#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/12/2012 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άρχισε o κατακερματισμός του σημερινού πολιτικού συστήματος Με την αρχή του πραγματικού κατακερματισμού του ΠΑΣΟΚ δια της ΡΙΚΣΣΥς του Ανδρέα Λοβέρδου και με τους τριγμούς στους Ανεξάρτητους Έλληνες που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε περαιτέρω… ρήξεις και ιδρύσεις θυγατρικών κομμάτων (και την τριχοτόμηση της τρίχας) μπαίνουμε για τα καλά σε μία τελείως προβλεπόμενη -σχεδόν βαρετή- φάση/περίοδο της πολιτικής Οδύσσειας της Ελλάδας εν κρίσει.

Είναι πλέον περισσότερο από προφανές ότι οι άλλοτε διαχωριστικές γραμμές, η κάποτε πολιτική και κομματική γεωγραφία και εν ολίγοις όλες οι παράμετροι του πολιτικού σκηνικού έχουν ρευστοποιηθεί σήμερα ανεπίστρεπτα. Το παλιό αφήνει τους επιθανάτιους ρόγχους του και το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί, αν και «η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ», καθώς τα σχήματα του παρελθόντος έχουν –το λέει κι η λέξη- παρέλθει.

Στην φάση αυτή, στην «φάση των κατακερματισμών» ή της στέρφας κομματογονίας, αναμένεται κατά απολύτως προβλεπόμενο τρόπο να θεωρήσουν διάφοροι δευτεραγωνιστές της παλαιάς πολιτικής περιόδου ότι μπορούν να αξιοποιήσουν την «μετάβαση», ή έστω μέρος της, με την δημιουργία ενός νέου προσωποκεντρικού σχήματος και προβάλλοντας εαυτούς ως τους φορείς του νέου. Βέβαια, η προσωποκεντρικότητα εγγυάται τις χαμηλές εκλογικές πτήσεις του εκάστοτε νέου σχήματος, διότι τα παπούτσια που προσπαθούν να φορέσουν είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερα. (Η νεοδημοκρατική πλευρά της κυβέρνησης δεν κινδυνεύει, διότι όσες διασπάσεις ήταν να γίνουν μάλλον έχουν γίνει ήδη, διά της ζύμωσης στον άξονα μνημόνιο-αντιμνημόνιο και ευρώ-δραχμή, αλλά ένα ΠΑΣΟΚ γεμάτο με στελέχη από τις εποχές του 40-45% που προσπαθεί να χωρέσει στο 4-11% είναι το ιδανικό θύμα. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει επί του παρόντος, διότι τυγχάνει πανηγυρικώς αξιωματική αντιπολίτευση).

Η ίδρυση διά της αποσχίσεως των Ανεξάρτητων Ελλήνων, των Κοινωνικών Συμφωνιών, των Αρμάτων Πολιτών και ακόμα-ακόμα της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν μόνον τα προεόρτια, τα πρώτα σημάδια. Η «φάση των κατακερματισμών» τώρα αρχίζει. Όσο το πολιτικό κενό δεν πληρούται, τόσο θα πιστεύουν διάφοροι πάλαι ποτέ διαλάμψαντες της προηγούμενης πολιτικής περιόδου ότι μπορούν να καρπωθούν το κενό και να εμφανιστούν ως οι φορείς του καινούργιου – όμως, παίρνουν την σκιά τους για το μπόι τους και αδυνατούν να διακρίνουν αυτό που βλέπουμε όλοι: πως το παλιό κι αν το λουστράρεις, το λούστρο σου χαλάς.

Οι υπάλληλοι, ιμπρεσάριοι και ανθυπασπιστές της προηγούμενης πολιτικής περιόδου μπορούν μόνο να αναπαραγάγουν τα μεταπολιτευτικά σχήματα και συμπεριφορές, η επικαιρική και πρόσκαιρη κομματογονία από μέρους τους στην φάση του πολιτικού κενού, δηλαδή «μεταξύ συρμού και αποβάθρας», είναι απλώς η ευκαιρία για τα τελευταία 15 λεπτά δημοσιότητας – αν ελπίζουν σε κάτι περισσότερο, κινδυνεύουν να απογοητευθούν πικρά. Όμως, οδηγούνται αναπόφευκτα στην κομματογονία, διότι:

(α) Τα πραγματικά νέα σχήματα δεν έχουν προκύψει, ώστε η σύγκριση με αυτά να φανερώνει πασιφανώς το άκαρπο του εγχειρήματος αναπαλαίωσης και

(β) Εν τέλει, δεν έχουν άλλη επιλογή εγχειρήματος μεσοπρόθεσμης πολιτικής επιβίωσης. Οι πιο οξύνοες θα επιτύχουν, καλώς ή κακώς, με την έγκαιρη αυτοδιάλυση την είσοδό τους στην επερχόμενη νέα πολιτική περίοδο με κάποιον μικρό ρόλο που θα εξασφαλίζει επιβίωση, όπως συμβαίνει σε κάθε «αλλαγή καθεστώτος», όπου ενίοτε ο Μανωλιός καταφέρνει με τα ενδυματολογικά του τερτίπια να πείσει ότι χωράει στο καινούργιο, περνώντας από την χαραμάδα.

Το καινούργιο θα προκύψει είτε από την επιτυχή μετεξέλιξη και την ομαλή μετάβαση όποιων δυνάμεων μπορέσουν να εγγυηθούν τα δομικά στοιχεία μιας «Νέας Μεταπολίτευσης», είτε, αν η ομαλή μετάβαση δεν επιτύχει, από φαινομενική παρθενογένεση – όχι χωρίς ρίσκο.

Η κατάσταση μοιάζει σαν να βγήκε από βιβλίο οδηγιών, διότι η τρέχουσα εξέλιξη, των κατακερματισμών και της κομματογονίας, είναι απελπιστικά προβλεπόμενη, απολύτως αναμενόμενη. Σε αυτήν την φάση, όποιος κρατάει το τιμόνι της χώρας έχει εκ των πραγμάτων την ευχέρεια των πρωτοβουλιών, δεν υπόκειται στην ίδια μοίρα με όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν ρόλο από το τίποτε. Το «βιβλίο οδηγιών» προβλέπει την δυνατότητα να καρπωθεί εκείνος την φορά προς το καινούργιο και να την σχηματίσει, αν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις και αν έχει αδιαπραγμάτευτη θέληση και ικανότητα να σπάσει όσα αυγά χρειάζονται (και την διορατικότητα να διακρίνει ποιά και πόσα αυγά είναι ανάγκη να σπάσουν: ούτε ένα λιγώτερο) – για τον απλούστατο λόγο ότι βρίσκεται στην σωστή θέση την σωστή στιγμή. Εδώ έχει απόλυτο δίκιο ο Χρύσανθος Λαζαρίδης όταν γράφει ότι «στις κρίσιμες στιγμές οφείλεις να ισορροπήσεις ανάμεσα ‘στα δύο φι’: στη φλόγα και στο φρένο». Όμως, μην παρασυρθούν με το φρένο και ξεχάσουν την φλόγα, διότι το τραίνο της Ιστορίας θα περάσει άπαξ.

Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/12/2012 12:11:17

  Τερατογενέσεις γίνονται εδώ και 3 χρόνια και θα συνεχίσουν για κάμποσο ακόμη, μικρά ή μεγαλύτερα βραχύβια κομματικά τερατάκια και τέρατα, από ακίνδυνα έως και άκρως επικίνδυνα, όπως δείχνει και η ωραία φωτό.
  Μετά θ' αρχίσει να καθαρίζει η ομίχλη και σιγά-σιγά να διαφαίνεται το νέο πολιτικό τοπίο.
  Σε ιστορικές περιόδους όπως η σημερινή, αγαπητέ κ. Μητραλέξη, ισχύει η σοφή φράση του Αντόνιο Γκράμσι "το παλιό πεθαίνει, το καινούριο δυσκολεύεται να γεννηθεί..."

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Ο Θείος 04/12/2012 13:19:45

   Ο Γκράμσι, καθώς κι ο Πουλαντζάς είναι πολύ επίκαιροι για την κατανόηση των διαδραματιζομένων στη χώρα μας.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Μανιάτης 04/12/2012 14:05:59

    Κλασσικές, σταθερές και διαχρονικές αξίες.
    Απέναντι στα "μεταμοντέρνα" τυχάρπαστα, που τα σκορπίζει ο άνεμος, όπως τα έφερε.

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Ο Θείος 04/12/2012 14:31:00

     Προϊόν κοινωνικών καταστάσεων κοινωνικού αδιεξόδου.
     Ο μεταμοντερνισμός είναι το προάκουσμα της σημερινής διεθνούς κρίσης.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Ο Θείος 04/12/2012 14:36:25

   Ἐπιρρωνύοντας, νὰ ξανασημειώσω ὅτι οἱ συγκεκριμένες ἐξελίξεις (οἱ παρελθοῦσες καὶ οἱ διαφαινόμενες μέλλουσες) εἶναι βαρετὰ προβλεπόμενες... Οὔτε μιὰ ἔκπληξη βρὲ παιδί μου.

 2. yiao avatar
  yiao 04/12/2012 13:15:49

  Η κοινωνία αγωνιά να επιβιώσει και ποσώς την απασχολεί η κομματογονία την οποία επιζητείτε, με αλλεπάλληλα άρθρα σας.
  Καταλάβετέ το, η κοινωνία μας δεν ενδιαφέρεται για την "Νέα Μεταπολίτευση" σας. Ενδιαφέρεται για την άσκηση -από το πολιτικό προσωπικό που πρόσφατα εξέλεξε- πολιτικής, τέτοιας που να εξασφαλίζει την έξοδο από την κρίση, από τη μέγγενη της ύφεσης, το συντομότατο δυνατό. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί αποπροσανατολισμό από το ζητούμενο, το ποθητό απ' τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ yiao 04/12/2012 14:33:51

   Πρῶτον, ἂν καταλάβατε ὅτι «ἐπιζητοῦμε» τὴν περιγραφόμενη κομματογονία τῶν περιτριμμάτων, μᾶλλον δὲν διαβάσατε τὸ ἄρθρο.

   Δεύτερον, μᾶς λέτε ξεκάθαρα ὅτι ΔΕΝ μιλᾶτε πολιτικά. Μιλᾶτε γιὰ τὴν «πολιτικὴ ἐκείνη ποὺ θὰ λύσει τὰ προβλήματα», χωρὶς νὰ σᾶς ἐνδιαφέρει ποιὰ ἀκριβῶς εἶναι αὐτὴ καὶ ποιὲς εἶναι οἱ προϋποθέσεις της, καγχάζοντας παράλληλα γιὰ ἀκριβῶς αὐτὲς τὶς προϋποθέσεις ὅπως περιγράφονται ἐδῶ καὶ ἀρκετὰ χρόνια (πρὸ Σαμαρᾶ) ἀπὸ τὸν ὅρο «Νέα Μεταπολίτευση». Τὸ πῶς θὰ ἐπιτευχθεῖ τὸ κατὰ τὴν κρίση σας «ζητούμενο», ἢ τὸ ἂν εἶναι ἀδύνατο νὰ ἐπιτευχθεῖ μὲ τὶς συνθῆκες ποὺ περιγράφετε, δὲν μοιάζει νὰ σᾶς ἀπασχολεῖ. Διαστέλλετε τὴν πολιτικὴ ἀπὸ τὴν... πολιτική, καὶ τελικὰ μένει μόνο ἡ γκρίνια καὶ ἡ ἀπόρριψη. Γνώμη μου, πάντα.

   Ἔσχατον, ἐλπίζω ἡ «συντριπτικὴ πλειοψηφία τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ» νὰ σᾶς στείλει κάποια χριστουγεννιάτικη εὐχαριστήρια κάρτα γιὰ τὴν εὐδόκιμο ἐκπροσώπησή της στὰ διαδικτυακὰ μετερίζια.

   • yiao avatar
    yiao @ Σωτ Μητραλ 04/12/2012 14:48:08

    Δεν το έχω και επάγγελμα, ξέρετε. Γι' αυτό, άστοχα τα μετερίζια.
    Με εδραία πεποίθηση, σας λέω ότι η συντριπτική πλειοψηφία της παράταξης αναμένει λύσεις μέσω της άσκησης πολιτικής, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες μας και όχι συμπαράσυρση στο νεοφιλελεύθερο αρμαγεδδώνα της τρόϊκα και των εντολοδόχων της.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ yiao 04/12/2012 15:47:45

     «αναμένει λύσεις μέσω της άσκησης πολιτικής, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες μας »

     Πολὺ ὡραῖα.
     ΠΩΣ θὰ γίνει αὐτό;
     ΠΟΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ πολιτικὲς ἐπιλογὲς προϋποθέτει, καὶ ποιὲς πρακτικὲς προεκτάσεις -θετικὲς καὶ ἀρνητικὲς- ἀναμένονται ἀπὸ αὐτές;
     ΠΟΙΟ πολιτικὸ προσωπικὸ καὶ μὲ ποιὰ ἐχέγγυα θὰ μποροῦσε νὰ πραγματώσει αὐτὲς τὶς ἐπιλογές; Εἶναι ἢ δὲν εἶναι ὁ ὁρισμὸς τῆς ματαιότητας τὸ νὰ ἀνατεθεῖ μιὰ τέτοια ἐργασία σὲ ἀνθρώπους ποὺ ἀδυνατοῦν νὰ τὴν φέρουν εἰς πέρας;
     ΠΩΣ καθιστοῦν οἱ ἀπαντήσεις σὲ ὅλα τὰ παραπάνω τὴν συζήτηση γιὰ «Νέα Μεταπολίτευση» καὶ κατάλληλο πολιτικὸ φορέα ἀποπροσανατολισμό;;;

 3. kotstak avatar
  kotstak 04/12/2012 13:55:59

  Αξίωμα:
  Εάν μερικά “Τίποτα” διασπασθούν και μετά από τα κομμάτια αυτών των “Τίποτα” φτιαχτεί "κάτι", αυτό το "κάτι" (πχ κόμμα), πάλι ένα “Τίποτα” θα είναι.

  Όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της μεταπολίτευσης ήσαν ένα “Τίποτα”.
  Ένα “Τίποτα” που το πληρώναμε χρυσό.
  Ένα “Τίποτα” που ενδιαφερόταν ΜΟΝΟΝ για το δημόσιο και “ΒΙΑΖΕ” το κράτος.
  Οι ελάχιστες προσωπικότητες που υπάρχουν μέσα σε αυτό το “Τίποτα”, “θάβονται” μέσα στο τεράστιο “Τίποτα”.

