Ποιος να κρατήσει τον πυρσό;

Ο Μητσοτάκης έβγαλε από τη ναφθαλίνη το ιστορικό έμβλημα της Ν.Δ. με στόχο να κολακεύσει την, απογοητευμένη από την κεντρώα πασοκίζουσα στροφή του, ιστορική βάση της παράταξης 

Του Μανώλη Κοττάκη

Η χαμηλότατη συσπείρωση της Ν.Δ. στις μυστικές κυλιόμενες μετρήσεις ανάγκασε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανασύρει από τη ναφθαλίνη -στην οποία ο ίδιος το είχε τοποθετήσει- ένα ιστορικό σύμβολο για τη Ν.Δ.: τον πυρσό, ο οποίος για δεκαετίες αποτελούσε το έμβλημά της.

Και παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα κόμματα δεν αλλάζουν ποτέ έμβλημα (παράδειγμα, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ), εκείνος τον έστειλε, στο όνομα της ανανέωσης, στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Και τον θυμήθηκε ξανά τώρα επισήμως με δικαιολογία τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Ν.Δ.! Στην πραγματικότητα, για να κολακεύσει την, απογοητευμένη από την κεντρώα πασοκίζουσα στροφή του, ιστορική βάση της Ν.Δ.

Υπήρξε εποχή που το κόμμα αυτό είχε ένα εκατομμύριο μέλη! Η προσπάθεια αυτή συναισθηματικής χειραγώγησης του κόσμου της Ν.Δ. υπό άλλες προϋποθέσεις θα εστέφετο από απόλυτο επιτυχία.

-Εάν, πρώτον, ο πρωθυπουργός δεν θυμόταν τη δεξιά νεοδημοκρατική ταυτότητα του κόμματος 85 μέρες πριν από τις εκλογές, όλο τον υπόλοιπο καιρό ως γνωστόν τη χλευάζει.

Εάν, δεύτερον, αντιλαμβανόταν τι πραγματικά σήμαινε για δεκαετίες αυτός ο πυρσός, ποιες φορτίσεις προκαλούσε.

Και εάν, τρίτον, είχε και σύγχρονους λαμπαδηδρόμους για να μεταφέρουν τη φλόγα του στις νεότερες γενιές. Διότι, εδώ που φθάσαμε, τα σύμβολα είναι πλέον οι άνθρωποι, όχι μόνον τα σήματα, τα εμβλήματα και τα ανάγλυφα.

Καταρχάς, είμαστε βέβαιοι ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ούτε ποιος φιλοτέχνησε τον πυρσό ούτε ποιο ήταν το νόημα της επιλογής του και της τοποθέτησής του μέσα στη σφικτή γροθιά που τον κρατούσε και αγκάλιαζε τα αρχικά «Ν.Δ.».

Του τον συστήνουμε σήμερα και καλά θα κάνει (εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν) να τον καλέσει και να τον τιμήσει για την προσφορά του στη Ν.Δ. στο Ζάππειο τον Απρίλιο.

Τον ιστορικό πυρσό τον φιλοτέχνησε ο στενός συνεργάτης του Τζώρτζη Αθανασιάδη και μετέπειτα δημοσιογραφικός μου πατέρας στην «Απογευματινή» Τίτος Αθανασιάδης. Ο Κρης, Ηρακλειώτης, υιός ιατρού, γεννηθείς στη Ροδεσία Τίτος Αθανασιάδης.

Η φλόγα του συμβόλιζε το ελληνικό πνεύμα, την ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού και των γραμμάτων. Το αρχαίο ελληνικό ολυμπιακό ιδεώδες. Ο πυρσός αυτός απέκτησε ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εκατομμύρια νεοδημοκράτες στα 20 πέτρινα χρόνια της αντιπολίτευσης μεταξύ 1981-2004, με την παρένθεση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη του 1990-1993.

Έγινε καταρχάς σημαία στα χέρια τους, την οποία ανέμιζαν κατά χιλιάδες στις συγκεντρώσεις του Ευάγγελου Αβέρωφ, τραγουδώντας τότε τον ύμνο «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία».

Έγινε μετέπειτα μπρελόκ, στιλό, φουλάρι και αναπτήρας. Αξεσουάρ νομίζετε; Όχι. Δήλωση πολιτικής προτίμησης, ξεκάθαρη ομολογία, σε καιρούς που εθεωρείτο έγκλημα καθοσιώσεως να δηλώνει κανείς δεξιός νεοδημοκράτης.

