#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας πρώην αντιεξουσιαστής που θέλει να σώσει την ΕυρώπηΤο ευρωπαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας των 1960`ς προσπάθησε να ανοίξει τον δρόμο προς την πολιτική εξουσία, μέσα από μια σοσιαλιστική ατζέντα.

Τις μέρες όμως που διαδήλωνε στους δρόμους, το τότε «τρομερό παιδί» Dany Cohn-Bendit σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε κάποτε στο ευρωκοινοβούλιο, στην έδρα δηλαδή του ευρωπαϊκού κατεστημένου.

Η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί εκεί, που εξελίχτηκε από τις νηφάλιες θέσεις της μεταπολεμικής γενιάς στην κυριαρχία των κεντρικών τραπεζιτών που σήμερα κάνουν κουμάντο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ενεργητικότητα του Cohn-Bendit. Πολλοί όμως είναι αυτοί που πιστεύουν  ότι το ευρωπαϊκό όραμα θα επιβιώσει, μόνο αν έχουν λόγο οι πάλαι ποτέ αγκιτάτορες. Και έτσι, μετά από 50 χρόνια στη πολιτική σκηνή, αυτή μπορεί να αποδειχτεί η τελευταία πολιτική παρέμβαση του άλλοτε μαχητή των δρόμων.

Όπως λέει ο Cohn-Bendit, η ΕΕ κάνει τα μεγαλύτερα βήματα, όταν είναι σε κρίση. Ο 67χρονος σήμερα πολιτικός άλλαξε εξωτερικά από τότε που κυριαρχούσε στα οδοφράγματα, αλλά πιο πολύ άλλαξε το πολιτικό του όραμα. Δεν έχει πλέον ως στόχο μια ελευθεριακή, αταξική κοινωνία, αλλά μια ισχυρή εκδοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, χωρίς εθνικισμούς.

Αν και προσωποποιεί μια ισχυρή ΕΕ, αποτελεί παράλληλα και τον μπροστάρη των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, αυτός και οι ομοϊδεάτες του του 1968, κάθε άλλο παρά ήθελαν την ΕΕ. Μάλιστα, όταν η αριστερή επαναστατικότητα μαράζωσε, ο Cohn-Bendit μαζί με την αναρχική οργάνωση της Φρανκφούρτης στην οποία συμμετείχε, είχε ρίξει το βάρος του σε μικρής κλίμακας οράματα. Παρέα με τον φίλο του, και μελλοντικό υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Joschka Fischer, ο Cohn-Bendit προπαγάνδιζε στους εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας, εξέδιδε αναρχικές προπαγανδιστικές εφημερίδες, και λειτουργούσε το βιβλιοπωλείο Karl Marx.

Στη συνέχεια όμως, την προσοχή του κέρδισαν δυο μεγαλύτερα έργα. Το πρώτο ήταν το πρωτοεμφανιζόμενο τότε κόμμα των Πρασίνων, το οποίο εξέλαβε ως το ιδανικό εργαλείο κοινωνικής αλλαγής μέσα από το κατεστημένο. Το δεύτερο ήταν η ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι αριστεριστές είχαν την τάση να απορρίπτουν την ΕΕ ως ένα φρούριο που ανήκει στους καπιταλιστές. Όχι όμως οι Cohn-Bendit και  Fischer. Αυτοί την είδαν ως όχημα επίτευξης των ουτοπικών τους οραμάτων. Το όραμα μιας ενωμένης ηπείρου, χωρίς σύνορα, αντικατέστησε το όραμα μιας ηπείρου χωρίς τάξεις. Έτσι, οι πρώην κυνηγοί των ευρωπαϊκών θεσμών, μεταμορφώθηκαν στους προστάτες τους.Μήπως ο υπερβολικός τους ενθουσιασμός τους τύφλωσε, αναφορικά με τους κινδύνους μιας νομισματικής ένωσης; Μήπως η πραγματικότητα μιας υπερχρεωμένης Ελλάδας δεν ταιριάζει με το όραμα μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, διασυνδεδεμένης μεταξύ της με το ευρώ;

