     Αγαπητέ, μην γράφετε ανοησίες....΄
     Τί ακριβώς ισχυρίζεστε ότι ο Μακάριος δεν γνώριζε τίποτα, επειδή ο ίδιος το ισχυριζόταν???
     Είστε τόσο αφελής...???
     Τον Π. Γαρουφαλλιά για ποιό λόγο τον μπερδεύετε δεν καταλαβαίνω.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Μανιάτης 02/04/2013 12:33:25

   Για το σχέδιο Άτσεσον κράτα δυο ονόματα. Μακάριος και Ανδρέας Παπανδρέου με όποια σειρά θέλεις. Αυτοί ευθύνονται για την αλλαγή στάσης του Γ. Παπανδρέου. Ή αν θέλεις, η ματαιοδοξία τους και η εξουσιομανία τους.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Μανιάτης 02/04/2013 13:32:43

   Δείτε όμως και μια άλλη άποψη για το σχέδιο Άτσεσον από τον καθ. Παν. Ήφαιστο με βάση το βιβλίο της Claude Nicolet, TheUnited States Policy towards Cyprus, το οποίο δεν το είχα υπόψη μου
   http://www.antibaro.gr/article/7133

 21. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/04/2013 11:33:53

  Δε μιλαει για τετοια ενωση.Ενωση - διχοτομηση εννοει.Η εκδιωξη του τουρκικου στρατου απο τη Β.Κυπρο ειναι στρατιωτικως αδυνατη.Μονο αν αποφασιζαν οι ΗΠΑ να κηρυξουν τον πολεμο στην Τουρκια και να εχουν σημαντικες απωλειες θα μπορουσε να γινει.

 22. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/04/2013 11:37:55

  Τα επιστρεφομενα εδαφη δεν θα ειναι περισσοτερα απο τα εδαφη που θα επιστρεφονταν με το σχεδιο Αναν.Αν προλαβαινουμε ακομη γιατι σε λιγο ουτε αυτα θα επιστρεφονται.
  Το σχεδιο ειναι ουτοπικο γιατι δεν το θελουν οι Κυπριοι.Και να το ηθελαν θα συναντησει δυσφορια στην ΕΕ οπου δεν θελουν χωριστες ενωσεις εθνολογικα ομοιων χωρων (Γερμανια - Αυστρια) γιατι φοβουνται οτι υπονομευεται η ιδεα της ενωσης ολων.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ ψυχραιμια 02/04/2013 14:02:35

   Τα εδάφη θα ήταν 75-25 και σε ευθεία γραμμή-η Αγγλία θα ήταν πρόθυμη να δώσει τα δικά της κρατώντας τις βάσεις.
   Το περιουσιακό θα λυνότανε, ενίσχυση στην Κύπρο μέσω διεθνούς ταμείο θα υπήρχε, η Τουρκία θα έπαιρνε αυτό που ήθελε πριν αποφασίσει ότι τα θέλει πια όλα, οι Τουρκοκύπριοι θα ζούσαν σε ένα μη αποκλεισμένο κρατίδιο. Κάθε μητέρα πατρίδα θα ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του θυγατρικού κράτους. Η ένωση Ελλάδας, Κύπρου θα προέκυπτε defacto μέσω ενισχυμένης συνεργασίας στα πλαίσια της ΕΕ και εφαρμόζοντας αντίστοιχα βήματα αυτών που θα εφάρμοζε η Τουρκία με τους Τουρκοκύπριους. Η ίδια η ζωή δηλαδή θα έκανε την ένωση αναγκαία και επιθυμητή από όλους.
   Δεν χρειάζεται ούτε πόλεμος, ούτε δηλώσεις περί ένωσης. Απλά να μην πηγαίνει κανείς κόντρα στο ποτάμι αλλά σύμφωνα με τα νερά του.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ ψυχραιμια 02/04/2013 14:04:38

   Μιλάς με δεδομένα προ Κυπριακού κουρέματος. Οι Κύπριοι τώρα είναι τελείως διαφορετικοί από ότι ήταν πριν ένα μήνα. Το θέμα είναι επιτέλους να γίνουμε Ρεαλιστές στο πιο είναι εφικτό και πιο ευνοϊκό για μας ως Ελληνισμός.
   Οι Τούρκοι θα δέχονταν να χάσουν εδάφη αρκεί να νομιμοποιούσαν την παρουσία τους στο νησί. Αυτό θέλουν εδώ και 30 χρόνια. Αν κρατήσουν π.χ. Κυρήνεια και Λευκωσία (με ΑΟΖ κτλ) και τους το αναγνωρίσουμε (ούτως ή άλλως δεν έχουμε επιλογή 38 χρόνια τώρα) τότε να σαι σίγουρος ότι θα μας έδιναν Αμμοχωστό κτλ και αναγνώριση για το 82% του Κυπριακού εδάφους. Οσον αφορά ΕΕ και σια δεν τους πέφτει λόγος αν οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι το αποδεχθούν. Και να σαι βέβαιος πως και οι δυο αυτοί θα το δεχθούν γιατί το σχέδιο αυτό εξυπηρετεί να ΝΕΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ τους στην περιοχή (αέριο & πετραίλαιο+Συρία κτλ), δηλαδή τους λύνει ένα από τα βασικά θέματα τους... έτσι ώστε να επικεντρωθούν στα Μεσανατολικά δηλαδή Παλαιστινιακό, Κουρδικό & Ιράν.
   Το πρόβλημα μας διαχρονικά είμαστε ΕΜΕΙΣ γιατί ΕΜΕΙΣ δεν ξερουμε τι θέλουμε και πάντα μας προλαβαίνουν οι εξελίξεις.

 23. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 02/04/2013 11:40:15

  Εκτιμώ κι εγώ ότι το σχέδιο Άτσεσον ήταν η μεγάλη ευκαιρία. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται προσπάθεια αποσιώπησής του, διότι πολλοί φέρουν ευθύνη για την απόρριψή του. Κύρια, ο Μακάριος και η οικογένεια Παπανδρέου και οι συν αυτών.

 24. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/04/2013 12:36:26

  Παντως το σχεδιο πωλησης των λιμανιων προβλεπε και την πωληση του λιμανιου της Θεσσαλονικης εκτος απο του Πειραια και ματαιωθηκε λογω κινητοποιησεων.

 25. Simos avatar
  Simos 02/04/2013 12:46:15

  Όνειρο ήταν και χάθηκε ανεπιστρεπτί

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Simos 02/04/2013 14:44:46

   ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ!

 26. ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 02/04/2013 12:49:39

  Το Σχέδιο Ατσεσον προέβλεπε συν τοις άλλοις και την παράδοση
  του Καστελόριζου στην ΤΟΥΡΚΙΑ.
  Με τα σημερινά δεδομένα καλώς απορρίφθηκε τότε.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 02/04/2013 13:31:05

   Από πού προκύπτει ότι προέβλεπε την παράδοση του Κοστελόριζου στην Τουρκία;
   Το αναφέρει το σχέδιο ή το παρασκήνιο του σχεδίου;
   Έχει κάτι χειροπιαστό επ΄αυτού;

 27. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 02/04/2013 12:58:14

  Ας θυμηθούμε λίγο, τι έγραφε προ λίγων ετών ο εκλιπών Νεοκλής Σαρρής για το Κυπριακό

  ...Αναμφίβολα η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι άμεσο αποτέλεσμα των επονείδιστων συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου, όταν η τότε ελληνική ηγεσία υπέκυψε στον εκβιασμό του υποστηριζόμενου από τη Μεγάλη Βρετανία (και τις ΗΠΑ) τουρκικού συνταγματικού σχεδίου. Ωστόσο οι συμφωνίες αυτές έδιναν ένα προτέρημα στην Ελλάδα το οποίο ταυτόχρονα λειτουργούσε ως τροχοπέδη για την Τουρκία. Όπως είχε επισημάνει ο Ισμέτ Ίνονου κατά την αγόρευσή του στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, υπό την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση επί της κυρώσεως των συμφωνιών της Ζυρίχης, αφού απηύθυνε τα συγχαρητήριά του προς την τότε κυβέρνηση Μεντερές για την αδόκητη διπλωματική της επιτυχία, παρατήρησε ότι τα κέρδη που αποκομίζει απ' αυτές η Τουρκία τα εξανεμίζει η νομική ή διεθνής προσωπικότητα που θα κέκτηται του λοιπού η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα είναι μέλος του ΟΗΕ και άλλων διεθνών Οργανισμών και θα έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης. Συνεπώς στο μέλλον κανείς δεν προδικάζει την πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα αυτή. Προς αποτροπή ακριβώς αυτού του ενδεχομένου, όπως είχε αποκαλύψει λίγους μήνες πριν από την εισβολή, το 1974, ο Νουρεττίν Βεργκίν, πρεσβευτής κατά την εποχή των συνομιλιών Ζυρίχης - Λονδίνου, στις οποίες συμμετείχε, η τουρκική πλευρά είχε επιτύχει τη Συνθήκη Εγγύησης και τη βάσει αυτής αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων. Μάλιστα, κατά τον τούρκο διπλωμάτη, η ελληνική πλευρά τότε το είχε αντιληφθεί, αλλά φαίνεται πως δεν κατόρθωσε να εξαλείψει αυτή την «Κερκόπορτα»
  Συμπερασματικά από τα λεγόμενα του Γκιουνές προέκυπτε η αναδιοργάνωση επί νέων βάσεων του κράτους στην Κύπρο, στο οποίο η διπεριφειακή (και διζωνική) ομοσπονδιακή βάση (στην αρχή του συνεταιρισμού στη βάση 50% και 50% των δύο μερών) ήταν αναπόφευκτη. Οποιαδήποτε όμως λύση δεν θα προέβλεπε την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Οι Έλληνες θα έπρεπε να το έπαιρναν απόφαση, δηλαδή να το χώνευαν. Το διαζύγιο ήταν οριστικό και αμετάκλητο. Προκειμένου να νοηματοδοτήσει τις τουρκικές προθέσεις θα πρέπει να ανατρέξει στις σχετικές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στα τουρκικά και οι οποίες δηλώνουν τις μορφές συνύπαρξης. Η πρώτη από αυτές είναι το ic - ice (ιτς - ιστέ) που σημαίνει «ο ένας εντός του άλλου», δηλαδή σε κατάσταση ανάμειξης. Ο δεύτερος είναι yan - yana (ο ένας δίπλα στον άλλο), δηλαδή μαζί και χώρια και ο τρίτος το ayrι - ayrι (αϊρί - αϊρί), που σημαίνει απολύτως χωριστά. Ο όρος που χρησιμοποιούσε ο συνομιλητής μου ήταν ο τελευταίος. Αυτή η τουρκική στοχοθεσία όμως δεν είναι δυνατό να κατανοηθεί δίχως μια επιβεβλημένη εμβάθυνση στον τρόπο διαβίωσης των διαφόρων εθνικοθρησκευτικών κοινοτήτων κατά την οσμανική περίοδο με βάση τη δομή που ανέφερα προηγουμένως. Επί αιώνες οι μη μουσουλμανικές κοινότητες (cemmaatι gayrι muslimin) διαβίωναν στις πόλεις (αλλά και σε χωριά) σε ξεχωριστές συνοικίες (σε κάποιες πόλεις μάλιστα, όπως στο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, περιβάλλονταν από τείχη των οποίων η πύλη έκλεινε τη νύχτα). Αυτό όσον αφορά τους τόπους διαμονής και κατοικίας (και λέμε διαμονής, γιατί απαγορευόταν η έστω και διαφορετικού θρησκευτικού δόγματος, ομοθρήσκου ή «ομοεθνούς» διαμονή, όπως γραικού καθολικού χριστιανού (φράγκου), (Τηνιακού λόγου χάριν ή Σαντορινιού, σε οικία ορθοδόξου γραικού (Ρωμιού) με κίνδυνο αφορισμού του φιλοξενούντος ή εκμισθωτή). Η μόνη κοινή για όλες τις κοινότητες περιοχή ήταν η έκταση που περιέκλειε την αγορά (το «παζάρι») και τα κτίρια της διοίκησης. Αυτός είναι ο τρόπος του «μαζί και χώρια» και ανταποκρίνεται σ' έναν κοινωνικό τύπο όπως της οσμανικής κοινωνίας που είναι παραδοσιακός. Με άλλη έκφραση ως παραδοσιακή κοινωνία το μόρφωμα, η γκετοποίηση, όπως θα λέγαμε σήμερα, ήταν λειτουργική, όπως λειτουργικές ήταν και οι εθικοθρησκευτικές (φυλετικές) διακρίσεις (η υποχρέωση των μη μουσουλμάνων να φέρουν ενδύματα από υφάσματα κατώτερης ποιότητας απ' ό,τι οι μουσουλμάνοι ή εν πάση περιπτώσει διαφορετικού χρώματος, όπως και η υποχρέωση να φέρουν αναλόγου προς το θρήσκευμά τους χρώματος υποδήματα). Επίσης και η υποχρέωσή τους να σκύβουν γονυπετείς όταν περνούσε από μπροστά τους μουσουλμάνος (συνήθεια που επέζησε μέχρι πρόσφατα σε χωριά της Μικράς Ασίας από φανατικές μουσουλμάνες που έπρατταν το ίδιο στη θέα ανδρών - σε ένδειξη σεβασμού και υπακοής προς αυτούς). Ακόμη τα σπίτια των μη μουσουλμάνων δεν μπορούσαν να είναι βαμμένα άσπρα (αλλά να είναι σκούρου χρώματος) και σαφώς χαμηλότερα του ύψους των μη μουσουλμανικών σπιτιών. Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της αρχής κατά την οποία ο πρώτος τη τάξει των μη μουσουλμάνων ακολουθούσε τον τελευταίο στην τάξη μουσουλμάνο. Αρχή από την οποία προκύπτει και το διπλό κριτήριο το οποίο εφαρμόζουν οι Τούρκοι στις σχέσεις τους με την Ελλάδα (αλλά συνήθως και με τους Έλληνες σε μακροχρόνια διαβίωση μ' αυτούς). Το διπλό αυτό κριτήριο είναι ακριβώς εκδηλωτικό της δομής εξουσίας η οποία διέπει τις σχέσεις της Τουρκίας με βάση την κάθετη αντίληψη των σχέσεών της με τρίτους τους οποίους θεωρούν ως υποκείμενους, ως ασθενέστερους, στη δική της εξουσία. Σχετικά κάποτε, σε φιλική συζήτηση με τον συνάδελφο, πολύ γνωστό και καλό καθηγητή Ιστορίας Ζαφέρ Τοπράκ του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (και μαθητή και αυτού του κοινού μας δασκάλου Ταρίκ Ζαφέρ Τούναγια), συμφώνησε στην παρατήρησή μου ότι «δεν γίνεται τίποτε, Ζαφέρ, γιατί οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τις σχέσεις τους με τους άλλους κάθετα, όχι οριζόντια», σηκώθηκε όρθιος και μου είπε «να σε φιλήσω, εσύ ακτινογράφησες την ψυχή των Τούρκων» (sen Turklerin ruhunu rontgen etmissin)

  Είναι ολοφάνερο ότι η βασική πρόθεση της Τουρκίας για τη Μεγαλόνησο εξαρχής ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως νομικού προσώπου, ως διεθνούς προσωπικότητας και η επιβολή όχι μιας διχοτόμησης, αλλά ενός ιδιότυπου «συνομοσπονδιακού» κράτους όπου η μειονότητα του 18%, η οποία με την πάροδο του χρόνου διά των εποίκων ή μετακινουμένων ελευθέρως λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθυσμών από την Τουρκία θα γίνει πλειοψηφία, θα είναι σε θέση να ελέγχει απολύτως όλη την έκταση του κράτους της Κύπρου (σε επίρρωση άλλωστε της παρατήρησης του «πατέρα» της Ζυρίχης Νιχάτ Ερίμ, που έγινε στην έκθεσή του προς την τουρκική κυβέρνηση το 1956 παρακαλώ, ότι «η πλειοψηφία των Ρωμιών στην Κύπρο είναι περιστασιακή και μπορεί σε βάθος χρόνου να ανατραπεί»). Σκόπιμα αναφέρω «κράτος της Κύπρου» και όχι «Κυπριακή Δημοκρατία». Ακριβώς το Σχέδιο Ανάν προέβλεπε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποκατάστασή της από νέο κράτος που θα πληρούσε τις προδιαγραφές που ήθελε η Τουρκία. Το επάρατο αυτό σχέδιο στην Κύπρο, που έτυχε υποστήριξης από τον εσμό των χρηματοδοτούμενων, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, από ξένα κέντρα κεκρακτών ή ελεεινών ψιττακίσκων της δοτής άνωθεν προς αυτούς εντολής. Αλλά κατά τα φαινόμενα και το κυοφορούμενο από τις συνεχιζόμενες επί του Κυπριακού διαπραγματεύσεις της Τουρκίας (που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο του Ταλάτ) με τον Πρόεδρο Χριστόφια κατατείνει και αυτό ωσαύτως στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήλθε φαίνεται ο χρόνος για να «χωνέψουν» (κατά την έκφραση του Γκιουνές το 1976) οι Έλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο τα τετελεσμένα του 1974. Κοντός ψαλμός αλληλούια!

