#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/02/2013 17:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έγινε το πρώτο βήμα για την ΑΟΖΟι παρενέργειες είναι δεδομένες. Η κίνηση ενέχει ρίσκο. Επίκειται και ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της και έκανε το πρώτο και κρίσιμο βήμα για την μελλοντική κατάθεση των συντεταγμένων για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Περίπου δυο εβδομάδες, πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, και λίγες ημέρες μετά την αποστολή του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, η κυβέρνηση προέβη σε μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση.

Από τη Νέα Υόρκη που βρίσκεται ο Δ. Αβραμόπουλος, κατόπιν συνεννόησης με τον Αντ. Σαμαρά, έδωσε εντολή και κατατέθηκε την Πέμπτη στα Ηνωμένα Έθνη ρηματική διακοίνωση με την οποία η Ελλάδα ενημερώνει τον οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επί της ουσίας η Ελλάδα έκανε καταγγελία στον ΟΗΕ για την κίνηση της Τουρκίας να εμφανίζει ως δικά της, θαλάσσια οικόπεδα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ειδικά, στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελορίζου.

«Η ενέργεια αυτή του υπουργείου Εξωτερικών διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982)» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του και σημειώνει ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση με την ενέργειά της ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin και παράλληλα στέλνεται και μήνυμα στην Άγκυρα, ότι η Ελλάδα «επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας».

Όμως, η Αθήνα, σπεύδει να υπογραμμίσει πως δεν θα μείνει άπραγη, «όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».

Στη μάχη που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα έχει ως βασικό όπλο το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ υπάρχουν ενστάσεις και προβληματισμός για την επόμενη κίνηση της κατάθεσης του πίνακα με γεωγραφικές συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς θα έχει σοβαρές πολιτικές και νομικές προεκτάσεις.

Τουρκία: Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας στερούνται στηρίγματος στο διεθνές δίκαιο

Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας στερούνται στηρίγματος στο διεθνές δίκαιο, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ.

Στην τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών στις περιοχές αυτές. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της αυτών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», προστίθεται.

Επιπλέον το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι «καθώς προβαίνουμε στα αναγκαία βήματα για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και να αξιοποιούμε τους διαύλους διαλόγου που έχουν διαμορφωθεί με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων».

Η Ελλάδα έχει προβάλει τους εν λόγω ισχυρισμούς και σε διμερές επίπεδο για να δοθούν οι δέουσες απαντήσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ σημειώνεται πως και η τουρκική πλευρά θα προβεί σε αντίστοιχη ενέργεια ενώπιον του ΟΗΕ.

Μ.Α. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 21/02/2013 18:02:59

  Ώπα! Να το ξαφνικό. Αμέσως μετά τις δηλώσεις Ολάντ; Κεραυνός!

  • Χρήστος Χ. avatar
   Χρήστος Χ. @ Γεώργιος Τ. 21/02/2013 20:54:22

   Μακάρι ο Ολάντ να μην κάνει καμία κολοτούμπα όπως είθισται στα θέματα εξ. πολιτικής.

 2. Νίκος Καπλάνης avatar
  Νίκος Καπλάνης 21/02/2013 18:15:11

  Οι Η.Π.Α, για ζητήματα που άπτωνται δικών τους συμφερόντων στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι υποχρεωμένες να υπογράψουν τη συνθήκη του Montego Bay(1982),σχετικά με το Δίκαιο της Θαλασσάς.Δρομολογούνται εξελίξεις σχετικά με την υπογραφή απο την κυβέρνηση Obama.Οπότε η Τουρκία χάνει έναν "σύμμαχο",όσων αφορά "Το Δίκαιο της Θάλασσας"!Η Τουρκία το γνωρίζει αυτό και γι'αυτό "προετοιμάζει" μέσω της Διπλωματικής Γλώσσας ένα άλλο επίπεδο "αντιδικίας" προκειμένου να αλλάξει τις ισορροπίες με την Ελλάδα στο θέμα αυτό.Εδώ και πολλούς Μήνες ο Davutoglou προσπαθεί νε μεταθέσει τη συζήτηση απο το "γενικό" {Δίκαιο της Θάλασσας},στο "ειδικό"{το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο}!Ελπίζω οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΞ να έχουν "ανακαλύψει" παλαιά έγγραφα ,διπλωματικές συμφωνίες ,παλαιούς χάρτες κλπ,που να αναφέρουν το Καστελόριζο ως νησί του Αιγαίου.Τότε οι διπλωματικοί ελιγμοί της Τουρκίας θα είναι περιορισμένης ισχύος!!!

 3. Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
  Θόδωρος XVII-VI-MMXII 21/02/2013 18:27:26

  Αυτός είσαι, ρε Πρόεδρε! Έχουμε Πρόεδρο μ' αρ@#$δια τελικά!

  Γι' αυτό τριγύρναγε η τουρκική κορβέτα στο Αιγαίο σήμερα? Και κάτι, 14 εναέριες παραβιάσεις άκουσα.

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 21/02/2013 18:32:07

  Πρέπει στο θέμα της ΑΟΖ να κινηθούμε ταχύτατα.

  Δεν είναι δυνατόν κράτη - μπανανίες όσον αφορά την στρατιωτική ισχύ και το γεωπολιτικό βάρος, όπως η Κύπρος, να εκμεταλλέυονται συμμαχίες και περιστάσεις και να προχωρούν ενώ η Ελλάδα που παραμένει μακράν η πιο ανεπτυγμένη οικονομία στηΝ Αν. μεσόγειο με έναν στρατό και αεροπορία που απο μόνοι τους συνιστούν σημαντική δύναμη αποτροπής, να διστάζει.

  Προχωρείστε με την ΑΟΖ ΑΜΕΣΑ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ. ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ.

 5. Nεστωρίδης avatar
  Nεστωρίδης 21/02/2013 18:37:33

  Επιτέλους, καιρός ήταν

 6. H pena tis orghs2 avatar
  H pena tis orghs2 21/02/2013 18:37:49

  Επιτέλους! Μπράβο!
  Επαγρύπνηση και κόκκινο συναγερμό στις ένοπλες δυνάμεις παιδιά!

 7. Διογένης avatar
  Διογένης 21/02/2013 18:38:09

  Εξαιρετική κίνηση. Είχαν διατυπωθεί εύλογες επιφυλάξεις για να προχωρήσει ή όχι η Ελλάδα σε ανακήρυξη ΑΟΖ, τώρα που είμαστε σε φάση αδυναμίας. Και μάλιστα, τώρα πια που χάθηκε, τουλάχιστον λεκτικά, η αρχικώς ευμενής διάθεση που υπογείως φαινόταν να έδειχνε ο αμερικανικός παράγοντας στις ελληνικές βλέψεις για ανακήρυξη ΑΟΖ.

  Ωστόσο, η κίνηση που έγινε είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, αμυντικού χαρακτήρα, αλλά είναι και η πρώτη κίνηση από το 1974 που καταείνει ενεργά στην "απογκριζοποίηση" του Αιγαίου. Η Τουρκία μπορεί μεν να μην έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, όμως η μεταφορά του παιχνιδιού στον ΟΗΕ, που είναι "δική του" σύμβαση το δίκαιο της θάλασσας, φέρνει την Τουρκία σε γήπεδο που συμφέρει την Ελλάδα.

  Από την άλλη, η κυβέρνηση αντιγράφει επιτυχώς την πάγια τακτική της Τουρκίας να κάνει προκλήσεις διαφόρων ειδών την παραμονή ή τις ίδιες ημέρες με ελληνοτουρκικές συναντήσεις, ώστε να εξαναγκάζει τους Έλληνες να τα αποδέχονται - αφού η μόνιμη πίεση του διεθνούς παράγοντα είναι "να υπάρχει καλό κλίμα με την Τουρκία". Τώρα η Τουρκία θα είναι αυτή που θα εξαναγκαστεί σε "καλό κλίμα με την Ελλάδα".

  Και εμείς χαιρόμαστε, εκτός που αγαλλιάζει η ψυχή μας ως Έλληνες, αλλά και διότι βλέπουμε Αντώνη Σαμαρά από τα παλιά, από το 1990-91. Είναι η δεύτερη σοβαρή κίνηση μετά τους ιμάμηδες. Μακάρι να σταθεί η χώρα στα πόδια της και είμαι βέβαιος ότι θα δούμε κι άλλες.

 8. ~Mara~ avatar
  ~Mara~ 21/02/2013 18:51:25

  Συγγνώμη κύριε... Ρούμπιν άλλα δεν σας ακούσαμε να μην ανακηρύξουμε ΑΟΖ.
  Εσείς βέβαια είπατε ότι, αν συμβεί αυτό δεν εγγυάστε τίποτα...
  Πείτε μας όμως, πότε εγγυηθήκατε για μας κάτι???
  Να "προσδεθούμε" λοιπόν για τυχόν αναταράξεις...???
  Πιθανότατα...
  Άντε να δούμε...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ~Mara~ 21/02/2013 20:52:59

   Ακριβώς Μάρα μου! Και να δω που είναι όσοι έλεγαν τον Αντώνη υποχείριο των αμερικάνων εδώ και χρόνια. Και οι άλλοι που είναι όντως τον λένε και προδότη! Θέλω τέτοιους "προδότες" να με κυβερνούν. Χόρτασα από "υπερπατριώτες" στα λόγια...

 9. alex23 avatar
  alex23 21/02/2013 19:15:59

  ο κ.σαμαρας θελει ανακοινωση της αοζ, αλλα οχι το φθινοπωρο και αυτο το ξερει πια η τουρκια που ισως να προσπαθησει να δημιουργησει τετελεσμενα..καλη επιλογη λοιπον η δημιουργια συμμαχιων και η νομικη ασπιδα που δημιουργουμε γυρω απο το θεμα, χωρις να παταμε τις μπανανοφλουδες που μας πετουν με διελευσεις πλοιων και βολτες σκοπου ανιχνευσης των θεσεων και των ικανοτητων των ρανταρ επιφανειας που διαθετουμε..

 10. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 21/02/2013 19:31:44

  Καλό το διεθνές δίκαιο αλλά πρέπει να έχουμε και "νύχια" για να ξυστούμε. Και εννοώ πολιτική βούληση. Είναι ευτύχημα που στα ηνία βρίσκεται ο Α. Σαμαράς. Μόνο αυτός θα μπορούσε, εν μέσω της μεγαλυτερης κοινωνικοοικονομικής κρίσης που διέρχεται η Πατρίδα μας τα τελευταία 60 χρόνια, να κάνει τέτοια κίνηση. Διότι το μακροπροθεσμο διακύβευμα της απεμπόλησης των δικαιωμάτων μας μέσω μιας κατά κράτος υποχώρησης στον ζωτικό Αιγαιακό μας χώρο είναι απείρως μεγαλύτερο από τους κινδύνους μιας σύγκρουσης με τους ισλαμοκεμαλιστές. Εαν δε δεν υπήρχε και η προϊστορια των κατ'εξακολούθηση κατευνασμών (τι να πρωτοθυμηθούμε) θα ήταν λίγο πιο εύκολα. Έρχονται πιο δύσκολες μέρες αλλά και ευκαιρίες για ανάταση.

 11. Νίκος Καπλάνης avatar
  Νίκος Καπλάνης 21/02/2013 19:32:52

  Οι ΗΠΑ για δικά τους συμφέροντα,ετοιμάζονται να υπογράψουν το Δίκαιο της Θάλασσας,τη συνθήκη του Montego Bay(1982).Πληροφορίες λένε οτι η κυβέρνηση Obama ετοιμάζεται να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία.Αυτό σημαίνει οτι η Τουρκία "χάνει" έναν σύμμαχο στο όλο θέμα.Γι'αυτό οι Αμερικανοί προσπαθούν με πλάγιους τρόπους να μην ωθήσουν τα πράγματα σε τετελεσμένα γεγονότα και προτείνουν να μην υπάρξουν "δραστηριότητες" σε "μη συμφωνημένες" περιοχές.Σε αυτό το σημείο αξίζει να προσέξει το ΥΠΕΞ(ελπίζω να το έχει ήδη κάνει) τη προσπάθεια της Τουρκίας να μην αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας(το οποίο πρόκειται να αποδεχθούν οι ΗΠΑ,αλλα να μεταλλάσσει το όλο θέμα στη γεωγραφική θέση του Καστελόριζου(δηλώσεις Davutoglou σχετικά με το ότι το Ελληνικό νησί "ανήκει" στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο).Ελπίζω στο ΥΠΕΞ να έχουν βρεί όλα τα υπάρχοντα έγγραφα,συνθήκες,χάρτες κλπ (ασχέτως χρονολογίας) που να αναφέρουν τη γεωγραφική θέση του Καστελόριζου στον ευρύτερο χώρο του αιγαίου και των 12 νήσων).Αν συμβούν τα παραπάνω η διπλωματική ισχύς της Τουρκίας θα έχει χάσει πολλά πλεονεκτήματα,ενώ γεωστρατηγικά η σύμπλευση με τη Γαλλία,ουσιαστικά κόβει τον άξωνα Τουρκίας-Λιβύης!!!!!

 12. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 21/02/2013 19:36:10

  Είναι πράγματι ένα πρώτο νομικά προπαρασκευστικό βήμα και βέβαια μόνο ως προς το κυρίως επίδικο, που είναι ο προσδιορισμός ορίων εκατέρωθεν ΑΟΖ πέριξ του Καστελόριζου. Από την έκβαση όμως του εν λόγω ζητήματος, που χρονικά θα πρέπει να την περιμένουμε μετά από μερικά χρόνια, θα κριθούν πολλά.
  Το σημαντικό πάντως είναι -και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε- πως η νομική αυτή διαδικασία ΔΕΝ θα έχει τα αποτελέσματα που μας έχουν μάθει οι πολιτικοί μας να θεωρούμε ως ελληνικά κυριαρχικά κεκτημένα. Για να το καταλάβει κανείς αυτό, αρκεί να κοιτάξει τον χάρτη χωρίς πατριωτικά γυαλιά.
  Καλή μας επιτυχία.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Διαφωνών 21/02/2013 20:17:16

   Κι εσύ στη εν μέρει στη γραμμή του συντρόφου Θεοδωρίδη λοιπόν.