  Είναι δυνατόν να γίνει κάτι σωστό, όταν για να γίνει πρέπει να το εγκρίνουν δεκάδες “Τίποτα”;

  Είναι σε θέση το “Τίποτα” να αντιληφθεί εάν κάτι είναι καλό για την πατρίδα;
  Εάν ένα “Τίποτα”, μέσω των πράξεών του, προσπαθήσει να κάνει κάτι καλό για την πατρίδα, θα κάνει “μια τρύπα στο νερό”.
  Το “Τίποτα” ΔΕΝ είναι σε θέση να αντιληφθεί ποιό είναι το συμφέρον της πατρίδας.

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ kotstak 04/12/2012 21:44:45

   Πώ, πώ , πώ , ζαλίστηκα !
   Μήπως διέθεσα τον εαυτό μου σε ένα ....Τίποτα ;;;;;

 4. firiki2010 avatar
  firiki2010 04/12/2012 14:30:35

  Είμαστε στη φάση ενός σε πολλές περιπτώσεις "παράλογου" κατακερνατισμού. Πολύ γρήγορα θα την ακολουθήσει η φάση των συσσωματώσεων για να βρούμε τις καινούργιες ισορροπίες μας. Οσο για τα πρόσωπα. Η παρούσα Βουλή είναι ήδη ανανεωμένη σε μεγάλο ποσοστό. Τομ πρόβλημα δεν είναι τόσο η ανανέωση της, αυτή την αναλαμβάνει και η φύση. Το μέγα πρόβλημα είναι η ποιότητα της η οποία στην παρούσα φάση έπιασε πάτο (ελπίζω).

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ firiki2010 04/12/2012 14:38:43

   Προφανῶς ὅταν ἐπιζητοῦμε ἀνανέωση, ἐπιζητοῦμε τὴν... καλὴ ἀνανέωση (καὶ τὴν «καλὴν ἀλλοίωση» τοῦ πολιτικοῦ σκηνικοῦ). Ὄχι ἀνανέωση ὅποια νά'ναι, οὔτε ἀνακύκλωση τῶν ἐν ἐνεργείᾳ κομματανθρώπων μὲ τοὺς κατὰ φαντασίαν (ἤτοι στὴν δημοτική, wannabe) κομματανθρώπους. Διότι ἀπὸ ποιότητα, οὔτε ISO δὲν πιάνουν.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Σωτ Μητραλ 04/12/2012 15:26:33

    Μια και είπατε "επιζητούμε" ας επανέλθω στην εμμονή μου. Δεν αρκεί να "επιζητούμε" πρέπει και να σταυρώνουμε αναλόγως. Διότι ... πως να γίνει .... αυτούς που είναι σήμερα στην Βουλή εμείς τους στείλαμε. Και Ταμήλους και Σταθάδες και Μιχελογιαννάκηδες και Κασιδιάρηδες και... και... και.. ατελεύτητος αριθμός διασκορπισμένων σε όλο το πολιτικό φάσμα. Η ποιότητα τους αντικατοπτρίζει την δική μας.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/12/2012 15:10:20

  Μια φωνή απο χθές, αλλά μιλά για το σήμερα καλύτερα απο τους "σημερινούς":
  Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, ο τελευταίος επίγονος του Γκράμσι. Από συνέντευξη στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», 28.07.1981.

  Υπέρ της εγκράτειας, κατά του άκρατου ατομικού καταναλωτισμού:
  "Το 1977 υποστηρίξαμε ότι ο άκρατος ατομικός καταναλωτισμός παράγει μόνο διασπάθιση πλούτου και στρεβλώσεις της παραγωγής, αλλά και δυσφορία, αποπροσανατολισμό, δυστυχία. Μιλούσαμε περί αυστηρής εγκράτειας.
  Είμαστε οι μόνοι που υπογραμμίσαμε την ανάγκη να καταπολεμήσουμε τις σπατάλες, να εξοικονομήσουμε πόρους, να περιορίσουμε την περιττή ιδιωτική κατανάλωση, να επιβραδύνουμε τη διεστραμμένη δυναμική των δημοσίων δαπανών, να δημιουργήσουμε καινούργιες πηγές πλούτου και καινούργιες πηγές εργασίας. Είπαμε ότι ακόμα και οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να συμβάλουν, από τη μεριά τους, σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια αναπροσανατολισμού της οικονομίας.
  Είπαμε επίσης ότι όλες οι θυσίες έπρεπε να γίνουν υπό τον όρο αυστηρής ισότητας και στόχος να είναι να δοθεί το έναυσμα για ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης και για διαφορετικούς τρόπους ζωής (πιο φειδωλούς και πιο ανθρώπινους). Αυτός υπήρξε ο δικός μας τρόπος να τοποθετήσουμε το πρόβλημα της αυστηρής εγκράτειας και του ταυτόχρονου αγώνα κατά του πληθωρισμού και της ύφεσης, δηλαδή της ανεργίας. Δεν εισακουστήκαμε.
  ... Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το κόστος της εργασίας, και να το συγκρατήσουμε εν συνόλω, επεμβαίνοντας κυρίως όσον αφορά στην αύξηση της παραγωγικότητας. Θέλω όμως να υπογραμμίσω: Όταν ζητούνται θυσίες από τον κόσμο της εργασίας χρειάζεται ευρεία συναίνεση, υψηλή πολιτική αξιοπιστία και ικανότητα να παταχθούν υπερβολικά και απαράδεκτα προνόμια. Εάν αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν, το εγχείρημα δεν θα έχει αίσιο τέλος, θα αποτύχει".

  Η ηθική διάσταση της κρίσης
  "Η ηθική διάσταση της κρίσης της πολιτικής δεν εξαντλείται στο ότι υπάρχουν κλέφτες, διεφθαρμένοι, καταχραστές στις υψηλές σφαίρες της πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης και να ξεσκεπαστούν, να καταγγελθούν και να πάνε φυλακή. Η ηθική διάσταση της κρίσης της πολιτικής στην Ιταλία, σήμερα, είναι αδιαχώριστη από την κατάληψη του κράτους εκ μέρους των κυβερνητικών κομμάτων και των ρευμάτων τους, από τον πόλεμο μεταξύ διαφόρων ομάδων, από την τρέχουσα αντίληψη για την πολιτική και τις μεθόδους διακυβέρνησης, που πρέπει να εγκαταλειφθούν και να ξεπεραστούν. Να γιατί λέω ότι η ηθική διάσταση της κρίσης της πολιτικής βρίσκεται στο κέντρο του ιταλικού προβλήματος.... Εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η τύχη της χώρας. Αν συνεχίσουμε μ’ αυτό τον τρόπο, υπάρχει κίνδυνος η δημοκρατία να περιοριστεί, αντί να απλωθεί και να αναπτυχθεί· να βουλιάξει στο τέλμα".