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Γιάννης Φαίλτωρ 02/04/2013 16:10:15

   Γιάννη, ο μακαρίτης τους ήξερε καλά και κυρίως, λόγω τουρκικής παιδείας, αντιλαμβανόταν τον τουρκικό ψυχισμό και τις ενέργειες που πηγαζαν απ΄αυτόν. Ευχαριστώ για την παραπομπή

  • Kimon avatar
   Kimon @ Γιάννης Φαίλτωρ 03/04/2013 14:20:12

   Παρατηρήσεις και τοποθετήσεις που αντανακλούν την πραγματικότητα. Η προσωπική μου εμπειρία, σχετιζομένη με εικοσαετή αναγκαστική επαγγελματική σχέση με αυτούς, συμπεραίνει ότι η μόνη γλώσσα που σέβονται είναι αυτή της ισχύως και της πυγμής. Η μεγαλομανία τους εκδηλώνεται σε όλο το φάσμα των διεθνών τους επαφών. Στην διοργάνωση διεθνών συνεδρίων π.χ. , είναι η μόνη χώρα που στο πρόγραμμα πλην της Αγγλικής, χρησιμοποιεί παράλληλα και την Τουρκική π.χ. (www.nanotr9.org). Αν ποτέ οι πολιτικοί μας κατανοήσουν απλά ψυχολογικά δεδομένα,οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πάρουν άλλη τροπή.

 28. fitsoulas avatar
  fitsoulas 02/04/2013 13:18:30

  Τώρα είναι η στιγμή για την ένωση, που έχουμε κοινό νόμισμα!
  Αν αύριο μεθαύριο γυρίσουμε εμείς στη δραχμή και οι Κύπριοι στη λίρα, θα έχουμε πρόσθετες δυσκολίες!

 29. George avatar
  George 02/04/2013 13:27:47

  Η ένωση με κάποιες παραχωρήσεις στο εδαφικό από Τουρκία και ΗΒ είναι το μόνο που μπορεί να γίνει, λίγο πριν χαθεί και η υπόλοιπη Κύπρος. Αλλά μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσει. Οι Κύπριοι Δυνατοί θα προσπαθήσουν να παραμείνουν Δυνατοί σε 7000 km2 στην άκρη της Μεσογείου! Απλά οι Κύπριοι δεν είναι Κρητικοί που βλέπανε όλη την Ελλάδα σαν πεδίο επέκτασής τους. Είναι τυφλοί στο τι έρχεται. Νέα Λευκωσία, Νέα Λεμεσός, Νέα Πάφος θα είναι τα μελλοντικά προάστια της Αθήνας…..

 30. ΝΚ avatar
  ΝΚ 02/04/2013 13:48:48

  Δυστυχώς αναφέρεστε σε δεδομένα 1974.

  Το 2013 ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα θα σημάνει εποικισμό και των ελευθέρων εδαφών από εκατομμύρια παράνομους μουσουλμάνους, με τα καλά που βλέπουμε και στην Ελλάδα. Υπενθυμίζω πως όσο εμείς ασχολούμαστε με φόρους και τέλη, ο τουρκικός στρατός έβαλε στη χώρα πάνω από ένα εκατ. παρανόμους.

  Κυκλοφορούν επίσης, στα χέρια μόνο παρανόμων και όχι Ελλήνων και αστυνομίας, οι οποίοι δια νόμου απαγορεύεται να αμυνθούν, 300.000 τυφέκια εφόδου. Πολιτικά κόμματα που όταν τελείωσαν οι διορισμοί άρχισαν να μοιράζουν διαβατήρια σε Παστούν και Νιγηριανούς για ένα ψηφαλάκι.

  Νεκροί πέφτουν 180 το χρόνο (2012), ένας κάθε δύο μέρες.
  Ελονοσία, φυματίωση, τύφος.

  Τουρκικά σήριαλ. Παιδεία που διδάσκει πως δεν υπάρχει ελληνικό έθνος. Οι τούρκοι είναι φίλοι μας, συνωστισμοί, για την εισβολή φταίμε μόνο εμείς, η τουρκοκρατία ήταν κάτι σαν την Ελβετία σήμερα, ένα πολύγλωσσο πανηγύρι, το παιδωμάζωμα ήταν καρριέρα, ο Κολοκοτρώνης γκέυ, ο Μακρυγιάννης λαμόγιο. Σεφέρης, Ελύτης, Σβορώνος φασίστες υπερεθνικιστές.

  Επίσης ένωση σήμερα θα σημάνει διπλασιασμό των ΔΥ, σταμάτημα των γεωτρήσεων για να μην ενοχληθεί η Τουρκία, διάλυση της δημόσιας διοίκησης για να φτάσει στα ζηλευτά επίπεδα της ελλαδικής και διάλυση της δικαιοσύνης ώστε να κάνει 20 χρόνια να τελεσιδικήσει μία υπόθεση. Υιοθέτηση της θαυμαστής ελλαδικής πολυνομίας που, σαν τον Χότζα, επιτρέπει και απαγορεύει ταυτοχρόνως τα πάντα για να κάνει ο "δικός μας" ότι θέλει και οι άλλοι τίποτα.

  Πραγματικά απορώ γιατί δεν διαδηλώνουν οι Κύπριοι για ένωση ήδη.

  Ας αφήσουμε τουλάχιστον ένα κράτος να παραμείνει ελληνικό και ας απολαύσουμε εμείς τη ζωή του συγχρονου γκιαούρη, χωρίς να καταστρέψουμε κι άλλους.

 31. Βασίλης Παπαχρήστος avatar
  Βασίλης Παπαχρήστος 02/04/2013 13:55:10

  Kάτι που νομίζω πως πρέπει να ειπωθεί είναι ότι απαιτείται δημοψήφισμα.Στην Ελλάδα και στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου.

 32. Nik avatar
  Nik 02/04/2013 13:56:42

  Ενωσις υποννοεί συνένωση δύο ίσων. Οσα γράφεις όμως FactorX δείχνουν μια κατάκτηση, όπως ήταν πάντα στο παρελθόν, εξ ού και το σύνθημα "θα την πάρουμε την Κύπρο"- θα την πάρουμε από ποιον όταν κυρίαρχοι στο νησί ήταν Ελληνες;

  Στο παρελθόν η κατάκτηση προωθήθηκε με ελάχιστο ρίσκο, χωρίς παράλληλη ετοιμασία για πόλεμο, με μυστική παρουσία Ελληνικών δυνάμεων στο νησί. Αυτό προτείνεις και τώρα αφού αφήνεις έξω την προβολή δυνάμεως, μόνιμα όχι προσωρινά, στον χώρο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Ούτε λές τι θα κάνεις με 120 000 Τουρκοκύπριους.

  Αλλά τώρα υπάρχει και ένα νέο δεδομένο στο νησί. Η εμπειρια της ένωσης όπως αυτή εφαρμόστηκε στα κατεχόμενα, διοτι μη γελιόμαστε, υπάρχει και διχοτόμηση και ένωση εκεί, δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

  Σε μιαν ένωση μεταξύ, θεωρητικά έστω, ίσων, δεν θα έπρεπε να συμβάλλει ότι καλύτερο έχει η κάθε πλευρά προς ένα καλύτερο μελλοντικό σύνολο; Δεν έχει κάτι καλό η Κύπρος να δώσει στο μελλοντικό μόρφωμα; Θα πρέπει ότι υπάρχει να εξαφανιστεί για να αντικατασταθεί από μια επέκταση του ελληνικού κράτους και των δομών του που προφανώς δεν είναι και οι πιο αποτελεσματικές όπως άλλωστε δείχνουν τα γραπτά σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο. Η ένωση, εκτός από τα μεγάλα συνθήματα έπρεπε να έχει και πρακτικές λεπτομέρειες. Αυτές πάντα έλειπαν απο τη συνταγή.

 33. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 02/04/2013 14:18:42

  Σχέδιο Ατσενσον ¨Το πρώτο σχέδιο προέβλεπε παραχώρηση στην Τουρκία της χερσονήσου της Καρπασίας για τη δημιουργία κυρίαρχης στρατιωτικής βάσης. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλιζόταν ότι δε θα χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως εφαλτήριο για επίθεση εναντίον της από τους Έλληνες. Παράλληλα θα παραχωρούνταν προνόμια αυτοδιοίκησης σε ορισμένες περιοχές στους Τουρκοκύπριους. Το δεύτερο σχέδιο προέβλεπε απλή εκμίσθωση της Καρπασίας στην Τουρκία και παραχώρηση του Καστελλόριζου από την Ελλάδα στην Τουρκία.Διχοτομικό σχεδιο που μπροστά του το σχέδιο Αναν φανταζει ως πολύ ευνοική εξέλιξη

  Παρατηρώ ότι Ελάχιστοι αναφέρονται στην προαποφασισμένη θέση της Αγγλικής Διπλωματίας η οποία υπήρχε απο το 1931.Ο Κος Σαρρής αναμφίβολα υπήρξε σημαντικό πνεύμα, στην προκειμένη περίπτωση επικεντρώνεται στην Τουρκία ενω γνωριζε πως τον τουρκικό παράγοντα ηΑγγλική Διπλωματία τον ενεργοποίησε

  Τέλος σε ότι αφορά την Μεταξική Δικτατορία υπάρχει άφθονο υλικό στο διαδίκτυο και στην βιβλιογραφία για να μπορέσει όποιος ξέρει και μελετά να δεί τον πραγματικό ρόλο του δικτατοριίσκου Μεταξά (Υπήρξαν τέσσερις θανατοι που τον εξυπηρέτησαν στο απόλυτο).Φυσικά όταν τελείωσε η αποστολή του είχε την τύχη του Αλέξανδρου Κορυζή , Ναπολέων Ζέρβας και Γρίβας Διγενής δεν διδάχθηκαν απο την Ιστορία των δύο αυτών πολιτικών ανδρών

  • Kimon avatar
   Kimon @ Δρόλαπας 03/04/2013 13:54:54

   Επειδή μελετούμε αρκετά την ισορία έχουμε πισθεί ότι η Ελλάδα ανέδειξε μόνο δύο πολιτικούς με όραμα. Τον Ε. Βενιζέλο και τον Ι. Μεταξά. Το λάθος του Μεταξά είναι ότι μεταχειρίσθηκε ήπια τους κομμουνιστές. Αν τους εξαφάνιζε η Ελλάδα σήμερα θα ήταν κανονική Ευρωπαική χώρα.

 34. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 02/04/2013 14:25:22

  Διχοτόμηση στο 20% και 80% και Ενωση του κάθε μέρους με την Τουρκία και την Ελλάδα αντίστοιχα. Αυτή είναι η ΠΛΕΟΝ ευνοϊκή λύση για την Ελλάδα και τον ελληνισμό σήμερα.

 35. Alex avatar
  Alex 02/04/2013 14:40:54

  Τοσα χρονια πετουσαμε δις στην αμυνα σε ενα αμφιβολο αμυντικο ΄΄δογμα΄΄ περι αποτρεπτικης ισχυως οσων επιβουλευονται τα κυριαρχικα μας δικαιωματα...ποτε δεν ενσωματωθηκε η εννοια της αμυντικης ισχυως ως πραγματικο διπλωματικο εργαλειο , κατι που μεθοδευμενα και σταθερα κανει η Τουρκια..Ισχυρες ενοπλες δυναμεις εφοσον ξοδευεις δις για να τις συντηρεις πρεπει στο σχεδιασμο σου να αναπτυξεις δυνατοτητας περαν του γεωγραφικου σου οριου και να εχεις τη δυνατοτητα αναπτυξης ισχυος ...Εμεις καναμε δηθεν αμυντικη διπλωματια μεσω μιζων και εξηπηρετησεων των εμπορων-εταιρων χωρις οραμα χωρις σχεδιο και με φοβικοτητα..επομενως ειμαστε ξυπολυτοι στα αγκαθια..

 36. Nik avatar
  Nik 02/04/2013 14:42:10

  Ο αριθμός των εποίκων είναι άγνωστος. Η αναφορά για 500 000, μαζί με 120 000 ΤΚ, συν τους ξένους ανεβάζει το σύνολο στις 650 000 ανθρώπους, όσος ήταν δηλαδή ο συνολικός πληθυσμός το 1970. Ομως κάθε δεύτερο χωριό στα κατεχόμενα είναι εγκατελειμμένο. Που είναι λοιπόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι κρυμμένοι και δεν τους βλέπουμε; Μια ματιά στο Google Earth δείχνει τις συγκεντρώσεις πληθυσμού στο νησί. Μήπως ο αριθμός των 500 000 είναι μύθος;

  • GLAD avatar
   GLAD @ Nik 02/04/2013 17:47:28

   Very good.

 37. ιάκωβος avatar
  ιάκωβος 02/04/2013 14:43:37

  Στην αρχή των γεγονότων στην Κύπρο είχα γράψει εδώ στο αντινιουζ να βγούμε ταυτόχρονα με την Κύπρο από Ευρώ κ ΕΕ κ να επαναφέρουμε κ για τις δύο χώρες την δραχμή οι απαντήσεις ήταν μόνο ειρωνείες....

 38. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 02/04/2013 15:39:45

  Η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα προσκρούει εκτός των άλλων και στη μη θέληση της πλειοψηφίας των Κυπρίων, όπως εξάλλου περιέγραψα και σε προηγούμενο σχόλιό μου στην παρούσα ανάρτηση και επικρίθηκα γι΄αυτό !
  Θα ήθελα καλόπιστα οι υποστηρίζοντες το αντίθετο, να ανατρέξουν στις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις των ΜΜΕ της Κύπρου ή να αναζητήσουν τη γνώμη των Κυπρίων, είμαι βέβαιος ότι θα εκπλαγούν!!

 39. Simos avatar
  Simos 02/04/2013 15:49:07

  Όταν κατέβηκε η Μεραρχία το 63, η Ένωση εν' τοις πράγμασοιν είχε πραγματωθεί, όταν αποσύρθηκε το 67, άνοιξαν οι πύλες στους Τούρκους...τα υπόλοιπα είναι ανεδαφικά που λέγονται...

  Το παράδειγμα της Αλεξανδρέττας μίλα από μόνο για την υψηλή τουρκική πολιτική....

  Εμάς μας μένει μόνο το Μνημόνιο οι φόροι και λίστες...

 40. Διογένης avatar
  Διογένης 02/04/2013 15:54:14

  Ενδιαφέρον άρθρο.

  Προσωπικά είμαι της γνώμης ότι υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με το σχέδιο Άτσεσον. Το σχέδιο Άτσεσον θα μπορούσε να είχε επιτρέψει Ένωση χωρίς διχοτόμηση. Η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας ήταν υπερβολική ισχυρή σε εκείνο το χρονικό σημείο. Η Αμερική είχε ξεκάθαρα επιτρέψει την αποστολή της Μεραρχίας στην Κύπρο, πράγμα που νόθευε τους όρους του παιχνιδιού ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας. Ας μην γελιόμαστε. Μεραρχία σήμαινε de facto ένωση. Δεν έγινε de jure προφανώς διότι δεν έγιναν καλοί διπλωματικοί χειρισμοί από ελληνικής πλευράς. Και ελληνική όταν λέμε, δεν εννοούμε μόνον Ελλάδα, αλλά κυρίως Κύπρο, Μακάριο δηλαδή.