   ΥΓ: «πατριωτικά (sic) γυαλιά». Κατά τα άλλα, είστε πατριώτες αλλά εμείς οι κακοί δεξιοί δεν σας το αναγνωρίζουμε...

  • MCA. avatar
   MCA. @ Διαφωνών 21/02/2013 20:41:27

   Από το να τα κοιτάμε ή να μην πάρουμε τίποτα,ας πάρουμε αυτά που μπορούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και ας μην είναι τόσα όσα νομίζουμε.Ας εισπράξουμε μερικές εκατοντάδες δις λιγότερα.Δεν πειράζει!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Διαφωνών 22/02/2013 09:35:19

   Φαίνεται πως η ηττοπάθεια είναι βαθιά ριζωμένη. Με την λογική σας δεν θα έπρεπε για καθαρά ρεαλιστικούς λόγους να γίνει το '21.
   Η νομική διαδικασία είναι ένα μόνο βήμα που λέει πως η Ελλάδα έχει επίγνωση και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα ζωτικά της συμφέροντα. Επομένως, δεν κατανοώ την αρνητικότητά σας.

 13. Ιωάννης Μεσσήνιος avatar
  Ιωάννης Μεσσήνιος 21/02/2013 19:37:50

  Μπράβο, αρκει να είμαστε αποφασισμένοι και να τήν διαφυλάξουμε....

 14. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 21/02/2013 19:41:04

  Προσεκτικά δυναμικοί.

 15. Svart Drottning avatar
  Svart Drottning 21/02/2013 19:46:27

  Αυτό που έχει τεράστια σημασία όταν αποφασίζεις να εμπλακείς σ΄έναν τόσο σημαντικό και δίκαιο αγώνα, είναι να είσαι ολόψυχα αποφασισμένος ΓΙΑ ΟΛΑ, να' χεις υποσχεθεί στον εαυτό σου πως δεν πρόκειται να υποχωρήσεις σε .... συστάσεις, ούτε και να δειλιάσεις, ούτε και να διαπραγματευτείς υποκύπτοντας σε ‘’υψηλές πιέσεις’’, αυτά που υπερασπίζεσαι. Πρέπει να μην αφήνεις περιθώρια οπισθοχώρησης, ούτε στις πιο προσωπικές και μύχιες σκέψεις σου.
  Αν είναι έτσι, τότε ας ξεκινήσουμε......

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Svart Drottning 21/02/2013 19:54:21

   Τό εἶπε ὁ ΑΣ: "Νά μοῦ ἔχετε ἐμπιστοσύνη!" ᾿Αργοῦν οἱ καλικάντζαροι ὅμως!! :D

   • Svart Drottning avatar
    Svart Drottning @ Φωτεινή 21/02/2013 20:21:06

    Άλλοι ....καλικάντζαροι πιστεύουν στα λεγόμενα και άλλοι προτιμούν να πιστεύουν στα γεγονότα. Ουρά και κέρατα έχουν κι οι δύο (για κοιταχτείτε στον καθρέφτη), απλά είναι ετεροχρονισμένη η πίστη τους. :-)

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ Svart Drottning 22/02/2013 01:22:45

     Dέν ἔχω οὔτε οὐρά οὔτε κέρατα, ἐσεῖς κυττάξατε τόν δικό σας καθρέπτη;; Πιστεύω στόν ΑΣ, ἐσεῖς ποιόν πιστεύετε;; :lol:

     • Svart Drottning avatar
      Svart Drottning @ Φωτεινή 22/02/2013 07:57:33

      Καλημέρα.
      ''Δέν ἔχω οὔτε οὐρά οὔτε κέρατα'' λέτε. Μάλλον πρέπει να αλλάξετε ...καθρέφτη! :
      Δε φταίω εγώ, εσείς χρησιμοποιήσατε πρώτη τον τρέντυ χαρακτηρισμό του Φαήλου και με είπατε ...καλικάντζαρο :-).
      Εγώ καλή μου Φωτεινή, συμπαθώ τον κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά πιστεύω μόνο στο Υπέρτατο Όν. ....Και στις ΠΡΑΞΕΙΣ των τίμιων ανθρώπων. (Όχι στα λόγια τους. Στις πράξεις τους).

     • ~Mara~ avatar
      ~Mara~ @ Φωτεινή 22/02/2013 09:37:27

      Φωτεινή μου Καλημέρα!
      Θέλει κάποια/ος να κρυφτεί,΄μα η γραφή... δεν την/τον αφήνει...

     • Svart Drottning avatar
      Svart Drottning @ ~Mara~ 22/02/2013 12:29:17

      Καλή μου ~Mara~ αν ''ήθελε'', μια χαρά ΔΕΝ θα τον/την καταλάβαινες.
      :-)Είναι καθαρά πρακτικό το πρόβλημα. Θέμα ετεροχρονισμού δημοσίευσης σχολίων.

     • Svart Drottning avatar
      Svart Drottning @ ~Mara~ 22/02/2013 12:41:47

      Κυνηγάτε μάγισσες καλή μου ~Mara~! Και παραβιάζετε ΚΑΙ ορθάνοικτες θύρες. Είναι καθαρά διαδικαστικό το πρόβλημα. Θέμα χρονισμού ερωταποκρίσεων.

     • ~Mara~ avatar
      ~Mara~ @ Svart Drottning 22/02/2013 15:31:41

      Δεν βαριέστε...
      Αφήστε με εμένα να γράφω ότι πιστεύω.
      Και εσείς άν θέλετε κάνετε το απαραίτητο βήμα να ξεκαθαρίσετε τί πιστεύετε και να σταθεροποιηθείτε κάπου...
      Καλό απόγευμα!

     • Svart Drottning avatar
      Svart Drottning @ ~Mara~ 22/02/2013 16:45:35

      Αυτό δε γίνεται.Ποτέ δεν πρόκειται να ''σταθεροποιηθώ''. Είμαι σαν το νερό. Κυλάω παντού, τελείως ελεύθερα. Πιστεύω πολλά και αντικρουόμενα πράγματα. Παρερμηνεύομαι, δεν κατατάσσομαι.Καλό απόγευμα και σ΄εσάς.

   • tzagerCrete avatar
    tzagerCrete @ Φωτεινή 21/02/2013 21:27:50

    Καλά εσύ Φωτεινή θα μείνεις με τους καλλικάντζαρους στα ονειράκια σου...

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ tzagerCrete 22/02/2013 01:25:17

     ᾿Εσύ εἶσαι ἀληθινός καί ὄχι τῶν ὀνείρων μου πάντως! :roll:

     • Πολεμικός Ανταποκριτής avatar
      Πολεμικός Ανταποκριτής @ Φωτεινή 22/02/2013 08:04:44

      Εντάξει, είναι χαριτωμένο να λέμε ''καλικάντζαρο'' όποιον δε μας αρέσει, αλλά μήπως η κατάχρηση ακυρώνει την ....εξυπνάδα; Μήπως τη μετατρέπει σε εξυπνακηδισμό; Ερώτημα προς σκέψιν !

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Svart Drottning 21/02/2013 20:18:53

   Εχουμε τωρα και σουηδεζα μαυρη βασιλισσα;

   • Svart Drottning avatar
    Svart Drottning @ Zugzwang 21/02/2013 21:04:02

    Κάθε Βασίλειο και η αρχή του Zugzwang ! Τιμή σας.

 16. Χρήστος Χ. avatar
  Χρήστος Χ. 21/02/2013 20:05:06

  Επικίνδυνες πρακτικές. Ελπίζω να μας βγει σε καλό και να μην ευχαριστούμε πάλι τους Αμερικάνους, όπως έγινε στα Ίμια.

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Χρήστος Χ. 22/02/2013 07:49:08

   @ Χρήστο Χ.:
   Αυτό τα λέει όλα. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
   Ας έχουν υπ'οψιν τους οι Έλληνες αποφασίζοντες πως οι παίκτες στο παίγνιο δεν είναι μόνο οι ξένες κυβερνήσεις, αλλά κυρίως, οι μεγάλες πολυεθνικές, κυρίως της άλλης πλυεράς του Ατλαντικού, οι οποίες δεν θα ήθελαν να νικούν οι ανταγωνιστές τους. Αυτές οι πολυεθνικές έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στις κυβερνήσεις τους...αυτές οι πολυεθνικές ενισχύουν οικονομικά τους ξένους αποφασίζοντες...λόμπυ...όσο αφορά τους ντόπιους πολέμιους της αναζήτησης των Ελληνικών κοιτασμάτων, θα ήθελα να δω μία έρευνα με ονοματάκια...υπουργών και πρώην Πρωθυπουργών...Και θα επαναλάβω: πλήρης δικαίωση για όλους όσους επέμεναν στην ύπαρξη Ελληνικών κοτασμάτων...κυρίως στον καθ. Φώσκολο του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου ΚΡΗΤΗΣ...χάριν σε αυτόν, και σε όσους εμμέσως τον στήριζαν (μέσω σχολίων σε blogs κλπ., με δημοσίευση άρθρων, ανταλλαγής e-mails μεταξύ φίλων κλπ.), έχει σήμερα τη δυνατότητα ο Σαμαράς να κάνει το δικό του παιγνίδι...ας το θυμάται...όπως και οι άσχετοι στα γεωπολιτικά Νεοδημοκράτες...

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Τί να λέμε; 22/02/2013 11:38:19

    Η τριανδρία Φώσκολος-Λυγερός-Κονοφάγος αποτελεί την τεχνοκρατική στήριξη Σαμαρά στο θέμα των κοιτασμάτων. Από πού προκύπτει ότι είναι άσχετοι στα γεωπολιτικά οι νεοδημοκράτες? Μήπως να το ξανασκεπτώσαστε λίγο?

 17. kosvag avatar
  kosvag 21/02/2013 20:08:01

  Εγώ βλέπω οτι οι Κύπριοι οτι παρόλο που θα μπορούσαν να πουλήσουν ένα κοίτασμα σε σπασμένη μεν τιμή αλλά να γλιτώσουν από ΔΝΤ & ΣΙΑ, προτιμάνε να πάνε μνημόνιο. Θα μοιράσουν σε πολλούς από 1-2 κοιτάσματα ώστε όλοι να περνάνε μια βόλτα από το νησί να δουν πως πάνε οι δουλιές και για καμιά βουτιά.
  Η Τουρκία είναι αιχμάλωτη των ΗΠΑ με Κουρδιστάν, Συρίες κτλ.
  Ας κοιτάμε το πειραματόζωο την Κύπρο και πορευόμαστε, μαζί.
  Το ένστικτό μου λέει οτι τα πάντα είναι πρίμα αρκεί να προλάβουμε πριν να γίνει μέσα το μπαμ.

  • ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ avatar
   ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ @ kosvag 21/02/2013 20:38:16

   ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΠΑΜ ΕΞΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΣΑ.....;
   ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΛΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ 3 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ....

   ΜΗΝ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ....ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΤΟ 1996 ΠΟΥ ΦΥΣΑΓΕ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ......

 18. tzagerCrete avatar
  tzagerCrete 21/02/2013 20:09:19

  Ααααα γι'αυτό θέλουμε τις γαλλικές φρεγάτες... Για να φυλάξουμε το Καστελόριζο και τη Ρόδο από τυχόν τουρκικό 'πέσιμο'...

  Ενδιαφέρον...

 19. Γεωργία avatar
  Γεωργία 21/02/2013 20:26:59

  Επιτέλους!!!

 20. Queen In Black avatar
  Queen In Black 21/02/2013 20:42:29

  Εμένα πάλι μου ήρθε στο μυαλό το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου και η τρυφερή του μελοποίηση από την Αφροδίτη Μάνου.
  http://www.youtube.com/watch?v=onuocEb3fxI

  "Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό;
  Σε μάχεται η θάλασσα, δεν τη φοβάσαι;
  Ανέμοι σφυρίζουν και πέφτει νερό,
  πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό;"

  _"Για χώρα πηγαίνω πολύ μακρινή
  θα φέξουνε φάροι πολλοί να περάσω
  βοριάδες, νοτιάδες θα βρω μα θα φτάσω
  με πρίμο αγεράκι, μ' ακέριο πανί."

  _"Κι αν οι κάβοι σου στήσουν τη νύχτα καρτέρι;
  Απάνω σου αν πέσει το κύμα θεριό
  και πάρει τους ναύτες και τον τιμονιέρη;
  Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό;"

  _"Για χώρα πηγαίνω πολύ μακρινή
  θα φέξουνε φάροι πολλοί να περάσω
  βοριάδες, νοτιάδες θα βρω μα θα φτάσω
  με πρίμο αγεράκι, μ' ακέριο πανί."

  Καλό μας ταξίδι......

  • Queen In Black avatar
   Queen In Black @ Queen In Black 21/02/2013 20:48:15

   Υπάρχει και μία ακόμη στροφή, που δεν μελοποιήθηκε, αλλά τη χρειαζόμαστε απόλυτα :-)

   ''Ψηλὰ στὸ ἐκκλησάκι τοῦ βράχου ποὺ ἀσπρίζει / γιὰ μένα ἔχουν κάνει κρυφὴ Λειτουργία. / Ὁρθὸς ὁ Χριστὸς τὸ τιμόνι μου ἀγγίζει, στὸ πλάι μου στέκει ἡ Παρθένα Μαρία.''
   ''Τὸ εὐλογημένο καράβι''

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Queen In Black 21/02/2013 20:55:57

    Με τη βοήθεια του Θεού λοιπόν όπως έχει πει τόσες φορές ο Σαμαράς!

