#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/08/2009 22:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα επίκαιρο μήνυμα από τα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου

 

Στη Σαϊδώνα της Μεσσηνιακής Μάνης, στις 27-28 του Μάρτη του 1942 έγινε η πρώτη αυθόρμητη, και δίχως την παραμικρή κομματική καθοδήγηση, ένοπλη εξέγερση κατά του κατακτητή. Ειδικότερα, κατά των Ιταλών, οι οποίοι τότε είχαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή της Μεσσηνίας. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, πραγματοποιείται εκδήλωση προς τιμήν των εκτελεσμένων μετά τη μάχη, και των πολλών θυμάτων που είχαν τα μανιάτικα χωριά τόσο κατά την Εθνική Αντίσταση όσο και στον Eμφύλιο. Η τελευταία εκδήλωση έγινε την περασμένη Κυριακή.

Στη Σαϊδώνα, βρίσκεται το μοναδικό μνημείο σε ολόκληρη τη Μάνη (Μεσσηνιακή και Λακωνική) για τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου στην περιοχή. Ειδικά η εμφύλια αντιπαράθεση στην περιοχή έλαβε δραματικές διαστάσεις, είχε τρομερά βίαιες εκδηλώσεις και πάρα πολλούς νεκρούς.

Η περίπτωση της Σαϊδώνας δείχνει για μια ακόμη φορά την τραγωδία, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μας με τον Εμφύλιο. Οι πρωτεργάτες της πρώτης ένοπλης εξέγερσης κατά των κατακτητών, αφού πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στην Εθνική Αντίσταση πολεμώντας με τον ΕΛΑΣ και κατόπιν με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), είχαν ακόμη περισσότερα θύματα. Όπως και οι περισσότερες μανιάτικες οικογένειες που βρέθηκαν αρχικά στις οργανώσεις του ΕΑΜ και κατόπιν κοντά στο ΚΚΕ.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Κώστα Ξυδέα, ο οποίος ήταν ένας εκ των πρωτεργατών της εξέγερσης. Αυτός, αφού πολέμησε στο αλβανικών μέτωπο και στη συνέχεια τους κατακτητές, ξαναβγήκε στο βουνό κυνηγημένος από τα εμφυλιακά καθεστώτα. Ηταν δε, ο τελευταίος αντάρτης του ΔΣΕ που και νεκρός ακόμα διαπομπέφθηκε στην Καλαμάτα.

Ο Εμφύλιος σημάδεψε την Ελλάδα για δεκαετίες και καθυστέρησε την πολιτική και οικονομική ανάπτυξή της, καθιστώντας την έτσι ουραγό της Ευρώπης. Οι ηγεσίες της Δεξιάς και της Αριστεράς αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και, αντί να κοιτάξουν το συμφέρον της βαριά πληγωμένης –από την κατοχή- χώρας, την οδήγησαν σε νέες περιπέτειες. Η πιο μαύρη σελίδα αυτών των στιγμών, ήταν οι παραστρατιωτικές φασιστικές ομάδες, που απαρτίζονταν, ως επί το πλείστον από πρώην συνεργάτες των κατακτητών.

Ας κρατάει ο καθένας τις δικές του μνήμες. Εξάλλου, το αίμα νερό δεν γίνεται.

Ας συνειδητοποιήσουν, όμως, άπαντες ότι πάνω από όλα προέχει η πατρίδα μας.

Το μήνυμα είναι άκρως επίκαιρο, ιδιαίτερα στις δύσκολες συγκυρίες και την κρίση θεσμών που περνάει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. 

Suhoi

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lavazza avatar
  Lavazza 12/08/2009 06:39:15

  @Suhoi

  Θα συμφωνήσω μαζί σου γενικά.

  Όσον αφορά τη φράση σου "Η πιο μαύρη σελίδα αυτών των στιγμών, ήταν οι παραστρατιωτικές φασιστικές ομάδες, που απαρτίζονταν, ως επί το πλείστον από πρώην συνεργάτες των κατακτητών", έχω να πω οτι εξίσου ΚΑΤΡΑΜΙ είναι οι σελίδες που έγραψαν οι Κομμουνιστοφασιστικές παραστρατιωτικές ομάδες των ΕΠΙΔΟΞΩΝ κατακτητών δηλαδή των Ρώσων Σταλινοφασιστών...

  Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις Έλληνες να σκοτώνουν άλλους Έλληνες πολεμώντας πλάι-πλάι με Βούλγαρους Κομιτατζήδες και με Αλβανούς "συντρόφους"...

  • Factorx avatar
   Factorx @ Lavazza 12/08/2009 10:05:50

   Τι λες για τους χιτες Lavazzα; Τους καταδικάζει το ΛΑΟΣ ή οχι; Και προσεχε την φρασεολογία σου. Αν θες να μιλας έτσι με τον Αδωνι νομιζω οτι θα είναι καλύτερα.

 2. ατακτος avatar
  ατακτος 12/08/2009 07:31:57

  @Lavazza –
  αγαπητέ σε παρακαλώ για τελευταία φορά μην βρίζεις τα θεία .
  Βλάκας δεν φαίνεσαι μην
  αποδειχτεί ότι και είσαι ηλίθιος...

 3. Le canard avatar
  Le canard 12/08/2009 08:59:20

  @Lavazza

  Οι κομιτατζήδες (της κομιτέτ) ήταν με το Μακεδονικό λίγο πρίν τον Α'Παγκόσμιο, μεγάλε! Κατά τα λοιπά, μάλλον δεν κατάλαβες την ανάρτηση. Η τραγωδία που οδήγησε τη χώρα ο αγγλοαμερικανικός παράγων και οι τότε πολιτικές ηγεσίες (ταυτιζόμενες με τα συμφέροντα των αντίπαλων υπερδυνάμεων) αντικατοπτρίζεται στα πρόσωπα που περιγράφει η ανάρτηση. Να παλεύεις κατά του κατακτητή και μετά οι γερμανοτσολιάδες, ως το μακρύ παρακρατικό χέρι των αγγλοαμερικάνων, να σε σπρώχνουν ξανά στο βουνό για να σε δολοφονήσουν και να σε βασανίσουν στα ξερονήσια; Σε αυτό κι αν αντικατοπτρίζεται η σύγχρονη ελληνική τραγωδία. Απλοί άνθρωποι ήταν όλοι αυτοί. Κανείς τους μάλιστα δεν ξεκίνησε ως συνειδητός κομμουνιστής και μαρξιστής. Οι περισσότεροι Βενιζελικοί ήταν (μόλις τις προηγούμενες δεκαετίες κυριαρχούσε η κοντρα Βενιζελικών-Βασιλικών στην Ελλάδα). Οπως και να'χει, ο ξένος παράγων ήθελε την εμφύλια σύγκρουση, γι αυτό και ξανάφερε τον Βασιλια. Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο μεγάλων σχηματισμών, τι έκαναν; Αλλοι συνειδητά υπηρέτησαν τον κυρίαρχο τότε στη χώρα αγγλοαμερικανικό παράγοντα, άλλοι τα σοβιετικά συμφέροντα και άλλοι ασυνείδητα έπεσαν στην παγίδα των προβοκατσιών που έστησαν οι αγγλοαμερικάνοι και ο βασιλιάς. Χαμένη βέβαια, η ίδια η Ελλάδα. Οσον αφορά το ΚΚΕ, στο οποίο αναφέρεσαι, μπορείς να το κατηγορήσεις για τις θέσεις τους περί "Μακεδονίας", αλλά ούτε καν να λές για συνεργασία με Βούλγαρους. Στην περιοχή της Θράκης-Μακεδονίας (βλέπε σφαγή Δράμας από Βούλγαρους) το ΕΑΜ ήταν η κύρια δύναμη αντίστασης. Και βέβαια συνεργαζόταν με τους Βούλγαρους αντάρτες. Αυτό έλειπε. Σχετικά με τις θέσεις του περί ¨Μακεδονικού", είναι μεγάλη η κουβέντα. Ηδη από εποχής του γνωστού ιστορικού Κορδάτου (γραμματέα του ΚΚΕ) είχε ξεκαθαριστεί το μεγάλο αυτό λάθος. Ο ίδιος είχε γράψει και βιβλίο μάλιστα. Ασχετα αν συνέχισε τα ίδια μετά και το πλήρωσε ακριβά. Σε αυτό το ζήτημα, ναι, σύρθηκε πίσω απο τη γραμμή της Μόσχας (και των Δημητρώφ και Τίτο). Αλλά στο όνομα αυτού του λάθους -που σε τελική ανάλυση ελάχιστα μέλη και στελέχη του κόμματος το πίστευαν και το συμμερίζονταν- δεν θα δικαιολογήσουμε τα αίσχη του μετεμφυλιακού κράτους και τους "Παρθενώνες της Δημοκρατίας" στα Μακρονήσια. Πολύ βολικό "επιχείρημα", δεν νομίζεις, για όσους έστησαν τότε και για δεκαετίες μετά τη δημοκρατία στο απόσπασμα;

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ Le canard 12/08/2009 10:32:14

   Έξοχο σχόλιο.
   Μια μικρή επανόρθωση: Ο Στάλιν διαφώνησε κάθετα με τους Δημητρώφ και Τίτο στο ζήτημα της Βαλκανικής Ομοσπονδίας, που αποτελούσε τέχνασμα των ΗΠΑ για δημιουργία ζώνης "σοσιαλιστικών" χωρών εκτός Ανατολικού Μπλοκ. Γι' αυτό δολοφόνησε τον Δημητρώφ κατά την παραμονή του σε νοσοκομείο στη Μόσχα. Σημαντικά στοιχεία παραθέτει ο Μίλοβαν Τζίλας στο "Συνομιλίες με τον Στάλιν" και ο Νίκος Βεργίδης στο "Μιγάδες της Ελληνικής Ιστορίας".

 4. ατακτος avatar
  ατακτος 12/08/2009 10:15:37

  Lavazzα-ενα τελευταιο όταν ανέλαβες τα καθήκοντα σου εδω μεσα ....σε αυτά συμπεριέλαβαν να στρέφεσαι και κατά του ιθαγενή ( η γηγενή ) πληθυσμού της χώρας αυτής ???? ...

