#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/05/2010 17:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα μακρύ ζεϊμπέκικο για τον ΑντώνηΓνωρίζω ότι είμαι σκληρό και άδικο γειτονόπουλο. Όμως τα αισθήματα που φτιάχνονται στην έρημο πάνε σε βάθος. Και οι λινάτσες που μας σκεπάζουν, στάζουν αίμα. Που μπορεί να ενώνει, ή να οδηγεί σε σύγκρουση. Όμως ο πόνος ενώνει πάντοτε, όσο αφορά την κατανόηση, που τραγουδά κι ο Νιόνιος στο “μακρύ ζεϊμπέκικο”.

Μποτίλια στο Πέλαγος

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας άνθρωπος με βαρύ πεπρωμένο. Το πεπρωμένο του είναι βαθύτατα συνυφασμένο με αυτό της οικογένειάς του, αλλά και το τόπου. Διότι προέρχεται – όσο κι αν επιμένουν κάποιοι να το αρνούνται – και αυτός από οικογένεια πολιτικών.

Το οικογενειακό του πεπρωμένο αποτελεί ένα τεντωμένο σκοινί, ανάμεσα στην θεία του, Πηνελόπη Δέλτα, που ερωτεύτηκε μέχρι θανάτου τον Ίωνα Δραγούμη – δηλαδή τον πατριωτισμό – και τον πατέρα της Εμμανουήλ Μπενάκη, που ήταν υπουργός του Βενιζέλου και σχεδίασε την δολοφονία του Ίωνα.

Σέβομαι τα ανθρώπινα πεπρωμένα, ως ιερή διάσταση της προσωπικότητος και δεν συνηθίζω να τσαλαβουτάω απρόσκλητος στα στοιχεία που τα συνθέτουν. Ο κ. Σαμαράς όμως, με δική του – αναμφίβολα μη παρακάμψιμη επιλογή – επέλεξε να εκτίθεται με ακραίο τρόπο στην δημοσιότητα, όχι μόνο ως εξέχων, αλλά κορυφαίος πολιτικός. Με αυτήν την αφετηρία επιτρέπω στον εαυτό μου μια δημόσια τοποθέτηση, σε ένα θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί μόνο στα όρια της σιωπής και του διαλογισμού.

Πιστεύω, ότι η συγκεκριμένη ενσάρκωση του Αντώνη Σαμαρά έχει ως βαθύ στόχο να αποκατασταθεί αυτό το κάρμα των οικογενειών Χωρέμη και Μπενάκη. Μια διαδικασία που δεν είναι καθόλου εύκολη και θα φέρει μελλοντικά τον Αντώνη Σαμαρά στα όρια της αντοχής του και ίσως έξω από αυτά. Του εύχομαι ολόψυχα να πετύχει και να δικαιωθεί, την ώρα που θα κληθεί να πει το μεγάλο Ναι, μπροστά στο δίλημμα απέναντι στο μεγάλο Όχι. Γιατί κάθε Μεγάλη Επιλογή είναι ταυτόχρονα ένα μεγάλο Ναι και ένα μεγάλο Όχι.

Σε αντίθεση με τους οπαδούς του, εκτιμώ ότι αυτή η στιγμή δεν έχει επέλθει ακόμη από πλευράς πεπρωμένου.

Απάντηση στην αποκατάσταση αυτού του οικογενειακού κάρμα επιχείρησε να δώσει και ο θείος του Αντώνης Μπενάκης, ο “Τρελαντώνης”. Πιστεύω με τρόπο διφορούμενο και τελικά μη επιτυχή. Η ενασχόλησή του με τα Εθνικά και τον Μακεδονικό Αγώνα υπήρξε αναμφίβολα ορθή και αναγκαία. Η υποστήριξη του Γύπαρη όμως ήταν λανθασμένη και μοιραία επιλογή.