Έτσι αθώοι, και αδαείς ήταν και οι επαναστάτες της δεκαετίας του `60 με την προοπτική εξεγέρσεων του μεταπολεμικού προλεταριάτου της Ευρώπης. Στο τέλος, η ριζοσπαστικότητα τους αποξένωσε την εργατική τάξη. Μήπως κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα, μέσα από τις εκκλήσεις για περισσότερη Ευρώπη, την ώρα που ο μέσος εργαζόμενος θέλει το αντίθετο;

Ο Cohn-Bendit δεν συμφωνεί. Το παλιό αναρχικό σύνθημα «όλα είναι δυνατά» τον διακατέχει ακόμη. Όπως λέει, υπάρχει έλλειμμα φαντασίας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση της Ευρώπης. «Δεν είναι θέμα του αν, αλλά του πως», λέει. Πρόκειται για ένα ζήτημα που τον γεμίζει επαναστατικό ενθουσιασμό. «Δουλεύουμε πάνω σε ένα όραμα που κανείς δεν αποπειράθηκε ποτέ, στο να ξεπεράσουμε το έθνος κράτος και να φτιάξουμε κάτι καινούργιο», λέει, τονίζοντας πως όλα είναι σε εξέλιξη, η οποία θα συνεχίζεται για πάντα.

Στο ζήτημα όμως του πως, είναι που διαφωνούν μεταξύ τους οι παλιοί επαναστάτες. Τελευταία, ο Cohn-Bendit βρίσκεται σε κόντρα με τον Fischer, που απασχολείται πλέον ως σύμβουλος και αρθρογράφος. Το όραμα του πρώτου είναι μια ομοσπονδιακή Ευρώπη με ισχυρή εκτελεστική εξουσία, και μια διμερή νομοθετική εξουσία: Μια για τους αντιπροσώπους των κρατών, κι μια για τους άμεσα εκλεγμένους από τον λαό. Αυτό θέλει και επιδιώκει παντοιοτρόπως, αν και προς το παρόν η πίστη σε μια ενωμένη ΕΕ βρίσκεται στο ναδίρ.

Και ο Fischer θέλει μια ενωμένη Ευρώπη (στυλ ΗΠΑ), αλλά θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι πρόεδροι και καγκελάριοι θα πρέπει να χαράξουν τον δρόμο. Πιστεύει σε μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων, με μια εμπροσθοφυλακή αποφασισμένων χωρών που θα φέρουν την περαιτέρω ολοκλήρωση.

Ο Fischer έχει δίκιο να πιστεύει πως οι ηγέτες της ΕΕ είναι αυτοί που έχουν την εξουσία στα χέρια τους, αλλά αυτό το αρνείται ο Cohn-Bendit. Στις δημόσιες σχέσεις παραμένει πανίσχυρος και εφευρετικός, καταδικάζοντας τις διώξεις των Τσιγγάνων, πολεμώντας την ουγγρική λογοκρισία των ΜΜΕ κλπ. Μάλιστα, είναι πολύ πιο αναγνωρίσιμος σε ολόκληρη την Ευρώπη, από οποιονδήποτε άλλο αντιπρόσωπο του ευρωκοινοβουλίου.

Αν και ενθουσιώδης, ο κόκκινος Dany αναγκάζεται πολλές φορές να υπερασπιστεί το άχρωμο ευρωκοινοβούλιο, ή το έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ, κάτι που δεν τον ευχαριστεί. Αναρωτιέται μάλιστα αν κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν την ύπαρξη του ευρωκοινοβουλίου.