  • tiramola avatar
   tiramola @ ατακτος 12/08/2009 10:24:21

   Άτακτε εμένα ενημερώνεις όμως...
   Με τον Lavazza που τα έχει κάνει αχταρμά στο κεφάλι του δεν ασχολείσαι καθόλου....

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/08/2009 10:23:26

  πολύ καλή ανάρτηση, ωραία τα λεει ο LeCanard

  η Μάνη όμως έχει παράδοση στο να σηκώνει πρώτη τη σημαία της αντίστασης, και το 1821 πριν την επίσημη έναρξη της 25ης Μαρτίου, οι Μανιάτικες οικογένειες ήταν από τις πρώτες που σήκωναν τις σημαίες μία μία μερικές μέρες πριν και έτσι φούντωνε η φλόγα

 6. Factorx avatar
  Factorx 12/08/2009 10:25:39

  Στο μνημείο της φωτογραφίας είναι και το όνομά του προπάππου μου, Σωκράτη Γεωργαντέα. "Αστού" εμπόρου της Μάνης που στήριζε τις οικογένειες των ανταρτών στο βουνό και γι αυτό τον εκτέλεσε εν ψυχρώ ο περιβόητος Καμαρινέας με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι στο σταθμό της Καλαμάτας. Ο γαμπρός του και παπούς μου, Δημήτρης Αργυράκης, καταδικάσθηκε σε θάνατο το 49 μαζί με τον αδελφό του τον Πότη, αλλά εκτελέστηκε ο ένας λόγω μέτρων...επιεικείας. Ο τρίτος αδελφός, ο Ηλίας Αργυράκης ήταν στην ομάδα του Βαρδή Βαρδινογιάννη στην Μακρόνησο, απο τους ελάχιστους που δεν υπέγραψαν και βγήκε σχεδόν τρελός. Στην κατοχή ο άλλος ο παπούς μου, ο Τάκης Ζήσης, πολεμούσε τους Γερμανούς απο τον ΕΔΕΣ. Πήγε εκεί αφού απέδρασε απο τις φυλακές Αβερωφ όπου τον είχαν καταδικάσει σε θάνατο οι Γερμανοί όταν τον έπιασαν με ασύρματο. "Τι έκανες παπού οταν περιμενες να σε εκτελέσουν" τον ρωτούσα μικρός. "Την πρωτη φορά που με πήγαν για εικονική εκτέλεση, έβαλα πρώτα τα παπούτσια και μετά τις κάλτσες" μου έλεγε. Και στον εμφύλιο έτρεχε να γλυτώνει απο τις μεταγωγές και τις εκτελέσεις όσους συναγωνιστές του εναντίον των Γερμανών ήταν στην άλλη πλευρα. Και τον θυμάμαι τώρα, μαζί με τους άλλους παπούδες και θείους μου, που όταν ξεκίνησαν αυτόν τον αγώνα δεν είχαν καμία σχέση με κομμουνισμούς και ιδεολογήματα. Για την πατρίδα νοιαζόντουσαν όλοι και για το δίκαιο.

  Πάνος - διαχειριστής

 7. Δωδωναίος avatar
  Δωδωναίος 12/08/2009 10:33:17

  H Ιστορία του Εμφυλίου γράφτηκε και καθαρογράφτηκε πλέον και είναι στη διάθεση του καθένα, με πλείστες όσες πηγές και αναφορές από αντικειμενικούς, εγνωσμένης αξίας Έλληνες και ξένους λόγιους και ιστοριογράφους.
  Ήταν ένας αδελφοκτόνος πόλεμος που στην ουσία, τον ξεκίνησε η δεξιά μαζί με τον ξένο παράγοντα (Άγγλοι) ιδιαίτερα μετά τους προβοκατόρικους τυφλούς πυροβολισμός και τα αθώα θύματα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα στις 4 του Δεκέμβρη του 44.
  Στη συνέχεια, ανέλαβαν δράση οι ατιμώρητοι δωσίλογοι και οι ταγματασφαλίτες που σκότωναν, βίαζαν, εξευτέλιζαν εκ του ασφαλούς (ιδιαίτερα εκείνους που παρέδωσαν τα όπλα στη Βάρκιζα) για δύο σχεδόν χρόνια ( στην ύπαιθρο κυρίως)
  Η Αριστερά προκλήθηκε και προκαλούνταν τότε συνεχώς και επανειλημμένα, από όλο τον δεξιό «εσμό», για να αντιδράσει.
  Και αντέδρασε (για μένα κακώς) με το επεισόδιο της κατάληψης του σταθμού Χωροφυλακής του Λιτόχωρου Πιερίας
  Ευθύνες έχουν όπως ανάφερα όλοι, αλλά τις περισσότερες η δεξιά με τις παραφυάδες της και τον ξένο παράγοντα.
  Κάποιες λίγες, και οι μονολιθικοί τότε αριστεροί, κυρίως από λάθος εκτίμηση αλλά και από έλλειψη κυρίως γεωπολιτικής πληροφόρησης.
  Οι νικητές με τους εμφυλιοπολεμικούς νόμους και τον μεταξικός 375 που ίσχυσαν και λειτουργούσαν μετά, στράφηκαν με όλη τους την αγριότητα σε βάρος των κομμουνιστών.
  Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι φυλακές χωρίς δίκη, τα ξερονήσια, τα έκτακτα στρατοδικεία οι φάκελοι, η επιτήρηση του «μπάτσου» και γενικά η διοικητικοπολιτική αδικία, κυριάρχησαν μέχρι και την παραμικρή έκφανση ατομικής και κοινωνικής ζωής.
  Θυμάμαι μικρός αμυδρά τις συμπεριφορές και την βαρβαρότητα των δεξιών νικητών (με τα χρήματα και την ολόπλευρη στρατιωτική βοήθεια των Αμερικανών). Είναι αμυδρή η σκηνή του «μυστικού» που με σταμάτησε να δει τη εφημερίδα αγόρασα από το περίπτερο και μόλις είδε την «Αυγή» για τον μπάρμπα – Γιάννη τον σακάτη από τον πόλεμο του 40, την πήρε την έσκισε, με χαστούκισε και με συνόδεψε με βρισιές και απειλές…
  Ο Ανδρέας Παπανδρέου με Υπουργό των Εσωτερικών τον μακαρίτη τον Γεννηματά, κατάργησαν και έκαψαν τους φακέλους με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την Ενωτική Εθνική Αντίσταση κατά του κατακτητή

  • Factorx avatar
   Factorx @ Δωδωναίος 12/08/2009 10:43:00

   Ξεκινάς καλά και μετά μας βάζεις και τον Παπανδρέα, που έκανε ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝ ΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, αλλά το χρησιμοποίησε μετά για να ιδρύσει (το ΠΑΣΟΚ) την διαπλοκή και να συνεχίσει την διαίρεση του ελληνικού λαού στην ίδια βάση (δεξιοί - αριστεροί) αλλά με τους δηθεν αριστερούς και "μη προνομιούχους" να έχουν το πάνω χέρι. Και γιατί δεν μας λές για τον "Γέρο της Δημοκρατίας" και της Βάρκιζας που επίσης δοξάζεται

   • tiramola avatar
    tiramola @ Factorx 12/08/2009 11:00:10

    Και γιατί δεν έκανε το "ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ο πρόσφατα εμφανισθείς και ως δημιουργός της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και θεμελιωτής της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής?

    Το κακό για τους εμπαθείς είναι ότι τα ιστορικά γεγονότα είναι πεισματάρικα....

   • Δωδωναίος avatar
    Δωδωναίος @ Factorx 12/08/2009 11:03:42

    Ήτανε μεγάλη υπόθεση οι "φάκελοι πολιτικών φρονημάτων" τότε Factorx. Χωρίς την "πατρογονική καθαρότητα", δεν έίχες πρόσβαση σε καμια Δημόσια Υπηρεσία" και έμεινες πάντοτε στην "απέξω".
    Σαν φαντάρος σε "τρέχανε" και σε στέλνανε σε τάγματα ανεπιθυμήτων κλπ.
    Στην προκειμένη περίτωση και ειδικά εδώ, η αναφορά μου στην κατάργηση "τους", έγινε μόνο για ιστορικούς λόγους....

    • Factorx avatar
     Factorx @ Δωδωναίος 12/08/2009 11:15:42

     Συμφωνω απολύτως κια σου το είπα ήδη. Θεώρησα άκομψη την παρεμβολή για τον Ανδρέα επειδή μου έφερε στην μνημη την συτγνή εκμετάλλευση του ψυχισμού της Αριστερας απο το ΠΑΣΟΚ

   • zonitis avatar
    zonitis @ Factorx 12/08/2009 11:34:51

    και που δεν καταργηθηκαν...τουλαχιστον μεχρι το 2000 δεν ειχαν καταστραφει..απο προσωπικη εμπειρια το λεω.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ Δωδωναίος 12/08/2009 11:22:31

   Με όλο τον σεβασμό απέναντι στους ηρωικούς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και με την επίγνωση ότι το ζήτημα του κοινωνικού ταλανισμού με την εμμονή στο μετεμφιλιακό πνεύμα πρέπει να κλείσει, για να μπορέσουμε χωρίς μισαλλοδοξία να ασχοληθούμε με την διαμόρφωση του μέλλοντος, παρόλο που συμφωνώ με το όλο πνεύμα του αξιόλογου αυτού σχολίου, νομίζω ότι καθαρά από ιστοριογραφικής πλευράς τα θέματα αυτά δεν έχουν κλείσει. Υπάρχουν αρκετές αντικρουόμενες απόψεις στα πλαίσια της αριστεράς, σχετικά με όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή και δεν θα ήταν υπερβολή εάν η ιστοριογραφία κρίνει ότο ωφείλει να επανέλθει ή να εμμείνει στην έρευνα και την κριτική επεξεργασία των γεγονότων.