Το βάρος έτσι πέφτει σήμερα στον Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για το πολύ δύσκολο έργο μιας ισχυρά χαρισματικής φυσιογνωμίας. Ο ήλιος στους Διδύμους σε σύνοδο με τον Άρη αποκαλύπτουν μια έντονα επαναστατική εκφορά, πλούσια σε αποφασιστικότητα και δυναμισμό. Επικοινωνιακή ευχέρεια που γρήγορα εκδηλώνεται και μπορεί να κερδίζει με άνεση συμπάθειες. Αυτά όμως παρακολουθεί με γωνία 90 μοιρών – έντονων δηλαδή τριβών και δυσχερειών – ο Κρόνος από το Σκορπιό. Αλλά ο Σκορπιός δεν παύει να είναι το ζώδιο του Θανάτου και της Αναγέννησης. Εκεί ο Κρόνος βρίσκεται στο σπίτι του (υπερυψωμένος) οπλίζοντας με υπομονή και αποφασιστικότητα.Ο Ουρανός με την Αφροδίτη σε γειτονία στον Καρκίνο. Και οι δυο στον οίκο τους, υπερυψωμένοι. Επαναστατικότητα, αντικομφορμισμός και κοινωνικότητα μέσα σε ένα ζώδιο συναισθηματικής τρυφερότητας και καλοσύνης. Την ίδια σύνοδο σε αυτήν την θέση έχει στο ωροσκόπιό του και ο Κώστας Καραμανλής. Εκεί βρίσκεται εκτιμώ ο κόμβος της ψυχικής συνάντησης των δυο πολιτικών. Όμως πάλι σε γωνία 90 μοιρών καραδοκεί ο Δίας, ο πλανήτης της επέκτασης από τον Κριό, αλλά και σε ακριβή αντίθεση η Σελήνη στον Αιγόκερο. Κι όμως ο Δίας στο Κριό υποδηλώνει όχι μόνο μια αποφασιστική, αλλά μανιώδη ετοιμότητα επέκτασης.

Και η Σελήνη στον Αιγόκερο οπλίζει την ψυχή με υπομονή και επιμονή. Αυτή η αντίθεση υποδηλώνει την ένταση της ψυχής, την πίεση της για κοινωνική αλλαγή και αρμονία, για επαναστατική προσφορά. Όμως η αντίθεση καταγράφει ότι η ψυχή είναι φυλακισμένη και για να σπάσει τα καρμικά κάγκελα θα απατηθεί να ματώσει. Όχι εξωτερικά, δεν είναι ο ήλιος που βάλλεται, αλλά εσωτερικά.

Αυτό το τριπλό τετράγωνο σχηματίζει τελικά σταυρό. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας άνθρωπος σταυρωμένος. Γι αυτόν υπάρχουν μόνο δυο διέξοδοι: Ο Θάνατος ή η Ανάσταση.

Ο Ερμής στον Ταύρο υποδηλώνει πρόσωπο με συντηρητικές αντιλήψεις. Γι’ αυτό και Αντώνης Σαμαράς είναι ο επαναστάτης της συντηρητικής νοοτροπίας. Δεν θα μπορούσε παρά να αναπτυχθεί παρά στον χώρο που αναπτύχθηκε.

Βοήθεια έρχεται από τους συλλογικούς πλανήτες κάποιων γενέθλιων ετών στα οποία ανήκουμε κι άλλοι. Ο Πλούτων υπερυψωμένος στον Λέοντα. Ο πλανήτης της βαριάς δύναμης μετουσίωσης στον οίκο της δύναμης της φωτιάς. Σε πολύ ευνοϊκή γωνία εξαγώνου με τον Ποσειδώνα, τον πλανήτη του ιδεαλισμού, στον Ζυγό, το ζώδιο της αρμονίας, πάλι υπερυψωμένο. Πράγματι οι γεννημένοι τις χρονιές από το 51 μέχρι το 55 χρεωθήκαμε κοινωνική παραγγελιά.

Δεν τυγχάνω οπαδός του Αντώνη Σαμαρά. Είμαι όμως μοιραία φίλος εκείνου του μισού, που έλαβε την εξουσιοδότηση για μετουσίωση. Και συνειδητός εχθρός του άλλου μισού, που οι σκιές επιχειρούν να την ματαιώσουν.