  Στη συλλογική συνείδηση το σχέδιο Άτσεσον έχει περάσει ως κάτι που θα σήμαινε "διπλή ένωση", δηλαδή, διχοτόμηση της Κύπρου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν συμφωνώ. Πιστεύω ότι αυτό ήταν πολιτική πιρουέτα του Μακαρίου, ο οποίος επιδέξια εξουδετέρωσε τη δυνατότητα να μεταβληθεί το σχέδιο Άτσεσον σε καθαρή ένωση με την Ελλάδα. Παρατίθεται παραπάνω επιστολή του Άτσεσον της 20ης Αυγούστου 1964, όπου ξεκάθαρα λέει "ας κηρυχθεί η Ένωση και θα καθορίσει στη συνέχεια το ΝΑΤΟ τη γραμμή της τουρκικής βάσεως. Αντιγράφω το απόσπασμα: "Είναι ενδεχόμενον ότι η προτεινόμενη χάραξις της δυτικής γραμμής της περιοχής ταύτης θα εδημιούργει πολιτικόν πρόβλημα εις υμάς την στιγμήν ταύτην. Το πρόβλημα τούτο θα ήτο δυνατόν να αποφευχθή εάν η γραμμή παρέμενεν αχάρακτος, με την προοπτικήν να καθορισθή, κατόπιν μελέτης, από στρατιωτικής σκοπιάς, υπό του Ανωτάτου Διοικητού των Συμμαχικών Δυνάμεων διά την Ευρώπην και υπό τον όρον ότι η Ελληνική Κυβέρνησις θα παρείχε την διαβεβαίωσίν της ότι εις περίπτωσιν χαράξεως της γραμμής ως ανωτέρω αύτη θα εγένετο δεκτή. Θα ήρκει να γνωστοποιηθή εις εμέ η πρόθεσις της Ελληνικής Κυβερνήσεως όπως δεχθή μίαν τοιαύτην ρύθμισιν, ώστε να μην απαιτηθή, επί του παρόντος, η άμεσος ανάληψις υποχρεώσεως έναντι της Τουρκικής Κυβερνήσεως. Η διαβεβαίωσις αύτη θα μου επέτρεπε να πράξω παν το δυνατόν, και πιστεύω ότι θα επετύγχανον, να επιτύχω Συμφωνίαν μετά της Τουρκικής Κυβερνήσεως, όπως μη παρέμβη διά να αποτρέψη ή διά να απαιτήση διακυβερνητικήν συμφωνίαν προ της πραγματοποιήσεως της Ενώσεως της Κύπρου μετά της Ελλάδος."

  Δηλαδή, με άλλα λόγια: Πρώτα Ένωση και βλέπουμε, για το τι θα πάρει η Τουρκία. Βλέπουμε δηλαδή έναν Άτσεσον διατεθειμένο να κάνει όλο και περισσότερες υποχωρήσεις υπέρ της Ελλάδας. Άραγε πόσο δύσκολο θα ήταν, στην δεδομένη στιγμή, να πει η Ελλάδα και η Κύπρος "κηρύττουμε Ένωση και κάντε ό,τι νομίζετε"; Υπήρχε περίπτωση ΤΟΤΕ, με αυτά τα πολιτικά δεδομένα του σχεδίου Άτσεσον, αλλά και της Μεραρχίας, να επιτρέψουν οι ΗΠΑ ελληνοτουρκικό πόλεμο;

  Από όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι το ενδεχόμενο της καθαρής Ένωσης ήταν, αν μη τι άλλο, εφικτό, με βάση το σχέδιο Άτσεσον. Επαφίεται στην αντικειμενική ιστορική έρευνα να αποδείξει αν όντως ήταν έτσι και, σε καταφατική περίπτωση, γιατί δεν προχώρησε το πράγμα υπέρ της ελληνικής πλευράς.

  Κάτι ακόμη: Στη συνέντευξη του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου αναφέρεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Μεραρχία ήταν άσκοπη, διότι, λέει, δεν καλυπτόταν το πράγμα εάν έπεφταν αλεξιπτωτιστές πίσω από την γραμμή άμυνας. Είναι προφανές για όποιον διαβάζει το κείμενο ότι αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα του διπλωμάτη, μη επαληθευμένο από στρατιωτικής σκοπιάς. Δεν έθεσε ποτέ το ερώτημα προς τον Γρίβα, ούτε γνωρίζει εάν υπήρχε (τίποτε δεν αποκλείει να υπήρχε και το πιθανότερο είναι να υπήρχε, με δεδομένη την στρατιωτική ιδιοφυΐα του Γρίβα) άμυνα για την περίπτωση που θα έπεφταν αλεξιπτωτιστές στα μετόπισθεν. Εξάλλου, όποιος έχει διαβάσει στοιχειωδώς τα των στρατιωτικών επιχειρήσεων τις πρώτες ημέρες της εισβολής, εύκολα διαπιστώνει ότι η συμβολή των αλεξιπτωτιστών στην εισβολή στην ουσία ήταν μηδαμινή. Η εκδοχή του Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι είναι ότι "η Μεραρχία δεν επαρκούσε για την φύλαξη της Κύπρου", αλλά αυτό φαίνεται πραγματικά αστήρικτο. Και εάν ήταν έτσι, γιατί "φαγώθηκαν" οι Αμερικανοί για να αποσυρθεί η Μεραρχία, το 1967; Και γιατί επίσης ενέκριναν σιωπηρά την αποστολή της, το 1964, τον καιρό της επιστολής Τζόνσον, εάν δεν ήθελαν πραγματικά να αποτρέψουν μια τουρκική εισβολή;

  Το συμπέρασμα είναι ότι η ιστορία του Κυπριακού έχει γραφτεί με λάθος τρόπο. Ο εθνικος ήρωας των Κυπρίων και "εθνάρχης" κατά πολλούς ήταν αυτός που απέτρεψε τον στόχο του επικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

  Όσον αφορά το σήμερα, η ψυχική απόσταση Κύπρου και Ελλάδας είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να γίνεται ρεαλιστικά λόγος για Ένωση. Η μόνη περίπτωση είναι απελευθερώσει στρατιωτικά τα κατεχόμενα η Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι είναι στρατιωτικά ανέφικτο, αλλά πολιτικά αυτή τη στιγμή είναι πολύ μακριά από την βούληση της Ελλάδας - πόσο μάλλον των υπολοίπων διεθνών παικτών.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Διογένης 02/04/2013 17:40:21

   Στη συλλογικη συνειδηση της αλητο μεταπολιτευσης οπου πρωταγωνιστησε ο ολετηρας Ανδρεας Παπανδρεου ειναι φυσικο να μην περναγε για καλο το σχεδιο Ατσεσον.Οτιδηποτε πιστευε η συλλογικη συνειδηση απο το 1974 ως το 2010 ηταν για τα πανηγυρια.

 41. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 02/04/2013 16:42:09

  Έξοχο άρθρο.

  Μα, διευκρινηση: ένωση και απελευθέρωση, ή ένωση και διχοτόμηση; Γιατί άλλοι εννοούν το ένα και άλλοι το άλλο εδω μέσα.

 42. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 02/04/2013 16:45:17

  Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Αμερικανού ιστορικού H. W. Brands The Wages of Globalism: Lyndon Johnson and the Limits of American Power (1995). Η απόδοση είναι δική μου. Θα προσπαθήσω να μεταφράσω και άλλο απόσπασαμ γιατί έχει πρωτόυτπες πηγές και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε ότι το σχέδιο Άτσεσον δεν ήταν πανάκεια αλλά ντεφάκτο διχοτόμηση -η οποία έγινε δέκα χρόνια αργότερα

  Οι συνομιλίες της Γενεύης ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1964. Και μόνο η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων φαινόταν καλό σημάδι. «Βάζουμε λεφτά στην τράπεζα κάθε εβδομάδα που περνά χωρίς να γίνονται σοβαρές μάχες στο νησί» είπε ο Ball στον Johnson στο τέλος του μηνός. Ο Acheson, ο οποίος διαπραγματευόταν εναλλάξ με τους Έλληνες και τους Τούρκους, επινόησε ένα σχέδιο το οποίο θα εξαφάνιζε το Κυπριακό πρόβλημα εξαφανίζοντας την Κύπρο. Το πρώτο σχέδιο του Acheson προέβλεπε ότι η Κύπρος ως ανεξάρτητο κράτος θα εξαφανιζόταν και θα διαμοιραζόταν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Η Ελλάδα η Ελλάδα θα έπαιρνε ένα τμήμα του νησιού χονδρικά ανάλογο του πληθυσμού των ελληνοκυπρίων. Η Τουρκία θα έπαιρνε το υπόλοιπο. Επειδή ο διαμελισμός δε διαχώριζε ξεκάθαρα Ελληνικές και Τουρκικές κοινότητες, το σχέδιο περιελάμβανε ένα λεπτομερές σχεδιάγραμμα εγγυήσεων των μειονοτήτων. Από αυτά το πλέον αξιοσημείωτο ήταν η πρόβλεψη παροχής στην Τουρκία του δικαιώματος εγκατάστασης μια στρατιωτικής βάσης στην τουρκική ζώνη, για να προστατεύει δήθεν τις προσβάσεις στην Τουρκία αλλά για να λειτουργεί επίσης ως υπενθύμιση του αδιάκοπου ενδιαφέροντός της για την κατάσταση των Τούρκων στον ελληνικό τομέα. Η αμερικανική βοήθεια θα αποτελούσε εγγύηση της συμφωνίας. [NSC meeting notes, 7/28/64, box I, NSC meetings file; "Summary of Acheson Plans I and II," box 16, NSC history file.]

  Δυστυχώς, οι ελπίδες της κυβέρνησης Johnson δεν ευοδώθηκαν αφού η Ελληνική κυβέρνηση απέρριψε το σχέδιο Acheson αμέσως, ονομάζοντάς το άρνηση του δικαιώματος του Κυπριακού λαού – εννοώντας η Αθήνα την Ελληνοκυπριακή μειοψηφία. Η αμερικανική κυβέρνηση εννόησε ως ολοσχερή κυνισμό την απάντηση αυτή. «Οι Έλληνες ξέρουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους» είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας McGeorge Bundy στον Johnson. «Λογαριάζουν ότι το χειρότερο που θα μπορούσαν να πάθουν είναι μια διαμάχη στα Ηνωμένα Έθνη η οποία θα κατέληγε σε μια ευλογία υπέρ της αυτοδιάθεσης, κάτι που θα οδηγούσε στην Ένωση.» Το γεγονός ότι και ο Μακάριος απέρριψε το σχέδιο Acheson, συνέβαλε στην απόρριψη εκ μέρους των Αθηνών, αφού το σχέδιο θα έπρεπε να επιβληθεί ενάντια στην άρνηση του εκπροσώπου της κοινότητας την οποία είχε πολιτικά υποσχεθεί να προστατεύει η Ελληνική κυβέρνηση. (Η άρνηση του Μακάριου σε οτιδήποτε μπορεί να αποδεχόταν η Τουρκία ήταν ο λόγος για τον οποίο η Washington δεν τον συμπεριέλαβε στις διαπραγματεύσεις) [Bundy to Johnson, 7/7/64, box 2, Memos to the president file.]

  Ενώ ο Acheson εργαζόταν για την αναθεώρηση του σχεδίου του, αναζωπυρώθηκε η ένταση στο νησί σε επίπεδα πολέμου. Για κάποιο χρονικό διάστημα, μεγάλος αριθμός των Ελλήνων, πολλοί με στρατιωτικό υπόβαθρο, είχαν εισέλθει στην Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να εξηγήσει ότι αυτά ήταν απλοί Ελληνοκύπριοι που είχε υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό και είτε συνταξιοδοτούνταν ή εγκατέλειπαν στην πατρίδα τους. Η Αθήνα αρνήθηκε οποιαδήποτε διείσδυση του ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού. Ωστόσο, ένας Έλληνας στρατηγός που υπηρετούσε στο ΝΑΤΟ παραδέχθηκε στον αμερικανό πρέσβη στο Παρίσι, ότι αυτά τα άτομα θα μπορούσε να αποτελέσουν ένα μόνιμο προσωπικό για την εκπαίδευση του στρατού της Κύπρου. Ο Έλληνας αξιωματικός, ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε αποστολή όπλων από την ελληνική κυβέρνηση στην Κύπρο, παραδέχτηκε ότι γινόταν εκτεταμένο λαθρεμπόριο όπλων. [ Durbrow to DOS, 8/8/64, box 16, NSC history file.]

  Ενθαρρυμένοι από αυτή την υποστήριξη, οι Ελληνοκύπριοι άτακτοι ενέτειναν τις επιθέσεις σε χωριά Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία απάντησε με αεροπορικές επιδρομές στις ελληνικές κοινότητες της Κύπρου. Ο Μακάριος επέλεξε να εμφανιστεί ανήμπορος σε σχέση με τις διεξαγόμενες μάχες. “Τι μπορώ να κάνω;” ρώτησε τον Taylor Belcher, το Αμερικανό πρέσβης στη Λευκωσία. Ο Belcher γνώριζε καλύτερα το Μακάριο. Ο πρέσβης σκέφτηκε ότι ο αρχιεπίσκοπος είχε εμπλακεί σε μια υπολογισμένη προσπάθεια ώστε να αναγκάσει τις ΗΠΑ να περιορίσουν εκ νέου την Τουρκία, ενώ οι Ελληνοκύπριοι θα έκαναν την Κύπρο αφόρητη για τους Τουρκοκύπριους.

  Ο Belcher εκτίμησε την εξυπνάδα της στρατηγικής του Μακαρίου, αφού ο πρεσβευτής σκέφτηκε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν ό, τι ήθελε ο Μακάριος. Ο Belcher κατάλαβε το κόστος που συνεπαγόταν αυτή η στάση. «Αν οι ΗΠΑ σταματήσουν με επιτυχία τους Τούρκους σε αυτή την περίπτωση …» είπε, «εμείς πλέον θα θεωρηθούμε υπεύθυνοι για τον έλεγχο των Τούρκων και ότι υποκείμεθα σε αυτό το είδος εκβιασμού.» Λαμβάνοντας υπόψη όμως το διακύβευμα, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή. «Πιστεύω ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχομε τουλάχιστον μια προσωρινή παύση των βομβαρδισμών, προκειμένου να μην δημιουργηθεί ένα ολοκαύτωμα στο νησί και τις επακόλουθες συνέπειές του για τις συμμαχίες μας, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και αλλού» [ Belcher to DOS, 8/9/64, ibid.]

  Από Άγκυρα υπήρχαν ενδείξεις ότι η Τουρκία δεν μπορούσε αυτή τη φορά να υποχωρήσει. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει τον ρόλο της κυβέρνησής του στον βομβαρδισμό των ελληνικών πόλεων της Κύπρου. Η κυβέρνηση, είπε στον Αμερικανό πρέσβη Raymond Hare, ακούγοντας τη «δραματική έκκληση για βοήθεια» από τους Τουρκοκύπριους, δεν θα μπορούσε να τους επιτρέψει να καταστραφούν από τους Έλληνες. Η Τουρκία είχε συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η δολοφονίες συνεχίζονται. Κάθε άλλο μέσο είχε εξαντληθεί. Τίποτα δεν παρέμεινε εκτός από τη χρήση βίας. Η Τουρκία δεν θέλει τον πόλεμο. Ενεργούσε μόνο υπό τον «αναπόφευκτο καταναγκασμό.» [ Hare to DOS, 8/9/64, ibid.]

  Όταν οι εκθέσεις αυτές έφτασαν στο Λευκό Οίκο, ο Johnson απάντησε με πανομοιότυπες επιστολές προς τους Ινονού, Παπανδρέου, και Μακάριο, καλώντας για «τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.» Ο Πρόεδρος πρόσθεσε: «Αν επιτραπεί η συνέχιση της σύγκρουσης θα δημιουργηθεί ο επικείμενος κίνδυνος μιας εκτεταμένης αιματοχυσίας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της ζωής πολλών αθώων ανθρώπων, για τους οποίους δεν υπάρχει πολιτικός ο οποίος θα ήθελε να φέρει την ευθύνη.» [Johnson to Inonu, Papandreou, and Makarios, 8/9/64, ibid.]