Πάντως, έχει δεχτεί προτάσεις και για ακόμη πιο σημαντικές θέσεις απ αυτήν του ευρωβουλευτή. Πρόσφατα απέρριψε πρόταση των Γάλλων Πρασίνων να κατέβει ως αντίπαλος στον Σαρκοζί, υποψήφιος για την γαλλική προεδρία. «Δεν έχω ούτε μια γραβάτα», λέει, «αν γινόμουν πρόεδρος θα αυτοκτονούσα. Θα καταστρέφονταν η ζωή μου. Δεν θέλω να με ακολουθεί μια στρατιά από σωματοφύλακες όπου πάω».

Το 2014, που λήγει η θητεία του, θα αποσυρθεί. Η μεγάλη πορεία που ξεκίνησε την δεκαετία του `60 ολοκληρώθηκε, λέει. «Θα είμαι σχεδόν εβδομηντάρης. Είναι καιρός για κάτι το διαφορετικό», αναστενάζει. Και κάνει σχέδια για το γύρισμα μιας ταινίας για τα βροχοδάση της Βραζιλίας με αφορμή το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κύπελλο του 2014.

Πάντως, ότι και να γίνει,  μας είναι δύσκολο να τον φανταστούμε χωρίς την ντουντούκα του στους δρόμους.

 

http://www.tnr.com/article/politics/104961/cohn-bendit-greens-european-union-hockenos

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΚΡΗ avatar
  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΚΡΗ 18/07/2012 07:20:19

  Aλλου το ονειρο και αλλου το θαμα .Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ

 2. avanti avatar
  avanti 18/07/2012 07:41:30

  Οχι άλλο σοσιαλισμό!

 3. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 18/07/2012 08:17:33

  Η αριστερά του Μάη του 68 που εκπροσωπούσε τότε κάτι πρωτόλειο και νέο για την Ευρώπη και προσπαθεί σήμερα να ενηλικιωθεί.

  Στα καθ' ημάς η ελλαδική αριστερά είναι κολλημένη στο παλιό, σε έναν απόλυτο κρατισμό σοβιετικού τύπου. Ταυτόχρονα ενθυλακώνει αναρχικές κραυγές περιθωριακών συνιστωσών που έχουν την παγκόσμια πρωτοτυπία να επαγγέλονται τον έλεγχο των πάντων από το κράτος όντας αντιεξουσιαστές (πώς ταιριάζουν αυτά;;;) και έχουν βρει έναν Τσίπρα-Ντόριαν Γκρέι για να κρύβουν τις αποκρουστικές ρυτίδες τους

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/07/2012 09:10:06

  O Κον Μπεντίτ είναι από τους ελάχιστους statesmen που έχουν απομείνει στη δύστυχη Ευρώπη, μετά το 2008. Πολιτικός με κεφαλαίο Π.
  Ο τελευταίος μάχιμος που ακολούθησε στα βήματα των Ντε Γκώλ, Αντενάουερ, Μιττεράν, Βίλλυ Μπράντ, Σμίτ, Μπερλινγκουέρ και Ντελόρ.
  "Ζώον πολιτικόν", με την Αριστοτελική έννοια.
  Μετά ήλθε το Τίποτε.
  Άς ελπίσουμε ότι μια νέα γενιά πολιτικών ανδρών και γυναικών θα ξαναπιάσει το νήμα που κινδυνεύει να κοπεί.

 5. kostas* avatar
  kostas* 18/07/2012 09:57:49

  Ένας από τους μεγαλύτερους Ανθέλληνες!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ kostas* 18/07/2012 11:03:32

   Δεν φαίνεται να τον παρακολουθείς.
   Μάλλον θεωρείς "φιλέλληνες", τους προμηθευτές όπλων του Τσοχατζό και την Bild.

 6. Dal avatar
  Dal 18/07/2012 13:47:49

  Ο εν λόγω πολιτικός είναι μέρος της Ευρωπαϊκής αριστεράς, βασικότερης του βασιλέως. Υποστήριξε τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία και ένθερμος θιασώτης της" περισσότερης Ευρώπης".

  Μα τόσο δύσκολο είναι να αντιληφθεί ότι αυτό οδηγεί σε μια Ευρώπη που θα ελέγχουν οι τραπεζίτες και οι Γερμανοί, με καταστρατήγηση κάθε έννοιας της δημοκρατίας και κυριαρχίας?.Όπου θα έχουμε "κυβερνήσεις στην υπηρεσία του νομίσματος."