Αυτοί που έβαλαν τον Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική είχαν αλλότριους σκοπούς από αυτό που η ψυχή του τελικά επιθυμεί και πασχίζει. Ίσως η στιγμή των μεγάλων διλημμάτων να μην βρίσκεται μακρυά. Είναι ανθρώπινο να προσπαθούμε να την μεταθέσουμε στο μέλλον. Η ψυχή γνωρίζει πάντοτε το κόστος.

Γνωρίζω καλά την έρημο του Αντώνη Σαμαρά. Με έξι πλανήτες στην ίδια θέση με τους δικούς του, τυγχάνω τρόφιμος διπλανής συνοικίας αυτής της ερήμου. Όταν το αόρατο χέρι ανοίγει θύρες, εξερχόμαστε όλοι οι ερημίτες. Παλαιοί γνώριμοι οικογενειακών και εθνικών καρμάτων, εδώ και γενιές τυραννισμένοι, που προκαλεί το πεπρωμένο, αναζητούμε εξιλέωση, ο καθείς στην τάξη μεγέθους που του έταξε η μοίρα.

Γνωρίζω ότι είμαι σκληρό και άδικο γειτονόπουλο. Όμως τα αισθήματα που φτιάχνονται στην έρημο πάνε σε βάθος. Και οι λινάτσες που μας σκεπάζουν, στάζουν αίμα. Που μπορεί να ενώνει, ή να οδηγεί σε σύγκρουση. Όμως ο πόνος ενώνει πάντοτε, όσο αφορά την κατανόηση, που τραγουδά κι ο Νιόνιος στο “μακρύ ζεϊμπέκικο”.

Δημοσιεύτηκε στις 12/05/2010 at 19:51 ως σχόλιο στο Αντώνη, η Ρηγίλλης είναι για τα …μπάζα (και για να χάνεις τον χρόνο σου)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 13/05/2010 17:43:54

  Ρε Φάκτορα ο αρχηγός προόδευσε, Δεν ζει πλέον σε πολιτική έρημο, αλλά σε επικοινωνιακή έρημο.
  Δείτε τι είπε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ ο Πανάρας: «Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν είναι, ασφαλώς, ευπρόσδεκτος στην Αθήνα. Οι διμερείς επαφές είναι κάτι θετικό, ιδιαίτερα μεταξύ γειτονικών λαών. Οι δύο λαοί, ο Ελληνικός και ο Τουρκικός, επιθυμούν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις μεταξύ τους και, βεβαίως, τη στενότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς, είτε αυτό αφορά την Οικονομία, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό, είτε οτιδήποτε άλλο»
  Τι άλλο θα ακούσουμε από τον «Κόκκινο Πάνο»; Ευπρόσδεκτος ο Ερντογάν !!!
  Εγώ πάντως θυμήθηκα τι είπε ο Αντώνης στην Ρόδο: «η κυβέρνηση διάλεξε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για να καλέσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο οποίος θα έλθει στην Ελλάδα επικεφαλής του… μισού υπουργικού Συμβουλίου του! Τι ακριβώς θα συζητήσει μαζί του τέτοιες ώρες; Το έχει σκεφτεί; Έχει αντιληφθεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τι στιγμές ζει η χώρα; Ο διάλογος ανάμεσα σε δύο γείτονες, δεν γίνεται ποτέ από θέση αδυναμίας. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε θέση αδυναμίας
  Και προχθές στην Βουλή:«δεν υπάρχουν σήμερα περιθώρια και προϋποθέσεις για μείζονες πρωτοβουλίες στα εθνικά θέματα, όταν η χώρα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας»

 2. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 18:22:41

  Ευχαριστώ ακόμη μια φορά για την τιμή αυτής της ανάρτησης και την μόνιμη φιλική στήριξη.
  (Και οπωσδήποτε κράτησε την ημερομηνία της γέννησής σου incognito, διότι οι ορδές των αστρολόγων καραδοκούν, "γιατί μια νύχτα κρύα μπορεί και οι φροϋδιστές να 'ρθουν στην εξουσία").

