#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/07/2012 12:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας αντι – Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου

Όταν ένας πολιτικός αναλαμβάνει πρωθυπουργός, είναι λογικό να ακολουθούν "αγιογραφίες" και ψαλμωδίες ακόμα και από πρώην εχθρούς του. Ωστόσο στην πληθώρα των σχετικών δημοσιευμάτων για τον Αντώνη Σαμαρά ξεχωρίζει ένα του Δημήτρη Μητρόπουλου στα χθεσινά ΝΕΑ. Το ψυχογράφημα του Αντώνη Σαμαρά. Τον άλλαξε η εξουσία; «Ανέδειξε τις ιδιότητες που πάντα είχε ως πολιτικός», απαντούν αυτοί που τον ξέρουν καλά

Του Δημήτρη Μητρόπουλου στα ΝΕΑ

«Είμαι στην πολιτική από το 1977 κι έχω δεκάδες ράμματα. Κάποια δεν έχουν κλείσει ακόμα…». Το είπε κατ΄ ιδίαν ο Αντώνης Σαμαράς σε μέλος της κυβέρνησής του μεσοβδόμαδα. Ήθελε να του περάσει το μήνυμα ότι η πολιτική είναι συχνά τραυματική διαδικασία και ότι χρειάζεται κανείς πάνω από όλα να αντέχει. Να αντέχει στις εσωτερικές συγκρούσεις, αλλά και στην εξωτερική πίεση, χωρίς να εξωθείται σε σύγκρουση. Εντατικά μαθήματα πολιτικής ψυχοθεραπείας λοιπόν – και μάλιστα από τον Πρωθυπουργό. Ή μάλλον στιγμές πολιτικού ζεν που αποτελούν ένδειξη για το πώς λειτουργεί ο Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κλασική ανάγνωση λέει ότι «αρχή άνδρα δείκνυσι…». Και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς πως θα συμπεριφερθεί ένας πολιτικός όταν ανέβει το πιο ψηλό σκαλοπάτι της καριέρας του. Όταν δηλαδή γίνει Πρωθυπουργός. Οι απαιτήσεις του αξιώματος, αλλά και η υπερβολική δόση εξουσίας είναι συνθήκες που δεν έχουν προκύψει ξανά στην καριέρα του – γεγονός που προκαλεί αστάθεια.

 

Βούτηξε στα βαθιά από τα 30 του

Επικεφαλής μια κυβέρνησης συνεργασίας, ο Σαμαράς έχει δείξει μια προσωπικότητα με σύνθετα χαρακτηριστικά. Τον άλλαξε το αξίωμα; Η μήπως ανέδειξε τις ιδιότητες που πάντα είχε ως πολιτικός; Αυτοί που τον ξέρουν – ιδίως δε αυτοί που τον ξέρουν από παλιά – επιμένουν ότι πρόκειται για το δεύτερο. «Ο Σαμαράς», λέει κορυφαίος υπουργός, «δεν έχει στοιχεία ηγέτη που χειρίζεται περιόδους ομαλότητας. Του ταιριάζουν όμως οι φάσεις της κρίσης. Είναι φτιαγμένος για την αστάθεια. Είναι εργασιομανής, συγκεντρωτικός, αποφασιστικός και , πάνω από όλα, είναι αντισυμβατικός».

Βολονταριστής – ίσως ακόμη παρορμητικός – ως πολιτικός, ο Σαμαράς θα μπει στον πολιτικό στίβο προτού κλείσει τα τριάντα. Δηλαδή πολύ νωρίτερα από τους συνομήλικους του. Θα εξελιχθεί ταχύτατα τη δεκαετία του ’80. Αναδεικνύεται πλάι στον Ευάγγελο Αβέρωφ, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετρ των εσωκομματικών παιχνιδιών, αντιλαμβάνεται γρήγορα την αξία ενός ανερχόμενου Σαμαρά απέναντι στην καραμανλική πτέρυγα που τον αντιμετωπίζει πάντα με καχυποψία. Είναι άλλωστε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα αποτρέψει τον Μητσοτάκη το 1990 από το να πάει σε έναν ακόμη εκλογικό γύρο και να αυγατίσει την πλειοψηφία μόλις 151 βουλευτών που είχε κερδίσει. Ούτως ή άλλως, στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’90, ο Σαμαράς είναι υπουργός Εξωτερικών και έχει φθάσει ψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο στη γενιά του.

 

Προσαρμοστικός στα δύσκολα

Ο Σαμαράς είναι πολιτικός με ιδεολογικές περιέργειες και ποτέ κομματάρχης. «Ενστικτωδώς», όπως παραδέχεται πρόσωπο που ήταν δίπλα του τη δεκαετία του ’90, «ξέρει πώς να χειριστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας. Πότε δηλαδή να δώσει χώρο στον έναν για να εκφραστεί και μερίδιο στον άλλο σε κρίσιμες πολιτικές. Αλλά και πώς να χειριστεί τους υπουργούς του, ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες μιας τριφασικής κυβέρνησης». Όπως λέει κορυφαίος υπουργός που έχει γραφείο στο Μαξίμου, «μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα», υπονοώντας ότι αυτή δεν είναι μια κυβέρνηση μόνο της ΝΔ που να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Συμπληρώνει ότι ο Σαμαράς δίνει μεγάλη σημασία στην άρση της όποιας καχυποψίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων – «που έχουν και αυτοί τα προβλήματά τους» - και ότι τον Πρωθυπουργό ενδιαφέρει «να ομογενοποιηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτή η κυβέρνηση».

Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο στην περίπτωση του Σαμαρά είναι η προσαρμοστικότητά του. Προσαρμοστικότητα πολιτική που του επιτρέπει να ανοίξει την πόρτα της κυβέρνησής του σε κάποιον σαν τον Ράπανο – και μετά τον Στουρνάρα – ή σαν τον Μανιτάκη, σε κάποιον σαν τον Ρουπακιώτη αλλά και σε κάποιον σαν τον Κωστή Χατζηδάκη: ο τελευταίος είναι υπερυπουργός, δεν είναι όμως σαμαρικός. Στην πραγματικότητα, ίσως οι πιο επιτυχημένες τοποθετήσεις προσώπων στην κυβέρνηση αφορούν σε χαρτοφυλάκια που δεν δόθηκαν με παραδοσιακά κομματικά κριτήρια.

 

Προσαρμοστικός αλλά και συγκεντρωτικός

Ο πολιτικός που τα ‘βαλε με όλη την Ευρώπη – και όχι μόνο – για το Μακεδονικό, αλλά και με τη μισή ΝΔ όταν έφυγε και πήγε να φτιάξει την Πολιτική Άνοιξη, είναι στο στοιχείο του όταν στοχοποιείται. Το ερώτημα όμως είναι, ιδίως σε σχέση με την επιμήκυνση του Μνημονίου και το νέο Μεσοπρόθεσμο που θέλουν λεπτούς χειρισμούς στην Ευρώπη και υπομονή, αν ο Σαμαράς δεν είναι πολύ δύσκαμπτος ως πολιτικός. Για να επικαλεστεί κανείς τον Κ. Π. Καβάφη – που φορέθηκε πολύ στις προγραμματικές το περασμένο Σαββατοκύριακο – πρόκειται για θέματα που απαιτούν τη λεγόμενη «ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών». Ο Σαμαράς όμως έχει επίγνωση, ενώ χτίζεται πολύ γρήγορα και μία στέρεη και αμοιβαία σχέση με τον Γιάννη Στουρνάρα, για τον οποίο μιλάνε με πολύ καλά λόγια και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Φυσικά, θα πρέπει κανείς να υπογραμμίσει ότι οι άνθρωποι αλλάζουν και εξελίσσονται – π.χ. ο Σαμαράς έμαθε να είναι προσεκτικός και διαλλακτικός μέσα από την επιστροφή του στη ΝΔ μετά το 2004 – αλλά δεν αλλάζουν και εντελώς. Ακόμη και ως Πρωθυπουργός – και παρά την ανάγκη να προσέχει το δεξί μάτι του – ο Σαμαράς έχει μία τάση προς τη μικροδιαχείριση. Κάποιοι βλέπουν με σκεπτικισμό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να δει ο ίδιος έναν προς έναν όλους εκείνους που πίστευε ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Κορυφαίος υπουργός υπερασπίζεται την πρακτική, λέγοντας ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις είναι κεντρικό σημείο της κυβερνητικής πολιτικής, άρα είναι κρίσιμο να έχει ο Πρωθυπουργός προσωπική αντίληψη για το ποιος θα πάει στο ΤΑΙΠΕΔ». Κρίσιμο είναι και το διεθνές πεδίο. Ο Σαμαράς έχει μιλήσει στο τηλέφωνο με όλους – ιδίως δε με Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι πρώτες έξοδοι από τη χώρα θα δώσουν ένα δείγμα του πως έχει εξελιχθεί η διεθνής του προσωπικότητα. Παρά το καλό ραντεβού με τη Μέρκελ, η μακριά αντίσταση στο Μνημόνιο έχει δημιουργήσει ένα κλίμα καχυποψίας στην Ευρώπη.

 

 

Δεν φοβάται τις συγκρούσεις

Πολιτικός που δεν έχει το φόβο της κίνησης – σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή που πάντα προτιμούσε την ακινησία -,  ο Σαμαράς δεν φοβάται τις συγκρούσεις. Έχει, άλλωστε, ράμματα. Είναι πρωταγωνιστής των πολέμων των γαλάζιων Ρόδων της δεκαετίας του ’90 και τελικά φθάνει να ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη. Τα βελάκια έχουν χρώμα γαλάζιο, πράσινο και κόκκινο. Συνεργάτης του Πρωθυπουργού αναφέρεται στο χρωματολόγιο για να υπενθυμίσει ότι ο – πολιτικά αντισυμβατικός – Σαμαράς αισθανόταν – ίσως και λόγω οικογενειακών καταβολών – άνετα με πρόσωπα άλλων πολιτικών χώρων. Ίσως και πιο άνετα από ό,τι με τα στελέχη της παράταξής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σχέση με τον Αντρέα Λεντάκη, τον Στάθη Παναγούλη ή τον Μίκη Θεοδωράκη ή, βγαίνοντας έξω από τις φυλές των πολιτικών, με τον Οδυσσέα Ελύτη ή τον Μανώλη Μητσιά. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, έχοντας επιστρέψει στη ΝΔ ως ευρωβουλευτής, ο Σαμαράς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ένιωθε πιο άνετα στο Ευρωκοινοβούλιο με το Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ παρά με τον Γιώργο Δημητρακόπουλο της ΝΔ». Στα αεροπορικά πηγαινέλα από Βρυξέλλες, ο Σαμαράς κάθεται δίπλα και μιλάει επί τρεις ώρες με τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη – που είναι επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ το 2004. Αλλά και με τον Πάνο Μπεγλίτη, επίσης ευρωβουλευτή την περίοδο εκείνη, και βεβαίως πιστό εκ των πιστών του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά δεν χρειάζεται να φθάσουμε τόσο μακριά. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμβουλος επί παντός του Σαμαρά και νυν βουλευτής Επικρατείας, προέρχεται από την Αριστερά.

