#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/03/2013 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έναν λαό τον παίρνουν σοβαρά, όταν έχει το κεφάλι ψηλά....Του Κώστα Ροδινού

Eίχα την ευκαιρία το τελευταίο διάστημα να συνομιλήσω με αρκετούς «παράγοντες» που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι ο Πρωθυπουργός κ.  Σαμαράς και η τρικομματική κυβέρνηση της οποίας ηγείται, αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για τη χώρα, ώς μέλος της Ευρωζώνης.  Ενδεχόμενη κατάρρευση αυτής της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όμως, ακόμα και αυτοί που συμφωνούν για την σπουδαιότητα του ρόλου   αυτής της κυβέρνησης, εκφράζουν ανησυχίες και προβληματισμούς για  το αν τελικά τα καταφέρει, για τους εξής λόγους:

 

Οι φόβοι

Πρώτον, το κυβερνητικό σχήμα, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, δείχνει όχι μόνο πολυπληθές, αλλά και αδύναμο. Είναι λίγοι οι Υπουργοί που στέκονται αξιοπρεπώς σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, οι κομματικές ισορροπίες είναι εύθραυστες και η πίεση που δέχονται τα κυβερνητικά κόμματα από την κοινωνία τεράστια. Είναι ένα παιχνίδι με το χρόνο, για το ποιός θα αντέξει, μέχρι τέλους...

 

Δεύτερον, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα, αλλά και την αποδοτικότητα του εφαρμοζομένου προγράμματος. Ουδείς πλέον πείθεται ότι αυτή η λιτότητα διαρκείας στην οποία υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, θα βγάλει την ελληνική οικονομία από τα σημερινά της αδιέξοδα. Και τούτο γιατί σχεδόν τίποτα δεν γίνεται προς την πλευρά της ανάπτυξης. Τουλάχιστον, δεν έχει γίνει ακόμα!

 

Τρίτον, την παντελή απουσία μιας  αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης. Δεν υπάρχει, με άλλα λόγια, ένα εθνικό σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις και να προτείνει λύσεις εκεί ακριβώς που απέτυχε το πρόγραμμα της τρόικα. Σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα ο δημόσιος διάλογος, αλλά και οι πολιτικές, επικεντρώνονται σε  φόρους και περικοπές, χωρίς να διεξάγεται καμιά ουσιαστική συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα.

 

Τέταρτον, στην κόπωση και την απόγνωση του ελληνικού λαού. Οδεύουμε ήδη στον 5ο χρόνο της ύφεσης, με βαρύτατο τίμημα, κυρίως για τη μεσαία τάξη, και  σοβαρή προοπτική (με απτά αποτελέσματα) δεν διαγράφεται στον ορίζοντα. Πόσο θα αντέξει ακόμα αυτός ο λαός να πληρώνει έκτακτες εισφορές και αυξημένους φόρους; Πόσο καιρό θέλουν οι αρμόδιοι να συνειδητοποιήσουν ό,τι όταν το ερώτημα είναι να καταβάλλω φόρους ή να ταϊσω την οικογένειά μου, δεν υπάρχει κάν...δίλλημμα;

 

Πέμπτον, την άνοδο εξτρεμιστικών και λαϊκίστικων κομμάτων, ένθεν κακείθεν του πολιτικού φάσματος. Σ’ ένα λαό ταλαιπωρημένο και χωρίς ελπίδα, ο σπόρος του λαϊκισμού βρίσκει πάντα έδαφος πρόσφορο. Τα «τάγματα εφόδου» των δύο άκρων είναι μια σοβαρή υπόθεση για να την αντιμετωπίζουμε με όρους τηλεθέασης ή μικροπολιτικής διαμάχης. Η βία είναι βία χωρίς διακρίσεις και είναι καταδικαστέα, δίχως δεύτερες σκέψεις.

 

Έκτον, στην πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης για εγκατάλειψη της Ελλάδος στην μοίρα της. Όσο το πρόγραμμα λιμνάζει, θα ενισχύονται αυτές οι φωνές και η αστάθεια θα επανέρχεται με τις γνωστές επιπτώσεις. Η Ελλάδα απετέλεσε τον βολικό σάκο του μπόξ, (και σ’ αυτό συνετέλεσε τα μέγιστα η ανευθυνότητα της πρωθυπουργίας Παπανδρέου και των «κηπουρών» του), όμως, όπως καθημερινά αποδεικνύεται, η κρίση ήταν συστημική και η Ελλάδα αποτελούσε τον πιό αδύναμο κρίκο. Για αυτό και έσπασε πρώτος.

 

Ποιά θα μπορούσε να είναι η απάντηση μας;

 

Πρώτον, η κυβέρνηση χρειάζεται μια νέα αρχή. Η νέα  κυβέρνηση, όμως, δεν πρέπει να είναι πάλι ένα πολυπληθές σχήμα τρικομματικών ισορροπιών, ούτε βολέματος ημετέρων, αλλά μια κυβέρνηση μάχης γιατί τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά. Μια κυβέρνηση που να πείθει την κοινωνία οτι είναι ικανή να τα καταφέρει.

 

Δεύτερον, μετά τις πανθομολογούμενες αστοχίες της τρόϊκας, που επιδείνωσαν την κατάσταση της οικονομίας μας, η Ελλάδα δικαιούται και νομιμοποιείται  να θέσει ζητήματα βελτίωσής του προγράμματος. Η μείωση στο ΦΠΑ εστίασης είναι ένα μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση. Να μπεί ένα οριστικό τέλος στην φιλολογία για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων. Να σταματήσει αυτή η βιομηχανία παραγωγής φορολογικών νομοσχεδίων. Ο λαός και η οικονομία χρειάζονται μια  ανάσα. Έλεος, πιά...Και λύσεις υπάρχουν. Ας αρχίσουμε πλέον να θυμίζουμε τη Γερμανία πως την αντιμετώπισαν οι δανειστές της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Τρίτον, καλές οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά αυτοί οι «χρυσοκάνθαροι» του ΤΑΙΠΕΔ, με τις προκλητικές αμοιβές, που εξαιρούνται μάλιστα προκλητικά από τους μνημονιακούς νόμους, δεν έχουν την αποδοχή της κοινωνίας. Κάθε αποκρατικοποίηση θα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος. Όμως, πέραν αυτών, η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει εθνικό πλούτο και νέες ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις, π.χ. να ανακοινωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για τη δημιουργία λιμανιών και μαρινών στα νησιά του Αιγαίου μέσω ΣΔΙΤ. Να προκληθούν δυο-τρία μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Να ανακοινωθούν ειδικά προγράμματα για κρουαζιέρες στο Αιγαίο. Να επεκταθούν τα σχέδια πόλεως (με ταχύτατους ρυθμούς). Τα Φεστιβάλ Επιδαύρου και Ηρωδείου να ανοίξουν τις πύλες τους σε μεγάλες ξένες παραγωγές. Φαντάζεστε  τους «Αχαρνής» με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον Τόμ Χάνκς «Ορέστη» και τη Μέρυλ Στρίπ «Μήδεια»; Ιδέες; Πολλές! Βούληση, υπάρχει;

 

Τέταρτον, όταν ο κόσμος υποφέρει, δεν μπορεί να βλέπει  τον κάθε Μέργο να μιλάει για μείωση του κατώτατου μισθού. Όταν κόβονται συντάξεις, δεν γίνεται  να αυξάνεται το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Όταν φουντώνει η ανεργία, δεν μπορεί ακόμα να ....συζητάμε  την απομάκρυνση των «επίορκων δημοσίων υπαλλήλων». Όταν οι απολύσεις πέφτουν βροχή, ο κόσμος εξοργίζεται ν’ ακούει για προσλήψεις και μισθούς «εκλεκτών» που  σκανδαλίζουν.  Όταν η μεσαία τάξη καταρρέει, είναι πρόσκληση τα κόμματα να υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τα κομματικά τους βιλαέτια στο δημόσιο. Λίγο μεγαλύτερος  σεβασμός  για τους αδικημένους. Γιατί η οργή μπορεί να μετατραπεί σε σκοτεινό ποτάμι....

 

Πέμπτον,  είναι καθήκον της κυβέρνησης, αλλά και υποχρέωση του πολιτικού συστήματος, στο σύνολό του, να διαφυλάξει την αξιοπιστία του και να απομονώσει τις γραφικές και ακραίες φωνές. Να στηλιτεύσει την  ανευθυνότητα, από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Και εκείνους, που σε καιρούς κρίσης, ψαρεύουν ξεδιάντροπα σε θολά νερά, αδιαφορώντας παντελώς για το μέλλον της χώρας, να τους αποκαλύψει στην κοινωνία, με επιχειρήματα. Ο λαϊκισμός οδηγεί σε πονηρά μονοπάτια και ενέχει από τη φύση του το σπέρμα της καταστροφής.

 

Τέλος, και αυτό το έχω γράψει εδώ πολλές φορές. Η Ελλάδα δεν αποτελεί μια  ασημαντότητα  στο  παγκόσμια γίγνεσθαι. Φέρει  ένα ειδικό βάρος ως πολιτισμικό μέγεθος. Ουδείς μπορεί να το αγνοήσει. Και όποιος το κάνει, υποχρέωσή μας είναι να τον επαναφέρουμε στην τάξη. Επιπλέον, όμως, η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι και η γεωστρατηγική της αξία υπερβαίνει το οικονομικό της μέγεθος κατά πολύ. Ας μη το υποτιμούμε αυτό. Καιρός, είναι πλέον να μην αποτελούν δεδομένους. Και να αρχίσουμε να απαντάμε στις προκλήσεις.

Έναν λαό τον παίρνουν σοβαρά, όταν έχει το κεφάλι ψηλά και τα μάτια ανοιχτά,  στραμμένα στο μέλλον. Και δείχνει αποφασισμένος και έτοιμος να τα καταφέρει. ....

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 08/03/2013 08:32:45

  Καλημερα κωστα Η λαμογιά έχει αποτυπωθεί στο DNA μας τα τελευταία 40 χρόνια κ´ σίγουρα δεν αλλάζουμε σε μερικούς μήνες νοοτροπεια συνεπώς δύσκολα σώζεται η κατάσταση

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Διηνεκης 08/03/2013 12:04:29

   συμφωνώ με τη διαπίστωση, διαφωνώ με το συμπέρασμα.

 2. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 08/03/2013 08:48:55

  Κώστα, ξέρεις ότι εκτιμώ τη γνώμη σου και σε διαβάζω πάντα, αν και γενικά διαφωνώ σε πολλά. Αντί λοιπόν να επιχειρηματολογήσω στα επιμέρους, θα επικεντρωθώ σ αυτό το ΕΝΑ του άρθρου σου, που είναι για μένα ΤΟ θέμα συζήτησης. Το ένα, που αν συζητηθεί σοβαρά κι απαντηθεί με σαφήνεια, εξαλείφονται οι απορίες και όλα τ άλλα ερωτήματα.
  Το μοντέλο ανάπτυξης.
  Ποιό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε για τη χώρα μας.
  Είναι φανερό, όχι μόνο από τα "δικά μας" αλλά κι απ αυτά που μεθοδεύονται σ όλο τον κόσμο, πως το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμεί η "οικονομική ελίτ" του κόσμου, είναι το μοντέλο της Ασιατικής οικονομίας (Κινεζοποίηση το ονομάζουν κάποιοι) Αυτό το μοντέλο, εφαρμόζεται την τελευταία πενταετία με μεγάλη επιτυχία ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ και στις "αναδυόμενες οικονομίες" της Αφρικής, όπου και μεταναστεύουν πολλές παραγωγικές επενδύσεις, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ την Κίνα (!). Κοντολογίς, μιλάμε για την κατάλυση, την ελαχιστοποίηση (δε λέω διάλυση) της "μεσαίας τάξης" και την εξώθηση σε δύο διακριτές "τάξεις": Την οικονομική ελίτ, τάξη μεγάλου πλούτου, μακράν μεγαλύτερου πλούτου απ ότι παλαιότερα, η οποία αντιστοιχεί στο 4% περίπου του πληθυσμού.
  το δε υπόλοιπο του πληθυσμού, "φτωχοποιείται". Η δεύτερη τάξη που δημιουργείται ονομάζεται από μένα "είλωτες". Ο όρος, δεν είναι υπερβολικός: Δές τι συμβαίνει, ποια η πραγματικότητα στις Ασιατικές χώρες, και στις Αφρικανικές που την τελευταία τριετία ...αριστεύουν στους δείκτες των φωτεινών καντράν των αγορών. Μιλάμε για ανθρώπους που επιβιώνουν με ένα δολλάριο τη μέρα. Να το καταλάβουμε αυτό. Ένα δολλάριο τη μέρα.
  Ας δούμε το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται παγκόσμια, ας δούμε την πραγματικότητα των κοινωνιών εκεί που αυτό το μοντέλο των "δύο τάξεων" υπάρχει, και μετά ας συζητήσουμε ποια ανάπτυξη θέλουμε για την πατρίδα μας, ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ και ΠΩ΅μπορούμε να έχουμε εμείς κάποια διαφορετική πορεία. Να ανοίξουμε όμως πρώτα τα μάτια μας, να δούμε περί τίνος πρόκειται, να γνωρίζουμε πέραν αμφιβολίας τους σκοπούς και τις μεθοδεύσεις που προωθούνται, και να μη μιλάμα ακόμα και τώρα για "λάθος εφαρμογή" και "αποτυχία του προγράμματος".
  Το "πρόγραμμα" μέχρι στιγμής, μια χαρά πετυχαίνει τους σκοπούς του, αλλά -σε βεβαιώ- έχει πολύ δρόμο ακόμα.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Ρύκιος 08/03/2013 09:54:44

   Συμφωνω και επαυξανω Ρυκιε, το μοντελο για καποιους εντος και εκτος της χωρας βαδιζει αριστα, απορροφουν την τελευταια ικμαδα αυτου του λαου και οταν θ ανοιξουν τα ματια μας θα μας εχουν ρουφηξει και θα εχουν αφησει μονο το ...κατακαθι. Αυτη τη στιγμη καποιοι δουλευουν εντατικα για να ολοκληρωσουν και να προλαβουν να κερδισουν οσο το δυνατον περισσοτερα και μαλιστα χωρις τις παλιες προφυλαξεις για τα ματια του κοσμου, απλα γιατι ο χρονος μετραει αντιστροφα. Εμεις περιμενουμε μηπως κατι καλο γινει ενω εκεινοι ξερουν τις ημερομηνιες ληξεως και βαδιζουν βασει σχεδιου....

  • Α avatar
   Α @ Ρύκιος 08/03/2013 11:37:17

   Οι αναδυόμενες οικονομίες είναι κατά τη γνώμη μου το κλειδί της λύσης της Ευρωπαϊκής ύφεσης.
   Όταν υπάρχουν καθεστώτα δικτατορικά, όπου η έννοια δημοκρατία δεν υφίσταται, τότε μπορούν να εφαρμοστούν οποιεσδήποτε πολιτικές χωρίς αντιδράσεις.
   Η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών προϊόντων πλήττεται όσο υπάρχουν αυτές οι οικονομίες, που πατάνε στους μισθούς πείνας των λαών τους και στο ότι δεν υπάρχουν δημοκρατικές ελευθερίες άρα καμμία αντίδραση των λαών τους.
   Απέναντι σ΄αυτό το φαινόμενο η ΕΕ δεν μπορεί να έχει λύση ¨ανταγωνιστικότητας¨, δεν μπορεί να κατεβάσει το επίπεδο ζωής των λαών της με τέτοιοιυ χαμηλού επιπέδου μισθούς.
   Μπορεί όμως να έχει λύση ¨εκδημοκρατισμού¨ των χωρών αυτών, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο του χωρίς όρια ¨ανταγωνισμού¨ , του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό ως μη ανθρώπινο.
   Δεν μπορεί Δημοκρατικές χώρες, πολιτισμένες χώρες, να καταδέχονται να χρησιμοποιούν με αποικιοκρατικό απάνθρωπο τρόπο, ανθρώπους βυθισμένους στη φτώχεια, αλλά που δουλεύουν νυχθημερόν στο όνομα του άκρατου ανταγωνισμού.
   Πρέπει να σταματήσει η ¨δουλεία¨σ΄αυτές τις χώρες, για να βρει το παγκόσμιο σύστημα την ισορροπία του.

   • Καβαλιώτης avatar
    Καβαλιώτης @ Α 08/03/2013 13:26:24

    Δυστυχώς για το ύψος των μισθών κάθε χώρας δεν μπορούμε να πούμε και να κάνουμε πολλά πράγματα.
    Μπορούμε όμως για άλλα, πχ την περιβαλλοντική νομοθεσία, την παιδική εργασία κλπ.
    Δεν είναι μόνο αθέμιτο από πλευράς ανταγωνισμού, αλλά αντιφατικό και παράλογο να επιβάλλουμε (και καλώς) στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν το κόστος που συνεπάγεται η τήρηση συγκεκριμένων αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, όπως επίσης να θεωρούμε (εννοείται καλώς) όχι απλώς παράνομη αλλά και ανήθικη την παιδική εργασία και ταυτοχρόνως να δεχόμαστε στις αγορές μας προϊόντα που έχουν παραχθεί σε τρίτες χώρες από παιδιά και από βιομηχανίες που δεν τηρούν κανέναν περιβαλλοντικό όρο.
    Φυσικά και το ζήτημα της Δημοκρατίας είναι μέγιστο, όχι μόνο ηθικά, αλλά και οικονομικά. Οι δικτατορίες έχουν πάντα πλεονέκτημα, πχ στο ζήτημα της Δικαιοσύνης.
    Οι ευρωπαϊκές χώρες θα είχαν όχι μόνο κάθε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να επιβάλλουν εξισορροπητικούς δασμούς στα προϊόντα των χωρών αυτών, ανάλογου ύψους τουλάχιστον με τη διαφορά του κόστους τους που οφείλεται στους ανωτέρω λόγους.
    Οι ΗΠΑ εκεί που θέλουν, επιβάλλουν δασμούς -πχ στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

   • Κώστας ΠΓ. avatar
    Κώστας ΠΓ. @ Α 08/03/2013 14:33:07

    Αυτό φίλε Α θα πάρει τολάχιστο 100 χρόνια για να γίνει, και άν...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ρύκιος 08/03/2013 12:08:37

   πρώτο, ενδιαφέρον έχει να συζητάς με όσους έχουν διαφορετική άποψη.
   Δεύτερον, η "κινεζοποίηση" δεν αποτελεί λύση.
   Τρίτον, η Ελλάδα έχει γεωργία, τουρισμό, ναυτιλία και πολιτισμό. Επαρκούν, κατά τη γνώμη μου, ως πυλώνες για τη στήριξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης.
   Υπάρχει και ορυκτός πλούτος, αλλά με τρομάζει η σπέκουλα των τελευταίων ετών.