   • ~Mara~ avatar
    ~Mara~ @ Queen In Black 21/02/2013 21:17:12

    Υπέροχη στροφή!!!
    ΠΙΣΤΗ λοιπόν και θα τα καταφέρουμε!!!

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Queen In Black 22/02/2013 01:37:26

   !!!!!!!!!!!!! Τό ποίημα τό ἔμαθα στό σχολεῖο, τότε πού ἡ παιδεία μας ἦταν Παιδεία.

   Μerci bocu, Queen in Black!

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Φωτεινή 22/02/2013 11:43:31

    για την ακρίβεια: merci beaucoup

 21. Σταύρος Πετρολέκας avatar
  Σταύρος Πετρολέκας 21/02/2013 20:48:39

  Στην προηγούμενη ανάρτησή μου κατέληγα με την φράση.... Μπράβο στον Σαμαρά. Συμπληρωματικά θα πρόσθετα ότι άν κατορθώσει να πείσει και τον Ερτογάν περί του αυτού πρακτέου και από δική του πλευρά, θά είναι και οι δύο άξιοι υποψήφιοι Βραβείου Νομπέλ!
  Είναι τόσο σημαντική η κίνηση του..... καί ας σκούσουν όσο θέλουν οι διάφοροι ανεγκέφαλοι πολεμοχαρείς εντεύθεν και εκείθεν του Αιγαίου....

  Να διευκρινήσω επίσης ότι ένα ενδεχόμενο τέτοιο ΜΑΖ , ούτε αναφέρεται ούτε αφορά το ισχύων καθεστώς στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Εδώ εξ άλλου, με εξαίρεση περιοχή γύρω από την Βαβουρα, στα βόρεια, δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτε που ενδιαφέρει απο πλευράς πετρελαίου/ φυσικού αερίου. Ας σταματησει επομένως και αυτό το παραμύθι.

 22. Νίκος Καπλάνης avatar
  Νίκος Καπλάνης 21/02/2013 20:53:23

  Όταν κολλάει το ποντίκι!!!!!·Το ίδιο post 2 φορές παραλαγμένο λόγω φιλολογικής διάθεσης!!!!Sorry!!!!!

 23. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 21/02/2013 20:54:53

  Το τουρκικό κράτος αν δεν το καταλάβατε, παραχώρησε άδειες έρευνας για δικά μας νερά.
  Η Ελληνική κυβέρνηση προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία.

  Αυτό.
  Προς τι οι πανηγυρισμοί δεν καταλαβαίνω.

  Προσωπικά, βρίσκω την κίνηση του τουρκικού κράτους εξαιρετικά ανησυχητική.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ρύκιος 21/02/2013 20:58:15

   Ναι μεν αλλά σκέψου να είχες το ΓΑΠ πρωθυπουργό που έλεγε για εδαφικές παραχωρήσεις προς χάριν της ειρήνης. Τουλάχιστον τώρα έχεις κι εσύ τσαμπουκά όχι μόνο οι απέναντι. Και το δίκιο με το μέρος σου εννοείται...

  • T.V avatar
   T.V @ Ρύκιος 21/02/2013 21:04:17

   Ευχαριστω για την επεξηγηση γιατι ειχα μπερδευτει!

  • Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
   Θόδωρος XVII-VI-MMXII @ Ρύκιος 21/02/2013 21:37:48

   "Η Ελληνική κυβέρνηση προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία" λέτε εσείς.

   Το άρθρο που μας πληροφορεί, λέει:
   "Επί της ουσίας η Ελλάδα έκανε καταγγελία στον ΟΗΕ για την κίνηση της Τουρκίας να εμφανίζει ως δικά της, θαλάσσια οικόπεδα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ειδικά, στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελορίζου".

   Δλδ. τα καταχωρούμε δικά μας, όπως πρέπει. Το ίδιο δεν είναι? Αυτό δεν κάνεις όταν αντιτίθεσαι σ' αυτό που ισχυρίζεται ο άλλος?

   Μην είστε μικρόψυχοι!

   Καλή μας αρχή!

 24. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 21/02/2013 21:02:41

  Κι ἐγῶ ἔτσι τό καταλαβαίνω.

 25. fe avatar
  fe 21/02/2013 21:06:26

  Ετσι μας θελω.....δυνατους.Εχω φορεσει τα παραλλαγης και περιμενω(εδω που τα λεμε τα χω κανει επανω μου αλλα πρεπει να δειξω τσαμπουκα).

 26. Ρηνα avatar
  Ρηνα 21/02/2013 21:24:21

  Λοιπον εχουμε και λεμε: να βγαλω απ το παταρι τη στολη παραλλαγης, να παρω αλατι χοντρο και λαδι, αντε και λιγη ζαχαρη και να ξαναδιαβασω το γεροντα Παϊσιο για να θυμηθω αυτα που ειχε πει πριν 20 χρονια οτι με τους Τουρκους θα πιαστουμε για την υφαλοκρηπιδα, τα εξαμιλια....

 27. Χρήστος Χ. avatar
  Χρήστος Χ. 21/02/2013 21:40:16

  Και ο ΟΗΕ δια στόματος USA θα πεί: "Μην τσακώνεστε παιδιά, εξορύξτε μαζί το πετρέλαιο".

 28. ΚΜ avatar
  ΚΜ 21/02/2013 21:41:10

  Πετρολέκα, οπαδέ της ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από την Τουρκία, για ποιό λόγο να σκούξουν οι (κατά τον δικό σου χαρακτηρισμό) «πολεμοχαρείς» της δικιάς μας πλευράς του Αιγαίου;

  Επίσης, για εξήγησέ μας (ΕΣΥ να μας το γράψεις!) τί εννοείς με τα αρχικά «ΜΑΖ» για να τοποθετηθώ και για το δεύτερο μισό του σχολίου σου. (Όχι για σένανε αλλά χάριν των υπολοίπων).

 29. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 21/02/2013 21:44:03

  ΠΟΙΑ ΑΟΖ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΥ ΛΕΤΕ? ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 50% ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ? ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ 50 ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΣΑΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ, ΚΑΙ Η ΑΟΖ ΘΑΡΘΕΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ. ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ 50% Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑΝΑΙ ΤΑΜΠΟΥ. ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΟ Κ@@@ΤΟΥΣ.

 30. aris. aold avatar
  aris. aold 21/02/2013 21:44:31

  Η ουσία είναι τι προτίθεσαι να κάνεις όταν το Τούρκικο ερευνητικό σκάφος κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ;;

  Εκεί θα φανεί αν έχεις επεξεργασμένο σχέδιο και πόσο αποφασισμένος είσαι ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία να προασπίσεις τα συμφέροντα σου.

  • rally monkey* avatar
   rally monkey* @ aris. aold 22/02/2013 00:50:36

   Ακριβώς (- ελεγα θα σχολιασω αν καποτε διαφωνησω μ'αυτα που γραφεις κατα καιρους αλλα .. ) εδω νομιζω οτι θετεις το ζητημα στην πραγματικη του διασταση
   αν δεν εχουμε κατηγορηματικη απαντηση σ'αυτο το ενδεχομενο που περιγραφεις ολες οι υπολοιπες κινησεις μας καταληγουν να ειναι ανευ ουσίας .. και η κοινωνια απο την αλλη εχει ξε-συνηθησει στο να της βαζουν τετοια ερωτηματα...

 31. kosvag avatar
  kosvag 21/02/2013 21:46:34

  Μας καλούν σε παζάρι οι Τούρκοι γιατί: βλέπουν οτι η Κύπρος μόνο που είναι στην ΕΕ αν και μισό κράτος προχωράει. Μπορεί μάλιστα να διαλέξει να μπεί και σε μνημόνιο για πολτικούς λόγους αν και μπορεί πουλήσει ένα οικοπεδάκι και να ξεχρεώσει.
  Μας καλούν σε παζάρι οι Τούρκοι γιατί δεν νομίζω να τους καλέσουν αυτοί που θα αποφασίσουν την μοιρασία (αν και ίσως η ΗΠΑ για χωροφύλακά μας αλλά και με Σκόπια, Αλβανία μπορούν να μας πιέσουν). Από κάπου πρέπει να ξοφληθούν κάποια από τα χρέη μας και από κάπου πρέπει να ζούμε και εμείς με βιοτικό επίπεδο ΕΕ. ΗΠΑ-ΕΕ τους έχουν για τεμαχισμό, έγινε η αραβική άνοιξη και δεν έγινε πρότυπο το μονδέλο Τουρκία. Μήπως είναι κατάλληλη η ώρα για έξω? μέσα τελειώνει ο χρόνος. Πάντα στο τέλος ρισκάρεις=αποφασίζεις.

 32. A.M. avatar
  A.M. 21/02/2013 21:58:17

  «Αν όχι τώρα, πότε;
  Αν όχι εγώ, ποιός;»

  (Θέλω να πιστεύω ότι έτσι σκέφτηκε ο Σαμαράς).

  Δυνατή κίνηση.
  Και την κατάλληλη στιγμή.

  Συμφωνώ πάντως με τον προλαλήσαντα Ρύκιο.
  Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
  Και χρειάζονται άντερα.

  Η ρηματική διακοίνωση δεν είναι επίθεση, είναι επιθετική άμυνα.

  Και δεδομένων των ...δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή μάλλον ζωηρεύει και διευρύνεται εισέτι περισσότερον το παίγνιο, ειδικά για την τουρκία που βρίσκεται ήδη μπλεγμένη σε πολλά μέτωπα.

  Ζούμε σίγουρα σε ενδιαφέροντες καιρούς.
  Και θα πρόσθετα και σε πολύ επικίνδυνους καιρούς.

  Στον Αντώνη Σαμαρά αξίζουν συγχαρητήρια.
  Για δεύτερη φορά ως πρωθυπουργός (η πρώτη ήταν με την ομιλία του στο μνημόσυνο του Τάσου Παπαδόπουλου) μας κάνει περήφανους ως Έλληνες.

  Από τώρα και μετά... ο Θεός βοηθός!

  • Svart Drottning avatar
   Svart Drottning @ A.M. 21/02/2013 22:23:54

   Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε !!!

   «Αν όχι τώρα, πότε;
   Αν όχι εγώ, ποιός;»

 33. η Dimi avatar
  η Dimi 21/02/2013 22:00:23

  Ίσως, H Kίνηση-Mατ του Aιώνα!
  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ «ΑΘΗΝΑ 2024»
  Με τα περίφημα Ολυμπιακά Έργα ΟΛΑ Έτοιμα!
  Ανοίγουμε τη συζήτηση για τη Μεγάλη Ευκαιρία της Ελλάδας
  να Επιστρέψει Δυναμικά http://www.noiazomai.net/athens2024.pdf

  Olympic Games
  Athens 2024
  We Are Back!

 34. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 21/02/2013 22:17:41

  Συμφωνώ. Απλά υπερτονίζω την δυναμικότητα γιατί το πρόβλημά μας είναι η απίστευτη παθητικότητα, ο ενδοτισμός, η αναβλητικότητα...

  Το παράδειγμα της κύπρου είναι πολύτιμο μάθημα. Αν ένα κρατίδιο που το προστατεύουν κυρίως τα δικά μας αεροπλάνα και πλοία, γιατί όχι κι εμείς;

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Γιώργος Αχαιός 21/02/2013 23:34:53

   Σωστός.

 35. Σταύρος Πετρολέκας avatar
  Σταύρος Πετρολέκας 21/02/2013 22:24:29

  KM
  Ποτέ δεν έχω υποστηρίξει ηλεκτροδότηση των Ελληνικών νησιών απο την Τουρκία. Ασε λοιπόν την λασπολογία .

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Σταύρος Πετρολέκας 21/02/2013 23:36:34

   Λες ψέμματα. Την υποστήριξες. Ορίστε ένα αποσπασματάκι από αυτά που έγραφες:

   « ... Αντιδράτε πολλοι στο σενάριο ηλκεκτροδότησης νησίων από το Τουρκικό δίκτυο. Αν σας έλεγα πως υπάρχει -πάντα πιθανώς – γιγάντιο κοίτασμα (6 ΤΡΙΣ κυβικά ποδιαΦΑ/ή/ 1.4 ΔΙΣ βαρέλια πετρελαίου) ανοικτά της Λέσβου, που εστιάζεται μέσα στα Τουρκικά χωρικά ύδατα….ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΥΣΗ….τί θα λέγατε; ...»

   Ορίστε και ο σύνδεσμος για ολόκληρο το σχόλιο:

   http://www.antinews.gr/2011/02/16/85956/#comment-639456

   Άσε λοιπόν τις λασπολογίες και κοίτα να απαντήσεις σε αυτά που σε ρωτάω πιο πάνω.

   • tzagerCrete avatar
    tzagerCrete @ ΚΜ 22/02/2013 07:09:35

    Ωραία. Εσύ δηλαδή ΚΜ δίνεις απάντηση στην ουσία των λεγόμενων σε αυτό το σύνδεσμο;;;

    Γιατί να μην συνεργαστούμε με τους γείτονες στον ενεργειακό τομέα;;;

    Το να πανηγύρι ζεις για μια ρηματική διακοίνωση το θεωρείς ρεαλιστικό και σοβαρό;;;

    Ρηματική διακοίνωση έκαναν και οι Τούρκοι το '95 για τα Ίμια... Τι σημαίνει αυτό;;;;

    Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο είναι η συνεκμετάλευση σστο Αιγαίο. Αλλιώς θα παραμένουμε σε ρηματικές διακοινώσεις και διαβήματα εκατέρωθεν.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ tzagerCrete 22/02/2013 08:34:23

     Κι άλλος ΓΑΠατος...

     • tzagerCrete avatar
      tzagerCrete @ Γεώργιος Τ. 22/02/2013 14:40:05

      Στο να δίνετε ταμπελίτσες καλοί είστε...

