#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/11/2011 19:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άλλο τραπεζίτης στην ΕΚΤ, και άλλο πολιτικός στην ΕλλάδαΩς πρωθυπουργός της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Ελλάδας, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει οδυνηρά μέτρα μείωσης του ελλείμματος, εν μέσω γενικής αντίδρασης απέναντι στους ήδη υψηλούς φόρους και στις περικοπές δαπανών, και όλα αυτά κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Ευρωπαίων ηγετών.

Αν και νεοφώτιστος στην πολιτική, ο 64χρονος Παπαδήμος θεωρείται από πολλούς ως ο ιδανικός άνθρωπος για την δουλειά που ανέλαβε. Ο ήπιων τόνων καθηγητής του Harvard απολαμβάνει του σεβασμού από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας, αλλά και από τους πρώην συνεργάτες του στην ΕΚΤ.

Παρά τα οκτώ χρόνια θητείας του ως ο Νο 2 της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, ο Παπαδήμος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός ως όνομα στην Αμερική. Η θητεία του στην ΕΚΤ έληξε τον Μάιο του 2010, την ώρα που η κρίση χρέους της Ελλάδας έμπαινε σε μια κρίσιμη φάση, και άρχιζε να απειλεί την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Πιο πριν, ήταν ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, όταν αυτή υιοθέτησε το ευρώ το 2001. Παρά το ότι είχε διοριστεί από το Πασόκ, εν τούτοις δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα.

Ο Παπαδήμος διατηρεί χαμηλό προφίλ τους τελευταίους 18 μήνες, διδάσκοντας στο Harvard, και εκτελώντας χρέη άμισθου συμβούλου του Γ. Παπανδρέου.

Τώρα, το βασικό του καθήκον θα είναι να εφαρμόσει το τελευταίο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους €130 δις. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές, ένα μέτρο για το οποίο  ο ίδιος είχε αντιρρήσεις στο παρελθόν.

Παρά τους χαμηλούς του τόνους, ο Παπαδήμος που διαθέτει Ph.D. στα οικονομικά από το  Massachusetts Institute of Technology, και έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Columbia, αναμένεται πως θα πιέσει για ιδιωτικοποιήσεις και μείωση του ελληνικού δημοσίου τομέα, μέτρα που καθυστερούν εδώ και δεκαετίες.

Όπως είχε πει σε συνέντευξή του τον περασμένο Μάιο, «το βασικό συστατικό για μια επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα που θα αφορά σε ένα ευμέγεθες και αξιόπιστο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων». Παράλληλα, τόνιζε πως όποιο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων εφαρμοστεί, θα πρέπει να έχει τη στήριξη της πλειονότητας των πολιτικών κομμάτων, αν θέλει να είναι αξιόπιστο.

Ο Παπαδήμος αναμένεται να τύχει της στήριξης των βασικών πρωταγωνιστών της κρίσης, όπως είναι η ΕΚΤ, η Γαλλία, και η Γερμανία. Αυτό μπορεί να αποβεί προς όφελος της Ελλάδας σε μελλοντικές της διαμάχες με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφορικά με τον ρυθμό και τον βαθμό της λιτότητας, και των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν.

Πάντως, όσο αξιόπιστος και αν θεωρείται  ο Παπαδήμος στους συναδέλφους του και στις χρηματαγορές, το ερώτημα είναι αν αυτός ή οποιοσδήποτε άλλος έχει τη συνταγή να αλλάξει τη πορεία της Ελλάδας.

Η οικονομία της βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, η οποία, σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους θα διαρκέσει άλλα δυο χρόνια, ειδικά αν ληφθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Ακόμη και αν προχωρήσει το πιο πρόσφατο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, το δημόσιο χρέος της στο τέλος της δεκαετίας θα παραμείνει μεγαλύτερο από την συνολική οικονομία της.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί προς την τόνωση της ανάπτυξης και όχι προς την λιτότητα. Οι ξένοι όμως δανειστές δεν δίνουν κανένα περιθώριο στην Αθήνα.

«Ο Παπαδήμος είναι η καλύτερη επιλογή…», λέει ο αναλυτής Raoul Ruparel, «αλλά όποιος και να τα εφαρμόσει, τα σχέδια είναι ελαττωματικά».