   • Ρύκιος avatar
    Ρύκιος @ Κώστας Ροδινός 08/03/2013 13:41:42

    Δε συμμερίζονται όμως την άποψή σου Κώστα.

    Αν τη συμμερίζονταν, εξ αρχής θα ζητούσαν 3 πράγματα μόνον:

    - Να απολυθούν από το Δημόσιο αυτοί που διορίστηκαν χωρίς αξιολόγηση, ειδικότερα αυτοί που στελεχώνουν οργανισμούς-φαντάσματα ως μέλη προεδρείων και διοικουσών επιτροπών άνευ αντικειμένου, υψηλόβαθμοι βολεμένοι κομισάριοι και σύμβουλοι,

    - να περικοπούν από τις γενικές δαπάνες αυτές που δεν επιστρέφουν άμεσα και εξολοκλήρου στην πραγματική οικονομία (μικροί μισθοί και χαμηλές συντάξεις, με το που δίδονται επιστρέφουν στην πραγματική οικονομία, προμήθεια 2 δις σε κατασκευαστή για οδικό έργο δεν επιστρέφει, ή δεν επιστρέφει εξ ολοκλήρου, μιας και τα μεγάλα κέρδη ιδιωτών κατά κανόνα εξάγονται) και τέλος,

    - θα απαιτούσαν εξ αρχής, όταν το Δημόσιο χρέος ήταν κατά πλειοψηφία σε χέρια ιδιωτών (διεθνών επενδυτών και κερδοσκόπων) μια πραγματική απομείωση του χρέους, όχι "ημικουρέματα", με συνοδευτικό όρο το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης που χορηγείται να κατευθυνθεί (ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ) σ ΑΥΤΗ την ανάπτυξη που λές (ειδικά ανάπτυξη γεωργίας), και που θα 'χαμε αναλώσει μέρες, για να μην πώ μήνα, για να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε.

    Αντ' αυτού, βλέπεις, επελέγη ο αντίθετος δρόμος, με την ψευδή υπόσχεση ότι οδηγεί στο πολυπόθητο αποτέλεσμα.
    Ακόμα και ένας οποιοσδήποτε λογιστής "της σειράς", από την πρώτη μέρα ανακοίνωσης του "οδικού χάρτη" ήξερε ότι ο δρόμος αλλού οδηγεί, δεν πρόκειται να μας οδηγήσει εκεί που λένε.

   • WY avatar
    WY @ Κώστας Ροδινός 08/03/2013 14:01:00

    Τρίτον, η Ελλάδα έχει γεωργία, τουρισμό, ναυτιλία και πολιτισμό
    .....................................................................

    Eκτός από τήν ναυτιλία τά άλλα δύο τά ΕΧΕΙ ή προσδοκείς νά τά ΕΧΗ??
    Εγώ δικαιούμαι νά διατηρώ τίς αμφιβολίες μου σχετικά!!!

    Πάντως ένα είναι σίγουρο κατά τήν ταπεινήν μου γνώμη.

    ΟΥΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΙ ΑΥΡΙΟ ΕΧΕΙ!!!

   • Tsaros avatar
    Tsaros @ Κώστας Ροδινός 10/03/2013 13:06:51

    """Τρίτον, η Ελλάδα έχει γεωργία, τουρισμό, ναυτιλία και πολιτισμό. """

    Πολιτισμό τι ακριβώς έχει; Τον Τατσόπουλο ή τον Ψαριανό;
    Πότε η Ελλάδα, τα τελευταία 200 χρόνια εξήγαγε πολιτισμό;
    Δυο πράγματα έκανε: μιμούνταν τους ξένους και περιφρονούσε τους δικούς της.

    Ακούμε π.χ. πορτογαλλικά φάντος και αργεντίνικα τανγκό. Κάθε χρόνο έχει 2-3 συναυλίες τουλάχιστον. Τα δικά μας γιατί δεν τα εξάγαμε ποτέ; Προσπαθήσαμε ποτέ να μάθουμε στους ξένους τα δημοτικά, το ρεμπέτικο, τον Πικιώνη, τον Ακριθάκη, τον Κουν, κλπ κλπ, τυχαία ονόματα λέω; Η κάθε τυχαία χώρα εξάγει την «έθνικ» μουσική της. Εμείς μια φορά μόνο (με την άθλια μόδα του "συρτάκι dance" και "zorba the greek" αντί για κάτι ουσιαστικό) και τέρμα. Στη λογοτεχνία μας τα ίδια. Στο σινεμά. Ό,τι έκανε ο Γαβράς π.χ. το έκανε με Γαλλικά μέσα.

    Για τους Ολυμπιακούς φώναξαν τον Καλατράβα, ενώ ακόμα και το μουσείο της Ακρόπολης ή την ανάπλαση της Ομόνοιας τις έδωσαν σε ξένους. Έλληνες αρχιτέκτονες με όραμα φαίνεται δεν υπάρχουν ―ή τους περιφρονούν.

    Ναυτιλία, τα ίδια. Δεν υπάρχει ελληνική ναυτιλία που να αποφέρει κέρδος. Υπάρχουν πλοία με ελληνική σημαία, με πλήρωμα 90% ξένους, και με φοροαπαλλαγές που τελικά κοστίζουν στο κράτος παρά έχουμε ώφελος.

    Γεωργία επίσης, τέλος. Η Ελλάδα, με τα βουνά, τα νησιά, και την διάρθρωση του εδάφους, δεν είναι χώρα με έδαφος κατάλληλο για γεωργία εκτεταμένη και βιομηχανική, όπως την έχουν στην Ευρώπη. Και οι εγκύκλιοι της Ε.Ε έβαλαν την ταφόπλακα στην γεωργία μας, στο τι μπορούμε να καλλιεργούμε, πως, με τι όρους και που να το πουλάμε. Άντε να ανταγωνιστείς τα γεωργικά προϊοντα, φτιαγμένα σε χώρες του με μισθούς πείνας, με 90% το χρόνο καλοκαίρι και απέραντες πεδιάδες ή σε χώρες του πρώτου κόσμου, με την τελευταία λέξη στα φυτοφάρμακα και στην τεχνολογία, και με την σφραγίδα και την αβάντα μεγάλων πολυεθνικών. (Τα λεφτά που έδινε η Ε.Ε. «για να τα φάνε στα μπουζούκια και τις βουλγάρες οι αγρότες» ήταν ουσιαστικά αποζημίωση για τη θανάτωση της γεωργίας ― ώστε να εξαρτόμαστε από αυτούς και τις πολυεθνικές τους).

  • boltthrower avatar
   boltthrower @ Ρύκιος 08/03/2013 12:53:41

   τιθεται θεμα αναπτυξης με εθνικο προσανατολισμο σε καπιταλιστικο μοντελο αναπτυξης?
   δηλαδη τι?θα πουλαμε μονο σε πολυεθνικες ελληνικων συμφεροντων?
   υπαρχει πιο σαφες μοντελο αναπτυξης απο το παρον?

  • Ιππολάριος avatar
   Ιππολάριος @ Ρύκιος 09/03/2013 00:13:11

   Ρύκιε

   Δεν είναι δυνατόν να πιστεύεις τέτοια πράγματα.
   Έγραψες:

   «Μιλάμε για ανθρώπους που επιβιώνουν με ένα δολλάριο τη μέρα. Να το καταλάβουμε αυτό. Ένα δολλάριο τη μέρα.»

   Ουδείς επιβιώνει με 1$ την ημέρα.

   1$ μπορεί να κερδίζουν την ημέρα, αλλά δεν συντηρούνται μόνο με αυτό.
   Καλλιεργούνε το κτηματάκι τους και ανταλάσσουν τα προϊόντα τους με άλλους.

   Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι δεν ζούν μόνο από την χρησιμοποίησει του μέσου
   που λέγεται χρήμα.

   • Tsaros avatar
    Tsaros @ Ιππολάριος 10/03/2013 13:09:53

    Το ίδιο κάνει, ρε Αινστάιν.

    Το θέμα είναι ότι με $1 την ημέρα βγαίνουν.

    Με την ίδια λογική, ούτε εμείς βγαίνουμε με 500 ευρώ το μήνα. Τσοντάρουν οι γονείς, παίζει το ιδιόκτητο σπίτι, κάνα λαχανικό και λάδι από το χωριό, κλπ κλπ.

 3. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 08/03/2013 09:03:16

  Έναν λαό ΔΕΝ τον παίρνουν στα σοβαρά όταν:
  1) Συνεχίζει εν έτει 2013 να υποστηρίζει αριστερές πολιτικές.
  2) Προτιμά τα δέντρα από το χρυσό.
  3) Βάζει μικρά κοριτσάκια να μυξοκλαίν ότι δήθεν διώκονται από την αστυνομία.
  4) Έχει πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι απειλούν τους αντιπάλους τους ότι θα τους κρεμάσουν μόλις ανέβουν στην εξουσία.
  5) Έχει πολιτικό αρχηγό, εν δυνάμει πρωθυπουργό, ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μετά την παρουσία του στην εκδήλωση για τον Καραμανλή, έναν από τους αρχιτέκτονες της ενωμένης Ευρώπης, πάει στη Βενεζουέλα να προσκυνήσει μαζί με τον Αχμαντινετζάντ τη σωρό του Τσάβες.
  6) Προτιμά να τον εκπροσωπήσει ο αγράμματος και αγενής Χρυσαυγίτης.
  7) Συνεχίζει να πληρώνει ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα καταχράστηκαν τη δημόσια θέση τους επειδή δεν λειτουργούν τα πειθαρχικά συμβούλια στα οποία συμμετέχουν οι φίλοι τους.
  8) Έχει μία εντελώς διαστρεβλωμένη άποψη για την έννοια της οικονομικής ανάπτυξης και πιστεύει ότι αυτή θα έρθει όταν το κράτος αποφασίσει να επιδοτεί τις επιχειρήσεις με δανεικά τα οποία θα πληρώσουν τα εγγόνια του.
  9) Επιθυμεί "κούρεμα δανείων" θεωρώντας ότι όποιος δεν πήρε δάνειο είναι απλά ανόητος.
  10) Δεν έχει καν υποψιαστεί τί παίζεται στο πολιτικό σκηνικό, ένας λαός ο οποίος κομπάζει για την ιστορία του και συνεχίζει να πέφτει θύμα των λαοπλάνων που εκπροσωπούν αντεθνικά συμφέροντα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Δεξιόχειρας 08/03/2013 10:11:17

   Σωστα.Και επειδη αυτος ο λαος ειναι ο ελληνικος ειναι καιρος να αφησουμε τα μεγαλεια περι ειδικου πολιτιστικου βαρους και να καταλαβουμε οτι ειμαστε ενας βαλκανικος λαος που λογω γεωγραφιας καποτε αποφασισαν να μην τον αφησουν να εχει την τυχη των υπολοιπων που εγιναν σοσιαλιστικες χωρες της εξαθλιωσης.
   Αυτη η εποχη περασε.Δεν υπαρχει κανεις λογος να ζει καλυτερα ο Ελληνας απο το Βουλγαρο ή το Ρουμανο.Εαν υπαρχει πρεπει να το αποδειξει με τα εργα του - και εργα δεν ειναι οι "αγωνες" δηλαδη οι πορειες και οι καταστροφες.

   • Κώστας ΠΓ. avatar
    Κώστας ΠΓ. @ ψυχραιμια 08/03/2013 15:08:11

    Τα έργα του όμως όπως είπε και ο Σαμαράς είναι μόνο το 40% (κατ'άλλους το 30%) της οικονομίας της χώρας . Το υπόλοιπο 60-70% είναι ελπίδα, τραπεζική πίστη.
    Και την τραπεζική πίστη όπως πλέον όλοι γνωρίζουμε την δίνουν ή την παίρνουν οι "οίκοι αξιολόγησης" μέσα απο αδιαφανείς, βρώμικες και συχνά ποινικά κολάσιμες διαδικασίες όπως αποδεικνύει και η μήνυση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που βρίσκεται σε δικαστική εκκρεμότητα κατά του "οίκου" Standard & Poors για σκόπιμη ψευδή αξιολόγηση προιόντων της Goldman Sachs προς τα 'ανω=τραπεζική πίστη=χρήμα...
    Μ' άλλα λόγια ό,τι και να κάνει ο Ελληνας με τα έργα του όταν το 60-70% της τσέπης του το ορίζουν οι "οίκοι", θα κινδυνεύει πάντα να πάθει αυτό που έπαθαν, παρά το αιματηρό έργο τους και οι Ισλανδοί, Ιρλανδοί, Πορτογάλοι, Ισπανοί.
    Και η ανάκτηση της τραπεζικής πίστης μέσω των οίκων, μόνο με πολιτικοοικονομικές ίντριγκες και εκβιασμούς μπορεί να γίνει...

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Κώστας ΠΓ. 08/03/2013 20:04:11

     Oι οικοι για πολλα χρονια εδιναν παραπανω βαθμους στην Ελλαδα απο αυτους που αξιζε.Οταν βγηκε η ιδια η Ελλαδα δια του Πρωθυπουργου της και ειπε οτι ειναι διεφθαρμενη και τιτανικος την υποβαθμισαν.
     Κανενα παραπονο απο τους οικους δεν μπορει να εχει η Ελλαδα που την ευνοησαν σκανδαλωδως.

     • Γιώργος avatar
      Γιώργος @ ψυχραιμια 09/03/2013 10:00:33

      Ε , αυτό λέω κι εγώ φίλε ψυχραιμία.
      Τόσα χρόνια την ευνόησαν σκανδαλωδώς όπως και πολλά άλλα κράτη και εταιρείες.
      Την ευνόησαν μάλιστα σε εποχές που δεν είχε κρίση.
      Και εντάξει όπως λες, πήραν την πάσσα του ΓΑΠ και την τιμώρησαν.
      Ομως, όπως είπε και η Μέρκελ αρκετά τιμωρήθηκε . Τώρα μπορούν κάλλιστα να αρχίσουν να την ευνοούν και πάλι μέχρι να επανέλθει στις αγορές. Κανείς δεν θα τους ζητήσει το λόγο, όπως δεν το έκαναν και τότε που λες οτι την ευνόησαν σκανδαλωδώς...

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ Δεξιόχειρας 08/03/2013 11:33:27

   (προτιμα τα δενδρα απο τον χρυσο),΄ τι ειδους ανθρωποι γραφουνε αυτα, διαβαζουνε και παιδια το site προστατευστε τα,και λιγη λογοκρισια δεν κανει κακο,η αλλιως σημανση απαγορευετε κατω των 18 ελεος

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 08/03/2013 14:21:19

    Υποκρισία

    • ΔΗΜΗΤΗΣ avatar
     ΔΗΜΗΤΗΣ @ Δεξιόχειρας 08/03/2013 15:13:26

     Ὁ βράχος καὶ τὸ κύμα     «Μέριασε βράχε νὰ διαβῶ!» τὸ κύμα ἀνδρειωμένο
     λέγει στὴν πέτρα τοῦ γυαλοῦ θολό, μελανιασμένο.
     Μέριασε, μὲς στὰ στήθη μου, ποὖσαν νεκρὰ καὶ κρύα,
     μαῦρος βοριὰς ἐφώλιασε καὶ μαύρη τρικυμία.

     Ἀφροὺς δὲν ἔχω γι᾿ ἄρματα, κούφια βοὴ γι᾿ ἀντάρα,
     ἔχω ποτάμι αἵματα, μὲ θέριεψε ἡ κατάρα
     τοῦ κόσμου, ποὺ βαρέθηκε, τοῦ κόσμου, πού ῾πε τώρα,
     βράχε, θὰ πέσης, ἔφτασεν ἡ φοβερή σου ἡ ὥρα!

     Ὅταν ἐρχόμουνα σιγά, δειλό, παραδαρμένο
     καὶ σὄγλυφα καὶ σὄπλενα τὰ πόδια δουλωμένο,
     περήφανα μ᾿ ἐκύτταζες καὶ φώναζες τοῦ κόσμου
     νὰ δεῖ τὴν καταφρόνεση, ποὺ πάθαινε ὁ ἀφρός μου.

     Κι ἀντὶς ἐγὼ κρυφὰ κρυφά, ἐκεῖ ποὺ σ᾿ ἐφιλοῦσα
     μέρα καὶ νύχτα σ᾿ ἔσκαφτα, τὴ σάρκα σου ἐδαγκοῦσα
     καὶ τὴν πληγὴ ποὺ σ᾿ ἄνοιγα, τὸ λάκκο πού ῾θε κάμω
     μὲ φύκη τὸν ἐπλάκωνα, τὸν ἔκρυβα στὴν ἄμμο.

     Σκύψε νὰ ἰδῆς τὴ ρίζα σου στῆς θάλασσας τὰ βύθη,
     τὰ θέμελά σου τά ῾φαγα, σ᾿ ἔκαμα κουφολίθι.
     Μέριασε, βράχε, νὰ διαβῶ! Τοῦ δούλου τὸ ποδάρι
     θὰ σὲ πατήση στὸ λαιμό... Ἐξύπνησα λιοντάρι!»

     Ὁ βράχος ἐκοιμότουνε. Στην καταχνιὰ κρυμμένος,
     ἀναίσθητος σοῦ φαίνεται, νεκρός, σαβανωμένος.
     Τοῦ φώτιζαν τὸ μέτωπο, σχισμένο ἀπὸ ρυτίδες,
     τοῦ φεγγαριοῦ, ποὖταν χλωμό, μισόσβηστες ἀχτίδες.
     Ὁλόγυρά του ὀνείρατα, κατάρες ἀνεμίζουν
     καὶ στὸν ἀνεμοστρόβιλο φαντάσματα ἀρμενίζουν,
     καθὼς ἀνεμοδέρνουνε καὶ φτεροθορυβοῦνε
     τὴ δυσωδία τοῦ νεκροῦ τὰ ὄρνια ἂν μυριστοῦνε.

     Τὸ μούγκρισμα τοῦ κύματος, τὴν ἄσπλαγχνη φοβέρα,
     χίλιες φορὲς τὴν ἄκουσεν ὁ βράχος στὸν ἀθέρα
     ν᾿ ἀντιβοᾶ τρομαχτικὰ χωρὶς κὰν νὰ ξυπνήσει,
     καὶ σήμερα ἀνατρίχιασε, λὲς θὰ λιγοψυχήσει.
     «Κῦμα, τὶ θέλεις ἀπὸ μὲ καὶ τὶ μὲ φοβερίζεις;
     Ποιὸς εἶσαι σὺ κι ἐτόλμησες, ἀντὶ νὰ μὲ δροσίζεις,
     ἀντὶ μὲ τὸ τραγούδι σου τὸν ὕπνο μου νὰ εὐφραίνεις,
     καὶ μὲ τὰ κρύα σου νερὰ τὴ φτέρνα μου νὰ πλένεις,
     ἐμπρός μου στέκεις φοβερό, μ᾿ ἀφροὺς στεφανωμένο;
     Ὅποιος κι ἂν εἶσαι μάθε το, εὔκολα δὲν πεθαίνω!»