      Στην ουσία το χάνετε...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Σταύρος Πετρολέκας 21/02/2013 23:41:10

   Πετρολέκα, σου απάντησα με σύνδεσμο (τον ίδιο που σου είχα πετάξει στα μούτρα και παλιότερα σε άλλη συζήτηση και λάκισες), απλώς δεν έχει εμφανιστεί ακόμα το σχόλιο. Στον ίδιο σύνδεσμο, αποκαλείς και «εθνομπολσεβίκους» τους αντιτιθέμενους στην ηλεκτροδότηση των νησιών από την Τουρκία.

 36. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 21/02/2013 22:34:03

  Μακαρι να ημασταν στο 50% της εσωτερικης υποτιμησης... Ειμαστε στο -10%, γιατι οι μειωσεις εισοδηματων εκαναν πιο ακριβα τα ελληνικα προϊοντα. Δηλαδη χρειαζομαστε αλλο 110% για να χωραμε στο ευρω. Και οσο μειωνονται οι μισθοι τοσο το ποσοστο αποκλισης θα αυξανει αντι να μειωνει. Ειναι αυτη η παγκοσμιως μοναδικη δομη και συμπεριφορα της ελληνικης οικονομιας. Τυφλα να εχει η περιεργη Ιαπωνικη...

 37. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 21/02/2013 22:36:06

  Θεόδωρε, δεν ονομάζεις αρχή μια ρηματική διακοίνωση.
  Θα σας πώ, για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, κάτι που πιθανώς δε γνωρίζετε:
  Στις 29 Δεκεμβρίου 1995, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ρηματική διακοίνωση, στην οποία τα Ίμια χαρακτηρίζονται ως τουρκικό έδαφος.
  Αυτό τι σημαίνει? Ότι είναι όντως τουρκικό έδαφος?

  Ξαναλέω, προσωπικά ανησυχώ απ αυτή την κατάσταση.
  Πάντα βρισκόμαστε ένα βήμα πίσω, "αμυνόμενοι" και αντιδρώντες.
  Διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει διπλωματικά (οικονομικά/στρατιωτικά-διπλωματικά) προετοιμασμένο σχέδιο, και καταφεύγουμε σε γραφειοκρατικούς τύπους, αντί ουσίας, αντί αθόρυβα να έχουμε πρωτοβουλία κινήσεων ουσίας όπως θα ήταν η (προετοιμασμένη) ανακύρηξη ΑΟΖ

  • Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
   Θόδωρος XVII-VI-MMXII @ Ρύκιος 22/02/2013 08:03:25

   Δεν γνωρίζω εκτενώς και εκ βαθέων τα των ρηματικών διακοινώσεων και των σχετικών διπλωματικών ενεργειών σε οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, καθώς και στον σκοπό που αποβλέπουν οι αντίστοιχες κινήσεις, πότε γίνονται κ.ά.
   Είναι ειδική γνώση.

   Αλλά το πρώτο βήμα έγινε, ό,τι και να πείτε/πούμε αυτό δεν κρύβεται!

   1. Από που διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει προετοιμασμένο σχέδιο? Επειδή δεν το ξέρουμε εμείς? Οι διπλωματικές των ΑΟΖ πάντα γίνονται εν κρυπτώ με τα υπόλοιπα μέρη

   2. "Γραφειοκρατικοί τύποι" η ενημέρωση του ΟΗΕ και η δημοσίευση γραπτώς στο Law of the Sea Bulletin? Τι είμαστε? Αδέσποτοι? Μόνοι μας ζούμε?
   (Μερικοί συμπατριώτες μας ίσως και να το θέλουν, δεν λέω!)

   3. Ποιος λέει ότι δεν θα ανακηρυχθεί η ΑΟΖ σε λίγο? Και σ' αυτήν την περίπτωση, δεν θα ανησυχούσατε, αν κάναμε απευθείας κινήσεις σπασμωδικές χωρίς να ενημερώσουμε κανέναν?

   Γι' αυτό μίλησα για μικροψυχία στο πρώτο μου σχόλιο. Και επιτέλους, πτωχευμένοι είμαστε και παρόλα αυτά ορθώνουμε ανάστημα, διεκδικούμε, παλεύουμε όπου μπορούμε.
   Τι άλλο να κάνουμε?

   Και πάλι μπράβο στον ΑΣ! Αέρα στα πανιά του!

   • Ρύκιος avatar
    Ρύκιος @ Θόδωρος XVII-VI-MMXII 22/02/2013 11:20:37

    Απαντήσεις (ποτέ αντικειμενικές, πάντα σύμφωνα με την προσωπική μου οπτική, δε διεκδικώ το ..αλάθητο του πάπα)

    1. Φαίνεται (ή μάλλον καλύτερα αποδεικνύεται) από το γεγονός ότι ένα κράτος μια σταλιά και επίσης "πτωχευμένο", η Κύπρος, έχει ήδη στήσει γεωτρύπανα ερεύνης.

    2. Εντελώς γραφειοκρατικό. Καθόλου ουσία. Εξήγησα γιατί, παραπάνω, μην ξαναγράφω τα ίδια. Τώρα περί απομονωτισμού, μακριά από μένα: Κίνηση διεθνοποίησης του ζητήματος είναι και μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας, κίνηση διεθνοποίησης είναι και μια διακήρυξη ΑΟΖ. Ποιος μιλά για απομόνωση? Το αντίθετο!

    3. Το λέω εγώ. Δε θα ανακηρυχθεί ΑΟΖ. Τουλάχιστο με τέτοιες (όπως φαίνονται) συνέργειες, Γαλλίας στρατιωτικά και Γερμανίας οικονομικά. Μόνο με συνέργειες Ισραήλ (στρατιωτικά) και ΗΠΑ πολιτικά αναταράσσεται ΑΟΖ. Εκτός κι αν θέλουμε να γίνουμε ...Αραβική άνοιξη. Ξέρετε βέβαια, ποιό είναι το κοινό χαρακτηριστικό ΟΛΩΝ αυτών των χωρών που αιματοκυλίστηκαν: Γειτνίαση, με το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα του κόσμου, εκεί που η Αφρικανική πλάκα καταβυθίζεται συγκρουόμενη με την ευρωπαϊκή...

    • Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
     Θόδωρος XVII-VI-MMXII @ Ρύκιος 22/02/2013 21:55:20

     Επειδή από την απάντηση σας διαφαίνεται ότι όσο ξέρω εγώ από ανακηρύξεις ΑΟΖ και κατάλληλου timing και άλλα σχετικά, άλλο τόσο ξέρετε κι εσείς, λέω να σταματήσω εδώ την μικρή και επιφανειακή κουβεντούλα μας και να στραφώ σε κάποιους άλλους σχολιαστές ή και αρθρογράφους εδώ ή αλλού, μπας και με διαφωτίσουν περισσότερο.

     Πάντως επειδή κάνατε τον κόπο και τοποθετηθήκατε να σας απαντήσω κι εγώ:

     1. To "μια σταλιά κράτος" έχει περισσότερη επιρροή από την Ελλάδα εκεί που πρέπει, αν δεν το ξέρετε.
     Τα γεωτρύπανα τα ετοίμαζε 10 χρόνια για να τα στήσει, πριν πτωχεύσει. Δεν καταλαβαίνω τι λέτε..
     Το σχέδιο μας στήθηκε -και στήνεται όπως μιλάμε- με την νέα κυβέρνηση του Πρωθυπουργού μας Α. Σαμαρά.

     2. Ανούσιο να ενημερώνεις αυτούς που πρέπει για το εν λόγω αντικείμενο?? Ανακοίνωση διαμαρτυρίας και ανακήρυξη ΑΟΖ το ίδιο πράμα?? Πάλι δεν σας καταλαβαίνω.. Μήπως μπερδεύεστε λίγο?

     3. Αφού το λέτε εσείς ότι δεν θα ανακηρυχθεί ΑΟΖ, έτσι θα 'ναι!
     Εμείς τι να πούμε άλλο πια!

     Θα συμφωνήσω ότι οι συμμαχίες που προτείνετε φαίνονται πιο ισχυρές, αλλά απ' την άλλη τις άλλες τις απορρίπτετε γιατί ξέρετε κάτι ιδιαίτερο ή ό,τι ξέρουμε όλοι απ' την ενημέρωση?

     "Το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα" κάτω απ' τις 2 γεωλογικές πλάκες, το 'χετε δει με τα μάτια σας? Ποιος εγγυάται 100% (όχι πιθανότητες και κολοκύθια) ότι υφίσταται?

     Να 'στε καλά, πάντως!

 38. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 21/02/2013 22:38:13

  Εγω λεω να δωσουμε την ΑΟΖ σε καποια αμερικανικη ή νορβηγικη εταιρεια για 2-3δις με την υποσχεση οτι θα προσλαβει μονο Ελληνες που θα διορισουν οι δημαρχοι στο Αιγαιο και ολα τα εσοδα απο το πετρελαιο να τα κρατησει η ξενη εταιρεια και αφορολογητα. Δωρο και το τυχον πετρελαιο που βρουν στην Β.Ελλαδα (αντι για δασος). Μοντελο του χρυσωρυχειου της Χαλκιδικης. Δοκιμασμενο και στην Υποσαχαρια Αφρικη. Ο,τι αρμοζει σε μια μπανανια σαν την Ελλαδα.

 39. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 21/02/2013 22:38:35

  Δεν έχεις κι άδικο!
  Μας έχουν συνηθίσει σε 30 χρόνια "γιές σέρ" και "ευχαριστούμε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών" ώστε αισθανόμαστε μια κάποια ανάταση και τύχη αν συμβαίνει να κάνει ένα υπουργείο απλά τη δουλειά του, εορτάζουμε το ...αυτονόητο δηλαδή.

 40. kosvag avatar
  kosvag 21/02/2013 22:51:09

  1) έχεις δίκιο
  2) έχεις δίκιο και μας δίνουν μαιμού πράσινο φως οι ΗΠΑ όπως στον Μιλόσεβιτσς, τον Σαντάμ, να μην πω τον σε μας τον Γ. Παπαδόπουλο.
  3) ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ: Μας καλούν σε παζάρι οι Τούρκοι γιατί: βλέπουν οτι η Κύπρος μόνο που είναι στην ΕΕ αν και μισό κράτος προχωράει. Μπορεί μάλιστα να διαλέξει να μπεί και σε μνημόνιο για πολτικούς λόγους αν και μπορεί πουλήσει ένα οικοπεδάκι και να ξεχρεώσει.
  Μας καλούν σε παζάρι οι Τούρκοι γιατί δεν νομίζω να τους καλέσουν αυτοί που θα αποφασίσουν την μοιρασία (αν και ίσως η ΗΠΑ για χωροφύλακά μας αλλά και με Σκόπια, Αλβανία μπορούν να μας πιέσουν). Από κάπου πρέπει να ξοφληθούν κάποια από τα χρέη μας και από κάπου πρέπει να ζούμε και εμείς με βιοτικό επίπεδο ΕΕ. ΗΠΑ-ΕΕ τους έχουν για τεμαχισμό, έγινε η αραβική άνοιξη και δεν έγινε πρότυπο το μονδέλο Τουρκία. Μήπως είναι κατάλληλη η ώρα για έξω? μέσα τελειώνει ο χρόνος. Πάντα στο τέλος ρισκάρεις=αποφασίζεις.

  • ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ avatar
   ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ @ kosvag 22/02/2013 09:30:40

   ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ....ΚΑΛΩΣ Ή ΚΑΚΩΣ, Ο Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ "ΤΣΙΜΠΗΣΕ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...."ΤΣΙΜΠΗΣΕ" Ο "ΑΡΣΑΚΙΑΣ" ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ....ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ.

 41. Πετρος avatar
  Πετρος 21/02/2013 23:00:10

  Το ποιο πιθανό είναι να πουν
  Πλακωθείτε εσείς έστι ώστε να έχετε κάτι να ασχολήστε,όταν εμείς θα σας αρπάζουμε ,τα πετρέλαια,το αέριο, το χρυσάφι , τα νερά σας

 42. Dimitris avatar
  Dimitris 21/02/2013 23:08:43

  Αν κατάλαβα πάντως καλά η ρηματική διακοίνωση δεν αναφέρεται σε ανακήρυξη ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας (που στην περίπτωση του Αιγαίου συμπίπτουν) αλλά διαμαρτυρία στην ΝΟΤΑΜ της Άγκυρας για δέσμευση περιοχών έρευνας εντός της ελληνικής (δυνητικά) ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας.

  Τώρα γιατί αυτό θέλουν να μας το περάσουν ως εθνική επιτυχία και παραπλανητικά όλα τα ΜΜΕ αναφέρονται σε ανακήρυξη οριοθέτηση ΑΟΖ δεν το καταλαβαίνω.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Dimitris 22/02/2013 08:37:24

   Όταν ορίζεις πως στην υφαλοκρηπίδα σου δεν επιτρέπεις να κάνει έρευνες η Τορκία, τους κλείνεις την πόρτα κατάμουτρα και προειδοποιείς για παν ενδεχόμενο. Είναι αναγκαίο βήμα πριν την τελική ανακήρυξη ΑΟΖ.

 43. κανενας avatar
  κανενας 21/02/2013 23:25:51

  χαχαχα...