  Η καπηλεία του κράτους από τα κόμματα
  «Τα σημερινά κόμματα είναι πάνω απ’ όλα μηχανές εξουσίας και πελατειακών σχέσεων: Τα χαρακτηρίζει ελλιπής και αλλοιωμένη γνώση της ζωής και των προβλημάτων της κοινωνίας και του κόσμου, διαθέτουν λιγοστές ιδέες, λειψά ή ασαφή ιδανικά και προγράμματα και στερούνται παντελώς αισθημάτων και κοινωνικο-πολιτικού πάθους. Διαχειρίζονται συμφέροντα, ποικίλα, αντιφατικά, αμφίβολα κάποτε, πάντως χωρίς την παραμικρή σχέση με τις απαιτήσεις και τις αναδυόμενες ανάγκες των ανθρώπων, ή, πάλι, τις διαστρεβλώνουν χωρίς να επιδιώκεται το κοινό καλό. Η ίδια η οργανωτική δομή τους προσαρμόστηκε σ’ αυτό το μοντέλο: Είναι μάλλον ομοσπονδίες ρευμάτων, που αποπνέουν καμαρίλα, καθένα με αρχηγό, υπαρχηγό κ.λπ.
  Τα κόμματα έχουν καταλάβει το κράτος και τους θεσμούς, ξεκινώντας από την κυβέρνηση. Έχουν καταλάβει τους ΟΤΑ, οργανισμούς προνοίας, πανεπιστήμια, τη ραδιοτηλεόραση, μεγάλες εφημερίδες... Όλα έχουν πια διαμοιρασθεί... Οτιδήποτε καλούνται να διαχειριστούν ή να διεκπεραιώσουν οι ποικίλοι θεσμοί και οι σημερινοί διοικητές τους, αντιμετωπίζεται κυρίως σε συνάρτηση με τα συμφέροντα του κόμματος ή του ρεύματος ή της φατρίας η οποία διεκδικεί το αξίωμα. Ένα τραπεζικό δάνειο παραχωρείται αν εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό, αν είναι επωφελές και καλλιεργεί τις πελατειακές σχέσεις. Μια διοικητική έγκριση δίνεται, μια εργολαβία κατακυρώνεται, μια πανεπιστημιακή έδρα εκχωρείται, ένας εργαστηριακός εξοπλισμός χρηματοδοτείται, εάν οι ευεργετούμενοι κάνουν δήλωση πίστης στο κόμμα που τους εξασφαλίζει αυτά τα οφέλη, ακόμα και όταν απλώς δικαιούνται τη θέση, την αναγνώριση, την έγκριση...
  Πολλοί Ιταλοί κατανοούν αυτήν την καπηλεία του κράτους, τις καταπιέσεις, τα ρουσφέτια, τις διακρίσεις. Αλλά αρκετοί απ’ αυτούς τελούν υπό καθεστώς εκβιασμού. Εξασφάλισαν ωφελήματα (που ίσως τα δικαιούνταν κιόλας, αλλά που τα εξασφάλισαν μόνο δια μέσου των κομμάτων και των ρευμάτων τους) και είτε ελπίζουν να ωφεληθούν κι άλλο, είτε φοβούνται πως δεν θα ωφελούνται πια ...
  Τα κόμματα πρέπει, όπως λέει το Σύνταγμά μας, να συμβάλλουν στη δημιουργία της πολιτικής βούλησης του έθνους. Κι αυτό μπορεί να το κάνουν όχι καταλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του κράτους, όλο και περισσότερα κέντρα εξουσίας , αλλά ερμηνεύοντας τα μεγάλα ρεύματα θεώρησης των πραγμάτων, οργανώνοντας τις ευγενείς επιδιώξεις του λαού, ελέγχοντας δημοκρατικά τις ενέργειες των θεσμών. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο εμείς διαφέρουμε".
  (Μετάφραση Στάθης Λουκάς, από το ecoleft.wordpress.com και την "Αυγή")

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ο Θείος 04/12/2012 16:32:36

   Που είναι φίλτατε Θείο αυτός ο αληθινός πολιτικός λόγος στην Ελλάδα του 2012; Γραμμή - γραμμή λες και αναφέρεται στην δική μας μεταπολιτευτική Δημοκρατία!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ akenaton 04/12/2012 16:47:16

    Εκπληκτικό είναι.
    Βέβαια, για την Ιταλία μιλά - και έχουμε αρκετές ομοιότητες. Αλλά άς μην ξεχνάμε, μιλά για την Ιταλία του 1980!
    Τελικά, η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία μοιάζει αρκετά με την πορεία όλων των χωρών του Μεσογειακού νότου μετά το 1975 - 1980: Ελλάδα - Ιταλία - Ισπανία - Πορτογαλία.
    "Καταναλωτισμός, διασπάθιση πλούτου, στρεβλώσεις, αποπροσανατολισμός, δυστυχία, κομματοκρατία, με κράτος-λάφυρο..."
    Βίοι παράλληλοι, κατάληξη του δρόμου (σχεδόν) κοινή.
    Το κακό είναι, ότι εν έτει 2012, αυτός ο επίκαιρος πολιτικός λόγος ξεχάστηκε απ' όλους και πρέπει να επαν-ανακαλυφθεί. Στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία...

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Ο Θείος 04/12/2012 21:27:15

     Ἐκπληκτικὴ παραλληλία.

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Ο Θείος 04/12/2012 21:50:15

   Σχετικός και ο Σερβάν-Σρεμπέρ, στο Αμέρικαν Τσάλεντζ

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/12/2012 15:40:49

  Εν κατακλείδι, φοβάμαι ότι μετά το 1980, μαζί με την "αφθονία πόρων", έπεσε φοβερή φτώχεια ιδεών και ηθικού αποθέματος στο πολιτικό προσωπικό Ελλάδος και Ευρώπης (τουλάχιστον). Και όχ μόνον στο πολιτικό προσωπικό, αλλά επίσης στην πολιτική θεωρία και πράξη, σε ότι συγκροτεί το "σταθερό έδαφος" των κομμάτων και της δημοκρατικής πολιτείας.
  Η πολιτική "εξ-οικονομίσθηκε", και από τους νεοεισελθόντες πολιτικούς, "πολλοί το χρήμα ηγάπησαν, την δόξα ουδείς".
  Οπότε, ίσως δεν πρέπει να μένουμε έκπληκτοι για την "παρακμή της παρακμής", δηλαδή που στο βάθος της κρίσης και στη χώρα της βαθύτερης κρίσης, έχουμε στη Βουλή όλα αυτά τα γκροτέσκα πρόσωπα.

 7. GreekinEurope avatar
  GreekinEurope 04/12/2012 15:45:48

  Εαν διατηρηθεί το σημερινό εκλογικό σύστημα που απαιτεί 3% για είσοδο στη Βουλή και το πρώτο κόμμα το αβαντάρει με 50 εδρες, μην εκπλαγείτε αν Λοβέρδος, Χρυσοχοίδης, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Στουρνάρας κλπ κατεβούν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τη ΝΔ (συν Ντόρα, Μάνος, Τζήμερος κλπ) ακόμα και με τις ευλογίες Σημίτη για να πάρουν την πρώτη θέση.
  Ισως το ψηφοδέλτιο δεν έχει και το όνομα της ΝΔ αλλά ένα νέο όνομα πιο "πλατύ" και επικεφαλής το Σαμαρά ή έκπληξη (?) κάποιο νέο πρόσωπο....