  • Factorx avatar
   Factorx @ Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 18:23:58

   Μποτίλια στείλε μειλ να σου στειλω ημερομηνία γεννησης

  • asterix avatar
   asterix @ Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 19:46:27

   μποτιλια γιατι δε κανεισ κ το ωροσκοπιο της ελλαδας?συμφωνα με την ημερομηνια συστασης του ελληνικου κρατους.υδροχοοσ αλλα τα υπολοιπα μου διαφευγουν...

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/05/2010 18:27:55

  Εξαιρετικον.!.
  Ο Αντωνης εντελεται νομιμα να σπασει τ αυγα και να κανει την ομολετα κ ερχεται. Να στειλει στο σκαμνι ΝΔτες Πασοκους ΚΚεδες κλπ ως Ντιπιετρο της Ελληνικης Πολιτικης. Να ζητησει αρση νομου περι ευθυνης υπουργων σε διαγκελμα οχι στα παραπολιτικα.

  τα κλουβια αυγα ειναι η χαρα της αλεπους.

  Φιλικα

  ΠΠ

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/05/2010 21:41:15

  Ευχαριστη εκπληξη που ενας αριστερος αναγνωριζει το δικαιο της δεξιας παραταξης στον εθνικο διχασμο του 1ου παγκοσμιου πολεμου και δεν το περιμενα.
  Η αληθεια ειναι οτι αυτα τα γεγονοτα εχουν περασει στη ληθη.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ ψυχραιμια 13/05/2010 22:39:36

   Κάθε πατριώτης οφείλει να υποκλίνεται μπροστά στην προσφορά του τότε Διαδόχου Κωνσταντίνου, ο οποίος ως αρχηγός του στρατού στάθηκε ο αρχιτέκτων της απελευθέρωσης Ελληνικών εδαφών κατά τον δεύτερο πόλεμο.
   Υπό τις διαταγές του "Γιού του Αητού" πολεμήσαμε, φυλακιστήκαμε και υποστήκαμε διώξεις. Ο πρόγονός μου Νικόλαος διετέλεσε διευθυντής της Σχολής Ευελπίδων από το 1919 μέχρι το 1921. Ως υποστράτηγος ήτο επικεφαλής της ΧΙ Μεραρχίας Πεζικού, η οποία αιχμαλωτίστηκε στις 30 Αυγούστου 1922 στην περιοχή Αχμέτ.
   Ότι ισχύει για το πρόσωπό μου, ισχύει - όπως έχω γράψει και άλλη φορά εδώ - για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Πίσω από τους περισσότερους υπάρχει ένας μάρτυρας, ένας ήρωας ή ένας διδάσκαλος.
   Λυπάμαι ειλικρινά για τον διχασμό. Όταν αναφέρομαι σε υποθήκες του πεπρωμένου, εννοώ τελείως συνειδητά, ότι αυτά βαραίνουν στις πλάτες μας ακόμη και οφείλουμε να ξεπεραστούν.
   Οφείλουμε να αγωνιστούμε, για να ματαιώσουμε στο μέλλον ένα νέο διχασμό του λαού. Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, γνωρίζοντας όσα μας βαραίνουν. Παρ' όλα αυτά αρμόζει να βάλουμε τα δυνατά μας, ξεπερνώντας την σκιά μας και την άβυσσο που κληρονομήσαμε.
   Μπροστά στις ανάγκες της χώρας δεν επιτρέπεται να κατισχύουν παραταξιακές καταβολές, ή δαιμονοποίηση του άλλου.
   Η καλύτερη προσφορά είναι η εκκίνηση με πνεύμα ενότητος σε πατριωτική βάση.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 23:11:03

    Ο Παπαντρέας σκοπεύει σε νέο διχασμό. Να το έχεις υπόψη σου αυτό.