Τέλος, ο ακαδημαϊκός, τραπεζίτης, και τώρα πολιτικός Παπαδήμος γρήγορα θα αντιληφθεί πως ιδέες όπως είναι η ιδιωτικοποίηση κρατικής δημόσιας περιουσίας μπορεί να ακούγονται ως ελκυστικές σε θεωρητικό οικονομικό επίπεδο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, ειδικά  αν μπουν στη μέση τα συνδικάτα και οι πολιτικοί αντίπαλοι, και μάλιστα  με τα μεγάλα κόμματα σε κατάσταση προεκλογικής εγρήγορσης.

«Άλλο η υπηρεσία στην ΕΚΤ, και άλλο η πολιτική…» σημειώνει ο Raoul Ruparel.

 

Wall Street Journal

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204358004577029914293743778.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. 3birdssitting avatar
  3birdssitting 10/11/2011 20:01:23

  No More Σοσιαλιστικές Ελληνικούρες.

  Μίλησε ο νέος Πρωθυπουργός και κατάλαβα τι λέει!!!...........................Εχω πάθει ΣΤΕΡΗΤΙΚΟ Σύνδρομο.....ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ..........................

  θα μου λείψει η Αερολογία του ΒαγγΒεν και η Αερομυαλία του GAP.

 2. τσωφλι πασατεμπου avatar
  τσωφλι πασατεμπου 10/11/2011 20:02:30

  Ευτυχώς !!

 3. ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ avatar
  ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ 10/11/2011 20:11:19

  ΑΛΛΟ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΏΝ ΤΟΥΣ.
  ΕΦ΄ΟΣΟΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΤΑΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΥΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΠ.
  Ο ΓΑΠ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΠΙΟΝΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΚΑΚΙΕΡΑ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ΄΄ΠΑΓΩΣΕΙ΄΄ ΜΑΓΙΚΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΩΣΕΙ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΕΣ ΚΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΄΄ΞΕΠΑΓΩΣΕΙ΄΄ ΚΙ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΕΙ ΠΙΑ, ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΡΟΔΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΕΝΤΕΣ ΤΟΥ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ.....

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 10/11/2011 20:12:04

  Κι αν δεν τα καταφέρουν με την ιδιωτικοποίηση της κρατικής δημόσιας περιουσίας, μπορούν άνετα να πάρουν τη δική μας...η Ελλάδα στο ενοίκιο...

 5. rocco avatar
  rocco 10/11/2011 20:33:28

  Ο Παπαδήμος έχει κολλήσει καθόλου ένσημα ; και αυτός μόνο θεωρία είναι όπως όλους τους άλλους , έλληνες και ξένους , καθηγητές και πολιτικούς .

  • Loretta avatar
   Loretta @ rocco 10/11/2011 21:10:41

   ...να μην λεμε και οτι θελουμε...μπορει να μην ειναι το προσωπικου μου γουστου ...αλλα οχι και ετσι.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ rocco 10/11/2011 22:42:35

   Δηλαδή, αν δεν περάσεις από το πηλοφόρι, δεν κάνεις για πρωθυπουργός, ή Υπουργός, έστω;
   Τότε μας διέφυγαν πολλοί επίδοξοι... Και θα έβαζαν και τα γυαλιά στον ΓΑΠ και τον Ακη, όταν ερχόταν η ώρα για ζεμπεκιές. Που, με τέτοιες περγαμηνές, θα ερχόταν και πολύ γρήγορα...

 6. Γιάννης avatar
  Γιάννης 10/11/2011 20:43:43

  Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν κάποιος μπορεί να προχωρήσει σε ιδωτικοποιήσεις αν η κυβέρνηση του έχει διάρκεια 4 μηνών.

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 10/11/2011 20:44:10

  Ποιος άλλος θα μπορούσε να εκτελέσει τον ελληνικό λαό για χάρη των ξένων δανειστών, εκτός από έναν διορισμένο Παπαδήμ(ι)ο;
  Ποιος;
  Ο Μάνος γέρασε, ο Αδριανόπουλες χάθηκε, και η Ξαφά ξενητεύτηκε...

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Strange Attractor 10/11/2011 20:50:47

   Ο Άδωνις, αν μπει εκπρόσωπος τύπου της νέας κυβέρνησης...

   • τάσος avatar
    τάσος @ ΕΥΑ 10/11/2011 23:14:20

    ναι, θέλω. ό,τι πιο αρρωστημένο έχω ακούσει.

 8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 10/11/2011 21:07:33

  "αναμένεται πως θα πιέσει για ιδιωτικοποιήσεις και μείωση του ελληνικού δημοσίου τομέα, μέτρα που καθυστερούν εδώ και δεκαετίες."