  Γνωρίζοντας ότι τα λόγια είναι τζάμπα στην ανατολική Μεσόγειο, ο Johnson ήταν έτοιμος να συμπληρώσει προειδοποίηση του με πιο συγκεκριμένα μέτρα. Από τον Ιούνιο, Αμερικανοί πράκτορες στην περιοχή Κύπρος παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς τις δραστηριότητες του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα, ήρωας της κυπριακής εξέγερσης ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία και διοικητή της ΕΟΚΑ. Ο Γρίβας και ο Μακάριος είχαν αντιπαλότητα για πολύ καιρό, εν μέρει για προσωπικούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί ο Γρίβας ήταν υπέρ της Ένωσης, ενώ στο Μακάριο άρεσε η ιδέα του να είναι πρόεδρος μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1964 Ουάσινγκτον έλαβε το μήνυμα ότι η αντιπαλότητα Γρίβα-Μακάριου συνεχιζόταν αμείωτη. Αν και ο Γρίβας δεν ήταν πιο φιλοαμερικανός από τον Μακάριο, εμφανίστηκε πιο προβλέψιμος – σύμφωνα με τον Ball, «πιο εύκολος να συνεργαστεί κανείς.» Μέσω του συνεργάτης του Γρίβα Σωκράτη Ηλιάδη, η κυβέρνηση Johnson έμαθε ότι ο Γρίβας είχε επινοήσει ένα σχέδιο για την ανατροπή του Μακαρίου και την προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα, με σημαντική όμως προϋπόθεση την εξασφάλιση αποζημίωσης για τους Τουρκοκύπριους που θα επέλεγαν να φύγουν από τη νέα επαρχία της Ελλάδας και νομικής προστασίας για εκείνους που θα επιθυμούσαν να μείνουν. Η Washington κατέστησε γνωστό στο Γρίβα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διάκεινται αρνητικά για το σχέδιό του. [Ball, Past Has Another Pattern, 357.]

  Ίσως ο Μακάριος να οσμίστηκε στο αέρα την αμερικανική υποστήριξης στο Γρίβα. Ίσως αυτό να ήταν το νόημά της. Ίσως η έκκληση του Johnson για την ειρήνη είχε αποτέλεσμα. Ίσως η Αθήνα ανησύχησε από το αυξανόμενο σοβιετικό ενδιαφέρον για την Κύπρο. Από οποιονδήποτε συνδυασμός των παραπάνω αιτιών, ο Μακάριος επέλεξε να πειστεί από την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός. Όταν η Τουρκία εντάχθηκε στην εκεχειρία, η κρίση του Αυγούστου τελείωσε.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 02/04/2013 19:54:55

   Συνεχίζουμε...

   Αν και ο κίνδυνος του πολέμου είχε υποχωρήσει κάπως, η κυβέρνηση Johnson αναγνώρισε ότι χωρίς μια πραγματική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, μια άλλη κρίση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Μακάριο για εγκληματική αδιαλλαξία, αλλά έκριναν τους Έλληνες σχεδόν εξίσου ένοχους. Ο Ball εκτίμησε ότι ο Παπανδρέου ήταν «απελπιστικά αδύναμος.» Ο Ball συνέχισε, «Ήξερε πώς να αντιταχθεί, αλλά δεν είχε ούτε γούστο, ούτε το ταλέντο για να αναλάβει θετική δράση.» Επικαλούμενος την ανάγκη αλλά και την απουσία ελληνικής αποφασιστικότητας που θα ανάγκαζε το Μακάριο σε μια διευθέτηση, ο Ball είπε στο Johnson, «Δεν μπορείτε να κρεμάσετε μια πίτα κρέμας σε έναν γάντζο.» [ Ball, Past Has Another Pattern, 349; NSC meeting notes, 8/25/64, box I, NSC meetings file]

   Ο Acheson, βράζοντας από θυμό για τη χαμένη ευκαιρία ειρήνευσης, συνόψισε την αμερικανική άποψη. Γράφοντας στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αίγυπτο, της οποίας ο πρόεδρος Νάσερ εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα στην Κύπρος για μερικά "τσιμπήματα" στη μύτη του ΝΑΤΟ – ο Acheson υποστήριξε:

   «Ήρθαμε κοντά σε μια κατανόηση που μπορεί να έκοβε λίγο τα μουστάκια του Αρχιεπισκόπου και να έλυνε το βλακώδες πρόβλημα της Κύπρου, σε απογοήτευση και πικρία του κ. Nasser σας. Η αδυναμία μας ήταν η αδυναμία του Παπανδρέου, ενός φλύαρου, γέρου πολυλογά χωρίς εξουσία για αποφάσεις και χωρίς αποφασιστικότητα. Πρόδωσε τα σχέδιά μας σε κρίσιμες στιγμές στον Μακάριο, ο οποίος τον υπονόμευσε χρησιμοποιώντας τον ελληνικό τύπο και την αριστερά. Με λίγα χρήματα, τα οποία είχαμε, με την Ελληνική 7η Μεραχία στην Κύπρο, την οποια οι Έλληνεςδιέθεταν, και με κάποια συναίσθηση του σκοπού, η οποία δεν υπήρχε, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν να ήταν ποτέ πιο πρόθυμοι να συνεργαστούν»[Acheson to Battle, 12/7/64 in David S. McLellan and David C. Acheson, eds., Among Friends: Personal Letters of Dean Acheson (New York, 1980), 284.]

   Ο Johnson αισθάνθηκε τον ίδιο άσχημα, αν όχι περισσότερο. Ο πρόεδρος εκτόνωσε την ενόχληση του στον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Όταν ο Έλληνας απεσταλμένος εξήγησε ότι ακόμη και αν Παπανδρέου ενέκρινε τα αμερικανικά σχέδια, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να υπερκεράσει το ελληνικό κοινοβούλιο και το σύνταγμα, ο Johnson ξέσπασε: «Να πάει να γαμηθεί το κοινοβούλιο και το σύνταγμα σας. Η Αμερική είναι ένας ελέφαντας. Η Κύπρος είναι ένας ψύλλος. Η Ελλάδα είναι ένας ψύλλος. Εάν οι δυό τους συνεχίσουν να τσιμπάνε τον ελέφαντα, αυτός μπορεί απλά να τους τσακίσει με την ουρά του. Να τους τσακίσει για τα καλά.» Ο Johnson προειδοποίησε: «Αν ο πρωθυπουργός σας συνεχίσει να μου μιλά για τη δημοκρατία, το κοινοβούλιο και το σύνταγμα, ο ίδιος, το κοινοβούλιο και το σύνταγμά του δεν θα διαρκέσουν πολύ καιρό.» Για να εξασφαλιστεί ότι ο πρωθυπουργός έλαβε το μήνυμα (και χρησιμοποιώντας ένα κλασικό του τέχνασμα, την προσποιητή δυσκολία να θυμάται ενοχλητικά άτομα), ο πρόεδρος κατέληξε στο συμπέρασμα, «Μην ξεχάσεις να πεις στο γέρο Παπα… πως τον λένε, ό, τι σου είπα. Ακούς;» [Lawrence S. Winner, American Intervention in Greece, 1943-1949 (New York, 1982), 303.]

   Ο Johnson διέθετε επαρκή αυτοέλεγχο ώστε να μην χρησιμοποιεί τέτοια άμεση γλώσσα, εκτός αν αυτή εξυπηρετούσε το σκοπό του. Σε αυτήν την περίπτωση, επιθυμούσε να καταστήσει σαφές στους Έλληνες ότι η αμερικανική υπομονή εξαντλούνταν γρήγορα. Την ίδια ώρα, η έκρηξη του προέδρου αντανακλούσε γνήσιο θυμό και απογοήτευση επειδή φαινόταν ότι τα τερτίπια της Ελληνικής πολιτικής υπερείχαν της Δυτικής και της Αμερικανικής ασφάλειας. Ο θυμός και η απογοήτευση ώθησε σχεδόν αμέσως τον Johnson να εγκρίνει μια επιχείρηση η οποία θα έλυνε το ζήτημα της Κύπρου μόνιμα ή τουλάχιστον τόσο μόνιμα όσο θα περίμενε κανείς από τα προβλήματα που αφορούσαν στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

   «Στην Κύπρο μια πράξη έληξε και η επόμενη δεν έχει αρχίσει ακόμη,” έγραψε ο Bundy στον Johnson στο τέλος του Αυγούστου. «Στη Γενεύη η προσπάθεια του Acheson έχει κλονιστεί προς το παρόν, αλλά ο George Ball και η παρέα του δεν έχουν ακόμη χαράξει την επόμενη πορεία.» Το επόμενο στάδιο ήταν μια απότομη αναχώρηση από τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Όπως εξήγησαν ο Ball και o Acheson στις αρχές Σεπτεμβρίου, περαιτέρω συνομιλίες θα ήταν μια σπατάλη ενέργειας. Μόνο η αποφασιστική δράση θα έλυνε τα πάντα. Η δράση έπρεπε να γίνει γρήγορα. Τα γρυλλίσματα των Σοβιετικών φόβισαν τους Έλληνες και τους Τούρκους σε ένα κλίμα που ευνοούσε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, αλλά ο τρόμος της Αθήνας είχε πείσει το Μακάριο ότι δεν μπορούσε πλέον να υπολογίζει στην ελληνική υποστήριξη, και κατά συνέπεια, ο αρχιεπίσκοπος έψαχνε με περισσότερο ζήλο τους Σοβιετικούς. Μια λύση στο πρόβλημα Κύπρος έπρεπε να υπάρξει «πριν από τη δημιουργία άξονα Μακαρίου-Μόσχας», όπως έθεσε το ζήτημα ο Robert Komer, συμφωνώντας με τους Ball και Acheson. Ο Komer πρόσθεσε: «Ο Μακάριος θα χρησιμοποιήσει κάθε τέχνασμα που διαθέτει, και οι Σοβιετικοί έχουν πλέον δεσμευθεί να κάνουν τουλάχιστον κάποια φασαρία.»

   Ο Ball και ο Acheson πρότειναν το τρύπημα του εξανθήματος της Κύπρου με άμεση και ριζική χειρουργική επέμβαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να κάνουν ένα νεύμα στους Τούρκους για να εισβάλουν στην Κύπρο και να καταλάβουν το τμήμα του νησιού, που τους παραχωρούσε το σχέδιο Acheson. Αν οι Τούρκοι μπορούσαν να κινηθούν αρκετά γρήγορα – και οι Ball και Acheson, ο οποίοι είχαν μεγάλο σεβασμό για την ανδρεία των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, πίστευαν ότι θα μπορούσαν – τότε θα κατάφερναν να οχυρωθούν πριν οι Έλληνες αναλάβουν δράση. Η Αθήνα δεν θα είχε τίποτα άλλο να κάνει από το να προσαρτήσει το άλλο τμήμα του νησιού. Ενώ ο Μακάριος προφανώς θα είχε αντίρρηση, με τη χώρα του υπ’ ατμόν, οι αντιρρήσεις του δε θα κρατούσαν για πολύ.

   Το ενδιαφέρον του Johnson κεντρίστηκε. «Τι θα συμβεί με τους Τουρκοκύπριους στον ελληνικό τομέα»; ρώτησε. Ο Ball απάντησε ότι οι περισσότεροι θα μείνουν στο νησί. Αυτοί που θα ανησυχήσουν πραγματικά θα κινηθούν προς την τουρκική ζώνη, αλλά με το Κυπριακό πρόβλημα λυμένο, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα είναι σχετικά ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και το κίνητρο για τη συνέχιση της βίας μεταξύ των κοινοτήτων θα μειωθεί σημαντικά. «Θα υποστηρίξει η Αθήνα πραγματικά το σενάριο»; ρώτησε ο πρόεδρος. Ο Ball πίστευε ότι θα το υποστήριζε. Τα στοιχεία ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για “άμεση Ένωση” σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, εξήγησε ο Ball. «Τι θα γίνει με τις απώλειες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης;» ρώτησε ο Johnson. Ο Acheson, ο οποίος προφανώς είχε θίξει το θέμα με τους ηγέτες της Τουρκίας, δήλωσε θα μπορούσαν να βασιστούν στο γεγονός ότι ο στρατός στην Άγκυρα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την επιχείρηση με τη συγκριτικά λιγότερη χρήση βίας. Ο Acheson πρόσθεσε ότι η εισβολή θα επέφερε ελάχιστη χρήση των αμερικανικών όπλων και τις «μη δημοφιλής διεθνώς», τακτικές αεροπορικές επιδρομές. Ο Ball παρατήρησε ότι, «Με λίγη τύχη η αιματοχυσία θα είναι περιορισμένη.»

   Ο Johnson προβληματίστηκε για τη βρετανική αντίδραση. Η Κύπρος ανήκε στη Βρετανική Κοινοπολιτεία. Τι θα σκεφτόταν το Λονδίνο για την εξαφάνιση ενός από τα μέλη της Κοινοπολιτείας; Ο Acheson είπε ότι είχε μιλήσει με τον R. A. Butler, τον υπουργό Εξωτερικών, και το Λόρδο Mountbatten, τον αρχηγό του επιτελείου, κατά την επιστροφή του από τη Γενεύη. Προφανώς δεν τους είπε τι είχε στο μυαλό του, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να κάνει μόνο εικασίες ως προς την αντίδρασή τους. Ο Butler μπορεί να εκνευριστεί, πρόβλεψε Acheson, αλλά ο Mountbatten θα είναι “φιλικός”. Ο Acheson δεν έβλεπε κανένα λόγο για τον οποίο, είτε η Τουρκία ή η Ελλάδα θα παρενέβαιναν στα δικαιώματα της βάσης των Βρετανών.

   Ο Dean Rusk ρωτήθηκε για τους Ρώσους. Θα ανταποκρίνονταν επιθετικά στις εκκλήσεις του Μακαρίου για βοήθεια; Ο Ball δεν ήταν σίγουρος ότι ο Μακάριος θα στρεφόταν στη Σοβιετική Ένωση. Ο υφυπουργός σκέφτηκε ακόμη και ο Μακάριος θα είχε πρόβλημα να προσκαλούσε τους Σοβιετικούς. Ήταν ένας ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος, πάνω από όλα, και εκείνοι ήταν άθεοι. Σε κάθε περίπτωση, οι Σοβιετικοί δεν θα παρενέβαιναν με ουσιαστικό τρόπο. Θα έκαναν σίγουρα διπλωματική φασαρία, αλλά τα πράγματα θα συνέβαιναν πολύ γρήγορα ώστε να αναμιχθούν με συγκεκριμένο τρόπο και δεν θα διακινδύνευαν να προκαλέσουν ρήξη με το ΝΑΤΟ. Ο McGeorge Bundy ήθελε να μάθει πώς θα ξεκινούσε το τουρκικό χτύπημα. Ο Acheson υποστήριξε ότι μια κανονική εναλλαγή των τουρκικών στρατευμάτων από την ηπειρωτική χώρα στο νησί, σε συμφωνία με τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, θα παρείχε την κάλυψη για την έναρξη της εισβολής.

   Ο Johnson ανακεφαλαίωσε την πρόταση των Ball – Acheson καθώς ο ίδιος ζύγιζε την απόφαση. Οι δύο βετεράνοι διπλωμάτες πίστευαν ότι μια βίαιη λύση ήταν αναπόφευκτη. Αργά ή γρήγορα, οι Τούρκοι θα κινούντο και θα διχοτομούσαν το νησί. Το ουσιαστικό θέμα, τότε, ήταν το κατά πόσο η διχοτόμηση θα γινόταν ανεξέλεγκτα ή σύμφωνα με κάποιο σχέδιο. Η τελευταία εναλλακτική λύση επέτρεπε να διατηρηθούν σε χαμηλό αριθμό οι απώλειες και να καθοδηγηθεί το αποτέλεσμα. «Ήταν αυτή μια καλή περίληψη της πρότασης;» ρώτησε ο Johnson ρώτησε. Ο Acheson είπε ότι ήταν. [ Bundy to Johnson, 8/25/64, box 2, Memos to the president file; Tuesday lunch notes, 9/8/64, box 18, NSF Bundy files; memo for record, 9/8/64, ibid.; Komer and Bundy to Johnson, 8/18/64, box I, NSC meetings file; Brands, "Cyprus Tangle."]

   Η συνάντηση έκλεισε με τον Johnson να βρίσκεται ακόμα υπό σκέψη. Το σχέδιο είχε εμφανή θέλγητρα, αλλά εξίσου προφανείς κινδύνους. Αν δούλευε, θα έλυνε το πρόβλημα που είχε σχεδόν δύο φορές δημιουργήσει έναν ενδο-ΝΑΤΟικό πόλεμο και φαινόταν βέβαιο ότι θα το έπραττε εκ νέου. Θα τερμάτιζε την ανάγκη της κυβέρνησης να περπατήσει σε μια γραμμή που ανταγωνιζόταν την Αθήνα και την Άγκυρα. Θα διευκόλυνε την επιδιόρθωση του ρήγματος που απειλούσε να επιτρέψει τη σοβιετική διείσδυση στην ανατολική Μεσόγειο.