     «Βράχε, μὲ λένε Ἐκδίκηση. Μ᾿ ἐπότισεν ὁ χρόνος
     χολὴ καὶ καταφρόνεση. Μ᾿ ἀνάθρεψεν ὁ πόνος.
     Ἤμουνα δάκρυ μιὰ φορὰ καὶ τώρα κοίταξέ με,
     ἔγινα θάλασσα πλατιά, πέσε, προσκύνησέ με.
     Ἐδῶ μέσα στὰ σπλάγχνα μου, βλέπεις, δὲν ἔχω φύκη,
     σέρνω ἕνα σύγνεφο ψυχές, ἐρμιὰ καὶ καταδίκη,
     ξύπνησε τώρα, σὲ ζητοῦν τοῦ ἄδη μου τ᾿ ἀχνάρια...
     Μ᾿ ἔκαμες ξυλοκρέβατο... Μὲ φόρτωσες κουφάρια...
     Σὲ ξένους μ᾿ ἔριξες γιαλούς... Τὸ ψυχομάχημά μου
     τὸ περιγέλασαν πολλοὶ καὶ τὰ πατήματά μου
     τὰ φαρμακέψανε κρυφὰ μὲ τὴν ἐλεημοσύνη.
     Μέριασε βράχε, νὰ διαβῶ, ἐπέρασε ἡ γαλήνη,
     καταποτήρας εἶμαι ἐγώ, ὁ ἄσπονδος ἐχθρός σου,
     γίγαντας στέκω ἐμπρός σου!»

     Ὁ βράχος ἐβουβάθηκε. Τὸ κῦμα στὴν ὁρμή του
     ἐκαταπόντησε μεμιᾶς τὸ κούφιο τὸ κορμί του.
     Χάνεται μὲς τὴν ἄβυσσο, τρίβεται, σβήεται, λιώνει
     σὰ νἆταν ἀπὸ χιόνι.
     Ἐπάνωθέ του ἐβόγγιζε γιὰ λίγο ἀγριεμένη
     ἡ θάλασσα κι ἐκλείστηκε. Τώρα δὲν ἀπομένει
     στὸν τόπο ποὖταν τὸ στοιχειό, κανεὶς παρὰ τὸ κῦμα,
     ποὺ παίζει γαλανόλευκο ἐπάνω ἀπὸ τὸ μνῆμα.

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ ΔΗΜΗΤΗΣ 08/03/2013 16:13:39

      Τελειο, του Αριστοτελη Βαλαωριτη, στο Γυμνασιο το ξεραμε απ εξω, φιλολογος εισαι;

     • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
      ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ Ρηνα 08/03/2013 21:41:36

      οχι ασφαλιστης

     • Δεξιόχειρας avatar
      Δεξιόχειρας @ ΔΗΜΗΤΗΣ 09/03/2013 20:01:58

      Ο Χυτήρης είσαι;

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Δεξιόχειρας 08/03/2013 11:37:08

   Ἀγαπητέ Δεξιόχειρα,σίγουρα τό 2 σοῦ ξέφυγε...

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Κυθήριος Τ. 08/03/2013 20:02:20

    Ας πούμε κάποτε αλήθειες. Δεν βαρεθήκατε ακόμη τις αριστερίστικες παρόλες που μας έφτασαν στην καταστροφή;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Δεξιόχειρας 08/03/2013 12:09:50

   Δεξιόχειρα,
   καμιά κοινωνία δεν θα επιλέξει τον χρυσό, αν πρέπει να τον πληρώσει με κυάνιο.

   • Svart Drottning avatar
    Svart Drottning @ Κώστας Ροδινός 08/03/2013 12:20:26

    + 10000000000000000000000000

   • ~Mara~ avatar
    ~Mara~ @ Κώστας Ροδινός 08/03/2013 12:35:14

    Άν όμως της αφαιρούν την δυνατότητα να επιλέξει???
    Άν της επιβάλλουν το λαμπερό χρυσό πακέτο με το κυάνιο, τί γίνεται τότε Κώστα???

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Κώστας Ροδινός 09/03/2013 20:07:35

    Οι πρόγονοί μας την εθνική ανεξαρτησία την πλήρωσαν με το αίμα τους. Εμείς κλαίμε γιατί θα κοπούν τα δέντρα. Υποκρισία. Είμαστε θύματα των ψεύτικων διλημμάτων που μας βάζουν οι εχθροί μας μέσω των αριστερών.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Δεξιόχειρας 09/03/2013 11:58:24

   @ Δεξιόχειρα
   Επιτρέπεται φαντάζομαι η αναδημοσιευση του εξαιρετικού σχολίου σου ως ανάρτηση.

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ firiki2010 09/03/2013 20:13:54

    Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι συμφωνούν μαζί μου. Αυτοί οι συμπολίτες μας δεν συμφωνούν κάτω από την ομπρέλα του συμφέροντος ούτε υπό την ψεύτικη μάσκα του λαϊκισμού. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί συνεχίζει να χτυπά η καρδιά του ορθολογισμού.
    Υ.Γ: Φιρίκι, ευχαριστώ για την καλοπροαίρετη διάθεσή σου, όμως τα σχόλια μου δεν κάνουν για άρθρα προς σχολιασμό. Η γλώσσα που μιλάω δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης. Είναι μια ακραία αλλά αληθινή γλώσσα.

    • firiki2010 avatar
     firiki2010 @ Δεξιόχειρας 10/03/2013 00:56:31

     Σεβαστό, αλλά δε νομίζεις ότι μας έφαγε η "πολιτική ορθότητα"; Ασε που δεν βλέπω κάτι ακραίο στη γλώσσα του συγκεκριμένου τουλάχιστον σχολίου.
     Από κει και πέρα αυτοί που συμφωνούμε μπορεί και να είμαστε περισσότεροι απ΄ όσοι νομίζουμε Απλώς δεν είναι το στιλ μας το να κάνουμε θόρυβο. Κι αυτό δυστυχώς κοστίζει.

  • Σκαρλάτος Νικόλαος avatar
   Σκαρλάτος Νικόλαος @ Δεξιόχειρας 10/03/2013 09:00:24

   Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις. Εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα. Τίποτα δεν αλλάζει, εάν προηγουμένως δεν αλλάξουν οι άνθρωποι. Οίος ο λαός τοιούτοι και οι άρχοντες. Η γενική ανάπτυξη μιας χώρας δεν είναι έννοια αόριστη. Είναι κοινωνική, πολιτική, οικονομική, διοικητική και άλλων μορφών, που προάγουν τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Γι' αυτό η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζει με την πολιτιστική και δεν είναι αποτέλεσμα μόνο οικονομικών παραγόντων. Ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας, ο συντονισμός των ατομικών προσπαθειών, το νομικό σύστημα, τα επίπεδα εκπαίδευσης και υγείας, αλλά ακόμη και η θρησκεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη. Οι μεταβολές που επέρχονται κατά τη φάση της ανάπτυξης διακρίνονται σε οικονομικές και μη οικονομικές. Είναι συνεπώς αποτέλεσμα σχεδίασης και προγραμματισμού, οργάνωσης και συντονισμού, διεύθυνσης και ελέγχου. Ο έλεγχος, ο οποίος ασκείται σήμερα απο την τρόϊκα και μας κακοφαίνεται, ο οποίος απο το 1981 καταργήθηκε στο δημόσιο, αποτελεί είτε το θέλουμε, είτε όχι, όπως παραδέχονται όλα τα εγχειρίδια της "Διοικητικής", τη βασικότερη και σπουδαιότερη λειτουργία εξ όλων των άλλων. Γι' αυτό και η οικονομική ανάπτυξη, όπως γράφουν τα μαύρα βιβλία, εκτός απο τους παράγοντες της εκμετάλλευσης των φυσικών και ανθρωπίνων πόρων, των κεφαλαίων, της τεχνολογικής προόδου, της επιχειρηματικότητας και του μεγέθους της αγοράς, χρειάζεται και ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Στη χώρα μας δυστυχώς, τίποτα απ' αυτά δεν εφαρμόζεται.

   • Κώστας π1. avatar
    Κώστας π1. @ Σκαρλάτος Νικόλαος 10/03/2013 16:56:34

    Αν δεν μας ξαναβάλουν οι Τραπεζίτες και οι "οίκοι" τους στις αγορές, δεν υπάρχει λόγος , ούτε αλλάζει τίποτε η αλλαγή της νοοτροπίας. Εν τη παλάμη και άμα βοήσαι φίλε Νικόλαε. Αν μας επιστρέψουν την τραπεζική πίστη που μας έκλεψαν αυθαίρετα, τότε είναι εσωτερική δική μας υπόθεση η αλλαγή της δικής μας νοοτροπίας για την οποια δεν πέφτει λόγος σε ΚΑΝΕΝΑΝ ΞΕΝΟ, ούτε βέβαια μας το ζήτησε κάποιος. Αυτοί τα λεφτά "τους" (και των συνεταίρων τους Ακη κλπ) ζητάνε, όχι μόνο απο εμάς, αλλά απ' ΄πλους τους ανίσχυρους λαούς που έχουν βάλει στο χέρι τους...

  • Vee avatar
   Vee @ Δεξιόχειρας 10/03/2013 12:48:25

   Προτιμώ τα δέντρα 1000 φορές από το χρυσό! Και είμαι Δεξιότατος σε πληροφορώ.

 4. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 08/03/2013 09:08:09

  τα είπατε όλα σε δύο σειρές κ Ροδινέ

 5. tak avatar
  tak 08/03/2013 09:39:44

  Αγαπητέ Κώστα,
  ο χρόνος γεννάει ελπίδες και η εκτίμησή μας είναι πως ο κ. Σαμαράς μπορεί να τις υλοποιήσει αν...
  Και παραπέμπω στο κείμενό σου.
  Σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να πιστεύουμε και να ευχόμαστε να μη πεθάνει ποτέ η ελπίδα μας, γιατί αν συμβεί, δε θα αφήσουμε πίσω μας ούτε την Ιταλική σκόνη, την οποία άφησαν οι Ρωμαίοι πίσω τους, αποχωρώντας από το προσκήνιο και περνώντας στην ιστορική αιωνιότητα, αλλά και ανυπαρξία.
  Τι είπε ο Δημόκριτος, εις εκ των σημαντικότερων Ελλήνων:
  «Ελπίδες αι μεν των ορθά φρονεόντων εφικταί, αι δε των αξυνέτων αδύνατοι». Οι ελπίδες των σκεπτόμενων και ορθά φρονούντων είναι εφικτές, ενώ αυτές των ασύνετων είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν.
  Ο σπουδαίος πρόγονος βεβαίως σωστά τα τοποθέτησε και εξ ίσου σωστά τα είπε, όμως το ερώτημα που τίθεται, εν όψει της σημερινής πραγματικότητας, είναι το κατά πόσο μπορεί να σταθεί αυτή η ρήση στη λογική ενός λαού, ο οποίος ζει στη χώρα του παράλογου, εκεί όπου οι αξίες δεν έχουν πια καμιά … αξία, εκεί που τα ιδανικά είναι πλέον λέξη κενή περιεχομένου, εκεί που η αδικία έχει στήσει μόνιμο μηχανισμό και εκεί που η πολιτική έχει κακοποιηθεί βάναυσα από αυτούς, που θα έπρεπε να την προστατεύουν και να την προάγουν και ασφαλώς αναφερόμαστε στους πολιτικούς, οι οποίοι ευθύνονται για τον ξεπεσμό της χώρας και για το κατάντημα του πάλαι ποτέ υπερήφανου λαού, δείγματα του οποίου ζουν ακόμα, για να μας θυμίζουν τις λέξεις τιμή, περηφάνια, λεβεντιά και πατριωτισμό, που τα απέκτησαν και τα τεκμηρίωσαν στην παραζάλη των ευρωπαϊκών αιματοχυσιών του περασμένου αιώνα.
  Αναρωτιόμαστε λοιπόν και όχι άδικα, για το πού θα βρούμε αυτό το φρόνημα, που αναφέρει ο Δημόκριτος, για να στηρίξουμε τις ελπίδες μας… Το 1989 ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε κάνει εκείνη την ιστορική δήλωση ότι η χώρα «έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο».
  Το πόσο δίκιο είχε δε φάνηκε τότε, επειδή οι έλληνες ζούσαν μέσα στην καλή χαρά, αφού ο Αντρέας Παπανδρέου τους είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα τους ανήκει…
  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ασφαλώς και εννοούσε «πολιτικό φρενοκομείο», έστω κι αν δεν το είπε έτσι, βλέποντας ο ίδιος μακριά, παρά το ότι στη συνέχεια πολλοί προσπάθησαν να λοιδορήσουν τη μεγάλη αλήθεια που εξέφρασε.
  Το πολιτικό φρενοκομείο, οδήγησε τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, όπου άλλος ένας επίγονος Παπανδρέου, ο Γεώργιος, δεν μπόρεσε να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό πως η χώρα του ανήκει!
  Εδώ τώρα τίθεται το μεγάλο θέμα… Με κραυγές και με ψέματα μπορούμε να νικήσουμε πρώτα την κακομοιριά μας και μετά τους δανειστές μας; Ασφαλώς και όχι, είναι αδύνατο και αυτό το αδύνατο το επισημαίνει και ο Δημόκριτος, του οποίου τη βοήθεια παραπάνω επικαλεστήκαμε.
  Για να ζήσεις πρέπει να πληρώσεις τα χρέη σου και να μη δημιουργείς νέα, γιατί κάποια στιγμή ο έλεγχος θα χαθεί και θα σε πνίξουν οι δανειστές σου. Οι κυβερνητικές φιλαυτίες, τα εκτός τόπου και χρόνου παραληρήματα της ποικιλόχρωμης και ποικιλόγνωμης αριστεράς και οι λεονταρισμοί όσων δεν κόβουν τακτικά τα νύχια τους, δεν μπορούν να φέρουν αποτελέσματα ούτε να δρομολογήσουν λύσεις.
  Ο «εθνικός τσαμπουκάς» έχει εξαχνωθεί και δεν αποστάζεται πλέον στο ποτήρι του κάθε φαντασιόπληκτου πολιτικάντη, που τοποθετεί τον εαυτό του σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τον γεννηθέντα και ου ποιηθέντα.
  Η επιλογή της προσπάθειας με ορθή φρόνηση και σωστό σχεδιασμό, εκτιμούμε πως θα δρομολογήσει το δρόμο της ελπίδας. Γι αυτό μας είχε πείσει ο κ. Σαμαράς.
  Πρέπει να το κάνει, άλλωστε η περιγραφή της κατάστασης από σας, δε θέλι ούτε βελτίωση ούτε τροποποίηση.
  Δεν μπορούμε να εικάσουμε τι θα συμβεί στο μέλλον.
  Στους καιρούς που ζούμε, δεν αγιάζει κανένας επειδή θα τον σφάξει ο αγάς, επειδή αυτό δε θεωρείται πλέον ηρωισμός ούτε μαρτύριο.
  Ελπίδα λοιπόν και όπως τη νιώθει καλλίτερα καθένας.
  Και είπαμε…
  Ο χρόνος γεννάει ελπίδες.
  Και ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ tak 08/03/2013 12:10:12

   ταυτολογούμε!

  • Σπορέας avatar
   Σπορέας @ tak 08/03/2013 15:34:36

   Όχι όλοι όμως...
   Λείπουν 4.000 από το μέτρημα.

   • tak avatar
    tak @ Σπορέας 08/03/2013 16:41:52

    Πολύ φοβάμαι κι εγώ τη διόγκωση του αριθμού...

 6. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 08/03/2013 10:00:56

  Κύριε Ροδινέ,γιά μένα τό μεγαλύτερο πρόβλημα τῆς χῶρας σήμερα,ἐστιάζεται στό φόβο μέ τό νούμερο τρία πού περιγράφετε στό κείμενό σας.
  Ἡ χῶρα μας βρίσκεται σέ μιά διαρκή περιδίνιση,οἱ πολίτες βάλλονται μέ ἕναν συνεχιζόμενο οἰκονομικό πόλεμο,ἐπιβαλλόμενο ἀπό τούς δανειστές μας,τό μέλλον σκιαγραφεῖται ἀβέβαιο,τό χειρότερο ὅμως ἀπ' ὅλα εἶναι ὅτι δέν ὑπάρχει καμμία ἐναλλακτική λύση,καμμία προοπτική,καμμία ἐλπίδα,ὅπως κι ἐσεῖς συμπεραίνετε...
  Προτείνετε κάποιες λύσεις,πολύ σωστές κατά τή γνώμη μου,ὅπως καί ὅτι ὑπάρχουν καί πολλές ἄλλες πού μποροῦν νά ὑλοποιηθοῦν,ὅμως ὅλες ἀκυρώνονται,διότι ὅλο τό πρόγραμμα ἔχει στηριχθεῖ σέ μία καί μόνη λύση,κόψιμο μισθῶν καί συντάξεων καί φόροι,ὅλο καί περισσότεροι,ὅλο καί βαρύτεροι.Τό λέτε ἄλλωστε κι ἐσεῖς ὅτι πρέπει αὐτό νά σταματήσει.
  Σάν μέσος ἄνθρωπος,μέ ἀπλή λογική,θά σταθῶ στήν τελευταία πρόταση τοῦ ἄρθρου σας,γιατί ἐδῶ πού φτάσαμε,αὐτή μοῦ φαίνεται ἡ πιό ἐλπιδοφόρα καί ρεαλιστική,μέ τήν προσδοκία ὅμως,ὅτι θά ἔχουμε καί τήν ἠγεσία πού θά δίνει πρώτη τό παράδειγμα.

 7. Νεύτων avatar
  Νεύτων 08/03/2013 10:07:21

  Κύριε Ροδινέ,
  για άλλη μία φορά εκφράζετε σε ένα συμπυκνωμένο κείμενο, όλα όσα έχουν στο μυαλό τους οι προβληματισμένοι πολίτες. Τα δικά μου "φίλτρα ανάγνωσης" κράτησαν τρία ουσιαστικά σημεία:

  1. Μοντέλο ανάπτυξης (και παραγωγικότητας)
  2. Νέοι άνθρωποι που θα αναλάβουν με μια βαθειά αίσθηση ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας
  3. Απομόνωση γραφικών και ακραίων φωνών (κιτς ουρλιαχτών θα έλεγα εγώ...)