 

Έχει επίγνωση ότι «παίζει» το κεφάλι του

Αν όμως ο Σαμαράς αισθάνεται σαν το ψάρι μέσα στο νερό στις κυβερνήσεις συνεργασίας, τότε γιατί εμφάνισε τέτοια συμπτώματα δυσανεξίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου; Η σύντομη απάντηση είναι πως δεν ήταν αυτός Πρωθυπουργός. Η πιο αναλυτική εξήγηση είναι ότι «αισθανόταν εγκλωβισμένος», είναι η απάντηση. «και ήξερε ότι κάθε μέρα που περνούσε, είχε μεγάλη φθορά. Δεν ήταν αυτό το κοστούμι που ήθελε να φορέσει. Από την άλλη, όμως, γνώριζε ότι η Ιστορία σε καλεί μία φορά να βάλεις πλάτη για τη χώρα σου και εκεί δεν μπορείς να πεις όχι». Όλα αυτά εξηγούν τον ψυχαναγκασμό των εκλογών. Αλλά και την κατανόηση προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο που είναι αντίστοιχα πιεσμένος στην κυβέρνηση αυτή, όπως ήταν ο Σαμαράς στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Με τον ίδιο τον Παπαδήμο, ο νυν Πρωθυπουργός τα πήγαινε μία χαρά σε προσωπικό επίπεδο. Αν και ο Λουκάς δεν ήταν το στυλ ανθρώπου που ταιριάζει στον Σαμαρά. Ο τελευταίος φημίζεται για την εκ καταγωγής ικανότητά του να ανεβοκατεβαίνει άνετα από τα ψηλά στα χαμηλά. «Ξέρει  ενστικτωδώς πώς μιλάς στη βασίλισσα της Αγγλίας, αλλά μπορεί εξίσου άνετα να κάτσει και να φάει γεμιστά σε ένα ταβερνάκι κάπου στην Αθήνα...».

Παρά κάποιες ευνοϊκές πολιτικές και προσωπικές προδιαθέσεις, ο Σαμαράς άλλαξε στο Μαξίμου. Συνεργάτες του παραδέχονται ότι είναι λιγότερο παρορμητικός. Και περισσότερο υπομονετικός. Πάντοτε άκουγε – τώρα ακούει περισσότερο. Όπως δείχνει και περισσότερη κατανόηση. Ασφαλώς, η περιπέτεια με το μάτι έχει παίξει ένα ρόλο σε όλα αυτά – κάθε σοβαρό περιστατικό υγείας συνιστά προϋπόθεση συνειδητότητας. Από την άλλη, όμως, ο Σαμαράς όχι μόνο βρέθηκε επικεφαλής σε ένα σύνθετο πολιτικό σκηνικό. Είναι, ελέω ξεκινήματος το 1977 και των πολιτικών περιπετειών τριών δεκαετιών, ο πιο έμπειρος παίκτης αυτή τη στιγμή. Ο Κώστας Καραμανλής είχε το Γιώργο Σουφλιά. Αντιθέτως, ο Σαμαράς ψάχνει μέσα στις δικές του εμπειρίες τις λύσεις και τις εξηγήσεις. Ένας υπουργός που τον ξέρει καλά λέει πως «ο Σαμαράς γνωρίζει μέσα του ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αποτυχία» - η Ελλάδα είναι στο χείλος του γκρεμού. Άρα μετράει κινήσεις, καθώς «έχει επίγνωση ότι παίζει το κεφάλι του». Κι ένας συνεργάτης από το παρελθόν επισημαίνει ότι «ο Σαμαράς είναι φύσει αντιεπικοινωνιακός. Θεωρεί ανήθικο το να προσπαθεί να πείσει με λόγια. Είναι πολύ περισσότερο πολιτικός της δράσης. Με την έννοια αυτή είναι αντι-Καραμανλής. Η θέση του Πρωθυπουργού και η συγκυρία του επιτρέπουν να αναπτύξει τα δραστικά στοιχεία του χαρακτήρα του».

Από την άποψη αυτή, δεν ήταν τυχαίο η πρόκληση προς ΣΥΡΙΖΑ και άλλους, «βάλτε τα μαζί μου». Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. captain avatar
  captain 15/07/2012 12:58:02

  Σε σχεση με το Καραμανλη, ο Σαμαρας ειναι καλυτερος μαχιμος πολιτικος, με οραμα. Βεβαια εχει κανει καποια λαθη που αφηνουν ζημιες, αλλά σημασια έχει οτι μάχεται και δε δισταζει να κανει το σωστο (πχ επιστροφη ΔΗΣΥ και άλλων φιλελευθ.δυναμεων που έφεραν πισω 5%!- το λαθος ητο οι εκλογες -που τις θελαμε ΟΛΟΙ- και που παρολιγο να φερουν τους αριστερους στην εξουσια). Ο Καραμανλης ειναι πιο στρατηγικος, σκεπτεται "1 χρονο μπροστα". Εαν ειχε κανει εκλογες τον Ιουνιο του 2009, με έλλειμμα 5%-6% η Ιστορια δε θα ητο τοσο αυστηρη μαζι του. Διοτι τωρα, μεταξυ Λημαν Σεπτ08 και Οκτ 09, το κοντερ έγραψε οτι το χρεος του 97% πεταχτηκε στο ασυμμαζευτο 115% (και το πασοκ το εβγαλε τελικα 124%!), και άφησε τουλαχιστον έλλειμα 10-11% ενω μιλουσε για 6%!