  • Factorx avatar
   Factorx @ GreekinEurope 04/12/2012 16:06:53

   !!!!! Φοβερό σενάριο

   • Σταύρος avatar
    Σταύρος @ Factorx 04/12/2012 17:47:37

    Χάσαμε και τον Βλάση για να του έριχνε το ανεπανάληπτο "πάαααααρα πολύ ωραίο!!!"

 8. Lampros avatar
  Lampros 04/12/2012 16:28:41

  Η Νεα Δημοκρατια σε αυτό το σκηνικό ειναι καλύτερα τοποθετημένη στράτηγικά απο κάθε άλλο πολιτικό κομμα.
  Πρόκειται για την παραταξη που απο την εποχη του Β ΠΠ και μετά εχει δικαιωθεί σ εόλες τις μεγάλες & στραγητικές επιλογές της, μπορεί να ειχει λάθη πάνω της αλλά ειναι λιγο πολυ αναμενόμενα να γίνουν μιας και ζουμε απο την μεταπολιτευση και μετα σε μια βαθιά αρωση κοινωνία.
  παράλληλα, ο κοσμος εχει δειξει τις προτιμησεις του καιτ ις ανησυχίες του:
  Θέλει την Ευρωπη & το Ευρω, αντιδρά στους εθνομηδενισμους (για αυτό και δεν μπορει να αρθρωσουν σοβαρο πολιτικο αναστημα οι λοιποι θολοκουλτουριαρηδες), φοβαται την λαθρομεταναστευση, αγαπα την θρησκεια του, θέλει την δουλειά του ελευθερα & άλλα που μπορει να σκεφτει κανεις.
  Η μονη παραταξη που δινει απάντηση θετική σε αυτά τα ερωτηματα ασχετα αν δεν ειναι 100% ικανοποιητική ειναι η ΝΔ.

 9. kwstas avatar
  kwstas 04/12/2012 17:43:46

  Τo παράλογο που είναι? Το πολυκατάστημα που εργάζονταν ως υπάλληλοι πάει για κλείσιμο, οπότε ανοίγει ο καθείς το μικρομάγαζό του μπας και συντηρηθεί πολιτικά με τη συγκεκριμένη πελατεία του (ο γελοίος κουραδόμαγκας Λοβέρδος νομίζω είναι ψιλοεκσυγχρονιστής). Υποθέτω ότι οι μικρομαγαζάτορες προσδοκούν το συνεταιρισμό με οιωνεί μεγαλοκατάστημα, το οποίο ελπίζουν ότι δε θα καταφέρει να μονοπωλήσει την (μετεκλογική) αγορά.

 10. BLACK QUEEN IN STORM avatar
  BLACK QUEEN IN STORM 04/12/2012 17:57:05

  Aς μη χάνουμε αδίκως την ώρα μας κ. Μητραλέξη μου μελλοντολογώντας, υποδυόμενοι τους μάντεις και φαντασιωνόμενοι κάποιαν ερχόμενη '' Νέα μεταπολίτευση'' που κινδυνεύουμε να την προσμένουμε επί ματαίω από τους ουρανούς, ενώ θα συντελείται σιωπηλά εντός των εγκεφάλων και των ψυχών των συνανθρώπων μας. Δύο είναι οι υπαρκτές κυρίαρχες δυνάμεις που μπορούν σήμερα να ωριμάσουνε συναισθηματικά, να υπερβούν τις άγονες κομματικές τους περιχαρακώσεις και να αρθρώσουν κοινή πρόταση για το παρόν και το μέλλον μας.
  Είναι απ' τη μία ο κ. Αντώνης Σαμαράς αν επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης (με τον εαυτό του, με το υπάρχον σύστημα των παντός είδους διαπλεκομένων, με τους αρριβίστες μωροφιλόδοξους αχρήστους που κατοικοεδρεύουν εντός του κόμματός του και με οτιδήποτε άλλο δρα αποπροσανατολιστικά κι αρνητικά ως τροχοπέδη, στις δυνατότητες και στην υποχρέωσή του να λειτουργήσει επαναστατικά, υπηρετώντας με συνέπεια τον Ελληνικό λαό. Αν το παρόν όχημά του είναι υπερβολικά βεβαρυμένο με ‘’επιβάτες’’- επιζήμιους -κηφήνες που αδυνατούν να προσφέρουν, θα πρέπει να απαλλαγεί από όλους και να προχωρήσει. Αν δεν εγκλωβιστεί στην ατολμία, τη στασιμότητα και τον αδιέξοδο συντηρητισμό του, θα έχει σίγουρα ηγετικό ρόλο στο αύριο.
  Από την άλλη είναι ο κ. Αλέξης Τσίπρας που πέρα απ΄την ανωριμότητα και την ασάφεια της δικαιολογημένης του απειρίας, κομίζει μιά φρεσκάδα, μιά ελπίδα, μία υπόσχεση για ένα καινούργιο ξεκίνημα , απαλλαγμένο από τα βάρη των αμαρτιών (ρεμούλες, χρηματισμοί, διαφθορά, αλαζονία κ.λ.π.) , των προηγουμένων φορέων της εξουσίας κι έτσι μη έχοντας καμιά εμπλοκή στα προηγούμενα, μπορεί να υποσχεθεί μία πιο ηθική, δίκαιη και διαφανή διαχείριση των πραγμάτων (ο χρόνος μόνο μπορεί να τον επιβεβαιώσει ή να τον διαψεύσει). Καλείται να υπερβεί βεβαίως κι αυτός τις αδυναμίες, τις ελλείψεις, την αιθεροβάμονα πολλές φορές οπτική του μα πιό πολύ, τον ακατανίκητο πειρασμό που θα αισθανθεί, να υποκύψει στις σειρήνες της εξουσίας και να χρησιμοποιήσει έναν φθαρμένο, φαύλο, δανεικό και κίβδηλο λόγο που θα λειτουργήσει μεν καταπραϋντικά- δημαγωγικά και θα ναρκώσει πρόσκαιρα τον πληγωμένο κι απογοητευμένο κόσμο, αλλά θα έχει εγκληματικές συνέπειες στο εγγύτατο μέλλον. Απλά γιατί μετά και από αυτή τη διάψευση, παραμονεύει ασφαλέστατα πλέον, το χάος !!!! Δώστε του όποιο όνομα και όποια μορφή προτιμάτε. Πάντως θα είναι χάος.
  Έχοντας λοιπόν αυτή την πλήρη εικόνα, τα λοιπά κόμματα, κομματίδια, κομματάκια που δημιουργούνται για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες , συμφέροντα ή τον ….επαγγελματικό προσανατολισμό των ιδρυτών τους, φαντάζουν απολύτως περιττά, τίποτε νέο δεν έχουν να προτείνουν, τίποτε θετικό να προσφέρουν κι άδικα μας απασχολούν.
  Είμαστε σε κατάσταση πολέμου και το πιο συμφέρον για όλους μας είναι να καταφέρουν να συνεννοηθούν οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις, αφήνοντας για πάντα πίσω τους τις διαιρέσεις και τους άχρηστους εγωϊσμούς. (Εννοείται πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης καθώς και το ΚΚΕ , αν φυσικά υπάρξει επιφώτιση απ΄το υπέρτατο όν κι αποφασίσουν ν΄αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα).
  Εντός μιας Ευρώπης που αλλάζει και θα συμβάλλουμε δυναμικά στην αλλαγή της, οραματιζόμενοι μία Ευρώπη των λαών και της δικαιοσύνης, ας ενωθούμε ενάντια στα μνημόνια και τους τοκογλύφους, κόντρα στους κάθε είδους υστερόβουλους-υποκριτές - ‘’εταίρους’’ , ώστε να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και τις ζωές μας. Όποιος έχει άλλα πλάνα, επιδιώξεις και σχέδια, ας μεταναστεύσει στη Γερμανία. Δε θα μας λείψει  .