  Αγωνιώ, σκεπτόμενος ότι επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει!
  Αναρωτιέμαι όμως:
  1. Γιατί δεν κάθονται οι αρμόδιοι υπουργοί να φτιάξουν ένα μοντέλο ανάπτυξης και να το δείξουν στους πολίτες αυτής της χώρας;
  2. Υπάρχουν άραγε οι "άλλοι" νέοι άνθρωποι, τα νέα πρόσωπα που θα πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα;
  3. Μήπως και η σημερινή κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να ισχυροποιεί τις ακραίες φωνές μέσα από διαρκείς επικοινωνιακές γκάφες;

  Πείτε με κολλημένο, πείτε με στενοκέφαλο, αλλά ποντάρω μόνον στην προσωπική πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά. Όσες φορές το έκανε, κέρδισε. Ας το ξανακάνει λοιπόν. Γιατί δυστυχώς έφτασα στο σημείο να λέω ότι "μόνο ένας κούκος θα φέρει την Άνοιξη τελικά..."

  Σας ευχαριστώ για το καταπληκτικό σας άρθρο!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νεύτων 08/03/2013 12:10:35

   ευχαριστώ πολύ

 8. ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ avatar
  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 08/03/2013 10:24:33

  Ποια αναπτυξη ακριβως περιμενετε μεσα στο σκηνικο της παγκοσμιας υφεσης;;;
  Οι Ελληνες φταινε εχουν στο DNA τους τη λαμογια δεν μπορεσαν ποτε να μοιασουν στα ανωτερα οντα τους Ευρωπαιους! Ξυπνατε ωρε !

 9. euagelos avatar
  euagelos 08/03/2013 10:25:13

  Ένα λαό τον παίρνουν στα σοβαρά όταν ξέρει τι θέλει για το σήμερα και για τις μέλουσες γενιές του, και προσπαθεί να το πετύχει είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά. Όταν ξέρει τι σημαίνει ελευθερία και αυτοδιάθεση και πασχίζει για τα αγαθά αυτά. Όταν μπορεί να καταλάβει πότε και ποιοι τον κοροιδεύουν και τους στέλνει στον αγύριστο χωρίς πολλά λόγια. Όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί παρά να είναι δούλος και κλωτσοσκούφι από τη στιγμή που δεν ελέγχει τους πολιτικούς, την οικονομική πολιτική, την νομισματική πολιτική, τη ροή κεφαλαίων, την ποσότητα και τα ήδη παραγωγής, τον τρόπο παραγωγής, το εμπόριο, τις τράπεζες, τη λειτουργία της πολιτείας γενικά. Όταν όλα αυτά δεν τα ελέγχει και αφήνεται στην αγκαλιά υπερεθνικών κατασκευασμάτων και διορισμένων "σοφών", δεν μπορεί να περιμένει τίποτε καλύτερο από τη σκλαβιά την κοινωνική διάλυση και τη λεηλασία του από τους πονηρούς.

  • panos avatar
   panos @ euagelos 08/03/2013 11:09:26

   Σωστοτατος Ευαγγελε.Δυστυχως η παγκοσμοιοποιηση..........που βιωνουμε ειδικα στο νοτο θα εξαθλιωσει ακομη περισσοτερο το λαο και το μοντελο της ΚΙΝΑΣ ειναι κοντα-πολυ κοντα. ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι τωρινοι πολιτικοι μας ειναι πολυ μικροι να αντιμετωπισουν.........τα επερχομενα. Αν ζουσε ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ο λαος θα ειχε ελπιδες, ομως τωρα.................

   • euagelos avatar
    euagelos @ panos 08/03/2013 12:41:44

    Αχ βρε Πάνο... τι να σου κάνει ένας "εθνάρχης"? Υπάρχουν ηγέτες χωρίς λαό? Απατεώνες πολιτικάντηδες μπορεί να υπάρξουν, ηγέτες όχι. Οι ηγέτες εμφανίζονται εκεί όπου υπάρχουν λαοί που θέλουν να σηκώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν την αυτοδιάθεσή τους.

 10. ΝΑΡΔΟΣ avatar
  ΝΑΡΔΟΣ 08/03/2013 10:35:17

  θά ήθελα νά καταλάβω τόν Ελληνα ψηφοφόρο.ποιός ψήφισε τό 30ετή πολιτικό σύστημα πού είναι ακόμα τό ίδιο καί συνεχίζει?καί μιλάω γιά όλους αριστερούς δεξιούς κεντρώους,αφού μέ τόν ίδιο σχήμα ή άλλο τά πολιτικά όντα είναι τά ίδια καί μάλιστα ανάλογα τό συμφέρον τους καταγγέλουν καί φεύγουν ή ξαναγυρίζουν ή μένουν στά ίδια καί αναιρούν αυτά πού οί ίδιοι έχτισαν μέ <>.
  Νά καταλάβω τόν ψηφοφόρο πού σάν τιμητής τών πάντων ψάχνει τόν αγιασμό γιά νά εξαγνισθεί [πάλι μέσα από τόν ίδιο ψηφό].είναι δίκαιος κριτής [μετά από τόσα λάθη]καί γίνετε κεραυνός όταν πάει νά χάσει αυτό τό δικαίωμα [τών ιδιοτελών κατά τό δικό του δοκούν συμφερόντων]. Νά καταλάβω τόν ψηφοφόρο πού συνεχίζει νά θέλει τό ίδιο καταστροφικό ρόλο γιά τό μέλλον τού κάθε παιδιού τής πατρίδας του τής αξιοπρέπειας. Τό χάλι μας, οί ζωές πού τελειώνουν είτε βιολογικά [αυτοκτονίες]είτε φυσικά[πεννεια],ήεκχώρισει συνταγματικών ή εδαφικών δικαιωμάτων ή ταπείνωση ή δουλεία ή τρομολαγνεία καί τόσα άλλα είναι ευθύνη τών πολιτικών [εκει τό ρίχνουν οί πολίτες γιά αγιασμό]καί όχι τού φηφοφόρου-σχολιαστή-ειδικού-πολιτικάντη πολίτη

 11. Κωστας ΠΓ. avatar
  Κωστας ΠΓ. 08/03/2013 10:36:44

  Αγαπητέ Κώστα Ροδινέ,
  Αν οι Ευρωπαίοι δεν κατάλαβαν ακόμα ποιό "μοντέλλο ανάπτυξης" μας έχουν ετοιμάσει οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους Υπερ-τραπεζίτες, δεν είναι η πτωχή και μικρή Ελλάς που θα τους το αποκαλύψει. Οι Ιταλοί φάνηκε οτι κάτι έχουν καταλάβει, αλλά ακόμα δεν αποφάσισαν να δώσουν την τελική τους απάντηση...
  Το δίλημμα υποταγή στο "Κινεζοποιημένο μοντέλο της Γερμανίας" ή αναζήτηση δικού μας δρόμου κατα το μοντέλλο των BRICS, αιωρείται απο τον περασμένο Ιούνιο όταν Μόντι-Ολλάντ-Ραχόι κατήγαγαν "θριαμβευτική" νίκη αναγκάζοντας τη Μέρκελ να δεχτεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς εγγραφή στο δημόσιο χρέος των κρατών, που ισοδυναμεί με μελλοντικό τύπωμα Ευρώ απο την ΕΚΤ. Στη συνέχεια η "νίκη" πάγωσε διότι η Αυτοκρατορία εντεπετέθη θέτοντας ως όρο για την ανακεφαλαιοποίηση την υπογραφή Μνημονίων αλλά Ελλάδα...
  Και το καίριο ερώτημα για την Ευρωζώνη παραμένει αιωρούμενο: Θα υπογράψουν "δήλωση" υποταγής στα Μνημόνια, ή θα την διαλύσουν αποχωρώντας και δημιουργώντας ίσως την Ευρωζώνη του "Νότιου"?
  Στην πρώτη περίπτωση όλοι οι φόβοι που αναφέρεις αγαπητέ Κώστα θα θεριέψουν. Γιατί μετά την υπογραφή της παράδοσης απο τους Μηδίσαντες ηγέτες οι λαοί αρχίζουν να σκέπτονται τους τρόπους αντίστασης στον κατακτητή.
  Θα πάρει μορφή μεμονωμένων πράξεων σαμποτάζ αλλά Χαλκιδική, θα πάρει μορφή λαικής εξέγερσης και ανατροπής της κυβέρνησης και των Μνημονίων με αντικατάστασή της από Επαναστατική κυβέρνηση? Θα γίνει ήπια με εκλογές Αντιμνημονιακών ηγετών στο Νότο? Αγνωστο προς το παρόν αλλα το αποτέλεσμα γνωστό απο την Ιστορία. Μετά από την Αντίσταση και τον Απελευθερωτικό αγώνα ο (οικονομικός) Κατακτητής απωθείται και μια νέα Εποχή ανασυγκρότησης ανατέλλει...
  Στη δεύτερη περίπτωση, της μεγάλης συμμαχίας του Νότου (στην οποία δεν αποκλείεται και η συμμετοχή της Ρωσίας ή ακόμα και της Αγγλίας) θα πρόκειται για τη συνέχιση του πρωτοποριακού πειράματος της αναίμακτης Ομοσπονδιακής Ενωσης των Πολιτειών της Ευρώπης όπως την ξεκίνησαν οι αρχικοί εμπνευστές της, με εξαίρεση αυτή τη φορά της Γερμανίας, που δεν αποκλείεται να προσχωρήσει εκ των υστέρων για να αποφύγει την απομόνωσή της.
  Οσον αφορά την "συγκυβέρνηση", όσο πιό πολύ αποτυγχάνει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων στα μνημόνια και αναβάλλει την εφαρμογή τους, τόσο λιγώτερες θα είναι οι απώλειες για τον Ελληνικό λαό μέχρι να απαντηθεί το Μεγάλο Δίλημμα...

  • άγρυπνη avatar
   άγρυπνη @ Κωστας ΠΓ. 08/03/2013 13:09:46

   Και ο ρόλος των ΗΠΑ;Δεν θα παραιτηθούν ποτέ από την αποικιοκρατική τους στρατηγική στην περιοχή,κυρίως τώρα που ''ξαφνικά''ανεδύθη από τη θάλασσα και την Ελληνικη γη, ζωοδότρια ενέργεια για την ημιλιπόθυμη Δύση.Κα'υ'μένοι εμείς Ελληνες, δεκαετίες πριν, ήταν σχεδιασμένη η τύχη μας.Και η ''σύμμαχος''ευρωπα'ι'κή δύση, θα μας αντιμετωπίζει πολύ πιο αυστηρά εμάς και την Κύπρο, απ'ότι τους άλλους νότιους,διότι άλλο η ανατολική Μεσόγειος.Κι'αν δεν συμμορφωθούμε,τι πιο εύκολο από μια παραλλαγή ''αραβικής''άνοιξης με επικεφαλής, you know the leader.Πως να βρεί ισορροπίες η χώρα μας, όταν παρελαύνουν οι ελέφαντες;Μόνο αν φαγωθούν μεταξύ τους.Τουλάχιστον,να ήμασταν ενωμένοι κι'αγαπημένοι,θα νιώθαμε πιο αξιοπρεπείς και υπερήφανοι.Και η κραυγή και ιαχή μας θα αντηχούσε στεντόρεια, ως τα πέρατα της γης.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Κωστας ΠΓ. 08/03/2013 13:10:45

   Αχ Κωστα, πλησιασες....λιγο.
   Θου Κυριε φυλακη τω στοματι μου....

   • Κώστας ΠΓ. avatar
    Κώστας ΠΓ. @ Ρηνα 08/03/2013 13:54:08

    Tι εννοείς αγαπητή Ρήνα? Δεν υπάρχει χρόνος για Πυθίους χρησμούς τώρα. Ας βοηθήσουμε όλοι με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας ...

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Κώστας ΠΓ. 08/03/2013 15:57:36

     1. Τιποτα δεν ειναι οπως φαινεται η καλυτερα δεν γινεται οπως φαινεται...
     2. Καμια νοοτροπια δεν αλλαξε, ισα ισα
     3. Οι φουσκωτοι τετοιες μερες στοιχιζουν πολυ.

 12. Mike avatar
  Mike 08/03/2013 10:57:59

  Καλημερα...ηθελα να ρωτησω επειδη γινεται πολυ φασαρια με το φπα στην εστιαση...αν παει το σουβλακι απο 2€ στο 1.80€ θα αλλαξει κατι;;;;;

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Mike 08/03/2013 12:24:57

   Ε ναι, θα είναι λιγότερος ο ΦΠΑ που θα κλέβουν από την εφορία... :)

   • Ρύκιος avatar
    Ρύκιος @ MAYRO XABIARI 08/03/2013 13:41:10

    Αυτό ακριβώς...

   • Κώστας ΠΓ. avatar
    Κώστας ΠΓ. @ MAYRO XABIARI 08/03/2013 13:57:00

    Eννοείς από την Γερμανική εφορία του Ράιχενμπαχ...

 13. ~Mara~ avatar
  ~Mara~ 08/03/2013 11:04:27

  Επιτέλους... άρθρο σου και εξαιρετικό όπως πάντα!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ~Mara~ 08/03/2013 12:11:22

   καλημέρα αγαπητή μου Μάρα!

 14. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 08/03/2013 11:38:33

  ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΤΟ ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

  Σέ ότι αφορά το χθές , είναι γνωστά τα χαρακτηριστικά που φέρει ο Ελληνικός Λαός και τα χαρακτηριστικά της Υπανάπτυξης της Ελληνικής Κοινωνίας Η Ελλάδα ως χώρα δεν χρειάζεται απλά ένα νέο μοντέλο παραγωγικό μοντέλο.Η Ελλάδα σαν χώρα και η Ελληνική Κοινωνία χρειάζεται πρώτιστα Οραμα, μια νέα μεγάλη Ιδέα η οποία και θα προκαλέσει την αφύπνιση του Ελληνισμού. Μια Νέα Μεγάλη Ιδέα η οποία ως έννοια δεν θα είναι αφηρημένη αλλά με σαφήνεια ορισμένη και θα συνοδεύεται απο μια Εθνική Στρατηγική η οποία και θα εγγυάται την πραγμάτωση της .Αυτή είναι η μόνη εναλλακτική πρόταση η οποία και μπορεί να εγγυηθεί την πορεία πρός την ανοικοδόμηση.Στην δέ Εθνική στρατηγική οτι περιλαμβάνεται θα υπόκειται στον περιορισμό του Εθνικώς απαραβιάστου και απαράβατου. Η ευκολία ως στάση ζωής έχει παρέλθει προ πολλού αρκετά την πληρώσαμε σαν Εθνος αρκετά μας ταλάνισε.Μόνο έτσι θα πάρουμε εμάς σοβαρά.Γιατί αυτό έχει επιτακτικό χαρακτήρα.Τα υπόλοιπα έπονται.Η εικόνα μας έξω είανι αυτό που είμαστε στο εσωτερικό.

  Δεν υπάρχει στην Γερμανία λ.χ. Κυβέρνηση Κου Σαμαρά , Υπάρχει Ελληνική Κυβέρνηση υπο τον Κο Σαμαρά.Είναι αδιανόητο μια Κυβέρνηση να είναι σε διάσταση με τον Λαό και το Εθνος και η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη

 15. Svart Drottning avatar
  Svart Drottning 08/03/2013 12:11:28

  Το τραγικότερο είναι ένας λαός να μην παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό του, να μη διαθέτει αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμό, ανιδιοτέλεια, να εμφανίζεται δειλός, αδύναμος, αναποφάσιστος, εύπλαστος, ασυνείδητος, έρμαιος των υλικών του αναγκών, δέσμιος των μικροσυμφερόντων του, γυμνός ψυχικά από ηθικές, πνευματικές και ιδεολογικές ασπίδες. Ένας τέτοιος λαός, που στέκεται απαθής παρατηρητής της καταστροφής του ελπίζοντας σε έξωθεν σωτήρες, θεϊκές παρεμβάσεις και θαύματα, είναι ασφαλώς καταδικασμένος και πολύ λίγη σημασία έχει αν θα τον πάρουνε οι ….άλλοι στα σοβαρά.
  Οι …άλλοι απλά θα τον εκμεταλλευτούν, θα τον εξευτελίσουν, θα του αφαιρέσουν τα πάντα και θ΄απομείνει δούλος, υποταγμένος και ανάξιος να λέγεται Έλληνας.
  Ο δρόμος της ‘’σωτηρίας’’ περνά αποκλειστικά μέσα απ΄ την εσωτερική μας επανάσταση, απ’ τη συνειδητή και ανυποχώρητη αντίδραση σε κάθε διχαστικό κέλευσμα και την ομόψυχη κινητοποίηση – αντίστασή μας σε οτιδήποτε απειλεί να μας καταδικάσει στη στασιμότητα, τη μιζέρια, το συμβιβασμό και την αυτοκαταστροφή.
  Αν λοιπόν πιστεύουμε πως κάτι καλύτερο μας αξίζει, ας το διεκδικήσουμε άμεσα κι ας το κερδίσουμε. Διαφορετικά, μας αξίζει η παρούσα κατάντια και ας μη σκούζουμε παράφωνα, γιατί ενοχλούμε τους βολεμένους.……..

  • ένας παλιός φίλος avatar
   ένας παλιός φίλος @ Svart Drottning 08/03/2013 16:51:30

   Πόσο δίκιο έχεις...

 16. Μαρία avatar
  Μαρία 08/03/2013 12:33:55

  Περιεκτικό, κατανοητό, πλήρες!
  Συγχαρητήρια Κώστα!

 17. κατερίνα avatar
  κατερίνα 08/03/2013 12:47:20

  Επειδή γράψατε για πολιτισμό..
  Ας το κάνουμε λιγάκι συγκεκριμένο...
  Κλείνει, δηλ. δεν θα πάρει σπουδαστές για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το μοναδικό στην Ελλάδα, τμήμα ΤΕΙ Λαικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρτας.
  Μετά θα μεταφερθεί στην Κεφαλλονιά θα συγχωνευτεί εκεί με ένα τμήμα που ψυχοραγεί, γιατί υπάρχουν πολιτικές πιέσεις, ( γιατί έτσι λέει θέλει ο κύριος Γεράσιμος Α... )
  Αν και ήξερα πως υπάρχει ένα τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής δεν ήξερα ότι είναι πρώτης επιλογής για μια σειρά παιδιών. Τώρα τεσσερις φουρνιες υποψήφιων καλλιτεχνών της Λαικής μας Μουσικής, δεν έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν αυτο το πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο.