 44. Απορών avatar
  Απορών 21/02/2013 23:28:25

  Το άρθρο είναι προβληματικό και συμβάλλει σε μια γενικότερη τάση μεγέθυνσης του αλληλοτροφοδοτούμενου διπόλου "εθνικός τσάμπουκας" / "εθνική φοβία", το οποίο μας κατατρέχει από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος...
  "Οι παρενέργειες είναι δεδομένες. Η κίνηση ενέχει ρίσκο. Επίκειται και ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της και έκανε το πρώτο και κρίσιμο βήμα για την μελλοντική κατάθεση των συντεταγμένων για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.": για ποια κατάθεση συντεταγμένων της ΑΟΖ στον ΟΗΕ μιλάμε; από που προκύπτει αυτό; από που προκύπτει εξάλλου ότι αυτό που έκανε το ΥΠΕΞ είχε οποιαδήποτε σχέση με την ΑΟΖ; Εξηγούμαι:
  1. Η Ελλάδα ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΟΖ. Άρα δεν θα μπορούσε να κάνει κανένα διάβημα για την ΑΟΖ, αλλά μόνο για την υφαλοκρηπίδα η οποία υφίσταται εξορισμού ως γεωλογική έννοια. Η ρηματική διακοίνωση του ΥΠΕΞ σημαίνει απλούστατα ότι δηλώνουμε ότι οι παραχωρήσεις της Τουρκίας νοτίως του Καστελορίζου η Ελλάδα τις θεωρεί άκυρες επειδή: α) δεν υπάρχει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία, β) η Ελλάδα θεωρεί ότι πρόκειται για χώρο δικής της υφαλοκρηπίδας, άρα η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να κάνει παραχωρήσεις πριν από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η κίνηση είναι συμβολική και πρακτικά ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ οποιαδήποτε εταιρία να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς γιατί δεν θέλει να πάει να επενδύσει σε μη ξεκάθαρο τοπίο (κάτι που ούτως ή άλλως συμβαίνει και για αυτό δεν προχωράει τίποτα από όλα αυτά). Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμμία σχέση με την ΑΟΖ.
  2. Η αναφορά σε κατάθεση συντεταγμένων περί ΑΟΖ στον ΟΗΕ, δεν υφίσταται: συντεταγμένες μπορούν να κατατεθούν ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ και αυτό αφορά απλά στο τί θεωρεί η Ελλάδα ότι είναι η υφαλοκρηπίδα της και χωρίς να σημαίνει ότι οι συντεταγμένες αυτές αναγνωρίζονται ή μή από τον ΟΗΕ. Λειτουργούν ως βάση διαπραγμάτευσης αν υπάρχουν αμφισβητήσεις: απλά διεθνοποιείται πλέον το ζήτημα και παύει να είναι διμερές. Όλα αυτά επίσης δεν έχουν σχέση με την ΑΟΖ.
  3. Η Ελλάδα δεν έχει ΑΟΖ, άρα δεν θα μπορούσε να στείλει συντεταγμένες περί αυτής στον ΟΗΕ. Θα πρέπει πρώτα να την ανακηρύξει ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ γιατί δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία. Ακόμα και τότε, υφίσταται μόνο αφαιρετικά, δηλαδή ισχύει νομικά το ότι "η Ελλάδα έχει ΑΟΖ" αλλά αυτή δεν υπάρχει νομικά στον πραγματικό κόσμο εφόσον πουθενά η Ελλάδα δεν φτάνει στα 200 ν.μ. χωρίς να συναντάει διεκδικήσεις άλλου κράτους. Αυτή αρχίζει να υφίσταται στον πραγματικό κόσμο ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ με τα ενδιαφερόμενα μέρη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΜΕΡΩΣ και άλλη διαδικασία δεν υπάρχει. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να γίνουν οριοθετήσεις με όλους: με όποιο κράτος γίνεται οριοθέτηση, η ΑΟΖ ενεργοποιείται στο σημείο εκείνο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να απεμπλακεί το ζήτημα από μια διμερή διαμάχη Ελλάδας Τουρκίας και με την Τουρκία ας μην οριοθετήσουμε ποτέ.
  4. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι στην Τουρκία ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΛΟΓΟΣ. Θα είναι παράλογο, και εξωφρενικό να προβεί σε επιθετικές ενέργειες για κάτι που δεν την αφορά: αν ανακηρύξουμε ΑΟΖ δεν κάνουμε κάτι που αφορά την Τουρκία γιατί θα πρέπει να οριοθετήσουμε μαζί της προκειμένου αυτή να ενεργοποιηθεί. Αν δεν θέλει δεν πειράζει, άλλες περιοχές μας ενδιαφέρουν.

  Από τα παραπάνω, θεωρώ τόσο την αύξηση των συναισθημάτων "εθνικού τσαμπουκά" όσο και την αύξηση της "εθνικής φοβίας" μας, άνευ τόπου. Δεν καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει αυτό... επικοινωνιακή πολιτική των κομμάτων; Δεν το γνωρίζω... Εγώ θεωρώ πως τα πράγματα βαίνουν καλώς πάντως και οι ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (ουδετεριστικά δηλαδή: "βρείτε τα") χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την υποστηρίζουν όντως... Όλα είναι υπέρ μας: οι περί του αντιθέτου απόψεις θεωρώ ότι μάλλον από την τάση μας προς τη συνομωσιολογία προέρχονται...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Απορών 21/02/2013 23:59:52

   Επιτέλους, μια νησίδα λογικής και νηφάλιας σκέψης. Έλεγα μήπως και είχα παραφρονήσει τόσην ώρα!

   • Απορών avatar
    Απορών @ akenaton 22/02/2013 00:21:45

    Ευχαριστώ akenaton, η εκτίμηση είναι αμοιβαία...

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Απορών 22/02/2013 00:03:19

   Απόσπασμα από τό ΒΗΜΑ

   Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της ρηματικής διακοίνωσης είναι τα εξής:

   1. Η Ελλάδα τονίζει ότι «όλα τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου και του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου απολαμβάνουν, πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης τους, θαλάσσιες ζώνες όπως κάθε άλλη εδαφική περιοχή». Αυτό θεμελιώνεται στο άρθρο 121(2) της Σύμβασης του 1982 και στη διεθνή νομολογία.

   2. Επομένως, ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι οι περιοχές που καθορίζονται στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύθηκαν στις 27 Απριλίου 2012 «βρίσκονται πλήρως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» είναι «απολύτως αστήρικτες».

   3. Η χώρα μας «ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ab initio και ipso facto για την εξερεύνηση στην υφαλοκρηπίδα και για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Αυτά τα δικαιώματα δεν θίγονται από μονομερείς πράξεις και δράσεις της Τουρκίας, όπως η χορήγηση αδειών στην ΤΡΑΟ, η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και κατά συνέπεια δεν φέρουν νομικές συνέπειες».

   4. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθορίζονται σαφώς από το Άρθρο 2(1) του νόμου 2289/1995, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον νόμο 4001/2011».

   Όπως προβλέπει ο τελευταίος στο Άρθρο 156(1), «ως "υποθαλάσσιες περιοχές" νοούνται ο βυθός και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ' ης κηρυχθεί) μέχρι την απόσταση των 200 ν.μ από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ' ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».

   • Απορών avatar
    Απορών @ Ιαπετός 22/02/2013 00:21:12

    Πολύ σωστά: το "(αφ’ ης κηρυχθεί)" αναφέρεται σε αυτό που γράφω ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ΑΟΖ, και η υφιστάμενη νομολογία απλά αυτοδεσμεύει το ελληνικό κράτος ότι στο πλαίσιο τον μελλοντικών διμερών διαπραγματεύσεων οριοθέτησης αυτή θα κινηθεί στην πεπατημένη πρακτική της μέσης γραμμής.
    Για τους ανησυχούντες: γνωρίζετε άραγε ότι οι ΗΠΑ οριοθέτησαν με την Κούβα στη... μέση γραμμή;
    Από το πρωί αλλά εδώ και καιρό διαβάζω ένα κάρο παράλογα πράγματα: τί ότι ο Σαμαράς έδωσε τα πετρέλαια (sic) στους Γαλλογερμανούς, τί ότι ο Ολάντ μίλησε για συνεκμετάλλευση [ΕΛΕΟΣ!!!] των κοιτασμάτων, τί ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν η Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ ενώ χρησιμοποιεί απλά διπλωματική γλώσσα, τί ότι επέρχεται το νέο 1897... Ό,τι να 'ναι από άσχετους δημοσιογραφίσκους που εφευρίσκουν γελοία σενάρια είτε για να αφιονίσουν με εθνικισμό είτε να τρομάξουν τον κόσμο χάριν της τηλεθέασης...

   • Απορών avatar
    Απορών @ Ιαπετός 22/02/2013 09:55:20

    Ιαπετέ, σου απάντησα εχθές αλλά για κάποιο λόγο δεν έχει ανέβει ακόμα η απάντηση. Αν μετά από κάποιο διάστημα δεν τη δω θα ξαναπαντήσω.

  • Nick avatar
   Nick @ Απορών 22/02/2013 00:05:29

   Η Τουρκία φίλε μου δεν αποδέχεται και δεν υπογράφει τη Συνθήκη του Montego Bay (1982). Ακόμη και αν αφήσουμε έξω το Αιγαίο, πάλι θα θέσει κολλήματα σε Κρήτη, και ας λένε οι Αμερικανοί ότι "δεν έχουν εκεί δικαιώματα".

   Της κλείνουμε "ζωτικό χώρο", αυτό προσπαθεί να αποκτήσει με τη πανηλίθια πρόταση περί "συνεκμετάλλευσης¨.

   Και σωστά αναφέρεις ότι η ρητή διακοίνωση έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα. Άλλωστε, δεν χρειάζεται οριοθέτηση ΑΟΖ για έρευνα-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αρκεί η συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα. Την οποία η Τουρκία πάλι δεν αποδέχεται γιατί αρνείται να δεχτεί το γεγονός ότι τα νησία έχουν τέτοια.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Nick 22/02/2013 09:54:06

    Είναι γνωστά όλα αυτά... αλλά από την άλλη στη Μαύρη Θάλασσα οριοθέτησε υφαλοκρηπίδα με τη μέση γραμμή... Επιπλέον, η έννοια της συνεκμετάλλευσης δεν είναι τόσο πανηλίθια με την έννοια ότι λογικά και όσον αφορά στην Τουρκία, τα περισσότερα κοιτάσματα (τα οποία ωστόσο δεν πρέπει να είναι και πολλά) λογικά όπου και να χαραχθεί η οριοθέτηση μόνο σε πλαίσιο συνεκμετάλλευσης θα μπορούν να εξορυχθούν εφόσον έστω και 1% να είναι από τη μια πλευρά μόνο συνεκμετάλλευση προβλέπεται.
    Το ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη Montego Bay τελικά δεν σημαίνει και πάρα πολλά... και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη "απειλή" που ακούστηκε έως τώρα από την Τουρκία είναι ότι αν θεσπίσει ΑΟΖ η Ελλάδα θα... κάνει και αυτή το ίδιο, δηλαδή θα υπογράψει τη συνθήκη!

    • tzagerCrete avatar
     tzagerCrete @ Απορών 23/02/2013 07:15:45

     Σοβαρότατη ανάλυση που αποτυπώνει την πραγματικότητα.

     Εύγε!!!

     • Απορών avatar
      Απορών @ tzagerCrete 23/02/2013 18:53:19

      Ευχαριστώ...

  • anetos avatar
   anetos @ Απορών 22/02/2013 11:03:09

   ετσι μπραβο απορων !!!

   • Απορών avatar
    Απορών @ anetos 23/02/2013 18:52:34

    Ευχαριστώ πολύ!

  • πολιτης avatar
   πολιτης @ Απορών 22/02/2013 11:05:10

   αριστη αποτυπωση της πραγματικοτητας......

   • Απορών avatar
    Απορών @ πολιτης 22/02/2013 11:24:47

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια...

 45. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 21/02/2013 23:37:42

  Πάντοτε μας στήριζαν στα εξωτερικά θέματα.Και Μιτεράν και Σαρκοζύ και ο Ολλάντ τώρα θα ασπαστούν το ''Ελλάς-Γαλλία,συμμαχία''...

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Μεγάλες στιγμές 22/02/2013 16:35:19

   Είχαν κάποιο συμφέρον να μάς στηρίζουν και ποιο;

 46. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 21/02/2013 23:41:13

  Εμείς δεν θέλουμε να τρυπάνε.Κανείς δεν είπε τίποτα για απαγορευτικό στις βόλτες.

 47. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 21/02/2013 23:44:20

  Δίκιο έχετε αλλά διάβασα εχθές για νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για επιπλέον γενναίες περικοπές στους ενστολους.
  Τεράστιο αυτογκολ θα αποδειχθεί αυτό και θα φανεί σε λίγο.

  • billi smart avatar
   billi smart @ Μεγάλες στιγμές 22/02/2013 01:31:09

   οι ενστολοι εχουν δουλεια να κανουν....1.500.000 δεν εχουν...

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ billi smart 22/02/2013 03:44:01

    Δεν διαφωνώ αλλά δεν αποτελεί αυτό κριτήριο ''οικονομικών θυμάτων''.
    Υπάρχουν πολλά άλλα μερη που δεν εχει ακουμπήσει η κυβερνηση

 48. ~Mara~ avatar
  ~Mara~ 22/02/2013 00:01:54

  Να το γράψω διαφορετικά το σχόλιο για να μην ενοχλεί...

  Γιώργο, ένα είναι σίγουρο.
  Ότι αυτοί που τα λένε, έχουν πιεί περισσότερα καφεδάκια στην Βασιλλίσης Σοφίας...., απ΄οτι στο καφέ της γειτονιάς τους.