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 23:37:52

    Αυτό είναι ήδη γνωστό. Όμως για ένα διχασμό χρειάζονται δυο.
    Ο Ελληνισμός παράγει επιείκεια. Όχι ενδοτισμό, όχι σάπιους συμβιβασμούς, επιείκεια.
    Ας μην δώσουμε χώρο στο μίσος, αλλά στην διάθεση κατανόησης. Και ας παραμείνουμε τότε ανυποχώρητοι.
    Ο Παπανδρέου είναι ένα πρόσωπο προπαρασκευασμένο, που από μωρό παιδί του πριόνησαν την προσωπικότητα και την θέληση. Εκκολάφθηκε σε θερμοκήπιο για τον σημερινό του ρόλο. Για μένα, περισσότερο από το τι κάνει αυτός για να επιβάλει την πόλωση, μετράει τι κάνουμε εμείς για την ματαιώσουμε.
    Εάν πολωθούμε, εάν συρθούμε στο ρεύμα που στήνουν οι σκιές από πίσω του, δεν θα μπορέσουμε να την αποφύγουμε.
    Με αγάπη και προσήλωση στην λαϊκή ενότητα, ίσως διαπιστώσουμε στο τέλος, ότι υπάρχει και Θεός.
    Ανυποχώρητοι, ναι. Πολωμένοι, όχι.

 5. mara avatar
  mara 13/05/2010 22:11:05

  Συγχαρητήρια!!! Ένα τόσο ξεχωριστό κείμενο, άξιζε και ξεχωριστή ανάρτηση!!!!

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ mara 13/05/2010 22:41:30

   Θερμά ευχαριστώ για την στήριξη του κειμένου.

   • Αφροδίτη avatar
    Αφροδίτη @ Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 22:54:27

    Είναι τόσο δυνατό σαν κείμενο, που δεν έχει ανάγκη από καμιά στήριξη! Και σαν ιδέα εκπληκτική! Ξανά εύγε!

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ Μποτίλια στο πέλαγος 13/05/2010 23:15:32

    Αφροδίτη σε ευχαριστώ και εσένα θερμά. Στήριξη χρειαζόμαστε όλοι και όλα. "Είμαι παιδάκι αδύναμο" και "εν τη αδυναμία μου ενδυναμούμαι".
    Πάντοτε οι γυναίκες είχαν το δώρημα της αναπτυγμένης διαίσθησης. Και εάν οι άνδρες μπορέσουμε να διδαχθούμε από αυτό θα αυξήσουμε την ρώμη μας.

 6. Lewnidas avatar
  Lewnidas 14/05/2010 07:05:37

  ωραιος ο μποτιλιας! παντως κοιτωντας την βουλη και την περιραιουσα ατμοσφαιρα αν ηθελες να στοιχηματισεις τα λεφτα σου ποιος σου φανταζει "εθνικος" με τσαγανο στοον αντωνη θα τα εβαζες τα λεφτα σου.

  για να δουμε. το πρωτο το εκανε σωστο (το οχι στο ΔΝΤ) αλλα εχει πολυ δρομο ακομα. ειδικα τωρα που τα ΜΜΠροπαγανδας μας βομβαρδιζουν με του ιατρους που φοροδυαφευγουν, τους πολιτικους που θα πανε φυλακη κλπ κλπ.

  υ.γ. οπως και να το κανεις οταν ο ενας εχει γιαγια την πηνελοπη δελτα και ο αλλος την μινεϊκο υπαρχει μια διαφορα στους ωμους.

  • mara avatar
   mara @ Lewnidas 14/05/2010 08:28:36

   Πόσο θα αντέξουν νομίζεις και τα ΜΜΕ??? Πολύ σωστά τα γράφει σε ένα σχόλιο του ο Κώστας Ροδινός, για επικείμενη κατάρευση τους λόγω κακής οικονομικής κατάστασης.
   Να τους δώ να τρώνε τις σάρκες τους και τί στον κόσμο!!!

   • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ mara 14/05/2010 08:47:16

    mara,τα πρώτα σημάδια αποσάθρωσης των ΜΜΕ, τα είδαμε.Πρό ημερών,ξέσχιζαν την μέχρι πρό ολίγου εκλεκττή τους.Ασπόνδυλα κι ερπετά συνάμα,νιώθουν άνετα και στο περιβάλλον τους,όταν έρπουν στα βοθρολύμματα.Τον φυσικό τους χώρο.Γιά την ώρα,γράφε VIDEO και DVD,....γιά να μην ξεχνιόμαστε κιόλας.Περίμενε και θα δείς !!!! Της μαιμούς ο αρραβώνας θα γίνει.Να σφάζεται ο Χατζηλαλάκης με την βυσματωμένη πρασινοφρουρού του στη μιά boutique και στην άλλη, η Ολγίτσα να τραβάει απ'τις ζαρτιέρες τους μαιντανούς που την στεφανώνουν στο γυαλί.