  • Μάρκος avatar
   Μάρκος @ Δωδωναίος 17/08/2009 10:28:40

   "κατάργησαν και έκαψαν τους φακέλους με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων".
   Καλό! Κι εγώ που νόμιζα ότι οι φάκελοι κάηκαν επί Μητσοτάκη στην Χαλυβουργική. Όσο για τα...κοινωνικώ φρονήματα, τα θυμόμαστε. Οι κλαδικές δεν σας λένε τίποτα προφανώς...

   • Αρχίδαμος avatar
    Αρχίδαμος @ Μάρκος 17/08/2009 10:49:21

    το θυμαμαι αυτο που αναφερεις. ηταν και ο μαυρικης εκει. τραγουδησε και ο ρομπερτ ουι΄΄ιαμς.

 8. ataktos avatar
  ataktos 12/08/2009 10:33:49

  Tiramola – μπαγάσα ψοφάς για διάλογο… ποιο παραμύθι του Τσικριτζι Πασά να σου πω …

 9. ataktos avatar
  ataktos 12/08/2009 10:44:57

  Factorx – έτσι ήταν σε πολλά σπίτια μας .Έτσι ήταν και στο σπίτι του παππού μου Ζήση Ευαγγελιδη από τα Αμπελάκια Έβρου . Ιδία ιστορία, ίδιες περιπέτειες ανθρώπων ,τους θυμάμαι πάντα…. τα παραμύθια που μου έλεγε ώρες ατέλειωτες ,την ιστορία του Μικρά Ασία (5 χρόνια) ,στο Αλβανικό πόλεμο κλπ .Και μετά ο εμφύλιος πόλεμος ….καταστροφή περιουσίας ,οικογένειας ,πολιτικός πρόσφυγας .αιωνία η μνήμη τους ….

 10. Στέργιος avatar
  Στέργιος 12/08/2009 10:57:21

  Η φράση:

  "Οι ηγεσίες της Δεξιάς και της Αριστεράς αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και, αντί να κοιτάξουν το συμφέρον της βαριά πληγωμένης –από την κατοχή- χώρας, την οδήγησαν σε νέες περιπέτειες".

  ...είναι μια φράση ενωτική που μας καλεί να μάθουμε από το παρελθόν και να πορευθούμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ στο μέλλον, προσπαθώντας να αποφύγουμε νέα λάθη.

  Ωστόσο, η αμέσως επόμενη φράση:

  "Η πιο μαύρη σελίδα αυτών των στιγμών, ήταν οι παραστρατιωτικές φασιστικές ομάδες, που απαρτίζονταν, ως επί το πλείστον από πρώην συνεργάτες των κατακτητών".

  ...είναι διχαστική και μεροληπτική, και ακυρώνει απολύτως την πρώτη φράση.

  Θέλω να δω για πότε οι ίδιοι οι κομμουνιστές θα βάλουν φωτιά στον Περισσό για όλα τα δεινά που το ίδιο το κόμμα τους, τους ανάγκασε να υποστούν.

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/08/2009 11:09:28

  Ειναι συνηθισμενο και βολικο να αποδιδουμε τα παντα στους ξενους.
  Μονο που παρομοιοι εμφυλιοι εγιναν σε πολλες χωρες του κοσμου,στην ιδια τη Ρωσια πρωτα και μετα στη Φινλανδια (ναι στην ηρεμη αυτη χωρα το 1919),στην Ουγγαρια με τον Μπελα Κουν,στη Γερμανια με τη Λουξεμπουργκ ,ο πολυ μεγαλος ισπανικος εμφυλιος 36-39,ο εμφυλιος της Κινας μεταξυ Μαο και Τσανγκ - Και - ΣΕκ,της Κορεας που δεν εχει τελειωσει ακομα,του Βιετναμ και αλλοι πολλοι στις 5 ηπειρους.
  Το να αποδιδουμε το κομμουνιστικο κινημα του 20ου αιωνα και την αντιδραση που προκάλεσε σε καποιους ξενους μηχανορραφους ειναι απλοικο.
  Το οτι πολλοι ξεκινησαν απλως ως πατριωτες ανταρτες επισης συνηθισμενο και στη γειτονια μας (Τιτο,Εμβερ Χοτζα ήταν οι αντιστοιχοι που απλως νικησαν).
  Ουτε φυσικα ο παππους του ΓΑΠ Γεωργιος Παπανδρεου που κατα δηλωση του, που τωρα ειναι στην αφανεια, ηταν ο πρωταγωνιστης των γεγονοτων το 1944 μπορει να θεωρηθει "δεξια" με οποιαδηποτε εννοια.

  • Δωδωναίος avatar
   Δωδωναίος @ ψυχραιμια 12/08/2009 12:15:46

   Από τις αγαπημένες μου ενασχολήσεις είναι το διάβασμα της Ιστορίας και ιδιαίτερα, της Ελληνικής Ιστορίας.
   Η αίσθηση μου ”Ψυχραιμια”, είναι ότι κάτι παρόμοιο πρέπει συμβαίνει και με σας.
   Πιστεύω ακράδαντα στην αρωγή της Ιστορίας στο «νυν και αεί», αλλά και ειδικότερα στην συμβολή της στο «αποφευκτό» και «ευκταίο».
   Προβληματίζομαι για σήμερα, πόσο διδακτικός είναι ο εμφύλιος, αν σκεφτούμε την μεγάλη οικονομική ύφεση (τώρα άρχισε να μας ακουμπάειγια τα καλά) που μοιραία θα διαιρέσει βαθειά την Ελληνική κοινωνία και θα αποσυνδέσει τον εθνικό ιστό, την κακοδιοίκηση, την διαφθορά, την κατάπτωση των ηθικο - πολιτικών αξιών και την αμεριμνησία και πολιτική αδιαφορία της πλειονότητας των νέων μας .
   Δίδαγμα ένα και Εθνική επιταγή:
   Ενότητα στην Βάση και στην Κορυφή με κάθε μέσο και με το όποιο κόστος.
   Προϋπόθεση μία:
   Να συνδράμουμε όλοι στο να πορευτεί συνολικά η Πατρίδα προς σωστή και προοδευτική κατεύθυνση...

 12. sinn avatar
  sinn 12/08/2009 11:15:43

  Aκόμη η Καλή Αριστερά που την κηνυγάει η Κακιά Δεξία... Ιστορίες και σκόπιμοι επικαιροποιημένοι διχασμοί (νάχουμε να λέμε) για αμνήμονες...

  "Η ώρα της αλήθεια εσήμανε το Δεκέμβρη του '44. Τι είδους αστικό ή ρεφορμιστικό κόμμα ήταν αυτό που, αν αφήσουμε κατά μέρος τη σκοτεινή και όχι τελείως γνωστή ιστορία των δισταγμών και του ηλιθίου τρόπου με τον οποίο η σταλινική διεύθυνση, από τη δική της άποψη, έδωσε τη μάχη των Αθηνών, προσπαθούσε να καταλάβει την εξουσία με τα όπλα, έσφαζε τους πάντες και τα πάντα κ.λπ. Και τι κινούσε και υποκινούσε τις μάζες που το ακολουθούσαν; "

  "-πιθανόν διότι η κατάσταση ήταν τραγική - να βλέπεις τον κοσμάκη να κατεβαίνει από την Καισαριανή, από το Παγκράτι, να ανεβαίνει απ' το Περιστέρι και να είναι έτοιμος να σκοτωθεί και εσύ να ξέρεις ότι αυτό για το οποίο σκοτώνεται είναι για να εγκαταστήσει εδώ στρατόπεδα συγκεντρώσεως και σταλινική δικτατορία - για κάποιον απ' όλους αυτούς τους λόγους, ίσως για όλους μαζί, μετά από το Δεκέμβρη ο Σπύρος [Στίνας] υποστήριξε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, σ' ένα κείμενο που δεν ξέρω αν σώζεται, ότι επρόκειτο για ένα ιδιόρρυθμο στρατιωτικό κίνημα που απηχούσε πραξικοπηματικές τάσεις των στρατιωτικών στελεχών του ΕΛΑΣ. Για μένα, αντίθετα, όπως άλλωστε το έχω γράψει, τα Δεκεμβριανά ήταν, κατά κάποιο τρόπο, η Αποκάλυψις, όχι του Ιωάννου αλλά του... Ιωσήφ και του... Νικολάου. Τα γεγονότα αυτά [...] έδειχναν που επήγαινε ο σταλινισμός, ήταν φως φανάρι ότι αν οι σταλινικοί είχαν πάρει την εξουσία στην Ελλάδα θα είχαν εγκαταστήσει ένα καθαρά σταλινικό καθεστώς σαν κι αυτό που υπήρχε στη Ρωσία κι αργά ή γρήγορα θα ξεκαθάριζαν και τους αστούς και τους μεσαίους αστούς και τους αριστερούς διαφωνούντες κι οποιονδήποτε δεν συμφωνούσε μαζί τους και δεν γινόταν πειθήνιο όργανο τους. Αυτό φυσικά, το λέω χωρίς καμία έπαρση, επαληθεύθηκε μαζικά απ' ό,τι συνέβη μετά (δεν το ξέραμε τότε) και στη Γιουγκοσλαβία και στις άλλες χώρες, είτε υπήρχε ρωσικός στρατός είτε δεν υπήρχε. Απλά και μόνο με τη δύναμη των σταλινικών κομμάτων, τα οποία φυσικά, μέσα σε συνθήκες κατοχής, όπως και αργότερα σε άλλες χώρες (Βιετνάμ και αλλού) σε συνθήκες εθνικοαπελευθερωτικής πάλης, ανέπτυσσαν ένα τεράστιο στρατιωτικό μηχανισμό, επάνω στον οποίο στηριζόντουσαν για να καταλάβουν την εξουσία."