 49. Χρήστος avatar
  Χρήστος 22/02/2013 00:14:35

  Διαμαρτυρίες, διαβήματα, Δίκαιο της Θάλασσας..........πεπατημένη και δοκιμασμένη συνταγή αποτυχίας!!!!!!!!!!Τα παιχνίδια επίδειξης πολιτικής βούλησης, διπλωματίας και επιβολής παίζονται de facto , όταν και εάν μπορούμε. Αλλιώς κάθεσαι και περιμένεις τον κατάλληλο χρόνο. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι το Διεθνές Δίκαιο δικαιώνει τους τολμηρούς και τους ισχυρούς. Είμαστε;

 50. Σταύρος Πετρολέκας avatar
  Σταύρος Πετρολέκας 22/02/2013 00:42:19

  KM,

  Οχι μόνο είσαι θρασύδειλος, φοβούμενος να εμφανισθείς με ονεματεπώνυμο όταν εκτοξεύεις λασπη, είσαι και μειωμένης νοημοσύνης.
  Στο παλαιότερο κείμενο μου εδώ στο Αντιnews που παραθέτεις το url, από που βγαίνει ότι ομιλώ για ηλεκτροδότηση? Στο κοίτασμα Candarli αναφέρομαι μόνο.... και η συνεκμετάλλευση των όποιων εκεί υδρογονανθράκων ήτο κάτι που ελληνική εταιρεία είχε ήδη εξετάσει.
  Πληροφοριακά ενημερώνω ,όχι εσένα αλλά όσους ζαλίζω με αυτήν την ανάρτηση, ότι δεν υπήρξε τελικά κανένα ενδιαφέρον γιά το Candarli απο καμμιά εταιρεία Ελληνικη ή και ξένη.
  Τώρα, ως προς την πρώτη μου ανάρτηση γιά τα περί ΑΟΖ, ας σε ενημερώσει ο Φακτωρας γιατί δεν εμφανίζεται. Εγώ το ζήτησα, αλλά μάλλον υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα στην αποστολή, δεν γνωρίζω.

  Αρκετά ασχολήθηκα μαζί σου. Είσαι η προσωποποίηση ενός ενοχλητικού, ψυχωτικού και άσχετου troll. Αν υπήρχε τεχνική δυνατότητα θα σε είχα ήδη μλοκάρει προ πολλού.

 51. The Don avatar
  The Don 22/02/2013 01:06:13

  Άντε, να νοιώσουμε και λίγο περήφανοι, που σε ψηφίσαμε, ρε Αντώνη !

 52. eksothen avatar
  eksothen 22/02/2013 05:39:03

  Υπαρχει και μια αλλη οψη στην κινηση που εχει κανει η κυβερνηση μεσω
  του διπλωματικου εργαλειου και πολιτειακου/κρατικου θεσμου που
  ονομαζεται ΥΠΕΞ, δλδ, εαν ηταν στο χερι του κ. Αβραμοπουλου θα
  περιμεναμε ακομα!! Εμπας περιπτωσει, η αλλη οψη του θεματος ειναι οτι με την κινηση αυτη, εχει παρει το τακτικο και στρατηγικο πανω χερι η Ελλαδα οχι μονο στο να προλαβει
  κινησεις και τετελεσμενα γεγονοτα απο την τουρκια, αλλα να αποκοψει τον
  βραχνα στην τουρκια να θεωρει την υποστηριξη του θειου sam, ως
  δεδομενο.

  Ερχονται και αλλα καλουδια προς του γιάνκηδες, οσο για την τουρκια το νερο εχει μπει στο αυλακι και ειναι και κατηφορος!!!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ eksothen 22/02/2013 08:41:26

   Σωστός! Οι απαισιόδοξοι να μη διαβάζουν γιατί δε θα καταλάβουν...

   • eksothen avatar
    eksothen @ Γεώργιος Τ. 23/02/2013 04:28:34

    Το πετυχες φιλε.
    Εκει ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα εμποδια προοδου, σε καθε τι που επιχειρει καποιος με θαρρος και τολμη. Το εμποδιο ειναι η απαισιοδοξια του τριγυρω, του περιβαλλοντος, οπου πηγαζει ΠΑΝΤΟΤΕ απο φοβιες.

 53. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 22/02/2013 10:27:21

  Όπως και στην περίπτωση των μεταλλείων, όπου όλοι ξαφνικά έγιναν μεταλλειολόγοι ειδικοί στην υδρομεταλλουργία και στην εκχύλιση πολυτίμων μετάλλων, έτσι τώρα έχουμε και άλλο δείγμα της ελληνικής τάσης με τίτλο "Τα ξέρω όλα και έχω γνώμη για όλα". Όλοι γίναμε ξαφνικά γεωπολιτικοί αναλυτές.

  -Ας πούμε ότι κάποιος χρωστάει πολλά χρήματα σε έναν τρίτο. Και μάλιστα τόσα πολλά ώστε δυσκολεύεται να τα αποπληρώσει. Και ας υποθέσουμε ότι πάει να ζητήσει μια διευκόλυνση. Νομίζεται ότι είναι σώφρον να του πεί:"Ξέρεις δεν έχω στην ιδιοκτησία μου μόνο το διώροφο που ξέρεις αλλά ανακάλυψα πρόσφατα και ότι κληρονόμησα δυο πολυκατοικίες στο κέντρο της πόλης, ένα μεγάλο εμπορικό ακίνητο και μετρητά στην τράπεζα" Τι νομίζετε ότι θα του πει ο δανειστής του; Θα τον διευκολύνει ή θα κοιτάξει να του τα φάει;

  - Φαντάζεστε να έβγαινε π.χ ένας στρατηγός πριν από μια κρίσιμη μάχη και να έλεγε: Θα επιτεθούμε στον εχθρό σε εκείνο ακριβώς το σημείο, θα κάνουμε εκείνον τον αντιπερισπασμό, ενώ τις εφεδρείες μας θα τις τοποθετήσουμε στο τάδε μέρος με σκοπό να τσακίσουμε τη δεξιά πλευρά τους που γνωρίζουμε ότι είναι αδύναμη.

  Εν ολίγοις, η πατριωτική στάση σε αυτά τα θέματα είναι η στάσης της σιωπής και των παρασκηνιακών κινήσεων για τη δημιουργία συμμαχιών ώστε να επιτευχθεί αποτέλεσμα το οποίο θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και όχι τις ψυχολογικές μας ανάγκες. Και είναι ηλίθιο αυτή τη στιγμή κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε τέτοια οικονομική ομηρία να ανοίξει και άλλο μέτωπο με την Τουρκία για να ικανοποιηθεί ο "λεβέντης" που κρύβουμε μέσα μας. Ψυχραιμία λοιπόν

  Αλήθεια, εάν η εξόρυξη πολυτίμων μετάλλων είναι περιβαλλοντικά επικίνδυνη - και σε πολλές περιπτώσεις είναι - η εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν είναι; ¨η ισχύει κι εδώ το περίφημο νεοελληνικό: "Μακριά απ'τον...πισινό μας κι όπου θέλει ας μπεί!"

  • Απορών avatar
   Απορών @ Γιάννης Φαίλτωρ 22/02/2013 11:38:26

   1. Συμφωνώ με το ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται "ντόρος". Φαίνεται ωστόσο πως τα κόμματα έχουν και άλλες ανάγκες... "επικοινωνιακές", δυστυχώς.
   2. Ο λόγος που συμφωνώ με το να μη γίνεται ντόρος είναι περισσότερο το εσωτερικό μέτωπο το οποίο είναι αρκούντως γελοίο... Στο εξωτερικό δεν κάνει κακό να ακούγεται τί φαίνεται πως έχουμε: γιατί άλλαξε στάση η Γερμανία το καλοκαίρι;
   3. Παρόλο που η άποψή σας περί του δανειστή που έχει ως στόχο "να του τα φάει" εγώ γνωρίζω ότι στον καπιταλισμό μόνο ο αυτός που δανείστηκε μπορεί "να του τα φάει" του δανειστή... Ήδη το κάναμε δύο φορές και ήδη συζητείται και τρίτο κούρεμα, να τους τα ξαναφάμε δηλαδή... Όλα τα υπόλοιπα είναι 95% συνομωσιολογία και 5% πραγματικότητα.
   4. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκμετάλλευσης χρυσού είναι σημαντικότητες επειδή στη Χαλκιδική θα γίνει με κυάνωση, με καταστροφή δηλαδή τεραστίων ποσοτήτων εδάφους με παράλληλη παραγωγή αποβλήτων η διαχείριση των οποίων γεννά αμφιβολίες ως προς την ορθότητά της. Οι υδρογονάνθρακες από την άλλη δεν είναι κάτι ενιαίο: το πετρέλαιο γεννά φόβους περί πετρελαιοκηλίδων σε περίπτωση ατυχήματος (βλ. κόλπο του Μεξικού) κάτι που προφανώς δεν θα το θέλαμε στην περίπτωση του Αιγαίου, ακόμα ενδεχομένως και μακρυά από αυτό όπως π.χ. Νότια της Κρήτης ή στην κοιλάδα του Ηροδότου. Για πετρέλαιο μιλάμε όμως ή για ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ; Από αυτό που εδώ και εκατομμύρια έτη ούτως ή άλλως διαφεύγει από πολλές περιοχές του πλανήτη χωρίς κανένα πρόβλημα και παράγεται σε τεράστιες ποσότητες από τις αγελάδες ακόμα και από εμένα και από εσάς! Περί μεθανίου πρόκειται!!! Οποιοδήποτε είδους ατύχημα και να συμβεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι μηδαμινές και για τον κόσμο ελάχιστες δεδομένου ότι θα πρόκειται για διαφυγή μεθανίου ελαχίστου ποσοστού στο συνολικό που ούτως ή άλλως παράγεται καθημερινά. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε ότι η καύση του μεθανίου παράγει νερό και CO2, χωρίς τέφρα, πρόκειται δηλαδή για τέλεια καύση άρα για την πιο οικολογική μορφή καύσης που υπάρχει... ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ (μέχρι να εφευρεθεί η πυρηνική σύντηξη τελοσπάντων...).

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Απορών 22/02/2013 11:54:41

    Σε ότι αφορά την τελευταία υποσημείωσή μου, δεν είχα στόχο να κάνω αξιολόγηση της Α ή της Β περίπτωσης με καθαρά επιστημονικούς όρους. Ήθελα απλώς να τονίσω ότι η άγνοια και οι κραυγές δεν είναι τρόπος να λύνουμε τέτοια ζητήματα. Κάθε επέμβαση στο περιβάλλον η οποία έχει ως στόχο την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου δημιουργεί αποτυπώματα. Το ερώτημα είναι ποιός είναι ο κοινωνικά αποδεκτός κίνδυνος τέτοιων εκμεταλλεύσεων και ποιός τελικά αποφασίζει.
    Η Σύμβαση του Άαρχους κατοχυρώνει τα δικαιώματα των πολιτιών σε σχέση με επενδύσεις οι οποίες έχουν έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως: α) την πρόσβαση σε πληροφορίες για θέματα περιβάλλοντος, τις οποίες κατέχουν οι δημόσιες αρχές, β) τη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που αφορούν τα θέματα αυτά, και γ) τη δικαστικής προστασία σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω δύο δικαιωμάτων.

    Καμία απόφαση εκμετάλλευσης δεν μπορεί να προχωρήσει έχοντας απέναντι την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το ζήτημα του ευρύτερου εθνικού συμφέροντος που η κυβέρνηση πρέπει να συνυπολογίζει. Τι θα συνέβαινε π.χ. εαν στα κοιτάσματα ανακαλύπτονταν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες των ονομαζόμενων "στρατηγικών μετάλλων" με γεωστρατηγική σημασία;
    Εν κατακλείδι έχω την αίσθηση ότι γενικά διανύουμε περίοδο εφηβείας ως κοινωνία στη διευθέτηση τέτοιων ζητημάτων.
    Το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει και για τους ΑΟΖολογούντες.

    • Απορών avatar
     Απορών @ Γιάννης Φαίλτωρ 22/02/2013 12:25:37

     Όντως είναι πολύ ορθή η παρατήρηση περί "εφηβείας"... φαίνεται πως λόγω της κοινοτικής παράδοσής μας δυσκολευόμαστε να λειτουργήσουμε ως "εθνικό σώμα"(;) να το πω; Για τα στρατηγικά μέταλλα έχω την αίσθηση (χωρίς να είμαι ειδικός) ότι σε βάθη για τα οποία γίνεται λόγος (της τάξης των 4 χλμ.) ούτως ή άλλως προς το παρόν δεν θα είναι εκμεταλλεύσιμα...

  • T.V avatar
   T.V @ Γιάννης Φαίλτωρ 22/02/2013 11:44:46

   [quote]Όπως και στην περίπτωση των μεταλλείων, όπου όλοι ξαφνικά έγιναν μεταλλειολόγοι ειδικοί στην υδρομεταλλουργία και στην εκχύλιση πολυτίμων μετάλλων, έτσι τώρα έχουμε και άλλο δείγμα της ελληνικής τάσης με τίτλο “Τα ξέρω όλα και έχω γνώμη για όλα”. Όλοι γίναμε ξαφνικά γεωπολιτικοί αναλυτές.[/quote]

   Φυσικα και οχι, αυτο ειναι προνομιο μονο των αρθογραφων....

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ T.V 22/02/2013 11:56:57

    Είσαι μεταλλειολόγος ;'η επιστήμονας ορυκτών πόρων αγαπητέ;

    • T.V avatar
     T.V @ Γιάννης Φαίλτωρ 22/02/2013 12:53:50

     Εσυ τι ακριβως εισαι;

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ T.V 22/02/2013 13:04:11

      Διπλωματούχος Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ.

