Αιχμές Τσίπρα προς το ΚΙΝΑΛ: Όποιος δε ζητά εκλογές αφήνει τον Μητσοτάκη να ρημάξει τη χώρα

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Την πεποίθησή του ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παράλληλα ανέβασε την πίεση στο ΚΙΝΑΛ, ζητώντας του να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τις μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες, ενώ του έκανε και κριτική γιατί δε ζητά εκλογές και αφήνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να “ρημάξει”για έναν ακόμη χρόνο τη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι οι διαφορές του με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αγεφύρωτες, εξέφρασε τον φόβο ότι θα παραλάβει χάος, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Παράλληλα, και είναι από τις λίγες φορές, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή λέγοντας ότι παρέδωσε χάος στον Γιώργο Παπανδρέου, βάζοντας την κυβέρνηση του τότε ΠΑΣΟΚ στην κατηγορία των προοδευτικών δυνάμεων που παραλαμβάνουν χάος από τη Δεξιά.

Μιλώντας στο “Κρήτη TV” στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είπε για τις σχέσεις με τη ΝΔ και για το θέμα των συνεργασιών: «Οι διαφορές με τη ΝΔ είναι αγεφύρωτες, εμείς θέλουμε μία οικονομία με κοινωνικό πρόσημο, η ΝΔ νομίζει ότι μπορεί η οικονομία να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτη, δεν έχει έγνοια για την εργατική τάξη, για τους εργαζόμενους για τη μεσαία τάξη. Δε μπορούμε να έχουμε συνεργασία με τη ΝΔ και είναι υγιές αυτό. Στην Ευρώπη όπου έχουμε συνεργασίες είναι πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις. Τα προγράμματα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς και των σοσιαλιστικών δυνάμεων αποκλίνουν, εκεί όπου δεν αποκλίνουν έχουμε μετάλλαξη είτε της κεντροδεξιάς είτε της κεντροαριστεράς και είναι συνήθως της κεντροαριστεράς. Όπως συνέβη στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ, και αυτό ήταν που γιγάντωσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το φαινόμενο δεν οφείλεται στο ότι είχε κακούς αρχηγούς, όπως τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, αλλά γιατί ακολούθησε μία πολιτική ταύτισης με τη ΝΔ. Αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό και ακολουθήσουν μία πολιτική ταύτισης τότε δεν καταλαβαίνουν ποιο είναι το υπαρξιακό τους συμφέρον…».

«Φοβάμαι ότι θα παραλάβω χάος»

Συνδέοντας την κατάσταση που θα παραλάβει με τη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίας πρόσθεσε: «Αυτό που λέω είναι ότι η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη στον τόπο ίσως είναι γραπτό να παραλαμβάνει από τη Δεξιά στη χώρα (και πολύ περισσότερο εμείς από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί καμία άλλη κυβέρνηση της δεξιάς δε θα είχε κάνει τέτοια στρατηγικά λάθη), μία κατάσταση που είναι χαώδης και να βάζει στόχο να νοικοκυρέψει τα οικονομικά και να στηρίξει την κοινωνία. Αυτό είναι το πρόσημο της δικής μας κυβερνητικής πρότασης. Επειδή εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες -γι’ αυτό ψήφισα την απλή αναλογική-, πιστεύοντας στην ανάγκη να μετεξελιχθεί η χώρα σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που τα κόμματα θα συνεργάζονται με βάση τις προγραμματικές συγκλίσεις».

Εξήγησε τη θέση του κάνοντας αναδρομή και σημείωσε: «Φοβάμαι ότι πάλι χάος θα παραλάβουμε, όπως χάος παρέλαβε και ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή, όπως παραλάβαμε και εμείς από τον Σαμαρά. Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που θα παραλάβουμε, γι’ αυτό και ζητώ εκλογές. Όσο περνά ο καιρός επιδεινώνεται η κατάσταση που θα παραλάβω».

Να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι προοδευτικές δυνάμεις

Σημείωσε ακόμη ότι το κάλεσμα που απευθύνει σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις είναι «να ανοίξουν τα χαρτιά τους, όχι γενικά αν συμπαθούν τον έναν ή τον άλλο, αλλά πώς πιστεύουν ότι θα κυβερνηθεί η χώρα». Ακολούθως πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι για να κυβερνηθεί η χώρα πρέπει να χτίσουμε ένα τείχος κοινωνικής προστασίας, να υπάρξει παρέμβαση στην αγορά, πλαφόν στις τιμές ενέργειας, κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του κόστους, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, διαγραφή και ρύθμιση ενός μέρος του χρέους της πανδημίας, ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης με διαφάνεια και λογοδοσία. Εμείς λέμε να υπάρξει στήριξη στις συντάξεις, να στηριχθεί η νέα γενιά με στεγαστική πολιτική. Εμείς έχουμε ένα πλέγμα βασικών προγραμματικών αξόνων που είναι σε αντιδιαστολή με την πολιτική Μητσοτάκη».

Άφησε όμως και αιχμές φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το ΚΙΝΑΛ: «Εδώ όμως όχι μόνο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους αλλά αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δεξιά και τον κ. Μητσοτάκη. Δε θέτουν το αίτημα των εκλογών και λένε ας μείνει έναν χρόνο ακόμη στην κυβέρνηση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο τι θέλουν να συμβεί στον τόπο, θέλουν να έχουν συμμετοχή σε κυβέρνηση και αν ναι σε ποια κατεύθυνση, με ποιους προγραμματικούς όρους, σε ποια μεριά θα βλέπει. Εμείς την έχουμε προσδιορίσει, είμαστε σαφείς, το αίτημα μας είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έλθει μία κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, προοδευτική για να προστατεύσει την κοινωνία. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα, είτε στην πρώτη εκλογή με απλή αναλογική είτε στη δεύτερη». Ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, υπάρχουν δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης από την απλή αναλογική. Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουν τόσο το καλύτερο και για το δικό τους πολιτικό μέλλον».

Για τις εσωκομματικές διεργασίες και την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη βάση είπε: «Εμείς αναδεικνύουμε την αξία και τη σημασία να είναι κανείς μέλος ενός κόμματος. Το μέλος έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, άλλο το μέλος και άλλο το είδα φως και μπήκα, όπως έγινε σε άλλα κόμματα όπου είχαν δυνατότητα να ψηφίζουν για αρχηγό ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Όσοι θέλουν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ενταχθούν, έχουμε ανοικτές τις πόρτες σε όσους συμφωνούν με τις καταστατικές μας αρχές. Θα φθάσουμε στις 15 Μαΐου όπου τα μέλη θα ψηφίσουν για πρόεδρο. Και αυτοί που θα είναι μέλη θα έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν για τις κρίσιμες αποφάσεις, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τελευταία άρθρα

Η κατάρρευση στο τέλος θα είναι παταγώδης…

Όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες -και εντός της Βουλής- με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τη...

Πώς ερμηνεύεται η πρόταση μομφής

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές συζητείται στη Βουλή η πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Μια πρόταση...

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος λίγο πριν πέσει ακυβέρνητο στη γέφυρα της Βαλτιμόρης και την γκρεμίσει πρόλαβε...

«Μνημόνιο Κατανόησης» Ελλάδας και Ουκρανίας

Η Ελλάδα και η Ουκρανία διαπραγματεύονται επί του τελικού κειμένου ενός «Μνημονίου Κατανόησης» -και όχι διακρατικής σύμβασης αυξημένης ισχύος-...