  Καθυστεροῦν ἢ εὐτυχῶς δὲν ζήσαμε πιὸ πρὶν τὶς "θαυματουργικὲς" ἰδιωτικοποιήσεις;

  Μπορεῖ κάποιος νὰ μοῦ ἐξηγήσει μὲ ὅρους οἰκονομικῆς ὲπιστήμης πῶς ἀκριβῶς βοηθάει τὸ ξεπούλημα τῆς δημοσίας περουσίας (ἐπιχειρήσεις, ὀρυκτὸ πλοῦτος, γῆ) τὴν οἰκονομία μας; Γιατί θὰ εἶναι καλύτερο γιὰ μιᾶς; Μιὰ καὶ μιλᾶμε γιὰ οἰκονομία, ἂς μᾶς δῶσει κάποιος ἕνα ἐπιτυχημένο παράδειγμα αὐτῆς τῆς πολιτικῆς ἰδιωτικοποιήσεων ποὺ γιὰ τὴν Ἑλλαδα οὐσιαστικὰ σημαίνει ἀφελληνισμὸς τῆς οἰκονομίας. Ἡ πολιτικὴ αὐτὴ ὀνομάζεται ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ: Reagen, Thatcher, Μητσοτάκης, Σημίτης, Γ.Α. Παπανδρέου καὶ συνεχίζουμε μὲ τὸν τραπεζίτη Παπαδήμο.

  Χρειαζόμαστε ἀπενοχοποίησει τῆς κοινωνικοποιήσεως τῶν μονοπολίων. Δὲν εἶναι ἔτσι;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 10/11/2011 21:49:53

   Δες το οικονομικό θαύμα της Σομαλίας, του Σουδάν, του Μαλί, και άλλων πολλών περήφανων χωρών που έδωσαν δημόσια γη και ύδωρ για την προκοπή τους...
   Μην είσαι προπαίτης.

 9. rocco avatar
  rocco 10/11/2011 21:17:56

  εκπρόσωπος τύπου της νέας κυβέρνησης o Μπάμπης.

 10. BellaDonna avatar
  BellaDonna 10/11/2011 21:20:03

  Trilateral Commission - European Region

  *Lucas Papademos,
  Visiting Professor of Public Policy, Kennedy School of Government, Harvard University, Cambridge; Senior Fellow, Center for Financial Studies, Goethe University, Frankfurt-am-Main; former Vice-President, European Central Bank, Frankfurt-am-Main; Honorary Governor of the Bank of Greece.

  *Alexis Papahelas,
  Editor-in-Chief, Kathimerini, Athens; Secretary General of the Hellenic Foundation for European & Foreign Policy; Leading Correspondent, The Files

  *Panagis Vourloumis,
  Senior Adviser, N.M. Rothschild; former Chairman and Chief Executive Officer, Hellenic Telecommunications Organization (O.T.E.), Athens

 11. BellaDonna avatar
  BellaDonna 10/11/2011 21:22:07

  Trilateral Commission - European Region

  *Lucas Papademos,
  Visiting Professor of Public Policy, Kennedy School of Government, Harvard University, Cambridge; Senior Fellow, Center for Financial Studies, Goethe University, Frankfurt-am-Main; former Vice-President, European Central Bank, Frankfurt-am-Main; Honorary Governor of the Bank of Greece.

  Τα συμπεράσματα, δικά σας....