 2. Kst avatar
  Kst 15/07/2012 13:00:29

  Καθολου χρησιμη η συγκριση με τον Καραμανλη.....

  • Εύα avatar
   Εύα @ Kst 15/07/2012 15:12:17

   Συμφωνώ κι εγώ

 3. Αδέξιος Δεξιός avatar
  Αδέξιος Δεξιός 15/07/2012 13:20:08

  Το Συγκρότημα ανέκαθεν είχε το ...ταλέντο και όταν ακόμα σου πλέκει την αγιογραφία να σου δημιουργεί προβλήματα γιατί προσδοκούν στο...μέλλον.
  Ετσι είναι οι ...λυκοφιλίες.
  Προσωρινές...
  Οσοι ..ενδίδουν το πληρώνουν ακριβά αργότερα...
  Οπως ο Καραμανλής, ο νεώτερος...

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Αδέξιος Δεξιός 15/07/2012 13:59:39

   Δικαιολογημένη η καχυποψία αλλά η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή.Εχει σημασία να στο αναγνωρίζει ο αντίπαλος.

   • Γρύνη avatar
    Γρύνη @ Iωάννης34 15/07/2012 20:07:53

    να κρατατε πολυ μικρο καλαθι!!!!

 4. fantomas avatar
  fantomas 15/07/2012 13:22:49

  Η εργατικοτητα Σαμαρα με την πολιτικη ρητορικη Κ.Καραμανλη ειναι το ιδανικο πρωτυπο πολιτικου.
  Ο Σαμαρας θα πρεπει να προσεχει τα χτυπηματα απο το σπιτι του !

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ fantomas 15/07/2012 18:42:50

   ETΣΙ!!!

   • Νίκος Α avatar
    Νίκος Α @ Φωτεινή 16/07/2012 12:51:19

    Προσωρώ στα ΝΕΑ, τη φωνή της αλήθειας.
    Και τι ωραία τα λέει:
    ......Πολιτικός που δεν έχει το φόβο της κίνησης – σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή που πάντα προτιμούσε την ακινησία -, ο Σαμαράς δεν φοβάται τις συγκρούσεις.....
    Ανάν, Μπουργκάζ - Αλεξ/πολη, Βουκουρέστι.
    Έπαιζε και πολύ game boy
    Θα το ξαναπώ:
    Άθροιση και όχι διαίρεση δυνάμεων

    • Νίκος Α avatar
     Νίκος Α @ Νίκος Α 16/07/2012 12:51:43

     Προσχωρώ

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ Νίκος Α 16/07/2012 14:28:22

     Νῖκο,

     ". . .διαίρεση δυνάμεων."

     Αὐτό ἐπιδιώκουν; τό ἀποκρούω μετά βγδελυμίας ὅπου καί ὅποτε μπορῶ!!!

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 15/07/2012 13:37:26

  Ο Α. Σαμαράς έχει αποδείξει πως είναι Ευπατρίδης, με κεφαλαίο. Και αυτό τα λέει ΟΛΑ.

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 15/07/2012 14:00:22

  ο σαμαρας μοιαζει με τον γερο καραμανλη ισως περισσοτερο απο οτι μοιαζει μτ ον κωστακη

  ο Κωστακης ηταν συμβιβαστικος και στωικος,,
  ο κωστακης ειναι χαλλαρος σαλλλονικιος..
  οχι νευρωδης πανπονηρος μεσσινιος σαμαρας

  τωρα θα φανει η αξια
  γρηγορα να σπασει τα αυγα,,πριν τον φανε ολα τα λογια τωρα δενεχουν καμια αξια.

  • Δίων Κάσσιος avatar
   Δίων Κάσσιος @ Aggelos 15/07/2012 19:45:11

   Ρε, τον αμούστακο ...Κωστάκη!!!

   "Κωστάκης" ο 60άρης;

 7. Aggelos avatar
  Aggelos 15/07/2012 14:04:38

  ο σαμαρας πιστευει οτι η καλυτερη αμυνα ειναιη επιθεση,,ετσι θα παει μπροστα
  οχι παθητικα τυπου Κωστακη..

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Aggelos 15/07/2012 17:48:01

   Σωστότατος

 8. ontense7 avatar
  ontense7 15/07/2012 16:17:18

  ΠΑΛΙ ΦΩΤΙΕΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙ ΤΟ ΣΥΓΡΟΤΗΜΑ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ.....Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ....ΑΠΛΑ.....

 9. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 15/07/2012 16:52:29

  Το είπα κι αλλη φορά.
  Ο Σαμαράς είναι Μέσι, αλλά παίζει με ξυλοκόπους.

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Strange Attractor 15/07/2012 18:39:22

   ...και κυρίως με ψυχικά ανάπηρους γιδοβοσκούς...Πόσο άδικο΄...