  "Εγώ το '45 ήμουν 23 ετών [...]Και η πρώτη φορά που είδα μάζες στο δρόμο ήταν στις 3 Δεκεμβρίου του '44 στην Αθήνα, που ήταν έτοιμες να κρεουργήσουν όποιον εγώ θεωρούσα επαναστάτη και εμένα τον ίδιο φυσικά."

  http://stinas.vrahokipos.net/biography/kastoriadis.htm

  • Factorx avatar
   Factorx @ sinn 12/08/2009 11:23:03

   Καλά, αυτα τα αφήνω μόνο ως μνημείο βλακείας - ιστορική εννοείται

   • sinn avatar
    sinn @ Factorx 12/08/2009 11:34:12

    Α, μάλιστα.

  • tiramola avatar
   tiramola @ sinn 12/08/2009 11:42:30

   Πόσο χρονών είσαι εσύ που μιλάς για αμνήμονες κύριε sinn?
   Και που είσαι , όταν ψάχνεις διάσπαρτα στο διαδύκτιο για ιστορικές πηγές καλό θα είναι να μην απομονώνεις ένα κομμάτι από το κείμενο , όπως επίσης καλό θα είναι να διάβαζες λίγο περισσότερο Καστοριάδη μπας και μπορέσεις να κατανοήσεις τι εννοούσε με τον όρο Αριστερά...
   Γιατί η ημιμάθια είναι χειρότερη από την αμάθεια....
   άντε μπράβο

   • sinn avatar
    sinn @ tiramola 12/08/2009 12:13:18

    "καλό θα είναι να διάβαζες λίγο περισσότερο Καστοριάδη μπας και μπορέσεις να κατανοήσεις τι εννοούσε με τον όρο Αριστερά"

    Σίγουρα, όχι τον ΑΓΠ.

    Παραθέτω ολΌκληρο το κείμενο σε link. Eκτιμώ το μένος σας. Ελπίζω να μην ψοφησαν σήμερα οι δυο σας κότες.

    • Factorx avatar
     Factorx @ sinn 12/08/2009 12:23:24

     "Ελπίζω να μην ψοφησαν σήμερα οι δυο σας κότες". Δηλαδή χωρίς να λες ανοησίες δεν μπορείς να εκφράσεις την γνώμη σου;

 13. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/08/2009 11:20:41

  Επιστολη Γεωργιου Παπανδρεου το 1948 (οπως αναφερεται στο βιβλιο του Η απελευθερωσις της Ελλαδος,εκδοσεις ΜΠΙΡΗΣ)

  Φίλε κ. Διευθυντά,

  Εις το χθεσινόν άρθρο σας, συνάγοντες «μάθημα» από το πάθημα της Τσεχοσλοβακίας, ενθυμείστε και τον ιδικόν μας Δεκέμβριον. Νομιμοποιείτε τοιουτοτρόπως την παρέμβασίν μου. Αλλά θα επεθύμουν πρώτα να διατυπώσω μερικάς γενικωτέρας απόψεις μου.

  Γράφετε: «Το πάθημα της Τσεχοσλοβακίας πρέπει να μας διδάξει ότι ουδεμία λύσις υπάρχει μεταξύ της σταθεράς και ακάμπτου προσηλώσεως προς την εθνικήν μας ελευθερία από το ένα μέρος και της απολύτου υποδουλώσεώς μας από το άλλο. Οτι ουδεμία δήθεν ιδεολογική υποχώρησις ωφελεί. Με τους Σλάβους δυστυχώς συνεννόησις δεν υπάρχει».

  Είμεθα σύμφωνοι. Και όπως γνωρίζετε είχον ανέκαθεν αυτήν την γνώμην, ακόμη και προ πέντε ετών, όταν τον Ιούλιον του 1943 απέστειλα από την κατεχόμενη Ελλάδα έκθεσιν προς την Ελληνικήν και την Βρετανικήν κυβέρνησιν και έκαμνα προβλέψεις δια το μέλλον, αι οποίαι σήμερον έχουν επαληθεύσει…

  Πράγματι «ουδεμία δήθεν ιδεολογική υποχώρησις ωφελεί». Αλλά χρειάζεται διευκρίνισις: Δεν ωφελεί εάν δι’ αυτής επιδιώκωμεν να «κατευνάσωμεν» τον Κομμουνιστικόν Πανσλαβισμόν και να «συνεννοηθώμεν», όπως μωρώς επηγγέλετο το «Κέντρον».

  Ωφελεί όμως δια να τον νικήσωμεν. Διότι όταν εις την μεγάλην ηθικήν δύναμιν της Ελευθερίας του Εθνους, υπέρ της οποίας παλαίομεν, προσθέσωμεν και την ηθικήν δύναμιν της Ατομικής Ελευθερίας και της Κοινωνικής Ευημερίας, τότε το ιδεώδες μας καθίσταται πλήρες και αντιστοίχως συντελείται πλήρως ο ηθικός αφοπλισμός του Κομμουνισμού.

  Τότε κατακτώμεν ημείς και τας Μάζας και την Νεότητα, αυξάνομεν και τον αριθμόν και τον φανατισμόν του εθνικού μας Μετώπου και φθάνωμεν ασφαλέστερον εις την Νίκην. Αλλά βεβαίως υπό μίαν προϋπόθεσιν: Οτι αι ηθικαί αυταί δυνάμεις θα πρόκειται να συμπληρώσουν τας ενόπλους δυνάμεις του αγώνος και όχι να τας αναπληρώσουν – όπως φαίνεται να συνέβη εις την Τσεχοσλοβακίαν.

  Και ερχόμεθα εις τον ιδικόν μας Δεκέμβριον. Γράφετε: «Ο Υψιστος μας έκαμε δώρον την Επανάστασιν και τα Δεκεμβριανά. Διότι τι θα συνέβαινε αν δεν εγίνοντο; Δια να μη γίνουν ήμεθα τότε εις κάθε υποχώρησιν έτοιμοι. Θα εδίδαμεν εις τους Κομμουνιστάς και ένα και δύο υπουργεία, ακόμα και πέντε. Σιγά – σιγά θα τους παραδίδαμεν – για να μη γίνει Επανάστασις και την Διοίκησιν και τον Στόλον και τον Στρατόν. Θα τους τα εδίδαμεν όλα».

  Η διαφωνία μου είναι απόλυτος. Οχι ότι δεν υπήρξε «δώρον του Υψίστου» ο Δεκέμβρης… Αλλά ότι «θα τους τα εδίναμε όλα…». Διότι συνέβαινεν ακριβώς το αντίθετον: «Τους τα επαίρναμεν όλα…» Και διότι επεμείναμεν, απεφάσισαν την Στάσιν…

  Γνωρίζω ότι υπάρχει ακόμη σύγχυσις, η οποία εμποδίζει την ορθήν εκτίμησιν εκείνης της εποχής. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν ημπορούν ακόμα να εννοήσουν. Και υπάρχουν άλλοι, οι οποίοι αρνούνται να εννοήσουν. Απαντώ διά τους πρώτους – και επίσης διά την Ιστορίαν – διότι οι άνθρωποι που θα έλθουν θα είναι απροκατάληπτοι και θα θέλουν να εννοήσουν.

  Κατέχομαι από την συνείδησιν ότι χάριν εις την πολιτικήν την οποίαν ηκολούθησα κατά τους κρισιμώτατους εκείνους μήνας, κατά τους οποίους η Μοίρα με είχεν επιφορτίσει με την ευθύνην της Ελλάδος, κατέστη δυνατή η συντριβή της Κομμουνιστικής Τυραννίας η οποία τότε ήτο παντοδύναμος και εδυνάστευε την Ελλάδα. Και πιστεύω ότι η πορεία των γεγονότων – και εις την Ελλάδα και εις την Ευρώπην – επαληθεύει την πρόβλεψιν του μεγάλου Βρετανού ηγέτου, ο οποίος μου ετηλεγράφει τον Ιανουάριον του 1945 ότι «η πολιτική μου θα εύρη την οφειλομένην επιβράβευσίν της εις τας ημέρας που έρχονται».

  Θα επικαλεστώ κείμενα:

  Την 26η Απριλίου 1944, όταν ανέλαβα την Κυβέρνησιν εις το Κάιρο, διεκήρυξα το σύνθημα: «Μία Πατρίς, μία Κυβέρνησις, εις Στρατός».

  Εις το Συνέδριον του Λιβάνου την 17ην Μαΐου 1944, ομιλών ενώπιον και των εκπροσώπων του ΚΚΕ, είπα: «Το κύριον επίμαχον θέμα είναι το στρατιωτικόν, το θέμα της υλικής δυνάμεως. Η ώρα είναι ιστορική και οφείλομεν να ομιλήσωμεν ευκρινώς και απεριφράστως. Εάν το ΕΑΜ έχει την πρόθεσιν να χρησιμοποιήσει την υλικήν του δύναμιν ως όργανον εμφυλίου πολέμου και εξοντώσεως των αντιπάλων του, και αύριον, μετά το πέρας του πολέμου, υπό το ψευδώνυμον της Λαϊκής Δημοκρατίας, ως όργανον δυναμικής επικρατήσεως επί της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, τότε βεβαίως δεν υπάρχει στάδιον συνεννοήσεως. Το καθήκον μας τότε είναι να συνεγείρωμεν το έθνος και να επικαλεσθώμεν την επικουρίαν όλων των Μ. Συμμάχων μας εις τον διπλούν αγώνα και κατά του εξωτερικού εισβολέως και κατά του εσωτερικού εχθρού. Διότι ο Ελληνικός λαός δεν κάμνει επιλογήν τυράννων. Αρνείται την τυραννίαν…»

  «Εάν όμως το ΕΑΜ έχει λάβει απόφασιν να εγκαταλείψη τους σκοπούς της δυναμικής επικρατήσεως και να αρκεσθή εις τα πολιτικά μέσα της πειθούς και αν κατά συνέπειαν δέχεται την κατάργησιν του ΕΛΑΣ καθώς και των άλλων ανταρτικών σωμάτων και την δημιουργίαν Εθνικού Στρατού, ο οποίος θα ανήκει μόνον εις την Πατρίδα και θα υπακούη εις τας διαταγάς της Κυβερνήσεως, τότε η συμμετοχή και του ΕΑΜ εις την Εθνικήν μας Ενωσιν θα ημπορή να θεωρήται γεγονός».