  Το μεγάλο ερώτημα ποιο το όφελος? Η ΕΖ πάει για 2 δεκαετίες σκληρής λιτότητας με ανάπτυξη να κυμαίνεται γύρω στο 0%.
  Η απάντηση είναι η (μοναδική σημειωτέον) για να αποφευχθεί ο θερμός πόλεμος.
  Τόση ρηχή είναι πλέον η επιχειρηματολογία τους?.

  Οδηγούν την Ευρώπη σε ένα οικονομικό πόλεμο(30% ανεργία τι είναι) με απρόβλεπτα αποτελέσματα και με απίστευτες συνέπειες προς χάριν μιας Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης των αγορών (σοσιαλισμό των αγορών έχουμε), αναμφίβολου συνάμα λειτουργικότητας.

  Και ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι μια επιστροφή στο έθνος κράτος( η μόνη σωστή πλέον διέξοδος) θα οδηγήσει αναγκαστικά σε ενδοευρωπαϊκό θερμό πόλεμο? Αυτά είναι κινδυνολογικά επιχειρήματα για τα πανηγύρια

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Dal 18/07/2012 14:08:41

   Ο Κον Μπεντίτ εκλέχθηκε με τους Γάλλους Verts και ανήκει στην Ευρωομάδα των Ευρωπαίων Πρασίνων, όχι στην Ευρωομάδα της Ευρωπαικής Αριστεράς.
   Είναι φερεντεραλιστής, ένθερμος θιασώτης της ”περισσότερης και δημοκρατικής Ευρώπης”. Τέτοιοι ήταν όμως πάντοτε δεξιοί και αριστεροί, από τον Σουμάν μέχρι τον Ντελόρ.
   Η "Γερμανοκρατούμενη" Ευρώπη είναι ένα δεξιό εγχείρημα, υπόγεια επιθυμία μερίδας της Γερμανικής δεξιάς. Άλλοι Γερμανοί δεξιοί είναι σαφώς ευρωσκεπτικιστές και προτιμούν πολύ χαλαρή ή καθόλου ΕΕ (κάτι σαν τους Άγγλους Τόρις).
   Η Ελληνική "Γερμανοφοβία" του 2012 είναι όπως η Ελληνική "αμερικανοφοβία" του 1980 - "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο". Η ιδεοληψία αυτή ήδη μετατρέπει και μεγάλο τμήμα της Ελληνική δεξιάς ή κεντροδεξιάς σε παλαιο-ΠΑΣΟΚιστάν Ανδρεικού τύπου.

   • Dal avatar
    Dal @ Ο Θείος 18/07/2012 16:45:23

    Καλά ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι.

    1 Ο προϋπολογισμός της Ιρλανδίας διαβάζετε πρώτα από τους Μερκοιμπλε.
    2.Η Μέρκελ ανατρέπει την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ιταλίας με τηλεφώνημα στον Ναπολιτάνο.
    3.Ο ΓΑΠ εκλιπαρεί την ίδια για ηπιότερα μέτρα και εισπράττει "πρέπει να τιμωρηθείτε".
    4.Ο ΓΑΠ επιδιώκει δημοψήφισμα και η Μέρκελ τον καθαιρεί.
    5. Λίγοςσ μήνες μετά ζητάει με τηλεφώνημα στον Παπούλια αυτή δημοψήφισμα.
    5.Ότι απόφαση παίρνεται στην ΕΖ πρέπει να έχει την Γερμανική έγκριση.
    6.Σε κάθε σύσκεψη της κυβέρνησης Παπαδήμου έπρεπε να υπάρξει τηλεφώνημα και στους Γερμανούς ιθύνοντες.
    7. Στελέχη Γερμανικών τραπεζών συνέχεια διαλαλούν ότι οι χώρες πρέπει να χάσουν την κυριαρχία τους .Οχι φυσικά η Γερμανία. Από που αντλούν το δικαίωμα τραπεζίτες και δει Γερμανοί? Σταματάω. Εαν αυτά δεν είναι Γερμανοκρατία τι είναι? Δημοκρατία?