 10. man8os avatar
  man8os 15/07/2012 17:21:56

  Τωρα ολα θα φανουν

 11. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 15/07/2012 17:38:50

  Ο κ.Μητρόπουλος, ως έμμισθος υπάλληλος του Δόλιου συγκροτήματος, ξεκινά με τον άστοχο, επιπόλαιο και καθόλου κολακευτικό κατά τη γνώμη μου χαρακτηρισμό ‘’Αντι-Καραμανλής’’ !!!! Κάθε όμως αντικειμενικός παρατηρητής που δεν ανήκει κομματικά στη ΝΔ και δεν λατρεύει άκριτα τα εξ΄ονόματος Τοτέμ της, μόνο να χαμογελάσει μπορεί διακρίνοντας την επιχειρούμενη από τον συγγραφέα …..σμίκρυνση του …αγιογραφούμενου. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι αναμφίβολα πιο πολύπλοκη, σύνθετη, αινιγματική, φιλόδοξη, δυναμική, και επαναστατική προσωπικότητα από τον κ.Κ.Καραμανλή, που για όσο παρέμεινε στην εξουσία, επέδειξε κυρίως μια ράθυμη, συμβατική, συμβιβαστική, αμελή, γενικά αδιάφορη και παρά πάνω απ΄όσο επιτρεπόταν …’’χαλαρή΄΄ αντιμετώπιση των προς διαχείρηση ζητημάτων, με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες. Δε γίνεται λοιπόν να συγκρίνουμε ανόμοια (παρά μόνον επιβουλευόμενοι), γιατί και η ψαρόβαρκα και το Πειρατικό είναι σαφώς πλεούμενα, όμως γι άλλα ταξίδια, κι άλλες θάλασσες καθένα τους. Γι αυτά αλλά και για πάρα πολλά άλλα, αποτελεί αστειότητα η προσπάθεια σύγκρισης αλλά και προσδιορισμού του κ. Σαμαρά ως –‘’αντι’’ οποιουδήποτε, πόσο μάλλον…... Τα λοιπά γραφόμενα του αξιότιμου κυρίου υπαλλήλου του Ψυχάρη δεν θα τα σχολιάσω, γιατί δεν πιστεύω πως είναι σε θέση ούτε να αντιληφθεί, ούτε να κατανοήσει, ούτε να προβλέψει, ούτε να αναλύσει, και κυρίως δεν είναι ικανός να αισθανθεί, άρα δεν έχει σίγουρα και κάτι ουσιαστικό να μας καταθέσει….

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ BLACKQUEEN 15/07/2012 18:53:54

   ῞Ολοι ἔχομε τρωτά καί δυνατά attributes. . .ἀτυχής ἡ σύγκριση. . .

  • Κάτων avatar
   Κάτων @ BLACKQUEEN 15/07/2012 19:03:20

   Βρε Μάυρη Βασίλισσα γίνεσαι άνευ λόγου Κακιά Βασίλισσα. Καλό είναι το άρθρο. Τι σε πείραξε; Που τον συγκρίνουν με τον Καραμανλή;

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ Κάτων 16/07/2012 06:12:39

    Απλά, δεν θεωρώ θετικούς τους χαρακτηρισμούς ανθρώπων όταν αυτοί ξεκινούν με την πρόθεση -αντι.... Μου θυμίζουν ....Αντι κουνουπικό, Αντι καταθλιπτικό, Αντι βιοτικό, κ.λ.π. Το βάρος του νοήματος δίνεται στο δεύτερο συνθετικό της λέξης, και προσδιορίζει τον χαρακτηριζόμενο ως.... αντίποδα του κυρίως. Χωρίς να χρειάζεται ο συγγραφεύς λοιπόν να προβεί ο ίδιος ανοικτά σε συγκρίσεις, επιχειρεί διά του τίτλου του άρθρου να προκαταλάβει και να οδηγήσει άμεσα τον αναγνώστη σε συγκρίσεις.... Και για να γίνω και πιό σαφής, αγαπητέ Κάτωνα, εσείς που πάντα κλείνατε τις αγορεύσεις σας στη Σύγκλητο με τη φράση «Carthago delenda est», («η Καρχηδών πρέπει να καταστραφεί»), καταλαβαίνετε φαντάζομαι οτι η αγνή και ανυστερόβουλη επιθυμία μου, είναι απλά να αντικαταστήσουμε τη λέξη ''Carthago'', με τη λέξη ''Συγκρότημα'' ..... Οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν θεοποιήσει στο παρελθόν αρχικά τον ασήμαντο (και αποδεδειγμένα μειοδότη και ανθέλληνα) Σημίτη και αργότερα τον Εθνάρχη Ελληνολάτρη ΓΑΠ, ''αγιογραφούν'' σήμερα τον Α.Σ, σε μια προσπάθεια να τον συγκρίνουν, να τον περιορίσουν, να τον προκαταλάβουν και να τον ελέγξουν.... Εύχομαι να είναι μακριά νυχτωμένοι....

 12. η Dimi avatar
  η Dimi 15/07/2012 17:56:52

  “Θα θέλατε να σας δώσω μία συνταγή για την Επιτυχία; Είναι αρκετά απλή, πραγματικά. Διπλασιάστε το ποσοστό αποτυχίας σας. Εσείς θεωρείτε την αποτυχία ως εχθρό της επιτυχίας σας. Oμως δεν είναι καθόλου έτσι. Μπορεί ν’ αποθαρρυνθείτε από την αποτυχία, ή, μπορεί να μάθετε απ’ αυτήν. Προχωρήστε λοιπόν και κάνετε λάθη. Κάνετε όλα όσα μπορείτε. Επειδή, να θυμάστε, εκεί θα βρείτε την Επιτυχία. Στην αθέατη πλευρά της αποτυχίας.”

  “Would you like me to give you a formula for Success? It's quite simple, really. Double your rate of failure. You're thinking of failure as the enemy of your success. But it isn't at all. You can be discouraged by failure - or you can learn from it. So go ahead and make mistakes. Make all you can. Because, remember, that's where you'll find Success. On the far side of failure.”