  Την 6η Ιουλίου1944 απήντησα από το ραδιόφωνον του Καϊρου προς την Επιτροπήν των Βουνών, η οποία είχε ζητήσει επιπροσθέτως τα υπουργεία των Στρατιωτικών και των Εσωτερικών. Και είπα: «Αποδοχή των νέων όρων σημαίνει κατ’ ουσίαν: Στρατός ΕΑΜ. Ελεγχον της Αστυνομίας, της χωροφυλακής, της Διοικήσεως και της Δικαιοσύνης από το ΕΑΜ. Και έμπνευσιν της Παιδείας μας από το ΕΑΜ. Τώρα, πλέον, ημπορεί να γίνει πλήρης εξήγησις. Γνωρίζομεν τι μας ζητούν. Και απέναντι των αιτημάτων των λαμβάνωμεν επίσημον, υπεύθυνον θέσιν: Αρνούμεθα. Μας ζητούν να παραδώσουμε την Ελλάδα. Αρνούμεθα!

  Την 21ην Αυγούστου 1944 συνηντήθην εις την Ρώμην με τον Βρετανόν Πρωθυπουργόν. Και όταν μου έθεσε το ερώτημα, ποια είναι η πολιτική μου, απήντησα: «Εξοπλισμός του Κράτους. Αφοπλισμός του ΕΑΜ».

  Την 8ην Οκτωβρίου 1944 συνηντήθην πάλιν με τον Βρετανόν ηγέτην και τον υπουργόν των εξωτερικών κ. Ηντεν εις την Νεάπολιν της Ιταλίας. Εις το υπόμνημα το οποίον τους επέδωκα, προβλέπω ότι η επικείμενη Απελευθέρωσις θα είναι αναίμακτος και ότι κατόπιν το ΚΚΕ θα επιχειρήσει Στάσιν. Και οι δυο προβλέψεις επαληθεύθησαν. Εγραφα: «… Ελπίζω ότι το Εθνος θα εξέλθη από την δουλείαν ομαλώς και θα συντελεσθή αναιμάκτως η Απελευθέρωσις. Τούτο είναι ουσιώδες αλλά όχι οριστικόν. Το ΚΚΕ διαθέτει σήμερον δυναμικήν υπεροχήν χάρις εις τας οργανώσεις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οπως επανειλημμένως είχον την ευκαιρία να εξηγήσω, η Ελλάς αποτελείται σήμερον από μίαν μεγάλην αφοπλισμένην πλειοψηφίαν και αφετέρου από την ένοπλον μειοψηφίαν του ΚΚΕ. Εξάλλου η προσαρμογή του ΚΚΕ εις την Εθνικήν Ενωσιν έχει συντελεσθή υπό την σιωπηράν προϋπόθεσιν της παρουσίας εν Ελλάδι σημαντικών βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Εάν διεπιστούτο ότι ο όρος αυτός δεν υφίσταται, υπάρχει φόβος ότι το ΚΚΕ θα θέση εις ενέργειαν, κατά τρόπον συγκεκαλυμμένον ή απροκάλυπτον, την υλικήν του δύναμιν δια να γίνη κύριον της καταστάσεως. Τα ακόλουθα μέτρα είναι απαραίτητα προς αποτελεσματικήν αντιμετώπισιν της κρισίμου ταύτης καταστάσεως: 1) Η άμεσος αποστολή σημαντικών βρετανικών δυνάμεων. 2) Η άμεσος δημιουργία τακτικού Ελληνικού Στρατού και 3) Ο πλήρης εφοδιασμός της Ελλάδος».

  Και την 18ην Οκτωβρίου 1944, εκφωνών τον λόγον της Απελευθερώσεως εις την πλατείαν Συντάγματος, επαναλάμβανον: «Βάσις του Εθνικού μας Στρατού δια το μέλλον θα είναι η τακτική στρατολογία. Θα γίνη συνείδησις και πράξις ότι ο Στρατός δεν βουλεύεται. Βουλεύεται μόνον ο Κυρίαρχος λαός, του οποίου την θέλησιν εκφράζει η Κυβέρνησις, και τας διαταγάς της κυβερνήσεως εκτελεί ο Στρατός… Θα γίνει συνείδησις και πράξις ότι ο Στρατός δεν ημπορεί να ανήκει ούτε εις κόμματα. Ανήκει μόνον εις την πατρίδα και υπακούει μόνον εις τας διαταγάς της Κυβερνήσεως…».

  Και συνεπής προς την σταθεράν επαγγελίαν επηκολούθησε η εφαρμογή…

  Η κυβέρνησις της Εθνικής Ενώσεως ανεσχηματίσθη εν Αθήναις την 23ην Οκτωβρίου. Και μετά δέκα ημέρας, την 3ην Νοεμβρίου 1944, προέβην εις τας ακολούθους ανακοινώσεις:

  «Μετά την συντελεσθείσαν πλήρη Απελευθέρωσιν της Ελλάδος λήγει και η Αντίστασις. Είναι επομένως φυσικόν, ότι επακολουθεί η αποστράτευσις των Ανταρτικών Ομάδων ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, η οποία ωρίσθη δια την 10ην Δεκεμβρίου.

  Και όταν έφθασεν η ώρα της πραγματοποιήσεως και το ΚΚΕ διεπίστωσεν ότι αι αποφάσεις μου δεν ήσαν απλαί λέξεις, αλλά πράξεις, και ότι, αφοπλιζόμενον, θα μετεβάλλετο πλέον από παντοδύναμος δυνάστης εις μικρόν πολιτικόν κόμμα μειοψηφίας, απετόλμησεν την Στάσιν.

  Τα κείμενα απήντησαν… Αποδεικνύουν ότι όχι μόνον δεν είμεθα διατεθειμένοι «να τα δώσωμεν όλα» – δια να μη γίνει Επανάστασις, αλλά αντιθέτως «να τα πάρωμεν όλα…», έστω και αν επρόκειτο να επακολουθήσει Επανάστασις την οποίαν είχομεν προπαρασκευασθή – με την παρουσίαν των Βρετανών, την άφιξιν της ταξιαρχίας του Ρίμινι, την συγκρότησιν της Εθνοφυλακής και την συγκέντρωσιν των χωροφυλάκων εις Αθήνας – δια ν’ αντιμετωπίσωμεν. Το Σάββατον 2 Δεκεμβρίου παραμονήν της Στάσεως, ετηλεγράφησα εις τον Βασιλέα: «Υπουργοί Ακρας Αριστεράς αρνηθέντες υπογράψουν αποστράτευσιν παρητήθησαν. Παραίτησις σημαίνει δυστυχώς απαρχήν εμφυλίου πολέμου. Με όσην αποφασιστικότητα εξηντλήσαμεν τας προσπαθείας μας δια την αποτροπήν του εμφυλίου πολέμου, με την ίδιαν αποφασιστικότητα θα υπερασπίσωμεν την Ελλάδα εναντίον των εσωτερικών της εχθρών. Εύχομαι εις τον Θεόν η τραγική περίοδος να είναι σύντομος και πλήρης η επιβολή του Νόμου προς πραγματικήν Απελευθέρωσιν του στενάζοντος Ελληνικού Λαού».

  Ολαι αι άλλαι παραχωρήσεις μου προς το ΚΚΕ – αι οποίαι τόσον επεκρίνοντο τότε από ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχον εμβαθύνει εις την υφισταμένην πραγματικήν κατάστασιν – ήσαν εντελώς δευτερεύουσαι και άνευ ουσιαστικής αξίας. Επειδή τότε μία ήτο η επείγουσα και υπέρτατη ανάγκη: Να αφοπλισθή το ΚΚΕ, και να εξοπλισθή το Κράτος. Κατόπιν, όλα τα άλλα, αυτομάτως θα επηκολούθουν…

  Και δια τούτο η ημερομηνία της Αποστρατεύσεως – η 10η Δεκεμβρίου – έμενεν αμετακίνητος.

  Οσοι θέλουν να κρίνουν δικαίως εκείνην την εποχήν, οφείλουν να αναπολήσουν την κατάστασιν του Απριλίου 1944, όταν ανέλαβον την Κυβέρνησιν.

  Εις την Ανατολήν, αι ένοπλοι δυνάμεις μας είχον αποσυντεθεί από την Στάσιν. Και εις την Ελλάδα το ΚΚΕ είχε καταστή παντοδύναμον και είχε συγκροτήσει και την Κυβέρνησιν των Βουνών – την ΠΕΕΑ. Και η αγωνία, από την οποία αδιαλείπτως κατειχόμην ήτο: Πως θα καταλύετο; Δύο ήσαν τα στάδια δια να φθάσωμεν εις την Νίκην: Πρώτον, η έλευσις εις τας Αθήνας! Και δεύτερον, ο αφοπλισμός του ΚΚΕ.

  Δια να έλθωμεν εις τας Αθήνας -ως αντίπαλοι του ΚΚΕ- δεν διεθέταμεν, δυστυχώς, ούτε εις το εσωτερικόν, ούτε εις το εξωτερικόν, ελληνικάς δυνάμεις, αριθμητικώς επαρκείς διά να αντιμετωπίσουν τας μυριάδας του ΕΛΑΣ, τακτικού και εφεδρικού, καθώς και την ευρυτάτην συνωμοτικήν οργάνωσιν του ΕΑΜ. Αλλά δεν υπήρχον επίσης τότε ούτε Βρετανικαί δυνάμεις διαθέσιμοι, διότι είχον απορροφηθή από τα τρία ευρωπαϊκά μέτωπα, τα οποία, κατά τους κρισίμους εκείνους μήνας – Σεπτέμβριον και Οκτώβριον 1944- επιέζοντο σφοδρώς από τον Χίτλερ, αποβλέποντα εις τον εξαναγκασμόν χωριστής ειρήνης… Και είχε μάλιστα φθάσει εις τόσον βαθμόν η έλλειψις διαθεσίμων Βρετανικών δυνάμεων, ώστε να αναγκασθώ μίαν ημέραν, εις τον πρεσβευτήν της Μεγ. Βρετανίας, ο οποίος μου ωμίλει περί αποστολής εις την Ελλάδα «εκατοντάδων» ή και «δεκάδων» ανδρών, να δώσω την απάντησιν, ότι «έχω την εντύπωσιν, ότι ομιλώ με αντιπρόσωπον του Λουξεμβούργου…».