Για τον άγευστο από την κομματική ιστορία κύριο Μητσοτάκη ήταν απλώς κίνηση τακτικής να αναβιώσει τον πυρσό δυόμισι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές εκλογές. Για χιλιάδες κόσμο, όμως, ειδικώς εκείνα τα μπρελόκ αποτέλεσαν ανοικτή δήλωση πολιτικού φρονήματος και αιτία κομματικής δίωξης από τους πρασινοφρουρούς του ΠΑΣΟΚ. Δεν έκανε διώξεις μόνον η προδικτατορική Δεξιά. Έκανε και η μεταδικτατορική Κεντροαριστερά.

Για τον πολύ κόσμο που έτρεχε με τα πούλμαν στις συγκεντρώσεις του Αβέρωφ και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκείνη την πικρή περίοδο, όπου έπειτα από κάθε ήττα έξω από τη Ρηγίλλης (το 1981, το 1984, το 1985, το 1993, το 1996, το 2000) κυριαρχούσε το σύνθημα «Ψηλά οι σημαίες», ο πυρσός είναι χιλιάδες εικόνες από όλη τους τη ζωή. Καλές και κακές, ωραίες και άσχημες, γλυκές και πικρές.

Μα, προπάντων, εικόνες από εποχές όπου υπήρχε πίστη σε κάτι. Έμπνευση για να κολλήσεις αφίσα για πολιτικό κόμμα. Ενθουσιασμός για να πας εκλογικός αντιπρόσωπος. Στο τέλος το 2004 και το 2009 ο πυρσός έγινε SMS στα κινητά. «Ερχόμαστε!» έγραφε το εικονομήνυμα που τον συνόδευε στις 7 του νικηφόρου Μάρτη, «Επιστρέφουμε σύντομα» έγραφε το αποχαιρετιστήριο που τον συνόδευε τον Οκτώβριο του 2009. Από τότε έχουμε να τον δούμε!

Στην πρώτη ανανέωση του σήματος, το 2010, κατέστη μουντζούρα τρεμοπαίζουσα, στη δεύτερη, το 2017, καταργήθηκε. Μαζί και οι αναμνήσεις.

Πολύ λίγα πράγματα πρόλαβε να ζήσει από όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έφυγε για το Χάρβαρντ, έναν χρόνο μετά την ανάρρηση του πατρός του στην αρχηγία της ΝΔ. Γι’ αυτό άλλωστε δεν αντελήφθη ούτε τι σημαίνει ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και προσπάθησε να την καταργήσει από το πρώτο έτος της αρχηγίας του.

Εάν το αισθανόταν, δεν θα είχε αποκλείσει από δίπλα του μεγάλες ομάδες ιστορικών στελεχών που δεν ανήκουν μεν στο περιβάλλον του αλλά υπηρετούν πιστά τη μεγάλη παράταξη, ανεξαρτήτως αρχηγού.

Αν το αισθανόταν, δεν θα είχε αποξενωθεί από κλασικές συντηρητικές αξίες, όπως η οικογένεια και η Ορθοδοξία.

Και, προπάντων, αν το αισθανόταν πραγματικά και η ανάσυρση του πυρσού δεν ήταν μία απατηλή κίνηση δημοσίων σχέσεων, θα γνώριζε σε ποιους να μεταβιβάσει τον πυρσό.

Πείτε μου, σας παρακαλώ, τώρα που πάμε στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές: Ποιος μπορεί να κρατήσει τον πυρσό; Η φίλη μου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου; Είμαι βέβαιος ότι και η ίδια νιώθει άβολα με αυτό. Είναι το ίδιο σαν να προσπαθούσε να μου μεταβιβάσει τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και να με βάλει να τραγουδήσω ότι «θα τον μεθύσουμε»! Μπορώ; Προφανώς και δεν μπορώ, ούτε η Εύη μπορεί τον πυρσό.

Η Βούλα Πατουλίδου και ο Πύρρος Δήμας, ΠΑΣΟΚ αναντάν μπαμπαντάν και αυτοί; Όχι. Τουλάχιστον αυτοί ύψωσαν τη σημαία μας. Όλη η πασοκική ομάς του Μαξίμου; Αστείον. Κάποιοι ως δημοσιογράφοι έσκιζαν τα ιμάτιά τους εναντίον των «γαλάζιων» παιδιών.