  ~Thomas J. Watson, Sr. (1874-1956) Distinctive & Highly Effective Chairman & CEO of International Business Machines (IBM)

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ η Dimi 15/07/2012 19:37:41

   We all learn from your mistakes, Dimi. :D

   • ηDimi avatar
    ηDimi @ Φωτεινή 15/07/2012 22:32:28

    Good evening and Thank you, Fotini. Mistakes are proof that we are trying, growing, learning. To error is human. But to forgive and forget is devine! There is a reason why pencils have erasors.

    • ηDimi avatar
     ηDimi @ ηDimi 15/07/2012 22:36:33

     correction: erasers

    • Athos avatar
     Athos @ ηDimi 15/07/2012 23:27:57

     TO ERR IS HUMAN.

     "To error" is not human. It's just an error.

     Ταπεινή μου γνώμη: κρατήστε τις ανταλλαγές απόψεων στην αγγλική στο ελάχιστο.

     • Flat avatar
      Flat @ Athos 16/07/2012 07:50:11

      Ετσι!!!!!!!

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ Athos 16/07/2012 12:47:34

      ῎Αν χρησιμοποιήσης πολυτονικό, θά σταματήσωμε τήν ἀνταλλαγή ἀπόψεων στήν ᾿Αγγλιστί, ΟΚ;;; :D

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Φωτεινή 15/07/2012 23:11:36

    Sooooo sorry Dimi--I meant "from OUR mistakes." My bad!

    Indeed, to err is human!

 13. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 15/07/2012 21:50:19

  O Σαμαράς είναι άνθρωπος προδιαγραφών: μυαλό, ψυχή, γνώση, δράση, ευελιξία.
  Είναι από στόφα!
  Βέβαια θα κριθεί αργότερα και εκ του αποτελέσματος.
  Καλείται να κάνει ¨άθλους¨ , όχι απλά να κυβερνήσει, να σπάσει όλα τα κατεστημένα.
  Να συγκρουστεί με συμφέροντα και νοοτροπίες.
  Να είναι δίκαιος και ευαίσθητος με τα υποτιμημένα και ανενεργά στρώματα της κοινωνίας.
  Πιστεύω ότι μπορεί και θα τα κάνει. Και λάθη να κάνει, (εύχομαι και ελπίζω να μην κάνει), σημασία έχει ότι θα πράττει, γιατί : Μεγαλύτερος εχθρός αυτή την ώρα είναι η απραξία.
  Του εύχομαι να πετύχει, γιατί πετυχαίνοντας αυτός πετυχαίνουμε όλοι.

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Απλή σκέψη 15/07/2012 22:10:30

   !!!!!!!!

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ Απλή σκέψη 15/07/2012 23:08:48

   Απλές σκέψεις ισάξιες με πολλές σύνθετες αναλύσεις! Μπράβο!

 14. Γιωργης avatar
  Γιωργης 15/07/2012 22:56:06

  Ειμαι ενας ανθρωπος που γνωρισε τον Αντωνη Σαμαρα τις παραμονες της πρωτης εκλογης του το 1977, εικοσαχρονος αριστερος εγω λιγο πιο μεγαλος αυτος, ακομα με την στολη του ναυτη, ατελειωτοι πολιτικοι καυγαδες μεχρι το πρωι, στο σαλονακι τοπικου ξενοδοχειου που εμενε.
  δεν θελω να γραψω καμμια ιστορια ..απλα μερικες λεξεις, εφυης, γρηγορη σκεψη, αναλυτικος, επιμονος, και πραγματι αισθανεται ανετα να συνομιλει με ανθρωπους απο αλλου πολιτικους χωρους, και να συμφωνει σε πολλα με αυτους, αλλα το πιο σπουδαιο ειναι ανθρωπος., επισης εχει τρομερη μνημη!!! , Θα μπορουσα να πω και αλλα δεν με ενδιαφερει να φτιαξω αγιογραφια , ελπιζω και ευχομαι να τα καταφερει για το καλο ολων μας, στις τελευταιες εκλογες ειναι η πρωτη φορα στη ζωη μου που ψηφισα ΝΔ, ( φυσικα ποτε ΠΑΣΟΚ)

 15. ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 15/07/2012 23:06:28

  Στην Ελλάδα πολύ σπάνια βλέπουμε ανθρώπους που αξίζουν και έχουν ικανότητες ,τελικά να πετυχαίνουν και να αναγνωρίζεται η αξία τους.Έχουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν τις προδιαγραφές και τις απαραίτητες ικανότητες για να πετύχουν αλλά το ίδιο το σύστημα τους απομονώνει για να φέρει στην επιφάνεια τις μετριότητες.

  Ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί 'φωτεινό' παράδειγμα ανθρώπου που κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και στο σύστημα που απαξιώνει τους ικανούς κατάφερε να αποδείξει τι αξίζει και να παραμείνει στον χώρο της πολιτικής όσο και αν τον πολέμησαν και τον πολεμούν 20 χρόνια τώρα.Αυτό οφείλεται στο ότι έχει ΠΕΙΣΜΑ κάτι που πολλοί δεν έχουν και τελικά δεν μπορούν να επικρατήσουν.Το πείσμα του ,η υπομονή του και η επιμονή του τον έκαναν να αντέξει και να προχωρήσει ακόμη πιο δυναμικά.