   Από την άλλη πλευρά, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι εγγενώς απρόβλεπτες. Στον Johnson άρεσε να αναφέρει την έκπληξη που επιφύλαξαν οι Κινέζοι στο MacArthur στην Κορέα το 1950, ως ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορεί συχνά να πάει στραβά ένας στρατιωτικός σχεδιασμός. Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος είχε λιγότερη εμπιστοσύνη από τους Ball και Acheson ότι από τη στιγμή μεγάλος αριθμός τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων θα αποβιβάζονταν στην Κύπρος δεν θα ξεκινούσε να πυροβολεί ο ένας τον άλλον. Θα μπορούσε εχθρότητα χιλιετιών να διατηρηθεί έτσι εύκολα υπό έλεγχο; Πώς οι Τούρκοι θα ξέρουν πού να σταματήσουν τη διχοτόμηση; Τι θα συνέβαινε αν φαίνονταν άπληστοι; Τι θα συνέβαινε με τον Μακάριο; Τι θα συνέβαινε διέρρεε στις ειδήσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συνωμοτήσει στην καταστροφή μιας ανεξάρτητης χώρας; Η όλη υπόθεση θύμιζε το χαστούκι της προσάρτησης της Σουδητίας το 1938 και τη διαίρεση της Πολωνίας το 1939.

   Τελικά η εσωτερική πολιτική βάρυνε υπέρ της απόρριψης της πρότασης Ball – Acheson. Ο Johnson είχε στα χέρια του ήδη έναν πόλεμο στο Βιετνάμ. Είχε επίσης μπροστά τους τις επερχόμενες εκλογές σε λίγες εβδομάδες. Παρουσίαζε τον εαυτό του ως έναν υποψήφιο της ειρήνης. Η τρέχουσα περίοδος, σημείωσε, «δεν ήταν καλή εποχή για έναν καινούργιο πόλεμο» [Memo for record, 9/8/64, box 18, NSF Bundy files]

   Ο Johnson αποφάσισε ότι στη ζυγαριά οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες ήταν πολύ μεγαλύτερες. Αρνήθηκε να δώσει εντολή ώστε να τεθεί σε κίνηση η Τουρκική εισβολή. Το Κυπριακό πρόβλημα παρέμεινε χωρίς να φαίνεται κοντά κάποιο τέλος.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Γιάννης Φαίλτωρ 03/04/2013 00:46:08

   Κύριε Φαίλτωρ, το να σας συγχαρώ είναι λίγο.
   Θέλω πάντως εγκάρδια να σας ευχαριστήσω.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Μανιάτης 03/04/2013 01:02:00

    Ελπίζω να ήταν, που είναι, διαφωτιστικό. Ήδη όπως φαίνεται οι Αμερικανοί είχαν σχέδιο από το 1964. Το γεγονός ότι εκτελέστηκε με παραλλαγές εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων το 1974 δε σημαίνει και πολλά. Αν η Κύπρος διαμελιζόταν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας τότε οι Αμερικανοί θα επιτύγχαναν τα εξής: Θα απέτρεπαν τη δημιουργία μιας Κούβας στην ανατολική Μεσόγειο, θα αποδυνάμωναν το Νάσσερ από διαμεσολαβητή, θα αποδυνάμωναν τους κομμουνιστές στο νησί και θα έθεταν την Κύπρο υπό ΝΑΤΟικη ομπρέλα και Βρετανική κυριαρχία και θα εξαλειφόταν ο κίνδυνος Σοβιετικής επιρροής.
    Δε χρειάζονται ευχαριστίες αγαπητέ μου. (Πόθεν εκ Μάνης αν επιτρέπετε;)

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Γιάννης Φαίλτωρ 03/04/2013 13:42:07

     Παραθέσατε σημαντικά στοιχεία. Και βέβαια πρέπει να σας ευχαριστήσω. Με απασχολεί η μελέτη του σχεδίου Ατσεσον και το σκηνικό γύρω από αυτό, διότι θεωρώ πως ήταν σημαντική περίππτωση και ταυτόχρονα διδακτική για εμάς.
     Δεν έχω επαρκή στοιχεία για να έχω έγκυρη άποψη.
     Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπάρχουν κοινωνικές επιστήμες. Η επιστήμη της Ιστορίας δεν είναι δικαστήριο.
     Αν κάτι, μεταξύ των άλλων, η χώρα μας χρειάζεται αυτό είναι αναλυτική σκέψη και ηθική στάση.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Γιάννης Φαίλτωρ 03/04/2013 10:55:02

   Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα όσα παραθέτετε, με τη διαφορά ότι αποδεικνύουν εσφαλμένο το συμπέρασμά σας, που προτάσσετε. Ότι δηλαδή το σχέδιο Άτσεσον προέβλεπε (μόνον) διχοτομηση. Αντιγραφω από το κείμενό σας: "η κυβέρνηση Johnson έμαθε ότι ο Γρίβας είχε επινοήσει ένα σχέδιο για την ανατροπή του Μακαρίου και την προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα, με σημαντική όμως προϋπόθεση την εξασφάλιση αποζημίωσης για τους Τουρκοκύπριους που θα επέλεγαν να φύγουν από τη νέα επαρχία της Ελλάδας και νομικής προστασίας για εκείνους που θα επιθυμούσαν να μείνουν. Η Washington κατέστησε γνωστό στο Γρίβα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διάκεινται αρνητικά για το σχέδιό του. [Ball, Past Has Another Pattern, 357.]".

   Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διάκεινται αρνητικά για το σχέδιό του! Το οποίο προνοούσε μόνον "νομική προστασία" για την τουρκοκυπριακή μειονότητα και τίποτε άλλο!

   Συνεπώς, υπήρξε ξεκάθαρα ένα χρονικό σημείο, στο οποίο οι ΗΠΑ επέτρεψαν την πλήρη Ένωση με την Ελλάδα, αφού προηγουμένως ανατρεπόταν από τον Γρίβα ο Μακάριος, που φαινόταν ανυπέρβλητο εμπόδιο στην κήρυξη της Ένωσης.

   Το σενάριο αυτό επιχείρησε προφανώς να υλοποιήσει ο Ιωαννίδης στις 15 Ιουλίου 1974. Με τη διαφορά ότι η τράπουλα ήταν πια σημαδεμένη υπέρ του εχθρού. Δεν υπήρχε η καλή αμερικανική διάθεση έναντι του ελληνικού παράγοντα, που υπήρχε δέκα χρόνια νωρίτερα. Είχαν προσχεδιαστεί όλα ώστε να επιτύχει το Plan B, η διχοτόμηση. Αντιθέτως, το 1964 υπήρχε η καταρχήν αμερικανική πρόθεση να υπάρξει Ένωση, έστω, τελικά, και χωρίς ανταλλάγματα προς την Τουρκία. Το Plan B απορρίφθηκε το 1964 λόγω κακής συγκυρίας για τους Αμερικανούς, αλλά τελικά το υλοποίησαν 10 χρόνια αργότερα.

   Διαβάζοντας τα κείμενά σας, σκέπτομαι και κάτι ακόμη: Ο Μακάριος ενήργησε με τρόπο εξαιρετικά έντονο, επιτιθέμενος σε τουρκοκυπριακά χωριά το 1964. Για ποιο λόγο να μην αμυνθεί απλώς κατά των τουρκικών προκλήσεων; Για ποιο λόγο να δώσει δικαιώματα εις βάρος του έναντι του διεθνή παράγοντα; Σαν να ήθελε δηλαδή να προκαλέσει την κρίση. Για ποιο λόγο ακριβώς; Είναι ένα ιστορικό ζήτημα που, με δεδομένο τον δόλο του Μακαρίου ως προς την μη επίτευξη της Ένωσης, πρέπει να διερευνηθεί.

   Περαιτέρω, βλέπουμε από τα κείμενά σας, ότι η κρίση του Αυγούστου 1964 έληξε μόλις σταμάτησε τις εχθροπραξίες ο Μακάριος. Δηλαδή, ήταν στο χέρι του να αρχίσει και να τελειώσει την κρίση. Με τεκμηριωμένο τον μακαριακό δόλο κατά της (πλήρους, όχι διχοτομικής) Ένωσης, μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούμε και το εξής: Μήπως ο Μακάριος έληξε την κρίση του Αυγούστου 1964, όταν είδε ότι υπήρχε ο "κίνδυνος" να οδηγήσει σε πλήρη Ένωση με την Ελλάδα;

   Τροφή προς προβληματισμό...

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Διογένης 03/04/2013 11:50:38

    Μα η Ένωση για τους Αμερικανούς δεν αφορούσε όλη την Κύπρο αλλά ένα μέρος της. Το 1964 "προσφέρθηκε" στην ελληνική πλευρά το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού. Το 1974 οι Τούρκοι κατέλαβαν περισσότερα εδάφη από αυτά που τους προσέφεραν το 1964, δικαιώνοντας εν μέρει τις ανησυχίες που διατύπωσε ο Johnson. Το ζήτημα είναι ότι το Κυρπιακό "λύθηκε" σύμφωνα με τα συμφέροντα των Αμερικανών με βάση τιν ιδέα Ball και Acheson. Επειδή δεν έχει αλλάξει κάτι στο δόγμα ασφαλείας των ΗΠΑ και επειδή θεωρώ ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι πάση θυσία ο έλεγχος του ελεύθερου τμήματος για λόγους εθνικής ασφαλείας, επουδενί δεν πρέπει να μπει στο τραπέζι σχέδιο τύπου Ανάν και το ενδεχόμενο της Ένωσης πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας. Η διζωνική ομοσπονδία και το δόγμα η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα συμπαρίσται πρέπει να πάνε στον κάλαθο των αχρήστων.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Γιάννης Φαίλτωρ 03/04/2013 12:42:06

     Ακριβώς το αντίθετο λέει το απόσπασμα που παρέθετα: Ότι η τ/κ μειονότητα θα είχε "νομική προστασία" και όχι κάποιο "δικό της" κομμάτι, σε αντίθεση με αυτό που έχει γίνει δεκτό στην συλλογική συνείδηση για τα σχέδια Άτσεσον. Ήδη, αυτό που λέγει το ίδιο απόσπασμα ότι οι Αμερικανοί "δεν είναι αρνητικοί", τι σημαίνει; Ότι "δεν είναι αρνητικοί" για αυτό που πρότειναν οι ίδιοι; Όχι. Σημαίνει ότι δεν είναι αρνητικοί για κάτι άλλο που τους προτάθηκε και αυτό ήταν προφανώς η πλήρης Ένωση.

     Εξάλλου, θα ήταν ολσωσδιόλου άστοχο να δεχθούμε ότι θα μπορούσε ο τραχύς και άκομψος, αλλά φλογερός πατριώτης, Γρίβας να προτείνει στους Αμερικανούς ανατροπή του Μακαρίου για να πάρει ως αντάλλαγμα διχοτόμηση της Κύπρου. Να το έλεγε αυτό η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνοι, να το δεχτούμε ως ρεαλιστικό ενδεχόμενο. Αλλά να το έλεγε ο αγωνιστής της Ενώσεως Γρίβας, μάλλον πρέπει να αποκλεισθεί.

     Ας μην αναπαράγουμε λοιπόν μόνοι μας την μακαριακή προπαγάνδα, που τόσο επιτυχημένα επικράτησε επί σχεδόν πενήντα χρόνια και καθιέρωσε την αμερικανική πρόταση ως "διχοτομική". Οι Αμερικανοί δύο προτεραιότητες είχαν, με αυτή την σειρά: α) αποτροπή Σοβιετικής επιρροής στην Κύπρο και β) αποτροπή ελληνοτουρκικού πολέμου. Η πρώτη ήταν πολύ πιο επείγουσα και η δεύτερη μπορούσε να διασφαλιστεί, τελικά, με εγγυήσεις υπέρ της τ/κ μειονότητας, συν την σοβαρή αποτρεπτική δύναμη της Μεραρχίας, συν το τετελεσμένο γεγονός της Ένωσης. Συν το ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, σε "ενοικιαζόμενη", έστω, βάση, θα αύξανε και δεν θα μείωνε το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου...

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Διογένης 03/04/2013 13:06:43

    Η αλήθεια είναι πάντως ότι η αμερικανική προσέγγιση στο Κυπριακό ζήτημα ποτέ δεν ήταν απόλυτη και σταθερή από το 1960 έως το 1974. Και από ιστορικής απόψεως είναι άτοπο να επιρρίπτουμε όλες τις ευθύνες στις ΗΠΑ (κατά την προσφιλή μας συνήθεια να απλοποιούμε τα πράγματα διαχωρίζοντας τους πάντες σε Αγίους και Δαίμονες). Το Σχέδιο Άτσεσον και η διακυβέρνηση Τζόνσον είναι απλά μια περίοδος σε αυτή την ταραχώδη δεκαπενταετία.

 43. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 02/04/2013 16:56:36

  Κάτι τέτοιο όμως (διχοτόμηση-Ένωση), δεν θα άνοιγε την όρεξη της γείτονος και για την Θράκη;

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Κασσάνδρα 02/04/2013 17:00:48

   Η Θράκη έχει ήδη διχαστεί και η Τουρκία έχει πάρει την πολύ πιο πλούσια και εύφορη, προαιώνια ελληνικη, Ανατολική.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Προφήτης 02/04/2013 18:14:34

    συγγνώμην, διχοτομηθεί

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ Προφήτης 02/04/2013 20:38:07

    Ἴσως ἐννοεῖ καί τήν Δυτική Θράκη.

  • Kanaris avatar
   Kanaris @ Κασσάνδρα 02/04/2013 18:27:20

   Αγαπητή Κασάνδρα,
   Δυστυχώς η όρεξη της γείτονος χώρας έχει ανοίξει για τα καλά τα τελευταία 60 χρόνια, συνεπικουρούμενη από τους Άγγλους αρχικά, και συνολικά από τους Δυτικούς αργότερα. Ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια με τους θεωρητικούς του νέο-οθωμανισμού στην εξουσία οι γείτονες ζουν την δική τους Μεγάλη τους Ιδέα. Έτσι οι Έλληνες (αλλά και οι υπόλοιποι Βαλκάνιοι ή και Άραβες που δεν επιθυμούν να γυρίσουν στην εποχή του Χαλιφάτου) θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι στρατιωτικά και ψυχολογικά, αλλά και να το δείχνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε σε ένοπλη αντιπαράθεση, αν κρίνουμε ότι κινδυνεύει η χώρα μας. Μόνο έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες μιας αναπόφευκτης σύρραξης, ή την σταδιακή φιλανδοποίηση μας.
   Επί της ουσίας τώρα η περίπτωση της Θράκης είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν της Κύπρου. Η Θράκη αποτελεί νόμιμη επαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους, όπου μια θρησκευτική κοινότητα άγεται και φέρεται από εξωθεσμικά κέντρα με στρατηγικούς στόχους αποσχιστικούς από το κυρίαρχο κράτος (πχ Κοσσυφοπέδιο). Είναι δηλαδή σαν να αποδεχόμαστε το δικαίωμα των ισπανογενών (εθνική κοινότητα) να διεκδικήσουν ανεξαρτησία για τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ η και την ένωση τους με το Μεξικό, απλά επειδή είναι αριθμητικά πολλοί, και σε λίγα χρόνια σε κάποιες από αυτές θα αποτελούν και την πλειοψηφία.
   Η Κύπρος από τις σταυροφορίες μέχρι το 1959 αποτελούσε αποικία κατακτητών, όπου ο λαός της διεκδικούσε απελευθέρωση και αυτοδιάθεση-ένωση με τον υπόλοιπο εθνικό του κορμό. Σαν ενδιάμεση κατάσταση πέτυχε να γίνει ανεξάρτητο κράτος νομικά, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι εθνολογικά, ενώ τα τελευταία 40 χρόνια το 40% της βρίσκεται υπό εισβολή και κατοχή. Με την πρόταση του Προφήτη δίνεται το δικαίωμα στον λαό της (και τις δύο εθνότητες) να συναποφασίσουν την νομική διάλυση του ανεξαρτήτου κράτους, και να ενωθούν με τους ομοεθνείς τους.

 44. Nik avatar
  Nik 02/04/2013 17:26:26

  "μη θέληση της πλειοψηφίας των Κυπρίων, " ίσως επειδή διαβάζουν τα χάλια, στην προ κρίσεως εποχή, του "εθνικού κέντρου" και δεν θέλουν να χάσουν ότι καλό υπάρχει εκεί και να γίνουν μια προβληματική "περιφέρεια" με ότι αυτό συνεπάγεται.