Η άλλοτε φίλη μου, ευρωβουλευτής, η Μαρία, με παρελθόν κοντά στον Άκη, η οποία παλιννόστησε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος μετά την επιστροφή των χρημάτων των εικονικών υπερωριών συνεργατών στο κοινοτικό ταμείο και την παύση της εναντίον της δίωξης από τη βελγική Δικαιοσύνη; Ας το αφήσουμε.

Ο πρωθυπουργός διασκέδασε τις εντυπώσεις στην τελευταία του συνέντευξη στον Σκάι και υποστήριξε ότι οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που μετεγγράφονται στην Κεντροδεξιά γίνονται τώρα… Ν.Δ. Θεωρώ ότι ήθελε να πει το αντίθετο, αλλά δεν του βγήκε. Κάνουν τη Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το σωστό! Γιατί έτσι τη θέλει ο ίδιος ο αρχηγός της, μην τους τα φορτώνουμε όλα.

Αν δεν σε νοιάζει που μια καλλιτέχνις βάφει την ελληνική σημαία ροζ και ταυτίζεσαι στην υπεράσπισή της με τη Χαριλάου Τρικούπη, ΠΑΣΟΚ είσαι. Αν δεν σε νοιάζει η άποψη της Εκκλησίας και την προκαλείς συστηματικά, δεν είσαι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ γίνεσαι, εκσυγχρονιστικό. Αν δοξάζεις την παρένθετη μητέρα των ομόφυλων ζευγαριών και την ινδική κάνναβη, πάλι ΠΑΣΟΚ είσαι. Ποια Ν.Δ.; Αν υπογράφεις συμφωνίες τις οποίες οι Τούρκοι θεωρούν μετεξέλιξη της Μαδρίτης των Σημίτη – Ντεμιρέλ, νεοδημοκράτης είσαι; Αν αφήνεις ανυπεράσπιστο τον Κυπριακό και τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, μπορείς να αποκαλείσαι δεξιός; Όταν δίδεις γραμμή στους ευρωβουλευτές σου να ψηφίζουν υπέρ της κατάργησης του βέτο στην Ε.Ε. και υπέρ της… πολυγονεϊκότητας, με συγχωρείτε, ποιος πυρσός;

Κανένα νόημα δεν έχει να κρατούν στα χέρια τους τον πυρσό έστω και εν είδει reunion οι ψηφοφόροι της παράταξης αν δεν τον κρατούν πρώτα οι κορυφαίοι της Ν.Δ. που μπαίνουν μπροστά. Γι’ αυτό ας το αφήσουμε.

Από άλλο ανέκδοτο είσαι εσύ, πρόεδρε, από άλλη πάστα εμείς. Δύσκολα θα συναντηθούμε. Εμείς τραγουδούσαμε έναν ύμνο που έλεγε «και στην ψυχή μας θα υπάρχει γαλήνη γιατί η καρδιά αγάπη μέσα της κλείνει»…

  1. Παιδιά, απ’ την πολλή αγάπη, αγαπήσατε και τον εχθρό (Μητσοτακισμό) και τον κάνατε αρχηγό.
    Δε λέω, κι εγώ τον ψήφισα το 2019, να φύγει ο μπολσεβίκος.
    No more

  2. Η ΝΔ του Μητσοτάκη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την δεξιά παράταξη, τις αρχές και το κόμμα που ίδρυσε ο Κων/νος Καραμανλής. Η ΝΔ του Μητσοτάκη θεωρεί τους δεξιούς πολίτες και ψηφοφόρους της, μιάσματα και πολίτες Β’ κατηγορίας. Παντού προωθεί ανθρώπους του Σημιτικού πασοκ και περιφρονεί τους δεξιούς πολίτες. Όλα τα golden boys που χρυσοπληρώνονται σε υψηλόμισθες θέσεις εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι άνθρωποι προερχόμενοι από το πασοκ, παιδιά γνωστών πασόκων σημιτικών, που διέπρεψαν στην καριέρα τους κυνηγώντας τους Νεοδημοκράτες.