  Είναι Ηγέτης που θα μεταδώσει και στον πιο απλό άνθρωπο ,δύναμη και θέληση για να αγωνιστεί . Είναι αληθινός και δημιουργεί πολύ ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Και μόνο που κάποιος θα τον κοιτάξει θα δεί στα μάτια του ότι για κάθε πρόβλημα έχει το σωστό επιχείρημα ,γνωρίζει τι πρέπει να γίνει για να βρεθούν λύσεις και μιλάει πάντα με μεγάλη Ακρίβεια και Συνέπεια.

  Προτάσει πάντα την λογική με αποτέλεσμα όσοι τον ακούνε να σκέφτονται πιο ορθολογικά ,χωρίς εμμονές και αγκυλώσεις.Είναι ο ηγέτης που θα εμψυχώσει ακόμη και τον πιο ταλαιπωρημένο και θα γεμίσει την καρδιά μας εθνική υπερηφάνεια.Είναι αυτός που θα σε οδηγήσει όχι εκεί που θες να πάς αλλά εκεί που δεν είχες φανταστεί ποτέ οτι θα πας.

  Οι Έλληνες είμαστε τυχεροί που σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα έχουμε τον Αντώνη Σαμαρά,τον πιο τολμηρό και αποφασιστικό Αρχηγό.

  Είναι ο Ηγέτης της καρδιάς μας και μαζί του ,οι σύγχρονοι Έλληνες θα φανούν αντάξιοι της Ιστορίας τους.Λαός και Αρχηγός θα είμαστε σύμμαχοι για να πετύχει η Ελλάδα και το όραμα του είναι αυτό που θα πρέπει να διασφαλιστεί για να περάσει και στις επόμενες γενιές Ελλήνων.

  Έχει το χάρισμα της σύνθεσης ,να μπορεί δηλαδή να ενώσει πολλούς διαφορετικής ιδεολογίας ανθρώπους και όλοι μαζί να εργαστούν για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

  Η Ελλάδα θα βγεί απο την λάσπη και οι Έλληνες θα είμαστε δίπλα στον Αρχηγό μας ενωμένοι για να τα καταφέρει.

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 16/07/2012 12:21:40

   '' Είναι αυτός που θα σε οδηγήσει όχι εκεί που θες να πας, αλλά εκεί που δεν είχες φανταστεί ποτέ ότι θα πας.'' Αυτό το χάρισμα , συνδυασμός πολλών προσόντων και ψυχικής δύναμης... Αναρωτιέμαι , πόσοι είναι σε θέση γι' αυτό το ταξίδι.......

   • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
    ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ Diamond Angel 16/07/2012 22:03:35

    Όσοι τον αγαπάμε και τον εμπιστευόμαστε πραγματικά θα είμαστε μαζί του μέχρι τέλους!!!!

 16. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 15/07/2012 23:09:35

  Toυς επόμενους λίγους μήνες θα κριθεί η τύχης της Ελλάδας.
  Και δεν υπάρχει καλύτερος παίκτης να ποντάρουμε τις ελπίδες μας από τον Σαμαρά. Συγκεντρώνει τα γνωρίσμτα εκείνα που ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος δεν συγκεντρώνει:
  - "Αντιμνημονιακός" ( οι λέξεις αυτές έχουν κουράσει, αλλά...) με την πραγματική έννοια του όρου, που είναι η συνειδητοποίηση πως το πράγραμμα είναι βαθύτατα υφεσιακό και λάθος και θέλει τροποποιήσεις. Δεν είναι οπαδός του "μονόδρομου" και του "δεν διαπραγματεύεσαι με τους δανειστές σου", δόγματα του ΓΑΠ που μας οδήγησαν τότε που είμαστε σε θέση να επιβάλουμε ένα μινίμουμ όρων σε τυφλές υπογραφές.
  - "Μνημονιακός" υπό την έννοια πως η Ελλάδα μέσω της Δανειακής κρατά την βασική της πυξίδα: την ένταξη της στο στενό πυρήνα του Ευρωπαικού γίγνεσθαι και δεν θα γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος του κάθε λαικιστή γερμανού των χριστιοανοκοινωνιστών και λοιπών γραφικών της γερμανικής πολιτικής σκηνής.
  - Έχει διαπραγματευθεί: άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι. Τους ξέρει και τον ξέρουν. Έφαγε ξύλο στο ΕΛΚ το 2011 , αλλά δεν άλλαξε άποψη. Έφτασε την Μέρκελ να της λέει "πες επιτέλους τι ζητάς;" . Η El Pais σχολίαζε: "Σαμαράς: ο μόνος άνθρωπος στην Ευρώπη που είπε όχι στη Μέρκελ". Τώρα έχει ηθικό αβαντάζ. Τα γραπτά μένουν και τα λόγια. Είναι ο " σας τα λέγα και δεν με ακούγατε" και αυτό θα μετρήσει.
  - Έχει πιάσει το νόημα της ανάγκης να τρέξουμε, να κερδίσουμε χρόνο. Πίσω από την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων κρύβονται και την χρησιμοποιούν ως πρόσχημα ή όχι οι εταίροι; Είναι πρόσχημα ή όντως έχουν αγανακτήσει με την ραθυμία μας; Θα το μάθουμε μόνο μετά από ένα σπριντ λίγων μηνών και τότε το επιχείρημα "εμείς τρέχουμε πλέον, η ύφεση και όχι εμείς εκτροχιάζει τους στόχους, δώστε παράταση" θα είναι πανίσχυρο. Γιατί χωρίς παράταση δεν πάμε πουθενά.
  - Το έχει πάρει προσωπικά. Θα είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός της κρίσης. Ή θα παραδώσει την Ελλάδα σε ένα ξέφωτο ασφάλειας, από όπου θα συνεχίσουν τα δύσκολα χρόνια, αλλά με σταθερή πορεία, ή θα σκάσει η βομβα στα χέρια του. Το ξέρει και το έχει μετατρέψει σε προσωπικό στοίχημα. Δεν θα αφήσει τίποτα στην τύχη και αυτό φαίνεται.
  - Έχει προσωπική γνώση και γνώμη για τα οικονομικά. Δεν χρειάζεται κανέναν Αλογοσκούφη πχ ή καμία Κατσέλη. Ξέρει να διαβάζει τα στοιχεία και να τα αποκωδικοιποιεί.
  - Θέλει να εφαρμόσει το παλαιοκαραμανλικό μοντέλο του στενού πρέσινγκ στους υπουργούς. Χωρίς αυτό δεν θα γίνει τίποτα. Αν οι υπουργοί δεν νοιώθουν την καυτή ανάσα του αφεντικού συνέχεια πάνω τους θα αρχίσει η χαλάρωση. Το κάνει ήδη.