  Παρωνυχίδα ίσως μπροστά στα καθημερινά τεκταινόμενα.
  Μπορεί ναι μπορεί και όχι....
  Εξαρτάται από την ιεράρχιση.
  http://tlpm.teiep.gr/

  • Κάστας ΠΓ. avatar
   Κάστας ΠΓ. @ κατερίνα 08/03/2013 19:20:20

   Aγαπητή Κατερίνα εσύ μιλάς για τον Πολιτισμό των Ανθρώπων που οφείλουμε και μας είναι( ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ )ως Ελληνες να δημιουργούμε .
   Ο αρθρογράφος (το λέει ξεκάθαρα για Ηρώδειο, Επίδαυρο κλπ. και συμφωνώ απόλυτα με την ιδέα του) για το πώς ο Πολιτισμός μας θα δοθεί ως φώς και στους "βαρβάρους" συνδυάζοντας το τερπνόν (του εκπολιτισμού τους) μετά του ωφελίμου, με την οικονομική ανταμοιβή μας που δικαιούμεθα ως Δημιουργοί (πνευματικά δικαιώματα αν θέλεις).
   Βεβαίως έχεις δίκιο. Αν κλείνουμε τα σχολεία που δημιουργούν τον Ελληνικό πολιτισμό, σε λίγο όχι μόνο δεν θα μπορούμε να πουλήσουμε τα δικαιώμα τά μας, αλλά θα πληρώνουμε για να εισάγουμε τον "πολιτισμό" των "βαρβάρων"...

 18. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 08/03/2013 12:49:59

  Κε Ροδινέ, όπως πάντα εύστοχος.
  Επιτρέψτε μου να πω, ότι τα ουσιωδέστερα είναι τα σημεία 2 και 3, τα οποία θεωρώ μία ενότητα. Τα υπόλοιπα επηρεάζονται άμεσα από αυτά.
  Χρειάζεται ένα πρόγραμμα με διαφορετική κατεύθυνση, που απαιτεί από τους δανειστές μας ανοχή ύπαρξης παραγωγικών ελλειμμάτων για περισσότερο χρόνο. Εδώ όμως υπάρχει κάθετη άρνηση. Αυτός είναι ο γόρδιος δεσμός.

  ΑΝ υπήρχε η δυνατότητα για διαφορετικό σχεδιασμό, η κεντρική του ιδέα (στην οποία όλες οι επί μέρους πολιτικές θα έπρεπε να υποτάσσονται) θα ήταν:
  Διαμόρφωση παραγωγικής - εξαγωγικής οικονομίας, με μείωση του ΔΤ και σταδιακή μετατόπιση του κέντρου βάρους από τον Δημόσιο και από τον μη εξαγωγικό ΙΤ στον παραγωγικό - εξαγωγικό ΙΤ.
  Η σταδιακότητα απαραίτητη για να "χωνέψει" η οικονομία και η κοινωνία τη μετάβαση αυτή. Να κλείνουν όσο το δυνατόν λιγότερες επιχειρήσεις χωρίς να ανοίγουν άλλες.

  Μερικές αποσπασματικές σκέψεις για το υποθετικό αυτό σενάριο (λαμβανομένης υπ' όψιν της γενικής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα):
  1. Απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών ή και κατάργηση διοικητικών διαδικασιών και δράσεων.
  Στο πλαίσιο αυτό: Αδειοδοτήσεις από ιδιώτες, έλεγχος μόνο εφαρμογής του Νόμου από το Κράτος.
  Συνολικά: Μείωση δομών του Δημοσίου - μείωση απασχολούμενων στο Δημόσιο. Αξιοκρατικές απολύσεις μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων.
  Όλα αυτά σταδιακά, αλλά με άμεση έναρξη.
  2. Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ΙΤ.
  Σύμφωνο εργασιακής ειρήνης για τουλάχιστον 5 έτη.
  3. Απλοποίηση διοικητικής και φορολογικής νομοθεσίας.
  Προσλήψεις δικαστών, μετατάξεις δικαστικών γραμματέων.
  4. Διαφανείς ιδιωτικοποιήσεις (πχ λιμάνια, αεροδρόμια).
  Σταδιακά, με άμεση έναρξη -έστω και με χαμηλά τιμήματα αρχικά.
  4. Κίνητρα για ενοποιήσεις στην εκμετάλλευση γεωργικών εκτάσεων.
  5. Μείωση κόστους ηλεκτρικού ρεύματος (ανάλογη μείωση προσωπικού στη ΔΕΗ), ενιαία χαμηλή φορολογία καυσίμων για κάθε δραστηριότητα.
  6. Βίαιη μείωση φορολογικών συντελεστών τόσο στη φορολογία εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων όσο και στον ΦΠΑ. Επιπλέον μείωση στις εξαγωγικές και τουριστικές επιχειρήσεις. Ισχύς για τουλάχιστον 10 έτη.
  7. Αύξηση φορολογίας στα επιβατικά αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού, σε είδη πολυτελείας, στον καπνό, στα οινοπνευματώδη.
  8. Ρύθμιση εξόφλησης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε δόσεις υπολογιζόμενες σε ποσοστό του εισοδήματος.
  9. Αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα κάθε δαπάνης προς ελ. επ., πχ γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, τεχνίτες κλπ.
  10. Απαίτηση από τους δανειστές μας να συμβάλλουν (μπορούν με πολλούς τρόπους) στην άρση του αδιεξόδου με την παράνομη μετανάστευση.
  11. Πανεπιστήμια πάντα ανοιχτά (εν λειτουργία). Εφαρμογή του Νόμου δίχως άδεια. Μεγάλες αυξήσεις σε καθηγητές ΑΕΙ και ερευνητές με ταυτόχρονη ειδική πρόσκληση σε επιστήμονες κύρους (Έλληνες και ξένους) να εργαστούν εδώ.
  12. Δάνεια: αποτίμηση σημερινής αξίας ακινήτων και προσαρμογή απαιτήσεων τραπεζών στο ύψος αυτό. Προσαρμογή δόσεων σε ποσοστό εισοδήματος δανειολήπτη. Ρήτρα επανεξέτασης αξίας ακινήτων (πχ σε 10 έτη) με δυνατότητα αύξησης απαιτήσεων τραπεζών -με όριο την αρχική σύμβαση.

  Στόχος: Η μετάβαση προς ένα παραγωγικό - εξαγωγικό μοντέλο να είναι μεν όσο το δυνατόν συντομότερη, χωρίς όμως να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην οικονομία και την κοινωνία, ούτε και να αποτύχει από την έλλειψη αντοχής της κοινωνίας.

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Καβαλιώτης 08/03/2013 15:51:32

   Στό 7,μήπως θέλατε νά πεῖτε ''μείωση'';

   • Καβαλιώτης avatar
    Καβαλιώτης @ Κυθήριος Τ. 08/03/2013 18:59:24

    Όχι. Έχω διαβάσει τις ενστάσεις σας ως προς την επιβάρυνση αυτοκινήτων κάποιου κυβισμού, ιδίως των καταλλήλων για πολυτεκνικές οικογένειες πολυμορφικών, τις οποίες (ενστάσεις), όσον αφορά τα τελευταία, τις βρίσκω λογικές.
    Ομολογώ ότι δεν είχα αυτά κατά νου.

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ Καβαλιώτης 08/03/2013 20:32:20

     Μά ἤδη τά αὐτοκίνητα πληρώνουν ὑψηλά τέλη καί ἤδη ἔχει ἐξαγγελθεῖ φόρος πολυτελείας στά αὐτοκίνητα ἀπό 1929 cc καί πάνω,γιατί θέλετε νά αὐξηθεῖ κι ἄλλο ἡ φορολόγησή τους;
     Πράγματι τό θέμα αὐτό μέ τά πολυτεκνικά,εἶναι ἕνα θέμα πού μέ καίει...

 19. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 08/03/2013 13:07:07

  Αναρωτιέμαι Κώστα μου πόσες φορές έχεις επαναλάβει τα ίδια πράγματα.
  Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως μεν, αλλά και στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα δε.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/03/2013 13:34:30

   "Ο κατάλληλος συνδυασμός δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για να διατηρηθεί η ζήτηση και να στηριχθεί η προσφορά, δεν μπορεί να αγνοηθεί. είναι ανόητο να επιμένεις σε σχέδια που εκπονήθηκαν τρια χρόνια πριν, σαν να ήταν οι απαράλλακτοι νόμοι των Μήδων και των Περσών, αγνοώντας την απόδοσή τους"

   Αυτά τα λέει ο Martin Wolf για την επιμονή της βρετανικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει εκπονήσει. Και στην περίπτωσή μας ταιριάζει γάντι. Τι γίνεται τελικά όταν σχεδόν όλες οι μεγάλες οικονομίες τη Δύσης εφαρμόζουν ταυτόχρονα προγράμματα λιτότητας;

   Από την άλλη, έθεσα προχτές ένα ερώτημα ρητορικής φύσεως. Έστω και επιτυγχάνεται κάποια οικονομική ανάκαμψη και ηρεμούν κάπως τα πράγματα. Νομοτελειακά θα γίνει κι αυτό. Ε και; Μήπως άλλαξε κάτι θεμελιώδες στην ελληνική κοινωνία και δεν το έχω καταλάβει;

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/03/2013 15:56:29

    Γιάννη Φαίλτωρα.
    Σέ χαιρετώ καί νοητικώς σέ διπλοασπάζομαι.

    Στήν Ελλάδα, κυρίως μετά τήν μεταπολίτευση - ειδικότερα μετά τό 1981 - αναπτύχθηκε μιά μικρομεσαία αστική τάξη, πυρήνας δέ δημιουργίας της αποτέλεσε η έρπουσα κρατικοποίηση -από τότε μέχρι σήμερα-σχεδόν τού συνόλου τής οικονομικής δραστηριότητας.

    Τά τελευταία τριάντα χρόνια η Ελλάδα ευτύχησε νά βρεθεί στήν «σωστή» πλευρά τών γεωπολιτικών δρώμενων.
    Η μεταπολεμική συγκυρία ανοικοδόμησης τής κατεστραμμένης Ευρώπης συνοδεύτηκε μέ τήν αυστηρή διαίρεσή της σέ δύο μπλόκ. Οι πραγματικοί εξουσιαστές ήταν πιά οι ΗΠΑ καί η Σοβιετική Ένωση.
    Η αναγκαιότητα τής εξουσιαστικής αντιπαράθεσης τών δύο αυτών στρατοπέδων εκφράσθηκε στήν Δυτική Ευρώπη μέ τήν επανείσοδο σημαντικών κεφαλαίων από τίς ΗΠΑ, κεφάλαια τά οποία αριστοτεχνικά είχε συσσωρεύσει η αμερικανική ελίτ εκμεταλλευόμενη τούς δύο μεγάλους πολέμους, μέ στόχο τήν εξαγορά τών πιό σημαντικών παραγωγικών δομών καί υποδομών τών μέχρι πρότινος ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών.
    Η δεκαετία τού πενήντα καί τού εξήντα είναι απόρροια αυτής τής οικονομικής στρατηγικής τών ΗΠΑ ελέγχου τής οικονομικής καί πολιτικής ζωής τής Δ.Ευρώπης, μέ παράλληλη κατάλυση καί οικειοποίηση τών πιό σημαντικών κτήσεων τής αγγλικής κοσμοκρατορίας.
    Η δεκαετία τού εβδομήντα καί τού ογδόντα αποτέλεσε καί τό επιστέγασμα αυτής τής πολιτικής τών ΗΠΑ, πού οδήγησε στήν στρατιωτική, οικονομική καί νομισματική μονοκρατορία της.
    Η μικρή Ελλάς, όντως ευρισκόμενη στήν «σωστή» πλευρά, οικονομικά αδιάφορη γιά τής ΗΠΑ, γωστρατηγικά όμως σέ ευπαθή θέση, κυριαρχούμενη από μιά παλιά μεταπρατική ελίτ καί από μιά ομάδα ένοπλων συμμοριτών πού βρέθηκαν στήν «σωστή» πλευρά, τό μόνο πού έκανε ήταν αυτό πού ήξερε. Η τοπική ελίτ προσφέρθηκε άκριτα, στήν κυριολεξία άκριτα, νά προσφέρει - μέ έντονο μάλιστα δωσιλογικό ανταγωνισμό - τίς υπηρεσίες της στήν νέα τάξη πραγμάτων.
    Έτσι μάς γνώρισαν οι Αμερικάνοι - ώς πρόθυμους υποτακτικούς γραικύλους καί έτσι περιφρονητικά μάς αντιμετώπισαν - όταν παρέλαβαν τήν χώρα από τούς υπεροπτικούς πρώην κοσμοκράτορες.
    Τήν οικονομική άνθηση τής Δ. Ευρώπης τήν «βιώσαμε» μόνον μέ τούς Gastarbeiter καί τούς άδηλους πόρους τού τουρισμού - τά απόνερα τής οικονομικής ευρωστίας τών δυτικοευρωπαίων- καί τής ναυτιλίας.

    Τό Project ΕΟΚ, αναγκαίο στρατηγικό βήμα τής πορείας γιά παντοκρατορία τής νέας πιά - εδραιωμένης καί πανίσχυρης - αμεροκανοδιαβιούσας καί ελέγχουσας τόν αμερικανικό στρατιωτικό κολοσσό ελίτ, μάς συνάντησε - εδώ νομίζω βρίσκεται η μοναδική προσφορά τού Κ.Καραμανλή - σχετικά νωρίς ώς δέκατο μέλος τής ΕΟΚ.
    Η συγκεκριμένη επίσης συγκυρία θά μπορούσε νά αποτελέσει τήν μοναδική ευκαιρία νά εξέλθουμε από τό βαλκανικό τέλμα καί νά γίνουμε ένας περιφερειακός πόλος ανάπτυξης καί νά ξεφύγουμε από τήν μόνιμη αγωνία τού ευρωπαίου επαίτη. Ήταν μιά δεκαετία πακτωλού - γιά τά μέτρα μας - χρημάτων (οι λόγοι πού δίνονταν δέν είναι τού παρόντος, αλλά είχαν νά κάνουν μέ τό τελειωτικό ξεκαθάρισμα τού ανατολικού μπλόκ), πού άν διαχειρίζονταν μέτρια ορθολογικά, θά μπορούσαν νά απογειώσουν τήν χώρα.
    Τότε μάς προέκυψε ο άλλος «μεγάλος» ο Α.Παπανδρέου. Τά αμερικανικά κέντρα πού τόν ανάθρεψαν, τόν χρηματοδότησαν καί τόν επιβάλανε δέν τούς ενδιέφερε η οικονομική ιστορία καί πορεία αυτής τής χώρας. Τούς ενδιέφερε ο στόχος, Ο Ανδρέας μαεστρικά τό πέτυχε καί συγχρόνως πέτυχε τήν θεσμική διάλυση τής χώρας, έθεσε δέ μέ τήν πολιτική τού «παπανδρεϊσμού» καί τίς σταθερές τής σημερινής μας πλήρους υποταγής στόν κάθε διεθνή παραγοντίσκο, ο οποίος κινείται καί ζεί στούς ομόκεντρους κύκλους πού λειτουργούν στήν περιφέρεια τού διεθνικού συστήματος εξουσίας.

    Η είσοδος τής χώρας στό ευρώ ήταν επίσης προϊόν διεθνών σκοπιμοτήτων καί σωστά έγινε, όταν έγινε.
    Γιά πρώτη φορά η Ελλάδα συμμετείχε ώς μέλος στό club τών ισχυρών ευρωπαίκών οικονομιών. Άλλη μιά ευκαιρία πού μετατράπηκε σέ δυστυχία.
    Ποτέ σέ αυτή τήν χώρα δέν βρέθηκε η κρίσιμη μάζα τής εξουσιαστικής ελίτ νά «σπρώξει» τήν πολιτική νά «πιάσει» από τά μαλλιά τήν κάθε ευκαιρία καί νά μπεί μέ τίς όποιες αξιώσεις στό διεθνικό παιχνίδι εξουσίας.
    Η ελίτ μας καί η μεσαία τάξη πού δημιουργήθηκε γύρω της ήταν πάντα μεταπρατικής καί δωσιλογικής νοοτροπίας, άρα καί αντίληψης. Πάντα ενστικτωδώς ξενόδουλη, στήν φύση της λεηλατική. Παρασιτική, ώς μή παραγωγική. Σέ μία χώρα πού απαξίωσε (πώς νά γινόταν αλλιώς άραγε;) τήν παραγωγή γιατί δέν συνέπιπτε μέ τόν αχόρταγο παρασιτισμό της. Μία χώρα, τής οποίας η μικροαστική καί μικρομεσαία τάξη της αποτελείται αποκλειστικά από Δ.Υ. καί από ένα ιδιωτικό τομέα πού αναπτύχθηκε από τήν κατανάλωση αυτής τής αστικής τάξης καί τό απερίγραπτο λάδωμα παντός τύπου σέ έναν υπερτροφικά ανεπτυγμένο δημόσιο τομέα, τού οποίου τό κάθε ποσοστό γιγάντωσής του επέφερε δύσμετρη κρατική διάλυση καί απαξίωση τών πάντων.

    Είναι πραγματικά δύσκολο νά συμμαζέψεις (αρχικά) τήν διάλυση καί νά κατευθύνεις (στήν συνέχεια) τό δυναμικό μιάς χώρας, όταν η πρωτοπορία της πού είναι η αστική της τάξη πρέπει νά αλλάξει, νά συρρικνωθεί καί νά μπεί στό περιθώριο από μιά άλλη αστική τάξη (πού είναι η μειοψηφία) καί θέλει μιά άλλη πραγματικότητα, ένα διαφορετικό τρόπο αντίληψης τού κράτους καί τής εθνικής του δόμησης.
    Η τραγικότητα είναι ότι η υπάρχουσα αστική τάξη καλείται νά αλλάξει τό πολιτικό δρώμενο αυτοκαταργούμενη, τουλάχιστον, στήν υπαρκτική της ουσία. Είναι τραγικό γιατί αισθάνεται ότι τό τέλος της πλησιάζει καί δέν ξέρει πώς νά αντιδράσει. Θυμίζει μιά μεγάλη αγέλη πού χωρίσθηκε σέ ομαδούλες σχετικής αυτοπροστασίας μέ τό ένστικτο τού πανικού διάχυτο παντού.

    Καί όμως κάποια διέξοδος υπάρχει. Όχι κοντοπρόθεσμα γιά όλους, αλλά μέ προοπτική γιά πολλούς. Πρέπει η πολιτική νά βρεί ένα νέο κοινό λόγο καί νά απευθυνθεί στήν μεγάλη μάζα καί νά ορίσει καινούργια αρχή εκκίνησης. Όπως έκανε ο Ερντογάν στήν Τουρκία πού απελευθέρωσε τό καταπιεσμένο δυναμικό τών φτωχών σουνιτικών στρωμάτων μέ τίς αναγκαίες συμμαχίες μέ μιά αστική πρωτοπορία από τήν στατική απάθεια τού κεμαλικού κατεστημένου.
    Είναι κρίμα αυτόν τόν ρόλο νά τόν έχει αναλάβει η Χρυσή Αυγή καί ο Καμμένος, μέ τόν Τσίπρα στόν ρόλο τής μεταρρυθμιστικής κεμαλικής πτέρυγας, η οποία εγγυάται μέ μεγάλη σιγουριά τήν στατικότητα τής κρατικίστικης καί παρασιτικής δομής, όπως καί τήν σίγουρη φτωχοποίηση τών συντελεστών της, ήτοι τών κρατικοδίαιτων.