    Η σημερινή ΝΔ είναι πολυεθνική που στηρίζεται κυρίως στο σημιτικό πασοκ και όχι στους δεξιούς ψηφοφόρους της. Η σημερινή ΝΔ του Μητσοτάκη δεν είναι το κόμμα που εκφράζει το τρίπτυχο: «Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια», αλλά είναι ο βασικός πολιτικός εκπρόσωπος της woke κουλτούρας, όπως εκφράζεται από τα στελέχη στο περιβάλλον Μητσοτάκη, του Πατέλη του Σκέρτσου και του Γιατρομανωλάκη.

    Ο Τσίπρας και ο Συριζα ηττήθηκαν. Στις επόμενες εκλογές πρέπει να ηττηθεί ο εκφραστής της woke κουλτούρας στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης. Η woke κουλτούρα είναι πολύ επικίνδυνη για την συνέχιση του γένους των Ελλήνων και θα μας οδηγήσει στην εξαφάνιση. Αυτό θέλει ο Μητσοτάκης και το περιβάλλον του. Θα τους αφήσουμε;

    Υπήρξα βασικό ιδρυτικό στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο ΕΜΠ το 1975, στέλεχος της ΝΔ για πολλά χρόνια. Κάνω έκκληση σε όλους τους αγνούς δεξιούς πατριώτες στις επόμενες εκλογές να απαλλαγούμε από την συνέχεια του Σύριζα στη χώρα μας: του Μητσοτάκη, και της αγίας οικογένειας, που είναι ξένο σώμα στην παράταξη!

  3. @Προφήτη και λοιποί πρώην και νυν μπερδεμένοι Νεοδημοκράτες

    – αν ο Τσίπρας ήταν ‘μπολσεβίκος’ δος μου κάτι να πιαστώ γιατί θα πέσω στο πάτωμα από τα γέλια.

    – αν ψηφίσατε όντως Μητσοτάκη το 2019 νομίζοντας ότι θα είναι καλύτερη η κυβέρνησή του από του Συριζα, να σας στείλω κόλυβα για την ανύπαρκτη πολιτική σας κρίση. Απορώ που εκφέρετε γνώμη ακόμη.

    – Στα σοβαρά τώρα. Όσοι φέρατε Κυριάκο το ’19 λόγω αντικομμουνιστικών απωθημένων, ιστορικής άγνοιας και ημιμάθειας, κάκιστης κρίσης, και μηντιακού παραμυθιάσματος, ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ. Η ψήφος σας αυτή επανέφερε στην εξουσία τους δεξιούς και Πασόκους εγκληματίες που χρεοκόπησαν τη χώρα. Επιπλέον, μας οδήγησε σε φασίζουσα διαχείριση κόβιντ, αντισυνταγματικές παρακολουθήσεις τύπου Βόρειας Κορέας, αποστρατικοποίηση νήσων Αιγαίου με προοπτική Γαλάζιας Πατρίδας, εμπλοκή σε πόλεμο κατά της Ρωσίας, μαζική δολοφονία νέων και παιδιών στα Τέμπη, συγκάλυψη παιδεραστών φίλων και μελών της ΝΔ, ανίερη χρηματοδότηση ΜΜΕ, κατασπατάληση αποθεματικού που είχε συγκεντρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/Ανελ, στρατό μεταβλητών και νέα γενιά βισμάτων/δημοσίων υπαλλήλων, διάλυση του δημόσιου νοσοκομείου, κι ακόμη, αδυναμία ελέγχου της ανεξέλεγκτης και επιθετικής Αλβανίας, τραγική διαχείριση του Λιβυκού, απώλεια του εναέριου της FYROM από την Ιταλία, ανικανότητα αντιμετώπισης της πανεπιστημιακής βίας, αύξηση βίας, στην οικογένεια, το σχολείο, τη γειτονιά, μαφιόζικο χτυπήματα μέρα μεσημέρι, διασυνδέσεις της κυβέρνησης με το οργανωμένο έγκλημα, συγκάλυψη σκανδάλου Νοβάρτις, απόλυτος έλεγχος και παρέμβαση στην δικαιοσύνη, κι ο κατάλογος απλά δεν έχει τελειωμό.

    Αυτά γίναν μέσα στα 4 πρώτα χρόνια. Είστε δηλαδή ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΟΙ σε αυτά τα εγκλήματα, ό,τι και να ψηφίσατε το 2023.

    ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ. Γιατί όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των ΔΙΚΩΝ ΣΑΣ επιλογών. Το γεγονός ότι τόση άνεση γράφετε ότι ‘κι εγώ ψήφισα για να φύγει ο μπολσεβίκος’ αποδεικνύει ότι ποτέ δεν πήρατε χαμπάρι τίποτε αλλά και πόσο αδιάφορη σας είναι η πατρίδα τελικά.

    Τη χάσαμε την πατρίδα και τα παιδιά μας, επίσης εσάς σας χάλαγε ο μπολσεβίκος…

  4. @ΘΚ
    Με βάση την παράκρουση σου έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το εαμομπολσεβικοwokeπασόκ, να παραμείνει στην εξουσία.

    Ο αγαπητός Στέφανος Χίος είναι έξυπνος. Εσύ όχι.

  5. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την τυραννία της πλειοψηφίας, υπερασπιζόμενος την παρεούλα των ΛΟΑΤΚΙ. Καλά ως εδώ, σεβαστά πρέπει να είναι και τα ανθρώπινα των μειονοτήτων.
    Όμως, κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε διαμετρικά αντίθετη άποψη. Λέω για την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού και προστίμων στους πατεράδες και τις μανάδες των Ελλήνων.
    Προφασίστηκε τη δημόσια υγεία, όμως τα στοιχεία των ημερήσιων δελτίων του ΕΟΔΥ τον διέψευδαν. Ανύπαρκτη η ανοσία που μας έταζε, όλοι αρρώσταιναν ασχέτως επιπέδου εμβολιασμού, έμπαιναν σε ΜΕΘ και αποδημούσανε εις κύριον (δες τε το τελευταίο ημερήσιο δελτίο 10/072022).
    Δεν έφτανε η υποχρεωτικότητα, το επικοινωνιακό μπούλινκ και τα πρόστιμα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους γέροντες ψεκασμένους, η δε είδηση μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, αυτά που είχαν εισπράξει επιδοτήσεις από τους φόρους και των ίδιων που υπέστησαν το πρωτοφανές μπούλιγκ.
    Οπότε, δεν πιστεύω τις ιδεολογικές τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη, οι τοποθετήσεις του συνιστούν ατάκτως ειρημένα εφυολογήματα, σαν αυτά που μας έχει συνηθίσει ο κ. Γεωργιάδης.
    Ακόμη και τη φράση του Τοκβίλ για την «τυραννία της πλειοψηφίας» δεν έχει κατανοήσει και ως είναι φυσικό την παρερμήνευσε. Εκτός και αν μας θέλει μέλη σε κολεκτίβες, συνεταιρισμούς και λοιπών οργανώσεων επιδίωξης συλλογικών στόχων, το θεωρητικό δηλαδή υπόβαθρο που αργότερα στήθηκε ο μποσελβικισμός.

  6. Ο σκεπτόμενος ψηφοφόρος είναι κατεξοχήν ο μετακινούμενος ψηφοφόρος, δηλ. αυτός που (μπορεί να) σκέφτεται εθνικά και όχι παραταξιακά / κομματικά και να ψηφίζει κάθε φορά έχοντας υπόψη τις υπάρχουσες επιλογές και ποια είναι η καλύτερη (ή έστω η λιγότερο βλαπτική) για το εθνικό – δημόσιο συμφέρον.. Δύσκολο; Ναι, σίγουρα, αφού απαιτεί σκεπτόμενους πολίτες και όχι κομματικά πρόβατα που ακολουθούν το “γκεσέμι” ακόμα και στο γκρεμό…Ας κάνει λοιπόν καθένας μας την αυτοκριτική του..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η κατάρρευση στο τέλος θα είναι παταγώδης…

Όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες -και εντός της Βουλής- με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τη...

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος λίγο πριν πέσει ακυβέρνητο στη γέφυρα της Βαλτιμόρης και την γκρεμίσει πρόλαβε...

«Μνημόνιο Κατανόησης» Ελλάδας και Ουκρανίας

Η Ελλάδα και η Ουκρανία διαπραγματεύονται επί του τελικού κειμένου ενός «Μνημονίου Κατανόησης» -και όχι διακρατικής σύμβασης αυξημένης ισχύος-...

Είναι η πολιτική, κύριε Μητσοτάκη!

Πολιτικός γεννιέσαι, δε γίνεσαι. Ό, τι κι αν κάνεις, όσο κι αν διαβάσεις, όποια μέσα -θεμιτά ή αθέμιτα- κι...