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ BLACK QUEEN IN STORM 04/12/2012 19:47:05

   "...Από την άλλη είναι ο κ. Αλέξης Τσίπρας που πέρα απ΄την ανωριμότητα και την ασάφεια της δικαιολογημένης του απειρίας, κομίζει μιά φρεσκάδα, μιά ελπίδα, μία υπόσχεση για ένα καινούργιο ξεκίνημα , απαλλαγμένο από τα βάρη των αμαρτιών (ρεμούλες, χρηματισμοί, διαφθορά, αλαζονία κ.λ.π.) , των προηγουμένων φορέων της εξουσίας...

   Ο Αλέξης;!
   Θες και τα λες κοπέλα μου ή άνοιξες το κουτάκι για να φτιάξεις την προίκα σου;
   Με το όλον Βαθύ ΠΑΣΟΚ aka Πράσινη Χολέρα aka Ρεμούλα-Μίζα aka Πρασινοφρουροί με λιγδιασμένα ζιβάγκο να είναι μαζεμένα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Alexis θα φέρει το Ήθος την Δικαιοσύνη και την Διαφάνεια;!
   Μία Αριστερή Πολιτική Άνοιξη σαν να λέμε;!

   Μωρ' άει κατούρ' τα πόδια σ'!

   • BLACK QUEEN IN STORM avatar
    BLACK QUEEN IN STORM @ Σταύρος 04/12/2012 21:49:17

    Μπορώ να σας απαντήσω τι να πάτε να παίξετε κάπου ήσυχα κι αθόρυβα, ώστε να είμαι συντονισμένη απόλυτα στο ύφος των υψηλού επιπέδου λόγων σας, αλλά δε θα το κάνω. Με συγκρατεί η φωτογραφία σας που δικαιολογεί τον ταραγμένο ψυχισμό σας. Καταπιείτε για αρχή τα γενόσημά σας, κρατήστε την ψυχραιμία σας και να είστε σίγουρος οτι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ. Προς τί τόσο μένος λοιπόν; Πάει χαμένο...

    • Σταύρος avatar
     Σταύρος @ BLACK QUEEN IN STORM 04/12/2012 22:58:22

     Κυρία μου, ήμουν σε άλλη παραλία αλλά μου πήραν το κουβαδάκι και ήλθα να πάρω άλλο!
     Δεν μου είπατε όμως...
     Θα είναι ο Alexis ο "κομιστής" του νέου και του αμόλυντου;
     Πείτε κάτι για την ταμπακιέρα του σχολίου μου σας παρακαλώ(κι ας προσπαθώ να κόψω το κάπνισμα!).

     Τρώω γεννόσημες γλυστρίδες και πάει ροδάνι το στόμα μου!
     Κάτι σαν την Κωνσταντοπούλου ένα πράγμα!
     Ζητώ την κατανόησή σας.

     • BLACK QUEEN IN STORM avatar
      BLACK QUEEN IN STORM @ Σταύρος 05/12/2012 00:07:05

      Αν ήσασταν ευγενής, θα σας απαντούσα. Το άξεστο, προκλητικό και φθηνιάρικο όμως ύφος της πρότασης με την οποία κλείσατε το προηγούμενο σχόλιό σας, με προειδοποιεί οτι αδυνατώ να σας συναγωνιστώ σε χυδαιότητα, άρα εκτός του οτι δεν μου αξίζει να κατέβω στο επίπεδό σας, δεν μου συμφέρει κι όλας. Με ...ξεπερνάτε !!!!!! Για την ...ταμπακιέρα σας τώρα, καταλάβετε ότι ο εγκέφαλος και ο φανατισμός σας, σας επιτρέπει. Καθόλου δε με αφορά.
      Καλή σας νύχτα.

 11. NTUA avatar
  NTUA 04/12/2012 19:37:18

  Τί είναι, εν τέλει, Πολιτική; «Τέχνη του εφικτού»; Μήπως, να ξημερώνει το σήμερα τουλάχιστον σαν το χθες;

  • BLACK QUEEN IN STORM avatar
   BLACK QUEEN IN STORM @ NTUA 04/12/2012 20:22:12

   Πολιτική, ποτέ δε θα μπορούσε να είναι ''η ...τέχνη του...εφικτού''.
   Αυτό το βολικό κλισεδάκι, αποτελεί το άλλοθι όλων των μετρίων και των ατάλαντων. Πολιτική, είναι η τέχνη της αέναης προσπάθειας να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ του ονείρου και της πραγματικότητας. Για τους ικανούς, τους εμπνευσμένους και τους ταλαντούχους. Ποτέ για τους ανάξιους υποκριτές και τους πειθήνιους υπηρέτες των σκοπιμοτήτων.

   • yiao avatar
    yiao @ BLACK QUEEN IN STORM 04/12/2012 21:02:01

    Με άλλα λόγια, είπες ακριβώς το ίδιο.

    • BLACK QUEEN IN STORM avatar
     BLACK QUEEN IN STORM @ yiao 04/12/2012 22:59:32

     ... ΄Οτι αντιλαμβάνεται κανείς αγαπητέ, καλό είναι... Ότι δεν.....ακόμη καλύτερο :-)

     • yiao avatar
      yiao @ BLACK QUEEN IN STORM 05/12/2012 08:05:43

      'Ελα τώρα, Blacky, αρκεί κάτι να πεις για να εκφράσεις τον αντικαραμανλισμό σου κι ότι να 'ναι.
      Είναι κρίμα, πάντως, γιατί κατά τα λοιπά μου αρέσεις.
      Εσύ, με την έξυπνη γραφή σου, ένας άλλος με γραφική και ένας τρίτος με καραμουχλιασμένη είστε εμμονικά ερεθιστικοί. Δεν σου ταιριάζουν!

     • BLACK QUEEN IN STORM avatar
      BLACK QUEEN IN STORM @ yiao 05/12/2012 11:02:33

      Καλέ μου yiao, 1) Δεν διακατέχομαι από κανενός είδους -αντι συναίσθημα, γιατί κάτι τέτοιο είναι ίδιον των παρωπιδοφόρων κι εμένα οι παρωπίδες με ενοχλούν γενικά 2) Ο Κώστας Καραμανλής --δε φταίω εγώ γι αυτό--, υπήρξε κατώτερος των περιστάσεων και εκ της φυγομαχίας και της ατολμίας του, ηθικός αυτουργός της σημερινής κατάντιας. Σαν άνθρωπος, ένας συμπαθής, ευτραφής, γελαστός, ένας ακόμα
      ''τα΄χουμε λυμένα όλα'', αδιάφορος τυπάκος :-) 3) Για τους ...καραμουχλιασμένους και τους ...γραφικούς που αναφέρετε, δεν έχω άποψη και αδυνατώ να σας βοηθήσω.