  Ο καθηγητής κος Γιανναράς έχει γράψει άπειρα κείμενα για την διαφορά μεταξύ Ελληνισμού και Αθηναϊκού κράτους. Το Αθηναϊκό κράτος μεθοδικά κατάφερε στη διάρκεια του 20ου αιώνα να καταστρέψει κάθε κέντρο Ελληνισμού που δεν ήλεγχε. Το ίδιο ισχύει και τώρα, όπως γλαφυρά αποδεικνύει η διακωμώδηση της προφοράς όσων Ελλήνων δεν μιλούν μπαπινιώτικα και δεν χρησιμοποιούν την ξύλινη φρασεολογία των Αθηνών.

  Πράγματι, αν η ένωση ήταν ανώδυνα εφικτή σήμερα, υπάρχει έστω και ένας Ελλαδίτης που υποστηρίζει την αντικατάσταση της ανύπαρκτης εληνικής κρατικής μηχανής με το αποτελεσματικότερο κυπριακό σύστημα δημόσιας διοίκησης;

  Ας ακούσουμε επί τούτου και μετά βλέπουμε πως εννοούμε την ένωση. Από συνθήματα φλομώσαμε.

 45. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 02/04/2013 17:28:58

  «Ένωση Ελλάδας-Κύπρου.

Μήπως η πρόταση είναι άκαιρη, αφού χάθηκε η ευκαιρία του 1964, άλλη μια συναισθηματική παρόρμηση; 
Είναι, δυστυχώς, επιβεβλημένη από πραγματισμό.»

  Ακριβώς έτσι είναι. Μπράβο στόν Προφήτη πού ανακινεί ένα θέμα ουσιωδέστατο, στήν δέ χρονική του διάσταση ειδωμένο αποτελεί υπαρκτική ανάγκη γιά τόν ελληνισμό.
  Η εδαφική καί πληθυσμιακή συρρίκνωση τού ελληνισμού είναι δεδομένη. Η μελλοντική του δέ ύπαρξη ώς πολιτισμικής οντότητας τείνει πρός τήν πλήρη εξαφάνιση.
  Ο σημερινός έλληνας τής Ελλάδας, Κύπρου καί Διασποράς πελαγοδρομεί στήν παγκόσμια λαοθάλασσα χωρίς κανένα σκοπό καί στόχο. Η πολιτισμική του ιδιαιτερότητα, κληρονομιά μιάς τριχιλιόχρονης δηλωτικής ιστορικής παρουσίας, τείνει πρός μουσειοποίηση καί εξαφάνιση. Έχει εκφυλισθεί άραγε τόσο πολύ; η διαχρονική πολιτιστική του πρόταση είναι τόσο ανούσια πού έπαυσε νά αποτελεί τρόπο βίου; έχει εκφρασθεί ή εκφράζεται καλύτερα από τίς διεθνιστικές προτροπές τής νέας τάξης πραγμάτων μηδενικού ισοζυγίου;
  Τί ακριβώς συμβαίνει;

  Από τά σχόλια συμπεραίνω ότι πολλοί θέλουν νά υπάρχουν ώς ευτυχισμένα θρεφτάρια μιάς καταναλωτικής καί υπαρξιακά μηδενηστικής κοινωνίας. Ώς κομματάκι ενός παγκόσμιου πληθυσμού γενικώς, ο οποίος θεωρητικά θά αποτελέσει καί τό «αναλώσιμο» υλικό τών νέων ισχυρών διεθνικών ελίτικων ομάδων καί εθνών στυλοβατών τής εξουσίας τους.
  Όσον δέ θά αφορά τίς χαμένες πατρίδες θά αποτελούν αιτία δημιουργίας «πολιτιστικών» συλλόγων καί προέδρων αυτών. Τίποτα περισσότερο. Είναι κρίμα νά μήν υπάρχει μιά εθνοκεντρική ελίτ πού νά έχει εθνικούς οραματικούς στόχους. Η καθεστηκυία τάξη είναι άλογη εθνικά καί συνειδησιακά καί γι' αυτό τόν λόγο παρακαλάει νά βρεί τρόπο νά αφομειωθεί στόν κύκλο κάποιων «υπερεθνικών» καί διεθνιστικών ελίτ. Αυτό πού θέλει νά ξεχνάει (τό αισθάνεται, δέν τής διαφεύγει) είναι ότι καί οι «υπερεθνικές» ελίτ αποτελούνται από εθνικά κλειστές ομάδες ατόμων καί δέν δέχονται εύκολα αλλοεθνείς προσήλυτους, θρησκειολογικά καί εθνοφυλετικά ξένους. Η όποια αποδοχή είναι η αναγκαία αποδοχή πρός επίτευξη συγκεκριμένων στόχων καί ακολουθεί στήν συνέχεια τό περιθώριο καί η εξόντωση. Λαοί χωρίς ιστορική μνήμη καί δυναμισμό γιά τό μέλλον είναι καταδικασμένοι νά παύσουν εθνολογικά νά υπάρχουν.

  Ένωση ο βραχυμακροπρόθεσμος στόχος τών ελλαδιτών καί κυπριωτών Ελλήνων.
  Εθνική αφύπνιση τών ελληνογενών καί ελληνιστικών πληθυσμών σέ όλη τήν μεσογειακή λεκάνη καί ιδιαίτερα τών ελληνογενών τής σημερινής τουρκικής επικράτειας ο μακροπρόθεσμος στόχος.
  Τό έθνος πρέπει νά βγεί από τήν σκιά τής καταθλιπτικής ιστορικής του παρακμής καί νά επιδιώξει αυτό πού μπορεί καί αυτό πού δέν μπορεί.
  Μέ τήν ευχή καί τού χρόνου στήν Πόλη.

  • *Mara* avatar
   *Mara* @ Ιαπετός 02/04/2013 17:59:04

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 46. Ρηνα avatar
  Ρηνα 02/04/2013 17:31:23

  Οποιαδηποτε λυση που εχει να κανει με τους Τουρκους και μαλιστα αυτη τη περιοδο που ειναι στα πανω τους προϋποθετει οτι θα χυθει αιμα. Φρονω οτι ο Ελληνικος λαος ειναι παντελως ανετοιμος για κατι τετοιο. Οι εξελιξεις θαρθουν απο ασταθμητους εξωτερικους παραγοντες. Μονο αν η Τουρκια εμπλακει σε πολεμο με αλλους η επιχειρησει κατι πρωτη αυτη εναντιον μας, θα διαφανει ευκαιρια οριστικης λυσης εκδιωξης ολων των εποικων αλλα αυτο θα γινει με πολεμικες επιχειρησεις και σε κλιμα γενικωτερων συρραξεων.

 47. GLAD avatar
  GLAD 02/04/2013 17:43:34

  Περιέργως λόγω των γεγονότων των ημερών κάνω και εγώ τις ίδιες σκέψεις για την Κύπρο .
  Αλλά γιατί φτάνω σε τέτοια συμπεράσματα :
  Η Τουρκία που μέχρι τώρα ότι έχει στρατιωτικά επιβάλει στο νησί την βολεύει , τώρα την πάτησε .
  Ο λόγος ? Το φυσικό αέριο.
  Είναι σχεδόν βέβαιο ότι από Γεωλογικής απόψεως το σχετικό οικονομικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην θάλασσα νοτίως του νησιού και όχι βορείως (πράγμα που μάλλον συμβαίνει και στο Αιγαίο).
  Άρα αν γίνει αποδεκτή τελικώς η υπάρχουσα κατάσταση διχοτόμησης , βγάζει οριστικά εκτός παιχνιδιού τους Τουρκοκυπρίους , αν επιμένουν να ισχυρίζονται ότι κατοικούν σε χωριστό κράτος του βορρά.
  Μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό το τι εννοώ , αν φανταστεί κανείς οριοθετημένες τις ΑΟΖ , όχι όπως δημοσιοποιούνται τώρα (μία ενιαία για το νησί) , αλλά όπως θα προκύψουν χωριστές.
  Οι Τουρκοκύπριοι λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πρέπει να φάνε κομμάτι από το "ψητό" , ξεχνώντας ότι μέχρι τώρα έχει γίνει , διότι αλλιώς δεν θα δικαιούνται τίποτα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο , εκτός και αν οι καλοί μας γείτονες καταλάβουν και το υπόλοιπο νησί.
  Θεωρώ πολύ πιθανό ότι οι Τούρκοι που φυσικά δεν θα ρωτήσουν τους Τουρκοκύπριους , δεν θα συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο και άρα η διχοτόμηση θα είναι οριστική.
  Το επόμενο θέμα που θα τεθεί επιτακτικά πλέον μετά από αυτό (και μάλλον σύντομα) , είναι αν μπορεί να είναι βιώσιμο ως κράτος το νότιο Ελληνοκυπριακό τμήμα του νησιού .
  Χωρίς να θέλω να χαρακτηριστώ απόλυτος , νομίζω ότι μετά την κατάρρευση του όποιου οικονομικού μοντέλου υπήρχε μέχρι τώρα , δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για τους Κυπρίους.
  Η οικονομική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου αργεί ακόμη αρκετά και οι Κύπριοι είναι αδύνατον να σταθούν άμεσα στα πόδια τους στρεφόμενοι σε τομείς δραστηριότητας που δεν υπάρχουν (δεν υπάρχει γεωργία , κτηνοτροφία , αλιεία , βιοτεχνία κλπ.στο νησί) και που ακόμη και αν τώρα άρχιζαν να τους κινητοποιούν , θα ήθελαν και αυτοί πολύ χρόνο για να "ρολάρουν" και να τους θρέψουν.
  Έτσι παρότι αυτό θα πρέπει φυσικά να ξεκινήσει , θεωρώ βέβαιο ότι θα απαιτηθεί η ουσιαστική συνδρομή της Ελλάδας.
  Στην κατάσταση που είναι τώρα η χώρα μας δεν θεωρώ ούτε λογικό , ούτε ηθικό να μιλάμε πάλι για "δανεικά και αγύριστα" -όπως κατά κόρον συνέβαινε στο παρελθόν- εις ότι αφορά την βοήθειά μας στους Κυπρίους.
  Απεναντίας θα πάρουν από εμάς - όπως έχουμε υποχρέωση - ότι χρειαστούν , αλλά και εμείς θα έχουμε την ηθικά νομιμοποιημένη και εμπράκτως πλέον δυνατότητα απόλυτης πρόσβασης στον μελλοντικό πλούτο της περιοχής.
  Αυτό σημαίνει ενσωμάτωση - ένωση - ένα κράτος .
  Νομίζω ότι δυστυχώς για όλους το παραμύθι τελείωσε και οι μόνοι χαμένοι , θα είναι όσοι έχασαν τα σπίτια τους στο βορρά.
  Αλλά μήπως αυτό δεν συνέβη και με εκατομμύρια άλλους Έλληνες ανά τους αιώνες?
  Πάντα κάπου στο βορρά κάποιοι έχαναν ότι είχαν δημιουργήσει.
  Πιστεύω ότι ο Ελλαδικός πληθυσμός είναι ψυχολογικά έτοιμος για μιά τέτοια εξέλιξη.
  Απλώς θα ξεβολευτούν κάποιοι "βαρώνοι" στην Κύπρο που "κουνιόντουσαν" όσο εμείς δεν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε το τι γίνεται εκεί κάτω .
  Τώρα όμως ξέρουμε .

 48. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 02/04/2013 18:46:54

  Διαβάζεις το άρθρο και -σχεδόν- κουβέντα για ΕΟΚΑ Β', Σαμψών, χουντικούς ελληναράδες που πούλησαν την Κύπρο, τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963 κλπ. Με το ίδιο σκεπτικό,αν ξέρεις λίγα σέρβικα και μπεις σε σέρβικα σάιτ παντού διαβάζεις για την ανάγκη ''ανάστασης'' του Αρκάν, ανασύστασης των crvene beretke/jso και απελευθέρωσης του ''Legija" Lukovic... Ας είχαμε και εμείς ένα Μιλόσεβιτς -λοιπόν- να θέλουμε να πάρουμε την Κύπρο, τη Βόρεια Ήπειρο, την Κόκκινη Μηλιά...και να χάναμε στο τέλος τη Θράκη, τη Μακεδόνια και όλη την Ήπειρο. Περίγελος σαν τους Σέρβους θα καταντούσαμε με την εξέλιξη της ΝΟΚΙΑ, δηλαδή η Σερβία είναι στα κινητά της ΝΟΚΙΑ πάντα γίνονται μικρότερα και μικρότερα και μικρότερα... Αφήστε λοιπόν τα μεγάλα λόγια και ας στρωθούμε στη δουλειά να φτιάξουμε το κράτος και την οικονομία μας με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που δε γίνονται, να εκμεταλλευθούμε τον ορυκτό μας πλούτο μέσα από την πανέξυπνη στρατηγική Σαμαρά για ευρωπαϊκή ΑΟΖ και τότε και δημογραφικές πολιτικές μπορούμε να κάνουμε και να αναβαπτιστεί ο ρόλος μας στις διεθνείς σχέσεις. Διαβάζοντας μερικά σχόλια νομίζεις ότι πάμε ντουγρού για νέο 1897 αλλά τι να λέει τις ''πατριωτικές'' κορώνες να πετάξουμε και όλα καλά!!!

  Υ.Γ. Η πραγματική λύση του Κυπριακού ως το 1974 ήταν η Ένωση γιατί ήταν ζήτημα αυτοδιάθεσης. Μετά αυτά που έκανε η Χούντα στην Κύπρο η μόνη λύση είναι ή de facto διχοτόμηση (μετά θα γίνει και de jure αν μπει ποτέ η "ΤΔΒΚ" στον ΟΗΕ) μέσω ένωσης του ελεύθερου τμήματος με την Ελλάδα ή η διζωνική-δικοινοτική Ομοσπονδία.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Συριζαλβανία του Χότζα 02/04/2013 22:51:21

   1. Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 βρήκε σχεδόν όλη την ΕΟΚΑ Β' στη φυλακή.
   2.Ο Σαμψών βρέθηκε τυχαια, ενώ όλοι στους οποίους είχε προταθεί είχαν αρνηθεί, και πείστηκε να ορκιστει προεδρος, για να υπάρξει προς τα έξω εικόνα καθεστώτος.
   3. Όταν ο Ιωαννίδης το έμαθε εξεμάνη διότι θεωρούσε τον Σαμψών παρανοϊκό.
   4. Οι διαταγές Ιωαννίδη ήταν "καντε στάχτη το Προεδρικό Μέγαρο και βρέστε στα ερείπια το πτώμα του Μακαρίου. Αλλοιώς το παιγνίδι χάθηκε".
   Τα στοιχεία από τον Μαρ. Ευρυβιάδη, καθ. της Παντείου, σε τόμο-αφιέρωμα της "Ε" στον Αττίλα.

   Όντως το παιγνίδι χάθηκε λόγω διαφυγής του Μακαρίου. Τότε θα ήταν η Τουρκία πίσω από τα γεγονότα. Στις γεωπολιτικές διαμάχες ισχύος δεν υπάρχει μικροαστική ηθική, όπως με βλακώδη συναισθηματισμό διαπαιδαγωγήθηκε η ελληνική κοινωνία μεταπολιτευτικά, αλλά μόνο το αποτέλεσμα. Κατόπιν, την ισχύ την επέδειξε αποτελεσματικά η Τουρκία και επέβαλε τα δεδομένα πίσω από τα οποία συρόμαστε εμείς 39 χρόνια.

   • Λουκάς Βάρσος avatar
    Λουκάς Βάρσος @ Προφήτης 02/04/2013 23:56:24

    Προφήτη έτσι μπράβο!

    Άντε να ξεμπροστιάζεται η Αριστερά και τα παραμύθια της από το 1949 και μετά...

    Έφερε η "κακιά Χούντα" τους Τούρκους...

    Τους Τούρκους στην Κύπρο τους ΚΑΛΕΣΑΝ συγκεριμένοι Κύπριοι "ηγέτες" με την προτροπή Ελλήνων αυτοεξόριστων πολιτικών "ατσίδων" (αυτών των οποίων είχε κοπεί το "αλώνισμα" από το 1967 και μετά) εκμεταλλευόμενοι την περιορισμένου επιπέδου πολιτική διορατικότητα των συνταγματαρχών...
    Προτίμησαν τους Τούρκους στο νησί παρά τον χαζοΣαμψών για λίγο καιρό όσο να έπεφτε η στρατιωτική κυβέρνηση στην Αθήνα που διαφαινόταν ήδη οτι έχουνε τελειώσει τα ψωμιά της...
    Ο κόσμος στην Κύπρο φώναζε για ΈΝΩΣΗ και ο Μακάριος ταξίδευε και φώναζε στα μικρόφωνα "είμαι ο πρόεδρος ανεξάρτητου κράτους κι ελάτε να μας βοηθήσετε να απαλλαχτούμε από τη Χούντα των Αθηνών (για να συνεχίσω εγώ να είμαι πρόεδρος)"...