  Αλλά και αν ακόμη καθίστατο, μ’ όλα ταύτα, δυνατόν να εξευρίσκοντο δυνάμεις Βρετανικαί, και πάλι θα ήτο τότε πολιτικώς αδύνατος η απόβασις εναντίον του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, λόγω της σφοδράς αντιδράσεως και των Αγγλων εργατικών και του Προέδρου Ρούσβελτ και της Σοβιετικής Ενώσεως. Δια να πεισθώμεν, φθάνει να ενθυμηθώμεν την γενικήν εξέγερσιν, την οποίαν είχε προκαλέσει η Βρεταννική επέμβασις κατά τον Δεκέμβριον και η οποία εκλόνισε την θέσιν του Τσώρτσιλ – και η οποία, εν τούτοις, είχεν επιχειρηθή υπό «απείρως ευμενεστέρας συνθήκας», διότι αι Βρετανικαί δυνάμεις υπεστήριζαν τότε την νόμιμον κυβέρνησιν και ευρίσκοντο εδώ πρεσκεκλημένοι και από τον ΕΛΑΣ, διά την διατήρησιν της τάξεως…

  Ιδού, διατί, μόνον η συμμετοχή του ΚΚΕ εις την Κυβέρνησίν μας ήνοιγε τας πύλας της Ελλάδος. Και δια τούτο την επεδίωξα – και ευτυχώς κατωρθώθη… Καθώς επίσης, μόνον το σύμφωνον της Καζέρτας, όπου ο ΕΛΑΣ, διά του Αρχηγού του, υπέγραψε την υποταγήν του εις το Βρεταννικόν Στρατηγείον και προσεκάλεσε τους Βρεταννούς εις την Ελλάδα, καθιστά Συμμαχικώς εύκολον την παρουσίαν των…

  Αλλά υπάρχει και το δεύτερον στάδιον, ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ. Διότι εφ’ όσον το ΚΚΕ παρέμεινε πάνοπλον, η Ελληνική Κυβέρνησις, καθώς ελέγαμεν τότε, ήτο απλώς «η περικεφαλαία του ΕΑΜικού Κράτους…»

  Αλλά πότε θα έπρεπε ν’ αποφασισθή η αποστράτευσις; Θα έπρεπε ν’ αποφασισθή αμέσως, ή να αναβληθή δι’ αργότερον; Το ζήτημα του χρόνου ήτο κρισιμώτατον. Το ΚΚΕ εζήτει αναβολήν. Και αι γενικώτεραι συνθήκαι την ηυνόουν. Εφόσον εξηκολούθει ο πόλεμος εναντίον του Ναζισμού, ηδύνατο να θεωρηθή παράλογος η άμεσος αποστράτευσις δυνάμεων της Εθνικής Αντιστάσεως. Και δι’ αυτό ουδαμού της Ευρώπης συνέβη…

  Αλλά μου ήτο σαφές, ότι ο χρόνος ειργάζετο υπέρ του ΚΚΕ.

  Και εσωτερικώς, διότι θα εξησφάλιζεν εν τω μεταξύ την πλήρη διάβρωσιν – όπως φαίνεται να συνέβη εις την Τσεχοσλοβακίαν. Και εξωτερικώς, διότι τότε η Σοβιετική Ενωσις ευρίσκετο ακόμη εις την θανάσιμον εμπλοκήν με τον Ναζισμόν και επροφυλάσσετο να διαταράξη τας Συμμαχικάς σχέσεις της. Και δια τούτο ακριβώς παρέστησε, καθ’ όλον τον Δεκέμβριον, τον ουδέτερον – και μάλιστα μέχρι του σημείου να μας αναγγείλη την 30ην Δεκεμβρίου, την αποστολήν πρέσβεως, ενώ ακόμα αι μάχαι εμαίνοντο εις τας Αθήνας…

  Και δια τούτο επέμεινα ανενδότως εις την άμεσον αποστράτευσιν. Και η 10η Δεκεμβρίου έμενεν αμετακίνητος…

  Το συμπέρασμα είναι ότι ο Δεκέμβριος ημπορεί να θεωρηθή «δώρον του υψίστου». Αλλά, δια να υπάρξη ο Δεκέμβριος, έπρεπε προηγουμένως να είχωμεν έλθει εις την Ελλάδα. Και τούτο ήτο δυνατόν μόνο με την συμμετοχήν και του ΚΚΕ εις την κυβέρνησιν, δηλαδή με τον Λίβανον. Και δια να ευρεθούν εδώ οι Βρετανοί, οι οποίοι ήσαν απαραίτητοι δια την Νίκην, έπρεπε προηγουμένως να είχεν υπογραφή το Σύμφωνον της Καζέρτας. Και δια να γίνη η Στάσις – «το δώρον του Υψίστου» – έπρεπε προηγουμένως να επιμείνω εις την άμεσον αποστράτευσιν του ΕΛΑΣ και να θέσω το ΚΚΕ ενώπιον του διλήμματος ή να αποδεχθή ειρηνικώς τον αφοπλισμόν του ή να επιχειρήση την Στάσιν, υπό συνθήκας όμως πλέον, αι οποίαι ωδήγουν εις την συντριβήν του. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια».

  Μετ’ εξαιρέτου τιμής
  Γ. Παπανδρεου

 14. donaE avatar
  donaE 12/08/2009 11:23:03

  Εμεις που οι γονεις μας κανανε τον εμφυλιο μεγαλωσαμε σε απιστευτα παλαβο κλιμα.Αρχικα η παρανοια των δεξιων και οι ενοχες και μετα ηρθε η αποκαθηλωση των αριστερων.Στην αρχη ελεγα κριμα που τοσοι ανθρωποι εξαπατηθηκαν.Ομως οσο θυμαμαι και την λογικη των παλιων δεξιων και των χουντικων ...λεω πως η συγκρουση ητανε αναποφευκτη.Βαρυ τιμημα ομως εδωσε η χωρα.

  • sinn avatar
   sinn @ donaE 12/08/2009 11:54:37

   Γιατί η βία ήταν αναπόφευκτη; Δεν ακολούθησαν όλοι οι αριστεροί τον Ζαχαριάδη και τον σταλινισμό του - και μερικοί πληρώσαν ακριβά γι΄αυτη την στάση τους. Εκτος αν πιστέψουμε το βολικό, απλουστευτικό σχήμα της επίσημης ιστορίας: σκοτώθηκαν 15000 αξιωματικοι και στρατιώτες του κυβερνητικού στρατου και τουλάχιστον 30000 αντάρτες, οπότε έχουμε 15000 φασίστες-προδότες και 30000 δημοκράτες-πατριώτες.

 15. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/08/2009 11:49:21

  Θα θύμιζα στην σεβαστή παρέα ότι ή η Γιάλτα ή το Πότσνταμ καθόρισαν τι συμφώνησαν οι νικητές του β’ ΠΠ για την Ευρώπη (και την Ελλάδα;). Ή τον Οκτώβριο του ’44 αποφάσισαν στο Κρεμλίνο το 90-10 ο Τσώρτσιλ με τον Στάλιν (και διαβάζω ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν ανάμειξη στο θέμα αυτό, τότε). Αν τα Δεκεμβριανά τα προβόκαραν οι Άγγλοι, ποιός τα ξεκίνησε; Οι κομμουνιστές ή κάποιος άλλος; Αυτά θα θύμιζα στην παρέα, αλλά άλλο είναι το σημαντικό.

  Όπως είπε και ο ψύψραιμος, και άλλοι λαοί είχαν εμφύλιους στο παρελθόν. Εμείς, ωστόσο, όσο υπάρχουμε μόνο εμφυλίους έχουμε με σπάνιες ανάπαυλες. Και αν η φαγωμάρα έξω από την Τροία είναι μύθος, οι μηδίσαντες Έλληνες δεν είναι. Ούτε το ξεπούλημα πότε στον ένα και πότε στον άλλο ξένο στα τελευταία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (a.k.a. Βυζάντιο). Πουλημένοι (κυριολεκτικά) στον ένα και άλλο ξένο είμαστε και από το 1770 μέχρι και το 1829 και συνέχεια μέχρι και σήμερα. Όπου η συζήτηση θα πάει στο ποιός είναι πιο φιλέλλην, ο Ρώσος ή ο Άγγλος;

  Ο αργότερα ανένδοτος Παπανδρέου, υπάλληλος των Άγγλων δεν ήταν; ή προσέβλεπε και αυτός στο πακέττο Τρούμαν; Ο Ζαχαριάδης τίνος ήταν;

  Πουλημένοι,παραμυθιασμένοι, προδότες και προδομένοι. Σε σημείο που αναρωτιέμαι... την κοινή γλώσσα πως την αποκτήσαμε;

  • donaE avatar
   donaE @ archaeopteryx 12/08/2009 12:03:13

   Το προβλημα ειναι στην δομη της κοινωνιας και της οικονομιας.Στον εμφυλιο οι περισσοτεροι πιτσιρικαδες ακολουθησανε την μοιρα των αδελφων τους και του σογιου τους,αναγκαστικα.Η οικογενειοκρατια σε ολα τα επιπεδα χωριζει τους ανθρωπους σε συμφεροντα -και οικονομικα και εξαρτησεις.Απο εκει και περα ο διχασμος ειναι στο χερι του καθε δυνατου συμφερονοτος.

  • sinn avatar
   sinn @ archaeopteryx 12/08/2009 12:08:56

   Ή όπως το έθεσε γλαφυρά ένας κριτικός λογοτεχνίας: "Όταν έπεσε η αυλαία τα μάγια δεν είχαν λυθεί. Και ίσως κάποιοι εξακολουθούν να ζουν υπο την μαγεία τους. Αλλά, στον οπωσδήποτε ελληνικό Εμφύλιο (καμιά 'διεθνής ταξιαρχία δεν ανεμείχθη) παίζονταν ξένα στοιχήματα."