     • yiao avatar
      yiao @ BLACK QUEEN IN STORM 05/12/2012 11:44:43

      Blacky, Blacky!!!
      1)Τα περί Κώστα, τα έχουμε λύσει. 'Εχεις τις απόψεις σου, έχω τις δικές μου. Να τις χαιρόμαστε.
      Η ρήση, όμως, "Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού" είναι του Κωνσταντίνου. Γι΄αυτό και η αντίδρασή μου. 'Εθιξες ιερά και όσια. Δεν βλέπεις το φόντο των πλάνων, που το εικόνισμα μεταφέρεται από ράφι σε ράφι του "οβάλ γραφείου";
      2)Το συγκεκριμένο -αντί, το 'χεις κι αυτό σε αδικεί.
      3)'Ελα τώρα, που δεν έχεις διακρίνει τον γραφικό και τον καραμούχλα αντικαραμανλικό;

     • BLACK QUEEN IN STORM avatar
      BLACK QUEEN IN STORM @ yiao 05/12/2012 16:13:22

      1)Άλλο η διαχείριση, άλλο η πολιτική.
      :-) Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έζησε σε άλλες εποχές και κρίνεται σύμφωνα με τις προκλήσεις και τα διλήμματα που αντιμετώπισε τότε. Εγώ ανήκω σε άλλη γενιά κι έχω το δικαίωμα να θεωρώ συμβιβασμό με τη μετριότητα την ταύτιση της πολιτικής (που για εμένα είναι οραματισμός κυρίως) με το ...εφικτό (δηλαδή τον εγκλωβισμό και υποβιβασμό του ονείρου στα μέτρα της αθλιότητας του ''δυνατού''). Εξ΄αλλου τι σημαίνει εφικτό;;;; Για εσάς είναι άλλο το ‘’εφικτό σας’’ για εμένα άλλο. Οι δυνατότητες υπαγορεύουν και το εφικτό του καθενός. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το ‘’εφικτό’’ του Κωνσταντίνου Καραμανλή έβαλε τον πήχη ψηλά και γι αυτό τον έχουν κα εικόνισμα στο ‘’οβάλ γραφείο’’ , εγώ θεωρώ υποχρέωσή μου να τους προκαλέσω να τον ξεπεράσουν, να μην αρκεστούν και να μη συμβιβαστούν με κανενός είδους αλλότριο ‘’εφικτό΄΄. Ας προσπαθήσουν να υπερβούν του Θεούς !!!! Αυτό εξ΄άλλου είναι το χρέος των επόμενων. Να παραδειγματίζονται απ΄ τα πρότυπά τους, αλλά και να τα αμφισβητούν και να αγωνίζονται να τα ξεπεράσουν.
      2)Επιμένω τα …-αντι δε μου πάνε, παραδέχονται κάποιο πρωτότυπο στο οποίο εναντιώνεσαι κι εγώ τέτοιο ‘’πρωτότυπο’’ δεν αναγνωρίζω…
      3)Ποιόν γραφικό και ποιόν καραμούχλα; Πράγματι δεν κατανοώ !!!! Ίσως δεν είμαι αρκετά κουτσομπόλα  ή δεν συντηρώ ανούσιες προκαταλήψεις…..

 12. λαλακης avatar
  λαλακης 04/12/2012 20:01:21

  Ο κατακερματισμος του πολ συστηματος βρισκεται σε εξελιξη κα ουδεις γνωριζει
  τι θα συμβει σε 1 χρονο.
  Παρ ολα αυτα υπαρχουν καποιες σταθερες πχ η ΝΔ εχει ενα 20% μπετον
  αρμε σαν βαση.
  Η προλεταριακη λαικη Αριστερα του Συριζα εχει προοπτικες διακυβερνησης
  εστω με συμμαχια καθως εχει στο πλευρο της κυριως νεους ψηφοφορους.
  Η εξτρεμιστικη ΧΑ εχει σταθερα ενα 10% ψηφοφορων νουμερο οχι περιεργο
  καθως η χωρα ιστορικα ειχε ακροδεξια κινηματα πχ Μεταξας , Χουντα
  Ο πρωην μεγαλος ασθενης που πεθαινει πια ειναι ο σοσιαλδημοκρατικος
  χωρος του παλιου Κεντρου που εκφραζει ο Βενιζελος με το απομειναρι του Πασοκ και η γεροντικη κουρασμενη Δημαρ.
  Εκτιμω πως ενδεχεται Δημαρ και Πασοκ να μην μπουν στη Βουλη.
  Τυχον διασπαση του χωρου πχ ΡΙΚΣΣΥ μαλον γελοιοποιει το χωρο
  και οδηγει σε φαινομενα τυπου κοινωνικης Συμφωνιας η ΚΚΕ εσωτερικου.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ λαλακης 04/12/2012 21:35:33

   Η μόνη σταθερά είναι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, που για 30 χρόνια ήταν ο πυρήνας του ΠΑΣΟΚ , και τώρα μετακόμισαν συν γυναιξί και τέκνοις στον ΣΥΡΙΖΑ.

   Και "το νέο" θα γεννηθεί μόνο αν κάποια πολιτική δύναμη καταφέρει να πείσει έμπρακτα τους υπόλοιπους ,τους χαροκαμένους του Ιδιωτικού Τομέα ,πως επιτέλους θα είναι δικός τους πρόμαχος ,και όχι των κρατικοδίαιτων παράσιτων.

 13. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 04/12/2012 20:47:20

  Μην αυταπατόμεθα ,κατακερματισμός δεν σημαίνει και καταστροφή.

  Στον πόλεμο σκορπίζεσαι σε διασπορά για να κρυφτείς, να προστατευτείς ,και να επαλέλθεις όταν περάσουν τα δύσκολα...

 14. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 04/12/2012 20:48:04

  Λαλάκη, θα μας τρελάνεις;
  Εσύ δεν έχεις γράψει χίλια ποστ , με απόλυτη σιγουριά, πως η "τραβεστί" (έτσι δεν την έλεγες;) κυβέρνηση θα πέσει μέχρι το Πάσχα;
  Όχι τίποτε άλλο , γιατί έχουμε γεμίσει με Νοστράδαμους και όταν μπει η άνοιξη θα βλέπετε με copy paste τι γράφατε...(άντε και σου χαρίζω την όλο στόμφο πρόβλεψη πως θα πέσει μέχρι τα Χριστούγεννα, που μετά την μάζεψες...).
  Άμα θέλετε να κάνετε προβλέψεις, μέσα στον πόνο μας ως άλλοι Κάλχες, να έχετε τουλάχιστον ένα μίνιμουμ συνέπειας...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Κώστας ΜΠ 04/12/2012 21:17:36

   Ἂν ὑποθέσουμε ὅτι ἐγὼ εἶμαι ὁ "Λαλάκης", μπορεῖτε νὰ βρεῖτε ΜΙΑ (1!) τέτοια ἀναφορὰ σὲ παλαιότερο γραπτό;;;

   Διότι ἤδη ἀπὸ ἕνα ἄλλο ἄρθρο, ὅπου πάλι ἐξυπνολογούσατε, σᾶς εἶχα ἐπισημάνει ὅτι τὸ ἄρθρο ποὺ μόλις εἴχατε διαβάσει δὲν ἔγραφε τὰ τῆς συνειδητῆς παρερμηνείας. Ἀναμένουμε τὰ... copy and paste...