    Όταν πέθανε ο Ιωαννίδης διάβασα κάπου:
    "πέθανε το τέρας χωρίς να δικαστεί για τα εγκλήματά του και κυρίως εκείνο της Κύπρου"...

    Κι ερωτώ:
    Αυτός φταίει που δεν δικάστηκε;;;
    Στο χέρι του ήτανε να μην δικαστεί;;;
    Εφόσον ήτανε σίγουρο οτι αυτός έφταιγε και όντας έγκλειστος στον Κορυδαλλό από το 1975 και μετά (όπως όλοι οι Απριλιανοί), γιατί δεν άνοιξε ο φάκελος της Κύπρου, να τους στήσουνε ένα (λαϊκό) δικαστήριο μεγαλοπρεπέστατο, να τους διαπομπεύσουνε στο γάιδαρο;;;;;;

    Η απάντηση είναι απλή:
    Εάν άνοιγε ο φάκελος της Κύπρου με τα αληθινά γεγονότα, τα αληθινά νυχτερινά τηλεφωνήματα, τις διαταγές πίσω από τις διαταγές κτλ. ΔΕΝ θα μπορούσε να σταθεί κυβέρνηση αποτελούμενη από πολιτικά πρόσωπα ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο τουλάχιστον μέχρι το 2000...

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Λουκάς Βάρσος 03/04/2013 10:21:02

     Μα έχει γραφεί ότι ο Μακάριος κάλεσε την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη.
     Το πόσο αδίστακτος, φιλόδοξος και διπλοπρόσωπος ήταν αυτός ο παπάς, που κατά τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας έπρεπε να είχε καθαιρεθεί, διότι απαγορεύται σε εμάς κληρικός να κατέχει πολιτικό αξίωμα, και μάλιστα αρχηγού κράτους, το αποκαλύπτει ο Άντης Ροδίτης στο "Δέκα Χιλιάδες Μέλισσες".
     Η αρρωστημένη φιλοδοξία του Μακαρίου, ενός φτωχόπαιδου που έγινε καλόγερος στου Κύκκου για να φάει ψωμία και να σπουδάσει, έφερε την καταστροφή στην Κύπρο. Και στο όνομα της φιλοδοξίας του συμμάχησε με την Αριστερά και ιδού το αποτέλεσμα...
     Ας τα βλέπουν κάτι δικοί μας μητροπολίτες που έχουν κάνει συμμαχίες με εθνομηδενιστικά κόμματα....

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 03/04/2013 10:57:27

    Μπορεις να εξηγησεις γιατι η Τουρκια θα ηταν απεξω εαν ο Μακαριος ηταν νεκρος;Μιλαμε για ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ με δικαιωμα επεμβασης ενος κρατους στο οποιο ο Προεδρος του οχι μονο ανατρεπεται αλλα θανατωνεται κιολας απο πραξικοπημα.
    Τι αλλο πρεπει να γινει για να εχει δικαιωμα να επεμβει ο εγγυητης κατα των πραξικοπηματιων απο την ανατροπη και θανατο του προεδρου;

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ ψυχραιμια 03/04/2013 16:08:01

     Μου πέρασε από το μυαλό η εξής πιθανότητα: Να είπαν οι Αμερικανοί στον Ιωαννίδη ΟΚ, υπό τον όρο να είναι νεκρός ο Μακάριος, ώστε να "τελειώνουν" με το πρόβλημα. Δεν ικανοποιήθηκε ο όρος, άρα, ενεργοποιήθηκε το Plan B.

     Αυθαίρετες σκέψεις. Αλλά ξέρουμε ότι οι Τούρκοι κινητοποιήθηκαν για εισβολή μόλις στις 17 Ιουλίου, όχι νωρίτερα. Αυτό κάτι λέει.

     Επίσης, αυτό που λέτε νομιμοποιεί τις τουρκικές ενέργειες. Η Τουρκία είχε δικαίωμα (υπό προϋποθέσεις, που ουδέποτε τήρησε) να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στην Κύπρο. Με την παραίτηση Σαμψών, έπρεπε τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν. Φυσικά δεν το έπραξαν. Το πραξικόπημα ήταν στάχτη στα μάτια και τίποτε περισσότερο. Ίσως όμως (εάν ευσταθούν οι αρχικώς διατυπωμένες σκέψεις μου) να ήταν και ένας τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα με την σοβιετική επιρροή one way or another, που θα έλεγαν και οι Αμερικανοί.

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ ψυχραιμια 03/04/2013 16:46:17

     Αν ο Ιωαννίδης επιτύγχανε, είτε κήρυσσε την ένωση είτε όχι, η Κύπρος ήταν διασφαλισμένο πεδίο για το ΝΑΤΟ, ο φλερτάρων με το σοβιετικό μπλοκ, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, Μακάριος είχε εκλείψει - άρα και ο κίνδυνος σοβιετικής διείσδυσης στο νησί, και οι Αμερικάνοι ήταν ευχαριστημένοι.

     Άρα έχοντας εξασφαλίσει την Κύπρο θα μεριμνούσαν για το δεύτερο, που ήταν η σταθερότητα της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με αποτροπή πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας.

     Αν οι Έλληνες κατείχαν το νησί, το να επιτρέψουν την τουρκική εισβολή σήμαινε ελληνοτουρκικό πόλεμο, άρα για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ θα σταματούσαν τους Τούρκους.

     Από την εξέλιξη των γεγονότων έκαναν το αντίστροφο, επέτρεψαν την εισβολή και σταμάτησαν εμάς, ο Σίσκο πηγαινοερχόταν αφενός για να βλέπει εδώ το κλίμα και να μεταφέρει στους Τούρκους αφετέρου για να αποτρέψει την Αθήνα από πόλεμο με την Τουρκία.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Προφήτης 04/04/2013 08:34:04

      Mια εκδοχη.Εγω ομως που δεν πιστευω οτι οι Τουρκοι δεχονται διαταγες απο τους Αμερικανους πιστευω οτι θα εισεβαλαν ουτως ή αλλως.
      Μια παραμετρος που δεν εχει εξετασθει ειναι η ανοδος Ετσεβιτ το Μαρτιο 1974.Ο Ετσεβιτ ανεβηκε ως αριστερος ακριβως λογω των εξελιξεων για να αντισταθει στις αμερικανικες πιεσεις για μη εισβολη.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Προφήτης 03/04/2013 17:21:36

    Οι διαταγές Ιωαννίδη ήταν “καντε στάχτη το Προεδρικό Μέγαρο και βρέστε στα ερείπια το πτώμα του Μακαρίου. Αλλοιώς το παιγνίδι χάθηκε.”."

    Ποια είναι η πηγή σας;

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ Διογένης 03/04/2013 21:26:52

     Αποστ. Διαμαντη, "Η Δικτατορία Ιωαννίδη", ιστορική μονογραφία, Ελευθεροτυπία, "Χούντα, Αττίλας, Δημοκρατία".

 49. Nik avatar
  Nik 02/04/2013 19:53:06

  "δεν υπάρχει γεωργία , κτηνοτροφία , αλιεία , βιοτεχνία κλπ.στο νησί"

  Είσαι εκτος τόπου και χρόνου. Εδώ ήλθε η ώρα να πούμε ο καθένας τι γνώση έχει για το νησί και τους κατοίκους του. Τυχαίνει να είμαι κατά το ήμισυ Κύπριος, γεννημένος εντός των τειχών της παλιάς Λευκωσίας. Οι συγγενείς μου στην Κύπρο είναι γεωργοί, τεχνίτες και επαγγελματίες σε διάφορους τομείς, ομως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν δουλεύει στον τουρισμό. Ισως το σόι μας να είναι η εξαίρεση, αλλά το ίδιο τυχαίνει να ισχύει και για άλλους που γνωρίζω.

  Πιο πάνω ο Ιαπετός κάνει αναφορά για την ελληνική ταυτότητα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Επανέρχομαι με αναφορά στον καθηγητή Γιανναρά που έχει γράψει επανελειμμένα για την εταιρότητα του Ελληνα. Αυτήν ακριβώς την ιδιότητα πολέμησε το Αθηνοκεντρικό κράτος και είτε ενεργά είτε παθητικά αντιτάχθηκε στην προκοπή του εκτός συνόρων Ελληνισμού. Κάποτε θα πρέπει κάποιοι εδώ μέσα να καταλάβουν ότι η Αθήνα μπορεί να είναι κέντρο του ελληνικού κράτους, όμως απέχει μακράν από το να είναι κέντρο του Ελληνισμού.

  Οποιαδήποτε λοιπόν αναφορά σε ένωση, όταν αυτή πηγάζει στο Αθηνοκεντρικό κατεστημένο είναι μια πράξη κατάκτησης, κατά προτίμησηχωρίς ρίσκο, της Κύπρου. Είναι δηλαδή με ήπιο ή πονηρό τρόπο ότι κάνει η Τουρκία φανερά και ξεδιάντροπα στα κατεχόμενα. Πραγματική Ενωση σημαίνει συμβολή όλων στην δημιουργία ενός καλύτερου νέου συνόλου. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει το κράτος των Αθηνών και η νομενκλατούρα του Κολωνακίου να αποδεχτούν ότι άξιοι Ελληνες υπάρχουν και εκτός συνόρων.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Nik 02/04/2013 20:15:25

   ''Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει το κράτος των Αθηνών και η νομενκλατούρα του Κολωνακίου να αποδεχτούν ότι άξιοι Ελληνες υπάρχουν και εκτός συνόρων.''
   Μην περιμένετε αγαπητέ Nik θαύματα από το απαίδευτο, ασυνείδητο, ανήθικο και ανάπηρο Ιστορικοδιανοητικοψυχικά κράτος των Αθηνών, πόσο μάλλον από τη ....νομενκλατούρα του Κολωνακίου! Αυτοί οι άνθρωποι, αποτελούνε φύρα και όνειδος. Εχθροί τους είναι όλοι οι άξιοι Έλληνες εντός κι εκτός συνόρων και κάνουνε τα πάντα ώστε να τους περιθωριοποιήσουν, για να επιπλέουν και ν΄αναδεικνύονται οι ίδιοι και οι απόγονοί τους, οι επίσης φελλοί.
   Μην περιμένετε απολύτως τίποτε από αυτούς. Το μόνο που μπορούν να προσφέρουν στο έθνος, είναι να εξαφανιστούν απ΄ το πολιτικό προσκήνιο. Αλλά επειδή δε διαθέτουν την αξιοπρέπεια ούτε καν γι αυτό, θα πρέπει όλοι μαζί να τους εξαφανίσουμε, πριν προξενήσουν κι άλλες συμφορές.

   • Λουκάς Βάρσος avatar
    Λουκάς Βάρσος @ Queen For The Black Side 02/04/2013 20:31:05

    "........Αυτοί οι άνθρωποι, αποτελούνε φύρα και όνειδος........."

    Εάν αυτοί οι άνθρωποι αποτελούνε όνειδος, τότε οι 60.000 σταυροί που παίρνει ο καθένας τους τί είναι;;;;;;;;
    Συμφωνώ οτι θα έπρεπε να εξαφανίσουμε (φαντάζομαι δεν το εννοείται κυριολεκτικά) όλη την νομενκλατούρα και όλους τους πραιτωριανούς τους.
    Χρυσαυγίτες, μπράβοι, τραμπούκοι, κουκουλοφόροι, μολοτοφόροι, αυτοανακηρυχθέντες "προστάτες της εργατιάς", αντάρτες πόλεων, πρεζόνια (όχι οι άρρωστοι συνάνθρωποί μας αλλά όλοι εκείνοι που (εξ)υπηρετούνε με την "αγανάκτησή" τους συγκεκριμένα κέντρα αποσταθεροποίησης), φοιτητοπατέρες, εθνοπατέρες, εργατοπατέρες, λαθρομεταναστοπατέρες και γενικώτερα όλοι οι "-πατέρες" (και οι μητέρες μαζί) πρέπει να "εξαφανιστούνε" όπως το αναφέρατε.

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Λουκάς Βάρσος 03/04/2013 08:33:57

     :-) Εσείς έτσι που πάτε αγαπητέ Λουκά, δε θα αφήσετε κανέναν μη ....εξαφανισμένο!
     Οι 60.000 ψήφοι που παίρνουν ''αυτοί οι άνθρωποι'', αποτελούν απλά την απόδειξη οτι ο Σουλεϊμάν, πολύ σωστά προβάλλεται καθημερινά από τον Αντένα.
     Ιδανικό κόσμο διαγράφοντας όλα τα κακώς κείμενα με μιάς, δε γίνεται να δημιουργήσουμε.
     Μπορούμε όμως να εμποδίσουμε τους άχρηστους και τους φαύλους να πρωτοστατούν, απομακρύνοντάς τους από τα κέντρα εξουσίας. Μετά σιγά-σιγά, θα αποδυναμωθούν και θα ελεγχθούν και τα ...παρακλάδια του σάπιου συστήματός τους που αναφέρετε.
     [Φυσικά ως ''εξαφάνιση'' εννοώ την εξαφάνισή τους από το πολιτικό προσκήνιο, ώστε να μπορέσουν μετά ελεύθερα να αφοσιωθούν στο ψάρεμα :-) ]

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Queen For The Black Side 02/04/2013 22:27:38

    To θεμα του διοικητικου μηχανισμου μπορει να λυθει με ομοσπονδια Ελλαδος - Κυπρου οπου υπαρχει κοινο υπουργειο Εξωτερικων και Αμυνας και ολα τα υπολοιπα παραμενουν αυτονομα.
    Λυσεις υπαρχουν αλλά οπως προειπα οι Κυπριοι δεν τις θελουν διοτι ηδη υπαρχει συνειδηση διαφορετικων συμφεροντων και στην εξωτερικη πολιτικη π.χ. η Κυπρος ειναι σαφως πιο κοντα στη Ρωσια απο την Ελλαδα.

  • *Mara* avatar
   *Mara* @ Nik 02/04/2013 20:33:15

   Αγαπητέ Νik, αυτά... τα "....πράξη κατάκτησης...., με ήπιο ή πονηρό τρόπο ότι κάνει η Τουρκία φανερά και ξεδιάντροπα στα κατεχόμενα......" αποτελούν μέγιστη ΝΤΡΟΠΗ... όχι μόνο να τα γράφεις, αλλά και να τα σκέφθεσαι.

   • GLAD avatar
    GLAD @ *Mara* 03/04/2013 11:52:28

    Αν είναι ποτέ δυνατόν.

 50. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 02/04/2013 20:37:39

  Αγαπητέ Nik,
  Γράφεις , [“μη θέληση της πλειοψηφίας των Κυπρίων, ” ίσως επειδή διαβάζουν τα χάλια, στην προ κρίσεως εποχή, του “εθνικού κέντρου” και δεν θέλουν να χάσουν ότι καλό υπάρχει εκεί και να γίνουν μια προβληματική “περιφέρεια” με ότι αυτό συνεπάγεται.]!!!
  Είμαι σίγουρος ότι οι απόψεις σου απηχούν την πλειοψηφία των Κυπρίων και αποτελούν την καλλίτερη επιβεβαίωση αλλά και διάψευση των ελπίδων, των έστω και ελαχίστων ρομαντικών, που πιστεύουν ακόμα ότι υπάρχει η θέληση για ΕΝΩΣΗ.
  Δεν υπάρχει κανένα Αθηναϊκό κράτος , υπάρχει ένα κράτος με λειτουργούς καλούς και κακούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας.
  Επίσης δεν υπάρχει Μπαμπινιώτικη γλώσσα, πολύ περισσότερο δεν υπάρχει ξύλινη "Αθηναική" γλώσσα.
  Υπάρχει η γλώσσα του Κοραή, του Σολωμού ,του Παπαδιαμάντη, του Τριανταφυλλίδη, που ελίσσεται και εξελίσσεσαι καθημερινά.
  Επίσης είναι κατ εξοχή φωνητική γλώσσα πού ότι γράφει διαβάζει και έτσι όταν γράφει {ν} προφέρει {ν} και αντιθέτως!!