   • mara avatar
    mara @ mara 14/05/2010 09:10:44

    Για την κυρία... ήταν αναμενόμενο. Ειλικρινά, δεν με εξέπληξε καθόλου. Ένα κατασκεύασμα του μπαμπά της ήταν και τίποτα άλλο. Το αναμφισβήτητο ταλέντο του Μητσοτάκη, την πλάσαρε άριστα τόσα χρόνια, "δουλεύοντας" τους πάντες.
    Ξέρεις τί ταλέντο χρειάζεται για χρόνια ολόκληρα, να παρουσιάζεις το μουλάρι για άλογο κούρσας...????
    Το σύστημα θέλει ανθρώπους ταλαντούχους, ώστε να μπορούν να επηρεάζουν τον κόσμο. Να μπορούν να κάνουν το μαύρο, άσπρο με ευκολία. Με την Ντόρα, την πάτησαν. Μέχρι και αυτούς ξεγέλασε για μεγάλο διάστημα ο απίστευτος αυτός άνθρωπος που λέγεται Μητσοτάκης. Μόλις είδαν το μένος του κόσμου εναντίον της στις 29/11, κατάλαβαν ότι είχαν ξεγελαστεί και ότι πόνταραν σε κουτσό άλογο (για να μην πώ... μουλάρι). Τότε λοιπόν υπέγραψαν και την καταδίκη της.

    Υ.Γ
    Σπάρτακε, τί μου έχεις κάνει με αυτό το "Χατζηλαλάκης..." μου το έχεις κολλήσει για τα καλά!!!

   • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ mara 14/05/2010 09:19:32

    mara,μακράν εμού η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.Δεν είναι δικός μου ο χαρακτηρισμός.Του λόγου χρησιμοποιώ περισσότερο,το:βλαχομπαρόκ ή βλαχαδερό.

 7. Λάζαρος Χατζηνάκος avatar
  Λάζαρος Χατζηνάκος 14/05/2010 08:53:12

  Γεννηθείς στις 20.9.1957, προφανώς δεν φέρω στους ώμους μου κάποια "κοινωνική παραγγελιά".
  Κι αναρωτιέμαι: Μετρά που ο αδελφός του παππού μου, ο Χατζηκώτσης, μετέφερε την κεφαλή του Παύλου Μελά για τον ενταφιασμό της στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής Πισοδερίου;
  Εκτός κι αν οι Αρμανόβλαχοι είναι εκτός του ζωδιακού κύκλου...
  Σόρι, μα ως νεοφώτιστος σε οτιδήποτε πνευματικό εν Ελλάδι, αυτή τη "Μποτίλια στο πέλαγος" θα πρέπει να την ενθέσω στους πλέον διφορούμενους χρησμούς της Πυθίας!
  Γίνεται νάχω κάποια εκλαϊκευμένη εκδοχή, καθώς ντεν καταλαβαίνω και θα καταλήξω μ' όλα ετούτα στο έρημο αλπικό τοπίο του χωριού μου, να αγναντεύω εκ του μακρόθεν τα τεκταινόμενα, μακριά από το καμίνι των κοινωνικών αγώνων;

  • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ Λάζαρος Χατζηνάκος 14/05/2010 09:02:32

   Λάζαρε,προσπάθησε να παρακολουθήσεις τα γραφόμενα του μποτίλια.Κερδισμένος θα βγείς.Σύντομα θα καταλάβεις,ότι δεν πρόκειται περί νεφελωδών χρησμών,αλλά περί μιάς αλήθειας που ίσως ν'άναι δίπλα μας και να την αγνοούμε.Με την χαρισματική του πένα,έχει το χάρισμα να φωτίζει σκοτεινά μονοπάτια.Θα με θυμηθείς.