 16. ataktos avatar
  ataktos 12/08/2009 12:11:16

  Archaeopteryx- αγαπητέ και σήμερα υπάρχουν παρόμοιες συμφωνίες μεταξύ τον μεγάλων να της κατεβάσω …και όμως εσύ και γω έχουμε το δικαίωμα να λέμε την άποψη μας και όχι μόνο «εμείς» .
  Παρακαλώ επιτέλους και στους χαμένους να γράψουν την ιστορία τους όπως ο αγαπητός sohoi ..τα αλλά είναι εξυπνακιδισμος …

 17. sinn avatar
  sinn 12/08/2009 12:30:54

  Γνωρίζετε οτη η χολή και το αδικαιολόγητο μένος είναι επικίνδυνα για τα συμπαθή δίποδα. Mου έχει ήδη καταλογίστει απο σχολιαστές ιστορική βλακεία και φρενοπάθεια. Τώρα ανοησία. Έχουν κάθε δικαίωμα. Ετσι είναι, αν έτσι νομίζουν.

 18. Orestios avatar
  Orestios 12/08/2009 13:30:46

  Το κυνήγι της φαντασιακής απόλυτης ικανότητας των 2 μερών να ηγηθούν τα οδήγησε σε απίστευτη κτηνωδία. Ο Εμφύλιος αφαίρεσε ζωές εκατέρωθεν και αντίστοιχα πρόσθεσε πόνο. Καθολική ΑΠΑΞΙΑ στα 2 μέρη και στους ηγετίσκους που τα εκπροσωπούσαν οφείλει ο λαός για να συνεχίσει. Όπως έγινε με τους Απριλιανούς. Απαξία και μόνο τους αξίζει και όχι μνημόνευση.

 19. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 12/08/2009 13:56:08

  Η ιστορία του εμφυλίου, που δεν άρχισε στα Δεκεμβριανά αλλά πολύ νωρίτερα (πχ συνταγματάρχης Ψαρρός και 542 για να μην μιλήσουμε για Θράκη, Καβάλα, κλπ), δεν έχει γραφεί και δυστυχώς δεν θα γραφεί γιατί στη χώρα κυριαρχεί η πολιτική σκοπιμότητα.
  Απλά να θυμίσω σε ορισμένους ότι στο Κάιρο δεν ήταν "δεξιοί" και πρωθυπουργός ήταν στα Δεκεμβριανά ο γέρος της Δημοκρατίας.
  Ας θυμίσω επίσης την αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ, που ήρθε σε ρήξη με τον πολιτικό της μέντορα Π Κανελλόπουλο όταν της είχε πει να ενταχθεί στο ΕΑΜ ή ότι ο ήρωας της δεξιάς (ΕΔΕΣ Ζέρβας) ήταν καθαρόαιμος Βενιζελικός μέχρι που άρχισαν οι αψιμαχίες.
  Οπως όλα λοιπόν στην Ελλάδα, υιοθετούνται ή απορρίπτονται από πολιτικές σκοπιμότητες.
  Υπήρξε ένα αντιστασιακό κίνημα με ένταξη του κόσμου σε οργανώσεις (όχι βέβαια των 200,000 συντάξεων....) που με την περιχαράκωση πίσω από κομματικές σημαίες στην πορεία οδήγησαν στον εμφύλιο και στην αντιπαράθεση.
  Λάθη έκαναν και οι δύο πλευρές και το αστικό κράτος (δεξιά και κέντρο που είχε την πολιτική εξουσία) και η αριστερά.
  Να δαιμονοποιούμε όμως τους κακού δεξιούς συνεργάτες φασιστών και ΑγγλοΑμερικάνων και να θεοποιούμε τους καλούς αριστερούς, μου θυμίζει ΟΣΦΠ - ΠΑΟ.
  Οσο με αφορά, ως προσωπική εκτίμηση, ευτυχώς που νίκησαν οι κακοί (
  Τάκης Λαζαρίδης, «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι» ή ας ψάξουν οι παλαιότεροι την συνέντευξη του Λ Κύρκου για το επίπεδο των αριστερών ηγετών 1944-1949) και γλιτώσαμε τον παράδεισο του υπαρκτού Σοσιαλισμού.
  Οι ηλιθιότητες και οι πρακτικές του παρακράτους δεν μπορούν να αμαυρώσουν ούτε να διαψεύσουν το γεγονός ότι δεν γίναμε η Βόρεια Κορέα της Ευρώπης, αλλά πληκτρολογούμε υπό την σκέπη του ...€

  Ίσως αν η Ελληνική Αριστερά είχε ακολουθήσει το 1944 την κοινοβουλευτική πορεία και όχι την επιλογή της ένοπλης αντιπαράθεσης που έδινε η ψευδαίσθηση της πρόσκαιρης υπεροπλίας, να είμαστε καλύτερα, αλλά αυτό είναι απλά εικασίες.
  Το ιστορικό γεγονός είναι ότι η απόπειρα της ένοπλης κατάληψης της εξουσίας απέτυχε, ευτυχώς.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 12/08/2009 14:08:14

   "Να δαιμονοποιούμε όμως τους κακού δεξιούς ως συνεργάτες φασιστών και ΑγγλοΑμερικάνων..."

   το ορθό...

 20. Little Red Riding Hood avatar
  Little Red Riding Hood 12/08/2009 14:01:11

  Σε κάθε εμφύλια σύγκρουση οι ευθύνες ανήκουν και στις δύο πλευρές, στη μία ίσως περισσότερο στην άλλη λιγότερο. Δε θα σταθώ στη Δεξιά, αλλά στο ταμπού των μεγάλων ευθυνών της Αριστερής ηγεσίας. Η ακαταννόητη αποχής της από τις εκλογές του 1946 οδήγησε ουσιαστικά στην άφεση του αριστερού κόσμου στα νύχια του γύπα (Δεξιά- Αγγλία-Αμερική), αποτέλεσμα οι χιλιάδες νεκροί, οι εκτοπισμένοι, οι πολιτικοί πρόδφυγες. Και 40 χρόνια μετά η συγκυβέρνηση παρωδία, ο Μίκυς υπουργός ανευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατά τ' άλλα πιπιλίζουμε την καραμέλα του υπαρκτού χωρίς να καταδικάζουμε τα Σταλινικά εγκλήματα.

 21. Νἰκος avatar
  Νἰκος 12/08/2009 16:52:35

  "Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις Έλληνες να σκοτώνουν άλλους Έλληνες πολεμώντας πλάι-πλάι με Βούλγαρους Κομιτατζήδες και με Αλβανούς “συντρόφους”…

  Μα αυτο δεν γινεται και τωρα αλλα με αλλη μορφη; Δλδ, οι κουκουλοφοροι ηλιθιοι που κανουν Οκτωβριανες, με τη βοηθεια αμερικανικων χρηματων απο τα βορεια προαστεια καταστρεφοντας περιουσιες μεροκαματιαρηδων στο κεντρο της Αθηνας σε τι διαφερουν απο τα συντροφια που ηταν πλαϊ-πλαϊ με κομιτατζηδες και Αλβανους;

 22. Greco avatar
  Greco 12/08/2009 22:46:52

  γενικα ο διαλογος παντως ειναι ηρεμος.Καλο αυτο...

  βεβαια οι πιο πολλοι ελληνες επαναλαμβανουμε ο,τι ακουσαμε απτους παππουδες μας.αυτο ειναι κατι που πρεπει μαλλον να το ξεπερασουμε!

  ας πω κ γω τι εχω ακουσει:η οικογενεια ειχε θυμα στον εμφυλιο απο κομμουνιστες,ενω το σπιτι του αλλου παππου μου που ηταν αριστερος καηκε καταλαθος απ τους κομμουνιστες επισης.Ακομα το χωριο μας καηκε δυο φορες απο ανταρτες (χαλκιδικη)

  μεγαλωνοντας ακουσα αλλες ιστοριες για αριστερους που τους κρεμουσαν οι δεξιοι στην πλατεια.επισης με λυπησε οταν παρακολουθησα συνεντευξη για τον αδικο χαμο της ελενης παπαδακη

  γεγονος ειναι οτι γιναν βαρβαροτητες και απτις δυο πλευρες.Αποψη μου ειναι, αποσα εχω μελετησει,οτι μερικοι ανταρτες στην κατοχη μαλλον εδειξαν υπερβολικη σκληροτητα προς καποια θυματα τους(ενδεχομενως κ αδικα μερικες φορες),ενω στην επαρχια η αναζητηση τροφης πολλες φορες τους εφερνε σε συγκρουση με φιλησυχους χωρικους.πολλες φορες κ τα αντιποινα των γερμανων συνεβαλαν σε αυτο

  με τη σειρα τους οι αντι-εαμικοι οταν ηρθε η απελευθερωση προχωρησαν σε αντεκδικησεις(η περιοδος της λευκης τρομοκρατιας)

  και βεβαια μετα ηρθε η ανοιχτη συγκρουση που τραβηξε τα πραγματα στα ακρα

  προσωπικα αν και γενικα ειμαι συντηριτικων αποψεων,αναγνωριζω οτι το εαμ ηταν που επαιξε τον πρωτο ρολο στην αντισταση.αλλα το εαμ δεν ηταν αποκλειστικα κομμουνιστικο-τουλαχιστον δεν προσχωρησαν μονο κομμουνιστες σε αυτο.Δεν μπορω ομως να μη καταλογισω στο κκε με τον καιρο τη σκεψη οτιθα μπορουσε να επιβαλει δικτατορια μετα την απελευθερωση.Φυσικα και συμφωνω με τον φακτορα στον υπουλο ρολο του πασοκ που διαστρεβωσε τις ιδεες της αριστερας-ενα κομμα τελειως λαικιστικο-

 23. περαστικός avatar
  περαστικός 13/08/2009 17:03:23

  Βέρος Μανιάτης (από τη Λακωνική Μάνη), γιου στρατιωτικού της εποχής του πρώτου τέταρτου του 20ού αιώνα, δηλαδή ο πατέρας ανήκε στο στο λαϊκό κόμμα της εποχής. Ο νεαρός μανιάτης απ΄τα 14-15 βγήκε στο βουνό με το εαμ (ή κκε), σαν φροντιστής των αλόγων.