    Ο πανικός, δυστυχώς, δέν τούς επιτρέπει νά δούν ούτε τό συμφέρον τους. Σέ τί θά ωφελήσει τόν σημερινό Δ.Υ. νά συνεχίσει νά είναι η νομενκλατούρα σέ ένα εξαθλιωμένο κράτος;
    Είναι τόσο κίβδηλο, αποτρόπαιο καί ανθρωποφάγο αυτό τό παρασιτικό σύστημα, πού δέν διστάζει νά θυσιάσει τά ίδια τά παιδιά του. Κρατικοδίαιτοι μόσχοι, ενεργοί καί συνταξιούχοι, πού δέν τούς ενδιαφέρει η δυστυχία τών παιδιών τους μέ τά μεροκάμματα ψίχουλα σέ σύγκριση μέ τόν δικό τους μισθό ή σύνταξη. Αλήθεια τί είδους μέλλον καί σύνταξη επιφυλάσσουν στά παιδιά τους; Βασικά αδιάφορο ή θά δούμε.

    Σήμερα χρειαζόμαστε μιά πραγματική επανάσταση τών πρωτοποριακών αστικών στρωμάτων, τών οποίων η επιβίωση εξαρτάται από τήν απελευθέρωσή τους από τήν κρατική τυραννία. Χρειαζόμαστε τήν επανάσταση αυτών πού παράγουν καί αυτή τήν φορά η πρωτοπορία πρέπει νά είναι ο μικρός καί ο μεσαίος αστός πού παράγει. Τυρρανία είναι νά καλούνται πέντε παραγωγικοί νά ταΐσουν πενήντα αλκοολικούς, γιατί η διεθνής γεωπολιτική συγκυρία δέν αισθάνεται τήν ανάγκη νά συνεχίσει τό τάϊσμά τους. Δέν τούς χρειάζεται πιά. Πόσο θά κρατήσει αυτό; Ένα εξάμηνο; Ένα χρόνο; Δύο χρόνια; Καί μετά; Θά περιμένουμε νά ζήσουμε από τά μεροκάμματα καί τούς φόρους (δέν συνηθίζουν νά πληρώνουν ούτε τσακιστή δεκάρα) τών πέντε πολυεθνικών πού θά αναλάβουν τίς κρατικές μονοπωλιακές δομές τής χώρας;

    Ποιά είναι η Μεγάλη Ιδέα γιά μιά εθνική οικονομία καί ελπίδα γιά ένα καλύτερο αύριο;
    Τά ταξικά απόβλητα σέ συσκευσία δώρου;
    Μέχρι εκεί φθάνει η λογική τών παρασίτων;
    Όταν θά έχει νεκρωθεί τό σώμα πού τά τρέφει, πώς θά επιβιώσουν;

    • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
     Γιάννης Φαίλτωρ @ Ιαπετός 08/03/2013 18:53:07

     Σε ότι αφορά το γεωπολιτικό σκέλος συμφωνούμε απολύτως. Τώρα πια δεν υπάρχουν μεν οι ανάγκες για μια Ενωμένη Ευρώπη ανάχομα στο σοβιετικό κίνδυνο αλλά αναδύεται δε μια καινούργια ανάγκη κοινής, ας το πούμε δράσης, του Παλαιού Δυτικού Κόσμου έναντι της ανερχόμενης δύναμης της Ασίας. Ως εκ τούτου θεωρώ αδύνατη την επιβίωση οποιουδήποτε κράτους το οποίο θα πορευτεί μόνον του σε αυτό τον αγώνα μοιράσματος της παγκόσμιας ισχύος. Η ΕΕ εξυπηρέτησε τους σκοπούς της όσο υπήρχε ο εξ ανατολών κίνδυνος. Πιθανολογώ ότι θα οδηγηθούμε, ίσως, σε έναν νέο δυτικό συνασπισμό. Δεν ξέρω τι μορφή θα έχει και ποια θα είναι η θέση της Ρωσίας με αυτόν.


     Ο δύστυχος Μαρξ δεν είχε προβλέψει στην οικονομική του ερμηνεία της ιστορίας ότι οι τάξεις δεν ήταν δύο αλλά μάλλον τρεις. Η τρίτη τάξη δεν είναι άλλη από των γραφειοκρατών. Τα δυτικά κράτη ουσιαστικά έχουν μεταμορφωθεί σε μορφώματα που περιέγραφε ο J. Burnham που θα τα λέγαμε κράτη των διευθυντών. Αυτή η στυγνή γραφειοκρατία, η οποία στη χώρα μας εξαιτίας του πρότερου ιστορικού μας βίου είναι και κωμική, αποτελεί εμπόδιο για κάθε μεταρρύθμιση και προκειμένου να επιβιώσει συμμαχεί πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο. Όμως το δημογραφικό πρόβλημα της Δύσης είναι τεράστιο και δεν μπορεί να αντισταθεί επί μακρόν στις σφρηγιλές ασιατικές δυνάμεις. Ακόμα και η οικονομική δύναμη της γερασμένης Γερμανίας δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.
     Δεν πιστέυω ότι υπάρχει καμία συνωμοσία και κανένα σατανικό σχέδιο για τη φτωχοποίηση των λαών μέσω της παγκοσμιοποίησης. κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί και να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο σχέδιο γιατί δεν έχει την ικανότητα να το πράξει. Ο κόσμος είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και χαώδης για να ελεγχθεί από οποιονδήποτε. Απλά οι άλλοτε πάμφτωχοι λαοί της ανατολής θέλουν κι αυτοί μερίδιο στον παγκόσμιο πλούτο που μέχρι πρότινος απολάμβαναν οι πολίτες του δυτικού κράτους πρόνοιας. Είναι δηλαδή ένα παίγνιο κατανομής των παγκόσμιων πόρων - που διέβλεψε ορθώς ο μακαρίτης ο Π.Κ.
     Το να σταθεί η χώρα μας μόνη σε αυτό το παιχνίδι το βρίσκω αδύνατο. Αλλά αντί αν σκεφτόμαστε αυτά, επιδιδόμαστε σε μάχες οποσθοφυλακών μεταξύ "ριζολατρών" και "ριζοσπαστών" για το ποιος έχει το καλύτερο αφιόνι που θα χαϊδέψει τα αυτιά των απλών ανθρώπων. Καμιά φορά νομίζω ότι ματαιοπονούμε. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να μην επιμένουμε.

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/03/2013 19:46:10

      Συμφωνώ μέ τήν ανάλυσή σου. Ούτε έγραψα κάτι διαφορετικό. Αντίθετα επιμένω από τήν αρχή τής κρίσης ότι η χώρα πρέπει νά μείνει στό ευρωπαϊκό πλαίσιο καί στήν ευρωζώνη, ώς αναγκαία αρχή διατήρησης οικονομικών καί πολιτικών προϋποθέσων πού θά μάς βοηθήσουν νά ξεπεράσουμε τήν σημερινή μας κρίση φτωχοποίησης.
      Η παγκοσμιοποίηση όμως θά φέρει τήν φτωχοποίηση λαών. Πολύ φοβούμαι τών ήδη αδύναμων δυτικών κρατών καί τής ευρύτερης καπιταλιστικής περιφέρειας.
      Η Ελλάδα πού θά βρεθεί;
      Τελευταία στήν ουρά;

      Πολύ σωστά επισημαίνεις ότι:
      «Το δημογραφικό πρόβλημα της Δύσης είναι τεράστιο και δεν μπορεί να αντισταθεί επί μακρόν στις σφρηγιλές ασιατικές δυνάμεις. Ακόμα και η οικονομική δύναμη της γερασμένης Γερμανίας δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.», όπως καί «Πιθανολογώ ότι θα οδηγηθούμε, ίσως, σε έναν νέο δυτικό συνασπισμό. Δεν ξέρω τι μορφή θα έχει και ποια θα είναι η θέση της Ρωσίας με αυτόν.»

      Παίρνοντας υπ' όψιν μόνο αυτές τίς δύο παρατηρήσεις γεννάται τό ερώτημα, η Ελλάδα τής σημερινής κρίσης τί πρέπει νά κάνει; Πώς μπορεί νά αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προκλήσεις μέ τόν καλύτερο δυνατό τρόπο;
      Πολλοί πολιτικοί αναφέρθηκαν καί αναφέρονται στό ότι η κρίση πρέπει νά αποτελέσει την αιτία γιά νά αντιμετωπίσουμε από τώρα τίς προκλήσεις τού αύριο. Απλώς μόνον σάν δικαιολογία τών πολιτικών ανάγκης πού εφαρμόζουν τό αναφέρουν καί όχι γιατί πραγματικά τό πιστεύουν. Εδώ όμως βρίσκεται η ουσία τής πολιτικής. Τί κάνουμε γιά τό σήμερα, ώστε αύριο νά βρισκόμαστε μέ καλύτερους όρους σέ όποιον συνασπισμό ισχύος προκύψει.

      Η δική μου άποψη βρίσκεται στήν ανάπτυξη μέσω τής παραγωγής. Γιά πρώτη φορά από τότε πού έχουμε ελεύθερο κράτος έχουμε τόσο μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό, τό οποίο κινδυνεύει νά αχρηστευθεί πλήρως από μιά πολιτική διατήρησης συντεχνιακών προνομίων καί απόλυτης στασιμότητας. Πρέπει νά ασκηθούν τέτοιες πολιτικές, διαμετρικά αντίθετες μέ τό πνεύμα τού βολικού μεταπρατισμού, πού μπορούν νά εγγυηθούν δικαίωμα στόν διεθνή καταμερισμό εργασίας. Ανάπτυξη μέ παραγωγή οπωσδήποτε. Είναι αυτό πού καταλαβαίνει καί επαναλαμβάνει συνεχώς ο Σαμαράς. Ανάπτυξη. Ανάπτυξη. Ανάπτυξη.
      Δυστυχώς τραγικά μόνος αυτός καί τό επιτελείο του νά ηγείται μιάς κυβέρνησης καί μιάς κρατικής δομής τόσο διεφθαρμένης καί συντεχνιακά δομημένης, ώστε νά προτιμά νά σέρνει τό σύστημα στήν διάλυσή του καί στήν συνεχή φτωχοποίησή του στό όνομα τών κεκτημένων.
      Γιά παράδειγμα οι δικαστικοί προσπαθούν νά μάς πείσουν ότι η δικαιοσύνη δέν μπορεί νά δουλέψει γιατί θίχθηκε η αξιοπρέπεια τής δικής τους τσέπης, ενώ πρίν λειτουργούσε!!!
      Οι στρατιωτικοί ότι τούς έπεσε τό ηθικό, ενώ πρίν ήταν ακμαιότατο στίς μίζες, οσφυοκαμπτία καί ρεμούλα στό στρατιωτικό υλικό, κ.ο.κ.

      Quo vadis λοιπόν;
      Μέχρι τίς επόμενες εκλογές, νά δούμε πιό κόμμα θά κερδίσει τήν μισοάδεια κουτάλα καί οι υπόλοιποι τά κεφάλια μέσα;

     • Κωστας, ΠΓ. avatar
      Κωστας, ΠΓ. @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/03/2013 19:56:27

      Αγαπητέ Φαίλτωρα σε διάβασα αφού είχα απαντήσει στον Ιαπετό απο πάνω σου.
      Με συμπλήρωσες κατα κάποιο τρόπο. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου οτι μόνοι μας δεν μπορούμε να κάμουμε τίποτα το καλύτερο απο το να επιβιώσουμε έστω και με την δοκιμασμένη μέθοδο των gastarbeiters . Στο τέλος μάλλον θα οδηγηθούμε σε έναν νέο δυτικό συνασπισμό.
      Λες:" Δεν ξέρω τι μορφή θα έχει και ποια θα είναι η θέση της Ρωσίας με αυτόν."

      Eγώ το πάω παραπέρα και πιστεύω οτι θα έχει τη μορφή της μεγάλης συμμαχίας του Νότου (στην οποία δεν αποκλείεται και η συμμετοχή της Ρωσίας ή ακόμα και της Αγγλίας). Θα πρόκειται για τη συνέχιση του πρωτοποριακού πειράματος της αναίμακτης Ομοσπονδιακής Ενωσης των Πολιτειών της Ευρώπης όπως την ξεκίνησαν οι αρχικοί εμπνευστές της, με εξαίρεση αυτή τη φορά της Γερμανίας, που δεν αποκλείεται να προσχωρήσει εκ των υστέρων για να αποφύγει την απομόνωσή της. Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει ακριβώς αυτό που λείπει στην ΕΕ ώστε να επανατοποθετηθεί ως ηγέτιδα δύναμη στην Διακυβέρνηση του Πλανήτη, ήτοι τεράστια αποθέματα ενέργειας, πανίσχυρη πυρηνική άμυνα, απέραντες προς εξημέρωσιν εκτάσεις και νεο σφριγηλό και φυλετικά εξελιγμένο πληθυσμό...
      Σαφώς ούτε εγώ πιστεύω ότι υπάρχει καμία συνωμοσία και κανένα σατανικό σχέδιο για τη φτωχοποίηση των λαών μέσω της παγκοσμιοποίησης. Απλά πιστεύω οτι η διάθρωση της ανθρώπινης κοινωνίας και του πλούτου της είναι πυραμιδοειδής. Με αποτέλεσμα στην κορυφή της να βρίσκοναται οι 10-20 ισχυρότερες Υπερτράπεζες του κόμου και στην αιχμή της κορυφής της, οι τρείς πλουσιώτερες οικογένειες της γής που αντιμάχονται και μεταξύ τους για το ποιός θα μείνει μόνος στην κορφή.
      Η επίθεση μετά τις κρίσεις που δημιουργούν τα αναπόφευκτα "σκασίματα" τραπεζών του παγκοσμίου χαώδους δικτύου, εναντίων κρατών δια της καταστήσεως ως "ληξιπροθέσμων" των δανείων τους προς τις τράπεζες μέσω των "οίκων" δεν γίνεται βάσει σχεδίου, αλλά τυχαία, όπου βολεύει άμμεσα ώστε να κλείσει η τρύπα φτωχοποιώντας τους μη δυνάμενους να αντισταθούν.
      Γι' αυτό βλέπουμε τις Υπερτράπεζες παλαιότερα να χτυπούν το μόνιμο θύμα την Αφρική, μετά την Ν. Ασία, ύστερα την Λατινική Αμερική, τις ίδιες τις ΗΠΑ ('οπου αποκρούσθηκαν απο την FED με τό συνεχές τύπωμα δολλαρίων) και τέλος τώρα στην ΕΕ, όπου υφιστάμεθα μεταξύ των πρώτων τις συνέπειες, του ατυχήματος της Leehman Brothers...

    • Κάστας ΠΓ. avatar
     Κάστας ΠΓ. @ Ιαπετός 08/03/2013 19:10:22

     Aγαπητέ Ιαπετέ,
     Με εντυπωσιάζει η αυτοπεποίθησή σου , ότι μέσα στο Παγκόσμια διακυβέρνηση που επιβάλλει σταδιακά και ανυποχώρητα η Αυτοκρατορία του χρήματος εσύ εξακολουθείς να πιστεύεις οτι μπορεί να υπάρξει το αυτόνομο και ανυπότακτο Γαλατικό χωριό των Ελλήνων -Παραγωγών πλούτου " πού άν τον διαχειρίζονταν μέτρια ορθολογικά, θά μπορούσαν νά απογειώσουν τήν χώρα."
     Δεν παραδειγματίστηκες φαίνεται απο τις περιπτώσεις των "Ασιατικών τίγρεων" ούτε απο το παράδειγμα της Ιρλανδίας που έκανε ακριβώς όλα αυτά που περιγράφεις και πέτυχε!!! Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 όμως....
     Μετά έγινε και αυτή ένα νόστιμο γουρουνόπουλο μαζί με εμάς τα υπόλοιπα PIIGS της Ευρωζώνης...
     Aν δεν συνειδητοποιήσουμε οτι είμαστε απλά μια μικρή επαρχία της Αυτοκρατορίας του χρήματος χωρίς οικονομική και χωρίς αμυντική αυτονομία, ΟΤΙ κι αν κάνουμε σαν κράτος, ακόμα κι αν εφαρμόσουμε 100% τη σωστή συνταγή του ελάχιστου κράτους του Στέφανου Μάνου και της Μιράντας Ξαφά, χωρίς τον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ των τραπεζών μας, θα είμαστε σαν τους νοικοκυραίους που βάζουν το θησαυροφυλάκιο με όλες τους τις οικονομίες στη σπηλιά του Αλή Μπαμπά για να μη μας το πάρουν οι κλέφτες...

     • Κωστας, ΠΓ. avatar
      Κωστας, ΠΓ. @ Κάστας ΠΓ. 08/03/2013 20:14:52

      Κώστας*

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ Κωστας, ΠΓ. 08/03/2013 20:54:03

      Όσον αφοτά τό:
      ” πού άν τον διαχειρίζονταν μέτρια ορθολογικά, θά μπορούσαν νά απογειώσουν τήν χώρα.”
      Δεν παραδειγματίστηκες φαίνεται απο τις περιπτώσεις των “Ασιατικών τίγρεων” ούτε απο το παράδειγμα της Ιρλανδίας που έκανε ακριβώς όλα αυτά που περιγράφεις και πέτυχε!!! Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 όμως….
      Μετά έγινε και αυτή ένα νόστιμο γουρουνόπουλο μαζί με εμάς τα υπόλοιπα PIIGS της Ευρωζώνης…

      θέλω νά πώ τό εξής:
      Όταν η Ιρλανδία μπήκε στήν ΕΟΚ ήταν πιό φτωχή από εμάς. Πώς νά συγκρίνω τήν σημερινή Ιρλανδία τής κρίσης μέ τήν Ελλάδα τής κρίσης; Εμείς καταφέραμε νά γίνουμε η «ισχυρή» χώρα τής αρπαχτής καί τής περιτύλιξης τής βαλκανικής μας παράγκας μέ τό χρυσόχαρτο τών πακέτων. Οι Ιρλανδοί χτίσανε σπίτι καί όχι παράγκα. Άν σήμερα έχουν κρίση δέν σημαίνει ότι θά ξεκινήσουμε κάποτε από τήν ίδια αφετηρία γιά ανάπτυξη.
      Δές τήν χώρα, τήν υποδομή της, τήν οργανωμένη οικονομία της καί σύγκρινέ την μέ τήν ελληνική.
      Άν βρείς κοινά σημεία, τότε έχεις δίκιο στήν κριτική σου.