   • Λάζαρος Χατζηνάκος avatar
    Λάζαρος Χατζηνάκος @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 14/05/2010 09:10:59

    Από το στόμα σου Σπάρτακε και στου Θεού τ' αυτί.

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 14/05/2010 12:58:20

    Φίλτατε κ. Χατζηνάκε,

    επιτρέψτε μου να ισχυριστώ, ότι όσα εξέθεσα, δεν αναιρούν την μεγάλη αλήθεια, ότι δεν υπάρχει πρόσωπο, ή γεννέθλιος ομοταξία μελών που είδαν για πρώτη φορά το ηλιακό φως την ίδια χρονιά, χωρίς "κοινωνική παραγγελιά". Δεν επιχείρησα να κατατάξω τους ανθρώπους σε ευαίσθητους και μη. Όλοι οι άνθρωποι, ως "πολιτικά ζώα" κατά τον Αριστοτέλη, έχουμε εν δυνάμει ισχυρές κοινωνικές ευαισθησίες. Αυτό που ποικίλει, είναι ο τρόπος που θα τις συναντήσουμε, θα τις ενεργοποιήσουμε, θα τις πραγματώσουμε και θα τις μετουσιώσουμε. Όλοι είμαστε μέλη του ιδίου κοινωνικού οργανισμού. Συμφώνως προς την αστρολογία μας επιμερίζονται ρόλοι στην κατεύθυνση ενός κοινού σκοπού. Για να φτιαχτεί ένα καρβέλι ψωμί, χρειάζεται ο ξωμάχος, ο μυλωνάς, ο μεταφορέας, ο φούρναρης, ο υλοτόμος, ο κτίστης και άλλοι πολλοί.
    Όλοι για την χόρταση του ντουνιά κληθήκαμε από το πεπρωμένο και είμεθα όλοι οργανικά απαραίτητοι. Ας μην ζηλεύουμε τον φούρναρη, επειδή εξουσιοδοτήθηκε να πλάθει με τα χέρια του την ζύμη. Η ουσία του άρτου ευρίσκεται στη γεύση του. Και πρωτίστως στην γεύση της μετουσίωσης του ως προσφορά, ως δωρεά ευχαριστιακή του κοινωνικού σώματος στον δομήσαντα τον κόσμο με την υπέροχη αρμονία του, ως πρόκληση αληθούς κοινωνίας.

    Βεβαίως έχετε δίκιο. Χρησμών χρώμεθα. Η αστρολογία δεν αποτελεί επιστήμη, αλλά διαισθητική και εμπειρική ερμηνευτική προσπάθεια. Δεν διεκδικεί κάποια ορθολογική τεκμηρίωση. Και πάσα ερμηνεία, ως διείσδυση στο ερμητικό, πρώτιστα επίκληση του φωτοδότη Ερμού αποτελεί, τον οποίον και εσείς, με τον δικό σας τρόπο, ως υπερυψωμένος εκπρόσωπος του ζωδίου της Παρθένου υπηρετείτε.
    Η Παρθένος είναι το κατ' εξοχήν ζώδιο της κριτικής σκέψης, ως υπό του Ερμού κυριαρχούμενο. Δεν είστε όμως μόνο βάσει θέσεως του γεννεθλίου Ηλίου Παρθένος, αλλά έχετε και τον Ερμή στην Παρθένο. Δηλαδή διαθέτετε κριτική σκέψη εις το τετράγωνο. Εάν συνυπολογίσουμε, ότι αυτός σχηματίζει γωνία 90 μοιρών με τον Κρόνο στον τοξότη, που συνεπάγεται ισχυρή τάση για κριτική σκέψη, είστε ο κριτικός εις την τετάρτη. Αδυσώπητος, κύριε Λάζαρε. Γι αυτό σας χρειαζόμαστε, γι αυτό μας είστε απαραίτητος. Τσακίστε αλύπητα ότι δεν διαθλάται μέσα στο πρίσμα της κριτικής. Δεν είναι φως, θέλει ξεσκέπασμα.
    Και δεν αισθάνομαι διόλου θιγμένος από εσάς, τον τόσο μεγαλόψυχο άνθρωπο. Με τον Δία σας στον Ζυγό σε ωραιότατες γωνίες με τον Ουρανό και τον Κρόνο, που χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς ευεργέτες του έτους που γεννηθήκατε.
    Κρίμα που οι φίλοι σας βρίσκουν με γοητευτικά επιχειρήματα τρόπους να εκμεταλλεύονται την μεγαλοψυχία σας (Χείρων στον Υδροχόο σε τετράγωνο με τον Δία). Βλέπετε ότι ακόμη και η δική σας αδιαπραγμάτευτη κριτική ικανότητα έχει την Αχίλλειο πτέρνα.
    Ευχαρίστως - και δεν αρνούμαι την λόξα - να συντάσσομαι με την Πυθία. Διότι ο Θεός δεν λέει ναι και όχι. Αποκαλύπτει μόνον τα σημεία του.
    Ως οπλίτες στον πόλεμο χρειαζόμαστε την στρατιωτική τέχνη, ως επίτευγμα κριτικής σκέψης. Αλλά αυτό μας έσωσε, όταν ακόμη βρισκόμαστε στο δάσος από τον τίγρη, δεν ήταν κύρια το ρόπαλο, αλλά η διαίσθηση.