 51. Nik avatar
  Nik 02/04/2013 20:59:23

  Ντίνε,

  Αν η Κύπρος διαθέτει μια διεθνώς αναγνωρισμένη ως αποτελεσματική διοίκηση, γιατί δεν υπάρχει καμία, μα καμία, πρόταση το εκεί διοικητικό σύστημα να επεκταθεί, όταν γίνει η πολυπόθητη ένωση, στην υπόλοιπη ενωμένη πλέον Ελλάδα; Διότι η επικρατούσα άποψη είναι ότι κανένα σημείο της περιφέρειας δεν "δικαιούται δια να ομιλεί". Εξυπακούεται ότι το σύστημα του κέντρου θα επιβληθεί, αφού όσο άχρηστο και αν όλοι ομολογουμε ότι είναι, είναι a priori προτιμητέο απλά και μόνο επειδή κάποιοι κρίνουν ότι είναι "ελληνικό".

  Μικρό αλλά σημαντικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης είναι η αδυναμία του κέντρου να αφομοιώσει και να αντιγράψει το ιταλικής έμπνευσης κτηματολόγιο της Ρόδου 70 χρόνια μετά την ένωση της Δωδεκανήσου με το κέντρο. Προτιμούμε να βολοδέρνουμε ακόμη προσπαθώντας στον 21ο αιώνα να φτιάξουμε κτηματολόγιο, περιφρονώντας το "ξενικό" σύστημα της Ρόδου αλλά αποδεχόμενοι τα ξένα λεφτά της ΕΕ για την δημιουργία του "ελληνικού" τοιαύτου! Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για πρακτική προσέγγιση, ούτε στα πρακτικά και μικρά αλλά ούτε στα μεγάλα και εθνικά.

 52. Nik avatar
  Nik 02/04/2013 21:11:07

  "Δεν υπάρχει Αθηναϊκό κράτος" λέει ο Ντίνος.

  Και όμως υπάρχει, όπως αυτό που επιβάλλει στους δικαιούχους του ταμείου δημοσίων υπαλλήλων να παρουσιάζονται μόνο σε ένα γραφείο για θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας. Θα εξυπηρετήσει 400 000 άτομα, επέβαλε χρονικό όριο μέχρι τον Ιούνιο, ήτοι 180 ημέρες και ημερήσιο ρυθμό 250 ατόμων, δηλαδή 45000 άτομα. Κανένας δεν έκανε την απλή αριθμητική πράξη για να καταλάβει ότι διέτασσε το ακατόρθωτο. Αυτό είναι το Αθηναϊκό κράτος που όχι μόνο υπάρχει, αλλά ζει και βασιλεύει. Αυτό θα επιβάλει η ένωση και αναρωτιόμαστε γιατί οι Κύπριοι είναι διστακτικοί. Στο περίπτερο του ΟΧΙ πωλούνται όλες οι Αθηναϊκές εφημερίδες και μαθαίνουν τα χάλια μας.

  Και να φτάσουμε δια της τεθλασμένης σε ένα επιχείρημα που έθεταν παλαιότερα οι Μακαριακοί: γιατί είναι καλύτερα να έχουμε ένα ελληνικό κράτος και όχι δύο; Μήπως επειδή μερικοί, εδώ και εκεί, φοβούνται την σύγκριση και την κρίση ;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Nik 02/04/2013 22:29:33

   Κανενα προβλημα απο μενα αν το δευτερο κρατος ,η Κυπρος δηλαδη μπορει να επιβιωσει μονο του.

 53. Theo1 avatar
  Theo1 02/04/2013 21:43:21

  Συμφωνώ απόλυτα στο πνεύμα του άρθρου σου Προφήτη.
  Τελειώνεις όμως με το «Φοβού τους κατεστραμμένους. Γιατί ξέρουν ότι μπορούν να επιβιώσουν».
  Ο.Κ . Αφού λοιπόν συμφωνούμε ότι είμαστε κατεστραμμένοι (για να θυμηθούμε την καταστροφολογία και κινδυνολογία των τελευταίων 3 χρόνων) και άρα ότι κάναμε (αφού τελικά δεν σωθήκαμε) μήπως να αλλάξουμε επιτέλους εντελώς Ρότα;
  Μήπως να παραδεχτούμε ότι ΟΛΟΙ όσοι συμφώνησαν σε αυτό το μνημονιακό τέρας ήταν τουλάχιστον ΑΠΟΛΥΤΑ αποτυχημένοι (αν όχι συνειδητά μειοδότες);
  Ας μην το γυρίζουμε γύρω - γύρω . Οι κεντρικές ευθύνες έχουν ονόματα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Theo1 02/04/2013 22:30:49

   Το μνημονιακο τερας ηταν αναποφευκτο εφ οσον ηθελες να μεινεις μεσα στο ευρω.Αφου δεν μπορεις να κανεις υποτιμηση ησουν αναγκασμενος να κανεις αυτα που εκανες.

   • theo1 avatar
    theo1 @ ψυχραιμια 03/04/2013 08:19:51

    Όντας κατεστραμένοι (αφού δεχόμαστε ως υπόθεση εργασίας την δεδομένη αλήθεια) έχει σημασία αν είσαι με ευρώ ή δραχμή; Δεν είμαι λοιπόν ουτε ευρωλάγνος, ούτε δραχμολάγνος. Απλά θυμάμαι τον ΓΑΠ που έλεγε την άνοιξη του 2010 ότι αν δεν μπούμε στο μνημόνιο και δεν περικόψουμε εν μέρει τον 14ο ή 13ο μισθό, σε λίγο καιρό θα κινδυνεύει ο 6ος και ο 7ος (κατάλεξη). Τώρα λοιπόν στο μεν δημόσιο έχουν αποχωρήσει άρον - άρον περί τους 70-80 χιλ. Δ.Υ, οι υπόλοιποι παίρνουν ακριβώς (μεσοσταθμικά) το 60 % των αποδοχών του 2009 (μη λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό), στο δε ιδιωτικό τομέα έχουμε 1, 5 εκ. ανέργους και Ζούγκλα εργασιακό - ασφαλιστικό περιβάλλον.
    Άρα για ποιο ευρώ και μνημόνιο;
    Βλέπεις το φως στο τούνελ;

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ theo1 03/04/2013 11:03:15

     Nαι,απλως χρειασθηκε περισσοτερος χρονος.
     Εκτος ευρω κανεις μια υποτιμηση 50% και χανεις μονομιας αυτα που τωρα χαθηκαν σε 3 χρονια.

 54. kosvag avatar
  kosvag 02/04/2013 21:56:38

  κι εγώ ευχαριστώ.

 55. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 02/04/2013 22:55:34

  Tο άρθρο είναι εξαιρετικό.
  Μερικές σκέψεις:
  - Τί συμφέρει περισσότερο τον Ελληνισμό σήμερα; Δύο κράτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με δύο διακριτές ηγεσίες ή ένα; Τί τον κάνει πιο ισχυρό;
  - Από γεωπολιτικής πλευράς: Αν η Κύπρος πάψει να είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ κράτος , με πρόβλημα εισβολής και κατοχής από το rogue state Τουρκία και ενσωματωθεί στην Ελληνική Δημοκρατία, η Τουρκία κερδίζει ή χάνει; Νομίζω κερδίζει. Παύει να είναι υπό κατηγορία, παύει να κατέχει παρανόμως εδάφη ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Ένα νέο σύνορο Ελλάδας- Τουρκίας στην Κύπρο( με την τελευταία να έχει χάσει την διεθνή της υπόσταση) μας συμφέρει γεωστρατηγικά; Ήδη η άμυνα των νησιών του Αρχιπελάγους μας υποχρεώνει σε πολυσύνθετες δαπάνες τις οποίες ορθώς κάνουμε, μια νέα συνοριογραμμή στην Κύπρο θα βελτιώσει ή θα επιδεινώσει τα στρατηγικά/στρατιωτικά δεδομένα; Φοβούμαι το δεύτερο.
  Ίσως το "ένα έθνος- δύο κράτη" να είναι πιο συμφέρουσα λύση για τον αιώνα που διανύουμε.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Kώστας ΜΠ 02/04/2013 23:10:52

   Τείνω να συμφωνήσω με την οπτική σας.

 56. MCA avatar
  MCA 02/04/2013 23:16:34

  Ναι στην Ένωση , όχι τώρα. Δυστυχώς συμφωνώ μαζί σας. Προσοχή βέβαια να μην την πατήσει η Κύπρος με τυχόν σχέδια ομοσπονδιοποίησης του νησιού. Σε κάποια προβλήματα η καλύτερη λύση είναι να παραμένουν άλυτα.

 57. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ 03/04/2013 00:02:56

  Συγχαρητήρια για το ΑΡΘΡΟ σας. Επιτέλους η ΙΣΤΟΡΙΑ θα παραδώσει τους ΕΦΙΑΛΤΕΣ στην ΠΥΡΑ της ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ και της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕΩΣ.
  Επιτέλους να φύγει η ΗΛΕΝΙΑ του ΣΑΜΠΟΥΑΝ από το ΠΟΛΙΤΙΚΟ μας ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ..

 58. stamoschios avatar
  stamoschios 03/04/2013 00:54:35

  ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ. ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ.

 59. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 03/04/2013 01:11:09

  Εξαιρετικο το αρθρο σου Προφητη και πολυ ευστοχα ο Γιαννης Φαιλτωρ μας θυμισε το αρθρο του Ν.Σαρρη.

  Δυστυχως απο οπου και αν πιασθεις....το εδαφος γλυστραει !

  Οταν Ομπαμα-Νετανιαχου-Ερντογκαν απο την μια και Μερκελ-Πουτιν μεσω Σρεντερ απο την αλλη σε εχουν σαν φυλακισμενο του Γκουανταναμο που δεν ξερει τι πληρωνεις, ποσο και για ποσο...καθεσαι και διαβαζεις Καββαδια...

  Οταν πιστευω θαλασσα μοναχα και βυθο
  Και προσκυναω για κονισμα εναν παλιο αστρολαβο,
  Πες μου, στην αγια πιστη σου, πως να προσευχηθω;
  Σε ποιον να ξομολογηθω και που να μεταλαβω;

 60. Nik avatar
  Nik 03/04/2013 01:21:49

  Οπως λέει ο Κώστας ΜΠ: "Ίσως το “ένα έθνος- δύο κράτη” να είναι πιο συμφέρουσα λύση για τον αιώνα που διανύουμε"

  Ηταν η καλύτερη λύση από τότε που η πλήρης ένωση ματαιώθηκε. Απλά μερικοί δεν ήθελαν να το κατανοήσουν, και βέβαια ήταν ανίκανοι να κάνουν το επόμενο βήμα και να εκμεταλλευτούν την διεθνική διάσταση του Ελληνισμού. Δεν χωρούσε στα πλαίσια του "Πελοποννήσιος γραφιάς και Κρητικός χωροφύλαξ".

  Εβδομήντα και βάλε χιλιόμετρα νέων χερσαίων συνόρων και απόσταση 200 ναυτικά μίλλια από το επόμενο ελληνικό έδαφος είναι τα δεδομένα μια διπλής ένωσης. Τα αντέχουμε; Αν ναι, τότε εγώ πρώτος. Αν όχι, και δεν το λέμε, είμαστε για φτύσιμο.

 61. Orgilos avatar
  Orgilos 03/04/2013 01:54:24

  Δε νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Ας αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν μόνα τους φροντίζοντας βέβαια παράλληλα να μην υποστούμε βαριές ήττες σε διπλωματικό επίπεδο. Η Τουρκία είναι γίγαντας με πήλινα πόδια. Δε θα αργήσει η στιγμή που θα κάνει το μοιραίο λάθος.

 62. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/04/2013 01:59:16

  "Τα αντέχουμε; Αν ναι, τότε εγώ πρώτος. Αν όχι, και δεν το λέμε, είμαστε για φτύσιμο"
  Βασικός σκοπός υπήρξε η επισήμανση της ανάγκης εθνικής αυτογνωσίας, ιδίως σε συνθήκες κρίσης

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Προφήτης 03/04/2013 15:20:04

   Διασαφήνιση:
   Η πρώτη ερώτηση πρέπει νά είναι.
   “Τα ΘΕΛΟΥΜΕ;”
   Τότε μόνο μπορεί νά απαντηθεί καταφατικά “Τα αντέχουμε”

 63. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/04/2013 02:15:00

  Το 1964 οι Αμερικάνοι "απελπίστηκαν" από τους Έλληνες και αποφάσισαν να λύσουν το Κυπριακό με τους Τούρκους, Σχέδιο Β, πράγμα που έγινε το 1974.

  Ήμασταν το Σχέδιο Α.

  Μεταπολιτευτικά επικράτησε το απόλυτο ψεύδος και η ιστορική στρέβλωση επειδή οι μοιραίοι πρωταγωνιστές του 1955-65 σε Ελλάδα και Κύπρο ήταν ξανά πρωταγωνιστές.

 64. anti-virus avatar
  anti-virus 03/04/2013 02:32:00

  Στο συγγραφέα του άρθρου διαφεύγει κάτι: οι Κύπριοι είναι σοβαροί -μπορεί οι τραπεζίτες τους να τους οδήγησαν σε τραγωδία, αλλά δε νομίζω οτι τους ενδιαφέρει η συμμετοχή στην ελλαδική πολιτική κωμωδία.

 65. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 03/04/2013 08:39:17

  + 100000000000

 66. Ρηνα avatar
  Ρηνα 03/04/2013 10:33:26

  Χαζος, χαζος αλλα ευστοχος...

 67. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 03/04/2013 14:14:32

  Ναί ξέχασα,πρώτα νά κοιτᾶμε τό συμφέρον τῶν ξένων,μή τούς κακοκαρδίσουμε...
  Τό δικό μας;Ποιός νοιάζεται γι' αὐτό τῶρα...

 68. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 03/04/2013 14:32:26

  Άρθρο κόσμημα,μπράβο πρώτη φορά λέγονται τα πράγματα με το όνομα τους!!!!!!
  Εύχομαι ολόψυχα να υλοποιηθεί το όνειρο μας,ώστε να δικαιωθεί η ψυχή του πεσόντα εξαδέλφου μου Κων/νου στην Κυρήνεια την 23 Ιουλ 74,ο οποίος δεν εγκατέλειψε την θέση του!!!

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Κώστας Τ 03/04/2013 16:07:41

   Με συγκινείτε βαθειά. Παράλειψή μου που δεν το ανέφερα, το άρθρο γράφτηκε σαν ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς που έπεσαν στην κυπριακή γη υπερ Ελευθερίας και Ένωσης.

 69. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 03/04/2013 16:08:04

  anti-virus,
  Δεν ξέρω αν οι Κύπριοι είναι σοβαροί, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικοί τους δεν είναι καθόλου λιγότερο ...κωμικοί από τους αντίστοιχους συναδέλφου τους Έλληνες!

 70. *Mara* avatar
  *Mara* 04/04/2013 07:44:10

  Αγαπητέ Προφήτη, όλη η αλήθεια μέσα σε λίγες γραμμές!!!
  Είναι δύσκολο να μηδενίσεις κοντέρ... και να το πάρεις από την αρχή... Είναι υπέρβαση. Λίγοι μπορούν.
  Περιμένω εναγωνίως το "Έφηβοι ετών 60".

 71. anonymous avatar
  anonymous 04/04/2013 09:21:54

  Ένωση σημαίνει γεωπολιτικός έλεγχος της περιοχής της αν. μεσογείου από την Ελλάδα. Αυτό
  α) Δεν είναι δυνατό μετά τη μικρασιατική καταστροφή
  β) δε θα το επιτρέψει κανείς
  γ) δεν έχουμε την ισχύ για να τον διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ anonymous 04/04/2013 12:54:49

   Για τα (α) και (β) αξίζει να διαπραγματευτείς με την Αμερική ώστε να έχεις την ανοχή της Το 1964 το δεχόταν - και το προτιμούσε..
   Το (γ) είναι εφικτό μόνο αν εκμεταλλευτείς τις πλουτοπαραγωγικές σου πηγές. Και δεν εννοώ μόνο τους πολυθρύλητους υδρογανάνθρακες, που ακούμε αλλά δεν βλέπουμε διότι απαιτούν τεράστιες επενδύσεις, αλλά και τα 16 δις χρυσό που θα βγούνε από το ελληνικόέδαφος αλλά θα πάνε στα ξένα. Ολα καταλήγουν στην εθνική κυριαρχία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.