  • d.a.- avatar
   d.a.- @ BellaDonna 10/11/2011 22:23:35

   http://www.youtube.com/watch?v=nWQ5Rh-DIEE&feature=related

 12. Ορτικι Ορτικαδ avatar
  Ορτικι Ορτικαδ 10/11/2011 21:53:59

  Το βραδυ της ΤΕΤΑΡΤΗΣ μετα την δευτερη επισκεψη του ο Αντωνης Σαμαρας στον Προεδρο της Δημοκρατιας ερχομενος στα γραφεια της Συγγρου δηλωσε:Δεν εχω προβλημα με τα προσωπα........αναφερθηκε στην δοση,στην δανειακη συμβαση και κυριως και πανω απο ολα στις επερχομενες ΕΚΛΟΓΕΣ (λαικη εκφραση-λαικη κυριαρχια).
  Το πρωι της ΠΕΜΠΤΗΣ μπαινοντας στο προεδρικο Μεγαρο ο Αντωνης Σαμαρας δηλωσε οτι ευχεται να ειναι η τριτη και η τελευταια επισκεψη για το προσωπο του νεου Πρωθυπουργου.
  Ολη την νυχτα απο Τεταρτη προς Πεμπτη (δελτια 3:00,4:00 και 5:00 ολονυχτια) ανα ωρα τα ραδιοφωνα της ΝΕΤ μετεδιδαν οτι το Μεγαρο Μαξιμου (ΓΑΠ) αναφερονταν σε προυποθεσεις και δεσμευσεις που εθετε ο φερομενος ως υποψηφιος Πρωθυπουργος Παπαδημος εναντι του Αντωνη Σαμαρα.
  Η Πεμπτη εφερε Πρωθυπουργο τον κ.Παπαδημο ο οποιος με την πρωτη και προσωπικη του δηλωση ειπε:Δεν εβαλα ορους και προυποθεσεις σε κανεναν αρχηγο κομματος.
  Ετσι κατερρευσε η τελευταια προ Παπαδημου προπαγανδα του Μεγαρου Μαξιμου.
  Φανηκε ολοφανερα ποιος στηριξε την υποψηφιοτητα Παπαδημου και ποιος οχι.
  Στο δελτιο των 21:00 της ΝΕΤ (Πεμπτη) η πρωτη μετα Παπαδημο Πρωθυπουργο Προπαγανδα των ΜΜΕ εκφραστηκε απο τον Π.Καψη ο οποιος υποστηριξε οτι η θεση του ΠΑΣΟΚ 'στηριζοταν στην αρνηση Σαμαρα να υπογραψει την επιστολη προς Ολι Ρεν'.
  Και πριν αλεκτωρ λαλησει τρεις ηρθε η ειδηση απο τις Βρυξελες (οτι ο Μπαροζο δεν θεωρει απαραιτητη την εγγραφη δηλωση Σαμαρα).
  Αδελφια,εχω πει και αλλοτε οτι η ασκητικη (και ο προεδρος εζησε 11 χρονια ερημο) σου μαθαινει οτι υπαρχουν 'πολλοι δρομοι που οδηγουν στην Ιερουσαλημ'.
  Ο Προεδρος με οπλο την αξιοπρεπεια,την τιμη και την αληθεια που τον χαρακτηριζει θα χαρισει ενα λαμπρο μελλον στην νεα γενια.
  Οι εκλογες που ερχονται ειναι εργο του Αντωνη Σαμαρα και κανενος Τσιπρα ή Παπαρηγας.
  Ο λαος θα το επαληθευσει με τροπο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ (αυτες τις επιστημες των μαθηματικων που αγνοει η αριστερα ,αναγνωριζοντας μονο την διαιρεση και αγνοει τελειως την προσθεση,την αφαιρεση και τον πολλαπλασιασμο).
  Καλη ανταμωση 'αδελφια' μετα τις εκλογες.

  • φωνη avatar
   φωνη @ Ορτικι Ορτικαδ 11/11/2011 00:09:15

   Καλό!!!!!
   Ο Σαμαράς το είπε χθες "το μεγάλο ποθούμενο" και ήταν συγκινητικό.

 13. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 10/11/2011 22:39:44

  Μην ανησυχείτε, σε 3-4 μήνες οι πολιτικοί μας θα πάρουν πάλι τα ηνία και θα τα κάνουν ΠΑΛΙ μπάχαλο ! Σαν να παρακαλάτε να αποτύχει. Ετσι θα αποτύχει, μην ανησυχείτε!

 14. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 10/11/2011 23:36:16

  "Implementation, implemantation, implementation"
  Φώναζε η Λαγκάρντ στον Βενιζέλο!
  Άντε να δούμε τι θα λέει στο Παπαδήμο της...

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ StarPowerNone 10/11/2011 23:49:32

   excellent dear Loukas, just excellent...

 15. Sakis apo allou avatar
  Sakis apo allou 11/11/2011 04:00:26

  Από το άθρο σου κρατάω το τελευταίο που είναι και το πιο σημαντικό.Να δουλεύεις για να έχεις λεφτά, να μην δανείζεσαι εάν δεν μπορείς να ξεπληρώνεις,Να πληρώνεις τους φόρους σου ώστε να μπορεί το κράτος να σου προσφέρει υπηρεσίες.Και το πιο βασικό όταν ψηφίζεις να μην χαραμίζεις τη ψήφο σου μονοκούκι για την ελπίδα μήπως βολευτείς κάπου .Άντε μπράβο

 16. Panayiotis E. avatar
  Panayiotis E. 11/11/2011 04:39:05

  I NOTICED THAT.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.