     • Κωστας, ΠΓ. avatar
      Κωστας, ΠΓ. @ Ιαπετός 08/03/2013 21:47:14

      Και εμείς αγαπητέ Ιαπετέ αν κάνουμε τη σύγκριση με μια γειτονική μας χώρα, πχ. την Τουρκία, εμείς έχουμε σπίτι ενώ οι Τούρκοι παράγκα και μάλιστα μέσα στη λάσπη. Στην"ισχυρή τοπική Υπερδύναμη" δεν υπάρχει άσφαλτος στο 70-80% των εισόδων των κτιρίων. Μπαίνεις απο λασπόδρομο.
      Η Φοροδιαφυγή φτάνει το 100%. Δεν υπάρχουν ταμειακές μηχανές ακόμα στα καταστήματα. Ούτε καν τιμές στις βιτρίνες.
      Η διαφθορά, το μπαξίς, φτάνει πάλι το 100%. Στην Τουρκία χωρίς μπαξις σε δημόσια υπηρεσία δεν περνάς καν. Και όμως βάσει των δεικτών που χρησιμοποιεί το "σύστημα" η Τουρκική οικονομία είναι σήμερα ακμαία...Παρεμπιπτόντως και ο Νίγηρας έχει ανάπτυξη 10%!!! Αναφέρω τα παραδείγματα για να μην ξεχνάμε οτι στην οικονομία επίσης όλα είναι σχετικά...Επειδή ακριβώς σήμερα οι Ιρλανδοί έχουν κρίση και μάλιστα μεγαλύτερο έλλειμα απο εμάς (15% νομίζω), αυτό σημαίνει ότι θά ξεκινήσουμε κάποτε από τήν ίδια αφετηρία γιά ανάπτυξη, και μάλλον οι δικοί μας δείκτες μετά την καταστροφή που πάθαμε θα είναι πολύ πιό υψηλοί απο εκείνους της Ιρλανδίας.
      Το δε καινούριο μας κράτος
      δεν αποκλείεται να έχει καλύτερη δομή απο το Ιρλανδικό αν αποκτήσουμε ηγέτες που δεν θα ανήκουν στην "Διαπλοκή"...

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ Κάστας ΠΓ. 08/03/2013 20:36:03

      Αυτό κατάλαβες;
      Τό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δέν μπορεί νά τό ανατρέψει μιά χώρα σάν τήν Ελλάδα. Ούτε έθεσα μία αυτόνομη πορεία τής χώρας έν είδει γαλατικού χωρίου καί τόν Σαμαρά ώς Αστερίξ.
      Δέν είπα αυτό. Αυτό πού είπα είναι ότι άν ξεπέσεις δέν θά σέ σηκώσει κανένας. Μόνος σου μόνο μπορείς νά σταθείς στά πόδια σου, προσέχοντας πού πατάς. Καί τό προσέχω πού θά ακουμπήσω γιά νά σηκωθώ είναι τό υπάρχον διεθνές σύστημα οικονομοπολιτικής εξουσίας. Τήν τυφλαμάρα καί απροθυμία στηλιτεύω καί τήν άρνηση τής πλειοψηφίας νά δεί κατάματα τήν κατάσταση τής χώρας καί όχι νά περιμένει τόν από μηχανής θεό νά τήν σώσει. Ο κόσμος πρέπει νά τό πάρει απόφαση ότι φτωχοποιήθηκε καί πάτος στήν φτωχοποίηση δέν υπάρχει. Νά αποφασίσει νά σηκωθεί καί νά προσπαθήσει στό υπάρχον διεθνές περιβάλλον γιά μιά καλύτερη προοπτική. Αυτό γράφω καί πώς νομίζω ότι μπορεί νά τό πετύχει.
      Η ελπίδα ότι άν φύγει η Τρόϊκα καί τό μνημόνιο θά πάνε όλα καλά, οι μισθοί θά αποκατασταθούν, τά δάνεια θά τρέχουν όπως πρίν καί τό δημόσιο θά συνεχίσει νά είναι ο τόπος αποκατάστασης κάθε πικραμένου καί όλα θά γίνουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο καί χωρίς ουσιαστική παραγωγή είναι τόσο ουτοπική, όσο η άποψη τού Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ότι ο Τσάβες θα αναστηθεί, μαζί με τον Ιησού!

     • Κωστας, ΠΓ. avatar
      Κωστας, ΠΓ. @ Ιαπετός 08/03/2013 22:09:09

      Το να σταθείς μόνος στα πόδια σου είναι αυτονόητο. Ομως εξ ίσου αυτονόητο είναι οτι αυτό δεν θα σε σώση απο το επόμενο χτύπημα των Τραπεζιτών.
      Τήν άρνηση τής πλειοψηφίας νά δεί κατάματα τήν κατάσταση τής χώρας δεν καταλαβαίνω που την βλέπεις, διότι ακόμα και οι τυφλοί είναι απο τους πρώτους που την "είδαν" κατάματα, μαζί με τους 1.300.000 άνεργους που μαζί με τις οικογένειές τους κυριολεκτικά την"βλέπουν" στο πετσί τους και αναζητούν απεγνωσμένα γεμάτοι οργή τρόπο άμυνας και εκδίκησης για την άδικη και εξευτελιστική και άνανδρη επίθεση κατα της χώρας μας από την Αυτοκρατορία του χρήματος που προχωράει ακάθεκτη και ανυπόμενη να κατάσχει χωράφια και σπίτια...
      Αυτό το τό οτι "το δημόσιο θά συνεχίσει νά είναι ο τόπος αποκατάστασης κάθε πικραμένου" που δυστυχώς καλλιεργεί με νύχια και με δόντια, κόντρα ακόμα και στην Τρόικα, η συγκυβέρνηση και τώρα που μιλάμε, δεν θα αλλάξει αν δεν εξαφανιστούν από τις δημόσιες θέσεις ΟΛΟΙ οσοι έχουν ήδη θητεύσει ως Υπουργοί, υφυπουργοί, Γενικοί Γραματείς , Γενικοί διευθυντές, οι μισοί βουλευτές που είναι πιό άχρηστοι απο τους μισούς Δημόσιους υπαλλήλους και γενικά κάθε υψηλόβαθμο "λαμόγιο" του Δημοσίου.

     • Κωστας, ΠΓ. avatar
      Κωστας, ΠΓ. @ Ιαπετός 08/03/2013 22:29:16

      Ο.Κ. Ιδωμεν αγαπητέ Ιαπετέ. Η αυτοπεποίοθησή μου βασίζεται στο ότι δεν έχουμε πλέον αλλη επιλογή από την ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ του αποτυχημένου πολιτικού προσωπικού και παρελθόντος μας .

     • Karenin avatar
      Karenin @ Ιαπετός 08/03/2013 23:38:06

      Απαικτη λογική Ιαπετέ, ο Οθωνας και οι άλλοι επιτηρητές δεν έπρεπε να είχαν φύγει ποτέ... Δικαίωμα στην αυτοδιάθεση δεν επρεπε να είχαμε ποτέ διδαχθεί.

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ Karenin 09/03/2013 00:53:59

      Τελικά ο καθένας καταλαβαίνει ότι θέλει νά καταλάβει Karenin.
      Άπαικτο τό σχόλιό σου.

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Ιαπετός 08/03/2013 21:03:55

     Αγαπητε Ιαπετε, περιεγραψες αναλυτικα και με ευκρινεια το ψευτορωμαιϊκο, αυτο που απ οτι φαινεται ηρθε η ωρα να φυγει. Ομως δεν θα φυγει ομαλα και εσυ τουλαχιστον πρεπει να το ξερεις. Το δυσκολο αυτο καιρο που υπαρχει τοση δυστυχια γυρω μας, ακομα υπαρχουν αυτοι που εχουν απεκδυθει την Ελληνικη τους καταγωγη και ενεδυθησαν τον ρυπαρο χιτωνα του ανομου κερδοσκοπισμου που δεν εχει πατριδα. Απο ολες τις ταξεις. Θα φθασω να παραδεχθω οτι το μονο σωστο που ξεστομησε ο ΓΑΠ ηταν οτι ειμαστε μια χωρα απεραντης διαφθορας......και μαλιστα μια μικρη χωρα που δεν αντεχει το μεγεθος της ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ διαφθορας.

 20. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 08/03/2013 13:17:57

  Εαν δεν μειωθει η φορολογια του πετρελαίου θερμανσης δεν θα αντεξει η κυβερνηση. Ο λαος δεν θα ανεχτεί να παγωσει δευτερη χρονια ανευ λογου. Προφανή πράγματα. Διαφορετικα ας αναλάβουν οι τροικανοι τη διακυβερνηση.

 21. cp avatar
  cp 08/03/2013 13:38:22

  Kε Κώστα νομίζω ότι δυστυχώς ένα λάφυρο στα χέρια των κατακτητών.Δεν τους ενδιαφέρει να πάμε καλά ,"να πάρουν τα λεφτά τους πίσω",αφού οι ίδιοι εκδίδουν χρήμα και ελέγχουν τις οικονομίες μέσω της σοβιετικού τύπου γραφειοκρατίας .
  Τρείς νομισματικές ενώσεις πέτυχαν μέσω ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟΠΟΙΗΣΗΣ:
  Oι ΗΠΑ μετά από εμφύλιο.
  Η Γερμανία μετά από εμφύλιο
  Η Β.Αυτοκρατορία . Με τις λόγχες.
  Καλά ξεμπερδέματα !!

 22. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/03/2013 14:01:54

  Κώστα, καλημέρα. Περιττεύει να πω ότι συμφωνώ. Θα έλεγα μάλιστα πως άργησες να τα παρουσιάσεις. Περίμενα να γράψεις, ειδικά για το 3ο σημεία με μέτρα "οξυγόνωσης", πχ το Ηρώδειο κλπ. Φοβάμαι όμως-και δεν είναι από απαισιοδοξία αλλά από την γνώση της πρότερης ιστορίας- πως η συμβατική νοοτροπία κυβερνώντων και κυβερνωμένων θα "θάψει" τέτοιες πρωτοβουλίες. Όσο για την πρόσκληση ξένων Πανεπιστημίων, εκεί θα βγούν στα κάγκελα οι γωνστοί γάτοι του προοδευτισμού και της ντεμεκ ελευθερίας για να "παλεψουν για τα δικαιώματα στη μόρφωση" κλπ, κλπ.
  Κ'ατι μου λέει πως η κατάρρευση της μεσαίας ταξης είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα (των ξένων που μας "βοηθούν") για να τα πάρουν πολυεθνικές. Κινδυνεύουμε να γίνουμε ξένοι στο τόπο μας. Αν αυτό επισυμβεί θα έχει ξεκινήσει η αποιθαγενοποιηση των Ελλήνων ΟΛΩΝ με ολεθρια αποτελέσματα για την επιβίωσή μας ως Λαού και έθνους και λιγότερο ως κρατους.

 23. Κώστας ΠΓ. avatar
  Κώστας ΠΓ. 08/03/2013 14:31:59

  Οι Υπερτραπεζίτες αγαπητή Αγρυπνοι είναι βασικά Αμερικανοί που ανεβοκατεβαζουν κυβερνήσεις στις ΗΠΑ.
  Οι ισχυρότεροι εξ αυτών είναι:
  Rotchild, Rocfeller, Paulson. Εννοείται επομένως ο ρόλος των ΗΠΑ...

  • άγρυπνη avatar
   άγρυπνη @ Κώστας ΠΓ. 08/03/2013 16:15:24

   Ακριβώς και ελέγχουν την χώρα από τότε που ιδρύθηκε το Ελληνικό Κράτος.

 24. Πετρος avatar
  Πετρος 08/03/2013 14:32:22

  "Πρώτον, η κυβέρνηση χρειάζεται μια νέα αρχή". Κι αλλη αρχη χρειαζεται αυτη η κυβερνηση

 25. Α avatar
  Α 08/03/2013 14:34:58

  Όπως το λέτε για τις ΗΠΑ, εκεί που θέλουν βάζουν δασμούς.
  Αυτά τα προϊόντα τ ων ¨αναδυομένων¨ , τι συμφερόντων είναι; Μήπως Αμερικανικών;

 26. Πετρος avatar
  Πετρος 08/03/2013 14:41:23

  "Πρώτον, η κυβέρνηση χρειάζεται μια νέα αρχή". Κι αλλη αρχη χρειαζεται αυτη η κυβερνηση; Ποσες φορες θα ξεκινησει; Και μαλλον το προβλημα δεν ειναι η εκκινηση αλλα δεν ξερει που θελει να παει. Με τον καιρο γινεται ολο και ποιο σαφες οτι δεν υπηρξε ουτε στοχος, ουτε προγραμματισμος. Ποιον λαο να παρουν στα σοβαρα αν η κυβερνηση, που εχει επιλεξει, δειχνει σαν μια παρεα γκαφατζηδων; Για ποιο πραγμα μπορει να ειναι περηφανος ο Ελληνας σημερα οταν ζει μια τετοια καθημερινοτητα; Μας φταιει το Δημοσιο, αλλα μια θεση Δημοσιου Υπαλληλου εξακολουθει να ειναι το ονειρο του καθε ανεργου, αφου δεν βλεπει να γινεται κατι στα πλαισια της πολυποθητης αναπτυξης.
  Ευνοικες ρυθμισεις γι αυτους που χρωστανε στο Δημοσιο, ενω αυτοι που πληρωναν στην ωρα τους εξακολουθουν να νιωθουν κοροιδα. Αληθεια, βλεπει κανεις καμια αλλαγη;

 27. Η Μάγισσα του ΟΖ avatar
  Η Μάγισσα του ΟΖ 08/03/2013 14:44:48

  Κύριε Ροδινέ σε όλα όσα γράφετε συμφωνώ. Θα υπογραμμίσω κυρίως το :
  ''Καιρός, είναι πλέον να μην αποτελούν δεδομένους. Και να αρχίσουμε να απαντάμε στις προκλήσεις''.
  Και να αντισταθούμε στις ανήθικες πιέσεις, στους εκβιασμούς και στην προσπάθεια λεηλάτησης της χώρας μας, να συμπληρώσω....

 28. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 08/03/2013 14:46:05

  Αγαπητέ κ. Ροδινέ,

  θέτεις συμπυκνωμένα τα κύρια ζητήματα.
  Η ουσία σε μία ανοικτή συζήτηση είναι η δημιουργική ανταλλαγή προβληματισμού και απόψεων κι όχι καθεαυτή η ομοφωνία.
  Θέλω να σημειώσω ότι το τρίτο σημείο είναι ιδιαίτερης σημασίας διότι, μεταξύ των άλλων:
  - η άρθρωση εθνικής στρατηγικής σε θέματα ζωτικής εθνικής σημασία προϋποθέτει την υπέρβαση της συγκρουσιακής συμπεριφοράς των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας.
  Αυτό με τη σειρά του για να επιτευχθεί προϋποθέτει πολλά. Π.χ. παραγωγική κι όχι παρασιτική λειτουργία της οικονομίας, ώστε να σταματήσει η κουλτούρα του παζαριού που παίρνει την γκαιμπελίστικο μανδύα και μετατρέπεται σε ιδεολογικές κενολογίες και σε πατριωτικομεσσιανικές φαυλότητες.
  Όμως, η ιστορική πορεία των εθνών, και ειδικά των μικρών, διδάσκει ότι χωρίς κοινά αποδεκτές στρατηγικές καταρρέουν.

  Στο ίδιο σημείο θέτεις το ζήτημα του μοντέλου ανάπτυξης. Αν και ο όρος θυμίζει σοβιετικό και κρατικό πατερναλισμό, νομίζω πως εννοείς τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η ανάπτυξη της χώρας μας, τους τομείς παραγωγής που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα.
  Γνωρίζουμε λίγο πολύ ποίοι αυτοί και ταυτόχρονα ποίοι νέοι ανοίγονται λόγω της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης.
  Επ΄ αυτού, όμως, θέλω να τονίσω πως όσο μικρότερος είναι ο ρόλος του Κράτους τόσο ευκολότερα η κοινωνία θα ανθίσει.
  Οι παρατρεχάμενοι της πολιτικής και του δημοσίου είναι συνήθως κενά κουστούμια.

  Οι ικανές πολιτικές ηγεσίες το μόνο που κάνουν είναι να εμπνέουν την κοινωνία, ώστε αυτή να μπορεί να ενεργεί δημιουργικά κι απρόσκοπτα.
  Οι δικές δε μπόρεσαν αυτό να το κάνουν γιατί απλά ήθελαν να απομυζούν την κοινωνία.

  Τι προτείνω;
  Να δούμε με αναλυτική ψυχραιμία ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των πολιτικών μας δυνάμεων.
  Προάγει το εθνικό συμφέρον η εμφυλιοπολεμική σύγκρουση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς;
  Τι και ποιους εξυπηρετεί η κενόλογη λατρεία των αραχνιασμένων ειδώλων;

 29. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 08/03/2013 15:27:53

  Αγαπητέ Κώστα Ροδινέ, μας τσιγκλάς για άλλη μια φορά, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, μη στρογγυλεύοντας τις γωνίες. Εγώ επειδή έχω πλέον τη βεβαιότητα πως η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά την υγεία της εξόδου μας από την κρίση, αν ποτέ το ζήσω αυτό - ωστόσο ελπίζω να το ζήσουν τα παιδιά μου-, θα είμαι ολίγον πιο αιχμηρή!

  Για εμένα η μεγαλύτερη παθογένεια αυτού του ζητήματος αφορά στην ποιότητα αυτών που κλήθηκαν να μας βγάλουν από τα αδιέξοδα και την απόγνωση. Με τρομάζει το γεγονός πως την κρίση αυτή, έχουν αναλάβει να τη διαχειριστούν αυτοί που τη δημιούργησαν. Και βέβαια δεν αναφέρομαι στα δύο από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, επειδή κυβέρνησαν, ούτε βέβαια στον πρωθυπουργό της! Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς είχε πάει ένα πολύχρονο ταξίδι στην έρημο και μάλιστα όταν οριστικοποιείτο η καταστροφή, επειδή ακριβώς θέλησε να κρατήσει ψηλά το κεφάλι σε ένα από τα σοβαρά εθνικά μας ζητήματα.

  Το μεγάλο κακό δυστυχώς ξεκίνησε από τη μεταπολίτευση και μετά!
  - Όταν στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας ο κάθε υπουργός έφτιαχνε και μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αφαιρώντας διαρκώς στοιχεία της γλώσσας μας, της ιστορίας μας, της αξιολόγησης μαθητών και εκπαιδευτικών. Βλέπεις επιμένω να βάζω και τον ορισμό «εθνική» στον τίτλο του υπουργείου, ωστόσο ψάχνω να βρω το γιατί δεν επανήλθε ακόμα. Δεν το επιτρέπει η ρεπούσια συνιστώσα;

  -Όταν υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας που πάντρεψε το κόμμα του με τους τρεις «πυλώνες» της δικής του δημοκρατίας!
  -Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός οριοθέτησε το ποσόν της μίζας ως δώρο που μπορεί κάποιος να κάνει στον εαυτό του!
  -Όταν φρόντισαν οι πολιτικοί, στο όνομα της μη «ισονομίας» να έχουν εξασφαλισμένη την ατιμωρησία!
  - Όταν στη δικαιοσύνη λειτουργούσαν εύρυθμα τα παραδικαστικά κυκλώματα!
  - Όταν οι συνδικαλιστές κατέβαζαν τους διακόπτες και έσβηναν μέχρι και τα φώτα του αεροδιαδρόμου, για να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι πίττας!