     • T.V avatar
      T.V @ Γιάννης Φαίλτωρ 22/02/2013 13:12:13

      Ποια η γνωμη σου για την Χαλκιδικη;

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ T.V 22/02/2013 14:13:36

      Υπάρχουν πολλά ζητήματα για συζήτηση αλλά τα κύρια ζητήματα είναι δύο - και δεν είναι τεχνικά.
      Ποιό είναι το αποδεκτό περιβαλλοντικό κόστος από την εκμετάλλευση και ποιος τελικά θα αποφασίσει.
      Η εξόρυξη και η ανάκτηση του χρυσού είναι πέρα από κάθε αμφιβολία μια έντονα ρυπογόνος διαδικασία. Το ζήτημα είναι αν αξίζει τον κόπο. Αν κάποιος ακούσει ότι στη γειτονιά του ενδέχεται να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και ότι θα δηλητηριαστεί ο αέρας φυσικά και θα αντιδράσει. Αλλά πως μπορεί ένας πολίτης να είναι σωστά ενημερωμένος για το βαθμό που θα συμβεί κάτι τέτοιο όταν βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στο συμφέρον της επιχείρησης που λέει "όλα καλά" και στους εκο-κομμάντος που λένε "όλα μαύρα" εκμεταλλευόμενοι τον όχι αδικαιολόγητο φόβο;
      Και αν υποθέσουμε ότι το εθνικό συμφέρον επιβάλλει την προώθηση της επένδυσης, ποιος από τους υπεύθυνους πήγε για να ενημερώσει τους απλούς πολίτες της περιοχής; Μάλον κανείς.
      Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι τεχνικό. Αυτά είναι λυμένα και είναι γνωστές οι επιπτώσεις που υπάρχουν. Δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω μια μονοσήμαντη απάντηση Ναι ή Όχι γιατί δε γνωρίζω αν τα οφέλη για την ελληνική πολιτεία θα είναι μεγαλύτερα από την επιβάρυνση. Την απάντηση πρέπει να δώσει η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη, σταθμίζοντας το ενδεχόμενο όφελος από το περιβαλλοντικό κόστος. Και όχι ερήμην της τοπικής κοινωνίας.
      (Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι για τους ίδιους λόγους πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους τα λιγνιτορυχεία. Πως όμως θα διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας για να ρευματοδοτηθούν π.χ. και τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα που έχουν διαλύσει μεταξύ άλλων και τις παραλίες της Χαλκιδικής; Στην περίπτωση αυτή είναι αποδεκτές οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις;)
      Η μεταλλευτική παράδοση στη χώρα μας είναι πολύ καλά εδραιωμένη και διαθέτουμε πολύ μεγάλο φάσμα ορυκτών πόρων. Η "εκμετάλλευσή" τους όμως δεν είναι μια αναίμακτη διαδικασία. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε σταθμίζοντας τους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς αλλά και γεωπολιτικούς παράγοντες.

     • T.V avatar
      T.V @ Γιάννης Φαίλτωρ 22/02/2013 14:54:50

      Ευχαριστω ησουν σαφης, μπορεις να αγνοησεις την επομενη ερωτηση. Προσωπικα με καλυψες.

     • T.V avatar
      T.V @ Γιάννης Φαίλτωρ 22/02/2013 14:19:45

      Μπορεις να μας πεις ποσους τονους αιωρουμενων σωματιδιων PM10, θα εκπεμπονται ανα ετος και ποσο επικινδυνο ειναι αυτο για την υγεια;

 54. πολιτης avatar
  πολιτης 22/02/2013 11:36:52

  θεωρω οτι η μονομερης ανακυρηξη ΑΟΖ ειναι και μονοδρομος και επιβαλλεται να γινει αμεσα. ειναι δεδομενο οτι η τουρκια δεν προκειται ποτε να συμφωνησει σε κατι τετοιο στον αιωνα τον απαντα.
  απορω με τους τονους μελανιων που εχουν χυθει για συζητηση στο θεμα.
  τα δεδομενα ειναι απλα και διαχρονικα:
  -η ελλαδα δεν εχει την τεχνογνωσια εκμεταλλευσης
  - επισης δεν εχει την υλικοτεχνικη υποδομη εξορυξης
  -δεν εχει τα απαιτουμενα κεφαλαια
  -δεν εχει την βουληση να προχωρησει σε εκμεταλλευση των κοιτασματων.

  απο ολα τα παραπανω αυτο που μπορουμε να επηρεασουμε οποτεδηποτε ειναι μονο το τελευταιο.

  και συνεχιζοντας ερωτω: αν αυριο ανακυρηξουμε μονομερως την ΑΟΖ μας τι θα γινει με τα γειτονικα κρατη και ειδικοτερα με τη φιλτατη γειτονα? τι θα κανει? μηπως κατι διαφορετικο απο οτι κανει σημερα ή θα κανει κι αυριο? θα το αμφισβητησει και θα κανει παραβιασεις στον θαλασσιο και εναεριο εθνικο χωρο. και τι μ αυτο?
  πιστευει κανεις οτι θα μας κυρηξει τον πολεμο? δηλαδη θα κανει τι ? θα εμπλακει πολεμικα για να κερδισει τι? να παρει το κομματι της ΑΟΖ που θελει? με βαση τη απλη σχεση κοστους οφελους κατι τετοιο ειναι απαγορευτικο. ακομη κι αν γινοταν κατι τετοιο οι υλικες τους απωλειες ακομη και σε κερδοφορα αναμετρηση μαζι μας θα υπερεβαιναν κατα πολυ τα οικονομικα οφελη του συνολικου εγχειρηματος. ασε που ολο το οικοδομημα αναδειξης της σε περιφερειακη δυναμη μετα τις καταστροφες που θα παθαινε θα πηγαινε περιπατο και πιθανοτατα στις καλενδες. θα αντιμετωπιζε το ενδεχομενο διαλυσης αμεσα και ανεπιστρεπτα.

  κατα πασα βεβαιοτητα θα εσκουζαν πολυ, θα εκαναν πολλες και συχνες βολτες στο αιγαιο και θα πηγαιναμε σε διαιτησια.

  το οφελος μας ? τεραστιο και οικονομικα και ηθικα. μολις ληξει το θεμα με τα κοιτασματα του αιγαιου παυει αυτοματα και καθε ενδιαφερον της γειτονος για το αιγαιο και μπορει να ανοιξει ενα νεο κεφαλαιο για την πατριδα μας.

  ανακυρηξη λοιπον ΑΟΖ εδω και τωρα....γιατι ετσι που παμε θα μεινουμε με "το αιγαιο ανηκει στα ψαρια του".

  • Απορών avatar
   Απορών @ πολιτης 22/02/2013 11:40:37

   Να κάνω μια διόρθωση: ο χρήση του όρου "μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ" είναι πλεονασμός και δημιουργεί αμυντικά αντανακλαστικά. Η ανακήρυξη μόνο μονομερής μπορεί να είναι γιατί δεν υπάρχει άλλη διαδικασία... και έχει γίνει ήδη από πάνω από 100 κράτη...

   • πολιτης avatar
    πολιτης @ Απορών 22/02/2013 13:50:53

    δεκτη φιλε μου, δεκτη.

    • Απορών avatar
     Απορών @ πολιτης 22/02/2013 14:16:11

     Είναι λογικό το σφάλμα με την τόση συχνή χρήση της φράσης από τους δημοσιογραφίσκους των εγχώριων μεταπρατών υδατανθράκων... και δεν είναι εννοιολογικό λάθος: όντως είναι μονομερής η θέσπιση της ΑΟΖ, αλλά η χρήση της φράσης δημιουργεί άλλες εντυπώσεις λόγω πλεονασμού. Χαίρομαι που συμφωνούμε.

     • πολιτης avatar
      πολιτης @ Απορών 22/02/2013 14:57:55

      παντως εγω στη θεση του τιτλου του αρθρου θα εβαζα το "ολιγον εγκυος".

     • Απορών avatar
      Απορών @ πολιτης 23/02/2013 18:51:59

      Χαχα κάπως έτσι...

   • κανενας avatar
    κανενας @ Απορών 22/02/2013 13:53:28

    ευγε απορων για την επιμονη και την υπομονη σου

    • Απορών avatar
     Απορών @ κανενας 22/02/2013 14:13:49

     Σε ευχαριστώ "κανένα": η επιμονή προέρχεται από την πεποίθησή μου ότι οι εξελίξεις σε σχέση με το ζήτημα αυτό θα καθορίσουν την όψη και τη μορφή της Ελλάδας και τον ελληνισμού για τον επόμενο αιώνα... με αποτέλεσμα να αηδιάζω όταν βλέπω να γίνεται αντικείμενο δημιουργίας εθνικιστικής έξαρσης (από την οποία γνωρίσαμε τις μεγαλύτερές μας ήττες στον 20ό αιώνα) ή από την άλλη αντικείμενο δημιουργίας εθνικών φοβιών οι οποίες από το '74 και μετά ήρθαν κι έδεσαν με τα συμφέροντα των εγχώριων μεταπρατών. Κάθε αναφορά σε "μονομερή ανακήρυξη (ή θέσπιση) ΑΟΖ" ρίχνει νερό στο μύλο αυτού του αυτοτροφοδοτούμενου διπόλου, εξ ου και η επιμονή...

     • Απορών avatar
      Απορών @ Απορών 23/02/2013 21:25:17

      "εγχώριων μεταπρατών υδρογονανθράκων" ήθελα να πω.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ πολιτης 22/02/2013 12:05:06

   Θα κηρυξει και αυτη ΑΟΖ συμφωνα με τη δικη της λογικη.Εαν στειλεις ερευνητικο πλοιο θα στειλει και αυτη ερευνητικο πλοιο.Εαν βαλεις γεωτρυπανο θα βαλει και αυτη γεωτρυπανο.Τελικα θα φθασεις σε κριση τυπου 1987.
   Προς το παρον γινεται χαρτοπολεμος με διακοινωσεις.

   • Απορών avatar
    Απορών @ ψυχραιμια 23/02/2013 18:36:29

    Μα αυτό θέλουμε! Να θεσπίσει και αυτή ΑΟΖ και έτσι να καταρριφθούν όλα τα επιχειρήματά της περί επικαθήμενων στην υφαλοκρηπίδα της νήσων (θα το κάνει όμως; αμφιβάλλω). Στη συνέχεια φυσικά και ΔΕΝ θα στείλουμε ερευνητικό σκάφος γιατί δεν θα έχει γίνει οριοθέτηση και είμαστε κύριοι... Τί πιο απλό; Δεν μας ενδιαφέρουν οι περιοχές που έχουν σχέση με την Τουρκία... Θα μας ενδιαφέρουν μόνο όταν η Τουρκία το πάρει απόφαση ότι την ενδιαφέρουν πραγματικά και αυτή και θα κάτσει να μιλήσει μαζί μας με όρους Διεθνούς Δικαίου γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα και καμμία εταιρία δεν θα έρθει να τρυπήσει σε διαφιλονικούμενη περιοχή.

 55. vassilis avatar
  vassilis 22/02/2013 13:50:23

  Γιατι υφαλοκρηπιδα χωρις χαρτες και οχι ΑΟΖ;Γιατι θα κανεις απο κοινου υπουργικο συμβουλιο στη τουρκια οταν σε απειλουν με πολεμο αν δεν τους δωσεις τον πλουτο σου!Δεν μπορω να διανοηθω οτι Ελληνες πολιτικοι μπορουν να κανουν κοινα υπουργικα συμβουλια με τους εισβολεις στην κυπρο.Καλον ειναι να εχουν υπ'οψιν τουςοτι οταν αυτοι θα βρισκονται στην τουρκια τα τουρκικα πλοια θα δημιουργουν νεα Ιμια και τα αεροπλανα τους θα φθασουν μεχρι το ιονιο!

 56. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 22/02/2013 18:32:29

  Καλά κρασιά...
  Με τα μυαλά που καβαλάμε δεν χρειάζεται να προσπαθήσει ούτε η τουρκία ούτε οι αμερικανοί..
  Αντε να εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για πλατφόρμες εξόρυξης Πετρελαίου στο Αιγαίο...
  450 χρόνια προσφυγών και αποφάσεων και λίγα είναι..
  Και ο κορμοράνος που πέθαινε τίγκα στα μαυριδερά και σιχαμερά πισσώδη έλαια?
  Υπάρχει περισσότερο υλικό προς χρήση..Το έξον Βαλντέζ, η πλατφόρμα της BP ...
  Πολύ αισιόδοξους σας βλέπω αδέρφια..
  ΑΟΖ και λοιπα δαιμονικά δεν μπορούν να συνυπάρξουν με το μεγαλειώδες ΧΑΟΖ του μπαχαλιστάν μας.
  Η Ρόζα συμφωνεί ? Ο Ρούντι? Οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί? Οι φίλοι των γλάρων και των κοκοβιών?

 57. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 22/02/2013 21:22:56

  Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΥπΕξ για την διακοίνωση
  Σε ό,τι αφορά την επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση μεγάλη καθυστέρηση «αφού έχουν περάσει επτά μήνες σχεδόν από την πρώτη τουρκική δήλωση που έθετε σε αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στα οικόπεδα 5033,34,35 και 5028 και αναμφισβήτητα αποτελούν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου».

  Ακόμη επισημαίνεται ότι «σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τη γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και κόμματα της Βουλής αγνοούσαν τη χθεσινή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης [δηλ. την επίδοση] , όπου η καθυστέρηση της ρηματικής διακοίνωσης επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας;

  » Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει αποθέματα ανεξάρτητης πολιτικής βούλησης, όταν οι τροϊκανές πολιτικές έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε «αποικία χρέους»;

  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι η διεθνής σύμβαση της θάλασσας του ΟΗΕ του 1982, αποτελεί τη βάση διαλόγου με όλες τις όμορες χώρες συμπεριλαμβανόμενου της Τουρκίας σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου.

  Παράλληλα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, «υπερασπίζεται σθεναρά και αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη βάση μιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που είναι όμως ασύμβατη με τις πολιτικές εξάρτησης των μνημονίων».