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Σωτ Μητραλ 04/12/2012 21:36:11

    Ἄκυρον, μπέρδεψα μὲ ἄλλον σχολιαστὴ ἀπὸ παρελθὸν ἄρθρο.

  • λαλακης avatar
   λαλακης @ Κώστας ΜΠ 04/12/2012 22:44:12

   @ΚΩΣΤΑ μπ

   Δεν ειμαι Νοστραδαμος ουτε μαντης.
   Η κυβερνηση εχει σοβαρο προβλημα επιβιωσης και μεχρι το Πασχα
   και κρατα το εκτιμω πως θα εχουμε εξελιξεις .
   Το Πασοκ καταρρει και μαζι του συμπαρασυρει το Σαμαρα.
   Οχι πως η ΝΔ θα γινει Πασοκ ,εχει ενα 18% δεδομενο(ηλικιωμενοι
   νοικοκυρες, μεγαλοιδιοκτητες) αλλα αυτο το ποσοστο δεν αρκει
   για να εχεις πλειοψηφικο ρευμα ουτε και ο Σαμαρας και ο καθε Σαμαρας μπορει να βασιστει σε ξοφλμενα κομματα οπως το πασοκ.
   Πιστευω οτι ειτε θα παμε σε προωρες λογο νεων μετρων ,ειτε θα γινει
   αποπειρα αλλαγης πρωθυπουργου αλα Μοντι βαζοντας καποιον
   αλλο στη θεση του Σαμαρα .
   Την τρικομματικη την ελεγχουν Βενιζελος - Κουβελης και αν χρειαστει
   θα φανε το Σαμαρα για να μεινουν τρεις ακομα μηνες στην εξουσια.
   Το τι θα επικρατει σε 1 χρονο δεν το ξερει κανεις , και ο Συριζα
   να βγει θα εχει γιγαντιαια προβληματα.

 15. ΑΡΙΩΝ avatar
  ΑΡΙΩΝ 05/12/2012 00:13:15

  Σταύρος: ΔΕΝ ξέρω αναλυτικά τις απόψεις της ,BLACK QUEEN IN STORM,

  είναι η ίδια με την BLACK QUEEN;
  Από μνήμης, νομίζω ότι έχει συγκροτημένο και ευγενή λόγο.
  ΠΏΣ ΤΗ ΧΑΡΊΖΟΥΜΕ ΑΛΛΟΎ;

 16. ΑΡΙΩΝ avatar
  ΑΡΙΩΝ 05/12/2012 00:29:45

  Διόρθωση,προσθήκη:
  πώς χαρίζεται αλλού,όταν δε προκύπτει κάτι τέτοιο από τα γραφόμενά της;

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ ΑΡΙΩΝ 05/12/2012 13:09:04

   Αρίωνα, όταν η Βασίλισσα γράφει ότι ο Alexis "κομίζει το νέο", θεωρείς ότι γράφει συγκροτημένα;
   Ή όταν εμμέσως προτείνει "συγκυβέρνηση" της Πατριωτικής Δεξιάς με τους εθνομηδενιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς γενικότερα;

 17. dim avatar
  dim 05/12/2012 03:23:36

  Ο κατακερματισμός είναι γεγονός, πράγμα που φάνηκε και στις πρώτες εκλογές που ο κόσμος εκφράστηκε πιο ελεύθερα, και είχαμε 18 κόμματα να συνωστίζονται σε μια απόσταση 18 μονάδων, το πρώτο (18,5%) από το δέκατοόγδοο (0,5%)

  Από τους υπάρχοντες σχηματισμούς κανένας δε μπορεί να εμπνεύσει πραγματικά…

  Το Πα-ΣΟΚ και δέος το ζήσαμε δεκαετίες και ευθύνεται κατά 60% για το πώς φτάσαμε ως εδώ…

  Η Παλιά Δημοκρατία δεν έχει κανένα πλέον έρεισμα σε ηλικίες κάτω των 35 ετών….

  Οι κου-κου-ρουκου γνωρίζονται αναμεταξύ τους εδώ και δεκαετίες, ζούνε στο δικό τους κόσμο…

  Η Τζίριζα Κωνσταντοπούλου και η παρέα της «εμπνέουν» μόνο τους βολεμένους και τους προνομιούχους που δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει σε αυτό το τόπο, και αυτούς που ονειρεύονται την επιστροφή στη δραχμή για να πούμε όλοι μαζί μετά: Σύριζα κι έληξες…

  Το ΔΗ.ΑΡΙ. δε μπορεί να εμπνεύσει και δεν γεμίζει όχι δυάρι, αλλά ούτε τη καλύβα του μπαρμπα - φώτη…

  Κάτι νέοι σχηματισμοί τύπου ΔΗΞΑ-ΜΠΗΞΑ, ΔΡΑΣΕ-ΒΡΑΣΕ, ΔΗΣΥ -ΒΡΥΣΗ (ή μήπως Δύση), ΡΙΚΚΣΥ (τι ρήξη? συνδέσμου?), θα καταγράφουν πάντα ποσοστά πέριξ του 1%...

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) ξέρουμε όλοι ότι έτσι όπως απότομα ανεβαίνει, έτσι και απότομα κατεβαίνει, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη φούσκα της μεταπολίτευσης…

  Οι ΑΝΕΞέλεγκτοι και ο αρχηγός τους ζούνε στον φανταστικό κόσμο του Τζέιμς Μπόντ, που στα πάντα γύρω τους βλέπουν συνωμοσίες κλπ κλπ….

  Τι μένει λοιπόν? Να γεννηθεί κάτι πραγματικά καινούριο, που για κάθε ένα έμπειρο, δοκιμασμένο, καθαρό, αξιόπιστο ηγετικό στέλεχος που θα περιλαμβάνει, θα περιλαμβάνει δίπλα του και 5 νέα, επιτυχημένα, άξια και άφθαρτα πρόσωπα που θα τον πλαισιώνουν…. Το νέο αυτό θα κινείται στο χώρο που τόσο εύστοχα έχουν όλοι επισημάνει όλο αυτό το διάστημα με άρθρα τους και σχόλια τους…. Θα είναι Φιλοευρωπαϊκό, Ριζοσπαστικό, Λαϊκό, Φιλελεύθερο, Πατριωτικό, Αντικαθεστωτικό…. Θα είναι με άλλα λόγια μια νέα ΕΛΛΑΔΑ που όλοι ονειρευόμαστε, θα είναι η (ΕΛ)ληνική (Λ)αϊκή Αφύπνιση για (Δ)ικαιοσύνη- {(Δ)ημιουργία-(Δ)ιαφάνεια-(Δ)ημοκρατία} και (Α)νάπτυξη - {(Α)νταγωνιστικότητα….

  Ο μόνος που μπορεί να εμπνεύσει και να εξασφαλίσει την αρμονική και δημιουργική συμπόρευση των έμπειρων με τους νέους είναι ο Αντώνης Σαμαράς, με μια ομάδα νέων και παλιών με αναλογία 5 προς 1…., έτσι ώστε όλοι μαζί να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση και να παραδώσουμε στη νέα γενιά μια ΕΛΛΑΔΑ ανταγωνιστική, παραγωγική, με δημιουργική απασχόληση για όλους (και όχι αντιπαραγωγική απασχόληση για τους βολεμένους), με ένα κράτος μικρό, δίκαιο και αποτελεσματικό…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.