  Όταν… όταν… όταν, τελειωμό δεν έχουν τα «όταν»! Πως λοιπόν να εμπιστευθώ αυτούς που συμμετείχαν και αν ακόμα δε συμμετείχαν, χειροκροτούσαν όλα αυτά και τώρα έρχονται αναβαπτισμένοι στην εξαγνιστική κολυμπήθρα του Τόμσεν και της Μέρκελ, να με πείσουν πως τώρα το προσπαθούν; Πώς να έχω ελπίδα όταν βλέπω τον Αντώνη να ακροβατεί για τη ρημάδα τη συνοχή της κυβέρνησής του; Είμαι σε θέση να ξέρω και το όραμά του για τον τόπο και την ακεραιότητά του! Φθάνει όμως;

 30. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 08/03/2013 16:24:07

  Σοβαρά, παίρνουν έναν λαό , κ. Ροδινέ, όταν ο λαός είναι σοβαρός.
  Και η κοινωνία μας είναι ασόβαρη. Και δεν χάνει ευκαιρία να το αποδείξει.
  Ας μείνουμε λχ στο παράδειγμα της εξόρυξης χρυσού και τις όψιμες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Δεδομένα:
  1. Στην Ελλάδα υπάρχει μία γνωστή επιχειρηματική δραστηριότητα που αποδεδειγμένα έχει προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Είναι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα. Μοιράζει αβέρτα καρκίνους και τερατογένεσεις στην τοπική κοινωνία. Η απάντηση της ασόβαρης ελληνικής κοινωνίας; Σιωπή. Διαχρονική ένοχη σιωπή.
  2. Την επένδυση στις Σκουριές την έχουν εγκρίνει περιβαλλοντικά το ΙΓΜΕ και ελληνικά ΑΕΙ. Μήπως ψεύδονται; Ρητά δε αναφέρει πως δεν θα χρησιμοποιηθεί υδροκυάνιο από την εταιρεία( είδα πως κάνατε μία νύξη, αλλά τα δεδομένα είναι πως δεν θα το χρησιμοποιήσουν). Η απάντηση της ασόβαρης ελληνικής κοινωνίας στην εγκεκριμένη από ελληνικά ΑΕΙ επένδυση; Χαμός...Το κόμμα της αξ. αντιπολίτευσης( αυτοί που υμνούν Ομπάμα και Τσάβες συγχρόνως , ανυποψίαστοι για την φαιδρή ανακολουθία) δηλώνει πως θα την ακυρώσει και εν συνόλω η ελληνικής κοινωνία των ρυπαρών πόλεων, της ΔΕΗ , του λιγνίτη σουσουδίζει παριστάνοντας πως υπερέχει λόγου χάρη σε περιβαλλοντική ευαισθησία από τον Καναδά( μια που μιλάμε για τις Σκουριές) που έχει αυστηρότατη νομοθεσία που τηρείται και που μια χαρά εξορύσσει τα κοιτάσματα χρυσού του και παγκοσμίως πρωτοπορεί στον τομέα.
  Στις Σκουριές αναδεικνύεται η νεοελληνική ασθένεια της υποκρισίας και του λαικισμού.

  υγ: η ωραία φωτογραφία του άρθρου είναι από τις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων. Συγκεντρώσεις που ναι μεν ήταν σχετικά ακηδεμόνευτες , αλλά υπήρξαν ο χώρος που η κοινωνία αποενοχοποίησε τις μούτζες στο Εθνικό Κοινοβούλιο, που κυριαρχούσε ο λαικισμός του "Γουδί και κρεμάλες", που γνώρισε δόξες το λαικίστικο σύνθημα των άκρων περί της Βουλής που πρέπει να καεί ως οίκος ανοχής και λοιπά ασόβαρα. Επειδή μιλάμε για το πότε πάιρνουν σοβαρά ένα λαό και επειδή στο εύστοχο άρθρο σας καυτηριάζετε τον Λαικισμό και τα πολιτικά άκρα...

 31. cp avatar
  cp 08/03/2013 16:54:20

  Κωστα ΜΠ :Ειναι να τρελλαίνεσαι με ορισμένους. Οντως στην Πτολεμαιδα βγάζουμε τον μαυρο χρυσό της Ελλάδος.Τον λιγνίτη ! Μια ρόδα γλείφει τα τοιχώματα του ορύγματος και με ταινιοδρόμους μεταφέρεται στα 5 εργοστάσια.
  Ο κόσμος είναι συμβιβασμένος με τον καρκίνο γιατί η ΔΕΗ δίδει και κάποια χρήματα . Λογικό !
  Θέλουν να τα πόυλήσουν ! Ενώ το ρεύμα έπρεπε να ήταν περίπου δωρεάν.
  Και κάνουν κάτι τεράστιες απάτες με τις Ανανεώσιμες που δεν λέγονται.
  Ξεπουλάνε και τα χρυσορυχεία ! Για να βγάλει νύχτα τα τεράστια κέρδη μια εταιρεία στο εξωτερικό!
  11 εκατομύρια μόνο για την γή.Βάλτε και τα κάτω από το τραπέζι για να βρείτε ποσα από τα 30 δις θα εισπράξει ο "επενδυτής".
  Και μην πεί κανένας για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με ΕΣΠΑ
  ή τα κόλπα με την φορολογία των επενδυτικών εταιριών!
  Στο Κατάρ αγαπητέ Κώστα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές τις εκμεταλλευεται το κράτος με στρατηγικό επενδυτή!τρομ'αρα μας
  Αλλά εδώ έχουμε "Δημοκρατία " της κλεπτοκρατίας !

 32. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 08/03/2013 18:12:28

  Εναν λαό τον αντιμετωπίζουν στα σοβαρά όταν είναι σοβαρός.
  Μια κοινωνία την βλεπουν στα σοβαρά όταν είναι σε ωριμότητα και όχι σε διαρκή προεφηβική ανασφάλεια και ονείρωξη.
  Ενα κράτος το παίρνουν στα σοβαρά όταν πραγματικά υπάρχει.

  Μα ποιούς να πάρουν στα σοβαρά κύριε Ροδινέ...Κατι γραφικούς τύπους που μετράνε 4 χρόνια και ακόμη δεν έχουν καταλήξει πόσους και ποιούς ανθρώπους πληρώνουν κάθε μήνα?

 33. theo1611 avatar
  theo1611 08/03/2013 20:14:21

  Στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης συμφωνώ.

  Πάμε τώρα στις προτάσεις:
  "Γεωργία, Τουρισμός, Ναυτιλία, Πολιτισμός"
  Ποιά γεωργία, ποιός τουρισμός, ποιά ναυτιλία, ποιός πολιτισμός θα μας φέρουν σε ποιά θέση στον πίνακα αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ.

  Θυμάμαι πριν καμμιά δεκαπενταριά χρόνια, όταν είμασταν στην 27η θέση των αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ, ότι μου έκανε εντύπωση ότι η αμέσως προηγούμενη χώρα είχε 27% δευτερογενή παραγωγή, ενώ εμείς εμφανισζόμασταν στη λίστα με 20% δευτερογενή παραγωγή. Σχημάτισα την πεποίθηση ότι δεν έχουμε μέλλον χωρίς δευτερογενή παραγωγή.
  Κώστα τι λές?

 34. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 08/03/2013 20:41:57

  Μαζί σου στίς ἀλήθειες.
  Ὄχι ὅμως τά δέντρα ''ἀριστερίστικες παρόλες''!
  Ἀγκάλιασε ἕνα,ὄχι μόνο μέ τό δεξί χέρι,ἀλλά καί μέ τά δυό σου χέρια,θά δεῖς ὅτι δέ γέρνουν οὔτε δεξιά οὔτε ἀριστερά...

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ Κυθήριος Τ. 09/03/2013 20:05:06

   Αριστερίστικη παρόλα είναι να μην κόβεις δέντρα για να βγάλεις χρυσό. Αυτοί βέβαια κάνουν τη δουλειάτους γιατί πληρώνονται για να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε η Ελλάδα να μείνει οικονομικά εξαρτημένη.

 35. Χωρις Μασκα avatar
  Χωρις Μασκα 08/03/2013 21:36:00

  Πολύ καλό άρθρο!Πράγματι δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση για
  μια σταθερή πορεία της χώρας,αρκεί να μην το εκμετασλλεύεται αυτό η κυβέρ-νηση για περαιτέρω μέτρα,που θα οδηγήσουν τελικά στην άνευ προηγουμένου κοινωνική έκρηξη . Ο απελπισμένος δεν θα κάτσει να σκεφτεί και να αναλύσει
  όλα αυτά που γράφουν πολλοί ,ακόμα κι εδώ . Απλά θα εκραγεί. Αν συνεχιστεί
  η ίδια πορεία αυτή η ώρα δεν θα αργήσει να'ρθεί.Όποιος δεν το βλέπει στρουθο-
  καμηλίζει αφόρητα.
  Λυπάμαι μόνο που υπάρχουν σχολιαστές τύπου "Δεξιόχειρα".Με αυτές τις εξ-τρέμ θέσεις του,πολύ λίγο διαφέρει, από τα δύο άκρα αριστερά και δεξιά, που
  συχνά πυκνά,ψέγει στα σχόλια του.Ναι ρε άνθρωπε,υπάρχουν και κάποιοι που
  προτιμούν τα δένδρα από τον χρυσό.Δεν συμφωνείς μαζύ τους,όμως μπορεί αυτοί που ζουν εκεί κοντά κι έχουν το πρόβλημα στα πόδια τους ,να έχουν δίκιο.Είναι το ίδιο με τα σκουπίδια,που όλοι θέλουμε να ρίχνουμε το σκουπι-δαριό μας ,αλλά κανείς κοντά στο σπίτι του να υπάρχει ο σκουπιδότοπος,ούτε καν ο κάδος.
  Κατά τα λοιπά το σχόλιο του δεξιόχειρος,βρίθει εξυπνακισμού.Να του θυμήσω
  μόνο ότι αυτός ο Ελληνικός λαός είχε την υπομονή,την καρτερικότητα να υποστεί όλες αυτές τις θυσίες,να στείλει το ΠΑΣΟΚ στον αγύριστο ,να κάνει
  τέλος πρωθυπουργό τον Σαμαρά.Για όσα είπε και υποσχέθηκε προεκλογικά.
  Και κάνει ακόμα υπομονή μπας και φανεί το πολυπόθητο φως στην άκρη του τούνελ.Μήπως και γι αυτά τον ψέγει ο δεξιόχειρας αυτό τον λαό;

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Χωρις Μασκα 08/03/2013 22:37:02

   Ἔτσι! ἕνα σχόλιο γραμμένο χωρίς μάσκες,καί μέ τά δύο χέρια...

 36. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 08/03/2013 22:00:11

  Αγαπητέ Κωστας, ΠΓ.
  Έχουμε μιά διαφορά στήν οπτική τών πραγμάτων.
  Με εντυπωσιάζει η αυτοπεποίθησή σου.
  Ο.Κ. Ίδωμεν.

 37. Zugzwang avatar
  Zugzwang 08/03/2013 22:07:49

  Μιλαμε για την Ελλαδα η για καποια αλλη χωρα;
  Εχει αυτη η κυβερνηση την δυνατοτητα να εφαρμοσει πολιτικη αλλη απο αυτην που θελει η Τροικα;
  Το οξυτατο προβλημα της παρανομης μεταναστευσης εξαφανισθηκε ως δια μαγειας;

  • Κώστας ΠΓ avatar
   Κώστας ΠΓ @ Zugzwang 09/03/2013 09:18:25

   Το οξυτατο προβλημα της παρανομης μεταναστευσης μας το επέβαλε η Τρόικα με το Δουβλίνο 2 . Αν περιμένουμε να μας το λύσει, τότε έχει δίκιο να μας μεταχειρίζεται σαν υποζύγια...

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Κώστας ΠΓ 09/03/2013 12:15:39

    Ποιος περιμενει να μας λυσει η Τροικα το οξυτατο προβλημα της λαθρομεταναστευσης; Το σχολιο εκφραζει την εκπληξη μου που κανεις δεν το θιγει εδω σ'αυτη την αναρτηση. Λες και εγινε θαυμα και εξαφανιστηκε! Λυπηρο που δεν λαμβανεται υπ'οψη. Λειπει ενα σημαντικοτατο στοιχειο απο τις αναλυσεις.

 38. Karenin avatar
  Karenin 08/03/2013 23:41:29

  Ενας λαός μπορεί να είναι με ψηλά το κεφάλι μέσω των πολιτικών του που είναι η εκφρασή του, η στην πορεία γελαστός...

 39. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 09/03/2013 02:15:39

  Το "νέο" παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα: βιομηχανία προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Φτάνει πια με τα ΠΠΠ (περιβάλλον, πολιτισμός, παιδεία) α λα Δράση και με τα κλασικά τουρισμός, ναυτιλία, μαρμελάδες και κατασκευαστικές / συγκοινωνιακές ηλιθιότητες όπως η εγκληματική -αν γίνει- πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και λοιπά χαριτωμένα που αποφεύγουν το βασικό πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Η λύση: Βαριά πολεμική βιομηχανία (δηλ. οι μεμέτηδες είναι πιο ευφυείς;), άνοιγμα των ναυπηγείων, σιδηροδρομικό υλικό για μετρό, προαστιακό, υπερταχείες, εμπορικά κλπ., υψηλή τεχνολογία σε πρώτο πλάνο. Χίλιες φορές το -σε ικανοποιητικό ποσοστό π. αξίας- Ελληνικό μου κινητό που παρά τα πεσίματα και τα νερά λειτουργεί ρολόι παρά το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ κινητό κορυφαίας ταϊβανέζικης φίρμας που έχω την ατυχία επίσης να χρησιμοποιώ. Το ίδιο έχω να παρατηρήσω και για πληθώρα άλλων καταναλωτικών ή επαγγελματικών κατασκευών. Τρελά πράγματα; Δεν νομίζω. Οι καλές ελληνικές βιομηχανίες υπήρχαν και υπάρχουν και η πλειοψηφία τους καταστράφηκε κυρίως από το αλλοπρόσαλλο και διαρκώς μεταβαλλόμενο νομοθετικό πλαίσιο που πάντα είχε ως γνώμωνα τις ψήφους, το λάδωμα και τους φόρους και όχι τα μακροοικονομικά δεδομένα. Και προφανώς, για λόγους ανταγωνιστικότητας δεν χρειάζεται η προστιθέμενη αξία να είναι 100%. Ας εκμεταλλευθούμε όσους επιστήμονες και τεχνίτες με φιλότιμο απέμειναν εδώ ή όσους θα μπορούσαμε να πείσουμε -με πράξεις, όχι πάλι λογοδιάρροια- να γυρίσουν πίσω για την βασική σχεδίαση και ολοκλήρωση και ας παράγαμε ενεργοβόρα τμήματα σε φιλικές ανατολικές χώρες (έλεος με τα Σκόπια) ή στην Κίνα. Όσο πάντως συνεχίζεται η αντίδραση σε επίπεδα υστερίας* σε οποιαδήποτε επένδυση (ορυχεία, βιολογικοί, ανακυκλώσεις, ιχθυοτροφεία, εργοστάσια) δεν νομίζω να ξεφύγουμε από τον γκρεμό. Εδώ, ο φίλος Ηλίας κατασκευάζει ρέπλικες της 356 με 30+ χιλιάρικα στην Κατερίνη και για να οδηγήσεις ότι πιο κοντά σε πορσικό, πρέπει να το εξάγει στις συνήθεις Ελβετίες, Ολλανδίες και Γερμανίες για να το αγοράσεις στην συνέχεια μεταχειρισμένο από εκεί. Δεν περνάει λέει έγκριση τύπου, παρά την ύπαρξη εδώ και αιώνες ΚΤΕΟ και εξειδικευμένων μηχ/γων μηχ/κών από το παλιό Μεταφορών. Τι καφρίλα!_Κ.Π.
  * Η διαφθορά όπως διδάσκεται στα Economics of Corruption (Rents, Competition and Corruption) έχει κάνει τον απλό κοσμάκη να μην εμπιστεύεται πια κανέναν. Όσες περιβαλλοντικές κι αν κατατεθούν, δεν γίνεται να εμπιστευθείς τον "πουλημένο" επιστήμονα και το λαμόγιο που την εγκρίνει και εσύ προσωπικά μέχρι χθες λάδωνες ή χρησιμοποιούσες για τον διορισμό του παιδιού σου.

 40. GIL avatar
  GIL 09/03/2013 04:32:42

  Ένας λαός μπορεί να είναι με το κεφάλι ψηλά όταν μάθει να σκέπτεται και να αποφασίζει σωστά. Τότε μόνο τον παίρνουν υπόψη στα σοβαρά όλοι τους.
  Κάπως έτσι για παράδειγμα:
  http://www.youtube.com/watch?v=Wvyq5AHVrhM

 41. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 10/03/2013 13:07:04

  Ενα λαό τον παίρνουν στα σοβαρά όταν είναι σοβαρός.
  Αλλιώς, πώς μπορεί να έχει το κεφάλι ψηλά!

 42. Ρηνα avatar
  Ρηνα 10/03/2013 13:11:39

  ENAΣ ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ [αυτο θεωρητικα], γιατι πρακτικα ΑΥΤΟ ΑΚΟΜΑ ΑΡΓΕΙ.....
  Ακομα κι οι Τροϊκανοι απηυδησαν και ειπαν: αφου ο λαος ειναι ηλιθιος, εμεις θα βγαλουμε το φιδι απ τη τρυπα; να βρεθουμε σε κανα χαντακι; οταν θα τους παρει ο ιδιος με τις πετρες, θα εχει και την ευθυνη.Εμεις θα τα παιρνουμε απ οπου μπορουμε μεχρι να γινει το ΜΠΑΜ.....

 43. Γιάννης Πυλαρινός avatar
  Γιάννης Πυλαρινός 16/03/2013 23:01:43

  (και σ’ αυτό συνετέλεσε τα μέγιστα η ανευθυνότητα της πρωθυπουργίας Παπανδρέου και των «κηπουρών» του)!΄
  Σαν πολύ βολική δεν είναι αυτή η ΗΛΙΘΙΑ φράση;;;
  Και τώρα η ... τρομερή ερώτηση ... "ΓΙΑΤΙ;;;"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.