 17. Aggelos avatar
  Aggelos 15/07/2012 23:41:33

  "Είναι από στόφα!"
  δεν πα ναναι και απο ξυλοσομπα?

  το θεμα ειναι να σπασει αυγα ΤΩΡΑ!

 18. phillip theakos avatar
  phillip theakos 16/07/2012 11:43:22

  prin pola xronia ton ixa apokalesi omiriko odysea.tora afto to pistevo.makari na vgo alithinos.

 19. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/07/2012 12:11:40

  Είναι δύσκολο το έργο του. Πρέπει - πέρα από τα προφανή - να εκπονήσει ένα πολιτικό έργο τέχνης, αντοχής και υπομονής: Η πρώτη πολυκομματική κυβέρνηση εδώ και 60 χρόνια να κρατήσει - επιτέλους - για μια κανονική τετραετία. Θα γκρεμίσει έτσι με ένα χτύπημα ένα καταστροφικό διπλό ταμπού που μας στοίχισε ως χώρας τα πάνδεινα: Μονοκομματικές κυβερνήσεις και πρόωρες εκλογές όποτε τους βολεύει.
  Θυμίζω το διπλό καταστροφικό "αμάρτημα" Κ. Καραμανλή με τις αδικαιολόγητες πρόωρες εκλογές 2007 (της πυρκαιάς) και 2009 (της οικονομικής "φωτιάς"). Θυμίζω την εγκληματική (και εκ των υστέρων αυτοκαταστροφική) απειλή του Γ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το 2009. Θυμίζω και το λάθος του ίδιου του Α. Σαμαρά για την εμμονή του σε βραχύ βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου, που έφερε τις διπλές εκλογές και τον ίδιο στην πιό επικίνδυνη πρωθυπουργική καρέκλα μετά το 1949.
  Άν επιμείνει -και άν έχει αρκετή τύχη - η Ιστορία ίσως τον γράψει ως τον Έλληνα πολιτικό που έδωσε ένα τέλος σε μια 60ετία φαύλου μικρο-κομματικού συστήματος με μονοκομματικές κυβερνήσεις, παράλογο συγκρουσιακό διπολισμό "κέντρου" και "δεξιάς" και ακραία πελατειακή λογική.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 16/07/2012 12:14:37

   Οι γνωστές δυνάμεις - πολιτικές και κυρίως κρατικοδίαιτες οικονομικές - θα προσπαθήσουν αυτή η "θεσμική ιεροσυλία εκτός Ελληνικών πολιτικών νοοτροπιών" (πολυκομματική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας), να μείνει μια μικρή παρένθεση.

 20. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 16/07/2012 21:51:11

  Μάλλον κάποιοι πρέπει να το ψάξουν αυτό που συμβαίνει με τους ακραιφνής (και μόνο) Σαμαρικούς.
  Δεν είμαι ψυχίατρος αλλά ένα σύμπλεγμα το διακρίνω από μέρους τους.
  Τι Μέσι ο Σαμαράς , τι Ευπατρίδης ο Σαμαράς, τι έτσι , τι αλλιώς , τι... !!!
  Σιγά ρε παιδιά, εντάξει παικταράς ο Αντώνης, αλλά κρατήστε και λίγο πισινή .
  Ο Γ.Α.Π δεν άντεξε ούτε 2 χρόνια (ουσιαστικά Ιούνιο είχε παραιτηθεί), ας προσέξουμε μη τυχών σε κάνα χρόνο ψάχνουμε για ηγέτη.
  Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη που συνιστούν ψυχραιμία, ενότητα και όχι διαίρεση. Προσχωρώ σε αυτούς και εγώ και λέω σε μερικούς ΄΄Κρείττον του λαλείν το σιγάν΄΄.
  Όσο για τον ΄΄Κωστάκη΄΄ όπως μερικοί αγνώμονες και αχάριστοι λένε, να ξέρουν ότι όταν βρεθεί ξανά ΕΛΛΗΝΑΣ πρωθυπουργός να τρίψει εντέχνως στη μούρη Αμερικανού προέδρου (Βουκουρέστι - σχέδιο Ανάν- Ενεργειακά ) τις επιλογές του, μάλλον αρκετοί από εμάς δεν θα βρισκόμαστε εν ζωή.
  Στα λόγια πολλοί είναι πατριώτες, στις πράξεις όμως πολλοί αποδεικνύονται Τζέφριδες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.