  Πολύ γρήγορα, κατηχήθηκε άριστα στος δομές και τα νάμματα της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας, ιδεολογοποιήθηκε, σκλήρυνε, κάποια στιγμή σαν ανταρτόπουλο ξεκίνησε να σκοτώνει κι αυτός - πολύ κόσμο μάλιστα, με όποια μέσα ήταν διαθέσιμα. Χωριανούς, κοντοχωριανούς, συγγενείς,... Βίαιες - ωμές οι περιγραφές του. Ήταν και στην πηγαδα! Έστω κι αφιχθείς με καθυστέρηση!

  Με τη λήξη του εμφύλιου πολέμου στην Πελοπόννησο και κάτω από το φόβο των αντεκδικήσεων - ήδη είχε καταρτιστεί λίστα προγραφών ανά περιοχή, μέσω της κομματικής του ένταξης, σχεδιασμένα (και μέσα από το δεξιό ρουσφετολογικό σύστημα της εποχής - γνωριμίες του πατέρα του) εντάχθηκε στην τότε Αστυνομία Πόλεων στην Αθήνα. Αυτά που λένε για έλεγχο χαρτιών κλπ, ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στο σύνολό τους, είχαν χαραμάδες.

  Από τις αναμνήσεις του ήταν ξεκάθαρο πως ήταν σχέδιο αυτή η ένταξη στην Α.Π. πολλών αριστερών της εποχής για να γλιτώσουν τις αντεκδικήσεις. Έτσι θα γλίτωναν την αντεκδίκηση ή τη δικαστική δίωξη, εύρισκαν προστασία - ποιος θα πυροβολούσε έναν αστυνομικό του κράτους... κι ακόμα έμπαιναν μέσα στις δομές του αστικού κράτους για να διαβρώσουν το σύστημα από μέσα.

  Όντας αστυνομικός, χωρίς ποτέ να μετακινηθεί από την Αθήνα, παντρεύτηκε άλλη μια του κόμματος κι από νωρίς έκαναν τις συνδέσεις τους - συντηρούσαν μηχανισμό - μέσα στην ίδια την Α.Π. και την τοπική κοινωνία. Ούτε η χούντα τον πείραξε, ούτε κανένας. Φρόντιζε βέβαια να μη προκαλεί, να υπηρετεί μέσα σε γραφεία, να μη βγαίνει έξω στο πεζοδρόμιο, να αντιμετωπίζει τους δικούς του. Πιθανά να ήταν "χαρακτηρισμένος". Αλλά αυτόν έβαζαν να πρακτικογραφεί τις ανακρίσεις!

  Τα χρόνια πέρασαν, έφτασε στη σύνταξη, την πήρε. Αμέσως (λίγο μετά την πτώση της χούντας) με τη βοήθεια του κόμματος έστησε κι οργάνωσε έναν από τους αναρίθμητους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους ανά τις συνοικίες της Αθήνας. "Γιάφκες" του κόμματος, εφοδιασμένες με πολύγραφο, μικροφωνικές, μεγάφωνα, ντουντούκες , ταινίες του ανατολικού μπλοκ και μηχανή για δημόσια προβολή στο τοπικό κοινό, στο δημοτικό παρκάκι... σύνδεση στην παποκ... κι άλλο υλικό στο υπόγειο για αντίδραση σε κρίσμη στιγμή. Ο σύλλογός του έγινε γρήγορα σημαντικός, είχε συμμετοχή, μαζικότητα, αντανάκλαση στην τοπική κοινωνία. Κάθε τετραετία θα έβγαζε κι έναν ή δυο δημοτικούς συμβούλους, θα έδινε το "παρών" στα τοπικά δημοτικά δρώμενα. Κάποια εποχή είχε φτάσει και τους τρεις δημοτικούς συμβούλους!

  Μετά το '90, την πτώση του τείχους, την συγκυβέρνηση, κι όλα όσα σημαντικά συνέβηκαν τότε, έπεσε ο ρυθμός ανάπτυξής του, η δυναμική του. Αλλά ο μπαγάσας ο μανιάτης βρήκε αμέσως τον παλμό. Από τις δημόσιες προβολές των ρώσικων φιλμς της δεκαετίας του 70, ή τις μετακλήσεις των βουλγάρικων μπαλέτων της στάρας πλάνινας ή των κουβανέζικων τραγουδιστοχορευτικών συγκροτημάτων κλπ, το γύρισε στον εθνικισμό. τιμές στους μανιάτες πεσόντες στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του 19ου και του 20ού αιώνα.. η μακεδονία είναι δικιά μας, έξω οι σκοπιανοί ή οι βούλγαροι... Και στις μαζώξεις αυτές τιμούνταν οι σκληρότεροι εκπρόσωποι του 50-60 της στρατιωτικής δεξιάς, ιδιαίτερα στρατού-χωροφυλακής από την πελοπόννησο... Και το κοινό που τουςε χειροκροτούσε ήταν το κοινό παιδιών ή συγγενών κηνυγημένων της ίδιας εποχής!

  Ήταν ιδιότυπο, αυτός ο πολυκύμαντος μανιάτης, σκληρός αντάρτης στη Λακωνική ή τη Μεσσηνιακή Μάνη να σου εξιστορεί με θαυμασμό τα επιτεύγματα του υπαρκτού σοσιαλισμού τη δεκαετία του 70... καθαρές πόλεις, σεβασμό στα ιστορικά μνημεία και τις παραδόσεις, τα ιατρικα επιτεύγματα των βουλγάρικου ή του ρωσικού ιατρικού συστήματος λαϊκής υγείας... κι από την άλλη, στα υστερνά, να τιμά στο όνομα του πατριωτισμού ονόματα που μόνο η δεξιά ή η ακροδεξιά θα μπορούσε να καμαρώνει!

 24. Juan avatar
  Juan 13/08/2009 23:17:40

  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΛΗΣΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΙΛΑΙΟ.
  ΕΔΩ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΥΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΑΔΕΛΦΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΔΕΛΦΙΑ...
  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ, ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΛΛΑ ΓΕΝΙΚΑ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΟΩ ΕΔΩ ΜΕΣΑ) ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΤΕΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ (ΒΛΕΠΕ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Κ.Α.) ΑΠΟΣΙΟΠΟΙΕΊΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ...

 25. pavlos 1988 avatar
  pavlos 1988 22/06/2011 03:37:39

  Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω την προσπάθεια εξιδανίκευσης του Ξυδέα.Συμφωνώ και εγώ ότι πρέπει να τιμάται για τη συμμετοχή του στην Αντίσταση μέσω της μάχης εναντίον των Ιταλών στη Σα'ι'δόνα,όμως η δράση του στον Εμφύλιο κατά τη γνώμη μου δεν τον τιμάει.Δεν αναφέρομαι βέβαια για το πεδίο των μαχών όπου όντως ήταν ένα από τα κύρια ονόματα του ΔΣ Πελοποννήσου.Όλοι γνωρίζουν φυσικά τις αποτρόπαιες πράξεις ατόμων όπως ο Καμαρινέας,ο Μαγγανάς,ο Γερακάρης,ο Παυλάκος κλπ στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας,της Μάνης και της Μεσσηνίας(άσχετα αν οι δύο τελευταίοι είχαν αξιόλογη παρουσία και στα πεδία των μαχών),είναι όμως γεγονός πως οι συγκεκριμένοι δεν ήταν οι μόνοι.Για παράδειγμα μου προκαλεί εντύπωση πως αρκετά χωριά πλησίον της Σα'ι'δόνας λεηλατήθηκαν αρκετές φορές από αντάρτες:ο Πολυάραβος,η Κάτω Βέργα,το Εξωχώρι,το Προσήλιο κλπ λεηλατήθηκαν και εν μέρει καταστράφηκαν από αντάρτες και όχι από τον Γερακάρη ή κάποιον άλλο χίτη της περιοχής ενώ υπήρχαν στα δύο τελευταία και δολοφονίες αμάχων.
  Ανάλογες επιθέσεις ανταρτών έγιναν και σε γειτονικές περιοχές της Μάνης,όπου δραστηριοποιούνταν αντάρτες του Τα'υ'γέτου και του Πάρνωνα: στην Καλαμάτα (το 1948 ελεύθεροι σκοπευτές του ΔΣΕ χτύπησαν καφενείο σκοτώνοντας 4-5 θαμώνες),στον Τουρκολέκα,στον Βλαχιώτη,στον Βρονταμά,στην Καρίτσα και αλλού για να μην αναφερθούμε και σε εκτελέσεις αιχμαλώτων (όπως έγινε με εθνοφύλακες που είχαν παραδοθεί αμαχητί στον ΔΣΕ και εκτελέστηκαν για λόγους τακτικής).Φαντάζομαι πως για όλα αυτά,ο Ξυδέας δεν είναι άμοιρος ευθυνών.
  Για να μην παρεξηγηθώ,αυτά που γράφω δεν αποτελούν ελαφρυντικά για τις κατά τόπους θηριωδίες των χιτών αλλά προσπάθεια για μια αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων της εποχής.

  Υ.Γ.Το μνημείο στη Σα'ι'δόνα δεν είναι το μοναδικό στη Μάνη για τα θύματα του Εμφυλίου,εκτός εάν με τον όρο θύματα αναφέρονται μόνο οι νεκροί της μιας πλευράς.Τέτοια μνημεία υπάρχουν π.χ. στην Πολιάνα ή Άγιος Νίκωνας (το χωριό μου),στο Οίτυλο και φαντάζομαι σε όλα σχεδόν τα χωριά της Μάνης.
  Πάντως,κατά τη γνώμη μου ένα μνημείο που πραγματικά λείπει είναι ένα στη μνήμη της οικογένειας Πέτρουλα που το 1946 ξεκληρίστηκε σχεδόν ολόκληρη από τον Γερακάρη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.