  Σε απάντησή του το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης.
  ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ -ΒΗΜΑ

 58. charulisN avatar
  charulisN 23/02/2013 10:39:44

  H πληροφόρηση γίνεται παραπληροφόρηση όταν δεν μπαίνουν σωστά τα ζητήματα πάνω στο τραπέζι για αυτό θα παίξουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων και απαντήσεων.
  -Μπορεί ένα κράτος να κηρύξει μονομερώς ΑΟΖ?
  Όχι πρέπει να συμφωνούν και τα δυο μέρη.
  -Ποια είναι η σειρά κατοχύρωσης των εθνικών θεμάτων?
  1. Έχεις ισχυρή οικονομία
  2. Έχεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.
  3. Κάνεις στρατηγικές συμφωνίες.
  4. Ανακηρύσσεις σύμφωνα με διεθνές δίκαιο την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
  5. Με τη δύναμη του ισχυρού έρχεσαι σε συμφωνία με τα γειτονικά κράτη για τις ΑΟΖ.
  -Με την υπάρχουσα κατάσταση θα ωφεληθεί η Ελλάδα από τις έρευνες που κάνουν ιδιωτικές εταιρίες?
  Ούτε κατ’ ελάχιστον. Σίγουρα τα ψίχουλα. Οι εταιρίες θα πουλήσουν τις έρευνες στα κράτη τους. Δηλαδή στις εταιρίες εξόρυξης. Μετά θα γίνει η διανομή για να πάρουμε κάποιο κόκκαλο.
  Αυτά για την ώρα.

  • Απορών avatar
   Απορών @ charulisN 23/02/2013 18:51:32

   Ας παίξουμε το παιχνίδι λοιπόν:
   "Μπορεί ένα κράτος να κηρύξει μονομερώς ΑΟΖ?"
   -Φυσικά, για την ακρίβεια ΜΟΝΟ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ μπορεί να ανακηρύξει ΑΟΖ επειδή δεν προβλέπεται καμμία άλλη διαδικασία... Δηλαδή η Ελλάδα πως θα ανακηρύξει ΑΟΖ... Επταμερώς;;;; Και τα δύο μέρη πρέπει να συμφωνούν ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΑΦΟΡΑ. Δηλαδή: θεσπίζουμε ΑΟΖ και έπειτα συνομιλούμε με ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ για διμερείς οριοθετήσεις. Η Τουρκία αν δεν θέλει δεν συζητάμε ποτέ μαζί της και στην περιοχή εκείνη ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΟΖ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ.
   "-Ποια είναι η σειρά κατοχύρωσης των εθνικών θεμάτων?"
   1. Η κατάσταση της οικονομίας σου είναι άσχετη και ανεξάρτητη από τη θέσπιση της ΑΟΖ.
   2. Οι ένοπλες δυνάμεις σου είναι αδιάφορο μέγεθος: α) η Κύπρος είχε 1 ελικόπτερο και 5 τανκς για δείγμα (τρόπος του λέγειν) β) οι ΗΠΑ με την Κούβα έκαναν οριοθέτηση με τη μέση γραμμή, έχει υπερόπλα η Κούβα ή μήπως οι ΗΠΑ είναι τόσο αθώες;
   3. Κάνει στρατηγικές συμφωνίες, ωστόσο αυτό αφορά στην οριοθέτηση και όχι στη θέσπιση.
   4. ΔΕΝ επεκτείνεις τα χωρικά σου ύδατα στα 12ν.μ. αλλά τα διατηρείς στα 6ν.μ. απλούστατα επειδή δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. Με μια τέτοια κίνηση μετατρέπεις το Αιγαίο σε κλειστή λίμνη και στρέφεις εναντίον σου Ρωσσία, ΗΠΑ, Τουρκία και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μπορεί να έχει διεθνή ύδατα το Αιγαίο, ενώ εσένα σε ενδιαφέρει ο πλούτος και η οικονομική εκμετάλλευση κάτι που μπορεί να πετύχεις μέσω της έννοια της ΑΟΖ σε ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ. Για αυτό είναι σημαντική η ΑΟΖ επειδή ΚΟΝΙΟΡΤΟΠΟΙΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΣΕΠΗ.
   5. Με τη λογική win-win έρχεσαι σε συμφωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με εξαίρεση την Τουρκία με την οποία δεν ασχολείσαι. Την αφήνεις νε περιμένει 5-10 χρόνια ώστε να έρθει αυτή και να σου πει οκ πέρα από τα κοιτάσματα που ΗΔΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΣΑΙ βλέπω ότι υπάρχουν και κάποια μικροκοιτασματάκια στην περιοχή που διμερώς μας αφορά, δεν οριοθετούμε κι εμείς να τα συνεκμεταλλευτούμε; Και φυσικά συμφωνείς αν δεχθεί οριοθέτηση με τη μέση γραμμή. ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΗΣ επειδή κανείς δεν ΕΠΕΝΔΥΕΙ σε ΜΗ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ.
   "Με την υπάρχουσα κατάσταση θα ωφεληθεί η Ελλάδα από τις έρευνες που κάνουν ιδιωτικές εταιρίες?"
   Φυσικά. Οι ιδιωτικές εταιρίες δεν μπορούν να πουλήσουν πουθενά τις έρευνες αν έχει θεσπιστεί ΑΟΖ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας (όπως και τώρα δεν μπορεί να το κάνει η PGS) αλλά χωρίς θέσπιση κάνουν ό,τι γουστάρουν. Με θέπιση είναι υποχρεωμένες να σου προσκομίσουν και ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΗΔΗ και κερδίζεις μόνο και μόνο από την πώληση των ερευνών. Όλα τα υπόλοιπα περί ψίχουλων κτλ. δείχνει απλά βαθειά άγνοια περί του ζητήματος.

 59. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 23/02/2013 16:34:38

  Δέν προβληματίζεστε από τήν έλειψη επαρκούς διεθνούς εμπειρίας (καί ενδιαφέροντος) σέ υπεράκτιες γεωτρήσεις μεγάλου βάθους γιά φυσικό αέριο, από τό 'ατύχημα΄ τής BP στόν κόλπο τού Μεξικού καί τή διακοπή εργασιών, μέχρι νεωτέρας, πού ακολούθησε σέ ΗΠΑ καί Καναδά μετά;
  Από τά αντίστοιχα 'προβλήματα' τών Νορβηγών (Gullfaks South καί C) μήπως;

  • Απορών avatar
   Απορών @ ειδωλοκλάστης 23/02/2013 21:19:38

   Όχι δεν προβληματιζόμαστε γιατί δεν μιλάμε για πετρέλαιο αλλά για φυσικό αέριο... μεθάνιο δηλαδή που παράγουν και οι αγελάδες (και όχι μόνο).

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ Απορών 24/02/2013 08:31:24

    Πώς ξέρετε ότι πρόκειται γιά φυσικό αέριο καί μόνο, αφού
    α)τά κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται σέ μεγαλύτερο βάθος (γής) από αυτά τού πετρελαίου καί συνήθως κάτω από αυτά (η θεωρία τής 'φυτικής' προέλευσης πετρελαίου&φυσικού αερίου αμφισβητείται)
    β)οι ηχοβολιστικές μετρήσεις δέν απεικονίζουν μέ σαφήνεια τό είδος (περιεχόμενο, καθαρότητα, ξηρότητα κτλ) τού όποιου κοιτάσματος;

    • Απορών avatar
     Απορών @ ειδωλοκλάστης 24/02/2013 14:43:56

     Δεν γνωρίζω τίποτα "θετικά", αν δεν γίνουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις δεν υπάρχει βεβαιότητα. Ωστόσο, βάσει πιθανολογικών γεωλογικών ερευνών αλλά και σεισμικών υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις κυρίως για φυσικό αέριο χωρίς να αποκλείεται και η ύπαρξη πετρελαίου:
     α) χωρίς να είμαι γεωλόγος, η δική μου αίσθηση είναι η αντίθετη, ότι συνήθως το ΦΑ είναι πάνω και το πετρέλαιο κάτω.
     β) τα σεισμικά σαφώς και δεν προσδιορίζουν με ακρίβεια το υλικό. προσδιορίζουν κατά βάση αν υπάρχουν κενά / παγίδες. είναι διαφορετική η ανταπόκριση του πετρελαίου ωστόσο από το ΦΑ λόγω της διαφορετικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται.
     Ακόμα και πετρέλαιο να υπάρχει: Πετρέλαιο βγάζουμε ήδη στον Πρίνο, να το σταματήσουμε; Αντιλαμβάνομαι ότι ο κίνδυνος λόγω βάθους είναι πολύ μεγαλύτερος, ωστόσο οι τεράστιες αποστάσεις δίνουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης. Επιπλέον, αν δεν θέλουμε πετρέλαια μπορούμε να μην ασχοληθούμε καν με αυτά. Κυρίως για ΦΑ μιλάμε και δεν έχω ακούσει κανένα να μιλάει περί του αντιθέτου.

     • ειδωλοκλάστης avatar
      ειδωλοκλάστης @ Απορών 24/02/2013 15:33:43

      "οι τεράστιες αποστάσεις δίνουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης"

      Σέ χίλια καί πλέον μέτρα θαλασσίου βάθους καί άλλα τόσα καί πλέον γεώτρησης, τά περιθώρια αντίδρασης είναι αντιστρόφως ανάλογα τής αισιοδοξίας σας, αγαπητέ Ουώτσον.
      Μελετήστε, τουλάχιστον τό Macondo blow-out στήν Βικιπαίδεια, καί τά ξαναλέμε.

     • Απορών avatar
      Απορών @ ειδωλοκλάστης 24/02/2013 17:41:51

      Καταρχάς οι ειρωνίες καλό θα ήταν ήταν να λείπουν, θεωρώ ότι κάνουμε καλόπιστη συζήτηση. Πέραν αυτού, γνωρίζω τί συνέβη στον κόλπο του Μεξικού. Με αυτή τη λογική όμως θα έπρεπε να μην οδηγούμε (κοιτάξτε τις στατιστικές τροχαίων ατυχημάτων), οι Ιάπωνες θα έπρεπε να είχαν εγκαταλείψει τα πυρηνικά εργοστάσια ακόμα κι εμείς θα πρέπει να κλείσουμε τον Πρίνο και να απαγορεύσουμε από τα τάνκερς να πλέουν στο Αιγαίο. Αυτά περί πετρελαίου: επιμένω ωστόσο ότι μιλούμε περί φυσικού αερίου: μαζί σας λοιπόν, να βάλουμε όρο ότι "εφόσον βρεθεί πετρέλαιο αυτό θα παραμείνει ανεκμετάλλευτο", δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό... αλλά ούτε αυτό φαντάζομαι σας ικανοποιεί καθώς σίγουρα οι πολυεθνικές θα μας πιέσουν να μη βάλουμε αυτόν τον όρο (και τότε γιατί να μη μας πιέσουν at first place αναρωτιέμαι εγώ και εν τέλει τί νόημα έχει η συζήτηση) και σε τελική ανάλυση καλώς που υπάρχει και η Τουρκία και ο φόβος φυλάει τα έρημα και τουλάχιστον έχουμε καθαρές ακτές... Συγγνώμη αλλά δεν θεωρώ ότι όλο αυτό το πακέτο αποτελεί ψύχραιμη λογική σκέψη...

     • Απορών avatar
      Απορών @ ειδωλοκλάστης 24/02/2013 17:45:11

      Και η συγκεκριμένη φράση γράφτηκε έχοντας κατά νου την κατάληψη της πετρελαιοκηλίδας στην ακτή ως το κύριο πρόβλημα και προφανώς όχι τη γενικότερη ρύπανση. Ήταν προφανές πιστεύω.

 60. tzagerCrete avatar
  tzagerCrete 23/02/2013 19:35:01

  Φίλε απορών,

  Η επιχειρηματολογία σου είναι ουσιαστική, κατατοπιστικότατη και τελικά αποστομωτική!

  Σε ευχαριστώ που με διαφώτισες σε τόσο κρίσιμα και λεπτά ζητήματα. Πραγματικά ευχαριστώ πολύ!!!

  • Απορών avatar
   Απορών @ tzagerCrete 23/02/2013 21:23:19

   Εγώ ευχαριστώ για την προσοχή...

 61. ΝΠ avatar
  ΝΠ 23/02/2013 21:54:26

  συγχαρητήρια Απορών.Για την υπομονή και την προσπάθεια
  για την πληρότητα της ανάλυση...κ.ά.

  • Απορών avatar
   Απορών @ ΝΠ 24/02/2013 14:44:35

   Ευχαριστώ... ας ελπίσουμε να έχουμε δίκιο λοιπόν αφού ουδείς αλάθητος...

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Απορών 24/02/2013 23:57:12

    Απορων
    Συγχαρητηρια για την επιδοση σας σ'αυτη την αναρτηση. Αποκαλυφθηκατε ομως... Το ονομα σας ειναι λεγεων...

    • Απορών avatar
     Απορών @ Zugzwang 25/02/2013 00:47:36

     Zugzwang φαίνεται να σας διακατέχει μια καχυποψία απέναντί μου ενδεχομένως επειδή ξενίζουν οι απόψεις μου...
     Σας διαβεβαιώ όμως ότι είμαι ολομόναχος απλά θεώρησα ότι θα ήταν ύβρις να έγραφα "ας ελπίσουμε να έχω δίκιο" απλούστατα επειδή και εγώ από άλλους έμαθα για την ΑΟΖ, δεν είμαι ειδικός επί του θέματος, ασχολούμε με το θέμα ερασιτεχνικά, όπως πολλοί εδώ μέσα και ο πληθυντικός αναφερότανε σε όλους όσους είναι υπέρ της θέσπισης της ΑΟΖ. Αν έγραφα "έχω δίκιο" θα φαινόταν σαν να είχα ανακινήσει εγώ το θέμα, ενώ εγώ το μόνο που έκανα ήταν να γράψω κάποιες σκέψεις μου σε ένα νήμα δανειζόμενος απόψεις τρίτων...
     Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, θα εκλάβω ως χιούμορ την περί λεγεώνος παρατήρηση σας και ελπίζω να μην ξαναδώσω αφορμές για παρεξηγήσεις...

     • Απορών avatar
      Απορών @ Απορών 25/02/2013 00:49:09

      Και συγγνώμη για τα ορθογραφικά μου λάθη (typos που λένε), μάλλον έχω κάποιας μορφής δυσλεξία, δεν εξηγείται αλλιώς...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.