    (Είθε η χάρις του Παπού σας και του Θείου σας να μας σκεπάζει).

   • Λάζαρος Χατζηνάκος avatar
    Λάζαρος Χατζηνάκος @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 14/05/2010 14:08:50

    Θερμές ευχαριστίες για τον χρόνο που καταναλώσατε στη συγγραφή της απάντησης.
    Αν και ως "οπλίτες στον πόλεμο", με τόσα μέτωπα ανοικτά γύρω μας, θα παραμείνω αθεράπευτος ακτιβιστής, με το ηλιακό φως να προέρχεται από τα ορεινά της Θεσσαλονίκης κι όχι της Πρέσπας: Όλυμπος και Άθως αρκούν για να φωτίζουμε τις διαδρομές μας, ξεσκεπάζοντας τα φρικτά του κόσμου τούτου.
    Οι χαρακτηρισμοί σας βερμπαλιστικοί για τη δική μου αντίληψη πραγμάτων. Χρειάζομαι ακόμη ερμηνευτικά εργαλεία για την επερχόμενη συμπόρευση, αυτήν που μας εμπνέει ήδη, που πραγματώνει τις ύστατες μας ελπίδες, που μετουσιώνει το διάσπαρτο σε ελεγχόμενη δημοκρατικά κοινωνική ισχύ, που συνθέτει με τόση μαεστρία έναν αδιαπραγμάτευτο σκοπό ζωής.
    Γεμίζει χαρά η ψυχή μας όταν φανερώνεται ότι δεν είμαστε λίγοι όσοι, κάτω από τον καθημερινό, τον επαγγελματικό μας μανδύα, διαφυλάξαμε με ηθικό πόνο και θρησκευτική ευλάβεια την ανθρωπιά και την πίστη μας.

    Νάστε καλά!

 8. striftompolas avatar
  striftompolas 14/05/2010 17:22:02

  Θάθελα κι εγώ να γράφω έτσι ωραία αλλά όταν συνοψίζω το κείμενο καταλήγω ότι

  Ο Αντώνης έχει κληρονομικά δικαιώματα
  Ο Αντώνης έχει καρμικές υποχρεώσεις
  Η αστρολογία λέει Αντώνης

  Αν μάθω ότι και ο Αντώνης συμμερίζεται αυτές τις απόψεις και επιλέγει τους συνεργάτες κοιτώντας αστρολογικούς χάρτες, τότε θα είμαι πια εντελώς σίγουρος για το μέλλον της Ελλάδας.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ striftompolas 14/05/2010 22:40:22

   Ένας ωραίος αντίλογος, που συμπληρώνει αρμονικά το κοντράστ.

 9. yiannis avatar
  yiannis 15/05/2010 08:21:41

  η εχεις μια καταπληκτικη αισθηση χιουμορ οποτε σου βγαζω το καπελο η το κραμα απο το καρμα σου ειναι προβληματικο.το μακρυ παραληρημα για τον αντωνη μου εφτιαξε το κεφι!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.