    ΤΟ 60% των Γερμανικών εξαγωγών πάνε στην ΕΕ. Το 10% του συνόλου των εξαγωγών της κατευθύνονται στο Νότο. Σε απόλυτες τιμές είναι διπλάσιες από τις εξαγωγές της Γερμανίας προς ΗΠΑ καθώς και Κίνα. Το 20% του εμπορικού της πλεονάσματος(ελέω ευρώ) το παράγουν οι χώρες του Νότου και τα ακούνε και από πάνω. Η Ιταλία είχε εμπορικό πλεόνασμα με την Γερμανία πριν το Ευρώ.
    Για ρώτα τους Ιταλούς και τους άλλους Νότιους τι γνώμη έχουν για τους Γερμανούς?

    Την Ευρώπη που επιθυμούν και σχεδιάζουν οι Γερμανοί θα είναι των λαών η των Εθνών κρατών, αφού δεν θα είναι Γερμανοκρατούμενη?

    Οι εκλογές στο εξής θα γίνονται με το δίλημμα εαν είναι επιθυμητή ή ''κυβέρνηση του νομίσματος"?. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Και το έπαθλο? η διαρκής λιτότητα. Αυτό το "περισσότερης και δημοκρατικής" δεν βλέπω που κολλάει?.

    Οσον αφορά τον λεγάμενο. Άστον, από την αριστερά προέρχεται.Για αυτό υποστηρίζει διάφορα φληναφήματα του τύπου δημιουργίας " Ευρωπαϊκού Έθνους"κλπ. Εδώ δυο δήμοι δεν επιθυμούν να συνενωθούν και τούτοι θέλουν να συνενώσουν μια Ήπειρο, κρυφίως άνευ ουδεμίας συζητήσεως. Τρομάρα τους.

    Η δημιουργία της ΕΖ και του Ευρώ ήταν το τραγικότερο λάθος της νέας χιλιετίας. Αυτοί μυαλό δεν βάζουν. Ακόμη πιο τραγικότερο λάθος θα είναι η περαιτέρω ενοποίηση της .Ας ετοιμαστούμε για την "τέλεια καταιγίδα".

 7. giwrgos avatar
  giwrgos 18/07/2012 21:08:35

  αλλος ενας εβραιος φιλελληνας. τον βλεπω να συνεχιζει την επανασταση στην ηγεσια του δ.ν.τ η της ευρωπαικης κεντρικης τραπεζας

 8. abc avatar
  abc 19/07/2012 07:34:02

  O Κον Μπεντιτ δεν είναι σοβαρός. Αλλωστε το ομολογεί μόνος του.
  Είναι αντιεξουσιαστής στην εξουσία. Σαν τον ΓΑΠ. Τον οποίο και θαυμάζει.
  Είναι της μεγάλης σχολής του Ανδρέα : "O,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κ@λος μας". Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ και κυρίως με το χρήμα, χάριν του οποίου βομβαρδίζουμε και κανέναν βαλκάνιο άμα λάχει και μπορούμε να το πλασάρουμε σαν "Δημοκρατική ευαισθησία". Και Αριστερός και δεξιός. Τόχει δίπορτο ο μάγκας Κον Μπεντίντ. Καλά κάνει, αφού το σύστημα που υποτίθεται πολεμάει, του το επιτρέπει...Αλλωστε δεν έχει και κανένα ορατό ποσοστό που να εμπνέει ανησυχία σε κανέναν. Επαγγελμα: πολιτικός.
  Που να το φανταζόταν ο νεαρός επαναστάτης οτι το να φωνάζεις πολιτικά συνθήματα μπορεί να σου εξασφαλίσει πλουσιοπάροχον βίο χωρίς να "σκάπτεις"...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.